Vakıf Katılım web
Eğitim 18.07.2017 13:36

​ Türkiye'nin ilk ve tek Adli Bilimler Lisans Eğitimi Üsküdar Üniversitesi'nde

​ Türkiye'nin ilk ve tek Adli Bilimler Lisans Eğitimi  Üsküdar Üniversitesi'nde

Üsküdar Üniversitesi, Türkiye'de bir ilke daha imza atıyor ve Adli Bilimler Lisans Bölümünü açıyor. Bağımlılık ve Adli Bilimleri Enstitüsü çatısı altında Adli Bilimler Yüksek Lisans Programı bulunan Üsküdar Üniversitesi, adli tıp ve kriminolojinin Türkiye'deki marka ismi Prof. Dr. Sevil Atasoy yönetiminde Adli Bilimler Lisans Programı eğitimlerine başlıyor. 

Uzun zamandır lisans programı için hazırlıklar yapan Üsküdar Üniversitesinin başvurusu YÖK tarafından onaylandı. Bölüm, ilk öğrencilerini 2017-2018 öğretim yılında alacak. Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INCB) Üyesi olan Prof. Dr. Sevil Atasoy, yaklaşan yeni dönem öncesi hazırlık çalışmalarını hızlandırdı.

“Genç yaşta kriminalist olarak hayata atılacaklar”

Hayatını adli tıp ve kriminolojiye adayan, meslek yaşamı boyunca çok sayıda kriminalist yetiştiren ve dünyada adli tıbbın sayılı uzmanları arasında gösterilen Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy, Üsküdar Üniversitesi olarak bir ilki daha gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşadıklarını belirtti.

Prof. Dr. Sevil Atasoy, dünyanın gelişmiş ülkelerinde adli bilimlerin, lisans programı olarak çok uzun yıllardır okutulduğuna dikkat çekerek ülkemizde ilk kez açılacak Adli Bilimler Lisans programının kazanımlarına dikkat çekti. Prof.Dr. Atasoy, şunları söyledi: "Aslında yüksek lisans ve doktora programları istisnadır. Türkiye'de yıllardır yüksek lisans ve doktora programları vardı ama lisans programı hiç olmadı. İlk kez Üsküdar Üniversitesinde başlıyoruz. Bu zamana kadar fizik, kimya, biyoloji, psikoloji ya da mühendislik gibi bölümlerden mezun kişiler, kendi mesleklerinin üzerine adli bilimler yüksek lisansı yaptı. Ama yaptıkları tezle uzmanlıkları sınırlı kalıyor yani tez konuları onların uzmanlık alanını belirliyordu ve genel kriminalist, genel adli bilimci olarak yetiştirilemiyorlardı. Eğer kişi, lise sonrası 4 yıllık adli bilimler lisans programında genel kriminalistlik eğitimi alırsa fizik, kimya, biyoloji, matematik yanında uyuşturucu analizi, toksikolojik analizler, DNA analizleri gibi çok çeşitli alanlarda bilgi sahibi olacak. Son sınıfta alacağı bir projeyle de bir uzmanlık daha kariyerlerine eklenecek. Böylece çok genç yaşta kriminalist olarak meslek hayatına atılmayı başaracaklar." 

“Dışa bağımlılık azalacak”

Programın yüklendiği misyonun çok önemli olduğunu belirten Prof.Dr. Atasoy, Adli Bilimler Lisans Programıyla Türkiye'nin adli tıp alanında dışa bağımlılığının en aza ineceğinin altını çizdi. Atasoy, "Lise mezuniyetinin ardından, verilecek lisans programı eğitimiyle çok daha başarılı adli tıp uzmanları yetiştirebileceğiz. Lisans mezunu öğrenci, üzerine de en az 1 yıl tezsiz yüksek lisans yaparsa daha da başarılı olacaktır. Şu ana kadar yetişen personel, daha çok usta çırak ilişkisi içerisinde eğitimler almıştı. Lisans ve yüksek lisans programları sayesinde daha nitelikli personellere sahip olacağız. Yeni nesil adli tıpçılar, suçun önlenmesi, adaletin tecellisi ve AR-GE çalışmalarında dışa bağımlılığı en aza indirecek. Halihazırdaki personel açığı sebebiyle lisans mezunları çok kısa süre içerisinde meslek hayatına atılabilecek" dedi.

ABD’de staj imkânı

Lisans eğitimi boyunca öğrencilerin Üsküdar Üniversitesinin laboratuvarlarında çok özel branş eğitimleri alacağını vurgulayan Atasoy, Adli Bilimler Bölümü öğrencilerinin 3. yılın sonunda Amerika Birleşik Devletlerinde laboratuvar stajına gönderileceğini belirtti. 

Prof. Dr. Sevil Atasoy, lisans eğitimi süresince Jandarma Kriminal laboratuvarlarıyla işbirliği içinde olmayı hedeflediklerini belirtti, bu sayede sahada çalışan uzmanların dersler verebileceğini ve staj konusunda destek alabileceklerini söyledi.

Hedefler büyük

Üsküdar Üniversitesi Adli Bilimler Lisans Programı, Türkiye’de bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi özel ya da resmi kriminal laboratuvarlarda görev yapacak, bilimsel araştırmalar yürütecek, yeni yöntem ve gereçler geliştirecek, bunları uygulamaya geçirecek personel yetiştirmenin yanında, özel ve resmi bilirkişilik kurumlarımız ve kriminal laboratuvarlarımızın Avrupa ve dünyada tanınan, güvenilen, diğer ülkelere bu alanda teknoloji ihraç eden, öncülük yapan organizasyonlara dönüşmesine destek olmayı amaçlıyor.

Niteliği arttıran, uygulamalı branş dersleri

Program süresince matematik, fizik, kimya, biyoloji, hukuk gibi genel derslerinde yanında branşa yönelik uygulama dersleri dikkat çekiyor. Müfredata alınan; Adli Bilimlerde İstatistik, Kriminalistik, Bilirkişilik ve Etik, Enstrümantal Analiz, Olay Yeri İnceleme, Klinik Çalışma, Parmak izi ve Balistik İnceleme, Adli Genetik, Moleküler ve Hücre Toksikolojisi, Adli Entemoloji, Cinsel ve Aile İçi Şiddet, Uyuşturucu ve Suç, Soruşturma Teknikleri gibi branş dersleriyle en nitelikli adli bilim uzmanlarının yetiştirilmesi hedefleniyor.

Amaç, kendine ve ülkeye değer katacak mezunlar vermek

Adli Bilimler alanında lisans eğitimi, disiplinler arası düşünmesini bilen, güçlü ve güvenilir bilimsel temele sahip, sağlam bir laboratuvar deneyimi bulunan kişiler yetiştirerek, bilirkişiliği çağın ilerisine taşıyacak, bu alanda yeni ürün ve teknolojiler geliştirecek mezunlar vermeyi hedefliyor. Problem çözme ve analitik düşünme becerilerini geliştiren, eğitim müfredatı ağırlıklı olarak doğa bilimlerinden oluşan, bilgisayar yazılımlarını uygulama ve geliştirme becerisi bulunan, bilimsel yazı yazma, topluluk önünde konuşma, laboratuvar uygulamalarında etik ve kalite güvencesi konularında eğitilmiş mezunlar sayesinde uyuşturucu analizinden, saç, lif, boya, cam, patlayıcı ve yangın artıkları ve DNA analizlerine, ateşli silahlar, parmak izleri, ayakkabı ve lastik izlerinin incelenmesinden, belge inceleme ve olay yeri incelemeye kadar geniş bir yelpazede, adaletin tecellisinde vazgeçilmez olan alanlardaki kalite güvencemiz artacak, toplumun adalete inancı yükselecek.

Çok sayıda istihdam alanı

Adli Bilimler lisans programı mezunları, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı Kriminal Polis Laboratuvarları Daire Başkanlığı ile merkeze bağlı taşra teşkilatının kriminal polis laboratuvarları müdürlükleri başta olmak üzere Emniyet’in pek çok biriminde  görev yapabilecek. 

Üniversitelerin tıp fakülteleri adli tıp anabilim dalları ile adli bilimler konusunda bilirkişilik görevi üstlenen fakültelerin adli bilimlerle ilgili araştırma ve uygulama laboratuvarında, merkez ve ilgili anabilim dallarında, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi kontrol laboratuvarlarında TÜBİTAK, TÜBİTAK-BİLGEM (İleri Genom ve Biyoenformatik Araştırmaları Laboratuvarı) ceza ve hukuk davalarında toplanan delilleri inceleyen özel bilirkişilik laboratuvarlarında kriminalistik uzmanı olarak istihdam edilebilecek.

Mezunlar ayrıca sigorta şirketlerinde adli bilimlerle ilgili eksper olarak, savcılık ve mahkemelerce olay yeri inceleme, balistik, toksikoloji, belge ve el yazılarının incelenmesi, DNA analizleri, nesep tayini, yanıcı-parlayıcı-patlayıcı madde ve atıkları, ateşli silah ve atıkları, adli entomoloji, adli botanik, adli biyolog, kan lekesi pattern (örüntü) analisti, adli kimya bilirkişisi olarak, kriminal laboratuvarlarda kullanılan araç-gereç-kit imal/ithal eden resmi ve özel kuruluşlarda uzman olarak istihdam edilebilecek.