Kültür Sanat 18.10.2019 13:14

18 Ekim'de "Bir Kadını Öldürmek"

Tiyatro BAHT tarafından sahnelenecek "Bir Kadını Öldürmek" adlı tiyatro oyunu 18 Ekim 2019 Cuma günü Profilo Gösteri Merkezinde prömiyer yapacak.
18 Ekim'de

Can Yeleği adlı ödüllü oyunun yazarı Gönül Kıvılcım tarafından yazılan ve yine ödüllü yönetmen Nihat Alpteki tarafından sahneye konulan “Bir Kadını Öldürmek” adlı tiyatro oyunu can yakıcı bir toplumsal meseleye ayna tutuyor: Kadına şiddet

Kadınlar ne zaman ölürler..? Bütün çabalarının bir hiç olduğunu öğrendikleri gün mü..?

‘’BİR KADINI ÖLDÜRMEK’’ adlı  oyun kentli, iyi eğitimli ve çocuk sahibi bir kadının 10 yıllık evlilikten  sonra kocasının baskılarıyla ve bencil yaklaşımıyla  nasıl yalnızlaştığını, nasıl sona yaklaştığını anlatıyor. 
Yazar Gönül Kıvılcım Bir Kadını Öldürmek oyunu  hakkında şunları söylüyor; ‘’ Konu kentli kadın olsa da "erkek" aynı olunca, dertler ortaklaşıyor galiba. Bunun altını çizmeye çalıştım. Kentli kadın da kırsal kesimden gelen bir kadının yaşadığı şiddete maruz kalabiliyor. Oyunun başrolünde ürkek adımlarla da olsa kendi hayatını yaşamaya başlayan bir  kadın birey var.

Yönetmen Nihat Alpteki Bir Kadını Öldürmek oyunu  hakkında şunları söylüyor:’’Kadın cinayetleri bireysel değil toplumsal bir olaydır. Bütün sosyal olaylar gibi her birinden toplumun bireyleri olarak hepimiz sorumluyuz. Ama bitirilmesi için bir şey yapamıyoruz. Öylece bakıyoruz…Kalabalığız…Ama seyirci kalıyoruz ve şiddet artarak devam ediyor. Her gün o kadınlar yanımızdan, hayatımızdan geçiyor; onları görüyoruz, dokunuyoruz, çığlıklarını duyuyoruz. Ama hiçbir şey yapmıyoruz. Sahneleme dramaturjisi ve tasarımı da bu kalabalıkların edilgenliği ve kalabalıklar içindeki kadının yalnızlığını, ötekileştirilmesini  göstermek üzerine kurgulandı.

Sevim Erdoğan, Gürcan Yavuz, Şenay Aksoy Ali Yıldırım,  Başak Özel, Emre Avşar,  Dilara Yiğit’in oynadığı  “Bir Kadın Öldürmek” oyununda, bir kadın karşımıza geçmiş elinde bir silah ve bize anlatıyor, hatırlıyor, silahı bize doğrultuyor, soru soruyor; ‘’Neden diye mi merak ediyorsunuz..? Neden çok. Tamam, her şey benim yüzümden… Yok yok hayır… Kendime haksızlık etmemeliyim. Başkaları da var. Ötekiler…  Benim de bir insan olduğumu kabul ettiremediğim herkes!’’ diyor…

Sorular ve yanıtlar; hepsinin toplamı bir hayat… Konuşuldukça açılan , kabul ettikçe kapanan yaralar… Ve yaşadığımız ama sakladığımız, gördüğümüz ama farkında olmadığımız her şeyi yüzümüze çarpan Tiyatro…

Bir Kadını Öldürmek oyununun yazarı Gönül Kıvılcım ve Yönetmeni Nihat Alpteki  geçtiğimiz tiyatro sezonunda 8 ödül adaylığı alan ve 3 ödül kazanan Can Yeleği oyununun da yazarı ve yönetmeni. Geçtiğimiz yıllarda  tiyatrocu ve sinemacı genç bir ekip tarafından kurulan BAHT TİYATRO bu proje ile bir kez daha tiyatroya olan tutkuları ve inançları ile hepimizi ilgilendiren bir konuyu sahneye taşıyor.