Kültür Sanat 07.07.2022 08:08 Güncelleme: 06.07.2022 19:46

"19. ULUSLARARASI BODRUM BALE FESTİVALİ" 6-19 AĞUSTOS TARİHLERİNDE SANATSEVERLERLE BULUŞACAK

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen, ülkemizin ilk ve tek bale festivali olan "19. Uluslararası Bodrum Bale Festivali" sanatseverlerin karşısına yine zengin bir program ile çıkacak.
"19. ULUSLARARASI BODRUM BALE FESTİVALİ" 6-19 AĞUSTOS TARİHLERİNDE SANATSEVERLERLE BULUŞACAK

Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği Sahnesi’nde yapılacak festivalde Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerince dünya ve Türkiye prömiyerleri gerçekleştirilen ve seyirciden büyük beğeni alan eserlerin yanı sıra yabancı konuk topluluğun sahneleyeceği eserin de içinde bulunduğu yedi temsil sahnelenecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından, Bodrum Belediyesi’nin katkılarıyla 19. Uluslararası Bodrum Bale Festivali, 6 Ağustos Cumartesi akşamı saat 21.30’da tüm dünyada tanınan İspanyol Aida Gomez Dans Topluluğu’nun Flamenko gösterisi “Carmen” ile başlayacak.

Müzikleri Jose Antonio Rodriguez tarafından düzenlenlenen, koreografisi Aida GOMEZ’e ait eserde herkesin hikâyesini bildiği çingene kızı Carmen’i kendi yorumlarıyla sahneye taşıyacak olan Aida Gomez Dans Topluluğu Bodrum’da İspanya rüzgârı estirecek.

Devlet Opera ve Balesi’nin önemli klasik bale eserlerinden biri olan “Romeo ve Jüliet” balesi Bodrum Kalesi Kuzey Hendeğinde 9-10 Ağustos (Salı-Çarşamba) akşamları saat 21.30’da seyirci ile buluşacak.

Romeo ve Jüliet’in aşkları bu defa ülkemizin ödüllü koreografları Volkan Ersoy ve Armağan Davran tarafından sahneye taşınacak. Eser librettosu ve özgün koreografileriyle Antalya Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek.

William Shakespeare’in aynı adlı eserinden hareketle Çaykovski’nin bestelediği eser, Tolga TAVİŞ tarafından, üvertürünün ve bazı bölümlerinin birleştirilerek derlenmesi üzerine kurgulanmıştır.

Eserde Romeo ve Jüliet öyküsünün aslına sadık kalınmıştır. Verona’nın iki ünlü ailesi Montague’ler ve Capulet’ler yıllardır birbirinin amansız düşmanıdır. Montague’lerden Romeo, Capulet’lerden Juliet’i görür ve iki genç birbirlerine çılgınca âşık olurlar. Bir rahibin yardımıyla gizlice nikahlanırlar. Ancak iki aile arasındaki “kan davası” sürmektedir. Romeo, Juliet’in kuzenini öldürür ve prens tarafından Verona’dan uzaklaştırılır. Juliet, ailesi tarafından bir başkası ile evlendirilecek iken uyuşturucu ilaç alarak ölmüş taklidi yapacaktır. Amacı Romeo gelene kadar ölü görünmek, sonra da onunla kaçmaktır. Ancak “Verona Aşıkları”nı acı ve mutsuzluk beklemektedir.

Dekor tasarımı Çağda Çitkaya, kostüm tasarımı Sevtaç Demirer imzası taşıyan eserde Antalya Devlet Opera ve balesi sanatçılarından Iaroslava Volkova ve Müge Öğüt “Jüliet” rolünü, Tolga Burçak ve Artur İvanov ise “Romeo” rolünü dönüşümlü olarak canlandıracak.

Festival takvimi 13 Ağustos Cumartesi’yi gösterdiğinde saat 21.30’da sanatseverler aynı akşamda bir bale bir de modern dans gösterisi izleme fırsatını bulacak.

İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından birer perdelik sahnelenecek “Gece” ve Bach Alla Turca” eserlerinde İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Sülün Duyulur, Doruk Demirdirek, Aslı Çilek, Selahattin Erkan, Burcu Olguner, Dolun Doyran, Çisil Bozcaada, Çağın H.Özideş ve Sertan Yetkinoğlu sahnede olacak.

İlk perdede yer alacak “Gece” adlı eserin müzikleri Max Richter ve Ólafur Arnalds’a koreografisi Ricardo Fernando’ya, dekor tasarımı Kaan Güreşci’ye, kostüm tasarımı Sevtaç Demirer’e ait.

İnsanların birbirleriyle karşılaşmaları sonucu ortaya çıkan aşk, nefret, şüphe, güven ve yalnızlık gibi hisler “Gece”de balenin zarafetiyle sahneye aktarılacak.

İkinci perdede müzikleri Anjelika Akbar’a, koreografisi Mehmet Balkan’a, sahne uyarlaması Lale Balkan’a, librettosu Junko Hikasa’ya, dekor tasarımı Tayfun Çebi’ye, kostüm tasarımı Gazal Erten’e ait “Bach Alla Turca” sahnede olacak.

Anjelika Akbar’ın Bach’ın müziğini piyano ve oryantal perküsyonlarla bir araya getirerek Bach AL’Orientale’de yaptığı düzenlemeler ile Mehmet Balkan’ın Bach’dan ve Bach A L’Orientale’den ilham alarak oluşturduğu koreografiden sahneye taşınıyor. Bach Alla Turca, kadın erkek ilişkilerinin soyut formda ve dansla anlatıldığı bir modern dans niteliğini taşıyor.

Festival programı kapsamında Devlet Opera ve Balesi prodüksiyonu olan “Hamlet” 16 Ağustos Salı saat 21.30’da Bodrum Kalesi Kuzey Hendeğinde izlenebilecek.

William Shakespeare'in ölümsüz eserlerinden "Hamlet" tragedyası aynı adla iki perde olarak baleye uyarlandı. Revaz Gabichvadze'nin müziği, Nugzar ve Medeia Magalashvili koreografisi, Savaş Camgöz sahne tasarımı ve Sevtaç Demirer kostüm tasarımı ile Mersin Devlet Opera ve Balesi tarafından sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Kralın ani ölümü bütün ülkeyi yasa boğar. Hamlet ve annesi Gertrude, kralın cenaze törenine katılırlar. Kralın ölümünden fazla zaman geçmeden Gertrude kralın kardeşi Claudius' la evlenir. Gece yarısı Hamlet, kendisi ile baş başa kaldığında birdenbire karşısında babasının hayaleti belirir. Babası Hamlet’e, kardeşi ve karısının ihanetine kurban gittiğini söyler. Hamlet' in, Cladius, Gertrude ve Ophelia üçgeniyle yüzleşme zamanı gelmiştir.

Mersin Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Burak Serkan Cebeci ve Y. Ozan Demirbaş “Hamlet”, Tugay Ak “Claudius”, Niyazi Cingöz “Laertes”, Tutku B. Tümen ve Yukiko Ito “Ophelia”, Özlem Şenormanlılar ve Risa Ochiai “Gertrude”, Görkem Cengiz “Polonius”, Tolga Ergen “Mezarcı” ve Miray Boyacıoğlu “Hayalet Baba” rollerini canlandıracaklar.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin genç ve dinamik grubu Modern Dans Topluluğu İstanbul (MDTist)’in “Güldestan” eseri ile festivalin kapanışı yapılacak.

Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği’nde 19 Ağustos Cuma akşamı saat 21.30’da sahnelenecek olan Güldestan modern dans eseri olarak Türkiye’nin hem çağdaş hem de geleneksel kültürünü yansıtan, modern ve klasik olanı birleştiren özellikleriyle dikkat çekiyor.

Koreograf, eğitmen ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğunun (MDTist) kurucusu Beyhan Murphy’nin 2004’te Mercan Dede ile beraber yaptığı, o günden bugüne, Mersin, Antalya, Samsun, İzmir ve İstanbul olmak üzere beş Devlet Opera ve Balesi tarafından yerleşik sahnelerinde ve Hollanda, Çin, Almanya, Makedonya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bosna-Hersek, Cezayir, Fransa ve Arnavutluk’ta sahnelenen “Güldestan” büyük beğeni toplamıştır.

Eserin libretto ve koreografisi Beyhan Murphy’e, müzikleri ve müzik yönetmenliği Mercan Dede’ye, sahne tasarımı Işın Mumcu’ya, kostüm tasarımı İsmail Dede ve Ayşegül Alev’e, orijinal ışık tasarımı Michael Odam’a, ışık adaptasyon Beyhan Murphy, Şener Akyamaner, Taner Aydin’a, fotoğraflar Ara Güler’e, metin Orhan Pamuk ve Evliya Çelebi’ye, metin okumaları Halit Ergenç’e ait.

Bir göç yolundan şehirdeki kafeye, çağdaş yazar Orhan Pamuk’un eserlerinden 18. yy’da Evliya Çelebi’ye, modern insanın içsel yolculuklarından sema’ya, Osmanlı zamanlarından modern İstanbul’a ve nihayetinde de GÜL’e varan bir yolculuğun anlatıldığı eser; kullanılan elektronik müzik ve sufi gelenekleriyle, geçmiş ve geleceği birleştirme özelliği taşıyor. Sanatseverler “19. Uluslararası Bodrum Bale Festivali” etkinlikleri için www.biletinial.com ve www.operabale.gov.tr adreslerinden biletlerini alabilirler.