Vakıf Katılım web
Ankara 24.11.2020 04:00

200 yıllık tarihi bina restore ediliyor

ANKARA evi mimarisine sahip, tarihi İbrahim Ağa Konağı'nda restorasyon çalışmaları başlıyor.
200 yıllık tarihi bina restore ediliyor

Akyurt Belediyesi, tarafından geçtiğimiz yıllarda kamulaştırılan İbrahim Ağa Konağı restorasyon ihalesi tamamlandı.  Yaklaşık 200 yıllık tarihe geçmişe sahip olan İbrahim Ağa Konağı, Akyurt’ta kalan son Ankara evi olma özelliğini taşıyor. Tarihsel yapının korunağı olan konak, müze olarak düşünülüyor. Restorasyon işlemleri bittikten sonra; konağın ilçenin cazibesini artırıp, turizme katkı sağlaması amaçlanıyor.

Ayakta kalan son Ankara evi

Akyurt’un ilk yerleşim yeri olan; Beyazıt Mahallesi’nde bulunan, tarihi Ankara Evi, Akyurt Belediyesi tarafından kamulaştırılarak, restorasyon çalışmalarına start veriliyor. Akyurt’ta ayakta kalan son Ankara evi mimarisine sahip, İbrahim Ağa Konağı’nın ihalesi tamamlandı.

Akyurt’un hafızası

Yaptığı hizmetlerle her kesimin takdirini kazanan Akyurt, tarihine sahip çıkıyor. Adeta Akyurt’un hafızası olan İbrahim Ağa Konağı’nda, gelinen aşamayı değerlendiren  Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık “İbrahim Ağa Konağı Akyurt’un hafızası. Yaklaşık 200 yıllık bir geçmişi var. Yıllar içerisinde yıpranmış bu yapı, Akyurt’un ileri gelen ailelerinden birine aitti. Tarihi Ankara evlerinden bir tanesi. Çok da güzel bir mimariye sahip. Akyurt’un bu güzel yapıyı kaybetmesine gönlümüz razı gelmedi” dedi.

Kültürü yaşatacağız

Başkan Ayık, Ankara Valiliğin de desteğiyle İbrahim Ağa Konağı’nın; restorasyonunu yaparak kültürü burada da yaşatmaya devam edeceklerini belirterek, ”İki katlı konakta çok sayıda oda mevcut. Bu odalarda Akyurt’ta geçmişte kullanılan kıyafetler, mutfak eşyaları, kişisel eşyalar, el işi eski günlük aksesuarlar, tarım ve hayvancılıkta kullanılan malzemeler gibi çeşitli materyalleri toparlayıp sergileyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Tam bir kültür şöleni olacak

Başkan Ayık, bu tarihi hafızayı sergilemeye Akyurt’un ihtiyacının olduğuna dikkat çekerek; “Akyurt’ta doğup büyümüş ancak bunları bilmeyen insanımızın merakını cezbedecek, dışarıdan gelen ve Akyurt’u tanımayanlar için ise tam bir kültür şöleni olacak. Bir kent müzesi olarak da düşünülebilir. Otantik yapısıyla herkesin hayran olacağı bir çalışmayı ortaya çıkarmak niyetindeyiz. Bu projemiz aynı zamanda 20 projemizden de bir tanesi olma özelliğini taşıyor” diye konuştu.