Dünya 22.03.2017 09:30

'ABD'nin borç limiti çıkmazı kredi notunu tehdit ediyor'

'ABD'nin borç limiti çıkmazı kredi notunu tehdit ediyor'

Washington merkezli Bipartisan Policy Center'ın Mali Politikalar Direktörü Shai Akabas, son 1,5 yıldır askıda olan yasal borç limiti süresinin geçen hafta itibarıyla dolmasına yönelik soruları yanıtladı. 

ABD'de ilk kez 1917'de uygulanmaya başlanan borç limitinin, 100. yıl dönümünde bir kez daha devreye girdiğini hatırlatan Akabas,"16 Mart'ta borç limiti o güne kadarki ödenmeyen toplam borç seviyesinde, yani 19,8 trilyon dolarda devreye girdi. Bu tarihten sonra federal hükümetin, ABD Kongresi ilgili kanunu değiştirmedikçe bu rakamdan daha fazla borçlanması yasak" açıklamasını yaptı.

Akabas, ABD Hazine Bakanlığı'nın yasal borç limitine ulaşılması nedeniyle ''olağanüstü tedbirleri'' devreye soktuğunu hatırlatarak, bunların bazı yerel yönetim tahvillerinin, emeklilik ve maluliyet fonlarının askıya alınmasını içeren muhasebe manevralarından oluştuğunu anlattı.

Söz konusu manevraların, Hazinenin devlet tahvili çıkararak borçlanmaya devam etmesine imkan tanıdığını vurgulayan Akabas, ''Olağanüstü tedbirlerin ve nakit rezervlerin Ekim-Kasım döneminde tükeneceğini öngörüyoruz. Bu tarihte, ABD federal hükümeti alacaklı bazı kişilere ve kurumlara borç ödemesi yapamamaya başlayacak.'' dedi.

"Borçlanma maliyetini artabilir, kredi notunu düşebilir"

Buna karşın, borç limitine ulaşılmasından kaynaklanan risklerin “X Günü”nden çok daha önce ortaya çıkacağına işaret eden Akabas, "ABD devlet tahvillerini alan birçok insan ve kurum, federal hükümetin borç limiti nedeniyle ödemelerini yapamayacağı X gününden sonra ne olacağına yönelik belirsizlik nedeniyle şimdiden tereddüde düşebilir. Devlet tahvillerine yönelik talebin düşmesi hükümetin borçlanma maliyetini yükseltebilir." uyarısında bulundu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının borç limiti en son 2011'de aşıldığında ciddi tepki verdiğini ve Standard & Poor's'un ABD'nin notunu tarihte ilk kez en yüksek seviyeden düşürdüğünü hatırlatan Akabas, şunları kaydetti:

''S&P, Fitch ve Moody's ile diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından, 2011 benzeri bir borç limiti çıkmazı ve politika yapıcıların son ana ya da daha ötesine kadar beklemesi durumunda kredi notunda düşüşler yaşanabileceğini duyduk. Bu önemli çünkü birçok büyük emeklilik ve yatırım fonu sadece AAA notuna sahip olan menkul kıymetleri satın alabiliyor. Dolayısıyla, kredi derecelendirme kuruluşları, ABD tahvillerinin notunu AAA seviyesinin altına indirirse bu Amerikan hükümeti ve ekonomisi için ciddi sorun olur.”