Röportaj 31.10.2022 07:00 Güncelleme: 30.10.2022 22:28

"AB'nin hukuksuzluğu var"

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ı KKTC'de ziyaret ederek siyasetten, turizme kadar birçok başlığı konuştuk.
"AB'nin hukuksuzluğu var"

Neşe BERBER

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı KKTC’de ziyaret ederek siyasetten, turizme kadar birçok başlığı konuştuk.

Cumhurbaşkanı Tatar “KKTC’nin varlığını sürdürebilmesi için milli siyaseti temel almalıyız” dedi. Baktığınızda çok önemli bir cümle. Tatar, Türkiye’ye olan güven duygusunu “Arkamda 85 milyon insan var” diyerek anlatıyor. 

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ‘Osmanlı devletinin üç yüz yıldan fazla yönettiği bir Kıbrıs var.’ diyerek devam ediyor.  “Bütün bunlarla birlikte Türkiye Cumhuriyeti bir denge unsurudur. Türk – Yunan dengesinin korunması çok önemlidir. Kıbrıs’tan baktığımızda Avrupa Birliği’nin bir yanlışı vardır. Bize göre hukuksuzluğu var. KKTC’ne yapılan hukuksuzluğa rağmen Kıbrıs’a gelen 144 farklı ülkeden öğrenci var. 50’den fazla ülkeden öğretim görevlisi var.”

“Yunanistan’ın silah yığınağı yapması bizi rahatsız eder”

“Bu kadar borcu olan bir ülke bu kadar silah nasıl yığar. Arkasında, önünde kimler var. Yunanistan’ı sağduyulu olmaya davet ediyorum. Böyle bir hataya düşmemeli. Bölgedeki dengeleri huzuru bozacak durumlardan uzak durulmalı. Gerginlik, çatışmadan kimseye fayda çıkmaz.”

“KKTC Türkiye’nin uçak gemisi”

“İskenderun’dan Ege adalarına kadar Türkiye’nin güneyindeki uçak gemisi gibiyiz. Denktaş ‘arkamda 60 milyon Türkiye Cumhuriyeti var’ derdi. Şimdi ben de arkamda 85 milyonluk Türkiye Cumhuriyeti var diyorum. Kıbrıs’ın geleceği önemli bu coğrafyada varlığımızı ulusal milli siyaset temeliyle Türkiye Cumhuriyeti ile sürdürebiliriz.  Mikro çerçevede bakarsak bizi yok ederler o şekilde acımasız bir zihniyetle karşı karşıyayız.”

-KKTC olarak dünyada yaşananlara nasıl bakıyorsunuz? 

Rusya, Çin-Hindistan, ABD, AB.. Ekonomik potansiyele baktığımızda bunların potansiyeli çok. Bu ülkeler yüz yıl olarak hesaplarını yapar. Bizi Türkiye’nin planları ilgilendiriyor. Bizim için önemli olan dünyadan ziyade Türkiye Cumhuriyeti’nin denklemleri bu bölgedeki iddiaları duruşu, kararlılığı, siyaseti Doğu Akdeniz’deki mavi vatandaki hak ve hukukumuzu özellikle Rum-Yunan ikilisine karşı koruması ve savunabilmesi bizim için çok önemli. Mesele Kıbrıs Türk halkı ve Kıbrıs Rum halkı barış içinde yaşaması ve aynı zamanda Türkiye – Yunan dengesi çok önemlidir. 

“KKTC’nin marka değeri arttı”

Siyasi anlamda KKTC kabul edilmese de, 1974 yılından sonra Kıbrıs dünyaya açılmıştır. Marka değerimiz arttı. Dünyada birçok yerle iş yapıyoruz. Burayı gören, KKTC’yi gören neden iş yapmayalım, neden gelmeyelim ki diyor. Buranın ayrı bir devlet olduğunu görüp kabul ediyorlar.

“KKTC’ye yatırımlar artıyor”

Türkiye Cumhuriyeti destekleriyle biz halkımıza karşı devlet olarak görevlerimizi yerine getiriyoruz. KKTC, dünyada en fazla güvenli barış dolu bir ada olarak görülüyor. Bu istikrarla yatırımlar artıyor. 

“Asrın projesi Türkiye’den su gelmesi”

Türkiye Cumhuriyeti’nin destekleriyle gelen asrın projesi su sorununu çözdük. İçme ve sulama ile adanın çehresi değişti. Büyük oteller yapıldı. Eko turizm başladı. 

“Dünyanın en çok merak ettiği yer Maraş oldu”

Maraş bölgesinin tekrar açılması KKTC’ye büyük bir güç katmıştır. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteğini alarak en büyük turizm destinasyonunu açtık. Her gelen Maraş’ı görmek istiyor. Turizm açısından bu hali ile bile geziyorlar. Turizm potansiyelimizi artırdı. 

“Artık insanlar Londra’da on sekizinci katta çalışmak istemiyor”

Pandemi sonrası KKTC vatandaşları artık yurt dışından Kıbrıs’a gelerek yaşamaya başladılar. Kıbrıs’tan elli yıl önce giden vatandaşlarımız onların çocukları artık KKTC’ye geri dönüyor. Batı ülkelerinde artık yaşam daha zorlaştı. Kıbrıslılara çok da geç olmadan Kıbrıs’a dönmelerini ülke ekonomisine ve siyasetine katkı sunmalarını bekliyorum. Kıbrıs cennet. KKTC tüm vatandaşlarına elini uzatıyor.