Halkbank web
Ekonomi 26.09.2022 07:00

Almanya enerji arayışında! Scholz, Orta Doğu turunda

Euronews'te yer alan habere göre; Alman hükümeti geçtiğimiz aralık ayında göreve geldiğinden bu yana ülke ekonomisini Rus petrolü, kömürü ve doğal gazına olan bağımlılıktan kurtarmaya çabalıyor.
Almanya enerji arayışında! Scholz, Orta Doğu turunda

Euronews'te yer alan habere göre; Alman hükümeti geçtiğimiz aralık ayında göreve geldiğinden bu yana ülke ekonomisini Rus petrolü, kömürü ve doğal gazına olan bağımlılıktan kurtarmaya çabalıyor.

Rusya'dan Almanya ve diğer AB ülkelerine yapılan ithalat keskin bir şekilde azalmış durumda ancak yine de önümüzdeki kış aylarında bu ülkelerde bir enerji sıkıntısının yaşanacağı endişesi hakim.

Fransa ve birçok AB ülkesinde şimdiden bazı sokak lambaları, anıt ve büyük binaların gece ışıklandırmalarına son verildi.

Almanya'da doğal gaz depolama tesislerinin doluluk oranı yüzde 90 civarında ancak yine de doğal gaz arzında açık olduğu ve Scholz'un Ortadoğu'ya gitmesinin nedenlerinden birinin de bu olduğu belirtiliyor.

- Veliaht Prens ile görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Cidde'de bölgesel ve uluslararası meseleleri görüştü.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'da yer alan habere göre, Bin Selman, ülkesini ziyaret eden Almanya Başbakanı Scholz ile Es-Selam Sarayı'nda bir araya geldi.

Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkiler, ortak öneme sahip konular ve Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonunu geliştirme yolları masaya yatırıldı.

Bin Selman ve Scholz, ayrıca bölgesel ve uluslararası konular ile barışın tesisi için sarf edilen çabaları görüştü.

Geçtiğimiz günlerde AP'ye konuşan Alman hükümetinden üst düzey yetkililer, Başbakan Scholz'un Suudi Arabistan' Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile bir araya geleceğini söylemişti.

Yetkili, geziyle ilgili, "193 ülkenin olduğu bir dünyada şu anda görüşme arayışında olan, yeni ittifaklar kurmaya ve eski bağları güçlendirmeye çalışan sadece Alman Şansölyesi değil, başka liderler de var." dedi.

- İkinci durak BAE: İmzalar atıldı

Scholz'ün daha sonraki durağı, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi oldu. Scholz burada, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile bir araya geldi. Görüşme sonrası, iki ülke arasında enerji alanında anlaşma imzalandı.

BAE'nin ardındanScholz, resmi temaslarda bulunmak üzere Katar'a geldi. Başkent Doha'da, Katar Sanayi ve Ticaret Bakanı Muhammed bin Hamad bin Kasım Al Sani tarafından karşılandı.