Güncel - Yaşam 18.06.2019 13:18 Güncelleme: 18.06.2019 13:22

Atalarının savaştığı toprakları ziyaret ettiler

Ülkelerinde topluma yaptıkları hizmetlerden dolayı "üstün hizmet madalyası" verilen 25 Avustralyalı, 104 yıl önce atalarının savaştığı Çanakkale'deki anıt ve şehitlikleri ziyaret etti.
Atalarının savaştığı toprakları ziyaret ettiler

Avustralya'nın bazı bölgelerinde topluma yaptıkları hizmetlerden dolayı "üstün hizmet madalyası"na layık görülen 25 kişilik grup, 104 yıl önce atalarının savaştığı Çanakkale'ye geldi.

Türkiye'den Avustralya'ya 40 yıl önce göç eden üstün hizmet madalyası sahibi Vecihi Başarır ile Çanakkale'de yaşayan aynı madalyaya sahip öğretim görevlisi turist rehberi Kenan Çelik'in eşlik ettiği grup ilk olarak Anzak Koyu'ndaki tören alanını gezdi.

Çanakkale Savaşları'nın, Türkiye ve Avustralya arasında dostluğa dönüşünü Çelik'ten dinleyen grup, daha sonra Şarapnel Vadisi'ndeki anıt ve mezarları ziyaret etti.

Ziyaretçilerden biri ise kendi kasabasından gelerek Çanakkale Savaşları'nda 17 Eylül 1915'te hayatını kaybeden Avustralyalı A.J. Heard'ın mezarı başında bu askerin anılarını anlattı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu, dualar edildi ve mezara gelincik çiçekleri ile Avustralya bayrakları bırakıldı.

Konuklar daha sonra bölgedeki Lone Pine (Tek Çam) Anıtı, 57. Alay gibi tarihi alanda yer alan Türk şehitlikleri ile yabancı anıt ve mezarlara ziyaretlerde bulundu.

"Türk milletine teşekkür ediyorum"
Gelibolu Yarımadası'nda yaşamını yitiren atalarının mezarlarını tekerlekli sandalyesiyle ziyaret eden Dawn Ferguson, yaptığı açıklamada, çok yaşlı olmasına rağmen uzun süreden beri bu topraklara gelmek istediğini söyledi.

Burada olduğu için çok mutlu olduğunu ifade eden Ferguson, "Atalarımızın bu topraklarda nerelerde çarpıştığını görmek, öğrenmek benim için çok önemliydi. Bunu yaptığım için çok mutluyum. Avustralya ile Türkiye arasındaki dostluğun bir örneğini bu topraklarda gördüm. Mezarlar tertemiz ve çok iyi bakılmış. Bunu bu yaşımda görebildiğim için çok memnunum. Türk milletine teşekkür ediyorum." dedi.

Desmond Callaghan da Vietnam'da savaştığı için kendisinin de bir gazi olduğunu dile getirdi.

Callaghan, "Cesur askerlerin burada ne şartlarda harp ettiğini, nerede öldüğünü görmek benim için bir rüyaydı. Gerçekleştirdiğim için çok memnunum. Türklere teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

"Savaştan sonra oluşan dostluğu görmek beni çok mutlu ediyor"

Vecihi Başarır ise tarihi yerinde görmenin, öğretmenin önemine işaret etti.

Turist rehberi Çelik'le Avustralya ve Türkiye arasındaki dostluğa bir nebze de olsa katkı sağlamaya çalıştıklarını vurgulayan Başarır, şöyle devam etti:

"104 yıl önce yaşanan savaşı Türkler yönünden olayları anlatmak için 1985 yılından bu yana Avustralya'da 6 kitap yazdık. Eşimle iki ülke dostluğuna katkılarımızdan dolayı Avustralya hükümetince üstün hizmet madalyası verildi. Bu topraklara 20 belki de 30 defa gelmişizdir ancak her geldiğimde çok duygulanıyorum. Savaştan sonra oluşan dostluğu görmek beni çok mutlu ediyor."

Kenan Çelik de Avustralya ve Yeni Zelanda'dan gelen turistlere yaklaşık 35 yıldır tarihi yarımadayı gezdirerek onlara hem Çanakkale Savaşları'nda yaşananları hem de bunun ardından oluşan dostluğu anlattığını aktardı.

Bu hizmetlerinden dolayı Avustralya hükümetince üstün hizmet madalyası ile ödüllendirildiğini belirten Çelik, "Bu madalyanın verildiği ilk Türk olarak, Avustralya Üstün Hizmet Madalyası'nı 2000 yılında aldım. Yıllardır karşılıklı iki ülke arasında dostluğu pekiştirmek için çalışıyoruz. Bu toprakları herhangi bir endişe olmadan ziyaret etmeleri için çaba sarf ediyoruz." diye konuştu.