Seyahat - Turizm 14.09.2020 22:01

Avustralya 

Bu yılı yangınlarla karşılayan Avustralya kıtası yaralarını yavaş yavaş sarmaya başladı. Aslında sonradan çıkan Kovid 19 pandemisi bir şans oldu ve sonunda yavaş yavaş kentler doğal hallerine kavuşmaya başladı. Benim gezdiğim, en çok heyecanlandığım kentlerden biri Perth.
Avustralya 

Hakan DİKMEN

Perth, 40.000 yıllık bir tarihe sahip olan bu kenti Sir George Murray, kendi memleketi olan İskoçya’daki Perth şehrinden esinlenerek vermiş. Ve bir de 1890 yılında burada altın bulunmasıyla hem değer kazandı hem de giderek zenginleşmeye başladı. Avustralya’nın en büyük dördüncü şehri ve Batı Avustralya eyaletinin de başkenti. Madencilikle uğraşanlar sayesinde bir anda çok zenginleşmişler. 

Yumuşak kumlu plajların ve doğal parkların olduğu, gelişen küçük barlar, yaratıcı restoranlar ve özenle seçilmiş sokak sanatlarından oluşan uzaklarda bir metropol. 

Uzun yıllar boyunca, Avustralya'nın geri kalanından ve dünyanın en izole edilmiş şehirlerinden biri Perth. Çünkü en yakın büyük şehir bin kilometre ileride. Son yıllarda, Perth şaşırtıcı bir dönüşüm geçirdi ve şimdi dünya çapında bir turizm destinasyonun tüm süslerine sahip oldu. Sanat, yemek ve harika kahveyi doyasıya burada tadabilirsiniz. Mavi gökyüzü, olağanüstü kumsallar, muhteşem hava ve her yerden geçen Swan Nehri.

Pandemi biter de Avustralya sizi kabul ederse ülkemizden gitmek için yolda çok fazla saat harcayacaksınız, bu yüzden hazırlıklı olun. Hemen hemen 22 saat içinde Perth'e varacaksınız. Yeni Zelandalılar dışındaki tüm ülke ziyaretçileri vizeye ihtiyaç duyuyor. Siz de unutmayın.   

Perth'i ziyaret etmek için hiçbir zaman gerçekten kötü bir zaman yoktur. Şehir, Akdeniz tarzı bir iklimle adeta kutsanmıştır. Her gün öğleden sonra, "Fremantle Doktor" olarak bilinen güçlü bir esinti şehri biraz serinletme eğilimindedir. Sahilde yürüyüş yapmak veya bir şezlonga uzanmak için zaman harcamayı planlıyorsanız, en iyi yerlerden biri Perth... Kışlar ılıktır, gündüz sıcaklıkları genellikle 20 derece  civarındadır. Bölgenin sunduğu her şeyden en iyi şekilde yararlanmak için, günlerin ılık ve ılıman olduğu ilkbaharda (Eylül-Kasım) gitmeye çalışın. 

Buraya gelirken bavulunuzu pek fazla doldurmayın. Perth büyük bir şehir. Bu yüzden unuttuğunuz ya da yük etmek istemediğiniz malzemeleri hemen hemen her şeyi kesinlikle uygun fiyata satın alabilirsiniz. Ama bence yanınızda kesinlikle olması gerekenlerden biri sinek koruyucusu. Çünkü burada hayvanlar pek öldürülmüyor. Bu nedenle de bu tip malzemeler pahalı ve bazen de yok.  Bir şal, güneş gözlüğü, şapka ve mayo olmazsa olmazlardan. Çünkü beyaz kumlu plajlarında yaz kış yüzerek geçireceksiniz vaktinizi.  Size birkaç plaj hatırlatayım. Biliyorsunuz bu muhteşem yerde deniz kenarına gitmemek suç olur. Çünkü Perth şehir merkezinde dahi kolayca ulaşılabilecek bir dizi kentsel plaj var. Boogie tahtalarında dalgaları yakalayan çocukları, köpeklerini gezdiren insanları ve güneşliklerin altında toplanan aileleri göreceksiniz. City Beach, Perth'in merkezine yaklaşık yedi kilometre uzaklıkta ve bölgedeki yüzmek için en güvenli plajlardan biridir. Diğer birkaç favori ise Cottesloe ve Scarborough. Yakınlarda çok sayıda kafe, barbekü olanakları, tuvaletler ve soyunma alanları var, bu nedenle bu plajlar günü dışarıda takılarak ve ızgara yaparak geçirmek için de mükemmel. Kumda birkaç saat geçirdiyseniz ve bir kahve veya bir şeyler atıştırmak istediğinize karar verdiyseniz, saronglar (pareo) ve parmak arası terlikler (Avustralyalılar bunlara tanga derler) ile sahil kenarındaki herhangi bir tesiste mükemmel bir ağırlama sizi bekliyor.  

Perth'de doğa da harika. Şehir merkezine yakın bir dizi çarpıcı yeşil alan var. West Perth'te, Botanik Bahçeleri'ne ve dünyanın bu bölgesine özgü 3.000 flora türüne ev sahipliği yapan Kings Park'a gidebilirsiniz. Yangının pek uğramadığı yerlerden biri bu bölge. Toplam 990 dönümlük bir alanı kaplıyor ve ağaç aralarından açılmış yollar, oyun alanları, bir çocuk doğa parkı ve piknik alanları ile ailece günü neşeyle geçirebileceğiniz bir mekan. Ayrıca burada her gün yapılan Aborjin rehber eşliğinde ücretsiz Yerli Miras Turuna mutlaka katılın. Bu turun içinde ziyaretçilere otlardan gıda elde etmekten tutun da ilaç için kullanılan bitkiler hakkında tecrübe edinmeye kadar bir çok bilgi var. Ayrıca, yerel Wadjuk insanlarla sohbete kadar çok zengin bir akışa sahip.

Monger Gölü, yıllardır Aborijin halkı için önemli bir toplanma ve avlanma alanıydı. Şimdi, gölün etrafında yüzen kara kuğu sürülerinin yanı sıra rehabilite edilmiş çalılıklarda doğa güzellikleriyle dolu yürüyüş parkurlarını görebileceğiniz bir patika var.

Perth'de Hayvanlar

Perth Hayvanat bahçesi 41 dönümlük ve şehir merkezine sadece beş dakika uzaklıkta bulunan, 170 tür hayvan hakkında bilgi alabileceğiniz o hayvanları görebileceğiniz bir doğal park. Ziyaretçiler küçük penguenlerden Vombatlara kadar en sevdikleri hayvanlardan bazılarına yaklaşmalarını onları sevmelerine dokunmalarına izin verilen özel deneyimler de var. Denizin altında bulunan her şey, Batı Avustralya Akvaryumu'nun odak noktasıdır. (AQWA), köpekbalıkları ve vatozlar başınızın üzerinde yüzerken su altı tünellerini takip edebilirsiniz. Avustralya'nın güney kıyılarında yaşayan yapraklı deniz ejderhaları da dahil olmak üzere deniz canlılarını görmeyi ve Uzak Kuzey'in resif balıklarını gözlemlerken kendinizi renklere kaptırmayı unutmayın. Macera zevkine sahip olanlar için şnorkelli yüzme veya köpekbalığı tankına dalma şansı da var. Haydi cesaret biraz. 

Ne yemeli derseniz merak etmeyin, aç kalmazsınız. Şehrin her yerinde ve iç banliyölerinde sunulan gurme olanaklar sizi şaşırtabilir. Dünyanın dört bir yanından mutfaklar sunan sayısız restoran ve kafe var şehirde. Ve bunların çoğu en iyi yerel malzemelerle hazırlanıyor. Benim çok ilgimi çeken lokantalar şehirdeki eski gazete ofislerinin olduğu Print Hall bölgesinde. Avustralya'nın en iyi restoran tasarım ekiplerinden biri olan Projects of Imagination tarafından görselleştirilen dört farklı yeme ve içme seçeneğine sahip mahalle burası. Yedi otlu salatalı çıtır füme Barramundi (Balık) ve Güneydoğu Asya sokak yemekleri yemek için The Apple Daily Bar & Eating House'a gidin. Ihlamur ve tatlı, ekşi, tuzlu, tuzlu, baharatlı bir sos olan "nuoc cham" ile istiridye ya da demirhindi, misket limonu ve acı biberle hazırlanmış ızgara kaburga yiyebilirsiniz. Porsiyonların hepsi paylaşmak üzere tasarlanmış. Yani herkes kendine ayrı bir yemek isterse çok gelir. Ortaya karışık almazsanız çok gelir yiyemezsiniz kalır yazık olur.  Baharatlı yemekleri seviyorsanız, Long Chim'de rezervasyon yaptırın. Bangkok'taki ödüllü restoran Nahm'ın sahibi olan şef David Thompson, burayı Londra'da Michelin yıldızı kazandıktan sonra açmış. Biliyorsunuz dünyada Tayland mutfağındaki uzmanlığıyla tanınmaktadır. Long Chim bu ülkede de büyük beğeni topladı. El yapımı biralar, butik şaraplar ve özel hazırlanmış kokteyller erişte yemekleri, köriler ve ateşli salatalarla ziyafete çekilebilir. Benim favorim olan karides köri püresini kaçırmayın.

Avustralya'daki ünlü şefler söz konusu olduğunda, Qantas'ın elçisi Neil Perry Gerçekten, süslü bir et lokantası açmış. Kömür kurumu içinde kurutulmuş birinci sınıf Avustralya bifteği, restoranın spesiyalitesi. Kendini biraz daha az etobur hissedenler, kömür fırınında pişirilen çeşitli deniz ürünleri tarafına geçebilir. Yan yemekleri de unutmayın: Karnabahar ve peynir graten, zencefil ve hindistan cevizi ile sotelenmiş Brüksel lahanası harikadır. 

Eğer Perth şehrindeyseniz ve sizin için gereken okyanus manzarası ve yemek ise Cottesloe'daki Barchetta rahat ve şık hem de ucuz. Kıyafet de sorun değil. Cam duvarları ve balkonu, bitişikteki plajdan en iyi şekilde yararlanabilirsiniz. Mönüde kahvaltı klasiklerinden ev yapımı granola ve yengeç omletleri tapas, odun ateşinde pizza ve salatalara kadar uzanmaktadır. Tabii yanında yöreye özgü fermante üzüm suyu ve arpa suyu da nefis.

Perth'den harika günlük geziler yapılabiliyor. Birkaç tanesini sizin için derledim. İlk önerim Freo... İnsanlar gezilecek yerlerin başında her zaman Perth ve Fremantle hakkında konuşuyorlar, ancak yerlilerin dediği gibi Freo, başlı başına bir dünya. Swan Nehri'nin ağzında bulunan, kent sadece 22,5 km uzakta. Denizcilik ve cezaevi geçmişiyle ünlü. 19. yüzyılda hükümlüler tarafından inşa edilen Dünya Mirası listesindeki "Fremantle Hapishanesi" de dahil olmak üzere keşfedilecek çok sayıda tarihi bina var. İlginç bir yer de "Küçük Yaratıklar Bira Fabrikası", öğleden sonraları turlar yapılıyor bu fabrikaya. Mahalleyi keşfetmek için ücretsiz bisikletler var. Tabii ki bir de bu güzel tatları denemek için güzel kocaman bir bar var. Modadan sanata yerel olarak üretilen ürünlere göz atın ve cumadan pazara açık olan Fremantle Markets'ta sokak yemeklerinin, canlı müziğin ve eğlencenin tadını çıkarın. Rock hayranları, AC / DC'nin Freo'nun Greg James tarafından yaptığı heykeli ve grubun solistliğini ve şarkı sözü yazarlığını yapan Bon Scott'a saygı göstermek için "Balıkçı Teknesi Limanı"na gidebilirler.

Kuğu Vadisi

Batı Avustralya'nın en eski bağcılık bölgesi olan Swan Valley, Perth'in merkezine arabayla sadece 25 dakika uzaklıkta. Takviyeli ürünler, damıtılmış alkollü içkilerle harmanlanmış şaraplar da dahil olmak üzere çok çeşitli tatları ve içim stilleri üretmişler. Yiyecek ve şarap parkuru, şarap imalathanelerine, küçük çiftliklere, yerel galerilere, içki imalathanelerine, butik bira fabrikalarına ve mükemmel restoran ve kafelere gidebilirsiniz. Guildford köyünde bulunan ziyaretçi merkezinden parkurun bir haritasını alabilir özgürce gezebilirsiniz. Unutmayın: Avustralya, rastgele nefes testine izin verir. Yani polis, alkol kan seviyelerini test etmek için herkesi durdurabilir. Siz siz olun direksiyon başına aman içkili geçmeyin. Bu nedenle, belirlenmiş sürücüler var. Birini seçin veya bölge operatörleri tarafından sunulan "d'Vine Wine Tours" gibi birçok mahzen kapısını turlara katılarak çalın.

Eylül ortasından aralık ayına kadar kocaman balinalar Perth'den geçer. Balina İzleme Perth için çok önemli bir gelir kaynağı. Dünyanın dört bir yanından sadece balina izlemeye geliyorlar. Açık okyanusa rahat, kapalı gemilerle açılıp, su altı mikrofonuyla selamlanan göç eden kambur ve mavi balinalara gidebilirsiniz. Onları izlerken muhteşem şarkılarını dinleyebilirsiniz.

Doğa güzelliği, yılın çoğunda güneşli güne uyanmak, İstanbul'dan sonra sessiz sakin olması ve çevresindeki gezilecek harika yerleri, kocaman yeme içme mekanları ile hem çocuklu aileler için hem de yalnız gezenler için ideal bir yer. Belki bir gün yolunuz Perth’e düşer ve beni hatırlarsınız. Şu Kovid 19 virüsü, pandemi derken evimizden, şehrimizden dışarı çıkamadığımız zamanlarda keşfedilmeyi bekleyen o kadar çok yer var ki. İşte o güzel sakin, bakir bölgelerde eğlenceli yerlerde bir gün tekrar görüşmek üzere şimdilik bana müsaade. Ben size gezdiğim tüm dünya memleketlerini elimden geldiğince anlatacağım. Gitmesek de kalmasak da o yer bizim yerimizdir. Unutmayın.