Vakıf Katılım web
Türkiye - Gündem 13.05.2022 18:35

Bakan Kurum: Siz değil misiniz, Nene Hatun'u açlığa terk edenler?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Erzurum Temel Atma ve Anahtar Teslim Töreni'ne katıldı.
Bakan Kurum: Siz değil misiniz, Nene Hatun'u açlığa terk edenler?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Erzurum Temel Atma ve Anahtar Teslim Töreni'ne katıldı. “Bugün 721 yeni yuvamızın ve 156 dükkânımızın temellerini atıyoruz. 1174 konut ve 334 dükkânımızı ise hak sahibi kardeşlerimize teslim ediyoruz.” diyen Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısında saf tutanların tek gayelerinin “Recep Tayyip Erdoğan’sız bir Türkiye” olduğunun altını çizerek, Nene Hatun’un CHP yönetimine yazdığı mektubu okudu, “Siz değil misiniz, Nene Hatun’u açlığa terk edenler!” diye sordu.

Bir dizi açılış, temel atma ve ziyaret programları için Erzurum’da bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, dün Erzurum’un Palandöken ilçesinde yolun karşısına geçerken otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybeden Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü son sınıf öğrencisi Zeynep Bağrıyanık’ın (22) cenaze namazına katıldı.

Bakan Kurum, Baba Zafer Bağrıyanık'a taziye dileğinde bulunurken, üniversite öğrencisi Zeynep Bağrıyanık, cuma namazını müteakip Narmanlı Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Abdurrahman Gazi mezarlığında defnedildi.

21 Kentsel Dönüşüm Projesi

Erzurum Anahtar Teslim ve Temel Atma Töreni’ne katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, toplam yatırım değeri 1,6 milyar lira olan hem Türkiye’de hem dünyada örnek gösterilecek 21 kentsel dönüşüm projesinin bir bölümünün temellerini birazdan atacaklarını, bir bölümünün de anahtar teslimini yapacaklarını belirterek, “721 yeni yuvamızın ve 156 dükkânımızın temellerini atıyoruz. 1174 konut ve 334 dükkânımızı ise hak sahibi kardeşlerimize teslim ediyoruz.” dedi.

“Erzurum’a 20 yılda 42 milyar liralık dev yatırımlar kazandırdık”

“İbrahim Hakkı Hazretleri insanların gönlüne bu sokaklarda girmiştir! Alvarlı Efe Hazretleri 60 talebesiyle işgale karşı bu meydanda bayrak açmıştır! Üç aylık oğlunu Allah’a emanet eden Nene Hatun, hürriyet ateşini işte tam burada yakmıştır!” diyen Bakan Murat Kurum, “Bu yüzden, bizim için, Erzurum’a hizmet etmek en büyük şereftir. En büyük onurdur. Erzurum’un bu şanlı tarihini, bu eserlerini, bu kimliğini hep birlikte geleceğe taşımak en büyük onurdur. Bugüne kadar hep bu gayede yürüyen AK Parti iktidarları olarak; Erzurum’a son 20 yılda 42 milyar lirayı aşkın dev yatırımlar kazandırdık. Sosyal konuttan kentsel dönüşüme, millet bahçelerinden altyapı ve üstyapı çalışmalarına kadar 10 milyar liralık Çevre ve Şehircilik yatırımını bir bir gerçekleştirdik. Şu an hâlihazırda Erzurum’da yaklaşık 2 milyar liralık yatırımımız tüm hızıyla devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

“Erzurum’da 9792 konutu hak sahiplerine teslim ettik”

Bugüne kadar TOKİ Başkanlığının Erzurum’da toplam yatırım değeri 3,2 milyar lira olan 9792 konutu hak sahiplerine armağan ettiğini kaydeden Bakan Kurum, “Yavrularımız için okullar yaptık, hastalarımız için hastaneler inşa ettik. Camilerden dükkânlara ve kamu binalarına kadar onlarca eserimizi aziz Erzurumlulara kazandırdık.” dedi.

Bakan Kurum, süren yatırımları şu şekilde sıraladı:

“Erzurum’da toplam yatırım değeri 1,5 milyar lira olan 3857 konut, 127 dükkân, ilkokul, millet bahçesi ve sosyal donatıların yapımına devam ediyoruz. İnşallah bunları da etap etap bitirip milletimizin hizmetine sunacağız.

Bugün deprem dönüşümü noktasındaki kararlılığımızı; Yakutiye, Palandöken ve Narman’da da toplam 2,5 milyon metrekarelik alanda bu çalışmalarımızı yürütüyoruz. Allah’ın izniyle; kentsel dönüşüm çalışmalarıyla; şehrimizi sağlıksız yapı stoğundan tamamen temizleyene kadar da durmak, duraksamak yok.

Şu an hâlihazırda Yakutiye ilçemizde bir yandan yeni konutlar için kamulaştırma yaparken öte yandan tam 2026 yeni konut inşa ediyoruz. İnşallah bu çalışmaları da Erzurum Kongresi’nin yıl dönümüne, 23 Temmuz’a yetiştireceğiz. Şenkaya ve Aziziye’deki çalışmalarımızı bu yıl içerisinde tamamlayacağız. Pasinler ve Palandöken’deki konutlarımızın tamamını, inşallah 2023 yazına kadar teslim edeceğiz. Narman’da 696 yeni konut ve dükkânımızın inşasına en kısa sürede başlıyoruz.”

“Yeşili, kültürü ve tarihi buluşturuyoruz”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Erzurum’a yeni bir tarih, kültür ve yeşil aksı kazandırıyoruz.” diyerek Erzurum’da yürütülen millet bahçeleri çalışmalarındaki son duruma ilişkin şu bilgileri verdi:

“Meydanımızın güneyindeki millet bahçesi ile kale etrafı, Çifte Minareli Medrese, Ulu Camiyi karşısı ve Narmanlı camisinden Hacı Cuma’ya birleştirerek; yeşili, kültürü ve tarihi buluşturuyor, bu aksın çevresindeki görüntü kirliliğini de tamamen ortadan kaldırıyoruz. Bu kapsamda 80 milyon liralık kamulaştırma bedeliyle şu ana kadar 75 bina ve 270 bağımsız birimin yıkımını gerçekleştirdik. Şimdi inşallah, millet bahçesi içerisindeki metruk binaların tamamını kamulaştıracağız; yine müzemize bitişik olan çok katlı binaları da hak sahibi kardeşlerimizle uzlaşarak; bu alanı tamamen dönüştüreceğiz.

Erzurum’da İller Bankamızla toplam yatırım değeri 1,1 milyar lira olan 124 altyapı ve üstyapı projemizi sizlere sunduk. Erzurum Kalesi ve çevresinde yer alan Kültür Yolu Projesi 2. etabına devam ediyoruz. İnşallah Eylül ayında bitireceğiz.

Yine Pasinler otelinin yapımında sona yaklaştık. Bu projemizi de önümüzdeki aylarda hizmete alacağız, Erzurum turizmine katkı sunacağız. Erzurumluların yaşam kalitesini artıracak, şehrin hemen hemen her yerinde, toplam büyüklüğü 427 bin metrekare olan 12 millet bahçesi projemize hızla devam ediyoruz.

Yakutiye’de Hilalkent, Aziziye Yüzüncüyıl, Oltu, Horasan’da Camikebir ile Palandöken’de Şehit Polis Ali Kamacı ve Cahit Kaya Millet Bahçelerimizin açılışlarını yaptık. Horasan ile Aşkale Bahar Kalkanı Millet Bahçelerimizin de yapımlarını tamamladık.

Yakutiye ile Uzundere Tortum Gölü millet bahçelerimizin yapımına devam ediyoruz. İspir ile Hınıs’taki millet bahçesi proje çalışmalarına da süratle devam ediyoruz.”

“Tek gayeleri Recep Tayyip Erdoğan’sız bir Türkiye’dir”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tek şiarının “Halka hizmet, Hakk’a hizmettir.” olduğunu, kendilerinin de Cumhurbaşkanı’nın yol arkadaşı olduklarını vurgulayan Bakan Murat Kurum, “Cumhurbaşkanımızın karşısında saf tutanların ise tek gayeleri Recep Tayyip Erdoğan’sız bir Türkiye’dir. Millete husumettir, milletin değerlerine düşmanlıktır, millet için değil millete rağmen siyaset yapmaktır. Bunların siyasi kültüründe kavga vardır. Kodlarında baskıcılık vardır.” dedi.

Murat Kurum, “Cumhurbaşkanımızın dik duruşuyla tüm mücadelelerden alnımızın akıyla çıktık. Türkiye’nin küresel bir aktör olmasını istemeyenlerin dümen suyuna girenler bir masanın etrafında toplanıyorlar. 28 Şubat gibi karanlık bir tarihi seçip, yine Cumhurbaşkanımıza ve onun nezdinde milletimize parmak sallamaya devam ediyorlar.” şeklinde konuştu.

Nene Hatun’un CHP yönetimine mektubu

“Siz değil misiniz, evladını Çanakkale’de şehit vermiş, hayatının sonlarına doğru dilenmek zorunda kalmış, büyük kahramanımız Nene Hatun’a hürmetsizlik edenler, açlığa terk edenler!” ifadelerini kullanan Bakan Murat Kurum, Nene Hatun’un vefatından önce dönemin CHP yöneticilerine bir dilekçe göndererek yardım istediğini belirtti ve Nene Hatun’un satırlarını şu şekilde aktardı:

“Bizler, Osmanlı-Rus harbinin Erzurum civarındaki Aziziye tabyasında vuku bulan meşhur savaşın kahramanlarıyız. Düşmanımızı vatandan sökerek attık. Şimdi her birimiz yüz yaşına geldik. Hiçbir sığınacak yerimiz, tutunacak hiçbir desteğimiz yoktur. Belediyeden ayda 4 lira maaştan başka bir şey görmüyoruz. Geçen sene birer bedava ekmek veriyorlardı, bu sene o ekmeğimizi de kestiler. Şimdi aç ve muhtaç bir vaziyetteyiz, bize yardım edin!”

“Peki, CHP zihniyeti! Siz ne yaptınız?” diye soran Bakan Kurum, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bırakın destek olmayı, 4 liralık maaşlarını bile kestiniz, onları açlığa terk ettiniz. Bu büyük kahramanları, gazilerimizi, yavrularını gözünü kırpmadan bırakıp vatan müdafaasına koşan büyük vatan evlatlarını, sefalet içinde, acılar içinde ölüme terk ettiniz.”

“Size Nene Hatun’un torunları yeter!”

“Şimdi bugün de; Suriye’den, Libya’dan, Doğu Akdeniz’den çekileceklermiş! Savunma sanayindeki tüm hamleleri durduracak, küresel güçlere iç işlerimizi danışacaklarmış! Dev yatırımları durduracak, projeleri iptal edeceklermiş!” ifadelerini kullanan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Sizin kuru tehditleriniz, arkanıza aldığınız büyükelçilik binaları, dostumuz dediğiniz küresel odakların tamamına Nene Hatun’un torunları yeter! Cumhur İttifakı yeter! Size Türkiye sevdalıları yeter! Bu millet yeter! Size mazlumların hamisi, milletin adamı Başkomutanımız, Liderimiz, Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, cevap olarak yeter! Bunların hepsine, 6’sına, arkasındakilere, FETÖ’ye, PKK’ya Erzurum yeter, Dadaşlar yeter! Onlara bu cevabı inşallah toptan; sandıkta vereceğiz. 2023’te Sayın Cumhurbaşkanımızı rekor bir oyla seçecek, Cumhur İttifakını çoğunlukla Yüce Meclis’e taşıyacak ve büyük Türkiye yürüyüşüne hep birlikte devam edeceğiz!”

Bakan Kurum, daha sonra kentsel dönüşüm projelerinin temellerini, butona basarak attı.