Röportaj 23.10.2019 12:43 Güncelleme: 25.10.2019 00:10

'CRR'de çok çeşitlilik olacak'

Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu Genel Sanat Yönetmenliği görevine başlayan başarılı orkestra şefi Cem Mansur, YenBirlik'e yeni göreviyle ilgili açıklamalarda bulundu.
'CRR'de çok çeşitlilik olacak'

SEMA SEZEN

Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonunda sayısız konser yöneten ve ülkemizin adını yurt dışında başarıyla duyuran orkestra şefi Cem Mansur'un, CRR'ye Genel Sanat Yönetmeni olarak atanması önemli bir adım oldu. Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası şefliği döneminde nice genç müzisyenin başarısına, gelişimine önayak oldu. 2019-2020 konser sezonu açılışında CRR Genel Sanat Yönetmenliği görevini Aslan Özdemir’den devralan Cem Mansur, yeni görevi için heyecanlı olduğunu belirtti.

-CRR Genel Sanat Yönetmenliğine geliş süreciniz nasıl oldu?

Biraz acele oldu tabii. Ben göreve geldiğimde CRR'de 2019-2020 sanat sezonu planlanmıştı. Ekim ayında zaten konserler başlamıştı. Önümüzdeki sanat sezonunda daha çok çizgim belli olacak. Programda elbette çeşitlilik olacak. Caz da olacak, fado da, klasik de..

-CRR Genel Sanat Yönetmenliği görevine başladığınızı öğrendiğimde ilk aklıma gelen Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası (TUGFO) oldu. TUGFO gençlerin müzik konusunda ilerlemesi konusunda çok iyi bir deneyim değil mi?

Dünya çapında müzik dehalarının ortaya çıkması için belli imkanların tanınması gerekiyor. İçlerindeki cevheri ortaya çıkarabilmesi, geliştirebilmesi için gençlere TUGFO gibi imkanlar tanımak gerekiyor. Yeteneklerin daha da ileriye gidebilmesi, uluslararası arenada diğer gençler arasından yeteneğiyle sıyrılabilmesi açısından bu önemli bir okul. Avrupa'nın birçok önemli konser salonlarında festivallerde yıllarca konser verdik. Önemli TV kanallarında da konserleri yayınlandı. TUGFO olarak yurt dışında ülkemizin adını duyurmak önemli bir durum. Yüzlerce genç TUGFO'da gelişti. Aralarında dünyanın önemli orkestralarında çalanlar da var. TUGFO, Türkiye'nin adını başarıyla duyuruyor.

-Uluslararası arenada baktığımızda klasik müzikte neredeyiz? Yurt dışında birçok önemli orkestrayı yönetmiş birisi olarak değerlendirir misiniz?

80 milyon nufüsa göre değerlendirirsek eğer çok iyi değiliz. Ancak klasik müziğin tarihimize giriş zamanına göre değerlendirirsek oldukça iyiyiz. Yurt dışında sanatçılarımız takip ediliyor. Yurt dışında klasik müziğin ana vatanında bir nevi tereciye tere satıyoruz. Bu açıdan bakarsak iyi durumdayız.

-Müzikte eğitimimiz ne durumda? Konservatuvarlar yeterli mi?

Konservatuvarlarda alanlarında çok iyi olan hocalar var. Alanının ustası olan hocalar. Konservatuvardan mezun olan gençler iyi eğitim almış olarak müzik yaşamlarına devam ediyor. Bazıları yurt dışındaki orkestralarda çalıyor.
Ancak konservatuarların amacı, Avrupa’daki orkestralara müzisyen yetiştirmek olmamalı. Elbette gençlerin Türkiye'de daha iyi bir seçeneği olsa, buradaki orkestralarda devam eder. Ancak orkestra sayımız ve istihdam durumu maalesef kısıtlı. Aileler de konservatuvara çocuklarını gönderirken iki kez düşünüyorlar. Çocuklar neredeyse tıp kadar uzun eğitim alıyorlar, mezun olduktan sonra nerede istihdam bulacaklar belirsiz oluyor.

ÜLKEMİZİ BAŞARIYLA TEMSİL ETTİ

İstanbul Devlet Operası şefliğini yapan Cem Mansur, Londra’da English Chamber Orchestra’yla yurt dışında başarılarıyla adını duyurdu. Hollanda, Fransa, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Macaristan, Almanya, İsveç, İspanya, Meksika, İsrail, Güney Afrika, Rusya, Finlandiya ve Hırvatistan’da orkestra ve opera kuruluşlarıyla konuk şef olarak çalışmalarına devam etti. 1989-97 arasında Oxford Şehir Orkestrası Birinci Şefliği’ni yaptı. 1998 yılında, Akbank Oda Orkestrası Daimi Şefliği’ne getirildi. Burada tasarladığı ilginç programların yanı sıra “Bach, Caz ve Lale Devri”, “Alla Turca”, “1789 / Akl-ı Seim’in Müziği”, “At-Nağmeler” ve “İstanbul’da Erguvan Zamanı” gibi etkinliklerle ilklere imza attı. İngiltere’nin en eski ikinci korosu Ipswich Choral Society’nin fahri başkanı olan Cem Mansur, 2007 yılında kurduğu Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası’nı, profesyonel bir yönetime kavuşturma ve kurumsallaştırma amacıyla, Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası adıyla yeniden yapılandırdı.