Türkiye - Gündem 18.06.2018 19:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fayton Açıklaması Hayvanseverleri Sevindirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, dün Yenikapı mitingindeki konuşmasında Adalar'daki atları faytonların boyunduruklarından kurtarıp özgürlüklerine kavuşturmak için bir çalışma yaptıklarını duyurması,hayvanseverleri sevindirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fayton Açıklaması Hayvanseverleri Sevindirdi

Yıllardır başta hayvanseverler ve hayvan hakları savunucularının çözüm beklediği Adalar'daki faytonlarda kullanılan atlarla ilgili soruna, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son noktayı koydu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Yenikapı mitinginde "Adalar'daki faytonlarda kullanılan atlarla ilgili vicdanları yaralayan görüntülere şahit oluyoruz. Bu konuda gerekli adımları attık. Adalar'daki atları faytonların boyunduruklarından kurtarıp özgürlüklerine kavuşturmak için bir çalışma yapıyoruz." diyerek, yıllardır hayvanseverlerin ve hayvan hakları savunucularının beklediği müjdeyi verdi.

Geçen hafta, ekim ayında sona erecek olan karantinaya rağmen Adalar'a 10 kamyon ile 209 atın sokulmasına büyük tepki gösteren hayvan hakları savunucuları, Erdoğan'nın müjdesine sevinirken, öncelikle bu 209 atla ilgili gerekli soruşturmanın yapılması talebinde bulundu.

"Demode olmuş atlı faytonların kaldırılmasını istiyoruz"
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Genel Başkanı Kemal Şenpolat, yaptığı açıklamada, yalnızca Adalar'da değil, Türkiye çapında demode olmuş atlı faytonların kaldırılmasını istediklerini söyledi.

Eski centilmen faytoncuların artık olmadığını ve günümüz faytoncularının da atlara iyi davranmadığını ifade eden Şenpolat, faytonların elektrikli ya da güneş enerjisiyle çalışan alternatiflerinin çıktığını hatırlattı.

Kemal Şenpolat, Adalar'da veteriner kontrolü yapılmadığı gibi faytonların da teknik kontrolünün de gerçekleştirilmediğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdesine ilişkin Şenpolat, "Cumhurbaşkanı 'Atlar olmasın.' dediyse kesinlikle hemfikiriz, teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanı dediyse onun sözü emir gibi uygulanacaktır demektir." değerlendirmesinde bulundu. 

"Yıllardır kurumlara ve hükümete bu zulmün bitmesi için yalvarıyoruz"
Türkiye'de yük hayvanları sorununa eğilerek Yük Hayvanlarını Koruma ve Kurtarma Derneği'ni kuran Okan Oflaz, Adalar'daki atlarla ilgili zulmü çok iyi bildiğini, basın ve sosyal medyanın gücüyle biraz daha lanse etmeye başladıklarını söyledi.

Atlarla ilgili bu hassasiyeti gösterdikleri ve gündeme getirdikleri için darbedildiklerini anlatan Okan Oflaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına ilişkin, "Yıllardır kurumlara ve hükümete bu zulmün bitmesi için yalvarıyoruz. Onlar da artık bu zulme 'dur' demek istediler. Bir an önce bu işin sonlanması için adım atılmasını bekliyorum. Cumhurbaşkanı'mızın açıklamasından sonra özellikle senelerdir bu işle uğraşan benim hiçbir şekilde can güvenliğimiz yok." dedi.

"Masaya oturtup, çözümü birlikte getirmesi lazım"
Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) Başkanı Nesrin Çıtırık da ne tür çalışma yapıldığı konusunda kendilerine henüz bir bilginin ulaşmadığını, gündeme aldıklarını umut ettiklerini söyledi.

Adalar'da yaşayan vatandaşların da faytonculardan korktuğu için tepki göstermediğini ancak hayvanlara zulümden şikayetçi olduğunu ifade eden Çıtırık, "Adalar Belediye Başkanı da Adalar'daki siyasi partiler de faytoncuların bin 500 oyuna istinaten bu zulme göz yumuyor. Bu hayvanların günlerce aç ve sefil bırakılarak, karantina altındaki bir yere kanunu çiğneyerek götürülmesine karşı çıkan arkadaşlarımızı darbettiler. Arkadaşlarımızın can güvenliği tehditleri var. Devletin ilk önce Adalar'daki kanunsuzlukla uğraşan sivil toplum kuruluşlarının güvenliğini sağlaması lazım. Devlet kendi gücünü gösterdikten sonra oradaki faytoncularla sivil toplum kuruluşlarını eşit güç olarak masaya oturtup, çözümü birlikte getirmesi lazım." diye konuştu.

"Cumhurbaşkanı'nın açıklaması çok sevindirici"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Adalar'daki faytonlarda kullanılan atlarla ilgili müjdeli haberine sevinen bir başka hayvan hakları savunucusu da Beykoz'da 13 gün sonra düştüğü kuyudan kurtardığı "Kuyu" köpek ile gündeme gelen Empati Platformu Başkanı Barış Şengün. 

Şengün, "Cumhurbaşkanı'nın açıklaması çok sevindirici. Sayın Cumhurbaşkanı'ndan bu sözünü gerçekleştirmesini bekliyoruz. Ayakları kesilen yavru köpekle ilgili de kendisi devreye girdi sağ olsun. Umut verici, umarım seçim vaadi olarak kalmaz, icraata geçer. Biz takipçisi olacağız. Cumhurbaşkanı'nın bu açıklamasını o nedenle çok önemsiyoruz. Seçildiği takdirde yapacağına da inancımız tam ve beklentimiz o yönde." değerlendirmesinde bulundu.