Halkbank web
Ekonomi 06.06.2023 12:24

​Deprem sonrası dönüşüm atağı depolama hizmetlerini ikiye katladı

Türkiye, tarihinin en büyük kentsel dönüşüm hamlesine hazırlanıyor. Asrın felaketi olarak nitelenen Kahramanmaraş depremlerinin ardından hız kazanan dönüşüm süreçlerine TOKİ ve Kiptaş gibi kurumların da eklenmesiyle süreç daha da hızlandı.
​Deprem sonrası dönüşüm atağı depolama hizmetlerini ikiye katladı

Türkiye, tarihinin en büyük kentsel dönüşüm hamlesine hazırlanıyor. Asrın felaketi olarak nitelenen Kahramanmaraş depremlerinin ardından hız kazanan dönüşüm süreçlerine TOKİ ve Kiptaş gibi kurumların da eklenmesiyle süreç daha da hızlandı. Son verilere göre  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kentsel dönüşüme yönelik “Dönüşümde Yarısı Bizden” kampanyasıyla ilk yıl 200 bin, 5 yılda ise 1 milyon konutun dönüştürülmesi hedefleniyor. Kampanyaya başvuru sayısı ise 700 bini aştı. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin “İstanbul Yeniliyor” projesine olan başvurular ise 600 bini buldu. Birçok vatandaş da dönüşüm süreçlerine hazırlık olarak evlerini boşaltmaya ya da eşyalarını farklı noktalara taşımaya başladı. Bu kapsamda verilen depolama hizmetleri ise yüzde 50 oranında artış gösterdi. Uzmanlara göre ise bu seçim süreçlerinin de tamamlanmasıyla birlikte yaz döneminde daha da artacak. 

Konu hakkında bir açıklama yapan PratikDepo Genel Müdürü Okan Artemiz, “Veriler gösteriyor ki İstanbul, İzmir ve Ankara’da olası bir deprem durumunda ağır hasar alacak çok sayıda bina var. Devletin ve bazı yerel yönetimlerin de desteği ile hızlı bir güçlendirme ve kentsel dönüşüm süreci başladı. Depreme dayanıksız evlerinden ayrılanlar, daha uygun fiyatlı olan küçük evlere geçince artan eşyalar da depolara olan talebi artırdı. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla depolama hizmetlerinde yüzde 50’nin üzerinde bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Seçim belirsizliğinin de ortadan kalkması ile birlikte bu talebin katlanarak artacağını öngörüyoruz. Planları olanlar bunu ertelemesin, depo bulmakta zorlanabilirler” dedi. 

Artan depolama hizmetleri talebinin fiyatlara yansıması konusunda da açıklama yapan Artemiz şunları belirtti “Yaşanılan enflasyonist ortamda depolama fiyatlarında da bir miktar artış yaşandığını söylemek mümkün ancak bu artış ev fiyatlarıyla kıyaslanamayacak kadar düşük. En çok talebi aldığımız İstanbul üstünden bir örneklendirme yapacak olursak, 2+1 dairelerin aylık kira bedellerinin 15 bin TL bandından, 3+1 evlerin kira bedellerinin ise 25-30 bin TL bandından başladığını görüyoruz. Fiyatlar bu şekilde olunca insanlar daha küçük alanlara yöneliyor. Dolayısıyla evlerinde ya da iş yerlerinde ek alana ihtiyaç duyan kişi sayısı da günden güne artıyor. Evimi ya da ofisimi genişletmek istiyorum dediğinizde, fazladan bir odanın aylık kira maliyeti en az 10 bin TL’den başlıyor. Ancak bu durumun bir alternatifi var, sık kullanmayan eşyaları yüksek standartlara sahip kişisel depolama alanlarında gönül rahatlığı ile muhafaza etmeniz mümkün. Üstelik fazla eşyalarınız için kiralayacağınız bir depolama alanının aylık depolama maliyetinin bin TL civarında olacağını düşünürsek, aylık en az 8-9 bin TL bir bütçe avantajı sağlayabiliyor.”

295 TL’den başlayan fiyatlarla 

Sigortalı eşya depolama hizmeti sunan Türkiye’deki ilk firma olduklarının altını çizen Okan Artemiz, “Farklı ihtiyaçlara hitap eden küçük, orta ve büyük boy ahşap konteynırlarımız yer alıyor. Rutubetsiz, haşerelere karşı ilaçlanmış, küf barındırmayan, ısıya ve soğuğa dayanıklı, aynı zamanda üst düzey güvenlikle korunan depolarımız aylık İzmir ve Ankara için 295 TL, İstanbul için de 455 TL’den başlayan fiyatlarla kiralanabiliyor. Depolama hizmeti almak isteyenler PratikDepo web sitesi üzerinden veya telefon ile bizlere ulaşabilir. Depolama ihtiyacı sona erdiğinde ise PratikDepo olarak eşyaları talep edilen adrese teslim ediyoruz” dedi.

+1 Oda Kazanın

Taşınma ihtiyacınızı ortadan kaldıracak çözümler de sunduklarını kaydeden PratikDepo Genel Müdürü Okan Artemiz, “PratikDepo’da tüm eşyalar sigortalı olarak depolanır. Kullanıcılarımızın eşyaları yangın, sel, deprem gibi doğal afet durumlarında sigorta teminatı altındadır” diyerek standart eşya depolamanın yanında, sundukları +1 Oda konseptinin özellikle büyük şehirlerde kira artışlarına bağlı küçük evlere geçenlere veya ev değiştiremeyenler için hayat kurtarıcı bir çözüm olduğunu belirtiyor.