Kültür Sanat 06.06.2018 19:44

Ders Afişleri Sergisi İle Nostaljik Bir Kapanış

2017- 2018 eğitim ve öğretim yılının sonuna yaklaşırken Karaman nostaljik bir sergi ile kapanışı yapıyor.  1940 – 1980 dönemine ait 150 orijinal ders afişinin gün yüzüne çıktığı "İlkokullar için Yardımcı Ders Afişleri Sergisi", Türkiye'de bir ilk olacak "Karaman İlköğretim Müzesi"nin kurulacağının müjdesini veriyor.
Ders Afişleri Sergisi İle Nostaljik Bir Kapanış

“İlkokullar için Yardımcı Ders Afişleri Sergisi” Karaman’da Tarihi Çeşmeli Kilise salonunda açıldı.  Sergilenen afişler, Hollanda’da ikamet eden Ali Yağcı’nın koleksiyonundan seçildi.

Bugüne kadar birçok sosyal ve kültürel projeye destek veren Duru Bulgur’un desteği ile gerçekleştirilen sergide, Türkiye’de uzun yıllar okullarda yaygın bir şekilde kullanılan ve tamamen el işi (Naif Resim) tekniği ile çizilen ve büyük boy ince ve hassas kağıtlar üzerine genellikle çok renkli baskı tekniği ile tasarlanan ve zamana karşı direnen 150 afiş yer alıyor.

Hepsi orijinal ve 1940 – 1980 dönemine ait afişlerin, çeyrek asır öncesine kadar ilkokulların olmazsa olmazları arasında ilk sıralarda yer aldığını belirten Ali Yağcı, sınıfta hatta kara tahtanın üzerinde her zaman asılı olduğunu söyledi. Yağcı, “Derse veya konuya göre sınıfa getirilerek tahtaya asılan ve ders bitiminde kaldırılan afişler de vardı. Anlatımda ve öğretimde büyük kolaylıklar sağlayarak, eğitimi destekleyen bu afişler, aynı zamanda görsellikleriyle de dikkat çekerlerdi. 1980’li yıllara kadar yaygın ve etkin bir şekilde kullanılan afişler, eski yaygınlığından çok uzakta olsalar da yeni sürüm, baskı ve biçimleriyle günümüzde de ilköğretim kurumlarında işlevlerini sürdürüyor”dedi.

“İlkokullar için Yardımcı Ders Afişleri Sergisi”,  24 Mayıs – 29 Ekim tarihleri arasında her gün 09.00 - 19.00 saatleri arası Tarihi Çeşmeli Kilise’de ziyaret edilebiliyor.