Vakıf Katılım web
Dünya 17.11.2017 16:21

Doğu Guta'da ateşkes fiilen bitti

Suriye'de gerginliği azaltma bölgesi Doğu Guta'da, Esed rejiminin yoğunlaşan saldırıları ateşkesi fiilen ortadan kaldırdı.
Doğu Guta'da ateşkes fiilen bitti

Suriye'de Beşşar Esed rejiminin kuşatmasındaki Doğu Guta'da son üç haftada en az 70 sivil öldü. Saldırılara karşılık veren askeri muhalifler ile rejim güçleri arasında çatışmalar yaşanıyor.

Başkent Şam'da rejimin 5 yıldır askeri kuşatma altında tuttuğu Doğu Guta, Astana anlaşmaları çerçevesinde "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan edilmişti. Rejimin garantörü Rusya, 22 Temmuz'da ateşkesin yürürlüğe girdiğini duyurmuştu. Ancak buna rağmen rejimin saldırıları aralıksız sürüyor.

Doğu Guta'daki alınan bilgiye göre, son 3 haftada yoğunlaşan saldırılarda ölen sivillerin sayısı 70'i aştı.

Sabahın erken saatlerinden bu yana Duma ve Arbin ilçeleri, Madyara, Hamuriyye ve Zemelka beldeleri ile Cobar semti hava ve topçu saldırılarıyla hedef alınıyor.

Duma sivil savunma merkezi, ilçede 5'i çocuk, 7 sivilin öldüğünü bildirdi. 

Bölgedeki saldırıların sık aralıklarla düzenlendiğini, insanların korkudan evlerinden çıkamadığını ifade ediyor. 

Öte yandan muhalif gruplardan Ahraru'ş Şam ve Feylek er Rahman, rejim güçlerine misilleme saldırıları düzenliyor. Böylece taraflar arasındaki karşılıklı saldırıların ateşkesi fiilen sona erdirdiği görülüyor.

Rejim, dün grupların cephe hatlarına iki defa klor içerikli bombayla saldırmıştı. 

Rejim, ateşkesin garantörleri Türkiye, Rusya ve İran heyetlerinin Kazakistan'ın başkenti Astana'da 30-31 Ekim'deki son toplantısı sırasında dahi saldırılara ara vermemişti. 

Bir okulu hedef alan rejim güçleri, 6'sı çocuk, 13 sivili öldürmüştü.