İstanbul 17.09.2022 14:50

ESENLER'DE ÖĞRENCİLERİN DEFTERLERİ GERİ DÖNÜŞÜMDEN

500 bin defterin dağıtımına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da katıldı.
ESENLER'DE ÖĞRENCİLERİN DEFTERLERİ GERİ DÖNÜŞÜMDEN

Esenler’de geri dönüşümden kazanılan 6.5 milyon defterden 500 bini, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın da katıldığı törenle öğrencilere dağıtıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay,” Sıfır Atık Hareketi evimizden başlayarak her yerde bir kültür haline dönüşmelidir. Çevre dostu atılan her adım ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğine önemli bir yatırımdır" dedi.

Esenler’de geri dönüşüm tesislerinde tamamen atıkların ayrıştırılmasından elde edilen gelirle 13 yılda toplam 6.5 milyon defter üretildi. Defterlerin 500 bini, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın katılımıyla gerçekleşen programda, ilçede eğitim gören 90 bin öğrenciye dağıtıldı. Tacirler Eğitim Vakfı İlkokulu'nda düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı ve Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, diğer ilgiler, öğrenciler ve veliler katıldı.

HER TÜRLÜ DOĞAL KAYNAK ÖLÇÜLÜ KULLANILMALI

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, öğrencilerin ders kitaplarını ve yardımcı kaynak kitaplarını devletin verdiğini, defterlerin de Esenler Belediyesi’nden armağan olacağını söyledi ve, "Üstelik bu defterlerin bir süper gücü var. Nedir bu? Geri dönüşümle sağlanmış olması”dedi.  

Geri dönüşümün ne olduğunu çocukların büyüklerden daha iyi bildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Kullandıktan sonra işimize yaramayan şeyleri çöpe atıyoruz değil mi? Ancak attığımız bazı şeyler aslında çöp değildir. Onlardan yepyeni başka ürünler üretebiliriz. Metal kutuları geri dönüşüm kumbarasına attığımızda bu kutular eritilip bisiklet yapılabilir mesela. Plastik çöplerimiz geri dönüşümde işlenir ve onlardan okul çantası yapılabilir. Kağıt ve kartonlar da yeniden kağıda dönüştürülür ve yepyeni defterler, kitaplar yapılabilir. Geri dönüşüm sayesinde daha az ağaç kesilir, doğa kirlenmemiş olur ve kaynaklar harcanmaz” dedi.

Geri dönüşümle sağlanan defterleri öğrencilerle paylaşmanın, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu tarafından artık bir geleneğe dönüştürüldüğünü, bunun diğer tüm belediyelerde uygulanmasını arzu ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, atıkları değerlendirerek doğayı koruma bilincini genç nesillere aşılayan Esenler Belediyesi’nin doğa dostu tüm faaliyetlerini son derece önemli bulduğunu belirtti.

DÜNYADAKİ ATIKLARIN YÜZDE 16'SI GERİ DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Dünyada her yıl yaklaşık 2,1 milyar ton çöp üretildiğini aktaran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Bu, yaklaşık 1200 adet Boğaz Köprüsü'nün ağırlığıyla eşdeğer. Ancak ne yazık ki bunların çok azı, sadece yüzde 16'sı geri dönüştürülüyor. Esenler yüzde 10'u aştı. İstanbul'da da yüzde 27'ye ulaşmış durumda. Dünyadaki bu geri dönüşümün, yüzde 16'nın yarısına yakını ise geri dönüştürülmesi imkânsız şekilde doğaya bırakılıyor. Bu oran yeşile, maviye, bereketli toprağa ve temiz havaya ihanettir. Midesinden plastik çıkan balıklar, nesli tükenen hayvan cinsleri, kirlenen su ve hava ile ekosistem bizlere bu ihaneti çok ağır ödetiyor" diye konuştu.

Fuat Oktay, iklim değişikliğinin atıkların doğaya acımasızca bırakılmasının bir sonucu olarak geleceğin en önemli riskleri arasında yer aldığına dikkati çekerek, bunun afetlere ve gıda arzında sıkıntılara neden olduğunu söyledi.

1 TONLA 17 AĞAÇ KESİLMEKTEN KURTARILIYOR

Bilinçli şekilde ayrıştırılan atıkların toplanması ve dönüştürülmesi noktasında belediyelerin devreye girdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, atıkların en doğru şekilde depolanması, gerekliyse yeniden ayrıştırılması ve geri dönüşümünün bilinçli belediyeler tarafından başarıyla yürütüldüğünü, Esenler Belediyesi’nin bu konuda örnek çalışmalar yaptığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı, sadece Esenler'de günlük toplanan ve ayrışan çöpün ortalama 400 ton olduğunu aktararak, "Bu miktarın yüzde 10'u deftere dönüşerek çocuklarımızın eğitimine ve aile ekonomisine katkı sağlamakta. 1 ton kağıt atık geri dönüştürüldüğünde tabiatta 17 ağaç kesilmekten kurtarılıyor" dedi.

Geleneksel olarak Esenler Belediyesi tarafından Okullar Arası Atık Pil Yarışması ve Okullar Arası Mavi Kapak Yarışması düzenlendiğini kaydeden Fuat Oktay, yarışma sonucunda en fazla pil ve mavi kapak toplayan okullara belediye tarafından televizyondan bilgisayara çeşitli hediyeler verilerek öğrencilerin atık yönetimi konusunda teşvik edildiğini belirtti.

Bazı lokasyonlara ve okullara yerleştirilen ESMATİK'ler sayesinde öğrenciler ve vatandaşların, pet şişe, cam şişe ve metal kutu ambalaj atığı atarak kartlarına para puan yükleyebildiğini aktaran Fuat Oktay, böylece hem atıkların ayrıştırılması hem de değerlendirilmesinin öğrenildiğini vurguladı.

ÇOCUKLARIMIZI BU FARKINDALIKLA BÜYÜTMELİYİZ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, tüm vatandaşları geri dönüşüm ve tabiatı korumaya katkı vermeye davet ederek, "Öğretmenlerimizden nesillerimizi bu bilinçle yetiştirmelerini, öğrencilerini özellikle TEKNOFEST gibi bilim festivallerine doğa dostu fikirlerle teşvik etmelerini bekliyoruz. Anne babalardan sıfır atığı gündelik hayatın bir parçası haline getirerek çocuklarını bu farkındalıkla büyütmelerini istiyoruz. Ortak evimiz dünyanın geleceği için hep birlikte, hassasiyetle mücadele edelim" ifadelerini kullandı. Yeşil uygulamalarla örnek olan Esenler Belediyesi ve Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'yu tebrik eden, 500 bin defterin ilçede öğrenim gören öğrencilere hayırlı olmasını dileyen Fuat Oktay, defterleri kullandıktan sonra geri dönüşüme kazandırmaları konusunda öğrencileri uyardı.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da yaptığı konuşmada bu güzel projeden dolayı Esenler Belediyesi’ni ve projeye destek veren herkesi tebrik etti.

HÜKÜMETİMİZ KİTAPLARINI, BİZ DEFTERLERİNİ VERİYORUZ"

Yıllardır devam eden geleneği devam ettirdiklerini söyleyen Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, "Esenler'de 85 bin ilkokul, ortaokul ve lise öğrencimiz var. 85 bin öğrencimizin her birinin zengin ve fakir ayrımı yapmaksızın Milli Eğitim Müdürlüğümüzün bize verdiği liste çerçevesinde bir öğrenci kaç tane defter kullanacaksa hükümetimiz kitaplarını ve yardımcı kitaplarını teslim ediyor. Biz de Esenler Belediyesi olarak defterlerini veriyoruz. Zaten Esenler halkı bu çöpleri bize veriyor. Biz onların çöplerinden bu geliri elde ediyoruz. Esenler'in çocuklarına eğitime bir katkı olarak takdim ediyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu tarafından engelli Yunus Kukut'a akülü sandalye hediye edildi. Törende "Sıfır Atık" temalı resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere de hediyeleri verildi.


Programda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'a Esenler Belediyesi Sanat Evi öğrencilerinin geri dönüşüm malzemelerinden yaptığı tablo takdim edildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve beraberindeki protokol, sınıflara geçerek öğrencilere defter dağıttı.