Teknoloji 24.09.2021 06:39 Güncelleme: 24.09.2021 15:41

Geliştirdikleri aparatlarla yüzde 98 engelli arkadaşlarını hayata bağlayan gençler TEKNOFEST'te

TEKNOFEST'te yarışan İzmir Seferihisar Semiha-İrfan Çalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden bir grup öğrenci, geliştirdikleri fotoğraf çekme, parmak kaldırma ve kapı çalma aparatları ile yüzde 98 engelli arkadaşlarını hayata bağladı.
Geliştirdikleri aparatlarla yüzde 98 engelli arkadaşlarını hayata bağlayan gençler TEKNOFEST'te

İzmir Seferihisar Semiha-İrfan Çalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Efe Bilir (17), Anadolu Ajansı'nın medya paydaşı olduğu TEKNOFEST'te AA muhabirine yaptığı açıklamada, arkadaşı Yiğit Aliyev ile birlikte, yüzde 98 engelli arkadaşları Şendoğan Ege Katmerci için hayata destek projesini geliştirdiklerini söyledi.

Katmerci'nin tek parmağını hareket ettirebildiğini ve onun istekleri doğrultusunda üç aparat yaptıklarını belirten Bilir, "Hem okulda öğrendiklerimizle hem de 3D yazıcıyla neler yapabileceğimizi kararlaştırarak Ege abi için aparatlar tasarladık. Bunlardan ilki bir fotoğraf çekme makinesi. Ege abi bir Solo Türk hayranı, uçakları ve fotoğraf çekmeyi çok seviyor. Bu hobisini gerçekleştirebilmesi için yatay ve dikey açıda dönebilen bir aparat geliştirdik. Bu aparatın bağlı olduğu bir buton, Ege abinin aracında bulunuyor. O butona bastığında istediği gibi fotoğraf çekebiliyor." diye konuştu.

"Yüzde 98 engelli Ege abimizi yüzde 100 hayata bağladık"

Efe Bilir, fotoğraf çekme aparatının yanı sıra engelli arkadaşları için parmak kaldırma aparatı da geliştirdiklerini aktararak, "Parmak kaldırmak bizim için çok basit olsa da Ege abi için çok büyük bir şey. Çünkü sınavlarda kağıdı, kalemi düşüyor ya da silmesi gereken bir yazı oluyor. Öğretmene seslenmesi arkadaşlarının dikkatini dağıtmasına sebep olabiliyor. Onun bu ihtiyacını karşılamak için geliştirdiğimiz parmak kaldırma aparatıyla Ege abi, önündeki butona basarak rahatlıkla parmak kaldırabiliyor." ifadelerini kullandı.

Arkadaşları için geliştirdikleri bir diğer aparatın ise kapı çalma aparatı olduğunu anlatan Bilir, şunları kaydetti:

"Ege abi, kapıyı çalmak için gerilerek ve ilerleyerek kapıya vuruyordu. Bunu yaparken de ayağı zedeleniyor, yaralanıyor ve şişiyordu. Bu ihtiyacına yönelik kapı çalma aparatı tasarladık. Ege abi, diğer aparatlarda olduğu gibi önündeki tuşa basarak aracının alt kısmında yer alan düzenek sayesinde rahatlıkla kapı çalabiliyor.

İzmir Seferihisar Semiha-İrfan Çalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri olarak müdürümüzden bilgisayar öğretmenimize kadar herkes bize destek verdi. 3 boyutlu yazıcı kullanarak geliştirdiğimiz fotoğraf çekme, parmak kaldırma ve kapı çalma aparatlarının çalışmasını sağlayan yazılımları da kendimiz geliştirdik. Yaptığımız aparatlarla yüzde 98 engelli Ege abimizi yüzde 100 hayata bağladık. Geliştirdiğimiz bu aparatların bu alanda yapılacak çalışmalara örnek teşkil edeceğine inanıyoruz."