Röportaj 30.05.2017 03:00 Güncelleme: 30.05.2017 00:17

​Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay: DÜNYA'NIN İKİNCİ BÜYÜK PROJESİ

"Avrupa'nın en büyük, dünya'nın ikinci büyük iç su projesi olan 'Mogan Gölü'nün Temizliği' Projesini yapıyoruz'' diyen Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay ''bu proje ile Gölbaşı'na son yılların en büyük yatırımı yapıyoruz.'' dedi.
​Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay: DÜNYA'NIN İKİNCİ BÜYÜK PROJESİ

Neşe BERBER

Ankara denince siyasetin şehri, başkentimiz ve soğuk bir il hep aklımıza gelir. Oysa ki bu sefer beni şaşırttı. Gölbaşı’na gittiğimde belediye başkanı Fatih Duruay’ın ofisine girdiğimde muhteşem bir göl manzarası ile karşılaştım. İnanılmaz güzel güneşli de bir hava vardı.  Gerçekten muhteşemdi. Bildiğiniz sıkıcı Ankara görüntüsü yoktu. Yazlık bir şehirde gibi hissettim kendimi. Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay’la işte bütün bunları konuştuğumuz hem hüzünlü hem de keyifli bir sohbet oldu. Duruay YeniBirlik’e yaşananları, projelerini ve merak edilenleri anlattı.

_00Y08482

Gölbaşı nasıl bir ilçe?

Ben halkın içinden esnaflıktan gelen bir belediye başkanıyım.  Gölbaşı, Ankara’ya 20 km. uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Ankara gibi Gölbaşı ve yöresi de en eski medeniyetlerin yerleşim alanlarından biridir. Gölbaşı sınırları içinde çok bilinmemekle birlikte; buranın eski tarihine ışık tutan sit alanı ve ören yerleri bulunur. 

Gölbaşı adını göllerinden mi alıyor?

Gölbaşı ilçesi adından da anlaşılacağı üzere, Ankara ilinin göller bölgesidir. Gölbaşı Ankara’nın mesire yeri sayılabilir. İlçemizde Mogan ve Eymir gölleri bulunmaktadır. Haftasonu Ankaralıların ailesi ile tatillerini geçirdikleri şirin bir ilçemiz.   

Göreve geldiğinizde en büyük hedefiniz neydi?

Göreve geldiğimde hedeflerimizi büyük planladık. En büyük hedefimiz gölümüzün temizlenmesi, hastanemizin yapılması ve mobese sisteminin harekete geçirilmesiydi. Hedeflerimizi koyduk. Gölbaşı, devletimizi idare edenlerin çoğunun yaşadığı yada yazlıklarının olduğu bir ilçedir. Buna rağmen buraya mobese yapılmamıştı. Emniyet Müdürümüz ve İçişleri Bakanımız ile iletişime geçtik. Böylelikle yapmış olduk. Bir tane büyük idealimiz var. Biz zaten Gölbaşı Belediyesi olarak yapacağımız hizmeti yapıyoruz. Bizim aslolan devletimizden alacağımız yatırımlar önemli. Ankara Büyükşehir Belediyesinden alacağımız yatırımlara çok önem veriyoruz. 

Gölbaşı 15 Temmuz’da ismini üzüntü ile andığımız bir yer oldu... Neler yaşadınız?

15 Temmuz’da Gölbaşı’nda bulunan Özel Harekat Daire Başkanlığı, Özel Kuvvetler ve Türksat’ın da burada bulunmasından dolayı saldırıya uğradık. Allah bir daha böyle günler göstermesin. Hainlerin bombaları ile şehit düştüler. O gece Gölbaşımız olağanüstü bir gün yaşadı. Halkımız, o gece, TRT, Külliye’ye giderek o hainlerden kurtulmasına destek vermişti. Özellikle TRT’yi Gölbaşı’ndan giden halkımız kurtarmıştır. Genel Kurmayımıza destek olmaya gittik. 16 Temmuz sabahı bile Özel Kuvvetler’den silah sesleri geldiğini duyduk. 15 Temmuz bizim için çok üzücü bir gece oldu.

Kahramankazan Belediyesi çok iş yaptı. Bununla birlikte Ankara’nın bütün ilçeleri çok çalıştı. Simge olarak Kahraman ünvanı Kazan’a verildi. Bakın samimi olarak şunu söyleyebilirim. Gölbaşı’na böyle bir unvan verilseydi, ben bunu kabul etmezdim. O gün meclise sunulurken bölge milletvekillerimizin hepsini aradım. Bunun doğru olmadığını söyledim. 

Polatlı ilçesi vatandaşların oradaki tankların buraya gelmesini engellemesi en büyük olaylardan biridir. Mamak, Etimesgut, Keçiören bütün bu ilçelerimizin vatandaşlarının yaptıkları ortadadır. 

15 Temmuz’da bizim yaptığımız mücadele kadar, Diyarbakır’da, Şırnak’ta halkımızın Türk bayrağını alıp sokağa çıkması benim için çok anlamlı ve önemliydi. Benim için en önemli olay budur. Ben tek bir ilçeye bu unvanın verilmesine karşı oldum. Yanlış anlaşılmasın, kesinlikle küçümsemiyorum yaptıklarını, Kahramankazanlı kardeşlerimizde çok büyük bir mücadele verdi. Allah hayırlı etsin. Gölbaşılı kardeşlerimizde aynı şekilde büyük mücadele verdi. Bütün ilçelerimizde yaşayan halkımız büyük bir mücadele verdi. Bu yüzden tek ilçeye verilmiş olması biraz burukluk yaratmış oldu. 

Gölbaşı Özel Kuvvetleri ele geçirmek isteyen darbeci generali vurarak darbe girişiminin seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir bütün Türkiye’nin olduğu gibi Gölbaşı’nın da gururu olmuştur.

Halkla aranız nasıl?

Ben makamda oturmayı sevmiyorum. Dışarı çıktığımda insanlarla bir araya geldiğimde rahatlıyorum. Huzur buluyorum. 15 Temmuz’dan sonra maalesef biraz yoğunluk oldu, bunu biraz aksattım. Halkımız da biraz sitem ediyor. Haklılar, artık daha rahatladık, şimdi yine aynı şekilde sokakta halkın içinde olmaya devam edeceğim. Halka dokunulması önemli, onlarla içiçe olmayı seviyorum. Zaten onların içinden gelen biriyim. 

Bölgede işsizlik var mı?

Bize en çok halktan iş talebi geliyor. Halka alternatifler üretiyoruz, çevre şirketlere arkadaşlarımızı yönlendiriyoruz. Gölbaşı 81 ilimizden insanların yaşadığı metropol ilçelerden bir tanesi. Kasabalarda yaşanan o samimi ilişkiler burada devam etmektedir. İncek bölgesi villaların olduğu bölge. Güzel bir gölümüz var. Mogan Gölünün temizlenmesi bizim büyük projemiz, çalışmaları devam ediyor. Bu gölün temizlenmesi çok büyük bir proje, devletimiz sağolsun bu konuda bize büyük destek veriyor.

Mogan Gölü eski temizliğine ve berraklığına kavuşacak

“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleriyle hayata geçirilen bu proje kapsamında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Gölbaşı Belediyesi’nin ortak çalışmasıyla hayat bulacak. Mogan Gölü’nün Temizliği Projesi Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ikinci en büyük iç su temizlik projesi olma özelliği taşıyor. Projenin amacı gölün eski temizliğine kavuşarak ailelerin huzurlu vakit geçirmelerini, balık tutmalarını sağlamak. Gölbaşı’na son yılların en büyük yatırımı yapılıyor.”

Çevreci ŞEHİR PARKI

Gölbaşı’na değer katacak projelerin başında Şehir Parkı geliyor. Yemyeşil doğasıyla 7’den 77’ye herkese hitap edecek şekilde tasarlanan Şehir Parkı’nda her yaştan ziyaretçiye uygun aktivite olanakları bulunacak. Eymir, Seğmenler ve Şafak Mahalleleri ortasında bulunan alana yapılması planlanan parkta, çocuklar için macera parkı, köprülü ada, kamp ve oyun alanlarının yanı sıra doğal hayatı öğrenme ve pentatlon alanıyla ağaç oyun evleri yer alacak. Şehir Parkı’nın teknik özellikleri ise şöyle: 117 bin m2 park alanı, 800 adet 1m ile 5m boylarında ağaçlar, yaklaşık 1000 m2’ lik oturum alanı,  3000 m2’lik sosyal tesis, 42 m’lik dönme dolap, minimum 250- 300 m2’lik hizmet binası ve konserler için çim amfi yapılıyor. Projenin en önemli özelliği ise dönme dolap dahil olmak üzere parkın bütün enerji ihtiyacının otoparklar üzerindeki güneş panellerinden sağlanarak sürdürülebilirliğe katkı sağlaması olacak.

PAZAR YERİNDEN ÇOK DAHA FAZLASI

Zübeyde Hanım Kültür Merkezi  ve Seğmenler Pazar Yeri, sosyal iletişimi güçlendirecek, her yaştan semt sakinin farklı nedenlerle ziyaret etmek isteyeceği bir merkez olarak tasarlanmıştır. Projenin  birinci katında yedi adet dijital ekranlı, tam donanımlı derslik bulunacak. Pazar yerinin üst katında ise sahnesi, akustik duvar ve tavanlarına ek olarak teknik donanımlarıyla son derece modern, çok amaçlı bir salon yer alacak. Projenin zemin katında ise açık pazar yeri ve zabıta müdürlüğünün yanı sıra, kadın ve erkek mescitleri bulunacak. Pazar yerine ek olarak bir belediye hizmet binası yapılması tasarlandı. Ayrıca bu hizmet binasının birinci katında yedi adet dijital ekranlı, tam donanımlı derslik bulunacak.

MEVLANA SPOR MERKEZİ

Mevlana Parkı içerisinde yapılması planlanan Mevlana Spor Kompleksi’nin ihalesi tamamlanmıştır. Spor kompleksi içinde yüzme havuzu, fitness merkezi, sauna ve hamam, derslikler ile çocuk oyun ve bakım birimleri bulunacak. Uluslararası standartlarda hazırlanan yüzme havuzunda, yüzme antrenmanları ve eğitimler yapılabilecek. İki kattan oluşan fitness bölümünde, özel ve grup egzersiz salonları ile aletli spor birimleri bulunacak. Sauna, hamam ve buhar odaları, yine fitness birimi ile bağlantılı biçimde bir kullanım alanı da yapılması planlanmaktadır. Proje aşamaları tamamlanmış olan, bu özgün yapı, gelecek nesillere sağlık ve spor etkinlikleri açısından önemli ölçüde fayda sağlayacak. 

EYMİR AİLE YAŞAM MERKEZİ

Gölbaşımızın önceliklerini dikkate alarak hayata geçireceğimiz bir diğer projemiz ise Eymir Aile Yaşam Merkezi Projesi. Gölbaşı’ndaki ailelere sosyal imkanları ile gerçek bir yaşam alanı olarak hizmet verecek olan Eymir Aile Yaşam Merkezi Projesi üç bölümden oluşacak. A Blok’ta kapalı havuz ve fitness merkezi, B Blok’ta düğün salonu, C Blok’ta ise derslikler, ofisler, sergi alanı, restoran ve kafeterya bulunacak. İhalesi tamamlanan sosyal tesis, Gölbaşı’ndaki vatandaşların neredeyse tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek. Burada ise 113134 ada- 4305 m2’lik alan, 110 kişilik konferans salonu, 530 m2’lik havuz alanı, 420 m2’lik fitness merkezi, 580 m2’lik 336 kişi kapasiteli düğün salonu, 300 m2’lik alana sahip derslikler, 114 m2’lik idari ofisler, 170 m2’lik sergi alanı, 345 m2’lik restoran bulunuyor.

Her belediye başkanı son yıllara girdiklerinde hizmetleri artırırlar. Seçime gireceği yıl genelde son barutlarına kadar atarlar. Ben çalışmaya devam edeceğim.