Halkbank web
Ekonomi 22.11.2022 07:00 Güncelleme: 21.11.2022 17:38

Güney Kore'nin savaş uçağında Türk imzası

SDT Uzay ve Savuma Teknolojileri Genel Müdürü Ömer Korkut, Güney Kore'nin 5'inci nesil savaş uçağı programının, uçaklar arası simülasyon verilerinin aktarılması, kol içi bilgilerinin paylaşılmasını sağlayan data linkini geliştirip, teslim ettiklerini söyledi.
Güney Kore'nin savaş uçağında Türk imzası

Gülay YÜCEL

SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dora, şirketin her yıl yüzde 10-15 arasında bir büyüme gerçekleştirdiğini belirterek, "Biz bu büyümeyi devam ettirmek istiyoruz. Geçen seneki ciromuz 40 milyon dolar civarındaydı. Hedefimiz ciromuzu 2025 yılında 80-100 milyon dolar seviyesine çıkartmak." dedi.

Şirketin üst düzey yöneticileri, ODTÜ Teknokent'te basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Şirketin Genel Müdürü Ömer Korkut, faaliyet alanları, ürettikleri ürünler hakkında bilgi verdi ve basın mensuplarıyla şirketin üretim tesislerini gezdi.

Yatırım yapacakları teknolojileri belirlemeden önce pazar araştırması yaptıklarını ifade eden Korkut, sivile de adapte edilebilecek savunma yeteneklerine öncelik verdiklerini bildirdi.

Korkut, Türkiye'nin savunma sanayine ciddi yatırımlar yaptığını belirterek, Türkiye'nin 20 sene önceki yerinden çok daha ileride olduğunu kaydetti.

Korkut, “Geçen yılki ciromuz 40 milyon dolar. 2025 hedefimiz, ciromuzu 80-100 milyon dolar civarına taşımak. Bugüne kadar ihracatımız ciromuzun yüzde 5’i kadardı, 2025’te yüzde 30’u hedefliyoruz ama bu hedefe daha önce ulaşacağız gibi görünüyor. İşlerimizin yüzde 90’lık kısmı uzay ve savunma alanında. Göktürk Projesi’ne başladığımızda şirketimizde uzayın payı yüzde 20, savunmanın payı yüzde 70 olacak. Göktürk Projesi’nde yer istasyonu yazılım, donanım, görüntülerin indirilmesi ve arşivlenmesi hepsi SDT’de olacak. TÜSAŞ ana yüklenici olarak projeyi imzaladı. Biz de yer istasyonu için sözleşmeyi bu yıl bitmeden imzalamayı planlıyoruz.” dedi.

- "Data link alanı ihracat başarılarından"

Data link alanında önemli projeler geliştirdiklerini ve bunun ihracat başarılarından bir tanesi olduğunu vurgulayan Korkut, "Güney Kore’nin, KF X diye başladı, KF-21 programı var, bizim milli muharip uçak benzeri 5'nci nesil fighter (savaş uçağı) programları var. Orada gömülü kol içi simülasyonu data linki, SDT tarafından geliştirildi ve toplamda 2 yer istasyonu, 19 adet de hava birimini bu projeye teslim ettik. Bu proje prototip aşamasında; ama ilk uçuşunu geçen aylarda yaptı. Önümüzdeki yıllarda da 120 adet seri üretim yapılmasını bekliyoruz. Bu 120 adet seri üretimde de bizim data linkimiz inşallah KF-21’de uçacak. O konuda Güney Kore ile görüşmelerimiz, teknik ve sözleşme görüşmelerimiz devam ediyor.
Şirketin simülasyon konusundaki en önemi projelerinden birinin de Air Combat Maneuvering Instrumantation (ACMI) podu (Hava Muharebe Manevra Teçhizatı) olduğunu belirten Korkut, "Bu podu, bu yeteneklerle yapabilen sadece 3 ülke var. Birisi Amerika Birleşik Devletleri, ikincisi İsrail ve üçüncüsü de biz olduk. 2014 yılında başlattığımız bir Ar-Ge projesi idi bu. Milli Savunma Bakanlığı'nın Ar-Ge dairesinin başlattığı projeydi. 2018 yılında tamamladık ve4 adet podu Hava Kuvvetlerimize teslim ettik. Bu pod Anadolu Kartalı eğitimlerinin omurgası. Bu pod uçağa entegre yada kendi başına çalışan bir pod. İçinde kendi uydu alıcısı ve seyrüsefer yardımcısı var. Görev bilgisayarı var. Toplamda 200 uçağın aynı anda havada içindeki data link vasıtasıyla birbiriyle haberleşmesini sağlıyor." ifadelerini kullandı.

"Büyümeyi devam ettirmek istiyoruz"

Halka arz gelirinin yüzde 70’inin tesise, yüzde 20’sinin Ar-Ge’ye ve geri kalan kısmının ise işletme ve tanıtım faaliyetlerine harcanacağı ifade edilirken, tesisin toplam 28 bin metrekarelik alana yayılacağını söyleyen SDT Uzay ve Savuma Teknolojileri Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dora, “Şirketin toplam yüzde 21.4’ü halka arz edilecek. Şirketimiz her yıl yüzde 10-15’lik büyüme gerçekleştiriyor. Bu büyümeyi devam ettirmek istiyoruz. Halka arzla yurtdışında da daha güçlü hale geleceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

İhracata orta ölçekli şirket desteği

Korkut, Türkiye’de savunma sanayi sektöründe orta ölçekli firmaların kuvvetlendirilmesinin amaçlandığını hatırlatarak, “Orta kademedeki şirketlerin sayısı artarsa, savunma sanayindeki homojenlik de artacak. İhracat hedefine de ulaşmak daha kolay olacak. Savunma sanayinde birçok büyük şirket var. Cirolar 100 milyon dolarlardan, milyar dolarlara çıkıyor. Türkiye’nin savunma sanayinde ihracatı yükselişte” diye konuştu. Mehmet Dora ise “Ürününüz ne kadar iyi olursa olsun, satabileceğiniz ülkelerle politik ilişkilerin iyi olması çok önemli. Güney Kore, İtalya gibi teknolojisi yüksek 2 ülkeye ihracat yapıyoruz. Azerbaycan’la hali hazırda önemli görüşmelerimiz var. Libya, Malezya ve Pakistan’la da yeni anlaşmalar için görüşmelerimiz sürüyor” bilgisini verdi.

Pakistan’a yatırım

Mehmet Dora, gelecek yıl Pakistan’da şirket kurmayı düşündüklerini belirterek, “Burada sattığımız ürünlerin bakım-onarım desteği sağlanacak. Öncelikle bir şirket kurarak, küçük çaplı bir bakım servisi olarak hizmet verecek. Yatırım bedeli için ömür döngüsünü biraz daha takip etmemiz lazım” dedi. Ömer Korkut, küresel savunma sanayine ilişkin ise şunları söyledi: “Dünyada kartların yeniden dağıtıldığı bir dönemdeyiz. Şu anki dönem 1. Dünya Savaşı öncesine benzetiliyor. Türkiye son 20 yılda savunmaya ciddi yatırımlar yaptı. Türk yapımı platformların doğuya rahatlıkla satılabilmesi çok önemli gelişmeler. Savunmada 20 yıl önce olduğumuz yerden çok ilerideyiz.”