Vakıf Katılım web
Röportaj 24.05.2020 03:00 Güncelleme: 23.05.2020 22:57

HAYATIN DURDUĞU GÜNLERDE

Biz sıradanlar, rutine bir şekilde alıştık. Peki 'Onlar' karantina günlerini nasıl geçiriyorlar?
HAYATIN DURDUĞU GÜNLERDE

Beyza Sinem ÇAĞLAR

Biz sıradanlar, rutine bir şekilde alıştık. Peki ‘Onlar’ karantina günlerini nasıl geçiriyorlar?

Bahar Sarıboga - Sanatçı & Dr. Öğr. Üyesi 

Günlük Rutini: Üniversite öğrencilerimle gerçekleştirdiğim Online eğitimler devam ediyor. Bunun yanı sıra bir kitap projesi, iki makale ve yeni albümün hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyorum. Bol bol kitap okuyorum, yabancı dil çalışıyorum. Ek olarak kültür ve sanat faaliyetlerini kaçırmamaya çalışıyorum.

Bu Süreçte İlk Kez Yaptığı : Müzik dışında farklı alanlarda eğitim almak

Okumalık & İzlemelik Önerileri: Parazit filmini çok etkileyici ve başarılı buldum. La Casa De Papel, Timeless, Rain ve Atiye’yi izlemeyenler için tavsiye edebilirim. TRT 2’de yer alan ve temsilleri erişime açılan konserler, operalara ulaşmak çok güzel ayrıcalıklar oldu. Genellikle müzik ve felsefe alanında akademik kitaplar ve yazılar okuyorum. Müzik alanında son zamanlarda okuduğum kitap besteci Howard Goodall’ın “Müziğin Öyküsü”.

Yapmayı En Çok Özlediği:  Deniz kenarında kahve içmek… Ve konserler vermek…

Normalleşince İlk Yapacağı:  Ertelediğimiz akademik projelerimiz var, ayrıca “Efsunlu Tangolar” albüm projemin konserlerini yapma arzum var.

Normalleşince İlk Gideceği:  Yaşamımın 4 yılını geçirdiğim İzmir’i çok özledim. Oraya gitmeyi. Alsancak’taki dostlarımla görüşmeyi çok istiyorum.

Sonraki Hayatımızda Neler Değişecek?  Tamamen normale dönmek biraz zaman alacak gibi. Sanırım bu yaşantıya, bireysel yaşamaya ruhumuz da alıştı. Ama tabi bizler sanat ile uğraşan insanlarız ve yaptığımız her çalışmayı halkla buluşturmanın özlemini duyarız. Daha önce hayat sürekli bir koşturma içerisindeydi ve bazen sevdiklerimize bile yeteri zaman ayıramıyorduk. Ancak bu süreç insanlara daha bireysel yaşamayı, aile bireyleriyle mesafeli de olsa evde de verimli zaman geçirebilmeyi, hayatın ne kadar önemli olduğunu, hayatı çok daha temkinli yaşamayı, daha fazla hijyene önem vermeyi öğretti. Hayatın bu şekilde de devam edeceğini düşünüyorum.

Billur Kalkavan: Oyuncu –Sunucu – Billur TV Sahibi

Günlük Rutini: Zaten evde çok vakit geçiririm ve rutin işlerim vardır. Mesela kedilerin 4 tane tası var kalkar kalkmaz ilk iş onları temizlerim. Buğra benden erken kalkıp onları doyuruyor Allah’tan. Sokakta da bir sürü kedim var, öğlen gibi çıkıp onları doyuruyorum. Ev işi zaten bitmez. Hergün deli gibi ev işi yapıyorum, bir de markete günlük yiyeceğimi almaya gidiyorum.

Bu Süreçte İlk Kez Yaptığı : Yok çünkü zaten evdeki tamiratlar da dahil her işi kendim yaparım.

Okumalık & İzlemelik Önerileri: Sorma, ben de devamlı arkadaşlarıma soruyorum Netflix’de ne var diye mesela. Netflix’i karıştırıp bişeyler buluyorum ama ahım şahım bişey bulamadım. Şevin Ballıktaş “Daha Adını Koyamadık”, Orçun Fida “Devriye”, Stefano D’Anna “Tanrılar Okulu”, Asena Sevinç “Aşkın Yolculuğu” okunmak üzere bekliyolar.

Yapmayı En Çok Özlediği:  Annemi en son 18 Mart’ta gördüm, ona gitmek istiyorum. Bi de inşallah Kilyos’a gidip denize gidebilirim.

Normalleşince İlk Yapacağı:  Anneme gitmek!

Normalleşince İlk Gideceği:  Annem!

Sonraki Hayatımızda Neler Değişecek?:  Aslında 6 senedir billur.tv programlarında değişmemiz gerektiğini haykırıp duruyoruz. Az çoktur felsefesini öğrenmemiz, ziyandan vazgeçmemiz, tüketimi kontrol altına almamız, kendimiz yerine daha kollektif düşünmemiz ve dünyanın yuvamız olduğunu idrak etmemiz gerekiyor. Biz akıllanmazsak misliyle bize döneceğini de aklımıza çakalım artık.

SEYHAN ARMAN –Oyuncu Aktivist

Günlük Rutini:  Daha önce evde kalmayı fırsat bilip yaptığım şeyleri yapamıyorum; film izlemek, yazdığım oyunları geliştirmek gibi. Çünkü konsantre olamıyorum. Ye, iç, yat modundayım şu anda.

Bu Süreçte İlk Kez Yaptığı: Aklıma gelmeyen değil ama hiç yapmadığım, şu anda her gün yaptığım bir şey var: Yemek yapmak. Söylemesi ayıp, elim lezzetiymiş.

Okumalık & İzlemelik Önerileri: Dizi olarak bşr kaç önerim olacak: Anne With An E, Grace and Frankie, Pose (Bunu yeni keşfetmedim. Aksine seslendirmesini yaptım), Unorthodox.

Yapmayı En Çok Özlediği:  Çalışmak! Sahneye çıkmayı çok özledim.

Normalleşince İlk Yapacağı:  Her şeyin normale döndüğüne inanmalıyım önce. Dikkat etmeye devam edelim. AVM’lere gitmeyelim bir süre mesela. Ben mümkünse ilk yeni bir oyun için provaya girmek istiyorum.

Normalleşince İlk Gideceği:  Tiyatro! Gerçekten normale döndüğümüzde de önceden planladığın tatil rotalarımdan birisini gerçekleştirmek.

Sonraki Hayatımızda Neler Değişecek?  Birçok alışkanlığımızı değiştirdi bile. Ben zaten hep yarını düşünen birisiydim ve hep ne olur ne olmaz diye "sağlamcı" planlar yapardım. Şimdi birçok kişi böyle davranacak gibi geliyor. Umarım hep beraber gereksiz harcamalardan, gösterişten, israftan kurtuluruz.

YASİN YAMAN – İllustratör

Günlük Rutini:  Mesleğimden dolayı genelde bilgisayar başında olduğum için normal bir iş gününde neler yapıyorsam şu an evde de hemen hemen aynı şeyler ile meşgulüm aslında. Gün içinde vaktimin büyük bir kısmı yeni projeler ile geçiyor diyebilirim.

Bu Süreçte İlk Kez Yaptığı: Yemek yapmaya başladım. Bu konuda çok iddaalı değilim ama yemek yaparken çok zevk aldığımı farkettim.

Okumalık & İzlemelik Önerileri: Genelde Serdar Kuzuloğlu'nu yakından takip ederim. Bu süreçte kendisinin yayınladığı Podcastler benim için vazgeçilmez oldu. Onun dışında belgesel olarak Yaratıcı Beyin ve Minimalizm'i tavsiyelerim arasında olur. Kitap olarak ise şu sıralar Daniel Goleman'ın Duygusal Zeka kitabını okuyorum.

Yapmayı En Çok Özlediği: Bisiklete binmek

Normalleşince İlk Yapacağı: İlk olarak arkadaşlarımla uzun uzun muhabbetler için bir araya gelmek. Ayrıca bisikletime atlayıp tekrar İstanbul'u doyasıya gezmeyi çok istiyorum.

Normalleşince İlk Gideceği:  İstanbul’da doğan ve büyüyen biri olarak Tarihi Yarımadayı çok seviyorum. Sanırım ilk duraklarımdan biri Tarihi Yarımada olacak, özellikle Süleymaniye.

Sonraki Hayatımızda Neler Değişecek?: Sosyal yaşantımızdan iş yaşantımıza kadar bu sürecin çok fazla etkisini yaşayacağımızı düşünüyorum. Birçok firmanın uzaktan çalışma tarzını benimseyeceği aşikar. İnsanların artık eskisi kadar tüketim meraklısı olacağını düşünmüyorum. Ayrıca doğaya daha saygılı bir toplum olacağımızı umuyor ve bekliyorum.

Zeynep Yılmaz: Thanks Mimarlık Sahibi

Günlük Rutini:  Aslinda günler su gibi akip gidiyor.  Bir bakıyorum akşam olmuş. Sabah kızlarla kahvaltı sonra biraz balkon keyfi, hafta içi ofistekilerle canlı bağlantı, biraz iş güç, biraz kitap telefon. Sonra öğle yemeği, akşam yemeği derken dizi vakti başlıyor. O da geç saatlere kadar devam ediyor. 5 bölüm üst üste seyrettğimiz oluyor.

Bu Süreçte İlk Kez Yaptığı : Sofi’nin Dünyası diye çok sevdiğim bir kitap vardı. Onun özetini çıkarmıştım. Şimdi tekrar okuyorum. Kendime notlar alıyorum. İspanyolca çalışıyorum.

Okumalık & İzlemelik Önerileri: Bir Şizofrenin Yaşamı diye bir kitap okuyorum. Özellikle dostluğun ve sevginin iyileştirme gücünü anlatıyor. Tavsiye ederim. Çok dizi var tabi ki.. Tek başımayken Outlander seyrediyorum. Küçük kızım Yasemin’le korku filmi sevdiğimiz için Walking Dead hastasıyız. Aralarda da LockedUp diye bir İspanyol polisiyeye sardım, onu izliyorum.

Yapmayı En Çok Özlediği: Kız arkadaşlarımla kalabalık yemeklerimiz.

 Normalleşince İlk Yapacağı:  Boğaz kenarında bir balıkçıya gitmek.

Normalleşince İlk Gideceği:  Bodrumdaki evim.

Sonraki Hayatımızda Neler Değişecek?:  Hep bu korkuyla yaşayacağız. Steril olmaya özen göstereceğiz. Ve nezle olsak korona mıyız diye paranoya yaşatacağız.