Röportaj 11.05.2020 08:30 Güncelleme: 11.05.2020 08:44

HAYATIN DURDUĞU GÜNLERDE GÜRBÜZ DOĞAN EKŞİOĞLU

Bugün grafik sanatçısı ve akademisyen Gürbüz Doğan Ekşioğlu ile karantina günlerinde neler yaptığını konuştuk.
HAYATIN DURDUĞU GÜNLERDE GÜRBÜZ DOĞAN EKŞİOĞLU

Beyza Sinem ÇAĞLAR

Bugün grafik sanatçısı ve akademisyen Gürbüz Doğan Ekşioğlu ile karantina günlerinde neler yaptığını konuştuk.

Kendinize evde bir rutin oluşturdunuz mu? Gün içinde neler yapıyorsunuz?

Karantina nedeniyle (özellikle yaş sınırına takılanlar) birdenbire yeni bir yaşam biçimine geçtiler. Benim rutinim de öncekinden farklı bir şekilde oluştu. Genellikle gece saat 2’de yatip saat 10.5 gibi kalkmak, bir yere yetişme telaşı olmadan rahatça kahvaltı yapmak, sonra internete bakmak ve öğrenci e.maillerine cevap vermek, zoom programında öğrenci ekrana gelirse onunla ders yapmak. Sonra 8-10 bin adım arası ev içi yürüyüş yapmak, yapmam gereken profesyonel işleri (kitap, dergi kapağı için ilustrasyonlar gibi) üzerinde çalışmak, instagram, sosyal medya için paylaşım yapmak… Derken gün bitiyor ve başa dönüyoruz.

Daha önce hiç yapmadığınız / aklınıza gelmeyen ama evde kalınca yapmaktan zevk aldığınız bir şey oldu mu?

Daha önce hiç yapmadığım ev içinde yürüyüşüm oldu, hareketsiz geçen gün içinde, istemeden çok da yiyince yürümenin oluşturduğu duygu çok hoşuma gitti.

Bu süreçte keşfettiğiniz ve okuyucularımıza önereceğiniz film/dizi/kitaplar var mıdır?

Bu dönemde bazen TRT’2 de film seyrediyorum. Geçen gün izledigim Tarkovsky’nin İz Sürücü filminin etkisi hala üzerimde, izlemeyenlere öneririm. Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna kitabını okumuştum, bir de youtubedan sesli kitabını çok severek dinledim. Başladığım kitap var ama henüz bitiremedim; tavsiye etmeyeyim henüz.

Dışarıda yapmayı en çok özlediğiniz şey nedir?

Moda’da oturuyorum. Moda sahilinden yürüyerek Yoğurtçu Parkını geçip eski Salıpazarı’ndan Halitağa Caddesine çıkmak oradan Yeldeğirmeni’nde bir kafede çay içmek, sonra bir iki 2.El vintage dükkanına girmek, oradan Kadıköy Çarşıya uğramak ve alışveriş yaparak eve dönmek en özlediğim şey…

Her şey normale döndüğünde yapacağınız ilk şey ne olacak?

Yeditepe Üniversitesi’nde akademisyenlik yapıyorum. Sınıfta  ders yapmak ve yine rutinime dönmek…  

Peki ilk gitmek istediğiniz yer neresi olacak?

Havalar da biraz ısınınca Kınalıada’ya gitmek istiyorum.

Sizce yaşadığımız ‘korona ve karantina günleri’, sonraki hayatımızda neleri değiştirecek?

Sosyal mesafeyi epey süre koruyacağız, emin olmadığımız bir yerde bulunamaycağız. Ekonomik durumlar da eskisi kadar olmayacaktır, herkes daha temkinli yaklaşacaktır harcamalarına. Harcama az olunca ekonomi daha da zayıflayacaktır, bundan maalesef sanat piyasası da çok etkilenecektir.