Bursa 17.11.2020 03:00

HİSSELİ PARSEL SORUNU BİTİYOR

Yıldırım Belediyesi, Türkiye'de kentsel dönüşümde örnek bir çalışmaya imza attı.
HİSSELİ PARSEL SORUNU BİTİYOR

Yıldırım Belediyesi,  Türkiye’de kentsel dönüşümde örnek bir çalışmaya imza attı.  İmar planında düzenlemeye giden Yıldırım Belediyesi, Karapınar Mahallesi’nde 2 etap halinde yaptığı düzenleme ile 47 hektarlık 2. Etap'ta tapu tescil işlemlerinin tamamlanmasının ardından, uzun yıllardır çözülemeyen hisseli parsel problemini sona erdirerek 2 bin 290 tapu malikini tescil belgelerine kavuşturdu.

Kentsel dönüşümün önünü tıkayan en büyük sorun

Mülkiyet sorunu kaynaklı plan iptallerinin, bugüne kadar kentsel dönüşümün önünü tıkayan en önemli sorun olduğunu tespit ederek harekete geçen Yıldırım Belediyesi, geride kalan dönemde İmar Kanunu’nun 18. Maddesi’nde değişiklik yapılmasına öncülük ederek, kanunun Uygulama Yönetmeliği’nin hazırlanmasına ve çıkarılmasına da katkı sağladı.

Zaman kaybının önüne geçildi

Yıldırım Belediyesi’nin yapılan bu yasal düzenlemeler ile parsel bazında iptale sebep olan mülkiyet sorunlarının çözümü için önemli bir adım atılmasına öncülük etmesiyle Yıldırım’da ve Türkiye’de yılları bulan zaman kaybının önüne geçilerek tekrar tekrar uygulama yapma dönemi sona ermiş oldu. Bu doğrultuda ilçenin birçok noktasıyla birlikte Değirmenönü-Karapınar bölgesini kapsayan 232 hektarlık alanda imar planı çalışmaları yürüten Yıldırım Belediyesi, 2019 yılı içerisinde Değirmenönü etabında yaklaşık 4 bin malike tapularını dağıttıktan sonra, Karapınar 2. Etap’ta imar uygulaması ve tapu tescil işlemlerinin tamamlanmasıyla yaklaşık 2 bin 290 malikini tapu tescil belgelerine kavuşturdu.

Türkiye’ye örnek oluyoruz

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Yıldırım için Yıldırımlılar için çalışamaya devam edeceğiz. İzmir Depremi, kentsel dönüşümün bir tercih değil zorunluluk olduğunu bir defa daha gösterdi. Bu kapsamda yerel yönetim olarak Türkiye’ye örnek bir kentsel dönüşüm projesinin çalışmaları içerisindeyiz. Bugün de burada, 2 etaba ayırdığımız Karapınar Mahallesi imar uygulamasında oluşturduğumuz, 47 hektar alanı kapsayan, 127 adet imar parselinde yaklaşık 2 bin 290 malikin tapu dağıtımını gerçekleştiriyoruz” dedi.

Fiziksel ve sosyal dönüşüm

Eski planda bitişik nizam 2 kat olan konut alanlarının yeni plan ile 6 ila 8 kat olacak şekilde düzenlendiğini aktaran Başkan Yılmaz, “Eski imar planında yetersiz ve dağınık olan okul alanlarını, yeni imar planı ile artırarak, yaya ulaşım mesafeleri de dikkate alınarak kullanışlı alanlar haline getirildi. Yine eski planda kullanışsız konumdaki park ve yeşil alanları, yeni plan ile daha fazla, daha bütüncül ve kullanışlı hale getirdik. Bu bölge, planladığımız kentsel dönüşüm çalışması ile birlikte ticari açıdan da kendi ayakları üzerinde durabilen, yaşayabilen bir alan olacak. Fiziki ve sosyal dönüşümü bir arada gerçekleştirerek dönüşümün her alanda tamamlanmasını hedefliyoruz. Yıldırım’ın her bir köşesinin birbirinden değerli cazibe merkezi olabilmesi için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Gerçekleştireceğimiz projeler ile evlatlarımıza daha güzel bir Yıldırım bırakmak için de heyecanlanıyoruz. Hep beraber el birliği ile güzel ilçemizi geleceğe taşıyacağız” diye konuştu.