Kültür Sanat 08.12.2022 11:12 Güncelleme: 08.12.2022 11:15

''İSTANBUL BALIKÇILARI'' SERGİSİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ BİNİN ÜZERİNDE SANATSEVER, BALIKÇILARIN HİKAYELERİNE TANIKLIK ETTİ

Ödüllü Belgesel Fotoğraf Sanatçısı Hasan Cem Araptarlı'nın 5 yıldır üzerinde çalıştığı ''İstanbul Balıkçıları'' adlı sergisi Bomontiada'da açıldı.
''İSTANBUL BALIKÇILARI'' SERGİSİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ BİNİN ÜZERİNDE SANATSEVER, BALIKÇILARIN HİKAYELERİNE TANIKLIK ETTİ

Büyük bir ilgiyle karşılanan sergiyi ilk gün 1000’in üzerinde kişi gezdi. 3 Aralık’ta açılan sergi 18 Aralık tarihine kadar sanatseverle buluşmaya devam edecek.

Fotoğraf ve edebiyatın buluştuğu ‘’İstanbul Balıkçıları’’ adlı sergi açılışı iş dünyası, koleksiyonerler, kültür sanat izleyicileri ve basından yoğun ilgi gördü.

‘’Fotoğraf küçük dünyamın sınırlarını genişletti, bana hiçbir zaman göremeyeceğim dünyaların kapısını araladı’’ diyen sanatçı Hasan Cem AraptarlI’nın yeni sergisi olan ‘’İstanbul Balıkçıları’’ İstanbul’un en önemli sembollerinden biri olan olta balıkçılarının hikayesini anlatıyor. 

İstanbul Boğazı’nda, dünyanın en hareketli deniz trafiğinde, ekmek paralarını çıkarmaya çalışan balıkçıların koca bir denizin ortasındaki ‘’yalnızlıkları‘’ hayata dair çok fazla şey söylüyor.

Her zaman İstanbul’da bir proje yapmak istediğini dile getiren Hasan Cem Araptarlı proje ile ilgili ‘’Daha önce dünyanın çeşitli yerlerinde suyun üzerinde çekimler yaptım. Suyun kurallarını iyi bilirim. Ama İstanbul Boğazı çok başka, çok daha zorlu ve bize ait bir yer. Burada olup bitenleri hep merak ettim. Bu çekimlerde, sabır var, emek var, güzel insanlar var ve onların gerçek yaşamları var’’ dedi.

İstanbul’un simgesi olan bu ‘’kahramanlar’’ şehrin kaybolmaya yüz tutmuş çok önemli bir kültürünün de temsilcileri aynı zamanda. Belgesel niteliği taşıyan bu çalışma boyunca sanatçı her sabah saat 05.00’de balıkçılarla birlikte çıkmış yola… Onlar balığın peşine düşerken sanatçı da fotoğrafın peşine düşmüş.

Ziyaretçilerin büyük ilgi ile gezdiği serginin küratörlüğünü kültür sanat dünyasının yakından tanıdığı Ali Kabaş yaptı. Toplam 55 fotoğrafın görüldüğü serginin metinlerini de edebiyat dünyasının iyi tanıdığı yazar Figen Şakacı hazırladı.

Oldukça büyük ebatlarda birçok işin yer aldığı sergide ışıklı baskı tekniği ile yapılmış işler çok dikkat çekti. Hem siyah beyaz hem renkli çok özel fotoğrafların olduğu sergide NFT’ler de bulunuyor.

Serginin sponsorları NTV, T24, Maison Française, Elle Decoration, Yacht Türkiye ve Pernod Ricard Turkey oldu.