Ekonomi 22.03.2017 16:31

'İstihdam' öğrencinin ayağına geldi

Öğrencilerin işveren sektörüyle bir araya geldiği Edirne İstihdam Fuarı açıldı.
'İstihdam' öğrencinin ayağına geldi

Öğrencileri işveren sektörüyle buluşturan Edirne İstihdam Fuarı (EDİF 2017) ziyarete açıldı.

Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu, Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuarın açılışında yaptığı konuşmada, üniversite öğrencilerinin iş hayatına çok iyi hazırlanmaları gerektiğini söyledi.

Valilik olarak kentte işsizliğin azalması için bazı projeleri hayata geçirdiklerini ifade eden Karslıoğlu, fuarın da milli istihdam seferberliğine katkı sağlayacağını anlattı.

Edirne'de hizmet sektörünün yüzde 47, tarım sektörünün yüzde 43, sanayinin ise yüzde 10 civarında olduğunu aktaran Karslıoğlu, şöyle devam etti:

''Özellikle hizmet sektörü içerisinde turizm, sağlık, eğitim ve ticaret gibi aktivitelerin öne çıktığını görmekteyiz. Gelecekle ilgili bir proje yaptığınız da buranın temel aktivitesinin turizm, eğitim ve sağlık olduğunu unutmadan stratejimizi oluşturmalıyız. Bu kapsamda iyi nitelikli iş gücünün de şimdiden hazırlanması gerekir. Günümüzde artık şirket ve firmaların zenginliği makineleri ve sermayesiyle değil, sahip olduğu iş gücüyle değerlendirilmektedir.''

Karslıoğlu, öğrencilere kendilerini çok iyi ve donanımlı yetiştirmeleri yönünde öneride bulundu.

"İşsizlik tüm dünyanın temel sorunlarından biri"

İŞKUR Genel Müdür Vekili Mehmet Ali Özkan ise işsizliğin yalnızca Türkiye'nin değil, tüm dünyanın temel sorunlarından biri olduğunu vurguladı.

Dünyada yaklaşık 200 milyon kişinin işsiz olduğunu aktaran Özkan, ''Önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu rakamın 215 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. Bu şu anlama geliyor; önümüzdeki yıllarda kendimizi geleceğe ve iş gücü piyasasına hazırlayamazsak sıkıntılı günler bizi bekleyebilir. Tabii bütün dünya açısından söylüyorum bunu. Eğer bu sıralardayken, donanımlarımızı alırsak, belirli niteliklere kavuşursak gelecekte çok rahat edersiniz. Mezun olduğunuzda bir gerçekle karşılaşacaksınız, iş. 'Şimdi ne yapacağım ben?' dememek için hayata hazır olmanız gerekiyor. İş gücü piyasasının sizlerden istediği niteliklere sahip olmanız gerekiyor. Bunlara da daha okul sıralarında hazırlanmanız gerekiyor.'' ifadelerini kullandı.

İş hayatında rekabet olduğunu ve bunu gözardı etmemek gerektiğini anlatan Özkan, iş hayatına atılacak öğrencilere bazı önerilerde bulundu.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise fuara ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından açılışa katılanlar, fuardaki şirket stantlarını gezdi.