Halkbank web
Ekonomi 25.11.2022 07:00

Karsan'dan Endonezya'da stratejik iş birliği

Karsan CEO'su Okan Baş, "Endonezya'daki iş birliğinin hayata geçmesiyle Malezya'dan Filipinler'e, Vietnam'dan Singapur'a kadar birçok farklı pazarı Karsan markalı elektrikli araçlarımızla tanıştırmayı amaçlıyoruz" dedi.
Karsan'dan Endonezya'da stratejik iş birliği

Gülay YÜCEL

Karsan, Endonezya'daki elektrikli toplu taşıma ağı dönüşümünü desteklemek, bu pazara uygun sağdan direksiyonlu elektrikli araç üretmek ve satmak üzere Endonezyalı CREDO GROUP şirketi SCHACMINDO ile iş birliği için mutabakat anlaşması imzaladı.

Karsan açıklamasına göre, şirket, dünyanın her noktasında iş birliği çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Son olarak G20 zirvesinin bir uzantısı olan ve 2022'de Bali'de düzenlenen B20 (Business 20) Zirvesi'nde Endonezya'daki elektrikli minibüs ve otobüs dönüşümüne yönelik olarak ihracat ve SKD tipi (yarı demonte) üretim aşamalarını da içeren bir iş birliğine imza atan Karsan, attığı stratejik adımla öne çıkıyor.

Karsan, Endonezya'daki elektrikli toplu taşıma ağı dönüşümünü desteklemek, bu pazara uygun sağdan direksiyonlu elektrikli araç üretmek ve satmak üzere Endonezyalı CREDO GROUP şirketi SCHACMINDO ile iş birliği için mutabakat anlaşması imzaladı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Karsan Üst Yöneticisi (CEO) Okan Baş, Endonezya’nın ve Jakarta toplu ulaşım firması TransJakarta'nın 2030 yılına kadar toplu taşıma ağını elektrikli otobüslere geçirme hedefleri doğrultusunda oluşabilecek fırsatlar için Karsan ve CREDO GROUP arasında ortaklaşa bir proje başlattıklarını bildirdi.

Baş, 2030'a kadar gerçekleştirilmesi hedeflenen on binlerce araç ve milyar dolar büyüklüğündeki Jakarta şehrinin elektrikli toplu taşıma dönüşümünün büyük kısmını bu iş birliği doğrultusunda gerçekleştirme hedefinde olduklarını aktararak, "Jakarta yanında diğer Endonezya şehirlerinden de bir bu kadar potansiyel bekliyoruz." ifadesini kullandı.

- "Bu coğrafyada da Türk otomotiv endüstrisini başarıyla temsil edecek olmaktan ötürü büyük heyecan duyuyoruz"

Türkiye'nin ihracatına ve iki ülke arasındaki iş hacmine katkısı olacak bu iş fırsatında 2 kademeli bir plan üzerinde ilerlemeyi arzu ettiklerini belirten Baş, "Öncelikle ilk araçların satışının Türkiye'de üretilen tamamlanmış araçlar ile yapılması planlanırken, daha sonrasında ise SKD tipi (yarı demonte) bir üretim tesisi kurularak yüksek oranda Türkiye'de tamamlanmış sağdan direksiyonlu araçların Endonezya'da tamamlanması ve çevre ülkelere satışta avantaj elde edilmesini amaçlıyoruz. Şayet hedeflerimizi yerine getirebilirsek Karsan olarak bu coğrafyada da Türk otomotiv endüstrisini başarıyla temsil edecek olmaktan ötürü büyük heyecan duyuyoruz.'' değerlendirmesinde bulundu.

Geliştirdikleri ve ürettikleri elektrikli modellerle dünyanın dikkatini çektiklerini vurgulayan Baş, şunları kaydetti:

''Çok yakın bir zaman önce 12 metre elektrikli e-ATA modelimiz ile kazandığımız Sustainable Bus of The Year 2023 gibi prestijli bir ödül, aslında Karsan olarak yaptığımız çalışmaların ne yönde doğru olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Avrupa ve Kuzey Amerika'da ilkleri başararak şu anda sıradan gerçek bir rotada yolcu taşımakta olan Otonom e-ATAK modelimiz keza aynı şekilde sektörün dikkatini toplamaya devam ediyor. Son 5 yıl içinde, e-JEST ile başlayan, arkasından e-ATAK, Otonom e-ATAK ve sonrasında da 10-12-18 metre e-ATA modellerimiz ile elektrikli mobilite dönüşümüne öncülük ettiğimiz Karsan Electric Evolution stratejimizle yepyeni bir ligde mücadele etmeye başladık. Karsan olarak gerek geliştirip ürettiğimiz ileri teknolojili modellerimiz gerekse toplu ulaşımın elektrikli dönüşümünde oynadığımız öncü rol ile geleceğin mobilitesinde hep bir adım önde olmak için çalışıyoruz. Endonezya'daki iş birliğinin hayata geçmesiyle Malezya'dan Filipinler'e, Vietnam'dan Singapur'a kadar birçok farklı pazarı Karsan markalı elektrikli araçlarımızla tanıştırmayı amaçlıyoruz.''