Beyaz Perde 25.11.2017 17:45

Macar yönetmen Tarr: İyi bir yönetmenin senaryoya ihtiyacı yoktur

Farklı sinema tarzıyla dikkati çeken Macar yönetmen Bela Tarr, "Kötü bir yönetmenseniz elinizdeki senaryo bir işe yaramaz. İyi bir yönetmenin senaryoya ihtiyacı yoktur." dedi.
Macar yönetmen Tarr: İyi bir yönetmenin senaryoya ihtiyacı yoktur

Farklı sinema tarzıyla dikkati çeken Macar yönetmen Bela Tarr, senaryoları sevmediğini ve senaryo yazılmasına karşı olduğunu söyledi.

Şeytanın Tangosu", "Karanlık Armoniler", "Johanna" gibi birçok filme imza atan Tarr, "5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali"nde sinemaseverlerle buluştu.

Tarr, Soho House'da düzenlenen "Masterclass" programında, sinema sektöründeki tecrübelerini paylaştı.

"Sinemanın Filozofu" olarak tanınan ve 2011'de "Torino Atı" filmiyle sinemayı bırakan Tarr, filmlerinde her bir karakterin duygusuna öncelik verdiğini söyledi.

"Oyuncu seçimi yaparken insanların kendi kişiliklerini tanıyorsunuz"

İyi filmlerin ancak güçlü bir temel sayesinde ortaya çıkabileceğini anlatan usta yönetmen, "Kötü bir yönetmenseniz elinizdeki senaryo bir işe yaramaz. İyi bir yönetmenin senaryoya ihtiyacı yoktur. Ben senaryoya karşıyım. Senaryo yazarken kelimeler hakkında düşünmeye başlıyorsunuz ve asıl noktayı kaçırıyorsunuz. Senaryo doğrusaldır, bütün duyguları göremezsiniz, gerçek bir genel bakışınız olmaz. Ben kartlar yapıyorum, sahnenin adını yazıyorum ve duvara yapıştırıyorum. Böylece bütün filmi daha iyi görmeye başlıyorum. Bir şey yazdığınızda karakterlere, ekrandaki insanlara inanırsınız ama setteyken karşınızda gerçek insanlar vardır. Bu durumda zavallı aktörleri senaryoda yazılanları oynamaya zorlarsınız. Bu yüzden senaryoları sevmiyorum." ifadelerini kullandı.

Bela Tarr, bir filmin en önemli konularından birinin oyuncu tercihi olduğunu kaydederek, şunları dile getirdi:

"Oyuncu seçimi yaparken insanların kendi kişiliklerini tanıyorsunuz. Oyuncuları kendiniz belirlemeniz gerekiyor çünkü onların etkileri, tepkileri, nefesleri ve bakışları o filmde olacak. Siz gerçek varlığı filme yansıtmayı amaçladığınız için onlara iyi bakmanız gerekiyor. Ben filmimde rol alanlara 'Oynamayın, olun' diyorum. Oynamaya başladıklarında durumun içine girmediklerini, orada olmadıklarını görürsünüz. Bu beni rahatsız ediyor."