Vakıf Katılım web
Röportaj 07.12.2019 08:00 Güncelleme: 07.12.2019 10:37

'Paganini ilk rock stardır'

Efsanevi keman virtüözü ve besteci Paganini'nin tartışılmaz yeteneğini sahneye taşıyacak olan, Thomas Potiron, Fernando Clemente, Gueorgui Fournadjiev ve Isaac M. Pulet'ten oluşan virtüöz dörtlüsü, 'Paganini' gösteri öncesi sorularımızı yanıtladı.
'Paganini ilk rock stardır'

SEMA SEZEN

Klasik müzik tarihinin en önemli keman virtüözlerinden Paganini’nin yaratıcı eserlerinden ilham alan ve izleyicilere eğlenceli ve dinamizmi hiç düşmeyen, çağdaş bir klasik müzik dinletisi sunan Pagagnini, 9 Aralık akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda sahnelenecek.
Dünyanın farklı ülkelerinde gerçekleştirdikleri temsillerde 7’den 77’ye herkesin beğenisini toplayan Pagagnini, sanat yaşamlarını anlattı.

-Gösterinize ilham veren efsanevi keman virtüözü Paganini için neler söylersiniz?

Gösterimiz tüm zamanların en iyi kemancısına ithafta bulunuyor. Paganini, müzik tarihinin ilk rock starıdır. Kendi müzik türünü popüler hale getirmiş ve çok geniş kitlelere konserler vermiştir. Ve elbette bizim için de yeri çok ayrıdır.

-Gösteriyi bize nasıl anlatırsınız?

Pagagnini bir müzikal ve izleyiciyi müzikle eğlendiren bir gösteri. Elbette içeriğindeki mizahi öğelerin ve esprilerin bu eğlencede payı büyük.

MÜZİK VE MİZAH BİR ARADA

-Pagagnini gibi klasik müzik ile güldürüyü bir araya getiren gösterilerin gençlerin klasik müziğe olan ilgisini artırdığını düşünüyor musunuz?

Galiba gençler bu müziği anlamayacakları endişesiyle klasik müzikten çekiniyorlar ve uzak duruyorlar. Klasik müzikle mizahı bir araya getirmek gençlerin klasik müzikten zevk almasının o kadar da zor olmadığını göstermenin yollarından yalnızca biri. Klasik müzik dünyasının aşırı ciddi ve katı duruşunu yumuşatarak gençleri bu türü tanımaya davet ettiğimizi düşünüyoruz.

-Dünyadaki saygın salonlarda, festivallerde konserler veriyorsunuz. Dinleyicilerin gösterilerinize olan ilgisi nasıl?

Müzikseverlerden olağanüstü güzel dönüşler alıyoruz. Dünyanın birçok farklı ülkesinde konserler verdikten sonra anlıyorum ki müzik ve mizah insanlığın vazgeçemediği ve orta noktada buluştuğu iki unsur. Biz de bu iki unsuru bir araya getirdiğimiz için gösteriler harika geçiyor ve coşku patlamaları yaşıyoruz.

-Türkiye’ye daha önce de gelmiştiniz. Dinleyici kitlesine ve ülkemize dair neler söylersiniz?

Türkiye’de hep çok sıcak karşılanıyoruz. Müzikseverlerin gösterilerimize gösterdiği ilgi de bizi çok mutlu ediyor. Her defasında biletlerimiz tükeniyor. Umarım bu kez de aynısı olur.