Rize 14.01.2021 18:13

Rize'de ilk aşıyı İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe oldu

Koronavirüs aşısı bugün sabah itibariyle tüm Türkiye'de olduğu gibi Rize'de de sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlanırken, ilk aşıyı İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe oldu.
Rize'de ilk aşıyı İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe oldu

Necati TUZCU

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca analizleri tamamlandıktan sonra "Acil Kullanım Onayı" verilen CoronaVac aşısı, ülke genelinde olduğu gibi Rize’de de sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlandı.

Küresel yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında CoronaVac aşısı, dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Koronavirüs ve Toplum Bilim Kurulu üyelerinin ardından, bugün de sağlık çalışanlarına yapılmaya başlandı. Bu kapsamda Rize'de sağlık birimlerine dağıtımı gerçekleştirilen aşının, bugün itibariyle sağlık çalışanlarına vurulmasına başlandı. Rize Sağlık Kompleksinde oluşturulan aşı uygulama merkezinde ilk aşılama, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe'ye yapıldı. İl Sağlık Müdürü Tepe’nin ardından İl Sağlık Müdürlüğü yöneticileri de aşılarını yaptırdı.

Öte yandan Türkiye'ye Çin'den getirilen CoronaVac aşılarının sağlık çalışanlarına uygulanması için Merkezi Hekim Randevu Sistemine (MHRS) "aşı randevu" bölümü eklendi.

Uygun şartları taşıyan sağlık çalışanlarının sisteme tanımlanmasıyla, Sağlık Bakanlığınca ilgili kişilere bildirim yapılacak.

Sağlık çalışanları, MHRS'den aile hekimlikleri ya da hastanelerden randevu alarak veya bağlı bulunduğu sağlık kuruluşunda Kovid-19 aşısı yaptırabilecek.

Aşıların üzerindeki karekod sayesinde, ismine tahsis edilen kişi dışında aşının kullanılması mümkün olmayacak.

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ TEPE’DEN AŞI AÇIKLAMASI: AŞI ZORUNLU DEĞİL GÖNÜLLÜ

Aşı olduktan sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, "İlimize 6 bin 720 doz aşı geldi. Sağlık çalışanlarımız için gelen aşıları ilk uygulamaya bugün başladık. İki gün içinde aşılamayı bitirmeyi düşünüyoruz. 28 gün sonra ikinci doz aşıları da sağlık çalışanlarımıza uygulayacağız. Rize'de 65 yaş üstü yaklaşık 45 bin nüfusumuz var. Aşılar geldiği zaman bu aşıları da uygulamayı düşünüyoruz. İlimizde risk gurubunda olan 65 yaş üstü ve evlerinde yatalak durumundaki hastalarımız için de kısa zaman içinde beklediğimiz aşılar geldiğinde hızlı bir şekilde aşılama sürecine girmiş olacağız." dedi.

Aşı olmanın zorunlu tutulacağı veya aşı olmayanların HES uygulamasında gibi kısıtlamalar ve engellemelerle karşı karşıya kalacağı yönünde bir soruyu cevaplandıran İl Müdürü Tepe, "Ne sağlık çalışanlarımıza ne de kıymetli vatandaşlarımıza aşı bir zorunluluk değildir. Aşı bir tavsiyedir, öneridir bence de gerekli bir uygulamadır. Asla zorunluluk yoktur. Hiçbir kimsenin yada hiçbir çalışanımız yada vatandaşımızı aşı olmadı diye ötekileştirmek nitelemek gibi bir durumumuz söz konusu değildir. Ayrıca hiçbir aşı hiçbir yerde hiçbir şekilde bakanlığımızın ifade ettiği gibi para karşılığı verilmeyecektir” diye konuştu.

Tepe, ilde ciddi sayıda vaka sayıların da düşüş yaşandığını ancak vaka sayılarının düşüyor olması asla ve asla hiç kimseyi rehavete kapılmamasını istedi.

Tepe'nin ardından Sağlık Müdürlüğü yöneticileri ile Müdürlüğe bağlı sağlık çalışanları da aşı olmaya başladı.