Güncel - Yaşam 16.11.2017 13:33

Sağlık teknikerinin ahşap aşkı

Kütahya'da, 20 yıl önce hobi olarak ahşap oymacılığına başlayan bir sağlık teknikerinin Selçuklu ve Osmanlı dönemi ile eski konaklardaki ahşap uygulamalarından esinlenerek yaptığı eserler, cami, şadırvan, çeşme ve kütüphaneleri süslüyor.
Sağlık teknikerinin ahşap aşkı

Ortaokul çağlarında geçirdiği bir kazada sol elinin 4 parmağını kaybetmesine rağmen işinin yanı sıra oymacılıkta da başarılı örnekler veren 47 yaşındaki Aziz Özbay, bir caminin ahşap uygulamaları ile Kütahya Gençlik Merkezi'ndeki "has oda"nın ahşap süslemelerine de imzasını attı.

Kütahya'da bir hastanede sağlık teknikeri olarak görev yapan ve oymacılık sanatını atölyeye çevirdiği evinin alt katında icra eden Özbay,  yaptığı açıklamada, asıl mesleğinin sağlık teknikerliği olduğunu ancak yaklaşık 20 yıldır ahşap oymacılığı ile de uğraştığını söyledi.

Ahşaba olan ilgisi dolayısıyla yıllarca müzeleri, eski konakları gezdiğini, araştırmalar yaptığını ve oymacılıkla ilgili kurslara katıldığını anlatan Özbay, şöyle konuştu:

"Ahşap oymacılığına başladığım ilk yıllarda çinilere işlenen desenleri, ahşap üzerine de uygulama denemeleri yaptım. Selçuklu ve Osmanlı'daki, eski konaklardaki ahşap uygulamalarını inceledim. Bu işi severek yaptığım için güzel ürünler ortaya çıkardığımı düşünüyorum. Yaptıklarımı beğenenler, bazı alanlarda uygulama yapmamı istedi. Bunlar arasında camiler, şadırvanlar, çeşmeler, birkaç kütüphane de var."

Özbay, emekli olduktan sonra daha da yoğunlaşarak bu işi profesyonel olarak sürdürmeyi amaçladığını ifade ederek, geçmişte yapılan eserleri daha da geliştirmeyi hedeflediğini belirtti.

"Çocuklarım ahşap dekorlu bir evde oturdukları için çok mutlu"

Evini de ahşap ürünlerle dekore ettiğine de değinen Özbay, "Geçmişi gençlerimize, çocuklarımıza sevdirmek, bana göre geçmişte yapılan güzel işleri ön plana çıkarmakla olur. Ben bunu yapmaya çalışıyorum. Çocuklarımın bu işi sevmesini sağlıyorum. Çocuklarım ahşap dekorlu bir evde oturdukları için çok mutlular. Bu bana mutluluk veriyor." ifadelerini kullandı.

Özbay, ortaokul çağlarında geçirdiği bir kaza sonucunda sol elinin dört parmağını kaybettiğini ancak bunu hiçbir zaman bir engel olarak görmediğini, bu şekilde de hayatını çok güzel bir şekilde yaşamaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.