Balıkesir 28.09.2020 15:30

Sındırgı'nın kaderi değişecek

Sındırgı'da Tarihi Gün, Jeotermal Sebze – Meyve Kurutma Tesisinin temelleri atılarak tarihi bir gün yaşandı.
Sındırgı'nın kaderi değişecek

Sındırgı’da Tarihi Gün, Jeotermal Sebze – Meyve Kurutma Tesisinin temelleri atılarak tarihi bir gün yaşandı. Kaynağında 98 derece jeotermal kaynak suyuna sahip Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde ilçenin kaderini değiştirecek bir projenin temelleri 98. Kurtuluş gününde atıldı. Jeotermal deşarj suyu kullanılarak doğa dostu bir şekilde işletilecek olan Sındırgı Sebze Meyve Kurutma Tesisinin temeli atıldı. Çaygören mevkiinde yapılacak tesisin 180 günde tamamlanarak faaliyete geçirilmesi hedefleniyor.

Bir hikayenin başarısına ortak oluyoruz

Sındırgı tarihinde önemli bir projenin temellerini atmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Sındırgı belediye başkanı Ekrem Yavaş “ 2004 yılında ilk belediye başkanı olduğumda bu şehri nasıl kalkındırırız, İzmir İstanbul yolu geçerken ki refah seviyesine nasıl ulaşırız, göç veren değil göçü önleyen bir ilçe nasıl oluruz düşüncesinde olduk. Şimdi de bir hikâyenin başarıya dönmesine şahitlik ediyoruz. İlçemizin 98. kurtuluş gününde bu projeyi hayata geçirmek, temellerini atmak, geçmişimizi de en güzel şekilde yad etmek anlamına geliyor. ” dedi.

Şehir ekonomisine ve üreticiye büyük katkısı olacak tesis hakkında konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz “Tesisimiz 12 ay boyunca işleyecek. Ürünlerin yok pahasına satılması ya da derelere dökülmesi hikâyesi bu tesisle sona erecek.” dedi.

Üreticiye alım garantisi verilecek

Yaklaşık 5 buçuk milyon liraya mal olan ve yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal deşarj suyu kullanılarak işletmeye alınacak tesisin, bölgeye birçok anlamda büyük katkısı olacak. Kooperatifleşmeye ve sözleşmeli üretime geçmeye teşvik eden projeyle üreticilere alım garantisi verilecek ve tesiste üretilen ürünler her aşamada kontrol edilerek “iyi tarım uygulaması” kapsamında üretilmiş olacak. Balıkesir’in her köşesinden gelecek ürünlerin kurutulacağı tesis sayesinde hem üretici katma değeri yüksek ürünlerle daha çok kazanacak hem de bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacak.

Dağa taşa sebze ekin

Jeotermalle tarımı buluşturmanın tüm dünya için büyük bir nimet olduğunu belirterek sözüne başlayan Başkan Yavaş “Tesisin günlük üretim kapasitesi 10 ton olacak. Biz, bu meyve sebzeyi Sındırgı’dan temin etmek istiyoruz. Bismillah deyin dağa, taşa sebze ve meyve ekin. Bunu sadece kurutma tesisi olarak görmeyin, turizm destinasyonu gibi görün. Bu bölgeyi bir tur güzergâhı haline dönüştürmek istiyoruz. Doğal şehirler artık daha fazla önem kazanacak, insanlar sakin şehirlere gelecek” dedi.

12 ay boyunca işleyecek

Balıkesir’in mümkün olan her ilçesinde termal sebze meyve kurutma tesisi kurmayı planladıklarını belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz “Biz, bunu Havran için başlattık. Oradaki süreç devam ederken Sındırgı’da tüm şartlar oluştu. Bugün bu işin her detayı tamamlandı ve temelini atıyoruz. Tesisimizin, 12 ay boyunca sağlıklı bir şekilde; piyasayı dengeleme, sürekli istihdam, verimliliği artırma ve insanlarımızın cebine daha fazla para girebilmesini sağlamak için iyi bir planlama yapılması gerekiyor. Tarım müdürlüklerimiz ve kooperatiflerimiz bu tür tesislerin ihtiyaç duyduğu ürünleri zamanında vererek ve piyasanın düşük olduğu anlarda bu ürünleri fabrikada işletilip katma değerinin yüksek olarak satılmasını sağlayarak çiftçiye daha çok kazandırması gerekiyor. Yani malı ucuzken alınmasından ziyade malının ortalama değerinin tespit edilip o fiyatlar üzerinden satılma sistemini kurmak için bu tesis yapılıyor. Ürünlerin yok pahasına satılması ya da derelere dökülmesi hikâyesi bu tesisle sona erecek” diye konuştu.