Röportaj 25.03.2019 08:50 Güncelleme: 25.03.2019 08:58

Şişli İçin Adanmış Bir Hayat: Mustafa Sarıgül

Şişli Belediyesi için yeniden aday olan Mustafa Sarıgül, 31 Mart Yerel Seçimlerine dair samimi, içten açıklamalarda bulunarak, "İnsanlar geçmiş dönemlerde yaptığımız hizmetlerin deva­mını istiyorlar" dedi.
Şişli İçin Adanmış Bir Hayat: Mustafa Sarıgül

Berk MÜHÜRDAROĞLU

Şişli Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül ‘le yaptığım çok keyifli  röportaj...

Siz alışa gelmiş siyasetçilerden ve belediye başkanlarından değilsiniz? Bu vizyoner bakış açısını nasıl elde ettiniz?

 Teşekkür ediyorum.  Ben daha önce görev yaptığım süre içerisinde klasik belediyecilik anlayışının dışında hizmet vermeye çalıştım.  Şişli’de yaşayan ve yolu Şişli’den geçen herkes beni ilgilendirir diye düşündüm. 

Olanaksızlıklara ya da yasal mazeretlere sığınmamaya çalıştım. Örneğin ilçemizdeki okullar eskimişti, kapasiteleri yetersizdi; velilerin talebi vardı. Ben bu durumda “Bu belediyenin görevi değil” demedim; çünkü sorumluluktan kaçamazdım.  Milli eğitim bakanlığı ile protokol yaptık ve 27 okulu yıkarak yeniden inşa ettik. Sağlık poliklinikleri açtık, hayvan rehabilitasyon merkezi açtık, Alzheimer hastaları için gündüz yaşam evleri açtık.  Bunun yanı sıra sosyal projeler gerçekleştirdik, ekonomik kriz döneminde esnafla dayanışma projeleri yaptık.  Bunların birçoğu belediyelerin görevi değildi.  Ancak bizden sonra pek çok belediye örnek aldı ve yapmaya başladı.  Burada yaşayan yurttaşın hangi ihtiyacı varsa ben ona kayıtsız kalamazdım; hep bu bakış açısıyla hizmet ürettik. İstanbul’dan Anadoluya cenaze gönderen ve bunu ücretsiz yapan ilk belediye olduk. Daha birçok örnek verebilirim.  Sanırım bunlar bizi farklı kılan nedenler oldu.

ŞİŞLİ BENİM KALBİM

Şişli İlçesiyle olan gönül bağı ne zaman ve ne şekilde başladı?

 Çocukluğumdan beri Şişli’de yaşıyorum.  Gençliğim, ilk siyaset yıllarım, milletvekilliğim hepsi Şişli’de geçti. Her mahallesine, her sokağına adım adım bilirim. Hatta birçok insana adıyla hitap ederim; onlarda bana. Kısacası Şişli benim kalbim, Şişli benim yürüdüğüm yol.

Yaklaşık 5 yıl aktif görevde değildiniz. Neler yaptınız bu sürede?

 Aktif görevde değildim ancak yurttaşlardan hiç kopmadım.  Yine hep sokaklarda oldum; iyi veya kötü günlerinde, düğünlerinde, cenazelerinde hep yurttaşlarımın yanında olmaya gayret gösterdim. Bugüne kadar neler yaptık, neleri eksik bıraktık; bunların geniş bir değerlendirmesini yapma fırsatı buldum.  Son 48 aydır ise yine Şişli için yeni projeler üzerinde çalıştık arkadaşlarımla beraber.

‘SİYASETTE İNSANIN NEREYE GİDECEĞİNE HALK KARAR VERİR’

Siyasi parti lideri olmak gibi bir hedefiniz var mı? Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı olmak gibi hedefler?

Şu an tamamen Şişli’ye konsantre olmuş durumdayım ve 31 Mart Yerel Seçimlerine bütün gücümüzle hazırlanıyoruz. Çünkü Şişli eski günlerini özlemiş ve Şişli halkı bizi yeniden göreve çağırıyor.  Siyasette insanın nereye gideceğine halk karar verir.

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun şansı var mı?

Ona İstanbullu yurttaşlar karar verecektir. Bu konuda yorum yapmamın doğru olacağını düşünmüyorum. Bütün adaylara başarılar diliyorum .

Mustafa Sarıgül’ün siyasi alanda birlikte yol aldığı takımı nasıl?

Çok iyi bir takımda çalışıyorum arkadaşlarımın birçoğuyla uzun yıllardan beri beraberim. Bir kısmıyla gençlik kollarında ilk siyasete başladığım yıllardan beri birlikteyim. Tabi daha sonra aramıza katılan genç arkadaşlarımız da var. Sık sık takım değiştirmenin, ekip değiştirmenin doğru bir şey olduğuna inanmıyorum.  Biz arkadaşlarımızla tam bir uyum içerisinde, tam bir güven içerisinde, büyük bir tecrübeyle yolumuza devam ediyoruz.  Bütün arkadaşlarım siyasetin heyecanını, yurttaşa hizmet etmenin heyecanını hiç yitirmeden 24 saat bunu yaşıyorlar.

DSP ile ilgili siyasi alanda projeleriniz var mı? Sayın Genel Başkan Önder Aksakal  ile ilişkiniz nasıl?

 Sayın genel başkan ile son derece uyumlu ve güzel bir ilişkimiz var.

‘NİŞANTAŞI BİR ÇEKİM MERKEZİ OLACAK’

Nişantaşı konusunu sormak istiyorum. Şahşen kendim  Nişantaşı sevdalısı birisi olarak Nişantaşı-Teşvikiye-Topağacı sizin belediye başkanı olduğunuz dönemde bambaşkaydı? Şimdi daha sönük bir Nişantaşı-Teşvikiye-Topağacı var. Neden bu sönüklük? 1 Nisan sabahı ile birlikte bu alanda neler değişecek. Nişantaşı’nın iade itibarı geri verilecek mi?

Biraz önce bahsettiğim gibi, geçmişte İstanbul’a gelen yerli ve yabancı turist mutlaka Nişantaşı’na Teşvikiye’ye gelir, hem alışveriş yapar hem de eğlenirdi.  Çünkü burası bir çekim merkeziydi.  Kültür sanat ve moda aktiviteleri vardı.  Birçok ünlü marka burada mağaza açmak için yarışıyordu. 1 Nisan’ dan sonra aynı aktiviteleri aynı planlamaları yeniden hayata geçireceğiz.  Nişantaşı’nı modanın, sanatın, kültürün merkezi haline getireceğiz.  İnanıyorum ki yapacağımız çalışmalarla çok kısa bir sürede Nişantaşı ve Teşvikiye bölgesi yeniden eski günlerine kavuşacak.

Mustafa Sarıgül ve ailesi? Ailenizle olan ilişkiniz nasıl? Böyle vizyoner bir babanın çocuklarıyla ilişkisi nasıl?

Son derece iyi. İki oğlum var ikisiyle de çok güzel sevgi dolu  bir ilişki içerisindeyiz. Tabii çoğu zaman siyasetten dolayı onlara yeterince vakit ayıramadığım oldu; ancak onlar bunu hep anlayışla karşıladılar. İki de torunum var, onları da çok seviyorum. 

‘ŞİŞLİ’NİN IŞIĞINI TEKRAR YAKACAĞIZ’

Siz yokken Şişli ne hale geldi? Şişli’nin panoramasını  çeker misiniz?

Geçen zamanda  Şişli’nin ışığı söndü, cıvıltısı eksildi.  Dolayısıyla bölgenin marka değeri de geriledi.  Geçmişte yaptığımız birçok projeyle, kültür sanat etkinlikleri ile, sosyal aktivitelerle Şişli’yi hem İstanbul’da hem de Türkiye’de bir çekim merkezi haline getirmiştik. Şişli aynı zamanda İstanbul’a gelen yabancı turistin de alışveriş ve eğlence için mutlaka uğradığı bir bölgeydi.   Milli bayramlarda, yeni yılda ve özel günlerde coşkulu, kitlesel kutlamalar yapılıyordu. Bu aktiviteler azalınca yavaş yavaş cazibesini yitirdi.  Yurttaşlar eski Şişli’yi özlemeye başladı.

Şişli için 1 Nisan sonrası ne gibi projeler hazırladınız?

Çok sayıda projemiz var .  Bu projelerle Şişli yeniden çekim merkezi haline getirmek istiyoruz .  En önem verdiğim projelerden birisi,  İstanbul’un en donanımlı kadın ve doğum hastanesini Şişli’de hizmete açmak.  Sosyal güvencesi olmayan kadınlar buradan tamamen ücretsiz yararlanacaklar. Yine çocuklar için de modern bir hastane yapmayı planlıyoruz. Her mahalleye bir gençlik merkezi açacağız. Gençlerimiz burada hem teknolojiden faydalanacaklar hem de birlikte pek çok aktiviteye katılacaklar. Nişantaşı bölgesinde açık hava sanat galerilerini hayata geçeceğiz. Hem sokak hayvanları hem de evde beslenen hayvanlar için hayvan rehabilitasyon ve konaklama merkezi yapacağız. Seyahat TV tatile gidecek olan yurttaşlar besledikleri hayvanları buraya bırakabilecekler. Teknoloji ile donatılmış büyük Şişli kütüphanesini kuracağız.  Bu kütüphane 24 saat aralıksız hizmet verecek.  Yabancı dil öğrenmek isteyen tüm çocuklarımız için ücretsiz dil kursları açacağız. Yine lise ve üniversiteye hazırlanan çocuklarımıza da e-dershane projesiyle eğitim desteği vereceğiz. Daha önce gerçekleştirdiğimiz inanç ve kültür merkezlerimize yapılan geziler devam edecek. Şişli Belediyesi 1 Nisan’ dan itibaren 24 saat açık olacak, ışıkları 24 saat sönmeyecek.  Bunlar çok sayıdaki projelerimizden yalnızca bazıları.

Mustafa Sarıgül’ün ‘en’leri

Sevdiğiniz yemek

Karnıyarık

Sevdiğiniz renk

Mavi

Sevmediğiniz renk

Siyah

Sevdiğiniz Türkiye dışında ülke ve şehir?

Almanya Berlin

İstanbul’da en sevdiğiniz ilçe ve semtler?

Tabii ki Şişli

Son okuduğunuz kitap?

İlber Ortaylı’nın Atatürk kitabı.

Etkisinde kaldığınız dinlediğiniz müzik?

En çok halk türküleri