Vakıf Katılım web
Teknoloji 05.08.2020 03:00

Söylenenleri yazıya döküyor 8 dilde çeviri yapıyor

Japonya'da bir teknoloji şirketi, takan kişinin sözlerini yazıya dökebilen, sesini yükseltebilen ve sekiz dilde çeviri yapabilen akıllı bir maske geliştirdi.
Söylenenleri yazıya döküyor 8 dilde çeviri yapıyor

Salgın nedeniyle maskeler artık günlük hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelirken, Japonya’da yeni kurulan Donut Robotics adlı şirket, durumu fırsata çevirerek ‘akıllı bir maske’ tasarladı.

Sosyal mesafeyi koruyarak iletişim kurmayı kolaylaştırmayı amaçlayan maskeler, bluetooth yardımıyla 10 metreye kadar cep telefonu ya da tablete bağlanıyor; takan kişinin söylediklerini metin mesajlarına çeviriyor ve üzerinde bulunan mikrofon yardımıyla bunları seslendiriyor. ’C Mask’ adı verilen maskeler Japonca, Çince, Korece, Vietnamca, Endonezce, İngilizce, İspanyolca ve Fransızca olmak üzere sekiz dilde çeviri de yapabiliyor.

Ancak plastik ve silikondan yapılmış olan maskenin ağız kısmına gelen bölümünde delikler bulunduğu için koronavirüse karşı doğrudan koruma sağlamıyor. Bunun yerine standart yüz maskesinin üzerine takılarak kullanılıyor.

İlk etapta Japonya’da 5 ile 10 bin adet maske satışa sunulacak ve fiyatları da 40-50 dolar arasında (yaklaşık 278-348 TL) değişecek. Her ne kadar ABD’den ve İngiltere’den maskeye talep gelse de şirket, Nisan 2021’den önce yurt dışına açılmayı planlamıyor.

Donut Robotics, ilk olarak ‘Cinnamon’ adı verilen bir robot için çeviri yazılımı üretmek amacıyla kurulmuştu. Ancak salgın baş gösterince proje rafa kalktı ve geliştirilen yazılım bu akıllı maskede kullanıldı.