Vakıf Katılım web
Röportaj 17.01.2021 08:50 Güncelleme: 17.01.2021 08:51

Stratejimiz: Kırsalda üretilen, kıyıda tüketilsin

"Bodrum Özüne Dönüyor" sloganıyla "I. Tarımsal Kalkınma Çalıştayı" düzenlenmesine öncülük ettiklerini anlatan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, "Stratejimizi, 'Kırsalda üretilen ürünleri, kıyıda tüketelim' olarak belirledik. Bodrum Otelciler Birliği (BODER) ve diğer turizm meslek örgütleriyle iş birliği içerisinde projelendirerek hayata geçirdik." dedi.
Stratejimiz: Kırsalda üretilen, kıyıda tüketilsin

Gülay YÜCEL

Sohbetimizi Bodrum’un tanıtımı ve ileriye dönük adımlarını konuşarak devam ettirdiğimiz Başkan Ahmet Aras, özellikle projeler noktasında özenle hareket ettiklerinin altını çizerek,

“Biz bir dünya markasının içerisinde yaşıyoruz ve bu markayı daha ileri götürecek her türlü adımı atıyoruz.” değerlendirmesinde bulunuyor.

Visit Bodrum projesinde son durum nedir? Çalışmalar hangi seviyede?


Visit Bodrum, Bodrum turizmini oluşturan tüm paydaşların bir araya geldiği ve Bodrum ile ilgili her türlü içeriğin Bodrum Tanıtma Vakfı (BOTAV) güvencesiyle birçok dilde son kullanıcıya sunulduğu, internet ortamında Bodrum’u sahiplenen ve doğru tanıtan bir proje olarak hayata geçirildi. Çünkü göreve geldiğimizde Bodrum’un tanıtımının doğru yapılmadığını, özellikle dijital ortamda zayıf ve eksik olduğumuzu tespit ettik.

Varlık nedeni Bodrum’un ulusal ve global anlamda tanıtım çalışmalarını yapmak olan BOTAV, Bodrum’un internet ortamındaki en büyük bayrak taşıyıcısı olacak olan Visit Bodrum’u yaratarak, Bodrum’un tanıtım konseptini dijital dünyaya taşımış oldu.

Bu nedenle var olan kültür, sanat, tarih ve turizm potansiyelimizi, doğal güzelliklerimizle birlikte ortaya koyacak ve yerel değerleri etkin olarak kullanacak bir tanıtım stratejisi ile anlatmak istedik. Etrim’deki halıcıyı, Gölköy’deki butik oteli, Turgutreis Pazar Yeri’ni, sergi salonlarını, müzeleri, Pınarlıbelen tepesindeki Theangela Kalesini, yani kısacası sahip olduğumuz tüm potansiyeli bir bütün içinde yoğurabileceğimiz, insanların hayatını kolaylaştıracak, yenilenebilir bir tanıtım platformu olarak hizmete aldık.

Zengin bir platform

Üzerinde bir buçuk yıl çalışıldı. Çok sevdiğimiz Bodrum’u her mecrada, dağınıklığa meydan vermeden, bir arada toplayacak, içindeki profesyonellerle ve ürettiği içeriklerle birlikte, dünyada hak ettiği yere getirebilecek bir proje oluşturduk. 

Proje takvimine göre şu anda mobil ara yüz tasarımları, web yazılım çalışmaları ve test planlama faaliyetleri devam etmektedir.

Bodrum gibi bir değerin tüm dünyaya açılan penceresini inşa ettik. Dünyanın herhangi bir yerinden, herhangi bir kullanıcı, Bodrum’a gelmeden tatil planını artık visitbodrum.com sitesinden gerçekleştirebilecek ya da www.botav.org.tr adresinde yer alan “Turistik sitemiz” bölümünden, sunum kitini indirerek istediği bilgilere ulaşabilecek. 

Misafirlerimiz, Bodrum’da nerede kalıp nereleri gezebileceklerini, nerelerde yemek yiyebileceğini görebilecekler. Diledikleri gibi tatil planlarını yapabilecekler ve bu planları sistem içerisindeki ajandalarına kaydedip mobil uygulama üzerinden rahatlıkla takip edebileceklerdir. Platform içerisinde uçak bileti satın alma, restoran ve otel rezervasyonları yaptırmanın yanı sıra konser, tiyatro ve etkinlikler için bilet de satın alma olanakları olacak. 

Biz bir dünya markasının içerisinde yaşıyoruz ve bu markayı daha ileri götürecek her türlü adımı atıyoruz.

“Bodrum Özüne Dönüyor”

Bodrum'da tarımsal üretime de çok önem verdiğinizi biliyoruz. Ne tür çalışmalarınız var?

Yerel kalkınma modelini 2020-2024 Stratejik Planı’na dahil eden Bodrum Belediyesi, 3-4 Aralık 2019’da,  “Bodrum Özüne Dönüyor” sloganıyla “I. Tarımsal Kalkınma Çalıştayı” düzenlenmesine öncülük etti.

Çalıştayda üreticilerimizi, kamu kurumu temsilcileri, bürokrasi, üniversite, iş adamları ve siyasi aktörlerle buluşturduk. Yerel kalkınma modeli olarak tarımsal üretimin tartışılmasını sağladık. Alınan kararlara bağlı olarak, Karaova’da ve yarımadanın diğer bölgelerinde çiftçilikle geçinen bölgelerin yerel değerleriyle gelişmesi, kendi ekonomisini üretmesi ve kültürel mirasın kazanca çevrilmesini sağlayacak projeleri uygulamaya başladık.

İlk aşamada Bodrum’da tarımsal üretimi teşvik etmek ve üretim alanlarını genişletmek için üretici kooperatifimiz Tarımsal Kalkınma Kooperatifi – TARKO’nun kuruluşuna öncülük ettik. Üreticilerimize yazlık ve kışlık fide desteğinde bulunduk. Tarımsal ekimi teşvik ederek, alım garantili üretim sürecini başlattık.

Stratejimizi  “Kırsalda üretilen ürünleri, kıyıda tüketelim” olarak belirledik. Bodrum Otelciler Birliği (BODER) ve diğer turizm meslek örgütleriyle iş birliği içerisinde stratejimizi projelendirerek hayata geçirdik.

Üretici kooperatifimiz aynı zamanda, tarımsal alandaki diğer tüm kamu kurumları ile koordineli çalışarak “Ata Tohumları”nın çoğaltılması, dağıtımı ve ekiminin teşvik edilmesi konusunda önemli adımlar attı.

85 farklı yerel ve doğal ürün

Bodrum Belediyesi’ne ait Bitez’deki Ağaçlı Kafe’yi, TARKO’nun ilk ürün satış noktası olarak organize ettik ve hizmete açtık. Bodrum’un doğal ve yöresel ürünlerini, aracısız ve doğrudan satışa sunduk. Taze sebzeden meyveye, kurutulmuş ürünlerden özgün reçellere, özenle şişelenen zeytinyağlarından özel sabunlara kadar, Bodrum’da üretilen 85 farklı yerel ve doğal ürünü, Bodrum TARKO Satış Noktası’nda tüketiciyle buluşturduk.

TARKO Satış Noktası aynı zamanda genetiği ile oynanmamış, kimyasal içermeyen, mevsiminde tüketilen, lezzeti ve besin değeri yüksek taze gıdaların tüketilmesi alışkanlığının kazanılmasına, iyi, temiz ve adil gıda tüketme bilincinin geliştirilmesine katkı sağlayan bir işlevde gördü.

Geldiğimiz aşamada yerel ve doğal gıdaları yetiştiren çiftçilerimizi ve küçük üreticilerimizi desteklemek amacıyla “Yeryüzü Pazarları” kurma kararı aldık. 2021 yılında çiftçilerimize destek faaliyeti kapsamında, “Yem ve Kontrollü Gübre Hibesi” desteği gerçekleştireceğiz. 

Çevremize zarar vermeden, yöremizde var olan bitki örtüsünü koruyarak, geleneksel yöntemlerle üretim yapan çiftçilerimizi, kıyı balıkçılığı ile geçinen balıkçılarımızı ve hayvancılıkla geçinen köylülerimizi desteklemeyi sürdüreceğiz. Alım garantili ürün politikamız ile üreticimizin emeğinin karşılığını adil bir şekilde almasını sağlayacağız. Kaybolmaya yüz tutmuş yiyeceklerimizin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için, bu yiyeceklerin yöremizdeki örneklerini tespit ederek koruma altına almayı hedefliyoruz.

Bodrum mandalinası laboratuvarı

Mülkiyeti Belediyemize ait Bitez Mahallesi'ndeki mandalina bahçesini, örnek bahçe haline getirdik. Burada, mandalina ağaçlarının bakımından ürünün toplanmasına kadar her aşamayı kayıt altına aldık. Aslında bir nevi bodrum mandalinası laboratuvarı oluşturduk. Hasattan elde ettiğimiz yaklaşık 3 ton mandalinayı da vatandaşlarımıza ikram ettik. 

Yerel ürünlerimizden Bodrum Mandalinası için “Coğrafi İşaret” alınmasına katkıda bulunan belediyemiz, Bodrum Gemici Peksimeti, Gambilya Baklası ve Bodrum Desti Peyniri içinde “Coğrafi işaret” alınması için girişimde bulunmaya hazırlanıyoruz.

Mandalina bahçelerimizin betonlaşmaya yenik düşmemesi için, Bodrum mandalinasına katma değer kazandırmak için üreticilerimizle iş birliği içinde çalışıyoruz.

Bir yanda kırsal örgütlenmenin demokratik modeli kooperatifleşme diğer yanda profesyonel kadrolarla Bodrum’da tarımı tekrar gündeme taşıdık. Bodrum’da tarımsal üretimin merkezi olan Mumcular Karaova’da Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nü kurarak üreticimizle doğrudan ilişki sağladık. Tarım, turizm, kültürel miras, hizmetler sektörü ve sosyal konular gibi kırsal yaşamın bütün bileşenlerini birbirine bağlayarak yerel ekonomiyi geliştirecek ve iş olanaklarını artıracak projelere imza atıyoruz.

“Halk Süt”le başlattığımız girişimimizi peynir, yoğurt ve tereyağı üretimi ile destekleyerek geliştirmeye çalışıyoruz. Bodrum ve yöresine ait geleneksel peynir üretiminin yaşatılması için eğitim amaçlı peynir yapım atölyelerinin kurulmasını teşvik ediyoruz.

Doğal kaynakların kullanımında “sürdürülebilirliliği” ilke edinen bakış açımız, doğal, kültürel mirasımızın ve biyolojik çeşitliliğimizi koruyarak turizmin geliştirilmesini hedeflemektedir. 

Bodrum mandalinasının bir pazar sorunu olduğundan söz edilir.. Özellikle ürünleri boyutunda..

Adını yetiştiği Bodrum topraklarından alan ve özgün kokusu ile damaklarımızı şenlendiren Bodrum Mandalinası, coğrafi tescilli ile tarımsal literatüre geçmiş önemli bir yerel değerimizdir.

“Coğrafi İşaret Tescili”,  Bodrum Belediyesi ve Bodrum Ticaret Odası (BODTO)’nun desteği ile Bodrum Turunçgil Üreticileri Birliği’nin başvurusu üzerine gerçekleşmiştir.

Dünya tarım literatüründe “Bodrum Mandalinası” olarak tanınmaktadır. En önemli özelliği, kendine has kokusu ve aromasıdır.  Aromasını denizden gelen meltem rüzgârına, sıcacık güneşle olgunlaşmasına ve Bodrum toprağına borçludur. Tescilli ürünümüzdür.

Halen şekerlemesi, lokumu, yağı, sirkesi, kolonyası, reçeli, marmeladı, bisküvili lokumu ve çikolatası üretilmektedir. Gazozu bölgemizde oldukça popülerdir.  Uçucu yağı pastacılık ve kozmetik sektöründe aranan üründür. Ayrıca yağından üretilen sabunlar, “kimyasal içermeyen sabun” özelliği taşırlar.

“Lime” ve “Kumkuat (Kamkat)” yerine

Bodrum Mandalinası, sadece olgun meyve olarak tüketilmez. Yeşil haliyle, ülkemize ithal olarak getirilen ve her türlü soğuk içeceklerde, kokteyl ve salatalarda kullanılan “Lime” ve “Kumkuat (Kamkat)” yerine de kullanılır.

13 yıldır aralık ayının son haftası ile ocak ayının ilk hafta arası Bodrum festival ve şenlik takviminin önemli bir programı olan “Bodrum Mandalinası Şenlikleri” olarak kutlanmaktadır. Bodrum Belediyesi’nin desteği ve organizasyonu ile gerçekleşen şenlik, “Bodrum Mandalinası Çalıştayı” ile başlamakta ve üç gün sürmektedir.

Bodrum Mandalinası’nın dünü ve bugününün tartışıldığı çalıştayda, ürün çeşitlendirilmesi, üretici sorunları, çözüm önerileri, ilgili meslek odaları, üreticiler, işadamları, akademisyenler ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile tartışılmaktadır.

Tesciline katkıda bulunduğumuz bu yerel değerimizin üreticileriyle dayanışma içerisinde verimliliğini artırmayı, katma değeri yüksek ürün çeşitliliği yaratmayı önceliğimiz ve sorumluluğumuz sayıyoruz. Ticaret Odamız ile birlikte, mandalinamızın daha geniş pazarlarda yer alması ve değerinin korunması için çalışıyoruz. 

Bodrum artık kültürel olarak da parmakla gösterilen bir şehrimiz.. Faaliyetlerin 12 aya yayılması hususunda ne tür bir düşünceniz var?

Antik duvarların, begonvillerin ve zeytin ağaçlarının altında, Akdeniz ve Ege’nin birleşme noktasında bulunan Bodrum, uzun soluklu, kurumsallaşmış ve kapsamlı festivalleri ile sadece Türkiye’de değil, dünya çapında, otoritelerin adından övgüyle bahsettiği festivallere ve şenliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Bodrum’un akılda kalıcılığını artıran, kent yararına adımların atılmasını sağlayan ve yaratıcı emek gerektiren festivalleri, Bodrum kimliğinin yaratılmış olguları olarak görüyor ve değerlendiriyoruz.

“Heritage Festival Halikarnassos”

Bodrum’da sürdürülebilir bir turizm istiyorsak, sanatla turizmi bütünleştirmemiz gerektiğinin bilincindeyiz. Bu nedenle ulusal ve uluslararası birçok festivalin, şenliğin ve Bodrum Cup gibi 30 yıllık aktivitelerin desteği ve paydaşı oluyoruz.

Geçtiğimiz günlerde Bodrum kültürel mirasının önemli unsuru olan Karya kültür mirasını öne çıkaracak “Heritage Festival Halikarnassos” için iş birliği protokolü imzaladık ve düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna duyurusunu yaptık.

Aslında her biri kendi alanında önemli bir yere sahip olan ve Bodrum markasını oluşturan bu etkinlikleri, 12 aylık bir takvime yaymak için hazırlıklara ve projelere sahibiz. Ancak bir yıldır yaşadığımız olağanüstü koşullar ve pandemi süreci, yapmayı düşündüklerimizi ertelememizi gerektirdi. Umarım en kısa zamanda normale döner, halkımızı, sanatın, müziğin, sporun ve yarışmanın dünyaca ünlü ustaları ile tekrar bir araya getirebiliriz.

Sinema özelinde, -Cannes benzeri uluslararası boyutta bir organizasyon için her şeye hatta fazlasına sahipsiniz.. Geliştirmek için bir projeniz var mı?

Bodrum olarak, ulusal ve uluslararası alanda markalaşmış birçok değerli etkinliğe ve festivale ev sahipliği yapıyoruz. Bunlardan biri de “Bodrum Türk Filmleri Haftası”dır. Bodrum Belediyesi’nin desteği ile Bodrum Sinema ve Kültür Derneği’nin organizasyonu olarak gerçekleşen haftada, Yeşilçam’ın birçok ustasını Bodrum'da ağırlama ve halkımızla buluşturma fırsatı elde ediyorduk. 

“Her türlü projeye açığız”

“Bodrum Türk Filmleri Haftası”, son yıllarda sektör temsilcileri ile yapılan görüşmeler sonucu, Yunanistan’ın Kos Adası’nı da kapsayacak şekilde organize ediliyordu. Haftanın uluslararası bir alana adım atması elbette önemli bir adım ve deneyimdi. Ancak yine salgından kaynaklı kapanan sınırlar nedeni ile bu girişimde kesintiye uğradı.

Türk Filmleri Haftası’nın uluslararası bir film festivaline dönüşmesi elbette bizi sevindirir. Çünkü uluslararası birçok festivale ev sahipliği yapan Bodrum, bu konuda gerekli olanaklara, deneyime ve yeteneğe sahiptir. Yaptıklarımızı yeterli saymıyoruz ve Bodrum markasını geleceğe taşıyacak her türlü projeye açığız.