Halkbank web
Ekonomi 22.11.2022 07:00

Tatilciler bu yıl da tercihini tekne tatilinden yana kullandı

49 ülke ve bin 40 farklı lokasyonda hizmet veren tekne kiralama platformu viravira.co, 2022 yılı sezon verilerini açıkladı. Verilere göre; bir kez tekne turizmini deneyimleme şansı yakalayanlar, daha kalabalık gruplarla yeniden tekne kiralamayı seçiyor.
Tatilciler bu yıl da tercihini tekne tatilinden yana kullandı

2022 yılında artan yabancı turist talebinin etkisiyle Türkiye Mavi Tur Pazar Büyüklüğü 0,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Gece konaklamasız olarak hizmet veren teknelerin de hesaba katılmasıyla toplam pazar büyüklüğü 1,3 milyar dolar’a ulaştı. 2022’nin en çok ziyaretçi sayısına ulaşan lokasyonları yine Göcek ve Fethiye olurken, en çok tercih edilen tekne tipi ise gulet oldu.

Tekne kiralama platformu viravira.co, her geçen yıl talebi git gide artan yat turizmi sektörünün 2022 yılı sezon verilerini açıkladı. Verilere göre; en çok tercih edilen tekne tatili rotalarında Göcek, Fethiye ve Bodrum ilk üçe girerken, Marmaris geçen yıla kıyasla Bozburun’u geçerek yerini üst sıralara taşıdı.

Gulet, bu yıl da en çok tercih edilen tekne tipi sıralamasında yüzde 48 ile birinci oldu. Toplam kiralamaların yüzde 23’ünü oluşturan motoryat ikinci sırada yer alırken, onu yüzde 19 ile yelkenli takip etti. Katamaran, yüzde 10’luk oranıyla son sırada yer alsa da geçtiğimiz yıllara kıyasla daha fazla tercih edilmeye başlandı.

- “Yabancı turist işlem hacmi reel bazda yüzde 475 artış kaydetti!’’

Geçtiğimiz yıllarda zayıf bir görünüme sahip olan yurt dışı talep pandeminin etkilerinin silinmesiyle birlikte yeniden toparlandı. Ülke içerisinde ikamet eden kişilerin de eklenmesiyle birlikte yabancı turist talebi pandemi öncesi seviyesine geri döndü. Yabancı misafirlerin viravira.co üzerinden yaptığı rezervasyonlar yüzde 475 seviyesinde artış kaydetti. Yurt içi talep ise kuvvetli görünümünü korumaya devam etti.

- “Müşteri memnuniyetinde tüm dünyada rakipleri arasında ilk sırada yer aldı’’

Tekne kiralama platformu viravira.co, dünya çapında da sesini duyurmayı başardı. 2022 yılına ait büyüme hedeflerini gerçekleştirmeyi başarırken, uluslararası genişleme kaçınılmaz oldu. Sadece yurt içi değil; yurt dışı tekne sayısında da ciddi artışlar gözlendi. viravira.co, hedefleri doğrultusunda emin adımlarla ilerleyerek memnuniyet oranını Trustpliot’da 4,9/5’a taşıdı. Bu oran ile viravira.co tüm yerli ve yabancı rakiplerini geride bırakarak müşteri memnuniyetinde ilk sırada yer almayı başardı.

- “Yıllık işlem hacminde yüzde 213 artış yaşandı!’’

Şirket, 2022 yılı itibarıyla yıllık ziyaretçi sayısını geçen yıla oranla yüzde 56 seviyesinde artırdı. Geçtiğimiz yıla oranla kayıtlı kullanıcı sayısı ise yüzde 63 oranında artış gösterirken; 2022 yılı cirosu yüzde 213 yükseldi.
Charter firmaları ve diğer tekne işletmecileri tarafından verilen yeni tekne siparişleri artan taleple hız kazandı. 2022 yılında, Türkiye genelinde bünyesine kattığı 900’e yakın tekneyle, yurt içi filosunu geçen yıla oranla yüzde 65 oranında artırdı. Saatlik kiralanan tekneler segmenti, hızla artan talebini ciddi anlamda destekleyen faktörler arasında yer aldı.

- “Sezonun en pahalı tekne kiralama ücreti 423.150 TL oldu”

viravira.co verilerine göre tatilciler sezon boyunca ortalama 4,3 günlük tatil yaptı. Bir teknede tatil yapan ortalama kişi sayısı 7,1 kişi olarak gerçekleşti. Kullanıcılar, tekne seçeneklerinden en çok guleti tercih ederken, en pahalı kiralama 423.150 TL seviyesinde oldu. Bu dönemde en ucuz kiralama ise 1.500 TL olarak kayıtlara geçti. Oluşturulan en büyük rezervasyon talebi ise 33,5 milyon TL ile tüm zamanların en yüksek değerini aldı.