Vakıf Katılım web
Dünya 26.11.2020 11:12

Terör örgütü PKK, Sincar'daki gelir kaynaklarına saldırıyor

TSK'nin Irak'ın kuzeyindeki yoğun operasyonları nedeniyle zor durumda kalan terör örgütü PKK, bölgenin gelir kaynaklarına yönelik saldırılarını artırarak IKBY yönetimini zayıflatmayı ve Sincar'da varlığını sürdürmeyi hedefliyor.
Terör örgütü PKK, Sincar'daki gelir kaynaklarına saldırıyor

Terör örgütü PKK’nın Sincar Anlaşması’nı bozmaya yönelik çabalara giriştiği, bölgenin gelir kaynaklarına saldırarak IKBY yönetimini zayıflatmayı, Bağdat ile Erbil yönetimlerinin arasını açarak Sincar’da kalmayı sürdürmeye çalıştığı belirtildi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak’ın kuzeyindeki yoğun operasyonları nedeniyle iyice sıkışan terör örgütü PKK’nın, Irak Hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasındaki Sincar Anlaşması nedeniyle de sıkıntı yaşadığı belirlendi.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Irak Hükümeti ile Erbil arasında yapılan Sincar Anlaşması halkın evlerine dönmesinin ve Sincar’ın IKBY idaresine bağlanmasının yolunu açtı.

Anlaşma kapsamında Sincar konusunda yeni bir yönetim şekli üzerinde çalışılırken, bölgede huzur ortamı sağlayacak düzenlemeler de yapılmaya başlandı. Tüm gelişmeler Sincar halkının yeniden evlerine dönmesinin yolunu açarken, terör örgütü PKK’nın ise bölgedeki varlığını sıkıntıya soktu.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin yoğun operasyonları nedeniyle de iyice köşe sıkışan terör örgütü, Sincar Anlaşması’nı bozmaya yönelik çabalara girişti. Bölgenin gelir kaynaklarına yönelik saldırılarını artıran terör örgütünün IKBY yönetimini zayıflatmayı ve Bağdat ile Erbil’in arasını bozarak Sincar’da kalmayı sürdürmeye çalıştığı belirtildi.

Güvenlik kaynakları, terör örgütünün son dönemki saldırılarını bölge halkının evlerine dönmesini engellemek için yaptığını belirtirken, teröristlerin böylelikle bölgede kalmaya devam etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Görüntülerle algı oluşturmaya çalışıyorlar

Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetlerinin yoğun operasyonları nedeniyle saklandıkları yerlerden çıkamayan terör örgütünün sözde yöneticilerinin, terör örgütünde artan kaçışlara engel olmak için farklı yolları denedikleri belirlendi.

Mehmetçiğin son dönemde gerek havadan gerekse karadan yaptığı başarılı operasyonlar nedeniyle Kandil’in güneyine, Sincar’a geçerek mağaralarda saklanan terör örgütü elebaşlarının buralardan çıkamadıkları tespit edildi.

Sözde yöneticilerin daha önce kameraların önünde yaptıkları konuşmaların yerini ise artık nerede çekildiği belli olmayan görüntüler aldı.

Güvenlik kaynakları, bu durumun örgütün sözde elebaşlarının yaşadığı ölüm korkusunu iyice gözler önüne serdiğini belirtirken, örgütün artan çözülmeyi ve kaçışları azaltmak için her türlü çabayı gösterdiğinin kanıtı olarak da değerlendirdi.

"Sincar Anlaşması sonrası halkın tek umudu normal hayata dönmek"

Öte yandan, Musul’a bağlı Sincar İlçesi Kaymakamı Mehma Halil, Bağdat ve Erbil arasında imzalanan Sincar Anlaşması sonrası ilçe halkının normal hayata dönmeyi beklediğini belirterek, sınır dışından gelen unsurların (PKK terör örgütü güçleri) halkın içine korku saldığını ve eve dönüşü engellediğini ifade etti.

Halil, yaptığı yazılı açıklamada, Sincar halkının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ve ağırlaşan kış şartlarıyla mücadele ettiğine dikkati çekerek, Bağdat ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne bu kapsamda (IKBY) insani yardım çağrısında bulundu.

Sincar Anlaşması'na da değinen Kaymakam Halil, "Sincar halkının, anlaşma sonrası tek umudu normal hayata dönmek. Sınır dışından gelen unsurların (PKK terör örgütü güçleri) tehlikeli varlığı ve bunların korku salması nedeniyle halkın evine dönüşü engelleniyor. İlçe dışından kimsenin Sincar halkının durumuna karar verme hakkı yoktur." değerlendirmesinde bulundu.

Halil, söz konusu anlaşmanın ulusal çaba seferberliği olmadan eksik kalacağına işaret ederek, ilçe için güvenlik, ekonomik, idari ve sosyal hizmet desteğinin sunulmasını istedi.

Bağdat ve Erbil arasında 1 Ekim’de terör örgütü PKK’nın da ilçeden çıkarılmasını içeren Sincar Anlaşması imzalanmıştı.