Ekonomi 23.05.2023 07:00

​Topraksız tarım yöntemiyle 50 ton üzerinde ürün hedefliyor

Türkiye'nin blueberry üreticisi olarak Antalya'dan yola çıkan ve ürünlerini topraksız tarım yöntemiyle yetiştiren Land of Berry, ilk hasadını gerçekleştirdi.
​Topraksız tarım yöntemiyle 50 ton üzerinde ürün hedefliyor

Türkiye’nin blueberry üreticisi olarak Antalya’dan yola çıkan ve ürünlerini topraksız tarım yöntemiyle yetiştiren Land of Berry, ilk hasadını gerçekleştirdi. 88 dönümlük arazisinde sürdürülebilirlik çerçevesinde yetiştirdiği ürünlerini pazara ‘Merry & Berry’ markasıyla sunan Land of Berry bu yıl Haziran ayının sonuna kadar sürecek hasat ile 50 tonun üzerinde bir ürün elde etmeyi hedefliyor.  

Son yıllarda yükselen bir değere sahip olan, vitamin ve mineral deposu blueberry meyvesinin Ventura, Biloksi ve Star türlerini Antalya’nın Serik bölgesinde 88 dönümlük bir alanda topraksız tarım ile yetiştiren Land of Berry, yılın  ilk hasadını gerçekleştirdi. GLOBAL G.A.P. iyi tarım uygulamaları ve ihracat standartlarına uygun olarak bu yıl 88 dönüm açık alanda ve 4 dönüm serada yetiştirdiği blueberrylerden toplamda 50 tonun üzerinde hasat elde etmeyi planlayan marka, gelecek yıl 80 tonun üzerine rekolte elde etmeyi hedefliyor. Hasatla ilgili değerlendirmelerde bulunan Land of Berry Kurucusu Meriç Ünver, “İlk hasadımızı gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz. Land of Berry olarak sürdürülebilirlik odağında çalışıyoruz. 151 dönümlük arazimizin 63 dönümlük alanını Ar-Ge çalışmaları için kullanırken geri kalanında blueberry meyvelerimizi yetiştiriyoruz. Burada bir yandan topraksız tarım ile üretim verimliliği ve istikrarı sağlarken diğer yandan da damlama sulama yöntemimiz ile su tasarrufu sağlıyoruz. Topraksız tarım geri dönüşüme olanak tanıdığı için tesisimizde kullandığımız suları biriktirerek tekrar tekrar kullanabiliyoruz. Ayrıca açık arazilerimizde yağmur sularından da faydalanarak tasarrufu en üst seviyeye çıkarıyoruz. Firma olarak alanında uzman isimlerle çalışıyoruz ve bu yıl 50 tonluk bir üretim hedefliyoruz. Ürün her sezon verim konusunda kendini katladığı için gelecek yıl planımız 100 tonun üzerinde bir hasat gerçekleştirmek. Yakaladığımız yüksek verimlilikle de önümüzdeki yıl dünya pazarına açılmayı planlıyoruz” dedi.

Topraksız tarımın gücüyle 2024’te ihracatı hedefliyor

Çevreye, insana ve hayvana zarar vermeyen bir üretim politikasıyla üretimini gerçekleştiren Land of Berry, verimli kullanım alanları ve hassas takip sistemleri sayesinde de doğal kaynaklardan tasarruf ediyor. Firma, titizlikle ve özenle yetiştirdiği şifa deposu blueberry meyvelerini hasadın ardından ‘Merry&Berry’ markası ile tüketicilerle buluşturuyor. Nitelikli ve nicelikli ürünler elde etmek için yoğun emek harcadıklarına değinen Meriç Ünver, “Blueberry saksılarımız geçtiğimiz yıl nisan ayında geldi ve bu yıl ilk hasadımızı almaya başladık. Blueberry hem insanın metabolizma sağlığına hem de güzelliğine katkıları bulunan şifalı bir meyve. Biz de faydaları saymakla bitmeyen bu meyveyi topraksız tarımla yetiştirerek dünyamızın geleceğine katkıda bulunuyoruz. Ayrıca uzman çalışma arkadaşlarımızın yanı sıra hasatta yer alacak çalışma arkadaşlarımızı kadınlardan seçerek kadın istihdamını da destekliyoruz. Blueberry yapısı itibarıyla 4 yıl boyunca verimliliği artan ardından da 6 yıl sabit verimlilikte ürün verebilen bir meyve. Biz de bu süreçte alabileceğimiz en yüksek verimi alarak ‘Merry&Berry’ etiketli ürünlerimizle ihracatta güçlü adımlar atmayı hedefliyoruz.”