Kültür Sanat 24.09.2020 03:00

TÜRK ÜLKELERİNDEN YENİ BİRLİKTELİK: KAZAK İŞİ TÜRKİYE'DE

Çekimleri kısa süre önce İstanbul'da başlayan "Kazak İşi Türkiye'de (Kazakh Business in Turkey)" filminin ortak yapımcısı olan ve oyuncu kadrosunda da yer alan Kadir Doğulu, filmin Türk ülkeler birliği açısından önemine dair önemli açıklamalarda bulundu.
TÜRK ÜLKELERİNDEN YENİ BİRLİKTELİK: KAZAK İŞİ TÜRKİYE'DE


 

 

Oyuncu Kadir Doğulu, ortak yapımcılığını üstlendiği ve oyuncu kadrosunda da yer aldığı Türkiye-Kazakistan ortak yapımı “Kazak İşi Türkiye’de (Kazakh Business in Turkey)” filminin Türk ülkeler birliği açısından önemine değindi. Doğulu, çekimleri İstanbul’da devam eden filmin Türkiye ve Kazakistan sineması başta olmak üzere diğer Türk ülkeleri açısından da kültürel ve sanatsal birlikteliklerin gelişmesi adına önemli bir adım olduğunu belirtti.

Kazakistan başta olmak üzere Rusça konuşulan ülkelerde de çok izlenen Kazakh Business in America (2017)’nın yapımcı ve oyuncularıyla Türkiye uyarlaması çekilen filmin Türkiye ve Kazakistan arasındaki kültürel ve dostane ilişkileri geliştirmek adına önemli bir adım olduğunu söyleyen Kadir Doğulu, “Kazak dostlarımla çalışmaya başladığımda, iki ülkenin inanış ve kültür açısından birbirine bu denli benzer olduğunu görmek beni hem şaşırttı hem de çok memnun etti” dedi.

 “Bir Olma Hissiyatı Her İki Tarafı Birleştirdi”

Filmin Kazak yapımcılarıyla karşılaşma ve tanışma koşullarının çok doğru bir ana denk geldiğini belirten Kadir Doğulu, görüşmelerin ilk başlarda kendisiyle oyuncu olarak çalışmak istemeleri yönünde başladığını söyledi. Görüşmeler ilerledikçe ortak amaçların ve bir olma hissinin her iki tarafı da ortak yapımcılığa ittiğini ifade eden Doğulu, Türkiye ve Kazakistan’ın aynı dili ve kavramları konuşan iki dost ülke olduğunu belirtti. “Geleceğe yönelik istekler ve taleplerin de aynı olduğunun farkına vardığımızda beraber çalışma yolculuğuna koyulduk” diyen başarılı oyuncu, “Kazak İşi Türkiye’de (Kazakh Business in Turkey)” filminin, Türk-Kazak halkı için güzel işlerin başlangıcı olduğunun altını çizdi. Doğulu ayrıca filmin Türk toplumlarının birlikte çalışarak ne kadar güzel işlere imza atabileceğini anlatan sembol bir iş haline gelmesini temenni etti. 

“İki Ülke İçin Yeni Bir Başlangıcın İlk Adımı”

Filmin kendileri açısından bir işten daha fazlası olduğunun önemine değinen Kadir Doğulu, komedinin kültürel bir kavram olması dolayısıyla en büyük isteklerinden birinin vakti geldiğinde filmin Türkiye’de de yayınlaması olduğunu iletti. İki ülkenin birbirine benzeyen kültürleri sayesinde onların komedisinin rahatça anlaşılabildiğini vurgulayan oyuncu, bu durumun en önemli sebebi olarak da kültürlerin bir olmasını gösterdi. Çekimlerinde sona gelinen filmin yakında Özbekistan, Kazakistan, Tacikistan gibi Türk ülkelerinde ve Rusça konuşulan tüm ülkelerde vizyona gireceğinin bilgisini veren Doğulu, “İzleyen herkese şimdiden keyifli dakikalar dilerim” dedi. Filmin ortak yapımcılığını üstlenen Doğulu,yakın zamanda bu film vesilesiyle Kazakistan’a gideceğini söyleyerek bundan dolayı çok heyecanlı olduğunu belirtti ve filmin, iki ülke ve yaşayanları için bir başlangıcın ilk adımı olmasını temenni etti.

 Oyuncu Kadrosunda Türk-Kazak Kardeşliği

Türk ülkelerinin birliği açısından önem arz eden filmin yönetmenliğini Anvar Matzhanov üstleniyor. Senaristliğini Nurlan Koyanbyaev, Sabit Rakhimbayev ve Iliaz  Dzhaparov’un yaptığı filmin görüntü yönetmeni ise Kanatzhan Mirzagaliyev. Türkiye-Kazakistan ortak yapımı filmde Türk ve Kazak oyuncular birlikte rol alacak. Filmin Türk oyuncu kadrosunda Kadir Doğulu, Erdal Cindoruk, Ece Gürer, Sedat Bilenler, Iraz Akçam, Deniz Karausta ve Ferhat Işıktaş gibi isimler yer alırken Kazak oyuncu kadrosunda ise Nurlan Koyanbayev, Zhan Baizhanbayev, Ramazan Amantai, Dariga Badykova, Gulnaz Zholanova, Zhahan Utargaliyev ve Kajet Smagulov yer alıyor.

Çekimleri İstanbul’da devam eden filmin bu yıl Kazakistan ve Rusça konuşulan tüm çevre ülkelerde vizyona girmesi planlanıyor.