Kültür Sanat 25.04.2017 15:01

Unutulmaya yüz tutmuş sepetler yeni ustalarla yaşatılacak

Ordu'nun İkizce ilçesinde açılan sepet örücülüğü kursuyla hem unutulmaya yüz tutan sepetçilik mesleği yaşatılıyor hem de yeni ustalar yetiştiriliyor.
Unutulmaya yüz tutmuş sepetler yeni ustalarla yaşatılacak

Türkiye'nin en çok fındık üretiminin gerçekleştirildiği illerden Ordu'nun fındık sepetleriyle ünlü İkizce ilçesinde açılan kursta, sepet örücülüğü mesleğinin yaşatılması hedefleniyor.

İŞKUR Ünye Hizmet Merkezi Müdürlüğü ve İkizce Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle açılan ve eğitmen Hüseyin Öztürk tarafından verilen kursa 21 kursiyer devam ediyor.

Halk Eğitim Merkezinde haftanın 6 günü verilen kursa katılanların, toplam 128 saat sürecek eğitim sonunda hem meslek sahibi olması hem de aile ekonomilerine katkı sağlaması amaçlanıyor.

İŞKUR Ünye Hizmet Merkezi Müdürü Recep Özcan, İŞKUR'un, Türkiye genelinde unutulmaya yüz tutan mesleklerle ilgili yaptığı çalışma kapsamında, İkizce ilçesinde sepet örücülüğü kursu açtıklarını söyledi.

Amaçlarının unutulmaya yüz tutmuş bu mesleği gün yüzüne çıkartmak olduğunu dile getiren Özcan, bu amaçla yeni ustalar yetiştirmeye çalıştıklarını anlattı.

"Hediyelik eşya olabilecek ürünler üretiliyor"

İkizce Halk Eğitim Merkezi Müdürü Murat Parlak, 21 kursiyerin hem maddi anlamda İŞKUR desteği gördüğünü hem de unutulmaya yüz tutmuş el sanatları kapsamında sepet örmeyi öğrendiklerini kaydederek, şunları söyledi:

"Kursiyerlerin ürettikleri ürünlerin çarşıda, pazarda satılabilmesine yönelik birtakım çalışmalarımız da var. Hediyelik eşya olabilecek ürünler üretiliyor. Meyve sebzeyi plastik kovaya koymaktansa bu tür organik ürünlerde saklamamız sağlık açısından da önemli. Kursiyerlerimiz ileride bunu satarak öğrendikleri sanatı geçim kaynağına dönüştürmeyi amaçlıyor."