Röportaj 01.08.2017 03:00 Güncelleme: 31.07.2017 21:16

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen: "Annelere engelsiz yaşamı tattıracağız"

​Hilmi Türkmen: Üsküdar'ın dört bir tarafına modern yaşam merkezleri yapıyoruz. Gençlerimize, kadınlarımıza, engellilerimize ve yaşlılarımıza sunduğumuz yeni imkânlarla Üsküdarlı olmanın ayrıcalığını yaşatıyoruz. Projelerimiz arasında en çok önemsediğim Engelsiz Yaşam Merkezi'ni hayata geçirdik. İşte bu merkezde engelli çocukların annesi babası olacağız.
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen: "Annelere engelsiz yaşamı tattıracağız"

Neşe BERBER

Eskiden İETT Garajı ve tramvay hangarı olarak kullanılan özel dekorasyonu ile kitapseverlerin vazgeçemeyecekleri ‘sanat galerisi, sahne ve kitaplı kahve konseptiyle’ restore edilmiş harika bir  mekan olan Nevmekan’da buluşuyoruz Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ile.  Osmanlı döneminde Ürgüplü Hayri Bey ve mimar Ali Talat Bey'in çalışmaları sonucu hayata geçen bu yapı Cumhuriyet döneminde tamamlanmış hali ile 1960'lı yıllara kadar tramvay deposu olarak kullanılmış. Daha ileriki tarihlerde İstanbul Büyükşehir Belediye'sinin otobüs garajı olarak kullandığı bir mekan olmuş. Şimdi  gençlerin derslerini çalışabilecekleri kitap okuyup arkadaşları ile sohbet edebildikleri hatta Türkmen’in dediği gibi ‘Keşke kitapları alıp getirmeseler yeterki okusalar’. Çünkü duvarları binlerce kitapla dolu ve çok güzel bir mekana dönüştürülmüş. İnsan buranın atmosferinde zamanın nasıl geçtiğini hatırlamayabilir. İçine girdiğinizde bir belediyenin işletmesi gibi değilde şık bir otelin kafesinde gibi hissediyor insan kendini. Hilmi Türkmen ile sohbetimizde beni üç şey çok etkiledi. Birisi Engelsiz Yaşam Merkezi adı ile yaptıkları projeyi anlatırken nasıl duygulandığı ve o duyguyu bana bile hissettirmiş olması. İkincisi kadınlar başımızın tacı diyerek kadınlar için yaptıkları projeleri anlatırken duyduğu gurur. Tabi en üzüntü duyduğu konu ve başa çıkmakta zorlandığım dediği konu ise,  iş bulma ile ilgili taleplerin çokluğunu anlatırken duyduğu derin üzüntü. İşte daha bir çok projeyi düşüncelerini, duygularını ve çok özel konuları Türkmen ile YeniBirlik için konuştuk.

USK_1370-(1)2

Belediyecilikte en fazla önem verdiğiniz konu nedir?

Vatandaşlar ile biraraya gelmek, merhabalaşmak, halkı dinlemek onlara dokunmak belediyecilikte en değer verdiğim şey. Projeler elbette önemli bununla birlikte insana değer vermek ve insanların yaşamını iyileştirmek daha da önemli benim için. Üsküdar Belediyesinin yeni binasını yaptık. Yüzme havuzları ile yedi tane yüzme havuzumuz var bunun beş tanesi kapalı salon. Onbin abonemiz  var. Üsküdarlılar yüzüyor. Yedi yıldızlı otellerden daha güzel ve hijyen havuzlarımız var. 

Üsküdar çok göz önünde bir ilçe.. 

Nasıl oluyor burda görev yapmak zor mu?

Alıştık artık. Üsküdar’da yaptığımız herşey anında Türkiye gündemine düşüyor. Cumhurbaşkanımızın yaşadığı yer aynı zamanda. Üsküdar’ın tarihine baktığımızda İstanbul’un fethinden önce Müslümanların şehri olmuş. 1351’den beri fethi gören şehir olmuş. Günümüzdeki vizyonu misyonu ile hep gündemde olmuşuz. Marmaray, Avrasya Tüneli, Çamlıca Camii gibi büyük projeler hepsi Üsküdar’da. Şimdi Üsküdar – Ümraniye- Çekmeköy metro hattının durağı yine Üsküdar’da. 

Referandumda yüzde ellinin altında çıkması size nasıl yansıdı?

Maalesef sıkıntılı bir durum oldu. Üsküdar geçmişten günümüze farklı inanç ve kökenlere mensup sakinlerinin hayat vererek renklendirdiği sosyal dokusu, tarihi ve turistik zenginlikleri ile İstanbul içinde stratejik bir konuma sahip. Burada demografik açıdan her türlü insan var. Sekiz tane üniversitemiz var. Üsküdar aynı zamanda bir sağlık şehri. Bu güzel ilçede hizmet etmek herkese nasip olmaz. 

Şanslı hissediyor musunuz kendinizi?

Tabiiki, çok özel bir ilçe burası. Kadim beldemiz üzerine sevdamız var, projelerimiz var, hizmetlerimiz var. Geçmişi geleceğe taşıyarak dünü, bugünü bütünleştirerek yaşatmaya çalışıyoruz. Bunu gerçekleştirirken en büyük desteğimiz halkımız. Üsküdar Aziz Mahmut Hüdayi’nin şehri. Nasıl Kars’ta Hasan Harekani varsa,  Kastamonu’da Şeyh Şaban-ı Veli varsa, Üsküdar da manevi bir ilçe. Fatih’in hocası çok önemli biri Aziz Mahmut Hüdayi. Eyüp Sultan Hz. Sonra İstanbul’un inanç turizmi açısından binlerce ziyaret alan ilçeyiz. Kız Kulesi gibi bir yerimiz var. Üsküdar’a yapılan projeler İstanbul’a yapılmış diyebiliriz. 

Kültür projelerinizden bahseder misiniz?

Sahaflar üç yıldır sahile açıyoruz. Antika fuarı yapıyoruz. 200 bin ziyaretçi geldi. Kitap fuarı yapıyoruz. Nabi Avcı hep gelir bizim bu fuarlarımıza. Zaten Üsküdarlı burada yaşıyor Nabi hocamız. 

"İkinci bahar kahvemiz var"

Yaşlılarımızı alıp otobüslerle gezdiriyoruz. Bu kahvede gelip oturuyorlar. Çaylarını içiyorlar. Sohbet ediyorlar. Bunlar sosyal belediyecilik projeleri. Üsküdar’da yeşil alan olarak Avrupa’yı geçiyoruz. 2016 yılında spora yaptığımız destekten dolayı en iyi belediye seçildik. 

Hanım Sultanlar Müzesi

Osmanlı Saray Sultanları Bebek Koleksiyonu

Osmanlı tarihine iz bırakmış pek çok hanım sultanın eserini barındırdığı için “Hanım Sultanlar Şehri” olarak da bilinen Üsküdar, Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü ile imzalanan protokol  ile bu çalışmaya başladık.  Türkiye’de daha önce böyle bir çalışma yapılmamış. Oysa Batı bizi yıllarca Barbie bebeklerle kandırdı ve kültürel bir erozyona neden oldu. Biz Üsküdar Belediyesi olarak, Üsküdar’ın tarihinde adı geçen hanım sultanların zarafetini bugüne taşımak, çocuklarımıza ve gençlerimize kendi kültürlerini ve tarihi değerlerini yakından tanıma fırsatı sunmak istedik. Bu sayede gelecek neslimiz kendi tarihine dair objeleri günlük hayatının içinde birer parça olarak görüp, daha fazla benimseyecektir. Kız Kulesi’nin karşısına muhteşem bir Hanım Sultanlar Müzesi yapacağız. Bu Türkiye’de bir ilk olacak ve sultanlara yakışır bir müze hizmete girecek. Burada hem bebekler hem de kadın sanatçıların diğer eserleri sergilenecek. Osmanlı Saray Sultanları Bebek Koleksiyonu için yapılan yeni çalışmaları  “İyi ki Üsküdar Var!” markası altında satışa sunacağız.

Engelsiz Yaşam Merkezi 

Seçim vadimizde olan Engelsiz Yaşam Merkezi projesini hayata geçirdik. Libadiye’de çok büyük bir arsamız vardı. Burayı Engelsiz Yaşam Merkezi  yaptık bitirdik. Bu yaşam merkezimiz Türkiye’de bir ilk. Bu projemizde Türkiye’de yapılmayan bir şeyi yapacağız. Günün belli saatlerinde veya günlerinde engelli çocuğu olan ailenin engelli çocuğunu alacağız ailesinden  biz bu merkezimizde misafir edeceğiz. Anne pazara gidecek, düğüne gidecek ne bileyim memleketine gidecek çocuğunu bırakacak yeri yok. İşte burada devreye gireceğiz. Gönüllüğü teşvik edeceğiz. Çocuklar bizim misafirimiz olacak anneler babalar bir engelsiz yaşamı tatsınlar. Engelli çocuğu olan aileler perişan. Hepsine kira yardımı yapıyoruz. Destek oluyoruz zaten. Bu durumda bize güvenecek. Bize emanet edecek. Annelerin endişesi "Ölürsem çocuğum ne olacak." İşte bu merkezde bu çocukların annesi babası olacağız. Sözde değil gerçekte bunu yapacağız. 

15 Temmuz Şehitler Çeşmesi

15 Temmuz'daki kahramanlık destanını nesilden nesile kıyamete kadar yaşatmak üzere hazırlamış olduğumuz 15 Temmuz Şehitler Çeşmemizi açtık. Eserin ön ve arka yüzündeki yazıları yazan hattat Hasan Çelebi hocamıza teşekkür ediyorum. Birileri fiziki olarak kuvvet uygulamaz ise kıyamete kadar bulunmasını istiyorum. Bu çeşmeden su içenler, serinlemek amacıyla istifade edenler her fırsatta şehit ve gazilerimizi yad edecekler. Bu eserin de Üsküdar'da olması ayrı bir anlam taşıyor. 15 Temmuz gecesi bu alan adeta bir savaş alanı oldu. 13 şehidimiz, 106 gazimiz var.

Üsküdar İstihdam Merkezi ÜSİM

Bizi en çok yoran konu işsizlik. Herkes gelip çantasından bir cv çıkarıyor oğluna yada kızına iş bulmamızı istiyorlar. Benim bu belediye başkanlığı hayatımda, beni en çok üzen konu bu. Bu projeyi gerçekleştirdik. Hedefimiz 5 bin kişiye iş bulmak. İş beğenmiyor gençlerimiz. 2014 mayısından beri üç yılda bize başvuran işsiz sayısı 48 bin kişi. Bunun 8 binine iş bulduk. 10 bin kişiyi geçeceğiz inşallah. İşkur ile sendikalar ile anlaşmamız var. 

Küp Projesi

Kadın El Ürünleri Pazar Yeri projesi kadınlara Üsküdar’da tezgah açıyoruz, biz açıp biz kapatıyoruz. Kadınlar evlerinde  ürettiklerini gelip burada satıyorlar. Hiçbir tezgah parası ödemiyorlar. Bir de yeni binamızın altında yeni bir kapalı alanı yine bu projeye tahsis ettik.