Güncel - Yaşam 21.01.2018 13:15

'Vanadokya' turizme kazandırılmayı bekliyor

Van'ın Başkale ilçesinde bulunan ve peribacaları ile ünlü Kapadokya'ya benzerliği dolayısıyla halk arasında "Vanadokya" diye adlandırılan bölge turizme kazandırılmayı bekliyor.
'Vanadokya' turizme kazandırılmayı bekliyor

Güvenlik güçlerince gerçekleştirilen başarılı operasyonların ardından İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Van'ın Başkale Belediyesi, ilçenin doğal güzelliklerinin yanı sıra turizmle de anılmasını istiyor. 

İlçe merkezine 33 kilometre uzaklıktaki Yavuzlar Mahallesi'nde bulunan volkanik Yiğit Dağı'nın püskürtülerini, yağmur suları ve rüzgarın aşındırmasıyla ortaya çıkan kaya oluşumları, Kapadokya'daki peribacaları ile benzerlik gösteriyor. Bu nedenle halk arasında "Vanadokya" diye adlandırılan bölgede peribacalarının yanı sıra 35 mağara ve 12 oyma ev bulunuyor.

"Vanadokya" turistik açıdan zengin bir yer"


Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Abdulselam Öztürk, yaptığı açıklamada, Başkale'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin kadim ilçelerinden biri olduğunu söyledi.

İlçenin yıllardır terör nedeniyle turizm anlamında geri kaldığını belirten Öztürk, göreve gelir gelmez turizm, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlardaki proje çalışmalarına ağırlık verdiklerini ifade etti.

Başkale'nin tarihi ve kültürel zenginlikler açısından son derece zengin bir bölgede bulunduğuna işaret eden Öztürk, şöyle konuştu:

"İlçede Hz. İsa'nın havarilerinden Bartalmay'ın mezarının bulunduğuna inanılan 1700 yıllık St. Bartholomeus Kilisesi bulunuyor. Bunun yanı sıra yüksek kesimlerde bulunan yaylalar ve 'Vanadokya' olarak anılan peribacalarımız turistik açıdan zengin bir yer. Maalesef terör buraların tanıtımını engellemiş. Tanıtılsa bile insanların buraya gelmesini engellemiş. Şimdiki ortamımız Allah'a şükür terörün beli kırıldı, biz de bu kapsamda turizmi canlandırmak konusunda çalışmalara başladık."

"Kapımız herkese açık" 


Başkale'de 3 yıldır öğretmenlik yapan Nuri Kaplan, bölgenin doğal güzelliklerinin yeteri kadar tanıtılamadığını belirtti.

"Vanadokya"daki yapıların benzerlerinin İç Anadolu Bölgesi'nde de görüldüğünü ifade eden Kaplan, "O bölgeler yapılan yatırımlar ve tanıtımlarla turist çekiyor. Biz buraların da tanıtımlarının yapılmasını istiyoruz. Burada birçok öğretmen ve sağlıkçı çalışıyor. Bizim ve halkın kapısı sonuna kadar herkese açık. Herkesi bu güzellikleri görmeye bekliyoruz." dedi.