Kültür Sanat 26.02.2020 09:58 Güncelleme: 26.02.2020 10:02

YARIM BIRAKILMIŞ HAYATLARA ADANAN BİR OYUN

1993 yılında Sivas'ta Madımak Oteli'nde otuz iki aydınla beraber katledilen ozan Hasret Gültekin'in hayatı, Berlin merkezli Theater28'in ilk Türkiye prodüksiyonu "Hasret – Hasret Gültekin Türkü Müzikali" ile sahneye taşınıyor.
YARIM BIRAKILMIŞ HAYATLARA ADANAN BİR OYUN

Şirin Aktemur’un yazıp yönettiği oyunda, Gültekin’i canlandıran Devrim Evin’e müzisyen Deniz Türkan bağlamasıyla eşlik ediyor. Hasret Gültekin’in bilinen yönlerinin yanı sıra, ailesi tarafından paylaşılan ve bugüne dek bilinmeyen değerlerini de anlatarak günümüze ışık tutan “Hasret”, mart ayından itibaren yurt içinde ve yurt dışında izleyiciyle buluşacak.

 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta Madımak Oteli’nde otuz iki aydınla katledilmiş bir ozan... Yirmi iki yıllık ömrüne sayısız başarı sığdıran aydın bir müzisyenken, o yangında yarım bırakılmış bir hayat... Hasret Gültekin’in hayatını hem bilinen hem de daha önce duyulmamış yönleriyle sahneye taşıyan “Hasret” adlı türkü müzikali, Ufuk Güldü tarafından kurulan ve 2010 yılından beri Almanya’da faaliyet gösteren Berlin merkezli tiyatro Theater28’in ilk Türkiye prodüksiyonu.

 Şirin Aktemur’un yazıp yönettiği oyunda Devrim Evin rol alırken, oyunun müziklerini ise Deniz Türkan seslendiriyor. Üç yıllık uzun bir araştırmanın sonunda kaleme alınan “Hasret”, Hasret Gültekin’in ölümünden 26 yıl sonra sevdikleriyle, memleketiyle, bağlamasıyla, türküleriyle bir buluşma niteliği taşıyor. Müzikal boyunca, Gültekin’in söylediği onlarca türkü, sahnede canlı olarak çalınıp seslendiriliyor.

 “Hasret” oyunu, Hasret Gültekin’in annesinin, oğlunun, eşi Yeter Gültekin’in ve Mazlum Çimen gibi yakın arkadaşlarının onunla ilgili özel anlarını sahneden seyircilerle paylaşıyor. Mazlum Çimen’in anlattıkları gülümsetirken annesinin anlattıkları boğazları düğümlüyor; eşi Yeter Gültekin’in anlattıkları ise Madımak’la ilgili bilinmeyenleri aktarıyor. Şirin Aktemur oyunu, “Madımak Katliamı’nı hatırlamak, unutmamak, adının katliam olduğunu tanımlayabilmek, katillerin cezalandırılmaması ama kimsenin de intikam duygusu taşımaması, bugün de benzer şekilde hayatların yarım bırakılması ve hasretlik... Aslında sanatın hep gerçek olanla ilgilendiğini söyleyebilirim. Gerçeklik ne kadar samimiyetle anlatılırsa seyirci anlatılanı o denli yüreğine alır” sözleriyle anlatıyor.

 Hem Türkiye’de hem de Avrupa’da çeşitli sahnelerde seyirciyle buluşmaya hazırlanan “Hasret – Hasret Gültekin Türkü Müzikali”; 15 Mart’ta Ankara Yılmaz Güney Sahnesi’nde, 20 Mart’ta Berlin Tiyatro Festivali kapsamında Akademie der Künste’de, 28 Mart’ta İzmir Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde, 29 Mart’ta İzmir Menemen - Kubilay Kültür Merkezi’nde, 5 Nisan’da Kenter Tiyatrosu’nda, 8

Nisan’da MOİ Sahne’de, 15 Nisan’da İzmir Narlıdere Kültür Merkezi’nde, 16 Nisan’da İzmir Torbalı Belediye Kültür Merkezi’nde, 3 Mayıs’ta Londra Millfield Theatre’da sahnelenecek. Oyunların biletleri Biletix’ten ve salonların gişelerinden temin edilebilir.