Güncel - Yaşam 20.09.2017 00:55 Güncelleme: 20.09.2017 14:59

'Yemeğinizin lezzeti kaçtıysa doktora gidin'

Dahiliye ve Geriatri uzmanı Arıoğul, 21 Eylül Dünya Alzaymır Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Lezzetli yaptığınız yemekleri artık yapamıyorsanız doktora gitmelisiniz." dedi.
'Yemeğinizin lezzeti kaçtıysa doktora gidin'

Dahiliye ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Servet Arıoğul, 21 Eylül Dünya Alzaymır Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, yoğun iş temposu ve teknolojinin günlük hayatın içine daha çok girmesinin unutkanlığı arttırdığını söyledi.

Arıoğul, erken yaş döneminde de görülmeye başlayan ve kesin bir tedavisi olmayan alzaymırın 65 yaş üstü 6 kadından birinde, aynı yaş grubundaki her 11 erkekten de birinde görüldüğünü ifade etti.

Normal yaşlanma süresinde kişilerin kısa süreli unutkanlıklar yaşayabileceğini dile getiren Arıoğul, "Bunun nedeni zihinsel yeti kaybı değil işlemin yavaşlamasıdır. Eşyaları koyduğu yeri unutabildiği için arayabilir fakat sonra hatırlar ve bulur. Ancak alzaymır hastası, eşyaları olmaması gereken yerlere örneğin ütüyü buzdolabına koyar. Normal yaşlanma süreci değişiklikleri hiçbir zaman alzaymır gibi günlük fonksiyonlarının bozulmasıyla birlikte değildir. Kişi 'Ben biraz unutkan oldum, bir doktora görüneyim' der. Buna karşın alzaymır hastası durumunun farkında değildir." dedi.

"Evimi su bassa komşuya haber veririm"

Prof. Dr. Arıoğul, alzaymır belirtilerinin erken, orta ve ileri olmak üzere 3 dönemde incelenmesi gerektiğini belirterek, her bir dönemin hastanın yaşına bağlı olmak üzere üç yıl sürdüğünü dile getirdi.

Erken dönemde en dikkat çeken bozukluğun hafıza bozukluğu olduğuna işaret eden Arıoğul, hafıza bozukluğunun özellikle yakın geçmişte ait olduğunu, kelime bulmakta güçlük çeken kişinin konuşmasının akıcılığının da bozulduğunu vurguladı. Alzaymır belirtisi gösteren kişilerin bu dönemde sorun çözmekte de güçlük çektiğini aktaran Arıoğul, "Bu kişiler, 'Evinizi su bassa ne yaparsınız' diye sorulduğunda, 'Vanayı kapatarım' demek yerine 'Komşuya haber veririm' şeklinde karşılık verirler." diye konuştu.

"Çabuk sinirlenme, nedensiz ağlama şeklinde durumların ortaya çıkar"

Prof. Dr. Arıoğul, alzaymır belirtileri gösterenlerin davranış ve duygularında da değişiklik olduğunu kaydederek, çabuk sinirlenme, nedensiz ağlama şeklinde durumların ortaya çıktığını aktardı. Erken dönem alzaymır belirtileri arasında yeni öğrenilenlerin unutulması, düzenli yapılan işlerin, eskiden yapılan yemeklerin yapılamaması, yemek yaparken tuz yerine şeker konması, bilinen yolların karıştırılması, mevsime uygun giyinilememesi gibi davranışların gözlendiğini anlatan Arıoğul, "Yemeğe tuz yerine şeker koyuyorsanız veya lezzetli yaptığınız yemekleri artık yapamıyorsanız doktora gitmelisiniz." dedi.