Vakıf Katılım web
Kültür Sanat 03.08.2019 22:40 Güncelleme: 04.08.2019 12:18

Yıldızlı semalardaki buğulu ses

1950'lerin önemli radyo ve sahne sanatçılarından Mualla Mukadder, Sadi Hoşses'in Yıldızlı Semalardaki Haşmet Ne Güzel Şey bestesiyle zirveye taşıdığı şöhretini sahneyi bıraktığı 1975 yılına dek sürdürdü.
Yıldızlı semalardaki buğulu ses

İSKENDER ÖZSOY

Sesinin güzelliği müzik öğretmeni annesine çeken Mualla Mukadder  “yıldızın parladığı an”ı değerlendirebilen ender sanatçılardan biri olarak müziği bırakana dek hep sahnede kaldı.

27 Şubat 1924 tarihinde Çanakkale’de doğan Mualla Mukadder’in yıldızı 1940 yılından itibaren parlamaya başlamış.

İstanbul’da, Erenköy Kız Lisesi’nde okurken 16 yaşında ilk kez bir düğünde eline mikrofon alan Mualla Hanım o geceyi Radyo Haftası dergisine şöyle anlatmış:

“Üsküdar Halkevi’nde bir düğüne gitmiştik. Davetiler ısrarla şarkı okumamı istediler. Alaturka çalabilen bir caz kemancısının refakatinde Selahattin Pınar’ın en çok sevdiğim Gönül Yarasından Acı Duyanlar şarkısını okuyup bitirince salonda bir alkıştır koptu. Bir şarkı daha söyledim. Bu takdir beni şaşırmıştı. Fakat o gecenin yegâne hatırası bu sahada bir varlık olabileceğime beni inandırmış olan beklemediğim takdirdir.”

O gecenin coşuşuyla kendine güveni artan Mualla Mukadder yeteneğini geliştirmeye karar vermiş.

Önce bestekâr Lemi Atlı’dan ders alan Mualla Hanım, ardından Arif Sami Toker ve Alaeddin Yavaşca’nın da öğrencisi olmuş.

 ŞÖHRETİ PERÇİNLENİYOR

 Zamanla sanat dünyasında adını duyuran Mualla Mukadder 1940’lı yıllarda Beyoğlu’daki Tokatlıyan Oteli’nde düzenlenen bir baloda verdiği konserde bestekâr Muhlis Sabahattin’in dikkatini çekmiş.

Muhlis Bey’in teşvikiyle konserlerine devam eden Mukadder, kendine hedef olarak radyoda okumayı seçmiş.

Bu arzusuna 23 Ekim 1949 gecesi İstanbul Radyosu’nda okuyarak kavuşan Mualla Hanım aynı günlerde Sahibinin Sesi firmasıyla plak doldurmak için anlaşmış.

Sahibinin Sesi’ne onlarca 78 devirli plak dolduran Mualla Mukadder Sadi Hoşses’in sözlerini Faik Ali Ozansoy’un yazdığı Kürdilihicazkâr makamındaki bestesi Yıldızlı Semalardaki Haşmet Ne Güzel Şey’le şöhretini perçinlemiş.

Sahneye İstanbul Radyosu’nun bir başka sanatçısı Feriha Tunceli’nin hazırladığı repertuarla çıkan Mualla Mukadder müzik hayatını 1975 yılına kadarsürdürmüş.

O yıl rahatsızlanan Mualla Hanım doktorların kaplıca tedavisi önermeleri üzerine Gönen’in Ekşidere köyüne yerleşmiş.

16 yaşında sahneyle tanışan, buğulu sesiyle Türk müziğini sevenlerin gönlünde taht kuran Mualla Hanım 13 Eylül 1997 tarihinde vefat etti.

MUALLA MUKADDER’İN PLAKLARI

Sahibinin Sesi firmasına doldurduğu Yıldızlı Semalardaki Haşmet Ne Güzel Şey’le şöhretini perçinleyen Mualla Hanım 1960’ların başından itibaren Sahibinin Sesi’nden çıkan plaklarından bazıları şunlar:

Yalvarırım Koş Gel Bana, Bir Ateşim Yanarın, Bir İhtimal Daha Var, Talihin Elinde Oyuncak Oldum, Gönlüm Yaralı, Gitmek mi Zor Kalmak mı Zor, Kayıkçı, Yasemenler Dile Geldi, Ben Küskünüm Feleğe, Sensin Gözümün Nuru, Ayrılsak da Beraberiz, Yalan Billahi Yalan, Ayva Çiçek Açmış, Yitirmişim Ben Gülümü, Bülbülün Çilesi.

 

 

Mualla Mukadder’in filmleri

Mualla Mukadder’in, 1948 yılında İsmail Dümbüllü’yle başrolünü paylaştığı Şadan Kamil’in yönettiği Dümbüllü Macera Peşinde filmiyle başlayan Yeşilçam serüveninde rol aldığı, müziklerini yaptığı ve şarkılarını söyleyen olarak katıldığı filmler şunlar:

Kaderin Mahkumları: 1953. Yönetmenler: Ekmel Hürol-Vedii Cezayirli. Mualla Mukadder’in müziklerini yaptığı bu filmin oyuncuları Tekin Akmansoy, Vedii Cezayirli ve Gönül Bayhan.

Çalsın Sazlar Oynasın Kızlar. 1954. Yönetmen: Lütfi Ö. Akad. Oyuncular: Neriman Köksal- Bülent Oran.

Kader:1955. Yönetmen: Necil Ozon.Oyuncular: Belgin Doruk-Kenan Artun.

Şehir Yıldızları:1956. Yönetmenler: O. Nuri Ergün-Osman F. Seden. Oyuncular: Eşref Kolçak-Deniz Tanyeli.

Avare Kız. 1966.Yönetmen:Ülkü Erakalın. Oyuncular:Ekrem Bora-Ajda Pekkan. (Kaynak: sinematurk.com)