tag:gazetebirlik.com,2015:cid-104 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2023-12-15T11:32:15+03:00 Ağrı Dağı'nın üzerinde mercek bulutu oluştu https://gazetebirlik.com/haber/agri-daginin-uzerinde-mercek-bulutu-olustu-8463/

İran, Nahçıvan ile Ermenistan'dan da görülebilen 5 bin 137 metre rakımlı dağın zirvesini, halk arasında "şapka" diye adlandırılan mercek bulutu sardı.

Güneşin doğuşuyla ortaya çıkan ve Iğdır ile Ağrı'daki farklı noktalardan izlenen mercek bulutu, güzel görüntü oluşturdu.

Mercek bulutları, güçlü hava akımlarının dağ veya tepe gibi engelle karşılaşmasıyla ortaya çıkıyor.

Havadaki nem oranı yeterince yüksekse, yukarı ve aşağı yönlü hava hareketi sırasında basınç ve sıcaklık değişiminden dolayı su buharının yoğunlaşıp tekrar buharlaşmasıyla mercek şeklindeki bulut oluşuyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da zincirleme trafik kazası https://gazetebirlik.com/haber/agrida-zincirleme-trafik-kazasi-9599/

İran-Ağrı kara yolu Yoncalı köyü mevkisinde, biri Diyadin Belediyesine ait içerisinde yolcu bulunan 3 midibüs, tır, hafif ticari araç, otomobil ve trafik polis aracının karıştığı zincirleme kaza meydana geldi.

İhbar üzerine kaza yerine polis, sağlık, jandarma, AFAD ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Yaralanan 19 kişi, ambulanslarla Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

Kaza yeri dronla görüntülendi.

Ulaşımı tali yoldan sağlayan ekiplerin araçları kara yolundan kaldırma çalışması devam ediyor.

Öte yandan, kazanın sis nedeniyle meydana geldiği öne sürüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrılı besicilerin kar üzerindeki mesaileri erken başladı https://gazetebirlik.com/haber/agrili-besicilerin-kar-uzerindeki-mesaileri-erken-basladi-3372/

Bahar ve yaz dönemlerinde yayla ve meraların yolunu tutan Ağrılı besiciler, kış mevsiminde ise hayvanlarının bakımını ağıllarda sürdürüyor.

Bu yıl erken yağan kar nedeniyle zorlu kış mesailerine de erken başlayan Taşlıçay ilçesine bağlı köylerdeki besiciler, hayvanlarını evlerinin önünde karın üzerine bıraktıkları otlarla besliyor.

Soğuk havaya rağmen her gün sabahın ilk saatlerinde işe koyulan besiciler, el arabası ya da sırtlarında taşıdıkları otları karla kaplı araziye sererek sabah ve akşamları hayvanlarına yediriyor.

Olumsuz hava koşullarına rağmen günün büyük bölümünü hayvanlarının bakımına ayıran besicilerin zorlu mesaisi ilkbahar mevsiminin ortalarına kadar sürüyor.

"Bu sene kış erken geldi, 6 ay kar altında yaşayacağız"

Besicilerden İsmail Altan, AA muhabirine, geçen seneye göre kış mesailerinin çok erken başladığını söyledi.

Hayvanları en iyi şekilde beslemek için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Altan, "Bu sene kış erken geldi. Biz de hayvancılıkla uğraşıyoruz ve işimiz çok zor. Kar bize sürpriz yaptı. Geçen sene bu zamanlar hayvanları arazide otlatıyorduk. Bu sene kış erken geldiği için en az 6 ay kar altında yaşayacağız. Kış 6 ay süreceği için ot ve saman da yetmez." diye konuştu.

Besici Abdullah Kaya da geçen yıl kışın geç geldiğini ve yaz aylarının da kurak geçtiğini anlattı.

Kar ve yağmurlarla yaz aylarının bereketli geçmesini beklediklerini dile getiren Kaya, şunları kaydetti:

"Hayvanlarımızı ot, saman ve yemle besliyoruz. Bu sene kurak geçtiği için dağlardaki su kaynaklarında azalma yaşandı. Hayvanlar otlamak için araziye gidiyordu ama çoğu zaman susuz eve dönüyordu. Kar ve özellikle yaz aylarında yağışlar iyi olursa su kaynakları da fazla olur. Biz nasıl karnımızı doyuruyorsak, o şekil de hayvanlarımızı doyuracağız."

Besici Abdurrahman Altan ise havaların bir anda soğuduğunu ifade ederek, "Gördüğünüz gibi şu anda tipi var. Günde 2 defa kar üstünde hayvanlarımızı ot ve samanla besliyoruz. Günde 4-5 saat nöbet tutar gibi hayvanlarımızın başında bekliyoruz. Kar ve yağmur çok olursa su kaynaklarında da bolluk olur, kuraklık olmaz. Biz halimizden memnunuz. Allah'a şükür. Köyde hemen hemen 20 bin koyun var. Yazın yaylaya çıkıyoruz. Yayla da olmasa bu kadar hayvanı besleyemeyiz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da otomobil ile tır çapıştı https://gazetebirlik.com/haber/agrida-otomobil-ile-tir-capisti-984/

Osman Y. yönetimindeki 07 AHJ 129 plakalı otomobil, Ağrı-Van kara yolu Hamur ilçesi kavşağında Mesut G'nin kullandığı 47 AAP 816 plakalı tırla çarpıştı.

İhbar üzerine bölgeye sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Çarpışmanın etkisiyle otomobilde sıkışan yaralılar itfaiye ekiplerince bulundukları yerden çıkarıldı.

Otomobil sürücüsü Osman Y'nin kaza yerinde hayatını kaybettiği belirlendi.

Kazada yaralanan T.Y, Y.Ç.Y. ve A.Y. 112 Acil Sağlık ekiplerince Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

Yaralılardan T.Y. burada yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı Dağı'na kar yağdı https://gazetebirlik.com/haber/agri-dagina-kar-yagdi-9049/

Sonbaharın gelmesiyle birlikte hava sıcaklığının düştüğü Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı yüksek kesimli noktalar, sis altında kaldı.

Sağanağın da etkili olduğu bölgede, 5 bin 137 metre rakımlı Ağrı Dağı'nın bir bölümü beyaza büründü.

Dağın zirvesinden eteklerine doğru yaklaşık 1500 metrelik bölümü beyaz örtüyle kaplandı.

Bölge halkı, Ağrı Dağı'na kar yağmasını "kışın habercisi" olarak nitelendiriyor.

Öte yandan Iğdır ve Ağrı arasındaki Aras Dağları'nın yüksek kesimli bölgeleri de sis içinde görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı Dağı'nın zirvesini kaplayan takke buzulu küresel ısınmanın etkisiyle küçülüyor https://gazetebirlik.com/haber/agri-daginin-zirvesini-kaplayan-takke-buzulu-kuresel-isinmanin-etkisiyle-kuculuyor-5801/

Yılın her dönemi çok sayıda yerli ve yabancı dağcıyı ağırlayan 5137 rakımlı Ağrı Dağı'nın zirvesini çevreleyen takke buzulu, küresel ısınma, iklim değişikliği ve sıcak havaların etkisiyle eriyor.

Erime nedeniyle zirvede hem sarkıtı andıran şekiller oluşuyor hem de zaman zaman dağ eteklerinde sel meydana geliyor.

Yılın her dönemi çok sayıda yerli ve yabancı dağcıyı ağırlayan 5137 rakımlı Ağrı Dağı'nın zirvesini çevreleyen takke buzulu, küresel ısınma, iklim değişikliği ve sıcak havaların etkisiyle eriyor.

Erime nedeniyle zirvede hem sarkıtı andıran şekiller oluşuyor hem de zaman zaman dağ eteklerinde sel meydana geliyor.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alperen Kayserili, AA muhabirine, son 200 yıldır dünyada sanayi sektörünün çok yaygınlaştığını, bunun da atmosferdeki karbondioksit miktarını artırdığını söyledi.

Kayserili, 1880 yılından 2020 yılına kadarki süreçte dünya genelinde sıcaklık miktarının 1 dereceden fazla artığını ve bunun olumsuz sonuçlar doğurduğunu ifade ederek "Daha önce üniversitemizde görev yapan ve sonrasında aramızdan ayrılıp Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesine gitmiş olan Ahmet Tarık Torun arkadaşımız ile coğrafya bölümündeki hocamız Emre Sakaoğlu, Ağrı Dağı ile ilgili önemli çalışmalar yaptılar. Özellikle son 30-40 yıllık süreçte uydu görüntülerinden yola çıkarak Ağrı Dağı'nda ortaya çıkan değişimler üzerine detaylı analiz gerçekleştirmeye çalıştılar." diye konuştu.

"Buzullarda yüzde 41'lik bir küçülme oldu"

Bu analiz sürecinde de Ağrı Dağı'ndaki buzulların miktarında büyük azalma tespit edildiğini anlatan Kayserili, şöyle konuştu:

"Ağrı Dağı'ndaki buzul 1987 yılında 8,42 kilometrekare büyüklüğünde bir alanı kaplıyordu. 2022 yılına geldiğimizde bu oranın 4,96 kilometrekareye kadar düştüğünü görmekteyiz. Bu da buzullarda yaklaşık yüzde 41'lik bir küçülme olduğu anlamına geliyor. Yüzde 41'lik küçülme Ağrı Dağı'ndaki buzulun ilerleyen zamanlarda büyük tehlike ile karşı karşıya kaldığını bizlere göstermektedir. Ağrı Dağı'nda zaman zaman çamur akıntıları ve mevsimlik akarsular meydana geliyor. Bunların mevsimlik olarak kalması ve sonraki süreçlerde buzulun korunabilmesi için de hem küresel iklim değişikliğinden minimum oranda etkilenmesini sağlayacak bir sürece girmeliyiz."

Öte yandan Prof. Dr. Kayserili, Ağrı Dağı'na geçen sene 20 binin üzerinde dağcının çıktığına, bu yıl da sayının daha fazla olduğuna ve dağda bırakılan çöplerin çevresel sorunlara yol açtığına işaret etti.

"Takke buzulu biraz daha küçülme riski ile karşı karşıya"

Ağrı Dağı'nın buzullarındaki küçülmenin çok ciddi bir oran olduğunu vurgulayan Alperen Kayserili, şunları kaydetti:

"Korkutucu bir şekilde son 35 yıl da yaklaşık yüzde 41'lik bir azalma meydana geldiyse ve sıcaklık değerleri bu şekilde seyredecek olursa takke buzulunun biraz daha küçülme riski ile karşı karşıya kaldığımız gerçeği de maalesef karşımızda duruyor. Atmosferde her 200 metrede bir, 1 santigrat derecelik bir azalma meydana geliyor. Ağrı Dağı'nın taban seviyesinden başladığımızda 5137 rakıma kadar çıkıyoruz. Nereden bakarsak 3600 metrelik bir irtifa farkı var. Burada da yaklaşık olarak 18 santigrat derecelik orijinal bir hava sıcaklığının düşmesi ile karşı karşıya kalmamız gerekiyor. İlaveten yüksek bölgelerdeki iklimsel değişikliklerle beraber orada normal şartlarda o buzulun bozulmaması gerekiyor."

Prof. Dr. Kayserili, küresel iklim değişikliği ve atmosferdeki karbondioksit miktarının artışıyla Ağrı Dağı'nda çeşitli dengesizlikler ile buna bağlı olarak da buzulların miktarında azalmalar olabildiğini belirtti.

Aynı bölümde Araştırma Görevlisi Emre Sakaoğlu da bir süre önce beraber çalıştıkları Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Tarık Torun ile Ağrı Dağı'ndaki buzulların yıllara göre değişimiyle ilgili araştırma yaptıklarını anlattı.

Bu çalışmalarda uydu görüntülerinden yararlandıklarını söyleyen Sakaoğlu, 1987-2022 yıllarındaki dönemi, havaların en sıcak olduğu ağustos ayını baz alarak buzul değişimleri ve bu değişimin oranları ile yönlerini incelediklerini aktardı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Zirvesi buzullarla kaplı Ağrı Dağı dünyanın farklı ülkelerinden dağcıları ağırlıyor https://gazetebirlik.com/haber/zirvesi-buzullarla-kapli-agri-dagi-dunyanin-farkli-ulkelerinden-dagcilari-agirliyor-9069/

Yurdun en yüksek noktası olan Ağrı Dağı, dünyada en fazla tırmanış yapılan dağlar arasında yer alıyor.

Avrupa kıtası başta olmak üzere, çok sayıda ülkeden gelen yabancı dağcılar ile ülkenin farklı yerlerinden Doğubayazıt ilçesine gelen yerli dağcılar, hazırlıklarını tamamlayıp Çevirme mezrasından yürüyüşe başlıyor.

Taşıyabilecekleri kadar malzemeyi yanlarına alıp diğer eşyaları atlara yüklenen dağcılar, rehberler eşliğinde saatlerce süren yolculuğun ardından 3200 rakımdaki kamp alanına ulaşıyor.

Yüksek rakıma uyum sağlamak ve dinlenmek için burada kurdukları çadırlarda geceyi geçiren dağcılar, ikinci günün sabahında yeniden yürüyüşe başlayarak dik yolları aşıp 4200 rakımdaki kamp alanına varıyor.

Burada bir süre dinlenen dağcılar, kışlık kıyafetler ve botları giydikten sonra gece vakti soğuk hava ve rüzgara rağmen zorlu zirve tırmanışına devam ediyor.

Dağcılar, üçüncü günün sabahında buzulların üzerinde yürüyerek zirveye ulaşıyor.

Burada bir süre vakit geçiren dağcılar, inişe geçip ikinci kamp alanında dinleniyor.

Daha sonra ilk kamp alanına ulaşan dağcılar, geceyi geçirdikten sonra Çevirme mezrasına kadar yürüyüp buradan da minibüslerle ilçe merkezindeki otellere götürülerek dört günlük zorlu zirve tırmanışını tamamlıyor.

Zirve tırmanışı yapan dağcılar, hem kentin tanıtımına hem de il ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Rehber Yıldırım Seçmen, AA muhabirine, tırmanış için yurt dışı ve yurt içinden gelenlere rehberlik yaptığı Ağrı Dağı'na, dünyanın ilgisinin artarak devam ettiğini söyledi.

Ağrı Dağı'nın özellikle Avrupa’ya çok yakın olmasının da popülaritesini artırdığına dikkati çeken Seçmen, "Buraya ulaşım çok kolay ve lojistik çok iyi. Bu nedenle yıllık binlerce dağcı zirve yapıyor ya da faaliyetler için dağa geliyor. Buraya gelen dağcılar, kamp alanlarında en iyi şekilde karşılanıyor. Yemek, kahvaltı ve ikramlarda bulunuluyor. Onların rahat bir şekilde zirve tırmanışı yapmaları için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz." dedi.

Belçika'dan gelen Thomas Walker da Ağrı Dağı'na zirve tırmanışı yapacağı için çok heyecanlı olduğunu belirtti.

Dağın çok heybetli olduğunu vurgulayan Walker, "Kuzenimin tavsiyesiyle Ağrı Dağı’na geldim. Buradaki faaliyetten ve hizmetten dolayı çok memnun oldum. Üç gündür buradayım, umarım tüm ekip olarak zirveye yaparız." diye konuştu.

"İran'dan bütün dağcıların tırmanmak istediği bir dağ"

İranlı rehber Ali Mirzayi ise yılın her mevsimi, çok sayıda dağcıyla zirve tırmanışına geldiklerini anlattı.

Ülkesindeki insanların Ağrı Dağı'na yoğun ilgi gösterdiğini aktaran Mirzayi, şunları kaydetti:

"Ağrı Dağı çok güzel ve İran'dan bütün dağcıların tırmanmak istediği bir dağ. Biz de her yıl İran’dan bu dağa tırmanmak için geliyoruz. Yılın her mevsimi buraya gruplar halinde dağcı kafilesi getiriyoruz. Ağrı Dağı'nın sınırımıza yakın olması bizim için çok büyük bir avantaj. Hem yaz hem de kış tırmanışları yapıyoruz."

Doğa tutkunu Kübra Tuna, hobi olarak dağcılığa başladığını ve ikinci defa Ağrı Dağı'na zirve tırmanışı yaptığını söyledi.

Tırmanışın zorlu olduğunu ancak buna değdiğini dile getiren Tuna, "Zirve tırmanışı çok yorucuydu. İnsanın nefesi kesiliyor ama Türkiye'nin en yüksek noktasına ayak basmak müthiş bir keyif. Oksijen azalıyor, nefes almakta da güçlük çekiyoruz ama bizim için müthiş bir heyecandı. Zirvede rüzgar vardı ama oraya çıktığında yaşadığın bütün zorlukları unutuyorsun. Zirvede keyifli bir şekilde etrafı seyrettik. Zirve karlı, buzlu ve güzeldi. Mutlaka gelip zirveyi görsünler. Üçüncü defa zirve yapmak için yeniden geleceğim." ifadelerini kullandı.

Serdar Sak ise 4200 kampından sonra yürüyüşün daha da zorlaştığını ancak zirveye ulaşıp çevreyi izleyince üzerlerindeki yorgunluğun ortadan kalktığını anlattı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da ağaçlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor https://gazetebirlik.com/haber/agrida-agaclik-alanda-cikan-yangina-mudahale-ediliyor-8192/

Yanıkdere köyü Aysen Deresi yakınlarında bulunan otluk alanda çıkan yangın, çevredeki ağaçlık bölgeye de sıçradı.

Yangını fark eden köylülerin durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirmesi üzerine bölgeye jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Yangının kontrol altına alınması için çalışmalar devam ediyor.

Öte yandan yanan alan dron ile görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'daki Balık Gölü ve çevresi yamaç paraşütü tutkunlarını ağırladı https://gazetebirlik.com/haber/agridaki-balik-golu-ve-cevresi-yamac-parasutu-tutkunlarini-agirladi-2673/

Taşlıçay ilçesine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta yer alan ve 2 bin 241 metre yükseklikte bulunan Balık Gölü, kışın buzla kaplı yüzeyiyle yazın da doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Van Sportif Havacılık Kulübü üyeleri ile Ağrı'dan bir grup yamaç paraşütü pilotu, adaları, balık ve kuş türleriyle dikkati çeken gölün çevresinde etkinlik düzenledi.

Ağrı Dağı manzarası eşliğinde bölgedeki doğal güzellikleri gökyüzünden keşfeden yamaç paraşütü pilotları, uçuşlarını sorunsuz tamamladı.

Yamaç paraşütü pilotu ve doğa tutkunu Orhan Şan, gökyüzünde gölün çevresini izlerken ayrı bir heyecan yaşadıklarını söyledi.

Yamaç paraşütü için bölgeyi keşfetmeye geldiklerini ifade eden Şan, "Etrafta yüksek dağların oluşu ve buralara araçlarla çıkılabiliyor olması yamaç paraşütü açısından elverişli bir ortam sağlıyor. Yamaç paraşütü ile ilgilenen arkadaşlara buraya gelmelerini tavsiye ediyorum. Uçmak için çok elverişli bir yer ve muhteşem bir göl manzarası var. Gökyüzünde süzülürken Ağrı Dağı'nın muhteşem manzarası ve heybeti karşısında etkilenmemek imkansız." diye konuştu.

Van Sportif Havacılık Kulübü Başkanı İlhan Gelgel ise göl ve çevresinin paraşüt sporuna uygun olduğunu anlattı.

Van'dan 12 kişilik yamaç paraşütü sporcusuyla geldiklerini belirten Gelgel, şunları aktardı:

"Gölün olması ilçenin turizmi açısından avantajdır. Uçuşlarımızı yaptık. Rüzgarın limiti biraz daha düşük olursa daha stabil ve güzel uçuşlar olur. Buranın yamaç paraşütü sporuna kazandırılmasının ilçe turizmi için çok yararlı olacağını düşünüyoruz. Türkiye'deki diğer yamaç paraşütü sporcularını da bölgeye bekliyoruz. Burada uçuşun keyfini çıkarmalarını istiyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
2 bin 241 rakımlı Balık Gölü su sporları meraklılarını ağırlıyor https://gazetebirlik.com/haber/2-bin-241-rakimli-balik-golu-su-sporlari-meraklilarini-agirliyor-1415/

Ağrı'da 2 bin 241 rakıma sahip Balık Gölü, yaz mevsiminde su sporları meraklılarını ağırlıyor.

Taşlıçay ilçesinin kuzeyinde yer alan Sinek Yaylası yakınlarındaki göl, el değmemiş doğası, adaları, kuş ve balık türleriyle her mevsim ziyaretçilerin uğrak yeri haline geliyor.

Her geçen yıl artan yerli ve yabancı turist sayısıyla daha çok bilinir hale gelen göl, kış mevsimlerinde buzla kaplı yüzeyiyle dalgıçlara su altı dalışı imkanı sunarken, yaz aylarında da flyboard, jetski gibi çeşitli su sporları meraklılarına ev sahipliği yapıyor.

Taşlıçay Belediyesinin destekleriyle göle gelerek gösteri yapan flyboard sporcuları, bölgeye hayran kaldı.

Bölgede kamp tatili yapan vatandaşlara gösteri sunan sporcuların adrenalin dolu anları, AA ekibi tarafından dron ve GoPro kamera ile görüntülendi.

Alanya Su Sporları sporcularından Ekaterina Borazan, AA muhabirine, gölün suyunun çok temiz ve burada gösteri yapmanın keyifli olduğunu söyledi.

"Her şey çok güzel, doğa muhteşem"

Doğayı çok beğendiğini ve Ağrı Dağı manzarası eşliğinde gösteri yapmaktan keyif aldıklarını aktaran Ekaterina Borazan, "Her şey çok güzel, doğa muhteşem. İnsanlar bizi ilgiyle izledi. Antalya'ya göre burası daha serin. Antalya çok sıcak. Burası da yüksek rakımda olduğu için hava çok serin. İki yıldır flyboard yapıyorum ve kol pilotuyum. Flyboard sporumuzu yaptık ve izleyen herkes bizi çok beğendi. Herkese çok teşekkür ediyoruz. Rus'um ama 10 yıldır Türkiye'de yaşıyorum. Antalya'da eşimle beraber bu sporu yapıyorum." diye konuştu.

Sporcu Tayfun Borazan ise ülkenin farklı yerlerine giderek flyboard sporunu insanlara tanıttıklarını ve her yerde ilgiyle karşılandıklarını anlattı.

Alanya Su Sporları'nın bir diğer sporcusu Kahraman Aktaş, flyboard sporunun ülkede her geçen gün daha çok ilgi gördüğünü ve popüler olmaya başlayan bir spor dalı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Gölün çok temiz bir suyu var. Daha önce gittiğimiz Türkiye'nin birçok yerinde gölden çıktığımız zaman duş almak istiyoruz ama burada kesinlikle öyle bir şey yok çünkü gölün çok berrak bir suyu var. Buranın rakımı yüksek ve bizim jetskiler atmosferik olduğu için performans olarak düşebiliyorlar. Bu da bizi zorluyor. Buranın havası bizi zorlayan bir hava değil. Kısa süreliğine de yağmur yağdı ve bu bizim için inanılmaz güzeldi. En zevk aldığımız havalardan biri de yağmurda uçmak."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da 4,1 büyüklüğünde deprem https://gazetebirlik.com/haber/agrida-41-buyuklugunde-deprem-4667/

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde saat 21.22'de 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi olan 4,1 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 5,03 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

Ağrı Valisi Mustafa Koç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "21.22’de Diyadin ilçemiz Yeşildurak köyünde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Şu ana kadar kurumlarımıza herhangi olumsuz bir çağrı gelmemiştir. Alan tarama faaliyetlerimiz devam etmektedir. Rabb'im, ülkemizi her türlü afetten korusun." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'daki Balık Gölü'nün suyu bu sene de çekildi https://gazetebirlik.com/haber/agridaki-balik-golunun-suyu-bu-sene-de-cekildi-9556/

Ağrı'da geçen yıl kuraklık nedeniyle suyu büyük oranda azalan Balık Gölü'nde, bu sene de yağış azlığı ve köylerin su ihtiyacının buradan karşılanması nedeniyle çekilme yaşandı.

Taşlıçay ilçesine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta yer alan Balık Gölü, doğal güzellikleri ve kuş türleriyle doğa tutkunlarının bölgedeki uğrak noktaları arasında bulunuyor.

Doğubayazıt ilçe merkezinin ve güzergahtaki bazı köylerin su ihtiyacının büyük bir bölümünün sağlandığı gölde, kuraklık ve yağışların yetersiz olması nedeniyle çekilme oldu.

Gölde geçen yıl su seviyesinin büyük oranda düşmesi nedeniyle kuruma tehlikesi yaşanmıştı.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Kaya, AA muhabirine, dünya genelinde küresel ısınmaya bağlı olarak ciddi bir iklim değişikliği yaşandığını söyledi.

"Su kullanımına çok ciddi şekilde dikkat edilmesi gerekiyor"

Balık Gölü'nün yüksekle ve büyük alanda bulunan tatlı bir su gölü olduğunu ifade eden Kaya, şöyle konuştu:

"Özellikle son dönemlerde kar yağışlarında giderek yaşanan azalma yeraltı sularının beslenmesinde ciddi sorunlar oluşturmaktadır. Geçen sene Ağrı ve Balık Gölü'nün içinde bulunduğu sahada ciddi bir kuraklık tehlikesi yaşandı. Kuraklığın iki nedeni var. Biri yağış eksikliği, diğeri de şiddetli buharlaşma sonucu meydana gelen kuraklıktır. Gölde yağış eksikliğinden kaynaklı bir su çekilmesi var. İkincisi ve en önemlisi de dünya genelinde bir kuraklık yaşanıyor ve bizim de tedbir almamız lazım. Bu tedbirlerden en önemlisi de su kullanımına çok ciddi şekilde dikkat edilmesi gerekiyor."

Kaya, uzun yıllardır Doğubayazıt ilçe merkezi ve güzergahtaki köylerin içme ile kullanma suyunun gölden temin edildiğini belirterek, "Buradan Doğubayazıt'a kontrolsüz giden su, içme suyu dışında tarımsal sulama amaçlı da kullanılmaktadır. Bu da göldeki suyun ciddi bir şekilde azalmasına yol açmaktadır. Balık Gölü'ne çok ciddi tedbirlerin alınması lazım. Yağışın olup olmaması insanın elinde olan bir tedbir değildir ama var olan suyun korunması tamamen bizim elimizde olan bir durumdur." diye konuştu.

Doğubayazıt'a giden bu suyun hem kamu hem de özel sektör tarafından ciddi şekilde iktisatlı kullanımını sağlamak için yeni tedbirler ve yasal önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Kaya, "Kısa sürede suyun bu kadar çekilmesi ve gelecek süreçte de suyun bu şekilde kullanılmasının sonuçları olacaktır. Balık Gölü'nü kurutmamamız için önlemler almamız lazım." dedi.

Ağrı'da 60 yıllık iklim verilerine göre yıllık ortalama yağış miktarının 528 milimetre civarında olduğunu anlatan Kaya, son 5 yılda bu oranın 428 milimetre civarına düştüğünü söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı Dağı civarında 31 sürüngen ve amfibi türü yaşıyor https://gazetebirlik.com/haber/agri-dagi-civarinda-31-surungen-ve-amfibi-turu-yasiyor-9468/

Nahçıvan ve Ermenistan sınırında bulunan, 5 bin 137 metre rakımlı Ağrı Dağı bölgesinde 31 sürüngen ve amfibi (iki yaşamlılar) türü yaşıyor.

Farklı habitatları bir arada bulunduran dağın etekleri ve Iğdır Ovası, yılan, kurbağa, kaplumbağa ve kertenkele türlerine beslenme ve üreme imkanı sunuyor.

Bölgede yaşayan 31 sürüngen ve amfibi türü arasında Kafkas keleri, topbaş keler, toprak kurbağası, koca engerek ve Wagner engereği de bulunuyor.

Iğdır Üniversitesi Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Bahadır Akman, Ağrı Dağı bölgesinin sürüngenler için önemli bir yaşam alanı olduğunu söyledi.

Iğdır'ın yaban hayatı açısından önemli bir yer olduğunu ifade eden Akman, "Iğdır'da 5 amfibi, 2 yaygın kaplumbağa, 10 sürüngen, 14 yılan türümüz var. Ülkemizde yaygın olan türler genelde Iğdır’da da mevcut ama bir türümüz kolaylıkla bulunmayan toprak kurbağası (Pelobates syriacus) türü. Ülke genelinde sıklıkla bulunmamasına karşın biz Iğdır’da yaptığımız arazi çalışmalarında oldukça sık rastlayabiliyoruz. Sulak alanda bulunan bu kurbağa yakın mesafelerde rahatlıkla bulunabilen bir tür." dedi.

"Hazar kaplumbağası ve tosbağa bölgede yaşam sürüyor"

Yurt genelinde yaygın olanların yanı sıra bölgeye özgü türlerin de Ağrı Dağı civarında bulunduğunu anlatan Akman, şöyle devam etti:

"İki kaplumbağa türümüz var, bunlardan biri Hazar kaplumbağası, diğeri de tosbağa. Bunlar ülkemizde yaygın, Iğdır'da da yaygın. Kertenkeleler açısından baktığımızda bir türümüz ön plana çıkıyor, Kafkas keleri (Paralaudakia caucasia) Iğdır’da bulunan türlerin başında geliyor. Diğer bir türümüz topbaş keleri (Phrynocephalus horvathi) Ağrı Dağı civarında yayılış gösteren bir türümüz. Üç türümüz daha var, Aras kertenkelesi (Eremias pleski), Step kertenkelesi (Eremias strauchi) ve Süphan kertenkelesi (Eremias suphani).”

Kertenkelelerin kavurucu sıcaklarla ısınan kayalıkların üstünde durduğunu belirten Akman, "Bu davranışı gösteren Kafkas keleri dediğimiz türdür. Bununla ilgili olarak iki düşüncemiz var; biri alanını korumak amacıyla bölgede sürekli olarak kayaların üstünde bulunması, dikkat ederseniz kafa sallama hareketi vardır, bir diğer düşüncemiz de sıcakta serinlemek maksadıyla o kafa sallama davranışını göstermesidir." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da meydana gelen sel nedeniyle Türkiye-İran kara yolu ulaşıma kapandı https://gazetebirlik.com/haber/agrida-meydana-gelen-sel-nedeniyle-turkiye-iran-kara-yolu-ulasima-kapandi-8023/

İlçede etkili olan sağanak yağış sonrası sel meydana geldi.

İran sınırına yakın noktada bulunan ve bazı derelerin taştığı köylerde, tarım arazileri de zarar gördü.

Sel nedeniyle ulaşıma kapanan Türkiye-İran kara yolunda uzun araç kuyruğu oluştu.

Ekiplerce bölgede çalışma başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'daki sazlıklar kuş türlerine ev sahipliği yapmaya devam ediyor https://gazetebirlik.com/haber/agridaki-sazliklar-kus-turlerine-ev-sahipligi-yapmaya-devam-ediyor-5197/

Ağrı Dağı'nın güney ve batı kısmında yer alan sazlıklar, kar, yağmur ve yer altı sularıyla besleniyor.

İlkbahar aylarındaki yağışlarla su seviyesi artan ve sonbahara doğru suyu azalış gösteren sazlıklar, yılın her dönemi birçok yerli ve göçmen kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Daha önce 130 kuş türünün kayıt altına alındığı bölgede, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Birliğince (IUCN) kırmızı listeye alınan türlerden olan elmabaş patka (Aythya ferina), çamurçulluğu (Limosa limosa), kara akbaba (Aegypius monachus), pasbaş patka (Aythya nyroca), üveyik (Streptopelia turtur) türleri de bulunuyor.

Uzunbacak, balaban, küçük balaban, çayır delicesi ve turnaların üreme alanları olarak kullandığı sazlıkları, kuş türlerinin kullanmaya devam ettiği gözlendi.

Kuşların sulak alanda beslenmesi kameraya yansıdı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da doğada gezintiye çıkan tilki yavruları görüntülendi https://gazetebirlik.com/haber/agrida-dogada-gezintiye-cikan-tilki-yavrulari-goruntulendi-9695/

Yaban hayatı açısından önemli bir alan olan 2 bin 241 rakımlı Balık Gölü, doğaseverlerin bölgedeki uğrak noktaları arasında bulunuyor.

Birçok yaban hayvanı türüne ev sahipliği yapan bölgede gezintiye çıkan 4 tilki yavrusu, Anadolu Ajansı (AA) kamerasına yansıdı.

Bir kayanın üzerine çıkan tilki yavruları, bir süre çevreyi izledikten sonra gözden kayboldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da 112 Acil Çağrı Merkezine gelen çağrıların yüzde 88,99'u "asılsız" çıktı https://gazetebirlik.com/haber/agrida-112-acil-cagri-merkezine-gelen-cagrilarin-yuzde-8899u-asilsiz-cikti-5050/

Ağrı 112 Acil Çağrı Merkezi'nden alınan bilgiye göre, yılbaşından bu yana 112 Acil Çağrı Merkezine toplamda 355 bin 312 çağrı geldi.

Gerçek çağrı sayısı 39 bin 130 olurken, asılsız çağrı sayısı ise 316 bin 182 oldu.

Anons sırasında kapanan çağrı sayısının 132 bin 308 ile yüzde 37,24 oranında olduğu merkezde, gerçek çağrı oranı yüzde 11,1, asılsız çağrı oranı ise yüzde 88,99 olarak kayıtlara geçti.

112 Acil Çağrı Merkezi görevlilerince, asılsız çağrılara dikkati çekmek ve vatandaşlarda bilinç oluşturmak amacıyla kentteki Ulu Cami de Kur'an-ı Kerim kursunda eğitim gören çocuklara yönelik program düzenlendi.

Ekipler, çağrı merkezinin faaliyetleri hakkında sunum yaptığı çocuklara broşür dağıttı.

Çocukların sorularını yanıtlayan ekipler, senaryo gereği onlarla 112 Acil Çağrı Merkezini arayarak ihbarda bulundu.

Etkinlik, çocuklara 112 Acil Çağrı yazılı balonların dağıtılması ve ikramlarda bulunulmasının ardından sona erdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kırmızı listedeki 4 kuş türü Ağrı'daki Balık Gölü'nde görüldü https://gazetebirlik.com/haber/kirmizi-listedeki-4-kus-turu-agridaki-balik-golunde-goruldu-1925/

Taşlıçay ilçesinde bulunan 32 kilometrekarelik Balık Gölü, adaları, bitki örtüsü ve sahilleriyle doğa tutkunlarının da uğrak noktaları arasında yer alıyor.

Yaban hayatı açısından önemli bir alan olan göl ve çevresini, Afrika ile Rusya arasında göçen kuşlar ilkbahar ve sonbahar aylarında mola vermek için kullanıyor.

Bazı türlerin de üreme alanı olarak kullandığı gölde, akademisyen ve gönüllülerce sürdürülen çalışmalarda bugüne kadar 110 kuş türünün yaşadığı belirlendi.

Belirlenen bu türler arasında, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğinin (IUCN) kırmızı listesinde yer alan ve nesli tehlike altında olan kızkuşu (Vanellus vanellus), elmabaş patka (Aythya ferina), sakallı akbaba (Gypaetus barbatus) ve çamurçulluğu (Limosa limosa) da bulunuyor.

Iğdır Üniversitesi Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi (KUŞMER) Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Emrah Çelik, AA muhabirine, bölgedeki yaban hayatı zenginliğiyle bilinen alanlardaki türlerin belirlenmesi için çalışma yürüttüklerini söyledi.

Balık Gölü'nün Ağrı sınırları içerisinde yer alan yüksek bir dağ gölü olduğunu ve 2 bin 241 rakımda bulunduğunu ifade eden Çelik, "Yaptığımız son güncel çalışmalarla birlikte 110 türün yaşadığını tespit ettik." dedi.

"Kadife ördeğin de ürediği bilgisine rastladık"

Gölde geçmiş yıllarda yaşadığı bilinen kadife ördeğin (Melanitta fusca) de takibini yaptıklarını anlatan Çelik, "Burada patkalardan elmabaş ve tepeli patka ile kızkuşu bölge için önemli türlerden. Geçmiş kayıtlara baktığımızda burada kadife ördeğin de ürediği bilgisine rastladık. Bu yöndeki çalışmalarımız devam edecek, türü takip edeceğiz." diye konuştu.

Bilimsel çalışma yapan akademisyen ve doğa tutkunlarının bu gölü ziyaret etmeleri gerektiğini vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

"Gölün hem peyzaj hem de kuş çeşitliliği açısından önemi çok büyük. Kuş gözlemcilerini ya da bilimsel çalışma yapmak isteyen akademisyenleri davet ediyoruz. Balık Gölü ekoturizm açısından önemli bir yer. Hem kuş gözlemciliği yapılabilir hem de doğa yürüyüşü, dağ sporları da yapılabilir. Bu aktiviteler için çok önemli bir alan."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da "Yüzme Bilmeyen Çocuk Kalmasın" projesiyle üniversitede yüzme öğretiliyor https://gazetebirlik.com/haber/agrida-yuzme-bilmeyen-cocuk-kalmasin-projesiyle-universitede-yuzme-ogretiliyor-5/

İbrahim Çeçen Üniversitesinin "Yüzme Bilmeyen Çocuk Kalmasın" sosyal sorumluluk projesi kapsamında, üniversitenin yarı olimpik yüzme havuzunda yüzme kursu başlatıldı.

Kurs, özellikle yaz tatiline giren çocukların ilgisini çekiyor.

Haftanın 2 günü havuza gelen yaklaşık 140 çocuğa antrenörler eşliğinde ücretsiz yüzme eğitimi veriliyor.

Hava sıcaklığının yaklaşık 35 dereceyi bulduğu kentte çocuklar, eğitim sayesinde hem sıcak havada serinliyor hem de başarılı bir sporcu olmak için ilk adımı atmış oluyor.

İbrahim Çeçen Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Baykal Karataş, AA muhabirine, yaz aylarında boğulma vakalarının arttığını, bu nedenle de her çocuğun yüzmeyi bilmesi gerektiğini söyledi.

Yılın her dönemi çok sayıda çocuğa yüzme öğrettiklerini belirten Karataş, şöyle konuştu:

"Ülkemizin 3 tarafının denizlerle çevrili olduğunu söylesem de aslında göller, bataklıklar, su kanalları gibi birçok gölette maalesef üzücü olaylar yaşamaktayız. Bu üzücü olayların önüne geçebilmek için üniversitemiz yüzme kursları düzenlemektedir. Bu kurslarda yüzmeyi öğretmeden hiçbir çocuğumuzu göndermemeye kararlıyız. Çocuklar burada yüzmeyi öğrendikten sonra gelecek vadediyorsa sporcu olarak devam ettiriyoruz."

Üniversite içerisindeki yarı olimpik yüzme havuzunun temiz ve nezih bir ortama sahip olduğunu dile getiren Karataş, Rektör Prof. Dr. Abdulhalik Katabulut'un koordinesinde kursların hayata geçirildiğini anlattı.

"Boğulma gibi vakalardan korumayı amaçlıyoruz"

"Çocuklarımıza temel olan yüzmeyi öğretmek ve boğulma gibi vakalardan korumayı amaçlıyoruz." diyen Karakaş, antrenör sayısına göre çocuk alabildiklerini söyledi.

Kursa talebin çok fazla olduğunu vurgulayan Karakaş, "Ağrı halkımızın çocuklarını nehirlere, göllere ve bataklıklara göndereceğine sadece havuz ücretini ödeyerek çocukları havuza göndersinler ve onlara yüzmeyi öğretelim." dedi.

Antrenör Erkan Yılmaz da çocuklara ilk olarak ayak vuruşu ve nefes alışı gibi teknikler öğrettiklerini, bu şekilde eğitimlere devam ettiklerini söyledi.

Çocuklardan Mert Arslan ise havaların sıcak olduğunu ve yüzmeyle serinlediklerini belirterek, "Burada çok eğleniyorum. Daha önce yüzme bilmiyordum, burada yüzmeyi öğreniyorum. Yeni tanıştığım arkadaşlarımla güzel vakit geçiriyorum." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İshak Paşa Sarayı bayram tatilinde yaklaşık 40 bin ziyaretçiyi ağırladı https://gazetebirlik.com/haber/ishak-pasa-sarayi-bayram-tatilinde-yaklasik-40-bin-ziyaretciyi-agirladi-6511/

İlçenin güneyinde kartal yuvasını andıran bir tepenin üzerine kurulu olan, Osmanlı'nın Lale Devri'nde inşa edilen saray, yılın her dönemi yerli ve yabancı ziyaretçilere ev sahipliği yapıyor.

"Medeniyetler Geçidi" olarak adlandırılan ilçede Osmanlı ve Selçuklu ile barok ve rokoko mimarilerinden izler taşıyan tarihi yapının yerleşkesinde cami, odalar, surlar, türbe, iç ve dış avlular, divan ile harem salonları yer alıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, sarayı bayram tatilinde yaklaşık 40 bin kişi gezdi.

Yerli ve yabancı turistler, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve görkemli mimarisiyle dikkati çeken sarayda bol bol fotoğraf çekti, Ahmed-i Hani Türbesi, Urartu Kalesi ve Eski Bayezid Camisi'ni de ziyaret etti.

İl Jandarma Komutanlığı trafik ekipleri de trafiğin akışı için bölgede denetim yaptı.

Tarihi yapı ve çevresindeki yoğunluk, Anadolu Ajansı (AA) ekibince zaman atlamalı (time-lapse) çekim tekniğiyle görüntülendi.

İngiltere'den gelen dağcı Andy Mackenzie, AA muhabirine, İshak Paşa Sarayı, Ağrı Dağı ve bölgenin kültürel zenginliklerini görme şansı yakaladıklarını söyledi.

Sarayın mimarisini çok beğendiklerini belirten Mackenzie, "Ağrı Dağı'na tırmanmak için buraya geldik. Benim grubum İngiltere'de. İlk olarak Artos Dağı'na, sonrasında da Ağrı Dağı'na tırmandık. İshak Paşa Sarayı'nı da gezdik. Buradan da Van'a gideceğiz. Akdamar Adası, Van Kalesi ve müzesini gezdikten sonra buradan ayrılacağız. Buradan mutlu bir şekilde ayrılıyoruz." diye konuştu.

Manisa'dan gelen Bülent Bayarlar ise tarihi yapıya çok yoğun bir ilginin bulunduğunu ve bunun sevindirici olduğunu anlattı.

"İşlemeler ve motifleri çok beğendik"

Mardinli Abdulkadir Bakış da "Çok güzel tarihi ve kültürel bir gezi oluyor. İshak Paşa Sarayı'nı ilk defa görüyoruz. Biz sadece Mardin'in taşlarını çok güzel ve farklı işlemeli sanıyorduk ama İshak Paşa Sarayı da çok güzel. İşlemeler ve motifleri çok beğendik." dedi.

İstanbul'dan gelen tarih öğretmeni Ayşegül Can da sarayı ilk defa gezdiğini söyledi.

Sarayın mimarisi ve motiflerinin çok etkileyici olduğunu ifade eden Can, şunları kaydetti:

"Yapının şehrin yüksek noktasında ve taş işçiliğinin olması çok güzel. Görülmeye değer çok güzel bir tarihi esere sahibiz. Ben bu kadar yoğun olacağını düşünmemiştim. Daha önceki yıllarda eşim geldiğinde daha sakinmiş. Bayağı bir yoğunluk var, bu da beni mutlu ediyor. Ülkemizdeki böyle güzel değerlerin ziyaret edilmesi ve bu kadar çok görülmek istenmesi beni çok mutlu etti."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'nın 2 bin rakımlı Balık Gölü, doğa tutkunlarını ağırlıyor https://gazetebirlik.com/haber/agrinin-2-bin-rakimli-balik-golu-doga-tutkunlarini-agirliyor-8516/

Taşlıçay ilçesine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan 2 bin 241 rakımlı göl, kışın buzla kaplanan yüzeyi, ilkbaharda da çevresinde açan çiçeklerle dikkati çekiyor.

Adaları, kuş ve balık türleriyle yılın her dönemi doğa tutkunlarını ağırlayan göl, kışın buz sporları ve buz altı dalışı yapma, yaz aylarında da jetski, flyboard, yüzme ve dalış gibi farklı su sporlarına olanak sağlıyor.

El değmemiş doğasıyla fotoğraf tutkunlarının ve yazın kamp yapmak isteyen yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanı haline gelen teknotik gölde, havaların ısınmasıyla turizm sezonu başladı.

Bayram tatili dolayısıyla yoğunluğun yaşandığı göl çevresindeki tesislere Türkiye'nin farklı kentlerinden gelen vatandaşlar, şehrin gürültüsünden uzakta doğada zaman geçirip dinlenme imkanı buluyor.

Vatandaşlar burada, piknik yapıp teknelerle gölde gezintiye çıkarak vakit geçirirken, çocuklar da suda yüzüp çeşitli oyunlarla eğleniyor.

Gölün kenarında bulunan tesisin işletmecisi Yakup Birlik, AA muhabirine, havaların soğuk gitmesi nedeniyle sezonun yeni başladığını söyledi.

Kurban Bayramı nedeniyle yoğunluğun arttığını ifade eden Birlik, "İnsanlar gelip bu güzelliği görüyor, arkadaşlarına da tavsiye ediyor. Dünyanın her tarafından buraya turistler geliyor. Ağrı Dağı'na zirve tırmanışı yapan dağcılar ve doğa tutkunları inişin ardından nefes almak ve balık yemek için buraya geliyorlar. Balık yiyip, 1-2 gün kamp yapıp daha sonra da gidiyorlar." dedi.

Birlik, göle has olan kırmızı benekli alabalığın çok tercih edildiğini anlattı.

"Böyle bir doğa ve hava Türkiye'nin başka bir yerinde yok"

Göl ve çevresinde birçok doğal güzelliğin olduğunu dile getiren Birlik, "Daha önce bir ada vardı, kuraklık sonrası 2 oldu. Burası Türkiye'nin en yüksek rakımlı ve teknotik bir göldür. Böyle bir doğa ve hava Türkiye'nin başka bir yerinde yok. Eşsiz bir yer." diye konuştu.

Ankara'dan gelen ziyaretçilerden Nail Engin ise bayram tatili dolayısıyla ailesiyle göle gelerek zamanlarını burada geçirdiklerini söyledi.

Tekirdağ'dan gelen Özge Çağlar da "Buranın havası ve suyu çok güzel. Çok güzel bir yermiş. İnşallah sürekli gelmeye çalışacağız." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Göçerlerin sürüleriyle Ağrı'nın yaylalarına zorlu yolculuğu sürüyor https://gazetebirlik.com/haber/gocerlerin-suruleriyle-agrinin-yaylalarina-zorlu-yolculugu-suruyor-4422/

Sinek, Aladağ, Cumaçay, Tendürek ve Ağrı Dağı bölgeleri başta olmak üzere çok sayıda yaylanın bulunduğu Ağrı, her yıl ilkbaharın gelişiyle çok sayıda göçer aile ve binlerce hayvana ev sahipliği yapıyor.

Yağışlı geçen ilkbahar sezonunda bitki örtüsü canlanan yaylalar, zengin akarsu kaynaklarıyla bu yıl da göçerleri ağırlamaya başladı.

Iğdır başta olmak üzere bölge illerindeki göçerler, küçükbaş sürülerini günlerce süren zorlu yolculuğun ardından dinlenerek yaylalara ulaştırmak için gece gündüz demeden yoğun çaba gösteriyor.

Yaz dönemi boyunca zengin bitki örtüsü ve akarsu kaynaklarının bol olduğu yaylalarda hayvanlarını otlatıp her türlü bakımını yapan göçer aileler, sonbahara doğru havaların soğumaya başlamasıyla sürülerini memleketlilerine götürecek.

Havalar soğuyuncaya kadar yayladalar

Iğdır'dan gelen göçer Ferhat İlgen, AA muhabirine, bu yıl da hazırlıklarını tamamlayıp sürüleri yaylaya çıkarmaya başladıklarını söyledi.

Doğa koşullarının kendilerini zorladığını belirten İlgen, geceleri havaların soğuduğunu, yağmur ve rüzgardan olumsuz etkilendiklerini anlattı.

Bu sene yağışlarla yaylaların daha iyi olduğunu vurgulayan İlgen, "Memleketimizden geleli yaklaşık 15 gün oldu. Burada hayvanlarımızı kamyonlara yükleyip Kars'ta bulunan yaylalara doğru yola koyulacağız. Yaz aylarını yaylada geçirip sonbaharda havalar soğumaya başlayınca Iğdır'a gideceğiz. Hayatımız bu şekil, yazın yaylada kışın da ahırda hayvanlarımızın bakımını yerine getiriyoruz. Çobanlık iyidir ama herkes yapamaz. 2 bin 300 hayvanımız ve kuzularımız var." dedi.

"Baba mesleğidir bırakamıyoruz"

Göçerlerden Reşit Aktaş ise hayvanları beslemek için geldiklerini, yaylalarda yaklaşık 6 ay geçirdiklerini söyledi.

Buradaki kışlaktan ise Arpaçay'a gideceklerini bildiren Aktaş, "Burada bir ay kaldık, Kars ve diğer bölgelerde de 5 ay kalacağız ve sonrasında Iğdır'a döneceğiz. Burada başka yaylacılar da var. Biz de 8 kişiyiz. Yaylacılık hayatı zor ama ne yapalım, baba mesleğidir bırakamıyoruz. Hayvanlar bizim, her sene bu şekilde yaylalara çıkıyoruz."

Aktaş, geceleri kurt ve yaban hayvan saldırılarına karşı hayvanlarının başında beklediklerini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Murat Nehri'nin çevresinde bahar renkleri hakim oldu https://gazetebirlik.com/haber/murat-nehrinin-cevresinde-bahar-renkleri-hakim-oldu-123/

Kaynağı Diyadin ilçesinde olan ve bölgedeki akarsuların birleşmesiyle oluşan Murat Nehri ve çevresi, ilkbaharda etkili olan yoğun yağışlarla canlandı.

Diyadin ile Taşlıçay ilçeleri arasındaki düz ovada kıvrılarak akan nehrin etrafı yeşilin farklı tonlarıyla kaplandı.

Rengarenk çiçeklerin açtığı bölge drone ile görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrılı öğrenciler robotik kodlamadaki yeteneklerini sergiledi https://gazetebirlik.com/haber/agrili-ogrenciler-robotik-kodlamadaki-yeteneklerini-sergiledi-5597/

Valilik himayelerinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Hayrettin Atmaca Sağlık, Eğitim ve Teknoloji Geliştirme Vakfı işbirliğiyle düzenlenen yarışmanın final programı Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirildi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda, müzik dinletisi ve halk oyunları gösterisi yapıldı.

İl genelinde ortaokul ve liselerden toplam 68 ekibin katılımıyla mart ayında yapılan ön elemelerde finale kalan 20 ekip, tasarlayıp kodladıkları robotların parkurları sorunsuz tamamlamaları için yarıştı.

Organizasyonda okulları adına yarışan ekiplerden birinci olan Taşlıçay Anadolu Lisesi'ne 75 bin lira, ikinci olan Ağrı 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi'ne 50 bin lira ve üçüncü olan Taşlıçay Anadolu Lisesi'ne 25 bin lira ile kupa verildi.

Vali Osman Varol, programda yaptığı konuşmada, öğrencilere fırsat ve imkan sağlamak için yoğun çaba içinde olduklarını söyledi.

Bölge gençlerinin her şeyi başaracak kapasitede olduğunu ve Atmaca ailesinin Ağrı'da birçok yatırımı bulunduğunu belirten Varol, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizden önceki Valimiz Süleyman Elban ve Milli Eğitim Müdürlüğü döneminde çocuklarımızın teknolojik anlamda gelişmesi için robotik kodlama alanında bir seferberlik ilan edilmişti. Bu organizasyon bunun pekişmesi ve geliştirilmesi anlamında çok önemlidir. Genel anlamda baktığınızda Ağrı'mız hakkında 'mahrum ve birtakım imkanları kısıtlı bir bölge' gibi bir algı varken, bu algının bulunduğu bir ilde böyle önemli bir teknoloji yarışmasının meydana gelmesi, inanılmaz bir potansiyele sahip gençlerimizin medeni cesaret gösterip kendilerini ifade etmeleri anlamında çok önemlidir."

Varol, etkinliği çok önemli bulduklarını ve öğrencilerin aylardır bunun için hazırlık yaptığını ve gelecek yıllarda bu yarışmanın daha gelişmiş formatlarla devam edeceğini anlattı.

Atmaca Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adem Atmaca ise içlerindeki cevherlerin ortaya çıkması için öğrencilere ortamlar hazırladıklarını ifade etti.

Programa, Ağrı'da AK Parti'den milletvekili seçilen Ruken Kilerci, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, il protokolü ve öğrenciler katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı Dağı eteğindeki Erhacı Sulak Alanı'nda belirlenen kuş türü 94'e yükseldi https://gazetebirlik.com/haber/agri-dagi-etegindeki-erhaci-sulak-alaninda-belirlenen-kus-turu-94e-yukseldi-157/

Ermenistan, Nahçıvan ve İran sınırında bulunan kent, kuşların önemli göç rotaları arasında yer alıyor.

Kışın Güney Yarım Küre'ye göçen kuşlar, havaların ısınmasıyla dönüşe geçip Ağrı Dağı eteklerindeki sulak alanlarda mola veriyor.

Iğdır Üniversitesi, Iğdır Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, KuzeyDoğa Derneği ve gönüllüleri, Erhacı Sulak Alanı'ndaki göç hareketliliğini takip ediyor.

Geçen yılın sonbahar döneminde ilk kez yapılan araştırmada göçmen ve yerli 68 kuş türünün tespit edildiği bölgede, 2023'ün ilkbahar mevsiminde şu ana kadar 94 tür kayıt altına alındı.

Akademisyenlerce sulak alandaki göç takibi, günaşırı izleniyor.

Iğdır Üniversitesi Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUŞMER) Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Emrah Çelik, AA muhabirine, bölgedeki kuş göçünün şölen havasında gerçekleştiğini söyledi.

"Göçler halen devam ediyor"

Her geçen gün farklı türlerin kentteki arazilere geldiğini ifade eden Çelik, "Baharın gelmesiyle kuş gözlemlerimiz daha da yoğunlaştı. Sürekli arazi çalışmalarını haftada belirli periyotlarla gerçekleştiriyoruz. Şu an Erhacı'da yaptığımız son çalışmalarla tespit edilen tür sayısı 94'e yükseldi." dedi.

Çelik, Güney Yarım Küre'den göçün hala devam ettiğine işaret ederek, "Daha gelecek olan türler var, onlarla ilgili de arazi çalışmalarımız devam edecek. Iğdır'ın konumu itibarıyla bu sayı yine artabilir. Çünkü Iğdır 3 ülkeye komşu durumda, oralardan buraya tür geçişleri olabilir ya da bazen mevsimler dolayısıyla bir bakıyorsunuz ki hiç görmediğiniz bir tür burada ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla tür sayısı da artabilir." diye konuştu.

Sulak alanın bölgedeki kuş bilimi için önemli bir nokta olduğunu vurgulayan Çelik, "Biz Erhacı bölgesini daha yeni yeni yaptığımız çalışmalarla ortaya çıkardık. Çalışmalarımızla alan daha da tanıtılacak, kuş gözlemcileri olsun, bu alanla ilgili olan akademisyenler olsun çalışmalarımız devam edecek. Oldukça önemli bir alan. Ağrı Dağı'nın yanı başında bulunan, etrafında herhangi bir insan baskısı olmayan ve kuşların kendini rahat hissedebileceği bir alan." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı Dağı'na kar yağdı https://gazetebirlik.com/haber/agri-dagina-kar-yagdi-8088/

Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan yağmur, yüksek kesimli bölgelerde yerini kar yağışına bıraktı.

Sahip olduğu 5 bin 137 metre rakımıyla Türkiye'nin en yüksek noktası olan Ağrı Dağı'nın bir bölümü, kar yağışıyla beyaza büründü.

Kıştan kalan karların büyük oranda eridiği dağın zirvesinden 3 bin metresine kadar olan bölümü yeniden karla kaplandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da 50 metre yükseklikten akan şelale doğa tutkunlarını ağırlıyor https://gazetebirlik.com/haber/agrida-50-metre-yukseklikten-akan-selale-doga-tutkunlarini-agirliyor-3099/

İlçenin güneyinde 3 bin rakımın üzerinde yer alan Aladağ Dağları'nın zirvesi halen karla kaplı bulunuyor.

Dağın eteklerinde yer alan Kağnılı köyü yakınlarında bulunan ve keşfedilmeyi bekleyen 2400 rakımdaki şelale de eriyen kar ve yağmur sularıyla coşkun akmaya başladı.

Bölgeye gelen doğa tutkunları, 50 metre yükseklikten akan şelale çevresinde hafif kar altında gezinti yaptı, güzel manzaraya karşı çay içti.

Doğa tutkunu Lütfullah Tarhan, AA muhabirine, şelalenin zor bir arazi yapısı içerisinde olduğunu ve henüz çok bilinmediğini söyledi.

Doğa tutkunları olarak Kağnılı köyüne geldiklerini ifade eden Tarhan, "Şelale yaklaşık 50 metre yükseklikten akıyor. Kışın yağan kar ve ilkbaharda yağmur suları burayı besliyor. Manzarayı görebilmek için buraya kadar geldik. Bütün doğaseverleri buraya bekliyoruz. Manzara gerçekten çok güzel ve bir yandan da kar yağıyor. Tarif edemeyeceğim duygular içerisindeyim. Buranın keşfedilmesini bekliyoruz ve bütün doğa severleri buraya bekliyoruz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da bulunan Kösedağ karla kaplandı https://gazetebirlik.com/haber/agrida-bulunan-kosedag-karla-kaplandi-5891/

İl ve ilçe merkezinde sağanak, yüksek kesimlerde ise kar etkili oldu.

Doğa tutkunlarının vazgeçilmezi haline gelen 3 bin 433 rakımlı Kösedağ da mayıs ayında karla kaplandı.

Kösedağ'ın karla kaplı görüntüsü ilçenin farklı noktalarından görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da ilkbahar yağışları kuraklık tehlikesi altındaki baraj ve akarsulara yaradı https://gazetebirlik.com/haber/agrida-ilkbahar-yagislari-kuraklik-tehlikesi-altindaki-baraj-ve-akarsulara-yaradi-8471/

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce hazırlanan 2022 kasım, aralık ve 2023 ocak aylarını kapsayan 3 aylık kuraklık haritasında "olağanüstü kurak" ve "çok şiddetli kurak" olarak tanımlanan Doğu Anadolu Bölgesi'nde bahar aylarında devam eden yağışlar umut oldu.

Karın önceki yıllara göre yaklaşık 2 ay geç yağdığı Ağrı'da, kurak geçen kışın ardından bahar aylarında etkili olan yağışlarla baraj, göl ve akarsuların su seviyesi arttı.

Patnos ilçesinin içme suyunu karşılayan, tarımsal sulamada kullanılan, geçen yıl yağışların az olması ve kuraklık nedeniyle sonbaharda kuruma noktasına gelen Patnos Barajı, ilkbaharda etkili olan yağışlarla dolmaya başladı.

Patnos Barajı'nda geçen yıl nisan ayında yüzde 40 olan ve sonbaharda yüzde 15'e düşen doluluk, şimdi yüzde 50 seviyesine ulaştı.

Yazıcı Barajı'nda geçen sene ilkbahar aylarında yüzde 70 olarak ölçülen doluluk, bu yıl aynı dönemde yüzde 80'e yükseldi.

Etkili olan yağışlarla Murat Nehri'nin de debisi yükseldi.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alperen Kayserili, geçen yıl ilkbahar ve kış aylarında etkili olan yağışların normal değerlerin üzerinde seyrettiğini söyledi.

Geçen sene kış mevsimi ve ilkbaharla beraber yağış değerlerinin çok yüksek olduğu belirten Kayserili, şöyle devam etti:

"Doğu Anadolu Bölgesi'nde özellikle mart ayı yağışlarında ortalama değerlerin 65,8 milimetre olması gerekirken bu değerin geçen sene mart ayında 101,7 milimetreye kadar yükseldiği bir dönem yaşamıştık. Bu bizim için çok sevindirici bir durumdu çünkü hem tarımsal sulama da hem de barajların doluluğu açısından oldukça verimli bir süreç yaşamıştık. Ancak yaz aylarında etkisini göstermeye başlayan kuraklık özellikle sonbahar yağışlarının düşük olması ve kış döneminde de oldukça düşük yağışlarla beraber hem Doğu Anadolu Bölgesi hem de Ağrı özelinde şiddetli kuraklığın görüldüğü bir dönem olarak dikkatimizi çekti."

"Martta 102,4 milimetre yağışla karşılaştık"

Kayserili, ocak ayının sonlarından başlayan yağışların, mart ve nisan aylarında da giderek etkisini artırmasının yüzleri güldürdüğünü dile getirdi.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin karasal iklim özelliklerinin görüldüğü bir bölge olduğuna işaret eden Kayserili, şöyle konuştu:

"Mart ayı ortalamalarına baktığımızda 102,4 milimetre civarında yağışla karşılaştık. Bu bizler açısından oldukça sevindirici bir değerdi. Nisan ayı yağış ortalamaları henüz sonuçlanmadı ama yine buna benzer bir rakamla karşılaşacağımızı tahmin etmekteyiz. Bu hem toprağın suya doygunluğu açısından hem de yer altı suların beslenebilmesi açısından hem de barajların doluluk oranının istenilen seviyeye yükseltilebilmesi açısından bizler için oldukça sevindirici gelişmelerdir."

Bölgede geleneksel anlamda kırkikindi yağışları olarak bilinen ve bilimsel anlamda da konveksiyonel yağışlar denilen sürecin nisan, mayıs ve haziran aylarında kendini gösterdiğini ifade eden Kayserili, "İçerisinde bulunduğumuz nisan ayında yüzümüzü güldürebilecek seviyede yağış miktarlarının yüksek olduğunu söylememiz gerekiyor. Toprağın suya doygunluğu dediğimiz bir süreç yaşanmak zorundadır. Toprağın özellikle derinliklerine doğru suyun inmesi, toprağın beslenebilmesi, toprağın hava alması ve bu suyun yer altı sularına rahatlıkla dahil edilmesi gerekiyor. Bunun için de bol miktarda suya ihtiyacımız var." diye konuştu.

Kayserili, artan yağışların tarım arazileri ve ürünleri çok faydalı olduğunu anlatarak, akarsuların debisinin yükselmiş olmasının, barajların doluluk oranının olumlu bir yönde seyretmesinin büyük bir avantaj olduğunu belirtti.

Özellikle içme ve tarımsal sulamada suyun daha dikkatli kullanılması gerektiğine vurgu yapan Kayserili, sözlerini şöyle tamamladı:

"Aralık ve ocak ayları bizim için korkutucuydu. Şiddetli kuraklık dediğimiz bir sürece doğru bizi götürmekteydi. Şiddetli kuraklık ise bizim zaten zor durumda yaşatmaya çalıştığımız tarımsal üretimimizi olumsuz etkileyecekti. Tarımsal üretimin olumsuz etkilenmesi ise hem toplumsal hayatımızda dezavantajlar yaşamamıza hem de ekonomik anlamda büyük bir çıkmaza girmemize sebep olacaktı. Özellikle şubat ayında başlayan yağış miktarlarının artması, mart ve nisan aylarında da yüzümüzü güldürecek seviyelerde ve normalin yaklaşık yüzde 56 üzerinde yağış miktarının kendini göstermesi, bizim tarımsal üretim anlamında yarına yönelik planlarımızın olumlu bir seyre doğru ilerleyeceğini gösteriyor diye düşünüyorum."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'daki Bintosun Şelalesi keşfedilmeyi bekliyor https://gazetebirlik.com/haber/agridaki-bintosun-selalesi-kesfedilmeyi-bekliyor-5066/

İlçeye yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Bintosun köyünün kuzeyindeki şelale, ilkbahar aylarında kar ve yağmur sularıyla besleniyor.

Çevre köylerde yaşayan az sayıda kişinin bildiği ve yaklaşık 30 metrelik kayalıklardan dökülen şelale, ilkbahar ve yaz aylarında piknik yapmak isteyenlerin uğrak mekanı haline geliyor.

Baharın renklerine bürüne şelale ve çevresi, dron ile görüntülendi.

Köylülerden Muhammed Ali Gülçin, şelalenin daha çok bilinmesini istediklerini söyledi.

İlkbahar aylarında şelalenin çevresinde çiçeklerin açtığını belirten Gülçin, "Herkesi bu güzel manzarayı görmeleri için buraya davet ediyoruz. Piknik yapılacak yerler ve ağaçlar var. Şelalede ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yoğun su oluyor. Vatandaşlar da pikniğe geliyor." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı Dağı'nın kuzeyinde tespit edilen kuş türü 200'e ulaştı https://gazetebirlik.com/haber/agri-daginin-kuzeyinde-tespit-edilen-kus-turu-200e-ulasti-7598/

Yurdun en yüksek noktasındaki Ağrı Dağı Milli Parkı'nın Iğdır tarafında bulunan, dağın zirvesindeki buzulların suyuyla beslenen Karasu Sulak Alanı, birçok yaban hayvanına ev sahipliği yapıyor.

Kemirgen, sürüngen, memeli ve amfibi çeşitliliğinin olduğu sulak alanda en fazla tür sayısı ise kuşlarda bulunuyor.

Türkiye'deki en önemli 3 göç rotasından biri konumundaki kuzey göç rotasında yer alan sulak alan, her ilkbahar ve sonbaharda çok sayıda göçmen kuşa ev sahipliği yapıyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Iğdır Üniversitesi, KuzeyDoğa Derneği ve gönüllüler tarafından bölgede hemen her gün yapılan gözlemler sayesinde alanda bugüne kadar 200 kuş türü kayıt altına alındı.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğince (IUCN) kırmızı listeye alınmış türlerin de aralarında bulunduğu kuşlar, alanı gerek yaşam gerekse mola amaçlı kullanıyor.

Alan, kuş bilimine ışık tutuyor

Iğdır Üniversitesi Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Emrah Çelik, AA muhabirine, Karasu'nun kuş bilimi açısından önemli bir alan olduğunu söyledi.

Özellikle göç zamanlarında bu alanda yoğun çalışma yürüttüklerini ifade eden Çelik, sayının yapılacak gözlemlerle daha da artacabileceğini dile getirdi.

Türkiye'nin Ermenistan, Nahçıvan ve İran sınır hattındaki alana bu ülkelerdeki kuş türlerinin de geldiğine işaret eden Çelik, bu durumun kuş türlerinin artmasında önemli etken olduğunu sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'daki okullarda depremzedeler için toplanan erzak Kahramanmaraş'a ulaştırıldı https://gazetebirlik.com/haber/agridaki-okullarda-depremzedeler-icin-toplanan-erzak-kahramanmarasa-ulastirildi-6529/

Ağrı'da bu yıl depremzedeler için düzenlenen "Bir Sınıf Bir Koli" kampanyası kapsamında öğrencilerin evlerinde getirdiği gıda ürünleriyle doldurulan koliler, Türk Kızılay tarafından, 6 Şubat'taki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'taki ihtiyaç sahibi depremzedelere ulaştırıldı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türk Kızılay Ağrı Şubesi işbirliğiyle yaklaşık 3 yıl önce başlanan ve ramazan ayında kentteki ihtiyaç sahiplerine yönelik gerçekleştirilen yardım kampanyasının bu yıl deprem bölgesi için yapılması kararlaştırıldı.

Bu kapsamında ramazan ayında yetkililerce kentteki tüm okullara boş koliler bırakıldı.

Öğrenci ve öğretmenlerin evlerinden getirdikleri gıda ürünleriyle doldurulan kolilere, bazı öğrencilerin depremzedeler için yazdığı mektuplar da konuldu.

Araçlara yüklenilen gıda kolileri, Türk Kızılay Ağrı Şubesi Başkanı Orhan Tatlı ile gönüllüler tarafından, Kahramanmaraş'a getirildi.

Türk Kızılay ekipleri, Baykar Konteyner Kent'teki depremzedelere erzak kolilerini teslim etti.

Mektup da yazdılar

Orhan Tatlı,  bu yıl kampanyayı depremzedeler için düzenlemeye karar verdiklerini ve 10 saatlik yoluculuğun sonucunda buraya ulaştıklarını anlattı.

Kolilerde bir ailenin tüm gıda ihtiyaçlarının bulunduğunu dile getiren Tatlı, şunları kaydetti:

"Gönüllü arkadaşlarımız okullara ilk önce boş kolileri bıraktılar. Daha sonra doldurulan bu boş kolileri çocuklarımız kendi evlerinden gıda ürünlerini getirdiler. Yağ, salça, bulgur... Öğretmenleri onlara belli kalemler söylemişti. Onlar o kolileri getirdiler. Sınıfta kolileri doldurdular. Kolilerin üzerine güzel resimler çizdiler. 14 farklı ürün var, bir ailenin gıda temel ürünleri noktasındaki bütün ihtiyaçlarını karşılıyor. Bir aylık yetecek ürünleri koyduk. Kahvaltılık da iki parça koymaya çalıştık. Sağ olsunlar okullarımız, öğrencilerimizin tamamı aslında belirttiğimiz listeye uyarak bunları hazırladı. Şu an 2 bin gıda kolimizi getirdik. Hem Kahramanmaraş'a hem Adıyaman'a onları dağıtacağız."

Orhan Tatlı, buradaki amaçlarının çocuklara yardımlaşma, paylaşma ve kardeşlik duygusunu pekiştirmeye çalıştıklarını vurgulayarak, "Çocukların evlerinden o malzemeleri alarak nasıl koşturarak okula geldiklerine şahit olduk." dedi.

Tatlı, "Kolileri hep birlikte nasıl doldurduklarına şahit olduk. Bütün kolilerin içerisine birer mektup var. Duygularını, düşüncelerini yazmışlar. Üzerlerine ana sınıfı öğrencilerimiz güzel resimler çizmişler. Emin olun bir sınıf bir koliydi ama neticesi bir sınıf çok koli şekline döndü. Muazzam bir iyilik hareketi, muazzam bir dayanışma örneği sergilediler." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'daki Kösedağ'ın zirvesi ilkbaharda karla kaplandı https://gazetebirlik.com/haber/agridaki-kosedagin-zirvesi-ilkbaharda-karla-kaplandi-6504/

Eleşkirt ilçesinde bulunan ve doğa tutkunlarının vazgeçilmezi haline gelen Kösedağ, nisan da beyaza büründü.

Kösedağ'ın karla kaplı görüntüsü ilçenin farklı noktalarından görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da fırtına nedeniyle iş merkezindeki tabelalar çevreye savruldu https://gazetebirlik.com/haber/agrida-firtina-nedeniyle-is-merkezindeki-tabelalar-cevreye-savruldu-8640/

Kentte gün boyu yaşanan fırtına hayatı olumsuz etkiledi.

Leylek Pınar Mahallesi'ndeki bir iş merkezinin dış cephesindeki tabelalar, fırtınanın etkisiyle çevreye savruldu.

Etrafa düşen tabelalar ile demir parçalarının çarptığı bir fırının camları kırıldı.

Fırın çalışanı Mehmet Akdal, AA muhabirine, fırtınanın şiddetli olduğunu söyleyerek, "Karşıdaki binanın demirleri fırının camından içeri giriyordu. Eğer camın yanında fındık kabukları ve tahtalar olmasaydı, fırının içinde daha büyük bir kazaya yol açabilirdi. Camlar yerle bir oldu." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da yakalanan silahlı eylem hazırlığındaki terörist tutuklandı https://gazetebirlik.com/haber/agrida-yakalanan-silahli-eylem-hazirligindaki-terorist-tutuklandi-4582/

Doğubayazıt ilçesinde 24 Mart'ta düzenlenen operasyonla yakalanan örgütün İran yapılanması mensubu Suriye uyruklu "Memo/Mamo-Kasım" kod adlı Rodi Ebdilla Ehmet'in emniyetteki işlemleri tamamlandı.

Terörist, geniş güvenlik önlemleri altında Ağrı Adliyesi'ne sevk edildi.

Savcılık ifadesi sonrası terörist, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Öte yandan operasyonda gözaltına alınan 5 şüpheli ise Doğubayazıt Adliyesi'ndeki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Olay
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki Kanlıbaba Tepe mevkisinde bir grup düzensiz göçmen tespit eden Türkiye-İran sınır hattında konuşlu Mehmetçik, 17 Mart'ta yapılan kontroller sırasında tel örgülere takılı içinde silah ve mühimmat bulunan bir sırt çantasına rastlamış ve örgütün İran yapılanması mensubu Suriye uyruklu "Memo/Mamo-Kasım" kod adlı Rodi Ebdilla Ehmet'in silahlı eylem yapmak üzere Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine geldiği belirlenmişti.

HDP Doğubayazıt ilçe binasına da giden örgüt mensubu, Ağrı Özel Harekat Şube Müdürlüğü ekiplerince barındığı müştemilata 24 Mart'ta düzenlenen operasyonla kaçmaya çalışırken sağ olarak yakalanmıştı.

Ekipler, teröristin yanı sıra ikamette bulunan 5 kişiyi daha gözaltına almıştı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da eğitime kar engeli https://gazetebirlik.com/haber/agrida-egitime-kar-engeli-6420/

Ağrı Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Hamur ve Tutak ilçelerinde etkili olan kar yağışı ve olumsuz hava koşullarının devam ettiği ifade edildi.

Açıklamada, kar yağışının ulaşımda oluşturabileceği zorluklar nedeniyle söz konusu ilçelere bağlı köy okulları ve taşımalı eğitime 21 Şubat Salı günü ara verildiği kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da eğitime kar engeli https://gazetebirlik.com/haber/agrida-egitime-kar-engeli-9269/

Ağrı Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Hamur ve Tutak ilçelerinde etkili olan kar yağışı ve olumsuz hava koşullarının devam ettiği ifade edildi.

Açıklamada, kar yağışının ulaşımda oluşturabileceği zorluklar nedeniyle söz konusu ilçelere bağlı köy okulları ve taşımalı eğitime 21 Şubat Salı günü ara verildiği kaydedildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da içme ve tarımsal sulamada kullanılan Patnos Barajı'nın suyu çekiliyor https://gazetebirlik.com/haber/agrida-icme-ve-tarimsal-sulamada-kullanilan-patnos-barajinin-suyu-cekiliyor-7774/

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce hazırlanan 2022 aralık dönemi kuraklık haritasında "çok şiddetli" ve "şiddetli" kuraklık aralığında yer alan Ağrı'da, kar ve yağmur sularından beslenen barajlar ile akarsu kaynakları kuraklıktan olumsuz etkileniyor.

Bu yıl henüz yeterli karın yağmadığı kentte, Patnos ilçesinin içme suyu ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan barajda kuraklığın etkisiyle suların çekilmesi endişe veriyor.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alperen Kayserili, AA muhabirine, kuraklık nedeniyle yer altı sularının beslenemediğini, bunun akarsu kaynaklarında azalmaya neden olduğunu söyledi.

Akarsu kaynaklarının debisinin düşmesi nedeniyle baraj ve göllerde de su çekilmesi olduğunu belirten Kayserili, "Barajlar ve göletlerde su miktarının azalması önümüzdeki süreç içinde bizi büyük bir tehlikeye doğru yönlendirmektedir." dedi.

Bölgede uzun zamandır kar yağışının etkili olmadığını anlatan Kayserili, Patnos Barajı'nda da su seviyesinin giderek düştüğünü anlattı.

"Profesyonel yöntemlerle tarımda sulama yapmak zorundayız"

Barajlardaki su miktarının düşmesinin çeşitli olumsuzluklara neden olabileceğini aktaran Kayserili, şöyle devam etti:

"Bu olumsuzluk, hem içme suyu açısından büyük bir riskle karşı karşıya kaldığımız tehlikesidir, hem de tarımsal alanda kullanmak zorunda kaldığımız suların azalması ve buna bağlı olarak da 2023'ün yaz aylarında tarımsal üretim miktarlarında önemli bir riskle karşı karşıya kalmamız anlamına gelecektir. Hem geleneksel hem de profesyonel yöntemlerle tarımda sulama yapmak zorundayız. Tarımda sulama yapabilmek için de yeteri kadar su kaynaklarına sahip olmamız gerekiyor."

Prof. Dr. Kayserili, Meteoroloji verilerine göre, geçen yılın aralık ayında Doğu Anadolu Bölgesi'nde 14,6 milimetrelik bir yağışın düştüğünü, bunun normalin çok altında olduğunu vurguladı.

 Yağışlar açısından yılları kıyaslayan Kayserili, şunları kaydetti:

"Normal değerlere baktığımızda bu rakamın 56,5 milimetre civarında olması gerekiyordu. Burada yaklaşık 41 milimetrelik bir azalmanın söz konusu olduğundan bahsedebiliriz. Sadece aralık ayı üzerinden değerlendirme yaptığımızda böyle bir değer görüyoruz. 2021'in aralık ayında normal değerlere oldukça yakın 55 milimetre civarında bir yağış söz konusudur. 2021 ve 2022'nin aralık aylarını karşılaştırdığımızda yüzde 74'lük bir yağış azalmasının söz konusu olduğunu görmekteyiz. Bu bizim için oldukça büyük bir tehlikenin var olduğunu gözler önüne sermektedir."

Alperen Kayserili, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün kuraklık haritasında son 3 aylık verilere göre, Ağrı'nın şiddetli kuraklık tehlikesi altında olduğunu ve bunun da çevresel problemlere neden olabileceğini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Metrelerce karla özdeşleşen Ovacık ve Ağrı'daki kayak merkezleri sezonu açamadı https://gazetebirlik.com/haber/metrelerce-karla-ozdeslesen-ovacik-ve-agridaki-kayak-merkezleri-sezonu-acamadi-4351/

Önceki yıllarda aralık ve ocak aylarında metrelerce kar örtüsüyle kaplanan Ağrı ve Tunceli'de, bu kış mevsimi kurak geçiyor.

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi kayak merkezilerini de olumsuz etkiledi.

Kar kalınlığının kayak yapmaya uygun olmadığı Ovacık Kayak Merkezi ile hiç kar bulunmayan Ağrı'daki Küpkıran Kayak Merkezi'nin pistleri boş kaldı.

"Sezonun başlaması için 70-80 santimetre kar yağmasına ihtiyaç var"

Tunceli Gençlik ve Spor İl Müdürü Lokman Ekinci, AA muhabirine, kentteki Ovacık Kayak Merkezi'nin turizm açısından önemli olduğunu söyledi.

Her yıl merkeze çevre il ve ilçelerden ziyaretçi geldiğini belirten Ekinci, şunları kaydetti:

"Kayak merkezimizde kış mevsimi öncesi gerekli tamirat ve tadilatlarımızı yaptık ama bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle sezonu başlatamıyoruz. Sezonun başlaması için en az 70-80 santimetre kalınlığında kar yağmasına ihtiyaç var. Geçen sene bu zamanlar kayak merkezinde kar kalınlığı 2 metreydi. Bu yıl ilimizde kar yağışının olmaması tesislerimizi ciddi şekilde etkiledi. Şu an tesislerimiz boş denecek kadar az misafire hizmet veriyor."

Ekinci, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından kentte ciddi yatırımlar yapıldığını vurguladı.

Ülke genelinde havanın kurak geçmesi ve yağışların olmamasına üzüldüğünü dile getiren Ekinci, "Önümüzdeki hafta kar yağışı bekleniyor. Şu an Ovacık Kayak Merkezi'nde 10-15 santimetreye yakın kar var. Ümit ediyorum ki önümüzdeki hafta itibarıyla kayak sezonunu açacağız." ifadelerini kullandı.

"Sıcaklar arttığı için kar da yağmıyor"

Küpkıran Kayak Merkezi İşletmecisi Ali Yılmaz da geçen yıl kar yağışının fazla olması nedeniyle sezonu daha erken açtıklarını hatırlattı.

Kayak merkezini bu yıl 4 milyonluk yatırımla sezona hazırladıklarını ifade eden Yılmaz, "Kayak yapmak için diğer illerden arayan misafirler oluyor. Geçen sene bu zamanlar yaklaşık 60 santimetre kar vardı. Yüzlerce insan burada gündüzleri ve geceleri kayak yapıyordu. Bu sene gelen giden hiç kimse yok ve kar da yok. Hayatımda ilk defa böyle bir şey gördüm. Sıcaklar arttığı için kar da yağmıyor." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı Dağı'na 2,5 ay sonra kar yağdı https://gazetebirlik.com/haber/agri-dagina-25-ay-sonra-kar-yagdi-4428/

Gece saatlerinde Iğdır'ın yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu.

Yağış 5 bin 137 metre rakımlı Ağrı Dağı'nı ve eteklerini beyaza bürüdü.

Karlı dağ, kentin farklı noktalarından görüntülendi.

Ağrı Dağı'na en son 26 Ekim 2022'de kar yağmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Nuh'un Gemisi'ne ait olduğuna inanılan alandan alınan numuneler İTÜ'de incelenecek https://gazetebirlik.com/haber/nuhun-gemisine-ait-olduguna-inanilan-alandan-alinan-numuneler-itude-incelenecek-5794/

Harita Yüzbaşı İlhan Durupınar, 1959 yılında Harita Genel Komutanlığında bölge haritalarını oluşturmak için hava fotoğrafları üzerinde çalışma yaparken, Ağrı Dağı'nın Telçeker köyü yakınlarında bulunan ve Nuh'un Gemisi'ne ait kalıntıların olduğuna inanılan alanı keşfetti.

Her yıl dünyanın dört bir yanından çok sayıda kişinin ziyaret ettiği, bilim insanlarının hakkında yüzlerce makale ve kitap yazdığı alanla ilgili İstanbul Teknik Üniversitesi ile İbrahim Çeçen Üniversitesi arasında bir süre önce imzalanan "Akademik İşbirliği Protokolü" kapsamında araştırma çalışmasına başlandı.

Bu kapsamda İTÜ Rektör Yardımcısı ve Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral, Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emin Çiftçi, Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Karaman, Jeofizik Mühendisliği öğretim üyeleri Doç. Dr. Tuna Eken ve Doç. Dr. Şener Özdamar, Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsünden Doç. Dr. Bülent Arıkan ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Muhittin Karaman'dan oluşan akademisyen grubu Ağrı'ya geldi.

İTÜ'den akademisyenler ile AİÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Kaya, AİÇÜ'de görevli akademisyenler ve IC İbrahim Çeçen Holding Genel Müdürü Meral Dinçer, Valilik koordinesinde, iki üniversitenin işbirliği ve IC Holding'in destekleriyle hayata geçirilecek araştırma projesinin ilk adımı için bölgeyi ziyaret etti.

Alandan alınan numuneler laboratuvarda incelenecek

Doğubayazıt'ın Telçeker köyü sınırlarındaki alanda incelemeler yapıp bölgenin toprak ve taş yapısıyla ilgili bazı numuneler alan akademisyenler, laboratuvar incelemelerinin ardından projenin yol haritasını hazırlayacak.

İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kumral, AA muhabirine, iki üniversite arasında yapılan işbirliği kapsamında, kentin turizmi açısından önemli bir potansiyeli olan Nuh'un Gemisi ile ilgili projenin hayata geçirilmesi kararı alındığını söyledi.

Projenin ön araştırmalarını yaptıklarını ifade eden Kumral, şöyle konuştu.

"Burayı daha detaylı incelemek gerekiyor. Ön araştırma neticesinde öncelikle ilk bulgularımızı araştıracağız. Daha sonra da bu bulgularımız neticesinde projemizin geliştirilmesine ve ne tür bir araştırma ve yöntem uygulanmasına karar vereceğiz. Kış sonrası havaların ısınmaya başlamasıyla tekrar Ağrı'yı ziyaret ederek çalışmanın detaylandırılmasına ve sonuçlandırılmasına gayret edeceğiz. Umarım verimli olur. Hem ülkemiz hem Ağrı'mız hem de dünya turizmine de hizmet edecek bir çalışma neticelendireceğimizi ümit ediyorum."

"Gemi şeklindeki yerin örneklendirilmesi yapıldı"
Kumral, alanda yaptıkları çalışmalardan bahsederek, "Ekiplerimiz belirli noktalarda ayrıldılar. 3 boyutlu numunelendirmeler yapıldı. Gemi şeklinde bir şekil var. O şeklin yukarıdan aşağıya doğru örneklendirilmesi yapıldı. Bölge tamamen gezildi. Jeoarkeolojik çalışma yapan hocamız tarafından da bölgeden bazı bulgular ortaya kondu. Yatay yönde de örneklemeler yapıldı. Bu örneklemelerin öncelikle mineralojik olarak ve jeokimyasal olarak incelemesi yapılacak, 'bu yapının içinde herhangi bir organik madde var mı, yok mu veya gerçekten diğer ortamlardan farklı mı, değil mi, genel jeolojik yapı ve jeokimyasından farklı mı, değil mi?' onlara bakılacak." diye konuştu.

Çok önemli bir çalışma yapacaklarını belirten Kumral, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsünden Doç. Dr. Bülent Arıkan ise Ağrı ve çevresinde arkeoloji olarak daha fazla çalışılması gerektiğini ifade ederek, "Benim kendi uzmanlık alanım olan yer bilimleri ve arkeolojinin kesişimi olan jeoarkeoloji alanında da özellikle yakın çevrede bulunabilecek olan kültür enformasyonlarına baktık ve araştırdık. Ekip üyelerimizle burada bazı değerlendirmelerde bulunduk. Projemizin ileri safhaları için özellikle disiplinler arası yöntemlerle çalışılabilecek alanları tespit ettik. Bu disiplinler arası çalışmanın içine girecek olan çalışma kolları ve bilim dallarını kararlaştırdık." dedi.

AİÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Kaya da projenin çok önemli olduğunu ve İstanbul Teknik Üniversitesinin bu alanda ülkenin en iyi üniversiteleri arasında yer aldığını söyledi.

Alanında uzman akademisyenlerle sahada çalışma yaptıklarını anlatan Kaya, "Kurmuş olduğumuz bu proje ekibi bilimsel donanımı olan akademisyenlerden oluşmaktadır. Hocalarımız alandan numuneler aldı. Bu numuneler İTÜ'nün laboratuvarlarında değerlendirilecek ve önümüzdeki süre içerisinde de yapılması gerekenler proje şeklinde ortaya konulacak." ifadelerini kullandı.

IC Holding Genel Müdürü Meral Dinçer de İbrahim Çeçen Vakfı olarak bilimsel çalışmalara çok önem ve destek verdiklerini, çok büyük ve uzun soluklu projenin ilk adımını atmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da 'İlk Evim, İlk İş Yerim' projesinde yapılacak konutlar için kura töreni https://gazetebirlik.com/haber/agrida-ilk-evim-ilk-is-yerim-projesinde-yapilacak-konutlar-icin-kura-toreni-7411/

Kentteki 2 bin 500 kişilik spor salonunda gerçekleştirilen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Vali Osman Varol törende, İstanbul'da haince bir saldırı yaşandığını söyledi.

Saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara da şifa dileyen Varol, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti bulunduğu coğrafyada bin yılı aşkın süredir mücadele eden çok aziz bir milletin oluşturduğu bir devlettir. Bu devlet bugüne kadar bütün zorluklarla mücadele etmesini bilmiş ve bunların tamamının üstesinden gelmiştir. Bu millete ve bu devlete terörle diz çöktürmek mümkün değildir. Bundan sonra da mümkün olmayacaktır." dedi.

Proje çerçevesinde il genelinde 1480 konutun yapılacağını hatırlatan Varol, Taşlıçay ilçesi dışında il merkezi ve ilçelerde yoğun bir başvuru olduğunu ifade etti.

Kendilerine kura çıkmayan vatandaşların üzülmemesini isteyen Varol, "Devletimiz kuvvetlidir. TOKİ medarıiftiharımızdır. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bu tip projeler devam edecek ve ihtiyacı olan tüm vatandaşlarımıza bu konutlar temin edilecektir." dedi.

Sosyal devlet vurgusu yapan Varol, şöyle devam etti:

"Bizim devletimiz, Anayasa'da da ifadesinin bulunduğu şekilde bir sosyal devlettir. Bu en önemli özelliklerinden biridir. Sosyal devlet özelliğini göstermek için de hem TOKİ eliyle bu tarz projeleri sürdürmekte hem de diğer alanlarda vatandaşlarımıza destek olarak her türlü çalışmayı başarılı bir şekilde yürütmektedir. Yaklaşık 2 ay önce açıklanan bu dev projede, süreç içerisinde gerçekten vatandaşlarımızın çok önemli ihtiyaçlarına cevap vermiş olacaktır."

Belediye Başkanı Savcı Sayan ise İstanbul'daki terör saldırısını lanetlediklerini belirterek, saldırının herkesi üzdüğünü ifade etti.

Varol ve Sayan, daha sonra noter huzurunda ilk kurayı çekti. Hak sahiplerinin isimlerinin okunup dijital ekrana yansıtıldığı kura devam ediyor.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'daki yolcu otobüsü kazasında hayatını kaybedenlerin kimlikleri tespit ediliyor https://gazetebirlik.com/haber/agridaki-yolcu-otobusu-kazasinda-hayatini-kaybedenlerin-kimlikleri-tespit-ediliyor-5275/

Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırılan cenazelerin kimlik tespiti için yakınlarından DNA örnekleri alınarak Trabzon Adli Tıp Kurumuna gönderildi.

Adli tıptan gelecek sonuca göre kimlik tespitleri yapılarak cenazeler ailelerine teslim edilecek.

Kazada vefat edenlerin yakınlarının hastane önündeki bekleyişi sürüyor.

Kızılay'ın psikososyal destek ekibi ile mobil aşevi ise hastane önünde bulunan acılı ailelere destek oluyor.

Ayrıca kazada ölen ve yaralananların yakınlarının Ağrı Belediyesince gece konaklama ihtiyaçları giderildi ve hastane bahçesinde soğuktan etkilenmemeleri için çadır kuruldu.

Van'dan Ağrı istikametine giden 34 EG 1164 plakalı Van Yolu firmasına ait yolcu otobüsü ile biri pancar yüklü iki tır Tutak ilçe merkezinde çarpışmış, alev alan otobüsteki yangın itfaiye ekiplerinin uzun uğraşları sonucu söndürülmüştü. 21 kişinin olduğu öğrenilen otobüsteki 7 kişi ölmüş, 2'si ağır 18 kişi yaralanmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da kamyonla çarpışan otobüsün alev aldığı kazada 7 kişi hayatını kaybetti https://gazetebirlik.com/haber/agrida-kamyonla-carpisan-otobusun-alev-aldigi-kazada-7-kisi-hayatini-kaybetti-5180/

Tutak ilçesinde otobüs ile kamyonun çarpıştığı ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda sağlık, itfaiye ve jandarma ekibi sevk edildi.

Çarpışmanın etkisiyle alev alan otobüsü, itfaiye ekipleri söndürmeye çalışıyor.

Jandarma ekipleri bölgede geniş güvenlik önlemi aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kazada 7 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrılı kadın çiftçiler 'çilek yetişmez' denilen arazide tonlarca çilek üretti https://gazetebirlik.com/haber/agrili-kadin-ciftciler-cilek-yetismez-denilen-arazide-tonlarca-cilek-uretti-6490/

Ağrı'da geçen yıl Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ağrı Valiliği iş birliğinde, İl Özel İdaresi kaynaklarıyla finanse edilen proje kapsamında 20'si kadın olmak üzere 40 çiftçi için birer dekardan oluşan çilek bahçeleri kuruldu.

Maliyetinin tamamına yakını devlet tarafından karşılanan, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince çiftçilerin evlerine yakın arazilerde kurulumu tamamlanan bahçelerde, damlama yöntemli sulama sistemiyle çilek üretimi yapılıyor.

Üretimde söz sahibi olmak için projeden yararlanan köylerdeki kadın çiftçiler de yaz ayları boyunca emek verip bakımını yaptıkları bahçelerinde yetişen çileklerin hasadını gerçekleştiriyor.

Kadın çiftçiler, belirli aralıklarla topladıkları çilekleri isteyen vatandaşlara ve manavlara belirli bir ücret karşılığında satarak aile ekonomisine katkı sunuyor.

"Bu sene üçüncü hasadı yapıyoruz"

Patnos ilçesine bağlı Yukarıgöçmez köyünde yaşayan Hülya Aydın, AA muhabirine, projeden çok memnun olduklarını ve seneye bahçeyi daha da büyütmeyi hedeflediklerini söyledi.

Çileklerin organik ve çok lezzetli olduğunu belirten Aydın, şöyle konuştu:

"Bu bahçe sayesinde aile bütçemize katkıda bulunuyoruz. Çevreden bahçeye özenenler de oluyor. Daha önce 'burada çilek yetişmez' diyorlardı. Buradaki millet çaba gösterirse her şey olur. Çevreden isteyen eş, dost ve komşularımız ile sipariş üzerine manavlara satıyoruz. Bu çileklerle reçel de yapıyoruz. Tadı çok güzel oluyor. Geçen yıl ilk defa üretim yaptık ama bu senenin verimi daha iyi oldu. 3 tona yakın çilek ürettik. 50 bin liraya yakın bir kazanç sağladık. Bu sene üçüncü hasadı yapıyoruz. Herkes bu projelere başvuru yapsın." 

"Buradan kazandığım parayla 5 çocuk okutuyorum"

Çiftçilerden Melek Ceyhan ise verimden memnun olduklarını belirterek, "Kadınları desteklemeleri çok iyi. Bütün kadınlar bu şekilde üretim yaparak ailelerine katkıda bulunabilirler çünkü devletimiz destekte bulunuyor." dedi.

Ürettiği çileklere talebin fazla olduğunu ifade eden Ceyhan, "Taleplere yetişemiyorum. Çileklerin aroması çok güzel. 2 yıldır satış yapıyorum. Gelirimiz de güzel oluyor. Buradan kazandığım parayla 5 çocuk okutuyorum. Desteklerinden dolayı yetkililere teşekkür ediyorum. Çileklerin yanında fidelerimizi de satıyorum. Çileklerin nasıl ekildiğini diğer kadınlara da gösteriyorum. Bu sene yaklaşık 8 bin liralık satış yaptım." diye konuştu.

İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin de projede il genelinde kadın çiftçilere öncelik verdiklerine söyledi.

Projede önceliklerinin çiftçilerin aile bütçelerine katkı sağlamak olduğunu dile getiren Engin, şunları kaydetti:

"İlgiden dolayı önümüzdeki yıllarda bu projeyi büyütmeyi düşünüyoruz. Kadın çiftçilerimiz başta olmak üzere 100'e yakın çilek bahçesi kurmayı hedefliyoruz. Biz kadınların elinin değdiği her şeyin güzelleştiğini görüyoruz bu bahçede olduğu gibi. 40 çiftçi için ortalama birer dekardan çilek bahçeleri yaptık. Özellikle kadın kardeşlerimizin yoğun bir talebi oldu."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'daki okulların temizlik ürünlerini lise öğrencileri üretiyor https://gazetebirlik.com/haber/agridaki-okullarin-temizlik-urunlerini-lise-ogrencileri-uretiyor-9795/

Ağrı'daki okullarda kullanılan temizlik ürünlerini, geçen sene kurulan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kimya Teknolojisi Bölümünün öğrencileri üretiyor.

Öğretmenlerinin rehberliğinde okulun atölyesinde çalışma yapan öğrenciler, sıvı sabun, köpük sabun, yüzey temizleyici, çamaşır suyu, bulaşık deterjanı, bulaşık parlatıcısı, el dezenfektanı, yüzey dezenfektanı, yağ çözücü ve kolonya gibi çok sayıda ürünü kendileri yapıyor.

Tatil dönemlerinde de mesai yaparak okulların bu alandaki ihtiyacını karşılayan öğrenciler, meslek öğrenmenin yanında döner sermayeden kazandıkları ücretle de harçlıklarını çıkarıp aile ekonomilerine katkıda bulunuyor.

"Meslek liselerimizde 30 milyon liranın üzerinde ciro yapacağız"
İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, okulda bir yıl içericisinde 200 tona yakın temizlik ürünü üretildiğini söyledi.

Öğrencilerin bu şekilde üretimin önemini kavradıklarını vurgulayan Kökrek, şöyle konuştu:

"Bizim için para ikinci planda, önemli olan okullarımıza en güzel, kaliteli ve nitelikli hizmet sunabilmektir. Bu okul da bize bu avantajı sağlamış oluyor. Öğrencilerimiz tüketmekten ziyade üretim yapıyor. Üretmeyi seven kişi, yaşamı boyunca bunu hayatına sindirmiş olacak. Okullarda mutlu bir toplum yetiştirmeyi arzu ediyoruz. Geçen sene ekim ayının sonunda Milli Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer ilimizi ziyaret etmişti. Eğitim değerlendirme toplantısında bize bir talimat verdi. Her yıl 1,5 milyon civarında olan döner sermaye tutarının bir yıl içerisinde 25 milyona çıkarılması talimatını vermişti. Biz 10 ay içerisinde 25 milyon liranın üzerine çıktık ve 30 milyona yaklaştık. Yıl sonuna kadar il genelindeki meslek liselerimizde 30 milyon liranın üzerinde ciro yapacağız."

Kökrek, okulun öğrenci sayısının arttığını ve üretim kapasitesinin de artarak devam edeceğini belirterek, "Bu okulumuzda, şu ana kadar 1 milyon 800 bin liralık döner sermaye cirosu elde ettik. Bu ciro 15 öğrenciyle elde edildi. Şu anda 134 öğrencimiz var. Okullarımızın yeni açılması nedeniyle alımları yeni gerçekleştiriyoruz. Üretimlerimize hız vermiş durumdayız. Yıl sonuna kadar inşallah bu okulumuzda 10 milyon liralık ciro sağlamış olacağız." dedi.

Okul Müdürü Enver Aba ise aralık ayından bu yana döner sermayede çalışan 12 öğrenciye toplamda 150 bin lira ücret verdiklerini ve ürünleri Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullara dağıttıklarını aktardı.

Öğrencilerden Azra Akgül de hem mesleği öğrendiklerini hem de kazandıkları parayla okul harçlıklarını çıkardıklarını dile getirdi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da yağışlarla tarım ürünlerinde verim artışı yaşanıyor https://gazetebirlik.com/haber/agrida-yagislarla-tarim-urunlerinde-verim-artisi-yasaniyor-8082/

AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Ziraat Odası Başkanı Ömer Yıldız ve beraberindekilerle ayçiçeği tarlalarında incelemelerde bulundu.

Çelebi,  tarım ürünlerinde bu yılı altın yıl olarak gördüklerini söyledi.

Tarım ürünlerinde büyük bir artışın olduğunu belirten Çelebi, şunları kaydetti:

"Ayçiçeği, silajlık mısır, arpa, buğday ve diğer tarım ürünlerinde büyük bir verim var. İlimizde bu yıl 44 bin dekarlık alana ayçiçeği ekildi. Bunun 23 bini yağlık, 21 bini de çerezlik ayçiçeğidir. Geçen sene çok kuraklık vardı. Çok güzel bir yağmur yağdı ve çiftçimizin yüzü güldü. Bu sene Ağrı'nın tarımdaki altın vuruş yılı olarak tarihe geçmesini arzu ediyoruz. Bu sene çok güzel bir gelirimiz oldu. İnşallah bir dahaki sene de aynı şekilde gelirimiz olursa ilimizin gayri safi milli hasıla ve ekonomideki girdileri çok daha güzel bir neticeye gelir. Biz de bu durumdan sevinçliyiz."

Çelebi, devlet desteğiyle kentte ayçiçeği üretim ve ekim alanının her geçen yıl daha da arttığını anlattı.

Ayçiçeğinin hasadına az bir süre kaldığını ve bu üründen de verim beklediklerini ifade eden Çelebi, "Devlet desteği ve hibelerimiz var. Hibeleri genelde on ikinci ay ve birinci ayda dağıtıyoruz. Biz bunu Sayın Bakanımızla konuştuk. Buradaki hibe desteklerini beşinci ve altıncı aya, ayrıca diğer desteklerimizi de yedinci ve sekizinci aya kaydırılması konusunda Sayın Bakanımızı bilgilendirdik. Toprak Mahsulleri Ofisi Ağrı Ajans Amirliği'nde devlet hazinesinden desteği olan arpaya 500 lira, buğdaya da 1000 lira 30 Ağustos'ta sona eriyordu. Çiftçilerimizin bizden talep, eylül ayının sonuna kadar uzatılmasıydı. Ben de Sayın Bakanımızla telefon görüşmesi yaptım ve bu süreyi uzatacaklarını belirtti. Bundan dolayı Sayın Bakanımıza çok teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Ziraat Odası Başkanı Yıldız ise bu sene yağışlar ve Yazıcı Barajı'ndan gelen suyla tarım ürünlerinin iyi durumda olduğunu aktardı.

Çiftçi Nazif Acarbay de bu sene geçen seneye göre daha çok buğday elde ettiklerini dile getirerek, "Bu sene yağmur bol olduğu için yüzde 50'ye yakın verim arttı. Yağmurun yağmasını bekliyoruz ve daha sonra tarlaları ekeceğiz. Ayçiçeği, silajlık mısır, yonca ve korunga gibi birçok üründe verim arttı. Her sene böyle artış olsa çok mutlu oluruz." dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'daki çiftçiler arpa ve buğday tarlalarında yoğun hasat mesaisinde https://gazetebirlik.com/haber/agridaki-ciftciler-arpa-ve-bugday-tarlalarinda-yogun-hasat-mesaisinde-5953/

Geçen yıl kuraklık nedeniyle zor zamanlar geçiren çiftçilerle besicilerin yüzü, bu yıl ilkbaharda etkili olan yağışlarla güldü.

Ağrı ve Eleşkirt ovalarındaki verimli arazilerinde iş makineleriyle yoğun hasat mesaisine giren çiftçiler, elde ettikleri mahsulden ihtiyaçlarının dışındakileri kent merkezi ve çevre illere pazarlayacak.

Tarım ve Orman İl Müdürü, Kenan Engin, geçen yıl kuraklık nedeniyle Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Ağrı'da da bitkisel üretimde verim kaybı yaşandığını hatırlattı.

Bu yıl yağışlarla çiftçilerin bereketli bir sezon geçirdiğini ifade eden Engin, şöyle konuştu:

"Geçen sene kuraklığa bağlı olarak çiftçinin yüzde 40'lık verim kaybını Tarım ve Orman Bakanlığımız kuraklık desteğiyle telafi etti. Hamdolsun çiftçilerimiz açısından bu sene çok ciddi bir bereket yılı oldu. Geçen sene toplam 3,5 milyon dekar tarım arazisi içerisinde 660 bin dekar arpa ekim alanımız vardı. 870 bin dekar da buğday ekim alanımız vardı. Geçen sene 93 bin ton arpa, 125 bin ton da buğday elde ettik. Yüzde 40'lık bir verim kaybımız vardı." 

"Arpada geçen yılın iki katı rekolte bekleniyor"
Engin, kentin hayvancılık ili olduğu için arpa ve buğdayların sapının da saman olarak kullanıldığını ve samandan da önemli bir gelir beklediklerini anlattı. 

Bu yıl kentte 700 bin dekar alanda arpa, 880 bin dekar civarında da buğday ekim alanının bulunduğunu dile getiren Engin, şunları kaydetti:

"Bu sene arpada beklediğimiz rekolte 180 bin ton civarında ve geçen yılın tam iki katı. Buğdayda da 215 bin ton rekolte bekliyoruz. Hamdolsun bu sene hem çiftçimizin yüzü gülüyor hem de bereketli bir yıl."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Köylüler yıllardır Ağrı'dan göç etmeyen leyleklere özenle bakıyor https://gazetebirlik.com/haber/koyluler-yillardir-agridan-goc-etmeyen-leyleklere-ozenle-bakiyor-36/

Sahip olduğu sulak alanlarıyla çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapan Doğubayazıt ovasında bulunan ilçenin Bardaklı köyü, her yıl leylekler başta olmak üzere bir çok göçmen kuşu ağırlıyor.

5137 metre rakımıyla Türkiye'nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı'na yakın noktadaki köyde yıllar önce eski bir aydınlatma direğine yaptıkları yuvada yaşamını sürdüren leylekler de yıllardır köy ve çevresinden göç etmiyor.

Yazın gün boyu ovada avlanarak karınlarını doyurup köydeki yuvalarına dönen leylekler, sonbaharda ise civardaki sazlıklara gidip kışı burada geçiriyor.

Bu nedenle köylülerin özenle baktığı leylekler yöreye gelenlerin de beğenisini topluyor. Köye gelen vatandaşlar, leyleklerin fotoğrafını çekiyor.

Köy muhtarı Ahmet Şah Kurt, AA muhabirine, 53 yaşında olduğunu ve çocukluğundan bu yana leyleklerin her zaman köye geldiğini söyledi.

Leyleklerin köye ayrı bir güzellik katttığını belirten Kurt, şöyle konuştu:

"Köyümüzün hemen yanında sazlıklar bulunuyor ve zaten burada çok sayıda kuş türü yer alıyor. Leylekler de havalar ısınınca köyün içindeki yuvaya geliyor, kışın da sazlıklarda kalıyor. Leyleklere özenle bakıyoruz, kimse de zarar vermiyor. Leylekler de bizden biri oldu. Çoğu zaman yoldan geçen insanlar burada durup fotoğraflarını çekiyor. Leylek yuvasının Ağrı Dağı manzarasında olması da ayrı bir anlam taşıyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye Dağ Koşusu Şampiyonası Ağrı'da yapıldı https://gazetebirlik.com/haber/turkiye-dag-kosusu-sampiyonasi-agrida-yapildi-3028/

Doğubayazıt ilçe merkezinde 24 ilden gelen yaklaşık 300 sporcunun katılımıyla başlayan yarış, İshak Paşa Sarayı önünde tamamlandı.

Sıcak havada zorlu patika yollarda derece elde etmek için ter döken sporcular, 18 yaş altı ve 20 yaş altı kategorilerinde 6 kilometre, büyükler kategorisinde ise 12 kilometrede koştu.

Yarışmaların ardından saray avlusunda düzenlenen ödül töreninde konuşan Doğubayazıt Kaymakam Vekili ve Taşlıçay Kaymakamı Adem Topaca, bu tarz organizasyonların bölgenin tanıtımı için önemli olduğunu söyledi.

Türkiye Atletizm Federasyonu yetkilisi Muzaffer Karadeniz de her zaman gençlerin yanında olduklarını ifade etti.

İlçedeki iş insanı Barış Çoktin'in sponsor olduğu organizasyonda, kategorilerinde birinci olan sporculara 7 bin, ikincilere 5 bin, üçüncülere 3 bin, dördüncülere 2 bin ve beşincilere de bin liralık hediye çekleri verildi.

Programa Doğubayazıt Belediye Başkanı Yıldız Acar, ilçe protokolu ve vatandaşlar da katıldı.

Yarışmalarda dereceye girenler şöyle:

Büyük kadınlar:
1. Bahar Atalay

2. Gizem Nur Keskin

3. Selma Çakmak

- Büyük erkekler:

1. Saffet Elkatmış

2. Abdullah Çakır

3. Hakan Buğanlı

20 Yaş altı kadınlar:
1. Merve Karakaya

2. Yağmur Avinçli

3. Dilan Çukurçam

- 20 yaş altı erkekler:

1. Mervan Haykır

2. Ali Demir

3. Metin Uysal

18 yaş altı kızlar:
1. Berfin Gümüş

2. Berivan Topuz

3. Zeynep Ertaş

18 yaş altı erkekler:

1. Utku Göler

2. Emre Durun

3. Barış Dmeirtaş

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şehit infaz koruma memuru Ağrı'da son yolculuğuna uğurlandı https://gazetebirlik.com/haber/sehit-infaz-koruma-memuru-agrida-son-yolculuguna-ugurlandi-6858/

Şehidin Türk bayrağına sarılı tabutu, Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanı'ndan alınarak kortej eşliğinde törenin yapılacağı Ulu Cami'ye getirildi.

Tören alanında bekleyen şehidin kardeşleri, babası ve yakınları Türk bayrağına sarılı tabuta sarılarak gözyaşı döktü.

Ağrı Valisi Osman Varol, şehidin babası Mahmut Yiğit'e sarılarak teskin etti.

Törene şehidin ailesi ve yakınlarının yanı sıra Adalet Bakan Yardımcıları Uğurhan Kuş, Zekeriya Birkan, Ağrı Valisi Osman Varol, Belediye Başkanı Savcı Sayan, Ağrı Cumhuriyet Başsavcısı Mehdi Can, İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Hamur Kaymakamı Kerem Türker, Hamur Belediye Başkanı Cezmi Ergül ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Şehit Yiğit'in naaşı burada kılınan cenaze namazının ardından dualar eşliğinde Hamur Merkez Mezarlığı'nda toprağa verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da kamyon şarampole yuvarlandı, 2'si çocuk 5 kişi hayatını kaybetti https://gazetebirlik.com/haber/agrida-kamyon-sarampole-yuvarlandi-2si-cocuk-5-kisi-hayatini-kaybetti-415/

Erzurum-Ağrı kara yolu Eleşkirt ilçesi Çiftepınar köyü mevkisinde M.U. idaresindeki ev eşyası yüklü kamyon şarampole devrildi.

Kazayı görenlerin 112 Acil Çağrı Merkezi'ne haber vermesi üzerine bölgeye jandarma, sağlık, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi.

Ağaçlara çarpan kamyondaki sürücüyü kurtaran ekipler, anne, baba ve 2 çocuğunu da bölgeye yönlendirilen vinçle sıkıştıkları araçtan çıkardı.

Kontrollerde kamyonda sıkışan 4 kişinin hayatını kaybettiği belirlendi.

Ağır yaralanan sürücü M.U. da kaldırıldığı Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Hayatını kaybeden 5 kişinin cenazeleri, Eleşkirt Devlet Hastanesi morguna konuldu.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Kar kaplanları' 10 metrelik karla mücadele ediyor https://gazetebirlik.com/haber/kar-kaplanlari-10-metrelik-karla-mucadele-ediyor-9084/

Ağrı'da, kışın yoğun kar yağışı sebebiyle aylarca karla mücadele eden İl Özel İdaresi ekipleri, baharda da kalınlığı 10 metreyi bulan karla mücadele edip yolları açıyor.

Kentte kış mevsimi boyunca 4 bin 817 kilometrelik yol ağında İl Özel İdaresine ait 81 iş makinesi, 91 personel ve 8 mobil destek ekibi görev yaptı.

Yılın yarısını karla mücadeleyle geçiren ekipler, çığ tehlikesi altında yolları ulaşıma açık tutmak için yoğun çaba sarf ediyor.

"Kar kaplanları" olarak nitelendirilen ekipler, kentin en zorlu yerlerinden olan ve bu yıl 6 kez çığ düşen Eleşkirt ilçesine bağlı Hayrangöl köy yolunda ulaşımı sağlamak için yoğun çaba gösterdi. Ekipler, yer yer kalınlığı 10 metreye ulaşan karlı yolu 12 günlük mücadeleyle tamamen ulaşıma açtı.

Çığların düştüğü bölge ve ekiplerin zorlu karla mücadelesi, (AA) ekibi tarafından dron ile görüntülendi.

"Son yılların en yoğun karla mücadelesini yürütüyoruz"

İl Özel İdaresi operatörü Asım Açık, AA muhabirine, son yılların en yoğun karla mücadele çalışmasını yürüttüklerini söyledi.

Daha önce de aynı köy yolunda çalıştığını ve ilk defa bu kadar büyük bir çığ gördüğünü belirten Açık, şöyle konuştu:

"Bu kış çok çetin geçti. Çalıştığımız yer Hayrangöl köy yolu, derin bir vadiden geçiyor. Son günlerde bu yolda yaklaşık 6 noktaya çığ düştü. Bu yolda günlerdir çok yoğun ve özverili çalışma yaptık. Çığın düştüğü bazı noktalarda kar kalınlığı 10 metreyi buluyor. Köye ulaşmamıza 1,5 kilometre kaldı. Çığ düşen bölgeyi temizlemek çok zor. Çığın olduğu yerlerde kar, taş gibi oluyor ve çok sert olunca sökülmesi zor oluyor. Çok hızlı çalışmamıza rağmen karın çok olması nedeniyle ilerleme yavaş oluyor."

Bazı günler ulaşıma açtıkları yolları, tipi nedeniyle aynı gün yeniden açmak zorunda kaldıklarını ifade eden Açık, kırsaldaki hasta kurtarmalarında sağlık ekipleri ile vatandaşlara yardımcı olduklarını anlattı.

"Tüm ekiplerimizle gece gündüz demeden çalıştık"

Vatandaşların mağdur olmaması için ellerinden geleni yaptıklarını vurgulayan Açık, şunları kaydetti:

"İl Özel İdaresi olarak sorumluluk alanımızdaki yollarda çok yoğun çalışma yürüttük. Vatandaşların mağdur olmaması ve kesintisiz ulaşım sağlamak adına tüm ekiplerimizle gece gündüz demeden çalıştık. Kış bizi zorladı ama çok şükür bu sezonu da kazasız geçirmeyi başardık. Geçtiğimiz günlerde çalıştığımız noktaya yakın 2 yere çığ düştü. Ağrı'da en zor ve en tehlikeli yol Hayrangöl köyü yoludur."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı-Erzurum kara yolu yoğun kar ve tipi nedeniyle tır geçişine kapatıldı https://gazetebirlik.com/haber/agri-erzurum-kara-yolu-yogun-kar-ve-tipi-nedeniyle-tir-gecisine-kapatildi-8425/

Kentte etkili olan fırtına, akşam üzeri yerini kar yağışına bıraktı.

Etkisini artıran kar ve tipi yaşamın yanı sıra ulaşımı da olumsuz etkiliyor.

Karayolları 123. Şube Şefliği ekipleri, Ağrı ile Erzurum'u birbirine bağlayan D-100 kara yolunda ulaşımda aksama yaşanmaması için çalışma başlattı.

Yaklaşık 10 iş makinesiyle bölgede karla mücadele çalışması yürüten ekipler, yoğun kar ve tipiye rağmen yolu ulaşıma açık tutmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Bölgede gece saatlerinde etkisini daha da artıran kar ve tipi nedeniyle sürücülerin yolda olumsuzluk yaşamaması için Erzurum'un Horasan ile Ağrı'nın Eleşkirt ilçesi bölgelerinde tırların geçişine izin verilmiyor.

Sürücülerin tırlarını yol kenarına park etmesiyle araç kuyruğunun oluştuğu bölgede, kar küreme ve tuzlama çalışması yapılıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da sağlık ekipleri yolu kapanan mezradaki hasta için seferber oldu https://gazetebirlik.com/haber/agrida-saglik-ekipleri-yolu-kapanan-mezradaki-hasta-icin-seferber-oldu-8839/

İlçeye yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Nallıkonak köyü Güllüce mezrasında rahatsızlanan 42 yaşındaki Sevgül Daşdemir'i, yoğun kar ve tipinin yolun kapatması sonucu hastaneye götüremeyen eşi İhsan Daşdemir, 112 Acil Çağrı Merkezini arayarak yardım istedi.

Bölgeye sevk edilen biri paletli iki ambulans, yolun açık olduğu Nallıkonak köyü mevkisine kadar gidebildi. Görevliler, geriye kalan 5 kilometrelik yolda, yer yer 2 metreyi bulan kar kalınlığına rağmen paletli ambulansla ilerleyerek mezraya ulaştı.

Daşdemir'e evde ilk müdahaleyi yapan sağlık görevlileri, hastayı yolun açık olduğu yerde bekleyen ambulansa teslim etti.

Ekiplerin 7 saatlik zorlu çalışması sonucu Hamur Devlet Hastanesine kaldırılan hastanın durumunun iyi olduğu öğrenildi.

İhsan Daşdemir, eşini hastaneye ulaştıran sağlık ekiplerine teşekkür etti.

Ekiplerin zorlu mücadelesi drone ile görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Öğrencilerin atık malzemelerden kurduğu kütüphane örnek oldu https://gazetebirlik.com/haber/ogrencilerin-atik-malzemelerden-kurdugu-kutuphane-ornek-oldu-4973/

Ağrı'da öğrenciler, tamamen atık malzeme kullanarak 13 okula kütüphane kazandırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde yürütülen "Sıfır Atık Projesi" kapsamında, İl Milli Eğitim Müdürlüğü okullarda ve pansiyonlarda kullanılmayan malzemelerin geri dönüşüme kazandırılması için çalışma başlattı.

İlk olarak Erol Parlak Güzel Sanatlar Lisesi'nde okuyan öğrencilerin atık malzemelerden okullarına kurduğu kütüphane, ildeki çocuklara örnek oldu.

Kentteki 13 okulun öğrencileri de atık sıra, masa, araç lastiği, salça kutusu, bilgisayar, tahta sebze kasaları gibi malzemelerden okullarına kütüphane kazandırdı.

Öğrenciler, kütüphanelerin kitaplarını da kendi imkanlarıyla temin etti.

Otantik kütüphanelerde keyifle zaman geçiriyorlar

Öğrenciler, büyük emeklerle eğitim yuvalarına kazandırdıkları otantik kütüphanelerde hem derslerine çalışıyor hem de kitap okuyup keyifle zaman geçiriyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, AA muhabirine, "Kütüphanesiz Okul Kalmayacak" projesi kapsamında kente 554 kütüphane kazandırdıklarını söyledi.

Kütüphanelere öğrencilerin çok ilgi gösterdiğini ifade eden Kökrek, şöyle konuştu:

"Bu kütüphaneleri yaparken bir okulda sıfır atıktan kütüphane yapma kararı aldık. Erol Parlak Güzel Sanatlar Lisesi'nde atık malzemelerden yaptığımız kütüphane örnek teşkil etti ve Milli Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer'in talimatıyla tüm Türkiye'ye yayılmış oldu. Biz de atık malzemelerden yapılan kütüphane sayımızı artırmak için çalışma başlattık. Bu noktada tüm ilçelerimizde birer tane olmak üzere atık malzemelerden 13 kütüphane yaptık. Temel hedefimiz bu kütüphaneleri kitap okumanın yanı sıra kültür ve sanat merkezi haline getirmektir."

Kökrek, atık malzemelerin çöpe gitmemesinden ve faydalı işlerde kullanılmasından dolayı çok mutlu olduklarını belirterek, emeklerinden dolayı öğretmen ve öğrencilere teşekkür etti.

"Hiçbir malzememiz çöpe gitmiyor"

Hazırladıkları projenin ülke genelinde hayata geçirilmesinin gururunu yaşadıklarını dile getiren Kökrek, şunları kaydetti:

"Atık malzemelerin hiçbirini çöpe atmamaya gayret ediyoruz. Tamamını dönüştürerek işe yarar, ihtiyacımız olan kullanılır malzeme haline getiriyoruz. Malzemeleri kendi okulumuzda küçük bir atölyede dönüştürerek bu kütüphanelerde buluşturuyoruz. Bu şekilde hiçbir malzememiz çöpe gitmiyor. Hem doğayı kirletmiyoruz hem de aslında ülke ekonomisine ciddi katkıda bulunuyoruz."

Öğrencilerden Nurgül Yiğit de atık malzemelerden kütüphanelerin sıra dışı ve güzel olduğunu söyledi.

Yiğit, "Eski bilgisayar kasaları vardı ve onları değerlendirip kitaplıklar yaptık. Tahta paletlerden kitap rafları yaptık. Sıcak bir ortam ve insanın daha çok ders çalışası geliyor. Bizim de emeğimizin olduğu bir ortamda ders çalışınca daha da keyifli oluyor. Bu kütüphanede her şey atıktan oluşuyor." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı Dağı eteğindeki volkanik arazide yüksek değerli lavanta yetiştirildi https://gazetebirlik.com/haber/agri-dagi-etegindeki-volkanik-arazide-yuksek-degerli-lavanta-yetistirildi-281/

Iğdır Üniversitesi'nde öğretim görevlisi Musa Karadağ, Ağrı Dağı'nın eteğindeki 1100 metre rakımda kurulu üniversiteye ait bahçedeki volkanik arazide lavanta yetiştirmek için çalışma yaptı.

Bahçede tamamen doğal şartlarda yetiştirilen lavantadan üniversitesinin Ar-Ge birimince piyasa değeri yüksek tıbbi ve aromatik lavanta yağı elde edildi.

Öğretim görevlisi Karadağ, "Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler" alanında ihtisas üniversitesi ilan edilen Iğdır Üniversitesinin Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezinde (ALUM), üniversite bahçesinde ürettikleri lavanta yağı hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Tıbbi ve aromatik lavanta yağının su buharı damıtma yöntemiyle elde edildiğini ifade eden belirten Karadağ, ilerleyen süreçte Iğdırlı çiftçilerle bir araya gelerek yörede lavanta üretiminin yaygınlaştırılması için
çalışmalar yapacaklarını belirtti.

Karadağ, lavanta yağının kozmetik, sağlık, temizlik ürünleri ve parfümeri gibi pek çok alanda kullanıldığını belirterek, "Yaptığımız çalışmalarla lavanta yağını farklı ürünlere dönüştürdük. Bunlardan bir
tanesi lavanta kremidir. Lavanta kreminin uygulama alanı özellikle cilt hastalıklarıdır. Yine lavantanın uykusuzluğa, mide hazımsızlıklarına ve iştahsızlığa da iyi geldiğini söyleyebiliriz." dedi.

Elde edilen lavanta yağlarını 30 mililitrelik şişelerde muhafaza ettiklerini dile getiren Karadağ, "Önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Doğu Anadolu Kariyer Fuarı'nda (DAKAF) elde ettiğimiz bu ürünün tanıtımını yapacağız. İyi sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyoruz. Lavanta yağı, ihtisas üniversitemizin ilk göz bebeğidir. Bundan sonraki süreçte bu tür çalışmaların devamının geleceğini umut ediyoruz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Almanya'daki ırkçı terör saldırısı kurbanının adı Ağrı'daki kütüphanede yaşatılacak https://gazetebirlik.com/haber/almanyadaki-irkci-teror-saldirisi-kurbaninin-adi-agridaki-kutuphanede-yasatilacak-4588/

Almanya'nın Hanau kentinde iki yıl önce ırkçı terör saldırısının hedefi olanlardan Gökhan Gültekin adına, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca (YTB) memleketi Ağrı'nın Eleşkirt ilçesine bağlı Tahir beldesindeki okulda kütüphane açıldı.

Gültekin'in vefat yıl dönümü dolayısıyla beldedeki mezarlıkta, YTB öncülüğünde anma programı düzenlendi.

Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından YTB Başkanı Abdullah Eren ve beraberindekiler, Gültekin'in mezarı başında dua edip çiçek bıraktı.

Anma programının ardından Gültekin'in adına Türk Telekom İlk ve Ortaokulunda inşa edilen "Şehit Gökhan Gültekin Kütüphanesi"nin açılış kurdelesi kesildi. Kütüphanede incelemelerde bulunan Eren ve İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, öğrencilerle sohbet etti.

YTB Başkanı Eren, gazetecilere, Gültekin'i vefatının 2. yıl dönümünde andıklarını söyledi.

Saldırı sonrası Almanya'nın Hanau kentine giderek orada büyük bir yürüyüş yaptıklarını ifade eden Eren, şöyle konuştu:

"Orada hem Türk hem de Alman toplumunun katılımıyla tepki yürüyüşleri düzenlendi. Büyük bir cenaze töreni tertip edildi. Cenazeleri alıp gelmiştik ve ben o zaman Çorum'daki cenazeye katılmıştım. Sayın Cumhurbaşkanımız ile aileleri görüştürdük ve kendisi bizzat taziyelerini iletmişti. O günden bu yana bu olay unutulmasın diye bir farkındalık kampanyası çalışması içerisindeyiz. Her seneyi devriyesinde farklı etkinlikler düzenliyoruz."

Geçmişte Almanya'ya giden Türk vatandaşlarının orada büyük başarı hikayeleri yazdığına işaret eden Eren, Avrupa'daki Türklerin hikayesinin her türlü takdirin üzerinde olduğunu anlattı.

YTB olarak Avrupa'da yaşayan Türkler için farklı projeler yürüterek çeşitli desteklerde bulunduklarını aktaran Eren, "Gökhan Gültekin kardeşimiz burada ve ata topraklarında yatıyor. Mezarını ziyaret ettik ve Fatiha okuduk. Okul kütüphanesine Gökhan Gültekin adını verdik. YTB olarak da Gökhan'ın adını burada yaşatmak istiyoruz. Kütüphanemizin resmi açılışını yaptık ve buradaki öğrenciler de Gökhan ağabeylerinin ismini unutmayacaktır. Kütüphaneye her geldiklerinde onun adını görecekler." diye konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Kökrek ise kütüphane desteklerinden dolayı Eren'e teşekkür etti.

- Olay

Almanya'nın Frankfurt kenti yakınlarında bulunan Hanau’da 19 Şubat 2020’de ırkçı Tobias Rathjen tarafından iki nargile kafeye ve bir büfeye ırkçı saldırı düzenlenmişti.

Saldırıda Mercedes Kierpacz, Sedat Gürbüz, Gökhan Gültekin, Hamza Kurtoviç, Ferhat Ünvar, Kaloyan Velkov, Vili Viorel Paun, Said Nesar Hashemi ve Fatih Saraçoğlu hayatını kaybetmişti.

Rathjen, saldırının ardından evine dönerek annesi Gabriele Rathjen'i öldürdükten sonra intihar etmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Balık Gölü'nde atlı kızak ve su altı dalışı ilgi gördü https://gazetebirlik.com/haber/balik-golunde-atli-kizak-ve-su-alti-dalisi-ilgi-gordu-503/

Taşlıçay Belediyesi, ilçeye yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Sinek Yaylası mevkisinde bulunan ve dondurucu soğuklar nedeniyle ilkbahar aylarına kadar yüzeyi buzla kaplı olan Balık Gölü’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile kaymakamlığın desteğiyle kış festivali düzenlendi.

Tamamen buz ve karla kaplanan göl üzerinde kışın ilk defa düzenlenen festivale, vatandaşlar belediye araçlarıyla ücretsiz getirildi.

Erzurum’dan cirit ekibinin göl üzerinde sergilediği etkinlikle başlayan festivalde, vatandaşlar atlı kızaklarla gölün üzerinde gezmenin keyfini yaşadı.

Diyadin Belediyesi Kadın Çığlığı Erbane Grubu'nun Kürtçe ve Türkçe şarkılarla renklendirdiği festivalde, Vali Osman Varol ve Taşlıçay Belediye Başkanı İsmet Taşdemir davul zurna eşliğinde vatandaşlarla halay çekti.


 
İstanbul’dan gelen Su Altı Fotoğrafçıları ve Filmcileri Derneğinden dalgıçlar da suyun yüzeyinde bir metreyi bulan buzların kırılmasıyla hazırlıklarını yapıp suya daldı.

Vatandaşlar, dondurucu soğukta gölün derinliklerine dalış yapan ve burada fotoğraf ve video çeken dalgıçları ilgiyle izledi.

Festivaldeki etkinlikler AA ekibince drone ile görüntülendi.

Varol, gazetecilere yaptığı açıklamada, Balık Gölü’nün doğa harikası bir yer olduğunu ve çok güzel bir festival gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bölgede kışların sert geçtiğini ve bu yüzden Balık Gölü’nün aylarca buzla kaplandığını anlatan Varol, şöyle konuştu:

“Vatandaşlarımızla festivale katıldık. Gerçekten çok güzel oldu. Cirit müsabakaları gerçekleştirildi. Atlı kızaklarla gölün üzerinde gezinti yaptık. Bölgedeki köylerde yaşayanlar Eskimo usulü balık avladılar. Buzun altından nasıl balık avlandığını gördük. Bölgemizde bilinen bir konu ama Türkiye genelinde çok fazla bilinmiyor. Bizim bütün isteğimiz bu doğal güzelliklerin tanıtılmasıdır. Ağrı’nın çok büyük potansiyelleri var. Biz bu potansiyelleri hayata geçirmek istiyoruz. Bu doğa cenneti de aslında tüm insanlarımızın, Ağrı’nın, çevresinin ve Türkiye’deki tüm insanların beğenisine sunulması gerekiyor.”

Varol, etkinlikler kapsamında profesyonel dalgıçların göle dalmasının çok önemli olduğunu aktardı.

Kışın su altı dalışın çok önemli olduğunu vurgulayan Varol, “Devlet erkanı ve vatandaşlar olarak hep birlikte çok güzel bir gün geçirdik. Bundan sonraki amacımız bu doğal yapıya zarar vermeden tesisleşmeyi gerçekleştirerek daha fazla insanımızın bu güzelliklerden istifade etmesini istiyoruz. Burası yazın çok ilgi görüyor ama kışında burası cennet gibi ve kışında buradan istifade etmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

Taşlıçay Belediye Başkanı Taşdemir ise gölde ilk defa kış festivali düzenledikleri için mutlu olduklarını dile getirdi.

Seneye daha kapsamlı bir festival yapacaklarını dile getiren Taşdemir, şunları kaydetti:

“Balık Gölü harika manzarasıyla kış turizmin de de yerini alacaktır. İnşallah hem yaz hem kış sürekli olarak bu festivalleri yapacağız. Su altı dalışını izlemesi gerçekten çok keyifliydi. Bundan sonra hem yaz hem de kış su altı dalışları yapacağız. Her sene farklı etkinliklerle Balık Gölü’nü tanıtıp Türkiye turizminde daha fazla adından söz ettirmesini sağlayacağız."



]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Eskimo usulü balık avını görüntülemek için Ağrı'ya geliyorlar https://gazetebirlik.com/haber/eskimo-usulu-balik-avini-goruntulemek-icin-agriya-geliyorlar-1559/

Taşlıçay ilçesine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan ve "saklı cennet" olarak nitelendirilen Balık Gölü, el değmemiş doğası, adaları, balık ve kuş türleriyle yılın her mevsimi ayrı güzelliğe bürünüyor.

İlkbahar aylarında çevresinde açan rengarenk çiçeklerle ziyaretçilerini cezbeden doğa harikası göl, sonbahara kadar doğaseverlere ve kampçılara ev sahipliği yapıyor.

Kış mevsimlerinin zorlu geçtiği bölgede dondurucu soğukların etkisiyle tamamen buzla kaplanan göl, şu sıralar fotoğraf sanatçılarının gözde mekanları arasında yer alıyor.

Eskimo usulü zorlu balık avını görüntülüyorlar

İstanbul, Ankara ve Samsun başta olmak üzere farklı illerden bir araya gelen fotoğraf sanatçıları, kafilelerle Balık Gölü'nü ziyaret ediyor.

Beyaza bürünen gölün üzerinde yürüyen misafirler, kar, buz, güneş ile bulutların bütünleştiği alanda köylülerin karları temizleyip buzu kırarak yaptığı zorlu Eskimo usulü balık avını ve kış manzarasını en iyi şekilde karelerine yansıtmaya çalışıyorlar.

"Burası ilginç bir yer"

Fotoğraf sanatçısı Faruk Akbaş, AA muhabirine, Türkiye'nin çok zengin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklere sahip olduğunu söyledi.

Ülkenin her yerinde birbirinden güzel bölgeler olduğunu ifade eden Akbaş, şöyle konuştu:

"Ülkemiz ilginç özellikleriyle biz fotoğrafçıları şaşırtmaya devam ediyor. Ağrı Dağı'nın etekleri, bir taraf Taşlıçay, bir taraf Doğubayazıt ve karşımızda muhteşem bir coğrafya bulunuyor. Ülkenin en yüksek rakımlı göllerinden bir tanesindeyiz. Köylü dostlarımız buz kırıp balık avlıyorlar. Bu, çok ilginç ve başka ülkede olsa sansasyonel konu bile olurdu. Çıldır Gölü'nde de burada da var. Bu göle ilk defa geliyoruz. Ülkemizin çeşitli yerlerinden 9 fotoğrafçı geldik. Bence burası ilginç bir yer, doğaya meraklı gezginleri bekliyoruz."

Fahriye Okay da Balık Gölü'nü daha önce televizyonda gördüğünü ve kışın fotoğraf çekmek için geldiğinden dolayı çok mutlu olduğunu anlattı.

Gülay Sinan da insanların sıcakkanlı ve misafirperver olduğunu belirterek, "Hayatımda görmediğim karı burada gördüm. Alabildiğince her yer bembeyaz ve şu an buzla kaplı gölün üzerindeyim. Şu ana kadar karşılaştığımız insanlar çok candan ve dostluk içerisinde bize yaklaştılar. Böyle bir yerde olduğum için çok mutluyum." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'nın saklı güzelliği Meya Şelalesi buzla kaplandı https://gazetebirlik.com/haber/agrinin-sakli-guzelligi-meya-selalesi-buzla-kaplandi-5645/

Ağrı'nın Diyadin ilçesine bağlı Günbuldu ile Yıldız köyü arasındaki vadide bulunan şelale, yılın her mevsimi ayrı bir güzelliğe bürünüyor.

İlkbaharda yüksek rakımlı dağlardan gelen kar sularıyla beslenip coşkuyla akan ve çevresinde rengarenk çiçekler açan şelale, kışın da çevresini kaplayan kar örtüsüyle büyülüyor.

Karla kaplı dağlar arasında yaklaşık 5 metre yüksekten akan şelale, bölgede hava sıcaklığının sıfırın altında 30 dereceyi bulmasıyla buzla kaplandı.

Eşsiz manzaraya sahip şelale, drone ile görüntülendi.

Vatandaşlardan Hacı Yaşar, AA muhabirine, şelalenin saklı bir güzellik olduğunu ve tanıtılması gerektiğini söyledi.

İlkbaharda vatandaşların bölgeye piknik yapmaya geldiğini belirten Yaşar, "Şelalemiz çok güzel. Özellikle mayıs aylarında su fazla akıyor. Kışın tamamen buz tutuyor. Köye yaklaşık 1 kilometre uzak olduğu için kışın gitmek zor ama sıcak havalarda gelenler oluyor. Herkesi bu güzelliği görmeye davet ediyoruz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı Dağı Milli Parkı'ndaki sulak alanlar kısmen dondu https://gazetebirlik.com/haber/agri-dagi-milli-parkindaki-sulak-alanlar-kismen-dondu-4123/

Türkiye'nin en büyük milli parkı olan, Ağrı-Iğdır arasındaki Ağrı Dağı Milli Parkı'nın Iğdır kesiminde hava sıcaklığı sıfırın altında 10 dereceye düştü.

Bu nedenle milli parktaki sulak alanlar kısmen buzla kaplandı.

Güzel görüntüler oluşan milli park ve çevresindeki köyler dronla görüntülendi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da termometreler gece sıfırın altında 26 dereceyi gösterdi https://gazetebirlik.com/haber/agrida-termometreler-gece-sifirin-altinda-26-dereceyi-gosterdi-3614/

Erzurum'da araç ve iş yeri camlarının buz tuttuğu Erzurum'da, yol ve kaldırımlar buzla kaplandı.

Dondurucu soğuk nedeniyle kentteki bazı bina çatılarında ise buz sarkıtları oluştu.

 Kars

Kars'ta soğukların etkisiyle akarsular ile göller buzla kaplandı.

Ağaç ve bitkilerin kırağı tuttuğu kentte yaşanan dondurucu soğuk, yaşamı olumsuz etkiliyor.

Öte yandan Kars-Ardahan sınırındaki Çıldır Gölü'nün etrafında bulunan kayalıklarda oluşan buz sarkıtları güzel görüntü oluşturdu.

Ardahan

Ardahan'da ise yol ve kaldırımlarda buzlanmalar oluştu.

Ev ve iş yeri camlarının buz tuttuğu kentte, ağaçlar ve bitkiler de kırağıyla kaplandı.

Ağrı

Ağrı'da da soğuklar nedeniyle nehirler ve dereler buzla kaplandı.

Ağrı-İran kara yolunda etkili olan sis, ulaşımda aksamalara yol açtı.

Ev ve iş yeri camlarının buz tuttuğu kentte vatandaşlar, soğuktan korumak için araçlarının üzerine battaniye örttü.

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, havanın parçalı ve az bulutlu geçeceği bölgede, sabah ve gece saatlerinde sis, pus, buzlanma ile don görülecek.

Sıcaklığın mevsim normallerinde seyretmesi beklenen bölgede, rüzgar güneyden hafif, zaman zaman orta kuvvette esecek.

Bölgede gece ise en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında olmak üzere Ağrı'da 26, Ardahan'da 25, Kars'ta 20, Erzurum'da 12, Iğdır'da 10, Erzincan'da 7, Tunceli'de 5 derece ölçüldü.

Gün içinde beklenen en yüksek hava sıcaklığının ise Tunceli'de 6, Erzincan'da 4, Iğdır'da 2, Erzurum'da 1, sıfırın altında olmak üzere Kars'ta 5, Ardahan'da 12, Ağrı'da 13 derece olması bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da termometreler gece sıfırın altında 27 dereceyi gösterdi https://gazetebirlik.com/haber/agrida-termometreler-gece-sifirin-altinda-27-dereceyi-gosterdi-6011/

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, havanın parçalı ve az bulutlu geçeceği bölgede, yer yer sis, pus, buzlanma ve don görülecek.

Sıcaklıkların mevsim normalleri civarında seyredeceği bölgede, rüzgar güney ve güneydoğudan hafif, zaman zaman orta kuvvette esecek.

Bölgede gece en düşük hava sıcaklıkları sıfırın altında olmak üzere Ağrı'da 27, Ardahan'da 22, Kars'ta 18, Erzurum'da 13, Iğdır'da 9, Erzincan'da 7 ve Tunceli'de 6 derece ölçüldü.

Gün içinde beklenen en yüksek hava sıcaklığı ise Tunceli'de 7, Erzincan'da 6, Iğdır'da 3, Erzurum'da 2, sıfırın altında olmak üzere Ağrı'da 15, Ardahan'da 10 ve Kars'ta 3 derece olacak.

Kayak merkezlerindeki kar kalınlığı ise Palandöken'de 91, Ergan'da 38, Sarıkamış'ta 32 santimetre ölçüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da 'HAYDİ' polisleri sokak hayvanlarını mamayla besledi https://gazetebirlik.com/haber/agrida-haydi-polisleri-sokak-hayvanlarini-mamayla-besledi-8153/

İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğüne bağlı olarak çevre, doğa ve hayvanlara karşı işlenen suçların önüne geçmek, vatandaşların bu konuda duyarlılığını artırmak amacıyla kurulan Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği ekipleri, gece en düşük hava sıcaklığının sıfırın altında 27 dereceyle ölçüldüğü kentte, sokak hayvanları için çalışma başlattı.

Harekete geçen HAYDİ polisleri, dondurucu soğukların etkili olduğu kentte yiyecek bulmakta güçlük çeken sokak hayvanlarının yoğunlukta bulundukları alanları belirledi.

Ardından üzerine "HAYDİ" yazılı polis otomobili karlı yolları aşarak kentin farklı bölgelerindeki bu alanlara ulaştı. Dışarı çıkan ekipler, ayaklarıyla karı ezip açtıkları düz zemine sokak hayvanları için mama bıraktı.

Polisler, ayrıca şefkat gösterdikleri köpeklere zaman zaman kendi elleriyle de mama yedirdi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğu Anadolu'da gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında 27 dereceyle Ağrı'da ölçüldü https://gazetebirlik.com/haber/dogu-anadoluda-gece-en-dusuk-hava-sicakligi-sifirin-altinda-27-dereceyle-agrida-olculdu-6483/

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, havanın parçalı bulutlu ve az bulutlu geçeceği bölgede, sabah ve gece saatlerinde sis, pus, buzlanma ve don görülecek.

Sıcaklıkların mevsim normallerinin altında seyredeceği bölgede, rüzgar güneyden hafif, zaman zaman orta kuvvette esecek.

Bölgede gece en düşük hava sıcaklıkları sıfırın altında olmak üzere Ağrı'da 27, Ardahan'da 21, Kars'ta 20, Erzurum'da 13, Iğdır'da 9, Tunceli ve Erzincan'da 6 derece ölçüldü.

Gün içinde beklenen en yüksek hava sıcaklığı ise Tunceli'de 5, Iğdır'da 4, Erzincan'da 3, Erzurum'da 2, diğer illerde sıfırın altında olmak üzere Kars'ta 4, Ardahan'da 6 ve Ağrı'da 8 derece olacak.

Kayak merkezlerindeki kar kalınlığı ise Palandöken'de 92, Ergan'da 38, Sarıkamış'ta 32 santimetre olarak kaydedildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğu'da en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında 25 dereceyle Ağrı'da ölçüldü https://gazetebirlik.com/haber/doguda-en-dusuk-hava-sicakligi-sifirin-altinda-25-dereceyle-agrida-olculdu-1552/

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, bölge genelinde hava parçalı ve az bulutlu olacak.

Sabah ve gece saatlerinde yer yer sis ve pus ile buzlanma ve don görülecek.

Sıcaklığın mevsim normallerinin altında seyredeceği bölgede, rüzgar güneyli yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette esecek.

Gün içinde en yüksek sıcaklığın, Tunceli'de 5, Iğdır'da 4, Erzincan'da 2, Erzurum'da 0, sıfırın altında olmak üzere Kars'ta 1, Ardahan'da 8 ve Ağrı'da 10 derece olacağı tahmin ediliyor.

Bölgede gece en düşük sıcaklık sıfırın altında olmak üzere Tunceli'de 5, Iğdır'da 8, Erzincan'da 9, Erzurum'da 13, Ardahan'da 15, Kars'ta 18 ve Ağrı'da 25 derece ölçüldü.

Iğdır
Iğdır'da etkili olan soğuk hava nedeniyle bazı dereler ve çeşmeler kısmen dondu.

Hava sıcaklığının sıfırın altında 8 dereceye kadar düştüğü kentte, kar altında kalan köylerdeki vatandaşlar evlerinin önünü temizledi.

Dondurucu soğuk, yüksek kesimlerde yaşamı zorlaştırdı.

Tunceli
Tunceli'nin Ovacık ilçesinde etkili olan soğuk hava, yaşamı olumsuz etkiliyor.

Hava sıcaklığının gece sıfırın altına düştüğü ilçede, dereler buz tuttu, ağaçlarda kırağı oluştu.

İlçede kar ve soğuk hava dolayısıyla yaban hayvanları da yiyecek bulmakta zorluk çekti.

Ağrı
Soğuk havanın etkisi altında kalan Ağrı'da, nehir, dere ve çaylar buzla kaplandı.

Ev ve iş yeri camlarının buz tuttuğu kentte, vatandaşlar araçlarını soğuktan korumak için naylon ve battaniyelerle kapladı.

Kentte eğitim gören Endonezyalı üniversite öğrencileri, çok zor geçen kış şartlarına alışmaya çalıştıklarını söyledi.

Kars
Kars'ta da soğuk hava nedeniyle çatılarda buz sarkıtları oluştu, çeşmeler, akarsular ve Kars Barajı kısmen dondu.

Vatandaşlar araçlarının üzerine battaniye sererek soğuktan korumaya çalıştı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da yoğun sis ulaşımı aksattı https://gazetebirlik.com/haber/agrida-yogun-sis-ulasimi-aksatti-6862/

Kentte sabah saatlerinde başlayan sis, akşam üzeri etkisini artırdı.

Özellikle il merkezi ve Eleşkirt ilçesinde yoğunluk gösteren sis, yaşamı olumsuz etkiledi.

Yoğun sis nedeniyle görüş mesafesinin yer yer 5 metreye kadar düştüğü kentte, Ağrı-İran, Ağrı-Erzurum ve Ağrı-Van kara yolu ile caddelerdeki sürücüler ilerlemekte güçlük çekti.

Sürücüler, söz konusu kara yollarında ve caddelerde araç farlarını yakarak düşük hızda ilerlemeye çalıştı.

Sürücülerden Harun Polat, yoğun sis nedeniyle görüş mesafesinin çok düştüğünü ve sürücülerin daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Görevi bitmesine rağmen tayin istemeyen Samet öğretmen köylünün gönlünde taht kurdu https://gazetebirlik.com/haber/gorevi-bitmesine-ragmen-tayin-istemeyen-samet-ogretmen-koylunun-gonlunde-taht-kurdu-2209/

Trabzonlu 31 yaşındaki Salih öğretmen, Trabzon Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünden 2013 yılında mezun olduktan sonra Kamu Personeli Seçme Sınavı'nı (KPSS) kazanarak Ağrı'ya atandı.

İlk görev yerin olan Tutak ilçesine bağlı Çukurkonak köyünde öğretmenliğe başlayan Salih, okuma yazma öğrettiği kadınlardan Semahat Kayan'ın kızı Özlem'e aşık olup evlendi.

Okulun lojmanında eşiyle kalmaya devam eden Samet öğretmen, havaların soğuduğu bugünlerde soba yakarak öğrencilerini sıcak dersliklerde karşılıyor.

Zorunlu olan doğu görevini bitirmesine rağmen tayin istemeyerek yaklaşık 7 yıldır köy okulundan ayrılmayan Salih, hafta sonu da öğrencilere satranç öğretip onlarla oyun oynayarak sosyalleşmelerini sağlıyor.

Alışık olmadığı köy şartlarında uzun yıllardır görev yapan Salih, okuldan arta kalan zamanlarında da köyde okuma yazma bilmeyen kadınlara ders veriyor.

Samet Salih, AA muhabirine, ilk görev yeri olan köyü çok sevdiğini ve damatları olduğu için de ayrı sevildiğini söyledi.

Köy hayatından memnun olduklarını ve bugüne kadar hiçbir sorun yaşamadığını ifade eden Salih, şöyle konuştu:

“Burada evlendim ve Allah’a şükür mutluyuz. Eşimle tanıştıktan sonra durumu aileme anlattım. Her iki tarafın örf ve adetlerine göre kız isteme oldu ve askerliği yaptıktan sonra düğünümüz oldu. Kına gecesi burada oldu, düğünde Trabzon’da gerçekleştirildi. Allah’a şükür evliliğimiz çok iyi gidiyor. Bir sıkıntımız yok. 2019’un ağustos ayında evlendik ve 3. yılımıza giriyoruz. Tutak'ı ve köyü seviyoruz. Sevmesek zaten bu kadar yıl kalmazdık. Köylülerle de aramız çok iyi, zaman zaman evlerine davet ediyorlar. Kendi evimizde gibiyiz. Hepsi akrabamız sayılır."

Atandığı dönem doğu görevinin 3 yıl olduğunu ve tayin istemeyip 7 yıldır köyde kaldığını belirten Salih, buradan da memleketine gitmeyi düşündüğünü dile getirdi.

"Artık biz de bu köyün bir üyesiyiz"

Eşinin üniversite okuduğunu ve en az 3 yıl daha köyde kalacağını aktaran Salih, "Artık biz de bu köyün bir üyesiyiz. Bize köyden biriymişiz gibi davranıyorlar, o yüzden hiç yabancılık çekmiyorum. İlçedeki esnaf ve herkes bize çok iyi davranıyor. Kışın tatil günlerinde vatandaşlar her akşam bir evde bir araya gelerek sohbet ediyor, bizi de davet ediyorlar biz de gidiyoruz. Karadeniz Bölgesi'ne göre iklim her ne kadar farklı olsa da burada ilkbahar ve sonbahar çok güzel oluyor." diye konuştu.

Özlem Salih ise evlendikten sonra üniversite sınavına hazırlandığını ve eşinin desteğiyle Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetisyenlik Bölümü'nü kazandığını anlattı.

Eşiyle mutlu bir hayat sürdüğünü söyleyen Salih, şunları kaydetti:

"Eşimle köyde tanışıp evlendik ve çok şükür 2 yıldır mutlu bir evlilik sürdürüyoruz. Samet'in bazen Trabzon damarı tutuyor beni kızdırıyor ama çok şükür mutluyuz. Üniversiteye hazırlanmamda çok yardımcı oldu. Eşim matematik ve Türkçe derslerinde bana destek verdi. Benden daha çok seviliyor ve tanınıyor. Çevresi çok geniş ve tanıyan herkes tarafından çok seviliyor. Artık eşim de bizim köylü sayılır. Herkesi tanıyor herkes de onu biliyor. Öğrencileri de çok seviyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da sağlık çalışanı, hasta yakını tarafından darbedildi https://gazetebirlik.com/haber/agrida-saglik-calisani-hasta-yakini-tarafindan-darbedildi-5533/

Ağrı'da sağlık çalışanı, hasta yakını tarafından darbedildi.

Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde veri hazırlama personeli olarak görev yapan Ömer Söylemez, sıra numarası yüzünden çıkan tartışma sonrası bir hasta yakını tarafından darbedildi.

Hastanede tedavi edilen Söylemez, hasta yakınından şikayetçi oldu.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

İl Sağlık Müdürlüğü ile Öz Sağlık-İş Sendikası saldırıyı kınadı
İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada sağlık çalışanının hastanede darbedildiği belirtilerek, "Hangi şartlar altında olursa olsun sizlere hizmet vermek için gece gündüz demeden görevleri başında bulunan sağlık çalışanlarımıza yönelik her türlü sözlü ve fiziksel saldırı, bu kutsal görevi sürdürmekte olan sağlık çalışanlarımızı yaralamakta ve sağlık hizmetinin aksamasına yol açmaktadır. Sağlık çalışanlarımıza yapılan her türlü sözlü ve fiziksel şiddet unsurunu esefle kınıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, yaptığı yazılı açıklamada Söylemez’e geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Sağlıkta şiddet olayları karşısında kınamaktan başka çözümlerin de bulunduğunu belirten Sert, şunları kaydetti:

"Sağlık çalışanları can kayıplarının, darp olaylarının, sözlü, fiziksel ve psikolojik şiddetin odağı haline geldi. Caydırıcı ceza, tedbir, eğitim, farkındalık, ne yapılması gerekiyorsa hiç vakit kaybedilmeden tamamlanmalıdır. Salgın koşullarında canla başla mücadele eden sağlık çalışanlarının bu vaziyeti hiç mi yüreklerinizi sızlatmıyor? Sendika olarak sağlıkta şiddetin karşısındayız, olmaya devam edeceğiz. Üyemizin hakkını, hukukunu sonuna kadar koruyup saldırganın en ağır şekilde cezalandırılması için bütün gücümüzü kullanacağız."

Öz Sağlık-İş Sendikası Ağrı Şube Başkanı Hakan Yıldırım da üyeleriyle Söylemez'i ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti.

Yıldırım, şunları kaydetti:

"Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde veri hazırlama personeli Ömer Söylemez abimiz müracaatta hastalara sıra numarası verirken, randevusu olmadan yakınını muayene ettirmek isteyen bir kişi, istediğini elde edemeyince sinsice arkadan yaklaşıp üyemizi elindeki cisimle darbetmiştir. Bu hususta sağlıkta şiddetin hiç bitmeyeceğini ve yaptırımların ağır olmadan son bulamayacağını bir kez daha anlamış olduk. Öz-Sağlık-İş Sendikası olarak üyemizin yanındayız ve konunun takipçisiyiz. Aynı zamanda hukukçularımız da konunun yakinen takipçisidir. Ne gerekiyorsa yapılacaktır."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğu Anadolu'nun coğrafyasını Ağrı Dağı manzarası eşliğinde öğreniyorlar https://gazetebirlik.com/haber/dogu-anadolunun-cografyasini-agri-dagi-manzarasi-esliginde-ogreniyorlar-6991/

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Alperen Kayserili ve beraberindeki diğer öğretim üyeleri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında normalleşme sürecinde başlayan yüz yüze eğitimlerini sınıftan sahaya taşıdı.

Bu kapsamda üniversitenin sağladığı araç desteğiyle iki haftada bir olmak üzere 5 bin 137 metre ile yurdun en yüksek noktası olan Ağrı Dağı manzaralı Doğubayazıt Sazlığı'na götürülen bölümdeki toplam 192 öğrenciye, öğretim üyelerince bölge coğrafyası hakkında bilgi veriliyor.,

Ağrı Dağı Milli Parkı içerisinde bulunan Saz ve Gölyüzü göllerinin olduğu alanda bölgedeki kuş türleri hakkında da bilgi veren öğretim üyeleri, volkanik bir dağ olan Ağrı Dağı'nın yapısını, oluş şeklini, taşlarını, buzul tabakalarını ve iklim yapısını detaylı şekilde haritalar aracılığıyla öğrencilere anlatıyor.

Dersler saha eğitimleriyle keyifli hale geliyor
Öğretim üyeleri, öğrencileri Telçeker köyü civarında Nuh'un Gemisi'ne ait kalıntıların olduğuna inanılan alanın yakınlarına da götürerek sahada işledikleri dersleri keyifli hale getiriyor. 

Doç. Dr. Alperen Kayserili, coğrafya derslerinde kendileri içi en önemli laboratuvarın arazi olduğunu söyledi.

Araziye çıkardıkları öğrencilere uygulamalı eğitim verdiklerini ifade eden Kayserili, şöyle konuştu:

"2020-2021 yılının mart ayında maalesef dünya genelinde Kovid-19 salgını başladı. Biz de bu yüzden üniversitelerde yaklaşık 1,5 sene derslerimizi internet üzerinden online olarak gerçekleştirmeye çalıştık. Öğrencilerle yüz yüze eğitim fırsatını elde etmişken, bunu da değerlendirmek amacıyla öğrencilerimizi sınıf sınıf alarak araziye çıkarmaya çalışıyoruz." 

Kayserili, öğrencilerin dağları, akarsuları, kuşları ve diğer canlıları gördüğünde dersleri daha iyi anladığını belirterek, bilginin bu şekilde daha da kalıcı hale geldiğini söyledi.

"Kültürel ve doğal mirasımız hakkında fikir sahibi oluyorlar"
Öğrencilerin arazideki derslere yoğun ilgi gösterdiğini anlatan Kayserili, "İster yakın çevre ya da birkaç günlük arazi çalışmaları olsun, öğrencilerimize hem Türkiye'yi hem coğrafi olayları ve olguları tanıtabilmek amacıyla arazi gözlem gezileri yaparak onların daha iyi bir hayata atılmalarını istiyoruz. Öğrenciler bu gördükleri alanlarla beraber kültürel ve doğal mirasımız hakkında fikir sahibi olarak kendi eğitim öğretim hayatlarında da başarılı bir süreç elde etmeye çalışıyor." dedi. 

Kendilerinin de öğrenciyken hocaları tarafından araziye çıkarıldıklarını aktaran Kayserili, şunları kaydetti:

"Öğrencilerimiz yeni yerler tanımaktan, yeni bilgiler öğrenmekten ve dolaştığımız mekanlarda yeni insanlarla tanışmaktan keyif duyuyor. Biz bütün gözlem gezilerinden sonra yaptığımız çalışmalarla ilgili öğrencilerimizden raporlar istiyoruz. Bu raporları kendi el yazıları ve düşünceleriyle hazırlayıp bize geri dönüşlerini yapıyorlar. Bundan sonra da hem yakın hem de uzak çevrede arazi gözlemiyle beraber öğrencilerimizin daha fazla deneyim kazanmaları adına onlara katkı sağlamaya gayret göstereceğiz." 

Öğrencilerden Kader Şimşek de arazide dersleri uygulamaları olarak işlediklerinde daha çok verim aldıklarını ifade ederek, sahada öğrendikleri bu bilgileri kolay unutmayacaklarını söyledi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı Dağı eteklerindeki İrem Bağları'nda sonbahar https://gazetebirlik.com/haber/agri-dagi-eteklerindeki-irem-baglarinda-sonbahar-5872/

Türkiye'nin en doğusunda yer alan ve 5 bin 137 metre rakımıyla yurdun en yüksek noktası Ağrı Dağı'nın eteklerindeki İrem Bağları, onlarca türden meyve, söğüt ve kavak ağacını bünyesinde barındırıyor.

Kentte doğaseverlerin en çok ilgi gösterdiği yerlerin başında gelen İrem Bağları, sonbaharın gelişiyle yeşil, sarı, kahverengi ve kızılın tüm tonlarına büründü.

Doğal yollarla yetişen ve insanların diktiği ağaçlar, bugünlerde ağaçların oluşturduğu renk cümbüşü ve eşsiz manzarasıyla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğubayazıtlı genç kız muhtarlık yaptığı köye hizmet için çabalıyor https://gazetebirlik.com/haber/dogubayazitli-genc-kiz-muhtarlik-yaptigi-koye-hizmet-icin-cabaliyor-9221/

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde 3 yıl önce muhtar seçilen üniversite mezunu Meryem Önkür, köy halkına hizmet için çabalıyor.

İlçeye 34 kilometre uzaklıktaki yaklaşık 250 haneli Dalbahçe köyünde yaşayan Mustafa ve Nubar çiftinin 8'i kız 9 çocuğunun en büyüğü olan 26 yaşındaki Meryem Önkür, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü'nden 2017 yılında mezun oldu.

Önkür, mezun olduktan sonra döndüğü köyünde sorunları çözmek ve kadınların da muhtarlık yapabileceğini göstermek amacıyla 31 Mart 2019'da gerçekleştirilen seçimlerde muhtar adayı oldu.

Köylülerin "muhtarlık zordur, kadınlar yapamaz" sözleri ve ön yargılara karşı ailesi ve yakınlarının desteğiyle yaptığı seçim çalışmalarının ardından Önkür, 6 erkek adayında yarıştığı seçimde en fazla oy alarak muhtar seçildi.

Azalarını köyün ileri gelenlerinden oluşturan Önkür, köyün sorunlarını çözmek amacıyla vatandaşlarla sık sık bir araya gelerek talepleri yerine getirmek için yoğun çaba sarf ediyor.

Hayvancılık yapan ailesine de koyunlar ve tavukların beslenmesinde yardım eden Önkür, projelerini hayata geçirmek için çalışmalarına devam ediyor.

Meryem Önkür, AA muhabirine, kadın ve genç olması dolayısıyla ilk başlarda adaylığına ön yargılı bakıldığını söyledi.

Seçim döneminde oy almak için ev ev dolaştığını belirten Önkür, şöyle konuştu:

"Muhtar olmaya karar verince babam çok destek oldu. Köyümüz ilçenin en büyük köylerindendir. 6 rakibim vardı ve bana destek vermek için bazıları da önceden adaylıktan çekildi. Seçimi kazandıktan sonra çok mutlu oldum. Köyüme hizmet yapacağıma inandım ve inanıyorum. Seçim vaatlerim arasında kapalı halı saha, köy içi yollarımıza parke taşı döşeme ve çocuklar için bir park projesi sözüm vardı. Parke taşlarımız geldi ve bunları döşemek için devletimizden destek bekliyorum. Halı saha için de destek bekliyorum. Devletimizin desteğiyle su şebeke hattımızı yeniledik. Bazı projeleri daha hayata geçirdim. Vaat verdiğim projeleri gerçekleştirmek için çabalıyorum."

"Kadınlara örnek olmak istiyorum"

Kentin şu ana kadar seçilen en genç muhtarı ve az sayıdaki kadın muhtarlarından olduğunu ifade eden Önkür, hemcinslerine örnek olmak istediğini anlattı.

Önkür, yeni tip koronavirüs salgınında sağlık çalışanlarıyla ev ev dolaşarak vatandaşların aşı olmasına yardımcı olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Kadınlarla çok iyi anlaşıyorum. Bir sorunları ve talepleri olduğunda beni rahatlıkla arayabiliyorlar. Ben de elimden geldiğince onlara ve herkese yardımcı olmaya çalışıyorum. Muhtarlık iyi gidiyor ama vaatlerimi yerine getirebilirsem her şey daha iyi olur. Köyüme hizmet etmek istiyorum. Köyümüz çok büyük, muhtarlık yapmak zor ama ben zoru başardım. Köyün ilk kadın muhtarı olmak değişik bir duygu ve mutluluk veriyor. İnsanlar daha önce hep erkek muhtarlara alıştıkları için ilk başlarda bana alışamamışlardı. Şu an köylülerin hepsiyle aram çok iyi ve iyi anlaşıyoruz."

"Babam aday olursa ona değil Meryem'e oy vereceğim"

Kadınlardan Habibe Küsen da bir sorun ve talepleri olduğunda Önkür ile çok rahat iletişime geçtiklerini ve aday olması halinde yine destek vereceklerini söyledi.

Kadınların Önkür'e her zaman destek verdiğini dile getiren Küsen, "Meryem muhtar adayı olursa yine ona oy vereceğim. Babam muhtar adayı olursa ona oy vermem ama Meryem'e vereceğim." dedi.

Mehmet Karakuş ise Meryem Önkür'ün muhtarlığı iyi yaptığını ve gelecek dönem yine muhtar seçmeyi düşündüklerini dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı Dağı Milli Parkı'nda erguvani balıkçıl görüntülendi https://gazetebirlik.com/haber/agri-dagi-milli-parkinda-erguvani-balikcil-goruntulendi-1142/

Literatürdeki en büyük kuşlar arasında yer alan ve renkleriyle ilgi çeken erguvani balıkçıl, Ağrı Dağı Milli Parkı'nda görüntülendi.

Alanında, ülkenin en fazla yüzölçümüne sahip Ağrı Dağı Milli Parkı, birçok yaban hayvanına olduğu gibi kuşlara da ev sahipliği yapıyor.

Yaklaşık 290 kuş türünün yaşadığı bilinen bölgede nadir görülen kuşlar arasında, genellikle göç dönemlerinde görülebilen erguvani balıkçıl da (ardea purpurea) yer alıyor.

Sığ sularda yaşayan ve beslenen, boyu 100, kanat açıklığı ise 150 santimetreyi bulan erguvani balıkçıl, burada yaşayan en ilgi çekici kuşlar arasında bulunuyor.

Kuş gözlemcilerinin de en çok görüntülemek istediği, renkleri ve yapısıyla dikkat çeken erguvani balıkçıl, milli parkta AA ekibince görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı Dağı Milli Parkı, kuş popülasyonuyla dikkati çekiyor https://gazetebirlik.com/haber/agri-dagi-milli-parki-kus-populasyonuyla-dikkati-cekiyor-5535/

Yurdun en yüksek noktası olan 5 bin 137 metre rakımlı Ağrı Dağı eteklerinde bulunan milli parktaki sulak alanlar, her mevsim kuşlarla renkleniyor.

Iğdır Üniversitesi Kuş Merkezi (KUŞMER) Müdürü Emrah Çelik, milli parkın sunduğu imkanlar nedeniyle birçok yaban hayvanının burada yaşam alanı kurmayı tercih ettiğini söyledi.

Milli park içindeki sulak alanların özellikle kuşlar için önemli olduğunu ifade eden Çelik, "Özellikle Ağrı Dağı'ndan gelen kaynak sularıyla beslenen Bulakbaşı Sulak Alanı, sazlık, bataklık, çayırlık gibi birçok farklı habitat tipiyle yılın dört mevsiminde birçok farklı kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır." dedi.

Bölgede görülen büyük kuş türlerinin kuş gözlemi, yaban hayatı turizmi ve turizm için dikkat çekici bir zenginlik olduğunu aktaran Çelik, "Burada bulunan özellikle erguvani balıkçıl kuş türü, transit bir türdür. Bu türü biz burada görüntüledik. Erguvani balıkçıl burada beslenirken gri, sığır balıkçıl, büyük ve küçük akbalıkçılı burada görmek mümkün." diye konuştu.

Yılın bu dönemlerinde suyun azalmasıyla oluşan bataklığın, başta balıkçıl kuşları olmak üzere farklı kuş türlerine uygun beslenme alanları oluşturduğunu anlatan Çelik, "Bazı kuş türleri vardır, su seviyesi yüksek olduğu zaman bu türleri görmek mümkün. Mesela ördek türleri, dalarak beslenen türler, suyun bol olduğu zamanlarda dalıp beslenir. Sular geri çekildiği zaman tür popülasyonu tamamen değişiyor, onun yerine farklı kuş türleri geliyor. Yüzeyden beslenen, daha çok çamur içerisinde beslenen kuş türleri ise artıyor." dedi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı Dağı Milli Parkı'nın bazı bölümleri yosunla kaplandı https://gazetebirlik.com/haber/agri-dagi-milli-parkinin-bazi-bolumleri-yosunla-kaplandi-1573/

Türkiye'nin en büyük milli parklarından olan Ağrı Dağı Milli Parkı'ndaki bazı alanlarda, her yıl yaz döneminin sonuna doğru yosunlaşma meydana geliyor.

Oluşan kahverengi, sarı, siyah ve yeşil yosunlar milli parkın büyük bir bölümünü kapladı.

Bir çok kuş türüne ev sahipliği yapan milli parkta, suyun üzerini örten yosunlar ilginç görüntü oluşturdu.  

Milli parkta oluşan yosunlar ve burada barınan bazı kuş türleri Anadolu Ajansı (AA) muhabirince drone ile görüntülendi.

Yörede milli parkta oluşan yosunlar doğa koruma ve milli parklar müdürlüğü görevlilerince sonbahar aylarında temizleniyor.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da selden zarar gören köyde yaralar sarılıyor https://gazetebirlik.com/haber/agrida-selden-zarar-goren-koyde-yaralar-sariliyor-672/

İlçeye 17 kilometre uzaklıkta bulunan Gözucu köyünde selin ardından yaraların sarılması için çalışmalar devam ediyor.

AFAD ekipleri, evi yıkılan bir aile için 2 çadır kurdu, Türk Kızılay ve Beşir Derneği ise ailelere gıda yardımı dağıttı.

DSİ ekipleri de sel nedeniyle sürüklenerek gelen taşları iş makineleriyle, köyün dışarısına çıkartıyor.

Ağrı Valisi Osman Varol ve AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, selden zarar gören köye gelerek incelemelerde bulundu.

Vali Varol, burada yaptığı açıklamada, devletin bütün imkanlarıyla vatandaşların yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini söyledi.

Sel sonrası vatandaşların mağduriyet yaşamaması için devletin bütün kurumlarının köyde çalışma başlattığını belirten Varol, şöyle konuştu:

"İlk andan itibaren gerekli acil durum müdahalesi yapıldı ve suyun yönü değiştirildi. Şu anda da köyün içinde çalışma yapılarak bir taraftan da hasar tespit çalışmaları gerçekleştirildi. Sel nedeniyle bir ev ve 4 ahır yıkıldı. Bunların dışında da çeşitli düzeylerde hasar gören evlerimiz var. Hepsinin tespiti yapıldı. Vatandaşlarımızın her türlü ihtiyacı giderildi ve giderilmeye devam edecek. Devletimiz kuvvetlidir. İlk andan itibaren müdahalemizi gerçekleştirdik. Bundan sonra da çok hızlı bir biçimde vatandaşlarımızın yaralarını sararak bu acı olayı unutturacağız."

Çelebi ise köyün yanı sıra 2 mezrada daha sel meydana geldiğini aktardı.

Yaklaşık 30 yıldır köyde benzeri bir afetin yaşanmadığını anlatan Çelebi, şunları kaydetti:

"Bir vatandaşımız kalp krizinden hayatını kaybetti. Devlet olarak köye geldik ve vatandaşları dinledik. Devlet milletimizin yanında ve hamdolsun bir sıkıntı yok. Vatandaşlarımızın gıda, su ve elektrik tedariklerini yerine getiriyoruz. Köyde ne sıkıntı varsa tedarik edeceğiz ve sonrasında yolumuza bakıp, bu köyümüzü de afet kapsamına alıp, özellikle 3-4 tane yıkılan evlerimiz var, yıkılan evlerin yerine vatandaşlarımıza ev yapacağız."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'nın Taşlıçay ilçesine bağlı Gözucu köyünde yaşanan selde ev ve ahırlar zarar gördü https://gazetebirlik.com/haber/agrinin-taslicay-ilcesine-bagli-gozucu-koyunde-yasanan-selde-ev-ve-ahirlar-zarar-gordu-4611/

Haber verilmesi üzerine Gözucu köyüne, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), itfaiye, İl Özel İdaresi ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi.

Sel sırasında kalp krizi geçirdiği aktarılan Emine Ülker'in hastaneye kaldırıldığı sırada yaşamını yitirdiği, rahatsızlanan bir kadının ise Taşlıçay Devlet Hastanesinde tedavi altına alındığı belirtildi.

Kaymakam Murtaza Ersöz ve Taşlıçay Belediye Başkanı İsmet Taşdemir'in de incelemelerde bulunduğu köyde bir ev yıkıldı, çok sayıda ev ve ahır ise hasar gördü.

Belediye Başkanı Taşdemir, AA muhabirine, sel nedeniyle köyde hasar oluştuğunu söyledi.

Devletin tüm imkanlarıyla vatandaşların yaralarını sarmak için çalışma başlattığını belirten Taşdemir, "Sel nedeniyle bir ev tamamen yıkıldı. Yaklaşık 6 ev de zarar gördü, hayvanlar da telef oldu. Bir teyzemiz de kalp krizi geçirdi ve hastaneye kaldırılırken yolda vefat etti." diye konuştu.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Devlet desteğiyle üretimi 5 kat artan 'sarı gelin' çiftçiye kazanç Ağrı'ya güzellik getirdi https://gazetebirlik.com/haber/devlet-destegiyle-uretimi-5-kat-artan-sari-gelin-ciftciye-kazanc-agriya-guzellik-getirdi-5758/

Doğu Anadolu Bölgesi'nin verimli toprakları ve zengin akarsu kaynaklarına sahip olan, hayvancılıkta 410 bin büyükbaş, bir milyon 400 bin küçükbaş hayvan varlığıyla ülkenin önde gelen illeri arasında yer alan Ağrı'da, hayvancılığın yanı sıra tarımsal alandaki devlet desteğiyle de bitkisel ürün çeşitliliğinde artış yaşanıyor.

Son dönemde üretim alanı en fazla artan ürünlerin başında gelen ayçiçeğinin hasadına da az bir süre kaldı.

Tarlaları sarıya boyayan görüntüsüyle yöre halkı tarafından "sarı gelin" olarak adlandırılan ayçiçeği, eylül ayının başında mevsimlik işçiler ve yöre sakinlerince biçerdöverlerin desteğiyle hasat ediliyor.

Daha sonra güneşte kurutulan ve çiftçiler tarafından işletmelere satılan ayçiçeği yağ ve çekirdek üretiminde kullanılıyor.

Olgunlaşan ayçiçekleriyle sarının farklı tonlarına bürünen tarlalar da görsel şölen sunuyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Engin, kentin 11 milyon dekar arazisi olduğunu ve bunun 3,5 milyonunun tarım arazisi olarak kullanıldığını söyledi.

Kentteki toprakların bakir ve çok verimli olduğunu vurgulayan Engin, şöyle konuştu:

"Ülkemizde özellikle son yıllarda bitkisel üretim noktasında çeşitlilik artıyor, ilimizde de bu artış var. İlimizde 30 çeşit bitkisel ürünün üretimi yapılıyor, bunlardan biri de ayçiçeği üretimidir. Son 5 yılda ilimizde hem yağlık hem de çerezlik ayçiçeği üretim noktasında önemli artış gözlemliyoruz. Burada sözleşmeli tarımın çok ciddi bir katkısı var. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak ülkedeki büyük çaplı markalarla ilimizdeki çiftçilerimizi bir araya getirmeye gayret ediyoruz. Bunu ilerleyen süreçlerde diğer ürünlere de yaymaya gayret ediyoruz."

"Son 5 yılda ayçiçeği üretilen alan beşe katlandı"
Engin, ayçiçeği üretiminde hedeflerinin iyi bir noktaya ulaşmak olduğunu ve ayçiçeği üretim alanının son 5 yılda beşe katlandığını kaydederek, "5 sene önce 6 bin dekar alanda ayçiçeği üretimimiz vardı. Geçen sene 26 bin dekar ekim alanımız oldu ve 6500 ton üretim yaptık. Bu yıl 30 bin dekarlık ekim alanımızda 8 bin ton civarında ayçiçeği üretmeyi bekliyoruz. Sözleşmeli tarım modeliyle ayçiçeği üreten 65 çiftçimize yaklaşık 3 milyon lira destek sağladık. Ayçiçeği üretiminin çiftçiye katkısının yanında müthiş görsel güzelliği var." diye konuştu.

Engin, şehrin özellikle kuzeyindeki ovanın ayçiçeği tarlalarıyla kaplanmasıyla ortaya güzel görüntüler çıktığını dile getirerek, her konuda çiftçiye destek olmaya gayret ettiklerini sözlerine ekledi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı Dağı'nda zirve tırmanışı yaparken kaybolan 5 sporcuyu dağcılar kurtardı https://gazetebirlik.com/haber/agri-daginda-zirve-tirmanisi-yaparken-kaybolan-5-sporcuyu-dagcilar-kurtardi-8867/

Van'dan Ağrı'ya gelen Vadi Doğa Sporları Kulübü Başkanı Ömer Demez ve beraberindeki dağcı grup, 5137 metre yüksekliğiyle Türkiye'nin çatısı olan Ağrı Dağı'nın zirvesine tırmanış yaparken sis ve tipiye yakalandı.

Grupla zirveye ulaştıktan sonra inişe geçen dağcılar, 4200 kampına doğru yürürken başka gruptan 2 dağcının yoğun sis nedeniyle kaybolduğunu öğrendi.

Vadi Doğa Sporları Kulübü ve aynı zamanda NAS-SAR Arama Kurtarma üyesi de olan Ömer Demez, Ferhat Başdinç, Zeki Şahbaz ile dağcı Cuma Saltık, dört kişilik bir tim oluşturarak kayıp 2 kişiyi bulmak için arama kurtarma çalışması başlattı.

Etkisini artıran sis ve tipide arama yapan ekip, 2 saatlik çalışmanın ardından kısa süreli havanın açmasıyla 2 dağcının yanı sıra bölgede kaybolan başka kafiledeki 3 sporcuyu daha buldu.

Kurtarılan 4'ü yabancı uyruklu 5 dağcının sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı Dağı eteklerindeki çorak araziyi vahaya dönüştürdü https://gazetebirlik.com/haber/agri-dagi-eteklerindeki-corak-araziyi-vahaya-donusturdu-4020/

Doğubayazıt ilçesine bağlı Örtülü köyündeki 5 bin 137 metre yüksekliğinde bulunan Ağrı Dağı eteklerinde meyve bahçesi kurmak isteyen Abdulkadir Ardin, 2015 yılında buradaki 33 dönümlük çorak araziyi satın aldı.

Bölgede sondaj yaparak su bulan Ardin, daha sonra kum fırtınası ve rüzgarın yoğun olduğu bölgede arazisinin etrafını taş duvar örerek kapattı.

Sulama sistemini oluşturduktan sonra araziye meyve ağaçlar diken Ardin, 6 yıl önceki çorak araziyi adeta bir vahaya dönüştürdü.

Abdülkadir Ardin, yaptığı açıklamada, çocukluğundan bu yana her zaman doğaya karşı bir hayranlık duyduğunu ve ağaçlarla dolu bir bahçe hayalini gerçekleştirdiğini söyledi.

"30 yıllık kazancımın hepsini bu bahçeye yatırdım"
Ağrı Dağı'ını çok sevdiğini ifade eden Ardin, "Bu bahçeyi kurmak için 4 vincimi sattım. 30 yıllık kazancımın hepsini bu bahçeye yatırdım. Çok memnunum. Buraya 11 çeşitten oluşan 4 bin 500 ağaç diktim. Elma, ayva, kayısı, armut, badem, kiraz, vişne, şeftali ve erik gibi meyveler yetiştiriyoruz." diye konuştu.

Ardin, bahçeyi ilk kurmaya karar verdiğinde çevresindekilerin "burada meyve yetişmez" diyerek kendisiyle dalga geçtiğini belirterek, buna rağmen hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Meyveleri bahçeye gelen ziyaretçilere ücretsiz verdiğini aktaran Ardin, "Bugüne kadar hiç satış yapmadık ve kimseden para almadık. Bahçenin girişinde 99 meyve ağacından oluşan özel olarak Esma-ül Hüsna bahçesi yaptık. Bu bahçede her meyve türünden ağaçlar bıraktık. Bakımını ve sulamasını yapıyoruz ama içerisinden meyve yemiyoruz. Özellikle turistler Ağrı Dağı zirve tırmanışı sonrası gelip bahçeyi geziyorlar." ifadelerini kullandı.

Desteklerinden dolayı Vali Osman Varol'a teşekkür eden Ardin, doğada huzur içinde vakit geçirdiğini sözlerine ekledi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'nın volkanik platoları üzerinde oluşan menderesler bölgeye ayrı bir güzellik katıyor https://gazetebirlik.com/haber/agrinin-volkanik-platolari-uzerinde-olusan-menderesler-bolgeye-ayri-bir-guzellik-katiyor-1760/

Ağrı'nın 2 bin 400 rakımlı Sinek Yaylası'nda volkanik platolar üzerindeki menderesler, keşfedilmeyi bekliyor.

Taşlıçay ilçesinde bulunan ve Iğdır başta olmak üzere çevre illerden her yıl çok sayıda göçer ailenin hayvanlarını yaz aylarında otlattığı Sinek Yaylası, el değmemiş doğasıyla her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünüyor.

Baharın gelişiyle karların eridiği ve doğanın canlandığı yaylada bulunan menderesler de bölgeye ayrı bir güzellik katıyor.

Zengin bitki örtüsü ve akarsu kaynaklarına sahip 2 bin 400 rakımlı bölgede oluşan kilometrelerce uzunluktaki menderesler, ilkbaharda eriyen kar sularıyla besleniyor.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Rektör Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Kaya, Doğu Anadolu Bölgesi'nde jeolojik zaman dilimi olan Eosen'den tarihi çağlara kadar çeşitli dönemlerde volkanik faaliyetlerin meydana geldiğini söyledi.

Geçmişte volkanik faaliyetlerle birlikte Sinek Yaylası'nda da çeşitli platoların oluştuğunu ifade eden Kaya, şöyle konuştu:

"Arazinin çeşitli olduğu ve özellikle dağlık alanların yoğun olduğu bu bölgede, böyle mendereslerin oluşması oldukça ilginçtir. Burada oluşan volkanizma ile birlikte volkan, kül ve lavların akması sonucu oluşmuş olan geniş plato alanları da vardır. Ülkemizde plato ve yayla birlikte kullanılmaktadır. Bu bölge, tabanlı vadi özelliği gösteriyor ve gerçekten oldukça güzel bir arazi yapısını gösteriyor."

Kaya, mendereslerin keşfedilip tanıtılarak turizme kazandırılması gerektiğini belirterek, bölgenin turizm potansiyeli bulunan Balık Gölü'ne yakın olması ve ulaşım kolaylığının avantaj olduğunu dile getirdi.

"Yıl boyu akan daimi akarsu özelliği taşıyor"
Kar sularıyla beslenen akarsuların genelde geçici akarsular olduğunu aktaran Kaya, şunları kaydetti:

"Sinek Yaylası ve çevresindeki akarsular, yıl boyu akan daimi akarsu özelliği taşıyor. Burası doğal güzellikleri açısından ülkemizin gerçekten ender yörelerinden bir tanesidir çünkü bölgenin en önemli yaylarından Sinek Yaylası bulunuyor. Yüzlerce göçer her yıl burada 40-50 bin hayvanını otlatıp ekonomik faaliyetlerde bulunmaktadır. Volkanik arazilerin yoğun olduğu dağlık bir alanda bu platolar üzerinde, bu tarz vadilerin ve menderes yapılarının oluşması son derece ilgi çekicidir."

Kaya, mendereslerin dağlık alanların üzerinde görülmesinin sınırlı olduğunu sözlerine ekledi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ABD'den Ağrı'daki köyüne dönüp kendi imkanlarıyla yaptığı rüzgar panelinden elektrik üretti https://gazetebirlik.com/haber/abdden-agridaki-koyune-donup-kendi-imkanlariyla-yaptigi-ruzgar-panelinden-elektrik-uretti-1329/

ABD'de uzun yıllar yaşadıktan sonra doğup büyüdüğü Ağrı'daki köyüne dönen 61 yaşındaki Mahmut Sarıkaya, kendi imkanlarıyla yaptığı rüzgar paneliyle elektrik üretiyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve ABD'de 36 yıl yaşadıktan sonra 2018 yılında Taşlıçay ilçesi Aşağı Toklu köyüne dönen teknoloji meraklısı Sarıkaya, köyde zaman zaman elektrik arızalarından kaynaklı enerji kesintisinin oluşması nedeniyle çalışma yaptı.

Leğen, koltuk, kar küreği gibi atık malzemelerle yaptığı rüzgar panelinden elektrik üreten Sarıkaya, misafir olarak ikamet ettiği kız kardeşinin evinin 4 saatlik enerji ihtiyacını elektriği depoladığı aküyle karşılıyor.

Sarıkaya, zaman zaman teknoloji üzerine yurt dışına seyahatler de gerçekleştirdiği için geçici olarak kardeşinin yanında yaşıyor.

Mahmut Sarıkaya, genç yaşlarda yurt dışına gittiğini ve ABD'de ilgi duyduğu fizik ve enerji geliştirme konuları üzerine bazı üniversite ve özel kuruluşlarda eğitim aldığını söyledi.

Elektrik gittiği için mail atamayınca rüzgardan enerji üretti
Yurt dışında teknoloji konusunda kendisini geliştirdiğini ifade eden Sarıkaya şöyle konuştu:

"Amerika'da teknolojiyi görünce o zaman yemin ettim ve 'Geldiğim gibi geri gitmeyeceğim.' dedim. Bundan dolayı her şeye sıfırdan başladım. Köye geldiğimde elektrikler çok sık kesiliyordu. Bilgisayardan yurt dışına mail gönderecektim ama gönderemedim. Bu defa mecburen bazı malzemeleri kullanarak rüzgar paneli yaptım. Elektrikler gittiği zaman evin 4 saatlik enerji ihtiyacını karşılayabiliyorum."

Rüzgar panelini tamamen atık malzemelerden yaptığını aktaran Sarıkaya, rüzgar olduğunda enerjiyi aküye depoladığını, sonra da eve verdiğini anlattı.

Rüzgar panelinin elektrik kesintilerinde ihtiyaçlarını karşıladığını aktaran Sarıkaya, "Bir aküyle tüm gece lambalar, kalorifer, televizyon ve diğer elektronik eşyalar çalışıyor. Geçen hafta elektrikler kesildi ve 2 gün gelmedi. Sadece bu evde elektrik vardı." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aşılanmak isteyen kırsaldaki vatandaşlara ücretsiz servis imkanı https://gazetebirlik.com/haber/asilanmak-isteyen-kirsaldaki-vatandaslara-ucretsiz-servis-imkani-2767/

Ağrı'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede fedakarca görev yapan sağlık ekipleri, en ücra köylere kadar giderek aşı için ikna ettikleri vatandaşları ücretsiz hastaneye ulaştırıyor.

İl Sağlık Müdürlüğünce salgına karşı vatandaşların aşıya kolaylıkla ulaşabilmesi için oluşturulan mobil sağlık ekipleri, zorlu coğrafyaya sahip kırsal bölgelerde yaşayan yöre halkı için seferber oldu.

Bu kapsamda il merkezinde Valilik, ilçelerde de kaymakamlıkların sağladığı ücretsiz araç desteğiyle günün ilk ışıklarıyla ekipmanlarını alarak yola koyulan sağlık ekipleri, zorlu yolları aşıp köylere ulaşıyor.

Aralarında doktor, hemşire, 112 Acil Servis ve Toplum Sağlığı Merkezi ekiplerinin de bulunduğu görevliler, önceden diğer ekiplerce ikna edilen vatandaşlarla bir araya gelip aşıda kolaylık sağlanması için internet üzerinden randevu alıyor.

Daha sonra araçlarla Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile ilçelerdeki hastanelere getirilen vatandaşlar, buralarda görevli sağlık ekiplerince aşıları yapıldıktan sonra tekrar köylerine götürülüyor.

Dışarı çıkamayan vatandaşlar da evlerinde aşılanıyor
Salgınla mücadelede ilk günden bu yana ön cephede yer alan ekipler, yatağa bağımlı oldukları için hastaneye gelemeyenler ile Merkezi Hekim Randevu Sistemi üzerinden randevu alamayan 85 yaş üzeri vatandaşlar için de ayrı bir çalışma yürütüyor.

Ekipler, ambulans eşliğinde gittikleri köylerde, evlerinde aşı yaptıkları vatandaşlara devletin şefkat elini uzatıp dualarını alıyor.

İl Sağlık Müdürü Coşkun Daharlı, Valilik desteğiyle kentte aşı oranını artırmak amacıyla oluşturdukları ekiplerin çalışmalara ara vermeden devam ettiğini söyledi.

Ramazan ve bayram süresince de aşılama çalışmalarına devam ettiklerini belirten Daharlı, şöyle konuştu:

"İlimizde 118 aşı polikliniği kurduk. Aktif olarak günlük 4 bin 500 ve 5 bin civarı aşı yapabilecek potansiyelimiz var. 85 ve 90 yaş üzeri vatandaşları evlerinde aşılanması için mobil sağlık ekipleri oluşturduk. Sağlık ekipleri ambulans eşliğinde aşı çalışmasına çıkarak vatandaşları aşılamaya başladı. BioNTech aşısı geldikten sonra hastanelerimizde hedef nüfusa olan aşı oranımızı artırmak için Sayın Valimiz Osman Varol'un da destekleriyle 32 araçla köylerden vatandaşlarımızı hastanelere getirip aşılarını yaptırıp tekrar evlerine götürüyoruz."

Daharlı, aşılama çalışmalarının başladığı günden bu yana mobil sağlık ekiplerinin canla başla çalıştığını belirterek, CoronaVac aşılarını evlerde 85 yaş üzeri vatandaşlara, BioNTech aşısını da soğuk zincirin kırılmaması için hastanelerde yaptıklarını anlattı.

"Servis imkanıyla aşılama oranı arttı"
Sağlık çalışanlarının kış mevsiminde dondurucu soğuklara rağmen aşı çalışmasını aksatmadığını ifade eden Daharlı, şunları kaydetti:

"Ekiplerimiz zorlu bir süreç geçirdi. İyi bir aşı oranına ulaşmış bulunmaktayız. Ağrı Valiliği Vefa Sosyal Destek Grubu ile randevu almayan vatandaşları evlerinde ziyaret edip randevularını oluşturduktan sonra servislere hastanelere taşımaktayız. Nüfusumuzun yüzde 60-70'i kırsalda yaşadığı için diğer illere oranla iş yükümüz daha ağır. Köyler ve kırsalda yaşayan vatandaşlar için oluşturduğumuz servislerle vatandaşları hastanelere getirip aşılamamız, aşı oranımızı artırdı."

Kırsalda yaşayan vatandaşların aşı konusunda biraz çekinceleri olması üzerine sağlık personelinden oluşan aşı ikna timleri kurduklarını dile getiren Daharlı, tüm vatandaşları il merkezi ve ilçelerdeki hastanelere aşı olmaya davet etti.

Hastanede aşısı yapılan vatandaşlardan Mehmet Emin Koçoğlu ise köylerinin 40 kilometre uzaklıkta bulunduğunu ve kendilerine bu imkanı sunarak ücretsiz aşı yapan devlete her zaman duacı olduklarını ifade etti.

Yatağa bağımlı olduğundan köyündeki evinde aşısı yapılan Ahmet Bozkurt da "Aşı olduğumuz için çok memnunuz. Allah devletimizden razı olsun." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'daki Yazıcı Barajı ekonomiye 82 milyon 500 bin liralık katkı sağladı https://gazetebirlik.com/haber/agridaki-yazici-baraji-ekonomiye-82-milyon-500-bin-liralik-katki-sagladi-9680/

Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, 90 metre yüksekliğindeki barajın biriktirdiği 202 milyon metreküp suyla 150 bin dekar tarım arazisini suladığını ifade etti.

2011 yılında hizmete alınan Yazıcı Barajı'nın Türkiye ekonomisine büyük katkı sağladığını belirten Yıldız, şunları kaydetti:

"Ağrı'nın incisi olan baraj bölgedeki tarımın gelişmesine, ürün çeşitliliğinin artmasına sağladığı katkının yanı sıra milli ekonomiye de 82 milyon 500 bin liralık fayda sağladı. Ayrıca Yazıcı Barajı, içme suyu arıtma tesisi ile Ağrı'ya memba kalitesinde içme suyu sağlıyor. Barajdan alınan yılda toplam 28 milyon metreküp suyla Ağrı'nın 2050 yılına kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacaktır."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da arkadaşlarıyla oyun oynarken Murat Nehri'ne düşen 5 yaşındaki çocuk kayboldu https://gazetebirlik.com/haber/agrida-arkadaslariyla-oyun-oynarken-murat-nehrine-dusen-5-yasindaki-cocuk-kayboldu-9022/

Ağrı'nın Diyadin ilçesine bağlı bir köyde, oyun oynarken Murat Nehri'ne düşüp akıntıya kapılan çocuk kayboldu.

İlçeye bağlı Mollakara köyünde arkadaşlarıyla oyun oynayan 5 yaşındaki İpek Yıldız, Murat Nehri'ne düştü.

Akıntıya kapılarak gözden kaybolan Yıldız'ın arkadaşları durumu köylülere haber verdi. Olay yerine gelen vatandaşlar, çocuğu bulamayınca jandarmadan yardım istedi.

Çocuğun bulunması için köye jandarma ekiplerinin yanı sıra İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve itfaiye görevlileri sevk edildi.

Ekipler, çocuğun nehirde düşmüş olabileceği bölümde kepçe ile arama kurtarma çalışması başlattı. Bazı görevliler de nehir kenarında çocuğun bulunması için arama yapıyor.

Diyadin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Alper Balcı da köye gelerek yetkililerden bilgi aldı.

"Ağrı il merkezi ve Van'dan kurbağa adam ve dalgıçlar istedik"
Kaymakam Balcı, İpek Yıldız'ın 4 arkadaşıyla oyun oynarken nehre düştüğünü söyledi.

Bölgede çok kapsamlı arama başlattıklarını belirten Balcı, şöyle konuştu:

"Çocuk, Murat Nehri'ne düşüp 100 metre sürüklendikten sonra bir daha görülemiyor. Sayın Valimiz Osman Varol'un emriyle AFAD ekiplerimiz geldi. Jandarmamız, köylülerimiz ve kaymakamlık personelimizle arama tarama çalışmalarına başladık. Kar suyunun erimesi nedeniyle nehir suyu bulanık. Ağrı il merkezi ve Van'dan kurbağa adam ve dalgıçlar istedik. Arama çalışmalarımız devam edecek. Çocuklar oyun oynarken İpek suya düşüyor, diğeri onu kurtarmaya çalışırken sudan çıkıyor ama İpek çıkamıyor."

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da 'kar kaplanları' nisanda da yoğun karla mücadele mesaisinde https://gazetebirlik.com/haber/agrida-kar-kaplanlari-nisanda-da-yogun-karla-mucadele-mesaisinde-6594/

Kış mevsiminin sert ve çetin geçtiği Taşlıçay ilçesine bağlı Tanyolu ve Adakent köyleri ile 4 mezranın bulunduğu Balık Gölü bölgesindeki yol, olumsuz hava ve coğrafi koşullar nedeniyle 6 aydır ulaşıma kapalıydı.

Bölgedeki vatandaşların sonbaharda göç edip kışı Doğubayazıt ilçesinin yanı sıra Iğdır'da geçirdiği köylerde, doğa şartlarının açılmasına izin vermediği karla kaplı 35 kilometrelik yol hattının, ilkbaharın gelmesiyle açılmasına başlandı.

Vatandaşların mağdur olmaması için kış mevsiminde gece gündüz demeden çalışan "kar kaplanları", ilkbahar mevsiminin yaşandığı bugünlerde de evlerine dönüş hazırlığı yapan köylüler için yoğun karla mücadele ediyor.

Fırtına ve siste zorlu karla mücadele
Zaman zaman fırtına ve sise göğüs gererek karla mücadele eden ekipler, 35 kilometrelik yolun yarısını hummalı çalışma sonucu ulaşıma açabildi.

Kış mevsimi boyunca yoğun kar yağışı alan zorlu coğrafyada çalışmalarını aralıksız sürdüren ekipler, ilçeye bağlı son yerleşim yeri Adakent köyüne ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Greyder operatörü Fikret Doğan, kış mevsiminde yolu bir iki defa ulaşıma açtıklarını ancak aynı gün tipi nedeniyle yeniden ulaşıma kapandığını söyledi.

Yolun tamamının ulaşıma açılmasının 10 günden fazla sürdüğünü belirten Doğan, şu değerlendirmede bulundu:

"Balık Gölü ve çevresinde bulunan köy yollarını açmak için çalışma başlattık. Bir dozer ve greyderle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yolun yarısını açabildik. Bölgede havalar çok kötü sis nedeniyle görüş mesafesi çok düşüyor ve biz buna rağmen şartlarımızı zorluyoruz. Kar kalınlığının 6-7 metre olduğu yerler var. Bir haftaya ancak köylere ulaşırız."

"Bazen bir günde 4 mevsimi yaşıyoruz"
Kış boyunca karla mücadelenin yanı sıra köy ve mezra yollarını açarak rahatsızlanan hastaları sağlık ekiplerine ulaştırdıklarını ifade eden Doğan, vatandaşların mağduriyet yaşamaması için gece gündüz demeden çalıştıklarını anlattı.

Yolun geri kalan kısmında daha fazla kar kalınlığı beklediklerini dile getiren Doğan, "Yolda çalışma yapmak çok zor. Dozer bazı yerlerde birkaç defa kar kütlesini temizledikten sonra yere ulaşıyor. Fırtına nedeniyle görüş mesafesi de olmuyor. Ağrı'nın kuzeyinde özellikle Balık Gölü çevresinde kış yaşanırken ovada da bahar yaşanıyor. Bazen bir günde 4 mevsimi yaşıyoruz." diye konuştu.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Baharın müjdecisi' leylekler Ağrı'ya gelmeye başladı https://gazetebirlik.com/haber/baharin-mujdecisi-leylekler-agriya-gelmeye-basladi-9285/

Her yıl ilkbahar aylarında il merkezine bağlı Yakınca köyüne gelen 2 leylek, yaz mevsimini eski elektrik direklerindeki yuvalarında geçiriyor.

Sonbahara kadar burada konaklayan leylekler, kışın gelmesiyle sıcak iklime sahip bölgelere göç ediyor.

"Baharın müjdecisi" olarak bilinen leyleklerin, karların erimesi ve havaların ısınmaya başladığı bugünlerde tekrar köye gelmesi, yöre halkını sevindirdi.

Direklerdeki yuvalarında konaklayan leylekler drone ile görüntülendi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyadin Kaplıcaları şifa arayanların her mevsim uğrak yeri oluyor https://gazetebirlik.com/haber/diyadin-kaplicalari-sifa-arayanlarin-her-mevsim-ugrak-yeri-oluyor-212/

Doğu Anadolu Bölgesi'nin önemli termal turizm merkezleri arasında yer alan Ağrı'nın Diyadin ilçesindeki kaplıcalar, yılın her mevsimi şifa arayan çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

İlçeye 10 kilometre uzaklıkta, 48 kilometrekarelik jeotermal alanda bulunan kaplıcalar, zengin mineralli suyuyla dikkati çekiyor.

Geniş bir alanda bulunan jeotermal kaynakların yanında kurulan kaplıca tesisleri, yılın 12 ayı, Van ve Iğdır başta olmak üzere çevre illerin yanı sıra yurdun birçok yerinden gelen ziyaretçilerle doluyor.

Cilt hastalıkları ve romatizma başta olmak üzere birçok rahatsızlığa iyi geldiğine inanılan kaplıcalar, son yıllarda devlet desteğiyle yenilenen ve büyütülen tesisleriyle yurt dışından gelen turistlerin de ilgisini çekiyor.

 Açık havuzlar dondurucu soğukta dahi ilgi görüyor

Yaz aylarında, kavurucu sıcaklarda, vatandaşların havuzlarında yüzerek çeşitli hastalıklarına şifa aradığı kaplıcalar, çetin geçen kış mevsiminde de misafirlerini ağırlamaya devam ediyor.

Yılın 6 ayı etrafı karla kaplı olan kaplıcaların açık havuzları, dondurucu soğuklara rağmen vatandaşlarca ilgi görüyor.

Kaplıca tesisi işletmecisi Mahmut Özden, AA muhabirine, tesislerini son yıllarda devlet desteğiyle büyüttüklerini söyledi.

Aileler için özel havuz ve genel havuzların olduğunu ifade eden Özden, şöyle konuştu:

"Üstü oda, altı da havuz olan ev tipi kaplıcalarımız var. Tesisimiz çok iyi ve daha iyi hizmet vermeye çalışıyoruz. Amerika Birleşik Devletleri'nden bir kafile turist geldi. Burada dondurucu havada kaplıcaya girdiler ve çok memnun kaldılar. Daha güzel hizmet vermek istiyorsak, burada yatırımlar yapmamız gerekiyor. Kaplıca vücudu rahatlatıyor ve şifalıdır. Zengin minerale sahip kaplıca suyu romatizma, bel ağrısı, damar tıkanıklığı ve cilt hastalıklarına çok iyi geliyor."

 Çevre illerdeki vatandaşlar tarafından sıkça ziyaret ediliyor

Van'dan gelen Fatih Koç ise bölgedeki soğuk havaya rağmen yılın her mevsimi kaplıcaya girmek için Diyadin'e geldiklerini aktardı.

Ziyaretçilerden Abdullah Arı da çeşitli hastalıkları bulunduğu için Van'dan geldiğini anlatarak, "Yaklaşık bir senedir hemen hemen her hafta kaplıcaya girmek için buraya geliyorum. Çok faydasını görüyorum. Suyu çok güzel ve memnun olduğumuz için her zaman geliyoruz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde 4 büyüklüğünde deprem https://gazetebirlik.com/haber/-agrinin-dogubayazit-ilcesinde-4-buyuklugunde-deprem-9000/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Doğubayazıt'ta saat 08.57'de 4 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi.

Depremin 7,02 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

AFAD Ağrı İl Müdürü Necati Oruk, AA muhabirine, Doğubayazıt ilçesinde meydana gelen depreme ilişkin araştırmalarının sürdüğünü belirterek, "Depreme yönelik herhangi bir olumsuzluğa ilişkin bize gelen ihbar yok." dedi.

Sarıbıyık Köyü Muhtarı Filit Kılıç, deprem bölgesindeki yerleşim yerinde herhangi bir hasarın olmadığını anlattı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da okullar ders çalışmak isteyen öğrencilere 7 gün hizmet verecek https://gazetebirlik.com/haber/agrida-okullar-ders-calismak-isteyen-ogrencilere-7-gun-hizmet-verecek-8677/

Ağrı Valisi Osman Varol, öğrencilerin talebi üzerine kentteki farklı mahallelerde bulunan 13 okulu her gün açık tutarak ders çalışmak için öğrencilerin hizmetine sunduklarını bildirdi.

Vali Varol, valilik koordinesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen "Okulum Benim Evim Projesi" kapsamında yer alan 13 okuldan biri olan Naci Gökçe Anadolu Lisesini ziyaret etti.

Öğrenciler tarafından çiçeklerle karşılanan Varol, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla öğretmenlere karanfil dağıtarak günlerini kutladı.

Sınıfları gezen ve öğrencilerle sohbet eden Varol, gazetecilere, mahallelerde gezerken vatandaşların isteği ve ihtiyacı doğrultusunda "Okulum Benim Evim Projesi"ni hayata geçirdiklerini söyledi.

Gençlerin yoğun ders çalışma isteği olduğunu ve mekan sıkıntısı yaşadıklarını belirten Varol, "Ağrı, sosyo-ekonomik olanaklarından dolayı hanelerin kalabalık olduğu ve aynı zamanda kışın çok soğuk olan bir il. Çocuklarımız ve gençlerimiz her zaman evlerinde istedikleri ders çalışma ortamını yakalayamayabiliyorlar. Bizden de sürekli olarak toplu olarak ders çalışabilecekleri uygun ve sıcak ortamlar istiyorlardı. Çeşitli etüt merkezlerimiz ve kütüphanelerimiz var ama bu alanların kapasitesi gençlerimize yetmiyordu." diye konuştu.

"Çocuklarımız, buraları sınırsız ve istedikleri gibi kullanacaklar"
Varol, öğrencilerin daha rahat ortamlarda ders çalışmaları için çalışma başlattıklarını bildirerek, şöyle devam etti:

"Buna en uygun yerin okullar olduğu üzerine karar kıldık. Okullar eğitim ve öğretim saatleri dışında tamamen boş. Mahallelerin merkez alındığı ve her mahallede ulaşılabilecek noktada olan 13 okul tespit ettik. Bu okullar içerisinde gençlerimizin ders çalışabilecekleri alanlar oluşturuldu. Hafta içi 16.00-20.00, hafta sonu da 08.00-17.00 saatleri arasında çocuklarımız sanki evlerindeki salonlardan çıkıp çalışma odalarına gidermiş gibi çantalarını ve kitaplarını alarak bu okullarımıza gelip sıcak ortamlarda ders çalışma olanağı bulacaklar. Buraları sınırsız ve istedikleri gibi kullanacaklar. Burada kendilerine çay ve kahve ikramlarıyla evlerinde hissedebilecekleri bir ortam oluşturuyoruz."

Projenin ilk olarak il merkezinde başladığını aktaran Varol, önümüzdeki günlerde bu uygulamanın il genelindeki okullarda hayata geçirileceğini söyledi.

Öğrencilerden Cansu Esen ise müstakil evde 7 kardeşli kalabalık bir ailede yaşadığını ve bu yüzden rahat ders çalışamadığı için okullarda daha sağlıklı sınavlarına hazırlanacağını ifade etti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da yabani hayvanlar için karlı dağlara yem bırakıldı https://gazetebirlik.com/haber/agrida-yabani-hayvanlar-icin-karli-daglara-yem-birakildi-9412/

Türk Kızılay Ağrı Şubesi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, bölgede yiyecek bulmakta güçlük çeken yaban hayvanlarına yönelik çalışma yaptı.

Yaban hayvanlarının fazla olduğu Hamur ile Tutak ilçeleri arasındaki dağlık bölgeye giden ekipler, karla kaplı bölgede yürüyerek belirledikleri noktalara yem, yeşillik ve kemik bıraktı.

Ekiplerin yaptığı çalışma drone ile havadan görüntülendi.

Türk Kızılay Ağrı Şube Başkanı Orhan Tatlı, AA muhabirine, kış boyunca yaban ve sokak hayvanlarının beslenmesine yönelik çalışma yaptıklarını söyledi.

Soğuk havanın yaşamın her alanını olumsuz etkilediğini belirten Tatlı, "Daha önce bu bölgede çalışma yapmıştık, yaban hayvanları bunları tüketti. Son günlerde kar yağışı etkili oldu ve yaban hayvanları yiyecek bulmakta zorluk yaşıyorlar. Bu bölgede keklik, yaban domuzu, tavşan ve tilki gibi hayvanlar var. Onların tüketebileceği yiyecekler bıraktık." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da termometreler sıfırın altında 22 dereceyi gösterdi https://gazetebirlik.com/haber/agrida-termometreler-sifirin-altinda-22-dereceyi-gosterdi-707/

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Doğu Anadolu Bölgesi'nde hava, parçalı ve az bulutlu olacak.

Sıcaklıkların mevsim normallerinde seyredeceği bölgede, rüzgarın kuzeyden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor.

Gece en düşük hava sıcaklığı Erzincan'da sıfır, Iğdır'da 1; sıfırın altında olmak üzere Ağrı'da 22, Kars'ta 7, Erzurum'da 6, Ardahan'da 5 derece kaydedildi.

Gün içinde beklenen en yüksek sıcaklıklar da sıfırın altında olmak üzere Iğdır'da 9, Erzincan'da 7, Erzurum, Ağrı ve Kars'ta 2 derece olacak.

Ardahan'da ise günün en yüksek sıcaklığının sıfır derece olması bekleniyor.

Kar kalınlığı, kayak merkezlerinden Palandöken'de 122, Sarıkamış'ta 80 ve Konaklı'da 43 santimetre ölçüldü.

Bölgede sürücüler, vatandaşlar ve ilgililerin, kuvvetli buzlanma, don, sis ve pus ile dik ve eğimli alanlarda çığ tehlikesine karşı tedbirli olması gerekiyor.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'daki Murat Kanyonu'nda 10 metreyi bulan buz sarkıtları oluştu https://gazetebirlik.com/haber/agridaki-murat-kanyonunda-10-metreyi-bulan-buz-sarkitlari-olustu-1912/

"Doğu'nun Ihlara Vadisi" olarak adlandırılan Murat Kanyonu, yılın her mevsimi sahip olduğu doğal güzellikleriyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Yer yer 150 metre genişliğe sahip olan kanyon, kışın beyaza bürünen görüntüsü ve metrelerce uzunluktaki kayalıklarda oluşan buz sarkıtlarıyla ayrı bir güzelliğe bürünüyor.

Kanyonun güney tarafında bulunan Kudret Köprüsü de buz sarkıtlarıyla seyrine doyum olmayan manzaralar sunuyor.

Kanyon ve Kudret Köprüsü'ndeki buz sarkıtları, drone ile havadan görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı Belediye Başkanı Sayan ilkbaharda teröre karşı 2 bin kişiyle Diyarbakır'a yürüyecek https://gazetebirlik.com/haber/agri-belediye-baskani-sayan-ilkbaharda-terore-karsi-2-bin-kisiyle-diyarbakira-yuruyecek-7633/

Savcı Sayan, AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanlığı 6. Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmada, çocuklarının dağa kaçırılmasından HDP'yi sorumlu tutan Diyarbakır annelerinin, 3 Eylül 2019'da başlattığı oturma eylemini her zaman desteklediklerini söyledi.

AK Parti'li gençlerin Diyarbakır annelerinin dizinin dibinde onlarla birlikte ağlaması ve Ağrı'da evladını teröre kurban vermiş annelerin yanında olması gerektiğini belirten Sayan şöyle konuştu:

"Biz bunu başlatacağız. Ben AK Parti Ağrı Gençlik Kolları İl Başkanı Muhammed İkbal Gülçin'e güveniyorum. Onunla, il başkanımızla, merkez ilçelerimizle, belediye başkanlarımızla ve burada bütün gençlik kollarımızla, biz yarından sonra büyük bir seferberlik başlatacağız. Bu işi Ağrı’dan başlatalım, model olalım."

Daha önce Ağrılı 200 anne ile Diyarbakır annelerini ziyaret ettiklerini anımsatan Sayan şunları kaydetti:

"Bu sefer 2 bin kişiyle yürüyerek Diyarbakır’a gideceğiz. Yürüyerek gideceğiz. Türkiye’ye bunu göstereceğiz. Kılıçdaroğlu dış güçlerin baskısıyla 500 kilometre yürüyor da Ağrı’dan 2 bin kişi Diyarbakır anneleri için yürüyemez mi? Yürür, ben buna eminim. Yürüyeceğiz. Bakın buradan bütün Türkiye’ye sesleniyorum. İlkbaharda havaların ısınmasıyla birlikte İl Başkanımız, belediye başkanlarımız, ilçe başkanlarımız, gençlik kolları başkanımız ve kadın kolları başkanımızla birlikte 2 bin kişiyle Ağrı’dan yola çıkarak, 450 kilometreyi yürüyerek Diyarbakır annelerinin dizinin dibine gideceğiz ve haykıracağız diyeceğiz ki 'Terörü bitirmeye Ağrı’dan başlıyoruz'. Ondan sonra siz görün bu memleket tadından yenmez.”

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğu'nun zorlu coğrafyasında karla mücadele gece de sürüyor https://gazetebirlik.com/haber/dogunun-zorlu-cografyasinda-karla-mucadele-gece-de-suruyor-5372/

Kış mevsiminin çetin geçtiği Ağrı'da ekipler, yüksek rakımlı geçitler başta olmak üzere sorumluluk bölgelerinde yer yer 2 metreyi bulan karları gece gündüz demeden temizleyerek kesintisiz ulaşımın sağlanması için mücadele veriyor.

Karayolları 123. Şube Şefliği ekipleri, 2 bin 644 rakımlı Tendürek, 2 bin 210 rakımlı Saç Dağı, 2 bin 225 rakımlı İpek ile 2 bin 160 rakımlı Sakaltutan geçitleri başta olmak üzere sorumluluk alanındaki yollarda kar küreme ile tuzlama çalışması yürütüyor.

Greyder, kepçe ve rotatif başta olmak üzere çok sayıda iş makinesiyle karla mücadele eden ekipler, kar, tipi ve buzlanmaların olduğu günlerde ulaşımda aksamalar yaşanmaması için fedakarlıkla görev yapıyor.

Dondurucu soğukların yaşandığı zorlu coğrafyada çalışan ekipler, yoğunlukla Ağrı-Kars, Ağrı-Erzurum ve Ağrı-Van kara yollarında "beyaz esaretle" mücadele ediyor.

Ekiplerin, sıcaklığın sıfırın altında 25 dereceye düştüğü geçitlerde şube şefi Abdulvahap Akçelik koordinesinde gece yürüttüğü yoğun çalışmalar drone ile havadan görüntülendi.

Karla mücadele ekiplerinden rotatif operatörü Yıldırım Belkis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kar ve tipide aralıksız çalışarak ulaşımda aksama yaşanmaması için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini söyledi.

Önceki yıllara göre kışın zorlu geçtiğini ifade eden Belkis, şöyle konuştu:

"35 yıldır karla mücadelede görev alıyorum. Gece gündüz demeden çalışarak vatandaşlara hizmet veriyoruz. Kış çetin geçtiği için bizim karla mücadelemiz de zorlu geçiyor. Şu an 2 bin 270 rakımlı bölgede yol açıyoruz. Burada kar kalınlığı 2 metreyi buluyor. Köylerde hastalar olduğu için onları mağdur etmemek adına çalışmaya devam ediyoruz."

İş makinesi operatörü Bülent Boztoprak ise bölgenin en yüksek rakımlı yollarından birinde çalıştıklarını ve tipi nedeniyle zorlandıklarını anlattı.

Kışın işlerinin daha zorlaştığını vurgulayan Boztoprak, "Hava sıcaklığı sıfırın altında 25 dereceyi buldu. Arkamızda devletimiz olduğu sürece Allah'ın izniyle bu sıkıntıları da aşacağız. Zaman zaman tipinin dinmesini bekledikten sonra tekrar yolları açıyoruz." diye konuştu.

Boztoprak, vatandaşların mağduriyet yaşamaması için gece gündüz demeden çalışmalarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da termometreler sıfırın altında 32 dereceyi gösterdi https://gazetebirlik.com/haber/agrida-termometreler-sifirin-altinda-32-dereceyi-gosterdi-8823/

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, havanın az bulutlu ve açık geçeceği bölgede, sıcaklıklar mevsim normallerinde seyredecek, rüzgar kuzeyden hafif, zaman zaman orta kuvvette esecek.

Gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında olmak üzere Ağrı'da 32, Ardahan ve Kars'ta 24, Erzurum'da 20, Iğdır ile Erzincan'da 13 ve Tunceli'de 7 derece ölçüldü.

Gün içinde en yüksek sıcaklıkların Tunceli'de 5, sıfırın altında olmak üzere Erzincan'da 2, Iğdır'da 3, Ardahan'da 4, Kars'ta 5, Erzurum'da 7 ve Ağrı'da 15 derece olması bekleniyor.

Kar kalınlıkları, kayak merkezlerinden Palandöken'de 106, Sarıkamış'ta 62 ve Konaklı'da 43 santimetre ölçüldü.

Sabah ve gece saatlerinde kuvvetli buzlanma, don, sis ve pus olayı ile dik ve eğimli bölgelerde çığ tehlikesinin bulunduğu bölgede, vatandaşlarla yetkililerin dikkatli ve tedbirli olması istendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da termometreler sıfırın altında 28 dereceyi gösterdi https://gazetebirlik.com/haber/agrida-termometreler-sifirin-altinda-28-dereceyi-gosterdi-7518/

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, havanın az bulutlu ve açık geçeceği bölgede, sabah saatlerinde buzlanma, don ve yer yer sis bekleniyor.

Sıcaklıkların mevsim normallerinde seyredeceği bölgede rüzgar kuzeyden hafif, ara sıra orta kuvvette esecek.

Gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında olmak üzere Ağrı'da 28, Kars'ta 23, Erzurum'da 19, Ardahan'da 15, Tunceli'de 12, Erzincan'da 10 ve Iğdır'da 8 derece ölçüldü.

Gün içinde en yüksek sıcaklıkların sıfırın altında Tunceli ve Erzincan'da 2, Iğdır'da 5, Kars ve Erzurum'da 7, Ağrı ve Ardahan'da 9 derece olması bekleniyor.

Kar kalınlıkları, kayak merkezlerinden Palandöken'de 105, Sarıkamış'ta 61 ve Konaklı'da 46 santimetre ölçüldü.

Sabah ve gece saatlerinde kuvvetli buzlanma, don, sis ve pus olayı ile dik ve eğimli bölgelerde çığ tehlikesinin bulunduğu bölgede, vatandaşlarla yetkililerin dikkatli ve tedbirli olması istendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da buz tutan Aşağı Toklu Şelalesi'nin güzelliği drone ile görüntülendi https://gazetebirlik.com/haber/agrida-buz-tutan-asagi-toklu-selalesinin-guzelligi-drone-ile-goruntulendi-4271/

Taşlıçay ilçesine 6 kilometre uzaklıktaki Aşağı Toklu köyünde bulunan şelale ve dere, hava sıcaklığının sıfırın altında 25 dereceye düşmesiyle dondu.

Yaklaşık 12 metre yükseklikten dökülen şelale ile dere, buz tutan görüntüsüyle kış boyunca çok sayıda dağcı ve doğa tutkununu ağırlıyor.

Buzla kaplı şelaledeki kış güzelliği drone ile havadan görüntülendi.

Ziyaretçilerden Hasan Yıldırım, şelale ve çevresinin her mevsim ayrı bir güzelliğe büründüğünü söyledi.

Şelaleye gelip fotoğraf çektiklerini ifade eden Yıldırım, "Yazın piknik yapmak için etrafı rengarenk çiçeklerle kaplı olan şelaleye geliyoruz. Kışın da çetin geçtiği için şelale dondu ve bu görüntü bölgeye ayrı bir güzellik katıyor. Buranın manzarası çok güzel ve kışın gelip burada fotoğraf çekiyoruz." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı'da termometreler gece sıfırın altında 21 dereceyi gösterdi https://gazetebirlik.com/haber/agrida-termometreler-gece-sifirin-altinda-21-dereceyi-gosterdi-4007/

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, bölgede hava parçalı ve çok bulutlu geçecek.

Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği bölgede, rüzgarın güneyden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor.

Bölge genelinde buzlanma ve don olayı beklendiğinden başta sürücüler olmak üzere vatandaşların tedbirli olması istendi.

Bölgede gece en düşük hava sıcaklığı, sıfırın altında olmak üzere Ağrı'da 21, Ardahan'da 19, Kars'ta 16, Iğdır'da 9, Erzurum'da 8 ve Erzincan ile Tunceli'de 1 derece ölçüldü.

Gün içinde en yüksek sıcaklıkların ise Erzincan'da 10, Tunceli'de 9, Erzurum ve Iğdır'da 3, sıfırın altında olmak üzere Kars'ta 3, Ardahan'da 5 ve Ağrı'da 9 derece olması bekleniyor.

Kar kalınlıkları, kayak merkezlerinden Palandöken'de 51, Konaklı'da 34, Sarıkamış'ta 31 santimetre ölçüldü.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com