tag:gazetebirlik.com,2015:cid-122 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2023-12-13T17:26:57+03:00 Karasu sahilinde görülen kıyı erozyonu etkisini arttırdı https://gazetebirlik.com/haber/karasu-sahilinde-gorulen-kiyi-erozyonu-etkisini-arttirdi-5128/

Kıyı şeridinin 2 kilometrelik kesiminde birkaç yıldır yaşanan erozyon, son aylarda etkisini gösteren şiddetli rüzgar, dalga ve yağışlar sebebiyle ilerledi.

Sahilde "dalgakıran" adı verilen tahkimatların olduğu bölgelerde görülmeyen erozyon, Batı Karadeniz Caddesi üzerindeki işletmelerin bulunduğu alandaki istinat duvarına kadar geldi.

Belediye ekipleri, Sahilpark kesimine kaya parçaları yerleştirerek önleyici çalışma gerçekleştirdi.

Erozyonun yaşandığı kıyı bölgesi dronla görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da sağanak taşkınlara yol açtı https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-saganak-taskinlara-yol-acti-1502/

Kent genelinde iki gündür etkili olan sağanak dolayısıyla Karasu'daki Darıçayırı Deresi ile Sakarya Nehri'nin taşması sonucu su baskınları oldu.

Taşkınlar sonucu Darıçayırı, Manavpınarı, Tuzla, Hürriyet ve Akkum mahallelerindeki bazı evlerin bahçeleri, iş yerleri, tarım arazileri, tavuk kümesleri ve ahırları su bastı.

Bölgeye sevk edilen Devlet Su İşleri, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi ve Karasu Belediyesi ekipleri, taşkınların olduğu alanda çalışma yürütüyor.

Kocaali ilçesinde de sağanak nedeniyle Caferiye, Melen, Kozluk ve Bezirgan mahallelerinde yol üzerindeki menfezlerin tıkanması nedeniyle taşkınlar oluştu. Yollardaki su birikintileri, ulaşımda aksamalara neden oldu.

İlçedeki Kozluk Mahallesi ile Düzce'nin Akçakoca ilçesi Nazımbey köyünü birbirine bağlayan güzergahta Melen Çayı'nın taşması nedeniyle yol ulaşıma kapatıldı.

Koğukpelit Mahallesi'nde ise heyelan nedeniyle ulaşıma kapanan yol, ekiplerin hızlı müdahalesiyle trafiğe açıldı.

Bölgede sağanak sabah saatlerinde etkisini yitirirken, ekiplerin çalışmaları devam ediyor.

Tuzla Mahallesi Muhtarı Mehmet Ertürk, AA muhabirine, Sakarya Nehri'nin yaklaşık 3 metre yükselmesi sonucu tarım arazilerinin sular altında kaldığını, debinin daha da artması durumunda bazı evler ve vatandaşlar için tehlike oluşturabileceğini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya Nehri sis bulutuyla kaplandı https://gazetebirlik.com/haber/sakarya-nehri-sis-bulutuyla-kaplandi-9950/

İnhisar, Söğüt, Yenipazar ve Osmaneli ilçelerinden geçen, kuş bakışı görselliği, doğal ve kültürel zenginlikleriyle konuklarına her mevsim güzel manzaralar sunan Sakarya Nehri ile etrafında sis etkili oldu.

Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarında Bizans tekfuru iken Müslüman olan ve kahramanlıklarıyla anılan Osman Gazi'nin silah arkadaşı Abdullah Mihal Gazi'nin türbesinin bulunduğu Harmanköy de sisin arasında kaldı.

Nehir ve çevresindeki yerleşim bölgelerini, seraların üzerini kaplayan sis bulutunu AA ekibi dronla kaydetti.

Hava sıcaklığının sabah saatlerinde sıfırın altında 10 dereceye kadar düştüğü bölgede güneşin yüzünü göstermesiyle sis bulutu dağıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağaçları sonbahar renkleriyle süslü Çam Dağı kar yağışının ardından beyaz örtüyle kaplandı https://gazetebirlik.com/haber/-agaclari-sonbahar-renkleriyle-suslu-cam-dagi-kar-yagisinin-ardindan-beyaz-ortuyle-kaplandi-4609/

Sonbahardan kışa geçildiği son günlerde kestane, çam ve gürgenlerin yapraklarının sahip olduğu sarı, yeşil, kahverengi ve kızıl renk tonları, karın beyazlığıyla ahenk oluşturuyor.

Sonbahar ve kış renklerinin aynı anda görülebildiği ormanlar, doğaseverlerin dikkatini çekiyor.

Doğa ve fotoğraf tutkunu Şerif Sarı, AA muhabirine, Çam Dağı'nın çok özel bir bölge olduğunu ifade etti. Kar yağışının bölgede farklı gözlemlendiğine değinen Sarı, şu an doğasever insanlar için harika bir zaman dilimi yaşandığını söyledi.

Sarı, genellikle kasım ayının son günlerinde sonbaharın farklı tonları görmek için fotoğraf çekmeye geldiğini anlatarak, "Kar yağışı ile sonbaharın tonlarını bir arada görmek çok özel bir an, bu anı görmeye tüm fotoğraf ve doğaseverleri davet ediyorum." dedi.

Emrullah Uçar da genellikle ocakta görmeye alıştıkları kar yağışını bu yıl kasımda görmelerinin kendileri için sürpriz olduğunu dile getirerek, hem sonbaharı hem de kış mevsimini bir arada yaşamanın çok güzel duygu olduğunu sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da sabah namazında Filistinliler için dua edildi https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-sabah-namazinda-filistinliler-icin-dua-edildi-9177/

Sakarya'da sivil toplum kuruluşları, Filistinlilere destek amacıyla sabah namazında bir araya gelerek dua etti.

Sakarya Milli İrade Platformu, Adapazarı ilçesindeki tarihi Orhan Gazi Camisi'nde Filistin için sabah namazı programı düzenledi.

Filistinlilere destek olmak için erken saatlerde camiyi dolduranlar, Kur'an-ı Kerim dinledikten sonra hep birlikte sabah namazını eda etti.

İl Müftüsü Mehmet Aşık, daha sonra Filistinliler ve tüm Müslümanlar için dua etti.

İlk kıblegahları Mescid-i Aksa'ya yapılan saldırıların sona ermesini isteyen Aşık, "Zalimlerin, küffarın zulmünü kendi başlarına çevir Allah'ım. Küffarı kendi içinde birbirine düşür, onları kahr-ı perişan eyle ya Rabb'im." ifadelerini kullandı.

"Kudüs'ü de Mescid-i Aksa'yı da zulüm yeri haline getirdiler." diyen Aşık, Müslümanların İsrail'e karşı birlik olması gerektiğini söyledi.

Programa bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce de katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da bir araya gelen ev hanımları "kırıp dökmeden" evleri yeniliyor https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-bir-araya-gelen-ev-hanimlari-kirip-dokmeden-evleri-yeniliyor-8510/

Evli ve iki çocuk annesi 37 yaşındaki Uğurlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde özel sektörde çalıştığı beden eğitimi ve spor öğretmenliğini bırakarak boyama işine başladı.

Talebin artmasıyla kısa zamanda ev hanımlarından 11 kişilik ekip kuran Uğurlu, ev ve iş yerlerinde bulunan kapı, mutfak dolapları, fayans ve mobilyaları usta titizliğiyle boyayarak yeni hale getiriyor.

"Maksimum 3 günde dönüşümü gerçekleştirip evi teslim ediyoruz"

Uğurlu, AA muhabirine, boyama işi sayesinde hem ev hanımlarının hem de dönüşüm yaptıkları insanların ekonomilerine inanılmaz katkı sağladıklarını söyledi.

Sıfırdan yapılabilecek bir alanı dönüşüm boyasıyla çok daha düşük maliyetlerle kırıp dökmeden tamamladıklarını anlatan Uğurlu, "Aslında mesele sadece bütçe de değil. Bir usta eve gelip kalebodurunu değiştirmek, dönüştürmek isterse onu kıracak, şapını atacak, günlerce bekletecek. Ev sahipleri için bu sıkıntılı süreç. Biz geliyoruz, maksimum 3 günde dönüşümü gerçekleştirip evi temizleyip, toparlayıp bir kadın titizliğinde ev sahiplerine teslim ediyoruz." dedi.

Bazı erkek ustaların bu işi yapacaklarına inanamadığını dile getiren Uğurlu, "Yaptığımızı gördükleri zaman tebrik ediyorlar. Aslında birçok bayanın cesaret edemediği işleri cesaret edip üstleniyoruz ve güzel de neticelendiriyoruz." şeklinde konuştu.

Uğurlu, daha da büyümek istediklerini belirterek, "Ekip sayısını artırmak istiyoruz. Evde, 'Ne yapacağım ben?' diyen her kadınımızı bu işe davet ediyorum." ifadesini kullandı.

"Erkek ustalar bize biraz kızıyor ama bayanlar biraz daha özenli"

Kendi mutfağını dönüştürmeye gelen Uğurlu ile tanışıp ekibe dahil olan 35 yaşındaki Gülsev Arslan da mutfak dolaplarını dönüştürüp yenilediklerini, tezgahları temizleyip onlara yeniden renk verdiklerini anlattı.

Panel kapıları ve yer zeminlerini de boyadıklarını aktaran Arslan, önyargısı bulunan eşinin ekiple tanıştıktan sonra kendisine destek olduğunu söyledi.

Sosyal medya üzerinden tanışıp ekibe katılan 46 yaşındaki Suna İyiyazıcı ise çok güzel dönüşler aldıklarını dile getirerek, "Bayan olduğumuz için ev sahipleri de rahat ediyor. Erkek ustalar bize biraz kızıyor ama bayanlar biraz daha dikkatli, özenli." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Eşinin sağlığı için yetiştirmeye başladığı aronyada taleplere yetişemiyor https://gazetebirlik.com/haber/esinin-sagligi-icin-yetistirmeye-basladigi-aronyada-taleplere-yetisemiyor-3083/

Karapürçek ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nde ikamet eden 64 yaşındaki Bilici, eşinin sağlıklı beslenmesi için 5 yıl önce aronya yetiştirmeye karar verdi.

Meyveye talep artıca Bilici, aldığı hibe destekle bir dönüm alanda aronya yetiştiriciliğine başladı. Kilogramı 400 liraya satılan aronyanın talebine yetişmekte zorlanan Bilici, ekim alanını 5 dönüme çıkarmak için kolları sıvadı.

"Eşimin kolesterolü vardı, ona iyi geldi"

İdris Bilici, AA muhabirine, üretime, mısır ve dut ağaçlarını söküp devlet desteğiyle aldığı fidanlarla başladığını söyledi.

Bahçeyi büyütmeye çalıştığını, yetiştirdiği fideleri başka bahçede ekerek üretimi artırmayı hedeflediğini aktaran Bilici, "Dibine fındık kabuğu, hayvan gübresi koyuyorum tam organik olması açısından. Sağlık açısından önemli, ilaç sanayisinde de kullanıyor, vatandaş da bunu çiğ meyve olarak yiyor. Geliştirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyorum." dedi.

Bilici, meyvenin buzdolabında 3 aya kadar saklanabildiğini dile getirerek, "Kurutulabiliyor, çayı oluyor, çekirdeksiz. Şehir dışından da isteyenler oluyor. Faydasını görenler var. Eşimin kolesterolü vardı ona iyi geldi." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Eşinin sağlığı için yetiştirmeye başladığı aronyada taleplere yetişemiyor https://gazetebirlik.com/haber/esinin-sagligi-icin-yetistirmeye-basladigi-aronyada-taleplere-yetisemiyor-1522/

Sakarya'da yaşayan İdris Bilici, kolesterol rahatsızlığı bulunan eşinin sağlıklı beslenmesi için ektiği "süper meyve" olarak da adlandırılan aronyaya artan talep karşısında aldığı hibe desteğiyle bahçe kurdu.

Karapürçek ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nde ikamet eden 64 yaşındaki Bilici, eşinin sağlıklı beslenmesi için 5 yıl önce aronya yetiştirmeye karar verdi.

Meyveye talep artıca Bilici, aldığı hibe destekle bir dönüm alanda aronya yetiştiriciliğine başladı. Kilogramı 400 liraya satılan aronyanın talebine yetişmekte zorlanan Bilici, ekim alanını 5 dönüme çıkarmak için kolları sıvadı.

- "Eşimin kolesterolü vardı, ona iyi geldi"

İdris Bilici, üretime, mısır ve dut ağaçlarını söküp devlet desteğiyle aldığı fidanlarla başladığını söyledi.

Bahçeyi büyütmeye çalıştığını, yetiştirdiği fideleri başka bahçede ekerek üretimi artırmayı hedeflediğini aktaran Bilici, "Dibine fındık kabuğu, hayvan gübresi koyuyorum tam organik olması açısından. Sağlık açısından önemli, ilaç sanayisinde de kullanıyor, vatandaş da bunu çiğ meyve olarak yiyor. Geliştirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyorum." dedi.

Bilici, meyvenin buzdolabında 3 aya kadar saklanabildiğini dile getirerek, "Kurutulabiliyor, çayı oluyor, çekirdeksiz. Şehir dışından da isteyenler oluyor. Faydasını görenler var. Eşimin kolesterolü vardı ona iyi geldi." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da denize girmek yasaklandı https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-denize-girmek-yasaklandi-6589/

Sakarya'nın Karadeniz'e kıyısı olan Karasu, Kocaali ve Kaynarca ilçelerinin sahil kesimlerinde dalga, rip akıntısı ve saatteki hızı 40 kilometreyi bulan rüzgar etkili oldu.

Elverişsiz koşullar nedeniyle denize girmek, kaymakamlıklarca alınan karar gereği yasaklandı.

Sahillerde bayrakları kırmızıya çeviren Büyükşehir Belediyesi cankurtaran ekipleri, halkı suya girmemeleri konusunda uyardı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hasta yatağında enstrümanlarla tanışan otizmli Yasin, eğitim almadan güzel sanatlar lisesini kazandı https://gazetebirlik.com/haber/hasta-yataginda-enstrumanlarla-tanisan-otizmli-yasin-egitim-almadan-guzel-sanatlar-lisesini-kazandi-4828/

Hasta yatağındayken cep telefonu uygulamasıyla enstrümanlarla tanışan otizmli Yasin Altay, öğretmenlerinin hediye ettiği piyanoyla geliştirdiği yeteneği sayesinde güzel sanatlar lisesine girdi.

Annesi ve kardeşiyle Sakarya'nın Kocaali ilçesinde yaşayan 15 yaşındaki Altay, 2019'da balkondan düşmesinin ardından 4 yıllık uzun bir tedavi süreci geçirdi. Hasta yatağında annesinin telefonuna indirdiği uygulamalarda enstrümanları keşfeden Altay'ın müziğe yatkınlığını fark eden annesi, durumu öğretmenlerine anlattı.

Yasin'in enstrüman çalma becerisinin geliştirilmesi gerektiğini düşünen öğretmenleri de 2021'de öğrencilerine piyano hediye etti. Okuldaki programlar için bazı parçaları kısa sürede öğrenip çalmayı başaran Altay, Sakarya Güzel Sanatlar Lisesinde girdiği yetenek sınavını geçti.

Anne Canan Özlü, oğluna 4 yaşındayken otizm tanısı konduğunu söyledi.

Balkondan düşmesi sonucu sakatlanan ve diz kapağı ile ayak uzatma ameliyatları geçiren çocuğunun ayağa kalkamadığı bir süreç yaşadığını anlatan Özlü, "5 ay hasta yatağında yattı. Bu sürede cep telefonuma müzik uygulamaları indirerek çeşitli enstrümanları çalmayı öğrenmiş. Okuldaki öğretmenlerine onun bu şekilde uygulamaları kullandığını anlatınca kendisine piyano hediye ettiler." dedi.

- "Ben hiç beklemiyordum, bizim için mucize oldu"

Oğlunun org, davul, flüt gibi enstrümanları da çalmayı denediğini ancak kendisini en iyi piyanoda geliştirdiğini anlatan Özlü, ortaokul öğretmenlerinin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile mezuniyet töreninde çalmasını istediği parçaları birkaç günde öğrendiğini kaydetti.

Özlü, çocuğunu denemek amacıyla Sakarya Güzel Sanatlar Lisesine götürdüğünü anlatarak, "Hiç eğitim almadığı bir alanda yüzde 57'lik başarı oranıyla sınavı geçti. Ben hiç beklemiyordum, bizim için mucize oldu." dedi.

Okulu kazanmasının ardından piyano eğitimi alması için Yasin'e özel ders aldırdığını, oğlunun motivasyonu ve başarılı olması için elinden geleni yaptığını kaydeden Özlü, "Yasin piyano çalmaya başladıktan sonra arkadaşları, öğretmenleri, komşularımız herkes daha farklı gözle bakmaya başladı. Tabii bu süreçte kendisi de güzel şeyler duydukça moral ve motivasyon bakımından daha da ilerledi." diye konuştu.

- İkizi de etkilenip piyano öğrenmeye başladı

Yasin'in ikiz kardeşi Zeynep Altay da Yasin piyano çalarken notaların yerlerini ondan öğrendiğini anlattı.

Kardeşinden etkilenerek piyano çalmaya başladığını aktaran Altay, "Sonra kendimi geliştirmeye başladım. Annem de müzik önerilerinde bulunuyordu, bize ödev veriyordu. 'Eve gelene kadar, şu şarkıyı çalın, bana videosunu atın' diyordu." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da dalga ve rip akıntısı nedeniyle denize girmek yasaklandı https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-dalga-ve-rip-akintisi-nedeniyle-denize-girmek-yasaklandi-4881/

Sakarya'nın Karadeniz'e kıyısı olan Karasu, Kocaali ve Kaynarca ilçelerinin sahil kesimlerinde dalga ve rip akıntısı etkili oluyor.

Olumsuz deniz şartları nedeniyle ilçe kaymakamlıklarınca denize girmek yasaklandı.

Görev yaptıkları sahillerde bayrakları kırmızıya çeviren Büyükşehir Belediyesi cankurtaran ekipleri, halkı suya girmemeleri konusunda uyarıyor.

Rip akıntısı

Sahillerde yer alan uyarı levhalarında "Karadeniz'in cilvesi" olarak nitelendirilen rip akıntısı, İstanbul'un Karadeniz kıyısında bulunan batıda Binkılıç'tan doğuda Ağva bölgelerine kadar etkili oluyor.

İstanbul'un sahillerinde görevli cankurtaranların bu yıl 1 Haziran-8 Ağustos tarihleri arasında 3 bin 14 kişiyi boğulmaktan kurtardığı, boğulma vakalarının önemli bir kısmının rip akıntısından kaynaklandığı belirtiliyor.

Profesyonel yüzücüler bile karşı koymakta güçlük çekiyor

Deniz dip yapısının topuk-dalyan-topuk (kum tepeciği-yarık-kum tepeciği) şeklinde olduğu bölgelerde görülen ve sığ sudan derin suya doğru kuvvetlice hareket eden rip akıntısı, rüzgarlı havalarda topuklarda kırılan dalgaların dalyan bölgelerinden geriye doğru hareketi sonucu oluşuyor. Böylece akıntıya kapılanları kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşıyor.

Boğulma olayları, açığa doğru çekildiğini fark eden insanların, korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalamaları ve yorgun düşerek kendilerini su üzerinde tutamamaları neticesinde gerçekleşiyor.

Profesyonel yüzücülerin bile karşı koyamayacağı güçteki rip akıntısına karşı vatandaşların dikkatli olmaları konusunda uyarılar yapılırken, akıntıya kapılma durumunda kıyıya doğru değil sahile paralel şekilde yüzülmesi gerekiyor.

Rüzgarlı havalarda akıntının hızı daha yüksek

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Beji, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rüzgarlı havalarla akıntıların direkt bağlantılı olduğunu, rüzgarda dalga yüksekliklerinin daha fazla bulunduğunu söyledi.

Kıyıya yakın bölgedeki topuklar üzerinde daha çok dalga kırıldığını aktaran Beji, "Kırılan bu dalgalar, daha güçlü akıntılara sebep olur. O nedenle rüzgar direkt ilintilidir. Biz, Karadeniz'den konuştuğumuz için bunlar zaten orada var. Direkt olarak kuzeyden güneye doğru esen, kuzeydoğudan ve kuzeybatıdan her türlü esen rüzgarın olduğu günler özellikle çok dikkatli olunması gerekir. Çünkü dalgalar daha yüksek olacaktır. Bu sebeple de akıntı hızı daha yüksektir." dedi.

Prof. Dr. Beji, akıntıya kapılan kişilere yüzme bilmeyenler tarafından yardım edilmesi nedeniyle birçok boğulma vakasının bu sırada gerçekleştiğini, boğulan kişiye profesyonellerce müdahale edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da dalga ve rip akıntısı nedeniyle denize girmek yasaklandı https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-dalga-ve-rip-akintisi-nedeniyle-denize-girmek-yasaklandi-3323/

Sakarya'da olumsuz hava koşulları nedeniyle denize girilmesine izin verilmiyor.

Sakarya'nın Karadeniz'e kıyısı olan Karasu, Kocaali ve Kaynarca ilçelerinin sahil kesimlerinde dalga ve rip akıntısı etkili oluyor.

Olumsuz deniz şartları nedeniyle ilçelerin kaymakamlıkları denize girmeyi yasakladı.

Görev yaptıkları sahillerde bayrakları kırmızıya çeviren Büyükşehir Belediyesi cankurtaran ekipleri, halkı suya girmemeleri konusunda uyarıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da dalga ve rip akıntısı nedeniyle denize girmek yasaklandı https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-dalga-ve-rip-akintisi-nedeniyle-denize-girmek-yasaklandi-2433/

Sakarya'nın Karadeniz'e kıyısı olan Karasu, Kocaali ve Kaynarca ilçelerinin sahil kesimlerinde dalga ve rip akıntısı etkili oluyor.

Olumsuz deniz şartları nedeniyle ilçelerin kaymakamlıklarınca saat 12.10 itibarıyla denize girmek yasaklandı.

Görev yaptıkları sahillerde bayrakları kırmızıya çeviren Büyükşehir Belediyesi cankurtaran ekipleri, halkı suya girmemeleri konusunda uyarıyor.

Rip akıntısı

Sahillerde yer alan uyarı levhalarında "Karadeniz'in cilvesi" olarak nitelendirilen rip akıntısı, İstanbul'un Karadeniz kıyısında bulunan batıda Binkılıç'tan doğuda Ağva bölgelerine kadar etkili oluyor.

İstanbul'un sahillerinde görevli cankurtaranların bu yıl 1 Haziran-8 Ağustos tarihleri arasında 3 bin 14 kişiyi boğulmaktan kurtardığı, boğulma vakalarının önemli bir kısmının rip akıntısından kaynaklandığı belirtiliyor.

Profesyonel yüzücüler bile karşı koymakta güçlük çekiyor

Deniz dip yapısının topuk-dalyan-topuk (kum tepeciği-yarık-kum tepeciği) şeklinde olduğu bölgelerde görülen ve sığ sudan derin suya doğru kuvvetlice hareket eden rip akıntısı, rüzgarlı havalarda topuklarda kırılan dalgaların dalyan bölgelerinden geriye doğru hareketi sonucu oluşuyor. Böylece akıntıya kapılanları kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşıyor.

Boğulma olayları, açığa doğru çekildiğini fark eden insanların, korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalamaları ve yorgun düşerek kendilerini su üzerinde tutamamaları neticesinde gerçekleşiyor.

Profesyonel yüzücülerin bile karşı koyamayacağı güçteki rip akıntısına karşı vatandaşların dikkatli olmaları konusunda uyarılar yapılırken, akıntıya kapılma durumunda kıyıya doğru değil sahile paralel şekilde yüzülmesi gerekiyor.

Rüzgarlı havalarda akıntının hızı daha yüksek

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Beji, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rüzgarlı havalarla akıntıların direkt bağlantılı olduğunu, rüzgarda dalga yüksekliklerinin daha fazla bulunduğunu söyledi.

Kıyıya yakın bölgedeki topuklar üzerinde daha çok dalga kırıldığını aktaran Beji, "Kırılan bu dalgalar, daha güçlü akıntılara sebep olur. O nedenle rüzgar direkt ilintilidir. Biz, Karadeniz'den konuştuğumuz için bunlar zaten orada var. Direkt olarak kuzeyden güneye doğru esen, kuzeydoğudan ve kuzeybatıdan her türlü esen rüzgarın olduğu günler özellikle çok dikkatli olunması gerekir. Çünkü dalgalar daha yüksek olacaktır. Bu sebeple de akıntı hızı daha yüksektir." dedi.

Prof. Dr. Beji, akıntıya kapılan kişilere yüzme bilmeyenler tarafından yardım edilmesi nedeniyle birçok boğulma vakasının bu sırada gerçekleştiğini, boğulan kişiye profesyonellerce müdahale edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da evsel atıklar "SEKAY" projesiyle enerji ve yakıta dönüşüyor https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-evsel-atiklar-sekay-projesiyle-enerji-ve-yakita-donusuyor-3907/

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, atıkların bertarafı ve katma değere dönüşmesi için "Sıfır Atık Projesi" kapsamında hayata geçirilen SEKAY Tesisi'nde bugüne dek milyonlarca kWh elektrik enerjisi ekonomiye kazandırıldı.

Tesise gelen günlük 1000 ton çöp, cam, kağıt, plastik ve organik atıklar olmak üzere ayrıştırılıyor. Ayrıca, aylık ortalama 110 ton tıbbi atık sterilize ediliyor. Bu işlemden sonra zararsız hale getirilen atıklar, düzenli depolama sahasında muhafaza edilerek geri dönüşümün ve enerji üretiminin parçası haline geliyor.

Çöplerin yüzde 30'luk kısmı zemini mebran ve dere çakılıyla örtülü düzenli depolama sahasında muhafaza edilip çürütülerek borularla metan gazına dönüştürülüyor. Özel zemin sayesinde toprağa sızıntı engellenerek çöpün toprağı ve dolayısıyla çevreyi kirletmesi engelleniyor. Kalan yüzde 70'lik kısımdan ayrıştırılan cam, kağıt, metal ve plastik, geri dönüşüm ile hammadde olarak yeniden piyasaya geri dönüyor.

Elde edilen metan gazı ve çöpün geriye kalan kısımdan elde edilen biyogaz ile elektrik enerjisi üretilirken aynı zamanda gübre ve atıktan üretilmiş yakıt da imal ediliyor.

Çevre projeleriyle örnek gösterilen belediyelerden biri olan Sakarya Büyükşehir Belediyesi, SEKAY ile bugüne dek milyonlarca kWh elektrik enerjisini çöpten üretti.

Binlerce kişinin günlük elektrik tüketimini karşılayan tesis, fosil yakıtların çevre kirliliği oluşturarak gösterdiği performansa karşılık karbon emisyon salınımını asgari seviyelerde tutarak çevreci üretim örneği oluyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da denize girmek yasaklandı https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-denize-girmek-yasaklandi-554/

Sakarya'nın Karadeniz'e kıyısı olan Karasu, Kocaali ve Kaynarca ilçelerinin sahil kesimlerinde dalga ve rip akıntısı etkili oluyor.

Elverişsiz şartlar nedeniyle kaymakamlıklar tarafından bugün de 3 ilçede denize girmek yasaklandı.

Görev yaptıkları sahillerde bayrakları kırmızıya çeviren Büyükşehir Belediyesi cankurtaran ekipleri, vatandaşları uyarıyor.

Rip akıntısı

Sahillerde yer alan uyarı levhalarında "Karadeniz'in cilvesi" olarak nitelendirilen rip akıntısı, İstanbul'un Karadeniz kıyısında bulunan batıda Binkılıç'tan doğuda Ağva bölgelerine kadar etkili oluyor.

İstanbul'un sahillerinde görevli cankurtaranların bu yıl 1 Haziran-8 Ağustos tarihleri arasında 3 bin 14 kişiyi boğulmaktan kurtardığı, boğulma vakalarının önemli bir kısmının rip akıntısından kaynaklandığı belirtiliyor.

Profesyonel yüzücüler bile karşı koymakta güçlük çekiyor

Deniz dip yapısının topuk-dalyan-topuk (kum tepeciği-yarık-kum tepeciği) şeklinde olduğu bölgelerde görülen ve sığ sudan derin suya doğru kuvvetlice hareket eden rip akıntısı, rüzgarlı havalarda topuklarda kırılan dalgaların dalyan bölgelerinden geriye doğru hareketi sonucu oluşuyor. Böylece akıntıya kapılanları kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşıyor.

Boğulma olayları, açığa doğru çekildiğini fark eden insanların, korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalamaları ve yorgun düşerek kendilerini su üzerinde tutamamaları neticesinde gerçekleşiyor.

Profesyonel yüzücülerin bile karşı koyamayacağı güçteki rip akıntısına karşı vatandaşların dikkatli olmaları konusunda uyarılar yapılırken, akıntıya kapılma durumunda kıyıya doğru değil sahile paralel şekilde yüzülmesi gerekiyor.

Rüzgarlı havalarda akıntının hızı daha yüksek

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Beji, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rüzgarlı havalarla akıntıların direkt bağlantılı olduğunu, rüzgarda dalga yüksekliklerinin daha fazla bulunduğunu söyledi.

Kıyıya yakın bölgedeki topuklar üzerinde daha çok dalga kırıldığını aktaran Beji, "Kırılan bu dalgalar, daha güçlü akıntılara sebep olur. O nedenle rüzgar direkt ilintilidir. Biz, Karadeniz'den konuştuğumuz için bunlar zaten orada var. Direkt olarak kuzeyden güneye doğru esen, kuzeydoğudan ve kuzeybatıdan her türlü esen rüzgarın olduğu günler özellikle çok dikkatli olunması gerekir. Çünkü dalgalar daha yüksek olacaktır. Bu sebeple de akıntı hızı daha yüksektir." dedi.

Prof. Dr. Beji, akıntıya kapılan kişilere yüzme bilmeyenler tarafından yardım edilmesi nedeniyle birçok boğulma vakasının bu sırada gerçekleştiğini, boğulan kişiye profesyonellerce müdahale edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Emekli öğretmen 30 yıl önce aldığı arabasını özenle kullanıyor https://gazetebirlik.com/haber/emekli-ogretmen-30-yil-once-aldigi-arabasini-ozenle-kullaniyor-7536/

Sakarya'nın Akyazı ilçesinde yaşayan emekli öğretmen İsmail Kumbuzoğlu (71), 30 yıl önce aldığı sıfır otomobilini ilk günkü gibi koruyor.

Öğretmenliğe Trabzon'da 1975 yılında başladıktan 11 yıl sonra Sakarya'ya gelen Kumbuzoğlu, araba alma hayalini gerçekleştirmek için eşinin fotoğrafçı dükkanı açtığını anlattı.

Kumbuzoğlu, eşiyle çalıştığı dükkandan elde ettiği gelirle 1993'te Tofaş marka Şahin model otomobili 17 bin Alman markı karşılığına denk gelen o dönemin parasıyla 85 milyon liraya sıfır olarak aldığını söyledi.

Zor şartlarda aldığı aracının bakımını da özenle yaptığını anlatan Kumbuzoğlu, "Zor şartlar altında aldığımın bilincinde olarak gözüm gibi bakmaya başladım arabaya. Arabanın bu kadar canlı, güzel, diri ve orijinalliğini ilk günkü gibi korumasının bazı sebepleri var." dedi.

Otomobilini, güneş ışığı ve sabah çiğden korumak için garajda sakladığını belirten Kumbuzoğlu, yıkamada kimyasal ve fırça kullanmadığını, kısa mesafede sürmediğini ifade etti.

Kumbuzoğlu, yaklaşık 170 bin kilometre mesafe katettiği otomobilinin kendisini hiç yolda bırakmadığını ifade etti.

Arabasını satmayı düşünmediğini dile de getiren Kumbuzoğlu, "O dönemlerde buna yerli Mercedes diyorlardı ben de renginden dolayı 'Nar çiçeğim' diyorum. Her gün 1-2 kişi arabanın satılık olup olmadığını soruyor. Her seferinde satılık olmadığını söylüyorum. Bende manevi bir değeri var. 30 senedir beraberiz, ailemizden bir fert olarak görüyoruz. Nar çiçeği ismini verdik, hanemizden bir birey olarak görüyoruz. Buna vefasızlık yapamam çünkü 30 senedir bir kere olsun yolda bırakmamıştır. Ben bunu satarsam bana kızar belki." diye konuştu.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da denize girmek yasaklandı https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-denize-girmek-yasaklandi-6425/

Sakarya'nın Karadeniz'e kıyısı olan Karasu, Kocaali ve Kaynarca ilçelerinin sahil kesimlerinde dalga ve rip akıntısı etkili oluyor.

Elverişsiz şartlar nedeniyle kaymakamlıklar tarafından bugün de 3 ilçede denize girmek yasaklandı.

Görev yaptıkları sahillerde bayrakları kırmızıya çeviren Büyükşehir Belediyesi cankurtaran ekipleri vatandaşları uyarıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da gıda zehirlenmesi şüphesiyle 60 kişi hastaneye başvurdu https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-gida-zehirlenmesi-suphesiyle-60-kisi-hastaneye-basvurdu-2833/

Adapazarı ilçesi Rüstemler Mahallesi'ndeki bir sünnet düğününde ikram edilen yemeğin ardından 60 kişi mide ağrısı, ishal ve baş dönmesi şikayetleriyle hastaneye başvuruda bulundu.

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile Yenikent Devlet Hastanesi'nde gıda zehirlenmesi şüphesiyle tedavi görenlerin bir bölümü taburcu edildi.

Tedavisi devam eden kişilerin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da fındık hasadına başlandı https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-findik-hasadina-baslandi-9819/

Kocaali ilçesinde fındık üreticileri hasat dönemi için bahçelere girdi. Üreticiler, günün erken saatlerinde başladıkları hasada akşama kadar devam ediyor.

Doğu ve güneydoğu illerinden Sakarya'ya gelen mevsimlik tarım işçileri, ev ekonomilerine katkı sağlamak için sıcak havada yoğun mesai harcıyor.

Fındık bahçesi sahibi Emin Çobanoğlu, AA muhabirine, bu yıl hasada biraz erken başladıklarını söyledi.

Çobanoğlu, ilaç ve gübrelerin bu yıl yağışlardan dolayı etkisiz kaldığına işaret ederek, "Fındıkta çürümeler de var. Gördüğümüz fındıklar olgunlaşmıyor." ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 3 ay sürecek hasat için Şırnak'ın İdil ilçesinden 25 kişiyle fındık toplamaya gelen işçi çavuşu Mahzun Malgaz da 26 gündür ilçede olduklarını söyledi.

Sabahın erken saatlerinde başlayan mesainin akşama kadar devam ettiğini anlatan Malgaz, "Burada ilk önce filiz alıyoruz bizden sonra tırpan yapılıyor, sonra tırmık için tekrar geliyoruz. Bu aşamalardan sonra fındık dökülmeye başlayınca 65 ila 70 gün fındık topladıktan sonra tekrar geri dönüyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da denize girmek yasaklandı https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-denize-girmek-yasaklandi-1525/

Sakarya'nın Karadeniz'e kıyısı olan Karasu, Kocaali ve Kaynarca ilçelerinde olumsuz deniz koşulları nedeniyle denize girilmesine izin verilmiyor.

Karasu, Kocaali ve Kaynarca'nın sahil kesimlerinde 9 Ağustos'ta başlayan yoğun dalga ve rip akıntısı etkisini sürdürüyor.

Elverişsiz şartlar nedeniyle kaymakamlıklar tarafından bugün de 3 ilçede denize girmek yasaklandı.

Görev yaptıkları sahillerde bayrakları kırmızıya çeviren Büyükşehir Belediyesi cankurtaran ekipleri, vatandaşları denize girmemeleri konusunda uyarıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da denize girmek yasaklandı https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-denize-girmek-yasaklandi-5857/

Karasu, Kocaali ve Kaynarca'nın sahil kesimlerinde dün başlayan yoğun dalga ve rip akıntısı etkisini sürdürüyor.

Elverişsiz şartlar nedeniyle kaymakamlıklar tarafından bugün de 3 ilçede denize girmek yasaklandı.

Görev yaptıkları sahillerde bayrakları kırmızıya çeviren Büyükşehir Belediyesi cankurtaran ekipleri, vatandaşları uyarıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya sahillerinde olumsuz deniz koşulları nedeniyle denize girmek yasaklandı https://gazetebirlik.com/haber/sakarya-sahillerinde-olumsuz-deniz-kosullari-nedeniyle-denize-girmek-yasaklandi-2274/

Karasu, Kocaali ve Kaynarca'nın sahil kesimlerinde sabah saatlerinden itibaren yoğun dalga ve rip akıntısı etkili oluyor.

Elverişsiz şartlar nedeniyle kaymakamlıklar tarafından 3 ilçede denize girişler yasaklandı.

Görev yaptıkları sahillerde bayrakları kırmızıya çeviren Büyükşehir Belediyesi cankurtaran ekipleri, vatandaşları uyarıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da yük treni hemzemin geçitte minibüse çarptı https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-yuk-treni-hemzemin-gecitte-minibuse-carpti-6517/

Sakarya'nın Pamukova ilçesinde yük treni hemzemin geçitte minibüse çarptı, sürücü kazadan yara almadan kurtuldu.

Eskişehir'den İstanbul yönüne giden Kadir Ö'nün kullandığı yük treni, Yenice Mahallesi'ndeki hemzemin geçitte Ahmet G. idaresindeki 34 EFT 968 plakalı minibüse çarptı.

Çarpmanın etkisiyle minibüs trenin önünde yaklaşık 45 metre sürüklendi. İhbar üzerine bölgeye sağlık, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi.

Sürücü kazayı yara almadan atlatırken, minibüste yolcu bulunmadığı öğrenildi.

Kaza nedeniyle yaklaşık 3 saat ulaşıma kapanan hat, aracın kaldırılmasıyla normale döndü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'daki araştırma merkezi orman yangınlarıyla etkin mücadele için yeni teknolojiler geliştiriyor https://gazetebirlik.com/haber/sakaryadaki-arastirma-merkezi-orman-yanginlariyla-etkin-mucadele-icin-yeni-teknolojiler-gelistiriyor-5797/

Orman Genel Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'de 2012-2021 yıllarında çıkan 27 bin 150 orman yangınında 226 bin 845 hektar alan zarar gördü.

Ülkede, 2021 yılından önceki 9 yılda zarar gören alan 87 bin 342 hektar olarak hesaplanırken, geçen yıl meydana gelen 2 bin 793 orman yangınından ise 139 bin 503 hektar alan etkilendi. Buna göre son 10 yılda yangın kaynaklı ormanlık alan kaybının yüzde 61,5'i, geçen yılki yangınlarda gerçekleşti.

Yangınların önlenmesi, hızlı söndürülmesi ve soğutulmasıyla ilgili çalışmalar yürütülen SAÜ'deki merkezde görevli akademisyenlerin geliştirdiği hızlı soğutma özellikli yangın söndürücü kimyasal maddeler, testlerden başarıyla geçti.

Geliştirilen maddelerin suyla birlikte orman yangınına müdahalede kullanılmasıyla yangının daha kısa sürede etkin bir şekilde söndürülmesine imkan sağlanıyor.

Ayrıca yangının otonom araçlarla söndürülmesi üzerine çalışma yapılan merkezde, ekiplerin ulaşamayacağı noktalara müdahale edilmesini sağlayacak yapay zeka kullanan sistemler tasarlanıyor.

"Orman yangınlarının çoğu insan kaynaklı"

Merkezin müdürü Prof. Dr. Hakan Serhad Soyhan, son yıllarda özellikle yaz aylarında orman yangınlarında artış görüldüğünü söyledi.

Küresel ısınmanın aynı zamanda orman yapısının da bozulmasına neden olduğunu belirten Soyhan, sıcaklar çok arttığı için ormanın kendini koruma mekanizmasının da zorlandığını vurguladı.

Soyhan, doğanın kendi yapısından dolayı çıkan yangınların çok düşük seviyede kaldığına, özellikle orman yangınlarının çoğunun insan kaynaklı olduğuna işaret ederek, "Ormanlarda piknik yapanların yanı sıra ormana dayalı sanayileşmede de artış var. Ormanlarda artan turizm etkinlikleri de insan faktörüyle yangınlara neden oluyor. Bunların tamamını içine aldığınızda insana dayalı orman yangını sayısı neredeyse yaşadığımız orman yangınlarının tamamını kapsıyor diyebiliriz." diye konuştu.

Üniversite olarak Türkiye'de "tek" olan bu merkezde yangınların önlenmesine yönelik çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Soyhan, şöyle devam etti:

"Orman yangınlarının etkin ve hızlı şekilde söndürülmesi amacıyla özel sektörden firmalarla işbirliği yaparak nitelikli kimyasal ürünler geliştiriyoruz. Son yıllarda havadan müdahale imkanımız daha da arttı. Burada kullanılan suyun içerisine mümkün olduğu kadar hızlı söndürme etkisi sağlayan ve söndürmeden sonra hızlı soğuma imkanı tanıyan maddeler geliştiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Soyhan, yangının otonom araçlarla söndürülmesi üzerine çalışma yaptıklarından bahsederek, ekiplerin ulaşamayacağı noktalara kimyasal madde de içeren söndürücülerle müdahale edilmesini sağlayacak sistemler tasarladıklarını, bu konuda uluslararası bir çalışma yürüttüklerini dile getirdi.

Geliştirilen yerli ürünlerin, orman yangınlarını söndürme çalışmalarında test amaçlı kullanıldığını aktaran Soyhan, şöyle devam etti:

"Şu anda firmalar resmi belgelerini de tamamlamış hale geldiler, ticari ürün olarak satabiliyorlar. Orman yangınlarında testleri yapılıyor. Geleceğe dair umut verici sonuçlar elde ediliyor. Hem donanımsal hem de kimyasal olarak bu çalışmaların ilerletilmesi, ülkemizdeki yangınlarda çok büyük başarı sağlayacak, aynı zamanda ihracata yönelik ürünlerin de elde edilmesi sağlanacak."

Soyhan, Türkiye'de küresel ısınmanın da etkisiyle son 2 yılda orman yangınlarında artış olduğuna dikkati çekerek, "2021'deki yangınlardan sonra organizasyonel anlamda da ülkedeki bütün kurumlar bir araya gelip çalışmaya başladı. Giderek iyileşen bir müdahale sistemine sahip olduk. Teknolojiyi bütün imkanlarıyla kullanmaya çalışıyoruz üniversite olarak. Ülkemize bu imkanları tanıtmak ve öncülük yapmak istiyoruz. Bu yolda profesyonel ekiplerimizle hizmet vermeye devam ediyoruz." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Soyhan, asıl hedeflerinin yangınları tahmin ederek önlem alınmasını sağlamak, yangını en iyi şekilde algılamak ve yangın çıktıktan sonra en hızlı şekilde söndürecek kimyasal ve teknolojik ürünleri geliştirmek olduğunu sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da Çilek Üretim Merkezi'nde hasat başladı https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-cilek-uretim-merkezinde-hasat-basladi-202/

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Bakacak Mahallesi'ndeki Çilek Üretim Merkezi'nde tarımsal üretimin artırılması ve bölge ekonomisine katkı sağlanması amacıyla gerçekleştirilen çalışmalar aralıksız sürüyor.

Projenin başladığı 2021 yılında 18 dönüm alanda 10 ton çilek üretimi yapan, 2022'de bu alanı 40 dönüme çıkaran Büyükşehir Belediyesi, bu yıl kasım ayına kadar devam edecek çilek hasadında rekor üretim bekliyor.

Tarım alanında uzmanlaşan ekip, üretim ve toplama tekniklerini sürekli iyileştirerek daha verimli hasat sezonuna odaklanıyor.

Çilek Üretim Merkezi, yalnızca Sakarya'dan değil, çevre illerden de büyük ilgi görüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-ormanlik-alanda-cikan-yangina-mudahale-ediliyor-2442/

Hacıyakup Paşalar mevkisinde ormanlık alanda yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye, itfaiye ve orman işletme müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

Ekipler, yangını söndürmek için helikopter desteğiyle çalışmalarını sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya sahillerinde denize girmek yasaklandı https://gazetebirlik.com/haber/sakarya-sahillerinde-denize-girmek-yasaklandi-5494/

Karasu, Kocaali ve Kaynarca ilçelerinin sahil kesimlerinde sabah saatlerinden itibaren yoğun dalga ve rip akıntısı etkili oluyor.

Kaymakamlıklarca, elverişsiz şartlar nedeniyle 3 ilçede denize girişlere müsaade edilmiyor.

Sahillerde görev yapan Büyükşehir Belediyesi cankurtaran ekipleri, bayrakları kırmızıya çevirerek vatandaşların denize girmelerine izin vermiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da ormanlık alanlara girişler 1 Kasım'a kadar yasaklandı https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-ormanlik-alanlara-girisler-1-kasima-kadar-yasaklandi-8928/

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, mevsim itibarıyla hava sıcaklıklarında görülen artışların ardından ormanlık alanlarda artan insan ve araç hareketliliğiyle kasten, ihmal ya da kusurlu davranışlar sonucunda orman yangınlarının meydana gelebileceği belirtildi.

Ormanların korunması ve orman yangınlarının önlenmesi amacıyla kent genelinde bu alanlara girişlerin 1 Kasım'a kadar yasaklandığı kaydedilen açıklamada, alınan karar ve tedbirlere ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:

"Her türlü ormanlık alanda mangal, semaver ve benzeri ateşli piknik yapılması, dilek feneri, meşale, havai fişek ve benzeri yangın çıkmasına sebep olabilecek malzemeler sokulması, kullanılması yasaktır. Ancak resmi tescilli korunan alanlar ve piknik ile mesire alanlarında kontrollü piknik yapılması serbesttir. Ormanlık alanlarda konaklama yapılması yasaklanmıştır. Orman içinde ATV, UTV ve bunun gibi araçların önceden belirlenmiş alanlar dışında kullanılması yasaklanmıştır. Ulusal, uluslararası sportif ve ekoturizm amaçlı kullanımlar için de Orman İşletme Müdürlüğünce belirlenen güzergahlardan izin alınması zorunludur."

Yasaklara uymayanlara adli ve idari işlem yapılacak

Ormana bitişik alanlarda ve 4 kilometre mesafede 1 Kasım'a kadar 24 saat boyunca anız, bağ, bahçe, fındık altı temizliği ve benzeri kontrollü ateş yakılmasının yasaklandığı belirtilen açıklamada, "Ayrıca il genelinde tüm alanlarda anız yakmak yasaklanmıştır. Yasaklamalara uymayanlar hakkında adli işlem tesis edilecek ve idari para cezası uygulanacaktır." ifadesi kullanıldı.

Güvenlik birimleri ile orman muhafaza memurlarından oluşturulacak ekiplerin kontrolleri gerçekleştireceği bildirilen açıklamada, yangınla ilgili şüpheli durumların 112 Acil Çağrı Merkezine iletilmesi gerektiği kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya sahillerinde bir haftada 41 kişi boğulmaktan kurtarıldı https://gazetebirlik.com/haber/sakarya-sahillerinde-bir-haftada-41-kisi-bogulmaktan-kurtarildi-8717/

Sakarya Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, cankurtaran ekiplerinin Karadeniz'e kıyısı bulunan Karasu, Kocaali ve Kaynarca sahillerinde denize girenlerin can güvenliği için görevlerini sürdürdüğü belirtildi.

Kentin kuzeydeki 53 kilometrelik sahil şeridinde 70 cankurtaranın 45 kulede 6 jetskiyle görev yaptığı aktarılan açıklamada, "Türkiye'nin dört bir yanından misafirlerin ağırlandığı, nüfusu 5 katına çıkan kuzey ilçelerinde 7 günde toplamda 41 kişi ölümün kıyısından kurtarıldı. Bu vatandaşlardan bazıları sağlık ekiplerince hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı." bilgisi paylaşıldı.

Her gün 10.00-19.00 saatlerinde tüm plajların düzenini sağlayan ekiplerin cansiperane mesai ortaya koyduğu vurgulanan açıklamada, "Sahillerimizde yürüttüğümüz hayat nöbeti kapsamında vatandaşlarımıza en iyi şekilde hizmet vermek, can kaybını önlemek için büyük hassasiyet gösteriyoruz. Yerli ve yabancı turistlere en huzurlu tatili sunmak, onları güvende hissettirmek en öncelikli hedefimiz. Hayat nöbetimiz sezon sonuna kadar her gün devam edecek." ifadelerine yer verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da kirlilik ve dalgalar nedeniyle denize girmek yasaklandı https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-kirlilik-ve-dalgalar-nedeniyle-denize-girmek-yasaklandi-1083/

Karasu ve Kocaali ilçelerinin sahil kesimlerinde sağanak sonrası denizde kirlilik ve yoğun dalga etkili oluyor.

Dün dalgalar ve rüzgar nedeniyle şezlong ve şemsiyelerin zarar gördüğü, bazı cankurtaran kulelerinin de yıkıldığı sahillerde suda kirlilik oluştu.

Cankurtaran ekipleri, ilçe kaymakamlıklarınca alınan karar gereği vatandaşların denize girmelerine müsaade etmiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da taşan dere nedeniyle bazı ev ve iş yerlerini su bastı https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-tasan-dere-nedeniyle-bazi-ev-ve-is-yerlerini-su-basti-6582/

Sakarya'nın Karasu ilçesinde etkisini gösteren sağanak sonrası Darıçayırı Mahallesi'ndeki derenin seviyesi yaklaşık 5 metre yükseldi.

Zeminden 70 santimetre yukarı çıkan sel suları dolayısıyla mahalledeki bazı ev ve iş yerlerini su bastı.

Evlerde mahsur kalan vatandaşlar, traktör ve kamyonetlerle bölgeden tahliye edildi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Karasu Belediyesi ekipleri, iş makineleriyle bölgede çalışma başlattı.

Mahalle sakinlerinden Necmi Işık, bölgede sağanağın etkili olduğu zamanlarda taşkın riskini yaşadıklarını belirterek, "Ev ve dükkanlarda maddi zarar var. Tarlalardaki ekinler telef oldu. Zararımız büyük. Önlem alınmazsa yılda iki ya da üç kez yaşamaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da sağanak etkili oldu https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-saganak-etkili-oldu-2873/

İlçenin Çaybaşı Yeniköy Mahallesi'nden geçen dere, sabah başlayan sağanak nedeniyle taştı. Derenin etrafındaki yollar ve bazı evlerin bahçeleri ile tarım alanları su altında kaldı.

Yağmurun azalmasıyla derenin debisi düşerken, bahçe ve yollardaki suyun büyük kısmı çekildi.

Öte yandan, Kaynarca ilçesi Büyükyanık Mahallesi'nde de bir tavuk çiftliğini su bastı.

Büyükşehir, ilçe belediyeleri ile SASKİ ekipleri, kent genelinde olumsuzluklara karşı çalışmalarını sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya sahilleri yoğun geçen bayram tatilini "kayıpsız" atlattı https://gazetebirlik.com/haber/sakarya-sahilleri-yogun-gecen-bayram-tatilini-kayipsiz-atlatti-939/

Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Cankurtaran Grup Amiri Samet Karaca, gazetecilere, 9 günlük bayram tatili boyunca yoğun mesai yaptıklarını belirtti.

Kaynarca, Karasu ve Kocaali sahilinde toplam 72 personelle çalıştıklarını aktaran Karaca,"Kaynarca'da 2 ve Karasu'da 45 cankurtaran ile 29 kule, Kocaali'de 20 cankurtaran ve 15 kule ve bayanlar havuzunda 2 cankurtaran bulunuyor." dedi.

Karaca, üç ilçede toplam 6 jetski ile boğulma vakalarına müdahale edildiğini anlatarak, "ATV aracımızla vakaları ambulansa hızlı ulaştırıyoruz. Bir de 4x4 aracımız mevcut. Karasu sahilinde şemsiye koyacak yer olmadı. Bu yoğunlukta en büyük sorun da ailesi yanında olmayan çocuklardı." diye konuştu.

Bayram tatili boyunca 22 boğulma vakasına müdahale ettiklerini bildiren Karaca, "Bayramın son günü ağır vakamız oldu. Buna rağmen vakayı bilinci açık şekilde 112 ekiplerine teslim ettik. Ekiplerimiz hem denizden hem karadan sürekli devriye atarak vatandaşlara uyarıda bulunuyor. Sahilde kaybolan 30 çocuğu da ailelerine kavuşturduk. Sezonu kazasız şekilde tamamlamayı hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da olumsuz hava koşulları nedeniyle denize girmek yasaklandı https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-olumsuz-hava-kosullari-nedeniyle-denize-girmek-yasaklandi-3995/

Sakarya'nın Karadeniz'e sahili olan Karasu, Kocaali ve Kaynarca ilçelerinde elverişsiz hava şartları nedeniyle denize girilmesine izin verilmiyor.

Karasu, Kocaali ve Kaynarca ilçelerinin sahil kesimlerinde sabah saatlerinden itibaren rüzgar ve yağış etkili oluyor.

Sahillerde görev yapan Büyükşehir Belediyesi cankurtaran ekipleri, 3 ilçenin kaymakamlıklarınca alınan karar gereği vatandaşların denize girmelerine müsaade etmiyor.

Cankurtaran kulelerinde bayraklar kırmızıya dönerken, ekipler, tatilcileri güvenli alanlara yönlendiriyor.

Kurban Bayramı'nın ilk günü, tatil dolayısıyla ilçeyi tercih eden ziyaretçilerin yoğunluk oluşturduğu Karasu sahillerinde, bugün ise olumsuz havanın etkisi ve yasak kararıyla sakinlik hakim oldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Karagöl Yaylası'ndaki menderesler son yağışların ardından suyla doldu https://gazetebirlik.com/haber/karagol-yaylasindaki-menderesler-son-yagislarin-ardindan-suyla-doldu-9510/

Sakinliği ve termal turizmiyle öne çıkan ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin gezi rotasında, merkeze yakın olması nedeniyle yayladaki menderesler de yer alıyor.


Köylülerin, geniş otlakları nedeniyle yaylaya çıkardığı hayvanların da renk kattığı doğanın tadını çıkaran ziyaretçiler, son yağışlarla suyla dolan menderesleri de izleme fırsatı buluyor.

Taraklı Belediye Başkanı İbrahim Pilavcı, AA muhabirine, mendereslerin Karagöl Yaylası'nın en doğal halini yansıttığını söyledi.

Adeta görsel şölen sunan yaylayı gezmeye gelenlerin büyük keyif aldığını belirten Pilavcı, "Hele ki bol yağış aldığımız yıllarda kendine hayran bırakan bir güzelliğe sahip. Özellikle otlatma mevsimi geldiğinde köylülerimiz yaylaya hayvanlarını götürdüğünde o koyunlarla, kuzularla çok daha güzel görüntüye sahip oluyor. Burada yaşamamıza rağmen her hafta mendereslerin olduğu bölgelerde gezmekten keyif alıyoruz. Bütün misafirlerimizi menderesleri görmeye davet ediyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sapanca Gölü'nde su seviyesi maksimuma ulaştı https://gazetebirlik.com/haber/sapanca-golunde-su-seviyesi-maksimuma-ulasti-4399/

Ocak ayında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, yeteri kadar kar ve yağmur yağmaması nedeniyle göldeki seviye 30,94 metreye kadar gerilemişti.

Bölgede yağışların aralıklarla etkili olmasıyla su seviyesi 4 Haziran'da 32,12 metreye yükseldi.

Kentte son iki gündür aralıklarla etkisini sürdüren sağanağın ardından göldeki seviye 32,20 metreye çıktı.

Böylece Sakarya ve Kocaeli'ye içme suyu temin edilen göl, maksimum su seviyesine ulaştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da sağanak taşkınlara neden oldu https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-saganak-taskinlara-neden-oldu-5475/

Kocaali'de dün akşamdan beri etkili olan kuvvetli yağış, Hızar, Alandere, Yeni, Karşı, Caferiye ve Melen mahallelerindeki dereler ile Melen Çayı'nın taşmasına neden oldu.

Taşkın nedeniyle evlerin giriş katlarını ve bahçeleri su bastı, cadde, sokak ve yollar sular altında kaldı.

İhbar üzerine 22 personelle bölgeye yönlendirilen Kocaali Belediyesi ve SASKİ ekipleri, iş makineleriyle suları tahliye etmeye çalışıyor.

Bölgede menfez temizleme çalışması da yürütülüyor. Çalışmalar sırasında elektrik kablosunun kopması sonucu bir mahalle elektriksiz kaldı. Mahalleye yeniden elektrik verilmesi için çalışma başlatıldı.

Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar da su taşkınlarının yaşandığı bölgelerde incelemelerde bulundu.

Tüm ekiplerin bölgeye yönlendirildiğini belirten Acar, "Hasar tespit çalışmalarımızı günün ağarmasıyla tüm ekiplerimizle birlikte yapacağız. Vatandaşlarımızın yaralarına merhem olmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Sağanak, Hendek'te de etkili olmaya devam ediyor.

Sarıdere Mahallesi'ne bağlı 62 Evler mevkisinde bir otomobil ve kepçe su altında kaldı. Araçlarda mahsur kalan 3 kişi ile kepçe operatörü, AFAD, Sakarya Arama Kurtarma Ekibi Derneği (SAKE) ve itfaiye ekiplerinin çalışmasıyla kurtarıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da sağanak yaşamı olumsuz etkiledi https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-saganak-yasami-olumsuz-etkiledi-5929/

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarısının ardından Sakarya'ya beklenen kuvvetli yağış öğle saatlerinde düştü.

Aniden bastıran sağanak, Serdivan, Adapazarı ve Sapanca ilçelerinde hayatı olumsuz etkiledi. Kuvvetli yağışın ardından bazı caddeler ve köprü altları suyla doldu, araçlar güçlükle ilerledi.

Sapanca'da derelerin debileri yükseldi, bazı noktalarda taşkınlar meydana geldi. Yolu kaplayan su birikintisi nedeniyle sürücüler farklı güzergahlara yönlendirildi.

Yağışın etkisini aralıklarla gösterdiği kentte belediye ekipleri, tıkanan mazgalları açmak için çalışma yürüttü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sapanca turizmine değer katacak teleferik açılmak için gün sayıyor https://gazetebirlik.com/haber/sapanca-turizmine-deger-katacak-teleferik-acilmak-icin-gun-sayiyor-8982/

İlçede 2018'de yapımına başlanan 2 istasyonlu, 36 kabinli teleferik projesinde sona gelindi.

Misafirlerini 15 Haziran'da ağırlamaya başlayacak teleferik, 1500 metre boyunca yeşil ve mavinin tonlarıyla iç içe yolculuk yaptıracak.

"Sapanca marka bir ilçe"

Sapanca Teleferik Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Özgümüş, gazetecilere, Sapanca'nın marka bir ilçe olduğunu söyledi.

İlçeyi daha ileriye taşımak için bazı yeni destinasyonlara yönelik yatırımların yapılmasının gerektiğini belirten Özgümüş, "Sapanca Belediyesinin açtığı ihaleyi yap-işlet-devret modeliyle aldık. Yeri ve çalışma şekline, Sapanca Belediyesi tarafından bize belirtildiği şekilde harfiyen uyduk. Beşinci senede tesisimizi açma imkanını buluyoruz." dedi.

Özgümüş, teleferik sayesinde ilçeye gelen turist sayısında artış olacağını tahmin ettiklerini dile getirerek, Sapancalılara katkı sağlamayı amaçladıklarını, sistemden elde edilecek gelirden de Sapanca Belediyesinin pay alacağını anlattı.

Sapanca'nın merkezinin düz olduğunu ve misafirlerin ilçenin güzelliğini tam göremediğine işaret eden Özgümüş, "Misafirler teleferik boyunca Sapanca manzarasının bir bütünlüğünü görebilecekler. Üst istasyonumuzun orada bir mesire alanı var, gelenlerin daha iyi bir gün geçirebilmeleri için olanakları, altyapısını hazırladık. Sapanca'nın dünyada eşi az görülen bir göl özelliği var. Teleferik seyahati boyunca bütün bu güzelliği yaşatmayı hedefledik. Gelenler Sapanca'yı başka bir gözle seyredecekler." diye konuştu.

Özgümüş, testlerin pazartesi günü biteceğini ve sertifika alacaklarını, 15 Haziran'da da faaliyete geçeceklerini sözlerine ekledi.

"Saatte 1500 kişiye hizmet verme kapasitesine sahibiz"

Sapanca Teleferik Teknik Müdürü İbrahim Karakoç da sistemde 2 istasyon, 9 teleferik direği ve 36 kabin bulunduğunu söyledi.

Doğaya zarar verecek bir durumla karşı karşıya kalmadıklarını belirten Karakoç, hattın tamamen ağaç ve orman örtüsünün üzerinden devam ettiğini, saatte 1500 kişiye hizmet verme kapasitelerinin olduğunu anlattı.

Karakoç, teleferik seyahati boyunca hem ilçenin hem de gölün farklı açıdan seyredilebileceğini dile getirerek, "Misafirlerimizi ilk andan itibaren yeşil ve mavinin iç içe olduğu bir yolculuk bekliyor." dedi.

Tesiste 80 deneyimli personelin istihdam edileceğini belirterek, güvenli bir yolculuğa hazırlıklı olduklarını kaydetti.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kıvrımlı yapısıyla yeşile ahenk katan menderesler Karagöl Yaylası'nı şenlendirdi https://gazetebirlik.com/haber/kivrimli-yapisiyla-yesile-ahenk-katan-menderesler-karagol-yaylasini-senlendirdi-8940/

Ziyaretçilerine eşsiz ve el değmemiş doğanın tadını çıkarma fırsatı sunan yaylada, içi su dolu menderesler de adeta görsel şölen sunuyor.

Yeşilin içinde kaybolmak isteyen tatilcilerin tercih ettiği yaylada küçük ve büyükbaş hayvanların otladığı meralar, menderesleri, su dolu küçük ve sık çukurlarıyla fotoğrafseverleri de kendisine çekiyor.

Sakinliği ve termal turizmiyle öne çıkan Taraklı ilçesine gelen yerli ve yabancı turistlerin gezi rotasında, merkeze yakın olması nedeniyle yayladaki menderesler de yer alıyor.

Hayvancılık yapan bölge sakinleri, geniş otlakları nedeniyle dolayısıyla yaz aylarını burada geçiriyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sapanca Gölü'nde su seviyesi maksimuma yaklaştı https://gazetebirlik.com/haber/sapanca-golunde-su-seviyesi-maksimuma-yaklasti-7563/

Ocak ayında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, yeteri kadar kar ve yağmur yağmaması nedeniyle göldeki seviye 30,94 metreye kadar geriledi.

Bölgede yağışların etkili olmaya başlamasıyla su seviyesi 12 Nisan itibarıyla 31,79 metre ölçüldü.

Kentte yağmurun aralıklarla etkisini sürdürmesi sonucu göldeki seviye 33 santimetre daha artarak 32,12 metreye ulaştı.

Böylece Sakarya ve Kocaeli'ye içme suyu temin edilen gölde, maksimum seviye olan 32,20 metreye yaklaşıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya sahillerinde hizmet verecek cankurtaranlar zorlu eğitimlerle göreve hazırlanıyor https://gazetebirlik.com/haber/sakarya-sahillerinde-hizmet-verecek-cankurtaranlar-zorlu-egitimlerle-goreve-hazirlaniyor-1371/

Karasu, Kocaali ve Kaynarca sahillerinde hizmet verecek ekiplere, 15 Haziran'da açılacak yaz sezonu öncesi karada ve denizde müdahale, sudan çıkarma, taşıma ve kalp masajı gibi eğitimler veriliyor.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Cankurtaran Grup Amiri Samet Karaca, AA muhabirine, daha önce 15 kişilik ekibin eğitimini bitirdiklerini, ikinci haftada da yine 15 kişilik gruba yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Sınava tabi tutulan cankurtaranlardan başarılı olanların eğitime alındığını aktaran Karaca, "Eğitimlerde kalp masajı, suni solunum, suda adam çekme, suda ve karada kazazedeye nasıl müdahale edilir, bunların hepsini anlatmaya çalıştık. Hangi durumlarda denize girmek yasaklanıyor, bunların hepsini teker teker anlattık. Ekiplerimiz kendi canlarını tehlikeye atmadan kazazedeyi en kolay nasıl kurtarabilir, bunun çalışmalarını yaptık." diye konuştu.

Karaca, bu yıl 70 kişilik ekibin 45 kulede 6 jetski, birer bot ve ATV ile 10.00-19.00 saatlerinde hizmet vereceğini aktararak, insanların cankurtaranların uyarılarını dikkate almaları halinde kazasız belasız bir sezon geçireceklerini düşündüklerini söyledi.

"Zorlu eğitimlerin üstesinden geldik"

Çalışmalara ilişkin bilgi veren eğitmen Yusuf Serdar Aldanmaz da rip akıntısının olduğu bölgelerde görev yapılacağı için cankurtaranları hazırlamaya çalıştıklarını belirterek, zorlu eğitim sürecini tamamlayanların sertifikalarını alacağını ve sezona hazır hale geleceğini ifade etti.

Cankurtaranlardan Burak Bıckın ise zorlu eğitimleri tamamladıklarını dile getirerek, son çalışmanın ardından sertifikaları alıp göreve başlayacaklarını kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da AK Partili seçmenleri taşıyan otobüsün tıra çarpması sonucu 22 kişi yaralandı https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-ak-partili-secmenleri-tasiyan-otobusun-tira-carpmasi-sonucu-22-kisi-yaralandi-9411/

AK Partili seçmenleri taşıyan Salih Karahan yönetimindeki 22 BG 032 plakalı otobüs, Sapanca Yanık mevkisi İstanbul istikametinde, Evren Bulut idaresindeki 06 AVG 91 plakalı tıra arkadan çarptı.

Haber verilmesi üzerine, olay yerine polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Otobüste sıkışan sürücü, itfaiye ekiplerince kurtarılarak sağlık görevlilerine teslim edildi.

Kazada yaralanan 22 kişi, olay yerindeki müdahalenin ardından Sakarya ve Kocaeli'deki hastanelere kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da traktör fabrikasında çıkan yangına müdahale ediliyor https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-traktor-fabrikasinda-cikan-yangina-mudahale-ediliyor-1173/

Başak Sokak'taki traktör fabrikasının boyahanesinde bilinmeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Ekipler yangını kontrol altına almaya çalışıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Karadeniz sahillerindeki cankurtaranlar zorlu eğitimlerden geçiyor https://gazetebirlik.com/haber/karadeniz-sahillerindeki-cankurtaranlar-zorlu-egitimlerden-geciyor-4649/

Sakarya Büyükşehir Belediyesince zorlu eğitimlerden geçirilerek seçilen cankurtaranlar, Karadeniz sahillerinde vatandaşların can güvenliğini sağlayacak.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Cankurtaran Grup Amiri Samet Karaca, gazetecilere, 15 Haziran'da açılacak yaz sezonu hazırlıklarına başladıklarını söyledi.

Adayları sahil bölgesinin gençlerinden seçtiklerini anlatan Karaca, "İlk testte gençlerimizden 200 metre durmadan 5 dakikada serbest yüzmelerini istiyoruz. Daha sonra 15 metre su altından tek nefesle gitmelerini istiyoruz. 25 metre yüzüp 3 metreden 50 kiloluk mankeni çıkarmalarını istiyoruz, daha sonra da 25 metre çekmelerini." diye konuştu.

Karaca, bu sürecin sadece ön eleme olduğuna dikkati çekerek, "Ön elemeyi geçen cankurtaranları 1-2 haftalık eğitimlere alıyoruz. Eğitimler tamamlandıktan sonra da cankurtaranlarımız Allah'ın izniyle 15 Haziran'da sahillerimizde hizmete başlıyor." dedi.

Cankurtaran başvuru sayısının yüksek olduğunu ve içinden elenenlerin olacağına işaret eden Karaca, duruma göre adaylardan tekrar testi isteyebildiklerinden bahsetti.

Karaca, çeşitli bölge ve kentlerden başvuru yapıldığını, bekledikleri sayı çıkmazsa tekrar yeni adayları teste çağıracaklarını belirterek, "15 Haziran'a kadar bunu tamamlamış olacağız. Karasu bölgesinde 14 kişi, Kocaali bölgesinde 20 kişiye yakın alınacak. Kadınlar havuzuna 2 personel, Kaynarca'ya da 2 kişi alınacak." ifadesini kullandı.

İstenilen performans alınamaz ise yeni arayışa gireceklerine değinen Karaca, şöyle devam etti:

"Zorlu parkur olması gerekiyor. Karadeniz sahilinde çalışmak gerçekten zor. Herkesin yapabileceği iş değil. Öncelikle kendi cankurtaranlarımıza güvenmemiz gerekiyor. Gözümüzün arkada kalmaması için onların ne seviyede olduklarını görmek için burada test yapıyoruz. Asıl eğitim başladıktan sonra birebir suyun içinde yaşanan boğuşmalardan karada yapılacak ilk yardıma, kalp masajından suni teneffüse kadar arkadaşlar sezona hazır şekilde girecek. Bu sene sezona çok profesyonel girmeyi düşünüyoruz."

Eğitmen Yusuf Serdar Aldanmaz da cankurtaranları sezonda etkin ve verimli çalıştırabilmek için havuzda sezon öncesi seçme niteliğinde test yaptıklarını aktardı.

Adayları, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu yönergesi doğrultusunda açılan kurslara dahil ederek sezona hazırlamaya çalıştıklarını anlatan Aldanmaz, "Sahillerimizde çalışan personelin nitelikli eğitim alabilmesi için bu testleri geçmesi gerekiyor. Bu testleri tamamladığı zaman gözümüz arkada kalmadan personelimizi Karadeniz sahilinde çok rahat şekilde çalıştırabiliyoruz." ifadesini kullandı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakaryaspor, 15 sezonun ardından Süper Lig için play-off oynayacak https://gazetebirlik.com/haber/sakaryaspor-15-sezonun-ardindan-super-lig-icin-play-off-oynayacak-5391/

Ligin 36. haftasında evinde Pendikspor'u 3-2 yenen Sakaryaspor, bu sonuçla ilk 7 sırada olmayı garantileyerek play-off oynama hakkı aldı.

Spor Toto 1. Lig'in normal sezonunu üçüncü bitirecek takımın doğrudan finale yükseleceği play-off sisteminde 4, 5, 6 ve 7. sıradakiler finaldeki diğer ekip olmak için mücadele edecek.

Sakarya temsilcisi, ligin 37. haftasında düşme hattında bulunan Gençlerbirliği'ne 16 Mayıs Salı günü saat 17.00'de konuk olacak.

Play-off'a kalmayı garantileyen ve son haftayı maç yapmadan (bay) geçecek Sakaryaspor, kendisinin ve rakiplerinin oynayacağı maçların ardından yerini koruması halinde direkt final maçı yapacak.

İkinci yarıda yükselişe geçti

Ligin ilk yarısında 18 maçta 8 galibiyet, 1 beraberlik ve 9 mağlubiyet alarak 25 puanla devreyi 10'uncu sırada tamamlayan Sakaryaspor, ikinci yarıdaki performansıyla Süper Lig için iddialı konuma geldi.

İkinci yarıda Göztepe'yi 1-0, Altınordu'yu 2-1, Tuzlaspor'u 3-2, Ankara Keçiörengücü'nü 2-0 ve Altaş Denizlispor'u 1-0 mağlup eden Sakarya temsilcisi, üst üste 5 maç sahadan galip ayrıldı.

Yeşil-siyahlı ekip, sonraki 12 maçta 7 galibiyet, 1 beraberlik ve 4 mağlubiyet alarak puanını 62'ye yükseltti ve ligin 36. haftasını 3. sırada geçti.

Söz konusu 17 maçta 30 kez rakip fileleri sarsan Sakarya temsilcisi, kalesinde 16 gol görerek 14 averaj elde etti.

İç sahada en çok galibiyet alan takımlardan biri

Sakaryaspor, ligde elde ettiği 20 galibiyetin 13'ünü evinde yaşayarak, bu konuda Yılport Samsunspor ile zirveyi paylaştı.

Evinde 18 maçta 13 galibiyet, 2 beraberlik ve 3 mağlubiyet sonucu 41 puan toplayan Sakarya ekibi, iç sahada 42 puanlı Yılport Samsunspor'un ardından en çok puan alan takım konumunda bulunuyor.

Sakaryaspor, lig genelinde de 20 galibiyetle Yılport Samsunspor'un ardından en fazla galibiyet alan ikinci takım oldu.

Ligde 36. hafta itibarıyla rakip fileleri 58 kez havalandıran yeşil-siyahlı ekip, 67 gollü Samsunspor ve 61 gollü Çaykur Rizespor'un ardından Pendikspor ile beraber en çok gol atan 2 takımdan biri olarak kayıtlara geçti.

Sakaryaspor'un 2007-2008 sezonundan sonraki lig serüveni

2001-2002'den bu yana 8 sezon 1. Lig'de mücadele eden Sakaryaspor, 2 sezon ise Süper Lig'de yer aldı.

Sakarya temsilcisi, 2004-2005 sezonunda 5 yılın ardından yükseldiği Süper Lig'i 32 puanla 16. sırada tamamlayarak küme düştü.

Bir sezon sonra Süper Lig'e yükselmeyi başaran yeşil-siyahlı ekip, 2006-2007 sezonunda tekrar 1. Lig'e düşmekten kurtulamadı.

Sakaryaspor, 1. Lig'de toplamda 15 hafta lider kaldığı 2007-2008 sezonunda son haftalarda kaybettiği puanlardan dolayı ilk 2 dışında kaldı.

Yeşil-siyahlı ekip, söz konusu sezonun play-off yarı finalinde normal süresi 2-2 biten maçta Boluspor'a penaltılarda 5-3 yenilerek elendi.

Bu sezonun ardından ekonomik sıkıntılar yaşayan Sakaryaspor, 3 sezon 1. Lig, 8 sezon 2. Lig, 4 sezon ise 3. Lig'de mücadele etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da kursiyerler depremzede çocuklara bayram hediyesi hazırladı https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-kursiyerler-depremzede-cocuklara-bayram-hediyesi-hazirladi-4283/

Adapazarı İlçe Halk Eğitim Merkezi öğretici ve kursiyerleri, depremzede çocuklar için oyuncak ve çeşitli hediyeler hazırladı.

Özenle paketlenen bayram hediyeleri, bölgeye yola çıkarılacak.

Merkezin müdürü Faruk Kıral, AA muhabirine, Kahramanmaraş merkezli depremin üzerinden 2,5 ay geçtiğini, afetzedeleri unutmadıklarını söyledi.

Ramazan Bayramı'nda o bölgedeki öğrencilerin hüzünlerini ve bayram sevinçlerini hediye vererek paylaşmak istediklerini belirten Kıral, şöyle konuştu:

"Enkazda kalan oyuncaklarını onlara tekrar geri vererek kırılgan gönüllerini bir nebze olsun sevindirmek amacıyla bayramda bölgede bulunmak istiyoruz. Arife günü hocalarımızın, kursiyerlerimizin hep birlikte gönül birliğiyle hazırladıkları oyuncak bebekleri ve çeşitli hediyeleri takdim etmek için inşallah orada olacağız. Amacımız onların hüzünlerini paylaşmak, bayram sevinçlerini gerçek anlamda bayrama çevirmek. İnşallah ülke olarak gönül ve el birliğiyle bu acıların üstesinden geleceğiz."

El sanatları öğreticisi Nalan Yakın da kursiyerlerle yaptıkları oyuncakları paketleyip en temiz haliyle göndermeye çalıştıklarını belirtti.

Usta öğretici Ayşe Yılmaz ise tamamen kendilerinin tasarladığı ve kursiyerlerle ürettikleri oyuncakların bayramda depremzedelere ulaştırılacağını kaydetti.

Kursiyer Tenzile Orhan, oyuncakları zevkle yaptıklarını, çocuklar sevindikçe kendilerinin de mutlu olduğunu belirterek, "Onların acısı bizim acımız olduğu için onlar ne kadar sevinirse biz de o kadar mutlu oluyoruz. Onların yüreklerine bir nebze de olsa dokunabiliyorsak ne mutlu bize. Deprem bölgesindeki çocuklarımıza Allah nasip ederse bu yaptıklarımızın hepsini göndereceğiz, inşallah mutlu olurlar." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hedeflerinin peşinden koştu, Harvard Üniversitesine tam burslu kabul edildi https://gazetebirlik.com/haber/hedeflerinin-pesinden-kostu-harvard-universitesine-tam-burslu-kabul-edildi-7936/

Lise 1. sınıftan bu yana ABD'nin köklü eğitim kurumlarından Harvard'da okumak isteyen İstanbul Cağaloğlu Anadolu Lisesi son sınıf öğrencisi Kurtuluş, Kasım 2022'de erken kabul başvurusunda bulundu.

Başvurusu incelenerek onaylanan Kurtuluş, yeni okulunda, eğitim ve yaşam ödemelerini kapsayan tam burslu eğitim alma hakkı elde etti.

Politika ve Ekonomi Bölümü okumak isteyen Kurtuluş, Harvard'a giden uzun ve zorlu süreçte, 2019'da New York'ta dil eğitimi gördü, 2020'de Amerikan Cornell Üniversitesi'nde çevrim içi yaz okuluna katıldı ve geçen yıl Harvard'da politika ve antropoloji üzerine 7 hafta eğitim aldı.

"Harvard'da okumak istediğimi biliyordum"

Kurtuluş, AA muhabirine, hedefinde her zaman Harvard'da okumak olduğunu, bunun için uzun süredir çalıştığını söyledi.

Başvuruda not ortalaması, dil seviyesi ve motivasyon mektuplarının önemli olduğunu anlatan Kurtuluş, "Motivasyon mektupları, kim olduğunuzu çok güzel anlatıyor çünkü sizin kelimeleriniz oluyor." dedi.

Kurtuluş, kendi adına başvuru sürecinin birkaç aydan ibaret olmadığını, hedefine ulaşmanın 5 yıldan uzun sürdüğünü aktardı.

Okulun, kabulde dil yeterliliğini çok önemsediğine değinen Kurtuluş, oradaki eğitimin kalitesini yakalayabilmek için dili geliştirmenin gerekliliğini vurguladı.

Kurtuluş, "Erken başvuru yaptıysanız başka bir okula başvuruda bulunamıyorsunuz. Ben çok emindim, Harvard'da okumak istediğimi biliyordum ve yıllardır da bunu söylüyordum. O yüzden başvurdum. Kabul alırsanız o okula gitmek zorundasınız. O yüzden o okula gerçekten gitmek istiyorsanız erken başvuru kararı vermelisiniz. Bu çok önemli nokta çünkü kabul alıp gitmemeye karar verirseniz, başka okullara gitme şansını da kaybedebilirsiniz." diye konuştu.

"Vatanıma dönüp hizmet etmek için güzel bir adım olduğunu düşünüyorum"

Kurtuluş, emeklerinin karşılığını almanın kendisini mutlu ettiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok motive oldum çünkü ilerleyen zamanlarda vatanıma dönüp hizmet etmek, çok daha güzel işlere imza atmak, farklı şeyler öğrenmek ve öğretmek için güzel bir adım olduğunu düşünüyorum. Kendimle hem gurur duyuyorum hem de tanıyacağım insanlar, hocalar ve güzel başlangıçlar için heyecanlıyım."

İstanbul'da yatılı okuduğunu, ailesinin, özellikle de babasının her zaman destek verdiğini aktaran Kurtuluş, üniversite döneminin eylülde başlayacağını kaydetti.

Kurtuluş, üniversitenin tanıdığı hak kapsamında gelecek yıl yurt dışında veya Türkiye'de staj yapmayı düşündüğünü, Almanca ve İngilizceye ek olarak bir dil daha öğrenmeyi hedeflediğini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sapanca Gölü'nde su seviyesi yağışlarla artmaya devam ediyor https://gazetebirlik.com/haber/sapanca-golunde-su-seviyesi-yagislarla-artmaya-devam-ediyor-4101/

Ocak ayında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, yeteri kadar kar ve yağmur yağmaması nedeniyle göldeki seviye 30,94 metreye kadar geriledi.

Yağışların aralıklarla etkili olmaya başlamasıyla göldeki su seviyesi 3 Nisan itibarıyla 31,66 metre ölçüldü.

Kentte son bir hafta yağmur aralıklarla etkisini sürdürmeye devam etti. Göldeki su seviyesi bu sayede 13 santimetre daha artarak 31,79 metreye yükseldi.

Sakarya ve Kocaeli'ye içme suyu temin edilen gölde, doluluğun nisan yağmurlarıyla maksimum seviye olan 32,20 metreye ulaşması bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çam Dağı'nın etekleri açan ters lalelerle renklendi https://gazetebirlik.com/haber/cam-daginin-etekleri-acan-ters-lalelerle-renklendi-7141/

Halk arasında "ağlayan gelin, boynu bükük" olarak da bilinen ters laleler, Kocaali kırsalını renklendiriyor.

Her yıl mart sonu nisan başı açan ve yaklaşık 20 gün dağın eteklerini süsleyen laleler, fotoğrafseverlere de birbirinden güzel kareler yakalama fırsatı veriyor.

Doğaseverlerin ilgi gösterdiği çiçeklerin yanı sıra kum zambağı ve kardelen gibi çok sayıda bitkinin yetiştiği bölge, zengin bitki florasına ev sahipliği yapıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da depremzede çocuklar çizgi film izleyip geleneksel oyunlarla moral buldu https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-depremzede-cocuklar-cizgi-film-izleyip-geleneksel-oyunlarla-moral-buldu-1714/

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Bölümü tarafından Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, Gençlik ve Spor Bakanlığına (GSB) bağlı yurtlarda kalan depremzede ailelerin 4-10 yaş aralığındaki çocuklarına yönelik film gösterimi, yüz boyama, masal saati, akıl oyunları ve geleneksel oyunlar gibi aktiviteler yapıldı.

Depremzede çocukların yüzünü güldürmek, endişelerini en aza indirmek ve depremin izlerini silmeye yardımcı olmak amacıyla düzenlenen etkinlikte, ayrıca misafirlere ikramlarda bulunuldu.

Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Alaaddin Ağcadağ, depremler sonrasında yapılan yardımlarda ve Sakarya'ya gelen depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanmasında vatandaşların kadirşinaslığına şahit olduklarını belirtti.

Depremzedelere yönelik desteklerin aksamadan devam etmesini beklediklerini aktaran Ağcadağ, SAÜ öğrenci topluluklarının büyük emek göstererek bu etkinliği gerçekleştirdiklerini anlattı.

Benzer etkinliklerin devam edeceğini dile getiren Ağcadağ, "Bu bir günlük etkinlik değil. Bizler özellikle 0-3 yaş arası depremzede çocuklarımız için yurtlarda bulunan oyun alanlarına öğrencilerimizle giderek onlara eğitimler veriyor, depremzede çocuklarımızın nitelikli vakit geçirmeleri için çalışıyoruz. Burada da görüyoruz ki okula gidemeyen daha büyük yaş grubuna mensup çocuklarımız var. Aynı şekilde söz konusu çocuklarımız için de destek bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Ayrıca etkinlik kapsamında, depremzede çocuklara oyuncak hediye edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'dan deprem bölgesine oyuncak gönderen çocukların notları duygulandırıyor https://gazetebirlik.com/haber/sakaryadan-deprem-bolgesine-oyuncak-gonderen-cocuklarin-notlari-duygulandiriyor-1837/

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Sakarya'daki çocuklar, oyuncaklarını bölgeye gönderdi.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinasyonunda Serdivan Spor Salonu'nda toplanan yardımlar arasında görevliler, bazı oyuncaklara iliştirilen notları gördü.

Yardım paketine oyuncak itfaiye arabasını koyan Ömer Faruk Toykar, "Bayram harçlıklarımla aldığım itfaiyemi size yolluyorum. Çok isterdim itfaiyeci olup sizi o betonların altından kurtarmayı. Ben ve kardeşlerim size çok dua ediyoruz. Allah yardımcınız olsun. Kar yağdı, üşümeyin diye size kendi kıyafetlerimi yolladım, üşümeyin. Size dua edeceğim." notunu iliştirdi.

Mustafa Çimen de oyuncak arabasına eklediği notunda, "Depremdeki arkadaşlarıma armağanımdır. İyi oynamalar, geçmiş olsun." ifadesine yer verdi.

İsmini belirtmeyen bir çocuk ise notuna, "Bu notu okuyan canım kardeşim, üzüntünü kalbimden hissediyorum ama hepsi geçecek. Ben inanıyorum sen de inanmalısın. Bana daha önce iyi gelen sevdiğim kitaplarımı seninle paylaşmak istiyorum. Umarım sana da iyi gelir. Ölmüşlere Allah rahmet eylesin, yaralılara şifalar diliyorum." yazdı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
YAŞASIN TATİL https://gazetebirlik.com/haber/yasasin-tatil-4675/

23 Ocak’ta başlayan sömestr tatili çocuklar için yaz tatili kadar değerli. Bu zamanlarda anne ve babalar kısıtlı zaman diliminden maksimum verim alabilmek için farklı arayışlara giriyorlar. 

Başta mega kent İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi’nde yaşayanlar ve bölgeden çok uzaklaşmak istemeyen ebeveynler; çocuklarınız bu rotaya bayılacak!

SAKARYA’NIN EŞSİZ GÜZELLİKLERİ

Marmara Bölgesi’nin en fazla tercih edilen hafta sonu kaçış rotası hiç kuşkusuz Sakarya… Yeşilin her tonunu görebileceğiniz Sakarya aynı zamanda Türkiye’nin doğal su kaynağı açısından da en zengin şehirlerinden biri. Turistlerin bu kadar ilgisini çekmesinde Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği sosyal projeler ve doğaya zarar vermeden yaptığı sihirli dokunuşların payı büyük. 

Bulunduğu ilçeye de adını veren Sapanca Gölü, Türkiye’nin ikinci en uzun plajı olan Karasu Plajı, sosyal imkânlar sayesinde gezmesi, keşfetmesi daha da keyifli hale gelen Maden Deresi, Acarlar Longozu Tesisi, Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı ve Doğançay Şelalesi tatilin ilk günleri için tavsiye edebileceğimiz eşsiz rotalar.  Şunu net bir şekilde söyleyebiliriz ki Sakarya sınırları içindeki doğal güzellikler, ortalama dört- beş şehirdekilerin toplamı kadar. Yani birkaç günü burada geçirecekmiş gibi plan yaparsanız sonradan üzülmezsiniz.

Ailecek kamp yapmak da son yıllarda çok tercih edilen bir tatil anlayışı haline geldi. Sakarya’ya bağlı Dikmen, Keremali, Acelle, Sultanpınar, Soğucak, Karagöl yaylaları şimdilerde özellikle kamp turizminin merkezi oldu. Doğal göller, göletler ve yemyeşil bir doğaya sahip yürüyüş güzergâhları macera tutkunlarını mest ediyor. Çocuklarınızı doğayla tanıştırmakla birlikte; onlarla ateş yakmak, çadır kurmak ya da çöp bırakmamak hatta önceden sorumsuzca bırakılanları toplamak gibi geliştirici aktivitelerle eğitimlerine ve gelecekte yaşayacakları ülkeye sahip çıkma bilincine erişmelerine katkıda bulunabilirsiniz.  

Oksijene, kuş cıvıltılarına doymuşken biraz da tarihi yerleri görelim diyorsanız; yine Sakarya sınırları içinde ve Büyükşehir’in turistler için güzel sürprizler hazırladığı Tarihi Taraklı Evleri, Geyve ile Pamukova’nın geleneksel gezi noktalarında zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. 

Ve Sakarya macerasını ‘doya doya’ tamamlamak için son birkaç öneri…

Engelsiz Parklar, Vagon Kıraathanesi, İl Ormanı Orman Evleri, Ters Ev, Uçak Kıraathanesi ve Ormanpark’taki her tesiste Sakarya’ya özgü lezzetlerle tanışmak mümkün. Pekmezli ayva dolması, kaşnuka, pırasalı börek ve ıslama köftesi hafızalarınızda bulunsun.

HEM YE HEM GEZ

Aynı coğrafyada bulunan, burnumuzun dibinde olduğu halde sürekli ertelediğimiz bir başka cennet köşesi de Bursa… Yazımıza doğal güzelliklerle başladık madem; oradan devam edelim.

Özellikle teknolojiye çok meraklı olan çocukların fotoğraf çekmelere doyamayacağı bir ada, Gölyazı. Ulubat Gölü üzerinde yüzermiş gibi duran bu adacıkta bir de balıkçı köyü var, adeta masallardan fırlamış gibi. Hava şartlarına göre komşu adalara tekne turu da yapabilirsiniz.

Gölyazı’ya bir saat uzaklıkta Cumalıkızık diye bir köy var, son zamanlarda adı gezmeyi sevenler arasında çokça duyulmaya başladı. Otantikliğini, tarihi dokusunu ve ruhunu hiç kaybetmemiş ender yerleşimlerden olan Cumalıkızık’ın renklerine ailecek bayılacaksınız. Unutmadan, burası UNESCO tarafından da koruma altına alınmış.

Bursa tatillerinin klasiği meşhur İskender kebabı ama daha farklı bir lezzetle tanışmaya hazırsanız istikamet Kozahan. Çocuklar bu sevimli köyde yapılan tahinli pidelerin tadına bakarken, büyükler de dünyaca meşhur ipekli tekstil ürünlerinin satıldığı sokak aralarında kaybolabilir. 

SEVİMLİ HAYVANLARIN YAŞAM ALANI

‘Otomobille bir-iki saatte git’ konseptimizin üçüncü cennet köşesi, Kocaeli, istikamet Ormanda Doğal Yaşam Parkı. 189 hektarlık alana kurulan bu park Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parkı olma özelliğine sahip. İçinde hayvanat bahçesi, doğa okulu, sergi salonları, kuş gözlem alanı ve daha birçok gezip görecek yer var. Aynı zamanda minik çiftçiler, çevre dedektifleri, doğanın şefleri gibi çocuklarınızın yaşıtlarıyla hem eğlenip hem de öğreneceği doğal atölye programları var. 

Kocaeli’nde ailecek güzel vakit geçirebileceğiniz bir diğer tabiat harikası da Sardala Koyu. Yaz aylarında oldukça kalabalık olan kristal berraklığında bir denize sahip olan bu koy, kışın da bir başka güzel. İmkanınız varsa bisikletle sahil boyunca turlayabilir ya da uzun yürüyüşler yapabilirsiniz. 

Ve Harikalar Sahili… Kocaeli’nin Derince ilçesinde bulunan ve masal kahramanlarıyla süslenmiş bir mekan burası ve tabii ki çocuklara epeyce hitap ediyor. Şirinler’den Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler’e birçok masal kahramanının sergilendiği bu park ödül almış bir proje ve bu sayede etrafında birbirinden güzel kafeler de bulunuyor. 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Su seviyesi düşen Sapanca Gölü'nün kıyı kesimleri atıklardan temizleniyor https://gazetebirlik.com/haber/su-seviyesi-dusen-sapanca-golunun-kiyi-kesimleri-atiklardan-temizleniyor-4442/

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi ekipleri, su seviyesi gerileyen gölün kıyı kesimindeki atık maddeleri topladı.

Lastik, plastik, cam ve metal atıkları çıkaran yetkililer, içme suyu temin edilen gölün temizliği konusunda hassas davranılması uyarısında bulundu.

Açıklamada, "Su politikalarında attığımız doğru adımlar ve geleceği ön gören çalışmalarımız ile şehrimizin su kaynaklarını koruduk. Vatandaşlarımızdan da aynı hassasiyeti bekliyoruz. Göl, geleceğe bırakacağımız en kıymetli miraslarımızdan biri. Şehrimizin su kaynağını hep birlikte koruyalım." ifadesi kullanıldı.

Sakarya ve Kocaeli'nin en önemli içme suyu kaynağı Sapanca Gölü'nde, maksimum 32,20 metreye ulaşabilen su seviyesi azalan yağışlar nedeniyle 30,95 seviyesinde bulunuyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Sakarya Endüstri Bölgesi" ilan edildi https://gazetebirlik.com/haber/sakarya-endustri-bolgesi-ilan-edildi-7060/

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Karasu'da belirlenen alan "Sakarya Endüstri Bölgesi" ilan edildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sapanca Gölü'nde su seviyesi azalan yağışlar nedeniyle düştü https://gazetebirlik.com/haber/sapanca-golunde-su-seviyesi-azalan-yagislar-nedeniyle-dustu-5587/

Marmara Bölgesi'nin doğusunda kışın hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, su kaynaklarını da olumsuz etkiledi.

Sapanca Gölü'nde su seviyesi, bölgeye yeteri kadar kar ve yağmur yağmaması nedeniyle düştü. Maksimum 32,20 metre su seviyesine ulaşılabilen gölde, azalan yağışlarla şu anki su seviyesi 30,99'a geriledi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığından yapılan açıklamada, gölün yer altı kaynaklarıyla ve su sağlayan 11 dereyle beslendiği belirtilerek, "Gölün maksimum işletme kotu 32,20 metre olup güncel kotu 30,99 metredir. Halihazırda yaşanan olumsuz hava şartları nedeniyle Sapanca Gölü'nden ilimizle Kocaeli de su çekimi yapmaktadır. Bu minvalde Kocaeli ili günlük ortalama 170 bin, ilimiz ise 185 bin metreküp su çekimi yapmaktadır." denildi.

Yaklaşık 1 milyon kişinin su ihtiyacı karşılanıyor

Gölden yaklaşık 1 milyon kişinin su ihtiyacının karşılandığı vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Stratejik öneme sahip Sapanca Gölü sürekli olarak denetimlerle izlenmektedir. Göl ve gölü besleyen derelerdeki denetimlerde, İçmesuyu Havzaları Koruma Yönetmeliği kapsamında tespit edilen, yönetmeliğe aykırı iş ve işlemler hakkında ilgili belediyeye ve gerektiğinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne resmi yazılar yazılarak bildirilmekte, gerekli önlemlerin alınması hususunda işbirliği yapılmaktadır. Olumsuzluğun devamı halinde suç duyurusunda bulunularak hukuki boyut kazandırılmaktadır. Dolayısıyla bütün içme suyu kaynakları, özelde ise Sapanca Gölü ve gölü besleyen dereler olmak üzere su tasarrufu konusunda gerekli hassasiyeti göstermemiz gerekmektedir."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da geri dönüşüm tesisinde çıkan yangın kontrol altına alındı https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-geri-donusum-tesisinde-cikan-yangin-kontrol-altina-alindi-3481/

Hanlıköy Mahallesi'ndeki bir geri dönüşüm tesisinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Durumun bildirilmesi üzerine bölgeye itfaiye ekipleri sevk edildi.

Yangına, 21 araç ve 44 personelden oluşan itfaiye ekipleri müdahalede bulundu. Yangının, yan taraftaki başka bir geri dönüşüm tesisine sıçramaması için büyük çaba harcandı.

Yangın, yaklaşık 2 saatlik çalışma sonucu kontrol altına alındı. Yangın sonucu, geri dönüşüm malzemeleri kullanılamaz hale geldi, tesiste maddi hasar oluştu.

Yangında ayağından yaralanan bir itfaiye görevlisine sağlık ekipleri olay yerinde müdahale etti.

İtfaiye ekiplerinin soğutma çalışmaları sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da mobilya deposunda çıkan yangın kontrol altına alındı https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-mobilya-deposunda-cikan-yangin-kontrol-altina-alindi-3471/

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde Zirai Aletler Sanayisi'ndeki bir mobilya deposunda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ve polis ekibi sevk edildi.

Depodaki malzemelerin yanması sonucu büyüyen yangına, itfaiye ekipleri müdahale etti.

Polis de çevrede güvenlik önlemi aldı.

Yangını, yaklaşık 2 saat süren çalışmanın sonucunda kontrol altına alan ekiplerin soğutma çalışmaları sürüyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ayhan Orhan Arancı, AA muhabirine, sanayi bölgesinde çıkan yangına, ekiplerin hemen intikal ettiğini söyledi.

Yangına, aralarında Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait arazöz ile ilçe belediyelerin tankerlerinin de bulunduğu 24 araç ve 50 personelle müdahale edildiğini ifade eden Arancı, yangının kontrol altına alındığını bildirdi.

Bölgeye gelen İl Emniyet Müdürü Selçuk Doğuş da çalışmaları takip etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakaryaspor, devreyi play-off hattında kapatma hedefinde https://gazetebirlik.com/haber/sakaryaspor-devreyi-play-off-hattinda-kapatma-hedefinde-5881/

Yeşil-siyahlı ekip, 10 sezonun ardından mücadele ettiği ligde, 16 maçta 7 galibiyet, bir beraberlik ve 8 mağlubiyet sonucunda 22 puan topladı.

Sıralamada 10'uncu sırada bulunan Sakarya temsilcisi, son haftayı maç yapmadan geçeceği ligin ilk yarısında Pendikspor ve Gençlerbirliği ile oynayacağı maçları kazanarak devreyi ilk 7 içerisinde bitirmeye çalışacak.

Özbalta: "Bundan sonraki 2 maçımızı da olumsuzluk yaşamadan bitirmek istiyoruz"
Sakaryaspor Teknik Direktörü Serkan Özbalta, takımın ligde 25 kez rakip fileleri havalandırdığını ve kalesinde 25 gol gördüğünü söyledi.

Yedikleri gol sayısının fazla olduğuna dikkati çeken Özbalta, futbolda hem hücum hem savunmanın iyi yapılması hem de merkezdeki oyun akışının baskı altına alınması gerektiğini anlattı.

Özbalta, göreve geldiklerinde savunma anlamında aksaklıklar gördüklerini belirterek, "Son 4 müsabakada 4 gol yedik. Şu sevindiriciydi; son maçta 13 haftanın üzerine takımımız çok şükür gol yemedi. Toparlanma sürecinde oyuncuların bu anlamda neler yapabildiklerini gördük. 8 haftalık bir dönemi geride bıraktık. Nasıl bir sporcu kimlikleri var hepsini tanıdık ve takım bir ivme kazandı. İnşallah bundan sonraki 2 maçımızı da olumsuzluk yaşamadan bitirmek istiyoruz." dedi.

Samsunspor'un oynadığı 15 maçta aldığı 27 puanla ligde ikinci sırada yer aldığını, 10'uncu sıradaki Sakaryaspor'un ise 22 puana sahip olduğunu hatırlatan Özbalta, puan farkının sadece 5 olduğuna, arada sıkışan çok takım bulunduğuna dikkati çekti.

Özbalta, ligin 17. haftasında Pendikspor ile 12 Aralık Pazartesi günü deplasmanda oynanacak karşılaşmanın önemine işaret ederek, "Pazartesi günü 26 puanlık takımla oynayacağız, o anlamda çok önemli. Lig bu sene böyle geçecek gibi çünkü artık ligin başlarında değiliz, bu sıkışma belli ki sezon sonuna kadar gidecek. Yani oyunu ve skoru domine eden bir takım olmazsa o zaman bu süreç devam edecek. Bu süreci iyi geçirmek istiyoruz. Gerçekten pazartesi günkü maç, her iki takım için de çok değerli. Çok isteyenin kazanacağı maç diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"Bu takımın hedefi her zaman ilk iki ya da play-off olacaktır"
Özbalta, takımın yukarı sıralara doğru çıkışının devam etmesini istediklerini vurgulayarak, bunun için gayret ettiklerini ve bir şeylerin temelini oturtmaya çalıştıklarını kaydetti.

Kulüp başkanı Cumhur Genç ve yönetim kurulunun, kurumsallaşma anlamında çalışmalarının olduğunu vurgulayan Özbalta, "Önümüzdeki iki müsabakayı alabileceğimiz maksimum 6 ya da 4 puanla bitirerek ilk 7'nin içinde yer almak istiyoruz." diye konuştu.

Özbalta, ligin enteresan zorluklarının olduğuna değinerek, "Bir şeye kendimizi kaptırıp da gidersek o zaman hayal kırıklıkları da yaşayabiliriz ama bu takımın hedefi her zaman ilk iki ya da play-off olacaktır. Sadece oraya giderken biraz daha gerçekçi düşünerek ve kulübü sağlam temellere oturtarak gidersek daha iyi olur hepimiz açısından." değerlendirmesinde bulundu.

Serkan Özbalta, oyuna katkı yapan ve motivasyona ihtiyacı olduğu zaman takımı ayağa kaldıran taraftarlarının olduğunu söyledi.

Pendikspor ve Gençlerbirliği maçlarında yenilmek istemediklerinin altını çizen Özbalta, bunu başarabilirlerse kendilerini çok daha iyi bir ikinci yarının beklediğini anlattı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'nın yüksek kesimlerine mevsimin ilk karı yağdı https://gazetebirlik.com/haber/-sakaryanin-yuksek-kesimlerine-mevsimin-ilk-kari-yagdi-4297/

Hendek'teki 1725 metre rakımlı Dikmen Yaylası ile Göksu ve Aksu mahallelerinde sabaha doğru kar etkili oldu.

Yağışın ardından yayla ve mahalleler beyaz örtüyle kaplandı.

İlçe merkezine yaklaşık 32 kilometre uzaklıkta bulunan yüksek noktalarda kar aralıklarla sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da şiddetli lodosta devrilen ağaç otomobillere zarar verdi https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-siddetli-lodosta-devrilen-agac-otomobillere-zarar-verdi-2776/

Sakarya'da 3 gündür devam eden ve aralıklarla etkisini arttıran lodos nedeniyle Mithatpaşa Mahallesi Milli Egemenlik Caddesi'ndeki çınar ağacı ile başka bir ağacın dalları otopark olarak kullanılan arazideki araçların üzerine devrildi.

Olayda bir otomobil kullanılamaz hale gelirken, 3 otomobilde hasar oluştu.

Gerekli işlemlerin ardından Sakarya Büyükşehir Belediyesi görevlileri ile itfaiye ekipleri ağaç ve dalları kaldırdı.

Olayda aracı zarar gören Zafer Koç, gazetecilere, eşinin olay yerinin karşısında bulunan bir okulda öğretmen olduğunu ve otomobili her zaman buraya park ettiğini söyledi.

Çocuklarının da aynı okulda okuduğunu belirten Koç, "Her zamanki gibi çocuklarımla birlikte buraya gelmiş aracı bırakmış ve okula geçmişler. Tam okula girdiği esnada ağacın sallandığını görmüş, o sırada rüzgar da varmış. Bir anda ağaç gürültüyle yıkılmış. Gelip baktığında aracı bu halde bulmuş. Maalesef görünmez kaza." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya Gaz Sahası çalışmalarında sona yaklaşılıyor https://gazetebirlik.com/haber/sakarya-gaz-sahasi-calismalarinda-sona-yaklasiliyor-6604/

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Tiryaki, Sakarya Gaz Sahası'ndan Filyos'a kadar yapılacak 170 kilometrelik boru hattına ilişkin çalışmaları gelecek günlerde bitirmeyi umduklarını ifade etti.

Kentte görev yapan gazetecilerle Filyos'ta bir araya gelen Tiryaki, programlandığı gibi doğal gazın 2023'ün ilk çeyreğinde gelmesi için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söyledi.

Deniz tabanında ve karada çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini anlatan Tiryaki, sosyal sorumluluk kapsamında da bazı çalışmalar yaptıklarını, özellikle gelecek dönemde ihtiyacı karşılayacak Çaycuma Meslek Yüksek Okuluna bu yıl ilk defa 55 öğrencinin alındığını belirtti.

Tiryaki, kalifiye personelin kendileri için son derece önemli olduğunu vurgulayarak, öğrencilerin eğitimlerini tamamladıktan sonra ihtiyaç doğrultusunda istihdam edileceklerini dile getirdi.

"Bu çok büyük bir proje"
Yöre halkına hizmet etmesi için sağlık ocağı açtıklarını aktaran Tiryaki, "Şu anda 4 ambulans, 5 oda ve 60 personelle yöre halkına ve kendi personelimize hizmet etmekte. Yollar, çeşitli çalışmalar devam ediyor. Sosyal sorumluluk projesi adı altında elimizden geldiği kadar yöre halkına da faydalı olmaya çalışıyoruz. Bu çok büyük bir proje. Özellikle Zonguldak sınırları içerisinde devam eden ve sonuçlandığı zaman Zonguldak'a büyük bir değer katacak olan bir proje" diye konuştu.

Tiryaki, Karadeniz Gaz Sahası'nda kabloları denizin tabanına döşeyecek "Seven Arctic" isimli geminin çok önemli bir aşamayı yerine getireceğine işaret ederek, geminin denizin tabanındaki kuyular ve kara ile arasındaki ilişkiyi sağlayabilecek kordon bağını çekeceğini, bu kablonun içerisinden 4 elektrik kablosu, yedekleriyle beraber hidrolik hatlar, kimyasal hatlar, fiber optik kablolar geçtiğini kaydetti.

Sakarya Gaz Sahası'ndan Filyos'a kadar yapılacak 170 kilometrelik boru hattına ilişkin çalışmaların devam ettiğine değinen Tiryaki, "Borularda son aşamaya geldik. Esasında sadece bir boru değil, 3 boru çekilecek. Boru demeyelim de bir tanesi kablolar diyelim, iki tane de yanında glikol hattımız ve gaz hattımız için 2 tane boru çekilecek. Borular program çerçevesinde devam ediyor. Önümüzdeki günlerde bitirmeyi umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Tiryaki, daha sonra beraberinde TPAO Mühendislik Daire Başkanı Enver Çetinkaya ve TP-OTC Genel Müdür Yardımcısı Cem Erdem ile Karadeniz gazının işleneceği Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'nin maketi üzerinden yürütülen çalışmalarla ilgili gazetecilere bilgi verdi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"4 milyar TL'lik 203 proje Sakarya'ya hayırlı olsun" https://gazetebirlik.com/haber/4-milyar-tllik-203-proje-sakaryaya-hayirli-olsun-2860/

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya’da 4 milyar TL değerindeki 203 yatırımın açılışını yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ Büyükşehir Belediyemiz ulaşımdan altyapıya 58 kalemde 725 milyon liralık yatırımı şehrimize kazandırdı. Şehir genelinde 238 milyon lira maliyetle 401 kilometre asfaltlama ve beton yol çalışması yaptı. Açılışını yaptığımız eser ve hizmetlerin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya’da toplu açılış törenine katıldı. 4 milyar TL değerindeki 203 yatırımın açılışı için Demokrasi Meydanı’na gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, on binlerce Sakaryalı vatandaşla hitap etti. 100 yataklı acil durum hastanesi, Sıdıka Sabancı Devlet Hastanesi, Kaynarca-Karasu-Kocaali Yolu, eğitim yatırımları, Büyükşehir yatırımlarının yanı sıra birçok projenin açılışını yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sakarya’da son 20 yılda 42 milyar TL yatırım yaptıklarını ifade ederek, yeni yatırımlarında müjdesini verdi.

20 yılda devrim yaşadık
Sakarya’da yapılan tesislere dikkat çeken Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Sakarya, her zamanki gibi gümbür gümbür coşku dolu ve heyecan dolu. Sakarya'nın cesaret dolu yiğit gençleri ile gurur duyuyoruz. Bugün Sakarya AK Parti’nin hizmet şöleninin mutluluğunu yaşıyor. Hayırlı uğurlu olsun” derken; Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Son 20 yılda eğitimde Cumhurbaşkanımızın liderliğinde devrim yaşadık. Sayın Cumhurbaşkanımızın eğitime verdiği katkılardan dolayı bir kez daha sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanımız liderliğinde 100 yılda yapılamayan 20 yılda yapıldı
Konuşmasında Türkiye’nin geldiği noktayı değerlendiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “100 yılda yapılamayan bir işi 20 yılda yapan bir lider Recep Tayyip Erdoğan. Çok daha güçlü Türkiye için bir kez daha destek olmaya var mıyız Sakarya! Her alanda yapılan yatırımlar ile tüm Türkiye'ye olduğu gibi Sakarya'ya da aynı yatırımları yapmaya devam edeceğiz. Her çözümün adresi olan Recep Tayyip Erdoğan ile küresel bir lider olarak sorunların hepsine birlikte çözüme kavuşturacağız. Bunların hepsini liderimiz ile dimdik yürüyerek yapacağız. Burada bu meydanı dolduran tüm Sakaryalı kardeşlerime bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.

250 milyon liralık sağlık yatırımları
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sakarya’da son 20 yılda 42 milyar TL’lik yatırımlarını paylaştı. Coşku dolu kalabalığa hitap eden Erdoğan, “Bugün de toplam yatırım bedeli yaklaşık 4 milyar lirayı bulan 203 projenin toplu açılışını sizlerle birlikte gerçekleştireceğiz. Eğitimde, 42 ayrı projenin resmi açılışını bugün buradan yapıyoruz. Sakarya Üniversitemizin ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitemizin inşası tamamlanan birimlerin açılışını buradan gerçekleştiriyoruz. Aralarında 100 yataklı acil durum hastanesinin de bulunduğu 250 milyon liralık sağlık yatırımlarını hizmete açıyoruz. 60 kilometrelik Kaynarca-Karasu yolunun inşası biten 49 kilometrelik kısmını bugün açıyoruz. Kalan kısmı en kısa sürede tamamlıyoruz. Muhteşem bir katılım var. Buraya gelene kadar zaten yollar, sağ sol tıklım tıklım doluydu. Bu yolun tamamının hizmete girmesiyle yolculuk 70 dakikadan 40 dakikaya inecek” dedi.

“Büyükşehir Belediyemiz 58 kalemde 725 milyon liralık yatırımı şehrimize kazandırdı”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Enerjide çok sayıda iletim hattında yapılan yenileme çalışmalarının ve trafo ilavelerinin resmi açılışını da bugün yapıyoruz. Çeşitli ilçelerimizde İller Bankası tarafından inşa edilen kanalizasyon, içme suyunun resmi açılışlarını da buradan gerçekleştiriyoruz. Arifiye-Pamukova tren hattında inşa edilen alt geçidi, emniyet müdürlüklerimizin hizmet binalarını bugün açıyoruz. Sakarya Büyükşehir Belediyemiz ulaşımdan altyapıya 58 kalemde 725 milyon liralık yatırımı şehrimize kazandırdı. Şehir genelinde 238 milyon lira maliyetle 401 kilometre asfaltlama ve beton yol çalışması yaptı. Adapazarı, Serdivan, Erenler, Arifiye, Kocaeli, Taraklı, Karasu, Pamukova, Geyve, Akyazı, Kaynarca ve Ferizli belediyelerimiz de pek çok kıymetli yatırımı vatandaşlarımızın hizmetine sundu. 1 milyar 100 milyon lirayı bulan yatırımlarımızın şehrimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

20 yılda 42 milyar yatırım
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sakarya’mıza kazandırdığımız eser ve hizmetler bunlardan ibaret değil. Son 20 yılda toplam 42 milyar lira tutarında yatırım yaptık. Eğitimde 3 bin 486 adet derslik, ikinci devlet üniversitesi olarak Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'ni kurduk. Yurt binaları açtık. Toplam 71 adet spor tesisi inşa ettik. Sosyal yardımlarda toplam yaklaşık 3 milyar lira tutarında kaynak aktardık. Sağlıkta 22 hastanenin aralarında olduğu 57 adet sağlık tesisini kazandırdık. Halen 1000 yataklı Sakarya Şehir Hastanemizle 7 adet sağlık tesisimizin inşaatı sürüyor. 7 bin 362 konutu tamamladık, 1139 konutun inşası devam ediyor. Sakarya'da 900 bin metrekare büyüklüğe sahip 7 farklı alanda kentsel dönüşüm çalışması yürütüyoruz. 250 bin konut projesi kapsamında Sakarya’mıza 2 bin 750 konut inşa edeceğiz. Serdivan Millet Bahçesi'ni de hizmete açtık” dedi.

Bölünmüş yol 401 kilometreye çıktı, Karapürçek yolunun inşası bu yıl başlıyor
“133 kilometreden devraldığımız bölünmüş yolu 401 kilometreye ulaştırdık. Kuzey Marmara Otoyolu, çevre yolu dahil İznik-Mekece, Sakarya-Taraklı, Geyve-Taraklı turizm bağlantı yolunu yıl sonuna kadar tamamlıyoruz. Çok sayıda yol projesini de önümüzdeki ve sonraki yıl bitirerek hizmete açıyoruz. Daha önce sözünü verdiğimiz Karapürçek yolunun inşasına bu yıl başlıyoruz. Sakarya'yı hızlı tren ile buluşturmakla kalmadık, fabrikasını da burada kurduk. Karasu Limanı'nı tamamlayıp işletmeye açtık. Şehrimize 2 baraj, 4 gölet inşa ettik. 3 baraj ve 2 gölet daha inşa ediyoruz. Ballıkaya Barajı'nın inşaat çalışmalarında sona yaklaştık. Fiziki gerçekleşmeleri yüzde 60 bulan Geyve-Doğantepe-Merkez-Beşevler Barajları 17 bin dekar araziyi sulayacaktır. Sakaryalı çiftçilerimize 2 milyar lira tutarında tarımsal destek sağladık. Sanayi ve teknolojide Sakarya'da son 20 yılda bir endüstri, 5 yeni organize, 1 tekno park, 22 ARGE merkezi, 4 tasarım merkezi kurduk.”

Sakarya kutlu mücadelede yanımızda
“Geçtiğimiz ay tekstil, makina, gıda, mobilyaya kadar 44 yeni fabrikayı Sanayi ve Teknoloji Bakanımız hizmete açtı. Şehrimizde 326 binin üzerine aktif sigortalı sayısı çıktı. Biz birileri gibi yarısı yalan, yarısı yanlış, bir kısmı da iftiradan ibaret boş laflarla milletimizin vaktini heba etmiyoruz. Eserlerimizle, hizmetlerimizle, projelerimizle, yatırımlarımızla konuşuyoruz. Biz işimize bakacağız. Daha çok eserimiz var. Sakarya evlatlarımıza bırakacağımız en önemli miras olan 2053 vizyonuna sahip çıkacak mısın? Sakarya ülkemize diz çöktürmenin, milletimize boyun eğdirmenin peşinde olanların heveslerini bir kez daha kursaklarında bırakmaya var mısın? Bu kutlu mücadelede yanımızda mısın? Sakarya 2023 için kararını şimdiden vermiş. Sakarya bizimle birlikte oldukça Allah'ın izniyle üstesinden gelemeyeceğimiz mesele yok. Açılışını yaptığımız eser ve hizmetlerin şehrimize hayırlı olmasını diliyor, bunların hayata geçirilmesinde emeği geçenleri tekrar tebrik ediyorum.”

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bir asrı deviren asker arkadaşları, 70 yıl sonra özlem giderdi https://gazetebirlik.com/haber/bir-asri-deviren-asker-arkadaslari-70-yil-sonra-ozlem-giderdi-7721/

Sakarya'nın Karasu ilçesinde, 100 yaşına giren 3 asker arkadaşı, yaklaşık 70 yıl sonra buluşarak anılarını tazelemenin mutluluğunu yaşadı.

Kimliklerinde 1929 yazan ancak 1920 doğumlu olan 3 asker arkadaşı, Hürriyet ve İhsaniye mahalleleri muhtarlarının öncülüğünde yaklaşık 70 yıl sonra yeniden bir araya geldi.

Hasret gideren ve anılarını tazeleyen asker arkadaşları, "Ölmeden önce görüştük ya bu bize yeter." diyerek duygu dolu anlar yaşadı.

Buluşmaya öncülük eden İhsaniye Mahallesi Muhtarı Oğuz Özden, Hakkı Adic amca ile kahvehanede otururken asırlık çınarları bir araya getirmeyi istediklerini belirterek, "Hürriyet Mahallesi muhtarını aradık ve üçünü buluşturduk." dedi.

Hürriyet Mahallesi Muhtarı Cumhur Özkan da 100 yıllık ömür süren asker arkadaşlarını buluşturmanın çok güzel bir duygu olduğunu dile getirdi.

Asker arkadaşlarından Cevat Manav, 1950'de İzmit'in Kandıra ilçesinde askere alındıklarını, 10 ay sonra da Ankara'ya gönderildiklerini anlattı.

Birlikte 1952 yılında teskere aldıklarını aktaran Manav, "Köylerimiz ayrıydı, görüşemedik. Birbirimizi çok severdik, telefonla görüşürdük arada sırada. Buluşmaktan çok mutlu olduk." dedi.

Hakkı Adic ise "Her gün asker arkadaşlarımı sayıyordum. 'Acaba sağ mı, öldüler mi?' diye merak ediyordum. Hepsi öldü, iki kişi kalmıştı. Görünce çok mutlu oldum." ifadesini kullandı.

Buluşmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Mevlüt Elkoca da "Arkadaşlarımız birer birer öldü. Terhis olan gitti, bir daha görüşemedik. Çok özlemişim onları. İlk başta hatırlayamadım, sonradan tanıdım." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bu Ağustos başka olacak: Dünya Kupası, Bisiklet Festivali ve 3 konser https://gazetebirlik.com/haber/-bu-agustos-baska-olacak-dunya-kupasi-bisiklet-festivali-ve-3-konser-2597/

Büyükşehir Belediyesi, dolu dolu bir Ağustos organize etti. MTB Dünya Kupası, Bisiklet Festivali, EXPO'lar ve bu kapsamda yapılacak Ekin Uzunlar, Sefo ve Bilal Sonses konserleriyle şehri 12 ve 28 Ağustos arasında büyük bir heyecan saracak. Başkan Ekrem Yüce, "Konseriyle, yarışıyla, EXPO ve etkinlikleriyle ilk kez yapacağımız festivalimiz ve dünya yarışlarımıza tüm Sakarya'yı bekliyoruz" dedi.
 
Sakarya Büyükşehir Belediyesi, yüzbinlerce vatandaşı heyecanlandıran bir Ağustos programı organize etti. Dünya Bisiklet Şehri unvanıyla ismini dünyanın dört bir yanında bisikletle duyuran, Avrupa'nın en büyük bisiklet tesislerinden bir tanesi olan Ayçiçeği Bisiklet Vadisi'nde dünya yarışlarına ev sahipliği yapan Büyükşehir, unutulmaz bir organizasyonu ağırlayacak. UCI tarafından gerçekleştirilecek MTB Eliminatör Dünya Kupası'nın Sakarya'da yapılması kararı alındıktan sonra Başkan Yüce'nin talimatıyla şehirde ilk kez başlayacak ve geleneksel hale getirilecek olan "Bisiklet Fest" hazırlandı.

MTB Dünya Kupası
Yapılan program içinde konserler, etkinlikler ve sportif faaliyetler yer aldı. Bu kapsamda 12 ve 28 Ağustos arasında sürekli devam edecek olan festival ve yarışlar vatandaşlara harika bir aktivite fırsatı sunacak. Yarış heyecanı 12 Ağustos'ta Sakarya MTB Cup ile başlayacak. 14 Ağustos'ta ise UCI MTB Marathon Series uluslararası yarışı koşulacak ve bu yarışı da 17 Ağustos'ta yapılacak olan Sakarya MTB Cup Gece Yarışı takip edecek. En büyük heyecan ise 21 Ağustos'ta gerçekleştirilecek olan UCI MTB Eliminatör Dünya Kupası'nda yarışacak. Dünyanın dört bir yanından gelecek olan sporcular dağ parkurunda şampiyonluk için ter dökecek.

EXPO Sakarya ve Tour Of Sakarya
Bisiklet sporunun en önemli dünya yarışlarından bir tanesi olan kupayı yapılan canlı yayınlardan ve tribünden binlerce sporseverin takip etmesi bekleniyor. Bu yarışın ardından ise 24 ve 28 Ağustos tarihleri arasında Ayçiçeği Bisiklet Vadisi'nde "EXPO Sakarya" gerçekleştirilecek. Fuar alanında stantlar kurulacak ve dünyanın dört bir yanından gelen misafirlere Sakarya tanıtılacak. Bu alanda da çocuklar ve gençler için farklı etkinlikler yapılacak. Bu alandaki 4 gün sürecek eğlenceli ve kültürel programda binlerce kişi ağırlanacak. Ağustos ayı yarış programı 25 ve 28 tarihleri arasında "Tour Of Sakarya" ile sona erecek.

Ekin Uzunlar, Sefo ve Bilal Sonses
Müzikseverlerin ve gençlerin merakla bekledikleri konser programları ise yarışlar sürerken gerçekleştirilecek. Şarkılarıyla milyonlarca kişiye ulaşan Karadeniz müziğinin tanınmış isimlerinden Ekin Uzunlar 21 Ağustos saat 19.00'da Bisiklet Vadisi'nde sahne alacak. Hayran kitlesini her geçen gün artıran Sefo ise 25 Ağustos'ta Demokrasi Meydanı'nda sevenlerine konser verecek. İki konserin sonunda "Bisiklet Fest" programının kapanışını ise 28 Ağustos'ta yine Demokrasi Meydanı'nda saat 19.00'da pop müziğin yükselen ismi Bilal Sonses yapacak.

"16 gün boyunca hep birlikte alanda olacağız"
Sakarya'da unutulmaz bir Ağustos ayı yaşayacaklarını, başlattıkları "Bisiklet Fest" ile geleneksel bir organizasyonun başlangıcını yapacaklarını ifade eden Başkan Yüce, tüm Sakaryalılara davet çağrısı yaparak, "Daha önce de ifade ettiğimiz gibi ismini bisikletle özdeşleştiren Dünya Bisiklet Şehri Sakarya'mıza yakışır br program hazırladık. Dünya kupası, konserler, EXPO Sakarya ve birbirinden güzel etkinliklerle 16 gün boyunca alanda olacağız ve bu heyecana tanıklık edeceğiz. Dünya genelinden binlerce sporseveri ağırlayacağımız Bisiklet Fest programımızda tüm Sakarya'yı görmek istiyoruz. Heyecan başlıyor ve dünyanın yakından takip edeceği bir organizasyona start veriyoruz. Hayırlı olsun" dedi.

BİSİKLET FEST programı şöyle:

 

Konserler:

Ekin Uzunlar - 21 Ağustos Pazar - Saat 19.00 (Biskilet Vadisi)

Sefo - 25 Ağustos Perşembe - Saat 19.00 (Demorkasi Meydanı)

Bilal Sonses - 28 Ağustos Pazar - Saat 19.00 (Demokrasi Meydanı)

Yarışlar ve EXPO

12 Ağustos - Sakarya MTB Cup

14 Ağustos - UCI MTB Marathon Series

17 ağustos - Sakarya MTB Cup Night Race

21 Ağustos UCI ELİMİNATOR DÜNYA KUPASI

24 Ağustos / 28 Ağustos - EXPO Sakarya (Vadi alanı)

25 Ağustos / 28 Ağustos - Tour Of Sakarya Yarışı

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da olumsuz hava koşulları nedeniyle denize girmek yasaklandı https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-olumsuz-hava-kosullari-nedeniyle-denize-girmek-yasaklandi-5487/

Karasu, Kocaali ve Kaynarca ilçelerinin sahil kesimlerinde sabah saatlerinden itibaren şiddetli rüzgar ve yoğun dalga etkili oluyor.

Sahillerde görev yapan Büyükşehir Belediyesi cankurtaran ekipleri, 3 ilçenin kaymakamlıklarınca alınan karar gereği, vatandaşları denize girmemeleri konusunda uyarıyor.

Kararın ardından bazı vatandaşlar, kumsalda vakit geçirdi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Motokrosçu küçük kız kardeşler, başarı için birlikte gaza basıyor https://gazetebirlik.com/haber/motokroscu-kucuk-kiz-kardesler-basari-icin-birlikte-gaza-basiyor-8334/

Sakarya'da babaları Osman Hamdi Mete'den görerek motosiklet kullanmaya heves eden 8 yaşındaki Melisa ile 5 yaşındaki Mimoza, önce iki tekerlekli bisiklete binmeyi öğrendi.

Daha sonra babalarının desteğiyle çok istedikleri motora kavuşan kardeşler, bu yıl lisans almalarının ardından Türkiye Motokros Şampiyonası'na katıldı.

Şampiyonanın Afyonkarahisar ve Edirne etaplarında boy gösteren kardeşler, İstanbul etabı için de hazırlıklarını sürdürüyor.

Baba Mete: "Onlar istediği sürece destek olmaya çalışacağım"
Sakarya Üniversitesi Adapazarı Meslek Yüksekokulu Müdürü olan baba Osman Hamdi Mete, motosiklet kullanan biri olduğu için çocuklarında buna aşinalık oluştuğunu anlattı.

Büyük kızı Melisa'nın 4 yaşındayken kendisine motosiklet kullanma isteğini söylediğini belirten Mete, "Ona, 'İki tekerlekli bisiklet sürmeyi öğrenirsen, o zaman sana motosikleti deneteceğim.' dedim. Daha sonra bir arkadaşımdan 50cc'lik motor ödünç aldım. Onu denedi ve hoşuna gitti. Sonra bir motosiklet aldık, macera öyle başladı." dedi.

Mete, küçük kızı Mimoza'nın bir günde iki tekerlekli bisiklet sürmeyi öğrendiğini belirterek, onun da daha sonra motosiklet kullanmayı istediğini söyledi.

Motosikletin arkasına ip bağlayarak Mimoza ile alıştırma yaptıklarını dile getiren Mete, "Ayakları yere bile değmiyor. Belli yere kadar gidip düşüyordu. Daha sonra bir motosiklet daha aldık. Açıkçası bu işe başlarken yarışlarla ilgili pek planımız yoktu. Pist olmadığı için piknikte, mesire yerlerinde biniyordu çocuklar. Daha sonra yarışları araştırmaya başladık, lisanslarını aldık. Bu yıl itibarıyla yarışlara giriyorlar." diye konuştu.

Şampiyonada Afyonkarahisar ve Edirne etabının geride kaldığını belirten Mete, "Motokros grubundaki tek kız sporcular. Beklentimiz olmamasına rağmen ikisi de başarılı şekilde yarışları tamamladı. 12 kişilik yarışta 6'ncı, 7'nci seviyede bitirdiler." ifadelerini kullandı.

Mete, şampiyonanın üçüncü ayağının İstanbul Çatalca'da yapılacağını belirterek, şunları söyledi:

"Pistimiz yok ama mümkün olduğunca müsait alanlarda çalışmalar yapıyoruz. Motorlar, ekipmanlar derken maliyet yüksek oluyor. Kendi imkanlarımızla bunu devam ettiriyoruz. Motokros alanında yetişkinlerde 3 ya da 4 kız sporcu var. Çocuklarımın yarıştığı 50 ve 65cc'de başka kız sporcu yok. Mimoza, yaş olarak da en küçük yarışçı, 5 yaşına yeni girdi. Bu nedenle kızlar yarışlarda oldukça dikkat çekiyor. Gurur duyuyorum. Büyüklerimiz bize motosikleti kötü bir şey gibi tanıtırdı. Biz bunu yapmıyoruz. Onlar yarıştıkça biz de yarışıyormuş gibi hissediyoruz. Kızlar bu işe istekli. Onlar istediği sürece destek olmaya çalışacağım. Derece alırlarsa, Balkan ülkelerinin bulunduğu şampiyonaya katılacağız."

Melisa: "Kardeşimle beraber kullanmak güzel"
Melisa Mete, motosiklet kullanmayı çok sevdiğini dile getirerek, "Kardeşimle beraber kullanmak güzel. O beni geçiyor, ben de onu geçiyorum. Düşüyoruz ama bir şey olmuyor. Motorla zıplıyorsun ve çok eğlenceli. Zevk alıyoruz, çok güzel oluyor. İlk yarışımda biraz heyecanlandım, sonra geçti. İleride ilk önce Türkiye'de birinci olmak, sonra da dünyada ülkemi temsil etmek istiyorum." şeklinde konuştu.

Mimoza Mete ise "Motor kullanmayı seviyorum. Tulumumu, kolluklarımı, kaskımı giyiyorum. Birinci olmak istiyorum. Ben de hızlı gidiyorum, ablam da." ifadelerini kullandı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Anadolu Otoyolu'nda kazada alev alan tırın sürücüsü yaşamını yitirdi https://gazetebirlik.com/haber/anadolu-otoyolunda-kazada-alev-alan-tirin-surucusu-yasamini-yitirdi-5638/

Otoyolun İstanbul istikametinde seyreden Musab Bişi yönetimindeki 47 DB 064 plakalı bebek bezi ve ıslak mendil yüklü tır, Hendek mevkisinde 34 EEV 650 plakalı tıra arkadan çarptı.

Bişi idaresindeki tırda çarpmanın etkisiyle yangın çıktı.

Kaza yerine sağlık, itfaiye, jandarma ve polis ekipleri sevk edildi.

Alevler, Sakarya Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerince söndürüldü, sürücü Bişi'nin cansız bedenine ulaşıldı.

Kaza nedeniyle uzun araç kuyruğunun oluştuğu otoyolun İstanbul yönünde ulaşım tek şeritten sağlanıyor.

Ekiplerin, tırları kaldırma çalışmaları devam ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da sağanak taşkınlara neden oldu https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-saganak-taskinlara-neden-oldu-4714/

Batı Karadeniz'i etkisi altına alan yağış, gece saatlerinde ilçedeki şiddetini artırdı.

Hızar ve Yayla mahallelerinden geçen Hızar Deresi'nin debisinin yükselmesinin ardından yer yer taşkınlar meydana geldi, yolları ve bazı evlerin giriş katlarını su bastı.

Suları tahliye çalışması başlatan belediye ekipleri, yollara taşınan kaya parçaları, balçık ve dalları iş makineleriyle temizledi.

Belediye Başkanı Ahmet Acar, AA muhabirine, taşkınlarda can ve mal kaybının yaşanmadığını belirterek, "Hızar Deresi'nin debisinin yükselmesinden dolayı 4-5 hanede ani su baskınları meydana geldi." dedi.

Acar, derelerden ve fındık bahçelerinden ana arterlere akan mil, kaya parçaları ve benzeri cisimlerin temizlendiğini aktararak, dere güzergahlarında evleri bulunan vatandaşlara tedbirli olmaları yönünde bilgilendirme yapıldığını kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dünya kupası ve 10 gün sürecek festival tanıtılıyor: İbrahim Kalın misafir olacak https://gazetebirlik.com/haber/dunya-kupasi-ve-10-gun-surecek-festival-tanitiliyor-ibrahim-kalin-misafir-olacak-7232/

Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayında yapılacak olan UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Kupası ve diğer 3 uluslararası yarışın lansmanını yapıyor. Dünyanın dört bir yanındaki bisiklet tutkunlarının akın edeceği ve 10 gün boyunca ‘Bisiklet Festivali’nin düzenleneceği organizasyonun 15 Mayıs’ta Sapanca’da yapılacak tanıtımına Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın misafir olacak. Dünya kupasının ve festivalin ayrıntıları bu programda belli konuşulacak.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, dünyada bisikletin en önemli merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Son 3 yılda UCI ve MTB kategorilerinde en prestijli dünya kupası yarışlarına ev sahipliği yapan Büyükşehir Belediyesi 2022 yılı için de önemli bir rol üstlendi. Daha önce Dağ Bisikleti Dünya Kupası’nın start aldığı Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’nde bu yıl yeniden kupa rüzgarı esecek. UCI Dağ Bisiklet Eliminatör Dünya Kupası 25-28 Ağustos tarihleri arasında Sakarya’da büyük bir heyecana sahne olacak.

Dünya kupası ve 3 farklı yarış

Bu yarış öncesinde yine uluslararası düzeyde 3 farklı yarış daha koşulacak. Dev organizasyon gerçekleşirken vadi içinde Başkan Ekrem Yüce’nin müjdesini verdiği 10 gün sürecek “Bisiklet Festivali” yapılacak. Dünyanın dört bir yanında bisikleti seven ve gönül verenlerin odak noktası olacak dev organizasyonun tanıtımı 15 Mayıs Pazar günü Sapanca’da gerçekleşecek. Büyükşehir Belediyesi’nin tanıtım lansmanında dünya kupası, 3 farklı yarış ve festivalin tüm ayrıntıları anlatılacak.

İbrahim Kalın onur konuğu olacak

Programın onur konuğu Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın olacak. Kalın, daha önce de büyük ilgiyle takip ettiği Sakarya’daki yarışlarla ilgili bilgi alacak. Başkan Ekrem Yüce ile birlikte organizasyon hazırlığına tanık olacak Kalın, daha sonra Sakarya Üniversitesi’nde imza programına katılacak. Ev sahipliği yaptığı yarışlar, büyük organizasyonlar, şehirde yapılan bisiklet yatırımlarıyla yakaladığı başarı sayesinde ‘Bisiklet Dostu’ unvanı alan sayılı şehirler arasına giren Sakarya, Ağustos ayında bu alandaki iddiasını güçlü bir şekilde sürdürmüş olacak.

Yarış takvimi

14 Ağustos  / UCI MTB Marathon Serisi

17 Ağustos / Sakarya MTB Cup Night Race (Gece Yarışı)

19 Ağustos  / Sakarya MTB Cup

UCI MTB Eliminatör World Cup

Tour Of Sakarya / 25- 28 Ağustos – (Yol Bisikleti Yarışı)

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Büyükşehir bisiklette ufku açıyor: Hedef dünya markası olmak https://gazetebirlik.com/haber/buyuksehir-bisiklette-ufku-aciyor-hedef-dunya-markasi-olmak-7690/

Yoğun bir çalışmayla Sakarya’daki bisiklet yolu mesafesini 112 kilometreye çıkaran Büyükşehir Belediyesi, bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak ve bu kültürü kentin merkezine koymak için hazırladığı ‘bisiklet ana planını’ yeni fikirler ve uygulamalarla genişleterek, tüm paydaşların fikirlerini masaya yatırıyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, bisiklet üzerine yeni projeler üretmeye ve bu kültürü yaygınlaştırmak için çalışmaya devam ediyor. Ulaşım Daire Başkanlığı ve yeni kurulan Bisiklet Şube Müdürlüğü, bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak ve bu noktada vatandaşlara yeni imkânlar sunmak için yeni bir projeye başladı. Bisiklet üzerine yürütülen çalışmaların sorumluları, tüm ilçelerdeki paydaşlarla bir araya gelip yeni fikirleri masaya yatırıyor. Hâlihazırda bisiklet yolu 112 kilometre uzunluğuna ulaşan Sakarya’da hedef olan 500 kilometreye ulaşmak ve bu esnada farklı proje ve uygulamaların hayata geçirilmesi için uzman bir ekip gündüz-gece çalışıyor.

Bisiklet için ortak fikir

Son toplantı, AKOM’da gerçekleştirildi. Buluşmada Sakarya merkezinde ve ilçelerde hayata geçirilmesi planlanan bisiklet projeleri masaya yatırıldı. Kentin tamamını kapsaması planlanan bisiklet yollarının inşası için önemli istişareler yapıldı. Bisiklet Yolları Yapım,  Bakım Onarım ve İşletim Şube Müdürlüğü temsilcileri, daha geniş ve rahat bir bisiklet ulaşımı için detaylı bir çalışma yürütüyor.  Ayrıca bisiklet konusunda dijital ortamda ve sahada fiilen faaliyete geçirilebilecek uygulamalar ve yeni tekniklerden söz edildi.

“Paydaşlarımızla bisiklet ana planını hazırlıyoruz”

Büyükşehir’den yapılan açıklamada, “Dünya Bisiklet Birliği (UCI) tarafından ‘bisiklet kenti’ ilan edilen sayılı şehirlerden biri olan Sakarya’mızda bisiklet kullanımını ürettiğimiz projelerle yayınlaştırmak, bisikleti hayatımızın merkezine yerleştirmek ve sağlıklı bir yaşama sahip olmak için bu oranı artırmak için üretmeye devam edeceğiz. Karadeniz’e Pedal Çevirelim ve benzer birçok projeyle bu kentin her bir köşesine bisiklete dair izler bırakacağız. 112 kilometreye ulaşan bisiklet yolumuzu 500 kilometreye çıkarma hedefiyle, bisiklette dünyada ve Türkiye’de bir ilk denebilecek çalışmalara imza atmayı arzu ediyoruz. Paydaşlarımızla bisiklet ana planı üzerinde verimli bir toplantı yaptık, hayırlı olsun” denildi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Milli Mücadele Yolu'nu kanoyla geçen sporcular Sakarya'da mola verdi https://gazetebirlik.com/haber/milli-mucadele-yolunu-kanoyla-gecen-sporcular-sakaryada-mola-verdi-1772/

Milli Mücadele döneminde İstanbul'dan Kastamonu'ya mühimmat taşıyan takaların rotasında kürek çeken iki kanocu, 480 kilometre yol kat ederek Türk bayrağını İnebolu sahiline ulaştıracak.

İstanbul Kabataş sahilinden 25 Mayıs'ta kanoyla açılan sporcular Keremhan Kara ve Ahmet Ergün, yolculuklarının 9. gününde Sakarya'nın Karasu ilçesine ulaştı.

Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Karakaş tarafından sahilde çiçekle karşılanan sporcular, taşıdıkları Türk bayrağını 9 Haziran'da Şeref ve Kahramanlık Günü'nün 101. yılını kutlayacak İnebolu'ya ulaştırmayı hedefliyor.

Kara, gazetecilere, İnebolu Kano Ekibi olarak 15 günlük rotada kürek çekerek yaklaşık 480 kilometre mesafe kat edeceklerini söyledi.

İnebolu ilçesine 9 Haziran'da varmayı planladıklarını aktaran Kara, "Kurtuluş mücadelesi döneminde İstanbul'dan İnebolu'ya balıkçı takalarıyla taşınan mühimmat rotasını izleyerek sıra dışı bir etkinliği canlandırmayı amaçladık." diye konuştu.

Karakaş, Kurtuluş Savaşı'nın Milli Mücadele ruhunu simgeleyen bu yolculuğu anlamlı bulduklarını dile getirerek, "Kendilerine teşekkür ediyoruz. Şanlı Türk bayrağımızı Kastamonu'ya en iyi şekilde ulaştırmalarına destek vermek amacıyla kendilerini ağırladık. Yolculuklarında başarılar diliyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Topraksız teknolojik tarıma hem örnek hem öncü olacak: Sakarya'nın projeleri arı hızında https://gazetebirlik.com/haber/topraksiz-teknolojik-tarima-hem-ornek-hem-oncu-olacak-sakaryanin-projeleri-ari-hizinda-9246/

Gülay YÜCEL

Küreselleşen dünyada her şey gibi yaşadığımız kentler de markalaşıyor. Şehirler insanların sadece hayatlarını sürdüğü yerler olmaktan çıkıp yeni trendler belirleyen cazibe merkezlerine dönüşüyor. Bu değişim sürecini en iyi yönetip kendi markasını yaratabilen kentlerse yerel yönetimlerin çabaları sayesinde geçmişten kopmadan geleneksel ile modern olanı harmanlayabilenler. Türkiye’de bu konudaki en dikkat çekici gayreti gösteren kentlerden biri de Sakarya. Şehir öteden beri güçlü olduğu tarım, sanayi ve spordaki bilinirliğine turizm ve eğitimi de eklemeyi hedefliyor. Kentteki çalışmaların mimarı Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, marka şehir kimliğine giden yolun da tam olarak buradan geçtiğini düşünenlerden.

Domatese teknolojik tarımla üretim dokunuşu
Kentin marka şehir olma hedefindeki en iddialı çalışmalar tarımsal üretimde yapılıyor. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Ziraat Mühendisi olması nedeniyle tarım ile ilgili her çalışmada bizzat yer alıyor. Yüce’nin en çok önem verdiği projelerden biri 40 milyon liralık yatırım bütçesine sahip, “vizyon proje” Seracılık Mükemmeliyet Merkezi. Akyazı ilçesinde 53 bin metrekare üzerine kurulu bu devasa alanda, topraksız tarım ve jeotermal ısıtma tekniğinden yararlanılıyor.

Projenin birinci etabındaki ilk çalışmalar bu ay başlarken 65 bin kök domates fidesi dikildiğini söyleyen Yüce; “Sağlıklı ürün ve verimlilik prensibiyle topraksız teknolojik tarım yaptığımız merkezimizde 1 dönümde 50 ton domates yetiştireceğiz. 25 dönümlük alanda toplamda 1.250 ton verim elde etmeyi hedefliyoruz. Yılın her ayı hasat yapabileceğimiz bu yerde domatesin yanı sıra biber ve patlıcan gibi ürünler de yetiştirerek ülkemize tarımsal model kazandıracağız. Ayrıca bu sayede tarımsal ürün ihracatı potansiyelimiz de artacak” dedi.

“Çiftçiye yeni nesil tarımsal eğitim”
Yanık mahallesindeki Fidan Teşhir ve Üretim Alanı da Yüce’nin Sakarya markasına katkı sunacağını söylediği projelerden. Büyükşehir Belediyesi tarafından dönüştürülüp envaı çeşit bitki yetiştirilen bu alanda, sözleşmeli üretim modeliyle organize edilen üreticiler tüketiciyle buluşturuluyor. Proje kapsamında toplamda 10 milyon TL’lik fidan diktiklerini belirten Yüce, şunları anlattı; “Burada çiftçilerimizle beraber 40 çeşit ağaç ve 50 çeşit çalı yetiştiriyoruz. İsteyen herkesle sözleşmeli tarım yapmak için kapımız açık. 3 bin dekarlık Sakarya Botanik Vadisi’nde ise tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştirip ihraç ediyoruz. Uygulamalı Tarım ve Çiftçi Eğitim Merkezi projemiz ile yüksek verimli üretime devam ederken Sakaryalı çiftçilerimize de yeni nesil tarımsal eğitimler veriyoruz. Ayrıca Sakarya’ya kazandıracağımız Proje Tarım Lisesi ile en modern ve teknolojik tarımsal uygulamaları gençlerimize aktaracağız. Böylelikle tarımsal mirasımızı birikim haline getirerek kendi markamızı yaratacağız.”

Sakarya doğasını ve yeşilini dünya ile buluşturacak
Sakarya’nın cömert ev sahipliğiyle öne çıktığı bir diğer konu turizmde ise Başkan Yüce şunları söyledi; “Dünyaca tanınan Sapanca, bizim gözbebeğimiz. 4 mevsim ayrı bir güzelliğe bürünen Sapanca’da herkesin beğenisine hitap edebilecek tatil ve konaklama seçenekleri mevcut. Acarlar Longozu’na yaptığımız 10 milyon TL’lik yatırımla dünya çapındaki turizm destinasyonları listesine gireceğiz. Buna ek olarak Maden Deresi de doğa harikası olmaya aday. Burada yürütülecek çalışmalarla eski maden galerileri turizme açılacak, deresi ve şelalesi ile de turizm açısından odak noktası olacak. Çam Dağı’nda 50-60 dönümlük bir bölgeyi de doğa yürüyüşü için uygun bir alana dönüştüreceğiz. Ayrıca Uzungöl’ün minyatürü olma özelliğine sahip Taraklı’daki Karagöl’e kolay ulaşım için çalışmalara başladık. Bütün bu turizm alanlarını rehberlerin kayıtlarına sokacağız. Başta Acarlar Longozu ve Karapürçek Turizm Merkezi olmak üzere diğer tüm turizm noktalarımızla dünyanın dört bir tarafından konuklarımızı ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz.”

Bisikletle “40 Nokta 40 Rota” Projesi
Sakarya turizm kadar spordaki başarılarıyla da anılıyor. Uluslararası şampiyonluklara sahip pek çok sporcu yetiştiren kentte son yılların en popüler spor dallarından biri bisiklet. Kendisi de bisiklet meraklısı olan Yüce, Türkiye’nin “Bisiklet Dostu Şehir” unvanına layık görülen ilk kenti Sakarya’daki çalışmalarının ayrıntılarını anlattı; “Sağlıklı bir şehir hayatı için spor olmazsa olmaz. Sporu yaşamının parçası haline getiren insanların bulunduğu kentler hem daha mutlu hem de çevre dostu olarak büyüyor. Ayçiçeği Bisiklet Vadimizde dünyanın dört bir taraftan bisikletçileri uluslararası yarışlarda ağırlıyoruz. Şehrimizi bisiklet yollarıyla bir ağ gibi örmeyi planlıyoruz. 3 etaptan oluşan bir projemiz var. Bunun 95 km’lik ilk etabı tamamlandı. 2 ve 3. etaplarla birlikte 120 km’lik bisiklet yoluna sahip olacağız. Hedefimiz Sakarya’mıza 500 km’lik bisiklet yolu kazandırmak. 40 Nokta 40 Rota projemizle baştan sona bisikletle gidilebilen ve bu esnada da tüm ihtiyaçların bulunabildiği bir parkur planlıyoruz.”

“Şifa kaynağı arı sütü ve zehrini biz üreteceğiz”
Türkiye, arı yoğunluğunun en sık olduğu ülkelerin başında gelirken, bu alanda en önde gelen şehirlerden biri ise Sakarya. Şehrin adını taşıyan “Sakarya Irkı” arılar Türkiye’nin pek çok bölgesinde yaşamaya elverişli. Başkan Yüce, Büyükşehir Belediyesi’nin “54 Katılımcı Arıcılık” projesi kapsamında geleneksel yöntemlerle süregiden arıcılık faaliyetlerinin modern bir vizyon ışığında yeniden yapılandırılması hedeflediklerini söyledi. Yüce, şunları kaydetti; “Kentin bu alandaki çalışmalarını organize etmek, arı ürünleri çeşitliliğini artırmak, genç girişimcilere destek olmak ve çiftçilerin ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyoruz. Üç etaptan oluşan projenin ilk basamağında 550 Sakaryalı üretici, ileri düzeyde teknik arıcılık bilgisi içeren eğitim programına alındı. En önemlisi de ana arı, şifa kaynağı olan arı sütü, arı zehri, polen ve propolis üretim yolları çiftçilere uygulamalı olarak aktarıyoruz. Türkiye’nin en büyük bal üreticisi olmayı hedefliyoruz.”

“3 yılda 1 milyon ton asfaltlama”

“Beni makam odasında bulamazsınız” diyen Yüce, göreve gelir gelmez 20 farklı projeyi hayata geçireceğinin sözünü verdi. Aradan geçen 3 yılda 140 proje tamamladıklarını söyleyen Yüce; “Marka şehir perspektifimizi kurgularken, Sakarya’yı altyapı, üstyapı ve sosyal ilişkiler açısından değerlendirmeye alıp neler yapabileceğimizi kararlaştırdık. 3 yılda toplamda 900 km uzunluktaki yollarda tam 1 milyon ton asfaltlama çalışması yaptık. 1,5 milyar TL yatırım bütçesi bulunan Darıçayırı Barajı, Sakarya tarihinin en büyük projelerinden. Hemşerilerimizin sağlıklı ve kesintisiz içme suyu ihtiyacını karşılamak için 63 milyon TL yatırım yaptık. Kentin kanalizasyon sistemi için de 75 milyon TL yatırım gerçekleştirdik. Aynı kapsamda 55 milyon TL değerinde yağmur suyu yatırımı yaptık ve böylelikle Türkiye’nin en kaliteli içilebilir çeşme suyunu ortaya çıkardık” dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
70 yıllık hurda traktörü yenileyerek sergilenmek üzere belediyeye verdi https://gazetebirlik.com/haber/70-yillik-hurda-traktoru-yenileyerek-sergilenmek-uzere-belediyeye-verdi-6825/

Çetin, 1953 model traktörü yaklaşık 2 ayda yenileyerek çalışır hale getirdi.

Traktörü yenilemek için yaklaşık 20 bin lira harcayan Çetin'in masrafları belediye tarafından karşılandı.

Traktörü, sergilenmesi için Pamukova Belediyesine hediye eden Çetin, gazetecilere, klasik araç merakının dedesinden geldiğini söyledi.

Dedesinin göç ettiği Bulgaristan'dan gelirken buharlı traktör getirdiğini anlatan Çetin, şunları kaydetti:

"Eski traktör merakım babadan ve dededen geliyor. Genelde 1950-55 yıllarına ait hurda ve nostaljik traktörleri buluyorum, yenileyip çalışır hale getiriyorum. Bu benim hobim. Hurdadan aldığım bu traktörleri parçalarını yenileyip tekrar ekonomiye kazandırmak istiyorum.

Yaklaşık 2 ay gibi bir zamanda tek başıma bir traktörü toplayıp çalışır hale getiriyorum. Traktörleri yeniledikten sonra satıyorum ancak 1953 model traktörü Pamukova Belediyesine sergilenmesi için yaptım. Daha elimde babadan kalma toplanıp yenilenecek traktörümüz var."

Çetin, yenilediği traktörü Pamukova Belediyesine ait sosyal tesisisin önüne getirerek, belediyece hazırlanan platforma çıkararak yetkililere teslim etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sapanca Gölü'nde su seviyesi son 7 yılın zirvesine ulaştı https://gazetebirlik.com/haber/sapanca-golunde-su-seviyesi-son-7-yilin-zirvesine-ulasti-8379/

Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu kaynaklarından Sapanca Gölü'nün su seviyesinin 32,29 metreyle son 7 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, gölün korunma ve muhafazası noktasında büyük bir hassasiyetle çalışıldığı belirtildi.

Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (SASKİ) yönetimi tarafından kurulan özel ekiple gölün 24 saat boyunca anlık takip edildiği aktarılan açıklamada, göl havzasındaki kirliliği önlemek ve su kalitesini yükseltmek için biyolojik alanda da çalışmalar yürütüldüğü kaydedildi.

Göldeki kayıp kaçak kullanımla da çok ciddi mücadele edildiği belirtilen açıklamada, su takip merkezinde gölden alınan numuneler üzerinde mühendislerce inceleme yapıldığı bilgisine yer verildi.

Sapanca Gölü'nün Marmara Bölgesi'ndeki iki büyükşehrin içme suyu ihtiyacını karşıladığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Son yapılan ölçümlerde ise gölle ilgili sevindirici bir gelişme yaşandı. Maksimum noktası 32,21 olarak belirlenen Sapanca'nın seviyesi özellikle bereketli kar yağışlarından sonra 32,29'a kadar yükseldi. Uzmanlar bu ölçümün göl için son 7 yılda yapılan en yüksek ölçüm olduğunu belirtiyor.

Türkiye'de tektonik göller listesinin en başında olan Sapanca Gölü, bu şekilde korunduğu ve yağışlar bölge için kuvvetli seyrettiği sürece gelecek nesillere güvenli bir şekilde aktarılacak. Dünyanın kuraklık tehdidini konuştuğu, su kaynaklarının kuruyup yok olduğunu tartıştığı böyle bir dönemde yaşadığımız bu güzel gelişme bizleri mutlu etmiştir."

Açıklamada, gölün muhafazası için aynı gayretle çalışmaya devam edileceği ifade edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da son yağışlar göl ve nehirlere yaradı https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-son-yagislar-gol-ve-nehirlere-yaradi-46/

Sakarya'da son aylarda etkili olan yağışlar, göl, nehir ve derelerde su seviyesini yükseltti.

Sapanca Gölü, Sakarya Nehri, göletleri, dereleri ve kaplıcalarıyla su kaynakları bakımından zengin iller arasında yer alan kentte etkili olan kar ve yağmur, yer altı sularının düzenli beslenmesine katkıda bulunuyor.

2014 yılında 29,64 kot seviyelerini gören Sapanca Gölü, bu yıl özellikle ocak ve şubat döneminde etkisini gösteren yağışlarla, son yılların en iyi seviyesine çıkarak 32,20 metreyle maksimuma ulaştı.

Toplam uzunluğu 824 kilometre olan ve uzun yolculuğun ardından kentte Karadeniz'le buluşan Sakarya Nehri'nin debisi ise 221 metreküp/saniye ölçüldü.

Kent genelindeki göl ve göletlerde doluluk oranı yüzde 90'lara ulaşırken, Sapanca Gölü'ndeki fazla sular kapakların açılmasıyla Çark Deresi üzerinden tahliye ediliyor.

"Yağışlar su kaynaklarının beslenmesi açısından önemli"
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu Yiğit, dünyada su kıtlığının yaşanmasının sebebinin hem küresel ısınmaya hem de insanoğlunun yapmış olduğu birtakım faaliyetlere bağlı olduğunu söyledi.

Son dönemlerde normal seyrinde devam eden yağışların su kaynaklarını beslemesi açısından önemli olduğuna dikkati çeken Yiğit, "Çünkü yarı kurak bölgedeyiz, yılın bir dönemini kurak geçiriyoruz. Bu kurak dönem özellikle de iklim değişikliklerine, krizine bağlı olarak zaman zaman uzayabiliyor. Dönem dönem de yıl boyunca çok kuraklık yaşıyoruz." diye konuştu.

Barajlardaki su seviyesinin yüksek ölçülmesinin her şeyin yolunda olduğu anlamına gelmediğini vurgulayan Yiğit, su döngüsünü korumanın önemine işaret etti.

Doç. Dr. Yiğit, kullanılan en temel kaynağın yer altı suları olduğunu belirterek, "Dolayısıyla yer altı suyunun beslenmesini çok iyi devam ettirmemiz ve düzenliliğini sağlamamız gerekiyor. Bunu yapabilmemiz için de bitki örtüsünü çok iyi korumamız gerekiyor. Ormansızlaşmayı sıfıra indirmemiz, toprak özelliklerini korumamız ve yanlış arazi kullanımından vazgeçmemiz gerekiyor. Bütün bunları yaptığımızda yer altı sularını doğal olarak korumuş oluyoruz. Yer altı suları beslenmeye devam ettiği sürece su kaynakları kullanımı konusunda problemlerimiz minimuma inecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Su kaynakları yönetiminin çok kompleks bir yapıda olması gerektiğinin altını çizen Yiğit, "Bütün su kaynakları havza bazında beslenirler. Örneğin Sapanca Gölü, önemli içme suyu kaynağı. Bütün havzaya gelen suyun, bunun içerisinde yağış miktarı, dereler, yer altı suyu miktarı var ve bunların hepsinin bütçesi bulunuyor. Bu bütçenin çok doğru yönetilmesi gerekiyor. Yanlış arazi kullanımını, nüfusun çok hızlı şekilde artmasına sebep olacak şekilde cazibe haline getirirseniz bu, zaman içerisinde gölün daha az beslenmesine neden olacaktır." ifadesini kullandı.

"Kentlerdeki yoğun betonlaşmadan vazgeçilmesi gerekiyor"
Yiğit, yer altı ve içme suyu güvenliğinin sağlanabilmesi için şu tavsiyelerde bulundu:

"Suyun ortalama yüzde 70'i tarımsal sulamada kullanılıyor. Dolayısıyla tarımsal sulama yöntemlerinde yapılacak iyileştirmeler, suyun kullanımını azaltacaktır. Kentlerdeki yoğun betonlaşmadan vazgeçilmesi gerekiyor. Artık 'sünger kentler' denilen bir kavram var. Dolayısıyla kentlere gelen ve yüzeysel akışla kaybettiğimiz yağış sularının, su geçirgen alanların artırılmasıyla yer altı sularını beslemesi söz konusu hatta tamamen su geçirgen asfaltlar bile üretildi. Bunları yaptığımız zaman hem kent içi sellerden kurtulmuş olacağız hem de kentlerin yer altı kaynaklarına vermiş olduğu zararı en aza indirgemiş olacağız."

Dünyadaki afetlerin başında kuraklık sorununun geldiğine dikkati çeken Yiğit, "Kuraklık, bizim için çok ciddi bir afet aslında. Dolayısıyla bu problemi yaşamamak için önlemlerin ince elenip sık dokunarak planlanması, risk yönetiminin çok iyi yapılması gerekiyor." dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çam Dağı'ndaki sıralı şelaleler keşfedilmeyi bekliyor https://gazetebirlik.com/haber/-cam-dagindaki-sirali-selaleler-kesfedilmeyi-bekliyor-213/

Zengin bitki çeşitliliğiyle "doğa ve kültür yolu"nu bünyesinde barındıran Çam Dağı'ndaki irili ufaklı şelaleler, özellikle kış ve bahar aylarında su seviyesinin yükselmesiyle ziyaretçilerine eşsiz güzellikler sunuyor.

Şelaleleri gezen doğasever Ersin Din, AA muhabirine, Çam Dağı'nın Sakarya'nın keşfedilmemiş yerlerinden biri olduğunu belirterek, "Özellikle, kış ve bahar aylarında su seviyesinin yükselmesiyle muazzam görüntü sunan şelalelerin en yükseği 58 metre. Bu görsel şölene tüm doğaseverleri bekliyoruz." dedi.

 Şerif Sarı da Çam Dağı'nda daha önce görülmemiş güzelliklerin keşfini yapmanın çok değerli olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Burası çok güzel, tüm doğaseverleri bu güzellikleri görmeye davet ediyorum. Burasının yayalar için güvenli hale getirilerek turizm destinasyonuna, günlük ziyaretçilere açılabileceği kanaatindeyim. Bu çalışmaların turizmi canlandıracağı muhakkaktır. Yetkililerin harekete geçmeleri, bölgemizin gelişimi adına, biz doğa ve fotoğraf tutkunlarının arzusudur."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Uzun yol şoförleri afetlerde Türk Kızılayın 'gönüllü ortağı' olacak https://gazetebirlik.com/haber/uzun-yol-soforleri-afetlerde-turk-kizilayin-gonullu-ortagi-olacak-3485/

Kızılay, uzun yol şoförlerinin dünyasını daha yakından tanımaya, kişisel ve ailevi sorunlarına çözüm önerileri üretebilmeye ve özellikle de afet sonrasındaki hizmetlere dönük katkılarını almaya yönelik veriler elde etmek amacıyla "Bu Yollar Sensiz Olmaz - Uzun Yol Şoförlüğü Araştırma Projesi" başlattı.

Kızılay Akademi Başkanlığınca yürütülecek çalışmayla uzun yol şoförlerinin sosyopsikolojik özellikleri ayrıntılı olarak incelenecek.

Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili ve Doç. Dr. Mustafa Otrar tarafından yönetilecek çalışmada, uzun yol şoförleriyle yolculuk yapılacak, yolculuk boyunca mülakatlar gerçekleştirilecek.

Uzun yol şoförlerinin çalışma süreçleri hakkında derinlemesine bilgi edinmek ve sorunlarına bir nebze de olsa çözüm önerileri üretmek amacıyla yapılacak 12 aylık çalışma sonucunda, onlardan trafik ve yol güvenliği ile afet gönüllüsü olmaları için destek alınacak.

"Şoförlerin afet zamanlarında fedakarlıklarına şahit oluyoruz"

​​​​​​​Türk Kızılay Genel Müdürü Dr. İbrahim Altan, AA muhabirine, Kızılayın kurulduğu andan itibaren ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştıran bir kurum olduğunu söyledi.

Uzun zamandır kurumda tır ve kamyon şoförü istihdam ettiklerini belirten Altan, "Hem kendi şoför arkadaşlarımız için hem de ülkemizin ürünlerini bir yandan bir yana taşıyan uzun yol şoförleri için, onların durumlarını, çalışmalarını, hayatlarını, ailelerini ve geride bıraktıklarını ele alan, onlara daha iyi çalışma şartları sağlayacak bir çalışma yapmak için akademimiz devreye girdi." dedi.

Altan, plan çerçevesinde akademisyenlerin şoförlerle yola çıkarak çalışma hayatlarını inceleyeceklerini ve yapılması gerekenlerle ilgili kendilerine bilgi vereceklerini anlatarak, böylece şoförlerin düzgün ve iyi şartlarda çalışıp daha mutlu şekilde hizmet edeceğine inandıklarını ifade etti.

Çalışmaların Sakarya'da yapılan toplantıyla başlatıldığını aktaran Altan, şöyle devam etti:

"Tüm Türkiye'yi ve dünyayı gezen uzun yol şoförlerimizden 'Biz bu işi yapıyoruz, mutluyuz ama geride bıraktıklarımızın durumuyla ilgili endişelerimiz var. Onların eğitimleri, sağlıkları gibi konularda bazen tedirgin oluyoruz.' diye düşünenler için birtakım politika önerileri hazırlayacağız. Bunları hükümetimize sunacağız. Böylelikle çok kıymetli iş yapan bu insanlarımıza bir değer vermiş olacağız. Çalışmamızın birinci çıktısı bu olacak. İkincisi ise afet farkındalık eğitimi, ilk yardım eğitimleri verdiğimiz bu arkadaşlarımızdan seferleri esnasında rastgeldikleri herhangi bir afeti bir an önce bize bildirmelerini isteyeceğiz. Ayrıca onlara, afetin durumuna ve aldıkları eğitime göre müdahale etmelerini, kazalarda da aldıkları ilk yardım eğitimleri doğrultusunda müdahalede bulunmalarını, orayı hemen kontrol altına almalarını öğreteceğiz."

Altan, bu eğitimlerden geçen ve gönüllü olan şoförlerin araçlarına etiket yapıştırarak farkındalık oluşturmaya çalışacaklarını dile getirerek, "Onların hayata katmış oldukları değere bir değer daha katmalarını ve toplum içinde de değerli olduklarının görünmesini sağlayacağız. Şoför arkadaşlarımızın, bir yandan kendi hayatlarını kazanırken bir yandan da topluma daha farklı şekilde katkı sağlamaları için, geride bıraktıkları ailelerinin durumlarının iyileşeceğinin farkında olmaları için çalışacağız. İnşallah bu yolda başarılı oluruz." diye konuştu.

Şoförlerin afet zamanlarında fedakarlıklarına şahit olduklarını aktaran Altan, afet anlarında yardım malzemelerinin afet bölgesine taşınması konusunda da onlardan destek almayı umduklarını sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin 7 sanık yargılanıyor https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-havai-fisek-fabrikasindaki-patlamaya-iliskin-7-sanik-yargilaniyor-3633/

Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesince Ferizli ilçesinde cezaevi kampüsündeki salonda görülen yedinci duruşmanın ikinci gününde, tutuklu yargılanan fabrika sahiplerinden Yaşar C. ile Hasan Ali V, tutuksuz sanıklar Erşan Ö, Asiye A, Aslı B. ile tutuksuz müşteki sanık Ahmet Ç. ve taraf avukatları hazır bulundu.

Duruşma salonu binası içi ve çevresinde kolluk kuvvetlerince geniş güvenlik önlemi alındı.

Salona müştekiler, patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları ve diğer izleyiciler, Kovid-19 tedbirleri uygulanarak alındı.

Yoklama yapılmasının ardından bir müştekinin şikayetinden vazgeçtiğine dair dilekçesini gönderdiği zapta geçirildi.

Esas hakkındaki savunmasını yapan sanık Aslı B, çalıştığı süre boyunca görevini layıkıyla yerine getirmeye çalıştığını söyledi.

Eğitimleri verdiğini belirten sanık Aslı B, "Çalışanların birçoğu benden şikayetçi olmadı, bu da görevimi yerine getirdiğimi gösteriyor. Kazada bir kusurumun olmadığını düşünüyorum. İş güvenliği uzmanı olarak kanunun bana verdiği yetkiler çerçevesinde görevimi eksiksiz yerine getirdim. Patlamada ihmalim ve kusurum yoktur. Beraatimi talep ediyorum." dedi.

Sanık Aslı B'nin avukatı Rahşan Bengi Gezgin Kayan da sundukları belgelerin müvekkilinin eyleminin kazaya sebebiyet vermediğini gösterdiğini dile getirdi.

Müvekkilinin, kanunların verdiği yetkiler içinde görevini en iyi şekilde yaptığını savunan Kayan, "Sorumlu olmayacağı ortadadır. Müvekkilin unsurları oluşmayan suçlardan beraatini mahkeme aksi kanaatte ise lehe olan hususların kullanılmasını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Sanık Asiye A. ise patlamada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diledi.

Adalete yardımcı olma adına bildiği her şeyi anlattığını kaydeden Asiye A, "İş yerinde yaşanan aksaklıklar konusunda sözümün geçtiği kadar uyarıda bulunabiliyordum. Çalışanların sağlıklı ve güvenli bir şekilde çalışmalarına yardımcı olmaya çalıştım. Benden şikayetçi olunmaması da görevimi yerine getirdiğimi gösteriyor. Hiçbir ihmal ve kusuru kabul etmiyorum, beraatimi talep ediyorum." diye konuştu.

Sanık Asiye A'nın avukatı Özgür Bayraktar da mütalaaya katılmadıklarını, müvekkilinin görev ve yetkisi dışındaki bir yerde yaşanan patlamayla ilgi cezalandırılmasını hukuka aykırı olduğunu düşündüklerini söyledi.

Müşteki sanık Ahmet Ç. de mütalaaya katılmadığını ve bildiği her şeyi anlattığını ifade etti.

Ahmet Ç, "Ben işveren vekili olarak geçiyorum ama benim de Asiye A'nın da söz söyleme hakkımız yoktu. Sorumlu müdür, işveren vekilliği vasfını hiçbir zaman taşımadım." dedi.

Müşteki Sanık Ahmet Ç'nin avukatı Mustafa Güçlüer de suçlamaları kabul etmediklerini belirterek, müvekkilinin beraatini talep etti.

Sanık Erşan Ö. de ekmek hakkı ve ailesinin rızkı için çalıştığını dile getirdi.

Ne iş verilerse onu yaptığını, işçiyi çıkarma veya işçiye ceza verme yetkisinin olmadığını anlatan Erşan Ö, şöyle devam etti:

"İşçi nasıl çalışıyorsa bende onun gibi çalışıyorum. Benim bir imza yetkim, hiçbir yetkim yok. İşçi sınıfında çalışanım, emir kuluyum. Bana içeride söylenenleri içeri gidip bölüm şeflerine söylüyorum. Müdür değilim, sadece ustabaşıyım. Beraatimi talep ediyorum."

Sanık Erşan Ö'nün avukatı Yusuf Kantar da mütalaaya katılmadıklarını dile getirerek, müvekkilinin beraatini istedi.

"Verdiğiniz mütalaa iddianamenin aynısı"

Tutuklu sanık Yaşar C. de mütalaaya karşı savunma yapmayacağını bildirdi.

Gerekli üst mahkemelere savunma yapacağını kaydeden Yaşar C, "Bugün bu söylediklerimin altını dolduracağım. SEGBİS'ten bağlanmak istiyordum. Geçen duruşma SEGBİS'ten bağlandım, bana hakaret, küfürler ediliyor, en rahat duruşma geçen duruşmaydı. SEGBİS'ten karar veremiyor musunuz? Sağlık sorunlarım var, buraya gelmek psikolojimi bozuyor, küfür yiyorum. Bana bir şey olursa bunun sorumlusu sizsiniz, buranın patronu sizsiniz." dedi.

Yaşar Ç, 9 Temmuz'daki ikinci patlamaya değinerek,"Birinci patlamada ihmal var mı, olay nasıl oldu, sabotaj var mı belli değil. İkinci patlamada ihmal, sebebi belli, ben 20 aydır tutukluyum, bu sanıklar neden tutuklu değil. Adalet herkese farklı mı? Ben tutuklansın demiyorum ama adalet diyorum." ifadelerini kullandı.

"Bu mahkemeyi boşuna mı yapıyoruz, anladığım kadarıyla karar zaten verilmiş." diyen Yaşar C, savunmasını şöyle sürdürdü:

"Burada istediğim kadar anlatayım. Verdiğiniz mütalaa iddianamenin aynısı. Bu mütalaayla ceza vermeniz suçtur, bu mütalaayla 7 sanığın beraat etmesi gerekiyor. Tek delil sabotaj, başka delil yok. Sabotaj iddiasının üstü kapandı. Sürekli konuşacağım, mahkeme bitsin yine konuşacağım ama bu iş ciddi bir iştir, vebal işidir. Kardeşlerimiz öldü, 7 kişi. 55 yıllık emeklerimiz gitti. Babam ölmek üzere, bunun sorumlusu siz olacaksınız. İlk günden beri adalet istiyorum, kim yaptıysa sorumlusu bulunsun. Böyle büyük bir dava 9 ayda bitirilmeye çalışılıyor."

Savunmasını sürdüren Yaşar C, şöyle konuştu:

"CHP, HDP milletvekillerini getiriyorlar ama bana siyaset diyorlar. Bu dava siyasi bir dava değildir. MÜSİAD üyesi olmaktan gurur duyuyorum. Siyasetçi değilim, iş adamıyım. Hakkınızı arayın ama siyasete alet olmayın, kimlerle yol yürüdüğünüzün farkında değilsiniz, araştırın, hakkınızı doğru arayın, yanlış yolda gitmeyin. Hazreti Ömer adaletini sağlamak zorundasınız. Bizi eşit yargılayın. HDP'lilerin etkisi altında kalıp bunları yapıyorsanız yazıklar olsun.

30 kişinin tazminatını verdik. Bunlar rüşvet değildi, hakları ödendi. Cezaevindeyken eşimden, dostumdan, çevremden borç alarak ödedim bu parayı. Ödedik ama suçlu olduk. 'Olası kast' vardı madem neden baştan açılmadı, kabul etmiyoruz. Daha iyi yerlere gelirsiniz inşallah ama tecrübe kazanırken elinizi vicdanınıza koyun."

Öte yandan, sanık ve avukatları "olası kastla ölüme sebebiyet verme", "olası kastla yaralamaya sebebiyet verme" suçlarına ilişkin savunmalarını hazırlamaları için ek süre talebinde bulundu.

Verilen aranın ardından sanık ve avukatları, cumhuriyet savcısının mütalaasına karşı beyanda bulunmaya devam edecek.

Süreç
Sakarya'nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020'de saat 11.15'te meydana gelen ve olay yerine 50 kilometre mesafedeki birçok noktadan duyulan patlamalarda 7 kişi hayatını kaybetmiş, 127 kişi yaralanmıştı.

Kontrollü imha amacıyla Adapazarı ilçesi Taşkısığı mevkisine getirilen fabrikadaki patlayıcıların 9 Temmuz'da saat 11.35'te kamyondan indirildiği sırada meydana gelen patlamada da 3 asker şehit olmuştu.

İlk patlamaya ilişkin hazırlanan 27 sayfalık iddianame, 7 sanığın "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Aralarında fabrika sahibinin de bulunduğu 5 şüpheli tutuklanmış, bir zanlı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Patlamada yaralanan Ahmet Ç, davada müşteki sanık olarak yargılanıyor.

Öte yandan, tutuklu yargılanan iş güvenliği uzmanı Aslı B. ile sorumlu müdür Asiye A. ve ustabaşı Erşan Ö. tahliye edilmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da kar nedeniyle marketin sundurması ve garajın çatısı çöktü https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-kar-nedeniyle-marketin-sundurmasi-ve-garajin-catisi-coktu-903/

Kocaali ilçesi Ağalar Mahallesi'nde gece saatlerinde apartmanın çatısında biriken karın düşmesiyle binanın alt katındaki marketin sundurmasında çökme meydana geldi.

İş yerinin kapalı olması nedeniyle can kaybı veya yaralanma olmazken, sundurmada büyük hasar oluştu.

İşletmeci Mehmet Karasalikoğlu, gazetecilere, "Gece 04.30 sıralarında alarm merkezinden aradılar. Bunun üzerine işletmeye geldim. Kar nedeniyle sundurma çökmüş, tahmini masrafım 200-250 bin lira." dedi.

Öte yandan, Yalı Mahallesi'nde de biriken karın ağırlığıyla çöken çatı nedeniyle garaj ve kamyonda hasar meydana geldi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da kar nedeniyle marketin sundurması ve garajın çatısı çöktü https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-kar-nedeniyle-marketin-sundurmasi-ve-garajin-catisi-coktu-6111/

Kocaali ilçesi Ağalar Mahallesi'nde gece saatlerinde apartmanın çatısında biriken karın düşmesiyle binanın alt katındaki marketin sundurmasında çökme meydana geldi.

İş yerinin kapalı olması nedeniyle can kaybı veya yaralanma olmazken, sundurmada büyük hasar oluştu.

İşletmeci Mehmet Karasalikoğlu, gazetecilere, "Gece 04.30 sıralarında alarm merkezinden aradılar. Bunun üzerine işletmeye geldim. Kar nedeniyle sundurma çökmüş, tahmini masrafım 200-250 bin lira." dedi.

Öte yandan, Yalı Mahallesi'nde de biriken karın ağırlığıyla çöken çatı nedeniyle garaj ve kamyonda hasar meydana geldi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya Valiliği kar yağışı nedeniyle otoyolda bekleyenlere çorba ikram etti https://gazetebirlik.com/haber/sakarya-valiligi-kar-yagisi-nedeniyle-otoyolda-bekleyenlere-corba-ikram-etti-8952/

Yoğun kar yağışı ve buzlanma nedeniyle ulaşıma kapanan Anadolu Otoyolu'nun Bolu Dağı Tüneli ile D-100 kara yolunun Bolu Dağı kesiminin ulaşıma açılması için çalışmalar sürüyor.

Sakarya Valiliği koordinesinde AFAD ve Kızılay ekipleri, otoyolun Hendek kesimindeki dinlenme tesislerinde bekleyenlere sıcak çorba dağıttı.

220 kişi yurtlara yerleştirildi

Vali Çetin Oktay Kaldırım, AA muhabirine, kar yağışının başladığı cuma gününden itibaren iyi bir koordinasyonla sürekli sahada olduklarını belirtti.

Bütün ekiplerin 24 saat esasına göre çalıştığını aktaran Vali Kaldırım, "AFAD, Kızılay, gönüllüler sıcak çorba hizmeti dahil yolda bulunan vatandaşlarımızın her türlü ihtiyacını karşılıyor." dedi.

Vali Kaldırım, kara yolları ve belediye ekiplerinin yoğun kar yağışına karşı yolları sürekli açık tuttuğunu aktararak, "Kalacak yer ihtiyacı olan vatandaşlarımız için öğretmenevi, misafirhanelerimiz ve yurtlarımızı hazır hale getirdik. Şu ana kadar 220 vatandaşımızı yurtlarımıza aldık. Bu soğuk günlerde vatandaşlarımıza sürekli olarak devletimizin sıcak yüzünü gösterdik." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da kar yağışı etkili oluyor https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-kar-yagisi-etkili-oluyor-5998/

Yağış nedeniyle sürücüler kent merkezinde güçlükle ilerledi.

Serdivan Belediyesinden yapılan açıklamada, tüm yurdu etkisi altına alan soğuk hava dalgasının Sakarya'da da etkisini göstermeye başladığı ifade edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, meteorolojinin soğuk hava ve kar yağışı uyarısının ardından gerekli her türlü tedbiri aldıklarını belirterek şunları kaydetti:

"Yoğun kar yağışı neticesinde ana arterler başta olmak üzere ulaşım ağı açısından önem arz eden yollarımıza yönelik planlama ve koordinasyon, teknik ekiplerimiz tarafından hazırlandı. 7/24 görevimizin başındayız."

Akyazı Belediye Başkanı Bilal Soykan da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yaşanabilecek tüm olumsuzluklara karşı belediyenin "4449054" numaralı çözüm masası hattının hizmete açık olduğunu belirtti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da fırtınanın etkisiyle nehir suyunun taşması sonucu iş yerleri zarar gördü https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-firtinanin-etkisiyle-nehir-suyunun-tasmasi-sonucu-is-yerleri-zarar-gordu-7277/

Bölgede sabah saatlerinde etkisini gösteren fırtına, nehir suyunun taşmasına neden oldu.

Sakarya Nehri ile Karadeniz'in birleştiği bölgede faaliyet gösteren bazı restoranları su basması üzerine Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekipleri bölgede çalışma yaptı.

Nehir üzerindeki işletme sahipleri de kendi imkanlarıyla önlem almaya çalıştı. Restoran olarak kullanılan bir tekne de kullanılamaz hale geldi.

Karasu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Atilla Bıçakcı, gazetecilere, bölgede etkili olan şiddetli rüzgarın nehir suyunu taşırdığını, bunun sonucunda esnafın zarar gördüğünü söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Profesyonel liglerin tek namağlup takımı Sakaryaspor https://gazetebirlik.com/haber/profesyonel-liglerin-tek-namaglup-takimi-sakaryaspor-2552/

Sezona istediği gibi başlayamayan Sakaryaspor, ilk 8 haftayı 3 galibiyet ve 5 beraberlik sonucunda topladığı 14 puanla 7'nci sırada tamamladı. Yeşil-siyahlı ekip, ligin 9. haftasından itibaren 11 maçta 10 galibiyet ve 1 beraberlik alarak yükselişe geçti.

Ligin 13. haftasında zirveye yerleşen Sakaryaspor, 45 puanla en yakın rakibinin 5 puan önünde devreyi lider kapatırken, profesyonel liglerin tek namağlup takımı unvanıyla yoluna devam ediyor.

Rakip fileleri en fazla havalandıran takım
Sakaryaspor, ligin ilk devresinde attığı 41 golle Türkiye liglerinde en fazla gol atan takım oldu.

Kalesinde sadece 8 gol gören yeşil-siyahlı ekip, 33 averaj elde ederek bu alanda Türkiye liglerindeki bütün takımları geride bıraktı.

10 yıllık Spor Toto 1. Lig hasretine son vermek istiyor
Türkiye'nin köklü takımlarından Sakaryaspor, Spor Toto 1. Lig'den 2011-2012 sezonunda küme düşerken, 10 yıl aradan sonra yeniden bu kulvara dönmenin hesaplarını yapıyor.

Son 10 yıldır 2 ve 3. ligde mücadele eden yeşil-siyahlılar, 2018, 2019 ve 2021 play-off finallerinde rakiplerine yenilerek Spor Toto 1. Lig'in kapısından döndü.

Sakaryaspor, ligdeki başarısını sürdürerek 10 yılın ardından tekrar Spor Toto 1. Lig'e çıkmayı hedefliyor.

Coşkundere: "Seriye ikinci yarıda da devam etmek istiyoruz"
Sakaryaspor Teknik Direktörü Ercümend Coşkundere, yaptığı açıklamada, bu sezon Spor Toto 1. Lig hedefine ulaşmak istediklerini söyledi.

Sezon başında yeni kurulan takımlarda uyum sorunu yaşanabildiğini dile getiren Coşkundere, ilk haftalarda puan kayıpları yaşadıklarını hatırlattı.

Takımın birbirine adaptasyonunun sağlanması ve fikstürün de lehlerine dönmesiyle istedikleri yere geldiklerini dile getiren Coşkundere, "İlk yarıyı puan farkıyla lider bitirdik. 11 haftada 10 galibiyet, 1 beraberlik güzel bir seri. Bu seriye ikinci yarıda da devam etmek istiyoruz." diye konuştu.

Coşkundere, devre arası kampında 2 hazırlık maçı yaptıklarını, hava muhalefeti nedeniyle kampın son kısmından istedikleri verimi alamadıklarını aktararak, "O eksiği antrenmanlarla telafi etmek istiyoruz. Maç haftasındayız. Sıkı çalışmak ve ligi şampiyon bitirmek istiyoruz. Hedefimiz bu." ifadelerini kullandı.

Sakaryaspor'un daha önce play-off oynasa da yaklaşık 90 hafta lider olamadığını dile getiren Coşkundere, "Play-off etabını düşünmüyoruz. İnşallah birinci olarak çıkacağız. Bu konuda umutluyuz ve çok da çalışıyoruz. Başkanından hocasına, oyuncusuna, personeline kadar takım bilinci yakalayıp sezon başındaki negatifliği kırdık." değerlendirmesinde bulundu.

Coşkundere, taraftarın da takıma inandığını ve bir bütünlük sağlandığını kaydetti.

Takım kaptanı Ömer Bozan ise şampiyonluk hedefine ulaşacak seviyede bir takımın kurulduğunu, kendilerinin de bunun bilincinde olduklarını anlattı.

Son haftalarda seri yakaladıklarını belirten Ömer, "Hedefimiz, inşallah ikinci yarıda bu süreci devam ettirip, şampiyonluk ipini göğüslemek. Zorlu virajlar da olacak ama bunun üstesinden gelebilecek bir camiayız. İnşallah sezon sonu Sakarya'da şampiyonluğu kutlayacağız." şeklinde konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da sahte içki zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırılan 3 kişi öldü https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-sahte-icki-zehirlenmesi-suphesiyle-hastaneye-kaldirilan-3-kisi-oldu-9667/

Sakarya'da sahte içkiden zehirlendikleri şüphesiyle hastaneye kaldırılan 3 kişi hayatını kaybetti.

Alınan bilgiye göre, son 10 gün içerisinde Adapazarı ilçesinde yaşayan O.Y. (46), A.Ş. (61) ve Y.U. (55) sahte içkiye bağlı zehirlendikleri şüphesiyle hastaneye başvurdu.

Alkol zehirlenmesi şüphesiyle Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınan söz konusu kişiler müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

O.Y'nin cenazesi Yorgalar, A.Ş'nin naaşı Emirsultan, Y.U'nun cenazesi ise Kömürlük Mahallesi mezarlıklarında defnedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya Valisi Kaldırım, çocuklarla kar topu oynadı https://gazetebirlik.com/haber/sakarya-valisi-kaldirim-cocuklarla-kar-topu-oynadi-7520/

Sakarya'nın Hendek ilçesinde ziyaretlerde bulunan Vali Çetin Oktay Kaldırım, öğrencilerle kar topu oynadı.

Dikmen Mahallesi'ne gelen Vali Kaldırım, esnafı ziyaret etti, vatandaşlarla kahvehanede çay içti.

Kaldırım, daha sonra Dikmen Ortaokulunu ziyaret ederek öğrencilerle kar topu oynadı, fotoğraf çektirdi.

Burada yeni temeli atılan okul inşaatında incelemede bulunan Kaldırım, Hendek Belediye Başkanı Hızır Çağrı Güngör ve Dikmen Mahallesi Muhtarı Menderes Ayvaz'dan çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

Vali Kaldırım, Hendek merkeze 36 kilometre uzaklıktaki 1725 rakımlı Dikmen Yaylası'nı da gezdi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da zincirleme kaza https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-zincirleme-kaza-1530/

Otoyolun Sapanca mevkisinde S.M.Ç. idaresindeki 06 EY 4366 plakalı otomobil, M.R.Ç. yönetimindeki 50 AG 708 plakalı yolcu otobüsü ile H.A'nın kullandığı 06 BAZ 933 plakalı tırın karıştığı kaza meydana geldi.

Durumun bildirilmesi üzerine kaza yerine çok sayıda ambulans ve polis ekibi sevk edildi.

Kazada yaralanan 20 kişi, sağlık personelinin ilk müdahalesinin ardından hastanelere kaldırıldı. Yaralılardan 2'sinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.

Yaklaşık bir saat trafiğe kapalı kalan otoyolun İstanbul istikametinde ulaşım, araçların kaldırılmasının ardından normale döndü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sapanca Gölü'nde su seviyesi koruma çalışmalarıyla 1,19 metre arttı https://gazetebirlik.com/haber/sapanca-golunde-su-seviyesi-koruma-calismalariyla-119-metre-artti-5825/

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünden (SASKİ) yapılan açıklamaya göre ekipler, doğal kaynakların korunması ve gelecek nesillere en sağlıklı şekilde aktarılması için yoğun çalışma yürütüyor.

Olumsuz görülen durumlara müdahale eden, gölden ve çevresinden alınan numunelerin belirli periyotlarla analizini yapan SASKİ, Bakanlıkla değerlendirmelerde bulunuyor. Numuneler üzerinde yapılan incelemede değerlerin dengesizliği söz konusu olduğunda ise bölgede araştırma yapılıyor, sorunun tespiti konusunda çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Son bir yılda Sapanca Gölü’nü besleyen 11 ayrı dere yatağı üzerinde ve çevresinde sıkı denetim yapan ekipler, kaynaklardan su alımını belirlenen sınırların üzerinde yapan tüm işlemlere müdahale etti.

Geçen yıl aralıkta 30,43 metrede olan su seviyesi, koruma çalışmalarıyla 1 metre 19 santimetrelik yükselişle bu yıl aralık ayında 31,62 metre olarak ölçüldü.

"Gölü besleyen kaynakları sürekli takip ediyoruz"
Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, yürüttükleri her projede çevreci bir yaklaşım sergilediklerini ve doğayı korumaya özen gösterdiklerini belirtti.

Son bir yıldır doğa harikası Sapanca Gölü için hususi çalışma yaptıklarını anlatan Yüce, "Gölü besleyen kaynakları sürekli takip ediyor ve göl çevresinde Sapanca'yı etkileyecek her meseleyi gözlemliyoruz. Olumsuz durumlara anında müdahale ederek analizler yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yüce, çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini aktararak, "Bir yıllık süreçte Sapanca'nın su seviyesi 1 metre 19 santimle 30,43 metreden 31,62 metreye yükselmiştir. Böylece şehrimizin su ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayan doğal hazinemiz gölümüzü, zarar verecek her türlü tehditten korumuş oluyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da sağanak nedeniyle dereler taştı https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-saganak-nedeniyle-dereler-tasti-9398/

Kentte iki gündür aralıklarla süren sağanak, sabah saatlerinde Kocaali ilçesinde etkisini artırdı.

İlçeye bağlı Hızar, Yayla, Kirazlı ve Açmabaşı mahallelerindeki dereler, sağanak nedeniyle taştı.

Caddelerde herhangi bir olumsuzluk yaşanmazken, derelerin etrafındaki fındık bahçeleri su altında kaldı.

Kocaali Belediyesi ekipleri, yağışın devam ettiği bölgede suların tahliye edilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin davada savcı mütalaasını sundu https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-havai-fisek-fabrikasindaki-patlamaya-iliskin-davada-savci-mutalaasini-sundu-2324/

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamaya ilişkin aralarında fabrika sahiplerinin de bulunduğu 2'si tutuklu 7 sanığın yargılandığı davanın altıncı duruşması devam ediyor.

Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesince Ferizli ilçesinde yeni inşa edilen cezaevi kampüsündeki salonda görülen duruşmada tutuksuz sanıklar fabrika sahiplerinden Ali Rıza Ergenç C, Erşan Ö, Asiye A, Aslı B. ve taraf avukatları hazır bulundu. Fabrika sahiplerinden Yaşar C. ile Hasan Ali V. ise duruşmaya tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle katıldı. Tutuksuz müşteki sanık Ahmet Ç. ise duruşmaya katılmadı.

Duruşma salonu binası içinde ve çevresinde kolluk kuvvetlerince geniş güvenlik önlemi alındı.

Duruşma salonuna müştekiler, patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları ve diğer izleyiciler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri uygulanarak alındı.

Yoklama yapılmasının ardından celse arasında gelen belgeler zapta geçirildi.

7 sanığa 2 yıl 8'er aydan 22 yıl altışar aya kadar hapis istemi
Taraf avukatlarının mahkeme dosyasına gelen belgelere ilişkin beyanlarının alınmasının ardından cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasını sundu.

Mütalaasında 7 sanığın "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep eden cumhuriyet savcısı, sanıklar Yaşar C. ile Hasan Ali V'nin tutukluluk halinin devamını istedi.

Söz alan müşteki avukatları, mütalaaya katılmadıklarını, sanıkların "olası kast" suçundan cezalandırılması gerektiğini dile getirerek, esas hakkındaki savunmaları hazırlamaları için süre talebinde bulundu.

Biri fabrika sahibi iki sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi
Yaşar C. ve Hasan Ali V'nin avukatları da mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamak için süre ve müvekkillerinin tahliyesini istedi.

Tutuksuz sanıklar ve avukatları da mütalaaya katılmadıklarını belirterek, esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre talebinde bulundu.

Tutuklu sanık Yaşar C. de mütalaayı ve bilirkişi raporunu kabul etmediğini ifade ederek, duruşmalara gelmek istemediğini çünkü duruşmalardan döndükten sonra 15 gün karantina koğuşunda kaldıklarını, bu nedenle duruşmalara SEGBİS ile katılmak istediğini aktardı.

Sanık Hasan Ali V. de tahliye ve süre talebinde bulundu.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Yaşar C. ve Hasan Ali V'nin bu hallerinin devamına karar verdi.

Taraflara esasa ilişkin savunmalarını hazırlamaları için süre veren heyet, duruşmayı 31 Ocak'a erteledi.

Süreç
Sakarya'nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020'de saat 11.15'te meydana gelen ve olay yerine 50 kilometre mesafedeki birçok noktadan duyulan patlamalarda 7 kişi hayatını kaybetmiş, 127 kişi yaralanmıştı.

Patlamaya ilişkin gözaltına alınan aralarında fabrika sahibinin de bulunduğu 5 şüpheli tutuklanmış, bir zanlı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Öte yandan patlamada yaralanan Ahmet Ç, davada müşteki sanık olarak yargılanıyor.

Kontrollü imha amacıyla Adapazarı ilçesi Taşkısığı mevkisine getirilen fabrikadaki patlayıcıların 9 Temmuz'da saat 11.35'te kamyondan indirildiği sırada meydana gelen patlamada da 3 asker şehit olmuş, 8 jandarma personeliyle kamyon şoförü yaralanmıştı.

İlk patlamaya ilişkin soruşturmayı yürüten Hendek Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan fezleke, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmişti. Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca, aralarında fabrika sahiplerinin de bulunduğu 7 şüpheli hakkında hazırlanan 27 sayfalık iddianame, 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, 7 sanığın "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Öte yandan iş güvenliği uzmanı Aslı B'nin ikinci celsede adli kontrolle tahliyesine karar verilmişti. Üçüncü duruşmada tahliye edilen sorumlu müdür Asiye A. ve ustabaşı Erşan Ö, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı ve bazı müşteki avukatlarının itirazı üzerine tutuklanmış, bu sanıklar avukatlarının talebi üzerine ise yeniden tahliye edilmişti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Bisiklet Dostu Şehir' Sakarya'da 40 noktada 40 rota oluşturulacak https://gazetebirlik.com/haber/bisiklet-dostu-sehir-sakaryada-40-noktada-40-rota-olusturulacak-9353/

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Sakarya'nın Uluslararası Bisiklet Birliğinden (UCI) aldığı ödülle dünyanın bisiklet şehri ilan edildiğini anımsattı.

Danimarka'da UCI Başkanı David Lappartient ve jüri heyetinden aldıkları "Bisiklet Dostu Şehir" ödülünün kente ve ülkeye hayırlı olmasını dileyen Yüce, bisiklet kullanımını daha da yaygınlaştırmak için çalışmaları hızlı şekilde sürdürdüklerini söyledi.

Türkiye'de ilk defa Gençlik ve Spor Dairesi Başkanlığı çatısı altında Bisiklet Yolları Yapım, Bakım Onarım ve İşletim Şube Müdürlüğü kurduklarını anlatan Yüce, "Bu şube müdürlüğümüz altında '40 Nokta 40 Rota' projesi geliştiriyoruz. Bu rotalar güzergahı belirliyor, noktalarda da çay-kafe molaları oluşturulacak. Bisiklete binen bir kişi belirli noktalarda durup istirahat edecek, çayını kahvesini içecek." diye konuştu.

Proje kapsamında belirli noktalarda bisiklet tamir merkezleri oluşturulacağını aktaran Yüce, Ayçiçeği Bisiklet Vadisi'nden hareket edip Sapanca Gölü'nün etrafını dolaşma imkanı sunacak projenin Bakanlık tarafından onaylandığını kaydetti. 

Yüce, Avrupa Birliğinden (AB) destek aldıkları "Karadeniz'de Pedal Çevirelim" projesiyle ilgili çalışmaları da başlattıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Bisikletle ilgili farkındalığımızı, bisiklete olan sevdamızı, tutkumuzu, ilgi ve alakamızı her geçen gün artırıyoruz. Yollarımızı, bakımlarımızı yapıyoruz, bisiklete binmenin şartlarını oluşturuyoruz. Çünkü bisiklet sadece bir spor değildir, dünyada iş yerlerine veya herhangi bir noktaya gitmek için kullanılıyor. Bisikletle hem spor yapıyorsunuz hem de işinize gidiyorsunuz. Yani sporla işinizi, seyahatinizi harman ediyor, yaşamınızı bütünleştiriyor." 

Yüce, bisikletin hayatın bir parçası olmaya devam edeceğini, belediye olarak her türlü çalışmayı yapmayı sürdüreceklerini dile getirerek, "Sakarya örnek şehir olmuştur, olmaya devam edecektir. Ben de bisiklete bineceğim, vatandaş da binecek." dedi.

"Türkiye, büyük bir bisiklet ailesine dönüşüyor"
Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) Yönetim Kurulu Üyesi Farhat Aliyev de yabancı sporcuların ekimde Sakarya'da düzenlenen BMX Süper Kross Dünya Kupası'ndan çok memnun kaldığını anlattı. 

Sakarya'nın şampiyonaya iyi bir ev sahipliği yaptığını, gelecek iki yılda da dünya şampiyonalarının yapılmasına devam edileceğini aktaran Aliyev, "Sakarya çok büyük işler yapıyor. Buna ilave olarak Konya'da yapımı devam eden pist bitmek üzere. Gelecek yıl İslami Oyunlar olacak. Buna bağlı olarak Türkiye'de büyük işler yapılıyor. Türkiye, büyük bir bisiklet ailesine dönüşüyor." ifadelerini kullandı.

Salgın döneminde dünyanın çoğu yerinde yarışlar iptal olmasına rağmen Sakarya'da güvenli şekilde dünya şampiyonasının yapıldığına dikkati çeken Aliyev, "Antalya Alanya'da, Sakarya'da yarışlar yapıldı. Türkiye'de pandemiyle ilgili problem olmadı. Pandemi sonrası bisiklete ilgi arttı. Herkes temiz havada bisikletle spor yapmak istedi, eko spor olarak bisikleti tercih etti. Bundan sonra bisiklete ilgi ve sevgi daha çok artacak, çocuğundan büyüğüne herkes açık havada bisiklet sürmek isteyecek." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da hijyen malzemesi üreten meslek lisesi ilk ihracatını yaptı https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-hijyen-malzemesi-ureten-meslek-lisesi-ilk-ihracatini-yapti-6243/

Okulun kimya teknolojisi alanında eğitim gören öğrenciler, Kovid-19 sürecinde talebin artmasıyla öğretmenleri gözetiminde hijyen malzemesi üretiyor.

Öğrencilerin atölyede ürettiği sabun, yüzey temizleyici, kolonya, dezenfektan, çamaşır suyu ve deterjanlar okullardan, kamu kurumlarından ve fabrikalardan yoğun talep gördü.

 "Talepleri yetiştiremiyoruz"

Okul müdürü Hasan Dardağan, AA muhabirine, öğrencilerin işi iş yerinde öğrenmelerinin önemli olduğunu, pratik yaparak kendilerini geliştirdiklerini anlattı.

Öğrencilerin atölyede çalışarak devletin öngördüğü oranda ücret alıp kendilerine ve aile bütçelerine katkı sağladığını aktaran Dardağan, "Şu anda talepleri yetiştiremiyoruz. Kamu kuruşlarının talepleri çok fazla." dedi.

Mesleki eğitimde olmazsa olmazdan birinin işletmelerle iş birliği olduğunu vurgulayan Dardağan, "Bizler de iş yerleriyle protokol yaptık. Ürünlerimizin dışa açılımı anlamında bize yardımcı oldular. Ürünlerimizi yurt dışına numune gönderdik. Daha sonra talepleri doğrultusunda yurt dışına ihracat işine başlamış olduk. Şu anda sadece Bosna Hersek'e gönderdik, bundan sonraki talepler doğrultusunda da göndermeye çalışacağız." diye konuştu.

 "Okulumuzdan mezun öğrenciler rahatça iş imkanı buluyor"

Dardağan, öğrencilerin son sınıflarda beceri eğitimi gördüklerini, bazılarının üniversiteye gittiğini, çalışmak isteyenlere de iş imkanı sunduklarını dile getirdi.

Okulun bu konuda istatistiklerinin gayet iyi olduğuna değinen Dardağan, "Mezun ettiğimiz öğrencilere istedikleri anda staj yaptıkları ya da istedikleri yerde istihdam sağlıyoruz. Çok rahat iş bulma imkanları var. İşletmeler öğrencilerimizden memnun. İstihdam istatistiklerine baktığımızda okulumuzdan mezun öğrencilerimizin iş bulma oranları yüksek. Okulumuzdaki 5 bölümün mezunlarının istihdam oranının genel ortalamasını aldığımızda yüzde 70-75'leri buluyor." ifadelerini kullandı.

"Kaliteli ürünleri piyasanın altında müşterilere sunuyoruz"

Okulun teknik müdür yardımcısı Ahmet Almak da yapılan testlerde ürünlerde hiçbir sıkıntı olmadığını ifade etti.

Almak, şöyle konuştu:

"200 ton antibakteriyel el solüsyonu ve kolonya, 300 ton ise endüstriyel temizlik ürünleri olmak üzere 500 ton ürün yaptık. Kaliteli ürünlerimizi piyasanın altında müşterilerimize sunuyoruz. Bu konudaki geri dönüşlerimiz de gayet iyi. Kamu kurum kuruluşları ve özel sektörden birçok fabrikaya ürün veriyoruz. Kişiye özel ürünler de üretiyoruz. Ar-Ge yaparak ürünlerimizi geliştirdik."

Öğrencilerden Yusuf Yeşilyurt da öğrenip üretim yapmanın kendileri için çok faydalı olduğunu dile getirerek, "Burada yaptığım işlerle tecrübe kazandım. Burada öğrendiklerimle ileride duruma göre kendime bir dükkan ya da fabrika açmayı düşünebilirim" dedi.

Tülin Merdin de iş hayatına erken atıldıklarını belirterek, "Bu, bizim için daha iyi. Burada tecrübe edinip emeklerimizin karşılığını alıyoruz. Hem ailemize katkıda bulunuyoruz hem de harçlıklarımızı çıkarıyoruz. İş hayatını öğrenmiş oluyoruz." şeklinde konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da liseliler her gün 1800 öğrenciye yemek hazırlıyor https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-liseliler-her-gun-1800-ogrenciye-yemek-hazirliyor-121/

Sakarya'nın Karasu ilçesindeki bir lisede kurulan yemek atölyesinde her gün 1800 öğrencinin yemek ihtiyacı karşılanıyor.

Karasu Karadeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde, hayırsever iş insanının adını taşıyan Avni Tarakçıoğlu Yemek Üretim Atölyesi kuruldu.

Okulun Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü öğrencileri, atölyede hem 18 okula yemek hizmeti veriyor hem mesleki yeterliliğe ulaşıyor.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan, gazetecilere, okulun salgın döneminin başında Sakarya'da maske üretimine geçen ilk meslek liselerinin başında geldiğini söyledi.

Okulun yemek üretimiyle ekonomiye katkı sağladığını belirten Turhan, bu çalışmada okul yönetimi, eğitimciler ve öğrencilerin ortak fedakarlığının söz konusu olduğunu kaydetti.

Okul müdürü Canan Erol da atölyenin hayalleri olduğunu dile getirerek, "Birkaç senedir faaliyete geçmeyi düşünüyorduk. Karasulu hayırsever iş insanı Avni Tarakçıoğlu'nun bağışladığı 450 bin lirayla atölyemizi inşa ettik. Milli Eğitim Bakanlığı da projemize destek vermesiyle 630 bin liralık yatırımla iç donanımını oluşturduk. 4 bin 500 kişiye yemek üretecek kapasiteye sahibiz." diye konuştu.

Atölyenin 7 lise, 11 çevre mahalle ilk ve ortaokulu olmak üzere toplam 18 okula hizmet verdiğini belirten Erol, "Atölyesinde öğrenciler ve eğitimciler, saat 05.00'te üretime başlıyor ve yemekleri saat 08.00'da okullara servis ediyoruz." dedi.

Erol, 27 Eylül itibarıyla Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinin Karasu, Kocaali, Kaynarca ve Ferizli meslek yüksek okullarına da yemek verdiklerini aktararak, toplam 1800 öğrenciye hizmet verdiklerini, yılbaşından sonra bu sayıyı 2 bine çıkaracaklarını kaydetti.

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Şefi Fatih Aydın da usta öğreticilerden 12'sinin okulun mezun öğrencilerinden oluştuğunu belirtti.

Öğrenci Ayşenaz Yılmaz ise atölye sayesinde dersleri uygulamalı olarak gördüklerini, bunun kendileri için fırsat olduğunu ifade etti.

Okulun eski öğrencilerinden usta öğretici Murat Aydın, menü hazırlıklarının bir gün önceden yapıldığını dile getirerek, üretimin taşımalı eğitim kapsamındaki ve meslek yüksek okulu öğrencileri için yapıldığını söyledi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Coğrafi işaretli "bal kabağı"nın tarladan sofraya yolculuğu başladı https://gazetebirlik.com/haber/cografi-isaretli-bal-kabaginin-tarladan-sofraya-yolculugu-basladi-9569/

Bereketli topraklarda bin bir zahmetle yetiştirilen Adapazarı'nın büyük ve doyurucu meşhur beyaz kestane kabağının hasadı başladı.

Çiftçiler tarafından kesilen kabaklar, olgunlaşması için bir süre tarlada bekletiliyor. Daha sonra tarladan kaldırılan kabaklar önce depolara, buradan da tatlı üretim yerlerine ulaştırılıyor. Depolardan pazar tezgahları veya restoranlara gönderilen kabaklar, usta ellerde pişirilip sofralara servis ediliyor.

Tatlısıyla damakları şenlendiren kabak, çorba, börek, lokum, marmelat ve reçel çeşitleriyle de sofraları süslüyor.

"Verim az ancak fiyatlar yüksek"
Kabak üreticisi Salih Özmen, çiftçilerin kabaklarını depolara çekmeye başladığını söyledi.

Geçmiş yıllara göre verimin az ancak fiyatların yüksek olduğunu belirten Özmen, "Çiftçiler açısından da güzel. Çiftçiler daha önceki yıllarda para yapmadığı için mısıra, ayçiçeğine yöneldi. Bu nedenle bu yıl kabak üretimimiz az. Kabağın bu yıl azlığından dolayı fiyatlar yüksek." dedi. 

Özmen, kabağın bakımını yapan çiftçilerin verimden memnun kaldığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kabağı toptancılara, hallere gönderiyoruz, kalan malları depolarımıza çekiyoruz. Bu yıl kabağın azlığından dolayı mallarımızın depoda uzun süre kalacağını düşünmüyorum. Kabak da artık lüks tüketim oldu. Geçen yıl 300 ton mal depolamıştım, bu yıl da aynı şekilde mal depolamayı düşünüyorum. Geçen iki yıllık süreçte depodan mal attığımız çok oldu, çekincelerimiz var ama bu yıl inşallah atmayız." 

Türkiye genelinde özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde kabak tüketiminin çok olduğunu aktaran Özmen, "Genellikle tatlı olarak tüketilen kabağımız, börekte kullanılır, kimi bölgede çorbasını yaparlar. Sakarya'da çok çeşidi var. Lokumu, tatlısı, böreği, çorbası yapılıyor. Pasta ürünlerinde kullanılıyor. Bu yıl kabağı alan da satan da memnun. Allah, çiftçinin emeğini almayı nasip etsin." diye konuştu.

"Almanya'ya çok fazla ihracat yapılıyor"
Erenler Ziraat Odası Genel Sekreteri Müjdat Duman da coğrafi işaretini alan kabağın tanıtımıyla ilgili Büyükşehir Belediyesinin güzel çalışmalar yaptığını, bunların çiftçiler ve kent esnafından takdir gördüğünü kaydetti.

Bölgede her yıl 3 bin 500 dekarlık alanda kabak ekildiğine dikkati çeken Duman, "Mısır Araştırma Enstitüsünde geliştirilen 'Arıcan 97' ve 'Balkız' isimli iki çeşit kabak tohumu var. Bu tohumlardan çok güzel verim alınıyor. Sakarya'nın Erenler ilçesinde 3 bin dekarlık alanda kabak ekiliyor. Bölgemizin iklimi kabağa çok uygun olduğu için verimi de yüksektir. Dönüm başına ortalama en az 1,5-2 ton, en yüksek de 4,5 tona kadar çıkıyor. Sakarya'da bu yıl yaklaşık 10 bin ton kabak hasadı bekliyoruz." diye konuştu. 

Duman, bölgede yetişen kabakların ihraç edildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Ürünlerimizde pestisit kalıntısı yoktur. Ürünlerimizin albenisi de vardır. Bu nedenle ürettiğimiz mallar, ihracatlık mallardır. Tatil bölgelerine de gönderilen kabağımız, iç piyasada yoğun tüketiliyor. Esnaf lokantasından en lüks restoranlara kadar herkesin kabağı pişirme tarzı farklıdır. Herkes müşterisine farklı şekilde sunar. Bu nedenle burada yetişen 10 bin ton kabağın en az bin tonu Sakarya'da tüketilmekte. Almanya'ya çok fazla ihracat yapılıyor. Orada da Türk vatandaşlarımız çok fazla. Fransa'da da kabağın çorbası yapılıyor. Fransızlar, kabağın kıymetini biliyor."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Otomotiv şehri' Sakarya eylülde ihracatını bir önceki aya göre yüzde 45 artırdı https://gazetebirlik.com/haber/otomotiv-sehri-sakarya-eylulde-ihracatini-bir-onceki-aya-gore-yuzde-45-artirdi-8817/

SATSO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, kentin ihracatı eylülde bir önceki aya göre yüzde 45 arttı.

İhracat rakamlarını değerlendiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, dış satımda yaşanan sert düşüşlerin sebebi olan küresel çip krizinin yeni yıl itibarıyla hafiflemesinin beklendiğini ifade etti.

Sakarya'nın eylül ihracatında önceki aya göre yüzde 45'lik yükseliş olduğunu belirten Altuğ, şunları kaydetti:

"Ancak geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yaşanan yüzde 32'lik ve 2019 yılına göre yüzde 17'lik düşüşü, sadece pandemi kaynaklı hareket olarak değerlendiremeyiz. Ancak kök nedeni pandemi olan çip krizinin ihracatta, özellikle otomotiv ihracatında salgından daha ciddi düşüşe neden olduğunu görüyoruz. 2022 yılının ilk yarısına kadar bu krizin aşılmasını bekliyoruz. Bu bağlamda Sakarya, en çok ihracat yapan iller sıralamasında 7. sıradaki yerini geçici olarak 8. olarak devam ettirecektir."

Tüm zorluklara karşın üreten, ihracat yapan iş dünyasına teşekkür eden Altuğ, "Yaşanan küresel sıkıntıların geçici olduğunu hepimiz biliyoruz ancak bu süreçten çıktığımızda önde olabilmek için gerekli donanıma sahip olmamız da büyük önem taşıyor. Sakarya iş dünyasının, dijital dünyanın öncülerinden olabilmesi için Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca, endüstriyel ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için şehrimizdeki tüm kesimlerin ortak akılla çalışacağına inancım tamdır." ifadelerini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da geri dönüşüm fabrikasında çıkan ve palet üretim tesisine sıçrayan yangına müdahale ediliyor https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-geri-donusum-fabrikasinda-cikan-ve-palet-uretim-tesisine-sicrayan-yangina-mudahale-ediliyor-915/

Hanlıköy Mahallesi Lale Sokak'ta faaliyet gösteren plastik geri dönüşüm fabrikasında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Alevlerin hızla büyümesi sonucu yangın, bitişikteki palet üretim tesisine sıçradı.

Çalışanların haber vermesi üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ve polis ekibi sevk edildi.

İtfaiye ekipleri yangına müdahaleye başlarken polis ekipleri çevrede önlem aldı.

Yangını söndürme çalışmaları sürüyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da 'sahillerin gelinliği' kum zambakları plajları süslüyor https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-sahillerin-gelinligi-kum-zambaklari-plajlari-susluyor-1668/

Sakarya'nın Kocaali ilçesinde sahilleri gelinlik gibi süsleyen, nesli tükenme tehdidi altındaki kum zambakları, görüntüsü ve kokusuyla ziyaretçilerini hayran bırakıyor.

Karadeniz'in batısında 14 kilometre uzunluğa sahip Kocaali sahiline renk katan kum zambakları, görüntüsü ve kokusuyla ilgi çekiyor.

İlçedeki yer yer 150 metreye ulaşan sahil genişliğinde yer alan kum zambakları, civarda yapılan inşaat alanlarından sökülerek sahil bandına tekrar dikiliyor.

Koparılmasının 60 bin lira cezası olduğu kum zambaklarının korunması ve plaja gelen misafirlerin bilgilendirilmesi için sahilin farklı noktalarına uyarı levhaları konuldu.

"Kocaali sahili kum zambaklarıyla bir başka güzel"
Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar, kum zambaklarının, Türkiye'nin Akdeniz ve Karadeniz kumsallarında, sahil bölgelerinde korunabildiği yerlerde görülebildiğini söyledi.

Temmuzun 15'inden ağustosun sonuna kadar sahili beyaz gelinlik gibi süsleyen kum zambaklarının koruma altında olduğunu ifade eden Acar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz de korumaya çalışıyoruz. Kocaali sahilimizin tamamına kum zambaklarını yaymaya çalışıyoruz. Özellikle deniz sezonunun tam ortasında sahili gelincik gibi süsleyen deniz nergisi de denen kum zambağı, bölgemizde bolca görülüyor. Kocaali'de özellikle denizden 150-200 metre derinliğe kadar yapılaşmanın olduğu bölgede de soğanlarıyla çoğaldığını görüyoruz. Yapılaşmanın, inşaat çalışmasının olduğu yerlerde kum zambaklarımızı, mevsiminde sökerek sahilde koruyabildiğimiz alanlara naklediyoruz böylece kum zambaklarını Kocaali'nin 14 kilometrelik sahilinin tamamına yayma çalışmasına başladık. Bununla ilgili olumlu neticeler de aldık. Merkez plajımızın olduğu bölgede geniş bir alana 2 yıl önce kum zambaklarını dikmiştik. Onların geçen yıl açtığını, bu yıl açmaya başladığını görmek bizlere mutluluk verdi. Kocaali sahili kum zambaklarıyla bir başka güzel."

"Narin bitkiler, koparıldığı zaman bir daha çıkmıyor"
Kocaali Çevre Koruma Kontrol Müdürü Esra Parıldı da Akdeniz ve Karadeniz sahillerini süsleyen kum zambaklarının varlığını Kocaali sahilinde de sürdürmeye çalıştıklarını belirtti.

İnşaat alanlarında kalan kum zambaklarını nisan ve ekim aylarında söküp daha güvenli alana taşıyarak çoğaltmaya çalıştıklarını dile getiren Parıldı, "Bunların, doğal ortamında hoş kokusu ve görüntüsüyle 14 kilometrelik Kocaali sahilindeki popülasyonunu arttırmaya çalışıyoruz." dedi.

Sahile gelen vatandaşlardan kum zambaklarını sökmemelerini, ayaklarıyla basmamalarını ve koparmamalarını rica eden Parıldı, "Çünkü bunlar narin bitkiler ve soğan bitkisi olduğu için koparmamalarını rica ediyoruz. Kopartıldığı zaman bir cezası var. Özellikle çiçek açtığı zaman koparılmamasını rica ediyoruz çünkü narin olduğu için bir daha çıkmıyorlar, biz de korumaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Sahilde 5 bölge seçtiklerini ve bu bölgede kum zambaklarını çoğaltmaya çalıştıklarını aktaran Parıldı, belediyenin web sayfasından ve alana yerleştirilen tabelalarla vatandaşların bilgilendirildiğini kaydetti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tatilcilerin gözde mekanı Sapanca'nın nüfusu 3 katına ulaştı https://gazetebirlik.com/haber/tatilcilerin-gozde-mekani-sapancanin-nufusu-3-katina-ulasti-6016/

Yeşilin farklı tonlarını barındıran doğası, gölü, mesire alanları ve tesisleriyle yerli ve yabacı turistlerin ilgi gösterdiği Sakarya'nın Sapanca ilçesinde normalleşme sürecine geçilmesiyle yoğun hareketlilik yaşanıyor.

İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Bursa gibi büyükşehirlere yakınlığı nedeniyle yurt içindeki yerli turistler ile özellikle Orta Doğu'dan yabancı misafirlerin gözde mekanı Sapanca, büyük otel, doğayla iç içe geçmiş butik otel, müstakil konaklama alanları, tatil siteleri ve bungalov evleriyle tatilcilere eşsiz güzellikte imkanlar sunuyor.

Kent merkezine yakın mesafedeki İl Ormanı Tabiat Parkı, yeşilin içinde maviye açılan kartpostallık manzaralarıyla, kent yaşamının stresinden uzaklaşmak isteyen tatilcilere günübirlik konaklama imkanı da sunuyor. Misafirler, piknik ve yürüyüş alanlarında gezebiliyor, ATV turlarına katılabiliyor.

Göl kenarında inşa edilen yürüyüş ve bisiklet yollarıyla sağlıklı yaşamı eğlenceyle buluşturan sahil şeridi, açık hava çay bahçeleri, restoranları ve maviye uzanan iskeleleriyle ziyaretçilerini dinginliğe davet ediyor.

Dağların eteklerinde kurulu tesislerde yer alan bungalovlar ile dinlenme yerlerinde temiz hava ve kaynak sularının keyfini çıkaran tatilciler, zipline, sandal keyfi ve macera parklarıyla alternatif eğlencelere yönelme fırsatı buluyor.

Kaynak suların gölle buluşma güzergahında yer alan Mahmudiye ve İstanbuldere mahallelerindeki tesislere gelen ziyaretçiler, su sesi eşliğinde ormanların sağladığı temiz havayı solumanın keyfini çıkarıyor.

Sapanca Gölü'nü kuş bakışı izleme alanı bulunan seyir terası da sosyal donatılarıyla mavi ve yeşili bir arada teneffüs etmek isteyenleri cezbediyor.

Göl kenarında uzanan Gölpark, Uzunkum, Harmanlık ve Sapanca merkez sahillerindeki tesislerde geç saatlere kadar çeşitli restoranlardan hizmet alabilen tatilciler, fayton turlarının yanı sıra bisiklet ve elektrikli araçlarla gezilerini renklendirebiliyor.

İlçenin nüfusu 3 katına çıktı
Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen, yaz aylarının gelişi ve kısıtlamaların kalkmasıyla ilçenin 43 bin olan nüfusunun 3 katına ulaştığını söyledi.

Şu an tüm tesislerin doluluk oranlarının yüzde 100'e ulaştığını belirten Özen, "Pandemi kurallarının normalleşmeye dönmesi, havaların ısınması, okulların tatile girmesi ve uzun soluklu bayram tatili, turizm sektörünün yüzünü güldürdü." dedi.

Özen, ilçenin daha önce günübirlik ziyaretler şeklinde tercih edildiğini, şimdi konaklama için ilk seçilen yerlerin başında geldiğini dile getirerek, "Birbirinden şık ve kaliteli otellerimiz, butik otellerimiz, bungalov, tiny house, glamping konaklama yerlerimiz bulunmaktadır. Göl kenarındaki yürüyüş alanlarımız, birbirinden nezih göl manzaralı ve dağ manzaralı tesislerimiz, tarihi güzelliklerimiz, trekking alanlarımız, yaylalarımız, kamp alanlarımız, tüm güzellikleriyle doğaseverler için ön plana çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Salgın döneminde konaklamada en çok bungalovların tercih edildiğini bildiren Özen, kısıtlamaların kalkmasıyla diğer konaklama türlerinde de hareketlenmenin yaşandığını anlattı.

Özen, ilçenin turizm potansiyelini artırmak amacıyla yeni projeleri hayata geçireceklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Hayata geçireceğimiz teleferik projesi, inanıyorum ki ilçeye turizm adına büyük katma değer sağlayacaktır. Bunun yanı sıra 'Kedi Kayası Seyir Terası' projemiz, Kırkpınar Fuar Alanı'mızda gerçekleştirilecek ulusal ve uluslararası festivallerimiz, turizmi Sapanca geneline yayacak 'Eko Turizm' gibi projelerimiz, Sapanca'nın markalaşmasına ve turizm çeşitliliği anlamında tercih edilen destinasyon haline gelmesine büyük katkı sağlayacaktır."

Turizm tesislerine yönelik nitelikli personel ihtiyacının karşılanması için çalışmalara devam ettiklerini belirten Özen, Bilgi ve Kültür Evleri ile kültür merkezlerinde düzenledikleri eğitimle bunu sağlamayı sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya'da sağanak nedeniyle dere taştı, tarım arazilerini ve yolları su bastı https://gazetebirlik.com/haber/sakaryada-saganak-nedeniyle-dere-tasti-tarim-arazilerini-ve-yollari-su-basti-2405/

Sakarya'nın Akyazı ilçesinde etkili olan sağanak nedeniyle Haydarlar Mahallesi'nden geçen Haydarlar Deresi taştı.

Taşkın sonucu derenin çevresinde bulunan bazı yollarda göçük oluştu, bazı tarım arazilerini, fındıklıkları ve mısır tarlalarını su bastı. Taşan dere nedeniyle oluşan selde kullanılmayan 2 eski ev yıkıldı.

Devlet Su İşlerine (DSİ) ait paletli dozerler dere yatağından bulunan diğer evlerin zarar görmemesi için derenin içinde bulunan kaya parçalarını evlerin ön kısmına döktü.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Akyazı Belediyesi ekipleri çevrede önlem alırken, DSİ ekipleri derenin içini kepçelerle kazarak derinleştirme çalışması yaptı.

Akyazı'da dün de şiddetli sağanak nedeniyle Dedeler Deresi taşmış, 7 köye ulaşımın sağlandığı Beldibi Mahallesi'ndeki köprü, selde ayaklarının zarar görmesi nedeniyle ulaşıma kapatılmış, sele kapılan bir kişi de hayatını kaybetmişti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com