tag:gazetebirlik.com,2015:cid-123 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2024-03-19T01:30:00+03:00 Düzce Bilim Merkezi açıldı https://gazetebirlik.com/haber/duzce-bilim-merkezi-acildi-7400/

Bilim merkezinin; gençlerin bilim ve teknolojiye yönelik motivasyonunu artıracağını ve geleceğin bilim insanlarının da keşfedilmesini sağlayacağını belirten Kacır, “Düzce Bilim Merkezi’miz; gençlerimizin bilim ve teknolojiye motivasyonunu artırırken, geleceğin bilim insanlarını da Düzce’de keşfetmemizi sağlayacak. Temel bilimler, matematik, havacılık ve uzay teknolojileri, robotik ve kodlama, tasarım ve üretim ile okul öncesi alanlarında bilim atölyeleri ile gençlerimize edindikleri teorik bilgileri uygulama ve kendi projelerini geliştirme imkanı sunacağız.” dedi.

Bakan Kacır, Düzce Bilim Merkezi’nin açılışında yaptığı konuşmada, Düzce’nin bilim yolculuğuna yeni bir ses olacak Bilim Merkezi’nin; Düzceli gençlere ve bilim sevdalısı vatandaşlara hayırlı olmasını dileyerek, şunları kaydetti:

"Tüm dünyaya haykırış niteliğindeki “Türkiye Yüzyılı”nı gençlerimizle birlikte inşa ediyoruz. Büyük ve güçlü Türkiye davasına gençlerimizle birlikte sahip çıkıyoruz. Bilim ve Teknoloji Haftası”nı Düzce’de tamamlıyoruz. 7’den 77’ye tüm vatandaşlarımızı Düzce Bilim Merkezi’mize davet ediyorum. Gençlerimize güveniyoruz. TEKNOFEST kuşağının “Asım’ın Nesli”nin en güzel örneğini ortaya koyacağından eminiz. İmkân verildiğinde, gerekli ortam sağlandığında onların neler başarabileceklerini biliyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, TÜBİTAK ve yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde gençlerimizin bilim ve teknoloji dünyasına yönelik heyecanına ve motivasyonuna ortak olmaya devam edeceğiz."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de rüzgarın etkisiyle dalga boyu 4 metreye ulaştı https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-ruzgarin-etkisiyle-dalga-boyu-4-metreye-ulasti-7438/

Denizde rüzgarın etkisiyle dalga boyu 4 metreye ulaştı.

Sağanak ve kuvvetli rüzgar nedeniyle barınakta teknelerini demirleyen balıkçılar, hava koşullarının düzelmesini bekliyor.

Bazı tekneler ise mendirek ve dalgakıranın bulunduğu alanda demirledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Akçakoca'da sahil ve parklarda hafta sonu yoğunluk oluştu https://gazetebirlik.com/haber/akcakocada-sahil-ve-parklarda-hafta-sonu-yogunluk-olustu-5842/

İki metropol şehir Ankara ve İstanbul'un ortasında bulunan, 38 kilometrelik sahil şeridine sahip Akçakoca, hafta sonu çevre il ve ilçelerden gelen tatilcileri ağırladı.

Güzel havayı fırsat bilenler, yeşil ve mavinin buluştuğu ilçenin sahil bandında yürüyüş yaptı, park, çay bahçesi ve kafelerde vakit geçirdi.

Akçakoca Belediye Başkanı Mehmet Okan Yanmaz, AA muhabirine, ilçenin her mevsim ziyaretçi akınına uğradığını belirterek, "Misafirlerimiz ailecek sahil kenarlarında oturuyorlar. Turizm alanında yaptığımız çalışmalar neticesini almış durumda. Güzel anlayış çerçevesinde bu turizm hareketliliğini katlayacağız. Katamaran gezi teknemiz de herkesin ilgi odağı oldu, önünde fotoğraf çektiriyorlar." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Depremlerin sarstığı Düzce sigorta yapılan konut oranında ilk sırada yer aldı https://gazetebirlik.com/haber/depremlerin-sarstigi-duzce-sigorta-yapilan-konut-oraninda-ilk-sirada-yer-aldi-2704/

17 Ağustos 1999'da 7,4 büyüklüğündeki Gölcük Depremi ile yıkıma uğrayan Düzce, yaklaşık 3 ay sonra 12 Kasım'da 7,2 büyüklüğündeki depremle bir kez daha sarsıldı.

Her iki depremde 1115 kişi hayatını kaybederken 3836 kişi de yaralandı, 6 bin 444 yapıda ağır, 5 bin 506 yapıda orta, 9 bin 433 yapıda ise az hasar tespit edildi.

En son 23 Kasım 2022'de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremde ise herhangi bir can kaybı yaşanmadı ve yıkılan bina olmadı.

Depremlerin ardından risk taşımayan bölgelerde yapılan kalıcı konutlar ve zaman içerisinde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmalarıyla kentte yapı stokunun yaklaşık yüzde 80'i yenilendi, deprem sigortasına olan ilgi de arttı.

Zamanla depremle yaşamayı öğrenen kentteki 82 bin konutun 75 bin 130'u depreme karşı sigortalandı. Düzce, komşusu Bolu ile yüzde 91,6 orana ulaşarak konutların en yüksek oranda deprem sigortalı olduğu illerin başında yer aldı.

"Zorunlu Deprem Sigortası afetlere karşı devlet tarafından sunulan güvencedir"

İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Ali Kartal, AA muhabirine, Zorunlu Deprem Sigortası'nın depreme ve deprem nedeniyle meydana gelen yangın, patlama, heyelan ve tsunami gibi afetlere karşı devlet tarafından sunulan güvence olduğunu anlattı.

Vatandaşların, deprem nedeniyle meydana gelen söz konusu afetlerin evlerine verdiği zararı sigorta sayesinde hızlı ve kolayca giderme olanağını yakaladıklarına değinen Kartal, "Bu hayati olanak, hayatın kısa sürede kaldığı yerden devam edebilmesini mümkün kılar. Zorunlu Deprem Sigortası ile geleceğinizi ve sevdiklerinizi güvence altına alırsınız. Sadece bununla kalmaz, olası deprem felaketinde başkalarının da hayatına yeniden ışık doğmasına aracılık etmiş olursunuz." diye konuştu.

Kartal, Zorunlu Deprem Sigortası'nın 1999 depremlerinden kısa bir süre sonra çıkarılan kanun hükmünde kararname (KHK) ile ülke gündemine girdiğini hatırlatarak birkaç yılda önemli poliçe rakamlarına ulaşıldığını, mevzuatın 2012'de yapılan düzenlemeyle Doğal Afet Sigortaları Kanunu şeklini aldığını kaydetti.

Yeni hedef yüzde 100 sigortalılık oranı

Düzce'nin 1999'da 2 büyük deprem yaşadığını anımsatan Kartal, "İlimiz deprem sigortasına hep büyük ilgi göstermiş, oranlara bakıldığında sürekli ilk 3 sırada yer almıştır. Bugüne kadar da yaklaşık yüzde 92 sigortalılık oranıyla ülkemizde ilk sıradadır. Hemşehrilerimizden DASK'ın hedefi olan yüzde 100 sigortalılık oranını bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Kartal, deprem yaşayan bölgelerde sigortalılık oranlarının çok kısa zamanda 2 kata kadar yükselişler gösterdiğine dikkati çekti.

Sigortanın deprem sonrası değil, öncesinde yapılmasının ailelerin ve ülkenin geleceğini teminat altına almak olduğunu vurgulayan Kartal, "Bu çerçevede, sigortalılık oranları düşük olan illerimizi de DASK sigortası yaptırmaya davet ediyorum." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Korugöl Tabiat Parkı'nda sonbahar renkleri hakim https://gazetebirlik.com/haber/korugol-tabiat-parkinda-sonbahar-renkleri-hakim-7530/

Kaynaşlı ilçesinin 15 kilometre kuzeyinde 11 yıl önce tabiat parkı olarak tescillenen Korugöl, Düzce Belediyesi ve Doğa Koruma ve Milli Parklar tarafından yapılan çevre düzenlemesiyle doğaseverleri ağırlıyor.

Güz mevsiminde yeşil, sarı ve kahverenginin farklı tonlarını barındıran doğasıyla dikkati çeken park, sık ormanları ve gölüyle ziyaretçilerine eşsiz güzellikler sunuyor.

Sportif olta balıkçılığı, piknik ve kamp gibi aktivitelerin yapılabildiği Korugöl, doğada vakit geçirmek isteyenler tarafından sıkça tercih ediliyor.

Tabiat parkındaki ağaçlara hakim olan sonbahar renklerinin oluşturduğu ahenk havadan da görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de sis etkili oldu https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-sis-etkili-oldu-4070/

Kentte gece başlayan sis, sabah etkisini artırdı. Güneyden Abant, Elmacık, Keremali, kuzeyden Orhan ve Kaplandede dağlarının çevrelediği Düzce Ovası'nı sis bastırdı.

Ovanın etrafındaki yerleşim birimleri ile Ankara ve İstanbul arasında ulaşımı sağlayan D-100 kara yolunun Düzce geçişi ile Gölyaka-Düzce bağlantı yolu ve Kalıcı Konutlar bölgesinde sis nedeniyle görüş mesafesi düştü.

Dağların eteklerinde oluşan ve adeta sis denizini andıran manzara, yüksek kesimlerden görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gölyaka Kültür Park'ta sis sonbaharın güzellikleriyle buluştu https://gazetebirlik.com/haber/golyaka-kultur-parkta-sis-sonbaharin-guzellikleriyle-bulustu-6506/

Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan'da yer alan parkta sis, sonbaharda yaprakları sararan ağaçlar arasında güzel görüntü oluşturdu.

İstanbul'a içme suyu sağlanan Melen Çayı havzasının başlangıç noktasında yer alan Efteni Gölü koruma sahasındaki 790 bin metrekarelik park, zengin bitki örtüsüyle bölgede hayvancılık yapanlar tarafından özel izinle mera olarak da kullanılıyor.

Her mevsim ziyaretçilerine ayrı güzellik sunan Gölyaka Kültür Park'taki çınar ağaçları, sonbahar renkleriyle sis altında etkileyici görünüme büründü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce Ovası sisle kaplandı https://gazetebirlik.com/haber/duzce-ovasi-sisle-kaplandi-3373/

Sis nedeniyle Gölyaka-Düzce bağlantı yolunun Duraklar ve Aydınpınar kesiminde görüş mesafesi düştü.

Ulaşımda herhangi aksaklık yaşanmazken, görüş mesafesinin azaldığı bölgelerde sürücüler dikkatli ilerliyor.

Dağların eteklerinde oluşan ve adeta sis denizini andıran manzara, havadan görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'deki tarihi Ceneviz Kalesi yabancı turist kafilesini ağırladı https://gazetebirlik.com/haber/duzcedeki-tarihi-ceneviz-kalesi-yabanci-turist-kafilesini-agirladi-1168/

Ankara ve İstanbul gibi iki metropol şehrin ortasında bulunan, 38 kilometrelik sahil şeridine sahip ilçe, yakın çevreden gelen tatilcilerin yanı sıra yabancı turistlerin de uğrak mekanları arasında yer alıyor.

Güney Kore, Hindistan ve Almanya'dan gelen turist kafilesi, ilçe merkezinin 3 kilometre batısındaki falezin kıyısında bulunan Ceneviz Kalesi'ni gezerek tarihi hakkında bilgiler aldı.

Kafile, kalenin içinde yer alan oturma alanları ile çay bahçelerinde dinlendikten sonra rehberler eşliğinde ilçedeki diğer tarihi ve turistik yerleri gezdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de selin ardından oluşan "mil kuraklığı" tarım alanı ve meraları etkiledi https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-selin-ardindan-olusan-mil-kurakligi-tarim-alani-ve-meralari-etkiledi-839/

İlde temmuz ayı başında 3 gün boyunca aralıksız süren yağışların yol açtığı sel ve taşkınlar, Melen Barajı'nı besleyen çayın havzasına büyük zarar verdi.

Çoğunluğu mera 3 bin hektarlık arazi, 40 ila 50 santimetre kalınlığında mille kaplandı.

Mil kuraklığının meydana geldiği havza ve çevresinde, Tarım ve Orman Bakanlığı koordinesinde, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğinde çalışmalar yürütülüyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Esra Uzun, AA muhabirine, sel felaketinin ardından yaşanan kuraklık nedeniyle mil kaplanması meydana gelen 4 meranın otlanmasında gecikmeler yaşandığını söyledi.

Yeşillenme olmazsa havadan tohumlamayla mera ıslah çalışması yapılacak

Hayvancılıkla uğraşanların zarar görmemesi için tedbirler aldıklarını anlatan Uzun, "Söz konusu meralarda hayvan otlatan üreticilerimize 3 bin 875 buğday samanı balyası dağıtımı yapıldı. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığınca acil destek giderlerinden 15 milyon lira ilimize ödenek ayrıldı. Bu ödenek selden zarar gören çiftçilerimizin hesaplarına yatırıldı." diye konuştu.

Uzun, sonbahar yağışlarıyla bölgede yeniden çimlenme olmasını beklediklerini dile getirerek, "İstenilen yeşillenmenin olmaması durumunda ise havadan tohumlamayla mera ıslah çalışması yapmayı planlıyoruz." dedi.

Havzanın manda yetiştiriciliği açısından da çok önemli bir yer olduğunu vurgulayan Uzun, ilde 4 bin civarında manda bulunduğunu ve "Anadolu Mandasının Halk Elinde Islahı Projesi" kapsamında çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

Uzun, Efteni Havzası çevresindeki meralarda da gerekli çalışmayı yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Daha önce de burada ıslah çalışması yapılmıştı ama sel suyu meranın üstünü tekrar örttü. Teknik ekibimiz ve DSİ çalışmalarını, muhtarlarımız ve hayvan üreticilerimizle istişare içinde sürdürüyor. Mil kuraklığı bizim beklediğimiz bir şey değildi. Selden sonra yağış olmaması nedeniyle böyle bir hadise yaşandı."

"Mevsim şartları müsaade edene kadar çalışmayı planlıyoruz"

DSİ Düzce 55. Şube Müdürü Deniz Yıldız da son taşkınların Efteni Gölü çevresindeki yerleşim birimleri, mera ve tarım arazilerine zarar verdiğini ifade etti.

Tekrar taşkın, su baskını ve millenme gibi sorunların yaşanmaması için havzayı besleyen dere yataklarını temizleme çalışmalarına devam ettiklerini aktaran Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uğur Suyu, Büyük ve Küçük Melen gibi dereler Efteni Gölü'nü besliyor. Gölün çevresinde meydana gelen tarımsal zararların bertarafı için dere yataklarının açılmasıyla alakalı DSİ Genel Müdürlüğümüze bağlı 60 makine, 100 kadar da teknik personel çalışmakta. Dere yataklarını temizleme çalışmalarımız devam ediyor, yaklaşık yüzde 70 oranında yol kat etmiş durumdayız. Mevsim şartları müsaade edene kadar da çalışmayı planlıyoruz."

Yıldız, meteorolojik verilere göre Düzce'nin birkaç yıldır temmuzun yaklaşık 10 günlük döneminde yağış aldığını, sonraki sürecin ise kurak geçtiğini söyledi.

Gölün taşmasıyla havzayı besleyen büyük derelerin çevresindeki mera ve tarım arazilerinin üzerinde mil biriktiğini anlatan Yıldız, "Yağış almayınca mil alttaki verimli tarım arazisinin üzerini örtmüş oldu. Bu süreç önümüzdeki yıl bahar aylarına kadar devam edecektir. Tekrar yağışların gelmesiyle meralar eski canlılığına kavuşacaktır." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Akçakocalı balıkçı 35 yıldır ekmeğini, sevdalısı olduğu denizden çıkarıyor https://gazetebirlik.com/haber/akcakocali-balikci-35-yildir-ekmegini-sevdalisi-oldugu-denizden-cikariyor-6976/

Düzce'nin Akçakoca ilçesinde 20 yaşında aldığı tekneyle başladığı balıkçılıkta 35 yılı geride bırakan Erol Ses, ilk günkü heyecanla mesleğini sürdürüyor.

Anadolu Ajansının "Balıkçı Barınaklarının Emektarları" başlıklı dosya haberinin son bölümünde, Akçakoca'daki balıkçılardan Erol Ses'in hayat hikayesi anlatıldı.

Deniz tutkusu çocukluk yıllarına dayanan 55 yaşındaki Ses, ilkokuldayken vakit buldukça Akçakoca Limanı'nda balıkçı ağabeyleriyle balık avına çıkmaya başladı.

Kendi teknesini 20 yaşında almasıyla balıkçılık sevdasını mesleğe dönüştüren Ses, 35 yıldır denizden hiç kopmadı.

Vaktini limandaki teknesinde ağ onarıp, denizde balık tutmakla geçiren Ses, avladığı balıkları esnafa satarak geçimini sağlıyor.

Ekmeğini denizden çıkarmaya devam eden iki çocuk babası Ses, AA muhabirine, zorluğuna rağmen ilk günkü heyecanla sevdiği işi yapmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirerek, "En güzel yanı, denize gidip o tadı, güzelliği yaşadıktan sonra karaya gelip emeğinin karşılığını almak." dedi.

- "Çocuklarımıza bu meslekle baktık"

Erol Ses, salyangoz, palamut ve çinekop avcılığı yaptıklarını belirterek, "Sonuçta denizi seviyoruz, aşığız. Geçimimiz de bundan hemen hemen, çocuklarımıza bu meslekle baktık. Yaptığımız bir şey varsa onları deniz sayesinde yaptık." diye konuştu.

Balıkçılığın zorluklarına değinen Erol Ses, şunları kaydetti:

"Deniz şakaya gelecek bir şey değil. Denizi anlayacaksın, teknendeki arızanı bileceksin. Bunları bilmezsen çok büyük sıkıntıya girersin. O an telefonun çalışmayabilir, hava birden değişebilir. Biz hava raporlarına bakarak denize çıkıyoruz. Karadeniz biraz tehlikeli, ne zaman patlayacağı belli olmaz. Kötü havalarda ne kadar çok balık da olsa çıkmamaya gayret ediyoruz çünkü canımız sağ kalırsa ancak ailemize bakarız. Deniz, hırsı, aç gözlülüğü sevmez. Hırs adamı öldürür."

Erol Ses, denize açıldıklarında karşılaştıkları zorluklara bile espriyle yaklaştıklarını anlatarak, "Denize çıktık, hava çok güzel. Güzel ama arkadaş diyor ki 'Bir daha ağ atalım mı?' Dedim 'At, yat aşağı.' Ağı attık ama 1 saat sonra hava bozdu, kıyamet kopuyor. O esnada arkadaşım dedi ki 'Beni bir öldüremedin.' Bazen tabii böyle kötü ama tatlı anılarımız var denizde." ifadelerini kullandı.

Yeni sezona olumsuz hava şartları nedeniyle biraz geç başladıklarına değinen Ses, sözlerini şöyle tamamladı:

"Palamut bir sene olur, bir sene olmaz. Bu sene biraz sürpriz yaptı ama çok da beklentimiz yok. Önümüzdeki günlerde ne olur bilemiyoruz, deniz biraz sıkıntılı. Balık var ama poyrazdan dolayı kıyıya gelmiyor, bize av imkanı vermiyor. O olmadı mı yine salyangoza devam."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de polis ekipleri kaza yapan aracın sürücüsünü uzun süre aradı https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-polis-ekipleri-kaza-yapan-aracin-surucusunu-uzun-sure-aradi-1977/

Düzce'de kullandığı araç devrilen sürücü panik yapıp kaza yerinden uzaklaşınca, polis ekipleri uzun süre yaralı aradı.

Alınan bilgiye göre, D-100 kara yolunun Kervan mevkisinde 81 KJ 783 plakalı hafif ticari araç, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu devrildi.

Yolun orta bölümündeki aydınlatma direğine çarparak duran aracı görenler, durumu, polis, itfaiye ve sağlık ekiplerine bildirdi.

Kaza yerine gelen ekipler, yan şekilde duran aracın içinde kimseyi bulamayınca çevrede uzun süre yaralı aradı. Aracın ruhsatındaki isme ulaşan ekipler, sürücünün M.Ç. olduğunu tespit etti.

Panik yaparak kaza yerinden uzaklaştığı belirlenen sürücü M.Ç'nin yaralı olmadığı öğrenildi.

Öte yandan, kazanın ardından yolun Ankara yönü kaza yapan aracın kaldırılma çalışması nedeniyle yaklaşık 15 dakika ulaşıma kapandı. Yol, çalışmanın tamamlanmasının ardından normale döndü

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de 1400 rakımlı Pürenli ve Balıklı yaylaları kampçıları ağırlıyor https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-1400-rakimli-purenli-ve-balikli-yaylalari-kampcilari-agirliyor-4440/

İrili ufaklı gölleri, şelaleleri, mağaraları, tabiat parkları ve yaylalarıyla ziyaretçilerin en çok tercih ettiği yerler arasında bulunan Düzce'nin, merkeze yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki 1400 rakımlı Pürenli ve Balıklı yaylaları, özellikle yaz ve sonbahar aylarında kampçıların tercih ettiği rotalar üzerinde yer alıyor.

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere çevre illerden gelen misafirler, yaylalardaki göletlerin çevresine çadırlarını kurarak eşsiz manzarayı seyredip keyifli vakit geçiriyor.

İstanbul'dan Pürenli'ye eşi ile kamp yapmaya gelen 35 yaşındaki İsmail Genç, AA muhabirine, otostopla geldikleri Düzce'nin doğal güzelliklerini gezmek için hiçbir ulaşım aracı kullanmadıklarını söyledi.

"Yaylalarda kamp yapıp çadırda kalıyoruz. Çadırda kalmak doğa ile birleşmek anlamına geliyor. Ruhunuzun sesini dinliyorsunuz." diyen Genç, bir hafta içerisinde sadece yaylaları değil kentin tüm bölgelerini gezeceklerini anlattı.

Genç, mümkün oldukça doğaya çıktığını ve bunu da yakınlarına tavsiye ettiğini, yaşayıp hissederek doğada olmayı sevdiklerini dile getirdi.

Eşiyle doğada yaşamaya alıştığını belirten 26 yaşındaki Betül Gül Genç de "Eşim doğayı çok seviyor. 'Bana eşlik eder misin? ' dedi. Ben de seve seve onunla geziyorum. Aslen Rizeli'yim ve doğa benim için vazgeçilmez." diye konuştu.

35 yıldır yaylaya çıkan bölge sakini Şerafettin Duran, yaylaların gün geçtikçe cazibe merkezi haline geldiğini fakat bazı ziyaretçilerin çevreye zarar vermelerinin kendilerini üzdüğünü ifade etti.

Bölgeye gelenleri en iyi şekilde ağırlamaya çalıştıklarını aktaran Duran, "İnanın bazısı çok saygılı oluyor ama bazısı da 'Çöpünüzü de alın.' dediğimizde bize ağır konuşuyor. Buraları korumak lazım." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'deki tarihi Ceneviz Kalesi'nde hafta sonu yoğunluğu https://gazetebirlik.com/haber/duzcedeki-tarihi-ceneviz-kalesinde-hafta-sonu-yogunlugu-7488/

Ankara ve İstanbul gibi iki metropol şehrin ortasında bulunan, 38 kilometrelik sahil şeridine sahip ilçe, yakın çevreden gelen tatilcilerin uğrak mekanları arasında yer alıyor.

İlçe merkezinin 3 kilometre batısında falezin kıyısında bulunan, UNESCO tarafından 2013'te Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan kale ile önündeki plajda yoğunluk yaşanıyor.

Ziyaretçiler kalenin içinde yer alan oturma alanları ile çay bahçelerinde dinlenirken, bazıları da Kale Plajı'nda denize girerek serinliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de köpeklerin saldırısından kurtarılan karaca yavrusu tedavi altına alındı https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-kopeklerin-saldirisindan-kurtarilan-karaca-yavrusu-tedavi-altina-alindi-8106/

Yığılca ilçesi Köseler köyünde yaşayan Fikret Atasoy, evinin bahçesinde karaca yavrusuna köpeklerin saldırdığını gördü.

Karaca yavrusunu köpeklerden kurtaran Atasoy, hayvanı aracıyla Yığılca Orman İşletme Müdürlüğüne götürdü.

Burada ilk tedavisi yapılan karaca yavrusu, daha sonra Düzce Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.

Atasoy, yaptığı açıklamada, olayı gördüğünde kardeşini arayıp çağırdığını belirterek, "Veterinerin kontrol etmesi için hemen buraya getirdik. Sonrasında Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine haber verdik." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de bir otomobil şarampole devrildi https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-bir-otomobil-sarampole-devrildi-5872/

Düzce’de şarampole devrilen otomobilin bulunduğu bölgeye gelen polis, araçta kimseyi bulamayınca arazide arama yaptı.

Kentte yeni açılan çevre yolunda seyreden kimliği belirsiz sürücünün kullandığı 81 EM 514 plakalı otomobil, Çamköy yakınlarında kontrolden çıkarak yol kenarındaki boş araziye devrildi.

İhbar üzerine bölgeye polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Ekipler, araçta kimsenin olmadığını tespit ettikten sonra uzun süre çevrede arama yaptı.

Aramadan sonuç alamayan ekipler, kaza yerinden ayrıldıktan sonra araç çekiciyle bulunduğu yerden kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
sıcaktan bunalan köpek tatilcilerle birlikte denize girdi https://gazetebirlik.com/haber/sicaktan-bunalan-kopek-tatilcilerle-birlikte-denize-girdi-4362/

Düzce'nin turizm ilçesi Akçakoca'da sıcak havadan bunalan köpek, tatilcilerle denize girerek serinledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Anne kedi ile 3 yavrusuna itfaiyeciler sahip çıktı https://gazetebirlik.com/haber/anne-kedi-ile-3-yavrusuna-itfaiyeciler-sahip-cikti-5078/

Bir süre önce itfaiye müdürlüğü binasına gelen hamile kediye kucak açan itfaiye personeli kedi için, çamaşırhane bölümünde özel alan oluşturdu.

"Limon" adı verilen kedi, yaklaşık 2 hafta önce 3 yavru dünyaya getirdi.

Müdürlüğe neşe katan Limon ve yavrularına itfaiyeciler özenle bakıyor.

"Yavrularımız sağlıklı ve çok tatlılar"

Düzce Belediyesi İtfaiye Amiri Mehmet Caner Polat, bütün canlılar için hayatlarını riske attıkları bir işte çalıştıklarını söyledi.

Meslekleri gereği mahsur kalan birçok hayvanın kurtarılmasını sağladıklarını belirten Polat, hayvanları çok sevdiklerini dile getirdi.

Polat, bir gün müdürlük binasına sığınan hamile kediyle karşılaştıklarını, sahiplenmeye karar verdikleri kediye renginden dolayı "Limon" ismini verdiklerini anlattı.

Bir süre sonra kedinin kendisi için oluşturdukları özel alanda yavruladığını aktaran Polat, yavruların da bakımını üstlendiklerini kaydetti.

Polat, Limon ve yavrularının müdürlüğe renk kattığını belirterek, "İtfaiye tüm canlıların zor durumlarında can ve malını kurtarmak için kurulan bir kurum. Limon da hissetmiş olmalı ki buranın güvenilir bir yer olduğunu, bize sığındı. Biz de sahip çıktık. Yavruların annelerinden ayrılma vakti geldiğinde onları sahiplendirebiliriz." diye konuştu.

Limon'un kendilerine alıştığını anlatan Polat, "Bize alışıp bize güvendiği için yavrularını sevdiriyor. Yavrularımız sağlıklı ve çok tatlılar. O bize Allah'ın emaneti olarak geldi. Artık gitmezse bizimle yaşamını sürdürmek isterse misafirimiz olmaya devam edecek." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de olumsuz hava koşulları nedeniyle denize girmek yasaklandı https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-olumsuz-hava-kosullari-nedeniyle-denize-girmek-yasaklandi-8042/

Akçakoca Kaymakamlığından yapılan açıklamaya göre, ilçede etkili olan olumsuz hava şartları, plaj ve sahillerde risk oluşturdu.

Açıklamada, "Olumsuz hava ve deniz şartları sebebiyle ilçemizdeki tüm plaj ve sahillerde denize girmek tehlikeli ve yasaktır. Vatandaşların denize girmemelerini önemle rica ederiz." uyarısında bulunuldu.

Söz konusu açıklamanın ardından cankurtaranlar, sahil ve plajlarda alınan güvenlik önlemlerini artırdı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de sıcaktan etkilenen sahipsiz hayvanlar için iş yerlerinin önüne su kapları konuldu https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-sicaktan-etkilenen-sahipsiz-hayvanlar-icin-is-yerlerinin-onune-su-kaplari-konuldu-7369/

Bipativer Hayvanları Koruma Derneği yönetim kurulu üyesi Ilgın Günce Günay, AA muhabirine, barınma, beslenme ve tedavi alanlarında hak ve hizmeti önceleyerek çalıştıklarını söyledi.

Gönüllülerle şehir merkezindeki iş yerlerinin önüne yerleştirilmek üzere 100 su kabı hazırladıklarını belirten Günay, kent geneline yaymayı planladıkları proje kapsamında su kaplarının üzerine "su kabıdır çöpe atmayınız" uyarısı astıklarını anlattı.

Günay, bazı insanların su kaplarının içine çöp veya yabancı madde atabildiğine değinerek, insanlarla hayvanların birlikte yaşama kültürü noktasında farkındalık oluşturmak istediklerini vurguladı.

Hatay ve Antakya'ya mama desteğinde bulunacaklar

Hayvanların da yangın, deprem, sel gibi doğal afetlerden olumsuz etkilendiğini dile getiren Günay, "Bu yüzden saha faaliyetlerinde bulunduğumuz deprem bölgelerinden Hatay ve Antakya'ya mama desteğinde bulunmayı düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de antik kentteki kazı çalışmalarında sona yaklaşılıyor https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-antik-kentteki-kazi-calismalarinda-sona-yaklasiliyor-227/

Konuralp Bölgesi'nde bulunan antik kentte Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle Düzce Belediyesi tarafından yürütülen kazı çalışmaları 3 yıldır 12 ay boyunca aralıksız devam ediyor.

Zamanla üzerine yeni yapılar inşa edilen fakat toprak altı zenginliği bozulmayan bölgede, antik tiyatro, surlar, su kemerleri ve Roma Köprüsü gibi yapılar yer alıyor.

Tiyatro bölümündeki kazılarda şimdiye kadar 2 bin yıllık olduğu değerlendirilen medusa, mask heykelleri ile groteks figürü ve Antik Tiyatro'nun sahne bölümünde tonoz bulundu.

Uzman ekipler, antik kentteki kazıların bu yıl içerisinde tamamlanması için çalışmalarını titizlikle sürdürüyor.

"Burası Düzce'ye gelenler için önemli bir destinasyon olacak"

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, AA muhabirine, bölgede 3 yıldır devam eden kazı çalışmalarında önemli mesafe alındığını söyledi.

Zaman zaman bölgede olumsuz hava koşullarının kazı çalışmalarını etkilediğini belirten Özlü, "Bölgede bu yıl yoğun yağışlarla seller oldu. Havalar düzeldi ve hemen kazılara kaldığı yerden devam etmeye başladık. Bölgeye büyük önem veriyoruz. Geçen 3 yılda kazılar yüzde 75 tamamlandı. Kalan kısımlarını da bu yıl içerisinde tamamlamaya çalışacağız. Eş zamanlı bir şekilde kazılarda ortaya çıkan eserleri ve alanları projelendirme çalışmalarını sürdürüyoruz." diye konuştu.

Özlü, bölgenin restorasyonu için de çalışma başlattıklarını aktararak, şöyle devam etti:

"Burası Düzce'ye gelenler için önemli bir destinasyon olacak. Burası Düzce'nin tarihi, geçmişi. Yaklaşık 10 bin kişilik tiyatronun yanı sıra bu bölgede geçmişte yaklaşık 100 bin nüfus bulunuyordu. Düzce için bu kazıları son derece önemsiyorum, göreve geldiğimden beri bu kazıların üzerindeyim. Düzce Belediyesi bütün gücüyle bu kazıları yürütüyor. Batı Karadeniz Bölgesi'nde, İstanbul ve Ankara'ya en yakın antik tiyatroyu gün yüzüne çıkarıp restore ettikten sonra ziyarete açacağız."

Kazı çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü dile getiren Özlü, sözlerini şöyle tamamladı:

"Burası 'Batı Karadeniz'in Efes'i olacak bir yer. O yüzden büyük bir heyecanla kazıyoruz. Sadece kazmakla kalmayacağız, restore de edeceğiz. Ayrıca kazılarda ortaya çıkan eserleri sergileyebileceğimiz bir müze de inşa edeceğiz. Konuralp Bölgesi bizim için son derece önemli. Ulaşım, konaklama, tarihin izlerini görme noktasında inşallah önümüzdeki günlerde Düzce'ye güzel eserler kazandırmış olacağız."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'deki sel felaketi fındık bahçelerine de zarar verdi https://gazetebirlik.com/haber/duzcedeki-sel-felaketi-findik-bahcelerine-de-zarar-verdi-8979/

İl merkezi, 7 ilçe ve 2 beldede toplan 632 bin dekarda fındık üretimi yapılan kentte, şiddetli yağışlar nedeniyle özellikle ova kısmında yer alan bahçelerdeki ürünler su baskınlarından etkilendi.

Yamaçlardaki ekili alanlarda meydana gelen toprak kaymaları ve kuvvetli rüzgar da mahsulün olgunlaşmadan dökülmesine yol açtı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince sürdürülen hasar tespit çalışmalarında şu ana kadar, düzlük alanlarda ekili 100 bin dekar arazinin 2 bin 46 dekarının suyla kaplandığı belirlendi.

Fındık ekim alanlarında rekolte kaybının yaşanacağı öngörülürken, normale dönüş sürecinde fındık üreticilerine gereken desteğin ilgili kurumlarca sağlanması planlanıyor.

"Zaten ayazdan dolayı sıkıntımız vardı"

Taşkınlardan en çok zarar gören ilçelerden Gölyaka'da Ziraat Odası Başkanı Metin Şirin, AA muhabirine, su taşkınlarının 1967'den sonraki en büyük sel afeti olduğunu söyledi.

İl genelinde 632 bin dekar ekili fındık arazisi bulunduğunu anımsatan Şirin, "İlçemizde 250 dönüm fındığımız tamamen su altında kaldı. Bundan sonra ne olacağını su çekildikten sonra göreceğiz. İlçe genelinde 49 bin metrekare ekili fındık arazimiz var." diye konuştu.

Şirin, yağmurlar ve rüzgar dolayısıyla da kısmi oranda ürün kaybı yaşadıklarını aktararak, "Suyun altındaki zaten gitti ama dağlardaki fındıklarımızda da rüzgardan dolayı dökülmeler var. Orada da ürün kaybımız var." diye konuştu.

Afetin ardından fındık rekoltesinde düşüş beklediklerini dile getirerek, "Zaten ayazdan dolayı sıkıntımız vardı. Bir kısım fındık yanmıştı. Bir de bu eklenince rekolte hayli düşecek." dedi.

Küllemeye karşı yaprak gübresi tavsiyesi

Şirin, sel suyuyla kaplanan ovadaki fındık ağaçlarıyla ilgili yapılacak çok fazla bir şey olmadığını söyledi.

Yamaçlardaki fındık bahçelerinde ise yağışlara bağlı yaşanabilecek külleme hastalığına karşı yaprak gübresi kullanılmasıyla ürün kaybının biraz da olsa telafi edilebileceğine dikkati çeken Şirin, bazı bölgelerde fındığın hala iyi durumda olduğundan bahsetti.

Şirin, yeterli besin alamayan ağaçlarda ürün dökülme riskinin bulunduğuna dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla oradan da ürün kaybı olacak. Ama takviye gübrelerle ürün kaybı kurtarılabilir. Yaşanan felaketin ardından devletin tabii ki katkısı var. Gelip gidiyorlar, görüşüyoruz. Bundan sonra ne yapılması gerekir, nasıl yardımcı olunacak, bu konularda çalışma yapılıyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de selden etkilenen ailelere 5'er bin liraya kadar destek verilecek https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-selden-etkilenen-ailelere-5er-bin-liraya-kadar-destek-verilecek-6347/

Bakan Göktaş, yaptığı yazılı açıklamada, Düzce'de 9 Temmuz'da yaşanan selden etkilenen vatandaşları yalnız bırakmayacaklarını belirtti.

İlk tespitlere göre, 13 mahalle ve 23 köydeki 400'ün üzerinde hanenin afetten etkilendiğini vurgulayan Göktaş, şunları kaydetti:

"Hasar tespit çalışmaları devam ederken, afetten etkilenen hanelerin acil ve temel ihtiyaçlarının karşılanması için hane başına 5 bin liraya kadar nakdi destekte bulunacağız. Bu kapsamda Düzce'de yaşanan sel felaketinin ardından acil ve temel ihtiyaçların karşılanabilmesi için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına, ilk etapta 2 milyon lira kaynak aktardık."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'deki selde evlerin yıkıldığı köyde erken tahliyeler sayesinde can kaybı yaşanmadı https://gazetebirlik.com/haber/duzcedeki-selde-evlerin-yikildigi-koyde-erken-tahliyeler-sayesinde-can-kaybi-yasanmadi-2638/

Merkeze yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta, Aksu Deresi'nin geçtiği 80 haneli Fındıklı Aksu köyünde, il genelinde yaklaşık 3 gün etkili olan kuvvetli yağışın yol açtığı selde 4 ev yıkıldı, 11 ev kullanılamaz hale geldi, 2 köprü yıkıldı.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğünün uyarıları, Düzce Valiliği koordinesinde AFAD'ın dere yatağındaki evlerde yaşayanların erken tahliye kararıyla güvenli bölgelere sevk edilmesi can kaybı yaşanmasını önledi.

Köyün muhtarı Zekeriya Beyaz, AA muhabirine, çok büyük afet yaşamalarına rağmen erken tahliye kararıyla köyde can kaybının engellendiğini söyledi.

15 ev zarar gördü, 2 köprü yıkıldı

Selin köyde büyük oranda hasara yol açtığını vurgulayan Beyaz, "Bütün kurumlar selden önce bize bilgileri vermişlerdi. Biz de bu doğrultuda bütün vatandaşlara anonsumuzu yaptık. Vakit kaybetmeden başta hasta ve yaşlılarımızı tahliye ettik. Geriye sadece gençlerimiz kaldı. Onlar için de riskin bulunmadığı merkez oluşturduk." dedi.

Beyaz, köyde toplam 15 evin zarar gördüğünü aktararak, "Bunun dışında 2 ana köprümüz yıkıldı. Dere içinde toplam 4,5 kilometrelik ağımız sel suyunun getirdiği malzeme ve molozlarla tamamen doldu. Dere, yol ve arazilerle birleşti, çok büyük tahribat oldu." diye konuştu.

Ana yollar, telefon ve elektrik direklerinin zarar gördüğünü bildiren Beyaz, "Bugün İl Özel İdaresi'nden tutun bütün kurumlar buraya gelerek eksikliklerimizi, ihtiyaçlarımızı karşılamaya başladılar. Vekillerimiz de geldiler, onlar da gereken talimatları bütün kurumlara ilettiler. Allah bir daha böyle afet yaşatmasın." ifadelerini kullandı.

"Her şey saniyelik, bir anda oldu"

Köy sakinlerinden 54 yaşındaki Fatma Efiloğlu bağ, bahçe, fındık işleri ve arıcılıkla uğraştıklarını, selde ağır hasar gören evlerini yazlık olarak kullandıklarını belirtti.

Oğluyla bölgede bulunduğunu anlatan Efiloğlu, "Her şey saniyelik, bir anda oldu. Sel suyu önce kaynımın ahırını aldı, ardından traktörün römorkunu götürdü, en son da benin evime daldı. Çok korktuk hemen yukarı araziye güvenli bölgeye kaçtık. Yaklaşık 1 dönüm de evin yanındaki mısır tarlam zarar gördü. Yollar zarar gördüğü için arılarımız da şu an ormanda rehin kaldı."

Efiloğlu, yolların açılmasının ardından köyde ve evinde inceleme yapan yetkililere teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hasanlar Barajı'nda su hacmi yağışların sona ermesiyle düşüyor https://gazetebirlik.com/haber/hasanlar-barajinda-su-hacmi-yagislarin-sona-ermesiyle-dusuyor-4005/

Kent genelinde yaklaşık 3 gün süren kuvvetli yağış nedeniyle yaklaşık 2,5 kat artan Yığılca yolu kenarında yer alan barajdaki su miktarı, yağışların yerini sıcak havaya bırakmasıyla azalmaya başladı.

Vali Cevdet Atay, AA muhabirine, normal hava şartlarında yaklaşık 35 milyon metreküp olan barajın su hacminin yağışların ardından 86 milyon metreküpe ulaştığını belirtti.

Yaklaşık 3 gün sürerek özellikle kırsalda taşkınlara ve sele yola açan şiddetli yağışın sona ermesiyle seviyenin 76 milyon metreküpe düştüğünü aktaran Atay, sıcak havanın etkili olduğu kentte su seviyesindeki azalmanın devam ettiğini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de sel nedeniyle tek katlı ev yıkıldı https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-sel-nedeniyle-tek-katli-ev-yikildi-7264/

Kentte iki gün süreyle etkisini gösteren kuvvetli yağışın ardından merkeze bağlı Fındıklı Aksu köyünden geçen Aksu Deresi'nde taşkın yaşandı.

Debisi yükselen akarsuyun yakınındaki Kadir Efiloğlu'na ait tek katlı ev ile ahır, şiddetli akıntıya dayanamayarak yıkıldı.

Ailenin, yetkililerin yaptığı uyarılar dolayısıyla ikametten çıkmış olmasının, can kaybını önlediği olayda, eşyalar sel sularına kapıldı veya enkaz altında kaldı.

Ev ve ahırın yıkıldığı anlar, aile üyelerinden biri tarafından cep telefonuyla kaydedildi.Kentte iki gün süreyle etkisini gösteren kuvvetli yağışın ardından merkeze bağlı Fındıklı Aksu köyünden geçen Aksu Deresi'nde taşkın yaşandı.

Debisi yükselen akarsuyun yakınındaki Kadir Efiloğlu'na ait tek katlı ev ile ahır, şiddetli akıntıya dayanamayarak yıkıldı.

Ailenin, yetkililerin yaptığı uyarılar dolayısıyla ikametten çıkmış olmasının, can kaybını önlediği olayda, eşyalar sel sularına kapıldı veya enkaz altında kaldı.

Ev ve ahırın yıkıldığı anlar, aile üyelerinden biri tarafından cep telefonuyla kaydedildi.Kentte iki gün süreyle etkisini gösteren kuvvetli yağışın ardından merkeze bağlı Fındıklı Aksu köyünden geçen Aksu Deresi'nde taşkın yaşandı.

Debisi yükselen akarsuyun yakınındaki Kadir Efiloğlu'na ait tek katlı ev ile ahır, şiddetli akıntıya dayanamayarak yıkıldı.

Ailenin, yetkililerin yaptığı uyarılar dolayısıyla ikametten çıkmış olmasının, can kaybını önlediği olayda, eşyalar sel sularına kapıldı veya enkaz altında kaldı.

Ev ve ahırın yıkıldığı anlar, aile üyelerinden biri tarafından cep telefonuyla kaydedildi.Kentte iki gün süreyle etkisini gösteren kuvvetli yağışın ardından merkeze bağlı Fındıklı Aksu köyünden geçen Aksu Deresi'nde taşkın yaşandı.

Debisi yükselen akarsuyun yakınındaki Kadir Efiloğlu'na ait tek katlı ev ile ahır, şiddetli akıntıya dayanamayarak yıkıldı.

Ailenin, yetkililerin yaptığı uyarılar dolayısıyla ikametten çıkmış olmasının, can kaybını önlediği olayda, eşyalar sel sularına kapıldı veya enkaz altında kaldı.

Ev ve ahırın yıkıldığı anlar, aile üyelerinden biri tarafından cep telefonuyla kaydedildi.Kentte iki gün süreyle etkisini gösteren kuvvetli yağışın ardından merkeze bağlı Fındıklı Aksu köyünden geçen Aksu Deresi'nde taşkın yaşandı.

Debisi yükselen akarsuyun yakınındaki Kadir Efiloğlu'na ait tek katlı ev ile ahır, şiddetli akıntıya dayanamayarak yıkıldı.

Ailenin, yetkililerin yaptığı uyarılar dolayısıyla ikametten çıkmış olmasının, can kaybını önlediği olayda, eşyalar sel sularına kapıldı veya enkaz altında kaldı.

Ev ve ahırın yıkıldığı anlar, aile üyelerinden biri tarafından cep telefonuyla kaydedildi.Kentte iki gün süreyle etkisini gösteren kuvvetli yağışın ardından merkeze bağlı Fındıklı Aksu köyünden geçen Aksu Deresi'nde taşkın yaşandı.

Debisi yükselen akarsuyun yakınındaki Kadir Efiloğlu'na ait tek katlı ev ile ahır, şiddetli akıntıya dayanamayarak yıkıldı.

Ailenin, yetkililerin yaptığı uyarılar dolayısıyla ikametten çıkmış olmasının, can kaybını önlediği olayda, eşyalar sel sularına kapıldı veya enkaz altında kaldı.

Ev ve ahırın yıkıldığı anlar, aile üyelerinden biri tarafından cep telefonuyla kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de su baskınlarında mahsur kalanlar kurtarıldı https://gazetebirlik.com/haber/-duzcede-su-baskinlarinda-mahsur-kalanlar-kurtarildi-2152/

Konuralp bölgesinde yer alan bir kum ocağında Asar Deresi'nin taşması nedeniyle 5 işçi mahsur kaldı.

İhbar üzerine bölgeye gelen AFAD ekipleri, botla işçilerin yanına ulaştı.

İşçileri bota bindiren ekipler, güvenli alana getirdi.

D-100 kara yolu Küçük Melen mevkisindeki alt geçitte biriken suda ise birçok sürücü araçlarıyla mahsur kaldı.

Sürücüler, çevredeki vatandaşlar ve gönüllü kurtarma ekipleri tarafından bulundukları yerden çıkarıldı.

Asar köyünde de bir vatandaş, ahırda mahsur kalan büyükbaş hayvanını kendi çabalarıyla kurtardı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Selden etkilenen Yığılca'da 36 saatte metrekareye 225 kilogram yağış düştü https://gazetebirlik.com/haber/selden-etkilenen-yigilcada-36-saatte-metrekareye-225-kilogram-yagis-dustu-7290/

Kentte dün akşamdan itibaren etkisini sürdüren kuvvetli yağış, başta Yığılca olmak üzere Akçakoca, Cumayeri, Gölyaka, Kaynaşlı ve Düzce merkezde derelerin taşmasına yol açtı.

Düzce merkezde debisi yükseldiği için güvenlik çemberine alınan Asar Deresi'nin çevresi boşaltıldı.

Karaca Deresi'nin taşması sonucu Metek TOKİ'deki konutların zemin katlarını su bastı.

Söz konusu ilçelere bağlı birçok köyde ev, bahçe ve ahırlar zarar gördü, köy yolları tahrip oldu, ekili araziler su altında kaldı.

AFAD ve Düzce Arama Kurtarma Ekibi (DAKE), köylerde mahsur kalanları kurtarmak için gün boyu seferber oldu.

"Herhangi bir can kaybı yok"

Düzce Valisi Cevdet Atay, devam eden yağışlar ve yer yer meydana gelen heyelanlar nedeniyle kapanan Düzce-Yığılca kara yolundaki çalışmaları inceledi.

Sağanak nedeniyle oluşan taşkınlardan en çok Yığılca ilçesinin etkilendiğini belirten Atay, "Yığılca'da metrekareye yaklaşık 225 kilogram civarında yağış düştü. Bu son yıllarda gördüğümüz ciddi rakamlardan birisi, 36 saatte 225 kilogram yağış. 50 kilogram da sabaha kadar bekleniyor. Yani bu yaklaşık 300 kilograma yakın bir yağış demek. Bir köyümüzde vatandaşımızın evinde çökme meydana gelmiştir. Ama herhangi bir can kaybı olmadı. Çünkü bu evler boş. Yani biz tedbirlerimizi aldık." dedi.

Düzce genelinde yağışlar neticesinde şu ana kadar herhangi bir can kaybı yaşanmadığını vurgulayan Atay, Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden yağışların devam edeceğine yönünde bilgi geldiğini söyledi.

"Dere kenarlarından uzak durun"

Atay, yağışın neden olabileceği olumsuzluklar konusunda vatandaşları uyararak, "Biz bu tehlikenin yarın öğlene kadar devam edeceğini tahmin ediyoruz. Dolayısıyla yarın öğlene kadar vatandaşlarımızın derelerden, dere kenarlarından uzak durmalarını rica ediyoruz. Bunu üstüne basa basa söylüyorum, çünkü büyük önem arz eden bir konu." diye konuştu.

Yaklaşık 400 kişinin sahada canla başla çalışmaları sürdürdüğünü dile getiren Atay, 200 iş makinesinin de kritik bölgelere acil müdahalede bulunduğunu aktardı.

Riskli bölgelerden tahliyeler sürüyor

Atay, riskli bölgelerden tahliyelerin AFAD ve jandarma koordinesinde devam ettiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 500 vatandaşımızı tehlikeli alanlardan daha güvenli alanlara tahliye etmiştik evvelki günden itibaren. Bugün de mesela 96 tarım işçimizi KYK yurtlarına yerleştirdik. Farklı yerlerde, derelerin ters tarafında bulunduğu yerlerde aldığımız vatandaşlarımız oldu. Onların da tahliyesini gerçekleştirdik."

Atay, normal zamanlarda yaklaşık 35 milyon metreküp su hacmine sahip Düzce ile Yığılca arasındaki Hasanlar Barajı'nın, son yağışlarla 82 milyon metreküp hacme ulaştığını, çevresindeki köylerde yaşayan vatandaşların tahliyeleri konusunda gerekli tedbirleri aldıklarını sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'deki sağanak kırsalda derelerin taşmasına neden oldu https://gazetebirlik.com/haber/duzcedeki-saganak-kirsalda-derelerin-tasmasina-neden-oldu-991/

Kentte gün boyu etkili olan kuvvetli yağış, Akçakoca ve Gölyaka ilçelerindeki bazı köylerde derelerin taşmasına neden oldu.

Akçakoca ilçesine bağlı Altunçay, Dereköy ve Subaşı köylerine yakın noktadan geçen derenin taşması sonucu bazı ahır ve işletmeleri su bastı.

Taşkın nedeniyle AFAD ve İl Özel İdaresi ekiplerinin çalışma başlattığı köylerde yollar tahrip oldu, ağaçlar devrildi.

Altunçay köyünde Habip Uygun'un sahibi olduğu 14 büyükbaş hayvan, köylüler tarafından kurtarıldı.

Çiftçinin 5 dönüme yakın ekili arazisi ve bostanı da taşkından zarar gördü.

Gölyaka ilçesinde de Değirmentepe, Zekeriya ve Bekiroğlu köylerinde tıkanan menfezler temizlendi.

Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan, çalışmaları yerinde inceledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de sağanak nedeniyle iş yerlerini su bastı https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-saganak-nedeniyle-is-yerlerini-su-basti-6654/

Bölgede sabah saatlerinde etkili olan yağış ilçedeki hayatı olumsuz etkiledi. Çuhallı, Yukarı Mahalle ve Deredibi mahallelerinde sokaklar suyla doldu, bazı iş yerlerini de su bastı.

Belediye ekipleri, baskınların yaşandığı sokak ve iş yerlerinde tahliye çalışması başlattı.

Akçakoca Belediye başkanı Okan Yanmaz, mahalleleri gezerek çalışmaları inceledi.

Bu arada Çuhallı Mahallesi'ndeki esnaf, iş yerlerine dolan suyu kovalarla tahliye etmeye çalıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de sağanak taşkınlara neden oldu https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-saganak-taskinlara-neden-oldu-245/

"Turuncu alarm" verilen kentte, il merkezinde bazı caddelerde su birikintileri oluştu.

Düzce Valisi Cevdet Atay, il genelindeki bütün ilçelerde kaymakamlık ve kolluk kuvvetlerini uyararak, dere yatağı ve tehlike arz eden bölgelerdeki evlerin tahliyesini sağladı.

İl genelinde yaklaşık 350 aile, misafirhane, öğretmenevleri, yurt ve okullara yerleştirildi.

Akçakoca'da merkezde birçok sokakta sağanak su taşkınına neden oldu.

İlçe merkezinde Uzunmustafa Mahallesi'nde 4 kişinin yaşadığı bir eve yıldırım isabet etti. Aile kontrol amaçlı Gençlik ve Spor Bakanlığı öğrenci yurduna yerleştirildi.

Akçakoca Belediye Başkanı Mehmet Okan Yanmaz, su baskınlarının yaşandığı ev ve sokaklarda incelemelerde bulundu.

Belediye personelini ihbar gelen adreslere yönlendiren Yanmaz, çalışmalara ekipleriyle birlikte katıldı.

Yanmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Böyle bir afet görmedim. Tüm ekiplerimiz sahada. Ben de sahada çalışmalara katılıyorum." dedi.

Köprüler zarar gördü

Gölyaka ilçesinde Melen Çayı'na bağlanan birçok derede su baskını yaşandı. Köprülerin zarar gördüğü ilçede İl Özel İdaresi ekipleri kontrol amaçlı ulaşımı kapattı.

Dere yatağındaki evlerde yaşayan vatandaşlar, Belediye ve Kaymakamlık tarafından misafirhanelerde ağırlanıyor.

Melen Çayı'nın geçtiği Cumayeri ilçesinde ise Dokuzdeğirmen ve Yeşiltepe köylerinde 30 aile evlerinden tahliye edildi.

Heyelan riski bulunuyor

Yığılca Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ekiplerince su baskını ve heyelan tehlikesi bulunan evlerde yaşayan vatandaşlar, ilçe merkezindeki yurtlara yerleştirildi.

Sel ve heyelan uyarıları yapılan ilçede ekipler teyakkuz halinde bekliyor. İhbarları değerlendirerek müdahale etmeye çalışan ekipler, vatandaşın can güvenliğini ön planda tutuyor.

Tıraşlar köyünde yaşayan vatandaşlar da köy okulunda yağışın etkisini kaybetmesini bekliyor.

Köy Muhtarı Karahan Uğurlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tehlikeli görülen bölgelerden vatandaşların tahliye edildiğini söyledi.

Erenler Mahallesi'ndeki köy konağında vatandaşları misafir ettiklerini belirten Uğurlu, "Heyelan riski bölgemizde mevcut. Turuncu koda geçildi." dedi.

Köy konağında misafir olan Sami Yerlikaya ise "AFAD ve muhtarımızın uyarılarını dikkate alarak buraya geldik. Kendimizi burada daha güvende hissediyoruz. Devletimizden, milletimizden Allah razı olsun." diye konuştu.

 Sağanak nedeniyle mahsur kalan 9 kampçı kurtarıldı

Sarıkaya köyü Sarıkaya Mağarası'nın içinden geçen derenin döküldüğü alanın yakınlarına kamp kuran öğrenci grubu, bölgede etkili olan yağışlar nedeniyle bölgede mahsur kaldı.

Telefonla yardım isteyen 9 kişilik ekip için harekete geçen Yığılca Kaymakamlığı Afet Acil Sosyal Yardım (ASYA) ekipleri ve İlçe Jandarma Komutanlığı personeli bölgeye ulaşarak 9 kişiyi mahsur kaldıkları bölgeden aldı.

Kampçılar, ilçe merkezine getirilerek öğrenci yurduna yerleştirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Anadolu Otoyolu'nun Düzce kesiminde zincirleme trafik kazası ulaşımı aksattı https://gazetebirlik.com/haber/anadolu-otoyolunun-duzce-kesiminde-zincirleme-trafik-kazasi-ulasimi-aksatti-458/

Otoyolun Ankara yönü Yeşilyayla mevkisinde Yücel B. idaresindeki 59 FB 336, Hakan A'nın kullandığı 06 DMS 368, Haydar C. kontrolündeki 34 CVD 663 ve Serhat A. yönetimindeki 57 KC 112 plakalı otomobillerin karıştığı zincirleme kaza meydana geldi.

İhbar üzerine olay yerine polis, jandarma, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Yaralanan sürücüler Hakan A. ve Haydar C. ile Şuayip P, sağlık personelinin ilk müdahalesinin ardından Atatürk Devlet Hastanesi ile Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesine kaldırıldı.

Kaza nedeniyle yaklaşık 20 dakika ulaşıma kapanan yolda trafik akışı, tek şeritten kontrollü olarak sağlanmaya başlandı. Yolun trafiğe kapanması sonucu bölgede araç kuyruğu oluştu.

Öte yandan, yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki başka bir kazaya müdahale eden ekipler de bölgeye geldi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Oy kullanmaya gelinlik ve damatlıkla geldiler https://gazetebirlik.com/haber/oy-kullanmaya-gelinlik-ve-damatlikla-geldiler-9694/

Akşam saatlerinde düzenlenecek düğün töreni öncesi gelinlik ve damatlıkla merkeze bağlı Karaca Mahallesi'ndeki 100. Yıl Ortaokulu'na gelen Özge (23) ve İsmail (24) Çoban çifti, kayıtlı oldukları sandıkta oy kullandı.

Özge Çoban, gazetecilere, "Düğünümüz seçim gününe denk geldi. Böyle nasipmiş. Vatanımıza milletimize hayırlı olsun. Bugüne denk gelmesi bizim için ayrı bir anı oldu. İleride çocuklarımıza anlatacağımız anımız oldu." dedi.

İsmail Çoban da düğünlerinin seçim gününe denk gelmemesi için uğraştıklarını ancak ikinci tura kalınca da ertelemediklerini anlatarak, "Nasip böyleymiş. Vatanımıza milletimize hayırlı olsun. " diye konuştu.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'deki araştırma merkezinde "arı zehri"nin epilepsi tedavisinde etkisi ortaya kondu https://gazetebirlik.com/haber/duzcedeki-arastirma-merkezinde-ari-zehrinin-epilepsi-tedavisinde-etkisi-ortaya-kondu-6962/

Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi'nde (DAGEM) bilim insanları, yaptıkları araştırmalarla "arı zehri"nin epilepsi hastalığında alternatif ve tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak uygulanabileceğini gösterdi.

DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, arıların önemini daha iyi anlatabilmek, insanların bilinçlenmesini sağlayabilmek için 20 Mayıs'ın "Dünya Arı Günü" ilan edildiğini söyledi.

Arının öneminin her gün farkında olarak yaşanması gerektiğini belirten Kekeçoğlu, "Arı çevreyle bir bütün. Arı, çevreye polenizasyon katkısı veriyor, tozlaşma yaparak aslında sürdürebilirliği sağlıyor. Arının hem sürdürebilir çevre hem sürdürebilir tarım hem de bitkisel üretim anlamında katkısı vazgeçilmezdir. Bugün bitki ve gıdaların yüzde 90'ı tozlaşmayla çoğalıyor. Bu bitkilerde tozlaşmanın yüzde 70'i ise arılar tarafından sağlanıyor. Arılar olmasa şu an yediğimiz gıdalar olmaz. Arı, bu denli önemli bir canlıdır." diye konuştu.

Kekeçoğlu, iklim değişikliği ve gıda sorunlarının çözümünün arılar olduğu görüşünü dile getirerek, şöyle devam etti:

"Arıları yok etmememiz gerekiyor. Şu an çevreye verdiğimiz zarar nedeniyle arıları yok ediyoruz. Lütfen özellikle tarımsal ilaçlamaya özen gösterelim. Tarımsal ilaçlama yaparken arılara zarar vermeyecek ilaçları tercih etmek birincil önceliğimiz olsun. Tarımla uğraşanlara mesaj vermek istiyorum; tabii ki tarım vazgeçilmezimiz ama bunu yaparken çevreye en az zarar verecek seçimleri yaparsak arıları korumuş oluruz. Arılar var oldukça, sürdürülebilir oldukça ancak yaşam var olabilir. Çevreye karşı saygılı ve duyarlı olmayı başardığımızda arılarda sürdürebilirliği sağlayabiliriz."

- "Toplumda doğal tedavi yöntemine eğilim var"

Arıların tozlaşmaya verdiği katkının yanı sıra insanlara sağlık anlamında da çok ciddi katkıları olduğuna işaret eden Kekeçoğlu, "Arı ürünlerinin normal gıda tüketiminin yanı sıra birçok sağlık sorununa çözüm olduğu ve gelecekte de olacağı şimdiden bilim insanları tarafından söyleniyor ve yapılan çalışmalarla gösteriliyor." dedi.

Kekeçoğlu, DAGEM olarak bu alanda birçok çalışma yaptıklarını anlatarak, özellikle arı zehriyle ilgili yürüttükleri çalışmaların kendilerine bile "inanılmaz" geldiğini kaydetti.

Arı zehrinin epilepsi üzerindeki etkisini araştırdıklarını aktaran Kekeçoğlu, "Son çalışmamız ve tamamlanmış bir çalışma. Epilepsinin şu an halihazırda bir tedavisi var ancak toplumda doğal tedavi yöntemine eğilim var. Arı ürünleri doğal ve hiçbir yan etkisi olmayan ürünler. Arı zehrinin epilepsi tedavisinde son derece etkili bir ürün olduğunu ortaya koyduk. Bunu makale haline de getirdik." ifadelerini kullandı.

Kekeçoğlu, bundan sonraki çalışma alanlarının Parkinson ve Alzheimer olacağını belirterek, "Arı zehrinin sistemik ve genetik hastalıklara etkisinin yanı sıra dermatolojik hastalıklara karşı da çok iyi bir ürün olduğunu gördük. Yaptığımız bir diğer çalışmada da hem anti aging (yaşlanma karşıtı) hem de akne tedavisinde arı zehrinin mükemmel bir ürün olduğunu ortaya koyduk. Bunlar tamamlanmış, bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuş ve bilimsel makaleleri yapılmış çalışmalar. Arı zehrinin gençleştirici etkisi mükemmel fakat bu sürekli kullanımla sağlanabiliyor. 'Bir kere kullandım fayda görmedim.' söylemi yerine sürekli kullanımla inanılmaz faydalar sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de motosikletin yayaya çarptığı kazada 3 kişi öldü https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-motosikletin-yayaya-carptigi-kazada-3-kisi-oldu-2896/

Enes Eren (23) yönetimindeki plaka tescili bulunmayan motosiklet, Düzce-Yığılca bağlantı yolunun Güneyaltı mevkisinde yolun karşısına geçmeye çalışan Ali Acar'a (60) çarptı.

Çarpmanın etkisiyle devrilen motosikletin sürücüsü Eren ile yolcu Ömer Faruk Baltacı (25) ve Acar yaralandı.

İhbar üzerine kaza mahalline gelen sağlık ekipleri, Eren'in hayatını kaybettiğini belirledi.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne ağır yaralı olarak kaldırılan Baltacı ve Acar da burada yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Öte yandan, kaza yol kenarındaki bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde hızla ilerleyen motosikletin yolun karşısına geçmeye çalışan Ali Acar'a çarptığı görülüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Efteni Gölü havzası son yağışlarla suya doydu https://gazetebirlik.com/haber/efteni-golu-havzasi-son-yagislarla-suya-doydu-9335/

Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan, AA muhabirine, dağlardaki karların erimesi ile yağışların havzadaki su miktarını arttırdığını söyledi.

Toprağın suya doyduğunu dile getiren Demircan, "Buradan çıkan ve Melen Havzası'na giren su İstanbul'a gidiyor. Bölgemizdeki tüm akarsular ve dereler Efteni havzasına karışır. Burası ileride belki de Edirne, Bursa, İzmir, İstanbul ve Trakya bölgelerinin su havzası olacak." diye konuştu.

Demircan, İstanbul'a su sağlayan Hasanlar Barajı'nda da su seviyesinin yüzde 100'e ulaştığını aktararak, "Yağışlar, Melen Havzası'ndan İstanbul'a giden su ile o bölgedeki barajların su seviyesi ve doluluk oranını arttırır. İstanbul'da ve Marmara Bölgesi'nde inşallah bu yıl su sıkıntısı olmaz. En azından biz Melen'in debisinden bunu fark ediyoruz." şeklinde konuştu.

Melen'in suyunun bir kısmının devasa borularla İstanbul'daki barajlara taşındığını anlatan Demircan, Melen Barajı'nın tamamlanmasıyla su tutumunun daha da artacağını kaydetti.

Sulak alanın genişliği büyütülecek, taşkın zararları asgariye indirilecek

DSİ Düzce 55. Şube Müdürü Deniz Yıldız da Efteni Gölü'nde toplanan suyun Büyük Melen Çayı vasıtasıyla Melen Barajı ve Karadeniz'e döküldüğünü, çay üzerinde de Melen Barajı'nın bulunduğunu anımsattı.

Yıldız, yağışların etkisiyle gölde taşkın dönemine girildiğine değinerek, son yıllarda yaşanan taşkınlarda tarım arazilerinin ciddi zarar gördüğünü aktardı.

DSİ Ankara 5. Bölge Müdürlüğü olarak projeyi geliştirdiklerinden bahseden Yıldız, "Düzce Efteni Gölü Islahı Projesi sayesinde hem sulak alanın genişliği büyütülecek hem de taşkın zararları asgariye indirilecek." dedi.

Yıldız, yapılan çalışmalarla, şu an 200 hektar su toplama alanına sahip gölü, 1960'lı yıllardaki yaklaşık 300 hektarlık canlı durumuna getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Efteni Gölü Islahı Projesi

Melen Çayı'nın da doğuş noktası havza, kuş cenneti ve su rezervuar alanı olması dolayısıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar ile Devlet Su İşleri (DSİ) sorumluluk sahasında bulunuyor.

DSİ 55. Bölge Düzce Şube Müdürlüğü, Düzce Valiliği, Düzce Üniversitesi, Gölyaka Belediyesi ve İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) işbirliğinde yürütülen Efteni Gölü Islahı Projesi kapsamında 200 hektarlık mevcut su toplama alanının 300 hektara çıkarılması hedefleniyor.

Yüzde 54 fiziki ilerleme kaydedilen ve 2017'den bu yana devam eden projeyle, su miktarının arttırılması ve bölgedeki tarım arazilerine zarar verebilecek olası taşkınların asgari düzeye indirilmesi amaçlanıyor.

Ayrıca zengin kuş ve endemik bitki türlerine ev sahipliği yapan havzanın, bu kapsamda korunmasının yanı sıra ziyaretçiler için çevre düzenlemesi ve göl etrafında gezi alanlarının oluşturulması planlanıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Karadeniz'de yunusların bota eşlik etmesi görüntülendi https://gazetebirlik.com/haber/karadenizde-yunuslarin-bota-eslik-etmesi-goruntulendi-8411/

Akçakoca açıklarında zodyak bot ile gezintiye çıkan grup, bir süre sonra yunus sürüsünün botla aynı yönde geldiğini fark etti.

Bu anları kaydeden vatandaşın cep telefonu kamerasına yansıyan görüntülerde, bota eşlik eden yunusların su yüzeyine çıkıp dalma hareketleri ve bir süre sonra gözden kaybolmaları yer alıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce yaylalarında baharın renkleri kendini gösterdi https://gazetebirlik.com/haber/duzce-yaylalarinda-baharin-renkleri-kendini-gosterdi-309/

Rakımın 1200 ila 1800 arasında değiştiği Balıklı, Derebalık, Güzeldere, Samandere, Odayeri ve Sinekli yaylaları, açan çeşit çeşit çiçeklerle süslendi.

Aylardır bölgeye hakim olan beyaz örtünün düzlük alanlardan dağların eteklerine doğru çekilmesiyle ortaya çıkan doğal güzellik, adeta ilkbaharda yaşanan hareketliliği anlatıyor.

Sarı, mor ve kırmızı tonların yoğun görüldüğü yaylalar, doğa tutkunlarını ağırlamasının yanı sıra ramazan ayının ardından kent merkezi ve köylerden çıkacak yöre halkını bekliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hasanlar Barajı son yağışlarla suya doydu https://gazetebirlik.com/haber/hasanlar-baraji-son-yagislarla-suya-doydu-4995/

Sulama ve taşkın kontrolü amacıyla 1972'de Yığılca ilçesi Küçük Melen Çayı üzerinde inşa edilen baraj, 80 metre yüksekliğe ve 1 milyon 651 bin metreküp su kapasitesine sahip.

Bu özelliğiyle kentte bulunan 2 aktif barajın büyüğü olan Hasanlar Barajı, 26 bin 450 hektarlık alana sulama hizmeti veriyor.

Düzce Ovası'nda yürütülen tarımsal faaliyetlere önemli katkı sağlayan baraj, aynı zamanda Melen Havzası içerisinde yer almasıyla İstanbul'un içme suyu ihtiyacının da bir bölümünü karşılıyor.

Kentte aktif tarım yapılan 30 bin dönüm arazinin yüzde 45'ine su temini sağlayan barajda doluluk, nisan ayı başından bu yana etkili olan yağışlar ve yüksek kesimlerde eriyen kar sularıyla yüzde 100'e ulaştı.

"Çok şükür istediğimiz yağışları aldık"

Devlet Su İşleri (DSİ) 55. Bölge Düzce Şube Müdürü Deniz Yıldız, AA muhabirine, son yıllardaki mevsim değişikliğinden Düzce'nin de etkilendiğini söyledi.

Şubat ayı sonuna kadar barajlardaki doluluğun yüzde 50 seviyelerde olduğunu aktaran Yıldız, "Şu an hem Hasanlar Barajı'mız hem de Akçakoca Barajı'mızda doluluk yüzde 100'lerde. Çok şükür istediğimiz yağışları aldık. Bahar aylarında yağışları bekliyoruz ve bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz." diye konuştu.

Yıldız, Düzce'nin, İstanbul'a içme suyunun bir kısmını sağlayan Melen Havzası içerisinde yer aldığını dile getirerek, "Mayıs ayında sulama sezonumuz açılıyor. Bu yıl sulama anlamında bir sıkıntımız yok çünkü barajımız tam kapasite dolu. Tarımsal anlamda bir sıkıntı öngörmüyoruz. Çiftçilerimizin de sulama anlamında sıkıntısız bir sezon geçireceğini düşünüyoruz. Açıkçası herhangi bir sorun beklemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Geçen birkaç yılda Düzce'de büyük sel ve taşkınların yaşandığına değinen Yıldız, "Bunlar yıl ortalamasına göre aslında çok büyük yağışlar değildi. Bunlara çok kısa sürede yağan 'mevzi' yağışları diyoruz. Belki bir ayda yağacak yağışın birkaç saat veya birkaç dakikaya sığdığını görüyoruz. Bizi en çok sıkıntıya sokan da bu 'mevzi' ve lokal yağışlar. Fakat genel ortalamada çok ciddi değişiklikler yok." dedi.

Yıldız, İstanbul'un içme suyunun bir kısmının Hasanlar Barajı'ndan sağlandığını belirterek, "Diğer büyük kısmı İstanbul'daki barajlardan sağlanıyor. İstanbul için kuraklık yorumu yapmak çok doğru olmayabilir. Fakat bizim bölgemiz ve Düzce özelinde ise böyle bir sıkıntı görülmüyor. Hasanlar Barajı, içme suyu, sulama ve enerji üreten bir baraj ve sıkıntı görülmüyor şu an için." değerlendirmesinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yolunu şaşırıp yorgun düşen martı emin ellerde https://gazetebirlik.com/haber/yolunu-sasirip-yorgun-dusen-marti-emin-ellerde-2801/

Güzergahı kullanan bir sürücü, 5 gün önce yol kenarında bitkin halde bir martı olduğunu fark etti.

Sürücünün durumu yetkililere bildirmesi üzerine martı, Düzce Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkililerince teslim alındı.

Koruma altına alınan martının bakımını Müdürlükte görevli veteriner hekim Zeynep Hızal ve Murat Ünlü üstlendi.

Özel olarak hazırlanan alanda özenle bakılan martı, rehabilitasyon sürecinin ardından yeniden doğal yaşam alanına salınacak.

"Toparlama sürecine giriyoruz"

Hızal, AA muhabirine, martının duyarlı bir kişi tarafından bitkin halde bulunmasının ardından kendileriyle iletişime geçilmesi üzerine tedavi sürecinin başladığını söyledi.

Martıyı muayene ettiklerini aktaran Zeynep Hızal, "İç parazit ve dış parazit mücadelesi yaptık, sonrasında serum tedavisi uyguladık. Yorgun, bitkin bir şekilde gelmişti fakat şu anda toparlama sürecine giriyoruz." dedi.

Hızal, martının tedavi sürecinden bahsederek "Şu anda dış besin almaya başladı, doğal beslenme sürecinde. Toparlandığında onu doğal hayatına bırakmayı düşünüyoruz. Martılar deniz ürünleriyle beslenir, biz de onu balıkla besliyoruz. Martımız denizden yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta bulundu. Bu yüzden Karadeniz kıyı ilçesi Akçakoca'dan geldiğini düşünüyoruz. İyi giden tedavi sürecini kısa sürede tamamlayarak onu tekrar doğal ortamına bırakacağız." diye konuştu.

"Hayvanlarımızın bakım tedavi ve rehabilitasyonlarını yapıyoruz"

Murat Ünlü de geçen yıl Müdürlüğe getirilen ayı, çakal, tilki, baykuş, atmaca gibi 42 farklı yaban hayvan türüne müdahale edildiğini kaydetti.

Ünlü, 2022'de 134 yaralı yaban hayvanından 73'ünün tedavilerinin ardından doğaya salındığını aktararak "Bize yaralı yaban hayvanlarımız gelmeye devam ediyor. Bizler de bu hayvanlarımızın bakım tedavi ve rehabilitasyonlarını yapıyoruz burada." dedi.

Nisan ve mayıs aylarının karacaların üreme dönemi olduğunu işaret eden Ünlü, "Bu aylarda vatandaşlar ormanda karaca yavrusu gördüklerinde dokunmasınlar, almasınlar. Bu hayvanlar yavrularını güvenli bir yere bırakıp beslenmeye çıkıyorlar. Gözlemlesinler 6-12 saat içerisinde gelmezlerse yavru, yaralı ve bitkin durumdaysa bizlere getirsinler veya bizleri arasınlar." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Deprem bölgesinden gelen 114 kişi Düzce'de KYK yurduna yerleştirildi https://gazetebirlik.com/haber/deprem-bolgesinden-gelen-114-kisi-duzcede-kyk-yurduna-yerlestirildi-671/

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ile Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen illerde enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken birçok depremzedeye, Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğüne bağlı yurtlarda barınma imkanı sağlanıyor.

Ankara'dan ve farklı noktalardan otobüsle Düzce'ye getirilen 114 depremzede daha Zahid'ül Kevseri Kız Öğrenci Yurdu'na yerleşti.

Kentte yeni gelenlerle birlikte 3 bin 207'si yakınlarının yanında, 70'i öğretmenevlerinde, 508'i KYK yurtlarında, 67'si oteller ve apartlarda olmak üzere toplamda 3 bin 852 depremzede misafir ediliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de selin ardından zarar gören su hattı yenileniyor https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-selin-ardindan-zarar-goren-su-hatti-yenileniyor-7464/

Selde zarar gören regülatöre ek olarak hazırlanan yeni su alma regülatörünün, şehrin 30 yıllık su ihtiyacını karşılayacak kapasitesi bulunacak.

Yaz aylarında tamamlanması planlanan çalışma kapsamında, hatlara bağlı toplam 5 bin 650 metre çelik boru isale hattı, terfi istasyonu ve 1000 metreküp kapasiteli su deposu inşa edilecek.

Belediye Başkanı Faruk Özlü, Beyköy beldesindeki yeni regülatör ve depo alanının temel atma töreninde, yapımına başlanan hattın kalıcı bir yatırım olduğunu belirterek, "Bunu projelendirirken Düzce nüfusunun her yıl yüzde 2 arttığını, önümüzdeki 35-40 yıl boyunca bu artışı hesaba kattık ve içme suyu ihtiyacımızı ona göre planladık." dedi.

Törene, Düzce Valisi Cevdet Atay, DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu, ilçe belediye başkanları, protokol üyeleri ve davetliler katıldı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de 1639 şişe sahte içki ele geçirildi https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-1639-sise-sahte-icki-ele-gecirildi-8871/

Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince yeni yıl öncesi, alkol kaçakçılığı ve sahteciliği üzerine çalışma yürütüldü.

Teknik ve fiziki takibin ardından kentte faaliyet gösteren bir büfe ve bu iş yerine ait depoya baskın yapıldı.

Depodaki aramalarda 1639 şişe sahte içki ele geçirildi.

Soruşturma kapsamında 1 kişi hakkında 5607 sayılı Kaçakçılık Kanununa muhalefet suçundan adli işlem yapıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Anadolu Otoyolu'nun Düzce kesiminde sis görüş mesafesini düşürdü https://gazetebirlik.com/haber/anadolu-otoyolunun-duzce-kesiminde-sis-gorus-mesafesini-dusurdu-3128/

Otoyolun Ozanlar, Turaplar, Bataklıçiftlik, Hatıplar, Sinirci, Otluoğlu, Küçük ve Büyük Melen ile Düzce gişeleri mevkilerinde sabah saatlerinde etkisini artıran sis nedeniyle görüş mesafesi azaldı.

Güzergahı kullanan sürücüler, yolda dikkatli ilerledi. Bölgede görev yapan polis ekipleri, sürücüleri yakın takip ve hız yapmamaları konusunda uyardı.

Öte yandan, sis kent merkezinde de etkili oluyor. Hava sıcaklığı sıfırın altında 3 derece olarak ölçülürken, kırağı oluştuğu görüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de ağır hasarlı 383 konutun yıkımı gerçekleşti https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-agir-hasarli-383-konutun-yikimi-gerceklesti-1662/

Valilikten yapılan açıklamada, depremin ardından geride kalan 28 günde sahada yürütülen çalışmaların verileri paylaşıldı.

Açıklamada, merkez üssü Gölyaka ilçesi olan 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından 21 Aralık itibarıyla sahada aktif olarak 1001 personel ile 192 aracın görev yaptığı belirtildi.

Çadır alanlarında 2 bin 786 kişinin barındığı aktarılan açıklamada, "Bireysel ve toplu alanlarda kurulan konteyner sayısı 420'ye ulaşmış, 791 ağır hasarlı konuttan 645 konut tahliye edilmiş, 383 konutun yıkımı gerçekleştirilmiştir" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, 144 konutun tahliyesine devam edildiği belirtilerek şu bilgilere yer verildi:

"Merkez ve ilçelerde yurt ve pansiyonlarda kalan toplam kişi sayısı 30'dur. 8 Yemek dağıtım noktasında vatandaşlarımızın yanında olmaya devam ediyoruz. Kent genelinde 19 bin 650 haneye bina hasar ödemeleri, 10 bin 533 kişiye ise eşya zararı ödemesi gerçekleştirilmiştir. Ödemelerimiz ve diğer çalışmalarımız devam etmektedir."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de depremin izleri siliniyor https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-depremin-izleri-siliniyor-1054/

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, depremin ardından yapılan incelemelerde şu ana kadar 899 konutla ilgili yıkım kararı verildi.

"Acil yıkım" kararı verilen 211 konutun yıkımı tamamlanırken, belirlenen ve çevre güvenliği alınan diğer binalarda çalışmalar devam ediyor.

Bakanlık tarafından evi yıkılan ve yıkılacak vatandaşlara, konteyner veya kira yardımları sürüyor.

Cumayeri ilçesinde iki katlı evi yıkılan Mensur Demirel,  yetkililerin depremin ardından evine gelerek incelemelerde bulunduğunu söyledi.

Demirel, evle ilgili yıkım kararı verildiğini aktararak, "Devletimiz bizlere kira yardımı verdi. Baba evimiz sonucunda, ben de biraz duygulanıyorum yıkılırken. Canımıza bir şey gelmesin, sonuçta hasarlı ve yıkılacak." diye konuştu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de deprem nedeniyle ara verilen eğitim yeniden başladı https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-deprem-nedeniyle-ara-verilen-egitim-yeniden-basladi-1264/

Düzce'de 319 devlet okulu, 38 özel okulda eğitim gören öğrenciler, bu sabah yeniden sınıflarına döndü.

Bu haftayı serbest kıyafet ve devamlılık zorunluğu olmadan geçirecek öğrenciler için müfredatın dışında depremden kaynaklı panik, kaygı gibi durumlara yönelik uzman ekip ve öğretmenler nezaretinde psikososyal destek ve rehberlik hizmetleri verilecek, sosyal etkinlikler düzenlenecek.

İl Milli Eğitim Müdürü Tamer Kırbaç, öğrencilerin yeniden ders başı yapmasının heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Bugün 73 bin 303 öğrencinin öğretmenleriyle tekrar buluştuğunu aktaran Kırbaç, "Deprem sonrası hep birlikte bir travma atlatıyoruz. Rehber öğretmen, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığımızın uzmanlarının önerisiyle bu travmayı en iyi atlatmanın yolu; okulda olmak. Öğrenci ve öğretmenlerimizin, bu öneri doğrultusunda okula dönmeleri tavsiye edildi." dedi.

Valiliğin aldığı kararla bu haftanın çok fazla derslere ağırlık verilmeden geçirileceğini anlatan Kırbaç, "Bu hafta çocuklarımızı okula ve derslere motive etmek anlamında daha çok sosyal ve kültürel etkinlikleri hem okulumuzda hem de okul bahçemizde düzenleyeceğiz. Psikososyal uzman ekiplerimizle rehber öğretmenlerimizle öğrencilerimize destek olmaya çalışacağız. Biraz okullarımızdan uzak kaldık. Toparlanmamız lazım, bu haftayı toparlanarak geçireceğiz. Öğrencilerimizin bu süreçten çok etkilenmeden, derslerden uzak kalmadan geçirmelerini sağlayacağız. Duydukları kaygı nedeniyle okula gelmek isteyemeyen öğrencilerimiz ise devamsız sayılmayacak." ifadelerini kullandı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de depremde ağır hasar gören binaların yıkım işlemi sürüyor https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-depremde-agir-hasar-goren-binalarin-yikim-islemi-suruyor-2986/

Kaynaşlı ilçesine bağlı Fındıklı köyünde Mehmet Arslan'a ait ağır hasarlı tek katlı müstakil evin yıkılması için harekete geçildi.

Bunun üzerine bölgeye giden jandarma ve zabıta ekipleri, evin çevresinde güvenlik önlemi aldı.

Ekipler, daha sonra iş makinesiyle evin yıkılması için çalışma başlattı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne bağlı ekiplerin tespit ettiği ağır hasarlı binaların yıkım çalışmaları 27 Kasım'dan bu yana devam ediyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de deprem nedeniyle ara verilen eğitime yarın devam edilecek https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-deprem-nedeniyle-ara-verilen-egitime-yarin-devam-edilecek-4158/

Düzce Valisi Cevdet Atay, kentte meydana gelen 5,9 şiddetindeki deprem nedeniyle ara verilen eğitime, yarın devam edileceğini bildirdi.

Atay, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, kentte 23 Kasım'da meydana gelen 5,9 büyüklüğünde depremin ardından eğitime ara verildiğini hatırlattı.

Okulların yarın açılacağını bildiren Atay, "Öğrencilerimizin güvenliği bizim önceliğimizdir. Tüm okul binalarımız Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı denetim ekipleri tarafından detaylı bir şekilde incelenmiş, güvenli olduğu tespit edilmiş ve raporlar ilgili kuruma sunulmuştur." ifadelerini kullandı.

Atay, öğrencilerin yaşadığı korku ve endişenin giderilmesi için öğretmenler ve uzmanlar tarafından sosyal aktivite ve rehberlik hizmetlerine ağırlık verileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Zaruri sebeplerle okula gelemeyen öğrencilerimiz izinli sayılacaktır. Bu dönemde öğrencilerimiz serbest kıyafetle okula gelebilecektir. Okula dönüş ve uyum sürecini en sağlıklı şekilde geçirmek için gerekli tüm tedbirler alınmıştır."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'nin Gümüşova ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem https://gazetebirlik.com/haber/duzcenin-gumusova-ilcesinde-41-buyuklugunde-deprem-3468/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Gümüşova olan 4,1 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 14,2 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de deprem yaralarının sarılması için 6 ay süreyle 200 kişiye istihdam https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-deprem-yaralarinin-sarilmasi-icin-6-ay-sureyle-200-kisiye-istihdam-5428/

Düzce'de Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında 6 ay süreli 200 kişinin işe alınacağı bildirildi.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 23 Kasım 2022'de Gölyaka'nın Sarıdere köyü merkez üssünde meydana gelen deprem nedeniyle il genelinde birçok binada hasar meydana geldiği anımsatılarak, hasar tespit çalışmalarının hızla devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, deprem sonrası hasar gören kamusal altyapının hızlıca toparlanması için sahada daha fazla insan gücüne ihtiyaç duyulduğundan Düzce Valisi Cevdet Atay'ın talimatıyla Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünden talep edilen 200 kişilik TYP kontenjanının kabul edildiği aktarıldı.

İl merkezi ve ilçelerde kamusal altyapının iyileştirilmesi, çadır alanları ve konteynır alanlarının oluşturulması ve temizliği, hasarlı binaların onarım çalışmaları ve gerekli görülen alanlarda destek hizmeti sağlaması amacıyla 6 ay süreyle istihdam edilecek 200 kişilik kontenjan için başvuruların 3-7 Aralık'ta yapılacağı ifade edilen açıklamada, personelin 15 Aralık'ta başlayacağı duyuruldu.

Açıklamada, müracaatlarını ALO 170 iletişim hattı veya İŞKUR internet sayfası üzerinden (https://esube.iskur.gov.tr/) yapabileceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Program süresince, çalışanlara asgari ücret üzerinden aylık olarak ödeme yapılacak. Müracaatçıların hane gelirlerine bakılacaktır. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre müracaatçıyla aynı evde ikamet eden yakınlarının aylık gelirlerinin brüt asgari ücret tutarının 1,5 katını geçmeme şartı aranacaktır. Bu tutarın üzerinde hane geliri olanlar programa kabul edilmeyecektir. Aktif sigortalı olanlar, vergi mükellefi olup işveren statüsünde BAĞ-KUR’lu olanlar, daha önceki programlardan mazeretsiz ayrılanlar, yasaklı durumdakiler, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan kişiler programa katılamazlar."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce Valisi Atay: Depremin ardından kente ulaşan 290 konteynerden 169'unun kurulumu tamamlandı https://gazetebirlik.com/haber/duzce-valisi-atay-depremin-ardindan-kente-ulasan-290-konteynerden-169unun-kurulumu-tamamlandi-2855/

Düzce Valisi Cevdet Atay, depremin ardından kente ulaşan 290 konteynerden 169'unun kurulum işleminin tamamlandığını bildirdi.

Vali Atay, yaptığı yazılı açıklamada, 23 Kasım'da merkez üssü Gölyaka olan 5,9 büyüklüğündeki depremin 9. gününde, depremde yaralanan 39 yaralıdan 38'inin taburcu olduğunu, 1'inin tedavisinin devam ettiğini belirtti.

1 Aralık tarihi itibarıyla sahada aktif olarak toplam 2 bin 984 personel ve 780 aracın görev yaptığını vurgulayan Atay, kurulan çadır alanlarında ise şu an 7 bin 438 kişinin barındığını ifade etti.

Atay, depremin ardından 290 konteynerin bölgeye ulaştığını aktararak, şunları kaydetti:

"Konternerlerden 169'unun kurulum işlemleri tamamlanmıştır. Ayrıca Çilimli ilçesinde 42 (39 Yaşam Konteyneri, 3 Ofis ve Sosyal Donatı Konteyneri) konteyner kapasiteli, Gölyaka ilçesinde 30 konteyner (26 Yaşam Konteyneri, 4 Ofis ve Sosyal Donatı Konteyneri) kapasiteli geçici konaklama merkezi kurulum işlemleri başlatılmıştır. Merkez ve ilçelerde spor salonu, yurt ve pansiyonlarda kalan toplam kişi sayısı 388'dir. 7 ikram aracı, 6 mobil mutfakla aracı desteği ile 28 yemek dağıtım noktasında vatandaşlarımızın yanında olmaya devam ediyoruz."

Hasar tespit ve yıkım çalışmaları hakkında da bilgiler veren Atay, "01 Aralık 2022 tarihi itibarıyla tespit edilen 727 acil, ağır, yıkık binadan, 82'si yıkılmıştır. Çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam etmektedir. Ağır hasarlı camiler için 11 çadır talep edilmiş olup kurulum işlemleri tamamlanmıştır. Şu ana kadar çatı hasarlarıyla ilgili gelen ihbarlarımıza hızlı bir şekilde müdahale edilmiştir. Merkez ilçemizde 187, Cumayeri'nde 17, Gölyaka'da 23, Çilimli'de 25, Gümüşova'da 49 ihbar aldık. Yeni gelen başvurularla birlikte Merkez ilçede 8 çatının tamirine başlanmış olup diğer bütün ilçelerimizde çatıların tamiri tamamlanmıştır." açıklamasında bulundu.

Bölgeye 81 hayvan çadırı sevk edildi

Atay, eşyaları zarar gören ve konutları ağır hasarlı olarak tespit edilen vatandaşlara da bilgilendirme mesajlarının gönderildiğini dile getirerek, şu bilgileri paylaştı:

"Afet Psikososyal Grubu tarafından bölgede 17 bin 776 kişiye psikososyal destek hizmeti sunulmuştur. Düzce ilimizde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü 270 personel ile sahada psikososyal destek için çalışmalarını sürdürmektedir. Ardahan İl AFAD Müdürlüğünden 81 hayvan çadırı bölgeye sevk edilmiştir. AFAD koordinesinde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile işbirliği içinde 4 hayvan çadırının kurulumu yapılmıştır. Gölyaka'da (1), Merkez'e bağlı Ağa Mahallesi'nde 3 hayvan çadırı kuruldu."

Depremin yaşandığı ilk andan itibaren devletin, vatandaşların barınma, gıda, acil sağlık, psikososyal destek gibi tüm ihtiyaçları için seferber olduğunu belirten Atay, depremin yaralarının sarılması için kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının, tüm imkanları ile vatandaşların yanında olduğunu aktardı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce Valiliğinden "deprem sonrası yüksek kira talebi" açıklaması https://gazetebirlik.com/haber/duzce-valiliginden-deprem-sonrasi-yuksek-kira-talebi-aciklamasi-8590/

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, kentte 23 Kasım'da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremde can kaybının yaşanmamış olmasının ve vatandaşların sağ salim evlerinden tahliye olabilmesinin sevindirici olduğu belirtildi.

Depremin yaşandığı ilk andan itibaren devletin, vatandaşların barınma, gıda, acil sağlık, psikososyal destek ve buna benzer tüm ihtiyaçları için seferber olduğu, depremin yaralarının sarılması için kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının tüm imkanlarıyla kente yardıma geldiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Tüm bu dayanışma ve beraberlik örneklerinin yanında 23 Kasım'da ilimizde yaşanan deprem sonrası, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerince yapılan ilk incelemeler sonucu bazı binalarımızda ağır hasar olduğu ve ağır hasarlı binaların acilen boşaltılması gerektiği yönünde kararlar verilmektedir. Ağır hasarlı binaların boşaltılması için kurumlarımızca gerekli lojistik ve personel desteği sağlanmaktadır.

Tüm bunların yanı sıra deprem sonrası kiralık mesken ve iş yerleri sahiplerinin hem mevcut kiracılardan hem de yeni ev kiralamak isteyen vatandaşlarımızdan yüksek meblağlarda kiralar istenildiği şikayetleri ilgili birimlere ulaşmaktadır. Hepimizin bildiği üzere Borçlar Kanununun geçici 1. maddesine istinaden yıllık kira artışları bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılabilir hükmü bulunmaktadır. Düzceliler olarak birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bu zor günlerimizde, birbirimize destek olmak önem arz etmektedir."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce Belediye Başkanı Özlü: Hasarsız evinizde kalmaktan korkmayın https://gazetebirlik.com/haber/duzce-belediye-baskani-ozlu-hasarsiz-evinizde-kalmaktan-korkmayin-2083/

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:

"Sevgili Düzceli kardeşlerim, eviniz devletin hasar tespit ekipleri tarafından 'hasarsız' olarak tespit edilmiş ise lütfen çadıra çıkmayın, çadırda kalmayın. Hasarsız evinizde kalmaktan korkmayın. Devletimizin mühendis ve teknikerlerinin tespitlerine güvenin."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de depremde hasar gören Sarıdere Köyü Camisi yıkıldı https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-depremde-hasar-goren-saridere-koyu-camisi-yikildi-4906/

İl Özel İdaresi ekipleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerinin 24 Kasım'da yıkım kararı almasının ardından yıkım çalışması başladı.

Çevrede güvenlik önlemi alınmasından sonra ilk olarak kubbenin yıkımını gerçekleştiren ekipler, bugün itibarıyla caminin tamamını yıktı.

İş makinelerinin bölgede temizlik çalışması sürerken mahalledeki diğer ağır hasarlı binaların da yıkımı yapılacak.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de 4,3 büyüklüğünde deprem https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-43-buyuklugunde-deprem-9155/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Düzce olan 4,3 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 9,52 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'deki depremde 3 gündür binada mahsur kalan muhabbet kuşu kurtarıldı https://gazetebirlik.com/haber/duzcedeki-depremde-3-gundur-binada-mahsur-kalan-muhabbet-kusu-kurtarildi-4126/

Düzce Belediyesinin sosyal medya hesabında yapılan paylaşımda, "Emine teyzenin 3 gündür 'O benim her şeyim' dediği muhabbet kuşu 'Sarı'yı itfaiye ekiplerimiz kurtardı. 3 gündür 4 katlı binanın 4. katında mahsur kalan 'Sarı' artık bize emanet." ifadeleri kullanıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de eğitim öğretime 1 hafta ara verildi https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-egitim-ogretime-1-hafta-ara-verildi-9882/

Bakan Özer, Düzce Valiliğindeki Afet Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, okullarla ilgili deprem sonrası yapılan çalışmaları kapsamlı şekilde değerlendirdiklerini belirtti.

Vatandaşlara "geçmiş olsun", yaralılara acil şifa dileğinde bulunan Özer, "Tabii en büyük sevincimiz, Düzce, Bolu, Sakarya'da hiçbir can kaybının olmaması. Olay vuku bulduktan sonra valiliklerimiz, İçişleri Bakanlığımız, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, AFAD Başkanlığımız tüm süreci anbean yerinde izleyerek gerekli önlemleri aldılar." diye konuştu.

Bakan Özer, Düzce'nin, 12 Kasım 1999'daki depremden sonra Bakanlığın sürekli gündeminde olan, güçlendirme veya yıkım yapılması gereken okulların yıkılıp yerlerine yenilerinin inşa edilmesi konusunda destek verilen illerin başında geldiğini söyledi.

"Okullarımızla ilgili güçlendirme çalışmalarını çok büyük destekle yürütüyoruz"

Kentteki okulların yüzde 63'ünün 1999 sonrası yapıldığına, dolayısıyla sağlam yapılar olduğuna dikkati çeken Özer, şunları kaydetti:

"Diğer okullarımızla ilgili de güçlendirme çalışmalarını bakanlık olarak özellikle son 2 yılda çok büyük destekle yürütüyoruz. Burada altını çizmemiz gereken şey; Milli Eğitim Bakanlığı olarak özellikle son 1 yıl içerisinde deprem güçlendirmesi kapsamında hiçbir ilimize yatırım bütçesiyle ilgili sınır koymadık. Yani illerimiz mümkün olduğu kadar 2022 yılı içerisinde tüm güçlendirme çalışmalarını yapsınlar diye hak ediş bazlı sisteme geçiş yaptık. Bugün değerlendirme toplantısında gördük ki, aslında bir önceki ziyaretimizde vermiş olduğumuz destekle okullarımızın tamamının güçlendirme kapsamına alındığını ve bugün belki yaşanabilecek bazı olumsuzlukların o karardan dolayı hızlı şekilde çözüldüğünü görmekten de ayrıca mutluluk duyuyorum."

Özer, "Sadece Düzce'de değil, deprem kuşağındaki tüm illerimizde güçlendirme çalışmalarını inşallah bu yılın sonuna kadar tamamlayacağız. Bununla ilgili hiçbir kaynağımızda eksikliğimiz yok. Tüm illerimize gerekli destekleri sağlıyoruz. Buradaki okullarımızın hasar tespitleri ve güçlendirme veya okulların taşınmasıyla kararları biliyorsunuz sadece Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü olarak karar vermiyoruz, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın bürokratik ve teknik ekibiyle süreç tamamlanıyor." bilgisini paylaştı.

Cumayeri Ortaokulu, Hamidiye Şehit Özgür Işık İlkokulu, Turgut Özal Anadolu Lisesi, Arsal Anadolu Lisesi ile Çakırlar İlk ve Ortaokulundaki öğrencileri aynı okulda eğitim öğretime almayacaklarını belirten Bakan Özer, bu 5 okulun öğrencilerini en yakın okullara taşıyacaklarını bildirdi.

"Düzce'de okullarımız eğitim öğretime 5 Aralık'ta başlayacak"

Bakan Özer, destek mekanizması oluşturduklarını, bu okuldaki öğrencileri yeni okullarına ücretsiz olarak taşıyacaklarını belirterek, şunları söyledi:

"Ve öğlen de ücretsiz olarak yemek vereceğiz. Ta ki mevcut okulların raporları çıktıktan sonra güçlendirme mi yapılacak, yıkılıp tekrar mı yapılacak, o süreçler tamamlanana kadar ailelerimizin, öğrencilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Bir diğer konu, pazartesi okullar eğitim öğretime başlayacak mı, başlamayacak mı? Biliyorsunuz Bolu ve Sakarya'da okullarımızı depremden sonra 1 gün tatil ettik ama Düzce'de 3 gün, hafta sonuyla birlikte 5 gün tatil ettik. Hem süreci suhuletle yönetebilmek hem de Milli Eğitim Bakanlığının, Valiliğimizin koordinasyonuyla birlikte rehber öğretmenlerimiz, psikolojik danışmanlarla öğrencilerimize, öğretmenlerimize, velilerimize psikolojik sağlamlıklarını tekrar tesis etmeleriyle ilgili bir süre tanıma ama aynı zamanda bu arada da mevcut okulların hızlı şekilde tahkik raporlarını nihayetlendirmek için önümüzdeki hafta Düzce'de tüm okullarımızı bir hafta tatil ediyoruz. Dolayısıyla Düzce'de okullarımız eğitim öğretime 5 Aralık 2022 tarihi itibarıyla başlayacaklar."

Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu süreçlerin suhuletle devam etmesiyle ilgili her türlü desteği vermeye devam edeceklerini aktaran Özer, bütün bakanlıklara ve kurumlara çalışmaları için teşekkür etti.

Özer, bütün kurumların devletin gücünü sahada hissettirdiğini, vatandaşların yanında olduklarını belirterek, "Çocuklarımız bizim en değerli varlıklarımız, onların en güvenli ortamlarda eğitime devam etmesi için bakanlık olarak her türlü desteği vermeye devam edeceğiz." dedi.

Toplantıya, Vali Cevdet Atay, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Tamer Kırbaç, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri de katıldı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de depremde hasar gören Sarıdere Köyü Camisi yıkılıyor https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-depremde-hasar-goren-saridere-koyu-camisi-yikiliyor-8270/

İl Özel İdaresi ekipleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerinin 24 Kasım'da yıkım kararı almasının ardından iş makineleriyle köye geldi.

Çevrede güvenlik önlemi alınmasının ardından çalışmalara başlayan ekipler, ilk olarak kubbenin yıkımını gerçekleştirdi.

Ekiplerin camideki yıkım çalışmaları devam ediyor.

Sarıdere köyü sakinlerinden Hüseyin Araç, gazetecilere, 1987 yılında yapılan caminin iki deprem gördüğünü söyledi.

Sonrasında camide güçlendirme çalışmaları yapıldığını anlatan Araç, buna rağmen caminin bu depreme dayanamayarak ağır hasar aldığını kaydetti.

Araç, "Yıkılan caminin yenisi yapılacak. Çocuklarımızı bu camideki Kur'an kursuna göndermiştik, vakit ve cuma namazlarında geliyorduk. Güzel anılarımızın olduğu bir camiydi." ifadelerini kullandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri, önceki gün hasar tespit çalışmalarının ardından kolon ve kirişlerinde hasar olan Sarıdere Köyü Camisi'nin yıkılmasına karar vermiş, ibadete kapatılan caminin içinde sağlam kalan eşyalar, vatandaşların yardımıyla boşaltılmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de vatandaşlar park ve bahçelere kurulan çadırlarda konaklamayı sürdürüyor https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-vatandaslar-park-ve-bahcelere-kurulan-cadirlarda-konaklamayi-surduruyor-8135/

Dün merkez üssü Gölyaka'da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından panikle dışarı çıkan vatandaşlar, park ve bahçelerde yoğunluk oluşturdu.

Korktukları için evlerine dönmek istemeyen vatandaşlar için Millet Bahçesi ve Anıt Park alanlarına AFAD çadırları kuruldu.

İlk geceyi aileleriyle burada geçiren vatandaşlar, depremin ikinci gününde de çadırlarda kalmayı sürdürüyor.

Vatandaşlara yatak, battaniye ve elektrikli ısıtıcı verilirken, Türk Kızılay ile çeşitli sivil toplum kuruluşları da sıcak yemek ve gıda desteği sağlıyor.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de deprem nedeniyle meydana gelen toprak kırılmaları görüntülendi https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-deprem-nedeniyle-meydana-gelen-toprak-kirilmalari-goruntulendi-8104/

Merkeze bağlı Yayakbaşı köyünde yaklaşık 173 dönümlük merada yer alan göletin etrafında deprem sonrası toprak kırılmaları meydana geldi.

Anadolu Ajansı muhabirlerince görüntülenen kırılmaların yaklaşık 10 santimetre genişliğe kadar çıktığı görüldü.

Bölgeye gelen deprem uzmanları kırılmalar üzerinde inceleme yaptı.

Kültür Evi'nde hasar oluştu

Merkeze bağlı Köprübaşı Ömerefendi köyünde bulunan Adige Kültür Evi'nde de hasar oluştu.

Hasar alan bacanın düşmesi sonucu Kültür Evi'nin bir odasının tavanında yıkım meydana geldi.

Adige Kültür Evi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Özmeç, AA muhabirine, binanın 7 yıl önce faaliyete başladığını anlattı.

Bacanın düşmesi sonucu tavanda yıkım meydana geldiğini aktaran Özmeç, "12 Kasım depremi tekrar yaşanmış oldu. Şiddetli depremdi, yıkımı ve ağır hasarı çok olmasa da etkisi derin oldu." dedi.

Özmeç, deprem sırasında uyuduğunu dile getirerek, "1999 depreminde ağustos ve kasım depremi üst üste olmuştu. Üzerine de bu olunca ev halkını eve sokamıyoruz. Deprem sonrası özellikle de depreme dayanıklı dediğimiz sistemle yapılan evlerimize bile giremedik. Merkezde yaşayan çocuklarımız var, onları çağırdık, yeniden geniş aile olduk." diye konuştu.

"Önemli olan depreme hazır olabilmek"

Arazilerde kırılmalar oluştuğuna dikkati çeken Özmeç, "Deprem tekrar kendini hissettirdi. Geçen 23 yıla rağmen nasıl ben unutmadıysam, şu jenerasyonda bir ömür boyu unutmaz. İzi çok büyük. Önemli olan depreme hazır olabilmek." ifadelerini kullandı.

Özmeç, 12 Kasım 1999'daki depremden sonra Düzce'nin inşaat tekniklerinin biraz daha iyi olduğunu test etmiş olduklarını vurgulayarak, "Bu konuda rahatız ama yine de duvar patlakları, küçük tefek çatlaklar var. Onlar ürpertici, ne kadar sağlam yapsak da." dedi.

Kültür Evi'ndeki hasardan dolayı üzgün olduklarını dile getiren Özmeç, tarihi eşyaları sergiledikleri odada hasarın bulunduğunu kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de depreme karşı 'yatay mimari'den taviz yok https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-depreme-karsi-yatay-mimariden-taviz-yok-6234/

17 Ağustos 1999'da meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki Marmara Depremi'nden etkilenen Düzce, yaralarını sarmaya çalışırken 12 Kasım 1999'da merkez üssü Kaynaşlı ilçesi olan 7,2 büyüklüğündeki depremle sarsıldı.

Kentte depremin üzerinden geçen 23 yılda, acıların tekrar yaşanmaması amacıyla Valilik, Belediye ve ilgili kurumlar tarafından çeşitli uygulamalar hayata geçirildi.

Birinci derecede deprem bölgesinde yer alan kentte, özellikle yüksek katlı yapılaşmanın önüne geçmek için yatay kentleşme modeli uygulamaya alındı.

Uygulama kapsamında hiçbir yapının zemin etüdü yapılmadan inşaatına başlanmazken, en fazla 4 kat yapı izni veriliyor.

"Düzce'deki konut stokumuzun yüzde 80'i yenidir ve depreme dayanıklıdır"

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, AA muhabirine, 12 Kasım 1999 depreminin üzerinden 23 yıl geçtiğini, kentin geçen sürede depreme dayanıklı hale geldiğini söyledi.

Türkiye'de depreme karşı konut yapma bilincinin geliştiğini vurgulayan Özlü, "Düzce'deki konut stokumuzun yüzde 80'i yenidir ve depreme dayanıklıdır. Şu anda Düzce'de zemin artı 4 katın üzerine izin vermiyoruz. Deprem yönetmeliklerimizi harfiyen ve sorunsuz uyguluyoruz. Binalarımızın depreme dayanıklı bir şekilde inşasına özen gösteriyoruz. Bir deprem daha olmasını arzu etmeyiz ama olası bir depremde Düzce hazırdır." diye konuştu.

Özlü, yapılaşma kurallarının kentin her bölgesinde aynı olmadığına, en fazla 4 kat yapı izni verildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Kentte bazı bölgelerde ise zemin artı 2, zemin artı 3 veya 1 kata kadar müsaade ediyoruz. Bu bölgeye göre değişiyor. İmar planlarında öngörüldüğü şekilde değişim gösteriyor. Düzce, butik bir şehir ve ova üzerinde kurulu bir şehir. Özellikle tarımsal faaliyetlerin yapılabileceği alanlarda yapılaşmaya müsaade etmiyoruz. Özellikle buna çok dikkat ediyoruz. Şehrimizi zemini sağlam, daha yüksek alanlarda yapılaşmaya teşvik ediyoruz. Tarımsal alanlarımız var, geçmişte bu alanlara imar izni verilmiş. Bu izinleri iptal ettik, etmeye devam ediyoruz. Çevre düzeni planımızda bunlara yer verdik."

Kuralların katı şekilde uygulandığının altını çizen Özlü, "Kurallarımız kesinlikle katıdır ve taviz vermeyiz çünkü depremin şakası yok. Deprem geldiği zaman onun vereceği hasar ve zarar, kuralları gevşetmenin çok çok ötesindedir. Depremin bize verdiği etkiyi ve zararı halen vatandaşlarımız unutmuş değil. Hafızalarımızda çok taze. Olası bir depremde Düzce'nin zarar görmemesi için özellikle yapı stokumuzu sağlam temeller üzerine oturtuyoruz." açıklamasında bulundu.

"Yeniden yapılanma çalışmaları için olağanüstü gayret gösterildi"

Düzce Valisi Cevdet Atay da yazılı açıklamasında, kentin bundan 23 yıl önce 86 gün ara iki büyük depremi yaşadığını hatırlattı.

Atay, Düzce'de 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinde toplam 980 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 3 bin 836 vatandaşın ise yaralandığını aktararak, şunları kaydetti:

"1999 depremlerinde ilimiz genelinde 16 bin 666 konut, 3 bin 837 iş yeri ağır hasar görmüştür. Yine 10 bin 968 konut, 2 bin 573 iş yeri orta hasarlı olarak, 13 bin 70 konut, 1606 iş yeri ise az hasarlı olarak tespit edilmişti. Devletimiz ve milletimiz, bütün zor ve acılı günlerde olduğu gibi bu felaketten sonra da, birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmiş, yaraların sarılması ve yeniden yapılanma çalışmaları için olağanüstü bir gayret göstermiştir."

Depremin ardından alınan karalarla birçok yapının tekrar yapıldığını ve geliştirilen teşvik yasasıyla sanayi anlamında büyüme kaydedildiğini anlatan Atay, "Deprem sonrası ilimizde 16 binin üzerinde konut ve bunun yanında iş yerleri yapıldı. Ayrıca ilimiz çıkarılan teşvik yasalarıyla birçok sanayi yatırımı için cazibeli konuma gelmiştir. Bütün bunların yanında ilimiz altyapıdan üstyapıya, eğitimden sağlığa, sosyal hizmetlerden spor ve kültür hizmetlerine her konuda önemli gelişmeler kaydetmiş, halen de birçok proje ve yatırımlar sürmektedir." ifadelerini kullandı.

Atay, kentin coğrafi konumundan doğan avantajları ve geleneksel sanayi merkezlerinin art bölgesinde "sanayi kuşağı" üzerinde yer alması dolayısıyla yatırımcılar için bir çekim merkezi olduğuna dikkati çekerek, yatırımcı firmaların dağılımına bakıldığında özellikle son yıllarda yüksek katma değerli ürünlerin ve ihracat potansiyeli yüksek sektörlerin kenti tercih ettiğinin görüldüğünü vurguladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de fabrikada çıkan yangın kontrol altına alındı https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-fabrikada-cikan-yangin-kontrol-altina-alindi-2378/

D-100 kara yolu Üçköprü mevkisindeki ağaç kaplama fabrikasının yağ kazanında patlama oldu.

Patlamanın ardından çıkan yangın, fabrikanın bitişiğindeki madeni yağ fabrikasının deposuna da sıçradı.

Olay yerine itfaiye, AFAD, Orman İşletme ve jandarma ekipleri sevk edildi.

Ekiplerin yaklaşık 2 saatlik çalışmasıyla yangın kontrol altına alındı.

Her iki fabrikada ekiplerce soğutma çalışması yapılıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de çevreye yayılan doğal gaz kokusu nedeniyle yurttaki öğrenciler tahliye edildi https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-cevreye-yayilan-dogal-gaz-kokusu-nedeniyle-yurttaki-ogrenciler-tahliye-edildi-3450/

Kentin ana hat doğal gaz borusunun olduğu Konuralp bölgesinde meydana gelen sıkışma nedeniyle BOTAŞ ve DERGAZ ekipleri kontrollü şekilde doğal gaz salımı gerçekleştirdi.

Bu sırada çevreye yoğun koku yayılması üzerine kısa süreli panik yaşandı. Bunun üzerine bölgeye itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Polis ekipleri güvenlik önlemi alırken, çevrede bulunan Kredi Yurtlar Kurumuna (KYK) bağlı Raziye Begüm Kız Öğrenci Yurdu'nda kalan 2 bin 400 öğrenci ve çalışanlar tahliye edildi. Öğrenciler ve yurt çalışanları, daha sonra yakınlardaki yurda nakledildi.

Ekiplerin bölgedeki çalışmaları sürüyor.

Gençlik ve Spor İl Müdürü İsa Yazıcı, gazetecilere, ekiplerin bilgisi dahilinde doğal gaz salımı yapıldığını öğrendiklerini belirterek, "Fakat öğrencilerimizin haberi olmamasından kaynaklı panik havası oluştu. İtfaiye, emniyet ve bizler, öğrencilerimizi yandaki yurda aldık. Gaz salımının tamamlanmasının ardından öğrencileri yurda alacağız. Ufak panik oldu, öğrencilerimizin yanındayız. Öğrencilerle görüşüp durumu anlatıyoruz." dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de ikinci ürün olarak ekilen silajlık mısırda verim beklentisi yüksek https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-ikinci-urun-olarak-ekilen-silajlik-misirda-verim-beklentisi-yuksek-9450/

Düzce Ovası'nın verimli tarım arazilerinde hayvancılıkta önemli bir yem kaynağı olan silajlık mısırı ikinci ürün olarak yetiştiren çiftçiler, yüksek verim bekliyor.

Yıl içerisinde fiğ, buğday veya arpa gibi ürünlerin hasadının ardından silajlık mısır, yaklaşık 45 bin dekar alanda 2,5 ay önce toprakla buluştu.

Tarım ve Orman Bakanlığının projesi kapsamında tohum ve maddi destek sağlanan 547 çiftçi, ürünün hasadına başladı.

Dekar başına ortalama 7 ton ürün elde edilmesi planlanan silajlık mısır, tesislerde paketlendikten sonra ülke genelinde hayvancılık sektörüne kaba yem olarak satılıyor.

"Çiftçiyi özendirecek teşvikler veriyoruz"
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Sorumlusu Harun Aydın, Düzce Ovası'nın, hayvancılıkta önemli bir yem kaynağı olan silajlık mısır yetiştiriciliğine uygun geniş arazilere sahip olduğunu söyledi.

Aydın, çiftçilerin bu imkanı değerlendirdiğini belirterek, "Silajlık mısır, yem bitkisi anlamında bölgenin en güzel ürünü. İkinci bir ürün olarak da ekilebiliyor, bu bakımından Düzce çok uygun." dedi.

Bakanlığın bu konuda çiftçiyi desteklediğini aktaran Aydın, şöyle devam etti:

"Hayvancılık için silajlık mısır olmazsa olmaz. Düzce için de olmazsa olmaz. Diğer tek yıllık yem bitkileri yağış sezonu çok uygun olmadığı için fazla uygun olmuyor ama silajlık mısır için bölgemizin yağış rejimi tam uygun. İç Anadolu Bölgesi'nde sulayarak aldıkları ürünü biz burada bazı yıllarda hiç sulamadan veya tek sulamayla alabiliyoruz. Çiftçi fiğ, arpa, yulaf gibi ürünler ekip, o ürünleri toplayıp silaj yapabiliyor. Daha sonra hemen ardından mısır ekip ikinci ürünü bölgemizde rahat elde edebiliyor."

Aydın, bu konuda eğitim ve destek verdiklerini kaydederek, "Geçen yıl yem bezelyesi tohumu dağıttık. Tohumun yüzde 25'i çiftçi, yüzde 75'i Bakanlık katkılıydı. Bu şekilde çiftçiyi özendirecek teşvikler veriyoruz. Geçen yıl Düzce'de üreticiye 2 milyon liraya yakın destek verdik. Düzce Ovası'nda ekilmeyen arazi yok. Devamlı sahadayız, hiç boş arazi göremiyoruz. Boş arazi bırakmamalarını tavsiye ediyoruz. Arazilerimiz oldukça kıymetli." diye konuştu.

"Bölgedeki vatandaşlar bu işten çok memnun"
Silaj paketleme tesisi sahibi ve üretici Cemil Gözütok da çocukluğundan bu yana tarımla iç içe olduğunu söyledi.

Çiftçiliğin baba mesleği olduğunu anlatan Gözütok, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 20 yıldan bu yana silaj işinde çalışıyorum ve tesis kurdum. Her geçen gün kendimizi yenilemeye ve işimizi büyütmeye uğraşıyoruz. 450 dönüm alanda ekim gerçekleştiriyoruz. Ayrıca dışarıdan da alımlar yapıyoruz. 1500 dönüm araziden 7 bin ton civarında ürün elde ediyoruz. Çevredeki vatandaşların da ürünlerini yapıyoruz, paketleyip yerine kadar teslim ediyoruz."

Gözütok, vatandaşların bu yıl verimden memnun olduğunu aktararak, "Bölgedeki vatandaşlar bu işten çok memnun. Bizler de onlara destek veriyoruz. Ürününü biçip, paketleyip tekrar onlara geri veriyoruz. Tekirdağ, Edirne, Lüleburgaz, Kırklareli, Ankara, Tosya, Çankırı, Çerkeş gibi silajın yetişmediği bölgelere ürün gönderiyoruz. Kendi bölgemizde ise Akçakoca, Alaplı, Ereğli, Zonguldak, Karabük gibi bölgelere silaj gönderiyoruz." şeklinde konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sis altındaki Batı Karadeniz yaylaları sonbaharda da ziyaretçilerini ağırlıyor https://gazetebirlik.com/haber/sis-altindaki-bati-karadeniz-yaylalari-sonbaharda-da-ziyaretcilerini-agirliyor-7493/

Düzce'de çevre illere sınırı olan Kuzey Anadolu Dağları'nın sıra yaylaları Güzeldere, Pürenli, Hera, Derebalık, Kardüz, Odayeri ve Balıklı, yazın yemyeşil doğası ile çok sayıda misafiri ağırladı.

Sonbaharın gelmesiyle çoğu zaman sis altında kalan yaylalar, hava sıcaklıkları düşmesine rağmen ziyaretçileri ve kampçıları ağırlamaya devam ediyor.

Şehir gürültüsünden uzaklaşmak için özellikle İstanbul ve Ankara gibi metropol kentlerden yaylalara gelerek kuş cıvıltıları arasında dolaşan misafirler, doğa ve göl manzarası eşliğinde stres atıyor.

Ziyaretçiler, çevrelerini saran dağların tabloları aratmayan manzarasında keyifli vakit geçiriyor.

"Çevreyi, doğayı temiz tutmak kaydıyla gelin"

Arkadaş grubuyla Ankara'dan Düzce ve Bolu'ya sınırı bulunan Pürenli Yaylası'na kamp yapmaya gelen Emre Koç, AA muhabirine, internetten güzel yorumlar okumaları üzerine buraya geldiklerini anlattı.

Kamp yapmak isteyenlerin Pürenli'ye mutlaka gelmesi gerektiğini ifade eden Koç, "Çevreyi, doğayı temiz tutmak kaydıyla gelsinler. Doğa harikası mükemmel bir yer, havası temiz, gölü, manzarası çok güzel. Burada 3-4 yayla var. Buraya gelecek olanlara, bu yaylaları gezmelerini ve keşif yapmalarını tavsiye ederim." dedi.

Koç, Ankara ve İstanbul'da yaşayan insanların temiz havaya ihtiyaç duyduğuna işaret ederek, "Burada çok fazla oksijen var. Şehrin gürültüsünden kaçmak isteyenler için bu bölge çok ideal bir yer. Doğası çok iyi, kuş sesleri eşliğinde kamp yapmak için biçilmiş kaftan diyebilirim." ifadelerini kullandı.

"Burası doğal seyir terası"

1850 rakımlı Kardüz Yaylası'nda kalan 60 yaşındaki Erdoğan Somuncu da özellikle İstanbul'dan birçok doğaseverin yaylayı ziyaret ettiğini anlattı.

Misafirlerin hiç eksik olmadığını dile getiren Somuncu, "Bir yaşlı amcayı dinledim; 'Bütün Karadeniz yaylalarını gezdim ama oksijeni bu kadar bol yayla görmedim.' dedi. Gerçekten burasının doğal seyir terası olduğunu söyleyebilirim. Coğrafi olarak çok güzel. Düzce Ovası ayağımızın altında. Sakarya'yı izleyebiliyoruz. Pamukova rüzgar güllerini görüyoruz. Bolu Mudurnu ve hava açık olursa Akçakoca'da denizi bile görebiliyoruz. Yaylamız gerçekten çok güzel." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de plajın yakınında denizde hortum oluştu https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-plajin-yakininda-denizde-hortum-olustu-3013/

İlçede akşam saatlerinde etkili olan sağanağın ardından Karadeniz açıklarında dev hortum meydana geldi.

Karaya yaklaşan hortum, 20 dakika sonra kayboldu.

Hortum, Değirmenağzı Plajı'nda bulunan kişilerin panik yaşamasına yol açtı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de 4,2 büyüklüğünde deprem https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-42-buyuklugunde-deprem-2918/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 22.49'da merkez üssü Düzce olan 4,2 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Depremin, 16,47 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

Vali Atay: Ekiplerimiz sahada incelemelerini yapıyor
Düzce Valisi Cevdet Atay, depremin ardından 112 Acil Çağrı Merkezine ulaşan herhangi bir ihbarın bulunmadığını belirtti.

Atay, "Sadece panikleyip dışarı çıkan vatandaşlarımız oldu. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk bizlere ulaşmadı. Ekiplerimiz sahada incelemelerini yapıyorlar. Düzceli hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum." dedi.

Düzce ve Bolu'da bazı vatandaşlar depremin ardından sokağa çıktı
Depremin ardından kentte ve sarsıntının hissedildiği Bolu'da bazı vatandaşlar sokağa çıktı.

Düzce ve Bolu'da ikamet eden bazı vatandaşların, deprem sonrası yaşadıkları korku nedeniyle evlerinden çıktıkları görüldü.

Cep telefonlarıyla yakınlarını arayan vatandaşlardan bazıları sokakta bekleyişlerini sürdürürken, bazıları ise evlerine geri döndü.

Vatandaşlar, sarsıntıyı hissettiklerini ve yaşadıkları korku nedeniyle evlerinden çıktıklarını kaydetti.

Neşe Üstün, 1999 Düzce Depremini yaşadığını dile getirerek, "Tekrar 23 sene öncesine gittik. Depremi yaşadığımız için doğal olarak korkuyoruz. Büyük bir deprem değildi ama devamı gelir endişesiyle indik bekliyoruz." diye konuştu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de üzerlerine kimyasal madde sıçrayan 3 işçi ağır yaralandı https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-uzerlerine-kimyasal-madde-sicrayan-3-isci-agir-yaralandi-1180/

Gümüşova Organize Sanayi Bölgesi'nde iplik ve polyester üretimi yapılan fabrikada, kimyasal atık taşıyan borularda henüz belirlenemeyen nedenle patlama meydana geldi.

Patlamanın etkisiyle üzerlerine kimyasal madde sıçrayan 3 işçinin vücutlarında yanıklar oluştu.

İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri, yaralı 3 işçiyi folyolara sararak Atatürk Devlet Hastanesi'ne kaldırdı.

Yaralı işçilerin durumlarının ağır olduğu öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de sele kapılan kepçe operatörünün cenazesi bulundu https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-sele-kapilan-kepce-operatorunun-cenazesi-bulundu-635/

Selin yaşandığı bölgede çalışma yaparken köprünün bir tarafının çökmesi sonucu kepçenin suya kapılmasıyla kaybolan operatör Okan Bayrak'ın (34) bulunması için başlatılan ve havanın kararmasıyla dün akşam ara verilen çalışmalara bugün yeniden başlandı.

Dere yatağı ve Melen Çayı boyunca arama yapan AFAD, JAK, İHH, itfaiye ekipleri, Jandarma Arama köpekleri, AFAD Drone ekibi Jandarma aram helikopteri ve Emniyet Müdürlüğüne bağlı dalgıç polisler, Bayrak'a ulaşabilmek amacıyla bölgeyi taradı.

Bölgede UMKE ekipleri ve ambulans hazır bekletilirken, operatörün kepçeyle sele kapıldığı mevkideki suyun pompalarla tahliye işlemine devam edildi.

Arama çalışmalarını Melen Çayı ve çevresinde yoğunlaştıran yaklaşık 400 kişilik ekip, Yayakbaşı köyü mevkisinde suyun içinde bir cesede rastladı.

Yapılan incelemede cesedin Okan Bayrak'a ait olduğu tespit edildi.

Düzce Valisi Cevdet Atay, AA muhabirine, Yayakbaşı köyünden gelen Melen Çayı'nda bir ceset olduğu yönündeki ihbarı değerlendirdiklerini belirterek, "Cesede ulaşıldı. Baba cesedin oğluna ait olduğunu söyledi. Şu anda babasının verdiği bilgi dahilinde operatöre ulaştık. Savcımız inceleyecek. Melen Çayı'nda kaybolduğu yerden yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta cenaze bulundu." ifadelerini kullandı.

Dere yatağında tarama çalışması yürüten ekipler, daha önce Bayrak'ın kullandığı iş makinesini ve ayakkabısını bulmuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şehit Piyade Uzman Çavuş Serhat Bal, Düzce'de son yolculuğuna uğurlandı https://gazetebirlik.com/haber/sehit-piyade-uzman-cavus-serhat-bal-duzcede-son-yolculuguna-ugurlandi-7443/

Şehidin Türk bayrağına sarılı naaşı, Gölyaka Merkez Camisi'ne getirildi. Baba Ahmet ve anne Hamide Bal ile 2 kardeşi, taziyeleri kabul etti.

İkindi vakti kılınan cenaze namazına Vali Cevdet Atay, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Tuzla Piyade Okul Komutanı Tümgeneral Aydın Cihan Uzun, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Naci Akkaş, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Akkaplan ve diğer ilgililer katıldı.

Şehidin naaşı, cenaze namazının ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar tarafından cenaze nakil aracına taşındı.

Askeri tören ve cenaze marşı eşliğinde ilçe merkezinden geçirilen şehidin naaşının önünde fotoğrafını kız kardeşi Nisanur Bal (20) taşıdı. Bal'ın naaşı, törenin ardından babaevinin bulunduğu Bakacak köyüne getirilerek köy mezarlığında toprağa verildi.

Piyade Uzman Çavuş Serhat Bal, dün Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde teröristlerle girilen çatışmada şehit olmuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Selden etkilenen Düzce'de sular çekilmeye devam ediyor https://gazetebirlik.com/haber/selden-etkilenen-duzcede-sular-cekilmeye-devam-ediyor-3556/

Düzce'de 27 Haziran'dan beri etkili olan şiddetli yağışların ardından Melen Çayı'nın taşması sonucu Efteni Gölü etrafındaki tarım arazileri, mesire alanı ve yerleşim yerleri su altında kaldı.

Bölgedeki su seviyesinin, yağışların sona ermesi ve sıcak havanın etkisiyle düştüğü gözlemlendi.

Sel sularının çekilmeye devam ettiği Efteni Gölü çevresi ile Kültür Park Tabiat Sahası, dronla görüntülendi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de sele kapılan operatörü arama çalışmaları 6. gününde sürüyor https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-sele-kapilan-operatoru-arama-calismalari-6-gununde-suruyor-1669/

Selin yaşandığı bölgede çalışma yaparken köprünün bir tarafının çökmesi sonucu kepçenin suya kapılmasıyla kaybolan operatör Okan Bayrak'ın bulunması için başlatılan ve havanın kararmasıyla dün akşam ara verilen çalışmalara bugün yeniden başlandı.

AFAD, JAK, İHH, itfaiye ekipleri ve Çanakkale Emniyet Müdürlüğünden gelen polis dalgıçları, dere yatağı ve Melen Çayı boyunca arama gerçekleştiriyor.

Suyun içinde ve kenarında aramaları yoğunlaştıran ekipler, Bayrak'ı bulmak için çaba harcıyor.

UMKE ekipleri ve ambulans bölgede hazır bekletilirken, operatörün kepçeyle suya kapıldığı mevkideki su da pompalarla tahliye ediliyor.

Dere yatağında tarama çalışması yürüten ekipler, daha önce Bayrak'ın kullandığı iş makinesini ve ayakkabısını bulmuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'deki tavuk çiftliği işletmesi 195 bin hayvanı selde kaybetti https://gazetebirlik.com/haber/duzcedeki-tavuk-ciftligi-isletmesi-195-bin-hayvani-selde-kaybetti-6934/

Düzce'nin Merkez ilçesine bağlı Gölormanı köyünde yaşanan selde, tavuk çiftliği çalışanları canlarını zor kurtarırken, yaklaşık 195 bin hayvan kaybedildi.

Kentte etkili olan şiddetli sağanağın ardından yaşanan sel yüzünden Gölormanı bölgesindeki arazilerin yanı sıra bazı ahır ve çiftlikler su altında kaldı.

Gölormanı köyündeki bir tavuk çiftliği de sel suları nedeniyle zarar gördü. Dere yatağının yön değiştirmesi ve suyun aniden çiftliğe yönelmesiyle çalışanların canlarını zor kurtardığı işletmenin alt katındaki yaklaşık 195 bin tavuk boğuldu.

Çiftlikteki görevliler, selin ardından balçık ve çamurları kendi imkanlarıyla temizlemeye başlarken işletme, yetkililerden destek bekliyor.

"Canımızı kurtarma derdine düştük"
Tavuk çiftliğinin sorumlu müdürü Ercan Arı, yarım saat içerisinde suyun bele kadar yükseldiğini ve çiftliğin su altında kaldığını belirterek, "190 ile 195 bin arasında tavuğumuz telef oldu. 8 kümesimizin alt katları tamamen gitti. Şu anda buradaki çalışmalarda sıkıntı çekiyoruz. Devletimizden bu konuda destek bekliyoruz." dedi.

Yaklaşık 3 milyon lira zararları olduğunu anlatan Arı, "Şirket de bunu karşılamıyor. Devletimizden acil yardım bekliyoruz. İlk başta su küçük kümeslerimize geldi, onları kurtarmaya çalışırken su bir anda tüm alanı bastı. Bu sefer kendi canımızı kurtarmanın derdine düştük. O yüzden sahayı terk ettik." ifadelerini kullandı.

Çiftliğe gelen AFAD ekiplerinin suların daha da yükselme riski nedeniyle bölgeyi boşaltmaları konusunda kendilerini uyardığını aktaran Arı, sular çekildiğinde kümeslerin içinin dahil balçıkla dolduğunu, adım atacak yer kalmadığını ve alt kattaki tavukların selden kurtulamadığını ifade etti.

"Üst kattaki tavuklarımızı yaşatmaya çalışıyoruz"
Kayıpların kendilerinden tahsil edileceğini söyleyen Arı, sözlerini, "Bunu ödeme gibi bir durumumuz yok. Burası borçla dönüyordu. Eğer devletimiz yardım etmezse iflas bayrağını çekeceğiz. Su altyapımız dere yatağında kaldığı için kendi imkanlarımızla onararak su akışını çiftliğimize sağladık. Elektrik kablolarımız da çamurun altında kaldığı için yukarılardan kablo çekerek üst kattaki tavuklarımızı yaşatmaya çalışıyoruz." diye tamamladı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Selden zarar gören Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı ziyarete kapatıldı https://gazetebirlik.com/haber/selden-zarar-goren-samandere-selalesi-tabiat-aniti-ziyarete-kapatildi-9928/

Kentte etkili olan sağanak ve buna bağlı yaşanan selde Beyköy beldesinde bulunan Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı alanındaki yürüyüş yolları, seyir terasları ve köprüler hasar gördü.

Düzce Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamada, alanda gerekli onarım faaliyetleri yapılıncaya kadar güvenlik amaçlı şelale alanının ziyarete kapatıldığı belirtildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de sele kapılan operatörün bulunması için çalışmalar sürüyor https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-sele-kapilan-operatorun-bulunmasi-icin-calismalar-suruyor-8027/

Sel felaketinin yaşandığı bölgede çalışma yürütürken önceki gün köprünün bir tarafının çökmesi sonucu kepçenin suya kapılmasıyla kaybolan operatör Okan Bayrak'ın bulunması için başlatılan ve havanın kararmasıyla dün ara verilen çalışmalara bugün yeniden başlandı.

İl Özel İdaresi ve AFAD'a ait iş makineleriyle kepçeler Üçköprü mevkisinde Asar deresi yatağındaki suyun akış yönünü değiştirirken, AFAD, JAK, İHH, itfaiye ve Çanakkale Emniyet Müdürlüğünden gelen polis dalgıçlar bölgede arama yapıyor.

Arama çalışmalarını dere yatağı boyunca genişleten ekipler, suyun içinde ve dere yatağı kenarında sürdürüyor.

Bayrak'ın yakınları da olay yerinde endişeyle bekliyor. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ekipleri aileye destek olurken, UMKE ekipleri ve ambulans bölgede hazır bekletiliyor.

Önceki gün, dere yatağında tarama çalışması yürüten ekipler, Bayrak'ın kullandığı iş makinesini dün de ayakkabısını bulmuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de sele kapılan operatörü arama çalışmalarına ara verildi https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-sele-kapilan-operatoru-arama-calismalarina-ara-verildi-4872/

Vali Cevdet Atay, Kaymakamlıkta çalışan bir kepçe operatörünün köprüden geçerken talihsiz bir olay yaşandığını belirtti.

İlk bilgilere göre kepçenin, jandarmayla birlikte geçişi sırasında köprünün bir kısmının çöktüğünü kaydeden Vali Atay, "Köprünün bir tarafı çöküyor, kepçenin bir anda sularda kaybolduğu söyleniyor." dedi.

Atay, hemen bütün ekiplerin harekete geçtiğini ve kepçe operatörünün bulunması için çalışma başlatıldığını aktardı.

Aramaların yapıldığı Üçköprü mevkisine gelen Vali Atay, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, operatörü arama çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı.

Bakan Yardımcısı Ersoy, incelemelerde bulundu
İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy da bölgeye gelerek çalışmaları yerinde inceledi.

Yetkililerden bilgi alan Ersoy, kayıp operatörün acılı yakınlarıyla da görüştü.

Bu arada sabah saatlerinden itibaren aramaları sürdüren ekipler, sular altında kalan kepçenin bazı parçalarına ulaştı.

UMKE, AFAD, JAK ve İl Özel İdare ekiplerinin katıldığı iş makineleri ve kepçelerle dere yatağındaki tarama çalışmaları sonucu operatörün kullandığı iş makinesi bulundu.

Operatöre ilişkin bulguya rastlamayan ekipler, havanın kararması üzerine yarına kadar arama çalışmalarına ara verdi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de sele kapılan operatörün bulunması için çalışma başlatıldı https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-sele-kapilan-operatorun-bulunmasi-icin-calisma-baslatildi-9263/

Vali Cevdet Atay, AA muhabirine, Kaymakamlıkta çalışan bir kepçe operatörünün köprüden geçerken talihsiz bir olay yaşandığını belirtti.

İlk bilgilere göre kepçenin, jandarmayla birlikte geçişi sırasında köprünün bir kısmının çöktüğünü kaydeden Vali Atay, "Köprünün bir tarafı çöküyor, kepçenin bir anda sularda kaybolduğu söyleniyor." dedi.

Atay, hemen bütün ekiplerin harekete geçtiğini ve kepçe operatörünün bulunması için çalışma başlatıldığını aktardı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Yığılca arısı' Türkiye'nin tescillenen 5. arı ırkı oldu https://gazetebirlik.com/haber/yigilca-arisi-turkiyenin-tescillenen-5-ari-irki-oldu-4551/

Bal üretimi, iğne uzunluğu, arı zehri ve propolis üretimin yanında iklim koşullarına dayanıklı olduğu bilimsel araştırmalarla ortaya konulan Yığılca arısı, Tarım ve Orman Bakanlığı Evcil Hayvan Genetik Kaynakları Tescil Komitesi tarafından tescillenerek korunması gereken hayvan ırkı listesine alındı.

Düzce Üniversitesi (DÜ) Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, AA muhabirine, arı ırkları konusunda uzun süredir çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Arı ırkları, arı biyoçeşitliliği, arı ürünleri ve arıcılık yöntemleriyle ilgili birçok bilimsel çalışmaya imza attıklarını aktaran Kekeçoğlu, "Bu çalışmalarının en büyüğü Yığılca arısının tescillenmesi oldu. Artık arımız tescilli bir arı. Daha önce tescilli ırklar olan Kırklareli, Hatay, Ege, Gökçeada arı ırklarının yanında Yığılca arısı da artık tescil aldı. 5. ırk arı olarak Türkiye'ye mal olmuş bir arı ırkı oldu, yani ulusal bir gen kaynağı olarak koruma altına alındı." diye konuştu.

Kekeçoğlu, 11 yıldır bu arı ırkı için gerekli tüm bilimsel çalışmaları tamamlamaya çalıştıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

"Sadece bu arı ırkımızın değil, Türkiye'deki tüm arı ırklarının gen haritasını çıkarmakla ilgili proje ve çalışma yürüttük. Onu da tamamlamış bulunmaktayız. Bu çalışmalar kapsamında Yığılca arısının gen haritasındaki yeriyle bu arı ırkı artık tescillenmeye uygun bulundu. Bu ulusal bir kazanç çünkü ulusların veya ülkelerin en önemli zenginliği yerli gen kaynaklarıdır. İster bitki olsun, ister hayvan olsun veya diğer doğal zenginlikler olsun, en büyük kazancımız budur."

Yığılca arısının daha önce de dünyada bilinen bir ekotip olduğunu dile getiren Kekeçoğlu, "Ancak tescillenmesi artık adının konması oldu. Tam anlamıyla koruma altına alınması sağlandı. Yığılca arısı bal verimi çok iyi olan bir ekotip. Daha önce tescilli 2 ırk üzerinde yaptığımız karşılaştırmada 3 kata yakın fazla verim görüldü. Diğer özelliği ise arı zehri konusunda birçok ırka göre yüksek verim kapasitesine sahip. Propolis toplama seviyesi oldukça yüksek hatta Türkiye'de bulunan 5 ırk arasında en iyi kapasiteye sahip." diye konuştu.

Kekeçoğlu, arı ölümlerine değinerek, tarımsal ilaçlamaya çok dikkat edilmesi gerektiğini, virütik hastalıkların da buna yol açtığını anlattı. İklim değişikliğinin de arı ölümlerinde önemli etmen olduğunu anlatan Kekeçoğlu, orman yangınları nedeniyle geçen yıl çok ciddi arı kayıpları yaşadıklarını anımsattı.

Özellikle Ege'de yaşanan kayıpların hem arıcıları hem de halkı derinden yaraladığını söyleyen Kekeçoğlu, "Orman yangınlarını önlemek, çevreye saygılı olmaktan geçiyor. Çevreyi ve özellikle orman alanlarını doğru kullanmak, arıcılık sektörü için alınabilecek önlemlerden en önemlisi." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kadınlar 121 dönüm araziyi aromatik bitkilerle tarıma kazandırdı https://gazetebirlik.com/haber/kadinlar-121-donum-araziyi-aromatik-bitkilerle-tarima-kazandirdi-1567/

Düzce'de hayata geçirilen proje kapsamında Mergiç bölgesindeki 121 dönüm araziyi tarıma kazandıran 30 kadın, ada çayı, biberiye, kekik ve melisa gibi aromatik bitkiler yetiştirmeye başladı.

Düzce Belediyesi, Düzce Üniversitesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı iş birliğinde tarım arazilerinin değerlendirilmesi, nitelikli tarım yapılması ve dezavantajlı kadınlara istihdam sağlanması amacıyla "Tarım Akademisi Projesi" hayata geçirildi.

Proje kapsamında, daha önce meyve fidanlığı olarak kullanılan Tarım ve Orman Bakanlığına ait 121 dönüm atıl arazi, çoğu ekonomik ve sosyal olarak dezavantajlı kadınların elinde tarıma elverişli hale getirildi.

Nitelikli ve bilinçli tarım yapılması dolayısıyla "Akıllı Tarım Merkezi" adı verilen arazide geçen yıl ada çayı, biberiye, kekik ve melisa gibi ürünleri toprakla buluşturan kadınlar, ilk hasadı yapıyor.

Yetiştirilen ürünlerin proje kapsamında anlaşma sağlanan firmaya satışından elde edilen gelir, kadınlara kazanç sağlamanın yanı sıra projenin genişletilmesinde kullanılacak.

Özellikle ada çayı ve kekik üretiminden yüksek rekolte beklenen projeyle daha çok kişinin nitelikli tarıma yönlendirilmesi hedefleniyor.

"Geçen yıl araziye 18 bin bitki ektik"
Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Türkiye'nin kalkınmasında ve gelişmesinde beş ana ve stratejik sektör olduğunu, bunların başında tarım ve gıdanın geldiğini söyledi.

Belediye olarak tarıma katkı sunmak amacıyla "Tarım Akademisi Projesi"ni hayata geçirdiklerini, bu sayede nitelikli bitki yetiştirmeyi hedeflediklerini belirten Özlü, "Geçen yıl araziye 18 bin bitki ektik. Bunlar biberiye, kekik, ada çayı ve melisadır. Bu yıl ilk hasadımızı yaptık ve ada çayı topladık." dedi.

Özlü, Düzce'nin geniş tarım arazileri olmayan "butik" bir şehir olduğunu, bu sebeple nitelikli tarım yapıp çiftçileri eğiterek tarımın gelişmesine, gıda sektörünün büyümesine katkı sunmak istediklerini anlatarak, "121 dönümlük arazide Düzce'de yetişebilen ve önemli gördüğümüz bitkileri, meyveleri yetiştirmeye çalışıyoruz. Paydaşlarımızla bunu gerçekleştiriyoruz. Çalışanlarımızın hemen hemen hepsi kadın işçiler. Bu işçilerimizde dezavantajlı gruplara büyük önem veriyoruz." diye konuştu.

Projede belediyeye gelir elde etmenin hedeflenmediğini vurgulayan Özlü, buradan bir gelir elde edilecekse bunun yine tarımın gelişmesi için kullanılacağını sözlerine ekledi.

"Tarımla ilgilenmek bana keyif veriyor"
Projede yer alan 37 yaşındaki Meryem Ergün, üretime katkı sağlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ergün, ada çayı, melisa, kekik gibi bitkiler yetiştirdiklerini belirterek, şimdi ise ürünlerin hasadını yaptıklarını kaydetti.

İşini severek yaptığını, tarımla ilgilenmenin kendisine keyif verdiğini anlatan Ergün, "Toprağa dokunmak bambaşka bir şey. Bitkinin büyüdüğünü görmek ve emeğimizin karşılığını almak çok güzel bir duygu. Bu duyguyu anlatılmaz, yaşanır." ifadesini kullandı.

Kardeşi Havva Ergün ise projede yer almaktan keyif aldığını belirtti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de siyah pirinçle tarımsal ürün çeşitliliği artırılacak https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-siyah-pirincle-tarimsal-urun-cesitliligi-artirilacak-5089/

Düzce'de Çilimli Belediyesince hayata geçirilen proje kapsamında 20 dönüm arazide toprak ve suyla buluşturulan siyah pirincin üretimiyle tarımsal ürün çeşitliliği artırılacak.

Demir, lif ve mineral deposu olarak bilinen siyah pirincin geçen yıl yapılan deneme ekiminden başarılı sonuç alan Çilimli Belediyesi, üretimi yaygınlaştırmak için proje geliştirdi.

Proje kapsamında 20 dönüm arazide toprak ve suyla buluşturulan besin değeri yüksek siyah pirincin ekimi yaygınlaştırılarak alım garantisiyle çiftçilerin ürüne yönlenmesi sağlanacak.

"Önümüzdeki yıl hem kendimiz ekeceğiz hem de vatandaşların ekmesi için destek vereceğiz"
Çilimli Belediye Başkanı Muhsin Yavuz,  besin ve piyasa değeri yüksek siyah pirinci bölgede yetiştirmek için proje geliştirdiklerini söyledi.

Yavuz, tarımsal üretimin ve çeşitliliğin öneminden bahsederek, "Geçen yıl deneme ekimi yaptık ve oldu. Aslında amacımız; bölgemizde ciddi anlamda ekilen pirinci daha da geliştirmek. Konuralp pirinci oldukça meşhur ve bu pirincin bir kısmı ilçemiz sınırlarında üretiliyor. Biz de insanlarımız hem sağlıklı pirinç tüketsin hem de üreticimizi teşvik amacıyla böyle bir projeyi başlattık. İnşallah önümüzdeki yıl hem belediye olarak kendimiz ekeceğiz hem de vatandaşların ekmesi için destek vereceğiz." diye konuştu.

Projeyi ticari amaçlı yürütmediklerini vurgulayan Yavuz, "Sadece, bu bölgede bu işin olabileceğini, aynı zamanda bunun tanıtılmasını, bölge insanının bunun ne kadar faydalı bir ürün olduğunu görmesini istiyoruz. Üreticiler açısından kazançlı, tüketiciler açısından sağlıklı olduğunu göstermeye için çabalıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yavuz, siyah pirincin tarihçesinden bahsederek, "Özellikle Orta Asya'da 'yasak pirinç' olarak biliniyor. Yasak denilmesinin sebebi; saray dışındaki halkın yemesi yasak olduğundan. Kaliteli ve sağlıklı olduğu için o dönemde sadece saraylarda tüketilirmiş ve bu yüzden yasak pirinç olarak adlandırılmış." dedi.

Türkiye'de siyah pirincin 2010 yılında üretilmeye başlandığını dile getiren Yavuz, kendilerinin de siyah pirinç üretimini yaygınlaştırarak tüketiminin artmasını sağlamaya çalışacaklarını sözlerine ekledi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Fedakar anne hayatını engelli oğluna adadı https://gazetebirlik.com/haber/fedakar-anne-hayatini-engelli-ogluna-adadi-4304/

Düzce'de yaşayan Nebile Perçin, 41 yaşındaki zihinsel ve bedensel engelli oğluna adeta bebek gibi bakıyor.

Kaynaşlı ilçesinin Üçköprü köyünde ikamet eden 5 çocuk annesi 62 yaşındaki Perçin, hayatını, henüz 9 aylıkken geçirdiği rahatsızlık sonucu zihinsel ve bedensel engelli olan, gelişim geriliği bulunan oğlu Serkan'a adadı.

Oğlunu bir an olsun yalnız bırakmayan Perçin fedakarlığıyla çevresindekilerin takdirini topluyor.

"41 yıldır birbirimizin sesi olmadan uyuyamayız"

Nebile Perçin, AA muhabirine, oğlu ve eşiyle zorlu fakat huzurlu bir hayat sürdüklerini söyledi.

Oğlunun 9 aylıkken geçirdiği rahatsızlık sonucu engelli kaldığını ve yaşamını yatağa bağımlı sürdürdüğünü ifade eden Perçin, "İlk göz ağrım oğlum benim. Onu çok seviyorum. Yanımda olmasın içim parçalanır. 41 yıldır birbirimizin sesi olmadan uyuyamayız. Hep oğlumun yanında yatarım. Ömrüm boyunca onu tek yatırmadım. 4 kızım var, hepsi evlendi, gitti." diye konuştu.

Perçin, rahatsızlığının ardından doktorların çocuğunun çok yaşamayacağını söylediğini, buna çok üzüldüğünü anlatarak, şunları aktardı:

"Ayaklansın diye çok uğraştım ama olmadı. Haftada bir fizik tedaviye gidiyoruz. Benim düğünüm, bayramım olmaz. Oğlumun yanına birisini bırakmadan gidemem. Kendimi oğluma feda ettim. Oğlumla eşim bir akşam dışarıya çıktılar. 3 saat gelmeyince evde duramadım, sanki benden bir parça gitti."

Hayatını oğluna adadığını belirten Perçin, umreye gitmek istediğini ama oğlunu kimseye emanet edemeyeceği için bu isteğini gerçekleştiremediğini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de heyelan nedeniyle köy yolunda çökme meydana geldi https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-heyelan-nedeniyle-koy-yolunda-cokme-meydana-geldi-7893/

Beyköy beldesi Samadere Köyü Merkez Mahallesi'ndeki grup köy yolunda, günlerdir etkili olan karın erimesiyle heyelan meydana geldi.

Toprağın yamaç aşağı kaymasıyla yolun bir bölümünde çökme yaşandı.

Herhangi bir can kaybı yaşanmazken güvenlik önlemi alınan yolda İl Özel İdaresi ekipleri çalışma yürütüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de zincirleme kaza... https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-zincirleme-kaza-1927/

D-655 Düzce-Zonguldak Batı Karadeniz bağlantı yolunun Düzce istikameti Osmanca mevkisinde, sürücüsü ve plakası henüz belirlenemeyen çelik saç yüklü bir tır, orta refüje çarptıktan sonra yolda ters dönerek durabildi.

Yolun kapanmasına sebep olan tır, yaşanan gizli buzlanma nedeniyle 6'sı tır olmak üzere toplamda 25 aracın birbirine çarpmasına neden oldu.

İki sürücünün hafif yaralandığı kaza nedeniyle yol, yaklaşık 2 saat trafiğe kapandı. 

Araçların bir kısmının yol kenarına çekilmesiyle Düzce istikametindeki ulaşım kontrollü şekilde sağlanmaya başlandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de yurtlar ve kamu misafirhaneleri mahsur kalanların hizmetine açıldı https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-yurtlar-ve-kamu-misafirhaneleri-mahsur-kalanlarin-hizmetine-acildi-388/

Düzce Şehirlerarası Terminali'nde bekleyişini sürdüren yolculara sıcak çorba ikram eden Atay, AA muhabirine, Düzce-Gerede arası otoyol ve devlet yolunun aşırı kar yağışından dolayı kapandığını, bu nedenle İstanbul'dan Ankara'ya, Ankara'dan da İstanbul'a araç gönderilmediğini söyledi.

Yolcuların yollar açılıncaya kadar güvenli şekilde vakitlerini geçirebilmeleri için tedbirleri aldıklarını vurgulayan Atay, "Yolda kalan vatandaşlarımızı Kaynaşlı'daki dinlenme tesisleri ile Düzce'deki petrol ofisleri, otogar ve buna benzer yerlere yönlendiriyoruz. Özellikle çocuklu olup barınma ihtiyacı olan vatandaşlarımıza yurtlarımızı ve kamu misafirhanelerimizi açtık. Vatandaşlarımız 112'yi arayarak ulaşabilirler. Yol açılıncaya kadar vatandaşlarımıza yönelik tedbirleri alıyoruz." şeklinde konuştu.

Vatandaşlara "geçmiş olsun" dileklerini ileten Atay, "İnşallah bir an önce yollar açılır, biz de onları güvenli şekilde yola çıkarırız." dedi.

"Son 25 yılın ortalama yağışının üzerinde kar yağdı"

Vali Atay, yetkililerle sürekli görüşme halinde olduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Bölgede kar ve tipinin durması bekleniyor. Orada çalışan arkadaşlarımız da çok zor şartlar altında çalışıyor. Doğa olayı yaşıyoruz, bunun nimeti de var, külfeti de var. Dünyanın her tarafında doğa olayları oluyor. Bu, devletin ya da çalışanların herhangi bir eksikliğinden kaynaklı bir şey değil. Kar yağışının çok aşırı derecede olması, mevsim normallerinin çok üzerinde olması, son 25 yılın ortalama yağışının da üzerinde olmasından kaynaklı bir süreçle karşı karşıyayız. Burada vatandaşlarımız yetkililerin uyarılarını dikkatle dinleyecekler. Biz uyarılarımızı yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Her türlü tedbir alınmasına rağmen maalesef böyle olumsuzluklar olabiliyor. Allah kaza bela vermesin."

Bütün dertlerinin trafik kazaları yaşanmasının önüne geçmek olduğunu vurgulayan Atay, "Vatandaşlarımız herhangi bir özel durumları varsa mutlaka 112'ye bildirsin. Gelen tüm ihbarları arkadaşlarımız çok dikkatli şekilde değerlendirecekler ve mutlaka geri dönüş yapılacaktır." dedi.

Kar yağışının sürdüğü Düzce'de lokanta ve kafeler gece boyu hizmet verecek

Yoğun kar yağışı ve buzlanma nedeniyle ulaşıma kapanan Anadolu Otoyolu'nun Bolu Dağı Tüneli ile D-100 kara yolunun Bolu Dağı kesiminin ulaşıma açılması için çalışmalar sürüyor.

Karayolları ekipleri, kar küreme ve temizlik çalışması yaparak güzergahı ulaşıma açmaya çalışıyor.

Kaynaşlı gişelerinde kontrol noktası oluşturan polis ve jandarma ekipleri de bölgeye araç geçişine izin vermiyor. Araçlar ekipler tarafından şehre yönlendiriliyor.

Güzergahta incelemelerde bulunan Düzce Valisi Cevdet Atay, mahsur kalan sürücü ve yolculara "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

Ekiplerin her türlü yardım için hazır olduğunu vurgulayan Atay, "Lütfen uyarıları dikkate alalım. Mecbur kalmadıkça yola çıkmayalım." ifadesini kullandı.

Düzce Valiliğinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise "Şehir merkezinde bulunan lokanta ve kafeler, vatandaşlarımızın yeme içme ihtiyaçlarını karşılamak için gece boyunca hizmet vermeye devam edeceklerdir." denildi.

Düzce'de kar nedeniyle yolda kalan 400 kişi öğrenci yurdunda misafir ediliyor

Kar yağışı nedeniyle yolda kalanları güvenli bölgelere yerleştirmek için çalışmalar yürüten Düzce Valiliği, Düzce Gençlik Spor İl Müdürü bünyesindeki Aliya İzzetbegoviç KYK yurdunda misafir ediliyor.

Vatandaşları yurt girişinde karşılayan ve Türk Kızılay tarafın hazırlanan çorba ikramı yapan Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürü İsa yazıcı, AA muhabirine, Ankara istikametine giden ve kötü hava koşulları nedeniyle bekletilen yolcuların yurda yerleştirme çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Düzce Valiliği koordinesinde sıcak yemek ve ikramların yapıldığı vatandaşların yurtta kendileri için hazırlanan odalara yerleştirdiklerini belirten Yazıcı, "360 vatandaşımız yurda yerleşti. Daha gelen ve kayıtlarını yapmaya çalıştığımı vatandaşımız var. Sayı 400 civarında, yol açılana kadar misafirlerimizi ağırlayacağız. Sıcak çorbamız ve ikramlarımız var. " diye konuştu.

Düzce'de yolda kalanlara AFAD, Türk Kızılay ve gönüllüler yardım ediyor 

Otoyolun Kaynaşlı Sarıçökek, 1,2 ve 3. viyadükler ile Bolu Dağı Tüneli arasında kalan birçok araca ulaşmak için yoğun çaba veren AFAD koordinesindeki ekipler, vatandaşlara sıcak çorba ve kumanya dağıtımı yapıyor.

AFAD, Türk Kızılay, AFAD Gönüllüler, Düzce Arama Kurtarma (DAKE), İHH ve pek çok gönüllü dernek üyesi, vatandaşların ihtiyaçlarını gidererek taleplerini alıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hamsi Batı Karadeniz'i terk ediyor https://gazetebirlik.com/haber/hamsi-bati-karadenizi-terk-ediyor-4282/

Karakaş, AA muhabirine, diğer balık türlerinde yaşanan kıtlığın aksine hamside bu yıl bereketli sezon geçtiğini söyledi.

Hamsi avcılığının Batı Karadeniz'de gün geçtikçe azaldığını, balığın bölgeyi terk ederek Doğu Karadeniz'e göçe başladığını aktaran Karakaş, "15 gündür bölgemizden hamsi çıkmıyor. Bu ara hamsi çıkmasını çok beklemiyoruz ama zaman zaman da olsa bölgemizden hamsi çıkıyor. Şu anda çıkan hamsi, piyasayı tatmin edecek şekilde değil. Bu saatten sonra da çok fazla hamsi olacağını düşünmüyoruz. Hamsi normal döngüsünü tamamladı." diye konuştu.

Karakaş, hava şartlarına bağlı olarak hamsi fiyatlarının değiştiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Kilosu şu anda 30 lira. Hamsinin alternatifi olarak mezgit, barbun gibi balıklar var. Fiyatları da çok yüksek değil. Hamsi harici diğer balıklarda çok iyi durum var. 15 liraya tezgahta balık olması gayet iyi. Mezgit 25 lira, barbun 30 lira civarlarında, bazen 25 liraya kadar düştüğü oluyor. Fiyatları gayet uygun. Şu anki maliyetlere bakacak olursak, tezgahlar gayet uygun."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de tarihi eser niteliğinde el yazması kitaplar ele geçirildi https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-tarihi-eser-niteliginde-el-yazmasi-kitaplar-ele-gecirildi-3693/

İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Şubesi ve Konuralp Merkez Karakolu ekipleri, kaçakçılığın men ve takibine yönelik çalışma gerçekleştirdi.

Ekipler, tarihi eser niteliğinde kitaplar bulundurduğu istihbaratı üzerine M.Ç'yi takibe aldı.

Teknik ve fiziki takip sonucu M.Ç'nin kullandığı araç D-655 Düzce-Zonguldak Batı Karadeniz bağlantı yolu Melen Köprüsü mevkisinde durduruldu.

Araçta yapılan aramada, tarihi eser niteliğinde 1800'lü yıllara ait olduğu değerlendirilen 4 el yazması kitap ele geçirildi.

Kitaplar incelenmek üzere Düzce Konuralp Müze Müdürlüğüne teslim edildi.

Operasyonda gözaltına alınan şüphelinin jandarmadaki işlemleri sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de sokak hayvanları doğal yaşam alanına kavuşuyor https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-sokak-hayvanlari-dogal-yasam-alanina-kavusuyor-9440/

Düzce Belediyesince 3,5 yıl önce kurulan Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde misafir edilen sokak hayvanlarının, yaşamlarını doğal ortamlarına yakın sürdürebilmeleri için 10 bin metrekarelik açık alan oluşturulacak.

Kurtsuyu mevkisinde yaklaşık 16 bin metrekare alan üzerine kurulu olan, bünyesinde ameliyathane, rehabilitasyon merkezi, geçici bakımevi ve oyun alanı bulunan tesis, sokak hayvanlarına ev sahipliği yapıyor.

Sağlığı yerinde olmayan hayvanlar, merkezde tedavi edilerek iyileştiriliyor.

Kısırlaştırma işlemlerinin de yapıldığı merkezde 21 gün tutulan hayvanlar, sağlıklı şekilde doğal ortamlarına bırakılırken, bir kısmı da talep üzerine sahiplendiriliyor.

Merkezde, ikisi veteriner hekim 33 personel, hayvanlarla yakından ilgileniyor.

Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca sahipsiz ve tehlike arz eden hayvanlarla ilgili önlemler kapsamında yayımlanan genelge doğrultusunda gelen talep ve ihbarlara yönelik çalışmalar da yürütülüyor.

Ekiplerce tehlike arz eden cins köpekler merkeze getirilerek, tek ve yarı açık alanlara yerleştiriliyor.

Merkezde, "can dostlar"ın, yaşamlarını doğal ortamlarına yakın sürdürmelerini için yaklaşık 5 ay önce 5'er dönüm iki boş alanda başlatılan çalışmalarda son aşamaya gelindi.

Ormanlık alanda oluşturulan 5 dönümlük ilk etabın gelecek ay açılması planlanıyor. İkinci 5 dönümlük alanda yürütülen çalışmalar ise devam ediyor.

"Yıllık ortalama 250 hayvan sahiplendiriliyor"

Veteriner İşleri Müdürü Samet Gümüş, AA muhabirine, merkezin yaklaşık 350 hayvan kapasiteli olduğunu söyledi.

Merkezde hayvanlara tedavi ve rehabilitasyon hizmeti verildiğini anlatan Gümüş, "Veteriner hekimlerimizin kontrolünden geçiyorlar, daha sonra rehabilitasyon dediğimiz işlemlere tabi tutulup doğaya geri bırakılıyorlar. Bir kısmı sahiplendiriliyor, yıllık ortalama 250 hayvan sahiplendiriliyor, geri kalanları doğaya bırakıyoruz." diye konuştu.

Gümüş, merkezde hayvanların her türlü ihtiyacının karşılandığını vurgulayarak, "Tesis içerisinde 1 ameliyathane, 3 standart kafes, 1 yasaklı ırk kafesi ve 1 de karantina bölümü var. 16 bin metrekare bir alan burası. İlave olarak yaklaşık 5'er bin metrekarelik açık yaşam alanı oluşturuyoruz. Doğal yaşam alanı; hayvanın doğasına daha yakın, daha mutlu olabileceği, vatandaşların da gelip rahatlıkla ziyaret edebileceği, onların da algısını pozitife çevirebilecek bir uygulama olacak." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de mobilya fabrikasında çıkan yangın kısmen kontrol altına alındı https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-mobilya-fabrikasinda-cikan-yangin-kismen-kontrol-altina-alindi-3145/

D-100 kara yolu Kaynaşlı mevkisinde bulunan mobilya fabrikasının depolama bölümünde henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen alevler fabrikanın imalat ve sevkiyat bölümüne de sıçradı.

Düzce, Bolu, Kocaeli ve Sakarya'dan gelen itfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor. Çalışmalara AFAD ve gönüllüleri ile Düzce Arama Kurtarma Ekibi (DAKE) de destek veriyor.

Yangın sırasında hafif yaralanan 2 kişi ambulansla hastaneye kaldırıldı, yoğun dumandan etkilenen 20 kişiye sağlık ekiplerince ayakta müdahale edildi.

İtfaiye ekiplerinin uzun uğraşları sonucu üretim ve sevkiyat bölümündeki yangın kontrol altına alındı, depolama kısmındaki yangına müdahale sürüyor.

Düzce Valisi Cevdet Atay da olay yerine gelerek çalışmaları takip etti.

"İlk müdahale sonrası yangın kontrol altına alındı"
Valilikten yapılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"İlimiz Doğanlı köyünde bulunan ülkemizin önemli mobilya fabrikalarından birisinde akşam saatlerinde çıkan yangın sonrası bütün kurumlarımız, çevre illerden gelen destek ekiplerle yangına müdahale için seferber olmuşlardır. İlk müdahale sonrası yangın kontrol altına alınmış olup, itfaiye ekiplerinin söndürme ve soğutma işlemleri devam etmektedir. Devletimiz tüm kurumlarıyla gerekli müdahaleleri yapmaktadır. Geçmiş olsun."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de şiddetli rüzgar 5 metrelik dalgalar oluşturdu https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-siddetli-ruzgar-5-metrelik-dalgalar-olusturdu-8220/

İlçede sabah saatlerinden itibaren aralıklarla etkisini artıran şiddetli rüzgar nedeniyle balıkçılar denize açılamadı.

Limandaki mendireği aşan dalgaların boyu 5 metreye kadar ulaştı.

Şiddetli rüzgar nedeniyle balıkçılar teknelerini limandaki güvenli bölgelere çekti.

Meteoroloji yetkilileri, şiddetli rüzgar ve yağmurun iki gün daha bölgede etkili olacağını bildirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Wushu sporcuları şampiyonaya antik kentte hazırlanıyor https://gazetebirlik.com/haber/wushu-sporculari-sampiyonaya-antik-kentte-hazirlaniyor-7917/

Düzce'deki Prusias Ad Hypium Antik Kenti'nde antrenman yapan wushu sporcuları, 15-17 Aralık'ta Sakarya'da düzenlenecek Geleneksel Wushu Kung Fu Türkiye Şampiyonası'na hazırlanıyor.

Şampiyona için çalışmalarını sürdüren 2'si milli 7 sporcu, Konuralp Bölgesi'nde, tarihi milattan önce 3. yüzyıla kadar dayanan antik kentte antrenman yaparak güç depoluyor.

Antrenörlerinin yönlendirmesiyle 2 saat antrenman yapan sporcular, şampiyonada başarı elde etmek için var güçleriyle çalışıyor.

Sporcular, antik kentte yaptıkları idmanın ardından alanı gezerek stres atıyor.

"Sadece kapalı alanlarda antrenman yapmıyoruz"
Düzce Wushu İl Temsilcisi ve Wushu Milli Takım Antrenörü Ayşegül Ödemiş, sporcuları doğa ve tarihle buluşturarak motivasyonlarını üst seviyeye çıkarmak için çabaladıklarını söyledi.

Her hafta Düzce'nin doğal güzelliklerinden birinde antrenman yaptıklarını aktaran Ödemiş, "Sakarya'da düzenlenecek Geleneksel Wushu Kung Fu Türkiye Şampiyonasına hazırlanıyoruz. Bulunduğumuz antik kent, Düzce'nin en güzel değerlerinden biri. Ben de sporcuları buraya getirdim. Tarihin içinde olmak istedik. Sadece kapalı alanlarda antrenman yapmıyoruz." diye konuştu.

Ödemiş, açık havada antrenman yapmanın sporcuların motivasyonunu yükselttiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Pandemi nedeniyle oldukça fazla evlerimizde bulunduk. Bizler de olabildiğince antrenmanlarımızı açık alanlarda yapmaya çalışıyoruz. Düzce'nin doğal güzelliklerinin olduğu yerleri ziyaret ederek antrenman yapmaya çalışıyoruz. Şelalelerimize gittik, oralarda antrenmanlar yaptık. Açık havanın ve yeşil alanların olduğu yerlerde antrenman yapmaya çalışıyoruz."

Wushuda Türkiye'nin iyi bir konumda olduğunu vurgulayan Ödemiş, Düzce'de iki dönemdir il temsilciliği yaptığını, lisanslı ve milli sporcu sayısını artırdıklarını anlattı.

Ödemiş, Türkiye'nin adını bu alanda dünyada daha fazla duyurmak istediklerini belirterek, "Avrupa şampiyonu milli sporcumuz var. İki hafta önce yine bir Türkiye şampiyonası vardı. Burada bulunan sporcularımdan Türkiye şampiyonu olan ve derece alan arkadaşlarımız var. Sakarya için hazırlandık, oradan da çok güzel dereceler bekliyoruz. 2022 yılı için hazırlıklar var. Bir Avrupa veya Balkan şampiyonası görürüz. Milli takımımız ile çok daha iyi yerlere geleceğimizi düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sisle kaplanan Düzce Ovası drone ile görüntülendi https://gazetebirlik.com/haber/sisle-kaplanan-duzce-ovasi-drone-ile-goruntulendi-4763/

Düzce kent merkezinde gece saatlerinden itibaren etkisini artıran sis nedeniyle görüş mesafesi yer yer 30 metreye kadar düştü.

Yoğun sis özellikle Bataklıçiftlik, Hatıplar, Sinirci ve Otluoğlu mahalleleri ile Küçük ve Büyük Melen, D-100 kara yolunun Kapıcı ve Hacıkadirler ile Düzce-Gölyaka bağlantı yolunun Aydınpınar ve Gölormanı mevkilerinde etkili oluyor.

Sürücüler, yoğun sis nedeniyle trafikte dikkatli ilerliyor.

Kentin üzerini kaplayan sis bulutu, drone ile görüntülendi. 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"81 vilayetimizde afet risk azaltma planları yaptık" https://gazetebirlik.com/haber/81-vilayetimizde-afet-risk-azaltma-planlari-yaptik-2399/

Düzce'de 12 Kasım 1999'da meydana gelen depremin 22. yılı dolayısıyla Anıtpark Meydanı'nda düzenlenen anma töreni, afetin gerçekleştiği 18.57'de siren çalınmasıyla başladı.

Bakan Soylu, törende yaptığı konuşmada, depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

Son iki yıldır Türkiye'de birçok afetle karşı karşıya kalındığını dile getiren Soylu, "Biz görevli bir milletiz ve bu topraklar da görevli topraklardır. Çok işimiz var bizim. Birçok sıkıntıyla, afetle, musibetle, belayla karşı karşıya kalıyoruz ama bilmenizi istiyorum, bu millet rahmetle buluşan bir millettir." diye konuştu.

Soylu, Elazığ, Giresun, Van, Artvin, Rize, İzmir, Antalya, Muğla, Bartın ve Kastamonu'da çok sayıda felaket yaşandığını anımsatarak, şunları söyledi:

"Şunun altını çizmem gerekiyor. Biz çocuktuk, memlekette deprem olurdu, sel olurdu. Kışın 6 ay Anadolu'nun köyleri kapanır, hamileler çocuklarını doğuramadan hayatlarını kaybederlerdi. Televizyonlarda hep şu söylenirdi: 'Nerde bu devlet?' Hep bunlarla büyüdük, bu bizim için öz güven yoksunluğuydu. Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetinde, Allah'a binlerce kere hamdolsun ki 'Nerde bu devlet?' dedirtmedik hiçbir zaman. Milletimizin en zor zamanında yanında olduk. Sadece bizler değil, devletin bütün kurumları, sadece onlar değil, sivil toplum örgütleri, gönüllüler. Kimisi bir parça ekmeğiyle, kimisi gönderdiği pabucuyla, kimisi mobilyasıyla, kimisi elini küreğine atarak temizlediği enkazla..."

Türkiye'nin, dünyanın en zengin ülkeleri içinde son 4 yılda yardım yapan birinci ülke olduğunu kaydeden Soylu, "Biz kimseye sırtımızı dönemeyiz, yalnız bırakamayız. Eski Türkiye'ye dönmemiz mümkün değildir artık. Daha güçlü, daha kuvvetli olacağız. Dünyanın birçok yerinde sıkıntı var. Kim bu sıkıntıya sırtını dönerse dönsün, eğer biz dönersek hem ecdadımıza ihanet etmiş oluruz hem de gelecek nesillerimize güzel bir emanet bırakmamış oluruz. Bangladeş'ten Yemen'e, Myanmar'dan Filistin'e kadar şuradaki insanlar ellerindekini oraya göndererek bir milletin nasıl olduğunu bütün dünyaya göstermişlerdir. Defalarca İdlib'e gittim, kolları kesik, bacakları olmayan, anne ve babalarını kaybetmiş çocuklar gördüm. Oralarda yetim evleri, köyleri oluştu. Bize 'Oralara sahip çıkmayın.' diyenler, ne bu medeniyetten nasibini almışlardır ne insanlıktan nasibini almışlardır ne de dinimizden kendilerine ait bir öğreti kalmıştır." ifadelerini kullandı.

"Almanya, tam 3,5-4 ay vatandaşının yanına ulaşamadı"
Bakan Soylu, Türkiye'yi hem depreme hazırlamak hem bu coğrafyada depremle karşı karşıya kalındığında felaket öncesi, o an ve sonrasında yapılacakları en iyi şekilde uygulamak için gece gündüz çalıştıklarını ifade ederek, bugün Tekirdağ'da 6 ülke ile deprem tatbikatı gerçekleştirdiklerini bildirdi.

"Şu ana kadar 42 milyon vatandaşımıza temel afet eğitimi verdik." diyen Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hedefimiz yıl sonu itibarıyla 51 milyondu. İnşallah onu yakalayacağız. 81 vilayetimizde afet risk azaltma planları yaptık. Yıl sonu itibarıyla 80 ili bitirdik, bir İstanbul'umuz kaldı, onu da bitireceğiz. Bizden önce Almanya'da sel afeti yaşandı. Biz Kastamonu, Sinop ve Bartın'da sel afetiyle karşı karşıya kaldık. Biz onlarınkinden daha büyük olan bu afetle baş ettik, sahayı temizledik, vatandaşlarımızla birlikte olduk, bir ay içerisinde oradan çıktık ve şimdi de evleri yapmaya başladık. Almanya, tam 3,5-4 ay vatandaşının yanına ulaşamadı. Geldiğimiz nokta budur."

Bakan Soylu, 2000-2020 yıllarında deprem sayısının 6 kat arttığına dikkati çekerek, kendilerine düşen görevin afetlere karşı en yüksek seviyede tedbir almak olduğunu sözlerine ekledi.

Program, dua okunması ve deprem yıkıntıları şeklinde oluşturulan alana karanfil bırakılmasıyla son buldu.

Törene Vali Cevdet Atay, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce ekonomik teşviklerle depremin acı izlerini sildi https://gazetebirlik.com/haber/duzce-ekonomik-tesviklerle-depremin-aci-izlerini-sildi-7070/

İki depremin ardından kentte il genelinde 16 bin 666 konut, 3 bin 837 iş yeri ağır hasar gördü ve yıkıldı.

Yine 10 bin 968 konut, 2 bin 573 işyeri orta hasarlı olarak, 13 bin 70 konut, 1606 iş yeri ise az hasarlı olarak tespit edildi. Kentin depremden önce Bolu'ya bağlı ilçeden 9 Aralık 1999'da il statüsüne kavuşması, yaraların daha çabuk sarılmasında önemli rol oynadı.

Depremden sonra göç vermesi nedeniyle nüfusu 50 bine kadar düşen kentin aradan geçen 22 yılda merkez nüfusu 250 bin, toplam nüfusu 450 bin seviyesine ulaştı.

Kentin göç almasının ve ekonomik anlamda ayağa kalmasının en önemli etkeni ise 2004'te Yatırım ve İstihdamı Teşvik Yasası kapsamına alınması oldu. Depremde sadece bir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) olan ve yıkılması veya hasar görmesiyle fabrikaların faaliyetini durdurduğu kentte, teşvik yasasıyla birçok yatırımcı bölgeye gelmeye başladı.

Kentte 5 OSB kurulurken burada faaliyetlerini sürdüren yaklaşık 100 fabrikada 10 bin istihdam ediliyor. Teşvik yasasından yaralanarak OSB'ler dışında kurularak faaliyetini sürdüren 20 fabrikada da 5 bine yakın kişi çalışıyor.

"Tek vücut olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz"
Düzce Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Tuncay Şahin, depremin üzerinden 22 yıl geçtiğini, bu sürede kentin yeniden ayağa kalkması için çaba sarf edildiğini söyledi.

Depremin acıları geride bırakmak için çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Şahin, "Bu yaşanmış felaketi geride bırakıp önümüze bakmamız gerekir. Düzce 2004 yılında yasalaşan 5084 sayılı teşvik kanunundan coğrafi anlamda en çok yararlanan iller arasında ön plana çıktı. Yatırımcıların yoğun ilgisiyle karşılaştık.

Yatırımlar ve teşvik kanunu için devletimize teşekkür ederim. Batı illerinde Düzce'den başka 4. sınıf teşvik alan il yok. Biz de bu yasayla yapılan teşvikten en iyi yaralanmak için 'nitelikli sanayi' yatırımlarını kabul ediyoruz. Yani mavi yakalı sanayi dediğimiz modeldeyiz. Sirkülasyonu az, işçi değişimi yapmayan firmalarla çalışıyoruz. Şu an uluslararası çalışan, kurumsal 13 yabancı firmamız var. Bu firmalara nitelikli eleman yetiştirmek için il içerisinde çeşitli projeler yapıp nitelikli eleman yetiştirme konusunda çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.

Şahin, ilin daha da gelişmesi için birlik ve beraberlik ruhuyla hareket edildiğini vurgulayarak, "En büyük şansımız projeleriyle Türkiye'de büyük işler yapan 65. Hükûmet'in Bilim ve Sanayi Bakanı Faruk Özlü'nün şu an Düzce Belediye Başkanı olması. Yine Valimiz Cevdet Atay ve siyasilerimiz ile proje ofislerimizde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tek vücut olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz." ifadesini kullandı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'de fındığa alternatif safran yetiştiren çiftçi yüksek verim elde etti https://gazetebirlik.com/haber/duzcede-findiga-alternatif-safran-yetistiren-ciftci-yuksek-verim-elde-etti-9148/

Düzce'nin Kaynaşlı ilçesine bağlı Çakırsayvan köyünde çiftçilikle uğraşan 34 yaşındaki Selami Gündoğdu, 3 yıl önce neredeyse her ailenin fındıkla geçindiği bölgede boş kalan arazilerin gerektiği gibi kullanılmadığını düşünerek yeni arayışlara girdi.

Köyde toprak analizi yaparak safranın yoğun olarak yetiştirildiği Karabük'ün Safranbolu ilçesine giden Gündoğdu, üreticilerle konuşarak bitkinin yetiştirilme sürecini gözlemledi.

Gündoğdu, daha sonra köyüne dönerek edindiği bilgilerle 1200 rakımlı köyündeki yamaç bir arazide boya, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanıldığı için "mucize bitki" olarak da adlandırılan safran yetiştirmeye karar verdi.

Deneme amaçlı önce 2,5 dönümlük alana safran eken Gündoğdu, yüksek verim elde ederek, pazarı hazır ve alıcı bulan safranı yetiştirerek çiftçilere örnek oldu. 

Güğdoğdu, Düzce KADEM, Olimpik Anneler, AK Parti Kadın Kolları, Beltur ve Düzce Gençlik Merkezi ekiplerine yönelik hasat günü düzenleyerek, kadınları da bu işe başlamaları için teşvik ediyor.

"Ata tohumu safran soğanını kendi topraklarımızda üretmek istiyoruz"
Selami Gündoğdu, bölgede yaygın olarak üretimi yapılan fındığa alternatif ürün yetiştirmek için harekete geçtiğini söyledi. 

Uzun yıllardır fındık üreticiliği yaptıklarını aktaran Gündoğdu, "Gıda sektöründe safran üzerinde çalışıyorum, bu işi yapmak da oradan aklıma geldi. Fındığa alternatif bir ürün olarak ektim. Geliri güzel, memnunum. Diğer çiftçi kardeşlerime de öneriyorum." diye konuştu. 

Gündoğdu, Düzce'de bazı kesimlerde kendisini örnek alarak safran üretimi yapılmaya başlandığını dile getirerek, "Bunu ilerleyen yıllarda daha da genişletmeyi planlıyoruz. Çiftçiler olarak ata tohumu safran soğanını kendi topraklarımızda üretmek istiyoruz. Fındıktan bir kazanıyorsak bundan beş kazancımız oluyor. Bu yıl üçüncü yılım ve yüksek verim elde ediyorum. Önümüzdeki yıl bahçemi genişletmek istiyorum." ifadelerini kullandı. 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Samandere Şelalesi ve Yıldız Dağları'nda sonbahar https://gazetebirlik.com/haber/samandere-selalesi-ve-yildiz-daglarinda-sonbahar-9582/

Zengin ve bakir bitki örtüsüne sahip Beyköy beldesinde yer alan 900 rakımlı Yıldız Dağları arasından akan Samandere Şelalesi, bölgeye gelenlere renk cümbüşü arasında doğayla iç içe olma imkanı sunuyor.

Ziyaretçiler, sarı, kahverengi ve kırmızı yapraklar arasında doğa yürüyüşü yaparak keyifli vakit geçiriyor. 

Sinekli Yaylası yolundaki tepede doğal oluşumla kalp şeklini almış bitki örtüsü de doğa tutkunlarının ilgisini çekiyor. Karşıdaki yamaca çıkan yerli ve yabancı ziyaretçiler, "tabiatın kalbi" adını verdikleri bölgenin fotoğrafını çekiyor.

Bölgede sonbahar renkleri drone ile görüntülendi. 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Down sendromlu çocuklar engelleri 'kulaç atarak' aşıyor https://gazetebirlik.com/haber/down-sendromlu-cocuklar-engelleri-kulac-atarak-asiyor-2455/

Düzce Belediyesi ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından eylül ayında down sendromlu çocuklara yönelik "Kulaçla Engelleri Aşıyoruz Projesi" uygulanmaya başladı.

Proje kapsamında, Düzce Gençlik Spor Müdürlüğü yüzme havuzuna gelen, 7 ila 10 yaşlarındaki 6 down sendromlu çocuk, uzman eşliğinde yüzme eğitimi alıyor.

Haftada 3 gün ikişerli gruplar halinde yüzme havuzunda ders alan çocuklar, hem yüzme öğreniyor hem de suda eğlenceli zaman geçiriyor.

"Çocuklarla aramızda ayrı bir sevgi oluştu"
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde yüzme antrenörlüğü yapan Murat Batuhan Demir, çocuklarla aile gibi olduklarını ve antrenmanların keyifli geçtiğini söyledi.

Yaklaşık bir ay önce hayata geçirilen projeye 6 down sendromlu çocuğun dahil olduğunu aktaran Demir, "Projemiz oldukça iyi gidiyor. Yüzme havuzunda, yılda yaklaşık 4 bin öğrenciye kurs veriyoruz fakat ben özel öğrencilerle de ilgileniyorum. Bu çocuklarımızla birebir ilgileniyorum. Hepsini aynı anda eğitime alamıyorum çünkü özel çocuklarla bire bir eğitim yapmak ve onlara özel ilgi göstermek zorundayım. En fazla 2 çocuğumuzla birlikte antrenman yapabiliyoruz." diye konuştu.

Demir, projeyle özel çocukların spor yapmasını ve sosyalleşmesini sağlamayı hedeflediklerini anlatarak eğitim verdikleri çocuklarla iyi bir iletişim kurduğunu belirtti.

Ailelerin de projeden memnun olduğunu dile getiren Demir, "Çocuklarla aramızda ayrı bir sevgi oluştu. Özel çocuklarımız eve kapandığında maalesef gerileme meydana geliyor. Ne kadar ilerlersek ilerleyelim kısa bir ara verdiğimizde öğrettiğimiz her şey sil baştan tekrar başlıyor. Özellikle yüzme, ata binme, özel çocuklarımızda ayrı bir terapi etkisi yapıyor. Sporla engelleri aşıyoruz. Özel çocuklara spor hem sosyalleşme hem de kendilerini bulma açısından çok iyi geliyor." ifadelerini kullandı.

Demir, projenin kapsamını genişletmek için çalışmaların sürdüğünü anlatarak, "Hizmet verirken keyif alıyoruz. Talep eden ailelerin çocuklarını evlerinden alıp eğitimin ardından tekrar evlerine bırakıyoruz. Çocuklarımızın rahatlamış bir şekilde eve gitmeleri, aileleri de mutlu ediyor." dedi. 

"Şampiyon yüzücü yetiştireceğimizi düşünmeye başladık"
9 yaşındaki down sendromlu Metehan Kuşçuoğlu'nun babası Mete Kuşçuoğlu, oğlunun durumunun kendilerine çok şey öğrettiğini söyledi.

Oğlunun özel bir çocuk olduğunu ve kendilerini karşılıksız sevdiğini dile getiren Kuşçuoğlu, "Oğlum bize karşılıksız sevgiyi öğretti. İnsanların hiç kaybetmemesi gereken bu duyguyu onlar ömür boyu taşıyor. Metehan bizim dördüncü çocuğumuz. Bu durum, kolayca alışabildiğimiz bir durum olmadı." diye konuştu.

Kuşçuoğlu, çocuklarının sosyal ortamlarda kendini geliştirdiğini gördüklerini, yüzme kursuna başlamasının da gelişimine katkı sağladığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Hocamız bizi aradı ve böyle bir proje olduğunu söyledi. Birçok çocukla olacak, diye endişe ettik ama birebir ilgileniliyor. Biz de kendisinde bu isteği görünce şampiyon yüzücü yetiştireceğimizi düşünmeye başladık. Çocuğumuz ortamı çok sevdi. Diğer arkadaşları da onu olumlu yönde etkiliyor. Konuşma tarzı değişti. Okula da başladı ve kendisine başka bir dünya kurdu. Devletimizin özel çocuklar için yaptığı hizmetlerden aileler de çocuklar da memnun."

"Çocuklarımıza özel ilgi gösterilmesi bizi mutlu etti"
Anne Emine Kuşçuoğlu da özel çocuklara ön yargıyla yaklaşılmamasını isteyerek, "Oğlumuz her şeyin üstesinden gelebileceğini bize gösteriyor. Bu çocuklarımıza ön yargılı davranılmamasını istiyorum. Diğer 'normal' dediğimiz çocuklarla arkadaşlık kurmalarına müsaade edilmesini istiyorum. Çocuklarda bu ön yargı durumu yok ama ailelerde bu maalesef var." ifadelerini kullandı.

Yüzme kursunun kendileri için bir fırsat olduğunu belirten Kuşçuoğlu, şunları kaydetti:

"Çocuğumuzu sporla tanıştırmayı düşündüğümüzde sudan çok hoşlandığını bildiğimiz için bu proje bize çok uygun geldi. Belediyemizin ve yetkililerin bize bu imkanı sağlaması, çocuklarımıza özel ilgi alaka göstermesi bizi çok mutlu etti. Yüzme kursunun her yönden gelişimine katkısı olacağını düşündük ve başlattık."

Kuşçuoğlu, çocuklarının ileride iyi bir sporcu olacağına inandıklarını dile getirerek, onun bu alanda ilerlemesi için ellerinden geleni yapacaklarını sözlerine ekledi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'nin ormanlarında sonbahar renkleri https://gazetebirlik.com/haber/duzcenin-ormanlarinda-sonbahar-renkleri-528/

Havaların soğumaya başlamasıyla ilçenin yüksek kesimlerindeki Samandere ve Kardüz Yaylaları ile Saçmalıpınar ve Aksu köylerindeki bitki örtüsü, sarı, kahverengi ve yeşilin farklı tonlarına büründü.

Renk cümbüşünün yaşandığı yaylalara çıkan doğaseverler, sonbaharın eşsiz güzelliklerini fotoğrafladı. 

Orman manzarası drone ile de görüntülendi. 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce'deki yaylalara sonbaharın renkleri hakim oldu https://gazetebirlik.com/haber/duzcedeki-yaylalara-sonbaharin-renkleri-hakim-oldu-9471/

Gölyaka ilçesi ile Bolu'nun Taşkesti ilçesi sınırlarının birleştiği noktada yer alan, içerisinde gölet ve çam ağaçlarının bulunduğu Pürenli Yaylası, güzelliğiyle Doğu Karadeniz yaylalarını aratmıyor.
Düzce'ye 28 kilometre mesafedeki 1400 rakımlı yayla, İstanbul ve Ankara gibi iki metropol kente yakınlığı nedeniyle de doğa tutkunlarınca tercih ediliyor.

Hafta sonları doğa turlarının yapıldığı yaylaya gelenler, yol üzerindeki Efteni Gölü ve Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı'nı da ziyaret etme fırsatı yakalıyor.

Pürenli Yaylası'ndan ulaşımın sağlandığı rakımları 800 ile 1900 metre arasında değişen Balıklı, Derebalık ve Hera yaylaları da kalabalık ortamlardan uzaklaşmak isteyen doğaseverlerin gözde alanları arasında bulunuyor.

Yaylalarda çadır ve karavan kampı yapabilen ziyaretçiler, yayla evlerinde de misafir edilebiliyor.

"Bir mevsim değil, adeta sanat eseri"
Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan, Allah'ın bölgeye doğal güzellik anlamında çok cömert davrandığını belirterek, "Bu bölgede sonbahar bir mevsim değil, adeta sanat eseri. Misafirlerimiz gelsinler, ağaçların sonbaharda dökülen yapraklarını seyretsinler." dedi.

Düzce ormanlarının büyük bölümünün kayın ve sarıçam ormanlarından oluştuğunu aktaran Demircan, şunları kaydetti:

"Pandemi döneminde vatandaşlarımız evlerinde veya iş yerlerinde durmaktan bunaldılar biliyorsunuz. Pandemi biraz hafifledi, ardından sel ve yangın gibi afetler oluştu. Bu nedenle vatandaşlarımız çok fazla yaylaya çıkamadı. Şu anda bu yasaklar kalktı. Vatandaşlarımız pandemi tedbirlerine uyarak yaylalarda gezebilirler."

"Sonbaharın yeşil, kırmızı, kahverengi tonları, insanı iyi hissettiriyor"
İstanbul'dan Pürenli Yaylası'na gelen Murat Seçer ise şehir hayatından uzaklaşmak için arkadaşlarıyla yaylalara çıkıp kamp kurduklarını anlattı.

Yılın her ayında bir veya iki kez bu tarz aktiviteler yapmaya çalıştıklarını aktaran Seçer, "Kamp hayatını seviyorum. Şehirden bu şekilde 2-3 gün kaçmak güzel oluyor. Yapmayanlara da tavsiye ederim. Özellikle sonbaharda kamp yapmak insanı tamamen dinlendiriyor. Sonbaharın yeşil, kırmızı, kahverengi tonları, insanı iyi hissettiriyor." diye konuştu.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakıma muhtaç sokak hayvanlarını iyileştirip sahiplendiriyorlar https://gazetebirlik.com/haber/bakima-muhtac-sokak-hayvanlarini-iyilestirip-sahiplendiriyorlar-848/

Sokak hayvanlarına yardımda bulunan derneklerde çalışırken tanışıp evlenen ve Merkez ilçeye bağlı Bahçeşehir Mahallesi'nde yaşayan Dursun (53) ve Esra Altıntaş (44) çifti, yaralı, sakat veya hasta sokak hayvanlarına sahip çıkmayı sürdürdü.

Evin bir odasını, kileri ve balkonu yaklaşık 10 kedi ve köpeğe tahsis eden çift, onların ihtiyaçlarını karşılıyor.

Yaşam alanlarından uzak bir bölgede çitlerle çevirdikleri alanda hasta hayvanlara da bakan çift, iyileştirdikleri can dostlarını sosyal medya üzerinden sahiplendiriyor.

Şimdiye kadar engelli ya da hasta yaklaşık 200 sokak hayvanını sahiplendiren çift, bir yandan da dernek faaliyetlerine katılarak hayvanların beslenme, barınma ve sağlık ihtiyaçlarına destek oluyor.


"Hayvanlarla iyi ilişkilerimiz olmalı"

Dursun Altıntaş, AA muhabirine, hayvanlarla insanların iyi ilişkiler içinde yaşaması gerektiğini söyledi.

Hasta ve ölmek üzere olan hayvanlara evlerinin kapılarını açtıklarını ifade eden Altıntaş, "Bu dünyada yaşamımıza devam etmek istiyorsak hem doğa ile hem de hayvanlarla iyi ilişkilerimiz olmalı. Hayvanlara karşı yapmış olduklarımız, hobi veya boş zamanı olan bir insanın yapacağı işler değil. Tamamen vicdanla alakalı durum. Bizler gidiyoruz, hasta ve ölmek üzere olan hayvanlara yardım ediyoruz, gerekirse evimize alıyoruz." diye konuştu.

Eşiyle birlikte günlük 100 hayvanı beslediklerini anlatan Altıntaş, şöyle devam etti:

"Evin etrafında baktığımız 10 kedi var ve 2 de sakat köpeğimiz var. Sadece kendi evimizin çevresinde değil, şehrin farklı bölgelerinde ilgilendiğimiz çok hayvan var. Çöplük alanlarını kontrol ediyoruz ve çevredeki ilçeler de dahil beslenmeleri için ciddi takviyeler yapıyoruz. Evi böldük şu anda, kedi ve köpeklerle ortak kullanıyoruz. Kiler dediğimiz saklama alanında onların mamaları ve diğer ihtiyaçları var. Bir odayı hayvanlara ayırdık ve eve rahatça girip çıkmaları için camdan aralık açtık. Balkon kısmını da onlara ayırdık. Farklı alanlarda baktığımız hayvanları ise sürekli kontrol ediyoruz. Evimizin yakınlarında besleme alanımız var, orada 7 yavrumuz mevcut. Hepsi hastaydı aldık iyileştirdik, orada bakıyoruz."

"Elimizden geldiği kadar tedavilerini yapmaya çalışıyoruz"

Hayvanlara isteyerek baktıklarını belirten Esra Altıntaş da "İnsanlardan uzak bölgeye kendimize bakım alanı yaptık ve orada hasta yavru köpeklere bakıyoruz. Elimizden geldiği kadar orada tedavilerini yapmaya çalışıyoruz. Alanda 7 köpeğimiz var ve hepsi çok ciddi hastalığa yakalanmıştı. Hepsini iyileştirdik ve şu anda iyi durumdalar. Aşıları yapıldıktan sonra sahiplendireceğiz." ifadelerini kullandı.

Evlerindeki bir yavru köpeğin trafik kazası geçirdiğini, kalça ve ön patisinde kırıklar olduğunu aktaran Altıntaş, ameliyatın ardından hayvanın iyileşeceğini söyledi.

Altıntaş, "Vurulan bir köpeğimiz ve yine trafik kazası geçirmiş 3 bacaklı bir köpeğimiz var. Kör ve 3 bacaklı kedilerimiz var. Hepsi tüfekle vurulmuş veya trafik kazası geçirmiş hayvanlar. İnsanların hayvanlara zarar vermemesi ve trafikte dikkatli olmaları gerekiyor." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com