tag:gazetebirlik.com,2015:cid-141 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2024-01-20T13:20:27+03:00 Kastamonu'nun Hanönü ilçesinde 35 endemik tür tespit edildi https://gazetebirlik.com/haber/kastamonunun-hanonu-ilcesinde-35-endemik-tur-tespit-edildi-4792/

Kastamonu'nun Hanönü ilçesinde yapılan çalışmalar sonucunda 35 endemik tür tespit edildiği bildirildi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 10. Bölge Müdürlüğünün internet sitesinden yapılan açıklamada, ilçede bulunan bakır madeninde DKMP personeli ve ekosistem uzmanlarınca gerçekleştirilen çalışmaların devam ettiği aktarıldı.

"Bakır Ocağı Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Kapasite Artış Projesi"nin ilçenin Vakıfgeymene Mahallesi mevkisinde faaliyete geçtiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Genel Müdürlüğümüzce ÇED raporunda belirtilen hassas ve endemik türlerin taşınması ile tohum toplama gibi çalışmalar uzmanlarca takip ediliyor. ÇED taahhütleri kapsamında flora ve fauna izleme, tohum toplama, yarasa ve sincap yuvalarının oluşturulması, mısır akbabası araştırma faaliyetlerini yürütmek üzere botanik uzmanı Prof. Dr. Hayri Duman, hidrobiyolog Prof. Dr. Aydın Akbulut, ornitolog Prof. Dr. Zafer Ayaş, memeli uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sözen, ekolog/hidrobiyolog Dr. Levent Biler ve biyolog Gamze Kaya'dan oluşan uzmanlarca çalışmalar yürütülüyor. 2018, 2019 ve 2020 yıllarında faaliyet alanında gerçekleştirilen araştırmalar neticesinde 64 familyaya ait 288 tür tespit edildi. Bu türlerden 35'inin endemik olduğu belirlendi. Bölge Müdürlüğümüz, Doğa Koruma ve Sulak Alanlar, Av ve Yaban Hayatı Kastamonu Şube müdürlükleri ve Milli Parklar Müdürlüğü personelinin katılım sağladığı çalışmalar neticesinde 2023 yılı sonu itibarıyla final raporu sunuldu."


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da 95 öğrenci gıda zehirlenmesinden etkilendi https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-95-ogrenci-gida-zehirlenmesinden-etkilendi-8249/

Valilikten yapılan açıklamada saat 04.20’de Kastamonu Merkez Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı kız öğrenci yurdunda kalan bazı öğrencilerin mide bulantısı, karın ağrısı ve ishal şikayetleri ile Kastamonu Eğitim Araştırma Hastanesi’ne başvurdukları bilgisinin alındığı belirtildi.

Açıklamada yapılan araştırma sonucunda 95 öğrencinin gıda zehirlenmesinden etkilendiği, 72 öğrencinin Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne intikal ettiği, tedavilerine devam edildiği ve herhangi bir hayati tehlikenin bulunmadığının anlaşıldığı ifadesine yer verildi.

Olayla ilgili gerekli inceleme ve araştırmaların devam ettiği bildirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da beyaz örtüyle kaplanan ormanlar dron ile görüntülendi https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-beyaz-ortuyle-kaplanan-ormanlar-dron-ile-goruntulendi-5904/

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Uçarsu Şelalesi keşfedilmeyi bekliyor https://gazetebirlik.com/haber/ucarsu-selalesi-kesfedilmeyi-bekliyor-8253/

Kastamonu'nun Karadeniz sahilindeki ilçeleri Abana ve Çatalzeytin arasındaki sahil şeridinde denize dökülen Uçarsu Şelalesi güzelliğiyle dikkati çekiyor.

Çatalzeytin'e bağlı Samancılar köyü yakınlarında bulunan ve karadan ulaşımı olmayan şelale, bölgedeki balıkçıların uğrak noktaları arasında bulunuyor.

Şelale, yaklaşık 25 metre yükseklikten iki bölüm halinde denize dökülüyor.

Bölgede balıkçılık yapan Erdi Sarı, Uçarsu Şelalesi'nin olduğu bölgeden geçerken karşılaştıkları manzarayı hayranlıkla izlediklerini söyledi.

Şelalenin varlığından bölgedeki birçok insanın haberi olmadığına işaret eden Sarı, "Abana ve Çatalzeytin arasında kıyıdan ulaşımı olmayan, Karadeniz'in cenneti diyebileceğimiz bir Uçarsu Şelalemiz var. Yazın akmıyor ama yağmur yağınca coşuyor. Ortalama yüksekliği 20-25 metre civarında. 15 metre bir bölme, 10 metre bir bölme şeklinde denize dökülüyor. Biz şelalenin görüntülerini çekip sosyal medyada paylaşıyoruz ve büyük ilgi görüyor. Uçarsu'nun manzarası insanların çok hoşuna gidiyor, görüntü muhteşem diyebilirim." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da sisle buluşan ormanlar dron ile görüntülendi https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-sisle-bulusan-ormanlar-dron-ile-goruntulendi-7416/

Kentin sahil ilçeleri Abana, Bozkurt ve Çatalzeytin'i il merkezine bağlayan kara yolu güzergahının yüksek bölgelerindeki sis, 1450 rakımlı Yaralıgöz Geçidi'ne doğru yoğunlaşarak görüş mesafesini düşürdü.

Ulaşımı olumsuz etkileyen sis, Yaralıgöz Dağı'ndaki çam ve göknar ormanları ile vadilerle buluşunca ortaya güzel görüntüler çıktı.

Yaralıgöz Dağı'nın sisle sunduğu manzara, dron ile görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Anadolu'nun "yüce dağı" Ilgaz kayak sezonu için kar bekliyor https://gazetebirlik.com/haber/anadolunun-yuce-dagi-ilgaz-kayak-sezonu-icin-kar-bekliyor-306/

"Anadolu'nun sen yüce bir dağısın" dizeleriyle şarkılara konu olan, Kastamonu-Çankırı sınırındaki, Batı Karadeniz'in 2 bin 587 rakımlı Büyük Hacet Tepesi ile en yüksek dağı Ilgaz, Türkiye'nin önde gelen kayak ve kış turizmi merkezleri arasında bulunuyor.

Ilgaz Dağı Kayak Merkezi ile 2020'de açılışı yapılan 5,6 kilometrelik piste sahip Yurduntepe Kayak Merkezi, her yıl İstanbul ve Ankara başta olmak üzere ülkenin birçok kentinden gelen yerli ve yabancı ziyaretçileri ağırlıyor.

Burada doğal güzellikler arasında yürüyüş imkanı bulan ziyaretçiler, kayak ve snowboard yapıp kızakla kayarak keyifli vakit geçiriyor.

Kastamonu merkeze 40, Ankara'ya yaklaşık 200, İstanbul'a ise 450 kilometre mesafede bulunan Ilgaz, Kastamonu Havalimanı'nın yapılmasının ardından kayakseverlerin kolayca ulaşabileceği bir yer haline geldi.

Dağda bulunan iki kayak merkezinde de bakım çalışmaları ve hazırlıklar büyük oranda tamamlandı. Şu ana kar kalınlığı çok düşük kalan kayak merkezinde sezonun başlaması için yağış bekleniyor.

Ilgaz Dağı'nda kamu kurumları ve özel sektöre ait 7 tesiste, yaklaşık 1300 yatak kapasitesi bulunuyor.

"Gelenlerin Kastamonu doğa, kültür ve gastronomisini görmelerini çok istiyoruz"

Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği Kastamonu Temsilcisi ve Kastamonu Turizm Altyapı Hizmet Birliği Encümen Üyesi Cem Dilimel, AA muhabirine, Kastamonu'nun turizmde ivme kazandığını söyledi.

Kayak merkezinin bölge turizmi açısından önemli olduğunu dile getiren Dilimel, "800 metrelik eski pistinin yanında geçtiğimiz yıllarda Yurduntepe'de açılan 5 bin 600 metrelik pist bölge turizmine hizmet veriyor. Burada hem snowboard hem de Alp Dağları performansında kayak yapılabilecek pistler oluştu. Zorluk derecesine göre farklı pistler bulunuyor." dedi.

Birçok bölgeye yakın Ilgaz'ın, ulaşımı kolay bir kayak merkezi olduğunu belirten Dilimel, şunları kaydetti:

"Kastamonu merkezdeki oteller olarak, Ilgaz Dağı'ndaki otel kapasiteleri dolduktan sonra buradan turlar oluşturarak misafirlerimizi Ilgaz'a götürüyoruz çünkü mesafe çok yakın. Gelenleri Kastamonu'da misafir ediyoruz hem de sabah 10 ve akşam 5'te servisler düzenleyerek misafirlerimizi ağırlamaktayız. Kastamonu artık ulaşılabilen bir yer. İstanbul'dan uçuşlarımız devamlı var. Ilgaz Tüneli'nin açılmasıyla beraber Ankara'dan kayak merkezine ulaşım 2 saate düştü. Gelenlerin Kastamonu doğa, kültür ve gastronomisini görmelerini çok istiyoruz ve heyecanla karın yağmasını bekliyoruz."

"Tesislerde hazırlıkların büyük oranda tamamlandığını gördük"

Bölgeyi gezmeye gelen Berkan Güngör ise Ilgaz Dağı'nı çok sevdiğini ifade ederek, "Kastamonu Üniversitesinde öğretim üyesiyim. Ilgaz çocukluğumuzdan beri sık sık geldiğimiz bir bölge. Bu sene kar yağmadı henüz, kar yağmasını heyecanla bekliyoruz." dedi.

Ilgaz Dağı'nda çeşitli aktiviteler yaptıklarını dile getiren Güngör, şöyle konuştu:

"Geldiğimizde tesislerde hazırlıkların büyük oranda tamamlandığını gördük. Sadece kar eksik. Kar yağdığı zaman inşallah burası çok daha güzel olacak. Buraya geldiğimiz zaman teleferik bizim için çok çekici oluyor. Kayak yapıyoruz, kızakla kaymak da bize çocukluğumuzdaki o leğenle ya da çuvalla kaydığımız günleri hatırlatıyor. Buraya kadar gelmişken sucuk ekmek yedikten sonra, sıcak bir çay ya da saleple içimizi ısıtıyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'daki olumsuz hava koşullarından 4 ilçe etkilendi https://gazetebirlik.com/haber/kastamonudaki-olumsuz-hava-kosullarindan-4-ilce-etkilendi-6979/

Valilikten yapılan açıklamada, kentin özellikle sahil ilçelerinde pazar ve pazartesi günleri kuvvetli fırtınanın etkili olduğu hatırlatıldı.

Vali Meftun Dallı koordinesinde, Türkiye Afet Müdahale Planında (TAMP) yer alan Afet Çalışma Grupları'nın 24 saat esaslı teyakkuz durumuna geçirildiği aktarılan açıklamada, "Pazar gününü pazartesi gününe bağlayan gece boyunca kuvvetli rüzgar ve fırtına nedeniyle denizde şiddetli dalgalar oluşmuştur. Olumsuz hava koşullarına bağlı olarak İnebolu, Abana, Çatalzeytin ve Cide ilçelerimizde bazı evlerin bodrum katlarını ve iş yerlerini su basmıştır. Şiddetli dalgalar nedeniyle sahillerimizde ve limanlarımızda bazı hasarlar meydana gelmiştir." ifadelerine yer verildi.

Vali Dallı'nın da bölgeye giderek incelemelerde bulunduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Olaylara müdahale edilebilmesi için AFAD, İl Özel İdaresi, Kastamonu Belediyesi başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları sahil ilçelerimize yönlendirilmiştir. Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında yer alan Cide-Bartın kara yolunun Gebeş mevkisinde 17. kilometresinde, 19 Kasım'da meydana gelen olumsuz hava koşulları nedeniyle üç noktada çökmeler oluşmuş ve ilgili kurumlarca 1 ekskavatör, 2 yükleyici, 8 kamyon, 3 greyder ve 2 pikapla gerekli çalışma başlatılmıştı. Aynı bölgede 27 Kasım gecesi olumsuz hava koşulları nedeniyle yeniden göçükler meydana gelmiş olup bu alanla ilgili daha geniş çaplı bir çalışma yürütülmeye başlanılmıştır. Yapılan müdahalelerle ulaşım tek şeritten sağlanmaya devam etmektedir. Ayrıca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bolu 13. Bölge Müdürlüğü tarafından da bu alanla ilgili dalgakıran etüt proje çalışması başlatılmıştır."

İnebolu ilçesinde karaya oturan "VAMOS" isimli gemiyle ilgili gerekli çalışmaların devam ettiğine de işaret edilen açıklamada, "Olumsuz hava şartlarından etkilenen ilçelerimizde hasar tespit çalışmaları ivedilikle başlatılmış olup, vatandaşlarımızın zararları ilgili mevzuat çerçevesinde karşılanacaktır." bilgisi verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'daki olumsuz hava koşullarından 4 ilçe etkilendi https://gazetebirlik.com/haber/kastamonudaki-olumsuz-hava-kosullarindan-4-ilce-etkilendi-2794/

Valilikten yapılan açıklamada, kentin özellikle sahil ilçelerinde pazar ve pazartesi günleri kuvvetli fırtınanın etkili olduğu hatırlatıldı.

Vali Meftun Dallı koordinesinde, Türkiye Afet Müdahale Planında (TAMP) yer alan Afet Çalışma Grupları'nın 24 saat esaslı teyakkuz durumuna geçirildiği aktarılan açıklamada, "Pazar gününü pazartesi gününe bağlayan gece boyunca kuvvetli rüzgar ve fırtına nedeniyle denizde şiddetli dalgalar oluşmuştur. Olumsuz hava koşullarına bağlı olarak İnebolu, Abana, Çatalzeytin ve Cide ilçelerimizde bazı evlerin bodrum katlarını ve iş yerlerini su basmıştır. Şiddetli dalgalar nedeniyle sahillerimizde ve limanlarımızda bazı hasarlar meydana gelmiştir." ifadelerine yer verildi.

Vali Dallı'nın da bölgeye giderek incelemelerde bulunduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Olaylara müdahale edilebilmesi için AFAD, İl Özel İdaresi, Kastamonu Belediyesi başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları sahil ilçelerimize yönlendirilmiştir. Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında yer alan Cide-Bartın kara yolunun Gebeş mevkisinde 17. kilometresinde, 19 Kasım'da meydana gelen olumsuz hava koşulları nedeniyle üç noktada çökmeler oluşmuş ve ilgili kurumlarca 1 ekskavatör, 2 yükleyici, 8 kamyon, 3 greyder ve 2 pikapla gerekli çalışma başlatılmıştı. Aynı bölgede 27 Kasım gecesi olumsuz hava koşulları nedeniyle yeniden göçükler meydana gelmiş olup bu alanla ilgili daha geniş çaplı bir çalışma yürütülmeye başlanılmıştır. Yapılan müdahalelerle ulaşım tek şeritten sağlanmaya devam etmektedir. Ayrıca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bolu 13. Bölge Müdürlüğü tarafından da bu alanla ilgili dalgakıran etüt proje çalışması başlatılmıştır."

İnebolu ilçesinde karaya oturan "VAMOS" isimli gemiyle ilgili gerekli çalışmaların devam ettiğine de işaret edilen açıklamada, "Olumsuz hava şartlarından etkilenen ilçelerimizde hasar tespit çalışmaları ivedilikle başlatılmış olup, vatandaşlarımızın zararları ilgili mevzuat çerçevesinde karşılanacaktır." bilgisi verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'nun 4 ilçesinde denizin taşmasıyla oluşan zarar giderilmeye çalışılıyor https://gazetebirlik.com/haber/kastamonunun-4-ilcesinde-denizin-tasmasiyla-olusan-zarar-giderilmeye-calisiliyor-2713/

İnebolu, Cide ve Abana ilçelerinde dün gece saatlerinde etkili olan fırtına nedeniyle deniz taştı. Dalgaların getirdiği kum ve taşlar yolları kapattı, bazı ev ve iş yerlerini de su bastı.

Olumsuz hava koşullarından Çatalzeytin ilçesi de etkilendi.

İnebolu ilçesinde ise denizin taşarak iş yerlerine zarar verdiği anlar güvenlik kamerası görüntülerine yansıdı.

Çalışmaların aralıksız sürdüğü ilçelerde ekipler iş makineleriyle yolları temizliyor. Hasar tespit çalışmalarının sürdüğü ilçelerde, vatandaşlar da çalışmalara destek veriyor.

İnebolu'da kaynak atölyesi bulunan Can Kömeçoğlu, AA muhabirine, gece saatlerinde büyük bir ses duyduklarını söyledi.

Dalganın caddeyi aşarak iş yerlerine girdiğini anlatan Kömeçoğlu, "Deniz yola çıktı. Kaynak makinelerim, elektrikli aletlerim hasar gördü. Çok kötü bir durumda. Gece kimse uyumadı. Zemin katlarda duranlar üst katlara çıktı. Sabah saatlerinde deniz durulmaya başladı. Daha önce hiç böyle bir şey olmamıştı." dedi.

Serdar Taşçı ise mobilya depolarını su bastığını kaydederek, "Fırtınadan dolayı deniz kabardı. Deniz kapıları kırarak mağazamıza girdi. Depomuzda kanepe, koltuk, yataklarımız vardı. Yaklaşık 80 kanepemiz ile 20'ye yakın yatağımız ıslandı. Zararımız büyük." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da yük gemisi karaya oturdu https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-yuk-gemisi-karaya-oturdu-2059/

Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde yük gemisi karaya oturdu.

İnebolu ilçesinde fırtına nedeniyle Kamboçya bayraklı "Vamos" adlı kuru yük gemisi kıyıya sürüklendi.

Karaya oturan gemideki 2'si Türk 11 kişilik mürettebatın kurtarılması amacıyla AFAD, sahil güvenlik ve itfaiye ekipleri çalışma başlattı.

Ekipler, mürettebattan 6 kişiyi itfaiye merdiveni yardımıyla kurtardı. Halatla denize atlayarak kendi imkanlarıyla kurtulan bir personel, sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı.

İtfaiye merdiveni geminin dalgalar nedeniyle sallanması sonucu hasar görünce kurtarma çalışmaya ara verildi.

Kastamonu'dan yeni itfaiye aracının gelmesinin beklendiği öğrenildi.

Yeni gelen itfaiye aracı, gemide kalan diğer mürettebatı da kurtardı. Kurtarılan mürettebat İnebolu Öğretmenevi'ne yerleştirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ilgaz Dağı'nda kar kalınlığı 10 santimetreyi geçti https://gazetebirlik.com/haber/ilgaz-daginda-kar-kalinligi-10-santimetreyi-gecti-9939/

Kastamonu-Çankırı sınırındaki Ilgaz Dağı'nda gece saatlerinden itibaren etkili olan yağışın ardından kar kalınlığı 10 santimetreyi geçti.

Kar yağışı ile kayak merkezi ve çevresindeki ormanlar, beyaz örtüyle kaplandı.

Öte yandan Kastamonu'nun yüksek kesimlerinde de kar yağışı etkili oldu.

Karayolları ve Özel İdare ekipleri, kar yağışının etkili olduğu bölgelerde küreme ve tuzlama çalışmalarını sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu ormanlarında sonbahar ve kış güzelliği bir arada yaşanıyor https://gazetebirlik.com/haber/kastamonu-ormanlarinda-sonbahar-ve-kis-guzelligi-bir-arada-yasaniyor-1071/

Kentin Karadeniz sahilindeki ilçeleri Abana, Bozkurt ve Çatalzeytin'i il merkezine bağlayan kara yolunun yüksek rakımlı bölgelerine mevsimin ilk karı düştü.

Odayboğazı ve Isırganlık mevkilerindeki ormanlık alanlarda sonbaharın renk tonları güzel görüntüler sunarken bin 450 rakımlı Yaralıgöz Geçidi'nde ise ormanlar beyaz örtüyle buluştu.

Beyaza bürünen ormanlarda tabloyu andıran görüntüler ortaya çıktı.

Kentin sonbahar ve kış güzelliğini sunan manzaraları dron ile görüntülendi.

"Doğanın her halini görebiliyoruz"

Sürücülerden Musa Erat, AA muhabirine, bölgenin eşsiz doğal güzelliklere ev sahipliği yaptığını söyledi.

Bölgede doğanın her halini görebilmenin mümkün olduğuna dikkati çeken Erat, "Sahil bölgesinde sonbaharı yaşarken Yaralıgöz'de kışı görebiliyoruz. Bu sayede bizler de eşsiz güzelliklere şahit oluyoruz. Bir taraf sonbahar, diğer taraf kış. Mükemmel görüntüler var." dedi.

Kastamonu'nun Ağlı ve Devrekani ilçelerinin yüksek kesimlerinde de kar yağışı etkili oldu.

Ağlı'nın 1200 rakımlı Alınca Mahallesi'nde gece saatlerinde başlayan kar yağışı, sabah saatlerinde etkisini artırdı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da 47 köy evini etkileyen yangın söndürüldü https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-47-koy-evini-etkileyen-yangin-sonduruldu-2874/

Yağcılar köyünde dün henüz belirlenemeyen nedenle çıkan ve evlerin birbirine yakın olması nedeniyle büyüyen yangına çevre il ve ilçelerden gelen itfaiye ekipleri, Orman İşletme Müdürlüğü arazözleri ile Orman Genel Müdürlüğüne ait helikopterle müdahale edildi.

Ekiplerin uzun uğraşları sonucu dün akşam kontrol altına alınan yangın söndürüldü. Yangında 47 ev kullanılamaz hale geldi.

Evlerin yanı sıra büyük ve küçükbaş hayvanlar ile tarım aletlerinin de zarar gördüğü yangını AA ekibi dronla görüntüledi.

Köy muhtarı Osman Namlı, gazetecilere yaptığı açıklamada, büyük bir yangın felaketi yaşadıklarını anlatarak "Ahır ve samanlıklar hariç 47 ev yandı. Yanan ziraat aletleri var, traktör var. Hayvan sayısını da tam tespit edemedik. Dağda olan hayvanlar var, hayvanların tam olarak nerede olduğunu bilemiyoruz. Çoban alıp götürdü herhalde." dedi.

Namlı, evlerin büyük bir çoğunluğunun yaz aylarında kullanıldığını, yangın sırasında boş olduğunu belirtti.

Yangının söndürülmesinin ardından ekiplerin soğutma çalışması sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da aç kalan ayılar arı kovanlarına zarar verdi https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-ac-kalan-ayilar-ari-kovanlarina-zarar-verdi-5796/

Damla köyünde arıcılık yapan Selameddin Kırma, sabah saatlerinde geldiği bahçesinde kovanlarının zarar gördüğünü gördü.

Bahçesinde kontrol yapan Kırma, ayıların ayak izlerine rastladı.

Kırma, gazetecilere yaptığı açıklamada, ayıların 40 arı kovanına ve birkaç meyve ağacına zarar verdiğini söyledi.

Bahçeye geldiğinde şaşkınlık ve üzüntü duyduğunu aktaran Kırma, "Ayılar, kovanları hem kırmış hem de balları yemiş. Zararım çok." ifadelerini kullandı.

Son günlerde köylerine birçok kez ayı geldiğini belirten Kırma, "Ayılardan artık bıktık. Kiminin bahçesine zarar veriyor, kiminin arı kovanlarına, biz yetkililerden çözüm istiyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da 4 ev ile 1 ahırda çıkan yangın ekiplerce söndürüldü https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-4-ev-ile-1-ahirda-cikan-yangin-ekiplerce-sonduruldu-1349/

Kastamonu'da bir köyde çıkan yangında 2 ev ve 1 ahır kullanılamaz hale geldi, 2 evde de hasar oluştu.

Alpı köyünde oturan Ahmet Kurt'un evinde henüz belirlenemeyen nedenle başlayan yangın kısa sürede büyüyerek önce Ahmet Çaycı'nın evine, ardından da bir ahır ile diğer 2 eve sıçradı.

Yangına itfaiye ekipleri, Orman Bölge Müdürlüğü arazözleri ile İl Jandarma Komutanlığı ekipleri ve köylüler müdahale etti.

Güçlükle söndürülen yangında Kurt ve Çaycı'nın evi ile ahır tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi, diğer 2 evde de hasar meydana geldi.

Olayda ahırdaki 22 büyükbaş hayvanın yanı sıra 3 köpek öldü.

İtfaiyenin olay yerindeki soğutma çalışmaları devam ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da asırlık "kuyu kebabı" geleneği yaşatılıyor https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-asirlik-kuyu-kebabi-gelenegi-yasatiliyor-3669/

Merkeze bağlı Mescit köyünde cuma günleri kurulan pazara, çevre köylerden çok sayıda kişi geliyor.

Pazarda alışveriş yapanların yanı sıra bazı vatandaşlar, ortaklaşa satın aldıkları küçükbaş hayvanın etiyle kuyu kebabı hazırlıyor.

Satın alınan ve köydeki kesimhanede kesilen kuzular, hazırlanan iki kuyuda pişiriliyor.

Zaman zaman onlarca hayvanın pişirildiği kuyuların bulunduğu bölge, festival alanı gibi şenleniyor.

Mescit Köyü Muhtarı Ferhat Yaylacıoğlu, AA muhabirine, bir asırdan fazla süredir devam eden geleneklerine bir süre ara verildiğini ancak son 15 yıldır yeniden canlandırdıklarını söyledi.

Köylerindeki pazar yerini yeniden faaliyete geçirdiklerini anlatan Yaylacıoğlu, "Burada kuyu kebabı yapıyoruz. İnsanlar geliyor, güzel bir etkinlik oluyor, küçük bir panayır gibi oluyor." dedi.

Atalarından aldıkları mirası geleceğe taşımak istediklerini dile getiren Yaylacıoğlu, şöyle devam etti:

"Cuma günü kurulan pazara çevre köylerden hayvanlar getiriliyor. Sabah 07.00'de kurulan pazarda 08.00'e kadar satış oluyor. 10.30'a kadar kesim yapılıyor. 11'de kuyulara konuluyor, 13.30'da kuyudan çıkarıp satışa sunuyoruz. Kimisi bir araya gelip kendi alıp kendi kuyu kebabını yapıyor, kimisi de benim bu işi yaptığımı biliyor, beni arıyor, kaç kilo almak istiyorsa ona göre isim yazdırıyor. Hayvanları kesiyoruz, sahibi olanlar veya sipariş edenler gelip alıyor."

"Bizlerden sonrakilere de bırakabilirsek ne mutlu bize"

Amaçlarının geleneklerini yaşatmak olduğunu vurgulayan Yaylacıoğlu, şunları kaydetti:

"Kaşçılar bölgesi denilen bu bölge oldukça kalabalıktır. Çevrede yaklaşık 30 köy var. Her köyden gelen olur. Amaç sadece kebap yemek değil, eski geleneği, kültürü sürdürmek. Günü geliyor 10 kişi bir araya gelip bir kuzu asıyor, günü geliyor 5 kişi yapıyor, evlerine götürüyor. Bu eski bir gelenek, dededen toruna miras gibi bir şey. Bizlerden sonrakilere de bırakabilirsek ne mutlu bize. Burada birlik beraberlik içinde kaynaşma, muhabbet sohbet, güzel bir ortam oluyor."

Köy sakinlerinden 77 yaşındaki Nahit Dedehüseyinoğlu ise eskiden aynı yerde deri alıp sattığını belirterek, "Kendimi bildim bileli burada kebap yapılırdı. Eskiden bunun yanında güreşler de yapılırdı her hafta, kazanana ödüller verilirdi." ifadesini kullandı.

83 yaşındaki Kadir Dağlıoğlu da geleneğin yıllardır devam ettiğini dile getirerek, "Burada kesip eşe dosta ikramımız oluyor, kendi ihtiyacımızı karşılıyoruz. İnsanlar buraya her yerden geliyordu, panayır gibi olur." diye konuştu.

Hasan Yaylacıoğlu da insanların bir araya gelip kaynaştığını kaydederek, "Doğal ortamda kebap yapıyoruz. İnsanlar haşır neşir oluyor, fakir fukara evine et götürüyor. Amaç burada para kazanmak değil, çevredekilerin uygun fiyata kebap yemesi." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ilgaz Dağı'nda sonbahar renkleri hakim olmaya başladı https://gazetebirlik.com/haber/ilgaz-daginda-sonbahar-renkleri-hakim-olmaya-basladi-3727/

Kastamonu-Çankırı sınırında, Batı Karadeniz'in 2 bin 587 rakımlı Büyük Hacet Tepesi ile en yüksek dağı olan Ilgaz, sonbaharın tüm güzelliklerini bünyesinde barındırıyor.

Baharın yeşili, kışın beyazıyla ziyaretçilerinin dikkatini çeken Ilgaz, sonbaharda sarı, kahverengi, yeşil ve kırmızının tonlarıyla doğa fotoğrafçılarının ilgisini çekiyor.

Sonbaharda dağdaki renklerin harmonisini görmeye gelen fotoğrafçılar, her gün ayrı güzelliğe bürünen Ilgaz'ı karelerine yansıtıyor.

Doğa fotoğrafçısı Cebrail Keleş, AA muhabirine, Kastamonu'nun sonbaharın başkenti olduğunu dile getirerek, "Kastamonu'da sonbahar en güzel Ilgaz Dağı'nda yaşanır. Yaprağını döken ağaçlar, renklerini donanıyor. Diğerleri mevsim, sonbahar sanattır. Sanatın en güzel göründüğü tablolardan birinin karşısındayız. Bu sanat karşısında insanın çok farklı duyguları oluşuyor. Herkesin gelip görmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da asırlık "kuyu kebabı" geleneği yaşatılıyor https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-asirlik-kuyu-kebabi-gelenegi-yasatiliyor-1108/

Merkeze bağlı Mescit köyünde cuma günleri kurulan pazara, çevre köylerden çok sayıda kişi geliyor.

Pazarda alışveriş yapanların yanı sıra bazı vatandaşlar, ortaklaşa satın aldıkları küçükbaş hayvanın etiyle kuyu kebabı hazırlıyor.

Satın alınan ve köydeki kesimhanede kesilen kuzular, hazırlanan iki kuyuda pişiriliyor.

Zaman zaman onlarca hayvanın pişirildiği kuyuların bulunduğu bölge, festival alanı gibi şenleniyor.

Mescit Köyü Muhtarı Ferhat Yaylacıoğlu, AA muhabirine, bir asırdan fazla süredir devam eden geleneklerine bir süre ara verildiğini ancak son 15 yıldır yeniden canlandırdıklarını söyledi.

Köylerindeki pazar yerini yeniden faaliyete geçirdiklerini anlatan Yaylacıoğlu, "Burada kuyu kebabı yapıyoruz. İnsanlar geliyor, güzel bir etkinlik oluyor, küçük bir panayır gibi oluyor." dedi.

Atalarından aldıkları mirası geleceğe taşımak istediklerini dile getiren Yaylacıoğlu, şöyle devam etti:

"Cuma günü kurulan pazara çevre köylerden hayvanlar getiriliyor. Sabah 07.00'de kurulan pazarda 08.00'e kadar satış oluyor. 10.30'a kadar kesim yapılıyor. 11'de kuyulara konuluyor, 13.30'da kuyudan çıkarıp satışa sunuyoruz. Kimisi bir araya gelip kendi alıp kendi kuyu kebabını yapıyor, kimisi de benim bu işi yaptığımı biliyor, beni arıyor, kaç kilo almak istiyorsa ona göre isim yazdırıyor. Hayvanları kesiyoruz, sahibi olanlar veya sipariş edenler gelip alıyor."

"Bizlerden sonrakilere de bırakabilirsek ne mutlu bize"

Amaçlarının geleneklerini yaşatmak olduğunu vurgulayan Yaylacıoğlu, şunları kaydetti:

"Kaşçılar bölgesi denilen bu bölge oldukça kalabalıktır. Çevrede yaklaşık 30 köy var. Her köyden gelen olur. Amaç sadece kebap yemek değil, eski geleneği, kültürü sürdürmek. Günü geliyor 10 kişi bir araya gelip bir kuzu asıyor, günü geliyor 5 kişi yapıyor, evlerine götürüyor. Bu eski bir gelenek, dededen toruna miras gibi bir şey. Bizlerden sonrakilere de bırakabilirsek ne mutlu bize. Burada birlik beraberlik içinde kaynaşma, muhabbet sohbet, güzel bir ortam oluyor."

Köy sakinlerinden 77 yaşındaki Nahit Dedehüseyinoğlu ise eskiden aynı yerde deri alıp sattığını belirterek, "Kendimi bildim bileli burada kebap yapılırdı. Eskiden bunun yanında güreşler de yapılırdı her hafta, kazanana ödüller verilirdi." ifadesini kullandı.

83 yaşındaki Kadir Dağlıoğlu da geleneğin yıllardır devam ettiğini dile getirerek, "Burada kesip eşe dosta ikramımız oluyor, kendi ihtiyacımızı karşılıyoruz. İnsanlar buraya her yerden geliyordu, panayır gibi olur." diye konuştu.

Hasan Yaylacıoğlu da insanların bir araya gelip kaynaştığını kaydederek, "Doğal ortamda kebap yapıyoruz. İnsanlar haşır neşir oluyor, fakir fukara evine et götürüyor. Amaç burada para kazanmak değil, çevredekilerin uygun fiyata kebap yemesi." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Küre Dağları'nda aynı daldan 7 ağacın büyüdüğü kayın ağacı bulundu https://gazetebirlik.com/haber/kure-daglarinda-ayni-daldan-7-agacin-buyudugu-kayin-agaci-bulundu-2241/

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü İnebolu Orman İşletme Müdürlüğü personelinin bölgede incelemede bulunurken bir kayın ağacının dalından filizlenerek büyüyen 7 ayrı ağacın tespit edilmesi üzerine bölgede çalışma başlatıldı.

Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, AA muhabirine, ağacının bulunduğu yerin, Küre Dağları silsilesinin İnebolu tarafından Karadeniz'e bakan 470 metre rakımlı bir alan olduğunu söyledi.

Bölgede geçen yıl inceleme yaptıklarını belirten Sönmezoğlu, "2022 yılı içerisinde Orman İşletme Şefimiz burada inceleme yaparken kayın ağaçlarının kestane ağaçlarını yok ettiğini tespit ediyor. Yaptığımız araştırmada burada 40-50 yıl önce kestanenin daha yoğunlukta, kayının azınlıkta olduğunu tespit ettik. Çeşitli zararlılara maruz kaldığı için kestane türü geriledi. Kayın çok yayılımcı karaktere sahip bir ağaç olduğu, etrafında diğer ağaçları yaşatmadığı için burada birçok kestaneyi yok ettiğini gördük." dedi.

Sönmezoğlu, bölgede kestane ağaçlarını korumak için çalışma başlattıklarını anlatarak şunları kaydetti:

"Bir orman mühendisi olarak bu tabloya müdahale edip orman ekosistemi için çok gerekli tüm canlıların yaşamasında mutlak ihtiyaç olan gıda kaynağı kestanenin gelişimi adına bu alana bir yol inşaatına başladık. Yolla ilgili etüt çalışması esnasında 7 kardeş kayını tespit ettik. İlk olarak arkadaşlarımız fotoğrafladılar ve bunu tüm insanlığa göstermek istedik. Bu kayın ağacımız geçmişte yaralanmış, ana gövdesinden kırıldığı için bir daldan 7 yeni ağaç ortaya açıkmış. Kayın ağacı çok güçlü bir ağaç olduğu için çeşitli zararlılar onu hırpalasa da bir şekilde yaşama tutunabiliyor."

Ağaca gereken özeni göstereceklerini vurgulayan Sönmezoğlu, "Bu ağacımız estetik ve rekreasyon değeri yüksek olduğu için hemen koruma altına alındı. Daha rahat yaşama alanına kavuşması için bu ağacı etkileyen diğer ağaçları keserek, daha rahat şekilde ömrünü tamamlamasına destek olacağız." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da seyir halindeki İBB'ye ait yolcu midibüsü yandı https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-seyir-halindeki-ibbye-ait-yolcu-midibusu-yandi-8629/

Erkan Altuntaş yönetimindeki 34 BDD 524 plakalı midibüs, D-100 kara yolu Selakırı mevkisinde seyir halindeyken henüz bilinmeyen nedenle yanmaya başladı.

İhbar üzerine bölgeye gelen Tosya Belediyesi İtfaiye ekipleri yangına müdahale etti. Yaklaşık bir saatlik çalışmanın ardından yangın söndürüldü.

Yangında sürücü ile yolcu F.E. yara almadan kurtulurken, midibüs kullanılamaz hale geldi.

Yangın nedeniyle bir süre ulaşıma kapanan D-100 kara yolunun Samsun-İstanbul istikameti Tosya Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği, Tosya İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Karayolları ekipleri tarafından temizlenerek tekrar ulaşıma açıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da uyuşturucu operasyonunda 3 zanlı yakalandı https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-uyusturucu-operasyonunda-3-zanli-yakalandi-7079/

Kastamonu'da düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli gözaltına alındı.

Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, uyuşturucu kullanan ve satışını yapan kişilere yönelik çalışma başlattı.

Bu kapsamda N.Y, E.Ç. ve M.Ç'nin araçlarında yapılan aramada kubar esrar ve 2 ruhsatsız tabanca ele geçirildi.

Jandarma ekiplerince 3 şüpheli gözaltına alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Taşköprü sarımsağının tarladan pazara serüveni maket ve heykellerle anlatılıyor https://gazetebirlik.com/haber/taskopru-sarimsaginin-tarladan-pazara-seruveni-maket-ve-heykellerle-anlatiliyor-3391/

Coğrafi işaret olarak tescil edilen, ardından AB nezdinde de tescillenen Taşköprü sarımsağı, bölge açısından önemli bir geçim kaynağı. Taşköprü sarımsağı, lezzeti ve aromasıyla ön plana çıkıyor.

İlçenin Kent Tarihi Müzesinin bir bölümünde, Taşköprü sarımsağının hikayesi de anlatılıyor. Bölgedeki sarımsak üretimi, gerçeğine uygun olarak maketler ve bal mumu heykellerle canlandırılıyor.

Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, AA muhabirine, bölgede yüzyıllardır sarımsak ekimi yapıldığını söyledi.

Sarımsağa ilişkin, Taşköprülüler arasında anlatılan bir rivayet bulunduğunu aktaran Çatal, "Rivayete göre Sezar, kendisine rakip olarak gördüğü kuvvetli bir komutan olan general Pompeus'un askerlerini hastalandırıp şifasının Taşköprü'de olduğunu söyler. Pompeus burayı fethetmeye gelirken 'Esans kokulu memleketi fethetmeye gidiyorum' der. Bu da Taşköprü'de o zamandan beri sarımsak ekildiğini göstermektedir."

"Bölgede 'beyaz altın' olarak nitelendiriliyor"

Taşköprü Kent Tarihi Müzesi sorumlusu Barış Sağıroğlu da müze binasının 1850 yılında inşa edildiğini söyledi.

Taşköprü Belediyesi bünyesine geçen binanın 2017'de müzeye dönüştürüldüğünü belirten Sağıroğlu, müzede kentin tarihini, kültürünü ve ekonomisini yansıtan objelerin yer aldığını dile getirdi.

Müzenin bir bölümünün sarımsağa ayrıldığına işaret eden Sağıroğlu, şöyle devam etti:

"Sarımsak, Taşköprü için önemli bir bitki, en önemli tarım ürünü. Ekonomik getirisinden dolayı da bölgede, 'beyaz altın' olarak nitelendiriliyor. Burada maketler aracılığıyla sarımsağın serüveni anlatılıyor. Başta sürülen tarlalara kadınlar sarımsağı ekiyor. Sonraki süreçte sarımsağın çapa ve sulanması yer alıyor. Taşköprü sarımsağının hasadı temmuzun ilk ya da ikinci haftası yapılır. Hasat da anlatılıyor. En sonda da kurutulan sarımsak pazara götürülerek satılıyor. Maketler aracılığıyla sarımsağın hikayesi, serüvenini burada görebilirler."

Müzeye gösterilen ilgiden memnun olduklarını vurgulayan Sağıroğlu, "İl ve il dışından çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor." dedi.

Müzeyi gezen Oğuzhan Erdoğan ise iki yıl önce İstanbul'dan Taşköprü'ye yerleştiğini anlatarak "Sarımsağın ne tür şartlarda yetiştirildiğini bilmiyordum. Çok zorlu bir ekim serüveni var. Burada en başından sonuna kadar sarımsağın serüveni tek tek anlatılmış." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da çıkan yangında 10 ev yandı https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-cikan-yanginda-10-ev-yandi-6373/

Tavşanlı köyü Sarmaşık Mahallesi'nde bir evde henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın diğer evlere de sıçradı.

İhbar üzerine köye, Kastamonu Belediyesi, Araç ve çevre belediyelerin itfaiye ekipleri ile Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

Rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüyen yangında 10 ev yandı.

Yangına müdahale için bölgeye yangın söndürme helikopteri de yönlendirildi.

Yangının ormanlık alana sıçramaması için helikopterin de desteğiyle söndürme çalışmaları devam ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da ayı saldırısına uğrayan kişi ağır yaralandı https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-ayi-saldirisina-ugrayan-kisi-agir-yaralandi-4961/

Kastamonu'nun Devrekani ilçesine bağlı Yazıbelen köyünde hayvan otlatan Ali Osman Celiloğlu'na (60), ayı saldırdı. Bu sırada havlayan köpeklerin seslerini duyan çevredeki vatandaşlar, olay yerine geldiklerinde Celiloğlu'nu yaralı halde buldu.

Ambulansla Devrekani Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Celiloğlu, ilk müdahalenin ardından Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

Hayati tehlikesi bulunduğu öğrenilen Celiloğlu'nun tedavisi yoğun bakımda sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Milli Mücadele'nin simgesi İnebolu Denk Kayığı yeniden denizle buluştu https://gazetebirlik.com/haber/milli-mucadelenin-simgesi-inebolu-denk-kayigi-yeniden-denizle-bulustu-8706/

Kurtuluş Savaşı'nda düşman işgaline uğramamasına rağmen, cephe gerisindeki hizmetleriyle İnebolu'ya "İstiklal Madalyalı tek ilçe" unvanını kazandıran kayıkçılar, tarihe adlarını altın harflerle yazdırdı.

Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışıyla başlayan milli mücadelenin lojistik merkezlerinden İnebolu Limanı, 3 yıl boyunca silah ve cephanenin Anadolu'ya giriş kapısı oldu. İstanbul'dan getirilen binlerce ton silah ve cephane ile diğer askeri malzemeler, güvenli görüldüğü için İnebolu'ya ulaştırıldı.

İskelenin düzgün olmaması nedeniyle limana yanaşamadıkları için açıkta demirleyen gemilerden cephane dolu sandıkların tahliye işini İnebolulu kayıkçılar üstlendi.

Yörede "denk kayığı" diye bilinen tekneleriyle, fırtınalı havalarda dev dalgalara göğüs gererek gemilerdeki binlerce ton cephaneyi karaya çıkaran İnebolulu kayıkçılar, 3 yıl boyunca mücadele verdi.

İnebolu Kaymakamlığı zamanla yok olan denk kayıklarının bir örneğini yaptırmak için çalışma başlattı. İnebolu Limanı’nda ahşap tekne ustası Mehmet Aksoy tarafından orijinaline uygun olarak tamamen kestane ağacından inşa edilen 11 metrelik denk kayığı törenle denize indirildi.

İnebolu Limanı’ndaki törene Vali Meftun Dallı, AK Parti Kastamonu milletvekilleri Halil Uluay ve Serap Ekmekci, Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay, İl Jandarma Komutanı Albay Zafer Özden, İl Emniyet Müdürü Kayhan Ay, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Kaymakam Baycar, törende yaptığı konuşmada, İnebolu’nun Türkiye'de İstiklal Madalyalı tek ilçe unvanına sahip olduğunu söyledi.

İstiklal Madalyası'nın kazanılmasında denk kayıklarının önemli rolü olduğunu belirten Baycar, "3 yıl boyunca Mavnacılar Loncası (Kayıkçılar Odası) 100'ü aşkın üyesiyle beraber Kurtuluş Savaşı'na silah ve cephane yetiştirmek üzere burada meccanen hiçbir ücret almadan hizmet gördüler. Tabi zamanla bu denk kayıkları maalesef yıpranıp tarihten neredeyse silindi. Son denk kayığımızı da İstanbul Deniz Müzesine teslim ettik, orada sergileniyor. Meraklıları orada görüyorlar ama bizim burada her İnebolulunun yüreğinde bir ukde denk kayığını görmek arzu ediyorlar. Bize İstiklal Madalyası'nı kazandıran, Milli Mücadele'de oldukça katkı sunan bu denk kayığımızı denize indirmek her İnebolulunun içinde bir ukde, bir özlem. Dolayısıyla böyle bir proje başlattık. Denk kayığımızın replikasını canlandıralım diye bir fikir geliştirdik." dedi.

Denk kayığının İnebolu’nun bir değeri olduğunu ifade eden Baycar, "Orijinaline yüzde 100’e yakın orijinallikte bir denk kayığını şu an görmekteyiz. Bu da bizi gerçekten çok duygulandırdı. Bu gördüğünüz denk kayığı 1 yıllık bir emek. Bunun herhangi bir bütçesi yok. 750 bin liranın üzerinde 1 milyon liraya kadar bir maliyeti var ama tamamen el birliğiyle İnebolulular olarak belediyemizle, kurumlarımızla, hayırseverlerimizle, arkadaşlarımız da emekleri için hiçbir ücret almadılar, el birliğiyle yaptık." diye konuştu.

Vali Dallı ise konuşmasında, "İnebolu için çok güzel bir çaba olmuş bu. Bundan sonraki yıllarda da umarım tarihi yaşatmada, yapılan fedakarlıkları hatırlamada çok büyük bir katkısı olacaktır. Hayırlı uğurlu olsun." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından "Gazi İnebolu" isimli ve 2 çifte kürekli kayık denize indirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da 7 evi saran yangın kontrol altına alındı https://gazetebirlik.com/haber/-kastamonuda-7-evi-saran-yangin-kontrol-altina-alindi-6110/

Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesinde 7 evin kullanılamaz hale geldiği yangın kontrol altına alındı.

Uzla köyü Ülde Mahallesi'nde Hasan Demirci'nin evinde henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın kısa sürede diğer evlere sıçradı.

İhbar üzerine olay yerine itfaiye ve Orman İşletme Müdürlüğü arazözleri sevk edildi.

Ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alınan yangında Tevfik ve Mehmet Değirmenciye ait 2'şer ev ile Hasan Demirci, Şaban ve Murat Değirmenci'ye ait 7 ev tamamen yandı.

Kastamonu Valisi Avni Çakır, yangının elektrik kontağından çıktığının tahmin edildiğini belirtti.

Evlerin ahşap ve birbirine çok yakın olduğunu anlatan Çakır, "Toplamda 7 daire bu yangından etkilenerek tamamen kullanılamaz hale geldi. Bina olarak 5 binamız ama 2 binada çift daire vardı. Toplamda 7 daire yangından etkilenmiş oldu." dedi.

Yangın tamamen kontrol altına alındığını ifade eden Çakır şunları kaydetti:

"Soğutma çalışmaları devam ediyor. Yangından etkilen 7 daireden 3'ünde yaşam vardı. Toplam 10 vatandaşımız yangından etkilendi. Allah'a şükür herhangi bir can kaybı ve yaralanma söz konusu değil. Devletimizin tüm kurumları köyde. Vatandaşlarımızı ilk etapta akrabalarının yanlarına yerleştiriyoruz. Yarından itibaren vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda konteyner kurulumunu yapacağız. Vatandaşlarımızın her türlü ayni ve nakdi yardım ihtiyaçlarını karşılayacağız. Hiçbir vatandaşımızı aç ve açıkta bırakmayacağız. Tek tesellimiz bir can kaybı olmaması."

Köy sakinlerinden Hasan Demirci ise bir komşusuna misafirliğe gittiğini yangını daha sonra fark ettiğini belirtti.

Evinin kapısını açtığında yangını fark ettiğini anlatan Demirci, "Elektrikten kaynaklandığını düşünüyorum. Saat 22.00 civarında çıktı. Suyla müdahale ettik. İtfaiyeye haber verdik." diye konuştu.

Murat Değirmenci de evinin yandığını, durumu haber aldığında ilçe merkezinde bulunduğunu, daha sonra köye geldiğini aktardı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da çıkan yangında 3 ev zarar gördü https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-cikan-yanginda-3-ev-zarar-gordu-2669/

İlçeye bağlı Bayat köyünde Muzaffer Kaya'ya ait 2 katlı evde henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Çevredekilerin haber vermesi üzerine bölgeye sevk edilen Tosya Belediyesi itfaiye ekipleri ile Orman Bölge Müdürlüğüne ait arasözler yangına müdahale etti.

Kısa sürede büyüyen yangın Hanım Özalp ve Ömer Gebeş'e ait 2 katlı ahşap evlere de sıçradı.

Ekiplerin müdahalesiyle söndürülen yangında Kaya ve Özalp'e ait evler tamamen yandı, Gebeş'e ait evde ise zarar meydana geldi.

Hafif yaralanan Muzaffer Kaya, Tosya Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Bayat köyü muhtarı Bektaş Candan AA muhabirine, yangının Muzaffer Kaya'nın evinden çıktığını ifade ederek, "İtfaiye gelene kadar yangına müdahale ettik. İki ev tamamen yandı. Yangını kontrol altına aldık, Allaha şükür." dedi.

Köy sakinlerinden Hasan Araç da "Yangını görünce arkadaşımın hayvanlarını çıkardım. Bölgede traktörler vardı onları çıkardık. Altı ahır olan 2 ev tamamen yandı. can kaybı yok şükür." diye konuştu.

Yangın sonrası soğutma çalışmaları devam ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kanyonları ile ünlü Pınarbaşı 2022'deki turist sayısını geçti https://gazetebirlik.com/haber/kanyonlari-ile-unlu-pinarbasi-2022deki-turist-sayisini-gecti-4738/

Zarı Çayı'nın yüzyılları bulan yolculuğu sırasında oluşturduğu ve doğal akvaryumu anımsatan Horma Kanyonu, dünyanın en derin ikinci kanyonu olarak gösterilen Valla Kanyonu, dünyanın en büyük dördüncü mağarası olduğu belirtilen Ilgarini Mağarası ile Ilıca Şelalesi'nin bulunduğu Pınarbaşı'nı, geçen yıl yerli ve yabancı yaklaşık 150 bin kişi ziyaret etti.

Derinliği yer yer 1200 metreyi bulan ve birçok risk barındırması nedeniyle geçişi en zor kanyonlar arasında gösterilen yaklaşık 12 kilometrelik Valla Kanyonu, seyir teraslarıyla ziyaretçilere doğal güzellikleri izleme fırsatı sunuyor.

Kanyonun Kerte Seyir Terası'nın bulunduğu alana 10 metre yüksekliğinde, 20 metre ayak genişliğinde çelik profil üzerine yapılan "dev uçurum salıncağı" da tamamlandı.

Horma Kanyonu ise son olarak kayalara çivilerle monte edilen 3 kilometrelik ahşap platformla bir ucundan diğer ucuna kadar yürüyerek geçilebilir hale getirildi. Ahşap platformdan geçerken kanyonun tüm güzellikleri görülebiliyor. Kanyon girişine yapılan sosyal alanlar da ziyaretçilerin dinlenmesine imkan sağlıyor.

Horma'yı geçtikten sonra Ilıca Şelalesi'ne ulaşan suyun 10 metre yükseklikten dökülmesiyle oluşan doğal havuz, özellikle yaz günlerinde serinlemek isteyenlerden yoğun ilgi görüyor. Şelale, yaz kış ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor.

Pınarbaşı Belediye Başkanı Şenol Yaşar, AA muhabirine, Pınarbaşı'nın turizmde bölgenin amiral gemisi olduğunu söyledi.

Bölgenin kanyonları ile ünlü olduğuna işaret eden Yaşar, "Kanyon görmek için Amerika'nın Arizona kentine gitmeye gerek yok. Türkiye'de Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesinde çok daha iyisini görebilirsiniz demiştik. Bugün artık Kastamonu turizminin amiral gemisi Pınarbaşı sözünü de insanlara kabul ettirdik." dedi.

Yoğun bir Kurban Bayramı'nı geride bıraktıklarını ifade eden Yaşar, "Horma Kanyonu'na 9 günlük Kurban Bayramı'nda 60 bin ziyaretçi geldi. Sezonu ramazan ayında açmıştık. Dört aylık süreçte geçen seneki rakamı yakaladık. Sezonun bitmesine daha 4 ay var. Bununla birlikte geçen seneki rakamın çok daha üzerine çıkacağımızı ümit ediyoruz." diye konuştu.

Yatırımlar bölgeye ilgiyi artıracak

Bölgede yapılan yatırımlardan da bahseden Yaşar, şöyle devam etti:

"Valla Kanyonu burgulu terasın yer aldığı Muratbaşı köyü yolunun yapımı devam ediyor. Türkiye'nin hiçbir yerinde görmeyeceğiniz 650 metre derinliğe denk gelecek bir yerde dev uçurum salıncağı ve cam teras yapıldı. Önümüzdeki günlerde işletme ihalesi yapılıp hizmete girecek. Buranın açılmasıyla ziyaretçi sayısı daha da artacak. Horma Kanyonu, Muratbaşı'ndaki Valla burgulu terasıyla, Kerte Seyir Terasının olduğu yerdeki dev uçurum salıncağıyla Pınarbaşı ziyaretçi akınına uğramaya devam edecek."

İlçenin denizle bağlantısını oluşturacaklarını belirten Yaşar, şunları kaydetti:

"Pınarbaşı ilçesine denizi getiremesek de denizi 60 kilometre yaklaştıracağız. Şu anda Cide Pınarbaşı arası 120 kilometre. Kerte üzerinden orman işletme ve DSi yardımları ile Cide'ye yol çalışması yapıyoruz. Bittiğinde Pınarbaşı'nın denize de Cide'ye de mesafesi 60 kilometre olacak. Bu ne demek oluyor? Pınarbaşı 60 kilometre uzağındaki Safranbolu'daki kültür turizmi ile diğer yanında 60 kilometre uzağındaki deniz turizminin tam göbeğinde doğa turizmi ile ön plana çıkacak. Bir tarafına denizi diğer tarafına kültür turizmini almış olacak. Dolayısıyla Pınarbaşı turizm anlamında gelişmeye, büyümeye devam ediyor."

"Harika bir yer, mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri"

Bartın'dan eşi ve arkadaşları ile gezmeye gelen Aslı Kuş, bölgeye hayranlık duyduklarını vurgulayarak, "Daha 1 kilometre falan yürüdük ama muhteşem manzaralarla karşılaştık. Kanyonun büyüklüğü çok hoşumuza gitti. Kanyonun derinliği suyun akışı çok dikkat çekici." dedi

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Tezel de yurt içi ve dışında bir çok kanyonu gezdiğini aktararak, "Amerika'nın kanyonlarını da gezdim. Burası doğa harikası bir yer. Bence dünyada bir numaralı kanyonlardan biri. Yeterince tanıtılmadığını düşünüyorum. Tur şirketim aracılığıyla geldik. Tur sahibi arkadaşımdı, 'Dünyada bütün kanyonları gezdin buraları görmezsen olmaz' dedi. Gerçekten doğa harikası bir yer. Sabah bel tutulmam vardı, gelip gelmemekte endişeliydim ama çok iyi geldi. Harika bir yer, mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Kanyon bütün güzelliği ile sergileniyor. Her noktasını görebiliyoruz." diye konuştu.

Demet Demirci ise Ankara'dan misafirlerini gezdirmek için geldiklerini anlatarak, bölgenin doğa harikası bir yer olduğunu ifade etti.

Ankara'dan gelen Mustafa Serin de "Birçok yer gördüm ama Kastamonu'da böyle bir şey olduğunu ilk kez gördük. Muhteşem bir doğa harikası. Birkaç defa gezmem gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Taşköprü sarımsağında rekolte beklentisi 25 bin ton https://gazetebirlik.com/haber/taskopru-sarimsaginda-rekolte-beklentisi-25-bin-ton-6793/

Coğrafi işaret olarak tescil edilen, ardından AB nezdinde de tescillenen Taşköprü sarımsağında hasat devam ediyor. Bahar döneminde bölgede etkili olan şiddetli yağış ve dolu, sarımsakta çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden oldu, ürün verimi bir miktar azaldı.

Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, AA muhabirine, "Üç köyümüzde dolu yağışından dolayı sıkıntı yaşadık ama erken dönemde olduğu için yaprak gübresiyle durum telafi edildi. Çok önemli bir problem olmadı." dedi.

Taşköprü'nün 86 köyünde sarımsak üretimi yapıldığını dile getiren Eligüzeloğlu, şöyle devam etti:

"İklim şartlarından kaynaklı çeşitli sıkıntılar oldu. Bahar dönemi aşırı yağışlı geçti. Yağışın bazı avantajları da oldu. Bazıları hiç sarımsağı sulamadan hasat yaptı, kimi de sadece bir defa suladı. Sulama gideri azaldı. Toprak kurumadan yeni yağışlar düştü ve ıslandı. Aşırı yağışlar nedeniyle toprakta nem ve rutubet oluyor. Bu da halk arasında 'kocabaş' dediğimiz nematod hastalığını tetikledi. Hastalık nedeniyle kaybın yüzde 10'u bulmayacağını düşünüyorum."

Pazar fiyatları yeni oluşuyor

Eligüzeloğlu, kayıtlı 22 bin dekar arazide sarımsak üretimi yapıldığını belirterek, "Kastamonu merkez ve diğer ilçelerle bu 25 bin dekarı buluyor. Bu yıl 25 bin ton civarında ürün bekliyoruz. Ürünler yavaş yavaş pazara gelmeye başladı. En iri sarımsak 48-50 liradan satılıyor. Fiyatlar zamanla oturacaktır." diye konuştu.

Taşköprü sarımsağının benzersiz bir aroması olduğunu söyleyen Eligüzeloğlu, "Taşköprü sarımsağının diğer bölge sarımsaklarına göre üstün özelikleri var. Kanser tedavisinde kullanılan selenyum oranı çok yüksek. Raf ömrü çok uzun, 9-10 ay doğal şartlarda bozulmadan kendini muhafaza edebiliyor." ifadesini kullandı.

Çetmi köyünde sarımsak yetiştiren İsmail Akgün de "Bu sene verim geçen yıllara göre biraz az. Yağışların fazla olmasından dolayı sarımsak çeşitli hastalıklara yakalandı." dedi.

Aşırı sıcaklarda tarlada çalıştıklarını belirten Akgün, "Temmuz sonuna kadar sarımsak topraktan çıkmazsa kurur ve bir daha çıkmaz. O yüzden 15 gün içinde çıkarmak ve 40 derece sıcakta çalışmak zorundayız. Tüm çiftçiler bu sıcakta, güneşin altında hasadı yetiştirmek için çalışıyor." diye konuştu.

Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur da Türkiye'nin birçok noktasında Kastamonu'dan giden sarımsakların tüketildiğini dile getirerek, yağış kaynaklı verim kaybına işaret etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Selin vurduğu "Bozkurt'un hafızası" TOKİ'nin yaptığı iş yerinde yeniden fotoğrafçılığa başladı https://gazetebirlik.com/haber/-selin-vurdugu-bozkurtun-hafizasi-tokinin-yaptigi-is-yerinde-yeniden-fotografciliga-basladi-3171/

Şiddetli yağışın ardından 11 Ağustos 2021'de Ezine Çayı'nın taşması sonucu ilçedeki iş yerleri ile çok sayıda ev, su ve balçık altında kaldı. Bozkurt'ta 1971 yılından itibaren fotoğrafçılık yapan 73 yaşındaki Muzaffer Demir'in de bugüne kadar çektiği fotoğrafların büyük bölümü, sel sularına kapıldı.

Bozkurt'ta uzun süredir tek fotoğrafçı olarak hizmet veren 73 yaşındaki Demir, selin ardından TOKİ tarafından yapılan dükkanında yeniden fotoğrafçılık yapmaya başladı.

Demir, AA muhabirine, ilçede 52 yıldır fotoğrafçılık yaptığını, selden önce geniş bir arşivi olduğunu söyledi.

İlçede zaman zaman başka fotoğrafçı dükkanlarının da açıldığını belirten Demir, "Bozkurt'un en uzun süreli fotoğrafçısı benim. Şu anda ilçede tek fotoğrafçı benim. Sel zamanına kadar dükkanımda fotoğrafçılık yaptım. Selde dükkanım zarar gördü." dedi.

İlçedeki her özel günde olduğunu anlatan Demir, "İlçedeki tüm faaliyet ve hizmetlerin fotoğrafını çektim. Vesikalık fotoğraflar, öğrencilerin mezuniyetleri, öğrenci etkinlikleri, açılışlar, törenler, eğlenceler, düğünler, nişanlar her yerde vardık. İlçede ne varsa çekimini yaptık. Bozkurt'un hafızası olduk, ilçenin tek arşiviydik diyebilirim." ifadelerini kullandı.

Selden kurtarılan fotoğraf makinelerini dükkanında sergiliyor

Selin adeta ilçenin hafızasını da sildiğini dile getiren Demir, şöyle devam etti:

"Dükkanımıza 7 metre sel girene kadar çekilen tüm fotoğrafların hepsi bizde mevcuttu. Sel girince hard disklerimiz gitti. Elektronik malzemeleri sel girdikten sonra kullanamadık. Kameralarım, fotoğraf makinelerim hepsi bir anda yok oldu. Selden çıkan birkaç makineyi AFAD ekipleri getirip verdi ama kullanılamaz haldeydi. Ben de anı olarak kalsın diye raflara koydum, orada sergileniyor. Diğerleri tamamen selle denize gitti."

Selde dükkanının hasar gördüğü için yıkıldığını anlatan Demir, "Dükkanımız ağır hasarlı olduğu için selden sonra yıkıldı. Devletimiz var olsun dükkanımızı öncekinden daha güzel şekilde yaptı." diye konuştu.

Tekrar Bozkurt'un arşivi olmak istediğini vurgulayan Demir, şunları kaydetti:

"Selden sonra da fotoğrafçılığa devam etmek istiyordum. Dükkanım yapıldıktan sonra aynı yerimizde yeniden başladık. Buradaki etkinlikleri, şenlikleri, gençleri, yaşlıları tekrar fotoğraflayarak arşivlemek istiyorum. Bunun için tekrar start aldık. Bozkurt'un 52 yıllık hafızası olarak tekrar aynı iş yerimizde fotoğrafçılığa devam ediyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kestane ağacı zararlısı "gal arısı"na karşı yapışkan tuzak mücadeleyi hızlandırdı https://gazetebirlik.com/haber/kestane-agaci-zararlisi-gal-arisina-karsi-yapiskan-tuzak-mucadeleyi-hizlandirdi-6591/

Türkiye'de ilk kez 2014'te görülen gal arısı zararlısı, kısa sürede kestane ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu alanlara yayıldı.

Gal arısı ile mücadelede dünyada yaygın şekilde kullanılan "Torymus sinensis" türü böcekle yapılan biyolojik mücadeleye Türkiye'de, sarı renkli yapışkan tuzaklı biyoteknik mücadele de eklendi.

Kestane ağaçlarına asılan tuzağın yaydığı kokuya gelen zararlı, sarı renkli yapışkan tuzaklara yakalanıyor.

Bu kapsamda Kastamonu'da kestane ağaçlarının yoğun bulunduğu sahil kesimindeki ağaçlara 4 bin yapışkanlı tuzak yerleştirildi.

Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, AA muhabirine, gal arısı ile mücadeleye yoğun olarak devam ettiklerini anlattı.

Kastamonu'nun kestane ağacı açısından zengin bir coğrafyaya sahip olduğuna işaret eden Sönmezoğlu, "Cide, Doğanyurt, İnebolu, Abana, Bozkurt ve Çatalzeytin'de 16 bin hektarda kestane ormanımız var. Kastamonu'nun sahil ilçelerinde kestane kadimden beri çok kıymetli bir tür. İnsanlar hem meyvesinden yararlanıyor hem de bal üretimi yapılıyor." dedi.

Kestane ağaçlarının tarih boyunca birçok zararlıyla mücadele etmek zorunda kaldığına dikkati çeken Sönmezoğlu, "Yakın tarihte kestane ağaçları dal kanserini yendikten sonra 2014'te Türkiye'ye giren gal arısı maalesef 2 yıl önce bölgemizdeki kestanelere bulaştı. Biz de Bursa ve Yalova'da üretilen 'torymus sinensis' adlı gal arısını imha eden böceği bölgemize transfer ettik. 2021, 2022 ve bu yıl salım yaparak doğada biyolojik mücadele başlattık." diye konuştu.

"Önemli bir yöntem olarak literatürümüze girecek"

Sönmezoğlu, biyolojik mücadeleyi biyoteknik mücadeleyle desteklediklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Akademik çalışmalar yapan hocalarımız, gal arısı ile mücadelede sarı tuzak geliştirdi. Biyoteknik mücadele ile feromon dediğimiz preparatlar oluşturarak gal arısının uçuşa geçtiği dönemde bu tuzaklara yakalanmasını temin ediyoruz. Bu tuzaklara binlerce gal arısının yakalandığını gördük. Bu bir deneme çalışması. Tahmin ediyorum önümüzdeki süreçte alınan bu neticeleri de göz önüne aldığımızda biyoteknik mücadele gal arısıyla mücadelede önemli bir yöntem olarak literatürümüze girecek."

Sarı tuzakların gal arılarıyla mücadeleyi hızlandırdığını vurgulayan Sönmezoğlu, "Daha evvel Çin, Amerika ve Avrupa'da tüm kestane ormanları gal arısının zararına maruz kaldı. Oralarda biyolojik mücadele yapıldı. Torymus sinensis böcekler üretilip doğaya salındı. Oralarda doğal denge sağlandı. Biz bu süreci biyoteknik yöntemlerle destekleyerek Avrupa ve Amerika'da 15 yıl süren mücadeleyi daha kısa sürede başararak kestane meyveciliğini, kestane bal üretimini akamete uğratmadan devam ettirmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Sönmezoğlu, gal arısının meyve oluşumunu olumsuz etkilediğini, yaprağına yerleştiği için ağacın fotosentez yapmasını da kısıtladığının altını çizerek, "Dolayısıyla ağaca ciddi manada zarar veren bir böcek. Öldürücü değil ama ağacı ciddi manada hırpalıyor. Yapılan bu mücadele sayesinde ağaçlara daha fazla zarar vermeden, meyve üretimini akamete uğratmadan hayatı normalleştireceğiz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İklim şartları ve gal arısı, tescilli Kastamonu kestane balında rekolteyi düşürdü https://gazetebirlik.com/haber/iklim-sartlari-ve-gal-arisi-tescilli-kastamonu-kestane-balinda-rekolteyi-dusurdu-4111/

Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliğinin coğrafi işaret tescili için 2018'de yaptığı başvuru sonucunda Kastamonu kestane balı, TÜRKPATENT tarafından geçen yıl ağustos ayında tescillendi.

Kastamonu'daki 900 arıcının yaklaşık 60 bin kovanda hasadına başladığı kestane balında geçen sene yaklaşık 250 ton olan rekoltenin, bu yıl 100-150 ton civarında gerçekleşmesi bekleniyor.

Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar, AA muhabirine, kestane balının üretiminin yoğun olarak Kastamonu'nun sahil kesiminde yapıldığını söyledi.

Rekoltedeki düşüşe dikkati çeken Başar, "Senelik üretim 400 ila 600 ton arasındayken geçen sene bu rakam 250 tonlara düştü. Bu sene ise tahminimizce 100-150 tonlara düşecek. Her geçen gün biraz daha kestane balı avuçlarımızdan gidiyor." dedi.

Rekoltenin düşmesinde birkaç etken bulunduğuna işaret eden Başar, "Özellikle küresel iklim değişikliği ile yağışların düzensiz ve hava durumunun değişken olması, bunun yanı sıra 1-2 senedir başımıza bela olan kestane ormanlarımızdaki gal arısı zararlısıyla kestane ağaçlarımız her geçen sene azalmakta, üretimimiz de düşmekte. Bu Kastamonu özelinde bir sorun değil, gal arısı ülkemiz için problem. Kestane ağaçlarında büyük tahribata yol açıyor, kestane ağaçları çiçeklenmiyor ve arılarımız bunlardan yararlanamıyor." diye konuştu.

Koloni başına 10-15 kilogram olan üretim, 2-3 kilograma kadar düştü

Gal arısıyla mücadele yapıldığını ama bunun yetersiz kaldığını dile getiren Başar, şunları kaydetti:

"Uğraştığımız zararlı gerçekten de çok büyük boyutta. Çok hızlı şekilde yayılıyor. Çalışmalar yapılıyor ama bu zararlının önüne geçebilmiş değiliz. Belki önümüzdeki yıllarda 'kestane balı tarih oluyor' diyeceğiz. Çünkü son 3-4 yıllık döngüye bakıldığı zaman üretim yüzde 20 seviyesine kadar düştü. Arıcılarımız artık ürettiği ürünlerin maliyetini karşılayamaz duruma geldi. Koloni başına 10-15 kilogram olan üretim, şu anda 2-3 kilograma bandında. Bazı yerlerde hiç yok. Belki ülkemiz genelinde üretilecek kestane balı 500-600 ton ancak olur."

Başar, artan maliyetler ve düşük verim nedeniyle bu yıl kestane balının kilogram fiyatının 800 ila 1000 lira civarında olacağını söyledi.

Arıcılığa "Genç Çiftçi Projesi" kapsamında başladığını belirten Ali Yılmaz da kent merkezi, Devrekani, Küre ve Bozkurt ilçelerinde bal üretimi yaptığını dile getirdi. Yılmaz, "Birkaç yıldır iklimsel etkenlerden dolayı zaten verimde düşüklük vardı. Buna gal arısı da eklendi. Gal arısıyla kaybımız yüzde 80'leri buldu." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Eviyle ana yol arasındaki bölüm asfaltlanan engelli vatandaş hayata bağlandı https://gazetebirlik.com/haber/eviyle-ana-yol-arasindaki-bolum-asfaltlanan-engelli-vatandas-hayata-baglandi-8951/

Yaklaşık 10 yıl önce geçirdiği hastalık sonucu yürüme ve konuşma becerisini kaybeden Kuvcık, tekerlekli sandalyeye kullanmaya başladı.

İnebolu ilçesine bağlı Gökçevre köyü Erikpınarı mahallesinde 65 yaşındaki babası Mehmet ve annesi Hatice Kuvcık ile yaşamını sürdüren Kuvcık, evinden ana yola kadarki yaklaşık 200 metrelik bölümün düzgün olmaması nedeniyle akülü tekerlekli sandalyesiyle sokağa çıkarken zorluk çekiyordu.

İkiyaka-Hamit köylerinin yaklaşık 8 kilometre uzunluğundaki grup yolunun asfaltlandığı sırada muhtar Yaşar Kök, ailenin talebi üzerine durumu İl Özel idaresine bildirdi. İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar'ın Vali Avni Çakır'a konuyu iletmesi üzerine ana yolla Kuvcık ailesinin evi arasındaki yaklaşık 200 metrelik bölüm, İl Özel İdaresi ekiplerince asfaltla kaplandı.

Mehmet Kuvcık, AA muhabirine, askerden geldikten birkaç yıl sonra rahatsızlandığını söyledi.

Yavaş yavaş yürüme yetisini kaybettiğini belirten Kuvcık, "Ondan sonra akülü araba ile gezmeye başladım. Daha önce yol çamur olduğu için rahat rahat inip çıkamıyordum. Evimizin önüne yol yapıldı, çok güzel oldu. Şimdi akülü arabam rahat rahat inip çıkıyor. Akülü arabamla ana yola iniyorum, arabalar gelip geçerken onları izliyorum. Herkesin eline sağlık." dedi.

"Evin alt katında bir oda olursa çok rahat ederiz"

Anne Hatice Kuvcık ise oğlunu, hastalanmasından sonra tekerlekli sandalye ile gezdirmeye başladıklarını anlatarak, "Şimdi yollarımız yapıldı, daha rahatladık. Valimizden, Özel İdaremizden, Kaymakamımızdan, yaptıranlardan Allah razı olsun. Eşim yaşlı, ben de yaşlıyım. Evin ikinci katında oturuyoruz. Mehmet'i ikinci kata çıkarırken, indirirken çok zorlanıyoruz. Alt kat ahır, düzenlenmesi lazım. Oraya bir oda olursa çok daha rahat ederiz." ifadelerini kullandı.

Baba Mehmet Kuvcık da yolun hayatlarını kolaylaştırdığını vurgulayarak, "Oğlum yakın köylere gidiyor. Gelene geçene selam veriyor, sohbet ediyor, geziyor. Ellerinde titreme olduğu için ben de ona eşlik ediyorum." dedi.

Gökçevre Köyü Muhtarı Yaşar Kök de yol yapılırken ailenin kendisine durumu anlattığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Mehmet'in evinin önüne kadar asfalt yaptılar. Artık yol boyuna inebiliyor. Mehmet'in bir sıkıntısı daha var. Mehmet merdivenden inip çıkmada zorlanıyor. Anne ve babası Mehmet'i indirip çıkarmakta sıkıntı çekiyor. Evlerinin alt katı olursa daha rahat ederler."

Kastamonu İl Özel İdaresinde görevli greyder operatörü Adem Demir de yolları yapıp gönülleri bağladıklarını belirterek, "Engelli kardeşimizin yolunu yaptık, o da mutlu oldu, biz de mutlu olduk. Çalışmaya gelip gittiğimiz sırada Mehmet kardeşimiz görüyoruz. Yol kenarına çıkıyor, selamlaşıyoruz, sohbet ediyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
AFAD: Kastamonu'da sağanak ve su taşkınları nedeniyle 13 ev tahliye edildi https://gazetebirlik.com/haber/afad-kastamonuda-saganak-ve-su-taskinlari-nedeniyle-13-ev-tahliye-edildi-3409/

AFAD'ın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Kastamonu'daki sağanak nedeniyle 112 Çağrı Merkezi'ne 52 ihbar geldi.

Aşırı yağış sonucu tedbir amaçlı Cide ilçesinin Hacıahmet köyünde 4, İnebolu ilçesinin Hayrioğlu köyünde de 5 hanede yaşayanlar, yakınlarının yanına tahliye edildi, Şenpazar ilçesinin Azkalaycı köyünde 2, Korucak Mahallesi'nde de 2 ev tedbir amacıyla boşaltıldı.

Sel ve su baskını için Cide ilçesine Kastamonu, Ankara ve İzmir'den olmak üzere AFAD'dan 16 arama kurtarma personeli, 3 İHH gönüllüsü ile 8 araç, 2 bot, 11 motopomp, bir çamur pompası ve bir dalgıç pompa gönderildi.

Aşırı yağış sonucunda Cide ilçesi ana su hattının zarar görmesi nedeniyle ilçe merkezine içme suyu verilemiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'nun Cide ilçesinde şiddetli yağış su baskınlarına neden oldu https://gazetebirlik.com/haber/kastamonunun-cide-ilcesinde-siddetli-yagis-su-baskinlarina-neden-oldu-7431/

Kentte dünden bu yana devam eden ve etkisini giderek artıran sağanak nedeniyle Memiş Mahallesi'nden geçen Memiş Deresi ile Kumluca Mahallesi'nden geçen Irmak Deresi taştı.

İki mahallede giriş ve bodrum katlarında bulunan çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Su birikintileri nedeniyle yollarda araçlar su altında kaldı.

Cide-Bartın kara yolu da su taşkını nedeniyle ulaşıma kapandı. Sel suyunun denize sürüklediği bir manda ise telef oldu.

Cide Belediyesi ve AFAD ekipleri tarafından evlere dolan su tahliye edilmeye çalışıyor.

Evini su basan Ayşe Aydın, AA muhabirine, gece saatlerinde evine su girmeye başladığını anlatarak "Ev havuz gibi. Daha önce de bir kere olmuştu ama o zaman hafif geçmişti. Işıklar yok, karanlıktayız. Her yer suyla dolu. Gece 02.00'den beri bu şekilde. Çocuklarım perişan oldu." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da sağanak nedeniyle su taşkını meydana geldi https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-saganak-nedeniyle-su-taskini-meydana-geldi-6834/

İlçeye bağlı Hacıahmet köyünde HES santraline su taşıyan kanalın üzerinde bulunan köprünün ayaklarının ağaçlarla kapanması nedeniyle su taşkını oluştu.

Hacıahmet köyünde bulunan bir evi su bastı, 3 evde bulunan 8 kişi tedbir amaçlı güvenli bölgeye tahliye edildi.

Kastamonu İl Özel İdaresi ekipleri tarafından köprünün altında kapanan yer açılarak taşkının giderilmesinin ardından su seviyesi düşmeye başladı.

Bölgeye gelerek incelemelerde bulunan Cide Kaymakamı Tuncay Karataş, herhangi bir can kaybı ya da yaralanan olmadığını ifade ederek, bölgede yaşanabilecek olumsuzluklara karşı hazır bulunduklarını kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hayali olan üniversiteden 82 yaşında mezun oldu https://gazetebirlik.com/haber/-hayali-olan-universiteden-82-yasinda-mezun-oldu-3145/

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden mezun olan Balkaş, 1973-1997 yıllarında İstanbul ve Kastamonu'da biyoloji öğretmenliği yaptı. Resme büyük ilgi duyan Balkaş, bu alanda duyduğu eğitim isteğine çeşitli sebeplerden ulaşamadı.

Emekliliğinin ardından Kastamonu'nun Araç ilçesindeki köyünde yaşamaya başlayan Balkaş, evinin balkonunda resimler yaparak hobisini sürdürdü.

Teknik ve bilgi olarak kendisini yetersiz hisseden Balkaş, 2018'de girdiği üniversite sınavında yeterli puanı almasının ardından Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Resim Bölümü özel yetenek sınavını kazandı.

Balkaş, eğitimine devam ettiği sırada çeşitli rahatsızlıklar ve ameliyatlar geçirmesine rağmen fakülteyi üçüncülükle bitirmeyi başardı.

"Bilgisiz bir şey olmuyor; gençler gençliklerinin kıymetini bilsin"

Kastamonu Üniversitesinin mezuniyet töreninde kep fırlatan Balkaş, gazetecilere, 82 yaşında istediği bölümden mezun olduğunu belirterek, "Üniversiteye girmeden önce de resim yapıyordum. Bunun bilgisini öğrenmek istedim. Bilgisiz bir şey olmuyor. Gençler gençliklerinin kıymetini bilsinler." ifadesini kullandı.

Evinin balkonunda resim yapmayı sürdüreceğini dile getiren Balkaş, "Okumanın yaşı yok ama gençlerin her şeyi gençlikte yapması lazım. Bu işler benim yaşıma gelince zor. Ben zorlandım, hastalandım." dedi.

Fatma Gül Çohadar da 61 yaşında üniversiteyi fakülte birincisi olarak bitirdi

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümünü bitiren ve fakülte birincisi olan 61 yaşındaki Fatma Gül Çohadar ise gençliğinde okuma fırsatı bulamadığını söyledi.

Bölümünü büyük zevkle okuduğunu vurgulayan Çohadar, "Şimdi bitti diye çok üzülüyorum. Çünkü hayat bir okul, bizler o okulun ebedi öğrencileriyiz." diye konuştu.

Gençlere tavsiyede bulunan Çohadar, "Ellerinde fırsat varken okusunlar sonuna kadar. Sonra yaşlanınca ukde kalıyor insanın içinde ama o ukdenin ölüme kadar gitmesine izin vermemek gerektiğine inanıyorum. Kaç yaşında olursak olalım, bir fırsatı bulduğumuz zaman okumamızı bitirebiliriz." diye konuştu.

Çohadar, pedagojik formasyon aldığını, yüksek lisans ve doktora yapmayı düşündüğünü sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da sağanak ve dolu etkili oldu https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-saganak-ve-dolu-etkili-oldu-188/

Kastamonu-İnebolu kara yolunun Organize Sanayi Bölgesi mevkisinde aniden bastıran doluya vatandaşlar hazırlıksız yakalandı.

Yaklaşık 10 dakika süren dolunun ardından yerler beyaza büründü.

Dolu yağışı nedeniyle meyve ağaçlarında zarar oluştu.

Bazı sürücüler, benzin istasyonuna girerek araçlarını korumaya çalışırken, bazıları ise yol kenarına park ederek yağışın durmasını bekledi.

Yağış anı, vatandaşlar tarafından cep telefonuyla kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Selzedeler TOKİ'nin deniz manzaralı konutlarında oturmaya başladı https://gazetebirlik.com/haber/selzedeler-tokinin-deniz-manzarali-konutlarinda-oturmaya-basladi-2589/

Ezine Çayı'nın, şiddetli yağışların ardından 11 Ağustos 2021'de taşması sonucu 65 kişinin yaşamını yitirdiği, 7 kişinin kaybolduğu ve onlarca binada zarar meydana gelen Bozkurt'ta selin izlerini silmek için yoğun çalışma yürütüldü.

Sel nedeniyle evini kaybedenler için ilçenin farklı noktalarında TOKİ tarafından inşası tamamlanan 600 konutun kurası çekildi. Konutlar hak sahiplerine peyderpey teslim edildi. İlçede 2. ve 4. bölgedeki TOKİ konutlarında Karadeniz manzarası bulunuyor.

Bozkurt Kaymakamı Murat Atıcı, AA muhabirine, sel felaketinin ardından devletin tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla çalışmaya başladığını söyledi.

Hızlı bir inşa sürecinin ardından yaklaşık 3 ay önce konutların kurasının çekildiğini anlatan Atıcı, "Vatandaşlarımız evlerine yerleşmeye başladı. İlçe merkezinde 649 konut inşa ettik. Bunlardan 600'ünün kurasını çektik, anahtar teslimlerinin yüzde 50'sinden fazlasını yaptık. İnşallah 40-45 konutluk daha kura törenimiz olacak." dedi.

Vatandaşların ilçede beş bölgede konutlara kavuştuğunu belirten Atıcı, TOKİ ve AFAD'ın sadece konut inşa etmediğini, peyzaj ve parklarla yaşam alanı oluşturduğunu vurguladı.

"Konutlarımız Karadeniz'e nazır"

Bozkurt'taki selde altyapının tamamının, yapı stokunun ise yüzde 50'sinden fazlasının zarar gördüğüne işaret eden Atıcı, şöyle devam etti:

"Buradan 65 bin kamyon rüsubat temizledik. Bu aşamadan sonra yepyeni bir Bozkurt, vatandaşlarımızın hizmetine sunuldu. Karadeniz'in en güzel ilçesini inşa ettik diyebiliriz. Vatandaşlarımız gayet memnun. Meteoroloji Tepesi dediğimiz tepede yaptığımız konutlarımız Karadeniz'e nazır. Vatandaşlarımız Karadeniz'i görüp bu güzel ve temiz havada oturuyor. Burada 3+1 konut daha fazla inşa ettik. Önceden 2+1 konutu olanların bir kısmına da 3+1 ev çıktı. Vatandaşımızdan çok olumlu dönüşler alıyoruz."

Vatandaşlar yeni evlerini beğeniyor

İlçe sakinlerinden Azime Er ise 11 Ağustos 2021'deki sel nedeniyle zor bir süreç geçirdiklerini hatırlatarak, "Evler hızlı şekilde yapılmaya başlandı. Allah razı olsun devletimizden, arkamızda çok durdular. Her şey dört dörtlük. Çok mutluyum. Çocuklarım gelecek. Eşim burayı çok seviyor." dedi.

Güler Şen de sevinç ve üzüntüyü bir arada yaşadıklarını belirterek, "Evlerimiz yapıldı. Allah razı olsun devletimizden, milletimizden. Ev olmayınca olmuyor. Önceden denizi göremiyorduk. Allah razı olsun, çok güzel." ifadelerini kullandı.

Nevzat Şen ise evi çok beğendiğini belirterek, "Mayıs'ın 15'inde evimize yerleştik. Burada bir köy havası da var. Çok memnunum. Doğanın içinde, deniz manzaralı. Emeği geçenlerden Allah razı olsun." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'daki İnebolu Çayı'nda selin izleri siliniyor https://gazetebirlik.com/haber/kastamonudaki-inebolu-cayinda-selin-izleri-siliniyor-6907/

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne ait iş makineleriyle dere yatağında biriken taş, çakıl ve diğer malzemeler temizlenerek kamyonlara yükleniyor.

Kamyonlarla dere içinden çıkartılan malzemeler, belirlenen alanlara boşaltılıyor.

Kastamonu başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen ekipler, Terminal Köprüsü bölgesinde yoğunlaştırdıkları çalışmalarını hafta sonunda da aralıksız sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
53 yıl önce ayrıldıkları okulda bir araya gelen mezunlar eski günleri andı https://gazetebirlik.com/haber/53-yil-once-ayrildiklari-okulda-bir-araya-gelen-mezunlar-eski-gunleri-andi-646/

Geçmiş yıllarda farklı illerde bir araya gelen Kastamonu Kız Öğretmen Okulu mezunları, bu sene 1970 mezunlarından Sevgi Bektaşoğlu'nun oğlu Erdem Bektaşoğlu'nun girişimiyle Kastamonu'da bir araya geldi.

Yıllar sonra Abdurrahman Paşa Lisesinin kullandığı binada bir araya gelip hasret gideren ve aynı sıralara oturan 120 mezun, emekli edebiyat öğretmenleri Nail Tan'dan ders de gördü.

Nail Tan, AA muhabirine, 1965-1968 yıllarında Kastamonu Kız Öğretmen Okulunda öğretmenlik ve müdür yardımcılığı yaptığını söyledi.

Öğrencilerine 50 yılı aşkın zaman sonra aynı okulda ders anlattığı için mutlu olduğunu dile getiren Tan, "Öğrencilerimle eski günleri yad ettik. Onlara edebiyat dersiyle beraber, hayatta başarılı olmaları için gereken öğütlerimi hatırlattım. Öğretmenliği sadece bazı bilgileri ezberletmek olarak düşünürsek çok yanlış yapmış oluruz." dedi.

Öğretmen okullarında öğrencilerin hayatın her yönüne karşı hazırlandığını belirten Tan, "Nitekim bu okulun dersleri arasında 'ev işi' diye bir ders vardı. Öğrencileri hayata hazırlamak için büyük çaba gösterirdik. En başarılı öğretmenlerin bu okullarda öğretmenlik yapmaları sağlanırdı." diye konuştu.

"Buluşmalarımızda 15-16 yaşlarımıza dönüyoruz"

Mezunlardan Lütfiye Topçu ise Yalova'dan geldiğini ve öğretmeniyle yeniden buluşmaktan çok mutlu olduğunu kaydetti.

Arkadaşlarıyla anılarını paylaştıklarını dile getiren Topçu, "Öğretmenimizin anlattıklarının çoğunu hep beraber yaşadık. Orhan Şaik Gökyay, Arif Nihat Asya okulumuza geldiğinde onlara öğrenci olarak misafirperverlik yaptık. O günün heyecanını hiç unutmuyorum." ifadelerini kullandı.

Havva Koç da hiçbir buluşmayı kaçırmadığını vurgulayarak, "Buluşmalarımızda 15-16 yaşlarımıza dönüyoruz. Çok güzel anılarımız var. Üzüldüğümüz, ağladığımız günlerimiz de oldu. Anne babadan uzak olduğumuz için birbirimize anne, baba, kardeş olduk. Bağlılığımız buradan geliyor." dedi.

Meral Batur, okullarını gezip gördüklerini belirterek, "Okulumuz çok güzel dizayn edilmiş, harika olmuş. Sınıflarımıza girdik, sıralarımıza oturduk. Öğretmenimizin dersleriyle o anları yaşadık." diye konuştu.

Okulda bir araya geldikleri için duygulu olduklarını söyleyen Batur, "Öğretmenlerimize sarıldık ve çocuklaştık. İyi ki yolumuz buradan geçmiş, çok mutlu ve gururluyuz. Allah ömür verdikçe her yıl bir araya gelip bu güzel anı yaşayacağız." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu Hanönü'de çeltik tarlaları su altında kaldı https://gazetebirlik.com/haber/kastamonu-hanonude-celtik-tarlalari-su-altinda-kaldi-4543/

İlçede dünden beri etkili olan şiddetli yağış nedeniyle Gökırmak'ın debisi arttı. Taşkınlar nedeniyle Yenice köyünde yaklaşık 50 dekar alanda çeltik tarlasını su bastı.

Çeltik üreticilerinden Erdoğan Yılmaz, AA muhabirine, bölgede dünden beri şiddetli yağışın etkili olduğunu söyledi.

Köyde yaklaşık 250 dekar arazide çeltik ekildiğini dile getiren Yılmaz, yağışlar nedeniyle tarlaların bir bölümünün su altında kaldığını dile getirdi.

Öte yandan 4 köyü ilçeye bağlayan Yenice köyü köprüsü tedbir amacıyla ulaşıma kapatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde şiddetli yağış nedeniyle okullar tatil edildi https://gazetebirlik.com/haber/kastamonunun-inebolu-ilcesinde-siddetli-yagis-nedeniyle-okullar-tatil-edildi-9358/

İnebolu Çayı'nın taşma tehlikesi nedeniyle Karayolları, DSİ, İnebolu Belediyesi ve Özel İdare ekipleri gece boyunca dere kenarlarında önlem aldı. Sel suları dere kenarlarında hasara neden oldu. İsmetpaşa ve Abdurrahmanpaşa caddelerinde meydana gelen hasar nedeniyle ulaşım tek şeritten sağlanmaya başlandı.

Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ilçeye AFAD ve UMKE ekipleri sevk edildi. İlçedeki tüm okullarda eğitim öğretime 1 gün ara verildi.

İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, AA muhabirine, dün akşamdan bu yana şiddetli yağışla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Devam eden yağışlar nedeniyle İnebolu Çayı'ndaki su seviyesinin oldukça yükseldiğini bildiren Baycar, "Önlem olarak dere kenarlarına taşlarla set oluşturduk. Terminal Köprüsü'nün üzerinden suyun geçişini engellemek için orada biriken malzemeleri, molozları iş makineleriyle temizlemekteyiz." dedi.

Vatandaşlardan duyarlı olmalarını isteyen Baycar, "Tedbir olarak da vatandaşlarımızın muhakkak duyarlı olması, alt katlarda oturan vatandaşlarımızın üst katlara çıkması, işi olmayan vatandaşlarımızın dere kenarında bulunmamasını rica ediyoruz. Okullarımızı pazartesi itibariyle tatil ettik. Özellikle dere kenarındaki iş yerlerimizin de tehlike geçene kadar açılmamasını özellikle istirham ediyorum. İnşallah tedbirlerimizle beraber bu afeti herhangi bir sıkıntı olmadan atlatacağız." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Özel çocuklar ritim tutarak sosyalleşiyor https://gazetebirlik.com/haber/ozel-cocuklar-ritim-tutarak-sosyallesiyor-5471/

Kastamonu Valisi Avni Çakır ve Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ebubekir Yiğit'in girişimleriyle İhsan Ozanoğlu Özel Eğitim Meslek Okulu'nda def, erbane, bendir, davul ve darbuka gibi vurmalı çalgılarla ilgili kurs açıldı.

Üçü köyde yaşayan 7 özel öğrencinin katıldığı kursta ritim grubu oluşturuldu.

Kursun olduğu günlerde Kastamonu Belediyesince tahsis edilen servis aracıyla grup üyeleri evlerinden alınarak okula getirilmeye başlandı.

Haftanın 5 günü Halk Eğitim Merkezinde Murat Kola ve Mehmet Alkan'dan ritim dersleri alan öğrencilerde olumlu gelişmeler gözlendi.

Bugüne kadar deneme amacıyla bazı küçük konserler veren ritim grubu Kastamonu Halk Eğitim Merkezi yıl sonu etkinliğinde sahneye çıkmaya hazırlanıyor.

Gelecek yıllarda gruptaki öğrenci sayısının artırılması hedefleniyor

İhsan Ozanoğlu Özel Eğitim Meslek Okulu Müdürü Kadir Kesgin, AA muhabirine, hafif düzey işitme ve zihinsel engelliler ile otizmli öğrencilere hizmet veren bir kurum olduklarını söyledi.

Öğrencilerin sosyalleşmesi için çalışmalar yaptıklarını belirten Kesgin, "Eğitim öğretim yılı başından beri öğretmenlerimizle öğrencilerimizin ilgilerine uygun bazı etkinlikler yürütüyoruz. Köyden gelen özel bireylerimizin de içinde bulunduğu 7 öğrencimizle ritim grubu oluşturduk. Halk Eğitimi Merkezinden gelen öğretmenlerimizle ritim grubumuz çalışıyor. Bu kurs çocuklarımızı ve aileleri çok mutlu etti. Halktan da olumlu geri bildirimler aldık. Öğrencilerimizin faaliyette bulunması, hayata adapte olmaları açısından faydalı oldu." dedi.

Müziğin öğrencilere iyi geldiğini dile getiren Kesgin, "Kastamonu Halk Eğitim Merkezinin yıl sonu programında ritim grubu öğrencilerimizin yaklaşık bir saat sürecek bir gösteri yapmasını hedefliyoruz. Önümüzdeki senelerde de bu ritim grubuna farklı enstrümanlar katıp öğrencilerimizin sayısını artırmak istiyoruz." diye konuştu.

"Dersin olduğu günleri hevesle bekliyor"

Özel bireylerden Mehmet Bilgiç'in annesi Gülcan Bilgiç de kursun açılmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, "Oğlumla gurur duyuyorum. Mehmet'in ritme karşı ilgisi var, müzik duyduğunda harekete geçiyordu. Kurs açılacağını duyunca çok mutlu oldum. Biz çok memnunuz, o çok mutlu. Ritim iyi geldi bize. Dersin olduğu günleri hevesle bekliyor, zor tutuyoruz evde. Çok mutlu, o mutlu olunca biz de mutlu oluyoruz." ifadelerini kullandı.

Kurs eğitmeni Murat Kola ise güzel bir işe imza atmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Engelli öğrencilerimizle başlangıçta hem çok duygusal hem de mutluluk verici şeyler yaşadık. Bu ayrı bir mutluluk, ayrı bir duygu. Sadece Kastamonu ile sınırlı değil, bu projeyi devam ettirmek, bütün Anadolu'ya açılmak istiyoruz. Engellerin nasıl aşılacağını herkese göstermek istiyoruz. Konserlerde neler yapabileceklerini göstermek istiyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da etkili olan sağanakta bazı ev ve iş yerlerini su bastı https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-etkili-olan-saganakta-bazi-ev-ve-is-yerlerini-su-basti-8354/

Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesinde sağanak nedeniyle bazı evleri su bastı.

İlçede öğleden sonra başlayan kuvvetli yağış nedeniyle bazı dükkan ve evlerin alt katlarına su doldu.

İlçe merkezindeki yollar su altında kalırken, sürücüler araçlarıyla ilerlemekte güçlük çekti. Zarı Çayı'nın taşması nedeniyle Pınarbaşı-Azdavay kara yolu da trafiğe kapatıldı.

Azdavay ilçesinde de sağanak nedeniyle bazı ev ve dükkanları su bastı.

İlçede öğleden sonra başlayan kuvvetli yağış nedeniyle bazı dükkan ve evlerin alt katlarına su doldu.

İlçe merkezindeki yollar su altında kalırken, sürücüler araçlarıyla ilerlemekte güçlük çekti.

İlçenin ortasından geçen Devrekani Çayı'nın da debisi yükseldi.

Azdavay Belediyesi ekiplerince bölgedeki söz konusu ev ve iş yerlerinden su tahliyesi yapılıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Zorlu şartlarla mücadele ederek ekmeklerini ormandan çıkarıyorlar https://gazetebirlik.com/haber/zorlu-sartlarla-mucadele-ederek-ekmeklerini-ormandan-cikariyorlar-6083/

Orman Bölge Müdürlüğü, ormanları gençleştirmek için düzenli olarak yaşlı ağaçların kesimini yaptırarak yeni fidanların yetişmesine alan açılmasını sağlıyor.

Bunun için Orman İşletme Müdürlüğü tarafından orman işleri öncelikli olarak orman köylülerinin kurduğu kooperatiflere veriliyor. Kooperatif üyesi köylüler, ormanda belirlenen ağaçları kesiyor, kesilen ağaçların satışından gelir elde ediyor.

Kastamonu merkeze bağlı Ahlat köyünde geçimlerini ormancılıkla sağlayan köylüler, günün ilk ışıklarıyla mesailerine başlıyor. Orman Bölge Müdürlüğüne ait üretim sahalarının yolunu tutan köylüler yazın sıcaktan, kışın ise soğuktan korunmak için kendilerince yöntemler geliştiriyor.

Ormancılar tarafından çeşitli dönemlerde işaretlenen ağaçları motorlu testere ile kesen orman köylüleri, bir yandan da kuruyan dalları temizleyerek ormanın kendini yenilemesine katkı sağlıyor.

Kestikleri tomrukları bazen elleriyle bazen de traktörlerle yol kenarlarına çıkaran köylüler, daha sonra kamyon ve römorklarla tomrukları orman işletmesinin deposuna taşıyor.

Ahlat köyünde yaşayan 35 yaşındaki Sami Tüfekçioğlu, AA muhabirine, 10 yaşından beri baba mesleği olan orman işi yaptığını söyledi.

Kesim yapılacak alanların Orman Bölge Müdürlüğü tarafından belirlendiğini, ağaçların damgalandığını kaydeden Tüfekçioğlu, "Bize numaralar bildiriliyor, biz de ormana giderek kendimize düşen numaraları keserek ormanı seyreltiyoruz." dedi.

"Sabahları çok soğuk oluyor. Kışın bazen eksi 5-10 dereceyi buluyor"

Her sabah erkenden kalkarak ormanın yolunu tuttuklarını, kaza riski yüksek olduğu için işlerini titizlikle yaptıklarını anlatan Tüfekçioğlu, şunları dile getirdi:

"Kahvaltımızı yapıp sabahları 7.00'de evden çıkıyor, kesime geliyoruz. Bazen evden kesim yeri arası 1,5 saat sürüyor. Çok zorlukları da var. Yeri geliyor yağmur, kar, çamur oluyor. Köye yakın olursa öğle yemeğini evde yiyoruz ama genelde uzak olduğu için ormanda kendimiz hazırlayıp yiyoruz. Sabahları çok soğuk oluyor. Kışın bazen eksi 5-10 dereceyi buluyor. Üşüdüğümüzde kesimden artan parçaları yakıp ısınıyoruz. Geçimimizi sağlamak için zor şartlarda çalışıyoruz. Yeri geliyor yağış, yeri geliyor kar oluyor. Bu iş çok zor, aceleyi sevmez. Bazen gündüzleri yetmiyor geceleri çalıştığımız oluyor. Tedbirlerimizi alarak acele etmeden çalışıyoruz. "

Kendileri için çok değerli olan ormanı aynı zamanda koruduklarını vurgulayan Tüfekçioğlu, "Orman bizim geçimimizi sağlıyor ama aslında hayatımızın bir parçası. Ormanların değerini biliyoruz, koruyoruz. Her yere ateş yakmıyoruz mesela. Nasıl çocuğumuzu koruyorsak ormanları da koruyoruz. Devletimizin planlı kesimlerini yapıyoruz. Aralarındaki ağaçları keserek seyreltip daha çok güneş görüp daha iyi gelişmesini sağlıyoruz. Bu sayede ormanı güçlendiriyoruz." diye konuştu.

"Herkesin bir ekmek teknesi var, bizimki de orman"

Mesut Yılmaz Tüfekçioğlu da ormanın evleri olduğunu belirterek, "Herkesin bir ekmek teknesi var, bizimki de orman. Rızkımızı buradan kazanıyoruz. Bazen yarım metre kar oluyor, ıslanıyoruz ama helalinden ekmeğimiz buradan çıkıyor. Bazen de yol kenarlarında çalıştığımız yerlerde ormanda geyikler, ayılar, domuzlar çok sayıda yaban hayvanı görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Mustafa Abduloğlu ise bu işin kendilerine dededen kaldığını ifade ederek, "Sabah geldiğimizde damgalıları bulup kesiyoruz, sonra kenara çekiyoruz. Kepçelerle kamyona, römorka yükleyip depoya gönderiyoruz. Eskiden öküzlerle, mandalarla çekerdik, şimdi traktörlerle çekiyoruz. Genelde köylüler bir arada yan yana olduğu için kimisi yemek yapar kimisi çay demler, birlik beraberlik içinde yapılır." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da 4,2 büyüklüğünde deprem https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-42-buyuklugunde-deprem-909/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü İhsangazi ilçesi olan 4,2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 11,83 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.​​​​​​​

İhsangazi Belediye Başkanı Hayati Sağlık, ilçede meydana gelen depremin ardından kendilerine ulaşan olumsuz bir ihbar olmadığını söyledi.

Ekiplerin incelemelerinin sürdüğünü dile getiren Sağlık, "Jandarma, polis, zabıta ve itfaiye ekipleri, ilçe merkezi ve köylerde herhangi bir olumsuzluk yaşanıp yaşanmadığına dair çalışmalarını sürdürüyor. Muhtarlarımızı da arayıp bilgi alıyoruz. Şu an için herhangi bir olumsuz durum bulunmuyor." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'nun "kar savaşçıları" ilkbaharda da mesaide https://gazetebirlik.com/haber/kastamonunun-kar-savascilari-ilkbaharda-da-mesaide-5358/

Kentte bu yıl kar mücadelesine ocak ayının sonunda başlayan İl Özel İdaresi ekipleri özellikle yüksek rakımlı köylerde şubat ayında yoğun mesai harcadı.

1054'ü köy, 2 bin 614'ü mahalle olmak üzere 3 bin 668 yerleşim yerinin olduğu Kastamonu'da, 9 bin 840 kilometre yol ağından sorumlu olan ekipler bu yıl ilkbaharda da karla mücadele çalışması yürüttü.

Kentte özellikle yüksek rakımlı köylerinde bu hafta etkili olan yağışın ardından kar kalınlığı 20 santimetreyi geçti. Ekiplerin karla mücadele çalışması dron ile görüntülendi.

Kastamonu Özel İdaresi greyder operatörü Adem Demir, AA muhabirine, karla mücadele çalışmasını sürdürdüklerini söyledi.

Mart ayının son haftasında beklenenden fazla bir kar yağışının etkili olduğunu ifade eden Demir, "Özel İdare olarak kırsal ve dağlık kesimde kar yağışının yoğun olduğu alanlarda kar mücadelesi yapıyoruz. Kastamonu Özel idare olarak her zaman köylünün yanındayız. Elimizden gelen desteği veriyoruz. Onların mağduriyetini gidermeye, onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bununla gurur duyuyoruz, severek yapıyoruz." diye konuştu.

Karın mağduriyet değil bereket olduğunu anlatan Demir, "Mart ayının sonlarında güzel bir kar yağış oldu. Tarlalarda mahsulü olanlar var. Suya ihtiyacı olanlar var. Kar berekettir." dedi.

İl Özel İdaresi çalışanı Tahir Nalbant ise kapalı yolları açtıklarını ifade ederek, çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sezonu kapatan Ilgaz Dağı'ndaki kayak tesisi kar yağışının ardından tekrar açılıyor https://gazetebirlik.com/haber/sezonu-kapatan-ilgaz-dagindaki-kayak-tesisi-kar-yagisinin-ardindan-tekrar-aciliyor-2653/

Kar seviyesinin düşüklüğü nedeniyle 26 Mart'ta sezonu kapatan kayak merkezinde 28-30 Mart arasında etkili olan kar yağışı sonrası kar kalınlığı yaklaşık 40 santimetreye ulaştı.

Kar kalınlığının yeterli seviyeye ulaşmasının ardından kayak merkezinin 1 Nisan'da açılmasına karar verildi.

Yurduntepe Kayak Merkezi İşletme Sorumlusu Hakkı Kaya, AA muhabirine, kayak merkezinde bu hafta yoğun kar yağışının etkili olduğunu söyledi.

Kar yağışının ardından kapattıkları sezonu tekrar açmaya karar verdiklerini anlatan Kaya, "Yurduntepe çam ağaçları içerisinde doğa ile iç içe olabileceğiniz bir kayak merkezi. Tüm vatandaşlarımızı bu güzelliği yaşamaya Ilgaz'a bekliyorum." dedi.

Kayak merkezi hakkında da bilgi veren Kaya, "İki etaptan oluşan kayak pistimiz var. İlk etap 2 bin metre uzunluğunda. Geçiş aralıklarıyla 5 bin 500 metre uzunluğunda kayak pistine sahibiz." ifadelerini kullandı.

 Kayak merkezinin yollarını açan Kastamonu İl Özel İdaresi çalışanı Tahir Nalbant ise kış ayında kar yağışının yetersiz olduğunu anlatarak, "Kışın yağmayan kar mart ayının sonunda yağdı. İnşallah hafta sonu pistlerimizi açıyoruz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sel felaketinin yaşandığı Bozkurt'ta TOKİ konutlarının teslimine başlanacak https://gazetebirlik.com/haber/sel-felaketinin-yasandigi-bozkurtta-toki-konutlarinin-teslimine-baslanacak-408/

Bozkurt Kaymakamı Murat Atıcı, gazetecilere, 2021 yılının Ağustos ayında yaşanan selin izlerini silmek için yürütülen çalışmaların sürdüğünü söyledi.

TOKi konutlarıyla ilgili kuraların geçen ay çekildiğini hatırlatan Atıcı, "İlk etapta 46 konutumuz, ikinci etapta da 546 konutun kuralarını çektik. 592 hak sahibimiz şu anda konutlarının anahtar teslimini bekliyorlar. Biz Bozkurt genelinde toplamda 649 konut inşa ettik." dedi.

TOKİ'nin bölgede ciddi bir çalışma yaptığını vurgulayan Atıcı, "TOKİ Bozkurt'un yapı stokunun neredeyse yüzde 50'sini yeniledi. Biz bu konutları vatandaşlarımıza en kısa süre içinde teslim edeceğiz. Ayrıyeten 123 dükkan yıkılmıştı. Bunları tekrardan yeniledik. 87'sinin teslimini gerçekleştirdik. Yakın zamanda da diğer dükkanların teslimini gerçekleştireceğiz." diye konuştu.

Atıcı, konutların yapım süreciyle ilgili şu bilgileri aktardı:

"Bozkurt'ta afette acil yıkılacak ağır hasarlı konutlar belirlenerek yıkımı gerçekleştirildi. Ayrıyeten DSİ'nin dere genişletilmesinden dolayı kamulaştırma sahasında kalan afete maruz kalan yerlerde yıkımlar oldu. Ayrıca Bozkurt'un daha güzelleşebilmesi için bazı bölgelerde kentsel dönüşüm yapıldı. Ağır hasar, dere genişlemesi ve kentsel dönüşümden dolayı Bozkurt'ta 3 ayrı yıkım yapıldı. Vatandaşlarımıza konutların kuraları çekilirken komşuluk ilişkisine uygun olarak yapıldı. Bazı vatandaşlarımızın yıkılan konutlarının arazileri kendilerinde kaldı. İleride onlar arazilerine yine konut yapabilecekler. Onlara da ev verdik. Bozkurt'ta en uzak TOKİ konutumuz merkeze 800 metre mesafede. TOKİ sadece bir konut inşaatı yapmıyor, parkları, doğal gazı ve altyapısı ile yaşam alanları oluşturuyor."

Konutları kısa süre içinde teslim etmeye başlayacaklarını belirten Atıcı, "Biz kuralarımızı çektik. Hava durumu müsait olduğu sürece bahçe ve peyzaj düzenlememizi tamamlayacağız. Konutların, geçici kabulleri yapıldı. Beş ayrı etapta TOKİ konutu inşa ediyoruz. İlk etapta 84 konutluk etabımızın anahtar teslimleri önümüzdeki hafta başlayacak. Etap etap çevre düzenlemesi bittikten sonra anahtarları teslim ediyoruz. Bir veya bir buçuk ay içinde çevre düzenlemeleri bittikten sonra teslim edilmiş olacak." ifadelerini kullandı.

Bozkurt'un büyük bölümünün yeniden inşa edildiğini dile getiren Atıcı, sözlerini şöyle tamamladı:

"On bir ilimizi etkileyen büyük bir deprem afeti yaşadık. Bozkurt'ta kamu binalarının yüzde 80'i, altyapının yüzde 100'ü, oto sanayimizin yüzde 100'ü yenilendi. Tamamen neredeyse yok olmuş bir ilçeyi devletin gücü, AFAD ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile inşa ettik. Bozkurt'ta bu yapılanlar gösteriyor ki deprem afetinin yaşandığı bölgede de devletimiz büyüklüğünü gösterip oraları yeniden inşa edecektir."

Selde dükkanı yıkılan Muzaffer Demir ise TOKİ tarafından inşa edilen yeni dükkanının kendisine teslim edildiğini söyledi.

Bozkurt'un çok büyük bir afet yaşadığını hatırlatan Demir, "İlçede fotoğrafçılık yapıyorum. Afette Bozkurt haritadan silindi. Devlet büyüklerimiz karşılaştığımız zorlukları yerinde gördüler. Bakanlarımız bizzat sorunlarımızı dinleyip sorunlarımıza çare buldular. Binalarımızı kısa sürede yaptılar." diye konuştu.

Ev ve dükkanlarının selde zarar gördüğünü anlatan Demir, şunları dile getirdi:

"Bozkurt haritadan silindikten sonra yeniden yapılanmaya başlandı. Şimdi yeni bir afet daha oldu. 11 ilimiz haritadan silindi gibi oldu ama onlar da merak etmesin devletimiz yanlarında olacaktır. Bizi nasıl ayağa kaldırdılarsa devletimiz onları da ayağa kaldıracaktır. Hiç merak etmesinler."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da orman yangını çıktı https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-orman-yangini-cikti-6658/

Kastamonu'nun Doğanyurt ilçesine bağlı Hoca Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda henüz bilinmeyen nedenle başlayan yangın kısa sürede büyüdü.

Köylülerin haber vermesi üzerine bölgeye Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü ile Doğanyurt ve İnebolu itfaiye ekipleri sevk edildi.

Ekiplerin yangına müdahalesi sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da cenazeye gidenleri taşıyan otobüs devrildi https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-cenazeye-gidenleri-tasiyan-otobus-devrildi-8412/

İstanbul'dan Taşköprü ilçesinin Yazıhamit köyüne cenazeye gidenlerin bulunduğu Esenler Belediyesine ait sürücüsü öğrenilemeyen 34 EEA 343 plakalı otobüs, Yazıhamit köyü mevkiinde devrildi.

Kazada ilk belirlemelere göre 13 kişi yaralandı.

Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerince kentteki hastanelere kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da sis etkili oluyor https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-sis-etkili-oluyor-4039/

Kent merkezinde sis nedeniyle görüş mesafesi 30 metreye kadar düştü.

Sis nedeniyle sürücüler merkezden ilçelere ulaşımı sağlayan kara yollarında ilerlemekte güçlük çekiyor.

Trafik ekipleri, sürücüleri takip mesafelerini korumaları ve aşırı hızdan kaçınmaları konusunda uyarıyor.

Sürücüler D-100 kara yolunun Tosya ilçesinden geçen bölümlerinde de sis nedeniyle zor anlar yaşadı.

Tosya Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği ekipleri, yolda tedbir aldı.

Ekipler, sürücüleri hatalı sollama ve aşırı hız yapmamaları konusunda uyardı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ilgaz Dağı'nda kar yağışı etkili oluyor https://gazetebirlik.com/haber/ilgaz-daginda-kar-yagisi-etkili-oluyor-2846/

Kastamonu-Çankırı sınırındaki Ilgaz Dağı'nda beklenen kar yağışı başladı.

Kar yağışı ile Yurduntepe ve Ilgaz kayak merkezleri beyaza büründü. Kayak merkezlerini çevreleyen ormanlar da beyaz örtüyle kaplandı.

 Kentin yüksek kesimlerinde de kar yağışı etkili oluyor.

Karayolları ve Özel İdare ekipleri herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için kontrollerini sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ilgaz Dağı'na yapılan tünel sürücülere büyük kolaylık sağlıyor https://gazetebirlik.com/haber/ilgaz-dagina-yapilan-tunel-suruculere-buyuk-kolaylik-sagliyor-4232/

Ilgaz Dağı'nda 6 yıl önce açılan tünel, yolu kısaltması sayesinde sürücülere büyük kolaylık sağlıyor.

Giriş ve çıkışları köpek balığı ağzı şeklinde projelendirilen Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli, 26 Aralık 2016'da açıldı. 16,8 kilometrelik Ilgaz Dağı yolunun uzunluğu da 5,4 kilometre kısalarak 11,4 kilometreye indi. Yaklaşık 37 dakikada aşılan Ilgaz Dağı yolunun geçiş süresi ise ortalama 7 dakikaya düştü.

Kış aylarında kar ve sisi eksik olmayan Ilgaz Dağı, biri 5 bin 370, diğeri 5 bin 391 metrelik iki tüpten oluşan tünelle sürücülerin korkulu rüyası olmaktan çıktı.

Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, İç Anadolu'yu Batı Karadeniz'e bağlayan tüneli 2021 yılında 1 milyon 262 bin 479 araç kullanırken, bu sayı 2022 yılında kasım ayı sonu itibarıyla 1 milyon 158 bin 577 olarak gerçekleşti.

"Ilgaz Dağı tüneli ile uzaklar daha yakın oldu diyebiliriz"

Kastamonu Valisi Avni Çakır, AA muhabirine, Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli yapılmadan önce Kastamonu'ya gelenleri Ilgaz Dağı'nın karşıladığını söyledi.

Ilgaz Dağı'nın özellikle kış aylarında güçlükle aşıldığına dikkati çeken Çakır, "Bölgede nam salmış, özellikle kış aylarında sürücülere zor anlar yaşatan geçişle Kastamonu'ya geliyordunuz. Tünelin faaliyete girmesiyle çok konforlu, yaz kış fark etmeyen, yaz aylarında yarım saatten fazla, ağır kış şartlarında belki 45 dakika, 1 saate yaklaşan süre anlamında kazanım oldu. Can güvenliği anlamında da müthiş konfor sundu." dedi.

Tünelin kente birçok katkı sağladığını vurgulayan Çakır, şunları kaydetti:

"Ilgaz Dağı tüneli ile uzaklar daha yakın oldu diyebiliriz. Aslında Kastamonu çok uzak bir yer değil ama coğrafi olarak İç Anadolu'dan Karadeniz Bölgesi'ne geçtiğimiz için dağ silsilesi ile karşılıyor. Bu da insanlara gelişlerde engel çıkarabiliyordu. Bununla beraber ilimize ziyaretçi trafiğinde çok ciddi artış oldu. Tünelin açılması bir taraftan turizmi hareketlendirdi bir taraftan da kış turizmine büyük canlılık getirdi. İnsanlar Ankara'dan araçlarıyla maksimim 2,5 saatte Kastamonu şehir merkezine ulaşabiliyor. Kastamonu'nun hem turizmine hem ekonomisine kattığı fayda tartışılmaz. Kastamonu'ya yapılmış en büyük yatırımlardan bir tanesi olduğunu büyük gururla söyleyebiliriz."

Sürücüler tünelin sağladığı kolaylıktan memnun

Kastamonu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Sarıahmetoğlu ise tünelin, Kastamonu'da üretilen ürünlerin pazara ulaştırılmasını büyük ölçüde kolaylaştığını belirtti.

Tünelin hem zaman hem yakıt açısından tasarruf sağlandığını dile getiren Sarıametoğlu, "Vatandaşlarımız da Ilgaz Dağı'nı aşmakta büyük zorluk çekiyordu. Tünelle sadece Kastamonu değil, Sinop bölgesi ve ilçelerin tamamı buradan yararlanmaya başladı. Kış aylarında Ilgaz Dağı'nın hava raporunu kolluk kuvvetlerimiz ve Karayollarından almadan yola çıkamıyorduk. O dağlarda araç bıraktığımız, hava açıldığında gittiğimiz çoktur. Tünelin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Nakliyeci Mehmet Cavaloğlu da 22 yıldır nakliye sektöründe olduğunu anlatarak, "Tünel açıldıktan sonra büyük kolaylık sağlandı. Önceden 3-4 ay çok zorlanıyorduk. Hem mesafe hem saat olarak karımız var. Devletimizden Allah razı olsun." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da balıkçılar limana kasalar dolusu hamsiyle döndü https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-balikcilar-limana-kasalar-dolusu-hamsiyle-dondu-6659/

Karadeniz'e açılarak avlanan balıkçıların limana dönmelerinin ardından hamsiler önce kasalara alındı, sonra buzlanarak tırlara yüklendi.

Tırlara yüklenen balıklar Samsun'a götürülmek üzere yola çıktı.

Balık bolluğu haberini alan ilçe sakinleri ise limana akın etti. Balıkçılar vatandaşlara ücretsiz hamsi dağıttı.

 Öte yandan limana yaklaşık 100 ton hamsi geldiği öğrenildi.

Balıkçı gemisinin kaptanı Muhammed Önder, AA muhabirine, 1500 kasa hamsi avladıklarını ifade etti.

 Hamsi bolluğu yaşandığını anlatan Önder, "Hamsi bolluğu geç başladı. Cide'de birkaç gün daha bu bolluk sürecek gibi görünüyor." dedi.

Limana balık almaya gelen Utku Can ise "Hamsi bolluğu yaşanıyor. Bizler de halk olarak bundan istifade ediyoruz. Kaptan ve balıkçılara teşekkür ediyorum." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da hastanede çıkan yangında 8 kişi dumandan etkilendi https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-hastanede-cikan-yanginda-8-kisi-dumandan-etkilendi-7648/

Dahiliye bölümünde yatan bir hastanın odasında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Hastanenin yangın söndürme sisteminin devreye girmesiyle ve Kastamonu Belediyesi itfaiye ekipleri tarafından yangın söndürüldü.

Yangında 2'si hasta olmak 8 kişi dumandan etkilendi.

Hastane personeli tarafından dahiliye bölümünde yatan hastalar, başka servislere alındı.

Yangının çıktığı odada ise yataklar ve tıbbi cihazlar kullanılamaz hale geldi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bozkurt'ta selzedeler için yapılan TOKİ konutlarında sona gelindi https://gazetebirlik.com/haber/bozkurtta-selzedeler-icin-yapilan-toki-konutlarinda-sona-gelindi-7295/

Geçen yıl 11 Ağustos'ta Ezine Çayı'nın şiddetli yağışların ardından taşması sonucu 65 kişinin yaşamını yitirdiği, 7 kişinin kaybolduğu ve onlarca binada zararın meydana geldiği Bozkurt'ta selin izlerini silmek için yürütülen çalışmalar sürüyor.

Sel nedeniyle evlerini kaybedenler için ilçenin farklı noktalarında inşa edilen 679 konut bitme aşamasına geldi.

Bozkurt Kaymakamı Murat Atıcı, AA muhabirine, ilçede çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini söyledi.

Bozkurt Küçük Sanayi Sitesi'nin yeniden inşası kapsamında 52 dükkan ve 2 fabrika yapıldığını belirten Atıcı, eylül ayında düzenlenen kura çekiminin ardından hak sahibi esnafın iş yerlerine taşınmaya devam ettiğini anlattı.

Bozkurt'un çok büyük bir olay yaşadığını vurgulayan Atıcı, şöyle devam etti:

"Son 100 yılda ülkemizde gerçekleşen en büyük sel ve rüsubat baskınının yaşandığı Bozkurt'taki çalışmalar son hızıyla devam ediyor. İlçe merkezinde 679 konutun yapımı son aşamasına geldi. Kasım ayının sonuna bitecek konutlarımız var. Kalanların da aralık ayında işlemleri bitecek. Kabalarının tamamı bitmiş durumda. Bölgede sadece 679 konut yapmıyoruz. Köylerimize de 40 ev yapılacak. Bir köy evimiz bitmiş durumda, 13 köy evinin temeli atıldı."

Aralık ayı içinde konutların kuralarının çekileceğini dile getiren Atıcı, "Konutların bitmesinin ardından doğal gazıyla vatandaşımıza yıl sonuna kadar teslim etmeyi planlıyoruz. TOKİ konutlarımız, üst standartlarda yapılan yapılar. Peyzajı, mimarisi ve Kastamonu'nun kültürüne uygun. Konutların mimarisinin örnek olacağını düşünüyoruz. Toplam beş etap şeklinde yapılıyor. Bir etabımız Meteoroloji Tepesi'nde ve deniz manzarası ile güzel bir manzaraya sahip." dedi.

Bozkurtlu Emin Güney ise ilçede çok yoğun çalışma yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Hizmetten sonsuz derecede memnunuz. Yapılan köprüler, işler çok güzel. İlçe kurulduğu günden beri bu kadar hizmet almadı. TOKİ'nin yaptığı işler görülüyor. İhtiyacı olan insanlar kısa zamanda yerleşecek. Devletimize, milletimize daha güzel işler yapmayı temenni ediyorum. TOKİ binalarında yapılan işler çok güzel. Hem manzarası hem de yapılan iş kalitesi, dış görüntüsü ile çok güzel."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'nun Karadeniz'in mavisiyle bütünleşen ormanlarında sonbahar manzaraları hüküm sürüyor https://gazetebirlik.com/haber/kastamonunun-karadenizin-mavisiyle-butunlesen-ormanlarinda-sonbahar-manzaralari-hukum-suruyor-8656/

Karadeniz'in maviliklerine uzanan çam, kayın, kestane ve meşe ormanları, sonbaharda sarı, kahverengi ve kırmızının tonlarıyla göz kamaştırıcı güzelliğe büründü.

Doğaseverler, ormanlarda yürüyüş yapıp mevsimin tadını çıkartırken, fotoğraf tutkunları da renk cümbüşünü ölümsüzleştirmek için doğa gezileri düzenliyor.

Ormanlardaki rengarenk görüntü, dron ile havadan da görüntülendi.

Abana-Kastamonu arasında aracıyla yolculuk yapan Nihat Saraçlı, AA muhabirine, sonbaharın tüm renklerini kara yolu boyunca görmenin mümkün olduğunu söyledi.

Eşsiz manzaralar eşliğinde yolculuk yapmanın büyük bir keyif olduğunu vurgulayan Saraçlı, "Ekim ayının sonu olmasına rağmen çok güzel bir hava var, ormanlarda mevsimin en güzel zamanı. Normalde Kastamonu'dan Abana'ya ulaşım biraz zahmetli ancak Karadeniz'in maviliklerine uzanan ve sonbaharla bütünleşen bu yolun sunduğu güzelliklerle fevkalade şekilde bu zorluğun üstesinden geleceksiniz. Tüm doğa ve fotoğraf severleri bölgemize bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da sis etkili oluyor https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-sis-etkili-oluyor-3388/

Bölgede etkisini artıran sis, Kadıdağı ve Beşdeğirmenler mevkisindeki kara yolunda görüş mesafesini 80 metreye kadar düşürdü.

Sürücüler, Kastamonu'dan Çankırı ve Ankara'ya ulaşımı sağlayan kara yolunda ilerlemekte güçlük çekti.

Trafik ekipleri, sürücüleri takip mesafesini korumaları ve aşırı hızdan kaçınmaları konusunda uyardı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da sağanak ve dolu hayatı olumsuz etkiledi https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-saganak-ve-dolu-hayati-olumsuz-etkiledi-811/

Kastamonu kent merkezinde etkili olan dolu ve sağanaktan kaçan birçok sürücü aracını çevredeki akaryakıt istasyonlarına çekti.

Su birikintileri şehir içi ve şehirler arası kara yollarında trafikte aksamalara neden oldu.

Su birikintilerinden geçmeye çalışan bazı araçlar arızalanarak yolda kaldı.

Sunta Kavşağı'ndaki alt geçidin Kastamonu-Karabük yönü ile İnebolu-Kastamonu kara yolunun Kuzeykent Kavşağı mevkisi su birikintisi nedeniyle bir süre ulaşıma kapatıldı.

Polis ekipleri sağanak nedeniyle sürücülere farklı yolları kullanmaları konusunda uyarıda bulundu.

Belediye ve Karayolları ekipleri, su birikintisi olan yollarda temizleme çalışmasına başladı.

Trafik ekipleri de kontrollü şekilde ulaşımın sağlanması için çalışma yürütüyor.

Vatandaşlardan Ali Zayıfoğlu alt geçitten geçerken aracının arızalandığını söyledi.

Daha sonra çevredekilerin de yardımıyla aracını sudan çıkardıklarını ifade eden Zayıfoğlu, "Bartın'dan Kastamonu'ya kardeşimin yanına gelmiştim. Alt geçitten geçerken aracım stop etti. Suyun içinde kaldık. Arabam şu anda çalışmıyor." dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da köyde çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-koyde-cikan-yangina-havadan-ve-karadan-mudahale-ediliyor-2922/

İlçeye bağlı Gövrecik köyü Unduk Mahallesi'nde Avni Ateş'e ait evde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Kısa sürede büyüyen yangın çevredeki evlere sıçradı.

İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Çankırı, Tosya ve Kargı Belediyesi itfaiyeleri ile İl Özel İdaresi ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, alevlere müdahale etti.

İlk belirlemelere göre 10 evde zararın oluştuğu yangını söndürme çalışmalarına yangın söndürme helikopteriyle de havadan destek veriliyor.

Kastamonu Valisi Avni Çakır da köye giderek yangın ve söndürme çalışmaları hakkında bilgi aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da sağanak nedeniyle köprü zarar gördü https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-saganak-nedeniyle-kopru-zarar-gordu-9192/

İlçede akşam saatlerinde sağanağın ardından debisi yükselen Bağdere köyü deresi üzerinde bulunan köprü zarar görünce, köy yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresi, Hanönü Belediyesi, DSİ ve AFAD ekiplerinin çalışması ile köye ulaşım alternatif yoldan sağlandı.

Bağdere köyünde tedbir amaçlı iki ev tahliye edilirken, köye bağlı Çayağzı Mahallesini ilçeye bağlayan köprüde ekipler tarafından taş ve kayalarla güçlendirme çalışması yapılıyor.

Hanönü Belediye Başkanı Serkan Uçar, AA muhabirine, yağışla Bağdere çayının taştığını söyledi.

Belediye olarak hemen müdahale ettiklerini belirten Uçar, "Kaymakamımız, Özel İdare Genel Sekreterimiz, DSİ Bölge Müdürümüz, AFAD İl Müdürümüz ve AK Parti İl Başkanımız geldi. Devletin bütün kurumları ile birlikte çalışıyoruz. Bağdere köyünde bir köprümüzü sel aldı. Daha sonra Yeniköy grup yolunun köprüsüne zarar verdi. Orayı güçlendirdik. Çayağzı Mahallesi köprüsünün güçlendirmesi yapıldı. Köprü ayaklarını destekliyoruz." dedi.

Yağışın devam ettiğini vurgulayan Uçar, "Herhangi bir can kaydı olmadı. Hayvan zararı yok. İki bina tahliye edildi. Bir aracın sürüklendiği bilgisi var. Tarım arazileri zarar gördü, yağış devam ediyor. Can, mal kaybı oluşmaması için elimizden geleni yaparak koordineli şekilde çalışacağız." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dünyanın en derin kanyonları arasında gösterilen Valla Kanyonu'nda 11 kişi mahsur kaldı https://gazetebirlik.com/haber/dunyanin-en-derin-kanyonlari-arasinda-gosterilen-valla-kanyonunda-11-kisi-mahsur-kaldi-7954/

İlçede 11 Ağustos Perşembe günü başlayan festival kapsamında, dünyanın en derin kanyonları arasında gösterilen Valla Kanyonu'na dün kanyon geçişi için giriş yapan 17 kişilik ekipten 11'i kanyondan çıkamadı.

Kanyonda mahsur kalan kişilerin kurtarılması için Valilik koordinesinde çalışma başlatıldı.

Pınarbaşı Belediye Başkanı Şenol Yaşar, AA muhabirine, festivalin devam ettiğini söyledi.

Kanyona giriş yapan 17 kişiden 6'sının kanyon geçişi konusunda profesyonel olduğuna işaret eden Yaşar, şunları aktardı:

"Dün vahşi cennet olarak nitelendirdiğimiz Valla Kanyonu'na 17 kişilik bir ekibimiz girdi. Geçen yıl Bozkurt'ta olan sel felaketi sonrası Valla Kanyonu'nun yapısının bozulduğu, içindeki devasa kayaların yerinin değiştiği tespit edildi. Profesyonel olarak bu işi yapan 6 arkadaşımız hem gönüllü olarak hem de kanyonun yapısını tespit etmek amacıyla yürüyüşe devam ediyorlar ama bu işi amatörce yapan yanlarında götürdükleri 11 arkadaşımızın kanyonda mahsur kaldığını haber aldık."

Bu kişilerin bulundukları yerden ilerleyemediklerinin Jandarma Arama Kurtarma ve AFAD ile yapılan görüşmeler sonucu anlaşıldığını söyleyen Yaşar, "Bunun üzerine Sayın Valimizi aradım. Sayın Valimiz kurtarmayla ilgili çalışmayı başlattı." ifadesini kullandı.

Jandarmaya ait kurtarma helikopteri bölgeye ulaştı

Vali Avni Çakır, jandarmaya ait kurtarma helikopterinin bölgeye ulaştığını ve kanyonda mahsur kalan kişileri kurtarma çalışmalarına başladığını söyledi.

Kurtarma çalışmalarının kısa sürede tamamlanacağını, mahsur kalan kişilerin sağlık durumlarının iyi olduğunu belirten Çakır, "Herhangi bir hayati tehlikeleri yok. Altı kişilik profesyonel grup davam ediyor. Amatörler gidemediler. Dik de olduğu için çıkamadılar. Hayati tehlike yok. İrtibat kuruldu. Birazdan onları sepetli helikopter alacak inşallah." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sel felaketinin yaşandığı Bozkurt'ta hayat yeniden normale döndü https://gazetebirlik.com/haber/sel-felaketinin-yasandigi-bozkurtta-hayat-yeniden-normale-dondu-8379/

İlçede geçen yıl 11 Ağustos'ta etkili olan sel felaketinin ardından bu yıl da 27 Haziran'da aşırı yağış nedeniyle sel yaşandı. 80 ev ve iş yerinde su baskını meydana gelen ilçede önceden alınan tedbirler sayesinde selin felakete dönüşmesi önlendi.

Selin ardından askerler, AFAD gönüllüleri ve belediye ekipleri, balçıkla kaplanan alanlarda çalışma yürüttü. Ekiplerin çalışmalarıyla apartmanların zemin katlarındaki çamur büyük oranda temizlendi. İlçede çalışmalar devam ederken, gündelik hayat ise normale döndü.

Bozkurt Kaymakamı Murat Atıcı, geçen yıl 11 Ağustos'ta ilçenin, 48 saatte 453 kilogram yağış aldığını söyledi.

Bu yıl sel öncesinde sağanak uyarısı üzerine gerekli önlemlerin alındığını belirten Atıcı, "27 Haziran'da bütün önlemler alındı. 8 saat içinde bütün hinterlanda yağan 240 kilogramlık yağış. Yani 11 Ağustos'tan daha hızlı ve daha güçlü yağışa rağmen tedbirleri almamızdan dolayı ilçemizde can kaybı olmadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum ve İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu'nun sahadaki çalışmaları, DSİ Genel Müdürümüzün, AFAD Başkanımızın desteğiyle işler hızlandı, hayat normale döndü." dedi.

"Kısa sürede Bozkurt eski günlerine dönecek"
Bozkurt Belediye Başkanı Muammer Yanık da geçen yılki sel felaketinden sonra çalışmaların hızlı şekilde yürütüldüğünü dile getirdi.

Bu yıl da 27 Haziran'da tekrar sel felaketiyle karşı karşıya kaldıklarını hatırlatan Yanık, şunları kaydetti:

"AFAD Başkanımız Yunus Sezer'in başkanlığında yürütülen çalışmalarda bütün evlerdeki su tahliye edildi. Çalışmalar tekrar hızlandı. İnşallah Bozkurt'umuz, yapılması gerekenler kısa sürede bitirilip eski yaşantısına dönecek. En büyük tesellimiz, önceki sel sonrası alınan tedbirler sayesinde can kaybımızın olmaması. Diğer noktalarda devletimiz güçlü, tekrar çalışmalara yoğun şekilde başlandı. Kısa sürede inşallah tekrar imalatlar yapılarak Bozkurt eski günlerine dönecek."

Yanık, 27 Haziran'daki sel öncesinde ilçede altyapı çalışmalarını büyük oranda tamamladıklarına işaret ederek, "Altyapımız, içme suyu, kanalizasyon, yağmurlama yüzde 98 tamamlanmıştı. Sel, çayın iki yakasında içme suyu, yağmurlama, kanalizasyon sistemlerinde hasara yol açtı. İnşallah onlar da bir ay içinde çalışır hale getirilecek." diye konuştu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
15 Temmuz Şehitleri için Ilgaz Dağı'nın zirvesine tırmandılar https://gazetebirlik.com/haber/15-temmuz-sehitleri-icin-ilgaz-daginin-zirvesine-tirmandilar-4606/

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından organize edilen yürüyüş kapsamında Tosya Berçin Yaylası'nda kurulan kampın ardından sabah erken saatlerde gazi ve şehit yakınları ile Tosyalılardan oluşan 25 kişilik grup, tırmanışa geçti. Yaklaşık 4 saatlik yürüyüşün ardından 2 bin 610 metre yükseklikteki Ilgaz Dağı'nın en yüksek noktası olan Büyük Hacet zirveye ulaşan grup, burada saygı duruşunda bulunduktan sonra İstiklal Marşı'nı okudu.

Türk bayrağının açılması ve şehitler için okunan duaların ardından etkinlik sona erdi.

 Grup, daha sonra inişe geçti.

Yürüyüşü koordine eden Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal, AA muhabirine, sabah saatlerinde başladıkları tırmanışta, şiddetli rüzgar ve sise rağmen zirveye ulaştıklarını söyledi.

15 Temmuz şehitlerini anmak için böyle bir tırmanış gerçekleştirdiklerini ifade eden Haberal, "Başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu vatan toprakları için canlarını feda eden bütün şehitlerimiz için bu yürüyüşü gerçekleştirdik. Buradan bütün şehitlerimizi saygı ve şükranla anıyoruz. " dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da selde kaybolan gencin bulunması için çalışmalar sürüyor https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-selde-kaybolan-gencin-bulunmasi-icin-calismalar-suruyor-413/

İkizciler köyünden geçen Uzunöz Çayı'nda kaybolan orman işçisi Bakırcı'nın bulunması için Uzunöz Çayı'nın denize döküldüğü İnebolu'nun Özlüce köyüne kadarki 37 kilometrelik mesafede çalışma yürütülüyor.

Bakırcı'nın bulunması için Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) koordinesindeki çalışmalar, AFAD, Jandarma Arama Kurtarma (JAK), Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK), İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ile TCSG 96 İnebolu Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı ekiplerince sürdürülüyor.

Ekipler, ​8 Temmuz'da girdikleri Ersizlerdere Kanyonu'ndaki çalışmalarını tamamladı ancak burada da Bakırcı'ya ait bir ize rastlanılamadı.

Çalışmalarda dronun yanı sıra Samsun İl Jandarma Komutanlığından bölgeye getirilen arama köpeği "Ark" da kullanılıyor.

İhsangazi ilçesi Yarışlar köyü nüfusuna kayıtlı orman işçisi Recep Bakırcı, 27 Haziran'da şiddetli yağışın başlaması üzerine ormanlık alanda yaşadığı kulübeden ayrılmış, İkizciler köyünden geçerken çaya kapılarak gözden kaybolmuştu. Bu sırada Bakırcı'yı gören bir kadının ihbarı üzerine bölgede arama kurtarma çalışması başlatılmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da yolcu otobüsü devrildi, 1 kişi öldü, 19 kişi yaralandı https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-yolcu-otobusu-devrildi-1-kisi-oldu-19-kisi-yaralandi-9104/

Alınan bilgiye göre, Kastamonu'dan Konya'ya giden sürücüsü öğrenilemeyen 42 SY 617 plakalı yolcu otobüsü, Kurubenzinlik mevkisinde devrildi.

Kazada otobüste bulunan Mehmet Kaymaz hayatını kaybetti, 19 kişi yaralandı.

Yaralılar, ambulanslarla kentteki hastanelere kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Kurum'dan Sel Felaketine İlişkin Açıklama: "Devletimiz Yoğun Mesai ile Çalışmalarını Sürdürüyor" https://gazetebirlik.com/haber/bakan-kurumdan-sel-felaketine-iliskin-aciklama-devletimiz-yogun-mesai-ile-calismalarini-surduruyor-9316/

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, selden etkilenen Kastamonu Bozkurt’ta, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Kastamonu, Bartın, Sinop ve Zonguldak’taki sel felaketine ilişkin sözlerine “milletimize geçmiş olsun” diyerek başlayan Bakan Kurum, “olayın olduğu ilk andan itibaren valilerimizin koordinasyonunda, AFAD’ın yapmış olduğu çalışmalar sayesinde hiçbir can kaybımız yaşanmadı, devletimiz tüm kurumlarıyla beraber vatandaşımızın sıkıntısını gidermek, derdini çözmek için selden etkilenen illerimizde yoğun bir mesai ile çalışmalarını sürdürüyor.” dedi.

Kastamonu, Bartın, Sinop ve Zonguldak’ta yaşanan sel felaketi nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Kastamonu’da basın mensuplarına konuştu, yoğun yağışların büyük bir sel felaketine neden olduğunu belirterek “çok şükür can kaybımız yok. Fakat bir vatandaşımız kayıp. Vatandaşımızı arama kurtarma çalışmalarımız saatlerdir devam ediyor.” ifadesini kullandı.

Bakan Kurum, selden etkilenen illerde devletin tüm kurumlarıyla beraber vatandaşın sıkıntısını gidermek ve derdini çözmek için yoğun bir mesai ile çalışmalarına devamettiğini aktardı, “tüm bakanlıklarımız, AFAD’ımız, UMKE’miz, jandarmamız, arama-kurtarma ve sağlık ekiplerimiz sahada canla başla çalışıyor.” dedi.

“663 Personel ve 320 Araç ile Tahliye Çalışmaları Sürüyor”

Kırmızı uyarı verilen Kastamonu İli genelinde toplamda İl AFAD Müdürlüklerinden ve diğer kurum ve kuruluşlardan görevlendirilen ve teyakkuz halinde bekletilen 663 personel ve 320 aracın hazır bir şekilde vazifelerini yapmakta olduğu bilgisini paylaşan Bakan Kurum, “dünden beri, 130 vatandaşımızı başarıyla tahliye eden helikopterlerimiz ve botlarımızla her an müdahalelerimize devam ediyoruz. Selden etkilenen vatandaşlarımızı yurtlarımıza veya geçici olarak ikamet edebilecekleri yerlere götürüyoruz.” diye konuştu.

Selden etkilenen tüm vatandaşların ihtiyaçlarının giderilmesi hususunda yoğun bir gayret gösterdiklerinin altını çizen Bakan Murat Kurum, hem Kastamonu’da hem de diğer illerde vatandaşların yaralarını saracaklarını kaydetti.

Bakan Kurum, Kastamonu’da Tosya hariç, merkez de dahil tüm ilçelerin selden etkilendiğini, şu anda bulundukları Kastamonu’da, 24 saatin ortalaması olarak, metrekareye 152 kg yağış düştüğünü belirtti. Ayrıca son 48 saat itibariyle Heyelan/Toprak Kayması, Sel/Taşkın/Su Baskını, Kaya Düşmesi gibi toplamda 170 olay veya afet yaşadıklarını, Kastamonu’nun selden etkilenen ilçe ve köylerinde 135 konut, 27 dükkan, 6 kamu binası olmak üzere, toplam 168 noktada su baskını veya kısmi hasar tespit ettiklerini, bazı noktalarda da çatılarda ve istinat duvarlarında hasarlar olduğunu anlattı.

“Mobil Laboratuvarlar, Dronlar, İHA’lar, Lazer Tarama Cihazları Hazır Bekliyor”

“Bakanlık olarak sel afetinin ilk anından itibaren Kastamonu ve Bartın’a Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzden ve civar illerimizden ekiplerimizi ivedi bir şekilde sevk ettik.” ifadesine yer veren Bakan Kurum, “Kastamonu’da 34 kişiden oluşan 17 ekibimiz, Bartın’da ise 28 kişiden oluşan 16 ekibimiz hali hazırda hasar tespit çalışmalarına devam ediyorlar. Bunun yanı sıra mobil laboratuvarlarımız, dronlarımız, İHA’larımız, lazer tarama cihazlarımız da selden etkilenen alanlarda hazır bekliyor.” dedi.

Bakan Murat Kurum, sel nedeniyle 15 ilçede kapanan bazı köy yolları olduğu, ekiplerin selden etkilenen bölgelerde yol çalışmalarına devam ettiği, yollar açılır açılmaz burada da çalışmaların hızlı bir şekilde başlatılacağı bilgisini verdi. 

Yine sel nedeniyle hasar gören içme suyu hatlarının bakım ve onarımı için de İller Bankası ile çalışmaları başlattıklarını söyleyen Bakan Kurum, “tüm illerimizde olduğu gibi Kastamonulu vatandaşlarımıza da dikkatli olmaları, güvenli alanlara intikal etmeleri ve dere kenarlarından uzak durmaları konusunda turuncu ve kırmızı tehlike bildirimleri için SMS ve hücresel bilgi mesajlarımızı 25 Haziran’dan bugüne kadar aralıksız göndermiştik. Yine olağanüstü durumlara dair uyarılarımızı bu mesajlar yoluyla yapmaya devam edeceğiz.”  hatırlatmasında bulundu.

“Devletin Tüm Kurumları Adeta Seferberlik Ruhuyla Vatandaşın Yanında”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “devletimizin tüm kurumları kusursuz bir koordinasyonla, adeta bir seferberlik ruhuyla Kastamonulu, Sinoplu, Bartınlı kardeşlerimizin yanında olduysa bugün de hiçbir şekilde buradan, vatandaşlarımızın yanından ayrılmayacağız” ifadesini kullandı.

Bir noktanın da altını çizen Bakan Kurum, geçen yıl iklim krizi nedeniyle, ülkemizde ve dünyada görülmemiş̧ büyüklükte sel ve heyelanlarla karşı karşıya kalındığını, yine Kastamonu’da bir sel meydana geldiğini ve en çok etkilenen ilçenin Bozkurt olduğunu hatırlattı. Burada yürütülen çok kapsamlı çalışmalar neticesinde bugün Bozkurt’un selden çok fazla etkilenmediğini belirtti.

“Gece Gündüz Demeden Tüm Ekipler Vatandaşın Emerinde”

Bakan yardımcılarının da yine selden etkilenen Bartın, Sinop ve Karabük’te vatandaşların yanında olduğu bilgisini paylaşan Bakan Kurum, yürütülen çalışmaların yerinde incelendiğini, gece gündüz demeden tüm ekiplerin sahada vatandaşların emrinde olacağını söyledi.

Bakan Murat Kurum sözlerini “ben tekrardan selden etkilenen tüm kardeşlerimize, tüm ülkemize geçmiş olsun diyorum. Rabbim bizleri her türlü afetlerden muhafaza eylesin diyorum.” Şeklinde noktaladı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da su baskını nedeniyle evlerinde mahsur kalanlar kurtarılıyor https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-su-baskini-nedeniyle-evlerinde-mahsur-kalanlar-kurtariliyor-5580/

Kastamonu ile Şenpazar arasındaki kara yolu, köprünün zarar görmesi nedeniyle ulaşıma kapandı. Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde sağanak nedeniyle Ezine Çayı'nın taşması sonucu mahsur kalanlar kurtarılıyor.

Bozkurt'ta Ezine Çayı taştı
Geçen yıl 11 Ağustos'ta sel yaşanan Bozkurt ilçesinde de Ezine Çayı'nın sağanağın ardından debisi yükseldi. Su, şehir merkezine yayılmaya başladı.

Ezine Çayı üzerinde bulunan menfez köprüler zarar gördü. Polis ve belediye ekipleri, vatandaşlara çay kenarına yaklaşmamaları ve yüksek yerlere çıkmaları konusunda uyarıda bulunuyor.

Belediye ve DSİ ekipleri bölgede çalışma yürütüyor.

Bozkurt İlişi köyünden geçen çayın taşması sonucu köydeki bazı evler su altında kaldı. Evlerde kalanların tahliye edilmesine çalışılıyor.

İlişi köyü azası Hasan Karal, AA muhabirine, geçen yıl 11 Ağustos'ta da sel felaketi yaşadıklarını hatırlattı.

Köylerinin yarısının sular altında kaldığını belirten Karal, "Birinci katlarda kalanları kurtarmaya çalışıyoruz. Gerekli müdahaleleri yapmaya çalışıyoruz. Takdir Allah'ın, yapacak bir şeyimiz de kalmadı." dedi.

Belediye ve DSİ ekipleri de bölgede çalışma yürütüyor.

Ezine Çayı'nın taşması sonucu mahsur kalanlar kurtarılıyor
Kastamonu ile Şenpazar arasındaki kara yolu, köprünün zarar görmesi nedeniyle ulaşıma kapandı. Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde sağanak nedeniyle Ezine Çayı'nın taşması sonucu mahsur kalanlar kurtarılıyor.

İlçede etkili olan sağanağın ardından Ezine Çayı'nın taşması sonucu bazı evlerin giriş katları su altında kaldı. Evlerinde mahsur kalanlar, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı.

Kurtarılanlardan Bilal Bilge, gece saatlerinden itibaren şiddetli yağışın etkili olduğunu söyledi.

İlçede yağış öncesi büyük çalışmalar yapıldığını anlatan Bilge, "Kaymakamımız, Belediye Başkanımızca köprünün ayaklarında çalışma yapılmasına rağmen yine de ilçeye su girdi. Geçen yıl 11 Ağustos'ta büyük bir sel yaşamıştık. İnşallah ikincisini yaşamayız." dedi.

İlçede sürekli uyarı anonsları yapıldığını belirten Bilge, "11 Ağustos'ta yaşadığımız sel nedeniyle ailelerimizi yükseklere götürdük, araçlarımızı kaldırdık. Her taraf temizlenmişti, altyapı yapılmıştı. Bazı yerlerde altyapı gitti. Bazı yerlerde birinci katlara kadar su doldu. Allah yardımcımız olsun." ifadelerini kullandı.

İlişi köyündeki evinden eşiyle tahliye edilen Musa Gerişli ise geçen yıl yaşanan sel felaketinde zarar gören evini tamir için çalışma yaptığını dile getirdi.

İstanbul'dan geldiğini aktaran Gerişli, "Her şeyi yeniden yaptırdık. Yine bu kadar olacağını tahmin etmemiştik. Geçen senekinden daha fazla oldu. Sel suları benim evime kadar çıkmaz ama her ihtimale karşı bizi aldılar. Cana gelmesin, mala gelsin diyoruz. Hanım çok korktu, kalp ameliyatlı. Ben de korktum." diye konuştu.

Öte yandan, Kastamonu ile Şenpazar arasındaki kara yolu, Tüneller mevkisindeki köprünün zarar görmesi nedeniyle ulaşıma kapandı.

Kastamonu Valisi Çakır: Herhangi bir can kaybı ya da kayıp ihbarı bulunmuyor
Kastamonu Valisi Avni Çakır, taşkın ve su baskınları yaşanan Bozkurt ilçesinde herhangi bir can kaybı ya da kayıp ihbarı bulunmadığını bildirdi.

Vali Çakır, AFAD Başkanı Yunus Sezer ile taşkın sonucu su baskını yaşanan Bozkurt ilçe merkezi ve İlişi köyünde incelemelerde bulundu.

Çakır, geceden bu yana bölgede aşırı yağışın sahildeki hemen hemen tüm ilçelerde su taşkınlarına sebebiyet verdiğini söyledi.

Taşkın nedeniyle Bozkurt ilçesinde geçici bir köprüyü yıkmak zorunda kaldıklarını belirten Çakır, "Şu an su büyük oranda dere yatağında akıyor. Yalnız şehrin dereye yakın kesimlerinde su sızması oldu. Arkadaşlarımız, kanal açma suretiyle suyun tahliyesi için uğraşıyor. Şu aşamada Bozkurt ilçemizde herhangi bir can kaybı ya da kayıp ihbarı yok. Özellikle İlişi köyünde dere duvarı aştı ve su köyün ortasında çoğaldı. Orada 5 vatandaşımız mahsur şekilde fakat üçüncü kattalar. Onlarla ilgili hava desteği istedik, hava şartının elvermesiyle hava desteğiyle onları da alacağız." ifadelerini kullandı.

İnebolu ilçesinde ise sabah saatlerindeki ciddi durumun taşkın seviyesine gelmeden stabilleştiğini anlatan Çakır, "Orada da çay yüksek seviyede geçiyor ama çarşı boyunda arkadaşlarımız tahkimat çalışmalarını güçlendirerek devam ettiriyor. Burada da su baskınlarımız oldu. Kara yoluyla köyün arasındaki kot farkından dolayı kara yolunu yarmak suretiyle oradaki suyu da boşaltıyoruz. Allah'a şükür, orada da bir can kaybımız yok." diye konuştu.

Bölgede yağışın devam ettiğini dile getiren Çakır, şöyle devam etti:

"Diğer ilçelerimizde, Çatalzeytin, Şenpazar, Doğanyurt, İnebolu'da, şehir merkezlerinde taşkın seviyesine gelmedi. Şu an sadece Bozkurt'ta dere kenarlarına yakın yerlerde bodrum katlarını su bastı. Evlerin zemin katlarında su var ama oraları daha önceki afetten sonra ikamete kapatmıştık. Dolayısıyla yağmur diner dinmez hızlı şekilde suyun tahliyesini gerçekleştireceğiz. Yağışlar gün boyu devam edeceği için tüm vatandaşlarımızın dere kenarlarında evlerinin zemin, bodrum katlarından uzak durmalarını, mümkünse daha yüksek yerlere komşularına ya da bu amaçla açmış olduğumuz yurtlara, okullara gitmelerini istiyoruz. Vatandaşlarımız bu konuda bize yardımcı olursa inşallah can kaybı olmadan bu süreci atlatacağız."

Çakır, İlişi Çayı'nda da suyun dere yatağında aktığını vurgulayarak, "Sadece patlayan yerden şehre paralel şekildeki konutların altını basacak şekilde geldi. Çarşı merkezinde ona yakın dükkanımızın da bodrum katlarını su bastı." dedi.

İnebolu'ya gece saatlerinden bu yana etkili olan sağanak nedeniyle İnebolu Çayı taştı. Taşan çay, çevredeki kameriyelere, dinlenme alanlarına ve Üreticiden Tüketiciye Köylü Pazarı'na zarar verdi.

Taşkın nedeniyle ilçedeki bazı evlerin alt katları su altında kaldı. Belediye hoparlörlerinden anons yapılarak, vatandaşların dükkanlarını açmamaları ve çay kenarına yaklaşmamaları yönünde uyarıda bulunuldu.

Kastamonu-İnebolu kara yolu da ulaşıma kapandı. İlçeye ulaşım, Abana üzerinden sağlanıyor.

İnebolu Çayı'nın üzerinde Üreticiden Tüketiciye Köylü Pazarı mevkisi ile terminal mevkilerinde bulunan ve yayaların kullandığı demir köprüler de yıkıldı. Köprünün yıkılma anı, vatandaşlar tarafından cep telefonuyla kaydedildi.

İlçede elektrik kesintisi de yaşanıyor.

AFAD Başkanı Yunus Sezer, sağanağın etkili olduğu İnebolu'ya gitti
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Gece boyunca ve bugün teyakkuz devam ediyor. Birçok noktada iş makinaları ve uyarılarla tedbir alındı. Ancak İnebolu’da dere çok yükseldi. Dere boyu dükkanlar açılmayacak. Valimiz ve tüm birimler çalışıyor. AFAD Başkanımız Yunus Sezer İnebolu’ya geçiyor. Allah muhafaza etsin" ifadelerine yer verdi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da sağanak nedeniyle taşan çay su baskınlarına neden oldu https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-saganak-nedeniyle-tasan-cay-su-baskinlarina-neden-oldu-2082/

Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde gece saatlerinden bu yana etkili olan sağanak nedeniyle İnebolu Çayı taştı.

Taşan çay, çevredeki kameriyelere, dinlenme alanlarına ve Üreticiden Tüketiciye Köylü Pazarı'na zarar verdi.

 Taşkın nedeniyle ilçedeki bazı evlerin alt katları su altında kaldı. Belediye hoparlörlerinden anons yapılarak, vatandaşların dükkanlarını açmamaları ve çay kenarına yaklaşmamaları yönünde uyarıda bulunuldu.

Öte yandan sağanak nedeniyle ilçede elektrik kesintisi de yaşanıyor.

AFAD Başkanı Yunus Sezer, sağanağın etkili olduğu İnebolu'ya gidiyor
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Gece boyunca ve bugün teyakkuz devam ediyor. Birçok noktada iş makinaları ve uyarılarla tedbir alındı. Ancak İnebolu’da dere çok yükseldi. Dere boyu dükkanlar açılmayacak. Valimiz ve tüm birimler çalışıyor. AFAD Başkanımız Yunus Sezer İnebolu’ya geçiyor. Allah muhafaza etsin" ifadelerine yer verdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da şiddetli yağış etkili oluyor https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-siddetli-yagis-etkili-oluyor-3901/

İlçede yağış sonucu Şehriban Çayı'nın debisi yükseldi, oluşan su birikintileri nedeniyle ulaşımda aksama yaşandı.

Cide ve Şenpazar ilçelerini il merkezine bağlayan kara yolunun Azdavay Derelitekke mevkisinde Şehriban Çayı üzerinde bulunan ve yenisi yapılmak üzere bir süre önce yıkılan köprünün yerine ulaşım, menfezlerden oluşturulan geçici köprüyle sağlanıyordu.

Kentte dün de etkili olan şiddetli yağış nedeniyle zarar gören ve yürütülen çalışmanın ardından ulaşıma açılan yol, çayın debisinin artması üzerine yine ulaşıma kapandı.

İki ilçeye ulaşım, tali yol olarak kullanılan Azdavay Sabuncu ve Valay köyleri üzerinden sağlanıyor.

Yağışın devam ettiği ilçede ekipler, iş makineleriyle dere yatağında tıkanan noktaları açmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Şenpazar Kaymakamı Emre Kazanasmaz ile Belediye Başkanı Cem Çınar da çalışmaları inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cide ve Şenpazar ilçelerini Kastamonu'ya bağlayan geçici köprü zarar gördü https://gazetebirlik.com/haber/cide-ve-senpazar-ilcelerini-kastamonuya-baglayan-gecici-kopru-zarar-gordu-1505/

Cide ve Şenpazar ilçelerini il merkezine bağlayan kara yolunun Azdavay Derelitekke mevkisinde, Şehriban Çayı üzerinde bulunan ve yenisi yapılmak üzere bir süre önce yıkılan köprünün yerine ulaşım, menfezlerden oluşturulan geçici köprüyle sağlanıyordu.

Kentte etkili olan şiddetli yağış nedeniyle çayın debisinin artması sonucu menfezler zarar gördü, yol ulaşıma kapandı. İki ilçeye ulaşım, tali yol olarak kullanılan Azdavay Sabuncu ve Valay köyleri üzerinden sağlanıyor.

Bölgede önlem alan jandarma ekipleri, sürücüleri tali yola yönlendiriyor. Karayolları Kastamonu Bölge Müdürlüğü ekipleri de yolu tekrar ulaşıma açmak için çalışma yürütüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ilgaz Dağı'ndaki kayak tesisi artık yaz aylarında da açık olacak https://gazetebirlik.com/haber/ilgaz-dagindaki-kayak-tesisi-artik-yaz-aylarinda-da-acik-olacak-656/

Kastamonu ile Çankırı sınırlarındaki Ilgaz Dağı'nda bulunan Yurduntepe Kayak Merkezi, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok kentten kayakseveri ağırlıyor. Yerli ve yabancı ziyaretçiler, 1850 metre rakımdaki dağın doğal güzellikleri arasında kayak ve snowboard yapıp kızakla kayarak keyifli vakit geçiriyor.

Yurduntepe Kayak Merkezi'nde sadece kayak sezonunda açık olan Kastamonu İl Özel İdaresine ait tesis, Vali Avni Çakır'ın girişimleri ile artık yazları kapanmayacak. Kış turizminin vazgeçilmez noktalarından Ilgaz Dağı artık yaz aylarında da ziyaretçilerini ağırlayacak ve mutlu anlara ev sahipliği yapacak.

Yurduntepe Kayak Merkezi Tesisler Sorumlu Müdürü Tuncay Sönmezışık, AA muhabirine 3 sezondur faaliyette olduklarını söyledi.

Sönmezışık, bu sene 15 Nisan itibarıyla kayak sezonunu bitirdiklerini anlatarak, "Bu yıl ilk kez yazın da hizmet vermeye başlayacağız. 4 Haziran itibarıyla Ilgaz Yurduntepe Sosyal Tesisleri'ni açacağız. Kışın olduğu gibi yazın da Ilgaz'ımızın en iyi şekilde tanınmasını, hareketlenmesini istiyoruz. Kış turizmi için yapılan yatırımlar sayesinde birçok kişi orayı gördü ama yeşil halini bir çok kişi görmedi." dedi.

Ilgaz'ın insanları cezbedebilecek birçok özelliğinin bulunduğunu ifade eden Sönmezışık, şunları kaydetti:

"Ilgaz sadece Kastamonu için değil, Çankırı için, bölge illeri için çok değerli bir yer. Kendine has florası, havası olan eşsiz doğaya sahip bir yer. Pandemiden sonra halkımızın nefes alması, çocuklarımızın doğayla barışması lazım. Çocukların, gençlerin bölge florasını, yaban hayatını tanıması açısından bu durumu önemsiyoruz. İnsanlar buraya gelip kahvaltı yapıp doğayla iç içe vakit geçirebilecek. Doğa sporları konusunda da sürprizlerimiz olacak."

İnsanların her anında Ilgaz'ın olmasını istediklerini dile getiren Sönmezışık, "Burada sadece yeme içme olmayacak. Mezuniyet törenleri, düğünler, nişanlar ve diğer aktivitelerde yapılabilecek. Ilgaz Dağı'nın eşsiz manzara arasında çok güzel fotoğraflar çıkacaktır. Ilgaz Dağı insanların düğün, mezuniyet törenleri, nişan gibi unutulmaz anlarına ev sahipliği yapacak." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Selin vurduğu Bozkurt'ta yeniden yapılan sanayi sitesinde sona yaklaşıldı https://gazetebirlik.com/haber/-selin-vurdugu-bozkurtta-yeniden-yapilan-sanayi-sitesinde-sona-yaklasildi-2991/

11 Ağustos 2021'de yaşanan, 65 kişinin yaşamını yitirdiği, 8 kişinin kaybolduğu, onlarca binanın zarar gördüğü sel felaketinin ardından ilçede, yıkım kararı verilen binaların yapımı sürüyor.

Selin yarattığı tahribat nedeniyle tamamen yıkılan Bozkurt Küçük Sanayi Sitesi'nin yeniden başlayan inşaatı büyük oranda tamamlandı.

Bozkurt Kaymakamı Murat Atıcı, AA muhabirine, afet sonrası ilçede çalışmaların aralıksız devam ettiğini söyledi.

İlçeye 11 Ağustos'ta çok ciddi oranda yağış düştüğünü vurgulayan Atıcı, ani gelen bu yağışın, sanayiden konutlara kadar birçok alanda ciddi zarara neden olduğunu anımsattı.

Sanayi sitesinin yeniden inşası için çalışmaların aralıksız sürdüğünü ifade eden Atıcı, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından işverenlerin iş kaybını ortadan kaldırmak amacıyla ilçedeki ilk çalışma, sanayi sitesinde başladı ve hızla devam ediyor." dedi.

"Sitede 52 dükkan, 2 tekstil fabrikası yer alacak"

İlçede ticaretin bir an önce hızlanması için çalışıldığına vurgu yapan Atıcı, şunları kaydetti:

"Sanayi sitesinde yaklaşık 140 metrekare büyüklüğünde 52 dükkan olacak. Daha önce de faaliyette bulunan 2 tekstil fabrikası yer alacak. Mayıs sonu, haziran başı gibi sanayi sitesindeki dükkanlar hak sahiplerine teslim edilecek. Çok kısa süre içinde ilçemizin hizmetine sunulacak. Biliyorsunuz Abana ilçemizdeki dükkanlar da selde zarar gördü. Yakın bir mesafedeki Abana Sanayi Sitesi'ne de 40 dükkan yapılıyor. Bozkurt ve Abana sanayi sitelerindeki dükkanlar kısa sürede hak sahiplerine teslim edilecek. Sanayi ve çalışanların çalışma gücü kaybolmasın, ilçe sıkıntı yaşamasın diye hızlı bir şekilde dükkanlar tamamlandı."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da derelerin su seviyesinin yükselmesiyle 15 geçici köprü zarar gördü https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-derelerin-su-seviyesinin-yukselmesiyle-15-gecici-kopru-zarar-gordu-9967/

Valiliğin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Çatalzeytin'de 6, İnebolu'da 1, Bozkurt ve Küre'de 4'er olmak üzere il genelinde 15 geçici köprünün zarar gördüğü belirtildi.

Daha önce ihalesi gerçekleştirilen kalıcı köprülerin yapım sürecinin devam ettiği aktarılan açıklamada, "Suyun debisinin düşmesiyle birlikte gerekli çalışmalar süratli şekilde yapılıp bozulan büz, menfez köprülerin onarımı gerçekleştirilecektir. Bu süreçte vatandaşımızın mağdur olmaması için gereken her türlü tedbir Valiliğimiz ve kaymakamlıklarımızca alınmaktadır." ifadelerine yer verildi.

5 köye ulaşım sağlanamıyor

Çatalzeytin Kaymakamlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise aşırı yağıştan dolayı meydana gelen sel sonucunda 9 köprünün yıkıldığı, 26 köyün yolunun kapandığı, vatandaşların evlerinden tahliye edildiği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Çatalzeytin ilçesinde 11 Ağustos 2021 tarihindeki sel afetinden sonra yıkılan köprülerin yerine menfezlerle yapılan geçici köprülerden 6'sı 6 Mayıs'ta başlayan aşırı yağışın etkisiyle yıkılmış, 5 köyümüzün yolu kapanmıştır. Bu aşamada tahliye edilen hiçbir ev bulunmamaktadır. Suyun debisinin düşmesiyle bozulan geçici menfez köprülerin onarımı süratle yapılacaktır. Bu süreçte vatandaşlarımızın mağduriyet yaşaması için gereken her türlü tedbir alınmıştır."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da sağanak nedeniyle seviyesi yükselen çay, geçici köprülere zarar verdi https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-saganak-nedeniyle-seviyesi-yukselen-cay-gecici-koprulere-zarar-verdi-1260/

İlçeye bağlı Güllüce köyü, Beşören köyü Aşağıkışla Mahallesi ve Topçu köyü Hocaustaoğlu Mahallesi'ne ulaşımın sağlanması amacıyla menfezlerden yapılan geçici köprülerde, Karacehennem Boğazı Çayı'nda su seviyesindeki artış sonucu zarar oluştu.

Köprülerdeki hasar nedeniyle köy ve mahallelere ulaşım sağlanamıyor.

Güllüce Köyü Muhtarı Erol Turan,  çayda şu an için taşkın riski bulunmadığını, geçici köprülerde çalışma başlaması için su seviyesinin normale dönmesinin beklendiğini ifade etti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bozkurt'ta su seviyesinin yükselmesiyle hasar gören geçici köprü onarıldı https://gazetebirlik.com/haber/bozkurtta-su-seviyesinin-yukselmesiyle-hasar-goren-gecici-kopru-onarildi-9609/

Geçen yıl ağustos ayında sel felaketinin yaşandığı Bozkurt'ta Ezine Çayı'nın üzerine beton menfezlerle yapılan 2 geçici köprü, geçtiğimiz günlerde kar sularının erimesiyle çayda su seviyesi yükselince zarar gördü.

İlçe merkezinde iki yakayı birbirine bağlayan 2 köprüden biri Bozkurt Belediyesi ve Devlet Su İşleri Kastamonu Bölge Müdürlüğüne ait iş makineleri ile onarılarak trafiğe açıldı.

İlçe merkezinde hasarlı diğer köprü ile Bayramgazi köyü mevkisindeki bir köprüde de iş makineleri çay kenarında güçlendirme çalışmalarına devam ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İki buzağı ve sekiz kediyle aynı evi paylaşıyorlar https://gazetebirlik.com/haber/iki-buzagi-ve-sekiz-kediyle-ayni-evi-paylasiyorlar-8699/

Kastamonu'nun Devrekani ilçesine bağlı Tekkekızıllar köyünde yaşayan Karakaş ailesi, evlerini iki buzağı ve 8 kediyle paylaşıyor.

Hışımlar Mahallesi'nde hayvancılıkla geçimini sağlayan üç kişilik Karakaş ailesi, 1,5 ay önce inekleri erken doğum yapınca "Paşa" adını verdikleri erkek buzağıya evde bakmaya başladı.

Buzağıların da ailenin bir parçası haline geldiğini belirten Karakaş, "Paşa damda hastalandıktan sonra eve alıp aşı yaptırdık. Tekrardan dama bırakmaya kıyamadık. Ardından diğeri doğdu. Biri bizimle kalırken o da hastalanır diye onu da bırakamadık. Bir ayı aşkın süredir beraberiz. Ailemizden biri oldular. Beraber iç içe yaşıyoruz. Bunlar olmazsa biz olmuyoruz, biz olmazsak onlar olmuyor artık. Evde birlikte televizyon seyrediyoruz, kahvaltı yapıyoruz." dedi.

Kedilerin de ailelerinin bir parçası olduğunu ifade eden Karakaş, "Kediler de bizimle kalıyor. Yıllardan beri beraber yaşıyoruz. Babam da böyleydi. Koyunları eve getirir, kuzuları evde beslerdi. Çocuklarım da bizim gibi seviyor." diye konuştu.

Eve gelen misafirlerin buzağıları gördüğünde başta duraksadığını ifade eden Karakaş, şunları söyledi:

"Misafir geldiğinde evde buzağıları, kedileri görünce şaşırıyorlar. Ne kadar daha burada kalacak diyorlar. Ben de 'Yaza kadar, havalar ısınana kadar buzağılar evde kalacak' diyorum. Bunlara çok alıştık, satmayı düşünmüyoruz."

Karakaş ailesinin kızları Songül Karakaş ise buzağıları çok sevdiğini ifade etti.

"Buzağılar doğunca benim arkadaşım oldu"

Kedilerden sonra buzağılara da çok alıştıklarını dile getiren Karakaş, şunları kaydetti:

"Buzağılar yattığında ben yanlarına gidiyorum, ben yattığımda onlar yanıma gelip yatıyor. Arada yatağa kaçırıyorlar, o zamanlar bezliyoruz. Çok seviyorum onları, bir yere gittiğimde aklım hep burada kalıyor. Vakit kaybetmeden eve geri geliyoruz. Yıllar önce köyün dışındaki bir eve taşındık. Köyden uzak olunca arkadaşım da kalmadı. Buzağılar doğunca benim arkadaşım oldu. Onlarla dertleşiyorum."

Anne Nedime Karakaş da rahatsız olduğu için buzağılara bakamadığını, kızı ve eşinin onlarla ilgilendiğini

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
600 yıllık kızak yarışlarında kar hasreti bitti https://gazetebirlik.com/haber/600-yillik-kizak-yarislarinda-kar-hasreti-bitti-974/

İlçeye bağlı Sinan Mahallesi'nde 300 metre uzunluğundaki pistte şubat aylarında düzenlenen kızak yarışları, yeterli kar yağışı olmadığı, son iki yıldır da salgın nedeniyle 2017'den bu yana yapılamıyordu.

Bu yıl yeterli karın yağmasının ardından, festival havasında geçen ve yarın yapılacak yarışlar için hazırlıklar tamamlandı.

Sıralama yarışlarının ardından müsabakalara katılması beklenen 30 yarışçı, hafta sonu yapılacak yarışları heyecanla beklemeye başladı.

Yarışlar, Kastamonu Valiliği, Ağlı Belediyesi, Ağlı Kaymakamlığı, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi katkıları ile gerçekleştiriliyor.

 

"Kayık yarışlarını gelecek nesillere aktarmanın mutluluğunu yaşıyoruz"

Ağlı Belediye Başkanı Şahin Çolak, AA muhabirine, bölgede kışların oldukça sert geçtiğini söyledi.

Yörede "kayık" olarak adlandırılan kızak yarışlarını özlediklerini ifade eden Çolak, "Atalarımız, dedelerimiz uzun süren kış şartlarında bu ata sporumuzu yaparak yarışmışlardır. Yarışları gelecek nesillere aktarmanın, gençliğimize duyurmanın mutluluğunu yaşıyoruz. En son 2017 yılında yapmıştık yarışları. Ondan sonra kar yetersizliği ve Kovid salgını nedeniyle yapamıyorduk." dedi.

Her birinin hikayesi ve ismi farklı

Kızakların her birinin hikayesi ve ismi olduğunu anlatan Çolak, şunları dile getirdi:

"Kayıklarımızın yapılış tarihleri bile belli değildir. Kayıklarımız özel olarak evlerde battaniye ve havlular içinde saklanmakta. 1,5 metre uzunluğunda 25 santimetre kalınlığındadırlar. Bu kayıkların çeşitli isimleri ve hikayeleri vardır. 'İmparator', 'Rüzgar', 'Yıldırım', 'Yanımalaklı' gibi isimleri var. Mesela Yanımalaklı kayığının bir hikayesi; bu kayığı biri almak istemiş ve karşılığında manda vermek istemiş. Kayığın sahibi, 'Yanında malağını da verirsen ancak o zaman satarım' demiş ve adı Yanımalaklı olmuş."

 Yarışta birinci olana boğa verilecek

Çolak, 200 metre uzunluğundaki pistin özel olarak hazırlandığını belirterek, "Pistimiz özel olarak yapılmaktadır. Çarık denilen ayakkabı ile günler öncesi hazırlanmakta ve sulanarak beton gibi dondurulmakta. Yüz metre inişi, 100 metre çıkışı vardır. İnişte kayıkların kazandığı hızla yokuşa ne kadar çok giderse dereceye ona göre girerler. Atalarımızdan gelen geleneği bozmadık. Birinciye boğa, ikinciye koç ve üçüncüye hindi verilecek." diye konuştu.

Kızak yarışlarının bölgede çok köklü bir gelenek olduğunu vurgulayan Çolak, "Dedelerimizden mahalle sakinlerinden aldığımız bilgiye göre bu yarışlar 600 yıldır yapılmaktadır. Biz de bu yarışlar için şunu söylemekteyiz, adrenalin, hız macera dorukta. Altı yüzyıldır devam eder, gerçek kayık yarışları Ağlı Sinan yolunda." ifadelerini kullandı.

Son şampiyon Behzat Kömürcü

Son yapılan yarışların birincisi Behzat Kömürcü ise şunları kaydetti:

"Yıllardan beri kızak yarışları bizde meşhur. Biz de bu geleneği devam ettiriyoruz. Tarihi kızaklarımız var. Dedeme sorardım, kızağın ne zaman yapıldığını bilmediğini söylerdi. Ben de 2006'dan beri buralarda yarışıp derece yapıyorum. Son 5 yıldır pandemiydi, kardı yarışlar olmadı. En son 5 yıl önce yapıldı. 2017 yılında yapılan son yarışların birincisiyim."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da Taşköprü sarımsağının ekim dönemi başladı https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-taskopru-sarimsaginin-ekim-donemi-basladi-9878/

Önemli sarımsak üretim merkezlerinden Taşköprü ilçesinde sarımsak her yıl şubat ve mart aylarında ekilip temmuz ayında hasat ediliyor.

Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, AA muhabirine, şubat ayının Taşköprü sarımsağının toprakla buluşma ayı olduğunu söyledi.

Taşköprü sarımsağının "beyaz altın" olarak ifade edildiğini anlatan Çatal, "Çiftçilerimize hayırlı hasatlar diliyorum. İnşallah bu yıl da hasadımız güçlü olacak. Taşköprü sarımsağının kalitesini ve değerini korumak için de yerel yönetimler olarak her zaman sarımsağımızı koruyacağımızı duyuruyoruz." dedi.

Sarımsak üreticisi Nevzat Kuşcu ise sarımsağın toprağının kasım ayından itibaren hazırlandığını kaydetti.

Ekim işleminin bir aya yakın sürdüğünü anlatan Kuşcu, "Sarımsak geçen sezon emeğimizin karşılığını vermedi. Ama ata tohumumuzu, ata mesleğimizi bırakma şansımız yok. Her türlü devam edeceğiz. İnşallah bu yıl iyi olur diye düşünüyoruz." diye konuştu.

Nebiye Namdar ise yaklaşık 50 yıldır sarımsak üretimi yaptığını belirtti.

Sarımsak fiyatlarının çok düşük olduğunu anlatan Namdar, "İnşallah bu yıl para eder. Sarımsak çok zahmetli." ifadesinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da köyde mahsur kalan hastaya 4 saatlik çalışma sonucu ulaşıldı https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-koyde-mahsur-kalan-hastaya-4-saatlik-calisma-sonucu-ulasildi-8024/

İlçeye bağlı Yaşarlı köyü Maraz Mahallesi'nde yaşayan 72 yaşındaki şeker hastası Mehmet Maraz'ın fenalaşması üzerine yakınları 112 Acil Servis'ten yardım istedi. Köy yolunun kar nedeniyle kapalı olması üzerine bölgeye paletli ambulans ve UMKE yönlendirildi.

Bazı yerlerde 1,5 metreyi bulan kar nedeniyle yolda güçlükle ilerleyen sağlık ekipleri, Maraz'a ait eve 1 kilometre kala kara saplandı.

Saplandığı yerden çıkamayan ekipler yardım istedi. İlçe merkezine 15 kilometre uzakta bulunan köye giden Bozkurt Belediyesi ekibi, iş makinesiyle yaklaşık 4 saatlik çalışma sonucu kara saplanan ambulansı kurtardı.

Sağlık ekibi, iş makinesiyle yolun temizlenmesinin ardından ulaştığı hastayı alarak Bozkurt ilçe Devlet Hastanesi'ne götürdü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da yol açma çalışması yapan iş makinesinin üzerine çığ düştü https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-yol-acma-calismasi-yapan-is-makinesinin-uzerine-cig-dustu-1132/

Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde son günlerde etkili olan yağış sonucu kar kalınlığı 1 metreye ulaştı. İl Özel İdaresi ekipleri, kapanan köy yollarını açmak için yoğun çaba sarf ediyor.

İhsangazi ilçesi ile Sünnük köyü arasında kar nedeniyle kapanan yolu açmaya çalışan Mehmet Dabanali'nin kullandığı greyderin üzerine, çığ düştü.

Bir bölümü kar altında kalan greyderde Dabanali mahsur kaldı. Bölgeye sevk edilen İl Özel İdaresi ekipleri tarafından greyder ile araçta bulunan Dabanali sıkıştığı yerden çıkartıldı.

Greyder operatörü olaydan yara almadan kurtarıldı. Yol ise başka bir iş makinesiyle açıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da köpeklerin saldırısında yaralanan çocuk tedavi edildi https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-kopeklerin-saldirisinda-yaralanan-cocuk-tedavi-edildi-1901/

Alınan bilgiye göre, iki gün önce ilçede etkili olan kar yağışının ardından fotoğraf çekmek için sokağa çıkan İmran B'ye, 5 sokak köpeği saldırdı. Köpeklerden kurtulamayan İmran B'nin yardımına o sırada bölgede çalışan belediye temizlik personeli yetişti.

Köpeklerden kurtarılan İmran B, bölgeye çağrılan sağlık ekipleri tarafından Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi.

Yüzünde oluşan yaralar nedeniyle ameliyata alınan İmran B'nin başı ve yüzüne 12 dikiş atıldı.

Tedavisi tamamlanan İmran B, taburcu edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dev dalgaların ulaşımı aksattığı Karadeniz sahil yolunda trafik normale döndü https://gazetebirlik.com/haber/dev-dalgalarin-ulasimi-aksattigi-karadeniz-sahil-yolunda-trafik-normale-dondu-3463/

Karadeniz sahil yolu güzergahında İsmetpaşa Caddesi'nde dün saatteki hızı 100 kilometreye ulaşan fırtınanın oluşturduğu 6 metrelik dalgalar nedeniyle trafikte aksamalar yaşandı.

Tek şeridi ulaşıma kapatılan ve trafik geçişi diğer şeritten kontrollü olarak sağlanan yolda, fırtınanın dinmesiyle Karayolları ekipleri temizlik çalışması yaptı.

Sahil yolundaki moloz ve ağaç parçalarının kaldırılmasının ardından trafik normale döndü.

İnebolu Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü yetkilileri fırtınanın gece saatlerinde etkisini kaybettiğini bildirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yurduntepe Kayak Merkezi'nde hafta sonu yoğunluğu https://gazetebirlik.com/haber/yurduntepe-kayak-merkezinde-hafta-sonu-yogunlugu-9164/

Kayak merkezine gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler, Ilgaz Dağı'nın doğal güzellikleri arasında kayak ve snowboard yapıp kızakla kayarak keyifli vakit geçirdi.

Ankara başta olmak üzere, İstanbul, Karabük, Çankırı, Samsun, Sinop, Zonguldak, Bartın, Çorum ve Amasya'dan birçok kayakseveri ağırlayan tesiste hafta sonları benzer şekilde yoğunluk yaşanıyor.

Kayakseverlerden Oğuzhan Bozoğlu, AA muhabirine, Ilgaz'ın eşsiz bir güzelliği olduğunu söyledi.

Hafta sonları için eğlenceli bir spor olduğunu anlatan Bozoğlu, "Hafta sonları kayak merkezine geliyorum. 4 yıldır Kastamonu'da kayak sporu ile ilgileniyorum. Yurduntepe Kayak Merkezi açıldıktan sonra sık sık buraya gelmeye başladık. Burada çok güzel kayak keyfi yaşıyoruz." dedi.

Bu sene sezonun erken başladığını anlatan Bozoğlu, "Sezonun erken başlamasından mutluyuz. Kar biraz az gibi ama önümüzdeki hafta yağması beklenen karla birlikte buralar çok daha güzel olacak diye düşünüyoruz." diye konuştu.

Yurduntepe'nin zirve noktasında bulunan kafeteryada çalışan Tunahan Nebioğlu ise bölgeye gelenlerin Ilgaz'ın eşsiz manzarası karşısında dinlendiklerini ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ilgaz Dağı'nda jandarma kurtarma tatbikatı yaptı https://gazetebirlik.com/haber/ilgaz-daginda-jandarma-kurtarma-tatbikati-yapti-1289/

Ilgaz ve Yurduntepe kayak merkezlerindeki teleferik hatlarında arıza durumunda mahsur kalanların kurtarılması amacıyla yapılan tatbikatta, senaryo gereği teleferikte kurtarılmayı bekleyen iki kayakçı için ekipler yukarı tırmandı.

Görevliler tarafından mahsur kaldıkları yerden alınanlar, halatlarla aşağıya indirildi.

Jandarma Arama Kurtarma timlerinin, sezonun açılmasıyla kar araçları, kar motorları ve arama kurtarma köpekleriyle kayak merkezlerinde meydana gelebilecek kaybolma, yaralanma ve mahsur kalma olaylarına anında müdahale ettiği bildirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ilgaz Dağı'ndaki Yurduntepe Kayak Merkezi ziyaretçilerini ağırlamaya başladı https://gazetebirlik.com/haber/ilgaz-dagindaki-yurduntepe-kayak-merkezi-ziyaretcilerini-agirlamaya-basladi-8862/

Kastamonu ile Çankırı sınırlarındaki Ilgaz Dağı, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok kentten kayakseverleri ağırlıyor.

Hafta sonu tatilini kayak merkezinde geçirmek isteyen ziyaretçiler, dağın doğal güzellikleri arasında kayak ve snowboard yapıp keyifli vakit geçiriyor.

Ilgaz Yurduntepe Kayak Merkezi Tesisler Sorumlu Müdürü Tuncay Sönmezışık, AA muhabirine, geçen sezonun 23 Ocak'ta açıldığını söyledi.

Bu sezon erken açtıkları için mutlu olduklarını dile getiren Sönmezışık, "Bu sene pistlerimizde bazı iyileştirmeler ve düzenlemeler yaptık. Kayakseverlerimize farklı alternatifler sunduk. İyi bir sezon bekliyoruz. Ilgaz'ın eşsiz doğasında misafirlerimizi ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağız. Herkesi bekliyoruz." dedi.

Ziyaretçilerden Emrah Pinyaloğlu ise Ilgaz'ı yaz kış çok sevdiklerini belirterek, "Kış aylarında Ilgaz Dağı ayrı bir güzelliğe bürünüyor. Sezonun açılışını yapalım dedik. Arkadaşlarımla geldim." diye konuştu.

Hakkı Tabanoğlu da Ilgaz'daki kar kalitesini çok beğendiğini ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Otizmli Yiğit'in öfke nöbetleri atlı terapiyle azaldı https://gazetebirlik.com/haber/otizmli-yigitin-ofke-nobetleri-atli-terapiyle-azaldi-4749/

Kastamonu'da Daday İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Kastamonu Nöbetçi Ekip Kaliteli Yaşam Derneğince hazırlanıp İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından kabul edilen Doğada Atlı Terapi Projesi kapsamında, Emirbey Atlı Turizm Çiftliği'ne gelen özel bireylere at üzerinde egzersizler yaptırılıyor.

Burada öz güven kazanan, farklı cümleler kuran ve vücut hareketlerinde gelişim sağlanan öğrencilerin aileleri de terapiden yüzleri gülerek ayrılıyor.

Emirbey Atlı Turizm Çiftliği'ne gelen otizmli Mustafa Yiğit Budak da atlı terapist, ergoterapist, seyis ve yan tutucu eşliğinde atlı terapi eğitimlerine katılıyor.

"Çok verimli ve etkili bir çalışma"
Yiğit'in annesi Lemiye Budak, oğluna 3 yaşında otizm tanısı konulduğunu söyledi.

İstanbul'da yaşadıklarını, otizm teşhisinin ardından memleketleri Kastamonu'ya yerleşmeye karar verdiklerini ifade eden Budak, "İstanbul'dan çocuğumuza yeni bir yaşam yeri kurmak için döndük. Burada atlı terapiyle karşılaştık. Çocuğum aşırı öfke nöbetleri yaşıyordu. Bu terapiden sonra çocuğumun hali hareketi değişti. Daha sakin bir çocuk oldu. Devamının gelmesini istiyorum." dedi. 

Otizmli çocukların her alanda sosyalleşmesi gerektiğini anlatan Budak, şunları kaydetti:

"Proje sayesinde buraya geldik. Bu projede çocuğum ata bindi ve sakinleşti. Atın üzerinde durma süresi arttı. Komutları alıyor. Daha güzel uyguluyor. Öfkemizin olmadığı bir an bizim için mutluluk anı. Buraya eğlenerek geliyoruz, eğlenerek gidiyoruz. Eve gittiğimiz zaman daha güzel oluyor. Daha sakin oluyor. Öfke nöbetlerimiz daha azalıyor. Atlı terapi Yiğit'e çok iyi geldi. Diğer çocuklara da çok iyi geldiğini gözlemliyoruz. Attan önceki durumumuzu ve öncesini yazıyorum. Çok verimli ve etkili bir çalışma."

Kastamonu Nöbetçi Ekip Kaliteli Yaşam Derneği Başkanı Nihal Gül ise atların özel bireylerin eğitiminde önemli yeri bulunduğunu vurguladı.

Ata binmeye gelen çocukların kendilerini daha özgür ve mutlu hissettiğini dile getiren Gül, "Atlı terapi Yiğit'e de çok iyi geldi. Burada sadece çocuklar değil ailelerimiz de çok mutlu oluyor." diye konuştu.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ilgaz Dağı beyaza büründü https://gazetebirlik.com/haber/ilgaz-dagi-beyaza-burundu-4000/

Kastamonu'nun yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu.

Türkiye'nin önde gelen kayak ve kış turizmi merkezlerinden Ilgaz Dağı, etkili olan kar yağışı sonrası beyaza büründü.

Kastamonu'nun Karadeniz sahilinde yer alan Abana, Bozkurt ve Çatalzeytin ilçelerinin il merkezine ulaşımını sağlayan kara yolunun Isırganlık mevkisindeki kar yağışı, 1450 rakımlı Yaralıgöz Geçidi'nde yoğunlaştı.

Kar yağışıyla birlikte doğa, beyaz örtüyle kaplandı. 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden görüştü https://gazetebirlik.com/haber/cumhurbaskani-erdogan-ile-abd-baskani-biden-gorustu-3207/

Küre Dağları'nın Kastamonu tarafındaki bölümü havadan görüntülendi.

Küre ve İnebolu ilçeleri arasındaki ormanlık alanlar yeşilden sarı ve kahverengine dönen renkleriyle hayranlık uyandırıyor. 

Ekoturizm açısından yüksek potansiyele sahip Küre Dağları, sonbahar mevsiminin bütün güzelliklerini ziyaretçilerine sunuyor. 

Ormanın içinden kıvrılarak uzanan yollar ise bir nehir yatağını andırıyor. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şiddetli yağış Bozkurt'un sokaklarını yeniden sular altında bıraktı https://gazetebirlik.com/haber/siddetli-yagis-bozkurtun-sokaklarini-yeniden-sular-altinda-birakti-1327/

Kastamonu'nun Bozkurt ilçesi merkezindeki Sınarcık, Yılmaz ve Cumhuriyet caddeleri başta olmak üzere ilçenin birçok yerinde şiddetli sağanak su baskınlarına neden oluyor.

Şiddetli yağış nedeniyle ilçe merkezinden geçen Ezine Çayı'ndaki su seviyesi ise yükselmeye başladı. 

Ekipler su baskınlarını önlemek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

İlçede 11 Ağustos'ta şiddetli yağışın ardından Ezine Çayı'nın taşması sonucu can kayıpları yaşanmış, iş yerleri ile çok sayıda ev su ve balçık altında kalmıştı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da yaklaşık 23 bin ton elma rekoltesi bekleniyor https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-yaklasik-23-bin-ton-elma-rekoltesi-bekleniyor-5338/

Kentte Amasya çeşidi başta olmak üzere granny smith, golden ve starking türü elmanın hasadının ay sonunda tamamlanması bekleniyor.

Sabah saatlerinde bahçelerine hasat için gelen çiftçiler, akşam saatlerine kadar tek tek topladıkları elmaları traktör yardımıyla depolara götürüyor.

Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, elma rekoltesinin geçen yıl zirai don nedeniyle 10 bin tonun altında kaldığını söyledi.

Bu yıl yüksek rekolte beklediklerini ifade eden Butur, "2021 yılında elma rekoltemiz 20 ile 23 bin ton arasında değişecektir. Fiyatı da 3 ile 5 lira arasında değişiyor. Meyve suyuna giden elmaların fiyatı da 65 kuruş ile 1 lira arasında değişiyor. Bu coğrafyanın yapısı gereği buranın elmasının daha kaliteli olduğu yendiği zaman anlaşılıyor." dedi.

Elma üreticisi Sezgin Pideci de elma rekoltesinin yüksek olduğunu belirtti.

Bazı ağaçların yaz aylarında etkili olan dolu yağışı nedeniyle zarar gördüğünü anlatan Pideci, "Ama yine de verim çok güzel, memnunuz. Fiyatlarımız 1 lira ile 5 lira arasında değişiyor. Bu yıl fiyatlardan memnunuz. İnşallah böyle devam etmesini dileriz." ifadelerini kullandı.

Ayşe Kartal da bir haftadır elma hasadı yaptıklarını kaydederek, "Elmalarımız bu yıl çok güzel. Hasadın bir hafta daha sürmesini bekliyoruz. Geçen sene hiç olmamıştı, bu yıl bizi memnun ediyor. Kalitesine göre fiyatları değişiyor." diye konuştu.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da mantar zehirlenmeleri artınca jandarma harekete geçti https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-mantar-zehirlenmeleri-artinca-jandarma-harekete-gecti-4422/

Kastamonu'da son dönemde mantar zehirlenmeleri ve mantar ararken kaybolan vatandaşların sayısının artması üzerine jandarma ekipleri köylere tek tek giderek, minare hoparlörlerinden vatandaşları uyarıyor.

İl Jandarma Komutanlığının sorumluluk sahasında bu yıl yaklaşık 100 kişinin mantardan zehirlenmesi, 30 kişinin de mantar ararken kaybolması üzerine çalışma başlatıldı.

İl Jandarma Komutanlığına bağlı asayiş ekipleri, il merkezi ve ilçelerde köyleri tek tek ziyaret ederek vatandaşlara durumun önemini anlatıyor. Köy meydanlarına uyarıcı afişler asan ekipler, cami minarelerinden ve araçlardan uyarıcı anonslar yapıyor.

Bozkurt İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı asayiş ekipleri de Koşmapınar köyünü ziyaret ederek vatandaşlara bilgi verdi. Ekipler devriye sırasında ormanlık araziye de girerek mantar arayanlara ulaştı.

Cami minareleri ve devriye sırasında jandarma araçlarından yapılan anonslarda, vatandaşlardan tek başlarına mantar toplamaya gitmemeleri istenerek, mantar toplamaya yaşlı, unutkanlık hastalığına sahip ve engelli vatandaşların götürülmemesi, mantar toplamaya giden vatandaşların yanlarında götürdükleri telefonların şarjının dolu olması, gerekirse yanlarında ilave şarj malzemesi bulundurmaları, mantar toplayan vatandaşların toplama esnasında birbirinden ayrılmaması, hava kararmadan mantar toplama işinin bitirilerek ormanlık arazinin terk edilmesi, cinsi bilinmeyen mantarların zehirli olabileceği düşünülerek toplanmaması, mantar yedikten 6 saat sonrasına kadar, mide bulantısı, baş dönmesi, uyku hali, tansiyon düşmesi gibi belirtiler görülmesi durumunda derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulması uyarısı yapılıyor.

Bozkurt Koşmapınar Köyü Muhtarı Musa Gür, jandarmanın sık sık köylerine gelerek uyarılarda bulunduğunu söyledi.

Jandarmaya teşekkür eden Gür, "Jandarma afişler asıyor, anons yapıyor, bizleri uyarıyor. Biz de mantar zehirlenmeleriyle ilgili vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Camilerden sık sık anons yaptırıyoruz Jandarma ekipleri köy meydanına afişler asıyor. Kaybolma konusunda uyarıyor." dedi.

"Jandarmanın uyarısı çok iyi oluyor"
Haşim Ergün (81) ise bir ay önce yediği bir mantardan eşiyle birlikte zehirlenerek hastanede tedavi olduklarını söyledi.

Sık sık yedikleri bir mantarın benzerini yedikleri için zehirlendiklerini anlatan Ergün, "Kanlıca mantarının yanında bulduğum 2 mantar aldım. Onu yedim. Sabah yemiştik, akşam yemedim iyi ki. Az da yemiştik. Bir süre sonra midem bulandı, kusmaya başladım. Eşim de rahatsızlandı. Bozkurt'a hastaneye gittik. Oradan Kastamonu'ya sevk edildik, bir süre tedavi gördük." diye konuştu.

Jandarmanın astığı afişte yedikleri zehirli mantarın fotoğrafının bulunduğunu aktaran Ergün, "Jandarmanın uyarısı çok iyi oluyor. Onların uyarılarına uyuyoruz. Daha önce de yedik ama bu yediğimiz onun benzeriymiş. Jandarma afişe onun fotoğraflarını koymuş. Geçenlerde dolaşırken gördüm ama artık almadım. Jandarma afiş asıyor, uyarıyor, camilerden anons yapılıyor. Her türlü uyarıyı yapıyorlar." ifadelerini kullandı.

Devrekani Pınarözü köyünde yaşayan Salim Gür ise sık sık mantar toplamaya gittiğini kaydederek, "Bizim köyümüzde kaybolma olmadı ama yakın köylerimizde oldu. Biz, kaybolmamak için grup halinde gidip birbirimizden ayrılmamaya çalışıyoruz. Mantar aramaya yalnız gitmiyoruz, 2-3 kişi gidiyoruz." dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu, doğal, geleneksel, gurme pastırmanın merkezi oldu! https://gazetebirlik.com/haber/kastamonu-dogal-geleneksel-gurme-pastirmanin-merkezi-oldu-2014/

Vedat Milor’un başlattığı “Kayseri pastırması mı Kastamonu pastırması mı?” sorusuna cevap, ünlü Kastamonu Canlılar Pastırma ve Sucuk markasının sahibi Tolgahan Karaosmanoğlu’ndan geldi; “Fiyat artışı nedeniyle tepki görmüyoruz çünkü biz Kayseri’den farklı olarak geleneksel yöntemlerle pastırma üretmeye devam ediyoruz. Biz, Kayseri üreticileri gibi üretimi makineleştirmedik. Büyük emeklerle eski sistemi sürdürüyor, pastırmalarımızı doğal ortamda açık havada kurutuyoruz, bıçakla doğruyoruz…”

Kastamonulu pastırma üreticisinin büyük ölçekte üretim yapmak gibi bir hedefi yok. Dört kuşaktır pastırmacılık yapan Tolgahan Karaosmanoğlu, “Pastırma üretiminin seri üretime dönmesini yanlış buluyoruz. Katkı maddesi kullanmadan yaptığımız pastırmaları kendi müşterimize ulaştırabiliyoruz. Bu yüzden market raflarında yer almıyoruz. Sadece kendi dükkanlarımızdan satış yapıyoruz ya da kargoluyoruz” diyor.

Katkısız, güneşte kuruyan en lezzetli pastırma
Kastamonulu üretici pastırmayı adeta gurme ürün halinde sunarken Kayseri pastırmaları pek çok markette vakumlu halde bulunabiliyor. Raf ömrü uzun olsun diye farklı katkı maddeleri ile kullanılabiliyor. Oysa Kastamonu pastırması hala katkı maddesi eklenmeden, fırınlanma yapılmadan ve daha da önemlisi el emeği ile doğal olarak üretiliyor. Bu yüzden doğrandıktan sonra tazeyken en fazla 10 gün içerisinde tüketilmesi gerekiyor.

Damak tadı olan kişiler Kastamonu pastırmasını seçiyor!
Kayseri pastırması ve Kastamonu pastırması arasında uzun zamandır kıyaslama yapılıyor fakat belli ki Kastamonu açık ara gurme pastırma da önderliğini ilan etmiş görünüyor. Tolgahan Karaosmanoğlu, “Biz hayvanın sırt ve antrikot gibi en yumuşak ve lezzetli kısımlarını kullanırken Kayserili üretici parça parça tüm kısımlarını pastırmaya ekliyor. Et fiyatları zaten yüksek ve Kayseri’yle fiyatlarımız kıyaslandığında bizim fiyatlarımız oldukça makul kalıyor. Ve kesinlikle daha seçkin, damak tadı olan bir kitleye hitap ediyoruz” diyor.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'da sel felaketinin yaraları jandarmanın desteğiyle sarıldı https://gazetebirlik.com/haber/kastamonuda-sel-felaketinin-yaralari-jandarmanin-destegiyle-sarildi-3055/

Ezine Çayı'na yakın noktalardaki ev ve iş yerinde sel suları hasara yol açtı. Giriş ve bodrum katlarda bulunan eşyalar sulara gömüldü, etraf balçıkla kaplandı. Temizlik çalışmaları için Belediye ve Kastamonu İl Jandarma Komando Eğitim Alay Komutanlığına bağlı 200 personel bölgede çalışma yürüttü.

Mehmetçik, yoğun şekilde çalışarak ev ve iş yerlerinin zarar gören kısımlarını yeniden kullanılabilir hale getirdi. Selin yaralarını sarmak için yoğun şekilde çalışan jandarma, dinlenme vakitlerini de çocuklara ayırdı. Çocukları omzuna alan jandarma, onlarla oyunlar oynadı ve berelerini çocuklara takarak asker selamı vermeyi öğretti.

Ezine Çayı üzerinden denize ulaşan, ardından sahile vuran çöpler de İl Jandarma Komutanlığına bağlı komando, Jandarma Arama Kurtarma (JAK), Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK), Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma ve asayiş timlerince temizlendi.

Sel mağdurlarından Muammer Kesim, selin yaşandığı gün evde olduklarını, çay yükselince evden çıkamadıklarını söyledi.

Sabaha kadar evlerinde mahsur kaldıklarını ve ekiplerce kurtarıldıklarını belirten Kesim, "Çocuklarımı başka yere gönderdim, kendim de İstanbul'a gittim. Bir hafta orada kaldım, tekrar evime döndüm. Makineler geldi, temizlik yapıldı, evin etrafı açıldı. Askerler geldi, temizlediler güzelce. Yapacak bir şey kalmadı fazla, güzel bir çalışma yaptılar. Evin altı, birinci kat temizlendi güzelce." ifadesini kullandı.

İlçe sakinlerinden Gökhan Kesim de askerlerin canla başla çalışarak evlerini temizlediğini anlatarak, "Mehmetçik geldi, hepsi bir anda güzelce temizlediler. Kamyonlar bir yandan hafriyat döktü, askerler dairemizin içini temizledi. İtfaiye ile yıkayıp tertemiz çıkarıp gittiler, hepsinin eline sağlık." dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kastamonu'daki sel mağduru vatandaşlardan iki ay su parası alınmayacak https://gazetebirlik.com/haber/kastamonudaki-sel-magduru-vatandaslardan-iki-ay-su-parasi-alinmayacak-7746/

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, 11 Ağustos'ta bölgedeki sel felaketinin ilçedeki içme suyu şebekesinde ciddi hasara yol açtığı hatırlatıldı.

Su şebekesi ve kuyularına çamur birikmesi nedeniyle oluşan patlakların abonelerin mağduriyetine yol açtığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Belediye olarak yaşadığımız sel felaketinin yaralarının sarılmasına yönelik yürütülen çalışmalara katkıda bulunmak, sel mağduru olan esnaf ve vatandaşlarımıza destek olmak amacıyla su abonelerimizden eylül ve ekim aylarında geçerli olmak üzere 2 ay su ücreti almayacağız. Ayrıca, yine bu iki aylık süreçte 5 TL olan harcamalara katılma payını da abonelerimizden tahsil etmeyeceğiz. Her konuda olduğu gibi bu zor süreçte de vatandaşlarımızın yanındayız ve bugünlerin üstesinden el birliğiyle geleceğiz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sel felaketinin yaşandığı Bozkurt'ta çalışmalar 26'ncı gününde devam ediyor https://gazetebirlik.com/haber/sel-felaketinin-yasandigi-bozkurtta-calismalar-26nci-gununde-devam-ediyor-5574/

Şiddetli yağışların ardından 11 Ağustos'ta Ezine Çayı'nın taşması sonucu yaşanan sel felaketi sonrası, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun koordinesinde bakanlıklara ait birimler, bölgede yaraların sarılması için mücadele ediyor.

Selin getirdiği çamurun büyük ölçüde temizlendiği ilçede, hayatın normale dönmesi için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Belirlenen binaların yıkımını gerçekleştiren ekipler, bir yandan da iş yerlerinin tadilatı için çalışmalar yürütüyor.

Yıkılan iş yerlerinin yerine yenilerinin temellerinin de atılmaya başlandığı ilçede, selde kaybolanlar hava, kara ve denizden aranıyor.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sel felaketlerine karşı dere yataklarına kemerli ve açılır kapanır köprü önerisi https://gazetebirlik.com/haber/sel-felaketlerine-karsi-dere-yataklarina-kemerli-ve-acilir-kapanir-kopru-onerisi-580/

Sel felaketinin yaşandığı Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde incelemelerde bulunan Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Havza Yönetimi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Miraç Aydın, AA muhabirine, Bozkurt'ta yaşanan felaketin sellere karşı yeni önlemler alınması gerektiğini bir kez daha gündeme getirdiğini söyledi.

Aşırı yağışların beraberinde çok sayıda rüsubat getirdiğini vurgulayan Aydın, "Rüsubat dediğimiz büyük taş, ağaçlar, kaya kütleleri, dal parçaları, toprak. Ağaçları kökünden söküp getirebiliyor. Bunlar da maalesef köprülerimizde tıkanmaya yol açıyor." diye konuştu.

Bozkurt'taki durumun bir benzerinin de Dereli de yaşandığını belirten Aydın, "Yukarıda havza büyük olduğunda taşınan materyal de fazla olduğundan köprülerimizde tıkanmaya neden olabiliyor." dedi.

Köprülerin mevcut şartlara göre dizayn edilmesi gerektiğini ifade eden Aydın, şunları kaydetti:

"Yüksek yağışı dikkate alarak köprülerimizi farklı şekilde dizayn etmemiz gerekiyor. Geçmişte atalarımızın yaptığı gibi kemerli köprüler yapılabilir. Ağaç, dal ve diğer tomrukların takılmaması, köprüyü yıkmaması için kemerli köprü yapılabilir. Bozkurt'taki felakette birçok köprünün yıkıldığı, bunun da birçok tahribata neden olduğu söyleniyor. Köprüleri kemerli yaptığımızda oradaki köprünün tıkanmasını da önlemiş oluruz, aynı zamanda yıkılmasının da önüne geçmiş oluruz. Bu sayede altından ağaç, taş gibi kütleler rahatlıkla geçebilir."

Dünyada farklı yöntemlerin de kullanıldığını dile getiren Aydın, "Dünyada açılır kapanır köprüler de kullanılabiliyor. Bir risk anında köprüyü açtığınızda suyun veya rüsubatın geçişine olanak vermiş oluyorsunuz. Hem köprü zarar görmemiş oluyor hem de orada köprünün tıkanmasıyla bir su kitlesinin birikmesinin önüne geçmiş olursunuz. Bu tip yöntemlerin düşünülmesi gerekiyor. Burada olmasa bile yarın başka bir ilçemizde benzer durumlar olabilir. Bu önlemleri almamız gerekir ki bundan sonra kayıplar yaşamayalım." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bozkurt'taki sel felaketinin 20'nci gününde çalışmalar aralıksız sürüyor https://gazetebirlik.com/haber/bozkurttaki-sel-felaketinin-20nci-gununde-calismalar-araliksiz-suruyor-5710/

Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde 11 Ağustos'ta şiddetli yağışların ardından yaşanan sel, can kayıplarının yanı sıra büyük çapta hasara yol açtı.

Selden etkilenen bölgelerde hayatın normale dönmesi için AFAD, UMKE, DSİ, Karayolları, İl Özel İdaresi, jandarma, emniyet, sahil güvenlik, belediye ekipleri ve ilgili birimlerce başlatılan çalışmalar aralıksız sürüyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun koordinesinde bakanlıklara ait birimler, bölgedeki yaraların sarılması için ilk günden bu yana aralıksız çalışıyor.

İş makineleriyle selin getirdiklerinin temizlenmesi için uğraş verilirken, vatandaşlar da ekiplere destek oluyor.

Selde kaybolanları arama çalışmaları ise hava, kara ve denizden devam ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com