tag:gazetebirlik.com,2015:cid-164 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2024-03-10T14:00:15+03:00 Hani ile Arıcak ilçesi arasındaki bağlantı yolu hizmete açıldı https://gazetebirlik.com/haber/hani-ile-aricak-ilcesi-arasindaki-baglanti-yolu-hizmete-acildi-9028/

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Elazığ İl Özel İdaresi işbirliğiyle yenilenen Hani ilçesi Çukur Mahallesi-Elazığ Üçocak Beldesi arasındaki bağlantı yolu hizmete açıldı.

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, konuşmasında "Diyarbakır, Elazığ arasında hala kapalı yollar, köy yolları vardı. Niye? Elazığ Trafik Komisyonu karar almış, yol kapatılsın. Niye kapatılsın kardeşim? Bu yolda, bu bölgede emperyalizmin uşakları, maşaları var, buradan geçenlere zarar vermesin diye kapatılmış."  dedi.

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su ise bugün güzel bir hizmeti açmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, asfaltlanan 9 kilometrelik yolun hayırlı olmasını diledi. Ali İhsan Su, “Diyarbakırımızda son 2 yılda 3 bin kilometre asfalt yaptık. Bunun yaklaşık 2 yüz kilometresi sıcak asfalt. 1 milyon 150 bin metrekare kilit parke döşedik. Diyarbakır’ın su sorununu 2055 yılına kadar çözecek olan Dicle Barajı'ndan ikinci bir hattın da ihalesini yaptık. Şu anda başladı, devam ediyor. 2025 Şubatında bitiyor ve biz bir daha Diyarbakır’da su sorununu konuşmayacağız” açıklamasını yaptı.

Elazığ Valisi Ömer Toraman da 2 kentin birbirine komşu iki kadim vilayet olduğunu anlatarak, artık komşu ilçelerini birbirine bağlayan hizmetleri hayata geçirdiklerini söyledi. Toraman, "Bu hizmetlerin yapılmasında destek verenlere şükranlarımı arz ediyorum. Açılışını yapacağımız hizmetler hayırlı, uğurlu olsun" dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesinin ihalesi https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakir-dicle-universitesi-hastanesinin-ihalesi-3363/

Şirket tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, şu bilgiler verildi:.

''Bağlı ortaklığımız, Santek Sağlık Turizm Tekstil San. ve Tic. A.Ş'nin Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi tarafından yapılan 36 aylık 1 grup 2 kısım hasta başı kemoterapi ilaç hazırlama karşılığı tam otomatik/robotik merkezi kemoterapi ilaç hazırlama hizmet alımı ihalesine katılarak 29.099.208,10 TL bedelle en uygun teklifi verdiği 12.01.2024 tarihli KAP bildirimiyle açıklanmıştır. Bağlı ortaklığımızın vermiş olduğu teklif ihale komisyonunca değerlendirilmiş ve 29.099.208,10 TL bedelle Santek Sağlık Turizm Tekstil San. ve Tic. A.Ş'ye ihale edilmesine karar verilmiştir.''

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cizre Belediyesi tükettiği elektriği GES'ten sağlayacak https://gazetebirlik.com/haber/cizre-belediyesi-tukettigi-elektrigi-gesten-saglayacak-8895/

Cizre ilçesinde belediye, elektrik enerjisini kurduğu Güneş Enerji Santrali'nden (GES) karşılayacak.

Cizre Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Nazlı Demir, belediye hizmet binası ve içme suyu arıtma tesisinin çatısında kurulan GES'i inceledi, yetkililerden bilgi aldı.

Demir, yaptığı açıklamada, belediye olarak hayata geçirdikleri yenilik ve projelerle vatandaşlara ilham kaynağı olmaya ve ilçenin genel ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını söyledi.

Tamamlanma aşamasına gelen GES sayesinde belediye hizmet binası ile içme suyu arıtma tesisinin elektrik ihtiyacını karşılayacaklarını ifade eden Demir, "Bölgemiz ve ilçemiz güneşli gün sayısı anlamında Türkiye'mizin en şanslı bölgelerinden, noktalarından biri. Bu anlamda hem yenilenebilir enerji kaynaklarının vatandaşa tanıtımı anlamında hem de belediyemizin enerji maliyetlerinin düşürülmesi, belediyemize bu anlamda mali bir katkı sağlanması anlamında projemiz çok önemli." dedi.

Yaz döneminde içme suyu tüketiminin ilçede büyük artış gösterdiğini aktaran Demir, bundan kaynaklı oluşan enerji maliyetini de proje sayesinde düşüreceklerini anlattı.

Demir, İller Bankası'nın desteğiyle hayata geçirdikleri projenin şubat ayında tamamlanacağını kaydetti.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siverek ve Terkan caddeleri ağaçlandırıldı https://gazetebirlik.com/haber/siverek-ve-terkan-caddeleri-agaclandirildi-6806/

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, havaalanı bağlantısı nedeniyle kentin önemli caddelerinden biri olan Siverek Caddesi ile yeni imar yolu Terkan Caddesi’nde ağaçlandırdı.

Ekipler, caddelerde ilk etapta refüje toprak dolgusu yapıp altyapı işlemi olarak damlama su hattı çalışmalarını gerçekleştirdi. Ardından caddelerin daha yeşil ve estetik bir görünüme kavuşması için ağaçlandırma çalışması yürüttü. 

Bağlar ilçesinde yer alan Siverek Caddesi’nde 670 çınar ve 100 mavi servi olmak üzere toplam 770 fidanı toprakla buluşturan ekipler, Sur ilçesinde yer alan yeni imar yolu Terkan Caddesi’ne ise 250 çınar yapraklı dut fidanı dikti. 

Dikilen yeni fidanların sağlıklı şekilde gelişmesini sağlamak için herek işlemlerini de gerçekleştiren Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, 2024 yılı çalışma takvimi kapsamında kent genelinde ağaçlandırma çalışmalarına devam edecek. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şehzadeler Konağı'nın açılışını gerçekleştirildi https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-sezai-karakoc-kultur-ve-edebiyat-evi-acildi-9193/

İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’nın restorasyon çalışmalarını tamamladığı Şehzadeler Konağı, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kütüphaneler ve Müzeler Şube Müdürlüğü tarafından Sezai Karakoç Kültür ve Edebiyat Evi’ne dönüştürüldü.

Diyarbakırlı ünlü şair Sezai Karakoç’a ait özel eşyaların ve kitaplarının da bulunduğu müzede ayrıca edebi etkinlikler de yapılacak.

Sezai Karakoç Kültür ve Edebiyat Evi’nin açılışını yapan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su, Karakoç'un doğum günü münasebetiyle Kültür ve Edebiyat Evi'nin açılışını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Hem Büyükşehir Belediyesi hem de Diyarbakır Valiliği olarak kentte her alanda önemli hizmetleri gerçekleştirdiklerini anlatan Vali Su, şöyle konuştu:

“Gerçekleştirdiğimiz önemli hizmetlerin bir kalemini de tarihi eserlerimizin restorasyonu oluşturuyor. İlimizde tarihi eserlerimizin restorasyonunda da çok önemli mesafeler kat ettik. UNESCO Dünya Kültür Mirası’na girmiş iki eserimiz var. Birisi Hevsel Bahçeleri, diğeri ise Diyarbakır Surları. Diyarbakır Surları’nda 98 burç ve surları var. Bunun 33 tanesinin tamirini gerçekleştirdik. 33’ünün ise tamiri devam ederken, 32’si ile ilgili çalışmalarımız sürüyor.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İşletmelere fiyat tarifesi denetimi https://gazetebirlik.com/haber/isletmelere-fiyat-tarifesi-denetimi-903/

Zabıta Daire Başkanlığı ve Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, yönetmelik değişikliği nedeniyle lokanta, restoran, kafe, pastane gibi yiyecek-içecek hizmeti sunan işletmeleri kontrol etti.

Esnaf ve tüketicilerin bilgilendirilmesi, ekonomik çıkarların korunması ve olabilecek mağduriyetlerin engellenmesinin hedeflendiği denetimlerde ekipler, uyarı ve bilgilendirmelere rağmen yönetmeliğe uymayanlara cezai işlem uygulanacağını bildirdi.

Büyükşehir Belediyesi Zabıta Şube Müdürü Abdülaziz Arı ve Ticaret İl Müdürü Zafer Atik denetimlere katılarak işletme sahiplerine ve müşterilere fiyat etiketi yönetmeliği hakkında bilgi verdi.

Denetimlerle ilgili açıklamalarda bulunan Zabıta Şube Müdürü Abdülaziz Arı, 2023 yılında sıkı denetim gerçekleştirerek 16 bin 973 işyerini denetlediklerini ve ekiplerin 442 iş yerine cezai işlem uyguladığını söyledi. 

Arı, yiyecek-içecek hizmeti sunan işletmeler başta olmak üzere iş yeri girişinde müşterilerin görebileceği bir yerde ve masalarda, menülerde fiyatları bulundurma zorunluluğu getirildiğini hatırlatarak şöyle konuştu:

“Ticaret İl Müdürlüğü ile ortak bir çalışmamız var. İşyerlerinde yaptığımız denetimlerde kapı girişinde fiyat tarife listesi var mı yok mu, masaların üzerinde aynı şekilde bulunduruluyor mu? Bulundurmayan işyerlerine yönelik gerekli cezai işlem uygulanmaktadır." 

Yiyecek-içecek hizmeti veren işletmelerin düzenleme doğrultusunda fiyat listelerini kapı önüne koymaları gerektiğini vurgulayan Arı, denetimlere sıkı bir şekilde devam edeceklerini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır İçmesuyu İsale Hattı inşaat çalışmaları sürüyor https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakir-icmesuyu-isale-hatti-2-kisim-insaatinda-calismalar-devam-ediyor-7709/

DSİ’den yapılan açıklamada Diyarbakır’a içme kullanma suyu temin edecek Diyarbakır İçmesuyu İsale Hattı 2. kısım inşaatında çalışmaların sürdüğü belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da kırsal kalkınmaya destek https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-kirsal-kalkinmaya-destek-4548/

Büyükşehir belediyesi, 2023’te hayvan içme suyu göletlerinden, tarımsal sulama amaçlı havuzlara, çiftçilere fide-fidan dağıtımından, tarımsal ekipman desteğine, ipek böcekçiliği ve arıcılığa kadar farklı alanlarda üreticilere destek verdi.

Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, kırsal mahallelerde tarım ve hayvancılığı geliştirmek, tarımsal sulama altyapılarını güçlendirmek ve yerel üreticiyi desteklemek amacıyla 2023’te 10 yeni gölet yapımı ve 23Hayvan İçme Suyu (HİS) Gölet'i bakım ve onarım çalışması yaparak toplamda 33göleti halkın hizmetine sundu.

Kulp, Hani ve Hazro’da birer Ergani’de ise 2 olmak üzere toplamda 5 sulama havuzu yapıldı.

Ekipler, Çermik, Çüngüş, Silvan, Hani, Lice, Kulp, Ergani, Hazro, Dicle, Kocaköy ilçelerinde 77 bin metre açık kanal ve 42 bin 460 metre kapalı kanal olmak üzere toplamda 119 bin 460 metre kanal çalışmasına devam ediyor.

Sulama havuzu, gölet ve kanalların bakım ve onarımları ise yıl boyu teknik ekiplerce düzenli olarak yapıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'a çevre dostu projeler kazandırıldı https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakira-cevre-dostu-projeler-kazandirildi-3083/

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, 2023 yılında enerji üretiminden çöp aktarma istasyonlarına, çevre denetimlerinden eğitimlere birçok projeyi hayata geçirdi.

EKAY Projesi kapsamında ilçelere aktarma istasyonları kuruldu

Haziran 2021 de faaliyete geçen EKAY projesi kapsamında Ergani ve Silvan’da yapımı tamamlanan aktarma istasyonları ile ilçelerde vahşi depolamaya son verildi ve ilçeler temiz bir çevreye kavuştu. Proje kapsamında elde edilen elektrik üretimiyle 11 milyon 754 bin lira gelir elde edildi.

GES ile elektrik üretimine devam edildi

Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji sistemlerinde örnek projelere imza atan Büyükşehir Belediyesi, otogar ve Sümerpark’a kurduğu Güneş Enerji Santrali (GES) ile 2023’te elektrik üretimi ve tüketim fazlası enerji satışından 1 milyon 504 bin lira gelir elde etti.

Üretilen enerji Otogar ve Sümerpark içerisindeki hizmet alanlarının elektrik ihtiyacını karşılıyor. Fazla üretilen elektrik enerjisi ise sayaçlardan geçirilip DEDAŞ’a ait iletim hatlarına aktarılıyor.

Denetimler yıl boyunca devam etti

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, kurduğu ekiplerle yıl boyunca kentteki kaçak hafriyata karşı teyakkuzda oldu.

Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi’ni (HYBS) ile hafriyat kamyonlarını uydudan izleyen ekipler ayrıca sahada yürüttükleri fiziksel denetimlerle de kaçak hafriyat dökümüne müsaade etmedi. 2023 yılında 7 milyon 775 bin lira hafriyat geliri elde edildi.

Tıbbi atık denetim ekipleri kentteki tüm özel ve kamu sağlık kuruluşlarında tıbbi atıkların halk sağlığı üzerinde tehdit ve tehlikeoluşturacak evsel atıklarla karıştırılmaması konusunda uyarılar yapıldı, gerekli tüm önlemler alındı. Yapılan denetimlerde 45 durum tespit tutanağı tutuldu ve 62 bin 400 ton tıbbi atık bertaraf edildi.

Ekipler, insan sağlığını etkileyen gürültü kirliliği ile mücadele amacıyla “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” kapsamında umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendirerek yıl boyunca denetimlerini sürdürdü.

Yasal sınırı aşarak gürültü kirliliğine neden olan işletmeleri, ses ölçüm cihazıyla tespit edip kamerayla kayıt altına aldı, ardından durum tespit tutanağı tuttu.

2023 yılında il genelinde gürültü kirliliğine yönelik yapılan denetimlerde 153 işletmeye uyarı verildi, kurallara uymayan iş yerlerine ise 456 bin 728 lira idari para cezası kesildi.

Öğrencilere çevre temizliği eğitimi

Sıfır atık ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, çevre bilincinin artırılması amacıyla Güneşevinde, özel ve kamu okullarında eğitimler aralıksız devam etti.

Kent genelinde ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere 25 okulda 2 bin 500 öğrenciye ‘Çevre Bilinci’ ile ilgili eğitimler verildi.

Temizlik ve dezenfektan çalışmaları aralıksız sürdü

Temizlik Şube Müdürlüğü’nü ekipleri, Yenişehir, Bağlar, Kayapınar ve Sur ilçelerinde hastaneler başta olmak üzere vatandaşların sıklıkla gittiği kamu kurum ve özel kuruluşlar ile cadde, bulvar, sokak ve kaldırımlarda temizlik çalışması yaptı.

Ekipler, bayramlarda ve dini günlerde vatandaşların mezarlık ziyaretlerini rahat bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlamak amacıyla Yeniköy, Şehitlik, Alipınar, Mardinkapı ve Çiftehavuzlar mezarlıklarını temizledi.

Ekipler ayrıca, otogar, havaalanı, otobüs durakları ve üst geçit gibi vatandaşların yoğun olarak kullandıkları yerlerde yıl boyunca temizlik ve dezenfektan çalışması yürüttü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da geçen yıl 47 ton esrar ele geçirildi https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-gecen-yil-47-ton-esrar-ele-gecirildi-55/

Diyarbakır Valiliği'nden yapılan açıklamada, İl Jandarma Komutanlığınca bölücü terör örgütü ile yasa dışı uyuşturucu üretimi ve ticareti yapanlar arasında var olan bağı somut delillerle ortaya çıkarmak, operasyon bölgesinde saklanan uyuşturucu madde ve bunları gizleyenleri bularak adalete teslim etmek amacıyla 1 Ocak- 31 Aralık 2023 tarihlerinde yürütülen operasyonlar tamamlandı.

Bu operasyonlarda, 102 milyon 594 bin kök Hint keneviri ve 47 ton 60 kilogram esrar ele geçirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır anneleri yeni yılın ilk gününde de nöbette https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakir-anneleri-yeni-yilin-ilk-gununde-de-nobette-6411/

Çocuklarının dağa kaçırılmasından HDP'yi sorumlu tutan ailelerin 3 Eylül 2019'da başlattığı oturma eylemi, 1583'üncü gününde devam ediyor.

Ellerinde çocuklarının fotoğrafıyla bekleyişi sürdüren annelerden Sariye Tokay, oğlu Mehmet'e kavuşmak istediğini söyledi.

12 yıldır evladına hasret olduğunu ifade eden Tokay, "Oğlum HDP tarafından kandırılarak dağa gönderildi. Biz 5 yıldır buradayız. İnşallah bu yeni yılda hayırlı haberler, müjdeler alırız." dedi.

Tokay, oğluna güvenlik güçlerine teslim olması çağrısında bulundu.

Oğlu Bayram için oturma eylemi yapan baba Şadin Elhaman da tek amacının çocuğuna kavuşmak olduğunu belirtti.

Yıllardır çocuklarından haber alamadıklarını, onlara kavuşmak için evlat nöbetini sürdürmekte kararlı olduklarını dile getiren Elhaman, "Sadece kendi çocuğum değil, bu çocukların hepsini alacağız. Bütün çocuklar artık evine dönsün. Allah'tan umudumuz kesilmez. Bir umut için buraya gelmişiz. İnşallah bu yıl bize uğurlu gelir." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır Havalimanı'nda özel jet pistten çıktı https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakir-havalimaninda-ozel-jet-pistten-cikti-7455/

İstanbul'dan gelen ve mürettebat ile 1'i çocuk 11 kişinin bulunduğu özel jet, saat 11.20 sıralarında Diyarbakır Havalimanı'na iniş yaptıktan sonra henüz belirlenemeyen nedenle pistten çıktı.

Uçaktan tahliye edilen mürettebat ve yolcuların, sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Kazanın meydana geldiği pist, kısa süreli hava trafiğine kapatıldı.

Olayla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı.

Havalimanının, incelemelerin ve çalışmaların tamamlanmasının ardından kısa sürede uçuşlara açılacağı öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da yolcu minibüsü devrildi https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-yolcu-minibusu-devrildi-4359/

Kızıltepe-Diyarbakır seferini yapan A.Ö. idaresindeki 34 FNA 870 plakalı yolcu minibüsü kontrolden çıkarak Çınar'ın kırsal Beşpınar Mahallesi mevkisinde şarampole devrildi.

Kazada araçta bulunan 1'i ağır 15 kişi yaralandı.

İhbar üzerine bölgeye polis ve çok sayıda 112 Acil Sağlık ekibi sevk edildi.

Yaralılar ambulansla Çınar ve Diyarbakır'daki hastanelere kaldırıldı.

Öte yandan Çınar Kaymakamı Muhammed Fatih Günlü kaza yerine gelerek yetkilerden bilgi aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakırlı 2 tıp öğrencisi, KPSS puanlarıyla fakülte hastanesine temizlik personeli olarak atandı https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirli-2-tip-ogrencisi-kpss-puanlariyla-fakulte-hastanesine-temizlik-personeli-olarak-atandi-8222/

Liseden mezun olan Diyarbakırlı gençler Ahmet Selçuk Maral (21) ve Mehmet Caner Bahçivancı (21) YKS'ye hazırlanmak için bir dershaneye kayıt yaptırdı.

Kayıt yaptırdıkları dershanede yolları kesişen ve arkadaş olan iki genç, üniversiteyi kazandıklarında okurken aynı zamanda çalışıp masraflarını karşılamak için aynı yıl KPSS'ye de hazırlandı.

Gençler girdikleri YKS'de DÜ Tıp Fakültesini kazandı. KPSS'de ise Maral 85, Bahçivancı 83 puan aldı.

Gençler bu puanla Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin destek personeli alımına başvurdu.

İki genç, iki yıldır tıp eğitimi gördükleri fakültenin hastanesinde haziran ayından bu yana da temizlik personeli olarak görev yapıyor.

"Hem çalışıyorum hem okuyorum"

DÜ Tıp Fakültesi 2. sınıfta okuyan gençlerden Ahmet Selçuk Maral, AA muhabirine, YKS'ye hazırlanırken, okurken ailesine yük olmamak için aynı zamanda KPSS'ye de hazırlandığını söyledi.

Sınavlarda elde ettiği başarı ile hem tıp eğitimi gördüğünü hem de aynı fakültenin hastanesinde iş bulduğunu ifade eden Maral, "Dicle Üniversitesi alım yaptı ve başvurdum. Buraya temizlik personeli olarak atandım. Hem tıp öğrencisi hem de hastanenin temizlik görevlisi olduğum için mutluyum. Hem çalışıyorum hem okuyorum. Aileme yük olmuyorum. Yarın okulumu bitirdiğimde burada doktor olarak başlayacağım. Mesai arkadaşlarımızla da ağabey kardeş gibiyiz, bizi çok seviyorlar." dedi.

"Ailemiz, çevremiz bizimle gurur duyuyor"

Mehmet Caner Bahçivancı da eğitim görürken beyaz önlük giyindiklerini, ders dışında hastanede temizlik yaparken de önlük değiştirdiklerini belirterek, bundan da gurur duyduklarını söyledi.

Hem okumanın hem de çalışmanın güzel bir duygu olduğunu ifade eden Bahçivancı, "Ailemiz, çevremiz bu konuda bizimle gurur duyuyor. Yaşadığımız mutluluk kelimelere sığmıyor. Hem kütüphanede çalışıp, aynı kütüphaneyi bizim temizlememiz... Çantamıza sığdırdığımız önlükler hem derslerimizi hem de mesaimizi sağlıyor. Aynı zamanda hastanemizi erken dönemde tanımış oluyoruz." ifadelerini kullandı.

"Arkadaşlarımızı takdir ve tebrik ediyoruz"

DÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Eşref Araç ise öğrencilerin sabah derslere girdiğini, ders sonrası da hastanede temizlik personeli olarak çalıştığını belirtti.

Öğrenci ve idari personel olan gençlerin ileride meslektaşları olacağını dile getiren Araç, "Derste hocalarıyım, hastanede idari amirleriyim. Tıp fakültesinde okuyabilmek ve ileride doktor olmak için ailelerine katkı sunabilme açısından işlerini yapmaları hakikatten gurur verici. Arkadaşlarımızı takdir ve tebrik ediyoruz. Ahmet ve Mehmet Caner hem fakültede derslerinde başarılı olan iki öğrencimiz hem de hastanemizin temizliğini emanet ettiğimiz arkadaşlarımız." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kişiye özel tasarladığı deri çantaları yurt dışına gönderiyor https://gazetebirlik.com/haber/kisiye-ozel-tasarladigi-deri-cantalari-yurt-disina-gonderiyor-1259/

Aile Destek Merkezince (ADEM) ev kadınlarının aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla açılan deri işleme ve dikimi kursuna 8 yıl önce katılan Batal, 2019'da kendi işletmesini kurdu.

Ham derileri kullanarak şık tasarımlı ve her biri kendine özgü çantalar üreten Batal, deri işleme ve dikim sanatını öğrenmek isteyen kadınlara da aynı zamanda usta öğreticilik yapıyor.

Batal, sosyal medya ve anlaşma yaptığı firma aracılığıyla sipariş üzerine hazırladığı çantaların satışını ABD, Almanya, Hollanda ve Arap ülkelerine gerçekleştiriyor.

İkisi üniversite öğrencisi 5 çocuk annesi Zeynep Batal, AA muhabirine, küçüklüğünden bu yana el işlerine yatkın olduğunu, 2015'te ADEM'de açılan deri kursu sayesinde deri sanatıyla tanıştığını belirtti.

İlk çantaları kendisi için yaptığını ve sevmeye başladığı işe devam ettiğini anlatan Batal, daha sonra kurduğu işletmede kadınlara da eğitim verdiğini söyledi.

"Bazı modeller bir haftamızı alabiliyor"

Yaptıkları çantaların kişiye özel olduğu için ilgi gördüğünü ifade eden Batal, şöyle konuştu:

"Şu anda dünyanın değişik ülkelerine çanta gönderiyoruz. ABD, Hollanda ve Almanya'ya gönderdik. İstanbul'da deri ihracatı yapan bir firmayla da çalışıyoruz. İstedikleri özel tasarım çantaları yapıyoruz. Onlar da Arap turistler ve Arap ülkelerine satış odaklı çalışıyor. Çantaların tasarımları bize ait. Müşteri ne isterse onu çıkarmaya çalışıyoruz. İstediği renk, model, büyüklük bizim için hiç fark etmiyor. Kalıplarını kendimiz çıkarıyoruz. Bütün her şeyiyle bizim elimizden çıkıyor."

Çantaların yapımında makine kullanmadıklarını, tamamıyla el işi özelliğiyle kişiye özel olduğunu belirten Batal, işini severek sürdürdüğünü dile getirdi. Batal, şöyle devam etti:

"Bazı müşteriler markaların beğendikleri ürünlerinin taklitlerini getirip aynısı istiyorlar. Yapmıyoruz ve kesinlikle reddediyoruz çünkü çantalarımın taklit edilmesini istemiyorsam ben de başkasının çantasının taklidini yapmam. O kadar çok model ve çeşit var ki bazen başınız bile dönebilir. Bazı modeller bir haftamızı alabiliyor. Üzerine tek tek kabartma modellerle çalıştığımız çantalar var. Onlar bizi çok uğraştırıyor. Her zaman diyoruz ki kadınlar her şeyin en güzelini hak eder. O nedenle ürünlerimizi en güzel ve kaliteli şekilde yapıyoruz. Çantalarımızı orijinal deriden, tamamıyla el işçiliği ve sadece kişiye özel üretmeye çalışıyoruz."

"Çanta her kadının en önemli aksesuarı"

Deri çanta yapımı için kursa başladığını kaydeden kursiyerlerden Elif Tanka ise kursta çok güzel çantalar yaptıklarını söyledi.

Tanka, "Çanta her kadının en önemli aksesuarı, olmazsa olmazımız dediğimiz şey. Neden kendime ve çevreme yapmayayım diye düşündüm. İlk başlarda zorlandım. Sonra çok güzel işler çıkmaya başlayınca bir daha ayrılmak istemedim." dedi.

Batal'ın atölyesinde eğitim gören 3 çocuk annesi Gülhan Daşçı da ilk dönemde zorlandığını, bir süre sonra çanta yapmayı öğrenince işin çok keyifli hale geldiğini belirtti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
​Birbirinden renkli etkinlikler ve sanatseverleri buluşturdu: SUR KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ https://gazetebirlik.com/haber/birbirinden-renkli-etkinlikler-ve-sanatseverleri-bulusturdu-sur-kultur-yolu-festivali-9667/

Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin bu yılki 9. durağı "Sur Kültür Yolu Festivali"nde kadim kent Diyarbakır'ın simge mekanları kültür sanat ve müzik rotası haline geldi.

Festival süresince Dağ Kapı Meydanı, Keldani Kilisesi, Ulu Cami, Paşa Hamamı, Hasan Paşa Hanı, Hz. Süleyman Cami, Keçi Burcu, Kurşunlu Cami, Surp Giragos Kilisesi, Şeyh Muhtar Cami, Mesudiye Medresesi, Meryem Ana Kilisesi, Kervansaray, Cemil Paşa Konağı, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, Dicle Köprüsü ve Ben Ü Sen Burcu'nda birçok konser ve sergiler sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

SUR

- Diyarbakır Arkeoloji Müzesi bahçesinde Artuklu Sarayı Kazısı devam ediyor

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi'ne dair açıklamada bulunan müze uzmanı ve arkeolog Azad Gül, 2014'te restorasyon sürecinin ardından ziyarete açıldığını söyledi.

Gül, müzede 2 teşhir salonunun bulunduğuna işaret ederek, "Neolitikten başlayarak günümüze kadar sıralı bir şekilde objeler mevcut. Kronolojik olarak bir arkeolojik salonumuz da var. Orada da İçkale'de yapılan kazılardaki buluntular sergileniyor." dedi.

Müzenin ziyaretçi potansiyelinin yüksek olduğunu belirten Gül, şöyle devam etti:

"Yıllık 100 binin üzerinde ziyaretçimiz var. Genel anlamda yabancı ziyaretçilerimiz yoğunluklu olmak üzere yerli ziyaretçilerimizin de rağbet ettiği bir mekan. Müzenin bahçe teşhiri de başlı başına ayrı bir müze niteliğinde. Belki de Topkapı Sarayı'ndan sonra en güzel bahçeye sahip bir yapı. Alanda şu anda Artuklu Sarayı kazısı da mevcut. Çalışmalar devam ediyor. Festival kapsamında müzelerimizin girişi ücretsiz olduğu için ziyaretçi sayımız 10'a katlanıyor. İnanılmaz bir yoğunluk var."

Müze bahçesinde ayrıca festival boyunca 9.00-21.00 saatleri arasında Cumhuriyetin 100'üncü yılına özel hazırlanan "Bir Hayalin İnşası" dijital enstalasyon sergisi beğeniye sunulacak. Video haritalama (mapping) yöntemiyle yansıtılan sergide, ilk kez Atatürk dönemine ait fotoğraflar yapay zeka teknolojisiyle bir araya getirilerek yeniden hayat buluyor.

Cezeri'nin başlıca makinelerinin yer aldığı "Cezeri’nin Olağanüstü Makineleri Sergisi" ise Artuklu Sarayı avlusunda ilgilerle buluşuyor. İstanbul Cezeri Müzesi'nin hazırladığı sergide, Cezeri'nin makinelerinden oluşan bir koleksiyon yer alıyor.

- Mar Petyum Keldani Kilisesi 7 yıl sonra yeniden ibadete hazır

SUR2

Diyarbakır Sur ilçesinde meydana gelen terör saldırılarında ağır hasar görerek duvarları yıkılan, dam örtüleri kısmen çöken Mar Petyum Keldani Kilisesi'nin resmi açılışı da festival kapsamında gerçekleştirildi.

Restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmalarının ardından birkaç ay önce tekrar ibadete açılan mekana ilişkin bir konuşma yapan Diyarbakır'ın en eski Keldanilerinden Yusuf Karadayı, 1962'de kilisenin avlusunda dünyaya geldiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"1961'de annem bu avluya gelin geldi. Ben burada vaftiz oldum. Çocuklarım da burada doğdu, vaftiz oldu. Burasının bizim için ayrı bir değeri var, burası bizim yuvamız. 1988'de Keldani Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı seçildim. 2011'de burayı restore ettim. 2015'te olaylar nedeniyle kilisemiz çok zarar gördü. Sağ olsun, Allah razı olsun devletimizden, Erdoğan'dan. Hepsi bize ön ayak oldu. Burayı eski haline getirdiler. Katkısı olan herkese çok teşekkür ediyoruz. Şu anda bizim 50'ye yakın cemaatimiz vardır. Ayin yapabiliyoruz, papazımız vardır. Çok şükür hepimiz mutluyuz. Bahçemizde kafe de açtık. Kızım burada Keldani, Süryani çöreği yapıyor."

Türkiye Jokey Kulübü (TJK) tarafından hazırlanan "Fark Yaratan Kadınlar Fotoğraf Sergisi" de Keldani Kilisesi bahçesinde festival boyunca ziyarete açık olacak.

- Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde "Ermeni Asıllı Bestekarlar" sergisi

Türk musikisinin ve genel olarak müziğin zengin geleneğine ve seslerine sahip Diyarbakır'da festival kapsamında Surp Giragos Kilisesi'nde de sanatın birçok alanında eserler bırakarak ansiklopedilere konu olan 90 yaşındaki Mustafa Kamil Dürüst'ün koleksiyonundan hazırlanan "Ermeni Asıllı Bestekarlar" sergisi açıldı.

Serginin küratörü aynı zamanda Mustafa Kamil Dürüst'ün kızı Beste Gürsu, "Bu sergideki eserler rahmetli Mustafa Kamil Dürüst'ün 10 bin eserlik koleksiyonundan seçilmiş ve sadece Ermeni bestekarların orijinal besteleridir. 1836 itibariyle yazılmış el yazmalarıdır. Bu koleksiyonumuzu babamın arzusuyla Kültür ve Turizm Bakanlığına bağışladım. Bundan sonra Bakanlık çatısı altında bir Türk musikisi külliyatı, neşriyatı kütüphanesi ve enstitüsü şeklinde çalışmalara devam edecek ve halka açılacak bütün koleksiyon. Burada zaman, mekan ve dinlerin bütünlüğünü bir araya getirerek, sadece içinden bir kısım seçmeyi yaptık." dedi.

Sergide, Arşak Efendi (Arşak Çömlekçiyan), Artaki Efendi (Artaki Terziyan), Astik Efendi (Asadur Hamamcıyan), Bimen Şen Efendi (Bimen Dergazanyan), Boğos Efendi, Garbis Efendi (Garbis Uzunyan), Lavtacı Hristo/Hristo Efendi (Hristaki Kiryazis), Karnik Garmiryan, Kirkor Çulhayan, Leon Efendi (Leon Hancıyan), Mandoli Artin Ağa (Yarutin Havadurin), Hanende Manok Ağa, Markar Ağa, Nikogos Ağa (Nigoğos Melkonyan), Nişan Ağa (Nişan Melkonyan), Nubar Tekyay (Nubar Çömlekçiyan), Onnik Ağa, Sarkis Ağa (Sarkis Sucuyan), Şinork Efendi ve Tatyos Efendi'nin (Tatyos Ekserciyan) eserlerinden yapılan seçki festival boyunca görülebilecek.

- Paşa Hamamı'nda Koku Kültürü sergisi

Festival kapsamında Paşa Hamamı'nda açılışı yapılan "Antik Çağdan Günümüze Koku Kültürü" sergisinde de tarihi 4 bin yıl önceye dayanan kokular sergileniyor.

Koku Kültürü ve Turizm Derneği Başkan Yardımcısı Bihter Türkan Ergül, Sümer, Asur, Mısır, Bronz Çağı, Osmanlı ve Selçuklular döneminden koku objelerinin de sergide yer aldığını aktararak, "Burada arkeologlarımızla çalıştığımız kokuların formasyonları da söz konusu. Diyarbakır ve etrafındaki kazı çalışmalarında, Zerzevan Kalesi'nde bulunan kokulardan yola çıkarak, çağımıza uyarladığımız kokuları ziyaretçilerimiz deneyimleyebiliyorlar. Hatta burada parfümlerini tasarlayabiliyorlar. Buradaki amacımız koku kültürünü tarihten çıkarıp, tekrardan sizlerle buluşturmak." diye konuştu.

Ergül, dernekte 9 arkeologla birlikte çalıştıklarına değinerek, "Mezopotamya coğrafyasındaki çalışmalar yaklaşık 5 yıldır sürüyor. 5 yıldır arkeolojik kazılarda bulunmuş koku objelerini karbon testleriyle elde edilen bilgiler ve dünyanın ilk koku formülünün yazıldığı kil tabletinin örneği burada sergileniyor." ifadelerini kullandı.

- Steve McCurry fotoğrafları Diyarbakır'da

SUR6

Diyarbakır surlarında yer alan Keçi Burcu'nda dünyanın en iyi fotoğrafçılarından biri olarak gösterilen ve Afgan kızı Şarbat Gula'nın karesiyle hafızalara kazınan fotoğrafçı Steve McCurry'nin eserlerinden hazırlanan sergi ise 2. Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında 31 Aralık'a kadar Keçi Burcu Sanat Merkezi'nde sanatsevere buluşacak.

Sergide, McCurry'nin "Benim özüm insan" diyerek çıktığı yolda, son 30 yılda çektiği karelerden 51 fotoğrafı sergileniyor.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
​Diyarbakır'da Filistin'de ölenler için gıyabi cenaze namazı kılındı https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-filistinde-olenler-icin-giyabi-cenaze-namazi-kilindi-8249/

Diyarbakır ve Batman'da Filistin'e destek ve İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarını protesto etmek için etkinlikler gerçekleştirildi.

Diyarbakır'da Dağkapı Meydanı'nda bir araya gelen Peygamber Sevdalıları Vakfı üyeleri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, yatsı namazının ardından Filistin'de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı, dualar etti.

Tekbirler getiren grup, İsrail ve ABD aleyhine sloganlar attı.

Peygamberler Sevdalıları Vakfı Başkan Yardımcısı Menaf Adıyaman, burada yaptığı konuşmada, Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'nın önemli olduğunu söyledi.

Adıyaman, şöyle konuştu:

"Mescid-i Aksa Müslümanların kutsallarından en önemlisidir. Bugün Mescid-i Aksa vahşi, barbar, katil siyonistler tarafından işgal edilmiş. Biz Müslümanlar olarak elimiz yetişmiyor olabilir. Oraya gidemiyor olabiliriz ancak Mescid-i Aksa onurumuzdur. Asla Mescid-i Aksa'yı yalnız bırakmamalıyız. Bugün Mescid-i Aksa Müslümanların ortak değeridir."

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Turgut ise Filistin halkının yanında olduklarını belirtti.

Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Ramazan Tekdemir ve Özgür-Der Diyarbakır Şube Başkanı Murat Koç da birer konuşma yaptı.

- Batman

Batman'da da HÜDA PAR İl Başkanlığınca, Filistin halkına destek ve İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarını protesto etmek için konvoy düzenlendi.

Batman Havalimanı Kavşağı önünde bir araya vatandaşlar, çok sayıda araçla konvoy oluşturarak şehir turu attı.

Ellerinde Türk ve Filistin bayraklarıyla konvoya katılanlar, Filistin'e destek sloganları attı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır anneleri evlatlarının yolunu gözlüyor https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakir-anneleri-evlatlarinin-yolunu-gozluyor-6271/

Çocuklarının dağa kaçırılmasından HDP'yi sorumlu tutan ailelerin, 3 Eylül 2019'da başlattığı oturma eylemi 1496'ncı gününde devam ediyor.

Oğlu Eren için eylem yapan anne Fadime Aksu, sonuna kadar bu mücadeleyi sürdüreceğini söyledi.

Oğlunun hasretinden hastalandığını ve onu çok özlediğini ifade eden Aksu, şöyle konuştu:

"10 yıldır yavrumdan haber alamıyorum. Oğlum beni duyuyorsan, görüyorsan dön, gel. Sizi zorluklarla büyüttüm. Yılmadan burada kalacağım ve çocuğumu almadan da gitmeyeceğim. PKK ve HDP'ye çocuğumu yem etmeyeceğim. Oğlum devletimiz, güvenlik güçlerimiz var. Kaçın gelin. Güçlü devletimiz var."

Oğlu Ramazan için eylemde yer alan anne Mevlüde Üçdağ ise evladının 2015 yılında HDP tarafından kandırılarak dağa kaçırıldığını belirtti.

Evladından haber alamadığını anlatan Üçdağ, "Oğlumu çok özledim, onsuz geçen günler, geceler beni kahrediyor. Oğlumun dağda olmasını istemiyorum. Artık 'yeter' diyorum. Sonuna kadar eylemi sürdüreceğim. Oğlum artık gel dayanamıyorum. Senin hayatını, her şeyini mahvettiler. Gel güvenlik güçlerine teslim ol." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'daki Amida Höyük'te Artuklu Sarayı'nın doğu surlarının temeli ortaya çıkarılacak https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirdaki-amida-hoyukte-artuklu-sarayinin-dogu-surlarinin-temeli-ortaya-cikarilacak-3578/

Hurri-Mitanniler, Urartular, Asurlular, Medler, Persler, Büyük Tigran Krallığı, Romalılar, Sasaniler, Bizanslılar, Emeviler, Abbasiler, Mervaniler, Selçuklular, Artuklular, Eyyubiler, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlının aralarında yer aldığı birçok medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesindeki höyükte, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle, Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız başkanlığında 1 Eylül'de başlatılan kazı çalışması sürüyor.

Diyarbakır'ın yerleşik tarihinin belirlenmesine ışık tutan kazıda, bu yıl Artuklu Sarayı'ndaki doğu surlarının temellerinin ortaya çıkarılması amaçlanıyor.

Prof. Dr. İrfan Yıldız, AA muhabirine, Amida Höyük'teki kazı çalışmalarının 2018'de başladığını, şu ana kadar çok farklı buluntuları ortaya çıkardıklarını söyledi.

Şimdiye kadar yürütülen kazı çalışmalarında ağırlıklı olarak Artuklu Sarayı'nın mekanlarına yoğunlaştıklarını belirten Yıldız, sarayın divanhanesi, kabul salonu ve 3 mekanın tamamen ortaya çıkarıldığını kaydetti.

Çalışmalarda ısıtma ve soğuk su sistemlerinin tespit edildiğini, çini ve mozaiklerin bulunduğunu anlatan Yıldız, Amida Höyük ile batı surları arasındaki kral yolunu ortaya çıkardıklarını bildirdi.

"Doğudaki surların tüm izleri ortaya çıkarılacak"

Havaların sıcak olması nedeniyle 2023 yılı arazi çalışmalarının 1 Eylül'de başladığını ifade eden Yıldız, şunları söyledi:

"Bu yıl ki ana hedefimiz özellikle Artuklu Sarayı'nı çevreleyen doğu surlarının temellerini ortaya çıkarmak. Şu anda o alanda çalışmalar yapılıyor. Doğudaki surların tüm izleri ortaya çıkarılacak. Onun dışında da alay meydanında çalışmalar devam ediyor. Alay meydanındaki çalışmalar daha çok sondaj şeklinde. Meydanda bir kültür katmanının olup olmadığının tespitine yönelik çalışmalar yapıyoruz."

Amida Höyük kazısının bölge açısından çok önemli olduğunu, milattan önce 7 bin yılında bu alanda yerleşimin başladığını ve günümüze kadar kesintisiz olarak devam ettiğini vurgulayan Yıldız, ortaya çıkartılan veriler dışında TÜBİTAK laboratuvarında yapılan analizlerle de bunun doğrulandığına dikkati çekti.

Yıldız, şöyle konuştu:

"Milattan önce 7 bin yılından günümüze kadar bölgede hüküm süren tüm medeniyetler Amida Höyük'te de hüküm sürmüşler. Onlara ait izlere rastlıyoruz. Hurrilere kadar hangi devletlerin burada yaşadığını çok bilmiyoruz ama Hurrilerden itibaren artık şehrin ismini ve hangi medeniyetlerin yaşadığını net olarak biliyoruz. Özellikle İslam devletlerine ait bol sayıda sikke buluyoruz. İslam öncesinde ise bir Bizans sikkesine rastladık ancak çanak çömlek parçaları yoğun şekilde buluyoruz."

"Çıkan veriler bölge tarihinin aydınlanmasına da ışık tutuyor"

Kazıların ardından Amida Höyük ve Artuklu Sarayı'nın, Diyarbakır'ın ve bölgenin önemli turizm merkezlerden biri olacağını ifade eden Yıldız, Amida Höyük'ün Sur içerisinde önemli bir yer olduğunu anlattı.

Amida Höyük'ün "İçkale yönetim merkezi"nin bulunduğu alanda yer aldığını dile getiren Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:

"İlk çağlardan günümüze kadar sürekli bölgenin yönetim merkezidir, bölgenin kalbi konumundadır. Dolayısıyla burada çıkan veriler aynı zamanda bölgenin tarihinin aydınlanmasına da ışık tutuyor. Diyarbakır Müze Kompleksi ile aynı alanda, sahabeler kabrinin hemen yanı başında yer alıyor. Aslında tam olarak Diyarbakır turizminin göbeğinde yer alıyor. Amida Höyük'teki kazılar bittikten sonra turizm potansiyeli çok yüksek olacaktır. Şu anda kazı çalışmaları devam ederken de kısmen ziyarete açık. 14 Ekim'de başlayacak olan Kültür Yolu Festivali ile birlikte bir hafta boyunca Amida Höyük tamamen ziyarete açık olacak. Amida Höyük'te çıkan hem mimari yapı kalıntıları hem veriler bölge turizminin gelişmesine büyük katkı sunacaktır."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da "Hevsel Şenliği" düzenlendi https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-hevsel-senligi-duzenlendi-8697/

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasının (DTSO) öncülüğünde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansının desteğiyle kurulan Gastro İnovasyon Merkezinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen şenlikte katılımcılara Hevsel Bahçeleri'nde yetişen ürünlerle yapılan yöresel lezzetler ikram edildi.

DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır'ın 33 medeniyete ev sahipliği yaptığını, birçok medeniyetin izlerini barındırdığını söyledi.

Temel amaçlarının gastronomide geçmişteki tatları bugünlere taşımak olduğunu belirten Kaya, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Hevsel Bahçeleri'nde gastronomi ve müzik etkinliği düzenlediklerini ifade etti.

Bu şenliğin bölgeyle ilgili yaptıkları gastronomi çalışmalarının parçası olduğunu dile getiren Kaya, şöyle dedi:

"Coğrafi işaretlerimizi alıyoruz, gastro inovasyon ile ilgili şefleri getiriyoruz. Geçen hafta coğrafi işaret aldığımız Boğazkere üzümünü kırsaldaki bağlarda tanıtarak peynir ve üzümün yolculuğunu anlattık. Hevsel Bahçeleri, özellikle endemik bitkilerin olduğu bir bölge. Bugün burada da o endemik bitkilerden elde ettiğimiz ve coğrafi işaretini aldığımız veya çalışmasını yaptığımız ürünleri insanlarımıza müzikle birlikte sunuyoruz."

Kaya, çalışmalarının devam edeceğini, birçok etkinlik düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da 1 ton 319 kilogram esrar ele geçirildi https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-1-ton-319-kilogram-esrar-ele-gecirildi-598/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, bölücü terör örgütü ile uyuşturucu üretimi ve ticareti yapanlar arasında var olan bağı somut deliller ile ortaya koymak, operasyon bölgesi içerisinde saklanan uyuşturucu ve bunları gizleyenleri bularak adalete teslim etmek amacıyla Lice ilçesinin Ziyaret ve Bağlan mahallesi kırsalında operasyon düzenlendi.

Operasyonda, 1 ton 175 kilogram toz, 144 kilogram kubar esrar olmak üzere toplam 1 ton 319 kilogram esrar ve 2 bin 500 kök Hint keneviri ele geçirildi, 2 şüpheli hakkında soruşturma başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Eyyam-ı bahur" sıcaklarından etkilenen leylekler tedavisinin ardından doğaya bırakıldı https://gazetebirlik.com/haber/eyyam-i-bahur-sicaklarindan-etkilenen-leylekler-tedavisinin-ardindan-dogaya-birakildi-8018/

Kentte temmuz ve ağustos aylarında etkili olan 40 dereceyi aşan "eyyam-ı bahur" sıcakları, tüm canlılar gibi göçmen kuşları da olumsuz etkiledi.

Dicle Vadisi'nde direklere ve yüksek yerlere yuva yapan leylekler, bunaltıcı sıcaklardan en çok etkilenen göçmen kuş türü oldu.

Kimi zaman susuz kalarak kimi zaman da sıcakların etkisiyle bitkin halde yuvadan düşen 50 leylek, Doğa Koruma ve Milli Parklar Diyarbakır Şube Müdürlüğü ekipleri ve vatandaşlarca bulunarak Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine getirildi.

Merkezdeki veteriner hekimler, yaralı leyleklerden 10'unu ampute etmek zorunda kaldı. Hayatta kalmayı başaran ve yeniden uçabilecek duruma gelen 40 leylek ise peyderpey Dicle Vadisi'nde doğaya bırakıldı.

Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdür Yardımcı Prof. Dr. Alaeddin Kaya, AA muhabirine, bu yaz "eyyam-ı bahur" diye adlandırılan çok şiddetli sıcaklıkların yaşandığını anımsatarak, bunun insanlarda olduğu gibi yaban hayvanları üzerinde de etkisinin yüksek olduğunu söyledi.

"Yavrular, güneşe maruz kalarak zayıf düşüyor"

Sıcaklığın yuvaları açıkta olan leylekleri çok etkilediğini dile getiren Kaya, "Özellikle üzerlerinde herhangi bir gölge, korunak olmadığı için yavrular güneşe maruz kalarak zayıf düşüyor. Sıcaklığın bir diğer etkisi de su ve besin kaynaklarını etkilemesi. Yaban kuşlarında özellikle güneşe açık, ağaçların arasında yuva yapmayanlar için bu ciddi problem." dedi.

Kaya, kavurucu sıcaklar nedeniyle bitkin ve yaralı bulunan farklı türde 150'yi aşkın yabani kuşun merkeze getirildiğini belirtti.

Merkeze getirilen 50 leylekten 10'unun ampute edildiğini anlatan Kaya, "Merkeze getirildiklerinde veteriner hekimlerimizin müdahalesi bile o ayak ve kanatları kurtaramayacak seviyede olabiliyor." diye konuştu.

İyileşip göçebilecek ve yaban hayatında kendi başına yaşamını sürdürebilecek leylekleri yeniden doğaya saldıklarını belirten Kaya, sadece leyleklerin değil, memeli, eklem bacaklı ve sürüngenlerin de aşırı sıcaklardan yoğun şekilde etkilendiğini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da 2 ton 121 kilogram esrar, 13 milyon 514 bin 550 kök kenevir bitkisi ele geçirildi https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-2-ton-121-kilogram-esrar-13-milyon-514-bin-550-kok-kenevir-bitkisi-ele-gecirildi-6997/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığınca, Lice İlçe Jandarma Komando Alay Komutanlığı, Diyarbakır Jandarma Özel Harekat Tabur Komutanlığı, Ergani İlçe Jandarma Komando Tabur Komutanlığı, Lice İlçe Jandarma Komutanlığı, Batman Jandarma Özel Harekat Tabur Komutanlığı, Mardin Kızıltepe Komando Tabur Komutanlığı, Diyarbakır Polis Özel Harekat (PÖH) unsurları, güvenlik korucuları, İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) ile Terörle Mücadele (TEM) unsurlarının katılımıyla 1120 personelden oluşan 74 tim tarafından Lice'nin Bağlan ve Yalaza mahallelerinde "Jandarma Uzman Çavuş Ali Şirin Narkoterör Operasyonu" gerçekleştirildi.

129 farklı koordinatta, 6 iş makinesi ve 30 motorlu tırpan kullanılan operasyonda, 715 kilo 500 gram toz esrar, 1 ton 405 kilo 500 gram kubar esrar olmak üzere toplam 2 ton 121 kilogram esrar ele geçirilerek, muhafaza altına alındı.

Operasyonda 12 milyon 759 bin 450 kök kenevir ve 755 bin 100 kök skunk olmak üzere 13 milyon 514 bin 550 kenevir bitkisi imha edildi.

Bir evde yapılan aramada ise hassas terazi ve av tüfeği ele geçirildi, H.P. (45) gözaltına alındı.

Bölgede yaşayan vatandaşların huzur ve güvenliğinin sağlanması amacıyla operasyonların azim ve kararlılıkla devam edeceği belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dünya mirası "Diyarbakır Surları" restorasyonla geleceğe taşınıyor https://gazetebirlik.com/haber/dunya-mirasi-diyarbakir-surlari-restorasyonla-gelecege-tasiniyor-7302/

Diyarbakır Surları'nın restore edilerek eski ihtişamına kavuşması için 3 yıl önce başlayan çalışmalar etap etap ilerliyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince (DBB) yapılan ihalelerin ardından yürütülen çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığının oluşturduğu bilim komisyonu ve alanında uzman kişilerden oluşan danışma kurulunca titizlikle kontrol ediliyor. 8 etabın ihalesinin yapıldığı çalışmalarda, bugüne ulaşan 98 burçtan 70'inin restorasyonu tamamlandı.

"Cumhuriyet tarihinin en büyük restorasyon süreci"

DBB Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, Diyarbakır Surları'nın hem ülke hem de dünya için kıymetli bir eser olduğunu söyledi.

Surların, Çin Seddi'nden sonra en görkemli tarihi eserlerden biri olduğuna işaret eden Çiftçi, bu eserin gelecek nesillere taşınması ve turizme kazandırılması amacıyla yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını belirtti.

Restorasyon sürecinin hassasiyetle yürütüldüğünü ifade eden Çiftçi, "Büyükşehir Belediyesinin 'Surlarda Diriliş' mottosuyla başlattığı restorasyon süreci aslında son 300 yılda yapılan en büyük restorasyon süreci. Cumhuriyet tarihinin en büyük restorasyon süreci. Daha önce Kültür Bakanlığı tarafından restorasyonu yapılan ve tamamlanan 17 burç vardı. 53 burç da ilk 8 etap kapsamında ihale edildi. Dolayısıyla 70 burç restorasyon sürecinden geçmiş oldu. Toplamda ayakta kalan ve bize ulaşan 98 burç var. 28 burcun da önümüzdeki süreçlerde ihale edilmesiyle surların tamamı restore edilmiş olacak." diye konuştu.

"Gece de gökyüzünden görülebilecek şekilde çalışma yürütülüyor"

Çiftçi, Saraykapı ile Keçi Burcu arasında kalan alanın surların en çok tahrip edilen bölümü olduğunu belirterek, 6. ve 7. etap kapsamında ihalesi yapılan bu alanın restore edilmesiyle surda bütünlüğün sağlanmış olacağını aktardı.

"Diyarbakır Surlarını oluşturan kalkan balığının tam şekliyle ortaya çıkması sağlanacak. Surun tamamının üzerinde gezilebilecek. Surların aydınlatma projelerini de yaptık. Gece de gökyüzünden görülebilecek şekilde bir çalışma yürütülüyor" diyen Çiftçi, çalışmalar tamamlandığında bu eseri tekrar dünyaya kazandırmış olacaklarını ifade etti.

"Burçlar turizme, sanata, Diyarbakır'ın değerlerine hizmet edecek"

Çalışmaların hassasiyetle sürdüğünü belirten Çiftçi, projeye uygun hareket edilmesi gerektiğini belirterek, "Çok güzel bir işçilik, sanat var. Büyük bir hassasiyet ve gayretle çalışmalar yapılıyor. Yapılan bütün çalışmalar koruma kurullarından izin alınarak, bilim heyetinin kontrolünde yapılıyor. Bu hassasiyet nedeniyle çalışmalar uzun zaman alıyor. Her bir etap ihale için 500 gün süre veriliyor. 2 veya 2,5 yıl içinde restorasyonun bitirilmesi hedefleniyor." değerlendirmesinde bulundu.

Çiftçi, sur içindeki burçların fonksiyonlandırılmasıyla ilgili 27 burcun idarelerine teslim edildiğini aktararak, "Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Valiliğimiz koordinasyonunda burçların turizm endeksli fonksiyonlandırılması noktasında bir çalışma var. Bittiğinde surlar hem ayağa kalkmış olacak hem de surların içerisinde yaşam olacak. Bu eseri dünyada herkes gelip görmek isteyecek." sözlerine yer verdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır annelerinden çocuklarına "Teslim ol" çağrısı https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakir-annelerinden-cocuklarina-teslim-ol-cagrisi-133/

Çocuklarının dağa kaçırılmasından HDP'yi sorumlu tutan ailelerin 3 Eylül 2019'da başlattığı oturma eylemi 1454. gününde sürüyor.

Eylemde yer alan annelerden Mevlüde Üçdağ, evladına kavuşmadan HDP il binası önünden ayrılmayacağını söyledi.

Çocuğunu çok özlediğini, hiçbir zaman aklından çıkmadığını belirten Üçdağ, evlat acısından dolayı kavurucu hava sıcaklığını umursamadan eylemlerine devam ettiklerini kaydetti.

Evladına güvenlik güçlerine teslim olması çağrısında bulunan Üçdağ, "Evlatlarımız bizim ciğerimizdir, her şeyimizdir. Evlatlarımız için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Oğlum gel, güvenlik güçlerimize teslim ol. Tüm evlatlarımız gelsin, buradaki anne babaların hepsi sevinsin." dedi.

Oğlu Özkan için eylem yapan baba Süleyman Aydın da evlat mücadelelerinin kararlı bir şekilde devam ettiğini söyledi.

"Evlatlarımızı HDP'den almadan asla buradan kalkmayacağız. 14,15 yaşlarındaki evlatlarımızı terör örgütüne gönderen HDP'dir. HDP olmazsa PKK olmaz, HDP Kandil'in şubesidir." diye konuşan Aydın, bu süreçte tüm dünyanın feryatlarını duyduğunu ancak HDP'nin duymadığını dile getirdi.

Devletin, çocukların ailelerine kavuşması için büyük mücadele verdiğine dikkati çeken Aydın, bu mücadele sonunda 45 evladın terör örgütünden koparılarak ailelerine teslim edildiğini kaydetti.

Çocuklarına kavuşma konusunda umutlu olduklarını belirten Aydın, "Oğlum gelin güvenlik güçlerine teslim olun. Gelin oğlum bu hasretlik bitsin. Sizi kandırıyorlar, en büyük zulüm terör örgütü PKK'dadır." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da tırda 5 ton kaçak et ve sakatat ele geçirildi https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-tirda-5-ton-kacak-et-ve-sakatat-ele-gecirildi-7810/

Van'dan Diyarbakır'a gelen bir tırda kaçak et olduğu ihbarını değerlendiren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve merkez Yenişehir Belediyesi zabıtaları ile Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, polis eşliğinde yaptığı kontrollerde 5 ton et ve sakatatın faturasız olduğunu belirledi.

Yapılan incelemede, et ve sakatatın insan sağlığına zararlı olduğunun belirlenmesi üzerine tır şoförü ve etlerin sahibine toplam 18 bin 422 lira ceza kesildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanı Kasım Aydın, belediye olarak halkın sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi için çalışmalara devam ettiklerini belirterek, sağlıksız olduğu belirlenen 5 ton kaçak et ve sakatatın imha edildiğini bildirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da yolcu otobüsü refüje çarptı, 18 kişi yaralandı https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-yolcu-otobusu-refuje-carpti-18-kisi-yaralandi-486/

Alınan bilgiye göre, sürücüsünün ismi öğrenilemeyen 10 AD 868 plakalı yolcu otobüsü, Bismil ilçesi girişi Sanayi mevkisinde refüje çarptı.

İhbar üzerine kaza yerine 112 Acil Sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi.

Kazada, 18 kişi yaralandı.

Sağlık ekiplerince Bismil Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralıların durumunun iyi olduğu öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kavurucu sıcaklardan fidanları korumak için 120 personel 7/24 mesaide https://gazetebirlik.com/haber/kavurucu-sicaklardan-fidanlari-korumak-icin-120-personel-724-mesaide-5625/

Diyarbakır Orman Fidanlık Müdürlüğü AR-GE biriminde görevli orman mühendisleri ve çalışanlar, 600 dönüm arazi üzerine kurulu alanda çok sayıda türde fidan ve bitkinin yetiştirilmesini sağlıyor.

Kentte hava sıcaklığının son günlerde 40 derecenin üstünde seyretmesi nedeniyle, müdürlükte tür koruma ve geliştirmeye yönelik çalışmalarda aksaklık yaşanmaması için ek tedbirler uygulanmaya başlandı.

Müdürlük, fidan ve bitki çeliklerini (kök salması için dikilen dal) korumak amacıyla sıcaklığın etkisinin minimize etmek ve buharlaşmaya bağlı su kaybının önüne geçmek için siperlik (gölgelik) yaptı.

Aşırı sıcaklardan fidan ve bitki çeliklerinin etkilenmemesi için sık çapalama, sulama saatlerinde ve yöntemlerinde değişiklik yapan müdürlükte, bu nedenle 7 gün 24 saat boyunca fidan ve bitki çeliklerini korumak için 120 personelle vardiyalı çalışma sistemine geçildi.

- Yıllık ortalama 5 milyon fidan üretiliyor

Diyarbakır Orman Fidanlık Müdürlüğü Fidanlık Üretim Şefi orman mühendisi Mehmet Akış, AA muhabirine, müdürlük bünyesinde bölgenin ihtiyacını karşılamak için yıllık ortalama 5 milyon fidan üretimi gerçekleştirdiklerini ve bu yıl geçen senelere göre aşırı sıcaklarla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Sıcaklığın 45 dereceyi aştığını ifade eden Akış, "Bu sıcakların etkisini bitkilerin üzerinde minimize edebilmek için 120 personelle 7 gün 24 saat vardiyalı bir şekilde çalışıyoruz. Bütün bitkilerimizi gözlemleyerek en az zayiatla yıl sonunda toprakla buluşturmaya çalışacağız." dedi.

- Sulama saati artırıldı

Tedbirler kapsamında bazı çalışma yöntemlerinde değişikliğe gittiklerini anlatan Akış, toprak kırıntı sayısını arttırıp buharlaşmanın önüne geçmek için çapalamayı önceki yıllarda 2 defa yaparken bu yıl sıcaklardan dolayı 4'e çıkardıklarını bildirdi.

Sulamayı da 3 şekilde yaptıklarını ifade eden Akış, şöyle konuştu:

"Damlama, yağmurlama ve mikro serpme sulama şeklinde. Gece ve güneş batmadan önce sulama yöntemine geçtik. Toprak sıcak olunca kök sistemini zedelediği için sulama saatini de değiştirdik. Geçen dönemlerde sulama süremiz 2 saatken 3 saate yeri geldiğinde sıcaklar çok yüksek olduğunda 4 saate çıkartmak durumunda kaldık."

- "İlk defa gölgeleme yöntemine geçtik"

Bu yıl ilk defa siperlik (gölgeleme) sistemine geçtiklerini ve bu çalışmada başarılı olduklarını belirten Akış, "Şunu net olarak görebildik, bitki kendi ihtiyacı kadar ışık istiyor. Bu yılki yüksek sıcaklardan dolayı bitkinin alması gereken güneş ışınını örtüyle minimize ettik. Bu örtü sayesinde geçen yıllara kıyasla üretimimizdeki kaliteyi ve fidanlardaki koruma oranını artırdık." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da 4,2 büyüklüğünde deprem https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-42-buyuklugunde-deprem-4689/

Diyarbakır'ın Hani ilçesinde saat 15.25'te 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Diyarbakır'ın Hani ilçesi olan 4,2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 16,81 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da 16 bin 466 depremzede kira yardımı alıyor https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-16-bin-466-depremzede-kira-yardimi-aliyor-9505/

AA'nın, Kahramanmaraş merkezli depremlerin altıncı ayı kapsamında afetten etkilenen illerde yürütülen çalışmalara yönelik hazırladığı, 6 Ağustos'a kadar sürecek haber dosyasının dokuzuncu bölümünde Diyarbakır'da yürütülen çalışmalar ele alındı.

6 Şubat'ta yaşanan, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen 11 ilden biri de Diyarbakır oldu.

Biri boş 7 binanın yıkıldığı, 411 kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 250 kişinin yaralı kurtarıldığı kentte yaraların sarılması için çalışmalar devam ediyor.

İlk etapta 200 bin depremzedeye cami, yurt, okul ve sosyal tesislerde barınma imkanı sunulan kentte, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce yürütülen hasar tespit çalışmalarının ardından evleri az hasarlı olan ve hasar almayanlar evlerine geçti. Konutları orta ve ağır hasarlı olanlar için çadırkent kuruldu, öğrenci yurtları tahsis edildi.

Merkez Kayapınar ilçesinde AFAD koordinatörlüğünde 55 dönüm alana 619 konteyner kurulması ile 2 bin 387 depremzede geçici olarak barınacakları bu alana yerleşti.

6 bin 40 deprem konutundan 32 bloğun kaba inşaatı tamamlandı

Merkez Bağlar ilçesi Oğlaklı Mahallesi'nde TOKİ tarafından 5 etap halinde 321 bloktan oluşan 6 bin 40 konutun inşa çalışmaları hızla sürüyor.

32 bloğun kaba inşaatı tamamlanırken bir blokta örnek daire hazırlandı. Kapısı, pencereleri, duş sistemi ve banyo ile mutfak mobilyaları yerleştirilen daireye oturma grubu, yatak odası, çocuk ve genç odası takımları da konuldu.

Öte yandan Çermik ilçesinde de 15 bloktan oluşan 238 deprem konutunun inşa çalışmalarına başlandı.

Tamamı 3+1 olarak inşa edilecek konutlar, brüt 105 metrekare, net ise 85 metrekare olarak planlandı. Kırsal mahallelerde yapılacak 609 köy evi ve 180 ahırın inşası için ihale de yapıldı.

5 bin 478 ağır hasarlı bina tespit edildi

İlde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce yürütülen hasar tespit çalışmaları kapsamında 14 bin 656 bağımsız birime denk gelen ağır hasarlı 5 bin 478 bina olduğu belirlendi. Yıkımı kesinleşen 5 bin 454 birim için ihale yapıldı. İhalesi tamamlanan yapıların bir ay içerisinde yıkımının gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Konteynerlere klima takıldı, depremzedelere ücretsiz internet hizmeti sunuldu

Klima kurulumları tamamlanan 619 konteynerde misafir edilen depremzedeler internet hizmetini ücretsiz kullanıyor.

Mobil ekmek fırını ve manav hizmetinin yanı sıra afetzedelere 15 günde bir gıda kolisi, hijyen paketi ve temizlik malzemeleri dağıtılıyor. Konteyner kentteki depremzedelere market ihtiyaçlarını karşılamaları için de alışveriş kartı desteği de veriliyor.

Konteyner kentte ana sınıfı, özel eğitim sınıfı, etüt merkezi, çocuk oyun grubu, sağlık tesisi, sosyal market, dikiş-nakış kursu, kuaför, gezici kütüphane, mescit, çamaşırhane, basketbol sahası gibi çok sayıda ortak kullanım alanı da oluşturuldu.

Merkez ilçeler dışında diğer bölgelerde barınmak isteyen depremzedelere de 164 konteyner desteği sunuldu.

230 milyon 214 bin lira kira yardımı

Kentte evleri oturulamayacak düzeyde hasar gören 16 bin 466 afetzedeye AFAD tarafından toplam 230 milyon 214 bin lira kira yardımı yapıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca deprem bölgesini yeniden ayağa kaldırmak için başlatılan "Yerinde Dönüşüm Projesi"nden yararlanmak için ildeki başvuru sayısı da 3 bin 248 oldu.

"Devlet bütün imkanlarını kullanıyor"

Konteyner kentte kalan depremzedelerden Mehmet Şahin, AA muhabirine, afetzedelere yönelik yardımlardan memnuniyet duyduklarını söyledi.

"Geldiğimiz günden beri devlet bütün imkanlarını kullanıyor. 15 günde bir erzak veriliyor, klimamız var. Belediyelerden AFAD'a kadar gerekeni yapıyorlar." ifadelerini kullanan Şahin, deprem konutlarının inşa çalışmalarının hızla sürmesinden mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Eşi ve oğluyla konteynerde kalan Lamia Ekinci, depremde evlerinin ağır hasar aldığını, bu nedenle önce öğrenci yurduna daha sonra da konteynere yerleştirildiklerini belirtti.

Yaklaşık 3 aydır kaldıkları konteyner kente bütün ihtiyaçlarının karşılandığını anlatan Ekinci, "Yatak, klima, buzdolabı, sıcak su, her şey var. Biz çok razıyız. Buradaki yetkililerin, çalışanların hepsi çok iyi ve bize iyi bakıyorlar. Ne ihtiyacımız varsa karşılıyorlar. Allah razı olsun." ifadelerini kullandı.

Konteynerde kalan annesini ziyarete gelen depremzede Rotinda Ekinci Fasıl, depremin ardından bir süre öğrenci yurdunda kaldıklarını, sonrasında yapılan yardım sayesinde kiralık bir eve yerleştiğini belirtti.

Eşiyle TOKİ tarafından inşası süren deprem konutlarını görmeye gittiğini anlatan Fasıl, "Konutlar çok hızlı yükseliyor. Böyle bir şey beklemiyordum. İnşallah kısa sürede bitirilmesini istiyoruz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'ın Lice ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirin-lice-ilcesinde-cikan-orman-yanginina-mudahale-ediliyor-5773/

Diyarbakır'ın Lice ilçesinin kırsal Arıklı Mahallesi mevkisinde meşe ağaçlarının bulunduğu ormanlık ve otluk alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye Diyarbakır Orman İşletme Müdürlüğü ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Lice Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edildi.

Ekiplerce yangına müdahale edilirken, orman işçileri de iş makineleriyle alevlerin yerleşim alanlarına sıçramaması için çevrede çalışma yürütüyor.

Jandarma ekipleri de çevrede güvenlik önlemi alıyor.

Ekiplerin yangına müdahalesi sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da kavurucu sıcaklıkta kurutmalık domates mesaisi başladı https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-kavurucu-sicaklikta-kurutmalik-domates-mesaisi-basladi-4016/

Karacadağ'da girişimci ve çiftçilerin, kuru domates üretimi için nisanda yaklaşık 4 bin dekarda toprakla buluşturduğu fideler, zahmetli bir sürecin ardından ürün vermeye başladı.

Hasat edilen tonlarca domates, kurutma yapılan alanda işçiler tarafından ikiye bölünerek beyaz örtülere serilip tuzlanıyor.

İşçilerin erken saatlerde başlayan mesaisi, gün batımına kadar devam ediyor.

Kentte 40 dereceyi aşan sıcaklıkta işçilerin zorlu mesaiyle kuruttuğu domates, firmalar aracılığıyla ABD ve Avrupa ülkelerine ihraç edilecek.

"Yüksek sıcaklık düşük nem oranında kurutulması gerekiyor"

İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, AA muhabirine, Karacadağ bölgesinde son 3 yıldır domates tarımının yapıldığını, özellikle kurutmalık domates üretiminin bölgede yaygınlaşmaya başladığını söyledi.

Doğal kurutulması nedeniyle sağlıklı olan bu ürünlerin, Avrupa ülkelerinde de tercih edildiğini dile getiren Atalar, "Hızlı şekilde kurutulmazsa küf ve mantar gelişiyor, domatesin kalitesi bozuluyor. Bu nedenle yüksek sıcaklık, düşük nem oranı olan bir bölgede kurutulması gerekiyor. Diyarbakır'da oldukça elverişli bir ortam olduğu için 3 gün içerisinde domatesler kuruyor. Herhangi bir hastalığın gelişmesine izin verilmiyor." dedi.

Çiftçilerin büyük emekle ürettiği domateste dekar başına 5 ile 12 ton arasında verim elde edildiğini bildiren Atalar, bunun da çiftçinin yüzünü güldürdüğünü kaydetti.

Atalar, kurutulan domateslerin Avrupa ülkelerine doğrudan ihraç edildiğini anlatarak, "Genelde İtalya başta olmak üzere pizzanın çok tüketildiği yerlere ihraç yapılıyor. Pizza, sos ve meze yapımında kullanılan kurutmalık domates buradan tercih ediliyor." diye konuştu.

"Diyarbakır kuru domateste '1 numara' oldu"

Girişimcilerden Muzaffer Işıklı, Manisa'dan gelerek kentte kurutmalık domates ürettiğini belirtti.

Işıklı, "Diyarbakır kuru domateste '1 numara' oldu. Şu an kuru domatesin kalbi Diyarbakır'da atıyor. Diyarbakır domatesi aranır hale geldi." dedi.

Şu anda kentte 7 ayrı noktada domates kurutulduğunu aktaran Işıklı, "Diyarbakır'da üretilen domates, İtalya ve Almanya başta olmak üzere Fransa, ABD ve İngiltere'ye de ihraç ediliyor. Bu yıl İran'dan da müşterimiz var." diye konuştu.

Bu yıl 500 dönümde üretim yaptığını, 5 bin ton yaş domates hasat etmeyi beklediğini dile getiren Işıklı, "Ürettiğim domatesten 400 tonun üzerinde kuru domates elde ediyorum. Anlaşmalı çiftçilerim var, onlardan da yaş domates alıp toplamda 1000 tonun üzerinde kuru domates elde etmeyi hedefliyorum." ifadelerini kullandı.

Domates tarlası ve kurutma işlemi yaptığı alanda yaklaşık 400 kişiyi istihdam ettiğini belirten Işıklı, "Bugünlerde ülkemiz çok sıcak ama bunun bize faydası var. Domatesimiz 3-4 günde kuruyor. Sıcakta zorlanıyoruz ama işimiz bu, alıştık artık." dedi.

Domates üreticisi İsmail Menek ise domatesleri haziran ortalarından itibaren hasat etmeye başladıklarını söyledi.

Kurutulan domateslerin ihracatçılar aracılığıyla birçok ülkeye gönderildiğini kaydeden Menek, "Hasat bu sene iyi. Geçen sene dolu vurmuştu, zarar etmiştik." diye konuştu.

Menek, girdi maliyetlerinin arttığını, devletten fide, ilaç ve gübre için destek beklediklerini belirtti

"Günde 150 kasa domatesi ikiye bölüyorum"

Domatesin kurutulması işleminde görev alan kadınlardan Gülizar Sadak, annesi ve 6 kardeşiyle Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinden çalışmak için geldiklerini belirtti.

Yaptığı işin zor olduğunu ifade eden Sadak, "Hava sıcak, rüzgar olmadığı zaman daha çok zorlanıyoruz. Saat 11.00 ve 15.00 arası çok sıcak. Daha önce İzmir'e çalışmaya giderdik. Orada rüzgar vardı, burada ise rüzgar esmiyor. Burası oraya göre daha sıcak. Günde 150 kasa domatesi ikiye bölüyorum." şeklinde konuştu.

Suruç'tan gelen Kasım Bengi de Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 3. sınıf öğrencisi olduğunu, yazın kurutmalık domates mesaisine katılıp aile bütçesine katkıda bulunmaya çalıştığını söyleyerek, "45 derece sıcakta güneşin altında çalışmak zor. Sabah 04.00'te kalkıp saat 20.00'ye kadar çalışıyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da 40 dereceyi aşan sıcak hava bunaltıyor https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-40-dereceyi-asan-sicak-hava-bunaltiyor-8370/

Yurdun büyük bölümünü etkisi altına alan sıcak hava, kentte de yoğun hissediliyor. Sıcaklığın 40 dereceyi aştığı Diyarbakır'da vatandaşlar kavurucu sıcaklarla mücadele ediyor.

Sıcaktan bunalanlar klimalı ortamları ve gölge alanları tercih ederken, kentte öğle saatlerinde sokaklar boş kalıyor.

Kentte bazıları park ve bahçelerdeki gölgelik alanlarda, çocuklar da Anzele'deki süs havuzlarında serinlemeye çalışıyor.

Bazı vatandaşlar sıcaktan korunmak için şemsiyeyle dolaşırken, bazıları da yanlarında taşıdıkları suyu başlarına dökerek serinlemeye çalışıyor.

Kentte sıcaklığın bir hafta daha 40 derecenin üzerinde seyretmesi bekleniyor

Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, dün kentte en yüksek sıcaklık Bismil ilçesinde 44, merkezde ise 43 derece ölçüldü.

Bugün Bismil'de 44, merkezde ise 42 derece ölçülen hava sıcaklığının, kentte bir hafta daha 40 derecenin üzerinde seyretmesi bekleniyor.

"Bunaltıcı sıcaklık dayanılmaz oluyor"

Vatandaşlardan Şefik Bariç, kentteki hava sıcaklığı 40 dereceyi aştığından gündüz sokağa çıkmakta zorlandıklarını söyledi.

Dışarıya çıktıklarında da UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarihi Diyarbakır Surları'nın gölgesindeki parklarda dinlendiklerini belirten Bariç, "Bunaltıcı bir sıcaklık var, dayanılmaz oluyor. Gölgelik alanlarda serinliyoruz. Hasta ve yaşlılar da sıcak havadan çok etkileniyor. Eşim kanser tedavisi görüyor, sıcaklıktan dolayı dışarı çıkaramıyorum. Babam ve annemin de kronik hastalığı var, dışarı çıkamıyorlar." dedi.

Süs havuzuna giren çocuklardan 14 yaşındaki Muhammet Eymen Ocak, sıcaktan bunaldıklarını, serinlemek istediklerini belirtti.

12 yaşındaki Ali Cengiz Pamuk ise süs havuzunu nehir ile barajlara göre daha güvenli olması nedeniyle tercih ettiğini anlattı.

Uzmanından "Güneşte kalmayın, vücudunuzu susuz bırakmayın" uyarısı

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Toprak, son dönemde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini hatırlattı.

Vatandaşlara, güneşin tam tepede olduğu öğle saatlerinde zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalarını tavsiye eden Toprak, özellikle hamile ve yaşlılar, diyabet, yüksek tansiyon ve kalp gibi kronik rahatsızlığı olanlar ile çocukların 10.00-16.00 saatlerinde dışarıda bulunmaması gerektiğini kaydetti.

Toprak, dışarı çıkmak zorunda olanlara şapka ve gözlük takmalarını, şemsiye kullanmalarını önererek, "Sıcaklığın büyük sıkıntılarından biri de terlemeyle birlikte sıvı kaybı yaşanması. Özelikle yaşlı ve hastalarda bazen ciddi susuzluk tehlikesi oluşabilir. Vatandaşların, hastaların, mümkün olduğu kadar yanlarında su taşıması ve sindirimi ağır olan yiyecekler yerine hafif yiyecekleri tercih etmesi gerekir. Mümkün olduğu kadar serin bir ortamda bulunmaları, güneş ışınlarını yansıtan hafif, özelikle pamuklu giysiler giymeleri önemli." diye konuştu.

Güneş çarpmasına dikkat

Işınların dik geldiği saatlerin güneş çarpmasına neden olabileceğine işaret eden Toprak, vatandaşlara güneş altında fazla çalışmamaları uyarısında da bulundu.

Şiddetli sıvı kaybının birçok tehlikeli sonuca yol açabileceğine dikkati çeken Toprak, "Vücut ısısı yükseliyor ve bu vücut ısısına bağlı bazen dönüşü olmayacak ciddi zararlar ve hatta ölüm bile gerçekleşiyor. Bol miktarda taze sebze ve meyve tüketilmesi gerekiyor." dedi.

Toprak, baş ağrısı, bitkinlik, bulantı, kusma gibi rahatsızlıkların güneş çarpmasının belirtileri arasında bulunduğunu anlatarak, "Sonu ölümcül olabilir. Onun için dikkat etsinler." ifadelerini kullandı.

Temmuz ve ağustosta sıcaklıkların arttığı Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin gibi illerde vatandaşların daha da dikkatli davranması gerektiğini belirten Toprak, bölgede nem bulunmamasının şans olduğunu, aksi takdirde yüksek nem ve sıcaklığın daha tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Karın ağrısıyla gittiği hastanede lösemi teşhisi konulan Ecem 7 yılda kanseri yendi https://gazetebirlik.com/haber/karin-agrisiyla-gittigi-hastanede-losemi-teshisi-konulan-ecem-7-yilda-kanseri-yendi-6174/

Ecem Alan'a 7 yıl önce dönemin Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavına hazırlanırken karın ağrısı ve halsizlik şikayetiyle başvurduğu özel bir hastanede yapılan tetkikler sonucu lösemi teşhisi konuldu.

Sınav stresi nedeniyle bu şikayetleri yaşadığını düşündükleri kızlarının lösemi olduğunu öğrenen Alan çifti Ecem'den hastalığını gizlemeye çalıştı.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde yatışı yapılarak, tedavisine başlanan Alan, 2 ay sonra hastane odasındaki dosyasına baktığında hastalığını öğrendi. Hastalığını bildiğini annesinden, babasından ve doktorlarından saklayan Alan, 2 yıl kemoterapi tedavisi gördü.

Saçları dökülen, üzüntüsüne rağmen mücadelesinden vazgeçmeyen Alan, 5 yıl süren takip ve tedavinin de ardından güzel haberi aldı. 7 yıl sonra kanseri yenmeyi başaran Alan, hastalığı sürecinde kazandığı ve bu yıl 3. sınıfa geçtiği Bursa Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü'ndeki eğitimine odaklandı.

Sağlığına kavuşan Alan'ın en büyük hedefi üniversite eğitimini başarıyla tamamlayıp, kariyer yapmak.

"Güçlü olmaya çalıştım"

Ecem Alan, AA muhabirine, yakalandığı kanserden 7 yıl süren tedavinin yanı sıra ailesi, arkadaşları ve doktorlarının desteğiyle kurtulduğunu söyledi.

"Çok küçüktüm, 13 yaşındaydım ve hiçbir şeyin farkında değildim. Halsizlik yorgunluk ve karın ağrısı şikayetiyle doktora gittim. Aslında TEOG sınavım vardı ve bunları ona yoruyorduk. Kan tahlili alındı. Hastaneye yattım ama neden yattığım konusunda fikrim yoktu. Dosyalardan bir şekilde öğrenmeye çalıştım. Lösemiymiş hastalığımın ismi." ifadelerini kullanan Alan, ailesinin hastalığına ilişkin kendisine hiçbir şey söylemediğini belirtti.

Zor bir hastalığa yakalandığının bilincinde olduğunu dile getiren Alan, saçlarının döküldüğünü anlattı.

Alan, "Saçlarımı kazıttığım gün kendimi büyük bir boşlukta hissetim, en çok o gün ağladım. Ama hayatı kazanmak için güçlü olmaya çalıştım. Güçlü olmam gerekiyordu. Uzun bir savaştı ve bu savaşı kazandım. Moral ve motivasyon çok önemli. Bunlar olmayınca kemoterapinin bir işe yaradığını düşünmüyorum. Şu an üniversitede okuyorum. Bu süreçte annem ve babam başta olmak üzere birçok insan hayatıma dokundu." dedi.

"İlk duyduğumda dünyam başıma yıkıldı"

Anne Leman Alan da kızına lösemi teşhisi konulduğunda büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi.

"İlk öğrendiğimde dünyam başıma yıkıldı. Hiç böyle bir şey beklemiyordum. Ama çok şükür atlattık. Ecem'in tüm isteklerini elimizden geldiğince yerine getirmeye çalıştık. Onun bu süreci daha rahat atlatabilmesi için her şeyi yaptık." diyen Alan, evladının da bu hastalığı yenmek için çok mücadele ettiğini aktardı.

Alan, kanserin yenilmeyecek bir hastalık olmadığına işaret ederek, ailelere bu hastalıkla mücadele eden yakınlarına moral ve motivasyon vermeleri tavsiyesinde bulundu.

Baba Nejdet Alan, o güne kadar çok bilmedikleri bu hastalığa yakalanan ve yaşam savaşı veren kızlarına büyük destek verdiklerini belirterek, bu savaşı birlikte kazandıklarını kaydetti.

Alan, "Hastalığını duyduğumuz anda dizlerimin bağı çözüldü. Ona pozitif bir hayat sunmaya başladık. Doktorların söylediği her şeyi yerine getirmeye çalıştık. Moral ve motivasyon çok önemli. Gayret etti, hastalığı atlattı, hayata bağlandı. Baba olarak kızımın ilk günden beri yanında oldum, olmaya da devam edeceğim. Baba olmak böyle bir şey." diye konuştu.

DÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hematolojisi Bölümünde Uzman Dr. Öğr. Üyesi Veysiye Hülya Üzel de Ecem Alan'ın kendilerine geldiğinde kan değerlerinin düşük olduğunu, yapılan tetkikler sonucu lösemi tespit ettiklerini anlattı.

Hastayı ve aileyi motive ederek tedaviye başladıklarını belirten Üzel, "Hasta ve aile çok uyumluydu. Hastanedeki tedavisi 2 yıl sürdü. 2 yıldan sonra tahlil ve takip sürecine devam ettik. Hasta kontrollerini aksatmadı, sağlığına kavuştu. 5 yıllık kontrol süreci de başarıyla tamamlandı. Ecem şu anda ailesiyle mutlu bir şekilde yaşamını sürdürüyor." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'ın Lice ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirin-lice-ilcesinde-cikan-orman-yanginina-mudahale-ediliyor-1692/

İlçenin kırsal Arıklı Mahallesi mevkisinde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Lice Belediyesi, Bingöl'ün Genç Belediyesinden itfaiye ile jandarma ve Diyarbakır Orman İşletme Müdürlüğünden ekipler sevk edildi.

Ekiplerin yangına müdahalesi sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da bayram öncesi otellerde doluluk yüzde 100'e ulaştı https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-bayram-oncesi-otellerde-doluluk-yuzde-100e-ulasti-1472/

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından "Medeniyetler Kenti" olduğu tescillenen, 33 medeniyete ev sahipliği yapmış Diyarbakır, tarihi ve turistik mekanlarıyla bayramda da yerli ve yabancı turistlerin gözdesi oluyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarihi surlar, İçkale Müze kompleksi, İslam aleminin 5. Harem-i Şerif'i kabul edilen Ulu Cami, Ongözlü Köprü ve Hasanpaşa Hanı gibi çok sayıda tarihi ve kültürel mekan, bayramda misafirlerini ağırlayacak.

"Bayram için hazırlıklarımızı yaptık, misafirlerimizi bekliyoruz"

Diyarbakır Otelciler ve Turizm Derneği Başkanı Veysi Kaya, AA muhabirine, depremler nedeniyle Ramazan Bayramı'nda rezervasyonlar ve otellerdeki doluluk oranında düşüşlerin yaşandığını söyledi.

Ancak Kurban Bayramı'nda yoğun bir taleple karşılaştıklarını dile getiren Kaya, "Bayram için 35'i turizm belgeli 110 otel olarak tüm hazırlıklarımızı yaptık. Misafirlerimize çok iyi hizmet vererek, tarihi dokunun içerisinde misafir etmeyi planlıyoruz." dedi.

Kaya, Diyarbakır'ın açık hava müzesi niteliği taşıdığını sözlerine ekledi.

"Otellerde doluluk oranı yüzde 100'e yaklaştı"

TÜRSAB Mezopotamya Bölge Temsil Kurulu Başkanı Serdar Baturay da bölgenin turizm sektörü için gerekli altyapıya sahip olduğunu söyledi.

Diyarbakır'a gelen turistlerin, kentin tarihi, kültürü ve mutfağından çok etkilendiğini dile getiren Baturay, "Bölgemiz turizmin bilincine varmış, turizmi tabana yaymış durumda ve bunun için altyapımız da hazır. Tek beklediğimiz misafirlerimizin bir an önce bu güzel yerleri keşfetmesi. Kurban Bayramı'nda doluluk oranı yüzde 100'e yaklaşmış durumda. Bu durum turizmcileri memnun etmiştir." diye konuştu.

Esnaf hazırlıklarını tamamladı

Bu arada Kurban Bayramı tatili için Diyarbakır'a gelecek turistler için esnaf da hummalı bir hazırlık yapıyor.

Merkez Sur ilçesi Dağkapı bölgesinde kadayıf ve baklava satışı yapan işletmenin saha müdürü Mehmet Aydar, Kurban Bayramı öncesi üretim tesislerinde 3 vardiya şeklinde çalışıldığını ifade etti.

Diyarbakır'a geleceklere mutlaka ciğer ve kadayıfın tadına bakmaları yönünde tavsiyede bulunan Aydar, "Diyarbakır ve çevre illerden çok sayıda sipariş alıyoruz. Diyarbakır esnafı olarak tüm hazırlıklarımızı yaptık ve herkesi bekliyoruz." dedi.

Kafe ve restoran işletmecisi Mazlum Dursun da yurt içi ve yurt dışından Diyarbakır'a tatil için gelecek misafirler için hazırlık yaptıklarını ve en iyi hizmeti sunmak istediklerini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da 9 kişinin ölümüne neden olan tarlada hasat, barış heyeti gözetiminde başladı https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-9-kisinin-olumune-neden-olan-tarlada-hasat-baris-heyeti-gozetiminde-basladi-3664/

Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Serçeler köyünde 15 Haziran'da iki aile arasında arazi anlaşmazlığı yüzünden 9 kişinin öldüğü, 2 kişinin de yaralandığı silahlı kavgayla ilgili Bismil Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma sürüyor.

Üç savcının görevlendirildiği soruşturma kapsamında güvenlik güçlerince gözaltına alınan 19 şüpheliden 10'u sevk edildikleri adliyede nöbetçi sulh ceza hakimliğine çıkarıldı. Şüphelilerden 6'sı tutuklandı, 4'ü serbest bırakıldı. 9 şüphelinin jandarmadaki işlemleri sürüyor.

Silahlı kavga nedeniyle hasadın durduğu 10 bin dönüm arazide yetiştirilen ürünün zayi olmaması için Bismil Kanaat Önderleri Derneği üyeleri, Kaymakam Enver Hakan Zengince ile yaptıkları görüşmenin ardından girişimlere başladı.

Dernek bünyesindeki "barış heyeti" kavgaya karışan ailelerin bireyleriyle görüşme yaptı.

Tarafların onay vermesi üzerine heyet gözetiminde ve koordinasyonunda 10 bin dönüm arazide yetiştirilen arpa ve bağdayın 12 biçerdöverle hasadına başlandı. Aileler arasında husumete neden olan 200 dönümünden elde edilecek ürünün geliri hayır kurumlarına bağışlanacak, geriye kalan ürün ise ailelere teslim edilecek.

"Maalesef çok üzücü bir olayla karşılaştık"

Bismil Kanaat Önderleri Derneği Genel Sekreteri Nufer Şen, AA muhabirine, ilçede 40 kurucu üye olarak 3 yıl önce "kız kaçırma", "adam öldürme", "alacak-verecek", "arazi anlaşmazlığı" gibi nedenlerle taraflar arasında çıkan her türlü sorun ve uyuşmazlığın çözümü için dernek kurduklarını söyledi.

Şu anda üye sayısı 75'e ulaşan derneklerinin çatısı altında farklı alanlarda çalışmalar yürüten komisyonlar da oluşturduklarını ifade eden Şen, tüm masrafları üyeler olarak karşılayarak şu ana kadar yaklaşık 280 uyuşmazlığı çözüme kavuşturduklarını belirtti.

Şen, "Şu ana kadar girişimde bulunduğumuz davaların yaklaşık yüzde 97'sini Allah'a hamdolsun başarıyla sonuçlandırdık. Geriye kalanını başaramadığımız için çok üzülüyoruz. Başaramadığımız davalardan biri de Serçeler köyü ve Sarı Hüseyin mezrası arasındaki sorundu. Maalesef çok üzücü bir olayla karşılaştık. Bulunduğumuz köydeki sorunun çözümü için yaklaşık 3 ay uğraştık, komisyon olarak emek harcadık, başarılı olamadık." dedi.

"Bu ürünler heba olursa hepimiz mesul oluruz"

Bismil Kanaat Önderleri Derneği B Grubu Barış Komisyonu Başkanı ve imam Musa Kılıç, bugüne kadar girişimde bulundukları çok sayıda husumeti barışla sonuçlandırdıklarını, Serçeler köyünde de aileler arasındaki husumetin kavgaya dönüşmemesi için taraflarla çok sayıda görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti.

"Maalesef barışı sağlamayı bir türlü başaramadık." ifadesini kullanan Kılıç, oluşturdukları heyetle tarladaki ürünlerin hasat edilebilmesi için taraflarla görüşme yaptıklarını ve ailelerin onayı ile iki aileye ait 10 bin dönüm tarlada ürünün hasat edilmesine başladıklarını kaydetti.

Kılıç, ürünlerin hasadı ve taşınmasında tarafların komşularının, akrabalarının ve arkadaşlarının da kendilerine destek verdiğini, hasadı kısa sürede tamamlamayı planladıklarını söyledi.

"Sabah, akşam hasat sürecini kontrol ediyoruz. Gerekirse her an burada bekleyebiliriz. Biz biçmezsek bu ürünler heba olursa hepimiz mesul oluruz. İnsan olarak, kanaat önderi olarak hasat edilmemiş yaklaşık 7 bin ton ürünün heba olmasına razı gelemezdik, göz yumamazdık." diyen Kılıç, bu girişimleriyle olası başka olayların da önüne geçtiklerini düşündüklerini belirtti.

Kılıç, bu girişimleri olmasa ailelerin bu hasadı yapamayacağına işaret ederek, kazasız bir şekilde hasadı tamamlamak istediklerini kaydetti.

Kaymakam Zengince'nin bu süreçte desteğini esirgemediğini belirten Kılıç, "Bu işi bir başımıza yapamayız. Kolluk kuvvetlerinin de emniyeti sağlamasıyla bu işi yapabiliyoruz. Kanaat önderleri olarak koordine ediyoruz ama onları koruyan kolluk kuvvetleri. Herkes burada el birliğiyle seferber olmuş, elini taşın altına koymuş. Katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.

"Amacımız bir an önce barışı sağlamak"

Komisyonda yer alan Ambar Mahallesi Muhtarı Abdullah Bahar ise kavgalı aileler arasındaki husumeti sonlandırmak için gayretlerinin süreceğini ifade etti.

"Bu saatten sonra bize uyku yok. Bismil'in ileri gelenleri, kanaat önderleri bu sorunun çözümü için seferber durumda. Amacımız bir an önce bu barışı sağlamak. Eğer bu ekinleri biçmeseydik, barış için bir adım atılamazdı. Ekinlerin biçilebilmesi barış için bir adım olur. Bu olumlu yaklaşımı onlardan gördüğümüz için barışın vesilesi olur diye umuyoruz. Şu anda atacağımız her adım çok önemli." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da arazi anlaşmazlığı: 9 ölü https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-arazi-anlasmazligi-kavgasinda-8-kisi-oldu-3119/

Alınan bilgiye göre, ilçeye bağlı Serçeler köyünde iki aile arasında arazi anlaşmazlığı yüzünden başlayan tartışma kavgaya dönüştü.

Silahların da kullanıldığı kavgada ilk belirlemelere göre 8 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı.

Yaralılar olay yerine sevk edilen 112 Acil Sağlık ekiplerince kentteki hastanelere kaldırıldı.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilen yaralılardan biri, buradaki müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Böylelikle kavgada ölü sayısı 9'a yükseldi, 2 yaralının tedavisi devam ediyor.

Köyde olay yeri inceleme ekiplerinin çalışması devam ediyor.

Olayın ardından köydeki hububat tarlasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangına itfaiye ekiplerince müdahale ediliyor. Yangın söndürme çalışmasına havadan da destek veriliyor.

Bismil Cumhuriyet Başsavcılığınca olaya ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında 3 savcı görevlendirildi.

Olaya karışan araçtaki şüpheliler aranıyor

Valilikten yapılan açıklamada, iki aile arasında yaşanan silahlı kavganın, geçmişte yaşanan arazi anlaşmazlığından kaynaklandığı belirtildi.

Olayda O.T, S.T, H.T, M.C.T, M.E.A, S.A, M.A. Y.A. ve Ö.A'nın hayatını kaybettiği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Olayda yaralanan M.A. ve A.A. adlı vatandaşlarımız hastaneye sevk edilmiş olup, tedavilerine devam edilmektedir. Olaya karıştığı değerlendirilen bir araç ve içindekilerin yakalanması yönünde çalışmalar devam etmektedir. Olayda kullanılan silahlar ele geçirilmiş olup, güvenlik güçlerimizce karadan ve havadan geniş çaplı güvenlik önlemleri alınmıştır."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Zerzevan Kalesi'nde "Gökyüzü Gözlem Etkinliği" gerçekleştirildi https://gazetebirlik.com/haber/zerzevan-kalesinde-gokyuzu-gozlem-etkinligi-gerceklestirildi-285/

Avustralya Ankara Büyükelçiliği tarafından desteklenen "Geleceğin Bilim İnsanları" projesi kapsamında tarihi Zerzevan Kalesi'nde gerçekleştirilen "Gökyüzü Gözlem Etkinliği"ne yoğun ilgi gösterildi.

Etkinliğe katılanlar teleskoplardan yıldızları, gezegenleri ve gök cisimlerini gözlemledi.

Avustralya'nın Ankara Büyükelçiliğinden konsolos Scott Holt, gazetecilere yaptığı açıklamada, etkinliğe katılmanın mutluluk verici olduğunu söyledi.

Holt, "Avustralya hükümeti için böyle bir projeye destek vermek gurur verici. Çocuklarla birlikte güzel vakit geçiriyoruz. Burada olmaktan çok mutluyuz." ifadelerini kullandı.

Zerzevan Kalesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun ise kalenin Türkiye'nin en iyi gökyüzünün izlendiği noktalardan biri olduğunu bildirdi.

Kalede gündüz birçok atölye çalışmalarının yapıldığını aktaran Coşkun, yüzlerce çocuğun kalede gökyüzünü izleyeceğini kaydetti.

Etkinliğe katılan Semra Kızılkaya da kalede gerçekleştirilen etkinliği görünce kalabalık bir arkadaş grubu olarak geldiklerini belirtti.

Kızılkaya, "Zerzevan Kalesi'ndeki gökyüzü gözlem etkinliğine ilk kez geldim. Bu kadar uzak nesneleri yakından görmek muazzam bir duygu uyandırdı. Burada büyülü bir atmosferdeymiş gibi hissettim." dedi.

Baver Çetiner ise gökyüzünü gözlemlerden yıldızları ve gezegenleri görmek heyecan verici olduğunu ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakırlı kadın yaylaları gezerek 20 yıldır bal üretiyor https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirli-kadin-yaylalari-gezerek-20-yildir-bal-uretiyor-3812/

Eşi Mehmet Gümüş'ün 20 yıl önce bakkallığı bırakıp arıcılık sektörüne girmesiyle bal serüveni başlayan Güneş Gümüş, zengin floraya sahip yaylaları gezerek kaliteli bal elde etmek için emek veriyor.

Sadece Diyarbakır yaylalarında değil çevre illerde de kovanları olan Gümüş, arılara 3 çocuğu ve torununa gösterdiği ilgi ve sevgiyi gösteriyor.

"Çevremdekiler bana, arıların annesi veya kraliçe arı diyor"

Güneş Gümüş, AA muhabirine, 20 yıldır zor ama bir o kadar da özenle arıcılık alanında eşiyle çalışma yürüttüklerini söyledi.

Yaylaları gezerek en iyi balı elde etmek için mücadele ettiklerini anlatan Gümüş, 300 kovanları bulunduğunu, ilk balı temmuz ayında elde ettiklerini anlattı.

Her ne kadar zorlansa da yaptığı işten zevk aldığını aktaran Gümüş, şöyle konuştu:

"Eşimle yaylalara gidip geliyoruz. Tel, çıta, petekleri yapıyoruz. Arılar ilgi istiyor, bakımları çok önemli. Çocuk gibiler, torunlarıma ve çocuklarıma nasıl bakıp özen gösteriyorsam onlara da öyle özen gösteriyorum. Çevremdekiler bana, arıların annesi veya kraliçe arı diyor."

Mehmet Gümüş de zorlu bir iş olan arıcılıkta en büyük destekçisinin eşi olduğunu, bu yıl yağışlardan dolayı sezonun iyi geçtiğini ve bitki çeşitliliğinin tatmin edici olduğunu belirtti.

"Kadın faktörü kendini her zaman her yerde gösterir. Hem ev işlerini yetiştirmesi hem de çocuk ve torunlarına bakması ister istemez onu zorluyor. Onların çabası bizden daha farklı. Onların gösterdiği ilgi daha iyi, bizden daha iyi çalışıyorlar." ifadelerini kullanan Gümüş, Lice ve Bingöl arasındaki yaylalarda bal üretimini yaptıklarını sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da 4,2 büyüklüğünde deprem https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-42-buyuklugunde-deprem-5906/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesi olan 4,2 büyüklüğündeki sarsıntı kaydedildi.

Depremin, 7 kilometre derinlikte gerçekleştiği belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da belediyeye ait temizlik aracı maskeli kişilerce kundaklandı https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-belediyeye-ait-temizlik-araci-maskeli-kisilerce-kundaklandi-5216/

Bağlar İlçesi Kaynartepe Mahallesinde belediyeye ait 34 GK 1541 plakalı temizlik aracı sabah saatlerinde kimliği belirsiz maskeli kişilerce 251. Sokak'ta durduruldu.

Benzin dökülerek ateşe verilen araç kullanılamaz hale gelirken, polis saldırganların yakalanması için bölgede çalışma başlattı.

"Huzur ortamından rahatsız olan bu anlayış asla başarılı olamayacak"

Bağlar Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, saldırının ardından olay yerine giderek bilgi aldı.

Beyoğlu, burada yaptığı açıklamada, belediye araçlarının daha önce de benzer terör saldırılarına maruz kaldığını anlattı.

Belediye aracının vatandaşa hizmet için çalıştığını belirten Beyoğlu, şunları kaydetti:

"Halkımıza hizmet etmek için sokağa gelen aracımızı saat 08.40 civarında durdurup sürücüyü ve personeli tehdit ediyorlar. Daha sonra benzinle aracı yakıyorlar. Birkaç el ateş ettikten sonra bölgeden uzaklaşıyorlar. Bu hain saldırı halkımıza karşı yapılmıştır. Çünkü biz bu araçlarla halkımıza hizmet ediyoruz. Huzur ortamından rahatsız olan bu anlayış asla başarılı olamayacak."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakırlı kız öğrenciler hazırladıkları turizm projesiyle TEKNOFEST'te ikinci oldu https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirli-kiz-ogrenciler-hazirladiklari-turizm-projesiyle-teknofestte-ikinci-oldu-7542/

Diyarbakır'da Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi tarih öğretmeni Ferda Salık danışmanlığında, Şehit Halit Gülser Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinde öğrenci Afife Salık, Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinde öğrenci Aleyna Çetinkaya ve Meryem Demir, Ali Emiri Lisesinde öğrencisi İlknur Atlı turizm sektörüne katkı sağlayarak, şehirleri tanıtan proje hazırladı.

Öğrencilerin hazırladığı proje, İstanbul'da 27 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde Turizm Teknolojileri Yarışmasında Türkiye ikinciliği ve En İyi Sunum Ödülü'nü elde etti.

Öğretmen Salık, AA muhabirine, proje kapsamında hazırladıkları "Mobil Diyarbakır" aplikasyonunu şu anda bütün mağazalarda herkesin cep telefonlarına indirebileceğini söyledi.

Amaçlarının bunu bütün illere uyarlamak olduğunu kaydeden Salık, "Türkiye'nin sürdürülebilir turizm ilkelerini hayata geçiren çalışma bu." dedi.

Yarışmada Türkiye ikinciliği elde etiklerini ve bununla gurur duyduklarını aktaran Salık, "Mobil Diyarbakır" uygulamasının ara yüzleri tamamen turistin ve yöre halkının karbon ve su ayak izini azaltacak yönergelerle dolu olduğunu kaydetti.

Salık, "Haritada mesafeyi bile hesaplarken yürüyüşe, bez çanta kullanımına ve atıkların geri dönüşüme gönderilmesini teşvik ediyoruz. Çoğu Diyarbakırlının bile bilmediği doğal güzelliklerini tespit edip eko turizme katkı sağlamayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Öğrenci Çetinkaya da daha çok kitleye ulaşmak, kültürel miras tanıtımını yapmak için en doğru araç olan mobil uygulama web sitesi tasarladıklarını söyledi.

Çetinkaya, "Bir turistin rehbere ihtiyaç olmadan şehri gezebilmeli için 81 şehre uygulanabilir bir proje. Rehbere ihtiyaç duymadan Diyarbakır hakkında yeterli bilgiye ulaşabileceği, gezebileceği yeterli bilgiyi alabileceği bir uygulama." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Depremde yıkılan Galeria Sitesi'ne ilişkin raporda sorumluların kusur oranları belirlendi https://gazetebirlik.com/haber/depremde-yikilan-galeria-sitesine-iliskin-raporda-sorumlularin-kusur-oranlari-belirlendi-3465/

Diyarbakır'da 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve 89 kişinin hayatını kaybettiği siteye ilişkin ek bilirkişi raporu tamamlandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının, kentte depremde yıkılan binalardaki kusurların tespitine ilişkin başlattığı soruşturma, "Deprem Soruşturma Bürosu"nda görevli bir cumhuriyet başsavcı vekili ve üç savcı tarafından sürdürülüyor.

Soruşturma kapsamında bilirkişi heyetince merkez Yenişehir ilçesi Mimar Sinan Caddesi'nde yıkılan, altında Galeria İş Merkezi'nin bulunduğu siteyle ilgili hazırlanan 31 sayfalık raporun eksik bulunmasıyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca ek rapor düzenlenmesi talep edilmişti.

Uzman bilirkişilerce ek olarak 10 sayfa olarak düzenlenen ek raporda, yapılan ölçümler, gözlemler ve deney raporlarına göre sorumluluk yüzdesi ve gerekçelerine ilişkin bilgiler yer aldı.

Binanın deprem nedeniyle yıkılmasına ilişkin sorumlu olanlarla ilgili bilgilere yer verilen raporda, 6 Eylül 1975 tarihinde Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldiği, 8149 binanın hasar gördüğü ve yıkılmasından dolayı 2385 kişi hayatını kaybettiği anımsatıldı.

Lice depreminin göz önüne alınarak binanın yapım yılına ait şartnamede Diyarbakır'ın 2. derece deprem bölgesi olarak yazılması, mevzuattaki deprem tasarım yükünden fazla olması ayrıca deprem perdesi uygulamasının zorunlu olarak yönetmeliğe konulmaması, yönetmeliği hazırlayan kuruma sorumluluk yüklendiği aktarılan raporda, sorumluluk oranının yüzde 15 olduğu bildirildi.

Galeria Sitesi'nin 2 projesinin bulunduğu aktarılan raporda, şu ifadeler yer aldı:

"Bu projelerden yapım yılına göre sonra yapılanın mimari, statik betonarme hesapları yapan proje sorumluları, yapan ve onaylayanların tamamı yanlış uygulama ve sistem seçiminden dolayı sorumlu bulunmuştur. Sorumluluk oranı yüzde 20 olduğu anlaşılmıştır. Projenin yapımını üstlenen müteahhit kişi ve firmaların tamamı, şantiye şefi, bina fenni mesulu ve sürveyanı aldığımız beton karot test sonuçlarına göre yetersiz mukavemette beton imalatının olması sorumluluk sebebidir. Sorumluluk oranı yüzde 20 olduğu belirlenmiştir."

Binanın zemin kontrollerini yapan, vize veren, imarına müsaade eden, projelerini kontrol eden, onay veren yetkililerin, revize imalat yapılan bölümlere ait değişiklikleri kabul eden makamların, ayrıca binaya çok yakın bir yerde gerekli zemin önlemlerini alınmasını ikaz etmeyen yetkililerin de yüzde 15 olarak sorumlu bulunulduğu raporda, şu değerlendirmede bulunuldu:

"Bina altında statik ve mimari revizyonlar yaparak binada zayıf kat etkisi oluşturulmasına sebep olan işletmeler sorumludur. Ayrıca bina yönetimi ve AVM yönetiminin yapılan değişikliklere müsaade etmesi ve vatandaşın tahliyesine yardımcı olacak binadan AVM'ye giriş kapılarının kapatılmasından dolayı sorumludur. Buradaki sorumluluk oranının yüzde 20 olduğuna, sitenin yanındaki binanın temelinin açılması sırasında gerekli zemin güvenliğinin alınmamasından dolayı bina yapımı ile ilgili projeyi uygulayan sorumlular ve yapı denetim sorumluları da yüzde 10 sorumlu olduğuna kanaat edilmiştir."

İlk hazırlanan raporda, site ve altındaki iş merkezinin 1995 yılında yapıldığı, depremden sonraki yerinde gözlem ve ölçümlere göre, yapım yılında geçerli deprem yönetmenliği kapsamında eksikliğin bulunmadığı ancak 2018'deki deprem yönetmenliğine göre eksikliklerin tespit edildiği belirtilmişti.

Yapım yılındaki yönetmeliğe göre "deprem yükünün arttığı" tespiti

İncelenen mimari projelerde zemin ve bodrum katlarda duvarların olduğu ancak izlenilen görüntü ve krokiler sonucu binada sonradan değişiklikler yapıldığı kanaatine varıldığı ifade edilen raporda, bunun da göçme sebeplerinden biri olarak sayıldığı bilgisine yer verilmişti.

Raporda, "Binanın projeleri ve krokileri arasındaki farklılıkta özellikle bodrum kata inen bir merdiven ve karşısındaki kolon yerinin değiştirildiği veya tıraşlanarak deplase edildiği (yerinin değiştirildiği) görülmüştür. Binanın simetri olduğu ve deplase edilen kolon simetrisinde proje koordinatlarına uygun kolon olduğu ancak zemin kattan spor salonuna inen kolonun bu koordinatta olmadığı için binanın yıkılmasına bir sebep olduğu kanaatine varılmıştır. Sonuç olarak yıkılan binanın yapım yılı yönetmeliğindeki deprem yükünden daha büyük bir deprem yükü binaya gelmiştir." ifadeleri kullanılmıştı.

Raporun sonuç bölümünde, "Binaların altındaki kolonlardaki konum değişikliği, mimari planda gösterilen duvarların kaldırılması, döşemelerde merdiven boşluğu açılması gibi yapıda meydana getirilen düzensizlikler, deprem bölgelerinde hiç tercih edilmeyen bir yapı sisteminin projelendirilmesi ve uygulanmasının binanın yıkılmasına sebep olduğu kanaatine varılmıştır." değerlendirmesinde bulunulmuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da "Mobil Spor" ekibiyle kırsaldaki çocuklar sporla buluşuyor https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-mobil-spor-ekibiyle-kirsaldaki-cocuklar-sporla-bulusuyor-1252/

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı, "Spor Şenlikleri" projesi kapsamında, yeterli spor malzemelerinin bulunmadığı ve çeşitli imkansızlıkların yaşandığı kırsaldaki çocukları sporla buluşturmak amacıyla "Mobil Spor" ekibi oluşturdu.

Ekipte yer alan 6 spor eğitmeni, haftanın 2 günü kırsaldaki okulları geziyor, öğrencileri futbol, voleybol, basketbol, ayak tenisi, okçuluk, badminton ve eğlenceli eğitsel parkur oyunlarıyla buluşturuyor, ayrıca yeteneklerini keşfediyor.

Proje kapsamında merkez Bağlar ilçesine bağlı kırsal Gömmetaş köyündeki okula giden ekip, öğrencilere yönelik sportif aktiviteler gerçekleştirdi.

Projede, kırsaldaki tüm öğrencilerin sporla buluşması ve yetenekli öğrencilerin keşfedilerek belediye bünyesinde spora teşvik edilmesi hedefleniyor.

Yetenekli çocuklar kulüplere yönlendirilecek

Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanı Ömer Buğday, AA muhabirine, ekibin şimdiye kadar 500 çocuğu sporla buluşturduğunu söyledi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin ardından Mobil Spor ekibi oluşturduklarını ve ekibin mobil spor aracıyla kırsaldaki okulları gezdiğini bildiren Buğday, hedeflerinin kırsaldaki tüm çocuklara ulaşmak olduğunu belirtti.

Spor kulüplerinde 600'e yakın lisanssız sporcu 15 de milli sporcu bulunduğunu aktaran Buğday, "Depremden etkilenen çocuklarımızın sosyal ve fiziksel aktivitelerini geliştirmek istiyoruz. Bu kapsamda çocuklara aynı zamanda yetenek taraması yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yetenekli çocukları kendi kulüplerine ve diğer spor kulüplerine yönlendireceklerini kaydeden Buğday, öğrencilerin etkinliklerden dolayı çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Buğday, "Çocuklar mutlu olursa biz de mutlu oluyoruz. İlk hedefimiz kırsaldaki köy okulları, daha sonra Diyarbakır'daki tüm ilkokullara gitmek." diye konuştu.

"Bu etkinlik çok iyi oldu"

Sekizinci sınıf öğrencisi Sultan Zeren, Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezi sınava hazırlandığını, depremin ardından ilk defa böyle etkinliklere katılarak eğlendiğini söyledi.

Arkadaşlarıyla basketbol ve voleybol oynadığını, yarışmalara katıldığını anlatan Sultan Zeren, "Depremin ardından bu etkinlik çok iyi oldu, psikolojimiz düzeldi. Bu etkinliklere katıldığımız için çok mutluyuz." ifadelerini kullandı.

Bir diğer sekizinci sınıf öğrencisi Hüseyin Aslan ise spor etkinliklerine katıldığını, aynı zamanda yetenek taraması yapılacağı için heyecanlı olduğunu dile getirdi.

Etkinliği düzenleyenlere teşekkür eden Hüseyin Aslan, "Okçuluk, basketbol, futbol, koşu yarışları gibi hiç tecrübe etmediğimiz şeyleri öğrendik. Bugün bizim için açıkçası çok iyi geçti. Derslerimize de katkısı olacak." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da kurulan "glütensiz mutfak"ta çölyak hastası öğrencilere ekmek üretiliyor https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-kurulan-glutensiz-mutfakta-colyak-hastasi-ogrencilere-ekmek-uretiliyor-6426/

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin ardından o dönem çadır ile yurtlarda kalan çölyak hastası afetzede öğrencilerin glütensiz ekmek talebi üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğünce proje hazırlandı.

Yenişehir Kaymakamlığının finansmanıyla Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsünde sadece çölyak hastaları için üretim yapılacak "glütensiz mutfak" kuruldu.

Faaliyete 20 Şubat'ta geçen mutfakta 2 usta öğretici tarafından üretilen ekmekler, görevli 2 personel tarafından depremzede öğrencilere ücretsiz ulaştırıldı. Faaliyetini sürdüren mutfakta hazırlanan ekmekler, daha sonra kentteki çölyak hastası diğer öğrencilere de ücretsiz olarak sunuldu.

"Glütensiz mutfak"ta hazırlanan ekmekler, okul idareleri aracılığıyla kentte aralarında depremzedelerin de bulunduğu 275 çölyak hastası öğrenciye haftada bir gün düzenli olarak ücretsiz ulaştırılıyor. Talep eden öğrenciler dağıtılanın yanı sıra "glütensiz mutfak"tan ücretsiz ilave ekmek alabiliyor.

"Merkez 4 ilçe ve bağlı köylere ürünlerimizi ulaştırıyoruz"

Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Hamdi Tiken, AA muhabirine, bölgede çölyak hastalığının yaygın olduğunu söyledi.

Deprem nedeniyle çölyak hastalarının glütensiz gıdaya ulaşabileceği böyle bir mutfağı kurduklarını belirten Tiken, mutfağın kurulmasıyla hızla üretime başladıklarını ifade etti.

Ürettikleri glütensiz ekmeği çölyak hastalarına ulaştırmanın sevindirici olduğunu dile getiren Tiken, "Bir seferberlik halinde kurum çalışanlarımız özveriyle bu çalışmalarını sürdürdüler. Okulların açılmasıyla birlikte eğitim öğretime başlayan çocuklarımıza glütensiz ekmekleri ulaştırmaya devam ettik. Merkez 4 ilçe ve bağlı köylere bu ürünlerimizi ulaştırıyoruz. Potansiyelimizi geliştireceğiz. İlimizin 17 ilçesine hatta imkan olur, kapasitemiz artarsa bölgeye de bu hizmeti sunmayı hedeflemekteyiz." diye konuştu.

Tiken, ekmeklerin mutfakta görevli usta öğreticiler tarafından titizlikle ve hijyenik şartlarda üretildiğini, talep doğrultusunda pasta, simit, çörek ve börek gibi farklı ürünler de hazırladıklarını söyledi.

"Amacımız çölyak hastalarına tatmadıkları lezzetleri tattırmak"

Mutfakta görevli usta öğretici Meral Akkaya da kentte yaşayan çölyak hastalarının glütensiz gıda ihtiyacını daha önce kargo yoluyla kent dışında üretilen yerlerden karşıladığını belirtti.

Mutfakta öğrenciler için ücretsiz olarak ürettikleri ekmeklerin yanı sıra özel siparişleri de karşılamaya çalıştıklarını belirten Akkaya, tatlı ve tuzlu kurabiye, simit, çikolatalı kek, yaş pasta ve lavaş ekmeği de hazırladıklarını ifade etti.

Akkaya, ailelerin özel bir talebi olursa onu da karşılamaya hazır olduklarını, mutfaklarının buna elverişli olduğunu kaydetti.

"Amacımız çölyak hastalarına güzel bir hizmet vermek, yemedikleri, tatmadıkları lezzetleri tattırmak. Çocuklarımıza daha değişik ürünler de yapmayı düşünüyoruz." diyen Akkaya, ilerleyen günlerde lahmacun ve mantı gibi ürünler de hazırlamayı planladıklarını ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da sağanak ve dolu etkili oldu https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-saganak-ve-dolu-etkili-oldu-6753/

Kentte aniden başlayan yağışın ardından yollarda su birikintisi oluştu. Sağanak bir süre sonra yerini doluya bıraktı.

Dolu nedeniyle yollar beyaza bürünürken, sürücülerin yanı sıra yayalar da zor anlar yaşadı.

Doluya hazırlıksız yakalanan bazı sürücüler benzin istasyonuna girerek araçlarını korumaya çalışırken, bazı sürücüler ise kapalı otoparklara araçlarını park edip yağışın durmasını bekledi.

Öte yandan Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Diyarbakır'da il genelinde gök gürültülü sağanak yağış uyarısında bulunuldu

Bölgede görülecek sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların il genelinde yerel kuvvetli, yüksek kesimlerde ise kuvvetli karla karışık yağmur ve kar şeklinde olmasının beklendiği ifade edilen açıklamada, tahmin edilen kuvvetli yağışlara bağlı olarak sel ve su baskını ile dolu ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da depremde yıkılan Galeria Sitesi'ne ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-depremde-yikilan-galeria-sitesine-iliskin-bilirkisi-raporu-hazirlandi-358/

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının, kentte yıkılan binalardaki kusurların tespitine ilişkin başlattığı soruşturma, "Deprem Soruşturma Bürosu"nda görevli bir cumhuriyet başsavcı vekili ve üç savcı tarafından sürdürülüyor.

Soruşturma kapsamında bilirkişi heyetince merkez Yenişehir ilçesi Mimar Sinan Caddesi'nde, altında Galeria İş Merkezi'nin bulunduğu siteyle ilgili hazırlanan 31 sayfalık rapor, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına sunuldu.

Raporda, site ve altındaki iş merkezinin 1995 yılında yapıldığı, depremden sonraki yerinde gözlem ve ölçümlere göre, yapım yılında geçerli deprem yönetmenliği kapsamında eksikliğin bulunmadığı ancak 2018'deki deprem yönetmenliğine göre eksikliklerin tespit edildiği belirtildi.

"Binanın imalatının ilk iki projeden farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir"

Yıkılan binanın projelerinin bilirkişi heyetince incelendiği, bilgisayar ortamında sayısal analizlerinin yapıldığı ifade edilen raporda, şunlar kaydedildi:

"Bina ile ilgili 1995 tarihli betonarme proje, 1997 tarihli mimari proje ve zemin katta olan iş yerine ait krokiler bilgisayar ortamında sayısallaştırılarak, binanın birebir aks ve kolon yerleşimi yapılmıştır. Bu yerleşim sonucu binanın imalatının ilk iki projeden bazı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Projelerde kare ve kalın kesitli dikdörtgen kolonlardan oluşan ve yapım tekniğinde 'nervürlü' döşeme olarak adlandırılan bir döşeme tipi olarak inşa edilmiştir. Bu döşeme olmasından ve kolonlar arasında kirişlerin olmamasından dolayı bina çerçeve sistemini oluşturamayıp yıkılmıştır. Yıkımın, binaların B blok ve D bloğun bir kısmında olması, diğer bloklarda göçme olmamasına, sonradan oluşturulan düzensizliklerin sebep olduğu tespit edilmiştir."

Yapım yılındaki yönetmeliğe göre "deprem yükünün arttığı" tespiti

İncelenen mimari projelerde zemin ve bodrum katlarda duvarların olduğu ancak izlenilen görüntü ve krokiler sonucu binada sonradan değişiklikler yapıldığı kanaatine varıldığı ifade edilen raporda, bunun da göçme sebeplerinden biri olarak sayıldığı bilgisine yer verildi.

Raporda, "Binanın projeleri ve krokileri arasındaki farklılıkta özellikle bodrum kata inen bir merdiven ve karşısındaki kolon yerinin değiştirildiği veya tıraşlanarak deplase edildiği (yerinin değiştirildiği) görülmüştür. Binanın simetri olduğu ve deplase edilen kolon simetrisinde proje koordinatlarına uygun kolon olduğu ancak zemin kattan spor salonuna inen kolonun bu koordinatta olmadığı için binanın yıkılmasına bir sebep olduğu kanaatine varılmıştır. Sonuç olarak yıkılan binanın yapım yılı yönetmeliğindeki deprem yükünden daha büyük bir deprem yükü binaya gelmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Raporun sonuç bölümünde, şu değerlendirmede bulunuldu:

"Binaların altındaki kolonlardaki konum değişikliği, mimari planda gösterilen duvarların kaldırılması, döşemelerde merdiven boşluğu açılması gibi yapıda meydana getirilen düzensizlikler, deprem bölgelerinde hiç tercih edilmeyen bir yapı sisteminin projelendirilmesi ve uygulanmasının binanın yıkılmasına sebep olduğu kanaatine varılmıştır."

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma dosyasına eklenen bilirkişi raporu eksik bulunarak, ek rapor düzenlenmesi talep edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da sağanak su baskınlarına neden oldu https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-saganak-su-baskinlarina-neden-oldu-9035/

Yaşamın olumsuz etkilendiği yoğun yağış nedeniyle kentin ana arterlerinde uzun araç kuyrukları oluştu.

Diyarbakır-Şanlıurfa kara yolunda Doğum Hastanesi Köprülü Kavşak ile Mahabat Bulvarı mevkisinde su baskını sonucu yolun tek şeridi trafiğe kapatıldı, bazı sürücüler zor anlar yaşadı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Karayolları ekiplerince, su baskını yaşanan yollarda suyun tahliye edilmesi için çalışma başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır merkezli 5 ildeki suç örgütüne "makas" operasyonu https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakir-merkezli-5-ildeki-suc-orgutune-makas-operasyonu-6879/

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, çeşitli suçlardan haklarında yakalama kararı bulunan 32 şüpheliye yönelik Diyarbakır merkezli, İstanbul, Mersin, Şanlıurfa ve Mardin'de "makas" adı verilen eş zamanlı operasyon düzenledi.

Operasyonda 21 şüpheli gözaltına alındı.

Örgütün elebaşı olduğu öne sürülen İ.İ'nin de aralarında bulunduğu 10 şüphelinin çeşitli suçlardan cezaevinde olduğu tespit edildi, bir şüphelinin de yakalanmasına yönelik çalışmalar sürüyor.

Şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda 12 tabanca, bu silahlara ait çok sayıda mermi ve 3 kilogram uyuşturucu ele geçirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır için gök gürültülü sağanak uyarısı https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakir-icin-gok-gurultulu-saganak-uyarisi-2728/

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Diyarbakır'da beklenen gök gürültülü sağanak, Kulp, Hazro, Silvan, Bismil, Lice, Hani ve Kocaköy ilçelerinde etkili olacak.

Ani sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, kısa süreli kuvvetli rüzgar ve fırtına ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da depremde yıkılan Galeria Sitesi'nin müteahhidi Ankara'da yakalandı https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-depremde-yikilan-galeria-sitesinin-muteahhidi-ankarada-yakalandi-3008/

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde kentte yıkılan binalardaki kusurların tespitine ilişkin başlattığı soruşturma, "Deprem Soruşturma Bürosu"nda görevli bir cumhuriyet başsavcı vekili ve üç savcı tarafından sürdürülüyor.

Soruşturma kapsamında, 89 kişinin hayatını kaybettiği, altında Galeria İş Merkezi'nin bulunduğu sitenin müteahhidi Sedat Eser, Ankara'da gözaltına alındı.

Hakkında "Olası kastla birden fazla kişiyi öldürmek ve yaralamak" suçundan yakalama kararı bulunan Eser'in emniyetteki işlemleri sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da sağanak, su baskınlarına neden oldu https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-saganak-su-baskinlarina-neden-oldu-1990/

Kentte 2 gündür aralıklarla süren sağanak akşam saatlerinde etkisini artırdı.

Yaşamın olumsuz etkilendiği yoğun yağış nedeniyle kentin ana arterlerinde uzun araç kuyrukları oluştu.

Diyarbakır-Şanlıurfa kara yolu Doğum Hastanesi Köprülü Kavşak su baskını sonucu trafiğe kapandı. Kavşakta bazı araçlar mahsur kaldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekiplerince, kavşakta suyun tahliye edilmesi için başlatılan çalışma sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da depremde yıkılan binalardaki kusurlara ilişkin gözaltı sayısı 53'e yükseldi https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-depremde-yikilan-binalardaki-kusurlara-iliskin-gozalti-sayisi-53e-yukseldi-6845/

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 6 Şubat'ta yaşanan depremlerde kentte yıkılan binalardaki kusurların tespitine ilişkin başlattığı soruşturma devam ediyor.

Bu kapsamda yıkılan binalarla ilgili tespit edilen yapım kusurları ve kolon kesme iddialarına ilişkin haklarında yakalama kararı verilen kişi sayısı 59'a yükseldi.

Düzenlenen operasyonda 53 şüpheli gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerin ardından 14 kişi serbest bırakıldı, 39 zanlı adliyeye sevk edildi.

Firari 6 şüphelinin yakalanması için çalışmalar sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da arama kurtarma ekipleri sismik akustik dinleme cihazları da kullanıyor https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-arama-kurtarma-ekipleri-sismik-akustik-dinleme-cihazlari-da-kullaniyor-1649/

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından kentte yıkılan binaların enkazında, AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, belediye, Siirt İHH Arama Kurtarma, polis, jandarma ve itfaiye ekiplerinin yürüttüğü arama kurtarma çalışmaları aralıksız sürüyor.

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşların da destek verdiği çalışmalarda ekipler, enkaz altındaki depremzedelere ulaşabilmek için megafonla, "Arama kurtarma ekibi geldi, sesimi duyan var mı?" şeklinde sesleniyor.

Çevrede sessizliğin sağlanmasının ardından ekipler, enkazdan gelecek sese odaklanıyor.

Enkaz bölgesinde ihbarlar ve görgü tanıklarının verdiği bilgileri de değerlendiren ekipler, özel eğitimli köpekler ve sismik akustik dinleme cihazlarıyla çalışmaları titizlikle yürütüyor.

 

Yakınları enkaz altında kalan kişilerin, saatler sonra enkazdan sağ kurtarılanların haberleriyle umutlu bekleyişi sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da yolcu otobüsü buzlanma nedeniyle şarampole düştü https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-yolcu-otobusu-buzlanma-nedeniyle-sarampole-dustu-4929/

Mehmet Faysal Işık yönetimindeki 41 EF 995 plakalı yolcu otobüsü, Diyarbakır - Şanlıurfa kara yolunun 36'ıncı kilometresinde, kar ve buzlanma nedeniyle kontrolden çıkarak şarampolden düştü.

Olay yerine polis, jandarma, sağlık, AFAD ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Kazada 4'ü ağır 30 kişi yaralandı. Otobüs içerisinde sıkışan bazı yolcuları bulundukları yerden ekipler çıkardı.

Yaralılar ambulanslarla kentteki hastanelere kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da sahipsiz köpeğin saldırdığı 7 yaşındaki çocuk yaralandı https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-sahipsiz-kopegin-saldirdigi-7-yasindaki-cocuk-yaralandi-5702/

Merkez Kayapınar ilçesinde ikamet eden Burak E. önceki gün evlerinin yakınındaki Peyas Mahallesi'nde arkadaşıyla sokakta oynadığı sırada sahipsiz köpeğin saldırısına uğradı.

Başından yaralanan Burak E, ailesi tarafından Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü.

Başına dikiş atılan ve kuduz aşısı yapılan çocuk taburcu edildi.

Burak E'nin babası Kadri E. (42) AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlunun sahipsiz köpeğin saldırısı nedeniyle yaralanmasının üzüntüsünü yaşadıklarını belirtti.

Kadri E, "Başkalarının da içi yanmasın. Yetkililerden rica ediyoruz, bu köpekler toplatılsın. Oğlumun başına 30'a yakın dikiş atıldı. Tedavisine devam edeceğiz." dedi.

Amca Bedri E. de geçen ay çocuğunun sahipsiz köpeğin saldırısına uğradığını, aynı durumun yeğeninin de başına geldiğini ifade etti.

Mahalledeki çocukların okula giderken ve dönüş yolunda tedirgin olduğunu anlatan Bedri E, "Biz bile sabah işe giderken korkuyoruz, çocuklar nasıl korkmasınlar? Mahallemizde çok başıboş köpek var. Yetkililerden bu konuda çalışma yapmalarını bekliyoruz." diye konuştu.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da yolcu otobüsü devrildi: 5 ölü https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-yolcu-otobusu-devrildi-5-olu-8304/

Yeni Diyarbakır firmasına ait sürücüsünün kimliği henüz belirlenemeyen 34 FMS 652 plakalı şehirlerarası yolcu otobüsü, Diyarbakır Silvan kara yolunun 65. kilometresinde kontrolden çıkarak devrildi.

Kazanın bildirilmesi üzerine bölgeye çok sayıda 112 Acil Sağlık, itfaiye, UMKE, AFAD ve jandarma ekipleri sevk edildi.

Kazada, 5 kişi hayatını yaşamını yitirdi, 22 kişi yaralandı.

Yaralılar, kentteki hastanelere kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tırla çarpışan ambulanstaki hasta çocuk hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı https://gazetebirlik.com/haber/tirla-carpisan-ambulanstaki-hasta-cocuk-hayatini-kaybetti-5-kisi-yaralandi-4730/

Diyarbakır-Bingöl-Batman yol ayrımında, Silvan Devlet Hastanesi'nden Diyarbakır'a sevki yapılan 6 yaşındaki hasta Cennet C'yi (6) taşıyan 21 BC 262 plakalı ambulans Murat M. idaresindeki 16 LD 047 plakalı tırla çarpıştı.

Çarpışmanın etkisiyle savrulan ambulans takla atarak devrildi, tır da yön levhasına çarparak durabildi.

Kazada, hasta Cennet C. ve yakını Bilal C. ile sağlık çalışanları Mekiye A, Mehmet B, Mervan Ö. ve Yunus A. yaralandı.

Yaralılar bölgeye sevk edilen 112 Acil Servis ekiplerince Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı.

Yaralılardan 6 yaşındaki Cennet C, müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Kaza nedeniyle kara yolunda ulaşım kontrollü sağlanıyor.

Öte yandan olay anı bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı.

Kayıtlarda, Bingöl istikametinden gelen tırın, Batman yönünden gelen ambulansla çarpıştığı, ambulansın takla atarak devrildiği görülüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır annesi, terörün pençesinden kurtardığı evladına nişan yaptı https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakir-annesi-terorun-pencesinden-kurtardigi-evladina-nisan-yapti-4373/

HDP il binası önünde 3 Eylül 2019'da oturma eylemi başlatan 3 anneden biri olan Biçer, eşi Rauf Biçer ile aylar süren mücadeleleri sonucu güvenlik güçlerine teslim olduktan sonra 29 Temmuz 2021'de kavuştuğu oğlu için bir düğün salonunda nişan yaptı.

Törende, askerlik görevini tamamlayan Mustafa Biçer, Şevin Gençer ile nişanlandı.

Anne Biçer, AA muhabirine, 3 yıl önce HDP İl Başkanlığı binası önünde oturma eylemine başladığında evladını "HDP ve PKK'dan söke söke alacağını" ifade ettiğini anımsattı.

"Rabbime şükürler olsun evladımı söke söke aldım. Rabbim bana oğlumun askerliğini görmeyi nasip ettiği gibi bugün de mürüvvetini görmeyi nasip etti. Çocuğumu evlendiriyorum." diyen Biçer, diğer çocuklar için de mücadelelerinin süreceğini söyledi.

Biçer, şöyle konuştu:

"Rabbim devletimizden razı olsun. Bu zafer Türkiye Cumhuriyeti'nin zaferiydi, hep birlikte kazandık. Dağdaki tüm çocuklara çağrımdır, çocuklarım, evlatlarım gelin bir hiç uğruna ölmeyin, mürüvvetinizi görelim. Vatanınıza, bayrağınıza sadık olun. Devletim çok güçlüydü arkamda durdu, bana destek verdi. Evladımı dağdan indirmem için bana verdiği güçle ben de feryadımı evladıma duyurarak çocuğumu dağdan indirmeyi başardım. Rabbim tüm anne ve babalara bu zaferi nasip etsin."

Baba Rauf Biçer de evlatlarına kavuşmak için mücadele verdiklerini ve bunu başardıklarını belirtti.

Bütün anne ve babaların evlatlarına sahip çıkmasını ve evlatlarını dağdan indirmek için mücadele etmesi gerektiğini dile getiren Biçer, "İnşallah Diyarbakır anneleri ve babaları zafere ulaşacak. Büyük bir mutluluk yaşıyoruz. Evladımı aldım, şu anda mürüvvetini görüyorum, düğününü yapıyorum. İnşallah bütün evlatlarımızı dağdan indirip düğünlerini yapıp bu sevinçleri yaşayacağız." ifadelerini kullandı.

"İyi ki bugünleri gördük"

Merasime katılan Diyarbakır annelerinden Mevlüde Üçdağ da oğlu Mustafa'yı evlendiren Biçer'i bu mutlu gününde yalnız bırakmak istemediklerini dile getirdi.

HDP İl Başkanlığı binası önünde oturan aileler olarak iyi ve kötü günde hep beraber olacaklarını ifade ettiklerini aktaran Üçdağ, "Mustafa da bizim bir oğlumuz, iyi ki döndü, iyi ki bugünleri gördük. Çok mutluyuz. Oğlum beni duyuyorsan gel, senin de düğününü yapalım. Senin de mürüvvetini görmek istiyorum. Senin evini kurmak, sana damatlık giydirmek istiyorum." dedi.

Törene, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat ve HDP İl Başkanlığı binası önünde evlat nöbeti tutan bazı aileler de katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da şarampole devrilen yolcu otobüsündeki 33 kişi yaralandı https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-sarampole-devrilen-yolcu-otobusundeki-33-kisi-yaralandi-7427/

Diyarbakır Bismil kara yolu Yuvacık köyü mevkiinde Yusuf İ. yönetimindeki 16 ASR 703 plakalı yolcu otobüsü kontrolden çıkarak şarampole devrildi.

Kaza yerine polis, jandarma, sağlık, AFAD ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Ekipler, bazıları otobüste sıkışan yolcuları araçtan çıkardı.

Olayda yaralanan 33 kişi, 112 Acil Sağlık ekiplerince kentteki hastanelere kaldırıldı.

Yaralıların genel sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Bu arada, kaza anı bölgedeki güvenlik kamerasına yansıdı. Kayıtlarda, bölünmüş yolun diğer tarafındaki bir kamyonetin refüjü kullanarak karşı yola geçmesi, yola çıkan kamyonete çarpmamak için manevra yapan otobüsün şarampole devrilmesi görülüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da milli maçın oynanacağı stadyumun çevre düzenlemesi tamamlandı https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-milli-macin-oynanacagi-stadyumun-cevre-duzenlemesi-tamamlandi-4317/

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Türkiye-İskoçya Futbol Milli takımları arasında oynanacak özel karşılaşma öncesinde 33 bin izleyici kapasiteli Diyarbakır Stadyumu ve bağlantı yollarında başlatılan çevre düzenleme ile bitkilendirme çalışmaları tamamlanarak alana estetik bir görünüm kazandırıldı.

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, çevre düzenleme ve bitkilendirme çalışmaları kapsamında 45 bin metrekare alana sahip Diyarbakır Stadyumu'nun etrafını tamamen yabani otlardan arındırdı.

Yapılan temizlik çalışmalarından sonra stadyum çevresinde ihtiyaç duyulan bölümlere, toprak takviyesi yapıldı ve tesviye işlemi gerçekleştirildi.

Sulama tesisatlarının da elden geçirildiği altyapı çalışmalarının ardından alanın bitkilendirmeye müsait hale gelmesinden sonra ekipler, stadyum çevresi ile bağlantı yollarına farklı tür ve renklerde 50 bin kışlık mevsimlik çiçeği toprakla buluşturdu.

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ekipleri, çevre düzenleme çalışmalarında belirlenen alanlara estetik bir görünüm kazandırmak için 100 top mazı, 15 mavi selvi ve 10 İran çamı dikti.

Ekipler ayrıca gerçekleştirdikleri peyzaj düzenleme çalışmasıyla Fırat Bulvarı Diyarbakır Stadyumu Kavşağı'nın, futbol sahası görünümüne kavuşmasını sağladı.

Çevre düzenleme çalışmalarında toprak takviyesi yapılarak hazır hale getirilen bölümlere 1000 metrekare rulo çim serildi ve 11 bin metrekare alana da çim tohumu serpildi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da milli maç için hazırlıklar sürüyor https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-milli-mac-icin-hazirliklar-suruyor-3295/

A Milli Takım seviyesinde ilk kez bir maça ev sahipliği yapacak Diyarbakır'da, Türkiye-İskoçya karşılaşması öncesi hummalı bir çalışma yürütülüyor. Stadyumun bulunduğu merkez Kayapınar ilçesinin Gençlik Spor Müdürü Mehmet Veysi Koyun yaptığı açıklamada, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Yatırım Koordinasyon Başkanlığı ve Türkiye Futbol Federasyon Bölge Müdürlüğüyle koordineli bir şekilde Diyarbakır Stadyumu'nda hazırlıklar yapıldığını anlattı.

Çalışmalarda sona doğru geldiğini belirten Koyun, şöyle dedi:

"Stadyumda 9 bin 500 kırılmış koltuk vardı. Bunların tamiratlarını yaptık. Dış peyzaj çalışmalarını da yaptık. Yine stadyumda UEFA normlarına göre belirlenmiş olan eksiklikleri giderdik. Çim zemininde sorun vardı, uluslararası normlara göre çim tohumunu tedarik edip sahamıza serpmesini yaptık. Sahamız bugün futbol oynamaya hazır. Statta bulunan levhalarımızı Türkçe-İngilizce olarak düzenledik. Diyarbakır Stadyumuna gelecek bir kişi maç günü en ufak bir sorun yaşamadan yönlendirme tabelalarıyla stadyumda belirlenen bilet yerlerine oturmuş olacak."

Maç günü bin 500 İskoçyalı taraftarı misafir edeceklerini aktaran Koyun, şu ana kadar İskoçya taraftarlarından bin 100 kişilik talep geldiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Misafirlerimizi güzel bir şekilde burada ağırlamak istiyoruz. Kente bir enerji geldi. Diyarbakır tarihte böyle bir organizasyonu ilk kez yapıyor. Bunun kentte güzel bir ivme kazandırdığını görüyoruz. Diyarbakır başta olmak üzere bölgedeki bütün sporseverleri maç günü Diyarbakır Stadyumu'nda Milli Takımı'mızı desteklemeye davet ediyorum."

"Otel doluluk oranlarımız yüzde 90 seviyelerinin üstünde"
Diyarbakır Otelciler ve Turizm Derneği Başkanı Veysi Kaya da kente 34 turizm işletme belgeli otel bulunduğunu söyledi.

Misafirhane ve kamuya ait tesislerle kentin günlük 7 bin kişiyi ağırlama potansiyeline sahip olduğunu dile getiren Kaya, şunları kaydetti:

"Sur Kültür Yolu Festivali ile beraber yukarı doğru ivme yakalandığını söylemek mümkündür. Bunun yanı sıra A Milli Takım hazırlık maçı kentte güzel bir hava yaratmış. Böyle bir maça ev sahibi yapmanın mutluluğu içerisindeyiz. Otel doluluk oranlarımız yüzde 90 seviyelerinin üstüne çıkmakla beraber bu maç için şehre 600 ile 1000 kişi arası İskoçya taraftarın geldiğini söyleyebiliriz. Yerli turistlerinde maça ilgisi büyük."

Esnaf Mürsel Yürekli de Diyarbakır'ın ilk defa böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmasının mutluluk verici olduğunu ifade etti. Bu tür organizasyonların esnafa da olumlu yansıdığını kaydeden Yürekli, ''İnşallah bu maçların devamı olur." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Öğretmenler "Masalcı Nine" ve "Muciddin" karakterleriyle köylerde çocuklarla buluşuyor https://gazetebirlik.com/haber/ogretmenler-masalci-nine-ve-muciddin-karakterleriyle-koylerde-cocuklarla-bulusuyor-6999/

İl Milli Eğitim Müdürlüğünce kent merkezi ve kırsaldaki çocuklar arasında fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla "Kitap Diyarbakır Projesi" hayata geçirildi.

Proje kapsamında sınıf öğretmeni Nursel Gündüzalp Gülsever "Masalcı Nine", fen bilgisi öğretmeni Recep Gün de "Muciddin" karakteriyle köyleri geziyor.

Öğretmen Gülsever, köylerde etrafını çevreleyen çocukların hayal dünyasını zenginleştirmek için müzik öğretmeni Hakan Özkoçak'ın çaldığı kanun eşliğinde masallar anlatıyor. Öğretmen Gün de çocuklara bilimi sevdirmek amacıyla çeşitli deneyler yapıyor.

Proje kapsamında kent merkezinden yola çıkan ekip, şehrin en uzak ilçelerinden Çüngüş'ün dağlık ve virajlı yollarını aşarak Akbaşak köyünde sıralı halde yamaçlara kurulu taş evlerin toprak damlarında çocuklarla buluştu.

Masalların anlatıldığı, deneylerin yapıldığı etkinliğin ardından çocuklarla çeşitli oyunlar oynandı, şarkılar söylendi ve onlara çeşitli hediyeler verildi. Etkinlik sayesinde çocuklar keyifli bir gün yaşadı.

"Çocuklar çok hevesli ve heyecanlı"
Proje Koordinatörü de olan Nursel Gündüzalp Gülsever, AA muhabirine, projenin yaklaşık 1 ay önce başladığını söyledi. Bu kapsamda 8 ilçeye bağlı 16 köy okulunda etkinlik yaptıklarını bildiren Gülsever, yıl sonuna kadar da tüm köy okullarına gitmeyi hedeflediklerini belirtti.

Köylerde öğrencilerle buluştuklarını, daha çok toplumsal değerleri ele alarak çocuklara masallar anlattıklarını dile getiren Gülsever, fen deneyleriyle de çocukların eğlenmeleri ve öğrenmelerini sağladıklarını kaydetti.

Müzik öğretmeninin çocuklara kanun çalgısını tanıttığını ifade eden Gülsever, şöyle konuştu:

"Öğrencilerimizin bu etkinliğe katılması beni inanılmaz mutlu ediyor. Bu onların hayatında bir anı ve tecrübe olarak kalacak. Görmedikleri şeyleri görüyorlar. Onların hayatına dokunuyoruz. Bizim için de büyük bir tecrübe ve anı oldu. Akbaşak köyüne de zorlu bir yolculukla geldik. Yollar uçurum, sapa ve virajlıydı, korkmadık değil. Köye gelip manzarayı gördüğümüzde içimizi inanılmaz bir mutluluk kapladı. Özellikle öğrencimizin gözündeki sevinci, neşeyi gördüğümüze bütün yorgunluk ve endişe bir kenarda kaldı. Çocuklar eğitim almak için çok hevesli ve heyecanlı."

"Çok mutlu oldum"
Köy okulunda ana sınıfı öğretmeni Fatma Selek de çocukların etkinlikle renkli bir gün yaşadığını dile getirerek, "Çocuklar ve bizim için çok eğlenceli bir gün oldu." dedi.

4. sınıf öğrencisi Melike Susam ise etkinlik sayesinde çok güzel bir gün geçirdiğini, masalları çok beğendiğini söyledi.

Yapılan deneylerin çok hoşuna gittiğini belirten Susam, "Deneylerde yeşil köpükler çıktı. Eğlendik. Çok mutlu oldum." diye konuştu.

Öğrencilerden Esra Kaya, masal ekibini görünce sevinç ve şaşkınlık yaşadığını anlatarak, "Öğretmenimiz masal anlattı, biz dinledik. Çok güzeldi. Deney yaptık ve mikroskoptan baktık." ifadelerini kullandı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Adalet Bakanı Bozdağ Diyarbakır Cezaevi anahtarını Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'a teslim etti https://gazetebirlik.com/haber/adalet-bakani-bozdag-diyarbakir-cezaevi-anahtarini-kultur-ve-turizm-bakani-ersoya-teslim-etti-2663/

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır programına eşlik eden Bozdağ ile Ersoy, toplu açılış töreni öncesinde Diyarbakır Cezaevi'nde incelemelerde bulundu.

Bakan Bozdağ, burada yaptığı açıklamada, cezaevinde yaşanan olayların Türk demokrasi tarihine geçen kara bir leke olduğunu belirtti.

Diyarbakır Cezaevi'nin kapısına kilit vurarak kötü hatıralarla, hak ihlalleriyle anılan bir mekanı kapattıklarını ifade eden Bozdağ, "Geçmişten ders alan ve geleceğe daha iyi hazırlanan bir Türkiye için burası bilim, kültür ve bir ibret ve iyilik merkezi olarak Diyarbakırlılar başta olmak üzere aziz milletimize hizmet edecektir." diye konuştu.

Bozdağ, Diyarbakır Cezaevi'nin de kapatılmasıyla Türkiye'de kötü muamele ve işkence gibi olaylarla anılan cezaevi kalmadığını söyledi.

Türkiye'de geçmişte kötü hatıraların ve hak ihlallerinin merkezi olmuş yerlerden birinin daha kapısına kilit vurmanın şeref ve onurunu yaşadıklarını anlatan Bozdağ, şunları söyledi:

"Bildiğiniz gibi daha önce Yassıada mahkemelerinin yapıldığı ve ülkemizin seçilmiş başbakanı ve bakanlarının idamına giden süreçlerin ve onların cezaevi dönemlerinin yaşandığı o büyük cinayete ilişkin hadiselerin bulunduğu alanı da biz Demokrasi ve Özgürlükler Adası yaptık ve oranın da kapısına hem kilit vurduk hem büyük bir anı merkezi, hatıra merkezi ve demokrasi tarihimiz, özgürlükler bakımından da önemli bir mekan haline getirdik. Daha önce yine Ulucanlar Cezaevi de aynen Diyarbakır Cezaevi'miz gibi kötü hatıraları ve hak ihlalleri ile anılan bir yerdi. Oranın da kapısına kilit vurduk. Daha sonra orayı da anı müze haline getirdik."

"İnsan hakları ve demokrasi alanında önemli adımlar attık"
Bozdağ, Türkiye'de son 20 yılda hukukun üstünlüğü, insan hakları ve demokratikleşme yönünde pek çok tarihi adıma imza attıklarını, yeni dönemde de bu alanlarda önemli reformları sürdüreceklerini kaydetti.

Kötü muamele ve işkenceyle anılan cezaevlerinin kapılarına kilit vurulması ve buraların anı merkezi haline getirilmesi hususunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür eden Bozdağ, "Sayın Cumhurbaşkanı'mıza bu bütün değişiklikleri ortaya koyma iradesi ve kararlılığından dolayı şükranlarımı sunuyorum. Gerek Yassıada'nın, Demokrasi ve Özgürlükler Adası olması, gerekse diğer adımların atılması, gerekse bugün burada hak ihlalleri ve kötü uygulamalarıyla anılan Diyarbakır Cezaevi'nin kapısına kilit vurulması Sayın Cumhurbaşkanı'mızın iradesiyle olmuştur. Şahsım ve aziz milletimiz adına, Diyarbakırlılar adına bende Sayın Cumhurbaşkanı'mıza şükranlarımı sunuyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Diyarbakır Cezaevi'ndeki incelemesinin ardından kapıyı kilitleyen Bakan Bozdağ, anahtarı Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'a teslim etti.

Cezaevinin kapısına kilit vuran bir adalet bakanı olmanın şerefinin kendisine yeteceğini anlatan Bozdağ, "Bundan sonra daha güzel anılmasını sağlayacak değerli Kültür ve Turizm Bakanı'mızdır. Ben anahtarı da kendisine emanet ettim. Artık bu anahtar cezaevi müdürlerinin, infaz koruma memurlarının eliyle değil, anı müzesi sahiplerinin, kültür elçilerinin, iyilikle yarışanların elinde olacaktır. Ben Sayın Bakan'ımıza büyük bir onurla böyle bir kapıya kilit vurmanın heyecan ve şerefiyle anahtarı teslim ettim. Bundan sonra söz de icraat de onun." şeklinde konuştu.

"Halkla bütünleşen bir merkez olacak"
Bakan Bozdağ'dan cezaevi anahtarını teslim alan Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy da geçmişte yaşanan hatalardan ders alınması gerektiğini vurguladı.

Cezaevini kültür ve bilim yuvası haline getirecek bakanlık olmaktan şeref duyduklarını aktaran Ersoy, şunları kaydetti:

"Geçmişteki yanlışlarımızdan, hatalarımızdan ders çıkarmalıyız ve gelecekte bunları tekrarlamamak için de hatırlamamız gerekiyor. O yüzden burası yeniden planlanırken aslında anı-müze olarak planlanacak ama cazibe noktası haline gelmesi için kültürel etkinliklerle, kültürel noktalarla da canlandırılacak. Başta Diyarbakır olmak üzere vatandaşların birçok sebepten dolayı burayı düzenli ziyaret etmeleri ve her ziyarette geçmişte yapılan yanlışları görüp ders çıkarmaları esas alınıyor. Eskiden girilmesi yasak olan, girilmesi çok zor olan girdikten sonra da çıkması çok zor olan bir yerdi. Şimdi girilmesi de çıkması da kolay olan halkla bütünleşen bir merkez haline gelecek. Çok önemli bir adım atıyor Sayın Cumhurbaşkanı'mız. Sayın Bakan'ın da belirtiği gibi Bakan'ım cezaevi kapatan bir bakan olma onurunu yaşıyor. Biz de cezaevini bir bilim yuvası, kültür yuvası haline getiren bir bakanlık olma şerefini yaşayacağız inşallah."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Diyarbakır Cezaevi bugün itibarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığımıza devredildi" https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakir-cezaevi-bugun-itibariyla-kultur-ve-turizm-bakanligimiza-devredildi-3913/

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstasyon Meydanı'nda düzenlenen "Diyarbakır Çevre Yolu, TOKİ 1525 Konut, 17 İşyeri, 1 Camii ve Büyükşehir Yatırımları ile Yapımı Tamamlanan Diğer Projelerin Toplu Açılış Töreni"nde konuştu.

Alandaki ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, bugüne kadar Diyarbakır'ı böyle görmediğini, bugün Diyarbakır'ın bir başka olduğunu söyledi.

Alandaki pankartları okuyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Güzel de bir pankart asmışlar. Ne diyor? 'Reis paradan 6 sıfırı sen attın 2023'te altı sıfırı da biz atacağız.' Maşallah. Diyarbakır'ı özlemişiz. Coşkunuzdan anladığım kadarıyla Diyarbakır da bizi özlemiş." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır'a 15 Ekim'de geleceğini ancak Amasra'da kömür madenindeki patlama nedeniyle programını ertelemek zorunda kaldığını söyleyen Erdoğan, şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bütün şehitlerin aileleri bize emanettir. O emanete de sonuna kadar sahip çıkacağız. Hiçbirinin mağduriyetine izin vermeyeceğiz. Başlatılan araştırma ve incelemelerin ardından olayda kusuru olanlar tespit edilirse onlarla ilgili de her türlü işlemi yapacağız." diye konuştu.

"Gönül birlikteliğimizden vazgeçmeyiz"
Alana asılan, "Diyarbakır etrafında bağlar var, altılı masa size buradan mesaj var. Sahiplerinize fırsat vermeyeceğiz, Kürtleri masanıza meze etmeyeceğiz." pankartını da okuyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Yıllardır ne diyoruz? Türk'üyle Kürt'üyle Laz'ıyla Çerkez'iyle Gürcü'süyle Abaza'sıyla ne diyoruz, yaratılanı yaratandan ötürü severiz. Ayrım yok. Öyleyse hep beraber bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep beraber Türkiye olacağız. Bizi bölenlere de fırsat vermeyeceğiz. Biliyorsunuz bir dönem kucaklaşmamızı engellemek için her yolu denediler ama bilmiyorlardı ki kalpten kalbe giden, görülmeyen yollar vardır. Biz, 'Gerekirse serden, gerekirse yardan, gerekirse candan geçeriz ama Diyarbakırlı kardeşlerimizle gönül birlikteliğimizden vazgeçmeyiz.' dedik ve yolumuzdan asla dönmedik. Diyarbakır'ın sembol olduğu koskoca bir coğrafyayı, ideolojik hezeyanların mezesi haline getirmek isteyenlere meydanı bırakmadık. Avrupa'dan, Amerika'dan beslenen zehirli köklerini coğrafyamızın kalbine bir bıçak gibi saplamaya çalışanlara eyvallah etmedik. Diyarbakır annelerini, Batı'nın şempanzelerine bırakmadık. Nerede bu batının insan hakları savunucuları? Nerede bunlar? Bir kere gelip de Diyarbakır annelerini, evlatları Kandil'e kaçırılan Diyarbakır annelerini gelip ziyaret ettiler mi? Gördüler mi? Niye? Onların insan hakları savunuculuğuyla alakası yok. Onlar sadece sahne artisti. Benim Diyarbakır annesi kardeşlerim bunlara prim vermediler, dik durdular, eğilmediler ve peyderpey evlatları da dönüp geldi. Milletimizle aramıza fitne sokmak için her yolu deneyenlerin, her şeyi istismar edenlerin kirli yüzlerini tek tek ortaya çıkardık."

"Diyarbakır'ın rengi terör değildir"
Bir kez daha Diyarbakırlılarla kucaklaştıklarını, yaşanan coşku ve heyecanın çok farklı olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yatırım bedeli 5 milyar 125 milyon lirayı geçen 140 kalem eserin açılışını yapacaklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sur Kültür Yolu Festivali'nin, tüm programlarıyla çok hareketli, coşkulu, heyecanlı geçtiğini, Diyarbakır'a yakışır görüntülerle tamamlandığını bildiğini de belirterek, şunları kaydetti:

"Buradan tüm dünya ile tüm Türkiye ile altını çizerek paylaşmak istiyorum, Diyarbakır'ın rengi terör değildir, başarıyla tamamlanan Sur Kültür Yolu Festivali'dir. Diyarbakır'ın rengi, baskı, zulüm, acı değildir, bugün yenilerinin açılışlarını yaptığımız, üreten, istihdam eden fabrikalardır. Diyarbakır'ın rengi, PKK'nın istismarı veya HDP'nin sapkınlığı değildir, bugün sizlerle birlikte sergilediğimiz işte bu kardeşliktir, muhabbettir, birliktir, beraberliktir. Diyarbakır'ın rengi, bu şehrin halkını neredeyse zincirli kölesi gibi gören terör ve siyaset baronları değildir. Kökenine, inancına, kültürüne, medeniyetine sahip çıkan asil insanlardır."

Kuran-ı Kerim'de isimleri zikredilen Hazreti Elyasa ve Zülkifl peygamberler ile nice nebilerin, sahabilerin, gönül sultanlarının şehri Diyarbakır'ı köklerinden koparmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini belirten Erdoğan, maziden atiye köprü kurarken, zamanın ruhunu da es geçmediklerini ifade etti. Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bunun için diyorum ki Diyarbakır gel, her güzelliği içinde barındıran rengine birlikte sahip çıkalım. Gel, binlerce yıllık geçmişindeki zenginliklere beraberce sahip çıkalım. Gel, ülkemizin aydınlık geleceğine 85 milyonla hep birlikte yürüyelim. Gel, insanlık tarihi kadar eski olan bu bölgenin kadim şehirleri Şam'ın, Bağdat'ın, Kudüs'ün boynu bükülürken, ülkenin diğer 80 vilayetiyle beraber senin de yıldızını yükseltelim. Çünkü sen, bu ülkenin, bu milletin göz bebeğisin. Çünkü sen koskoca bir medeniyetin sembol şehrisin. Çünkü sen, büyük ve güçlü Türkiye hedefimizin en önemli lokomotiflerinden birisin. Çünkü sen, Cumhuriyet'in Diyarbakır'ı, Osmanlı'nın Diyar-ı Bekr'i, Selçuklu'nun Amid'isin. Çünkü sen, Dicle'nin en nazlı kuzusu, Mezopotamya'nın en kıymetli hazinesisin. İşte bunun için diyoruz ki Ahmedi Hani de Ahmedi Cezeri de Faki Teyran da Diyarbakır'ındır. Ali Emiri de Ziya Gökalp de Süleyman Nazif de Cahit Sıtkı Tarancı da Sezai Karakoç da Diyarbakır'ındır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski-yeni her eseriyle, tabiat harikası her güzelliğiyle, ecdadın emaneti her bir değeriyle, her bir insanıyla Diyarbakır'ı gönülden sevdiklerini dile getirerek, "Hazreti Ömer'in fethinden beri, 1383 yıldır her şeyiyle bizim olan, bizim medeniyetimizin şehri olan Diyarbakır'a göz diken iflah etmez. Göz dikenin, iflah olmayacağı açıktır." diye konuştu.

"Hesabını, Diyarbakırlı kardeşlerim soracak"
"Şu Diyarbakır Surları'nın, Dicle Nehri'nin, ecdad yadigarı mezar taşlarının, Diyarbakır sokaklarının dili olsa da konuşsa." diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Konuşsa da bir yandan mirasçısı olduğumuz medeniyetin ihtişamını anlatsa. Diğer yandan daha düne kadar bu coğrafyanın tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, sanayisiyle, ticaretiyle, en önemlisi insanıyla en seçkin şehri olan Diyarbakır'ın kolunu, kanadını kıranların ihanetini anlatsa. Ağızlarından 'demokratik siyaset' lafını eksik etmeyenlerin, nasıl emperyalistlerin kucağından hiç inmediğini anlatsa. Her nutuklarını 'hak, hukuk, özgürlük' lafıyla bitirenlerin, nasıl baskının, zulmün, kan emiciliğin dibine vurduklarını anlatsa. Sürekli 'Kürt' lafı ederek, Kürtleri sömürenlerin, sizlerin evlatlarının kanı ve canı üzerinden kendilerine ultra lüks hayat kuranların riyakarlıklarını anlatsa. Bunların adı Kürt, kendilerinin Kürtlükle alakası yok. Kürt kardeşlerime en büyük zulmü yapan bunlar. Kandil'e benim Kürt kardeşlerimin çocuklarını kaçıranlar bunlar değil mi? Onlara oralarda zulüm edenler bunlar değil mi? Her türlü tacizi yapan bunlar değil mi? Öyleyle işte 7 ay var. 7 ay sonra yapılacak seçimlerde bunlara bütün bunların hesabını sormaya var mıyız?"

"Yasin Börü evladımızı Diyarbakır Caddesi'nde şehit eden alçaklar bunlar değil mi?" diye soran Erdoğan, "İşte bunun hesabını Diyarbakırlı kardeşlerim Allah'ın izniyle soracaklar." dedi.

"Bunların oyununa gelmeyeceğiz"
Erdoğan, bugün bir kez daha her gecenin bir sabahı olduğu gibi, Diyarbakır'ın yaşadığı karanlık günlerin de geride kaldığını gördüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:

"Şu anda Edirne Cezaevi'nde olan zatın Kürtlükle alakası var mı? Yok, bu adam Kürt değil. Ama Kürt kardeşlerimi ne yapıyor? Sömürüyor. Bunun hesabını benim Kürt kardeşlerim sormayacak mı? Soracak. Şu anda bir tane eş başkanları var, Kürt mü? Değil. Ama o da yine aynı şekilde ne yapıyor? Benim Kürt kardeşlerimi sömürüyor. Bunların oyununa gelmeyeceğiz. Bunların hesabını ben inanıyorum ki benim Diyarbakırlı kardeşlerim soracaklar. Diyarbakır altyapısıyla, ekonomisiyle, kültürüyle, sanatıyla yüzünü geleceğe dönmüş, güven ve huzur içinde kararlı adımlarla yoluna devam etmektedir. Allah bir daha bu ülkeye de Diyarbakır'a da o kötü, o acı, o kanlı günleri göstermesin diyorum.

Hamdolsun artık Diyarbakır huzurun şehridir. Sizlerin burada güvenle yaşayabilmeniz için sadece Diyarbakır'ın huzurlu olması yetmez, Irak'ıyla, Suriye'siyle tüm bölgenin huzurlu olması gerekiyor. Biz, ülkemizi doğu sınırlarından güney sınırlarına, batı sınırlarından kuzey sınırlarına ve ötesindeki etki coğrafyalarımıza kadar dört bir yanıyla bir huzur adası yapmak için çalışıyoruz. Allah'ın izniyle bunu gerçekleştirmemize ne terör örgütleri ne de onların iplerini ellerinde tutan emperyalist zorbalar engel olamayacaklar."

Türkiye'yi güvenliğiyle, huzuruyla, refahıyla, işiyle, aşıyla, küresel krizler karşısındaki direnciyle, vizyonuyla, her şeyiyle büyüttüklerini vurgulayan Erdoğan, büyüyen Türkiye'nin her bir ferdinin bu güzel iklimde geleceğine güvenle bakma imkanına kavuştuğunu söyledi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
SUR KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ HALKIN YOĞUN İLGİSİYLE BAŞLADI https://gazetebirlik.com/haber/sur-kultur-yolu-festivali-halkin-yogun-ilgisiyle-basladi-864/

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Sur Kültür Yolu Festivali, 8 Ekim’de başladı. Festival kapsamında Dağ Kapı Meydanı’nda sahne alan sanatçılar Yavuz Bingöl ve Oğuzhan Koç’un konserlerine ilgi büyüktü. Sevilen pop müzik sanatçısı Oğuzhan Koç konserini 50.000 kişi izlerken Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın 13 yıl aradan sonra Diyarbakır’da verdiği konser için biletler günler öncesinde tükendi.

Diyarbakır’ın kültürel mirasını taçlandırmak için Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında düzenlenen Sur Kültür Yolu Festivali 16 Ekim’e kadar 2.000’den fazla sanatçının katılımıyla 600’den fazla etkinliğe ev sahipliği yapacak.

Şehrin tarihi ve önemli mekanlarına yayılan festivale ilk iki gününde on binlerce kişi katıldı. Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında Diyarbakır’da bu sene ilk kez düzenlenen Sur Kültür Yolu Festivali’nin açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımlarıyla gerçekleştirildi. Mehmet Nuri Ersoy festivalin ilk gününde birçok serginin açılışını yaparken, çok sayıda etkinliğe de katıldı. Sur Kültür Yolu Festivali’nin açılışına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Dermircan, Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Oya Eronat ve    Dr. Mehdi Eker’in yanı sıra çok sayıda davetli de katılım gösterdi.

Festivalin ilk günü gerçekleşen etkinliklere on binlerce kişi katıldı. İlk günün akşamında Dağ Kapı Meydanı’nda düzenlenen Yavuz Bingöl&Bedri Ayseli konserine 15.000 kişi katılırken, Diyarbakırlıların yoğun ilgi gösterdiği bir diğer etkinlik olan Nihat Hatipoğlu ile söyleşi ve ilahi dinletisini Hz. Süleyman Cami Meydanı’na gelen yaklaşık 10.000 kişi büyük bir ilgiyle izledi. Kurşunlu Camii Meydanı Sahnesi’nde Diyar-ı Nebi etkinlikleri kapsamında gerçekleşen Kürtçe/Türkçe Mevlid’i 4.000 üzerinde kişi izlerken gün boyunca yine Kurşunlu Camii Meydanı’nda gerçekleşen çocuklara yönelik etkinlikleri ise yaklaşık 9.000 kişi takip etti. Bu arada Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde Yılmaz Erdoğan tarafından gerçekleştirilen Münaşaka isimli oyuna ise yaklaşık 2.000 kişi katıldı.

Festivalin ikinci gününde Kurşunlu Cami Meydanı Sahnesi’nde gerçekleşen etkinliklere 5.000 kişi, yine aynı alanda başka bir noktada düzenlenen çocuk etkinlik alanında gerçekleşen aktivitelere ise yaklaşık 15.000 bin kişi katılırken, Yenikapı Caddesi üzerinde düzenlenen sokak sahneleri, sergiler ve gastronomi etkinliklerine ise 10.000’den fazla  kişi ilgi gösterdi. Ressam Devrim Erbil’in Sergisi’ne de ev sahipliği yapan Keçi Burcu’nda gün boyu gerçekleşen Gökyüzü Gözlem Etkinliği ve açık hava sinema gösterimlerine de yine yaklaşık 14.000 kişi katıldı. Sur’da diğer noktalarda gerçekleşen etkinlikler de yine binlerce sanatseverin ilgisiyle karşılaştı.

Oğuzhan Koç konserini 50.000 kişi izledi

Pop müziğin sevilen isimlerinden Oğuzhan Koç festivalin ikinci gününde Dağ Kapı Meydanı’nda sahne aldı. Diyarbakır’da halkın yoğun ilgisiyle karşılaşan Oğuz Koç, konseri izleyen 50.000 kişiye unutulmaz anlar yaşattı.

CSO 13 yıldan sonra Diyarbakır’a geldi

Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında 13 yıldan sonra tekrar Diyarbakır’a gelen Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası rengarenk bir repertuvarla dinleyecilerin karşısına çıktı. TRT 2’den de canlı olarak yayınlanan konserde şef Cem’i Can Deliorman yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, keman sanatçısı Cihat Aşkın’a eşlik etti. Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde yapılan CSO konserinin yanı sıra gün boyu gerçekleşen, tiyatro ve sinema gösterileri ile söyleşi ve panellere 4.500 kişi katıldı.

Yavuz Bingöl ve Bedri Ayseli Diyarbakır’da Nefes Kesti

Halk müziğinin sevilen sanatçısı Yavuz Bingöl Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda sevenleriyle buluştu. Sarı Gelin’den, Şafak Türküsü’ne kadar halkın sevdiği türkülere 15.000’den fazla kişi eşlik etti. Diyarbakırlı sanatçı Bedri Ayseli ile birlikte sahneye çıkan Yavuz Bingöl konseri hayranlarından tam not aldı.

Diyarbakır’ın her noktası kültür sanat rotası

Sur Kültür Yolu Festivali’nde Dağ Kapı meydanından Keldani Kilisesi’ne Keçi Burcu’ndan İç Kale Açık Hava Sahnesi’ne Kurşunlu Camii’nden Paşa Hamamı’na kadar Diyarbakır’ın her noktası kültür sanat rotası olarak şehirle kucaklaşmaya devam ediyor.

Diyarbakır ve fotoğraf tutkusunu bir arada yaşamak isteyenleri 8 Ekim’de buluşturan Fotomaraton etkinliği 1.000’den fazla kişinin katılımıyla gerçekleşti. Festivalde devlet tiyatroları toplamda 6 oyun 13 temsil ve 2 özel tiyatro da sahneliyor. Balon uçuşlarından Night Glow gösterisine, gökyüzü gözlem etkinliklerinden gastronomi etkinliklerine, çocuk atölyeleri ve özel sahne gösterimlerinden edebiyat buluşmalarına kadar pek çok etkinlik Doğu’nun incisi Diyarbakır’da gerçekleşiyor.

Bu yıl 2. kez düzenlenen Diyarbakır Kısa Film Festivali’nin açılış töreni de Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında olacak ve ödül töreni Eski Cezaevi’nde gerçekleşecek. Suzan Suzi filminin galası 13 Ekim’de yine Sur Kültür Yolu Festivali’nde yapılacak. Dağ Kapı Meydanı açık hava sahnesinde 16 Ekim’e kadar her akşam bir konser düzenlenecek.

Yenikapı Caddesi ve Cemil Paşa Konağı gastronomi buluşmalarının adresi olacak.

Ücretsiz Konserler Dağ Kapı Meydanı Açık Hava Sahnesinde

Zara’dan Murat Dalkılıç’a, Ziynet Sali’den Zeynep Bastık’a Ferat Üngür ve Yüksek Sadakat grubuna kadar pek çok sevilen isim Dağ Kapı Meydanı Açık Hava Sahnesi’nde ücretsiz konserlerle halkla buluşacak.

Heritage Talks ile Diyarbakır’ın tarihine ışık tutuluyor

Diyarbakır’ın kültürel, mimari ve tarihi mirasına dikkat çeken Heritage Talks etkinlikleri kültür rotası Diyarbakır’ın tarihini gözler önüne seriyor. İç Kale Açık Hava Sahnesi Heritage Talks “Diyarbakır Miras Sohbetleri” programının ilk gününde Kazı Başkanları Paneli düzenlendi. Farklı diller, dinler ve kültürleri barındıran Diyarbakır’ın bölge kültürü ve kültürel mirasına yönelik konuşmalarla zenginleştirilen programda ünlü resim sanatçısı İsmail Acar ve Orhan Miroğlu da konuşmacı olarak yer aldı.

Kültürel miras alanında çeşitli arkeolog ve restoratörlerin yanında, somut olmayan kültürel miras alanından da müzik, tiyatro, resim, edebiyat ve birçok sanat dalından isimlere ev sahipliği yapacak olan Heritage Talks “Diyarbakır Miras Sohbetleri” 16 Ekim’e kadar sürecek.

Festival boyunca tüm sergiler ücretsiz görülebilecek

Tüm sanatseverlerin ücretsiz olarak ziyaret edebileceği sergiler 8-16 Ekim tarihleri arasında Diyarbakır’ın farklı lokasyonlarında yer alacak. Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında Refik Anadol ve İsmail Acar’dan Devrim Erbil’e pek çok sanatçının sergisi ücretsiz olarak görülebilecek. Siyah Beyaz Diyarbakır Fotoğraf Sergisi’nden Çağdaş Sanatlar sergisine İtalyan Ressamlar sergisinden Cezeri’den Leonardo Da Vinci’ye sergisine kadar toplamda 17  farklı sergi Sur Kültür Yolu’nda..

Mezapotamya Lezzetleri Diyarbakır Mutfağı’nda..

Gastro Diyarbakır Buluşmaları kapsamında Hasan Paşa Hanı’nda Tarihi Diyarbakır lezzetleriyle kahvaltı yapılırken, ardından gerçekleşen müzik dinletisi de büyük ilgi gördü. Yenikapı Caddesi’nde düzenlenen Mezopotamya Lezzetleri Diyarbakır Mutfağı etkinliği ünlü şeflerle bilinmeyen tarifleri gün yüzüne çıkardı.

Sur Kültür Yolu çocukları da unutmadı!

Sur Kültür Yolu Festivali’nde çocuklar için gökyüzü atölyelerinden çocuk sahne gösterimlerine, interaktif dijital gösterilerden Ahmed Arif Edebiyat Müzesi’ndeki yaratıcı okuma ve yazı atölyelerine kadar pek çok etkinlik ve söyleşi gerçekleştirilecek.

Ahmed Arif Edebiyat Müzesi Kütüphanesi edebiyat buluşmalarının merkezi olacak

Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleşecek Edebiyat Buluşmaları’nın birbirinden farklı etkinliklerinde; Başak Sayan, Elif Gül Aydın, Gökçe Akgül, İbrahim Evirgen, Ömer Erdem, Sadık Yalsızuçanlar, Şiirsel Taş, Tarık Tufan ve Tülin Kozikoğlu gibi alanında başarılı isimler yer alacak.

Dengbej Divanları ile beş bin yıllık gelenek gözler önüne serilecek

Kürt sözlü edebiyatının beş bin yıllık geleneği Dengbêjlik, bu geleneğin taşıyıcıları Dengbêjler ve söyledikleri kilamların konu edildiği etkinliklerle hem yerli hem de yabancı misafirleriyle buluşacak. Velime/Eyvan Gecelerinde Bedri Ayseli, Recep Kaymak, Kadir İpek, İbrahim Evirgen, M. Ali Abakay gibi birçok sanatçı sahne alacak.

Konser ve tiyatrolar Sezai Karakoç Kongre Merkezi’nde..

Yılmaz Erdoğan’ın tek kişilik oyunu münaşaka festivalin ilk gün etkinliklerinden biri oldu. Oyunu yaklaşık 2.000 kişi izledi.

Sur Kültür Yolu Festivali 3 Tenor, Ayşegül Zaim konseri, Kuşların Talebesi – Feqiyè Teyran Müzikali ile devam edecek. Demet Akbağ’ın Aydınlıkevler’i ve Şerbet Hanım’ın Deli Aşkları tiyatro gösterimine kadar pek çok etkinlik, sanatın ve kültürün buluşma noktası Sezai Karakoç Kongre Merkezi’nde olacak.

 

 

 

 

Sur Kültür Yolu Festivali’ndeki etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgi için https://sur.kulturyolufestivalleri.com/’ u ziyaret edebilir, festivaldeki ücretli etkinlik biletlerini https://biletinial.com/ adresinden satın alabilirsiniz.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da toz taşınımı etkili oldu https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-toz-tasinimi-etkili-oldu-532/

Diyarbakır'da toz taşınımı hayatı olumsuz etkiledi.

Kentte, Suriye kaynaklı toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde azalma ve hava kalitesinde düşme yaşandı.

Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, toz taşınımının yarın akşam saatlerine kadar devam etmesi bekleniyor.

Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması, zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması uyarısında bulunuldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Uygarlık tarihine ışık tutan Çayönü'nde sandık tipi 3 yeni mezar daha bulundu https://gazetebirlik.com/haber/uygarlik-tarihine-isik-tutan-cayonunde-sandik-tipi-3-yeni-mezar-daha-bulundu-7173/

Göçebelikten yerleşik yaşantıya, avcılık ve toplayıcılıktan üreticiliğe geçilip tarıma ilk başlanılan yerler arasında bulunan höyük, yaklaşık 10 bin yıl önceye tarihlenmesiyle sadece bölge değil, dünya uygarlık tarihi için de büyük önem taşıyor.

1964 yılında başlatılan, 1991'de güvenlik nedeniyle ara verilen ve 7 yıl önce yeniden başlatılan arkeolojik kazılar, Prof. Dr. Aslı Erim Özdoğan'ın başkanlığındaki ekip tarafından yürütülüyor.

Ulaşılan sandık tipi mezar sayısı 4'e yükseldi
İçinde 400'den fazla bireye ait kemik ve kafatasının depolandığı "Kafataslı Yapı", mozaikli yapı "Terrazo Binası"nın gün ışığına çıkarıldığı höyükte ilki geçen yıl bulunan sandık tipi mezarın bu yıl yenilerine ulaşıldı.

Alanda titizlikle yürütülen kazı çalışmalarında sandık tipi 3 yeni mezar bulundu.

Uzman ekip tarafından mezarlardan en büyüğünün kapağı bugün açıldı. Mezarın toprak dolgusu ile güçlendirildiği görüldü. Mezar içerisindeki cesedin korunması amacıyla yapılan dolgu, antropolog ve arkeologlarca hassasiyetle süpürülerek incelenecek.

Antropologlar inceleyecek
Kazı başkanı Prof. Dr. Özdoğan, gazetecilere, iki farklı zaman dilimine yönelik çalışma yürüttüklerini, bunların çanak çömlekli neolitik ve İlk Tunç Çağı olduğunu belirtti.

Geçen yıl yapılan çalışmalarda milattan önce 3 bininci yıllara ait olan bir yapı ve eklentilerini tespit ettiklerini anlatan Özdoğan, "Bu yapının kuzey devamını bu sene araştırdık. Aynı zamanda geçen yıl bir sandık tipi mezarımız vardı." dedi.

Özdoğan, hiç beklemedikleri bir zamanda geçen yıl bulunan mezarın çok yakınında biri bozulmuş 3 sandık tipi mezara daha ulaştıklarını, antropologların incelemesinin ardından net bulgulara ulaşacaklarını söyledi.

"Mezarın bozulmadan elimize geçmesi antropolojik açıdan önemli. Dışarıdan çok fazla müdahale olmadığı için DNA analizi yapma imkanı veriyor. Bir de içerisindeki buluntulara dışarıdan herhangi bir şekilde müdahale edilmediğini göstermesi açısından önemli. Hem arkeolojik malzemenin hem de antropolojik malzemenin bırakıldığı gibi bugüne ulaştığının bir tür garantisi sandık tipi mezar." açıklamasında bulunan Özdoğan, Çayönü yerleşim alanının Kuzey Mezopotamya için önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğa timleri Diyarbakır'ın zorlu coğrafyasında dronla iz sürecek https://gazetebirlik.com/haber/doga-timleri-diyarbakirin-zorlu-cografyasinda-dronla-iz-surecek-1882/

Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğünün "geliştirme" projeleri kapsamında Doğa Koruma ve Milli Parklar Diyarbakır Şube Müdürlüğü ile Karacadağ Kalkınma Ajansı arasında dronla doğa denetimlerinin güçlendirilmesine yönelik proje imzalandı.

Proje kapsamında orman mühendisi, veteriner ve teknik personelden oluşan 15 kişiye dron eğitimi verildi. Doğa timleri sarp ve zorlu arazilerde fotokapanların yanı sıra kurum tarafından temin edilen dronlarla da iz sürecek.

"Bir gözümüz havada olacak"

Doğa Koruma Milli Parklar Diyarbakır Şube Müdürü Erdal Seven, AA muhabirine, uzun yıllar fotokapanlar sayesinde arazide büyük başarı gösterdiklerini, bundan sonraki aşamada dronların da çalışmalarına güç katacağını söyledi.

Seven, ilk etapta 15 kişiye dron eğitimi verdiklerini ifade ederek, "Flora ve faunanın korunmasında, sarp noktalardaki av korumalarımızda sıkıntılar yaşıyorduk. Bundan sonra bir gözümüz de havada olacak. Dronla bölgemiz daha iyi korunacak." dedi.

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral, kapasite geliştirme çalışmaları kapsamında eğitim programına destek olduklarını anlatarak, Diyarbakır'ın doğal özelliklerini büyük ölçüde korumuş, doğal ve yaban hayatı çok zengin bir kent olduğunu belirtti.

Maral, projeyle yaban hayatının ve tehlike altında olan türlerin tespit edilip, korunacağına inandıklarını dile getirerek, bu projenin çarpan etkisiyle yeni çalışmaları da beraberinde getireceğini düşündüklerini kaydetti.

"Ulaşım koşullarının zor olduğu yerlerde bize avantaj sağlayacak"

Dron eğitimi alan orman mühendisi Ömer Kaya da gelişen teknolojinin doğa koruma çalışmalarına katkı sunacağını ifade etti.

Kaçak avcılıkla mücadelede dronların büyük faydasını göreceklerine inandıklarını belirten Kaya, "Dron flora ve faunanın görüntülenmesinde bize fayda sağlayacak. Gidemediğimiz bölgelerde bu dronlar doğadaki gözümüz olacağı için bugüne kadar gözlenemeyen türlerin de bu şekilde tespitini yapacağız." diye konuştu.

Orman muhafaza memuru Evindar Tanrıkulu ise dron kullanımının envanter sayımında, tür takibinde, kaçak avcılıkla mücadelede, hatta ileride yemleme faaliyetinde yararlı olabileceğine inandıklarını belirtti.

"Ulaşım koşullarının zor olduğu yerlerde bize birçok avantaj sağlayacak." diyen Tanrıkulu, fotokopanlarla karadan görüntü alırken artık dronla hem havadan hem karadan çekim yapabileceklerini söyledi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'daki tarihi surlarda yaklaşık 1700 yıllık amfora bulundu https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirdaki-tarihi-surlarda-yaklasik-1700-yillik-amfora-bulundu-3743/

Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan merkez Sur ilçesindeki Diyarbakır Surlarının restore edilerek eski ihtişamına kavuşması için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince etap etap yapılan çalışmalar sürüyor.

Surlarda yürütülen çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığının oluşturduğu Bilim Komisyonu ve alanında uzman kişilerden oluşan Danışma Kurulunca titizlikle kontrol ediliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının sağladığı finansmanla çalışmaların yürütülen 5. etapta yapılan arkeolojik kazılarda yaklaşık 1700 yıllık amfora (bir tür testi) gün yüzüne çıkarıldı.

"Çok ciddi bir turizm potansiyeli barındırıyor"
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) Şube Müdürü Sermed Azizoğlu, AA muhabirine, Kültür ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü projelendirme çalışmaları kapsamında yaklaşık 2 yıldır Kültür ve Turizm ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlıklarıyla ortak proje yürüttüklerini söyledi.

İlk 2 etabın sonuçlandığını, geriye kalan etaplarda çalışmaların devam ettiğini bildiren Azizoğlu, 5. etapta yapılan çalışmalar için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 50 milyon liralık hibe sağladığını belirtti.

Azizoğlu, "Yaptığımız çalışmaların kentin turizmine katkı sağlamasını ve yaklaşık 2 bin yıllık geçmişi olan surların gelecek nesillere aktarılmasını istiyoruz." diye konuştu.

Sur ve burçlardaki restorasyonun yanı sıra toprak altında kalmış surların ve burçların izlerine ilişkin arkeolojik kazılar yaptıklarına işaret eden Azizoğlu, kazıları Diyarbakır Müze Müdürlüğü ile yürüttüklerini vurguladı.

Kazı çalışmalarında buldukları tarihi esere değinen Azizoğlu. "Yürüttüğümüz çalışmalarda bölgemizde pek rastlanmayan 'amfora' dediğimiz, zeytinyağı ve şarap taşımacılığında kullanılan bir buluntuya rastladık." dedi.

Amfora, Müze Müdürlüğüne teslim edildi
KUDEB Şube Müdürlüğünde görevli arkeolog Süleyman Karakaş da restorasyon çalışmalarının sürdüğü 5. etaptaki 71 ve 72 numaralı burçlar arasında yer alan kısımda sur temel duvarlarını ortaya çıkarıp gerekli işlemleri yapmak amacıyla yaklaşık 3 ay önce çalışma başlattıklarını dile getirdi.

Kazıda sur temel duvarını bulduklarını ve çalışmalar ilerledikçe Roma, Bizans, İslam ve Osmanlı dönemlerine ait mimari yapılara rastladıklarını dile getiren Karakaş, söz konusu kısımda çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Kazıda bölgede çok nadir görülen amfora bulduklarını ifade eden Karakaş, eserin yaklaşık yüzde 80 bütünlüğünü koruduğuna dikkati çekti.

Karakaş, titiz bir çalışmayla herhangi bir zarar vermeden çıkardıkları eseri Müze Müdürlüğüne teslim ettiklerini, dibi sivri amforanın bölgede nadir görüldüğüne işaret etti.

Gövdesi geniş ağız kısmı dar olan amforanın zeytinyağı ve şarap gibi sıvıların korunması amacıyla kullanıldığını anlatan Karakaş, "Sivri dipli amfora ticaret amaçlı yapıldığı için önem arz etmekte. Yapılış şekli ve üzerindeki motiflerden yola çıkarak milattan sonra 330'lu yıllara tarihlenmekte. Günümüzden yaklaşık 1700 yıl öncesine kadar gitmekte. Bu dönem Geç Roma-Erken Bizans Dönemi'ne denk geliyor." ifadelerini kullandı.

Karakaş, şunları kaydetti:

"Bölgemizde nadir görülen amfora Diyarbakır'da ilk defa görüldüğü için bizde büyük bir heyecan uyandırdı. Bunun heyecanını hala yaşıyoruz. Bölgemize ticari amaçla geldiğini düşünmüyoruz çünkü ticari amaçla gelmiş olsaydı buna benzer birden fazla esere rastlardık. Bu amforanın içinde taşınan zeytinyağı, şarap veya benzeri bir şeyin hediye edilmesi amacıyla geldiğini tahmin ediyoruz."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-fabrikada-cikan-yangina-mudahale-ediliyor-9081/

OSB'de bulunan kozmetik ürün üretimi yapılan fabrikada henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ve 112 Acil Sağlık ekibi sevk edildi.

Ekiplerin yangına müdahalesi sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şehit Uzman Çavuş Serttaş için Diyarbakır'da tören düzenlendi https://gazetebirlik.com/haber/sehit-uzman-cavus-serttas-icin-diyarbakirda-toren-duzenlendi-4845/

27 Mayıs'ta teröristlerle çıkan çatışmada yaralanan, tedavi altına alındığı Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (GATA) müdahalelere rağmen kurtarılamayarak dün şehit olan Muhammed Serttaş'ın cenazesi, Sur ilçesindeki Ulu Cami'ye getirildi.

Törende, şehidin Türk bayrağına sarılı naaşı katafalka konuldu, öz geçmişi okundu, dua edildi.

Vali Ali İhsan Su, şehidin babası İhsan ve annesi Ayşe Serttaş'ı teskin etmeye çalıştı.

Şehidin yengesi Çiğdem Serttaş, Kürtçe, "Hoş geldin Muhammed" diyerek ağıt yaktı.

Cenaze namazını kıldıran İl Müftüsü Lütfü İmamoğlu tarafından dua okundu.

Namazın ardından askerlerin omzuna alınan Serttaş'ın naaşı, cenaze aracına kadar taşındı.

Şehidin cenazesi defnedilmek üzere Yenişehir ilçesindeki Hava Şehitliği'ne götürüldü.

Törene, şehidin yakınları, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Oya Eronat ve Ebubekir Bal, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Fuat Güney, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, AK Parti MKYK Üyesi Alaattin Parlak, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, AK Parti İl Başkanı Muhammet Şerif Aydın, kaymakamlar ve vatandaşlar katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde kar nedeniyle okullar tatil edildi https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirin-cinar-ilcesinde-kar-nedeniyle-okullar-tatil-edildi-4144/

Çınar ilçesinde yoğun kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiliyor.

Kaymakamlıktan yapılan açıklamaya göre, Karacadağ bölgesindeki yoğun kar yağışı nedeniyle ilçede eğitim öğretime bugün ara verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da sanayi sitesindeki bir iş yerinde patlama https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-sanayi-sitesindeki-bir-is-yerinde-patlama-6721/

Merkez Kayapınar ilçesi Diyarbakır Şanlıurfa kara yolu güzergahında bulunan 3. Sanayi Sitesi'nde bir iş yerinde sanayi tüpünden kaynaklandığı belirlenen patlama oldu.

Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine çok sayıda polis, 112 Acil Servis, UMKE, AFAD ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Patlamada, yaralanan 10 kişi ambulanslarla kentteki hastanelere kaldırıldı.

Patlamada, iş yerinde ağır hasar oluştu. Çevredeki bazı iş yerlerinin yanı sıra park halindeki araçlarda da hasara yol açtı.

Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ünal Koç ve İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, olay yerine gelerek incelemelerde bulundu.

Vali Münir Karaloğlu, şu an hastanelere ulaşan 10 yaralının olduğunu belirterek, bunlardan 5'inin durumunun ağır olduğunu bildirdi.

Karaloğlu, "Olaya itfaiye, AFAD, UMKE, sağlık ekipleri anında müdahale etti. Olay çok yönlü olarak soruşturuluyor. Patlama, sanayi tüpünden kaynaklı." dedi.

Patlama anı çevredeki iş yerlerinin güvenlik kameralarınca kaydedildi. Görüntülerde, iş yerindeki şiddetli patlama anı, çevredeki iş yerlerinde çalışanların patlama sesinin duyulmasıyla panikle iş yerlerinden çıkması ve olay yerine koşması yer alıyor.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Evlatlarımız ne zaman bize verilirse bizim için o zaman Kadınlar Günü olur" https://gazetebirlik.com/haber/evlatlarimiz-ne-zaman-bize-verilirse-bizim-icin-o-zaman-kadinlar-gunu-olur-8944/

Çocuklarının dağa kaçırılmasından HDP'yi sorumlu tutan ailelerin 3 Eylül 2019'da başlattığı oturma eylemi 918'inci gününde devam ediyor.

Ellerinde çocuklarının fotoğrafı ile Türk bayrakları taşıyan aileler, HDP ve terör örgütü PKK'ya tepkilerini dile getirdi.

İstanbul'dan 8 yıl önce kandırılarak dağa götürülen kızı Ceylan için oturma eylemi yapan Türkan Mutlu, Diyarbakır anneleri adına yaptığı açıklamada, kızına hasret kaldığını belirtti.

"HDP, 'Kadınlara özgürlük.' diyor. Neden bir kadın olarak kızımı göremiyorum? Özgürlük varsa ben neden Ceylanımı göremiyorum. Evlatlarımız ne zaman bize verilirse bizim için o zaman Kadınlar Günü olur." diyen Mutlu, evlatlarına kavuşana kadar eylemi kararlılıkla sürdüreceklerini belirtti.

Mutlu, "Özellikle HDP'li kadın milletvekillerine sesleniyorum, hangi yüzle Kadınlar Günü'nü kutluyorsunuz?" ifadesini kullandı.

Kızı Zübeyde için oturma eylemi yapan anne Esmer Koç da 9 yıl önce henüz 15 yaşındayken kızının dağa kaçırıldığını belirtti.

Anne olarak 9 yıldır acı çektiğini anlatan Koç, şöyle konuştu:

"Aramadığım sormadığım kapı kalmadı. Ama kızımdan haber alamadım. Kızım öldü mü bilmiyorum. HDP'den, PKK'dan kızımı istiyorum. O benim her şeyim. HDP milletvekillerine sesleniyorum, hangi yüzle sokağa çıkıyor, 'Kadınlar Günü' diyorsunuz?"

Eyleme bir aile daha katıldı

Diyarbakır'dan 2015 yılında kandırılarak dağa götürülen Uğur Tekin'in annesi Fatma Tekin de oturma eylemine dahil oldu.

Tekin, evladından yıllardır haber alamadığını belirterek, "Kandırılıp dağa götürüldü. Okul okuyordu. Okula gidiyorum diye çıktı, bir daha haber alamadık. Anneleri gördüm içime bir umut doğdu. 35 kişi geldi, bana da umut olur diye geldim." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da el yazması İbranice deri kitap ele geçirildi https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-el-yazmasi-ibranice-deri-kitap-ele-gecirildi-6829/

Valiliğin açıklamasına göre, İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan çalışmalar neticesinde, merkez Kayapınar ilçesinde ikamet eden bazı kişilerin çeşitli eski eserleri 300 bin lira karşılığında satmak için müşteri aradığı yönünde bilgi elde edildi.

Şüpheliler, ilçeye bağlı Peyas Mahallesi'nde tarihi eserleri satmaya çalıştıkları esnada suçüstü yakalandı.

Üzerlerinde ve araçlarında yapılan aramada tarihi eser olduğu değerlendirilen el yazması İbranice deri kitap bulundu.

Ele geçirilen tarihi eser muhafaza altına alınarak Müze Müdürlüğüne teslim edilerek, yakalanan 3 şüpheli hakkında soruşturma başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Güneydoğu pamuğunu markalaştıran laboratuvar https://gazetebirlik.com/haber/guneydogu-pamugunu-markalastiran-laboratuvar-9860/

GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi'nce Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı kapsamında hazırlanan "Pamuk Lifi İmalatında Bölgesel Sınai İşbirliği" projesi doğrultusunda, 6 milyon 500 bin avro bütçe ile 4 yıl önce kurulan "GAP Pamuk Lifi Test ve Analiz Laboratuvarı" 3 yılda yurt içi ve ihtilaflı durumda yurt dışından gelen yaklaşık 100 bin numuneyi analiz etti.

Uluslararası akreditasyon şartlarına göre çalışan, bölgede yetişen pamuğun kalitesini belirleyen laboratuvar diğer taraftan da alıcı ve satıcı arasında sağladığı güvenle ihtilafları ortadan kaldırarak, pamuğun hak ettiği değerden satılmasını sağlıyor.

"Artık Diyarbakır pamuğu, Ege pamuğu olarak satılmıyor"

Laboratuvar sorumlusu tekstil mühendisi Seyhan Yaşar, AA muhabirine, merkez bünyesindeki 5 laboratuvarda, merkezi Almanya'da bulunan Uluslararası Pamuk Birliği'nin çalışma şartlarına uygun faaliyet yürüttüklerini, uluslararası akreditasyon şartlarının yerine getirildiğini söyledi.

"Projede amaç Güneydoğu pamuğuna isim kazandırmaktı. Bu kimlik kazanıldı. Artık Diyarbakır pamuğu, Ege pamuğu olarak satılmıyor. Laboratuvar sayesinde bölgede üretilen pamuk 'Güneydoğu Anadolu pamuğu', 'Diyarbakır pamuğu', 'Şanlıurfa pamuğu' şeklinde uluslararası piyasalarda biliniyor." diyen Yaşar, daha önce çırçır ve iplik fabrikaları arasında pamuğun kalitesiyle ilgili bir güvensizliğin oluştuğunu, laboratuvarla bir amaçlarının da bu güvensizlikleri ortadan kaldırmak olduğunu aktardı.

Yaşar, laboratuvara Türkiye'nin farklı yerlerindeki araştırma enstitüleri, üniversiteler, çırçır, iplik ve tohum firmalarından analiz için numune gönderildiğini ifade ederek, bazı ihtilaflı durumlarda yurt dışından da gönderilen numuneleri analiz ettiklerini aktardı.

"Çırçır ve iplik fabrikaları arasında güven oluştu"

Çok sayıda numuneyi analiz ettiklerini anlatan Yaşar, "Laboratuvarımızda 3 yıldır faaliyet yürütüyoruz ve yaklaşık 100 bin numuneyi analiz ettik. Yıllık 700 bin analiz yapma potansiyelimiz var. Numuneleri sonuçlarla ilgili itiraz durumunda tekrar analiz etmek için 6 ay boyunca depoda muhafaza ediyoruz. Bugüne kadar sonuçlara hiç itiraz olmadı." diye konuştu.

Yaşar, gelinen noktada her iki tarafta bir güven oluştuğuna işaret ederek, "Uluslararası akreditasyon şartlarına göre Türkiye'de çalışan tek laboratuvarız. Bu nedenle de Türkiye'nin farklı illerinden ve yurt dışından numuneler bize geliyor. Hakem bir laboratuvarın varlığıyla, çırçır ve iplik fabrikaları arasında bir güven oluştu." dedi. 

Elden getirilen veya kargo ile gönderilen numuneleri normal şartlarda 24-48 saat arasında sonuçlandırdıklarını dile getiren Yaşar, aciliyet söz konusu olduğunda 2 saat içinde analiz yapabildiklerini kaydetti.

Yaşar, hedeflerinin bölge çırçır firmalarını tek balya sistemine geçirmek olduğunu belirtti.

"Satışta elimiz güçlendi"

Çınar ilçesindeki bir çırçır fabrikasının genel müdürü Nurullah Yeşil, pamuğun sıradan bir ürün olmadığını, teknik özelliklerinin bulunduğunu söyledi.

"Pamuğun değerini anlayabilmemiz için laboratuvarda test edilmesi gerekiyor. Laboratuvarın uluslararası geçerliliğinin olması bizi bu anlamda çok rahatlattı." ifadelerini kullanan Yeşil, özellikle tarafsız bir laboratuvardan sonuç almanın kendilerine güç verdiğini aktardı. 

 Yeşil, "İplikçilere 'pamuğumun kalitesi bu" diyebileceğimiz bir noktaya geldik. Satışta güç kazandık, elimiz güçlendi. Sattığımız malın değerini iplik firmalarından önce kendimiz öğrenip, numune gönderiyoruz. Laboratuvar çırçır fabrikalarına katkı sağladı. Pamuğumuzun hangi özelliklere sahip olduğunu, piyasa değerinin ne olduğunu daha iyi biliyoruz." şeklinde konuştu.

Laboratuvara yıllık ortalama 50 numune getirdiğini anlatan Yeşil, aldıkları analiz sonuçları doğrultusunda ülkenin farklı kentlerindeki iplik fabrikalarının kendilerinden alım yaptığını kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Oğlum gelene kadar buradan gitmiyorum" https://gazetebirlik.com/haber/-oglum-gelene-kadar-buradan-gitmiyorum-6899/

Dağa kaçırılan çocukları için HDP il binası önünde oturma eylemi yapan Diyarbakır anneleri, evlatlarına kavuşmak istiyor.

Çocuklarının dağa kaçırılmasından HDP'yi sorumlu tutan ailelerin 3 Eylül 2019'da başlattığı oturma eylemi 853'üncü gününde sürüyor.

Oğlu Yavuz için eylemi sürdüren anne Sevgi Çağmar, oğlunun üniversitede okurken kandırılarak dağa götürüldüğünü söyledi.

Çağmar, 7 yıldır oğlundan haber alamadığını ifade ederek, "İnşallah terörü bitireceğiz. Oğlum gelene kadar buradan gitmiyorum. 7 senedir bu hasreti, bu acıyı çekiyoruz. HDP ve PKK, yeter artık evlatlarımızı bırakın." dedi.

Anne Çağmar, oğluna güvenlik güçlerine teslim olması çağrısında bulundu.

Diyarbakır'dan 6 yıl önce 17 yaşında dağa kaçırılan kardeşi Mahsun Yıldız için oturma eylemi yapan ağabey Serdar Yıldız da kardeşine kavuşmak istediğini belirtti.

6 yıldır kardeşinden haber alamadığını dile getiren Yıldız, "Kardeşimi HDP'den ve PKK'dan istiyorum. Kardeşimi ve diğer kardeşlerimizi almadan bu eylemi bırakmayacağız." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da suya yüzde 16,5 indirim yapıldı https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-suya-yuzde-165-indirim-yapildi-7067/

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Yönetim Kurulu, Vali Münir Karaloğlu'nun talimatı ve DİSKİ Genel Müdürlüğü'nün teklifiyle kent genelinde indirimli su tarifesine geçme kararı aldı.

4920 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’na dayanarak yapılan çalışma ile abonelerin 15 metreküpe kadar su tüketimlerine, yeni yıldan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 16,5 indirim yapıldı.

Aylık 15 metreküp üzerindeki kullanımlar için indirimin kademeli olarak düşeceği, 20 metreküpten fazla su kullananların ise değişen oranlarda fark ödeyeceği belirtildi.

"Her ay 880 bin metreküp su tasarrufu yapmak istiyoruz"
DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ali Emiri Kongre Merkezi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni tarifeyle yalnızca indirim yapmadıklarını, aynı zamanda su tasarrufunu özendirmek istediklerini söyledi.

Tüm abonelerin 15 metreküp su kullanımı için su fiyatlarında yüzde 16,5 oranında indirim uygulanacağını belirten Tutşi, bu miktarı Türkiye’deki azami su kullanımlarını dikkate alarak belirlediklerini ifade etti.

Tutşi, şöyle konuştu:

"Pek çok büyükşehirde su ve kanal idareleri zam yaparken biz indirim yaparak Diyarbakır'ı büyükşehirler içinde vatandaşlarına en ucuz suyu sunan iki şehirden biri yapıyoruz. Yeni tarifeyle başlattığımız kampanyayla Türkiye ortalamasının üzerinde su kullanan abonelerimizi daha az su kullanmaya ve daha az ödemeye teşvik ediyoruz. Abone sayımız yaklaşık 440 bin. Abone başına aylık 2 metreküp tasarruf sağlayarak, her ay 880 bin metreküp su tasarrufu yapmak istiyoruz." dedi.

Tutşi, tüm aboneler için geçerli olan indirimin üst sınırı olan 15 metreküp miktarını Türkiye ve Diyarbakır'daki abonelerin su kullanım oranlarını esas alarak belirlediklerini kaydetti.

"Hedefimiz 86 milyon liranın vatandaşımızın cebinde kalması"
İndirimli tarife uygulamasıyla önemli hedeflerinden birinin de aboneleri içme suyunu tasarruflu kullanmaya teşvik etmek olduğuna işaret eden Tutşi, ortalamanın üzerinde su kullanan vatandaşların ortalama düzeyde su kullanmasını arzu ettiklerini kaydetti.

"Maliyeti yüksek olan içme suyunu, tarlada, bahçede, araba yıkamada kullanan abonelerimizi bundan vazgeçirmek istiyoruz." diyen Tutşi, hedefledikleri tasarrufu gerçekleştirmeleri durumunda tasarruf edilecek suyun bedelinin yaklaşık 40 milyon lira olacağını aktardı.

Tutşi, "Yaptığımız tarife düzenlemesiyle sunduğumuz indirimler ise 2021 verilerini esas alırsak 46 milyon liraya tekabül ediyor. Toplam yaklaşık 86 milyon liradan bahsediyoruz. Kampanyamızla hedefimiz 86 milyon liranın vatandaşımızın cebinde kalması." diye konuştu.

2021 yılında başlattıkları "21'de 21 büyük yatırım", "yapılandırma" ve "abone kampanyaları" ile ilgili bilgi veren Tutşi, 21 projeden 20'sine başladıklarını, 12 projeyi tamamladıklarını belirtti.

Tutşi, diğer 9 projeden 6'sını 2022'de, 2'sini de 2023'te hizmete sunacaklarını ifade ederek, 1 projenin de ihale hazırlıklarını yaptıklarını ve en kısa sürede tamamlayacaklarını bildirdi.

"Su Gibi Çözüm" sloganıyla başlattıkları borç yapılanması kampanyasından 38 bin 139 abonenin faydalandığını anlatan Tutşi, yeni abone çalışmaları ile de 2020'deki 30 bin yeni aboneye 2021 yılında 35 bin yeni abone eklediklerini aktardı.

Tutşi, indirimli tarifenin kente hayırlı olmasını diledi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'ın Akdeniz iklimine sahip Geçit köyünde nar hasadı telaşı https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirin-akdeniz-iklimine-sahip-gecit-koyunde-nar-hasadi-telasi-9361/

Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesine bağlı Karakaya Baraj Gölü kıyısında mikroklima iklim yapısına sahip Geçit köyünde, nar başta olmak üzere portakal, mandalina, limon, zeytin, cennet hurması gibi Akdeniz iklimi özelliği gösteren birçok meyve ağacı ürün veriyor.

Her mevsim doğal fotoğraf stüdyosunu andıran köyde en büyük geçim kaynağı olan narın hasadı sürüyor. Kadın ve çocukların da yer aldığı hasatta narlar tek tek elle toplanıyor. Tatlı, ekşi ve mayhoş olarak yetişen narların birçoğu olgunlaşıp dalında çatlıyor.

Çatlayan narlar kadınlar tarafından değneklerle dövülerek nar ekşisi yapımı için hazır hale getiriliyor.

"Akdeniz iklimi özellikleri taşımaktadır"

Kaymakam Tuncay Kaldırım, AA muhabirine, köyün konumundan dolayı Diyarbakır'daki en verimli topraklara ve iklim yapısına sahip olduğunu söyledi.

Toprak ve iklim yapısının ürünlere de yansıdığını aktaran Kaldırım, "Akdeniz iklimi özellikleri taşımaktadır. Fırat Nehri'nin getirdiği humuslu toprak nedeniyle envaiçeşit meyve köylümüz tarafından yetiştirilmektedir." dedi.

Köyün en önemli ürününün nar olduğunu, ayrıca muz, portakal, şeftali, mandalina ve cennet hurması da yetiştirildiğini anlatan Kaldırım, köyü ilçenin, çevredeki il ve ilçelerin meyve sebze deposu olarak nitelendirdiklerini belirtti. 

Bölgenin yapısından dolayı özellikle nar üretiminde kuraklığın etkisini göstermediğine değinen Kaldırım, şöyle devam etti:

"Bu yıl 250 ton nar hasadı beklentimiz var. Şimdiye kadar 130 tona yakın bir hasat yapıp Türkiye'nin çeşitli illerindeki fabrikalara gönderdik. Burada ürettiğimiz narlar özellikle meyve suyu ve nar ekşisi fabrikalarında işleniyor ve piyasaya sürülüyor. Nar ve diğer ürünlerimiz doğal. Hiçbir katkı olmadan çiftçinin kullandığı doğal gübrelerle elde edilmekte." 

Çiftçiler ve ilçedeki işletme kazansın diye kadınlar kooperatifini kurduklarını bildiren Kaldırım, bu kooperatif üzerinden narı işleyeceklerini, markalaştıracaklarını, şişeleyip nar ekşisi ve meyve suyu olarak pazara süreceklerini aktardı.

Kaldırım, temel amaçlarının kırsaldan kalkınma sağlamak olduğunu sözlerine ekledi. 

Nar yetiştirme geleneği var

Çüngüş Belediye Başkanı Ali Suat Akmeşe de köyün Akdeniz iklim yapısını taşıdığını ve tropikal meyvelerin birçoğunun yetiştiğini anlatarak, yıllardır nar yetiştiriciliği geleneği devam ettiği için bu meyvenin ön planda olduğunu kaydetti.

Bölgede yetişen nar çeşitlerine değinen Akmeşe, "Hicaz narı kırmızı ve ekşimsidir, nar ekşisi ve suyu yapımında kullanılıyor. Sofralık olan beyaz ve tatlı olan çeşit var. Ayrıca Ahmedi Kahya cinsi var. Bu da tatlı ve ekşi olarak var. Bunlar talep gören narlarımız. İkliminden dolayı buranın narı lezzetli oluyor. Türkiye'nin birçok yerinde de biliniyor." dedi. 

Akmeşe, ürünlerin geliştirilmesinde ve pazarlamasında belediye olarak çiftçilere destek olduklarını söyledi.

Geçit köyü muhtarı Cuma Toğrul ise geleneksel ve doğal yöntemlerle yetiştirdikleri narları pazarlamak için destek beklediklerini dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
AHMET GÜNEŞTEKİN'İN "HAFIZA ODASI" DİYARBAKIR'DA AÇILDI https://gazetebirlik.com/haber/ahmet-gunestekinin-hafiza-odasi-diyarbakirda-acildi-5208/

Açılış nedeniyle Diyarbakır’da verilen özel davete İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Pilevneli Galery Kurucusu Murat Pilevneli, Leyla Alaton, Gülden – Yılmaz Yılmaz, Başak Sayan, Zeynep Demirel, Emin Hitay, Evin-Selçuk Tümay, Feryal Gülman, Sedef Orman, Ayşe Boyner, Emek Külür, İnci Aksoy, Fulya Nayman, Erol Özmandıracı-Naz Elmas gibi iş, sanat ve medya dünyasının önde gelen isimleri katıldı.

Hafıza Odası isimli sergi, sanatçının nesnelere biçim verişini gösteren çeşitli mecralardan çalışmalarını bir araya getiriyor. Hafıza Odası sanatsal hatırla(t)ma biçimlerini araştırıyor ve başka türlü sesi hiç duyulmadan kalacak, tamamen unutulacak olanların silinmiş seslerini duyulur kılma yollarını gösteriyor. Güneştekin’in çalışmaları epistemik direniş tarzlarını göstererek resmî söyleme meydan okuyan karşı hafızalara yer açıyor, geçmişin parçalara ayrılmış hatıralarıyla dayanışma geliştiriyor. Sergi, 31 Aralık 2021 tarihine kadar sürecek.

Açılışta yaptığı konuşmasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul’la Diyarbakır arasında sıkı bir kültür-sanat köprüsü kuracağız. Bu köprüyle, İstanbul’da var olan, yapılan hangi etkinlik varsa uygun olanlarını Diyarbakır’la pekiştirmek ve burda da hem Diyarbakırlı dostlarımızla buluşturmak, hem de İstanbul’da izleyemeyen insanlarımızın Diyarbakır’a gelmelerine vesile olabilecek birçok sanat etkinliğini müşterek yapmak istiyoruz” dedi. 

İmamoğlu, Keçi Burcu’nda açılan Ahmet Güneştekin’in Hafıza Odası sergisiyle ilgili kadim kültürlerin kenti Diyarbakır’ın böylesine bir kültürel etkinliğe ev sahipliği yapması beni çok mutlu etmiştir. Çünkü Diyarbakır ülkemizin içinde bulunduğu atmosferlerden belki de en çok etkilenen şehirlerimizden biridir. Bu sebeple Ahmet Güneştekin dostumuzun sanatından süzülen ve ülkenin hafızasına ışık tutacak olan Hafıza Odası sergisinin açılmış olması vesilesiyle, hem ülkemiz hem de Diyarbakır adına kendisine teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. 

Ahmet Güneştekin açılışa özel yaptığı konuşmasında “Takdir edersiniz ki her sergimin bende yeri ayrı. Ama bu sergim benim için başka, çok özel bir anlamı var. Çocukluğumda resim yapmayı çok severdim. Herkesten önce de ailemin görmesini isterdim. Onlar onaylıyorsa başkalarına gösterirdim. Şu anda çocukluğumdaki gibi, sanatımı herkesten önce aileme gösterdiğimi hissediyorum” dedi.

Diyarbakır Keçi Burcu’nda açılan sergisinin önemini vurgulayan Güneştekin, “Bugün tarihi bir ana tanıklık için buradayız. Altı yıldır kapalı olan Keçi Burcu, bugün yeni yüzüyle yeniden açılıyor. Böyle bir anda Diyarbakır'ı sanatla buluşturan ev sahibimiz, Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası’nın kıymetli Başkanı Mehmet Kaya ve yardımcısı Fadıl Oğurlu ayrı bir teşekkürü hak ediyor. Bir teşekkürüm de, uluslararası projelerimi en başından beri başarılı bir şekilde sürdüren Pilevneli Galeri’nin kurucusu Murat Pilevneli ve ekibine… Çok teşekkür ediyorum. Bu serginin oluşumunda sponsorluklarıyla, emekleriyle destek olan bütün kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum” dedi.

Hafıza Odası, bir yokluğa tanıklık ediyor

 


Sanatçının nesne yerleştirmelerinden ve videolarından oluşan Hafıza Odası’nda bu eserler sessizlikleri ve eşsizlikleri, görülmemişlikleriyle bir yokluğa tanıklık ediyor, bu yokluktan ortaya çıkan tarihi anlatıyor ve yokluğun, noksanlığın, inatçı bekleyişiyle bugünün peşini kovalamasını, hatırlanıp anlatılmadıkça bu hafıza alanına talip olmaktan vazgeçmeyeceğini daima hatırlatma görevi yapıyor. Sanatçının mitolojiyi ve ikonografik unsurları kullanarak yeni bir anlatı olanağı oluşturduğu boyutlu çalışmaları, heykelleri ve kırkyamaları da sergilenecek işler arasında yer alıyor.

Hafıza Odası, sanatçının ses ve görüntüleri yeniden düzenleme biçimlerine odaklanarak şu soruları soruyor: Tanığı olmayan tarihsel olayların hafızası nerededir? Olaylara tanık olmuş kişiler öldüğünde anıları nereye gider? Fotoğrafı çekilmeyen görüntüler nerede saklıdır? Kamera ile kaydedilmeyen olayların arkalarında bıraktığı izler nelerdir?  Peki ya yas imkânı tanınmazsa ne olur? Başka bir ifadeyle, eksiklik bir imge aracılığıyla telafi edilemiyorsa, çünkü eksik olan ölmüş bir kişi değil de ölümün kendisiyse, o zaman ne olur?

Olay, bekletilme vasfında sağ kalıyor. Tam olarak hatırlanamayan, ama hesaplaşılmamış bir geçmiş olarak inatla direnç gösteren bir şey o; henüz hatırlanmamış, tarihi henüz yazılmamış olan bir geçmiş. Yaşanmış bazı şeylerin görüntüleri sadece onları o anda görmüş olanların zihinlerinde mevcutken, bazı olayların artık ölülerin ruhlarından başka gözlemcisi kalmamıştır. Onları nasıl işitilir kılabiliriz, deneyimin, hafızanın ve tarihin alanlarında nasıl kapsayabiliriz onları? Sanatçının Hafıza Odası’nda sergilenen işlerinin materyali belleğinde taşıdığı bu imgesiz geçmişin görünümleridir.

Güneştekin’in yerleştirmeleri, olayların silinmesine, bunların zorunlu tarihsel tekerrürüne ve unutulmaya direnirken gösterdikleri dikbaşlılığa tanıklık edebilecek bir gramer yerleştiriyor. Unutuluşa direniş, ortaya çıkarmaktan çok sessizce eşlik etme görevi gören bir hafızanın çatlaklarına, ara boşluklarına sığınıp orada yaşayabilme becerilerine bağlı. Bu yüzden o olaylar tam da yas tutma ve hatırlama imkânlarının tanınmadığı yerlerde başka bir dil konuşuyorlar. Sanatçının enstalasyonları, sesi duyulmamışların adına konuşmaya yeltenmiyor. Bunlar susturulmuş yok oluşun elle tutulamayan, taşan fazlasını temsil ediyorlar.

Fakat burada söz konusu olan, yokluğu eserde kuvvetli bir şekilde ortaya konan, henüz anlatılmamış bir tarihin var olma talebi değil yalnızca. Mesele bu sessizliğin yaratmaya devam ettiği ve resmî olarak, kurumsal olarak silindikçe gelecekte de yaratmaya devam edeceği tekrar eden, süren etkiler. Geçmiş, unutulmaya direnmesiyle hatırlanıyor burada; dahası sadece direnişle, kaybının tekrar eden deneyimi üstünden gösterdiği bu direnişle hatırlanıyor.

Sanatçının eserleri yalnızca hafızanın, açığa çıkmak için, hakkı teslim edilmek ve dinlenmek için başka yol bulamadığı zaman aldığı biçimleri temsil etmiyor. Eserler başkalarının yerine konuşmaya, onlara ses vermeye veya başka türlü bir rahatlama sağlamaya da kalkışmıyor; yası tutulmamış ölülerle bedensiz isimler arasındaki kurgusal karşılaşmanın temsil ettiği imkânsız yasın yerini almaya girişmiyor. Onlar yalnızca bu kavranması, hayal edilmesi imkânsız yasa, boş ve hayaletvâri varlığı üzerinden eşlik ediyorlar. İsimsiz ölü bedenler ile ağlanan, gömülen, hafıza ile unutulmuşluğun geçiş eşiğinde hatırlanan bedensiz isimler arasındaki karşılaşmada keşfettiğimiz şey bir yolun hikâyesi; bu yol, başka türlü yüzleşmenin mümkün olmayacağı bir şimdi’de, özür dileme, telafi etme imkânına çıkıyor.

 Sanatçı için bellek, amorf, sürekli değişen bir görüntü alanıdır. Şekillendirilmeye ve tekrar tekrar müzakere edilmeye açık, kişisel olanla müşterek olanın, geçmiş ile geleceğin kesiştiği noktada durmaktadır. Hafıza Odası’ndaki işlerin ortaya çıkardığı, sanatsal hatırla(t)ma biçimlerinin, henüz çözüme ulaşmamış bir geçmişi yeniden yazmanın yollarını açabileceğidir.

Sergiye PİLEVNELİ’nin yayınladığı kapsamlı bir kitap eşlik ediyor. Yayın, Şener Özmen’in sanatçının siyasi ve kültürel tarih bağlamlarıyla iç içe geçmiş araştırma ve uygulamalarına çok katmanlı bir okuma sunduğu makalesini içeriyor. Kitapta ayrıca, Özmen ile Güneştekin’in serginin teorik çerçevesini ele aldıkları ve günümüz çağdaş sanat politikalarıyla ilgili önemli konuları tartıştıkları kapsamlı bir söyleşiye de yer veriliyor. Sergiye sponsor olan kurumlar arasında Deniz Bank, Arçelik, Tatko 1926 ve Lokal Enerji alıyor.  

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır trafiğini rahatlatacak projede sona gelindi https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakir-trafigini-rahatlatacak-projede-sona-gelindi-949/

Karayolları Genel Müdürlüğünce yapımına başlanan Diyarbakır-Şanlıurfa yolunu Diyarbakır-Mardin yoluna bağlayan uzunluğu 29,3 kilometre olan Diyarbakır Güneybatı Çevre Yolu'nun bitirilmesi için çalışmalar bütün hızıyla sürüyor.

Bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında inşa edilen yolun 24,8 kilometrelik kesimi tamamlandı. Bu yılın sonuna kadar yolun tamamının hizmete sunulması hedefleniyor.

Güneybatı Çevre Yolu sayesinde Diyarbakır'ın şehir içi trafiğiyle transit trafiği birbirinden ayrılarak şehrin trafik yoğunluğu rahatlatılacak.

Hizmete girecek yol ile mevcut Diyarbakır şehir geçişine göre ulaşım 6 kilometre kısaltılarak zaman ve akaryakıt tasarrufu sağlayacak.

Şoförler memnun
Projede sona gelinmesi şoförler tarafından da memnuniyetle karşılandı.

Tır şoförü Mehmet Sonka, Şanlıurfa ve Mardin kara yolunu çok sık kullandığını belirterek, şehir içi yolları kullanmalarının çok zaman aldığını söyledi.

"Şehir içinden gitmektense çevre yolu bizim için çok iyi oluyor. Yeni yolun yapımından çok memnunuz. Bir an önce biterse bizim için daha rahat olur." diyen Sonka, yakıt ve zamandan tasarruf sağlanacağını kaydetti.

Abdulkadir Baran ise 7 yıldır uzun yol şoförlüğü yaptığını, işi nedeniyle sürekli Diyarbakır-Şanlıurfa ve Diyarbakır-Mardin kara yolunu kullandığını dile getirdi.

Yeni yapılan yolun çok güzel olduğunu vurgulayan Baran, "Yol tamamlanırsa şehir içi trafiğinden kurtuluruz. Yakıt tasarrufu da sağlar. Yol güzel memnunuz. Yolların kötü olması araçlara zarar veriyor o yüzden temiz yol bizim için gayet iyidir. Yolun bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanlığının Diyarbakır'daki programında katılımcılara telefonla hitap etti https://gazetebirlik.com/haber/cumhurbaskani-erdogan-diyanet-isleri-baskanliginin-diyarbakirdaki-programinda-katilimcilara-telefonla-hitap-etti-690/

Konuşmasına, programa katılanları selamlayarak başlayan Erdoğan, icazetlerini alan hafızları gözlerinden öptüğünü ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

Diyarbakır'da bu anlayış içinde olanları gördüğünü, onları tebrik ettiğini dile getiren Erdoğan, "Rabbim yar ve yardımcımız olsun." dedi.

Allah'tan "sırat-ı müstakim" üzere yaşamayı nasip etmesi temennisinde bulunan Erdoğan, "Çünkü ne varsa inanıyorum ki birlik, beraberlik içerisinde, bu yolda devam etmekte var. Bunun için de yaptığınız çalışmalar çok büyük önem arz ediyor. Özellikle bölgede sizlerden çok büyük hizmetler bekliyoruz." diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da Erdoğan'a katılımcıların selamını ileterek teşekkür etti. 

Ali Erbaş: Diyarbakır bu topraklarda İslam'la müşerref olan ilk şehir
Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Prof. Dr. Ali Erbaş, toplantıda yaptığı konuşmada, Diyarbakır'ın bu topraklarda İslam'la müşerref olan ilk şehir olduğunu hatırlatarak, "Peygamber Efendimizin irtihalinden 7 sene sonra sahabe-i kiram insanları karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için Diyarbakır'a kadar gelmiş." ifadesini kullandı. 

Prof. Dr. Erbaş, ümmetin ve insanlığın büyük sorunları olduğuna ve sorunların yanında ümmetin birbiri ile çekişmemesi gerektiğine dikkati çekerek, "Yüce Rabb'imiz Kur'an-ı Kerim'de 'Allah ve Resulüne itaat edin, birbirinize düşmeyin, sonra zayıflarsınız ve zaferi elden kaçırırsınız. Sabredin, kuşkusuz Allah sabredenlerle beraberdir' buyuruyor. Bizim birbirimize düşmememiz, birbirimizle uğraşmamamız gerekiyor. İşte ayet-i kerimede Rabb'im bunlara fırsat vermeyin diye bizi uyarıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Kurdukları kirli senaryolar tutmadı"

Sorunların çözümünde kanaat önderlerine, STK'lere, vakıflara, derneklere ve öğretmenlere önemli vazifeler düştüğünü dile getiren Erbaş, "Sorunlarımızı ilimle, hikmetle, ferasetle, dirayetle çözeceğiz inşallah. Bir asırdır coğrafyamızda uygulanan fitne ve kurdukları kirli senaryolar, iyilik için bir araya gelen kanaat önderleri ve STK'ler sayesinde tutmadı." görüşünü paylaştı.

Türkiye Diyanet Vakfının, dünyanın 149 ülkesinde çalışmalarını yürüttüğüne de işaret eden Erbaş, şunları kaydetti:

"Oradaki insanlara kurban eti dağıttığımızda gözyaşları içerisinde 'Türkiye'den buralara kadar gönderen insanlardan Allah razı olsun' diye dua ediyorlar. Bizim, bu kadar düşmanların saldırılarına karşı nasıl ayakta durduğumuzu sanıyorsunuz. İşte bu insanların bizlere ettikleri dualar sayesinde ayaktayız elhamdülillah."

Toplantıya, Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu'nun yanı sıra Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç, Diyarbakır Müftüsü Yavuz Selim Karabayır, STK temsilcileri, kanaat önderleri ve çok sayıda davetli katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Peygamberler diyarı Eğil' Diyarbakır'ın 'incisi' olma yolunda https://gazetebirlik.com/haber/peygamberler-diyari-egil-diyarbakirin-incisi-olma-yolunda-4441/

Kur'an-ı Kerim'de isimleri geçen Zülkifl ve Elyesa peygamberler dahil 9 peygamberin defnedildiğine inanılan, manevi ikliminin yanı sıra baraj gölünde yapılan su sporları ve tekne turlarıyla ilgi çeken Diyarbakır'ın Eğil ilçesi, hayata geçirilen projelerle yepyeni bir görünüme kavuşuyor.

Eğil Belediyesi, kent merkezine 52 kilometre mesafede bulunan, geçmişte birçok uygarlığa ev sahipliği yapan ilçenin turizm potansiyelini artırmak amacıyla harekete geçti. Hazırlanan projeler kapsamında ilçe girişindeki duvarlara "Alaçatı kültür taşı" döşenirken, 578 yapının tamamı beyaza boyanıyor.

Belediyenin turizm potansiyeli yüksek ilçede baraj kıyısında restoran ve butik oteller açmak için hazırladığı projeler de ihale aşamasında.

"En büyük amacımız Eğil'i Diyarbakır'ın 'beyaz incisi' haline getirmek"
Eğil Belediye Başkan Yardımcısı Engin Demirel, ilçenin binlerce yıllık tarihe sahip olduğunu belirterek, Diyarbakır'ı ziyaret eden vatandaşların Eğil'e uğramadan dönmediğini söyledi.

İlçede misafir ettikleri yerli ve yabancı turistleri en iyi şekilde ağırlamak istediklerini ifade eden Demirel, bu kapsamda hazırladıkları projeleri bir bir hayata geçirmeye başladıklarını belirtti.

Demirel, projelerinden en önemlisinin ilçedeki yapıların aynı renge boyanması olduğuna işaret ederek, "Belediye meclisi olarak aldığımız kararla ilçedeki yapıları tek renge boyamak için çalışmalara başladık. Önceden ilçemizin tarihi dokusuna yakışmayacak kötü görüntü vardı. Evlerin çoğunun sıvası yoktu, boyasızdı ve farklı renklerdeydi. Yaptığımız çalışmalarla bunları tek renge dönüştürdük." dedi.

Çalışmaların sürdüğünü dile getiren Demirel, proje ile ilçedeki 578 yapının beyaza boyanacağını aktardı.

Demirel, "Eğil'i görsel zenginlik başta olmak üzere her yönden iyi bir seviyeye getirmek istiyoruz. Boyama çalışmalarının yüzde 80'i tamamlandı. En büyük amacımız Eğil'i Diyarbakır'ın 'incisi' haline getirmek. Buranın gelen herkesin hafızalarında yer edinmesini istiyoruz." diye konuştu.

İlçedeki cadde ve sokaklarda kötü durumda olan ev ile bahçe duvarlarını da dekoratif taşlarla döşemeye başladıklarını anlatan Demirel, bu çalışmayla da ilçenin girişine estetik bir görünüm kazandırılmasını istediklerini kaydetti.

Demirel, ilçedeki duvarları, çiçek, Eğil'e özgü üzüm, incir ve badem gibi resimlerle donattıklarını ifade etti.

Ayrıca Ziyaret Tepesi mevkisinde atıl durumda olan bir noktaya Eğil Kent Müzesi yapacaklarını, projenin hazır olduğunu dile getiren Demirel, baraj kıyısında restoran ve butik otel kurma gibi birçok önemli projenin de ihale aşamasında olduğunu bildirdi.

"Yatırımcıları Eğil'e yatırım yapmaya davet ediyorum"
İlçeye daha fazla turist çekmeyi amaçladıklarını anlatan Demirel, şöyle konuştu:

"Eğil'i bir turizm kompleksi haline dönüştürmeyi hedefliyoruz. Buraya gelen her turistin kendinden bir şey bulmasını istiyoruz. İlçemizde yıllık yaklaşık 400 bin turist potansiyeli var. Yaptığımız çalışmalarla hedefimiz bunu yıllık 1 milyon turiste çıkarmak. Diyarbakır'da şehirlerarası seferler yapan firmaların otobüslerine Eğil'in tarihi yerlerini resmettik. İlçemizin tarihi yerleri 81 ilde otobüslerle dolaşmakta. Yatırımcıları Eğil'e yatırım yapmaya davet ediyorum. Geçmiş dönemde yaptığımız çağrılar üzerine bazı yatırımcılar burada yatırım yapmaya başladı. Yatırım yapanlar da şu an bunun karşılığını alıyor çünkü Eğil'de çok büyük bir hazine yatıyor. Yapılan yatırımlar hem ilçemiz adına hem de yatırımcılar adına iyi olacak."

Doğduğu ilçede yatırım yaptı
Memleketi Eğil'e yatırım yapan girişimcilerden Abdurrahman Çetinkaya, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan aldığı destekle 30 dönüm alanda mesire ve piknik alanı oluşturdu.

İlçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta oluşturulan, yapay şelale, hobbit evleri, yüzme havuzu ve yeşillik alanların bulunduğu tesiste vatandaşlar hem dinleniyor hem de güzel vakit geçiriyor.

Çetinkaya, tesisi hayata geçirerek, çocukluk hayalini gerçekleştirdiğini ifade etti. Diyarbakır'ın bu tür alanlara ihtiyacı olduğunu belirten Çetinkaya, "Eğil'de hafta sonları ziyaretçi yoğunluğu oluyor. Ziyaretçiler yoğun geldiği için böyle yerlere ihtiyaç oluyor. Tesiste hobbit evleri, yüzme havuzu, çocuk oyun parkı, kır düğün salonu mevcut. Burası ailelere hitap ediyor. Vatandaşlar rahat bir şekilde eğlenip, burada zaman geçiriyor. Artık Eğil'e yurdun her tarafından vatandaşlar geliyor." şeklinde konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da sıcaktan bunalan çocuklar süs havuzunu doldurdu https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-sicaktan-bunalan-cocuklar-sus-havuzunu-doldurdu-2913/

Sıcaklığın 40 dereceyi aştığı kentte, Sur ilçesinde sıcak havayı fırsat bilen çocuklar, hem serinlemek hem de eğlenceli zaman geçirmek için Anzele Parkı'ndaki havuza girdi.

Bazı çocukların tehlikeli olmasına rağmen suya atladığı görülürken, havuzdan çıkan çocuklar beton zemine uzanıp, güneşlendi.

Süs havuzunda serinlemeye çalışan çocuklardan Şehmus Papatya (13), arkadaşlarıyla havuzda yüzdüğünü ve mutlu olduğunu söyledi.

Papatya, "Diyarbakır çok sıcak. Sıcaktan dolayı Anzele'ye geldik. Haftada 3-4 gün gelip burada yüzüyoruz. Sabah şeker topladım ardından Anzele'ye geldim." dedi.

Zerdeş Medi (15) ise her sene yaz aylarında arkadaşlarıyla süz havuzuna gelerek, yüzdüklerini belirtti.

Kentin çok sıcak olduğunu ve evde bunaldığını anlatan Medi, havuzda yüzerek serinlediğini ifade etti.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Diyarbakır Cezaevi'ni yakında boşaltıyor, kültür merkezi olarak hizmete sunuyoruz https://gazetebirlik.com/haber/cumhurbaskani-erdogan-diyarbakir-cezaevini-yakinda-bosaltiyor-kultur-merkezi-olarak-hizmete-sunuyoruz-4719/

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da “Bismil Ovası Tarımsal Sulama Tesisleri, Diyarbakır Tekstil OSB 30 Fabrika, 4. Otosanayi Sitesi ve Yapımı Tamamlanan Diğer Projelerin Açılış Töreni”ne katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "KCK, PKK, PYD, HDP'siyle hep birlikte benim Kürt kardeşlerimin iliğini sömüren bu çete, son bin yıldır bu bölgenin, bu halkın başına gelmiş en büyük musibettir. Hangi demokraside, devletin yatırım, hizmet için gönderdiği ödenekler yollara mayın döşemek için kullanılır? Geçmişte uzunca bir dönem adı zulümle, işkenceyle, insanlık dışı muameleyle anılan Diyarbakır Cezaevi'ni yakında boşaltıyor, kültür merkezi olarak hizmete sunuyoruz. HDP'nin İstanbul ve diğer şehirlerde CHP'ye verdiği desteğin nedeni ideolojik akrabalıktır. Hukuk ve ekonomi reformlarımızla, hak ve özgürlük açılımlarımızla, aynı çizgide yolumuza devam ediyoruz." dedi. 

"13-14 yaşındaki Kürt kızlarımızı dağa kaçıranlar bunlar değil mi?"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "13-14 yaşındaki Kürt kızlarımızı dağa kaçıranlar bunlar değil mi? Bunlar hangi edepten, namustan bahsediyorlar? Bunlarda ne edep ne namus var." ifadelerini kullandı. 

Erdoğan şunları söyledi:

"Artık ülkemizde işleyemedikleri cinayetlerine orada (Irak'ın kuzeyinde) başladılar. Çünkü bunlar Kürt düşmanı, insanlık düşmanı, coğrafyamızın ve medeniyetimizin düşmanı. Utanmadan, sıkılmadan, yüzleri kızarmadan hala 'barış, kardeşlik, hukuk, demokrasi' diyorlar. Siz bu kavramları en son ağzına alacak kişilersiniz ey HDP. Dün akan kanı sürdürmek için çözüm sürecini baltalayanlar şimdi CHP ile iş birliği yapıyor. Tek dertleri var, o da Erdoğansız, AK Partisiz bir Türkiye."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hayvan dostu aile 7 kirpi yavrusunu kaşıkla süt vererek besliyor https://gazetebirlik.com/haber/hayvan-dostu-aile-7-kirpi-yavrusunu-kasikla-sut-vererek-besliyor-1425/

Diyarbakır Hipodromu'nda tay bakım görevlisi olarak çalışan Kasım Süer, eşi ve 6 çocuğu ile meyve yetiştirdiği bahçede keklik, keçi, tavuk, kedi, tavşan, inek ve güvercin besliyor.

Duydukları sevgi nedeniyle besledikleri hayvanların sayısı günden güne artan aile son olarak 7 kirpinin bakımını üstlendi.

 Bahçelerindeki incir ağacının altında 7 kirpi yavrusu gören Kasım Süer, önce bir süre annelerinin gelmesini bekledi.

Daha sonra annelerinin bir aracın çarpması sonucu öldüğünü anlayan Süer, kirpilere sahip çıktı.

Süer ve ailesi kirpi yavrularını, her gün ineklerden sağdıkları taze sütle besliyor. Süt, yavrulara kaşıkla içiriliyor.

"Büyüdüklerinde bahçeme bırakacağım"

Baba Süer, AA muhabirine, hayvanlara yoğun bir sevgi duyduğunu belirterek, bunun da baktığı atlardan kaynaklandığını söyledi.

 Evinin bahçesinde çok sayıda hayvan beslediğini ifade eden Süer, "Yavru kirpileri bahçemde fark ettim. Annelerinin öldüğünü görünce eve getirdim. Kekliklerim, tavşanlarım, ineklerim var. Artık kirpilerimiz de var. Kirpilere ailece özenle bakıyoruz." diye konuştu.

Süer, kirpileri büyüdüklerinde bahçesine bırakacağını söyledi.

"Ölmelerine izin vermeyeceğiz"

Süer'in kızlarından 16 yaşındaki Ziynet Süer, babasının eve getirdiği kirpi yavrularına sevgiyle baktıklarını, 13 yaşındaki Sultan Süer ise kirpilerin adeta kardeşleri olduğunu dile getirdi.

7 yaşındaki Sümeyye Süer ise kirpileri çok sevdiğini belirterek, "Ölmelerine izin vermeyeceğiz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da baygın halde bulunan alacasansara özenle bakılıyor https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-baygin-halde-bulunan-alacasansara-ozenle-bakiliyor-3478/

Diyarbakır kırsalında vatandaşlar tarafından baygın halde bulunan ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Diyarbakır Şubesi ekiplerine teslim edilen alacasansarın, Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezindeki tedavisi sürüyor.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğinin (IUCN) oluşturduğu "hassas kategori"deki kırmızı listede yer alan alacasansarın, uzman ekip tarafından dikkatle bakımı yapılıyor ve beslenmesi sağlanıyor.

Veteriner Fakültesi Yaban Hayatı ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Alaaddin Kaya, alacasansarın nadir görülen türlerden olduğunu söyledi.

Alacasansarın özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son yıllarda yapılan biyolojik çeşitlilik çalışmaları ve foto kapanlar sayesinde tespit edildiğini bildiren Kaya, bunun kokarcaya da yakın bir tür olduğunu belirtti.  

 "Doğada nadiren denk gelinen bir canlı"
Çekingenliğinden dolayı tehlike anında alacasansarın hafif bir koku bıraktığını anlatan Kaya, bu türlerin doğada bulunmasının ekolojik dengenin yerinde olduğunu gösterdiğini aktardı.

Alacasansarın fare ve yılan gibi sürüngenlerin avcısı olduğunu dile getiren Kaya, "Bunların nüfusunu dengeliyor. Şu anda soyları tehlike düzeyinde. O yüzden daha da üzerinde durulması gereken bir tür. Doğada nadiren denk gelinen bir canlı." dedi. 

Kaya, geçen hafta baygın halde bulunan alacasansarın, hiçbir sağlık sorununun olmadığını, bakımının ardından Doğa Koruma ve Milli Parklar Diyarbakır Şubesi ekiplerince doğal yaşam alanına bırakılacağını kaydetti.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da belediye ekipleri konforlu yol için gece de mesaide https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-belediye-ekipleri-konforlu-yol-icin-gece-de-mesaide-4542/

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların konforlu seyahat imkanına kavuşması için kent merkezi ve kırsal mahallelerdeki yol çalışmalarını gece de hummalı bir şekilde sürdürüyor.

Büyükşehir Belediyesinin, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu'nun talimatları doğrultusunda vatandaşların kent merkezi ve kırsal mahallelerde modern ve konforlu ulaşım imkanına sahip olması ve trafik akışının rahatlatılması için başlattığı çalışmalar aralıksız devam ediyor.

Belediye ekipleri, 24 saat esasına göre çalışarak, kırsal mahalleler ile kent merkezinde yeni açılan imar yolları, cadde ve bulvarlarda 600 bin ton sıcak asfalt sermeyi hedefliyor.

Çalışmalarını gece de yoğun şekilde sürdüren ekipler, merkezin yanı sıra kırsal mahalle yollarında alt yapı çalışmaları gerçekleştiriyor.

Kırsal grup yollarında yol genişliğini 7 metreye çıkaran ve alt yapısı tamamlanan yollarda asfalt serimine başlayan ekipler, kent merkezindeki 600 bin ton sıcak asfalt serme hedefine hızlı adımlarla ilerleyerek şu ana kadar 200 bin tonun üzerinde sıcak asfalt serdi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanı Kendal Okutucu, AA muhabirine, kırsal ve kent merkezindeki ilçelerde başlatılan asfalt çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Sermeyi planladıkları 600 bin ton sıcak asfaltın kent için büyük bir rakam olduğunu ifade eden Okutucu, şöyle konuştu:

"İlk defa böyle bir çalışma gerçekleştiriliyor. Çalışma yürüttüğümüz imar yollarında sadece asfaltlama yapıp geçmiyoruz. Önce caddelerin alt yapılarını yapıyoruz. Bir metreye yakın yolun gövdesini oluşturuyoruz. İçme, atık ve yağmur suyu şebekelerini tamamlıyoruz."

Okutucu, "En kaliteli ve konforlu yolları vatandaşımızın hizmetine bir an evvel sunmak için çalışıyoruz. Bu anlamda vatandaşlarımızın hiçbir tereddüdü olmasın. Bütün çalışmalarımız, çabamız vatandaşların rahat, konforlu yollarda seyahat edebilmeleri için." ifadelerini kullandı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da belediye ekipleri konforlu yol için gece de mesaide https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-belediye-ekipleri-konforlu-yol-icin-gece-de-mesaide-7662/

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların konforlu seyahat imkanına kavuşması için kent merkezi ve kırsal mahallelerdeki yol çalışmalarını gece de hummalı bir şekilde sürdürüyor.

Büyükşehir Belediyesinin, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu'nun talimatları doğrultusunda vatandaşların kent merkezi ve kırsal mahallelerde modern ve konforlu ulaşım imkanına sahip olması ve trafik akışının rahatlatılması için başlattığı çalışmalar aralıksız devam ediyor.

Belediye ekipleri, 24 saat esasına göre çalışarak, kırsal mahalleler ile kent merkezinde yeni açılan imar yolları, cadde ve bulvarlarda 600 bin ton sıcak asfalt sermeyi hedefliyor.

Çalışmalarını gece de yoğun şekilde sürdüren ekipler, merkezin yanı sıra kırsal mahalle yollarında alt yapı çalışmaları gerçekleştiriyor.

Kırsal grup yollarında yol genişliğini 7 metreye çıkaran ve alt yapısı tamamlanan yollarda asfalt serimine başlayan ekipler, kent merkezindeki 600 bin ton sıcak asfalt serme hedefine hızlı adımlarla ilerleyerek şu ana kadar 200 bin tonun üzerinde sıcak asfalt serdi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanı Kendal Okutucu, kırsal ve kent merkezindeki ilçelerde başlatılan asfalt çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Sermeyi planladıkları 600 bin ton sıcak asfaltın kent için büyük bir rakam olduğunu ifade eden Okutucu, şöyle konuştu:

"İlk defa böyle bir çalışma gerçekleştiriliyor. Çalışma yürüttüğümüz imar yollarında sadece asfaltlama yapıp geçmiyoruz. Önce caddelerin alt yapılarını yapıyoruz. Bir metreye yakın yolun gövdesini oluşturuyoruz. İçme, atık ve yağmur suyu şebekelerini tamamlıyoruz."

Okutucu, "En kaliteli ve konforlu yolları vatandaşımızın hizmetine bir an evvel sunmak için çalışıyoruz. Bu anlamda vatandaşlarımızın hiçbir tereddüdü olmasın. Bütün çalışmalarımız, çabamız vatandaşların rahat, konforlu yollarda seyahat edebilmeleri için." ifadelerini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da 22 milyon kök Hint keneviri ele geçirildi https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-22-milyon-kok-hint-keneviri-ele-gecirildi-7412/

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Jandarma Genel Komutanlığının, terör örgütü PKK'nın silahlı unsurlarını etkisiz hale getirmenin yanı sıra en büyük gelir kaynaklarından biri olan uyuşturucu ticaretinden sağladığı geliri engellemek için narko-terör operasyonlarına devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığınca 10-11 Haziran'da Lice ilçesi Yalaza, Ortaç, Bağlan ve Kabakaya mahallelerinde tespit edilen 344 noktada narko-terör operasyonu düzenlendiği kaydedildi.

Operasyonda 22 milyon kök Hint keneviri, 700 bin kök skunk, 188 kilogram toz esrar, 2 kilogram kubar esrar, 10 su motoru, 36 bin metre sulama hortumu ele geçirildiği ifade edilen açıklamada, 225 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldığı bildirildi.

Açıklamada, ele geçirilen Hint kenevirlerinin imhası sonucunda 520 ton toz esrar elde edilmesinin önüne geçildiği, böylece terör örgütünün 5,2 milyar lira finans sağlamasının da engellendiği belirtildi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da petrol keşfedilen Yenişehir-1 kuyusunda üretim için hummalı çalışma sürüyor https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-petrol-kesfedilen-yenisehir-1-kuyusunda-uretim-icin-hummali-calisma-suruyor-8285/

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "son bir ayda üç yeni kuyuda petrol keşfedildiğini ve Diyarbakır'da bulunan Akoba-1 ve Yenişehir-1 kuyularıyla Kırklareli'ndeki Misinli-2 kuyularında, günlük üretime 6 bin 800 varil ilave sağlandığını" açıklamasının ardından söz konusu kuyuların bulunduğu sahalarda üretim hareketliliği yaşanıyor.

Diyarbakır Bingöl kara yolunun 50. kilometresinde, günlük 3 bin varil petrol üretilen Yenişehir-1 kuyusundan çıkarılan petrol tankerlere aktarılıyor.

Vali Münir Karaloğlu, petrol üretimi yapılan sahada incelemelerde bulundu, Kocaköy Kaymakamı Abdulkadir Umut Kasman, TPAO Batman Bölge Müdürü Mustafa Demir ve diğer yetkililerden çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Karaloğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Diyarbakır'da tüm sahalarda hem TPAO'nun hem de özel sektörün petrol üretimi ve arama faaliyeti olduğunu belirtti.

Yenişehir-1 kuyusunun 1870 metre derinlikte olduğunu dile getiren Karaloğlu, "2017'de TPAO'nun Diyarbakır'daki günlük üretimi 6 bin 500 varil iken şu anda bu kuyuyla 14 bin 700 varile çıkmış durumda. Özel sektör ile baktığımızda Diyarbakır'da günlük petrol üretimi 22 bin 800 varil seviyesinde. Diyarbakır sınırları içerisinde günlük 1,5 milyon dolarlık petrol üretimi var." dedi.

TPAO'nun Diyarbakır sınırları içerisinde 7 aktif sondaj kulesi ile arama faaliyetine devam ettiğini aktaran Karaloğlu, "Temenni ediyoruz ki önümüzdeki günlerde yapılan aramalarda da yine Cumhurbaşkanımız vasıtasıyla Türkiye kamuoyuna yeni müjdeler verelim." diye konuştu.

Diyarbakır'da önemli çalışmaların bulunduğunu dile getiren Karaloğlu, bu çalışmalar sonuçlandığında herkesin yüzünü güldürecek müjdeler vermeyi temenni ettiklerini bildirdi.

Karaloğlu, Türkiye'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde hem yer üstü hem de yer altı kaynakları ve zenginliklerini milletin hizmetine sunmaya devam edeceklerini ifade ederek, Diyarbakır'ın önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde yapılan çalışmalarla Türkiye'nin en önemli petrol üretim merkezlerinden biri olacağını kaydetti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da Kürtçe öğrenen Kaymakam vatandaşları aşı olmaya ikna ediyor https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-kurtce-ogrenen-kaymakam-vatandaslari-asi-olmaya-ikna-ediyor-5153/

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde, sırası gelmesine rağmen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını yaptırmayan vatandaşların bilgilendirilmesi için oluşturulan sağlık ekipleri, toplumsal bağışıklığa katkı sunmak için özveri ile görev yapıyor.

İlçe merkezinin yanı sıra köy ve mezralardaki adreslere ulaşarak aşı yaptırmayan kişilerle görüşen sağlık ekiplerinin ziyaretlerine zaman zaman Çınar Kaymakamı Güher Sinem Büyüknalçacı da katılıyor.

Sık sık esnafı ziyaret eden, muhtarlarla bir araya gelen Büyüknalçacı, sağlık ekiplerinin görüştüğü ancak aşı yaptırmak istemeyen vatandaşları ikna için de devreye giriyor.

Büyüknalçacı, Türkçe ve Kürtçe kurduğu diyalog ile ikna ettiği vatandaşların aşı yaptırmalarını sağlıyor.

Son olarak ilçe merkezinde yaşayan ve sağlık ekiplerinin görüşmesine rağmen aşı yaptırmak istemeyen 90 yaşındaki Ahmet Gündoğdu'yu evinde ziyaret eden Büyüknalçacı'nın görüşmesi sonuç verdi.

Aşı yaptıran Gündoğdu, Büyüknalçacı ve sağlık ekiplerine teşekkür ederek, "Allah senden razı olsun. Allah senin ömrünü uzatsın." dedi.

"İlçede 4 aşı ikna ekibi 7 gün 24 saat esasıyla çalışıyor"

Kaymakam Büyüknalçacı, AA muhabirine, ilçede 65 yaş ve üzeri vatandaşların yüzde 70'ini aşıladıklarını, aşı olmak istemeyenlerin de yüzde 50'sinin ikna edildiğini söyledi.

İlçede sırası gelen vatandaşların aşısının yapıldığını dile getiren Büyüknalçacı, "Bugün de Ahmet amcamızın yanına geldik. Aşı olmuyordu. Devletimize desteğinin tam olduğunu gördük. Bizi de kızı gibi gördüğü için herhangi bir problem yaşamadık. Kendisiyle konuştuğumuzda ikna oldu." diye konuştu.

Büyüknalçacı, bir dönem ilçede vaka sayısının sıfıra düştüğünü dile getirerek, ilçede vakaların bugün de düşük seyretmesinde esnaf ve vatandaşların büyük katkısı olduğunu aktardı.

"Aracıları devreden çıkartıp vatandaşımızı bizzat anlayabilmek için Kürtçe öğrenmeye başladım. Vatandaşlardan ve çocuklardan Kürtçe öğreniyorum. Bu, aşılama faaliyetlerine de etki etti. Kızlarının aşı olduğunu, herhangi bir problem yaşamadığını görünce aşı konusuna daha sempatik bakmaya başladılar." diyen Büyüknalçacı, gayretini gören vatandaşların kendisini bağrına bastığını kaydetti.

Büyüknalçacı, "İlçede 4 aşı ikna ekibi 7 gün 24 saat esasıyla çalışıyor. Ekiplerimiz uzak yakın demeden köylere giderek, tek tek vatandaşlarla ilgilendiler. Hepsi gerçekten büyük bir özveri ile çalıştı. Bunun da neticesini gördük." ifadelerini kullandı.

"İnşallah bu çabalarımızla vaka sayısını sıfıra düşüreceğiz"

Aşı ikna ekibinde yer alan pratisyen doktor Yusuf Çetin de aşının bu sıkıntılı sürecin bitmesinde temel faktör olduğunu düşündüklerini belirtti.

 Çetin, kendilerinin de aşı olduğunu, yakınlarından sırası gelenlerin de aşısını yaptırdığını ifade ederek, "Kaymakam Hanım da süreci yakından takip ediyor. Sürekli bizimle iletişim halinde, çaba gösteriyor. İnşallah bu çabalarımızla vaka sayısını sıfıra düşüreceğiz." şeklinde konuştu.

Yarımkaş Köyü Muhtarı Mehmet Sait Gülçer de aşı ikna çalışmaları kapsamında Kaymakam Büyüknalçacı ve sağlık ekiplerinin birçok kez köylerine geldiğini dile getirerek, aşı konusunda ikna çalışması yaptıklarını aktardı.

"Kaymakama inanıp, güvendik"

İkna sonucu aşı yaptıran Ahmet Gündoğdu'nun oğlu Nebi Gündoğdu da babasının aşı yaptırmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gündoğdu, "Daha önce tereddütlüydük. Tam emin değildik. Kaymakama inanıp, güvendik. Bu sorunu çözdü. Allah razı olsun onlardan." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da heyecanla beklenen hafif raylı sistem için ilk adım atıldı https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-heyecanla-beklenen-hafif-rayli-sistem-icin-ilk-adim-atildi-7017/

Diyarbakır'da kent sakinlerinin uzun yıllardır beklediği ve kent trafiğini rahatlatacak hafif raylı sistem için proje ihalesi gerçekleştirildi.

Vali Münir Karaloğlu'nun kentin toplu taşıma ve ulaşım konforunun üst seviye çıkarılması amacıyla verdiği talimat doğrultusunda Ulaşım Master Planı revize edildi. Hedef yılı 2040 olmak üzere hazırlanan master planda, Türkiye'deki birçok büyükşehirde olan hafif raylı sistemin kent için önemine işaret edildi.

Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi, toplu taşımayı rahatlatacak, kent sakinlerine konforlu, güvenli ve ucuz toplum taşıma hizmeti sağlamak amacıyla raylı sistemin hayata geçirilmesi için harekete geçti. Ulaşım Daire Başkanlığı bu kapsamda hafif raylı sistemin projelendirilme ihalesini gerçekleştirdi.

Raylı sistem; projelendirme, yapım ve araç alımı olarak üç aşamada hayata geçirilecek.

2023'te hizmete sunulması planlanıyor

Dağkapı ile Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi arasında inşa edilmesi düşünülen hafif raylı sistem, 14,1 kilometre uzunluğunda ve 23 istasyondan oluşacak.

Fiskaya'dan başlayacak Dağkapı-Ali Emiri Caddesi-Hintlibaba Caddesi-Ekinciler-Turgut Özal Bulvarı-Diclekent Bulvarı-Mastfroş Caddesi güzergahını takip ederek Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi bölgesinde yapılacak depo sahasında son bulacak raylı sistem hattının 2023'te hizmetine sunulması planlanıyor.

İlk etapta günlük 74 bin 342 yolcu taşıyacak

Kentin çehresini değiştirecek ve vatandaşlara daha konforlu ulaşım hizmeti verecek raylı sistem işletmeye alındığı yıl günlük yaklaşık 74 bin 342 yolcu taşıyacak. Ulaşım Master Planı hedef yılı olan 2040'ta ise günlük yolcu taşıma kapasitesinin 132 bin 25 kişi olması öngörülüyor.

Haberi alan kent sakinleri sevindi

Kent sakinlerinden Salim Duman, AA muhabirine, birçok ilde bulunan raylı sistemle Diyarbakır'ın da daha önce tanışmış olması gerektiğini söyledi.

Bugüne kadar raylı sistemin yapımıyla ilgili aldıkları duyumların gerçeğe dönüşmediğini dile getiren Duman, "İnşallah bu defa yapılır. Gereksinimdir, mecburidir, yapılması gerekendir. Raylı sistemin yapılacak olması bizi çok memnun etti. Bunu duyduğumuz zaman çok sevindik. Çünkü yıllardır bunu bekliyoruz." dedi.

Duman, her geçen gün büyüyen Diyarbakır'da raylı sistemin ulaşımda büyük kolaylık ve rahatlık sağlayacağını anlattı.

Furkan Uçar da İstanbul'a gittiği sırada karşılaştığı metro ve tramvay hattının Diyarbakır'da da olmasını arzuladığını söyledi.

Sistemin hem trafik hem de zaman açısından kente olumlu yönde yansıyacağını belirten Uçar şöyle konuştu:

"Raylı sistem yapılacağı haberini aldık, çok sevindik. Sayın Valimize teşekkür ederim. Millete hizmet ediyor. Allah razı olsun. Yıllardır kente bir tramvay hattının yapılmasını bekliyorduk. Bugüne nasip oldu. Çok da güzel oldu."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da yaklaşık 2 bin yıllık Roma yolu gün yüzüne çıkartılacak https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-yaklasik-2-bin-yillik-roma-yolu-gun-yuzune-cikartilacak-1063/

Hurri-Mitanniler, Urartular, Asurlular, Medler, Persler, Büyük Tigran Krallığı, Romalılar, Sasaniler, Bizanslılar, Emeviler, Abbasiler, Safeviler Eyyubiler Mervaniler, Selçuklular, Osmanlı ve Artuklular gibi çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan merkez Sur ilçesindeki Amida Höyük'te Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Dicle Üniversitesi (DÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız başkanlığında yürütülen kazı çalışmaları yeni tip koronavirüs (Kovid19) tedbirleri ile devam ediyor.

Kazı çalışmalarına Sur diplerinde yoğunluk verildi
Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dicle Üniversitesi iş birliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin de ekip desteğiyle kazı çalışmasını yürüttüklerini söyledi.

Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla tarihi İçkale'de restorasyon çalışması yapıldığını hatırlatan Yıldız, bu nedenle kazı çalışmalarını sur diplerine kaydırdıklarını belirtti.

Yıldız, kazı yaptıkları alanda farklı verilerin ortaya çıkarılmaya başlandığını aktararak, şöyle konuştu:

"Kazı yaptığımız höyüğün batı tarafından çok enteresan veriler gelmeye devam ediyor. Dönemin sokak dokusu ve yol yapısı ortaya çıkıyor. Bu çalışmalar bittikten sonra Fetih Kapısı da açılmış olacak. Fetih Kapısı'ndan giren ziyaretçilerimiz hem İçkale hem de müze kompleks alanını ziyaret edebilecek. Müze alanını ziyaret etmek istemeyenler ise İçkale güzergahını kullanıp Hazreti Süleyman Camisi ve Sahabeler Türbesini, oradan da Küpeli kapıdan Fatihpaşa Mahallesinin bulunduğu alana geçecekler. Sur için yeni bir kültür rotası belirlenmiş olacak."

"Romanın taş döşeli yol özelliğini görüyoruz"
Çalışmaların yaklaşık bir yıl süreceğini dile getiren Yıldız, kazıda birçok tarihi eseri ortaya çıkarmayı beklediklerini kaydetti.

Gelecek sezon 2022 yılından itibaren, şu anda kazı yaptıkları yerin turizme açılan aktif bir alan olacağını belirten Yıldız, en alt tabakada çıkan yolun Roma dönemi yol özelliğini gösterdiğini bildirdi.

Yıldız, "Romanın taş döşeli yol özelliğini görüyoruz. Diyarbakır'ın kuzeyinde, Diyarbakır- Eğil kara yolundaki Kara Köprü mevkisinde Roma'nın taş yolu günümüzde de kullanılıyor. Muhtemelen Amida'dan çıkan yol o tarafa doğru devam etmiştir." dedi.

"İçkale Surları bütün ihtişamıyla sergilenmiş olacak"
Yıldız, kazıda çıkan verilerin İçkale'nin turizmine de katkıda bulunacağına işaret ederek, kazı ve surlardaki restorasyon çalışması bittikten sonra bu alanın yeni bir cazibe merkezi olacağını kaydetti.

Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini anlatan Yıldız, höyüğün batı tarafındaki İçkale surlarında yaklaşık 2 metrelik bir dolgu bulunduğunu, kazı sayesinde toprak dolgunun kaldırıldığını aktardı.

"Böylece İçkale Surları bütün ihtişamıyla sergilenmiş olacak." diyen Yıldız, hem kazılarda sur diplerinin açılması hem de ortaya çıkan verilerin bu alanın turizm değerine değer katacağını vurguladı.

Prof. Dr. Yıldız, "Vatandaşlar dönemin Roma yolunu kullanarak, İçkale'yi ziyaret etmiş, buraları gezen turistler hem Roma hem Osmanlı hem de Cumhuriyet döneminde kullanılan yol düzenlemelerini görmüş olacaklar. İçkale zaten Diyarbakır'ın turizmi için gözde bir mekan. Yeni çalışmalarla da kente gelen herkesin uğrak yeri haline gelecek." ifadelerini kullandı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Emekli bankacı ömrünün yarısını sokak hayvanlarının bakımı ve beslenmesine adadı https://gazetebirlik.com/haber/emekli-bankaci-omrunun-yarisini-sokak-hayvanlarinin-bakimi-ve-beslenmesine-adadi-9355/

Diyarbakır'da oturan 60 yaşındaki Ankaralı emekli bankacı Zübeyde Dayan, 30 yıldır sokak hayvanlarını besliyor.

Dayan'ın hayvan sevgisi, İstanbul'da yaşarken 30 yıl önce arkadaşının hediye ettiği 2 köpek sayesinde başladı.

İstanbul'da 20 yıl boyunca daha çok ormanlık alanda hayvanların yoğun olduğu noktalara yem ve yiyecek bırakan Dayan, 10 sene önce yerleştiği Diyarbakır'da da sokak hayvanlarıyla ilgilenmeye devam etti.

Merkez Bağlar ilçesindeki evinin bahçesine yaptığı yuvalarda kedi ve kuş besleyen Dayan, haftanın 3 günü de kentin farklı bölgelerinde belirlediği noktalardaki sokak hayvanlarına yiyecek ve su götürüyor.

Ömrünün yarısını sokak hayvanlarının bakımı ve beslenmesine adayan Dayan, duyarlılığından dolayı komşuları ve çevredeki vatandaşların takdirini kazanıyor.

"Kalp krizi geçirdim, hayvanlara bakamayacağım için üzülüyordum"
Dayan, yem götürdüğü noktalarda hayvanların kendisini aracından tanıdığını söyledi.

Hayvanları beslediği yerlerde çevreyi kirletmemeye özen gösterdiğini belirten Dayan, belirlediği günlerde yem vermeye gidemediği zaman huzursuz olduğunu dile getirdi.

Kedilere bir gün arayla, köpeklere ise haftada 3 gün yem verdiğini anlatan Dayan, "Kedilerin bazı bölgeleri var, orada beni bekliyorlar. Gittiğimde sesleniyorum ve hepsi geliyor. Köpekleri genelde bazı çocuklar taşlıyor, huzursuz oluyorlar, o yüzden gittiğim bölgelere döküyorum, onlar da akşam karanlıkta gelip yiyor. En az 40 köpek geliyor. Yemek koyuyorum, ertesi gün gittiğimde hiçbir şey kalmıyor." ifadelerini kullandı. 

Dayan, kuşları da hiç ihmal etmediğini, onları da buğdayla beslediğini belirtti.

Özellikle kış aylarında sokak hayvanlarının çok zorluk çektiğini, yiyeceğe muhtaç olduklarını dile getiren Dayan, şunları kaydetti:

Hayvanlara yemek vermediğim zaman huzursuz oluyorum, gece uyuyamıyorum. Neredeyse gece gidip yem veresim geliyor. Tatile de gidemiyorum çünkü aklım onlarda kalıyor. Bir yıl önce kalp krizi geçirdim, hayvanlara bakamayacağım için üzülüyordum. Eşim sağ olsun yiyecek alıp onlara verdi. O zaman mutlu oldum. Hastaneden çıktıktan sonra da tekrar aynı görevime başladım. Hayvan sevgisi bambaşka bir olay. Bunu yaşayan bilir. Bana bir şey olursa sanki onlar aç kalacakmış gibi düşünüyorum."

Hayvanlara karşı duyarlı olunmasını, her kapının önüne en azından bir kap su ve yemek bırakılmasını isteyen Dayan, "İnsanlar sevmeseler dahi en azından hayvanlara zarar vermesin. Onlar da doğanın bir parçası. Onları da Allah yaratmış. Saygı duyalım, onlarla yaşamayı öğrenelim. Bazıları evde baktıkları köpekleri dışarı atıyor. Onlar da sokağa uyum sağlayamıyor. Lütfen hayvanları rahatsız etmeyelim. Bizim olduğu kadar onların da hakkı var bu dünyada yaşamaya." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır Surları'ndaki tarihi Mardinkapı'nın restorasyonu tamamlandı https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakir-surlarindaki-tarihi-mardinkapinin-restorasyonu-tamamlandi-4300/

Diyarbakır Surları'nın birçok dönemine tanıklık eden yüzlerce yıllık kapılarının restore edilmesi için başlatılan çalışmalar sürüyor.

Bu kapsamda geçmişte kente giriş yapılan ve bir süre önce yerlerinden sökülen surun ana kapılarından Mardinkapı'nın restorasyonu, Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ile Diyarbakır Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğünün uzman restoratörleri tarafından titizlikle sürdürülen işlemlerin sonucu tamamlandı.

Mardinkapı uzman kişilerin gözetiminde vinç yardımıyla restorasyonu yapılan alandan alınarak, yerine takılacak.

Urfakapı ile müze envanterinde bulunan Yenikapı ve İçkale'den sur içine açılan Küpelikapı'nın ise restorasyon işmeleri devam ediyor.

Tarihi kapı 2 bin 740 kilogram ağırlığında

Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç, yaptığı açıklamada, Diyarbakır Surları'nın özgün kapılarının restorasyonuna yönelik çalışmaları geçen yıl kasım ayında başlattıklarını söyledi.

Surların 4 önemli kapısının bulunduğunu dile getiren Koç, bu kapıların en önemlilerinden olan Urfakapı ve Mardinkapı'nın özgün kapı kanatlarının yerinde korunduğunu belirtti.

4,5 ay süren çalışma sonucu Mardinkapı'nın restorasyonunun tamamlandığını ifade eden Koç, "Demir kapı kanatlarının naklini gerçekleştirdik. Montaj işlemlerine başladık. Yarın montaj işlemi tamamlandıktan sonra kapıyı yerinde görme şansını yakalamış olacağız." diye konuştu.

Kapının orjinal olduğunu, üzerindeki motifler ve desenler birebir korunarak sadece eksik ve çürümüş olan kısımların yüzde 30'luk bölümünün tamamlanmasına gidildiğini aktaran Koç, ağırlığının 2 bin 740 kilogram olduğunu, üzerindeki ana ahşap blokun ise 120 kilogram ağırlığında olduğunu bildirdi.

Koç, tarihi kapının yarın restore edilmiş haliyle yeniden turizme kazandırılmış olacağını kaydetti.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da 'Eren-2 Narko Terör Tırpan-2' operasyonunda 16 şüpheli yakalandı https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-eren-2-narko-teror-tirpan-2-operasyonunda-16-supheli-yakalandi-5582/

Diyarbakır Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığınca narkoterörizmle mücadele çalışmaları kararlılıkla devam ediyor.

Çalışmalar kapsamında 2020 yılında 15 olayda ele geçirilen 1 milyon 203 bin kök Hint keneviri ve 2 ton 920 kilogram esrar maddesinin sahibi olarak ticaretini yapan şüphelilerin kimlikleri aylar süren titiz çalışmalar sonucu tespit edildi.

Şüphelilerin yakalanması amacıyla başlatılan "Eren-2 Narko Terör Tırpan-2" operasyonunda, Diyarbakır ve Lice ilçe merkezi ile Lice ilçesi Duru, Kıralan, Karahasan, Dernek ve Daralan mahallelerinde 26 ayrı adreste 16 şüpheli gözaltına aldı.

Adreslerde yapılan aramada, 2 kilo 200 gram toz esrar, 6 ruhsatsız av tüfeği, 137 fişek, 1 kurusıkı tabanca, 3 hassas terazi ele geçirildi.

Gözaltına alınan şüphelilerin jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

Diyarbakır'da 19 Ocak'ta başlatılan "Eren-2 Narko Terör Tırpan-1" operasyonunda, Diyarbakır ve Lice ilçesi merkezinde, Lice'nin Dibek, Yolçatı, Kutlu, Dallıca ve Araklı mahalleleri ile Hani ilçesinin Çağıl Mahallesi'nde 42 adreste 31 zanlı gözaltına alınmıştı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 19'u çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklanırken, diğerleri adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Gözaltına alınan şüphelilerin 2020 yılında 21 olayda ele geçirilen 2 milyon 514 bin kök kenevir, 2 ton 407 kilogram esrar ve 337 kilogram skunk maddesinin sahibi olarak ticaretini yapan şüpheliler oldukları aylar süren titiz çalışmalar sonucu tespit edilmişti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İşinden 50 kuruşluk kraker için atılan işçi 35 bin lira tazminat kazandı https://gazetebirlik.com/haber/isinden-50-kurusluk-kraker-icin-atilan-isci-35-bin-lira-tazminat-kazandi-1651/

Diyarbakır'da çalıştığı markette fiyatı 50 kuruş olan çubuk krakeri kasadan geçirmediği ve fişini kesmediği gerekçe gösterilerek işten çıkarılan Yücel Korkutan, açtığı davada 35 bin 888 lira 490 kuruş tazminat almaya hak kazandı.

Merkez Kayapınar ilçesinde 6 yıl önce bir markette 716 gün çalışan Korkutan, krakeri kasadan geçirmediği gerekçe gösterilerek işinden olduğu iddiasıyla hukuk mücadelesi başlattı.

Korkutan, avukatı Gülben Elhakan aracılığıyla Diyarbakır 3. İş Mahkemesine haklarına ilişkin dava açtı.

Avukat Elhakan tarafından hazırlanan dilekçede, müvekkilinin 2013-2015 yıllarında en son mağaza sorumlusu olarak davalı nezdinde çalıştığı, iş akdinin 50 kuruş tutarındaki krakerin kasada fişinin kesilip paranın ödenmemesi gerekçe gösterilerek feshedildiği belirtildi.

Çalışana, diğer mağaza sorumlularından da az ücret ödenerek eşit işe eşit ücret kuralının ihlal edildiği kaydedilen dilekçede, normali aşan çalışmaları olmasına rağmen ücretleri ödenmediği için kıdem, ihbar tazminatı, yıllık izin, fazladan çalışma, haftalık tatil, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının tahsili talep edildi.

Davalı tarafın verdiği dilekçede de 4857 sayılı yasa uyarınca iş akdinin haklı nedenle sona erdirildiği, davacının 50 kuruş tutarındaki ürünün fiyatını kasadan ödemeden geçirdiği, bununla ilgili savunmasının istendiği ancak davacının savunma vermekten kaçındığı aktarıldı.

Dilekçede, "Davacı vardiya usulü çalıştığı için, fazla mesai yapılması durumunda ertesi hafta denkleştirme usulüne göre daha az çalıştırılmıştır. Ulusal bayram ve genel tatil ücretleri ödenmiştir. Hafta tatillerinin kullandırıldığı, davacının mağaza personeli olduğundan ücret farkı alacağının bulunmadığından davanın reddine karar verilmelidir." ifadelerine yer verildi.

Diyarbakır 3. İş Mahkemesi, Korkutan'ın açtığı davada, işvereni 35 bin 888 lira 490 kuruş tazminata mahkum etti.

Gerekçeli kararda şunlar yer aldı:

"Davacının, davalı taraf yanında belirtilen tarihlerde çalıştığı, davalının iş akdini haklı nedenle feshettiğini ispatlayamadığından, davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazandığı anlaşılmıştır. Davalı, davacının yıllık izinlerini kullandığını, izin defteri, eş değer bir belge ile bedelinin davacıya ödendiği yazıldığını ispat etmesi gerekirken etmediği için davacının yıllık izin ücretine hak kazandığı ve davalının bilirkişinin belirlediği yıllık izin ücretinden sorumlu tutulmuştur. Davacının haftalık 45 saatten fazla çalışma yaptığı anlaşıldığından, davalı fazla çalışma ücretini ödendiğini ispatlayamamıştır. İşçinin yasa gereği yedi günlük zaman diliminde 24 saat dinlenme hakkı olduğundan davacının hafta tatili alacağına hak kazanmıştır."

Davacının bir dönem mağaza sorumlusu olarak çalıştığı ancak kendisine eksik ücret ödemesi yapıldığından, eksik ücret almaya hak kazandığı bildirilen kararda, kıdem için 4 bin 967 lira 14 kuruş, ihbar olarak 2 bin 969 lira 43 kuruş, yıllık izin için 478 lira 18 kuruş, fazla çalışma için 8 bin 335 lira 63 kuruş, hafta tatili için 3 bin 62 lira 58 kuruş, ücret farkı alacağı olarak 16 bin 75 lira 53 kuruş olmak üzere toplam 35 bin 888 lira 490 kuruşun yasal faiziyle davalıdan alınarak, davacıya ödenmesine hükmetti.

Öte yandan, mahkeme davacının, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacağının reddini kararlaştırdı.

"Basit bir yolla çözülebilecek bir uyuşmazlık"

Karara ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan avukat Elhakan, işverenin müvekkilinin iş akdini sonlandırmadan eyleme orantılı şekilde yaptırım uygulamasının mümkün olabileceğini, bu ilkeye uygun davranmadan doğrudan iş akdini sonlandırdığı için yasal süreç başlattıklarını belirtti.

Müvekkilinin mağduriyetine ilişkin fazla mesaileri, yıllık izin, ulusal ve dini bayramlardaki çalışmaları, eşit işe eşit ücret ödemesi gibi birtakım alacak taleplerinde bulunduklarını ifade eden Elhakan, şunları kaydetti:

"Basit bir yolla çözülebilecek bir uyuşmazlık işverene çok daha pahalıya patladı. Mahkeme bu noktada müvekkilimi haklı gördü. 35 bin 888 liranın mevduata uygulanan en yüksek faiziyle işverenden alınmasına karar verdi. Müvekkilimin iş akdi sonlandırıldığı dönemde maddi ve manevi olarak büyük sıkıntı içerisine düşmüştü. Adalete uygun verilen bu kararla hukuk mücadelesini kazanan müvekkilimle beraber sürecin bu şekilde sonlanmış olmasından memnuniyet duyuyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com