tag:gazetebirlik.com,2015:cid-172 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2024-01-21T12:50:24+03:00 Hakkari'de kar kalınlığının 5 metreyi bulduğu bölgede çalışmalar sürüyor https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-kar-kalinliginin-5-metreyi-buldugu-bolgede-calismalar-suruyor-7549/

İl Özel İdaresine bağlı karla mücadele ekipleri, bir süredir yolu kapalı olan Alan köyüne ulaşımı sağlamak için çalışma başlattı.

İş makineleri ile dağlık alanda kar kalınlığının yer yer 5 metreye ulaştığı bölgede zorlu şartlarda çalışan ekipler, uzun uğraşlar sonucu köye ulaşımı sağladı.

İhtiyaçlarını karşılamak için ilçe merkezine gelmek isteyen köylüler, yolların açılmasıyla büyük mutluluk yaşadı.

Ekipler, yol genişletme çalışmalarına devam ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çukurca'daki tarihi kale evleri turizme kazandırılacak https://gazetebirlik.com/haber/cukurcadaki-tarihi-kale-evleri-turizme-kazandirilacak-3414/

İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından 2016'da birinci derecede sit alanı olarak tescillenen ve bölgenin sivil mimarinin en güzel örnekleri arasında yer alan kale evlerinin yeniden ayağa kaldırılması için çalışma başlatıldı.

Bu kapsamda 4 yıl önce Çukurca Belediyesi ve Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının işbirliğiyle hazırlanan proje kapsamında yürütülen çalışmalarla 400 yıllık olduğu değerlendirilen 21 kale evinden 7'si aslına uygun olarak restore edildi.

Kalan evlerin de turizme kazandırılması amacıyla belediyenin hazırladığı, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) destek sunduğu proje ile 2 evde daha çalışma başlatıldı.

Yıl sonunda tamamlanması planlanan 2 evin butik otele, restorasyonu biten diğer evlerin de kente gelen ziyaretçilerin güzel zaman geçirebileceği kafe, kütüphane, müze gibi sosyal yaşam alanlarına dönüştürülmesi planlandı.

Son yıllarda terör olaylarının sona ermesiyle huzur ve güven ortamının sağlandığı ilçede, tarihi kale evlerinin canlanan turizme katkı sağlaması bekleniyor.

"Buranın kültürünü canlandırmak istiyoruz"

Çukurca Belediye Başkanı Ensar Dündar, AA muhabirine, 2019'da başlatılan çalışmalar kapsamında daha önce 7 evin restorasyonunun tamamlandığını söyledi.

DAKA ile yürüttükleri proje ile bu yıl 2 evi daha restore ettiklerini anlatan Dündar, "İlçemizin sembolü olan ve 400 yıllık olduğu tahmin edilen evlerimizi eski mimarisine uygun şekilde yenileyerek turizme kazandırmayı amaçlıyoruz. Daha önce yaptığımız evlerin bir kısmını kitap kafe, dengbej (ağıt ve türkü seslendiren yöresel sanatçı) odası, müze ve kütüphane olacak şekilde projelendirdik. Bu yıl restore ettiklerimizi de butik otele dönüştürerek ilçemizdeki konaklama sorununa katkı sağlamak istiyoruz." diye konuştu.

İlçenin tarihi geçmişe sahip olduğunu ve değişik medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirten Dündar, bölgedeki tarihi mekanları restore ederek turizmi canlandırmayı hedeflediklerini vurguladı.

Göreve geldikten sonra vadettikleri projelerin tamamını hayata geçirdiklerini dile getiren Dündar, şunları kaydetti:

"Kale evlerinin restorasyon çalışmalarını DAKA'nın desteğiyle yürütüyoruz. Birinci etabı bu yıl faaliyete geçireceğiz. İkinci etabı da gelecek yıl tamamlamayı planlıyoruz. Uzun vadede evlerin tamamını Çukurca'nın tarihi dokusuna uygun şekilde restore edeceğiz. Bir kısmını da ev olarak değerlendireceğiz. Buranın eski yaşantısını, kültürünü tekrar canlandırmak istiyoruz. Çukurca'mız çok güzel bir yer. Doğası, mikroklima iklimiyle keşfedilmeyi bekliyor. Birçok çeşit sebze ve meyve yetiştiriliyor. Burası çok huzurlu ve güvenli. Herkesi buraya bekliyoruz."

İlçe sakinlerinden Mahmut Güneş de kale evlerinde geçmişte dedelerinin yaşadığını belirterek, "Bizim için çok şey ifade ediyor. Eskiden yaşam yeriydi. Evler yeniden restore ediliyor. Bu çalışmadan dolayı mutluyuz. Bu evler ilçemize birçok anlamda katkı sunacak. Yerli ve yabancı turistler ilçemize gelip buraları görsün. İlçedeki herkes bu çalışmadan memnun. Emeği geçenlere teşekkür ederim." diye konuştu.

Restorasyon çalışmalarında görev yapan Nurettin Ediş de "Evlerdeki duvarları yapıyoruz. Evleri eski dokusuna uygun inşa ediyoruz. Damlar ağaçtan yapılıyor, üstü de toprakla kaplanıyor. Şu anda yaptığımız iki ev var. İki bölümden 6 ayrı oda olacak." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çukurca'da çiftçiler ata tohumundan ürettikleri çeltiğin hasadını el birliğiyle yapıyor https://gazetebirlik.com/haber/cukurcada-ciftciler-ata-tohumundan-urettikleri-celtigin-hasadini-el-birligiyle-yapiyor-9196/

Engebeli araziler ile yüksek dağlarla çevrili, verimli topraklarında nar, incir ve Trabzon hurması gibi ürünlerin yetiştiği Çukurca'da çiftçiler, geleneksel yöntemlerle çeltik üretimini sürdürüyor.

Çiftçiler, ürettikleri pirincin bir bölümünü ihtiyaçları için ayırıyor, kalan kısmını da satarak kazanç sağlıyor.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tuncer Ataseven, AA muhabirine, çeltiğin ilçenin geçim kaynaklarından biri olduğunu söyledi.

Yöreye ait ata tohumundan üretilen çeltiğin tanesinin iri, sert ve lezzetli olduğunu belirten Ataseven, şunları kaydetti:

"Buradaki çeltik ekimi yetiştiriciler tarafından nisanda imece usulüyle yapılıyor. Hasat dönemi ise eylülün sonlarında, ekimin başında yine imece usulüyle gerçekleştiriliyor. İlçemizde yaklaşık 400 dekarlık alanda ekim yapılıyor. Çeltik bitkisinden dekar başına 350-400 kilogram verim alınıyor. İlçede yılda 150-180 ton arasında çeltik elde ediliyor. İlçemiz kent merkezi ve diğer ilçelere nazaran yükseltisi az ve mikroklima özelliğe sahiptir. Bu nedenle ilçemizde birçok sebze ve meyve üretiliyor. İncir, nar, cennet hurması gibi ürünler de yetişiyor. İlçe iklim yapısından dolayı seracılık için elverişli bir yer."

"Hasat döneminde hiçbir tarım aracını kullanmıyoruz"

Çiftçilerden Mehmet Güngören de bazı üreticilerin kendi tarlasında, bazılarının da tarla kiralayıp ekim yaptığını dile getirdi.

Tarlası çok olanların ihtiyaç fazlası ürünü satarak kazanç sağladığını anlatan Güngören, şöyle konuştu:

"Tarlaları eskiden öküzlerle şimdi ise traktörlerle sürüyoruz. Ekim ve hasat dönemi çok zorlu geçiyor. Hasat döneminde hiçbir tarım aracını kullanmıyoruz. Topladığımız çeltiği kurutarak bitkilerinden ayırıyoruz. Eve götürüp temizliyoruz. Bunları güneşte kuruttuktan sonra değirmene götürüyoruz. Yöremizde her türlü ürün yetişiyor. Eski zamanlardan kalma bir geleneğimiz var. İşimizin hepsini kürekle, orakla yapıyoruz. 1-2 kişinin işi değil, en az 10 kişinin tarlaya girmesi gerekiyor ki kısa sürede bitsin. O nedenle birbirimize yardım ediyoruz. Bana yardıma gelmeseler bu üretimi yapamam."

Ramazan Duman da "Üretim aşaması çok zorlu oluyor. Birbirimize yardım ediyoruz. Kimse tek başına yapamaz. Yöre sakinleri genellikle kendi ihtiyaçları için üretim yapıyor. Son yıllarda suyumuz azaldı. Yoksa daha fazla üretim yaparız. Hasat döneminde kadınlar da tarlaya gelip yardım ediyor." dedi.

Muhammet Güneş ise ilçede nisanın sonuna kadar ekim ve sulama işi yapıldığını, eylülde de hasada başladıklarını bildirerek, "Bizim tarlamızda verim iyiydi. Bazılarında iyi değil. Domuzlar bazen tarlalara zarar veriyor. Biz de geceleri gelip nöbet tutuyoruz. Çeltiği oraklarla biçiyoruz. Tarlayı kiralayıp yarı yarıya olacak şekilde ekim yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkarili çiftçi kazancıyla her yıl köyündeki 15 öğrenciye burs veriyor https://gazetebirlik.com/haber/hakkarili-ciftci-kazanciyla-her-yil-koyundeki-15-ogrenciye-burs-veriyor-615/

Hakkari'de 10 yıl önce kentten köye göç ederek çiftçilik ve arıcılık yapmaya başlayan Talat Özbek, elde ettiği gelirin bir bölümüyle şu ana kadar 150 öğrenciye burs verip eğitim hayatlarını sürdürmelerine katkı sağladı.

Kamışlı köyünde çiftçilik yapan ailede büyüyen Özbek, 1991'de Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İş İdaresi Bölümü'nden mezun oldu.

Kent merkezinde farklı işlerde çalışan, zaman zaman küçük çapta arıcılık yapan 5 çocuk babası Özbek, 10 yıl önce şehrin yoğunluğundan uzaklaşmak ve üretim yapmak için doğup büyüdüğü köye yerleşmeye karar verdi.

Kendini geliştirmek için yıllar sonra girdiği üniversite sınavında Hakkari Üniversitesi Çölemerik Meslek Yüksekokulu Bahçe Tarımı Bölümü'nü kazanan Özbek, bu bölümden 50 yaşında mezun oldu. Özbek, aynı zamanda Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün arıcılık, çiftçilik ve hayvancılıkla ilgili kurslarına katıldı.

Bölgeye gelen Karadenizli gezgin arıcıların da desteğiyle profesyonel olarak arıcılığa başlayan, armut ve elma bahçeleri ile üzüm bağında meyve yetiştiren, küçükbaş hayvanlarla uğraşan Özbek, köydeki öğrencilerin eğitimlerine de katkı sundu.

Yaptığı faaliyetlerden elde ettiği gelirin bir bölümüyle her yıl köydeki 15 öğrenciye 10-15'er bin lira burs veren 58 yaşındaki Özbek, bu desteğiyle şu ana kadar 150 öğrencinin eğitim hayatını sürdürmesine öncülük etti.

- "Tüketicilikten üreticiliğe geçmelerini sağlayan projeler yürüttüm"

Özbek, 10 yıl önce yerleştiği köyünde vatandaşları üretime teşvik etmek amacıyla Kamışlı Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini kurduğunu söyledi.

Evinin bir bölümünü eğitim salonuna çevirdiğini belirten Özbek, usta öğretici olarak Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde açtığı kurslarda köylülere ve gençlere arıcılık, bahçe bakımı, budama ve aşılama konularında eğitim verdiğini dile getirdi.

Kentteki yoğunluktan sıkılarak köye yerleşmeye karar verdiğini anlatan Özbek, şöyle konuştu:

"Burada daha huzurluyum. Bahçe bakımı, meyve yetiştirme, budama, aşılama ve arıcılıkla ilgili projelerle köye döndüm. Allah hazır bir sofra yaratmış biz de o sofrayı işletiyoruz. Gençleri, çocukları üretime yönlendirerek tüketicilikten üreticiliğe geçmelerini sağlayan projeler yürüttüm. Arıcılık, sermaye olmadan sermaye oluşturma metodudur. Kaliteli organik bir üretim yapıyoruz. Dernek olarak sunduğumuz projelerle destek aldık ve arıcılara ulaştırdık. Hayvancılık, tarım, arıcılık, meyvecilikle ilgili konularda istişarelerde bulunuyoruz, eğitimlerimizi veriyoruz."

Yaptığı aşılama çalışmalarıyla meyve veriminde de artış elde ettiklerini aktaran Özbek, gelirinin bir bölümüyle köydeki öğrencilere burs verdiğini ifade etti.

Bu desteğin gençleri üretime teşvik ettiğini vurgulayan Özbek, "Gençler ilkbaharda geliyor, bizim eğitim alanımızda çalışma yapıyor. Meyvede bu sene iyi verim var. Balda da iyi bir beklentimiz var. Çiftçiliğin zahmeti de bereketi de çoktur. Üretim gönüllülüktür, isteyerek yapmaktır. Bir daha dünyaya gelirsem yine çiftçi olurum. Dünyada son yıllardaki gelişmeler de üretimin ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu. Elimizden geldiğince üreticiliğe ağırlık veriyoruz." diye konuştu.

- "Eğitimler sayesinde kendi üretimimizi yapıyoruz"

25 yaşındaki Cihat Aslan ise köyde arıcılık ve hayvancılıkla uğraştığını belirterek, "Elde ettiğim balı satıp aileme destek çıkıyorum. Arıcılığı Talat amca sayesinde öğrendik. 2017'den beri her yıl dernek bünyesinde eğitim aldık. Bu eğitim sayesinde kendi üretimimizi yapıyoruz. Emeklerinden dolayı teşekkür ederim. Her yıl bize arıcılıkta kullanılan malzeme desteğinde bulunuyor. Arıcılığı, ağaç budamayı öğrendik." dedi.

Kamışlı sakinlerinden Salih Akdağ da köyde kalmalarının en büyük etkenlerinden birinin Özbek'in arıcılık ve tarım konusunda verdiği destek olduğuna işaret etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de gösteri ve yürüyüşler 7 gün yasaklandı https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-gosteri-ve-yuruyusler-7-gun-yasaklandi-5302/

Valilikten yapılan açıklamada, Cumhuriyet'in temel nitelikleri, devletin ve milletin bölünmez bütünlüğü, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, meydana gelebilecek olası provokasyonların ve yaşanması muhtemel toplumsal olayların engellenmesi amacıyla bazı önlemlerin alındığı belirtildi.

Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ile İl İdaresi Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince valilik ve kaymakamlık makamlarının uygun göreceği etkinliklerin kapsam dışında bırakıldığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hakkari sınırları içinde 17 Eylül saat 08.00'den 23 Eylül saat 20.00'ye kadar 7 gün süreyle umuma açık alanlarda miting, açık yer toplantıları, gösteri yürüyüşleri, oturma eylemi, insan zinciri oluşturarak yapılabilecek protesto, yürüyüş ve toplanmalar, ses-yayın araçları ile yapılabilecek her türlü sesli ve görsel faaliyetler, açlık grevi, çadır kurma, basın açıklamaları, stant açma, imza kampanyası, her türlü hava faaliyetleri, kamu kurum, kuruluşları hariç olmak üzere anma toplantısı, anma töreni, konser, şenlik, tiyatro, skeç, sinevizyon, pandomim ve benzeri faaliyetler, meşale yakma, el ilanı, bildiri, broşür dağıtma, afiş, poster asma ve benzeri türdeki her türlü eylemlerin, etkinliklerin ve faaliyetlerin yapılmasının yasaklanması kararı alınmıştır."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
35 yaşında okuma yazma öğrendi, aldığı belgeyle hayatı değişti https://gazetebirlik.com/haber/35-yasinda-okuma-yazma-ogrendi-aldigi-belgeyle-hayati-degisti-5477/

Hakkari'de Halk Eğitimi Merkezi bünyesindeki kursa katılarak okuma yazma öğrenen Selva Ediş, devlet hastanesinde işe yerleşip ailesine ekonomik anlamda da destek olmaya başladı.

Okur yazar olup hayatını kolaylaştırmak için geçen yıl Halk Eğitimi Merkezi'nin açtığı kursa katılan 3 çocuk annesi 35 yaşındaki Ediş, buradaki 3 aylık eğitimin ardından okuma yazma öğrendi. Bu sayede ilkokul diplomasına denk olan "Yetişkinler 2. Kademe Eğitimi Başarı Belgesi" almaya hak kazanan Ediş, belgeyle İŞKUR'un sürekli işçi alımlarına başvurdu.

Ocakta çekilen kurayla Derecik Devlet Hastanesine yerleşen Ediş, AA muhabirine, aldığı bir belgenin hayatını değiştirdiğini söyledi.

Okur yazar olmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Ediş, "Bu belge benim hayatımı kurtardı. İş sahibi oldum. Çalışıyorum, emek veriyorum, yoruluyorum ama mutluyum. Şu an Derecik Devlet Hastanesi personeliyim. Allah'a şükürler olsun." dedi.

Okuma yazma bilmeyen herkese zaman kaybetmeden kurslara gitmeleri tavsiyesinde bulunan Ediş, şunları kaydetti:

"Kadın her işi başarır. İstedi mi her şeyi yapar. Yeter ki azmetsinler. Bu kurs benim de hayatımda dönüm noktası oldu. Bu şansa sahip olmamda emeği olan hocalarımdan Allah razı olsun. Her zaman onlar için dua ediyorum. Daha önce belgem yoktu. Bu tür alımlara başvuru yapamıyordum. Bu belge sayesinde İŞKUR'a başvurumu yaptım. Ondan sonra işe yerleştim. Ayrıca yaşamımı da kolaylaştırmış oldum."

- "Bu sonuçları görünce mutlu oluyoruz"

Ediş'in öğretmeni Gülnaz Kaya ise kursta birçok kişinin okuma yazma öğrenerek hayatını kolaylaştırdığını dile getirdi.

Belge alıp da iş hayatına atılan birçok öğrencisinin olduğunu ifade eden Kaya, "Bu öğrencilerden biri de Selva. O da azmetti okuma yazmayı öğrendi, belgesini aldı. Şimdi ise iş sahibi oldu. Biz de bundan büyük mutluluk duyuyoruz. Kursa katılıp kendisini her alanda geliştiren, istediği yere rahatlıkla girip çıkabilen, istediği yöne giden birçok öğrencimiz var. Bu tür sonuçları görünce iyi ki bu işin içindeyiz diyoruz, mutlu oluyoruz. Öğrencilerimi çok seviyorum, onlar da bizi çok seviyor. Yoğunlukta kadınlar var. Adını yazmayı bilmeyip de kursun sonunda okuma yazmayı söken birçok öğrencimiz var." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Güvenlik güçleri, şehit Bedirhan bebeğin isminin yaşatıldığı üs bölgesinde nöbette https://gazetebirlik.com/haber/guvenlik-gucleri-sehit-bedirhan-bebegin-isminin-yasatildigi-us-bolgesinde-nobette-9010/

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde güvenlik güçleri, 5 yıl önce PKK'lı teröristlerin yola tuzakladığı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu annesi Nurcan Karakaya ile şehit düşen 10 aylık Bedirhan bebeğin adının verildiği üs bölgesinde vatan nöbeti tutuyor.

Bölgede yürütülen başarılı operasyonlarla huzur ve güven ortamının sağlandığı Hakkari'de, güvenlik güçleri hem merkezde hem de kırsalda terörle mücadele faaliyetlerini sürdürüyor.

İran ve Irak'a sınırı olan kentte terörün yanı sıra kaçakçılık, düzensiz göç ve uyuşturucuyla da etkin mücadele eden güvenlik güçleri, teknolojinin tüm imkanlarının kullanıldığı üs bölgelerinde sorumluluk sahalarını 7 gün 24 saat kontrol altında tutuyor.

Yüksekova ilçesinde, 31 Temmuz 2018'de Kalana Üs Bölgesi'nde görevli babasını ziyaret ettikten sonra dönüş yolunda, PKK'lı teröristlerin tuzakladığı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu annesiyle şehit olan 10 aylık Bedirhan Mustafa Karakaya'nın isminin verildiği "Şehit Bebek M. Bedirhan Karakaya Üs Bölgesi" de terörle mücadelede en kritik noktalardan biri oldu.

Şehit bebeğin babasının da daha önce görev yaptığı 2 bin 608 rakımlı üs bölgesinde görevli jandarma personeli, özel harekat polisleri ve güvenlik korucuları, zorlu doğa ve iklim şartlarına rağmen bölgenin terörden arındırılmasında önemli rol oynadı.

Gerçekleştirilen başarılı operasyonlarla aralarında İçişleri Bakanlığının Terörden Arananlar Listesi'nde yer alanlarında bulunduğu birçok teröristi etkisiz hale getiren güvenlik güçleri, sığınak, barınak, depo ve mağaraları da imha etti.

Güvenlik güçlerinin başarılı operasyonlarıyla huzurun sağlandığı Hakkari, son yıllarda festivallerin yapıldığı, yasaklı alanların turizme kazandırıldığı, doğaseverlerin en çok tercih ettiği yerlerden biri haline geldi.

Saldırının failleri etkisiz hale getirildi

İlçe kırsalına 30 Haziran 2020'de operasyon düzenleyen jandarma komando timleri, 10 aylık bebek ile annesinin şehit edilmesi olayının faillerinden olan ve Terörden Arananlar Listesi'nde "gri" kategoride yer alan sözde Mirgezer grubu sorumlusu "Partizan" kod adlı Adil Akyürek'i ölü ele geçirmişti.

İl Jandarma Komutanlığı görevlilerince 11 Mayıs 2019'da Yüksekova'da düzenlenen operasyonda da olayın faillerinden "Azat" kod adlı terörist Metin Daşdemir ve "Serhildan Gever" kod adlı Yavuz Bozkurt yakalandı, saldırıyı gerçekleştirdiği parmak izinden tespit edilen terörist Evin Sevim ise Diyarbakır'da gözaltına alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
En büyük köstebek türü Hakkari'de keşfedildi https://gazetebirlik.com/haber/en-buyuk-kostebek-turu-hakkaride-kesfedildi-2755/

OMÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İslam Gündüz ve araştırma ekibi ile İngiltere Plymouth Üniversitesinde görevli Prof. Dr. David T. Bilton ve Amerika Indiana Üniversitesinde görevli Prof. Dr. P. David Polly tarafından gerçekleştirilen çalışma sonucu, yeni bir köstebek türü ve alt türü keşfedildi.

Türkiye-Irak sınırında 6 yıl süren ekip çalışması sonucu bulunan, diğerlerinden daha büyük vücut yapısına sahip Anadolu'ya özgü köstebek türüne, Hakkari'de bulunmasından dolayı "Talpa hakkariensis" ismi verildi. Bu türle birlikte dünya genelindeki Talpa cinsi köstebek türü sayısı 15'e yükseldi.

Prof. Dr. Gündüz, AA muhabirine, Talpa cinsi köstebeklerin bundan yaklaşık 6,5-7 milyon yıl önce ortaya çıktığını söyledi.

Bu cinse dahil köstebeklerin Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'yı içine alan Batı Palearktik Bölge'de dağılışlarını genişlettiğini, bugün Avrupa ve Batı Asya'da yayılış göstererek taksonlardan (canlıların sınıflandırılmasında, alemden alt türe kadar bir hiyerarşi içinde düzenlenmiş tüm birimlerin ortak adı) oluştuğunu ifade eden Gündüz, şöyle konuştu:

"Benzer yaşam şartlarına uyum nedeniyle genellikle morfolojik olarak da birbirine çok benziyorlar. Bu morfolojik genel benzerlik bu cins içindeki olası, daha keşfedilmemiş bazı türlerin ortaya çıkarılmasını zorlaştıran bir faktördür. Bugüne kadar yapılan özellikle morfolojik tabanlı çalışmalar, bu cins içerisinde yaklaşık 13-14 geçerli tür olduğunu söylüyor. Ama son yıllarda DNA tabanlı güncel moleküler tekniklerin kullanılmasıyla yapılan çalışmalar, aslında keşfedilmeyi bekleyen, saklı yeni türlerin de olabileceğini önermekte."

"Talpa hakkariensis" Türkiye için endemik yeni bir tür

Projenin, OMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Ofisi tarafından desteklendiğini bildiren Gündüz, şöyle devam etti:

"Bu proje kapsamında ekip arkadaşlarım ve biri Amerika'da, diğeri İngiltere'de olan meslektaşlarımla yaptığımız çalışma sonucunda, Irak-Türkiye sınırında, Hakkari'de yaklaşık deniz seviyesinden 3 bin metre yükseklikteki habitatlarda, oldukça dar ve spesifik habitatlarda yayılış gösteren bir popülasyon keşfettik. Detaylı yaptığımız morfolojik ve genetik çalışmalar, bunun bir popülasyondan ziyade cins içinde yeni bir tür hatta Türkiye'ye endemik yeni bir tür olabileceğini önerdi. Bu türü, ilk tanımlandığı yer Hakkari'ye atfen 'Talpa hakkariensis' yani Hakkari bölgesinden tanımlanmış köstebek türü olarak bilim camiasına sunduk. Bu çalışma, alanında çok saygın bir dergi olan Zoological Journal of the Linnean Society'de geçen hafta online olarak erişime açıldı."

Keşfedilen yeni türe ilaveten, yapılan çalışmalar sonucu bir de alt tür bulduklarını bildiren Gündüz, "Bu yeni türe ilaveten cinsin revizyonunu yani tekrar gözden geçirilmesini çalıştığımız için bu tür içerisinde daha önce Talpa davidiana olarak bilinen başka bir türü de çalıştık. Bu türle ilgili yaptığımız çalışmada aslında Türkiye'de T. davidiana denen türün iki alt türden ibaret olduğunu da ilk defa ortaya koyduk. Bu kapsamda Bitlis Tatvan bölgesinden 'Talpadavidiana tatvanensis' taksonunu da tanımlandığı yere atfen yeni bir alt türü de aynı çalışmayla bilim alemine tanıtmış olduk." dedi.

15 köstebek türünden 7'si Türkiye'de görülüyor

Gündüz, projeyle Talpa cinsi köstebek sayısının 14'ten 15'e yükseldiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Her şeyden önemlisi bu 15 türden 7'si şu anda Türkiye'de, ağırlıklı olarak da Anadolu'da yayılış göstermektedir. Bu cinsin biyolojik çeşitlenmesinde Türkiye'nin, özellikle Anadolu'nun sahip olduğu farklı iklim, coğrafik bariyerler, topografyanın çok önemli bir faktör olabileceğini düşünüyoruz. Morfolojik olarak bu tür, şu ana kadar bu cins içinde tanımlanmış vücut büyüklüğü bakımından en büyük türdür. Bunu, araziye gittiğinizde, yuvalarını açtığınızda, toprak altında hayvanların açmış olduğu galerinin çapından da anlayabiliyorsunuz. Kafatası vücut büyüklüğüyle paralellik gösteriyor. En yakın tür olarak kabul edilen kardeş türden kesinlikle kafatası daha büyük. En önemlisi de diş morfolojilerinde büyük farklar var. Mesela yakın akraba türde 3 premolar diş varken, bunlarda kafatası büyük olduğu için bununla paralel olarak 4 premolar diş var. Bu da tamamen türe spesifik onu tanımlayıcı bir karakter olarak öne çıkıyor."

Çalışmayla ilgili dergide yayımlanan makaleye, "https://academic.oup.com/zoolinnean/advance-article-body_abstract/doi/10.1093/zoolinnean/zlad049/7226103?redirectedFrom=fulltext" adresinden ulaşılabiliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de Uludurok zirve tırmanışı tamamlandı https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-uludurok-zirve-tirmanisi-tamamlandi-1776/

TDF Başkanı Ersan Başar ve yönetim kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu dağcılar, iki gün önce Yüksekova ilçesindeki Cilo Dağları eteklerindeki Serpil Yaylası'nda tırmanışa başladı. Parkurdaki kamp alanında çadır kurarak geceyi geçiren dağcılar, sabahın erken saatlerinde başladıkları zorlu tırmanışın ardından zirveye ulaştı.

Başar, zirvede yaptığı konuşmada, federasyon tarafından uzun bir aradan sonra bölgeye faaliyet düzenlendiğini söyledi.

Zirvede Türk bayrağı açan dağcılar tırmanışı tamamlayarak, ilçeye döndü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de Cilo buzullarında kaybolan öğretmenin de cansız bedenine ulaşıldı https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-cilo-buzullarinda-kaybolan-ogretmenin-de-cansiz-bedenine-ulasildi-7074/

Kent merkezi ile Yüksekova ilçesi arasında kalan bölgedeki buzullarda zaman geçirirken şelaleye yakın bir noktadaki buzullarda meydana gelen çökme nedeniyle kaybolan Şırnaklı coğrafya öğretmeni Mehmet Aydın ile Adalet Bakanlığında memur olarak çalışan Hakime Koç'un aranmasına sabah saatlerinde yeniden başlandı.

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinesinde, Jandarma Arama Kurtarma, İstanbul, Bursa, Sakarya, Erzurum ile Van'dan gelen arama kurtarma ekipleri, çalışmalarını çökmenin yaşandığı noktada yoğunlaştırdı.

Sabah saatlerinde Koç'un cansız bedenine ulaşan ekipler, aynı noktada Aydın'ın cenazesine de ulaştı.

Ekiplerce çıkarılan cenazeler, askeri helikopterle Hakkari Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Hayatını kaybedenlerin yakınları hastanede önüne geldi.

Bölgede arama ve kurtarma çalışmaları tamamlandı.

Valilikten yapılan açıklamada, merkeze bağlı Kırıkdağ köyü Cennet Cehennem Yaylası'ndaki Cilo Buzulları bölgesinde buz kütlesi altında kalan iki kişiye, yürütülen arama kurtarma çalışmaları sonucunda ulaşıldığı belirtildi.

İki gün önce bölgeye gezi amacıyla giden 18 kişilik gruptaki 4 kişinin buzulların altında kaldığı, iki kişinin yapılan çalışmalarla sağ olarak kurtarıldığı anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hakkari Valiliğimiz koordinasyonunda JAK, UMKE, Polis Özel Harekat, Bursa, Sakarya, Erzurum, Van ve Hakkari AFAD ekiplerinin yoğun çalışmaları neticesinde, İstanbul'dan buzul ve mağara tecrübesi olan uzmanların da katıldığı çalışmalarla kalan iki vatandaşımızın cansız bedenlerine ulaşılmıştır. Kurtarma aşamasında görev alan tüm ekiplere teşekkür eder, vefat eden vatandaşlarımızın ailesine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dileriz."


Fotoğraf: Mesut Varol/AA

Hakkari'deki Cilo buzullarından yaralı kurtarılan çift, o anları anlattı

Kent merkezi ile Yüksekova arasında kalan bölgedeki buzullarda gezerken şelaleye yakın bir noktada yaşanan çökme nedeniyle kaybolan, kurtarıldıktan sonra Yüksekova Devlet Hastanesinden Van'a sevk edilen Avcu çifti, yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Ortopedi Servisi'nden taburcu olan Kemal Avcu (43), bölgeye 18 kişilik bir kafileyle gezi amaçlı geldiklerini söyledi.

Şelalenin bulunduğu noktada fotoğraf çektikleri esnada buz kütlesinin kırıldığını belirten Avcu, "Şelalenin önünde durmuştuk. O esnada fotoğraf çekiyorduk. Bulunduğumuz yerin altı tamamen oyulmuştu. Biz de ne olduğunu anlayamadık. Durduğumuz yerin sağlam olduğunu düşünüyorduk. Bir an kendimizi boşlukta gördük. Yaklaşık 20 metre aşağı düştük. Düştüğümde ilk eşimi gördüm, kalçası kırılmıştı. Yukarıya çıkmaya çalıştım. Şelale üzerimize akıyordu. Eşimi biraz sürüklemek istedim. Güvenli bir noktaya taşıdım. Sonra tırmanarak yukarı çıktım. Elbise getirdim, ekipler gelene kadar eşimizi orada tuttum." diye konuştu.

Yaşadıklarını asla unutmayacağını ifade eden Gülay Avcu da (29) yaklaşık iki saat kurtarılmayı beklediklerini aktardı.

Donmak üzereyken kurtarıldığını belirten Avcu, o anları şöyle anlattı:

"Düşerken ki o an hiç aklımdan gitmiyor. Aşağı doğru sarsıldık, düştüğüm noktada sağdan, soldan rüzgar vuruyordu. 4 kişi de aynı yere düştük. Bir arkadaşımız bayılmıştı. Bir arkadaşımız da kar kütlesinin arasında sıkışmıştı. Eşim uğraştı, yardım etti ama çıkaramadı. Eşim beni başka bir buz kütlesinin üzerine çıkardı. Yoksa beni bulamazlardı. Düştüğümüz yer çok derindi. Sonra eşimle helalleştik. Çünkü öleceğimizi düşündük. Eşime 'sen git kendini kurtar' dedim. Çünkü kimse yoktu, grup başkanımız yardım çağırmaya gitmişti. Eşim sürekli beni motive etmeye çalıştı. Çok soğuktu, elimi çantanın içerisine koyarak ısıtmaya çalışıyordum. Ellerimi hissetmemeye başlayınca da kendime vurmaya başladım. Hayatta kalmak için sürekli kendime vurdum. Tam bayılmak üzereyken ekipler beni kurtardı. Sadece belime ip bağladıklarını hatırlıyorum."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'deki Cilo buzullarında kayıp 4 kişi bulundu, 2'si kurtarıldı, 2'sinin kurtarılması için çalışma sürüyor https://gazetebirlik.com/haber/hakkarideki-cilo-buzullarinda-kayip-4-kisi-bulundu-2si-kurtarildi-2sinin-kurtarilmasi-icin-calisma-suruyor-4067/

Hakkari Valisi İdris Akbıyık, AA muhabirine, buzulların bulunduğu bölgeye gezmeye giden 18 doğaseverden 4'ünün kaybolduğu ihbarının yapıldığını söyledi.

İhbar üzerine bölgeye Jandarma Arama Kurtarma, AFAD, 112 Acil Sağlık, UMKE ve karakol ekiplerinin yönlendirildiğini belirten Akbıyık, Kara Kuvvetleri Komutanlığının da helikopter desteği verdiğini kaydetti.

Helikopterle bölgeyi havadan incelediğini ifade eden Akbıyık, ekiplerin fedakarca yürüttüğü çalışma sonucu kayıp 4 kişiden 2'sinin yaralı kurtarılarak Yüksekova Devlet Hastanesi'ne sevk edildiğini bildirdi.

Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirten Akbıyık, buz kütlesi altında ulaşılamayan 2 kişinin kurtarılması için çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

"Yaralıların hayati tehlikesi bulunmuyor"

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, bugün gezi amacıyla merkeze bağlı Kırıkdağ köyü Cennet-Cehennem Yaylası Cilo Buzulları bölgesine giden 18 kişilik kafilede bulunan 4 kişinin buzulların altına düştükleri ihbarının yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Valiliğimiz koordinasyonunda Jandarma Arama Kurtarma , AFAD, UMKE ekiplerimiz olay yerine intikal etmişlerdir. Olay bölgesine karadan ve havadan JAK, UMKE ve AFAD ekiplerince müdahale edilmiş ve 2 vatandaşımız kurtarılmış, havayolu ile Yüksekova Devlet Hastanesine tahliyeleri gerçekleştirilmiştir. Yaralıların hayati tehlikeleri bulunmamaktadır. Buz kütlesi altında ulaşılamayan 2 vatandaşımız için arama kurtarma faaliyeti devam etmektedir."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Huzura kavuşan Hakkari turizmdeki yükselişini sürdürüyor https://gazetebirlik.com/haber/-huzura-kavusan-hakkari-turizmdeki-yukselisini-surduruyor-9791/

Kışın kayak merkezi, yazın da doğal güzellikleriyle öne çıkan Hakkari, son yıllarda ağırladığı binlerce ziyaretçiyle turizmde elde ettiği yükselişi sürdürüyor.

Tur şirketleri aracılığıyla ya da kendi imkanlarıyla kente gelen doğa tutkunları, yaz döneminde Türkiye'nin en yüksek ikinci zirvesi Uludurok'un bulunduğu Cilo Dağlarını, buzulları, yaylaları, gölet ve şelaleleri geziyor, kışın da 2 bin 800 rakımlı merkezde kayak yapıyor.

Düzenlenen festivaller ve tanıtım çalışmalarıyla turizmde hareketliliğin arttığı kentte, yıl sonuna kadar ziyaretçi sayısının 130 bini aşması hedefleniyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü İdris Ağacanoğlu, AA muhabirine, kentin zengin kültürel yapıya ve doğal güzelliklere sahip olduğunu söyledi.

Herkesin Hakkari'nin kültürünü, doğasını merak ettiğini ve görmek için geldiğini belirten Ağacanoğlu, "Son yıllarda turist sayımızda önemli bir artış gözlemliyoruz. Huzur ve güven ortamı turizmde meyvelerini vermeye başladı. Hakkari geçmişe nazaran şu an çok iyi bir yerde. Bölgede turizmin canlanması için yapılan yatırımlar var. Kamu yatırımlarının dışında özel girişimciler de buraya yöneliyor. Ülkenin önde gelen markaları burada otel açıyor." dedi.

Bölgeye olan talepleri karşılamaya yönelik çalışma yürüttüklerini dile getiren Ağacanoğlu, her geçen yıl turist sayısında artışın olduğunu, geçen yıl özellikle yabancı turist sayısındaki artışın dikkati çektiğini aktardı.

"Bu seneki hedefimiz 130 bin turiste ulaşmak"

Bu yılın ilk 6 aylık döneminde 35 bin 662 turist girişinin olduğunu vurgulayan Ağacanoğlu, şöyle konuştu:

"Daha önemlisi 64 bin 976 geceleme var. Yani turist günübirlik gelip gitmiyor. Aynı zamanda burada gecelemeyi tercih ediyor. Burada turlara katılıyorlar. Hakkari, coğrafi çeşitliliği, kültürel zenginliğiyle, iki ülkeye sınırı olması hasebiyle turizmde hak ettiği yeri alacak. En önemli turizm rotalarımız arasında Berçelan Yaylası, Cennet Cehennem Vadisi, Zap Vadisi, Kaval Şelalesi ve Çukurca yer alıyor. Basında ve sosyal medyada karşılaştığımız kadarıyla Hakkari'ye karşı ciddi bir hayranlık var."

Kısa süre önce İran'dan 100'e yakın acente yetkilisini kentte ağırladıklarını, yörenin güzelliklerini tanıttıklarını dile getiren Ağacanoğlu, "Geçen yıl 110 bin civarında turist buraya geldi. 170 bin civarında geceleme söz konusuydu. Her sene çıtayı biraz daha yükseltiyoruz. Bu seneki hedefimiz 130 bin sayısına ulaşmak. Bugün herkes sokaklarda, yaylalarda, vadilerde turist kafileleriyle karşılaşabiliyor. Hakkari artık festivaller şehri. Sonbahar ve kışın da festivallerimiz olacak. Bu festivallere talep de çok. Hem yurt içinden hem yurt dışından acenteler bizimle irtibat kuruyor. Bu hem yöre ekonomisine katkı sağlıyor hem de kentin imajını geliştiriyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Her akşam 3-4 grup ağırlıyoruz"

Van Gölü Havzası Turizm Derneği Başkan Yardımcısı Turan Şimşek de özellikle son iki yıldır, festivallerin de etkisiyle kente yoğun ilgi olduğunu söyledi.

Şimşek, tüm mekanlarda bunu görebildiklerini belirterek, "Yoğun bir talep var. Ağustosa kadar rezervasyonlar aldık. İş yerimizde her akşam 3-4 grup ağırlıyoruz. Misafirlerimiz ağırlıklı olarak yöresel yemekleri tercih ediyor. İlimizin turizm potansiyeli yüksek. Oteller, restoranlar bundan kazanç sağlıyor. Gün geçtikçe rehber sayısı artıyor. Gelen gruplar rehber talep ediyor." diye konuştu.

Van'dan gelerek Cennet Cehennem Vadisi'ne çıkan Mısra Köroğlu ise bölgenin doğa harikası bir yer olduğunu, su, çiçek ve buzulların eşsiz bir manzara oluşturduğunu söyledi.

Hakkari'yi herkesin görmesi gerektiğini kaydeden Köroğlu, "Burası harika bir yer, birçok kişi geliyor. İnsanlar eğleniyor, piknik yapıyor. Buraya bayıldım." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de düzenlenen "5. Cilo Fest" etkinliklerle devam ediyor https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-duzenlenen-5-cilo-fest-etkinliklerle-devam-ediyor-905/

Cumhurbaşkanlığı kararıyla "Milli Park" ilan edilen İkiyaka Dağları'ndaki Sat Buzul Gölleri, sağlanan huzur ortamı sayesinde kültür, sanat ve sportif faaliyetlere ev sahipliği yapıyor.

Hakkari Valiliği himayesinde "Hakkari'de hayat var" sloganıyla bu yıl beşincisi düzenlenen festivale katılan binlerce doğasever, 3 bin 400 rakımlı Sat Buzul Gölleri ve çevresinde doğayla iç içe zaman geçirme fırsatı buldu.

Rafting, kano, bisiklet, doğa yürüyüşü, yamaç paraşütü, tırmanış, kayak, snowboard, konserler ve flyboard gibi etkinliklerin yapıldığı festivale katılanlar, gece de karanlığa aldırış etmeden halay çekti, yaktıkları kamp ateşlerinin başında çay içti.

Türk Hava Kurumu Havacılık Eğitim Merkezi'nde görevli yamaç paraşütü eğitmeni Hasan Tur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cilo'da düzenlenen festivale her yıl katıldıklarını söyledi.

Festivale katılımın bu yıl çok yüksek olduğunu belirten Tur, amaçlarının bölgenin hem coğrafyasını hem de değerlerini gençlere aşılamak ve bu sayede gençlerin ilgi alanlarını genişletmek olduğunu vurguladı.

Bölgenin güvenli olduğu mesajını da verdiklerini ifade eden Tur, "Türk Hava Kurumundan bir ekiple geldik. Ambiyans muhteşem ve bunu yaşamak lazım. Bu heyecanı herkesin yaşamasını isteriz. İnanılmaz bir adrenalin. Farklı bir coğrafyada uçmak ayrı keyif veriyor. Bu spora ilgi duyan herkesi mutlaka bu coğrafyaya bekliyoruz." diye konuştu.

Festivale Mardin'den katılan Derya Erkan ise dağcılık kulüpleri vasıtasıyla 200 kişilik bir grupla geldiklerini belirtti.

Muhteşem doğanın kendisini etkilediğini anlatan Erkan, "Burası adeta cennet gibi. Her anını dolu dolu yaşadım. Çok coşkulu geçti, halaylar, konserler, müzikler, rafting, kaya tırmanışları çok dolu bir program oldu benim için." dedi.

Ankara'dan gelen Cahir Öner de "Ben ancak ikinci gününe gelebildim çünkü çok yoğundu. Çok zor çıktık ve park yeri zor bulduk. Ama bu yolculuğa değdi. Çok güzel manzaralar var. Hayran kaldım. Kesinlikle görülmesi gereken bir yer. İlk defa geldim ve keyfini çıkaracağım." ifadelerini kullandı.

Erdal Çiçek de festivali sosyal medyadan görüp katılmaya karar verdiğini dile getirerek, "Diyarbakır'dan geldim ama iyi ki gelmişim. Gece boyunca kamp ateşinde oturduk. Sabah da muhteşem manzaraya, muhteşem bir güneşle uyandım. Közde çayımı demledim. Bakir olması dolayısıyla çok güzel bir coğrafya ve inşallah böyle kalır. Tahrip etmezler. Güzel anılar biriktirdik. Emeği geçenlere teşekkür ederiz." şeklinde konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de dağcılar Sümbül Dağı'na tırmandı https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-dagcilar-sumbul-dagina-tirmandi-3040/

Hakkari'de bir grup dağcı, kentin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla 3 bin 487 rakımlı Sümbül Dağı'na tırmandı.

Hakkari Cilo Sat Gölleri ve Buzulları Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Derneğinin (CİSAD) organize ettiği etkinlikte 4 kişilik dağcı grubu, Depin mevkisinde tırmanışa başladı.

Yaklaşık 15 saat süren zorlu yolculuk sonucu zirveye ulaşan dağcılar, bir süre dinlendikten sonra inişe geçti.

CİSAD üyesi Gıyasettin Tatlı, kentin doğal güzelliklerini tanıtmak amacıyla Sümbül Dağı'na zirve tırmanışı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Zorlu bir etkinliği geride bıraktıklarını belirten Tatlı, şunları kaydetti:

"Kamp ve teknik malzemelerimizi yanımızda götürdük. Yükümüz ağır olduğu için kayalıklarda zorlandık. 10 saatte kamp alanına ulaştık. Çadırlarımızı kurduk. Dinlendikten sonra inişe geçtik. İlimizdeki güzellikleri tanıtmak istiyoruz."

Dağcılardan Kemal Temeş ise tırmanışın zorlu ancak keyifli geçtiğini ve bu tür etkinliklerin devam edeceğini söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de anne oğul YKS heyecanını birlikte yaşadı https://gazetebirlik.com/haber/-hakkaride-anne-ogul-yks-heyecanini-birlikte-yasadi-2126/

Karşıyaka Mahallesi'nde yaşayan ve çeşitli nedenlerle 5'inci sınıfta okulu terk etmek zorunda kalan anne Tekçe, evlendikten sonra eğitimine devam etme kararı aldı.

Dört çocuk annesi Tekçe, 7 yıl önce açık öğretime başlayarak önce ortaokul sonra da liseden mezun oldu.

Hayalindeki bölümü okumak için azimle üniversite sınavına hazırlanan Tekçe, YKS'nin ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi'ne 28 yaşındaki oğlu Mazlum ile Fen Lisesinde girdi.

Anne ve oğul, binlerce aday gibi 2 saat 45 dakika süren sınavda ter döktü.

Eğitimi yarıda bırakmanın yıllarca içinde ukde kaldığını belirten anne Tekçe, AA muhabirine, tüm adaylara başarı diledi.

Sonuçların herkes için hayırlı olması temennisinde bulunan Tekçe, şunları söyledi:

"Daha önce kızları çok okutmuyorlardı. Benim de içimde kalmıştı. O yüzden okumak istedim. Şimdi de üniversite sınavına girdim. Çok sevinçliyim. İlahiyat Fakültesinde okumak istiyorum. Açık öğretimden ortaokul ve liseden mezun oldum ve sınava katıldım. Hem çocuklarıma hem de bütün gençlere örnek olmak istedim. Sabah oğlumla evden çıktık ve sınava girdik. Onunla sınav heyecanını yaşadım. Paragraf soruları biraz uzundu. Matematikte rasyonel sayılar beni zorladı ama umutluyum. İnşallah istediğim bölümü tuttururum. Evde kitaplarım var, bilgisayar var. O şekilde hazırlandım."

Mazlum Tekçe de farklı spor branşlarıyla ilgilendiğini, turizme yönelik bölümü okumak için sınava girdiğini anlattı.

Sabah annesiyle okula geldiklerini dile getiren Tekçe, şöyle konuştu:

"Annemin okuma hevesi içinde her zaman ukde olarak kalmıştı. Geçmiş yıllarda yörede kız çocukları genellikle okutulmuyordu. Annem de bunlardan biriydi. Gösterdiği azim ve çabayla önce ortaokulu, sonra da liseyi bitirdi. Azmederek geçen sene mezun oldu. Üniversite sınavlarına hazırlandı. Bugün annemle o heyecanı yaşadık, aynı okuldaydık. Umut ediyorum ki istediği bölümü okur. Ben de bir bölüm okudum. Bölgemizde turizmin yoğunlaşmasıyla ben de buna yönelik bölüm okumak istiyorum. Umarım annemle birlikte üniversite okuruz."


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de gönüllü öğretmenler köydeki öğrencileri müzikle buluşturdu https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-gonullu-ogretmenler-koydeki-ogrencileri-muzikle-bulusturdu-7249/

Gönüllü öğretmenler, Dağlıca bölgesindeki Doğanlı Köyü İlkokulu, Yeşiltaş Şehit Jandarma Üsteğmen Çağlar Cambaz ilk ve Ortaokulu ile Şehit İstikam Uzman Çavuş Lokman Çoban İlkokuluna gitti.

Burada öğrencilerle bir araya gelen gönüllü 12 öğretmen, öğrencilere çaldıkları enstrümanları tanıttı ve beraber oyunlar oynayarak şarkılar söyledi.

Öğretmenlerden Erkan Köroğlu, amaçlarının ilçe merkezine uzak olan okullardaki imkanı olmayan öğrencileri müzikle buluşturmak olduğunu söyledi.

Öğrencilerin sosyal yaşantıdan uzaklaşmamaları için böyle bir etkinlik düzenlediklerini ifade eden Köroğlu, şöyle konuştu:

"Buradaki amacımız, hem müzik enstrümanlarını tanıtmak hem müzik dinletisi sunmak hem de müzik sevgisini aşılayıp Türk halk müziği bilincini kazandırmak istedik. Ayrıca burada yetenekli çocukları keşfedip her alanda kendilerini geliştirmeleri konusunda yardımcı olmak istiyoruz. Çocukların minik kalplerine dokunmak istiyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de ekipler haziranda da karla mücadeleyi sürdürüyor https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-ekipler-haziranda-da-karla-mucadeleyi-surduruyor-711/

İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı ekipler, haziranda da karla mücadeleye devam ediyor.

Kar kalınlığının iş makinelerinin boyunu geçtiği Binbir Kapı Üs Bölgesi yolunda zor şartlarda çalışma yürüten ekipler, yolu 20 günde açtı.

Ekipler, kapalı olan Düz Tepe Üs Bölgesi yolunu açmak çalışmalarını sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari kırsalında silah ve mühimmat ele geçirildi https://gazetebirlik.com/haber/hakkari-kirsalinda-silah-ve-muhimmat-ele-gecirildi-9596/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yürüttüğü istihbari çalışmalar sonucu ilçe kırsalına operasyon düzenlendi.

Operasyonda, uçaksavar silahı ve sehpası, bu silaha ait 4 namlu, 12,7 milimetrelik 1310 mühimmat, doçka yedek namlusu, 2 kalaşnikof piyade tüfeği, bu silaha ait 12 şarjör, 2 el bombası, 14,5 milimetrelik 2 bin doçka mühimmatı, 7,62 milimetrelik 3 bin 276 biksi makineli tüfek fişeği, 50'lik 5 uçaksavar mayonu ve 100'lük biksi mayonu ele geçirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de yüksek kesimler beyaza büründü https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-yuksek-kesimler-beyaza-burundu-9630/

Kentte dün geceden bu yana etkili olan sağanak yüksek kesimlerde yerini kara bıraktı.

Kar dolayısıyla 3 bin 467 rakımlı Sümbül Dağı ve civarındaki yüksek rakımlı dağlar beyaz örtüyle kaplandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Teröristlerin taciz ateşi açtığı Efkar Dağı, Şemdinlililerin huzur bulduğu alana dönüştürüldü https://gazetebirlik.com/haber/teroristlerin-taciz-atesi-actigi-efkar-dagi-semdinlililerin-huzur-buldugu-alana-donusturuldu-6240/

Güvenlik güçlerinin kararlılıkla yürüttüğü terörle mücadele sonucu huzur ve güven ortamının sağlandığı Şemdinli'de sosyal hayat, yürütülen projelerle canlanıyor.

Alt ve üst yapı çalışmalarını sürdüren ilçe belediyesi, hazırladığı "Seyir Tepesi" projesi kapsamında, bir dönem PKK'lı terörirstlerin ilçe merkezine taciz ateşi açtığı 1450 rakımlı Efkar Dağı'nı, bölgede sağlanan huzur ortamı sayesinde sosyal tesise dönüştürdü.

İlçenin kuşbakışı izlenebildiği dağdaki 10 bin metrekarelik alanın ilk etabında 7 bin metrekarelik bölümünü yeşillendiren belediye, 30 kameriye yerleştirdi, süs havuzu ve üzerine dağ keçisi ile kekliklerin maketlerinin konulduğu küçük şelale oluşturdu.

Otoparkı ve restoranıyla ilçedeki sosyal hayatın gelişmesine katkı sunan seyir tepesine aileleriyle gelen yöre sakinleri, stresten uzakta doğayla iç içe zaman geçirme imkanı buluyor.

Belediye Başkanı Tahir Saklı, AA muhabirine, ilçenin dağlar arasında kurulu bir yer olduğunu ve vatandaşların dinlenip nefes alabileceği bir alan oluşturmak için söz konusu projeyi hayat geçirdiklerini söyledi.

Seyir tepesinin oluşturulduğu yerin ilçenin kuş bakışı izlenebildiği bir nokta olduğunu belirten Saklı, "Şemdinli konum itibarıyla stratejik bir yerde. Üç ülkenin kesiştiği noktada. Hudutlar yakın olduğundan terör saldırıları için müsait bir yerde. Terör örgütünün Şemdinli ve Eruh'taki ilk saldırılarını ardından yıllarca burada saldırılar sürdü." dedi.

"Burası daha fazla ilgi odağı haline gelecek"

Son yıllarda terörle mücadeledeki kararlılık sayesinde ilçenin huzura kavuştuğunu aktaran Saklı, şunları kaydetti:

"Allah hükümetimize, devletimize, Cumhurbaşkanımıza zeval vermesin inşallah. Ciddi çalışmalarıyla örgütün bertaraf olması sayesinde bölgemize huzur gelince, örgütün daha önce ilçemize taciz ateşi yaptığı tepeyi şimdi insanlarımızın, nefes aldığı, dinlendiği noktaya çevirmiş olduk. Halkımızla birlikte bunun haklı gururunu yaşıyoruz. Bir aile buraya gelince ihtiyaçlarını karşılayabileceği imkanlar sağladık. Sadece ilçe halkı değil, ilçe dışından, yurt dışından buraya ciddi anlamda misafir geliyor. İran'dan bir hafta önce 100 kişilik ekip gelmişti. Burayı çok beğendiler. Burası daha fazla ilgi odağı haline gelecek."

İlçede gönül belediyeciliğini geliştirmeye çalıştıklarını dile getiren Saklı, "İlçeye modern bir mezhaba kazandırdık. Halı saha yaptık. Yollarla ilgili ciddi projeler geliştirdik. Bir yılımız daha var. O süreci de iyi hizmetler yaparak geçirmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

"Çok güzel bir ortam oluşturulmuş"

Vatandaşlardan Mehdi Sever ise ilçeye çok güzel bir sosyal yaşam alanının kazandırıldığını bildirerek, "İlçe sakinlerinin yanı sıra başka yerlerden gelenler de buraya ilgi gösteriyor. Herkes çok beğeniyor. Şelale kısmı çok ilgi görüyor, insanlar fotoğraf çekiyor. Biz de ailece geliyoruz. Burada sohbet edip dinleniyoruz. Karşıda Şemdinli merkezi, diğer taraflarda dağlar var. Burada ilk defa böyle bir şey yapıldı. Çok güzel oldu. İlçe için bir ihtiyaçtı. Buranın çehresini değiştirdi. Emeği geçenlere teşekkür ederiz." diye konuştu.

Arkadaşlarıyla seyir tepesinde zaman geçiren Gülşen Çiftçi de "Güzel bir yer. Öğleden sonra ve akşam üzeri çok ilgi görüyor. İlçeyi tepeden görüyoruz. Fotoğraflar çekiyoruz. Çok güzel bir ortam oluşturulmuş." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de ekiplerin kar mesaisi devam ediyor https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-ekiplerin-kar-mesaisi-devam-ediyor-2055/

Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü 117. Şube Şefliğine bağlı ekipler, mayısta da karla mücadeleye devam ediyor.

Ekipler, Tekeli köyü yakınında bulunan 2 bin 807 rakımlı Mirgesav Üs Bölgesi'nin yolunu açmaya çalışıyor.

Kar kalınlığının yer yer 4 metreye ulaştığı bölgede çalışan ekipler, 8 kilometrelik yolun 4 kilometresini açtı.

Zorlu şartlarda ilerlemekte güçlük çeken ekipler, kalan 4 kilometrelik yolu da 10 günde açmayı hedefliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'ye gelen doğaseverler, eşsiz doğal güzellikleri keşif gezilerine katıldı https://gazetebirlik.com/haber/hakkariye-gelen-dogaseverler-essiz-dogal-guzellikleri-kesif-gezilerine-katildi-7524/

Hakkari'ye 50 kilometre uzaklıktaki Kaval Şelalesi ve ters lalelerin olduğu bölge, ilkbaharda doğaseverleri kendine çekiyor.

Bölgenin güzellilerini görmek için farklı illerden kente gelen 30 kişilik grup, gezi kapsamında önce ters lalelerin açtığı bölgeyi ziyaret etti, ardından yürüyerek Kato Dağı eteğindeki Kaval Şelalesi'ne geçti.

Burada doğa yürüyüşü yapan ziyaretçiler, ters laleleri, şelaleyi ve bölgenin seyrine doyum olmayan manzaralarını fotoğraf makineleri ve cep telefonlarıyla görüntüledi.

Doğaseverlere rehberlik yapan Hakkari Cilo Sat Gölleri ve Buzulları Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Üyesi Gıyasettin Tatlı, kente hem yerli hem de yabancı turist getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Gelen misafirlerin en iyi şekilde ağırlandığını belirten Tatlı, şunları kaydetti:

"Hakkari'ye gelen turist kafilesi doğal güzelliklerin bulunduğu yerleri gezdi. Etkinliğe katılan 30 doğasevere rehberlik ettim. Hakkari'nin tarihi, doğal ve turistlik alanlarını tanıtma şansımız oldu. Gelen doğaseverler kentin güzelliklerine hayran kaldı. Özelikle kentin endemik bitkisi olan ters lale insanların ilgisini çekti."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de ekipler nisanda da metrelerce karla mücadele ediyor https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-ekipler-nisanda-da-metrelerce-karla-mucadele-ediyor-2499/

Kışın sert geçtiği Hakkari'de, İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı ekipler, ilkbaharda da karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor.

Yüksekova'daki İkiyaka, Sat Gölleri ve Göllerbaşı bölgesinde kapalı yolun açılması için 5 gün önce çalışma başlatan ekipler, kar kalınlığının bazı yerlerde 7 metreyi bulması nedeniyle güçlükle ilerleyebiliyor.

Bölgede 3 iş makinesi ve 7 personelle yürütülen çalışmada, yolun 3 kilometrelik bölümü 5 günde açılabildi. Ekipler, 10 gün içinde bölgeye ulaşımın sağlanmasını hedefliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de sağanak nedeniyle belde yolunun bir kısmı çöktü https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-saganak-nedeniyle-belde-yolunun-bir-kismi-coktu-2392/

Kentte etkili olan sağanağın ardından dere ve akarsuların seviyesi yükseldi, düşen kaya parçaları ve heyelan nedeniyle bazı yollarda hasar oluştu.

Durankaya beldesine bağlı Yeni Mahalle yakınlarındaki yolda da çökme meydana geldi. Ekipler bölgede önlem alıyor.

Ayrıca, kentte iki günden bu yana etkisini sürdüren yağışlar sonucu meydana gelen heyelan ve taş düşmeleri nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşandı.

Karayolları 117. Şube Şefliği ekipleri, gece heyelan nedeniyle kapanan Geçimli ve Köprülü arasındaki yolu uzun uğraşlar sonucu açtı.

Ekipler, Hakkari-Yüksekova ile Hakkari-Çukurca ve Durankaya-Geçitli yollarına düşen kaya parçaları ve toprak birikintilerini temizleme çalışmalarını sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari-Van kara yolu heyelan ve toprak kaymaları nedeniyle kapandı https://gazetebirlik.com/haber/hakkari-van-kara-yolu-heyelan-ve-toprak-kaymalari-nedeniyle-kapandi-724/

Kentte dünden bu yana etkili olan sağanak nedeniyle söz konusu kara yolunun Erziki mevkisi ile Depin bölgesi arasındaki üç noktada heyelan ve toprak kayması yaşandı.

Ulaşıma kapanan yolun açılması için Karayolları 117. Şube Şefliği ekipleri çalışma başlattı. Trafik ekipleri de bölgede güvenlik önlemi aldı.

Yolda kalan çok sayıda kişi, ulaşımın tekrar sağlanmasını bekliyor.

Bu arada, bölgedeki bazı noktalarda devam eden taş ve toprak kaymaları kameralara yansıdı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkarili besiciler baharın gelmesiyle hayvanlarını meralara çıkarmaya başladı https://gazetebirlik.com/haber/hakkarili-besiciler-baharin-gelmesiyle-hayvanlarini-meralara-cikarmaya-basladi-6150/

Yılın büyük bölümünde kar ve soğuk havanın etkili olduğu ilçede havaların ısınmasıyla yeşeren, karlı dağların eteklerindeki geniş otlaklar, çok sayıda besici sürüsünü besliyor.

Besiciler, aylarca ahır ve ağıllarda kuru ot ve samanla doyurdukları hayvanlarını meralarda otlatmanın ve yem maliyetlerinden kurtulmanın sevincini yaşıyor.

Baharın müjdecisi olarak nitelendirilen oğlak ve kuzular da doğal şartlara uyum sağlamaları ve taze otla beslenmeleri için meralara çıkarılıyor.

"Kışın uzun sürmesi bizi zorluyor"

Karabey köyündeki besicilerden İslam Kaya, AA muhabirine, kuzuları ilk defa anneleriyle meralara çıkardıklarını söyledi.

Hayvanları yaklaşık 5 aydır ahırlarda beslediklerini belirten Kaya, şunları kaydetti:

"Kuzuların bakımı annelerininkine göre daha zor ve masraflı oluyor. Onlara bebek gibi bakıyoruz. Hayvanlarımızı meralara çıkarmanın heyecanını yaşıyoruz. Kuzuların neşeli halleri yorgunluğumuzu alıyor. Her taraf yeşile bürünmüş. Hayvanlar meraları renklendirdi. Kışın uzun sürmesi bizi zorluyor. Köyde yaklaşık 10 bin küçükbaş hayvanımız var. Büyükbaş hayvanlar da birkaç gün sonra çıkarılacak. Günün büyük bölümünü hayvanlarımızın başında geçiriyoruz."

Çobanlık yapan Soykan Çelikhası. 10 gündür hayvanları merada beslediklerini ifade ederek, "Hava çok güzel ve kar örtüsü de kalktı. Besiciler, baharın gelmesiyle rahat nefes alıyor çünkü kış zorlu geçiyor. Buranın doğası çok güzel. Hayvanlar meralarda daha iyi besleniyor." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hatay'da enkaz altında kalan bir kişi 158'inci saatte kurtarıldı https://gazetebirlik.com/haber/hatayda-enkaz-altinda-kalan-bir-kisi-158inci-saatte-kurtarildi-9103/

Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki 10 ili etkileyen depremlerin ardından Hatay Antakya'da arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Cebrail Cengiz Sokak'taki 6 katlı Daloğlu Apartmanı'nda, arama kurtarma çalışması gerçekleştiren jandarmanın da arasında olduğu ekipler, göçük altında bir kişinin sağ olduğunu tespit etti.

Bunun üzerine ekipler, yoğun çalışmalar sonucu depremin 158. saatinde 38 yaşındaki Gökhan Uğurlu'yu enkazdan çıkardı.

Uğurlu, sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı.

Uğurlu'nun kuzeni Mustafa Kahraman, 158 saat sonra Gökhan Uğurlu'yu çıkardıklarını belirterek, "Kızı Zeynep yaşıyor, şu anda ses veriyor. Arkada da ses verenler var, toplam 5 kişiler. İnşallah hepsi sağ salim çıkar. Biz de can gücümüzle çalışıyoruz." dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de kardan kapanan 43 yerleşim biriminin yolu açıldı https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-kardan-kapanan-43-yerlesim-biriminin-yolu-acildi-3068/

İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, karla mücadele ekipleri, önceki gün etkili olan kar nedeniyle kapanan 49 köy ve mezra yolunda çalışma yürüttü.

İlçedeki 43 yerleşim biriminin yolunu açan ekipler, kalan 1 köy ve 5 mezra yolunda da çalışmalarını sürdürüyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de ekipler üs bölgesi yolunda 4 metreyi bulan karla mücadele ediyor https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-ekipler-us-bolgesi-yolunda-4-metreyi-bulan-karla-mucadele-ediyor-4968/

Hakkari İl Özel İdaresine bağlı Yüksekova Şantiye Şefliği ekipleri, son günlerde etkili olan yağışın ardından kardan kapanan İkiyaka Dağları'ndaki 3 bin 450 rakımlı Düztepe Üs Bölgesi'nin yolunu ulaşıma açmak için çalışma başlattı.

Ekipler, kar kalınlığının yer yer 4 metreyi bulduğu yaklaşık 17 kilometrelik yolun yarısını açtı.

Bölgede ekiplerin karla mücadele çalışması devam ediyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de kar nedeniyle 155 yerleşim biriminin yolu kapandı https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-kar-nedeniyle-155-yerlesim-biriminin-yolu-kapandi-9589/

İl Özel İdaresinden alınan bilgiye göre, kar ve tipi nedeniyle il merkezi ve Yüksekova ilçesinde 45 köy ve 110 mezra yolu ulaşıma kapandı.

Karla mücadele ekipleri yolların açılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Belediye ekipleri de kent merkezi ve mahalle yollarında kar temizleme çalışması yürüttü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'deki kayak merkezi yeni yatırımlarla geliştiriliyor https://gazetebirlik.com/haber/hakkarideki-kayak-merkezi-yeni-yatirimlarla-gelistiriliyor-6152/

Yılda 50 bini aşkın ziyaretçiye ev sahipliği yapan, yeni pistleri, doğal parkurları, kristal kar yapısıyla yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çeken 2 bin 800 rakımlı kayak merkezinin kapasitesi ve standartlarının yükseltilmesi için çalışmalar devam ediyor.

Bu kapsamda, 120 yataklı otel ile trafiğin düzenlenmesi ve güvenliğin sağlanmasında görev yapacak jandarma personeli için 2 katlı asayiş noktası inşa edilen merkezde, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Valilik ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının desteğiyle yeni 2 pist ile 200 metrelik kapalı yürüme bandının da yapıma başlandı.

Yeni yatırımlar sayesinde bölgenin gözde tesislerinden biri haline gelen merkezin, yürütülen çalışmaların tamamlanmasıyla daha fazla ziyaretçiyi ağırlaması hedefleniyor.

Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık,  bölgenin dağ ve kış turizmi potansiyeli, coğrafyası ve eşsiz doğasıyla ender yerlerden biri olduğunu söyledi.

Kentin dağlarının Alp ve Himalayalar ile kıyaslanabileceğini, kar kalitesi en iyi yerlerin başında geldiğini belirten Akbıyık, "Kasımda başlayıp hazirana kadar burada kayak yapabiliyoruz. Bu, Türkiye'nin hiçbir yerinde olmayan bir imkan. Pist uzunluğu 2018'de 1200 metreydi, şu anda 6 bin metreyi geçti. Yine bir telesiyej yaptık. 120 yataklı otelimizi gelecek yıl hizmete alacağız. Yine bir yürüme bandı yapıyoruz. Bu bant özellikle yeni öğrenenler açısından önemli." dedi.

Bölgede 3 bin rakımda bir kafe projelerinin olduğunu, bunu da ilerleyen zamanlarda değerlendireceklerini dile getiren Akbıyık, merkezin çevre iller ile İran ile Irak'tan gelen ziyaretçilerin ilgisini çektiğini vurguladı.

Merkezin her yıl binlerce ziyaretçi ağırladığını ifade eden Akbıyık, şunları kaydetti:

"Amatör ve profesyonellerin kayabileceği pistler mevcut. Halkımız, esnafımız, buranın nimetlerinden faydalanıyor. Geçen yıl kar festivali yaptık. Etkinliğe 20 binin üzerinde vatandaşımız katıldı. İran ve Irak'tan da misafirimiz vardı. Hakkari'nin geleceği kar, kış, dağ ve doğa turizminde. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın bize büyük katkıları var. Her ilçe ve beldemizde projelerimiz var. Toplamda 42 proje. Onlar da büyük oranda bitti. Merkezde stadımızı yeniliyoruz. 1250 kişilik yurdumuz bu sene bitti. 55 bin öğrenciye kayak öğrettik. Tüm ihtiyaçlarını karşıladık. Hedefimiz kentteki 70 bin çocuğun tamamına kayak öğretmek. 15 bin öğrencimize de yüzme öğrettik. Desteklerinden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza ve bakanlarımıza teşekkür ederiz."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'deki Sineber Şelalesi doğa tutkunlarının yeni rotası oldu https://gazetebirlik.com/haber/hakkarideki-sineber-selalesi-doga-tutkunlarinin-yeni-rotasi-oldu-6450/

Huzur ve güven ortamıyla yıllardır saklı kalan güzellikleri yeniden keşfedilen Hakkari'de kış, dağ ve doğa turizminde hareketlilik yaşanıyor.

Kentte, merkeze 50 kilometre uzaklıktaki Kaval köyü sınırlarındaki şelale, el değmemiş doğası ve kanyonuyla, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Yeşilliklerle kaplı kayaların arasından süzülen, bir bölümü de metrelerce yükseklikten akan suları ile ziyaretçilere eşsiz görüntü sunan şelale, doğaseverlerin en çok görmek istediği yerlerin başında geliyor.

Doğa ile iç içe zaman geçiren, şelaleden akan suyun sesiyle huzur bulan ziyaretçiler, suda yüzüp eşsiz manzaranın tadını çıkarıyor.

Aydın'dan gelen Hasan Doğukan İnce, AA muhabirine, bir grup doğaseverle köye geldiğini ve şelaleyi gördüğünde farklı bir heyecan yaşadığını söyledi.

Kentte görülmesi gereken birçok yerin olduğunu anlatan Doğukan, "Burası gerçekten çok güzel, doğa harikası bir yer. Ege'de böyle bir yer görebileceğimi zannetmiyorum. İstanbul'dan, Konya'dan arkadaşlar var. Herkes de çok beğendi. Ziyaretçiler yoğun şekilde geliyor. Çok güzel fotoğraflar da çektik. Burası insanın gelip huzurla dinlenebileceği bir yer. Çok etkilendik." dedi.

Van'dan gelen kafileye rehberlik eden Ömer Demez de şelalenin gezilip görülmesi gereken bir yer olduğunu dile getirerek, "Turizme kazandırılması gereken bir alan. Geçen sene de iple tırmanış yapmıştım. Muhteşem bir yer. Yapısı bakımından farklı bir şelale. Üç etaptan oluşuyor. Burası çok ilgi çekiyor. Geçen sene de gelmiştik. Bugün de 32 kişiyle geldik. Burada kamp da kuracağız." ifadelerini kullandı.

Polonya'dan gelen Magdalena El ise arkadaşlarıyla kente geldiğini ve burada bulunmaktan memnun olduğunu belirtti.

El, bölgeyi beğendiğini ve eğlenceli zaman geçirdiğini aktardı.

Kent sakinlerinden Engin Ulalı da herkesi şelaleyi görmeye davet ederek, "Burada böyle bir güzelliğin olduğunu bilmiyordum. Herkesi buraya davet ediyorum. Çok güzel bir suyu var. Manzarası süper. 50-60 kişilik yerli ve yabancı gruplar geliyor." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yaban keçisi yavruları neden kör oluyor https://gazetebirlik.com/haber/yaban-kecisi-yavrulari-neden-kor-oluyor-6402/

Hakkari'de vatandaşlar tarafından yaralı ve bitkin halde bulunarak Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezine getirilen 3 keçi yavrusunda tespit edilen amaurosis (Bakarkörlük) hastalığının nedenleri araştırılıyor.

Hakkari ve ilçelerinde üç ayda 2'si yüksekten düşerek ağır yaralanan 3 keçi yavrusu, tedavilerinin yapılabilmesi için Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi ekiplerince Van YYÜ'deki merkeze götürüldü.

Buradaki müdahalelere rağmen ağır yaralanan 2 yavru öldü, üçüncü yavru ise hayata tutunmayı başardı. Yapılan kontrollerde yavrulardan üçünde de amaurosis (Bakarkörlük) hastalığı tespit edildi.

Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, yavru keçilerde görülen körlüğün nedenlerinin tespit edilmesi amacıyla çalışma başlattıklarını söyledi.

Koruma altına alınan diğer yavru keçiye özenle bakan merkezdeki görevliler, elleriyle besleyip tüm ihtiyaçlarını karşılıyor.

"Numuneler aldık"

Aslan, AA muhabirine, Van Gölü havzasında bütün yaban hayvanlarının sorunlarıyla ilgilendiklerini söyledi.

Yaban hayvanlarının büyük problemlerle karşı karşıya kalmaması ve habitatta daha iyi yaşaması için çalışmalar yaptıkları belirten Aslan, şunları kaydetti:

"Merkezimize Van Gölü çevresindeki bütün illerden yaban hayvanları geliyor. Bunların tedavilerini yaptıktan sonra tekrar doğaya kazandırıyoruz. Hakkari'den 3 ay içinde 1 yaşını doldurmamış 3 dağ keçisi yavrusu bize getirildi. Şikayetleri de amaurosis (Bakarkörlük). Bunun nedenini araştırıyoruz. Numunelerimizi alarak gerekli yerlere götürdük. Yaban hayvanlarıyla ilgilenen birimlerle birlikte doğal hayatta yaşanabilecek olumsuzluklara çözüm yolları üretmekteyiz. Hakkari, Gürpınar ve Çatak tarafında yaşayan dağ keçilerindeki olumsuzluklar hakkında hazırlayacağımız raporu en kısa zamanda yetkililere verip gerekli önlemleri alacağız."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari kiliminin her motifi ayrı bir anlam taşıyor https://gazetebirlik.com/haber/hakkari-kiliminin-her-motifi-ayri-bir-anlam-tasiyor-993/

Gelişen teknolojiyle rağmen geleneksel kilim dokumacılığının hâlâ önemini koruduğu Hakkari'de, el emeği göz nuru kilimler kadınların hünerli ellerinde hayat buluyor.

İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitim Merkezi bünyesindeki atölyede görevli usta öğretici kadınlar, Merkezin desteğiyle temin edilen malzemelerle tezgahların başına geçip motifleri büyük bir titizlikle işliyor.

Kök boyayla renklendirilen iplerle dokunan kilimlerde yer alan birbirinden farklı motifler, genellikle ortaya çıktığı ya da yaygın kullanıldığı bölge ve aşiret ismi ile ya da kişinin adıyla isimlendiriliyor.

Bölge insanının yaşantısındaki acı ve tatlı olaylar ile doğadan esinlenerek dokunan kilimlerde canbezar, hevçeker, çılgul, ertuşi, gevdan, jirki, gülgever, gülhezar, gülsarya, halitbeyi, herki, kesnekar, lüleper, şamari, şehvani ve şimkubik adı verilen motifler yer alıyor.

"Kilimler tarihi belge niteliğinde"

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Türk El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Sibel Leventoğlu, AA muhabirine, YYÜ olarak kültürel değerlerin nesilden nesile aktarılmasına aracılık ettiklerini söyledi.

Bölgenin en önemli kültürel varlıklarından olan kilimlerin her yönüyle çok değerli olduğunu belirten Leventoğlu, bölgede yaşayan genç kızların, kadınların tarih boyunca duygularını, düşüncelerini, mutluluklarını ve beklentilerini ilmek ilmek işlediklerini anlattı.

Merkezde yörede dokunan kilimlerle ilgili bilimsel araştırmaların yapıldığını ifade eden Leventoğlu, "Yüzyıllardır süregelen motifleri gelecek kuşaklara aktarmak için 32 yıldır Merkezimizde kadınlarımızla birlikte çalışıyoruz. Kilimler birer tarihi belge ve eser niteliğindedir. Bu eserlere gözümüz gibi bakıyoruz. Kültürümüzü yaşatmak adına elimizden geleni yapıyoruz. Yok olmaya yüz tutmuş el sanatlarını, halıları ve kilimleri yaşatmayı, usta öğreticilere destek olmayı, kültürel mirasları gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyoruz." diye konuştu.

Bölgede tarihten gelen bir dokuma kültürünün olduğunu anlatan Leventoğlu şunları kaydetti:

"Yöresel motiflerin bir araya gelmesiyle kilimler oluşuyor. Kilimler motiflere göre isim alıyor. Canbezar, kesnekar, gülsarya, şamari, herki, lüleper, kurtağzı, koçboynuzu gibi farklı isimlerde birçok kilim var. Gülsarya motifini Sarya adında bir kadın dokumuştur. Motif güle benziyor. Sarya'nın gülü anlamını taşıyor. Lüleper motifi ise bu bölgede yetişen kırmızı, sarı ve beyaz renkli nilüfer çiçeğine benziyor. Lüleper motifi sevgiyi, aşkı ve sadakati anlatıyor. Koçboynuzu motifi de kuvveti ve gücü anlatıyor. Kurtağzı motifi, kurtların gece görüş özelliklerinden yola çıkılarak ışık, aydınlık ve güneşi anlatır. Dışarıdan gelen tehlikelere karşı koruduğuna inanıldığı için akrep motifi de çok sık kullanılmış. Şamari motifi, çok yaygın kullanılmış. Mar yılan demek. Yılan tarağı anlamını taşıyan şamari güç, sağlık ve bereketi temsil ediyor. Tüm kilimlerin, atılan her ilmeğin ayrı bir anlamı var. Bu kültürel mirası biz de merkez olarak en iyi şekilde koruyup gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz."

"Yeni nesillere öğretmek istiyoruz"

Usta öğretici Siti Duman ise yöreye has kilimlerini yaşatmak için çaba gösterdiklerini dile getirdi.

Kentte birçok kadının kilim dokumayı bildiğini ifade eden Duman şunları söyledi:

"Anneannelerimiz, annelerimizden öğrendiğimizi inşallah biz de yeni nesillere öğretmek istiyoruz. Her kilimin ayrı bir hikayesi var. Mesela canbezar kilimi. Hakkari'ye ait olan yapılışı zor bir kilimdir. Titizlikle yapılıyor. Yapanı canından bıktırdığı için ismini canbezar koymuşlar. Runas bitkisi, ceviz ve nar kabuğundan rengini alıyor. Kilimin ana renkleri kırmızı, lacivert, beyaz. Kök boyadan elde edilen ipliklerle yapılan kilimlerin renginde solma olmuyor. Yaptığımız kilimler özellikle il dışından ilgi görüyor."

Sıdıka Ertuş da "Burada çalışarak aile ekonomimize katkı sağlıyoruz. Kilimlerimiz buranın kültürünü yansıtıyor. Çanta, telefon kılıfı, ajanda, küçük süsler, isimlikler de üretiyoruz. Ürettiğimiz ürünleri Türkiye'nin birçok yerine gönderiyoruz." dedi.

Usta öğretici Naciye Ermağan, her motifin kendine göre zorluklarının belirterek "Canbezar ve gülsarya kilimlerinin yapılışı nispeten daha zor. Her birimizin 12 öğrencisi vardı, onlara da öğrettik. Yapılışı büyük emek gerektiriyor. Fiyatları da boyutuna göre 3 ila 5 bin lira arasında değişiyor." diye konuştu.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de arazi kavgasında 4 kişi öldü, 1 kişi yaralandı https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-arazi-kavgasinda-4-kisi-oldu-1-kisi-yaralandi-3430/

Alınan bilgiye göre, Bilgili Yaylası'nda daha önce aralarında arazi anlaşmazlığı nedeniyle husumet bulunan iki grup arasında kavga çıktı.

Silahların kullanıldığı kavgada 4 kişi yaşamını yitirdi, 1 kişi yaralandı.

İhbar üzerine bölgeye çok sayıda ambulans ve sağlık görevlileri sevk edildi.

Hakkari ve Van il jandarma komutanlığı ekipleri güvenlik önlemi aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yüksekova'da tarım arazilerinde çekirge yoğunluğu yaşanıyor https://gazetebirlik.com/haber/yuksekovada-tarim-arazilerinde-cekirge-yogunlugu-yasaniyor-3002/

Yoncalı Köyü Muhtarı Kadir Dağdeviren, AA muhabirine, yoğunluğu artan çekirgeler nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Çekirgelerle daha sıkı mücadele edilmesini istediklerini belirten Dağdeviren, "Sayıları çok fazla. Böyle devam ederse gelecek yıllarda bir şey biçemeyiz. Üremeye başladığında önünü almak zor oluyor. Köyde ektiğimiz fiğ, buğday, yonca ve nohuta zarar veriyor. İlaçlama çalışmaları da yapıldı ama buna rağmen sıkıntı devam ediyor." diye konuştu.

Dağdeviren, ovadaki Yoncalı, Çevreli, Beşbulak, Dedeler köylerinin hepsinde aynı sıkıntının yaşandığını belirterek, yetkililerden destek beklediklerini aktardı.

Yoncalı köyü Çevreli mezrası sakinlerinden Reşit İtah da iki yıldır çekirge yoğunluğu nedeniyle tarım arazilerinin zarar gördüğünü dile getirdi.

Çekirgeyle mücadele edebilmek için çalışmaların erken başlatılması gerektiğini belirten İtah, şunları kaydetti:

"Çekirge yumurtladıktan sonra yavrular büyüyor ve uçuyor. Uçmadan önce ilaçlamamız lazım. Haziran ayında havalar ısınmaya başlayınca sürüler halinde uçuyorlar. Çekirgelerin yoğun olduğu dönemlerde elde ettiğimiz hasılat yüzde 50 fark ediyor. Çekirgeler ürünlerimize zarar veriyor. Ova sulak alan olduğu için rutubet oluyor ve çekirge de böyle ortamları seviyor."

Yetkililer, söz konusu çekirgelerin her yıl özellikle ova köylerinde görülen yerel bir çekirge çeşidi olduğunu ve yapılan ilaçlı mücadele çalışmaları sayesinde çekirge zararının bertaraf edildiğini belirtti.

Yoncalık köyüne bağlı Piruzbey mezrasında sonradan tespit edilen çekirge zararlısı ile mücadelenin devam ettiği bildirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sat Buzul Gölleri 4. Cilo Festivali'ne ev sahipliği yapıyor https://gazetebirlik.com/haber/sat-buzul-golleri-4-cilo-festivaline-ev-sahipligi-yapiyor-7910/

Hakkari Valiliği ve Yüksekova Belediyesi tarafından "Hakkari'de hayat var" sloganıyla bu yıl dördüncüsü düzenlenen festivale katılan doğaseverler, 3 bin 400 rakımlı Sat Buzul Göllerinde keyifli anlar yaşadı.

Erken saatlerde Sat Buzul Gölleri'nin bulunduğu alana gelerek çadırlarını kuran katılımcılar, daha sonra düzenlenen etkinliklere katıldı.

Şarkılar eşliğinde halayların çekildiği etkinlikte, flyboard gösteri nefes kesti. Katılımcılar akşam saatlerinde çadırlarının önünde ateş yakarak, semaverlerde çay demledi, mangal yaptı, sanatçılar Murat Kekilli ve Aydın Aydın konserlerinde eğlendi.

Vali ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, AA muhabirine, Hakkari ve ilçelerinin yanı sıra çevre illerden, Irak ile İran'dan turistlerin festivale katıldığını söyledi.

Sat Buzul Göllerinde, 3 bin 400 rakımda Hakkarili, Yüksekovalı, Şemdinlili, Çukurcalı, Şırnaklı, Vanlı, Irak ve İran'dan insanların katıldığı renkli bir festival düzenlediklerini aktaran Akbıyık, "Festivali bugün başlattık. Doğaseverlerimiz, dağcılarımız keyifli zaman geçiriyor. Kano, su gösterileri, dağ ve yamaç paraşütü ile birçok doğa sporu burada gerçekleştiriliyor." dedi.

"Hakkari artık festivaller şehri olarak anılıyor"

Hakkari'nin artık festivaller şehri olarak anıldığını ifade eden Akbıyık, şunları kaydetti:

"Kış aylarında kar festivali yapıyoruz. 4. kar festivalimizi şubat ayında yaptık ve 20 binin üzerinde vatandaşımız katıldı. Geçen hafta Çukurca'da 4. Foto Safari ve Doğa Sporları Festivalini yaptık. Orada rafting yaptık, bugün de Cilo Dağlarında kayak yapıyoruz. Hakkari'nin her mevsimi ayrı güzel. Hakkari'de büyük bir değişim, dönüşüm var. Artık Hakkari'nin dağlarında terör, şiddet, kötülük yok. Huzur, eğlence, festival ve fuarlar var. Eğitimde inanılmaz bir dönüşüm var, Hakkarili gençler tıp, mühendislik fakültelerine giriyor. Uluslararası projelerde başarılar elde ediyor. Türkiye'nin okul ihtiyacı açısından en iyi durumda olan illerinden biriyiz. Bunun haricinde kültürde, sanatta, sporda tarihinin en yüksek yatırımlarını aldı Hakkari."

Vatandaşlardan Turgut Besi ise "Festivale çok yüksek katılım var. Kano, rafting, tırmanış, dağcılık gibi etkinlikleri düşünmek bile insana enerji veriyor, adrenalin tutkusu aşılıyor. İnsanlar burada eğleniyor. Türkiye'nin birçok ilinden insanlar buraya gelmiş. Çok güzel zaman geçiriyoruz." dedi.

Festivalin eğlenceli geçtiğini belirten Nisa Babacanlı da "Arkadaşlarımızla katıldık, çok mutlu olduk. Halaylar çekildi. Doğa yürüyüşü yaptık. Geceyi burada geçireceğiz." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de berivanların dağlardaki süt mesaisi https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-berivanlarin-daglardaki-sut-mesaisi-4813/

Hakkari'de berivanlar (süt sağan kadın), sağdıkları hayvanlardan elde ettikleri sütle, peynir, tereyağı gibi ürünler hazırlıyor.

Kent merkezine 35 kilometre uzaklıktaki Zap Suyu kenarında bulunan Olgunlar köyünde yaşayan berivanlar, erken saatlerde ev işlerini yapıp, çocuklarını okula gönderdikten sonra yayla yolunu tutuyor.

Araçla belli bir noktaya geldikten sonra yaya olarak sürülerinin bulunduğu yaylaya ulaşan kadınlar, eşlerinin de desteğiyle keçi ve koyunları tek tek sağıyor.

Günde iki kez zirvelere çıkarak sürüleriyle bir araya gelen kadınlar, süt sağıp ailelerinin geçimini sağlamak için her gün bu zorlu yolculuğu gerçekleştiriyor.

"Hayatın yükünü biz kadınlar omuzluyoruz"
Berivanlardan Jiyan Berk, AA muhabirine, köy halkının tamamının geçimini tarım ve hayvancılıkla sağladığını anlattı.

Kırsalda işlerin büyük bir kısmını kadınların yaptığını belirten Berk, şunları kaydetti:

"Sabah erkenden kalkıp ev işlerini yapıyoruz. Sonra da buraya gelip hayvanlarımızı sağıyoruz. Günde iki kez sağım için bu yolu gelmek zorundayız. Sütü peynir ve yoğurt yapıyoruz. Ürettiğimiz ürünlerin bir kısmını satıyoruz, bir kısmını da kendimiz tüketiyoruz. Kayalıklara tırmanmak, keçilerin peşinden koşmak zor oluyor. Birkaç kez ayağımı burktum ama yine de bu işi yapmaya mecburuz."

Beş çocuk annesi Medine Berk de "Günümüzün tamamı çalışarak geçiyor. Mesaimiz sabah erken başlıyor. Tarla işlerini, tandırda ekmek pişirme, yemek yapma, çamaşır yıkama, çocuk bakımı ve sonra süt sağımı derken gün bitiyor. Burada hayatın yükünü biz kadınlar omuzluyoruz. Her işe koşuyoruz." dedi.

Altı çocuk annesi Menice Berk ise "Hayatımız sürülerimizin bakımını yapmakla geçiyor. Toz, toprak hayvanlarımızı sağıyoruz. Eskiden yolun tamamını yürüyorduk ama şimdi belli bir yere kadar araçla geliyoruz. Önceki yıllar daha zordu, şimdi biraz daha iyi." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de sağanak ve dolu etkili oldu https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-saganak-ve-dolu-etkili-oldu-7807/

Dünden bu yana sağanağın aralıklarla devam ettiği kentte, öğleden sonra dolu etkisini gösterdi.

Kısa sürede şiddetini artıran yağış ve dolu nedeniyle bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu.

Yağışa hazırlıksız yakalanan vatandaşlar zor anlar yaşadı.

Öte yandan kentte Suriye kaynaklı toz taşınımı etkisini devam ettiriyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şehit olan asteğmen için tören düzenlendi https://gazetebirlik.com/haber/sehit-olan-astegmen-icin-toren-duzenlendi-9883/

Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanlığında gerçekleştirilen törende, şehit Kupşen'in Türk bayrağına sarılı naaşı alana getirildi.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından şehidin öz geçmişi okundu, dua edildi. Şehidin naaşı, tören mangası tarafından omuzda taşınarak helikoptere konuldu.

Şehit Kupşen'in cenazesi Yüksekova Selahaddin Eyyubi Havalimanı'ndan memleketi İzmir'e uğurlanacak.

Törene, şehidin ailesi, Vali ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Örenci, vali yardımcıları, Adalet Komisyonu Başkanı Cenk Özbaş, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ahmet Kavukçu, İl Emniyet Müdürü Salavat Mete Pınar, kurum amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, asker ve polisler katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Irak sınırındaki Çukurca'nın kaderi tahinle değişti https://gazetebirlik.com/haber/irak-sinirindaki-cukurcanin-kaderi-tahinle-degisti-5662/

Hakkari'nin Irak sınırındaki 15 bin nüfuslu Çukurca ilçesinde geleneksel yöntemlerle yetiştirilen susamdan üretilen tahin "Zap" markasıyla sunulduğu piyasada ciddi talep gördü.

Irak sınırında engebeli arazi ve yüksek dağlarla çevrili olan ilçede ılıman iklimi nedeniyle incir, nar, pirinç, Trabzon hurması ve susam gibi ürünler yetiştiriliyor. Son yıllarda devletin üreticilere sağladığı destekle tarımsal üretimde artış yaşanan ilçede çiftçiler için en önemli gelir kaynağı olan susamın ekim alanları da kaymakamlık ve belediyenin desteğiyle 4 yıl önce hayata geçirilen "Zap Vadisi" projesi sayesinde genişledi.

Üretim 2,5 tondan 26 tona yükseldi

Kaymakamlık ve belediye tarafından verilen alım garantisinin ardından tarımla uğraşan 150'yi aşkın aile susam üretimine ağırlık verdi. Ailelerin ata tohumundan geleneksel yöntemlerle yetiştirdiği 2,5 ton susam bu süre zarfında 26 tona çıktı.

Ürettikleri susam kaymakamlık ve belediye tarafından satın alınan ailelere 1 milyon lira ödeme yapıldı. Uzun uğraşlar sonucu temizlenen tonlarca susamın suyla çalışan tarihi taş değirmenlerde öğütülmesiyle üretilen, doğallığı ve lezzetiyle ilgi gören tahin "Zap" markasıyla bölge kentlerinin yanı sıra farklı illere de gönderiliyor.

"Çukurca susamının organik ürün sertifikası sürecini başlatıyoruz"

Kaymakam Hasan Kurt, AA muhabirine, 4 yıl önce hayata geçirilen proje ile bölgedeki yöresel ürünlerin artırılması ve pazarlanmasının hedeflendiğini söyledi.

İlçede bu sayede üretim yapılan tarım arazilerinde artış yaşandığını belirten Kurt, "2018'de proje hayata geçirildiğinde köylülerimizden, çiftçilerimizden aldığımız susam miktarı 2 bin 500 kilogramdı. Şimdi toplamda 26 tona yükseldi." dedi.

Bölgede güvenlik güçlerinin başarılı operasyonları sonucu huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla insanların tekrar üretim yapmasının sağlandığını aktaran Kurt, tarım arazilerinin artmasıyla ürünlerde de artış yaşandığını ifade etti.

Şu ana kadar aldıkları 26 ton susamdan 21 ton tahin üreterek Türkiye'nin farklı illerinin yanı sıra yurt dışına da gönderdiklerini vurgulayan Kurt, şöyle konuştu:

"2018'den bu yana Zap tahini Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerine ulaşmış. Zap markası son zamanlarda yoğun ilgi görüyor. Üretim yapılan rakamlar git gide artmakta. Vatandaşlarımız bu neticeleri görünce susam üretmeye yöneldi. Biz sadece tahini değil birçok ürünü bu markayla satıyoruz. Hedefimiz ilerleyen yıllarda bu üretimi daha da fazla noktaya ulaştırmak. Bu yıl Çukurca susamının organik ürün sertifikası sürecini başlatıyoruz. Bizim susamımız ve tahinimiz ata tohumundan üretiliyor. Bölge insanının eskiden beri kullandığı usullerle tahini üretiyoruz. Bölgemizin kadınlarının, erkeklerinin geleneksel yöntemlerle onlarca yıldır yaptığı üretimi biz aslında bir anlamada markalaştırdık."

Yöreye has yöntemlerle üretilen tahinin ilçenin ekonomisine ciddi katkı sağladığını dile getiren Kurt, farklı illerdeki fuarlarda sergilenen Çukurca tahini için katılımcılardan güzel dönüşler aldıklarını sözlerine ekledi.

Değirmenci Hacı Akkaya da bahar ayında susamın ekimine başladıklarını anlatarak, "3 ay sonra hasadını yapıyoruz. Tarlada kuruttuktan sonra temizleyip fırında kavuruyoruz ve değirmene götürüyoruz. Değirmen suyla çalışıyor. Dede ve babalarımız da bu işi yapardı. Türkiye'nin değişik illerinden ve hatta Irak'tan bile isteyenler var." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de üs bölgesinin yolu kardan tünel oluşturularak açıldı https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-us-bolgesinin-yolu-kardan-tunel-olusturularak-acildi-9597/

Kar ve tipi nedeniyle kapanan Kayalar köyü yakınlarındaki bir üs bölgesinin yolunun açılması için İl Özel İdaresi karla mücadele ekipleri çalışma başlattı.

Zorlu arazi şartlarına rağmen çalışma yürüten ekipler, yolun bir kısmında metrelerce kar olması nedeniyle geçici tünel açarak ilerleyebildi.

Üç günlük zorlu çalışmanın ardından yolu açan ekipler, tünel açtıkları bölgeyi ve iş makinesini cep telefonuyla kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cilo Dağları'ndaki buzulların yüzde 48'i küresel ısınma nedeniyle eridi https://gazetebirlik.com/haber/cilo-daglarindaki-buzullarin-yuzde-48i-kuresel-isinma-nedeniyle-eridi-561/

Cumhurbaşkanı kararı ile "Milli Park" ilan edilen Hakkari ve Yüksekova arasındaki Cilo Dağları'nın eteklerinde yer alan Türkiye'nin en büyük vadi buzulu, küresel ısınmadan olumsuz etkilendi.

Önceki yıl "kesin korunacak hassas alan" kapsamına alınan buzullarla ilgili çalışma yürüten bilim insanları, buzulların 31 yıllık süreçte yüzde 48 eridiğini tespit etti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da Konya'da düzenlenen İklim Şurası'nda son yıllarda yerli ve yabancı doğaseverlerin uğrak noktası haline gelen buzuldaki erimeye dikkati çekti.

"Buzulun bütünlüğü bozulmuş"

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Şatır, AA muhabirine, Hakkari'deki buzul tabakasının sürekli erimesine ilişkin uzun süredir çalışma yaptıklarını söyledi.

Dünyada yaygın olarak kullanılan uydu verileriyle hazırladıkları bilimsel makalenin Hollanda'daki bilimsel bir dergide yayımlandığını belirten Şatır, şu bilgileri verdi:

"İki periyotta çalıştık ve elde ettiğimiz verilere baktığımızda ısınmanın buzullar üzerinde net bir etkisinin olduğunu ortaya koyduk. 31 yıllık süreçte yüzde 48 oranında bir erime olmuş. Çok net bir kayıp var. Bu kayıp buzulun bütünlüğünü de bozmuş. Dolayısıyla ilerleyen zamanda bu erime devam edecek. Bu çalışmalarda yaklaşık 530 hektar buz örtüsünün sağlam kaldığını belirledik."

Erimedeki en büyük etkilerden birinin küresel ısınma olduğunu vurgulayan Şatır, fiziki ve coğrafi koşulların da buz tabakalarını etkilediğini aktardı.

Güneşi dik alan yamaçlarda buz kütlelerinin büyük ölçüde kaybolduğunu, güneşi daha yatay açıyla alan bölgelerdeki buz kütlelerinin daha çok korunduğunu tespit ettiklerini anlatan Şatır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu erime ne yazık ki daha çok parçalı tabakaların oluşmasına neden oluyor. Bölgede bütünlüğü bozulmuş parçalı buz tabakaları daha hızlı eriyor. Küçük tabakalardan başlayarak büyük tabakaların da yavaş yavaş eriyeceğini öngörüyoruz. Son 30 yılda beklenenin üzerinde bir çözülme söz konusu. 2020'de burası Milli Park ilan edildi. Yaklaşık 7 bin 500 hektarlık bir alan. Bu bölgenin daha hassas korumaya alınması çok büyük bir avantaj. Kontrollü bir geçiş şart. Küresel ısınmanın yanında bir de insan baskısı olursa daha çok eriyecek." 

"Erime bundan sonra da devam edecek"

Kentteki buzullara yönelik çalışma yapan ve kutup araştırmaları çalışmaları için 2018'de Antarktika'ya giden ekipte yer alan Hakkari Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Nuri Bodur ise küresel iklim değişikliğine bağlı buzul erimelerinin belirgin şekilde arttığını söyledi.

Bilim insanlarının buzul alanlarında zaman zaman çalışma yürüttüğünü ifade eden Bodur, şunları kaydetti:

"Türkiye'de buzulların yaşının yaklaşık 1-2 milyon yıl olduğunu yapılan incelemelerden biliyoruz. Yaptığımız son gözlemler sonucunda buzullardaki erime sürecinin hızlandığını görüyoruz. Bunun da bölgesel olarak mikro iklim, ekosistem, bitki örtüsü ile tarım ve hayvancılık açısından büyük etkilerinin olduğunu söyleyebiliriz. Günümüzde bölgenin iklim koşulları zaman içerisinde farklılaştı ve kuraklık da arttı. Bölgemizdeki buzulların geçtiğimiz yıllara göre geri çekildiğini ve dolayısıyla daha küçük alanlar şekline dönüştüğü görülmektedir. Dolayısıyla hızla yaşanan erimenin bundan sonra da devam edeceği tahmin ediliyor."

"Burası kesinlikle müdahaleye kapalı"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Van İl Müdürü Ali Kemal Atlı da buzulların bulunduğu bölgenin korunmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Bölgede sürekli denetimler yaptıklarını anlatan Atlı, şu değerlendirmede bulundu:

"Buzullarda son yıllarda iklim değişikliğinden kaynaklı erimeler olduğu görülüyor. Hazırlanan 'Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırmalar Raporu' doğrultusunda Tabiat Varlıklarını Koruma Van Bölge Komisyonu tarafından alınan kararlar ve tescil dosyasını bakanlığımıza gönderdik. 2019'da Sayın Cumhurbaşkanı'mızın kararıyla bu alan 'kesin korunacak hassas alan' ilan edildi. Burası müdahaleye kapalı. 24 kilometrekarenin üzerinde bir alan. Zaman zaman ilgili kurumlarla denetimlerimiz oluyor. Tüm yazışmalarımızı tamamladık, ilgili tüm kurumlara bilgi verdik. Bu anlamda çalışmalarımız, denetimlerimiz devam edecek."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de su şebekesini onarmaya giden 3 kişinin üzerine çığ düştü https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-su-sebekesini-onarmaya-giden-3-kisinin-uzerine-cig-dustu-3411/

Adaklı köyünde kar ve tipi nedeniyle köyün su ihtiyacının karşılandığı şebekede arıza meydana geldi. Bir grup köy sakini, yaklaşık 5 kilometre mesafedeki yaylada bulunan su şebekesini onarmak için bölgeye hareket etti.

Dağlık alanda ilerlerken üzerlerine çığ düşen vatandaşlardan Tekin Tarla, İsmet Durna ve Nihat Arslan kar altında kaldı.

Çevredekilerin yardımıyla çığın altından çıkarılan 3 kişiden Tarla ve Durna, ambulansla Yüksekova Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Burada tedavi altına alınan 2 kişinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Durna, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kar yağıyordu, bir anda kar yığınlarının altında kaldık. Karda sürüklendik. Allah'a şükür sağ bir şekilde kurtulduk. Bu karda nasıl kurtulduk, biz de şaşırdık." dedi.

Tekin Tarla da "Köyün içme suyu kesildi. Bizler de su şebekesini kontrol etmek için yola çıktık. Bir an kendimizi çığın altında bulduk. Yanımızdakilerin de yardımıyla kurtulduk." ifadelerini kullandı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de Sat Buzul Gölleri'nin yüzeyi kısmen dondu https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-sat-buzul-gollerinin-yuzeyi-kismen-dondu-3576/

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, 3 bin 400 rakımlı Cilo Dağları'ndaki Sat Buzul Gölleri'nin yüzeyi kısmen buz tuttu.

Soğuk havanın hayatı olumsuz etkilediği 1950 rakımlı ilçede etkili olan kar nedeniyle yüksek kesimler karla kaplandı. 

Yağışın ardından beyaza bürünen Cilo Dağları'ndaki Sat Buzul Gölleri'nin yüzeyinin bir bölümü, soğuk hava nedeniyle buzla kaplandı. 

Doğal güzellikleriyle ziyaretçilerin ilgisini çeken bölgede güzel görüntüler oluştu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de 18 yaşından küçüklere otobüs ve uçak bilet satışı yasaklandı https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-18-yasindan-kucuklere-otobus-ve-ucak-bilet-satisi-yasaklandi-2110/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, il sınırlarında ailesinin veya kurumun bilgisi dışında evden ve yurtlardan kaçan, kayıp çocuk ve gençlerin başlarına gelebilecek, ileride yaşamlarını olumsuz etkileyebilecek olayların engellenmesi, izinsiz il dışına çıkmaların önüne geçilmesi, ailelerdeki kayıp çocuk infialinin yaşanmasının engellenmesi amacıyla yeni bir düzenlemeye gidildi.

Düzenlemeye göre, şehirlerarası otobüs terminallerinde, hava yolları acentelerinde ve bilet satış noktalarında 18 yaşından küçüklere bilet satışı yapılmayacak.

Ayrıca, 18 yaşından küçüklerin seyahatleri için yanlarında velisi, vasisi veya kanuni temsilcisi bulunmadan yalnız başına bilet talep etmeleri halinde iletişim araçları ile irtibata geçilerek, çocuğun yapmak istediği seyahate ilişkin bilgilerinin olup olmadığı teyit edilip ve bu durum tutanağa bağlandıktan sonra bilet satışı yapılabilecek.

18 yaşından küçüklerin yalnız başına bilet talep etmelerinden velisi, vasisi veya kanuni temsilcisinin seyahatten bilgisi olmadığının tespit edilmesi halinde ise kolluk kuvvetleri bilgilendirilecek.

Kentte veya gideceği ilde öğrenci olduğunu ispatlayan 18 yaşından küçüklere ise belge gösterdiğinde bilet satışı yapılabilecek.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de maden ocağında meydana gelen göçükte 2 işçi öldü https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-maden-ocaginda-meydana-gelen-gocukte-2-isci-oldu-748/

Hakkari-Çukurca kara yolundaki Üzümcü köyünde bulunan özel bir maden ocağında göçük meydana geldi.

Göçükte mahsur kalan 3 işçi mesai arkadaşları ve köylülerin yardımıyla çıkarıldı. Yaralı işçiler ambulanslarla Hakkari Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Burada yapılan müdahaleye rağmen işçilerden 2'si yaşamını yitirdi. Diğer işçinin tedavisi sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hurda malzemeden benzinli araç yaptı https://gazetebirlik.com/haber/hurda-malzemeden-benzinli-arac-yapti-8345/

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde geçen yıl evinin bahçesine kızının görmeyi çok istediği Anıtkabir ve Aslanlı Yol'un kardan maketini yapan inşaat ustası Mehmet Şerif Karahan, şimdi de hurda malzemelerden yararlanarak benzinle çalışan araç yaptı.

Yeni Mahalle'de yaşayan Karahan, 1,5 yıl önce kendi aracını yapmaya karar vererek, sanayiden hurda malzemeler satın almaya başladı.

Atölyeye dönüştürdüğü arkadaşının garajında çalışmaya başlayan Karahan, 20 litre benzinle 150 kilometre giden aracı tamamladı.

Karahan, "Bayrak1" adını vererek Türk bayrağı, Atatürk resmi ve imzası ile süsledeği araçla Esendere kara yolunda deneme sürüşü yaptı.

"Araç 25 beygir gücünde"
Karahan, gazetecilere yaptığı açıklamada, bir araçta bulunan vites, korna, sinyal lambaları, araç koltukları, motor gibi tüm malzemeleri kullandığını söyledi.

Aracını lüks otomobil markalarının modellerine benzetmeye çalıştığını anlatan Karahan, şöyle konuştu:

"İki kişilik olan aracın ileri ve geri vitesleri var. Ağırlığı 700 kilogram. 60 kilometre hız yapabiliyor. 600 cc ve 25 beygir gücünde. Bu aracı 1,5 yıldır yapmaya çalışıyordum. İnşaatlarda kazandığım parayı bu araca harcadım. İmkanlarım kısıtlı olmasına rağmen yılmadım. Arkadaşım da bana yardımcı oldu. Teknofest'e yetiştirmeyi amaçlıyordum ancak yetiştiremedim. İmkanım olursa 600 beygir gücünde olumsuz hava koşullarında yol alabilen, hidrojen gazı ya da benzinle çalışan araçlar yapabilirim."

Daha önce de kardan heykeller yapmıştı
Mehmet Şerif Karahan, daha önce evinin bahçesinde, Çanakkale Savaşı kahramanlarından Seyit Onbaşı ile 15 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğine savaş uçağının kardan maketini yapmıştı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı da yerli helikopter "Gökbey"in maketini Karahan'a göndermişti.

Karahan, geçen yıl da kızı Hira'nın hayalini gerçekleştirmek için Anıtkabir ve Aslanlı Yol'un kardan maketini yapmıştı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'nin yüksek kesimlerinde karla mücadele çalışmaları mayısın son günlerinde de sürüyor https://gazetebirlik.com/haber/hakkarinin-yuksek-kesimlerinde-karla-mucadele-calismalari-mayisin-son-gunlerinde-de-suruyor-8542/

İl Özel İdaresinin Yüksekova Şantiye Şefliği ekipleri, kar nedeniyle kapalı bulunan yüksek rakımlı yayla ve üs bölgeleri yollarını açmak için yoğun şekilde çalışıyor.

Göllerbaşı ve Binbirkapı bölgelerinde çalışma yapan ekipler, yer yer 8 metreyi bulan karla mücadele ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de yaralı bulunan vaşak tedaviye alındı https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-yarali-bulunan-vasak-tedaviye-alindi-5073/

Merkeze bağlı Akbulut köyü yakınında, dağ otları toplamaya giden vatandaşlar, yaralı ve bitkin haldeki vaşağı fark etti.

Durumun bildirilmesi üzerine bölgeye giden Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, hayvanı, Hakkari Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezine getirdi.

Merkezde görevli veteriner hekim Faysal Cindioğlu, burada beslenmesi sağlanan vaşağın tedavisine başladı.

Yapılan muayenede, vaşağın herhangi bir kırık veya çıkığının bulunmadığını belirlediklerini aktaran Cindioğlu, "Vaşak güçten düşmüş. Sinir dejenerasyonuna uğradığını, kas sisteminde sıkıntı olduğunu ve ayakta durmakta zorlandığını tespit ettik. Buna yönelik tedaviyi başlattık. Şu an tedavisini yapıyoruz. Yaklaşık bir hafta müşahede altında tutacağız. İyileştikten sonra aldığımız bölgeye tekrar salacağız." diye konuştu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünde görevli veteriner hekim Mehmet Yıldız da hayvanın köyden 2,5 kilometre mesafede bulunduğunu ve orada ayı yuvası olduğunu anlatarak, vaşağın, ayının saldırısına uğramış olabileceğini tahmin ettiklerini dile getirdi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de 40 yıl sonra köylerine dönen vatandaşlar çifte bayram yaşadı https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-40-yil-sonra-koylerine-donen-vatandaslar-cifte-bayram-yasadi-4151/

Farklı nedenlerden dolayı yaklaşık 40 yıl önce Konak köyü Aydınlı Mezrası'ndan kent merkezine göç eden vatandaşlar, dönmek istedikleri köylerinde üretim yapacak koşulların sağlanması için İl Özel İdaresinden destek istedi.

Bunun üzerine bölgeye yönlendirilen ekipler, zorlu arazi koşullarında günlerce süren çalışma sonucu köy yolunu yaptı, kanallar açarak köye su ulaştırılmasını sağladı.

 Yıllar sonra doğdukları topraklara kavuşmanın sevincini yaşayan köylüler, kendi arazilerini ekerek sebze ve meyve üretmeye başladı.

Köylülerden Cihan Ağacanoğlu, gazetecilere, Valiliğin katkıları sayesinde köylerine döndükleri için çifte bayram yaşadıklarını söyledi.

 Köylerinde 2 bin ceviz ağacının olduğunu anlatan Ağacanoğlu, şöyle konuştu:

"Akrabalarımız salgından dolayı gelemedi. Arazileri ekip, biçmek ve sulamak için geldik. 40 yıldır bir türlü buraya gelemedik. Hem içme hem de sulama suyumuz yoktu. İl Özel İdaresi yardımcı oldu. Yolu yaptılar, sulama suyunu getirdiler, içme suyunu da köyün yakınına kadar ulaştırdılar. Kısa bir mesafe kaldı, onu da tamamlayacağız. Evlerimizin hapsi yıkılmış. Yeni evler yapmayı düşünüyoruz."

Şeyhmuz Mavigöz ise köyün toprağının çok verimli olduğunu anlatarak, "Allah razı olsun Sayın Valimiz yardımcı oldu. Bizim için iş makineleri gönderdiler. Sulama suyunu getirdik, tarlalarımızı ektik. Ben bu köyde doğdum. Buraya yerleşip üretim yapmayı düşünüyorum. Çok sevinçliyiz. Köylülerin çoğu geliyor. Biz de izin alarak köyümüze geldik. İleride ailemizi de getireceğiz." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
40 yıl sonra köylerine dönen vatandaşlar çifte bayram yaşadı https://gazetebirlik.com/haber/40-yil-sonra-koylerine-donen-vatandaslar-cifte-bayram-yasadi-5386/

Farklı nedenlerden dolayı yaklaşık 40 yıl önce Konak köyü Aydınlı Mezrası'ndan kent merkezine göç eden vatandaşlar, dönmek istedikleri köylerinde üretim yapacak koşulların sağlanması için İl Özel İdaresinden destek istedi.

Bunun üzerine bölgeye yönlendirilen ekipler, zorlu arazi koşullarında günlerce süren çalışma sonucu köy yolunu yaptı, kanallar açarak köye su ulaştırılmasını sağladı.

Yıllar sonra doğdukları topraklara kavuşmanın sevincini yaşayan köylüler, kendi arazilerini ekerek sebze ve meyve üretmeye başladı.

Köylülerden Cihan Ağacanoğlu, gazetecilere, Valiliğin katkıları sayesinde köylerine döndükleri için çifte bayram yaşadıklarını söyledi.

Köylerinde 2 bin ceviz ağacının olduğunu anlatan Ağacanoğlu, şöyle konuştu:

"Akrabalarımız salgından dolayı gelemedi. Arazileri ekip, biçmek ve sulamak için geldik. 40 yıldır bir türlü buraya gelemedik. Hem içme hem de sulama suyumuz yoktu. İl Özel İdaresi yardımcı oldu. Yolu yaptılar, sulama suyunu getirdiler, içme suyunu da köyün yakınına kadar ulaştırdılar. Kısa bir mesafe kaldı, onu da tamamlayacağız. Evlerimizin hapsi yıkılmış. Yeni evler yapmayı düşünüyoruz."

Şeyhmuz Mavigöz ise köyün toprağının çok verimli olduğunu anlatarak, "Allah razı olsun Sayın Valimiz yardımcı oldu. Bizim için iş makineleri gönderdiler. Sulama suyunu getirdik, tarlalarımızı ektik. Ben bu köyde doğdum. Buraya yerleşip üretim yapmayı düşünüyorum. Çok sevinçliyiz. Köylülerin çoğu geliyor. Biz de izin alarak köyümüze geldik. İleride ailemizi de getireceğiz." ifadelerini kullandı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de PKK'lı teröristlere ait mühimmat ve yaşam malzemeleri ele geçirildi https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-pkkli-teroristlere-ait-muhimmat-ve-yasam-malzemeleri-ele-gecirildi-2433/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı görevlilerinin bölücü terör örgütü PKK/KCK'nın faaliyetlerinin deşifre edilmesi ve engellenmesine yönelik başlattığı "Eren-9 Yaylapınar-2 Şehit Jandarma Uzman Çavuş Sacid Olcay Kabaklıoğlu" operasyonu sürüyor.

Şemdinli ilçesi Yaylapınar köyü Eskiyaylapınar mevkisinde dün tespit edilen mağaradaki 6 bidonda 2 antitank roketatar mühimmatı, roketatar sevk fişeği, 9 savunma tipi el bombası, 9 el bombası fünyesi ve mandalı, 185 AK-47 kalaşnikof mühimmatı, 138 biksi mühimmatı, AK-47 kalaşnikof şarjörü, patlayıcı yapımında kullanıldığı değerlendirilen 100 metre kablo, 50 kilogram bulgur, 50 kilogram tuz, 50 kilogram makarna, 50 kilogram şeker, 15 kilogram salça, 20 litre ayçiçek yağı, 2 çift ayakkabı, çeşitli mutfak eşyası, 30 tıbbi ilaç, 10 şırınga, 3 kilogram çikolata ve 2 çakmak gazı ele geçirildi.

Bölgedeki operasyon sürüyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de antitank roketatar mühimmatı ele geçirildi https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-antitank-roketatar-muhimmati-ele-gecirildi-8261/

Hakkari Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin, bölücü terör örgütü PKK/KCK'nın faaliyetlerinin deşifre edilmesine ve engellenmesine yönelik çalışmaları devam ediyor.

Bu kapsamda dün icra edilen "Eren-9 Şehit Jandarma Uzman Çavuş Sacid Olcay Kabaklıoğlu Konur-2 Operasyonu" kapsamında Şemdinli ilçesi Konur köyü Gülkan Deresi mevkisinde arama yapan ekipler, kayalıkların arasında 40 milimetre çapında antitank roketatar mühimmatı ele geçirdi.

Bölgede operasyon sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de 9 kilo 200 gram A-4 plastik patlayıcı ele geçirildi https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-9-kilo-200-gram-a-4-plastik-patlayici-ele-gecirildi-2662/

İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, Yüksekova'da bir evde yapılan aramalarda toprağa gömülü vaziyette 9 kilo 200 gram A-4 plastik patlayıcı bulunduğu bildirildi.

Bir kişinin gözaltına alındığı operasyonda ayrıca eroin hammaddesi olarak kullanılan 426 litre asetik anhidrit ile 2 çelik yelek, 2 uyuşturucu madde pres makinesi, bir hassas terazi, uyuşturucu madde çoğaltımı ile ilgili bilgilerin yazılı olduğu not defteri de yakalandı.

Bugün ayrıca Yüksekova’da bir kamyonda yapılan aramalarda 204 kilo 200 gram eroin maddesi de ele geçirilmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de 2 bin 800 rakımlı Merga Bütan Kayak Merkezi'nde hafta sonu yoğunluğu https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-2-bin-800-rakimli-merga-butan-kayak-merkezinde-hafta-sonu-yogunlugu-7327/

Sokağa çıkma kısıtlamasının olmadığı ilk cumartesi merkeze giden vatandaşlar, snowboard ve kayak yapıp kızakla kayarak keyifli anlar yaşadı.

Öte yandan, vatandaşların ulaşımda sıkıntı yaşamaması için belediye tarafından hafta sonları kayak merkezine yolcu taşınmaya başlandı.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Emin Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki süreçte Kovid-19 tedbirlerini uygulayarak hafta sonu sporculara, hafta içi de vatandaşlara hizmet verdiklerini söyledi.

Kısıtlamanın kaldırılmasıyla merkeze ilginin daha da arttığını ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Biz yine tedbirleri elden bırakmıyoruz. Buraya gelen vatandaşlar maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat ederek zaman geçiriyor. Sağlık çalışanları, kurum amirleri ve vatandaşlara destek ve duyarlılıkları için teşekkür ediyorum. İnşallah mavi gruptan çıkmayız. Her geçen gün daha iyi bir noktaya ulaşırız. Yeni yağışla en az 1,5 ay daha buruda kayak sezonu olacak. Burası da cıvıl cıvıl olmaya devam eder. Biz de il dışından, ülke dışından kayakseverleri ağırlamaya devam ederiz."

Kayakseverlerden Medine Taş da kısıtlamanın kalkmasıyla zaman geçirmek için merkeze geldiklerini belirterek, "Bu tesis çok güzel. Herkes çok eğleniyor. Ailece, arkadaşlarıyla gelenler var. Hakkari'de sosyal faaliyet alanı az. Bizim de kayak merkezimiz var. Biz de geldik, güzel zaman geçiriyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hemen hemen herkesin maskesi var, dikkat ediyorlar. Olması gereken de bu." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de dağdan kopan kaya parçaları nedeniyle Şemdinli-Yüksekova yolu kapandı https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-dagdan-kopan-kaya-parcalari-nedeniyle-semdinli-yuksekova-yolu-kapandi-1271/

Hakkari'deki 2 bin 110 rakımlı Şapatan Geçidi'nde, olumsuz hava koşulları nedeniyle dağdan kopan kaya parçaları yolu kapattı.

Yolda 15 araçtaki yaklaşık 60 kişinin mahsur kaldığının bildirilmesi üzerine bölgeye yönlendirilen Karayolları 114. Şube Şefliği ekipleri çalışma başlattı.

Bölgeye gelen Şemdinli Belediye Başkanı Tahir Saklı, incelemelerde bulundu, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

"Kısa sürede yoldaki kaya parçaları kaldırılacak ve ulaşım sağlanacaktır"
Büyük kaya parçalarının düşmesi sonucu yolun kapandığını belirten Saklı, "Olayda can kaybı ve yaralanmanın olmaması bizi sevindirdi. Durumu ekiplere bildirdik. Kısa sürede yoldaki kaya parçaları kaldırılacak ve ulaşım sağlanacaktır." dedi.

Bu arada, mahsur kalan bazı yolcuların, kaya parçalarının üzerinden karşı tarafa geçerek Yüksekova'dan gelen araçlarla yolculuklarına devam ettiği görüldü.

Ekiplerin yolun açılmasına yönelik çalışmaları devam ediyor.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari Belediyesi can dostların yaralarını sarıyor https://gazetebirlik.com/haber/-hakkari-belediyesi-can-dostlarin-yaralarini-sariyor-9710/

Hakkari Belediyesi, sahipsiz hayvanları koruma altına alarak yaralarını sarıyor.
Sahipsiz hayvanların ihtiyaçlarını karşılayarak, onlara uygun beslenme, barınma, bakım ve yaşam koşulları sunan Hakkari Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri, can dostların yaralarına merhem oluyor.
Duyarlı vatandaşlar tarafından yapılan ihbar üzerine veya vatandaşların belediye kliniğine ulaştırdığı can dostlar, burada sağlık taramalarından geçirilerek yaraları sarıldıktan sonra kuduz ve karma aşıları yapılarak tekrardan doğal yaşam alanlarına geri bırakılıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de yolu kardan kapanan köydeki kalp hastasının yardımına ekipler yetişti https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-yolu-kardan-kapanan-koydeki-kalp-hastasinin-yardimina-ekipler-yetisti-2804/

Hakkari'nin Yüksekova ilçesi merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Köşkönü köyü Dağdibi mezrasında rahatsızlanan Tatar İrinç'in (75) yakınları sağlık ekiplerinden yardım istedi.

Köye yönlendirilen İl Özel İdaresine bağlı Yüksekova Şantiye Şefliği karla mücadele ekipleri, kar nedeniyle kapanan yolun açılması için çalışma başlattı.

Ekipler, kar kalınlığının yer yer 1,5 metreye ulaştığı bölgede 2 saatlik mücadelenin ardından yolu açarak 112 Acil Sağlık ekiplerinin köye ulaşmasını sağladı.

İlk müdahalesi evde yapılan İrinç, ambulansla Yüksekova Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Hasta yakını Siyacan Örbeyi, gazetecilere, akrabasının akşam saatlerinde fenalaştığını, ayakta duramadığını belirterek, "Biz de durumu sağlık ekiplerine ve karla mücadele ekiplerine bildirdik. Sağ olsunlar, gelip yolumuzu açtılar. Allah razı olsun." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkarili ressam 'kardan kadın heykeli' yaptı https://gazetebirlik.com/haber/hakkarili-ressam-kardan-kadin-heykeli-yapti-2063/

Hakkari'de, yaşayan ressam Erdi Gür, bölgede son günlerde etkili olan kar yağışının ardından kardan kadın heykeli yapmaya karar verdi. 

Gür, Gençlik Merkezinin önünde topladığı karla yaklaşık 6 saatte 3 metre yüksekliğinde kadın heykeli yaptı.

Heykele ilgi gösteren vatandaşlar, fotoğraf çektirdi.

Gür, Türkiye'nin her yerinde kardan adam yapıldığını, kendisinin ise farklı bir şey yapmak amacıyla kardan kadın heykeli yapmaya karar verdiğini söyledi.

Kardan heykelin Hakkari'nin kültürel mirası üzerine yapılmış bir heykel çalışması olduğunu anlatan Gür, "İnsanlarımız sanatı seviyor. Hakkari'de sanatın altyapısı var. Biz de buna yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnsanlar gelip kardan kadının önünde fotoğraf çekip sosyal medyada paylaşıyor." dedi.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlarda mühimmat ele geçirildi https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-teror-orgutu-pkkya-yonelik-operasyonlarda-muhimmat-ele-gecirildi-5126/

Hakkari Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince bölücü terör örgütü PKK/KCK'nın faaliyetlerinin deşifre edilmesi ve engellenmesine yönelik çalışmalar sürdürülüyor. 

Bu kapsamda, dün Şemdinli ilçesi Yufkalı köyü kırsalında 8 tim ile gerçekleştirilen aramada sığınak tespit edildi.

Yapılan aramada, 4 roketatar sevk fişeği, 30 pil bloku, alıcı, bin metre kablo, 5 koli bandı, elektrik bandı, 180 biksi mühimmatı, biksi mayonu, 2 dragunov keskin nişancı tüfeği şarjörü, tişört, çorap, konserve ve yaşam malzemesi ele geçirildi.

Şemdinli ilçesi Konur köyü Ağa Tepe mevkisinde de 10 Ocak'ta düzenlenen Şehit Jandarma Uzman Çavuş Sacid Olcay Kabaklıoğlu (Konur-1) Operasyonu kapsamında 3 tim ile gerçekleştirilen aramada 2 bin 386 adet 7,62 milimetrelik PKM makineli tüfek mühimmatı ve çeşitli yaşam malzemesi bulundu.

Bölgede operasyonlar sürüyor.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de kayak sezonu açıldı https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-kayak-sezonu-acildi-3230/

Kentteki 2 bin 800 rakımlı Merga Bütan Kayak Merkezi'nde Kulüplerarası Alp Disiplini İl Birinciliği yarışları düzenlendi.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce 6 kategoride gerçekleştirilen yarışlara 45 sporcu katıldı.

Vali ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ahmet Kavukçu, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın ve Gençlik ve Spor İl Müdür Emin Yıldırım, yarışların ardından sporcularla bir araya geldi. 

Akbıyık, gazetecilere yaptığı açıklamada, yarışmanın yapıldığı kayak merkezinde yarım metreyi aşkın karın olduğunu söyledi.

Merkezdeki kar kalitesinin iyi olduğunu belirten Akbıyık, "2021'in ilk yarışması ve etkinliğini burada yapmış oluyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığının verdiği desteklerle kentteki sporun gelişmesine ve sporcuların yetiştirilmesine yönelik 50 milyon liranın üzerinde yatırım var. Bakanlığımız desteğiyle yeni kar ezme makinemiz 1-2 gün içinde gelecek. Önceki makineyi de Yüksekova'ya vereceğiz. Orada da çok yetenekli ve başarılı kayakçılarımız var." diye konuştu.

Kayak merkezinde otel yapımına başlandığını ve pisti 3 bin 500 metreye çıkarttıklarını aktaran Akbıyık, şunları kaydetti:

"Hakkari, 2021 kayak sezonunu açtı. Türkiye kayak yarışmalarını bu sene burada yapmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımız devam ediyor. Kentte birçok yüksek zirve bulunuyor ve doğa sporları yapılabiliyor. Hakkari bu anlamda da bölgenin merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Kentteki gençler de çok yetenekli. Her branşta ciddi başarılar elde ediyorlar. Bölgede birçok festival yaptık. İnşallah Cilo Sat Gölleri'nde de festival yapacağız."

Akbıyık ve beraberindekiler, daha sonra dereceye giren sporculara ödüllerini verdi.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'deki kayak merkezi Kovid-19 tedbirleri altında kapılarını sporculara açtı https://gazetebirlik.com/haber/hakkarideki-kayak-merkezi-kovid-19-tedbirleri-altinda-kapilarini-sporculara-acti-1023/

Valilik ile İl Özel İdaresi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) desteğiyle yapılan, 15 milyon liralık yatırımla pisti uzatılan ve dörtlü telesiyej sistemi kurulan merkez, sezonu, kayak takımı sporcuları için açtı.

Kar kalınlığının yarım metreyi bulduğu merkeze gelen sporcular, ulusal ve uluslararası müsabakalar için antrenörler gözetiminde antrenman yaptı.

Sporculardan Sema Zirek, 12 yıldır kayakla ilgilendiğini ve kent adına birçok derece elde ettiklerini söyledi.

Karın az olmasından dolayı bu yıl çalışmalara geç başladıklarını belirten Zirek, "Artrenörlerimiz bize çok destek veriyor. Daha önce imkanlarımız bu kadar fazla değildi. Bu sene yeni yatırımlarla kayak merkezimiz daha da güzelleşti. Biz de kulüpler arasında yapılacak müsabakalar için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Hedefimiz Türkiye Şampiyonası'nda iyi derece almak." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Vefa ekipleri yeni yılda da ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşuyor https://gazetebirlik.com/haber/-vefa-ekipleri-yeni-yilda-da-ihtiyac-sahiplerinin-yardimina-kosuyor-8661/

Hakkari Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) bünyesinde çalışma yürüten ekipler, ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı desteğini sürdürüyor.

Vakıf Müdürü Sait Abdullahoğlu ve beraberindeki görevliler, Keklikpınar ve Biçer mahalleleri ile Geçitli köyünü ziyaret etti.

 Tespit ettikleri ailelere, içinde gıda malzemelerinin bulunduğu kolileri ulaştıran ekipler, köydeki 7 yaşındaki görme engelli Nisanur Demir ile bir araya gelerek taleplerini karşıladı.

Vatandaşlar da kendilerine yardım eden ekiplere teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de yolcu otobüsü tırla çarpıştı https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-yolcu-otobusu-tirla-carpisti-2897/

Hakkari-Yüksekova kara yolu Beşatlı köyü yakınlarında Van'a giden 30 AAB 184 plakalı yolcu minibüsü, sis nedeniyle görüş mesafesinin 15 metreye kadar düştüğü yolda, karşı yönden gelen 33 CKB 35 plakalı tırla çarpıştı. 

 Kazada ilk belirlemelere göre 4 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı. 

Haber verilmesi üzerine bölgeye sevk edilen jandarma ekipleri çevrede güvenlik önlemi aldı, AFAD, itfaiye ve sağlık ekipleri de yaralıları minibüsten çıkararak Yüksekova Devlet Hastanesi'ne kaldırdı.

 Hayatını kaybeden 4 kişinin cenazesi Yüksekova Devlet Hastanesi morguna götürüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yüksekovalı çocukların kızak keyfi https://gazetebirlik.com/haber/yuksekovali-cocuklarin-kizak-keyfi-7002/

Kış mevsiminin uzun ve sert geçtiği Yüksekova’da, kar en çok çocukların yüzünü güldürüyor. Kar kalınlığının 10 santimetreye kadar ulaştığı ilçede, bir araya gelen çocuklar kızaklarıyla karlı tepelerin yolunu tutuyor. Aile büyüklerinin yardımıyla bidon ve tahtalar kullanarak yaptıkları kızaklarla Eski Kışla Mahallesi’ndeki tepelere çıkan çocuklar, en hızlı şekilde aşağı inebilmek için birbirleriyle yarışıyor.
Soğuk havaya rağmen kızakla kaymanın eğlenceli olduğunu ifade eden çocuklardan Eser Altun, "Her gün fırsat buldukça kızaklarımızı alıp buraya kaymaya geliyoruz. Havalar soğuk ama çok eğleniyoruz" dedi.
Demhat İnal isimli çocuk ise kızaklarla kayarak yarış yaptıklarını söyleyerek, “Tahta kızaklarımızın altına hızlı gitmesi için plastik hortum yerleştiriyoruz, bu şekilde kızaklarımız daha hızlı gidiyor. Bazen düşüyoruz ama evde sıkıldığımız için bu şekilde eğleniyoruz" ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de bir asker kaza sonucu şehit oldu https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-bir-asker-kaza-sonucu-sehit-oldu-3716/

MSB'den yapılan açıklamada, Çukurca bölgesinde üs bölgelerinin ikmali maksadıyla icra edilen intikal esnasında meydana gelen araç kazası sonucu, bir askerin yaralandığı ve sevk edildiği hastanedeki müdahalelere rağmen şehit olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah'tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz." ifadesine yer verildi.

Bakan Akar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Güler'den başsağlığı mesajı
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hakkari'de şehit olan Piyade Sözleşmeli Onbaşı Osman Güler için taziye mesajı yayımladı.

Bakanlığın Twitter hesabından paylaşılan mesajda şunlar kaydedildi:

"Kahraman silah arkadaşımız, 1 Aralık 2020 tarihinde Hakkari/Çukurca'da meydana gelen araç kazasında şehit olmuştur. Kahraman şehidimize şahsım ve Milli Savunma Bakanlığı mensupları adına Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve asil milletimize başsağlığı ve sabır dilerim."

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler de şehit asker için taziye mesajı yayımladı.

TSK'nın Twitter hesabından "Başımız sağ olsun, Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın." başlığıyla yayımlanan taziye mesajında şehidin fotoğrafı da yer aldı.

Orgeneral Güler taziye mesajında, "Kahraman silah arkadaşımıza şahsım ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları adına Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve yakınlarına sabır ve başsağlığı dilerim." ifadesini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'deki Merga Bütan Kayak Merkezi sezona hazır https://gazetebirlik.com/haber/hakkarideki-merga-butan-kayak-merkezi-sezona-hazir-6495/

irlerini ağırlayacak.

Açıldığı günden bu yana bölgenin yanı sıra İran ve Irak'tan da binlerce ziyaretçiyi ağırlayan merkezde, pist alanının çevresine güvenlik ağları çekildi, pistin bozuk olan kısımları da onarılarak sezona hazır hale getirildi.

Tesislerde konaklama ve sporcuların barınma ihtiyacının karşılanması amacıyla yapımına başlanan 120 kişilik otelin inşaat çalışmaları sürüyor.

Merkezde yürütülen çalışmaları inceleyen Gençlik ve Spor İl Müdürü Emin Yıldırım, kayak merkezinin sezona hazır olduğunu, otelin de gelecek yıl tamamlanacağını söyledi.

Pistlerin belirli bölgelerinde güvenlik ağları konusunda yaşanan sıkıntının giderildiğini belirten Yıldırım, "Bu aksaklığı gidererek pistlerimizi hazır hale getirdik. Güvenliği en üst seviyeye tutarak tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Karın yağmasıyla ziyaretçilerimizi ağırlamayı bekliyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'deki Merga Bütan Kayak Merkezi sezona hazır https://gazetebirlik.com/haber/hakkarideki-merga-butan-kayak-merkezi-sezona-hazir-7669/

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, kent merkezine 12 kilometre uzaklıktaki 2 bin 800 rakımlı kayak merkezi, yeni pistleri, 15 milyon liralık yatırımla kurulan 4'lü telesiyej sistemi ve diğer yatırımlarla misafirlerini ağırlayacak.

Açıldığı günden bu yana bölgenin yanı sıra İran ve Irak'tan da binlerce ziyaretçiyi ağırlayan merkezde, pist alanının çevresine güvenlik ağları çekildi, pistin bozuk olan kısımları da onarılarak sezona hazır hale getirildi.

Tesislerde konaklama ve sporcuların barınma ihtiyacının karşılanması amacıyla yapımına başlanan 120 kişilik otelin inşaat çalışmaları sürüyor.

Merkezde yürütülen çalışmaları inceleyen Gençlik ve Spor İl Müdürü Emin Yıldırım, kayak merkezinin sezona hazır olduğunu, otelin de gelecek yıl tamamlanacağını söyledi.

Pistlerin belirli bölgelerinde güvenlik ağları konusunda yaşanan sıkıntının giderildiğini belirten Yıldırım, "Bu aksaklığı gidererek pistlerimizi hazır hale getirdik. Güvenliği en üst seviyeye tutarak tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Karın yağmasıyla ziyaretçilerimizi ağırlamayı bekliyoruz." dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de Tekstilkent projesiyle 800 kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-tekstilkent-projesiyle-800-kisinin-istihdam-edilmesi-hedefleniyor-5420/

Hakkari Valiliği, İl Özel İdaresi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) iş birliğiyle hazırlanan 4 milyon 300 bin lira bütçeli proje için imza töreni düzenlendi. 

Valilik toplantı salonunda düzenlenen törende konuşan Vali ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, projeyle kentte işsizliği azaltmayı hedeflediklerini söyledi.

Doğu Anadolu bölgesinde tekstil fabrikalarının hızla yaygınlaştığını belirten Akbıyık, "İnşallah tekstil fabrikası ile Hakkari'nin işsizlik sorununu bir nebze de olsa gidermiş olacağız. DAKA ile birçok proje yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sanayi ve Teknoloji ve diğer bakanlıklarımıza teşekkür ediyoruz." dedi.

Türkiye'nin en güzel kayak merkezlerinden birinin Hakkari'de bulunduğunu kaydeden Akbıyık, şöyle konuştu:

"Burada yapılan her türlü yatırımda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile DAKA'nın büyük destekleri var. Oradaki telesiyej ve teleferik projemiz bitti. 5 yıldızlı otel ayarında yaklaşık 130 kişilik sporcu eğitim merkezi ve konaklama yeri olacak. Bu da önemli bir eksiği gidermiş olacak. Kentin kış turizmi anlamında Irak, İran, Van ve Şırnak gibi illerimizden birçok kişinin buraya gelmesine vesile olacak. Birçok ulusal, uluslararası müsabaka ve etkinlikleri burada düzenleyeceğiz. Organize Sanayi Bölgesi ile birçok fabrika Yüksekova'ya gelecek. Bunun yan sıra ilimizde doğal gaz çalışmaları sürüyor. Kentin tüm alt yapı eksikliklerini giderme aşamasındayız."

Akbıyık, konuşmasının ardından Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tevfik Kumbasar ve DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray projenin protokolünü imzaladı.

Proje ile Yeni Mahalle Gopsi mevkisinde iki bina ile Tekstilkent kapsamında kurulacak fabrikalar için alt yapı oluşturulacak. İl Özel İdaresince yürütülecek ve 2 milyon 500 bin lira hibe desteği verilecek proje ile dezavantajlı grupların yaşam kalitesinin artırılması ve 18-35 yaş aralığındaki 800 kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Borcuna en sadık il Hakkari https://gazetebirlik.com/haber/borcuna-en-sadik-il-hakkari-7915/

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, eylül sonu itibarıyla Türkiye'de takipteki alacakların toplam nakdi krediye oranının en düşük olduğu il yüzde 1,54 ile Hakkari olarak kayıtlara geçti. Hakkari, kredi geri ödemede en başarılı il oldu. Kentin takipteki alacakları ise 43 milyon 640 bin lira olarak gerçekleşti. 

Hakkari'yi, Siirt takip etti. Takipteki alacakların toplam nakdi krediye oranının yüzde 1,81 olduğu Siirt'in takipteki alacakları 135 milyon 428 bin lira olarak belirlendi. Siirt'i, yüzde 1,84 ile Kırşehir, yüzde 1,96 ile Rize ve yüzde 1,99 ile Tunceli takip etti.

Kredi geri ödemede en başarısız il Kütahya
Kredisini geri ödemede en başarısız il ise Kütahya oldu. 787 milyon lira civarında takipte alacağı olan kentin, bu alacaklarının toplam nakdi krediye oranı yüzde 7,5 olarak gerçekleşti. 

Kütahya'yı, yüzde 7,08 ile Mardin, yüzde 6,44 ile Hatay, yüzde 6,39 ile Adana ve yüzde 6,23 ile Diyarbakır izledi.

63 milyar 188 milyon lirayla takipteki alacak miktarı en fazla olan İstanbul ise yüzde 4,36'lık takipteki alacakların toplam nakdi krediye oranı ile kredi ödemede en başarılı 61. kent olarak belirlendi.

Takipteki alacağı 20 milyar liraya yaklaşan Ankara'da ise söz konusu oran yüzde 3,95 olarak gerçekleşti. Böylece Ankara sıralamada 52. oldu. 5,8 milyar lira takipte alacağı olan İzmir ise yüzde 3,02'lik oran ile 25. sırada yer aldı. 

Takipteki alacak tutarı 1 milyar lirayı aşan il sayısı 19 oldu
Takipteki alacakları 1 milyar lirayı geçen il sayısı eylül sonu itibarıyla 19 olarak kayıtlara geçti. İstanbul, Ankara ve İzmir takipteki alacakları en yüksek ilk 3 il oldu. Takipteki alacak tutarı 5,4 milyar lira olan Gaziantep dördüncü ve 4,1 milyar liralık takipteki alacak tutarı ile Kocaeli beşinci sırada yer aldı.

Takipteki alacak tutarı 2-4 milyar lira arasında olan iller Adana, Antalya, Bursa, Konya, Hatay ve Mersin olarak sıralandı. Denizli, Kayseri, Manisa, Diyarbakır, Tekirdağ, Balıkesir, Şanlıurfa ve Samsun takipteki alacak tutarı 1-2 milyar lira arasında yer alan illeri oluşturdu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
PKK'lı teröristler Hakkari'de işçilere saldırdı: 1 şehit, 2 yaralı https://gazetebirlik.com/haber/pkkli-teroristler-hakkaride-iscilere-saldirdi-1-sehit-2-yarali-9517/

Hakkari Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Derecik ilçesinde Irak sınırına yakın iki üs bölgesi arasında yol çalışması yapan iş makinesine PKK'lı teröristlerce füze ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. 

Saldırıda 1 işçi şehit oldu, 2 işçi ağır yaralandı.

Bölgede operasyon başlatıldı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de 4 terörist etkisiz hale getirildi https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-4-terorist-etkisiz-hale-getirildi-9699/

İçişleri Bakanlığı, Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Cilo Dağı Alandüz bölgesinde 4 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yıldırım-2 Cilo Şehit Polis Memuru Hasan Yılmaz Operasyonu kapsamında, Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Cilo Dağı Alandüz bölgesinde, İl Jandarma Komutanlığına bağlı jandarma komando ve Jandarma Özel Harekat (JÖH) birliklerince Hava Kuvvetleri destekli gerçekleştirilen operasyonda, 4 terörist silahlarıyla etkisiz hale getirilmiştir. Bölgede operasyon devam etmektedir."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Kasapoğlu: Terörün, kötülüğün yerini güzellik alacaktır https://gazetebirlik.com/haber/bakan-kasapoglu-terorun-kotulugun-yerini-guzellik-alacaktir-6914/

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Hakkari'de birçok ilden gelen sporcularla rafting yaptı.

Bakan Kasapoğlu, Hakkari'de düzenlenen Türkiye Rafting Şampiyonası 2. ayak yarışlarının yapılacağı Depin Bölgesi'ne geldi.

Zap Suyu kenarında bota binen Kasapoğlu, farklı illerden gelen sporcularla rafting yaparak şampiyonanın startını verdi.

Kasapoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Hakkari'de terörün yerine artık huzur ikliminin hakim olduğunu söyledi.

Şampiyonanın yoğun katılımla başladığını belirten Kasapoğlu, "Terörün, kötülüğün yerini güzellik alacaktır. Karanlık kaybolmaya mahkumdur, yerini aydınlığa bırakır. Bu yüzden hamdolsun bugün görüyor ve yaşıyoruz. Sporun birleştiren, dönüştüren o güzel ruhuyla buradayız. Bu vesileyle federasyonumuza, valimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Hakkari'den tüm dünyaya bir mesaj verildiğini vurgulayan Kasapoğlu, şunları kaydetti:

"Bu tablo tüm dünyaya bir mesaj veriyor. O da kardeşliğin, birliğin, beraberliğin mesajı. Bu potansiyelin ne kadar güçlü olduğunun mesajı. Hakkari cennet vatanın önemli parçası. Doğasıyla imkanlarıyla çok farklı. Sportif anlamda da imkanları bize sunuyor. Burada kayak alanında çok önemli çalışmalarımız var. Diğer doğa sporlarıyla ilgili de çalışmalarımız var. Bunların her birini en güçlü şekilde ortaya çıkaracağız ve yakın bir zaman diliminde Hakkari, inşallah spor turizminde sadece ülkemizin değil, dünyanın önemli spor turizmi destinasyonlarından bir tanesi olacak. Ülkemizi, milletimizi ve ay yıldızlı bayrağımızı çok daha yükseklere taşıyacağız."

Programa, Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakip, AK Parti Hakkari Milletvekili Husret Dinç, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ahmet Kavukçu, Türkiye Rafting Federasyonu Başkanı Fikret Yardımcı, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, AK Parti İl Başkanı Emrullah Gür, Gençlik ve Spor İl Müdürü Emin Yıldırım, kurum amirleri ile sporcular katıldı.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muhtarlar ve gazeteciler kahvaltıda buluştu https://gazetebirlik.com/haber/muhtarlar-ve-gazeteciler-kahvaltida-bulustu-6377/

Yüksekova Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mustafa Can tarafından 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü ve 19 Ekim Muhtarlar Günü hasebiyle kahvaltı düzenlendi. Kahvaltıda konuşan Yüksekova Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mustafa Can, “Bu toplumun bel kemiği olan muhtarlarımız ve gazetecilerimiz, bu toplumun dertleriyle dertlenen, bu toplumun ruhunu taşımaya çalışan, gecesi gündüzü bir olan insanlarsınız. Bizler için çok kıymetli ve değerlisiniz. Bu toplumun baş mimarlarısınız’’ dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Huzura kavuşan Hakkari önemli organizasyonlara ev sahipliği yapıyor https://gazetebirlik.com/haber/huzura-kavusan-hakkari-onemli-organizasyonlara-ev-sahipligi-yapiyor-5028/

Güvenlik güçlerince gerçekleştirilen başarılı operasyonlarla huzur ve güven ortamının tesis edildiği Hakkari, Türkiye Rafting Şampiyonasına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Önceki yıllarda Türkiye Bisiklet Federasyonunca Uluslararası Dağ Bisikleti Kupası yarışı ve Çukurca ilçesinde foto safari gibi büyük organizasyonların düzenlendiği kentte, doğal parkurlar ve saklı kalan güzellikler doğa sporlarıyla ilgilenenleri cezbediyor.

Başarılı operasyonlarla terörden temizlenen bölgede geleneksel hale getirilen etkinlikler, kentin ekonomisine ve sosyal hayatına önemli katkı sağlıyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Valiliğinin destekleriyle, Türkiye Rafting Federasyonunca Türkiye Rafting Şampiyonası 2. ayak yarışları gelecek hafta Hakkari'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

26 Ekim'de bölgenin önemli vadilerinden Zap Vadisi'ndeki Zap Suyu'nda "Hakkari'de Hayat Var, Gelin Bu Hayatı Yaşayın" sloganıyla düzenlenecek organizasyona farklı illerden 400 sporcu, dereceye girmek için kürek çekecek.

Dört gün sürecek ve kentte büyük heyecan yaratan organizasyon için Depin bölgesinde teknik ekip tarafından iki ayrı parkur oluşturuldu ve gerekli düzenlemeler yapıldı.

Kentten yarışlara katılacak rafting takımları da Zap Suyu'ndaki antrenmanlarına devam ediyor.

 "Hakkari doğa sporları merkezi olma yolunda ilerliyor"

Gençlik ve Spor İl Müdürü Emin Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye sınırları içerisinde 189 kilometre uzunluğunda olan Zap Suyu'nun ilk defa büyük bir organizasyona ev sahipliği yapacağını söyledi.

Etkinliğe Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun katılmasını beklediklerini anlatan Yıldırım, "Türkiye'nin dört bir yanından başvuran 30 kulüpten yaklaşık 400 sporcu bekliyoruz. Bu organizasyon bizler için çok anlamlı ve önemli. Ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.

Desteklerinden dolayı Bakan Kasapoğlu, Vali ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık ile Türkiye Rafting Federasyonu Başkanı Fikret Yardımcı'ya teşekkür eden Yıldırım, şampiyonanın kültürel, sosyal ve ekonomik olarak kente katkı sağlayacağını vurguladı.

Kentin coğrafyasının yaklaşık yüzde 90'ının engebeli olduğunu aktaran Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bu zor coğrafyayı özellikle doğa sporlarında kendi lehimize çevirmek için büyük çaba içerisindeyiz. Kayakta, dağcılıkta, raftingde, yamaç paraşütünde, tur kayağında ve buna benzer birçok spor alanında ilimiz hem mevsim koşulları hem de sezonun uzunluğu açısından belki de belki de ülkemizin en elverişli imkanlarını sahip. İlimize gelen huzurla beraber büyük faaliyetler yapıyoruz. Biz dört bir yandan hem yerli hem de yabancı doğasever, turist ve sporcuları ağırlıyoruz. Hakkari doğa sporları merkezi olma yolunda ilerliyor."

"Kentin doğa sporları potansiyeli çok yüksek"

Türkiye Rafting Federasyonu İl Temsilcisi Hacı Tansu da şampiyonada aynı zamanda milli takım seçmelerinin de yapılacağını belirtti.

Hakkari'de rafting sporuna ilginin iki yıl önce başladığını ve kentteki sporcuların birçok müsabakada derece elde ettiğini dile getiren Tansu, şöyle konuştu:

"Şu an oluşturulan parkur yeni sporcuların yetişmesine katkı sağlayacaktır. Kentin doğa sporları potansiyeli çok yüksek. Dağcılık sporunun cenneti denecek bir yer burası. Yüksek platolar, yaylalarda doğaseverler kamp kuruyor. Dünyanın parasını verip Himalayalara gitmenin hiçbir anlamı yok. Onda birini harcayarak Türkiye'nin, dünyanın en güzel dağları Cilo Dağlarına gelip orada kaya, buzul, dağ tırmanışları gibi faaliyetler yapabilirsiniz."

Sporculardan Mehmet Dayan da şampiyona dolayısıyla heyecanlı olduklarını dile getirerek yarışlarda kenti en iyi şekilde temsil etmek istediklerini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de 8 terörist etkisiz hale getirildi https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-8-terorist-etkisiz-hale-getirildi-805/

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hakkari'de 8 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Soylu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "İki masum sivili katletmişlerdi, Hakkari'de. Kato Marinos'ta istihbarat, operasyon ve tam isabet. 8 terörist öldürüldü. İçimiz soğumadı. Katledenlere de hesap sorulacak." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de 2 terörist etkisiz hale getirildi https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-2-terorist-etkisiz-hale-getirildi-4003/

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Yıldırım-2 Cilo Operasyonu kapsamında Hakkari kırsalında, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığınca müşterek yürütülen operasyonda, 2 bölücü terör örgütü mensubu silahlarıyla etkisiz hale getirilmiştir." ifadesine yer verildi.

Bölgede operasyonun devam ettiği belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari kırsalında 3 terörist etkisiz hale getirildi https://gazetebirlik.com/haber/hakkari-kirsalinda-3-terorist-etkisiz-hale-getirildi-1198/

İçişleri Bakanlığı, Yıldırım-2 Cilo Operasyonu kapsamında Hakkari kırsalında 3 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Yıldırım-2 Cilo Operasyonu kapsamında Hakkari merkez kırsalında, İl Jandarma Komutanlığına bağlı Jandarma Komando ve Jandarma Özel Harekat (JÖH) birlikleri ile güvenlik korucularınca düzenlenen hava destekli operasyonda, 3 terörist silahlarıyla etkisiz hale getirilmiştir." bilgisi paylaşıldı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de bir asker şehit oldu https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-bir-asker-sehit-oldu-524/

Milli Savunma Bakanlığı, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde intikal esnasında meydana gelen araç kazasında bir askerin şehit olduğunu, bir asker ve güvenlik korucusunun da yaralandığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Şemdinli'de intikal esnasında araç kazası meydana geldiği belirtildi.

Kazada yaralanan 2 askerle bir güvenlik korucusunun hastaneye kaldırıldığı ancak bir askerin tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı bildirilen açıklamada, "Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah'tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır, yaralı personelimize acil şifalar dileriz." ifadelerine yer verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de bir terörist etkisiz hale getirildi https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-bir-terorist-etkisiz-hale-getirildi-6728/

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, iç güvenlik operasyonları kapsamında, Hakkari Merkez ilçe Kavaklı köyü kırsalında, İl Jandarma Komutanlığına bağlı Jandarma Komando ve Jandarma Özel Harekat (JÖH) ile İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Polis Özel Harekat (PÖH) timlerince operasyon gerçekleştirildi.

Operasyonda, bir terörist silahıyla etkisiz hale getirildi.

Bölgede operasyon sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de terör örgütü PKK/KCK'ya ağır darbe https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-teror-orgutu-pkkkckya-agir-darbe-9349/

Ülkenin barış ve huzur ortamını bozmayı hedefleyen terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik gerek yurt içinde gerekse yurt dışında mücadele kararlılıkla devam ediyor. 

Bu kapsamda Hakkari'de zorlu iklim ve coğrafi şartlara rağmen gece gündüz demeden terörle mücadele görevini sürdüren güvenlik güçleri, teröristlere geçit vermiyor.

Bölgede son 7 ayda gerçekleştirilen başarılı operasyonlarla aralarında üst düzey sorumlularında bulunduğu 20'den fazla terörist etkisiz hale getirildi.

Teröristlerin sığınak, barınak ve depo olarak kullandığı yerleri tespit ederek imha eden güvenlik güçleri, 7 aylık operasyonda 26 kalaşnikof piyade tüfeği, bu tüfeklere ait 41 fişek, 4 bin 935 mühimmat ve 90 şarjör ile 651 bixi fişeği, 1286 bixi mühimmatı, 38 keskin nişancı tüfeği, 4 güdümlü füze, 2 doçka uçaksavar, 1925 doçka uçaksavar mühimmatı, 36 el bombası, 1 G-3 piyade tüfeği, 1235 G-3 piyade tüfeği mühimmatı, 5 geri tepmesiz top mühimmatı, 12 havan mühimmatı, 2 M-16 piyade tüfeği, 139 M-16 piyade tüfeği mühimmatı, 5 M-16 piyade tüfeği şarjörü ele geçirdi.

Bunların yanı sıra 88 el yapımı patlayıcı bularak imha eden güvenlik güçleri, 4 roketatar, 3 roketatar mermisi, 39 roketatar mühimmatı, 39 roketatar sevk fişeği, 6 tank mühimmatı, 2 anti tank mayını, anti tank roketi, tüfek bombası, bomba atar mühimmatı, 10 kilogram TNT, 110 kilogram amonyum nitrat, 640 litre asetik anhidrit, av tüfeği, 2 silah imalathanesi, 23 el yapıcı alıcı ve ateşleme anahtarı, gece görüş dürbünü, silah gövdesi, akım ölçer, 6 akü, 20 litre benzin, 3 dürbün, 3 telsiz, 1802 metre elektrik kablosu, 32 elektrik fünye, 3 flaş bellek, fotoğraf makinası, hücum yeleği, 7 jeneratör, kamera, 2 kütülük, 113 pil, 3 sırt çantası, 4 şarjör çantası, 10 şemsiye, tabanca şarjörü, 3 termal panço, 9 tıbbi malzeme, 10 tüp, 2 uyku tulumu ve 212 kilogram muhtelif gıda malzemesi de buldu.

"Gerek yurt içi gerek yurt dışında terörle çok ciddi mücadele ediliyor"
Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, Hakkari'nin huzur kenti olma yolunda devam ettiğini söyledi.

Her yıl bir önceki yıldan çok daha iyi durumda olduklarını belirten Akbıyık, şunları kaydetti:

''Şu anda Hakkari merkezinde, ilçelerimizde, köylerimizde terörle alakalı bir sıkıntımız yok. Tabi sınır ötesinde, sınırda zaman zaman terör saldırıları olabiliyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesiyle İçişleri Bakanımızın, Milli Savunma Bakanımızın emir ve direktifleri ile bölgede gerek yurt içi gerek yurt dışında çok ciddi terörle mücadele ediliyor. Tüm birimlerimiz, asker, jandarma, polis, güvenlik korucularımız koordinasyon halinde, iş birliği halinde içeride dışarıda son terörist kalmayıncaya kadar mücadele devam ediyor. ''

"7 ayda 20'nin üzerinde terörist etkisiz hale getirildi"
Hakkari sınırları içerisinde geçen yıl 96 teröristin etkisiz hale getirildiğini anımsatan Akbıyık, "Bu sayı teslim olanlarla beraber 157'i buluyor. Bu yıl da etkisiz hale getirilen terörist sayısı 20'yi geçti. Şu anda yok denecek kadar az. İnşallah Hakkari gündeminde bundan sonra terör problemi, huzursuzluğu olmayacak." dedi.

"Geçtiğimiz yıla göre gerek teröristlerin etkisiz hale getirilmesi, gerekse teslim olmaları, ikna olmaları yolunda çok büyük başarılar var." diyen Vali Akbıyık, şunları söyledi:

"Yıldırım-2 Cilo operasyonu ile birçok terörist etkisiz hale getirildi. Bunların hepsi bölge sorumlusu düzeyinde. Yine yakalanan araç, gereç, silah, malzeme, mühimmat da çok fazla. Geçtiğimiz yıl bir önceki yılın 2 katıydı. Bu sene de inşallah geçtiğimiz yılın rakamlarını yakalayacağız."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İçişleri Bakanlığı: Yüksekova'da 3 terörist etkisiz hale getirildi https://gazetebirlik.com/haber/icisleri-bakanligi-yuksekovada-3-terorist-etkisiz-hale-getirildi-5212/

İçişleri Bakanlığı Hakkari'nin Yüksekova Alandüz bölgesinde jandarmanın hava destekli operasyonunda 3 teröristin silahlarıyla etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de iş yerinin tabelasına konan arılar esnafa zor anlar yaşattı https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-is-yerinin-tabelasina-konan-arilar-esnafa-zor-anlar-yasatti-3932/

Hakkari'nin en işlek yerlerinden Cumhuriyet Caddesi'ndeki bir dükkanın tabelasına konan bal arıları, sayıca artınca çevredeki esnaf iş yerlerini kapatmak zorunda kaldı.

Özel kıyafet giyerek fırça ve şekerli suyla arıları toplamaya çalışan Şahin Aydın, yaklaşık bir saatlik çalışmanın ardından arıları kovana almayı başardı.

Arıların bölgeden uzaklaştırılmasının ardından iş yerleri tekrar açıldı.

 Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, yollarını şaşırarak tabelaya konan arıları topladığını ve evine götüreceğini söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'deki trafik kazasında yaşamını yitiren 6 kişi son yolculuğuna uğurlandı https://gazetebirlik.com/haber/hakkarideki-trafik-kazasinda-yasamini-yitiren-6-kisi-son-yolculuguna-ugurlandi-7716/

Hakkari Devlet Hastanesi morgundaki otopsi işlemleri tamamlanan Semra Varol ve Çimen Özçük'ün cenazeleri, yakınları tarafından alınarak ilçeye getirildi. 

Orman Mahallesi'ne getirilen Varol ve Özçük için düzenlenen törende cenaze namazı kılındı, dua edildi. 

Ardından Varol'un cenazesi buradaki mezarlıkta, Özçük'ün cenazesi de Akalın mezarlığında toprağa verildi. 

Törene, Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, Yüksekova 3. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Muammer Alper, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nuri Öztürk, Esendere ve Büyükçiftlik Belde Belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür, İlçe Milli Eğitim Müdürü Servet Taş, şube müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Savaş Bayram ve Aysun Er'in cenazesi de otopsi işlemlerinin tamamlanmasının ardından yakınları tarafından alınarak ilçeye getirildi. Cenazeler, kılınan namazın ardından toprağa verildi.

Evin Yazgan'ın cenazesi Onbaşılar köyünde, Meryem Renda'nın cenazesi ise Adaklı köyünde defnedildi.

Olay 
Hakkari'nin Yüksekova ilçesi İkiyaka Dağları Göllerbaşı bölgesinde aracın şarampole devrilmesi sonucu aralarında Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanlarının da bulunduğu 6 kişi hayatını kaybetmiş, bir kişi de yaralanmıştı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari Yüksekova'da bir araç uçuruma devrildi: 6 ölü https://gazetebirlik.com/haber/hakkari-yuksekovada-bir-arac-ucuruma-devrildi-8300/

Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, Yüksekova ilçesinde uçuruma yuvarlanan araçtaki 6 kişinin hayatını kaybettiğini, bir kişinin yaralandığını belirtti.

Kazada yaralanan kişinin sağlık durumu hakkında bilgi almak için Hakkari Devlet Hastanesine gelen Vali Akbıyık, burada yaptığı açıklamada, sabah 09.45 civarı üzücü bir haberle sarsıldıklarını söyledi.

Yüksekova ilçesi İkiyaka Dağları Cilo Sat Gölleri bölgesinde pikniğe giden vatandaşların kaza yapmasıyla 6 vatandaşın hayatını kaybettiğini vurgulayan Akbıyık, şunları kaydetti:

"Yaralılardan 4'ü milli eğitim müdürlüğü çalışanı, 2'si de sivil vatandaş. Ayrıca bir milli eğitim müdürlüğü personeli vatandaşımız yaralı ve hayati tehlikesi bulunmamaktadır. Kazanın olduğu bölge 3 bin 200 rakım Cilo Sat Dağları. Buzul göllerine inen aracın maalesef şarampole yuvarlanması sonucu kaza meydana geliyor."

Kazanın nedeninin araştırıldığını anlatan Akbıyık, "Cenazelerimizi bölgeden aldık. Yaralımız şu an hastanede gerekli müdahale yapılıyor." diye konuştu

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yüksekova'da mutlu bir köy öğretmeni: Alime Taşcı https://gazetebirlik.com/haber/yuksekovada-mutlu-bir-koy-ogretmeni-alime-tasci-1580/

Eskişehir'den 5 yıl önce, ilçeye 15 kilometre uzaklıktaki Dedeler Köyü Şehit Piyade Er Metin Artık İlkokuluna atanan Taşcı, öğrencileri ve köylülerle kurduğu iletişim sayesinde, sinema sanatçısı Altan Erkekli'nin "Vizontele" filminde dile getirdiği, "Bir yerde mutlu mesut olmanın ilk şartı orayı sevmektir. Burayı seversen, burası dünyanın en güzel yeridir. Ama dünyanın en güzel yerini sevmezsen, orası dünyanın en güzel yeri değildir." sözlerinin gerçek hayata yansımasını ortaya koyuyor. 

Atandığı günden bu yana öğrencilerin eğitimiyle yakından ilgilenen, okula gidemeyen bazı engelli öğrencilere evde ders vererek hayata tutunmasını sağlayan Taşcı, boş zamanlarında da köylülerle yaylaya çıkıyor, koyun otlatıyor.

Kovid-19 sürecinde görevli olduğu köyden ayrılmayan Taşcı, boş zamanlarında bölgenin yöresel kıyafetlerini giyerek berivanlarla yaylada süt sağıyor, tandırda ekmek pişirerek yöresel otlu peynir yapıyor.

Günün büyük bölümünü köylülerle geçiren, ailelerinden biri gibi hareket eden Taşcı, hem çocukların eğitimi hem de ailelerin ihtiyaçlarıyla da yakından ilgilenerek köylülerin gönlüne dokunuyor.

Köylüler de özverili çalışmaları ve samimi duyguları nedeniyle ailelerinden biri olarak gördükleri Taşcı'nın, her ihtiyacıyla yakından ilgilenerek memleket özlemi çekmemesi için çaba gösteriyor.

"Çok samimi insanlarla tanıştım"

Taşcı, 5 yıl önce atandığı ilçede köylülerle oluşturduğu ortam sayesinde mutlu bir hayat sürdürdüğünü söyledi.

Köylülerle bir aile gibi yaşadıklarını, birlikte bir çok şeyi başarabildiklerini anlatan Taşcı, şöyle devam etti:

"Bölgeye atanan diğer öğretmenler gibi bazı ön yargılarım oldu ancak görev yaptığım yerdeki insanları tanıdıkça bu kaygılarımdan kurtuldum. Buradaki ablalarım, kardeşlerim ve öğrencilerimle büyük bir ailem oldu. Okul müdürü olduğum için tatil dönemlerinde de burada kalıyorum. Kadınlarla birlikte tandırda ekmek pişiriyoruz, koyunları sağıyoruz. Tandır ekmeği yapmayı, otlu peynir tutmayı burada öğrendim. Yaptığım otlu peyniri memlekete gönderiyorum. Buradaki insanlar çok misafirperver. Burada en çok 'başım gözüm üstüne' sözünü duyuyorum. O kadar içten ve samimiler ki bir şey dediğimiz zaman hemen ilgileniyorlar. Burada yaşamaktan ve öğretmenlik yapmaktan gurur duyuyorum. Güzel anılar biriktirip, memlekete hayırlı çocuklar yetiştiririm inşallah."

"İyi ki köyümüzde böyle bir öğretmen var" 

Sabah erkenden berivanlarla yaylaya giderek koyun otlattığını, süt sağdığını belirten Taşcı, "Sağdığımız sütlere ilkbaharda yayladan topladığımız şifalı otları ekledik ve peynir yaptık. Buradaki insanlarla iletişimim çok iyi. Bana sahip çıkıyorlar." dedi.

Berivanlardan Kader Çağala ise Taşcı'yı tanıdıkları için çok mutlu olduklarını ifade ederek, "Alime hoca artık içimizden biri gibi oldu. Hocamızı çok seviyoruz. Bir sıkıntımız olduğunda hemen geliyor yardımcı oluyor. Bize çok şey öğretti. Köy halkı olarak bağrımıza bastık. İyi ki köyümüzde böyle bir öğretmen var." diye konuştu.

Diğer köylüler de Alime öğretmenin köylerine atanmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de iki asker şehit oldu https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-iki-asker-sehit-oldu-504/

Milli Savunma Bakanlığından (MSB) yapılan açıklamada, teröristlerce bir üs bölgesine uzak mesafeden yapılan füze atışı sonucu yaralanan iki askerin, hastanede yapılan tüm müdahaleye rağmen kurtarılamayarak şehit olduğu belirtildi.

Bölgede tespit edilen hedeflerin, ATAK helikopterleri, silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve ateş destek vasıtalarıyla anında yoğun şekilde ateş altına alındığı vurgulanan açıklamada, "Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz." ifadelerine yer verildi.

Kurban Bayramı'nda düğünü olacaktı
Karaman'ın Başyayla ilçesine bağlı Bozyaka köyüne giden askeri ve mülki erkan, saldırıda şehit olan Sözleşmeli Piyade Er Mustafa Ahmet Demir'in babası Musa ve Şengül Demir'e acı haberi verdi.

Haberin verilmesinden sonra şehidin evine Türk bayrağı asıldı.

Nişanlı olan şehit Demir'in, Kurban Bayramı'nda düğününün olacağı öğrenildi.

Bu arada Karaman Valiliğinden yapılan açıklamada, 2. Hudut Tugay 1. Hudut Tabur Komutanlığı sorumluluğunda bulunan Hisar üs bölgesinde bölücü terör örgütü mensuplarınca yapılan saldırıda, Sözleşmeli Piyade Er Mustafa Ahmet Demir'in şehit olduğu belirtilerek, "Şehidimize Allah'tan rahmet, kederli ailesi başta olmak üzere aziz milletimize başsağlığı diliyoruz." ifadesi kullanıldı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'nin terörden temizlenen mahallelerinde 25 yıl sonra tarım yapılıyor https://gazetebirlik.com/haber/hakkarinin-terorden-temizlenen-mahallelerinde-25-yil-sonra-tarim-yapiliyor-135/

Terör örgütü PKK'nın baskıları nedeniyle yıllar önce vatandaşların boşaltmak zorunda kaldığı yerleşim yerleri, bölgenin teröristlerden arındırılmasıyla eski huzurlu günlerine döndü.

Güvenlik güçlerinin başarılı operasyonları ile huzur ve güven ortamının sağlandığı ilçede, 1995'te boşaltılan Dutluca ve Bey mahalleleri, çeyrek asır sonra yeniden yerleşime açıldı.

İlçeye 10 kilometre uzaklıkta bulunan mahallelerine dönen vatandaşlar, uzun yıllardır kullanamadıkları bağ ve bahçelerini ekerek topraklarını değerlendirmeye başladı.

 "Yetiştirdikleri ürünleri satın alma garantisi veriyoruz"

Mahalle sakinleriyle bir araya gelen Belediye Başkanı Ensar Dündar, gazetecilere, terör olaylarından dolayı söz konusu mahallelerin boşaltıldığını söyledi.

Göreve başladıktan sonra bölgenin yol, elektrik, içme ve sulama suyu problemlerini çözdüklerini belirten Dündar, şunları ifade etti:

"Köy sakinlerinin tarlalarını değerlendirme talepleri vardı. Hızlı bir şekilde hem içme suyunu hallettik. Bu yıl da yol sorununu çözdük. Vatandaşlarımız 25 yıl aradan sonra tekrar tarlalarını ekmeye başladı. Çeltik, susam gibi ürünleri çiftçilerimiz rahatlıkla üretebiliyor. Geliştirdiğimiz 'Zap' markamızla ekim alanlarımızı oluşturduk. Çiftçilerimize bu ürünleri satın alma garantisi vererek kendilerini geliştirmelerini sağlıyoruz."

 "Yıllar sonra topraklarımıza kavuştuğumuz için mutluyuz"

Mahalle sakinlerinden Adalet Yılmaz ise sabah erken saatlerde mahalleye giderek tarlalarda çalıştıklarını, akşamları da ilçeye döndüklerini bildirerek, "İmece usulüyle birbirimize yardım ediyoruz. Yıllar sonra tarlalarımızı değerlendirdiğimiz için mutluyuz. Fasulye, pirinç, buğday ve susam ekiyoruz. 25 yıl önce köyümüzü boşalttık. Tekrar evlerimizin yapılması ve onarılmasını istiyoruz. Şehirlere de yaşamaya alışkın değiliz." diye konuştu.

Ali Seven de mahalledeki evlerin yeniden inşa edilmesi ya da onarılması taleplerinin olduğunu belirterek yetkililerden destek istedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'ye 1000 kişilik öğrenci yurdu yapılıyor https://gazetebirlik.com/haber/hakkariye-1000-kisilik-ogrenci-yurdu-yapiliyor-1037/

Hakkari'de Gençlik ve Spor Bakanlığınca 1000 öğrenci kapasiteli yurdun yapımına başlandı.

Vali ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, Merzan Mahallesi'nde yapımına başlanan inşaat alanında incelemelerde bulundu, ilgililerden bilgi aldı.

Ardından Keklikpınar Mahallesi'nde yapılan su deposunu inceleyen Akbıyık, gazetecilere yaptığı açıklamada, kentte her alanda hayata geçirilen projelerle yatırım hizmetlerinin devam ettiğini söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanlığınca ihalesi yapılan 1000 kişilik öğrenci yurdunun yapılacağı alanda incelemelerde bulunduklarını belirten Akbıyık, şöyle konuştu:

"Ayrıca 1000 kişilik ayrı bir yurt daha yapılacak. Üniversitemizin de ikinci etap derslik binalarındaki çalışmaları devam ediyor. Belediyemize ait su deposunu da inceledik. Hakkari'mizin her alanı şantiye alanı. Bir taraftan doğal gaz çalışmaları, bir taraftan şehir için asfalt beton yol ve içme suyuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Amacımız, Hakkari halkının en iyi hizmeti almasıdır. Gerek belediye gerekse de bakanlıklar ve valiliğimizce yapılan hizmetlerle daha modern, daha yaşanabilir Hakkari için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de maske takma zorunluluğu getirildi https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-maske-takma-zorunlulugu-getirildi-6031/

Hakkari Valiliğinden yapılan açıklamada, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun, 1 Temmuz'da Vali İdris Akbıyık başkanlığında toplanarak bazı kararlar aldığı belirtildi.

Koronavirüs salgınının halk sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek adına, kişiler arası mesafe ve kişisel temizlik kurallarına riayet etmenin yanı sıra maske kullanımının da son derece önem taşıdığı belirtilen açıklamada, şunlar aktarıldı:

''Alınan tedbirler, virüsün yayılma ve bulaşma hızının azalması, vaka artış hızının düşüşe geçmesi yönünde kaydedilen olumlu gelişmeler doğrultusunda, kontrollü normalleşme sürecine geçilmiştir. Bu süreçte özellikle sosyal mesafeye uyma ve maske kullanımı konusunda gereken hassasiyet gösterilmediği takdirde, hastalığın bulaşma riskinin artabileceği kanaati oluştuğundan, bazı ek tedbirlerin alınmasının uygun olacağı değerlendirilmiş olup, bu kapsamda, 1.04.2020 tarih, 2020/04/03 no ve 19.06.2020 tarih, 2020/06/22 nolu Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararlarıyla daha önceden market, toplu olarak çalışılan iş yerleri, ticari taksiler ve toplu taşıma araçlarında maske takma zorunluluğu getirilmiştir.

İlgili hıfzıssıhha kararları ile getirilen maske takma zorunluluğuna ilave olarak, Hakkari il sınırları içerisinde, ağız ve burnu tam olarak kapatacak şekilde, 03.07.2020 tarihinden itibaren maske takmanın zorunlu olmasına, maske kullanım kurallarına aykırı hareket eden vatandaşlarımıza ülke genelinde uygulama birliği olacak şekilde, Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. maddesi uyarınca 900 TL idari para cezası uygulanmasına, alınan kararların ilgili kurum ve kuruluşlarla kamuoyuna basın-yayın araçları yolu ile duyurulmasına, Belediye tarafından yapılacak bu yayınlardan ücret alınmamasına ve valilik ilan panosunda 5 gün süre ile ilan edilmesine oy birliğiyle karar verilmiştir.''

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cennet Cehennem Vadisi eşsiz güzellikleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor https://gazetebirlik.com/haber/cennet-cehennem-vadisi-essiz-guzellikleriyle-ziyaretcilerini-agirliyor-9248/

Hakkari merkezi ile Yüksekova ilçesi arasında yer alan Cennet Cehennem Vadisi, eşsiz manzarasıyla doğaseverlerin ilgisini çekiyor.

Hakkari'ye 45 kilometre uzaklıkta bulunan ve dört mevsimin bir arada yaşandığı Cennet Cehennem Vadisi, yeni tip koronavirüs nedeniyle uzun süren sessizliğin ardından normalleşme sürecinde ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Çevresinde Türkiye'nin en yüksek ikinci zirvesinin yer aldığı Cilo Dağları'ndaki 4 bin 135 rakımlı "Uludoruk" ile buzulların bulunduğu 3 bin 500 rakımlı vadi, kar sularıyla oluşan akarsuların kenarında açan rengarenk çiçeklerin eşsiz manzarasıyla ziyaretçilerine ev sahipliği yapıyor. 

Kısıtlamaların kaldırılmasıyla bölgeye gelmeye başlayan ziyaretçiler ve fotoğraf tutkunları, dört mevsimin bir arada yaşandığı vadide, eşsiz güzellikleri keşfetme imkanı buluyor.

Birçok ilden kente gelen doğa tutkunları, vadinin doyumsuz manzarasına karşı yürüyüş, kaya tırmanışı gibi doğa sporları yaparak bölgenin tanıtılmasına katkı sunuyor.

Bölgede araştırma yapan Hakkari Üniversitesi Araştırma Görevlisi Murat Adıyaman, yaptığı açıklamada, buradaki doğal güzelliklerin normalleşme süreciyle yeniden şenlendiğini söyledi.

Bazı vatandaşların da eriyen kar kütlelerinin altında yetişen pancarları toplamak için bölgeye geldiğini belirten Adıyaman, "Bölge, coğrafi yapısının renkliliği, sahip olduğu flora zenginliğinden dolayı hem fotoğrafçılar hem de doğaseverlerden ilgi görüyor. Başka illerden gelenler arasında bir çok tanıdığımızın yanı sıra burayı ilk kez görenler de var. Haziran ayında bu kadar kar ve buzu görmenin şaşkınlığını yaşıyorlar." diye konuştu.

"Burası bahar ile kışın bir arada yalandığı harika bir yer"
Vatandaşlardan Esat Kılınç da yeniden doğaya açılmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, "Uzun süredir evden çıkamıyorduk. Burayı görmek gerçekten güzel. Şu an Cilo Dağları'ndayız. Yukarımızda Cilo buzulları var. Bir tarafta Türkiye'nin en yüksek ikinci zirvesi yer alıyor. Hemen yanında başka yüksek zirveler var. Buzulların olduğu alan tamamen karla kaplı. Burası bahar ile kışın bir arada yalandığı harika bir yer."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de terör örgütü PKK'ya ait 20 el yapımı patlayıcı imha edildi https://gazetebirlik.com/haber/-hakkaride-teror-orgutu-pkkya-ait-20-el-yapimi-patlayici-imha-edildi-7393/

Milli Savunma Bakanlığı, Hakkari'nin Çukurca ilçesinde icra edilen arama tarama faaliyetlerinde, 20 el yapımı patlayıcının (EYP) imha edildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, komandoların, terör örgütü PKK'ya ait sığınak ve barınakların yanı sıra tespit ettikleri tuzaklanmış EYP'leri de imha etme görevini sürdürdüğü belirtildi.

Bu kapsamda Hakkari'nin Çukurca ilçesinde arama tarama faaliyeti icra edildiği vurgulanan açıklamada, "Tespit edilen 20 EYP, METİ timlerimizce imha edildi." ifadesine yer verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkarili Demirel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan sevgisi https://gazetebirlik.com/haber/hakkarili-demirelin-cumhurbaskani-erdogan-sevgisi-344/

İlçenin Güngör Mahallesi'nde yaşayan 38 yaşındaki Demirel, atölyeye çevirdiği evinin bir odasında çocukluğundan bu yana resim çiziyor. Çizdiği manzara ve portreleri satarak geçimini sağlayan Demirel, hayranı olduğu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın portresini kara kalemle çizdi. Demirel, özenle çalışarak 24 saatte tamamladığı portreyi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ulaştırmak üzere kendisini ziyaret eden Vali ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık'a teslim etti.

Demirel, en büyük hayalinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelmek olduğunu söyledi. Zamanının büyük kısmını çizim yaparak geçirdiğini anlatan Demirel, "Cumhurbaşkanımızı çok seviyorum. Bu nedenle cumhurbaşkanımızın kara kalem portesini çizmeye karar verdim. Çalışmayı 24 saatte bitirdim. Kendisine takdim etmek üzere Sayın Valimize resmi teslim ettim." dedi.

Demirel'i tebrik eden Vali Akbıyık da "Homan kardeşimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın portresini çok güzel bir şekilde kara kalem çalışmış. Biz de resmi, Cumhurbaşkanlığı makamına ulaştırmak üzere teslim aldık. Bu güzel ve anlamlı çalışmasından dolayı Homan kardeşimize çok teşekkür ediyorum.'' ifadelerini kaydetti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İçişleri Bakanı Soylu, İkiyaka Dağları'nda üs bölgesinin açılışını yaptı https://gazetebirlik.com/haber/icisleri-bakani-soylu-ikiyaka-daglarinda-us-bolgesinin-acilisini-yapti-2794/

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde İkiyaka Dağları'ndaki Göllerbaşı Üs Bölgesi'nin açılışını gerçekleştirdi, Mehmetçikle iftar yaptı.

Bakan Soylu, Hakkari'deki temasları kapsamında, beraberinde Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy ve İsmail Çataklı, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Hacı İlbaş, Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık ve AK Parti Hakkari İl Başkanı Emrullah Gür ile Yüksekova ilçesine geldi.

Buradan İkiyaka Dağları'ndaki Göllerbaşı Üs Bölgesi'ne geçen Soylu ve beraberindekiler, üs bölgesindeki askerleri ziyaret ederek onlarla sohbet etti.

Bölgedeki askeri faaliyetlerle ilgili bilgi alan Soylu, daha sonra mevzide askerlerle iftar yaptı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şemdinli Belediye Başkanı Saklı'nın Kovid-19 testi pozitif çıktı https://gazetebirlik.com/haber/semdinli-belediye-baskani-saklinin-kovid-19-testi-pozitif-cikti-5377/

Hakkari'nin Şemdinli Belediye Başkanı Tahir Saklı'nın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testi pozitif çıktı.

Saklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, dün verdiği yeni tip koronavirüs testinin sonuçlarının bugün belli olduğunu belirtti.

Test sonucunun pozitif çıktığını aktaran Saklı, "Sağlık durumum gayet iyi. Hastalığa ilişkin herhangi bir semptom yok. Hastanemizde tedavi altında, emin ellerdeyim. Allah'ın izni ve takdiriyle en kısa sürede aranızda olup görevimizin başına döneceğiz. Dostlarımızdan dua bekliyorum." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de başına şarapnel parçası isabet eden asker şehit oldu https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-basina-sarapnel-parcasi-isabet-eden-asker-sehit-oldu-7684/

Gezgin Tepe Üs Bölgesinin doğusunda 12 Mayıs'ta keşif, gözetleme faaliyetini yürütürken şarapnel parçasının başına isabet etmesi sonucu ağır yaralanan Piyade Sözleşmeli Er Halil Çakır, tedavi gördüğü Hakkari Devlet Hastanesi'nde şehit oldu. 

Şehit Çakır için Dağ ve Komando Tugay Komutanlığında uğurlama töreni düzenlendi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında sosyal mesafe kuralı uygulanarak gerçekleştirilen törende şehit Çakır'ın Türk bayrağına sarılı tabutu alana getirildi.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından şehidin öz geçmişi okundu, dua edildi.

Şehidin naaşı, silah arkadaşları tarafından helikoptere konularak, memleketi Adana'ya uğurlanmak üzere Yüksekova Selahaddin Eyyubi Havalimanı'na gönderildi.

Törene, Vali ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Çınar, Yüksekova 3. Piyade Tümen Komutanı Tuğgeneral Muammer Alper, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nuri Öztürk, Vali Yardımcısı Aziz Gölbaşı, Adalet Komisyonu Başkanı Abdulkadir Ungan, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Dağ ve Komando Tugay Komutan Vekili Albay Hamdi Ünal Akmeşe, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, AK Parti İl Başkanı Emrullah Gür ve İl Müftüsü Faruk Gürbüz de katıldı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Terörden temizlenen yaylada doğa yürüyüşü https://gazetebirlik.com/haber/terorden-temizlenen-yaylada-doga-yuruyusu-6546/

Şemdinli Kaymakamı Yakup Güven ve bir grup vatandaş, güvenlik güçlerinin başarılı operasyonlarıyla terör örgütü PKK'dan temizlenen İran sınırındaki Tekeli yaylasına Kovid-19 tedbirleri kapsamında sosyal mesafeyi koruyarak ellerinde Türk bayraklarıyla yürüdü.

Güven ve beraberindekiler, yaylada fotoğraf çektirip doğanın keyfini çıkardı.

Kaymakam Güven, ilçeye baharın gelişiyle yaylaların güzelleştiğini, ilçe halkıyla bu güzelliği görmek için etkinlik düzenlediklerini söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de sosyal medyada toplanan gençler, ihtiyaç sahiplerinin gönlüne dokunuyor https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-sosyal-medyada-toplanan-gencler-ihtiyac-sahiplerinin-gonlune-dokunuyor-5198/

Hakkari'de, sosyal medya aracılığı ile bir araya gelen gönüllü gençler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında iftar çadırlarının kurulamaması nedeniyle ihtiyaç sahibi aileler için yardım kampanyası başlattı.

Gençler, kendi imkanlarıyla edindikleri, içinde nakdi yardımın bulunduğu zarf, gıda malzemesi, ev eşyası, oyuncak ve elbiselerin yer aldığı paketleri ailelerin evlerinde teslim ederek gönüllerine dokunuyor.

Kampanyayı başlatan gençlerden Hamdullah Kaya, yaptığı açıklamada, özelikle son 2 ayda hem dünyada hem de Türkiye'de virüs nedeniyle maddi anlamda sıkıntıların yaşandığını söyledi.

Hakkarili gençler olarak kendi aralarında bir şeyler yapmak istediklerini ifade eden Kaya, şöyle konuştu:

"Arkadaşlarla sosyal medyada tanışıp, ihtiyaç sahibi ailelere destek olmaya çalışıyoruz. Bu konuda bizlere yardımcı olmak isteyen herkesin desteklerini bekliyoruz. Mübarek Ramazan ayındayız, filtrelerinizi, zekatlarınızı maddi durumu iyi olmayan ailelere verirsek onlara büyük destek sağlarız. Bizlere sosyal medyada 'Hakkarim Yardım' sayfasından ulaşabilirler."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakkari'de şiddetli fırtına çatıları uçurdu https://gazetebirlik.com/haber/hakkaride-siddetli-firtina-catilari-ucurdu-5591/

Hakkari’nin Berçelan Mahallesi'nde ikamet eden Naif Yaşar, Ekrem Aldemir ve Salih Taş’a ait üç ayrı binanın çatısı etkili olan yağmur ve fırtına nedeniyle uçarken, mahalle içerisinde bir elektrik direğinin de devrilmesine neden oldu. Fırtınanın etkisi ile uçan çatıların kereste ve saçları mahalle içerisinde cadde ve sokaklara dağıldı.
Olay yerine Hakkari Belediyesi itfaiyesi gelerek vatandaşların çatılarına ulaşması için gerekli yardımlar sağladı.
Öte yandan, vatandaşlar devam eden yağıştan evlerinin etkilenmemesi için sahur vaktine kadar çalışarak çatılarına branda örtüp, küçük çapta onarım çalışmaları yaparak geçici önlemler almaya çalıştılar. Korku ve paniğe neden olan afette şans eseri herhangi bir can kaybı ve yaralanma yaşanmazken binaların çatılarında büyük çapta maddi hasar meydana geldi.
Bina sahiplerinden Naif Yaşar, gazetecilere yaptığı açıklamada, akşam saatlerinde kuvvetli rüzgarın etkisiyle çatılarının uçtuğunu ifade ederek, mağdur olduklarını söyledi. Yaşar, ''İftardan sonra evde oturuyorduk yağmur yağdı ve rüzgar aniden evi salladı. Biz deprem oldu diye korktuk. Çatıdan büyük bir ses çıktı. Hemen yukarı çıktık rüzgar çatıyı komple uçurdu. Üç evde çatılar zarar gördü. Şu anda yağmur yağıyor çok mağdur bir durumda kaldık. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Branda ile çatının yarısını kapatmaya çalıştık” şeklinde konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com