tag:gazetebirlik.com,2015:cid-73 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2024-03-29T12:01:46+03:00 Peng Liyuan, Alman Burg Çin Korosu'ndan öğretmen ve öğrenci temsilcileriyle buluştu https://gazetebirlik.com/haber/peng-liyuan-alman-burg-cin-korosundan-ogretmen-ve-ogrenci-temsilcileriyle-bulustu-1337/

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in eşi Peng Liyuan dün Beijing 35. Ortaokulu’da Alman Burg Çin Korosu’nun öğretmen ve öğrenci temsilcileri ile bir araya geldi. 

Peng Liyuan, Alman Burg Çin Korosu’nun tekrar Çin’i ziyaret etmesini olumlu karşıladığını belirtti.

Geçtiğimiz on yılda Alman Burg Çin Korosu’nun şarkılar aracılığıyla Çin-Almanya dostluğunu derinleştirdiğine işaret eden Peng, koronun iki ülke arasında dostluk köprüsü kurduğunu ve Çin-Almanya dostluğunun bir kartviziti haline geldiğini belirtti.

Peng, Alman öğrencilerin, müzikle yeni Çince dünyasını açarak güzel melodilerde Çin kültürünün cazibesini hissederek yeni nesil Çin-Almanya dostluk elçisi olmasını istediğini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Tekin'den Tokat'ta okul ziyareti https://gazetebirlik.com/haber/bakan-tekinden-tokatta-okul-ziyareti-8953/

Bakan Tekin, Evliya Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrencilerin derslerine katıldıklarını, sohbetlerine dahil olduklarını ve merak ettikleri soruları cevapladıklarını belirterek, “Öğretmen arkadaşlarımızla meslek liselerimiz hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Maarif anlayışımıza göre gençlik; harekettir, kuvvettir, güçlü iradedir, gençlik geleceğin tohumu, aziz vatanın umududur.” dedi.

Gençleri her anlamda desteklemeye devam edeceklerine dikkati çeken Bakan Tekin, öğretmelere iyi çalışmalar, öğrencilere başarılar diledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Tekin, iftarını Tokat'ta öğretmenlerle yaptı https://gazetebirlik.com/haber/bakan-tekin-iftarini-tokatta-ogretmenlerle-yapti-6809/

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, iftar için sürpriz bir ziyaretle Tokat Şehit Aydoğan Aydın Spor Lisesi öğretmenlerine misafir olduklarını belirterek, “Bize gönüllerini ve sofralarını açan kıymetli meslektaşlarıma teşekkür ediyorum.  Biz büyük ve güzel bir aileyiz.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Tekin: Türkiye'nin maarif rotasını birlikte çiziyoruz https://gazetebirlik.com/haber/bakan-tekin-turkiyenin-maarif-rotasini-birlikte-ciziyoruz-4778/

Tekin, Yatılı Bölge Ortaokulu'nda öğrenci ve öğretmenlerle bir araya geldi. Bakan Tekin açıklamasında şunları söyledi:

"Evlatlarımızın eğitim yolculuğunda karar alırken meslektaşlarımızın fikir ve öneri bizler için çok kıymetli. Türkiye’nin maarif rotasını birlikte çiziyoruz. Derslerine katıldığım ve neşeli anlarına tanık olduğumuz öğrencilerimize başarılar, meslektaşlarıma kolaylıklar diliyorum."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Eğitim ihtiyacını desteklemeye devam ediyor https://gazetebirlik.com/haber/egitim-ihtiyacini-desteklemeye-devam-ediyor--2823/

Birçok doğal afet, temel yaşam rutinlerini devam ettirme noktasında çeşitli zorluklara yol açıyor. Bu noktada eğitim ihtiyacının da en az barınma, ısınma ve hijyen kadar önem taşıdığı bir gerçek.  Bu sebeple bölgenin sağlıklı bir iyileşme süreci ve yeniden yapılanması için eğitim ihtiyacını doğru şekilde karşılamak gerekiyor. Odağına travmatik deneyimlere maruz kalmış ve ruh sağlığı hizmetlerine erişimi kısıtlı çocukları alan Maya Vakfı, afet bölgelerinde psikososyal destek hizmetine ulaşımı mümkün olmayan bireyleri bünyesindeki programlar aracılığıyla destekliyor. Çalışmalarının temeline sadece çocuğu değil çocuğa temas eden tüm bileşenleri alan vakıf, uzman psikolog kadrosuyla afet bölgesindeki psikososyal destek hizmetini sürdürüyor. Vakıf bölgede yaratıcı sanat tekniklerini merkezine alan ProjectLift projesiyle resim, müzik ve dans aracılığıyla psikososyal destek oturumları gerçekleştirirken PhotoLift projesiyle de bireyleri fotoğraf sanatının iyileştirici gücüyle buluşturuyor. Maya Vakfı Genel Müdürü Yunus Emre Ünsal, vakıf olarak afet durumlarında oluşan eşitsizlikleri minimum seviyeye indirmek için okul dışı eğitime öncelik verdiklerini belirtiyor.

 

“Afet Bölgelerindeki Eşitsizlik, Öğrenme Kaybını Tetikliyor”

 

Maya Vakfı Genel Müdürü Yunus Emre Ünsal, “Özellikle afet durumlarındaki eşitsizliğin, artan öğrenme kayıplarını derinden tetiklediği bir gerçek. Çoğu krizde olduğu gibi, deprem sonrasında da eğitim hakkı en çok ihlal edilen ihtiyaçlar arasında yer alıyor. Bir diğer taraftan mevsimlik gezici tarım işçiliği yapan, mülteci ve göçmen, kırsal alanlarda veya kentlerin yoksul mahallelerinde yaşayan, geçici koruma veya uluslararası koruma altındaki ailelerin çocukları ile engeli veya süreğen hastalığı olan çocuklar en kırılgan grubu kapsıyor. Ne yazık ki eğitim ihtiyacından da hep en kırılgan grup mahrum kalıyor. Bu sebeple hem okula erişim zorluğundan hem de bütünsel eğitim anlayışımızdan hareketle bölgede okul dışı eğitimlere öncelik veriyoruz. İnanıyoruz ki deprem bölgesindeki öğrencilerimiz dahil, kırılgan grupta olan her çocuğun maruz kaldığı travmatik deneyimleri ruh sağlığı ve psikososyal destek çalışmalarımızla dönüştüreceğiz.” açıklamalarında bulunuyor. 

 

“Çocukla Etkileşim Halinde Olan Tüm Yetişkinlere de Ulaşıyoruz”

 

Maya Vakfı Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek Program Koordinatörü Ayşe Sinem Bos, “Maya Vakfı olarak çalışmalarımızda 5-24 yaş grubunu önceliğimize alıyoruz fakat hedef grubumuzla teması olan yetişkinleri de çalışma dışı bırakmıyoruz. Çocukla etkileşim halinde olan tüm yetişkinlerin de travma ve travma sonrası gelişen tepkiler hakkında bilgi sahibi olmaları, kendi iyilik halleri için bireysel veya grup çalışmaları yapıyoruz. Bunlara ek olarak çocukların sosyal ağı sadece evle sınırlı kalmayıp okulda da devam ettiği için öğretmenler, okul yöneticileri, okul çalışanları ile de travmaya duyarlı okul programı kapsamında eğitim ve pratik alanda da çalışıyoruz. Bir diğer taraftan çocukların ilgi ve becerilerinin gelişiminin yanı sıra kişisel gelişimlerine de olumlu katkısı olduğu için önceliğimiz okul dışı psikolojik iyi oluş halini artırmaya yönelik çalışmalar oluyor. Bu eğitimler toplumsal yaşam ve sosyal ağların güçlenmesi için son derece önemli becerilerin ve yeterliliklerin gelişmesine olanak sağlamakla birlikte özsaygı, özdenetim gibi olumlu psikolojik etkilere de dokunduğu için oldukça önem taşıyor.” ifadelerini kullanıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ABB'deb 3 yeni Öğrenci Çalışma İstasyonu https://gazetebirlik.com/haber/abbdeb-3-yeni-ogrenci-calisma-istasyonu-300/

Ankara Büyükşehir Belediyesi, ODTÜ Metro İstasyonu’nda hizmete açtığı Öğrenci Çalışma İstasyonlarına yenilerini ekledi.mABB; YHT Gar, Meteoroloji ve Kolej İstasyonlarında 3 yeni çalışma alanını Başkente kazandırdı.

Öğrencinin başkenti Ankara derler

3 noktada açılan Öğrenci Çalışma İstasyonlarını vatandaşlara duyuran Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Öğrencinin Başkenti Ankara derler. ODTÜ Çalışma İstasyonu’nun ardından gelen yoğun talepler üzerine Kolej Metro Durağı, YHT Gar Metro Durağı ve Meteoroloji Metro Durağı olmak üzere 3 ayrı noktada çalışma istasyonu yapımını tamamladık" dedi.

İçerisinde sesli ve sessiz ders çalışma alanı, kafeteryası ve kütüphanesi ile yeni çalışma istasyonları; YHT Gar, Meteoroloji ve Kolej metro duraklarında bulunuyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Tekin, Pasinler'de https://gazetebirlik.com/haber/bakan-tekin-pasinlerde-8654/

Bakan Tekin, Erzurum programı kapsamında Pasinler'de Seçim Koordinasyon Merkezinde teşkilat üyeleri ile bir araya geldi.

Teşkilatın heyecanı, coşkusu ve gayretinin yüksek olduğunu belirten Bakan Tekin "Pasinler gerçek belediyecilik için yola çıkmış. Belediye Başkan Adayımız Ünsal Sertoğlu’na başarılar diliyorum. Pasinler için hazırız kararlıyız." dedi.

Bakan Tekin, Alvarlıefe Anadolu Lisesinde öğrencilerle ve öğretmenlerle bir araya gelerek fikir ve önerileri dinledi.

Eğitimde öğretmenin uhdesinin bilgi aktarımının çok ötesinde olduğunu ifade eden Tekin, şunları aktardı:

"Hayata dair deneyimler, milli-manevi değerler ve öğrencilerimizin duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimini desteklemek bu kutsal mesleğin önemli bir parçasıdır. Evlatlarımızı büyük bir özveriyle yetiştiren tüm meslektaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Öğrencilerimize başarılar, öğretmen arkadaşlarımıza iyi çalışmalar diliyorum."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Tekin, Erzurum'da üniversite öğrencileriyle bir araya geldi https://gazetebirlik.com/haber/bakan-tekin-erzurumda-universite-ogrencileriyle-bir-araya-geldi-7571/

Bakan Tekin, Erzurum'da üniversite öğrencileriyle iftar programında bir araya geldi.

Tekin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Tüm gayemiz bu toprakların ruhunu geçmişten geleceğe aktaran, kahramanlık ve fedakarlıkla dolu mazisini yücelten, yerliyi ve milli olanı üreten ve önceleyen nesiller yetiştirmektir. Değerli öğrencilerimize katılımlarından dolayı teşekkür ediyor, eğitim yaşamlarında başarılar diliyorum."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
2024-DİB-MBSTS: Cevap Kâğıtları ve Aday Cevapları erişime açıldı https://gazetebirlik.com/haber/2024-dib-mbsts-cevap-kagitlari-ve-aday-cevaplari-erisime-acildi-8504/

Adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle cevap kağıtları ve aday cevaplarını  görüntüleyebilecek.

ÖSYM'den yapılan açıklamada, "9 Mart 2024 tarihinde uygulanan 2024 Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (2024-DİB-MBSTS) adaylarının cevap kâğıtlarının görüntüleri, cevap kağıtlarına yapmış oldukları işaretlemelerin optik okuyucular tarafından okunmasıyla elde edilen cevapları ve soruların doğru cevapları, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden 27 Mart 2024 tarihinde saat 13.45’ten itibaren 10 gün süreyle erişime açılmıştır." denildi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Öğretmenlere yönelik tiyatro oyunu yazma yarışması düzenleniyor https://gazetebirlik.com/haber/ogretmenlere-yonelik-tiyatro-oyunu-yazma-yarismasi-duzenleniyor-4781/

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, görev yaptıkları illerdeki Milli Mücadele kahramanlarını öğrencileri ile birlikte gün yüzüne çıkarmaları, onların yaptıklarını ve yaşadıklarını hikayeleştirmeleri ve bu hikayeleri birer tiyatro oyununa dönüştürerek sanatın gücüyle nesilden nesile aktarmaları amacıyla öğretmenler arası 'Nesilden Nesile Millî Mücadele' temalı tiyatro oyunu yazma yarışması düzenleniyor.

Öğretmenler, öğrencileri ile birlikte topladıkları hikayeleri oyunlaştırarak yarışmaya katılacak. Öğrencilerin topladığı tüm hikayeler içinden öğretmenler tarafından seçilerek yarışma şartnamesinde belirtilen niteliklere uygun olarak oyunlaştırılan eserler, yarışmaya katılmak üzere yegitek.eba.gov.tr adresine gönderilecek.

 Yarışmaya gönderilen eserler tema, konu, dil, karakter, süre, dramatik oyun yazım tekniği, özgünlük ve amaca uygunluk açısından değerlendirilecek. Dereceye giren öğretmenlere birincilik ödülü dizüstü bilgisayar, ikincilik ödülü tablet ve üçüncülük ödülü fotoğraf makinesi verilecek.

 Yarışma takvimine göre 10 Mart'ta başlayan araştırma, hikayeleştirme ve oyun yazımı 26 Nisan'a kadar, oyunların sisteme yüklenmesi 29 Nisan-3 Mayıs,  il değerlendirmelerinin yapılması 6-17 Mayıs ve genel değerlendirmenin yapılması 20-31 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

 Yarışmanın sonuçları 3 Haziran'da açıklanacak, ödül töreni ise 13 Haziran'da yapılacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
MEB, Dünya Tiyatro Günü'nü kutladı https://gazetebirlik.com/haber/meb-dunya-tiyatro-gununu-kutladi-6664/

MEB'den yapılan açıklamada, "Başta edebiyat olmak üzere resim, müzik, dans gibi pek çok sanat dalını bünyesinde toplayan tiyatro sanatı, geçmişten günümüze çocuklarımızın kişisel gelişiminde her daim kıymetli bir eğitim aracı olagelmiştir." ifadelerine yer verildi.

Milli Eğitim Bakanlığı, cumhuriyetin 100. yılı etkinlikleri kapsamında “Cumhuriyete Doğru” adlı tiyatro oyununun bugüne kadar 26 ildeki 30 temsilinde yaklaşık 35 bin seyirciyle buluştuğuna dikkat çekti.

Tiyatro ekibinin turnelere devam ettiği aktarılan açıklamada, “Cumhuriyete Doğru” adlı tiyatro oyunumuz, 'Cumhuriyetimizin muhteşem kuruluş hikayesi'ni öğrenci ve öğretmenlerimize tiyatro sanatının gücüyle anlatmıştır ve tiyatro ekibimiz turnelerine devam etmektedir. Sahne sanatlarımıza emek veren tüm sanatçılarımızı saygıyla anıyoruz… " denildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Dijital Öğrenme Köprüsü" hizmete açıldı https://gazetebirlik.com/haber/dijital-ogrenme-koprusu-hizmete-acildi-8747/

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, öğrencilerin derslerinde, araştırmalarında ve proje çalışmalarında istifade edebilecekleri faydalı web sitelerinin yer aldığı "Dijital Öğrenme Köprüsü", Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce hazırlandı ve OGM Materyal web sitesinde hizmete sunuldu.

 Kapsamlı ve titiz araştırmalar sonucu hazırlanan, muhtelif çalışmalarda kullanılabilecek "Dijital Öğrenme Köprüsü",  dört bölümden oluşuyor.

 "Dijital Kütüphaneler, Gazete Arşivleri ve Yayımlar", "Akademik Araştırma Siteleri", "Çevrim İçi Kurslar ve Dersler" ile "İstatistiki Veri Kanalları" bölümlerinden oluşan faydalı linkler köprüleri, yerli ve yabancı kaynakları bir arada sunuyor.

 Dijital Öğrenme Köprüsünde, "Dijital Kütüphaneler, Gazete Arşivleri ve Yayımlar" bölümünde gazete arşivleri ile Türkiye ve dünyadaki gazeteler taranarak tarihte yolculuk yapılırken aynı zamanda dijital kütüphanelerde yer alan eserler ile istenilen içeriklere erişebilecek, dijital ansiklopediler ve dergiler okunabilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
9. Tuzla'nın Yıldızlarına Ödül Yağmuru'nda 104 öğrenci ödüllendirildi https://gazetebirlik.com/haber/9-tuzlanin-yildizlarina-odul-yagmurunda-104-ogrenci-odullendirildi-6608/

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Marifet, iltifata tabiidir düşüncesiyle 9 yıldır başarılı öğrencilerimizi ödüllendiriyoruz. Gençlik Eşittir Gelecek’ ve ‘Eğitim Bizim İşimiz’ diyoruz” dedi.

İl, ülke ve uluslararası alanda kültür, sanat, spor, bilgi ve beceri yarışmalarını başarıyla tamamlayan gençleri teşvik etmek amacıyla Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’nın ‘Eğitim Kenti Tuzla’ vizyonuyla hayata geçirilen proje ile 104 genç, tam, yarım, çeyrek altın ve çeşitli hediyelerle ödüllendirildi. Tuzla Belediyesi Nikah Sarayı ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen törene Tuzla Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Çangır, şube müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

İl, ulusal ve uluslararası kategorilerde verilen ödüllerin yanı sıra en zor yarışmalarda yüzlerce rakibi geride bırakarak ilçedeki okullarını temsil etme başarısını gösteren öğrenciler için özel ödüller de verildi.

“Marifet iltifata tabiidir”

Tuzla Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, "Marifet iltifata tabiidir. Emek veren, çalışan, Tuzla’mızı, İstanbul’umuzu, ülkemizi yerel, ulusal, uluslararası arenada temsil eden, ödül alan gençlerimizi bir kez daha tebrik ediyorum. Bu başarılar tesadüf değildir" dedi.

“Eğitim bizim işimiz”

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı ise, "Eğitim Kenti Tuzla vizyonumuza uygun olarak, gençlerimizin bilimden, sanattan, spordan kısacası her alandan var olmalarını istiyoruz. Öğrencilerimizin başarı elde etmelerini destekliyoruz. Marifet, iltifata tabiidir düşüncesiyle 9 yıldır başarılı öğrencilerimizi ödüllendiriyoruz. Herhangi bir spor branşında, sanatta, bilimde kazanım elde edebilmeleri, çocuklarımızın hem bireysel gelişimleri hem de mesleki başarıları için oldukça kıymetli. ‘Gençlik Eşittir Gelecek’ ve ‘Eğitim Bizim İşimiz’ diyoruz. Türkiye Yüzyılının, bayrağımızın ve İstiklal Marşımızın dünyaya duyurulması için gençlerimizi destekliyoruz. Gençlerimizi desteklerken onlar da başarıyor, iyi ki varlar" şeklinde konuştu.

Tuzla İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Çangır da tüm öğrencilere teşekkür ederek başarılarının devamını diledi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
3 bin 500 okula "yenilikçi sınıflar" kuruluyor https://gazetebirlik.com/haber/3-bin-500-okula-yenilikci-siniflar-kuruluyor-448/

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, aktif öğrenme ve dijital teknoloji araçlarının entegre edildiği, yenilikçi öğrenme ortamları oluşturulması amacıyla Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışma kapsamında ortaokul ve lise kademelerinde 3 bin 500 okula yenilikçi sınıfların kurulmasıyla ilgili alan tasarımı ve teknolojik donanım unsurlarının belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılıyor.

Bu çalışma kapsamında, tüm illerde mevcut bin 500 Bilişim Teknolojileri Laboratuvarı'nın yenilenmesi, yenilikçi öğrenme ortamları modeli temel alınarak bin 500 yeni Bilişim Teknolojileri Laboratuvarı'nın kurulması hedefleniyor.

Öte yandan 500 okulda ise teknolojik ekipmanlarla zenginleştirilmiş esnek ve modüler tasarımda oluşturulacak yenilikçi sınıfların tüm derslerde öğrenme kazanımlarıyla uyumlu olarak öğrenci merkezli aktif öğrenme süreçlerinin desteklenmesi için kullanılması amaçlanıyor.

 Ortaokul ve lise düzeyinde bulunan bu sınıfların tasarımı ve kurulumu, yenilikçi yöntemleri ve öğretim programlarında yer alan beceriler, yetkinlikler ve kazanımları destekleyen dijital teknoloji ekipmanlarını entegre edecek şekilde gerçekleştirilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TEGV'de 415 çocuğa nitelikli eğitim desteği sağlandı https://gazetebirlik.com/haber/tegvde-415-cocuga-nitelikli-egitim-destegi-saglandi-4037/

Bu yıl 3 Mart’ta Antalya’da düzenlenen Runtalya Maratonu’na 16’ncı kez katılan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV) maraton kapsamında başlattığı kampanyaya 96 koşucu ve 791 bağışçı destek verdi. Çağdaş nesillerin yetişmesi için Türkiye genelindeki etkinlik noktalarında ilköğretim çağındaki çocuklara nitelikli eğitim desteği sağlayan TEGV adına maratona katılan koşucular “Bir Çocuk Değişir Türkiye Gelişir” kampanyasıyla adımlarını nitelikli eğitim desteğine dönüştürdüler. “TEGV ile Hayaller Peşinden Koşmaya Değer” sloganıyla yürütülen kampanyaya bağışlar 18 Mart’ta sona erdi. Bu kampanyayla birlikte 415 çocuğa nitelikli eğitim desteği sağlandı. Ayrıca TEGV Antalya Suna-İnan Kıraç Eğitim Parkı’nda çocuklara destek veren gönüllülerden bazıları maratona katılırken bazıları da maraton boyunca parkurda koşuculara destek verdi.

Spor etkinliklerindeki kampanyalar yıl boyunca sürecek 

TEGV, yıl boyunca devam edecek spor etkinliklerinde yürüteceği kampanyalarla 7 binden fazla çocuğa nitelikli eğitim desteği sağlamayı hedefliyor. Koşucu ve bağışçıların destekleriyle, kampanyalardan yaratılan kaynakla Türkiye’nin dört bir yanındaki çocuklar bilişim, okuma, matematik, fen, sanat ve İngilizce olmak üzere altı ana dalda verilen etkinliklerle tanışma fırsatı bulacak. Ayrıca TEGV’in atölyelerinde, çocuklara sunulan 3D baskı cihazından robot kitlerine, kodlama platformlarından elektronik devre kartlarına uzanan bir yelpazede yeni nesil öğrenme imkânlarıyla da bir araya gelecekler. 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İkinci ortak sınavlar, 26-27 Mart'ta yapılacak https://gazetebirlik.com/haber/ikinci-ortak-sinavlar-26-27-martta-yapilacak-1077/

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Aralık ayında 6 ve 9. sınıflarda iki dersten çoktan seçmeli sorularda ortak yazılı sınavlar yapıldı. 26-27 Mart tarihlerinde aynı sınıflarda ikinci sınavlar yapılacak. Bu sınavlarda açık uçlu sorular kullanılacak.

 6. sınıf matematik, 9. sınıf matematik ve Türk dili ve edebiyatı derslerinin sınavları açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşacak ve bu derslerin sınavları, ilgili derslerin öğretmenleri tarafından puanlanacak.

6. sınıf Türkçe dersi sınavı için farklı bir puanlama yapılacak. 6. Sınıf Türkçe dersinde 14 çoktan seçmeli ve 2 açık uçlu sorudan oluşan bir sınav yapılacak. Çoktan seçmeli soruların optik puanlaması il ölçme değerlendirme merkezi müdürlüklerince yapılırken, 2 açık uçlu sorunun puanlaması ise 81 ilden uygulamaya katılan öğretmenler tarafından yapılacak.

6. sınıflarda Türkçe sınavına 1 milyon 200 bin öğrenci katılacak. Açık uçlu sorularda Türkiye'de ilk defa bu kadar geniş katılımlı bir sınav yapılmış olacak. Soruların puanlaması ise Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen bir yazılım aracılığıyla, ülke genelinde gönüllü olarak çalışmaya katılan 4 bin öğretmen tarafından dijital ortamda yapılacak.

Uluslararası sınavlardan PISA, TIMSS ile ulusal izleme araştırması olan Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) Araştırması'nda olduğu gibi her öğrenci cevabı iki kere puanlanacak.

Puanlama 15-19 Nisan tarihleri arasında yapılacak. Puanlamaya katılacak öğretmenler 81 ilin tamamından gönüllü olarak başvuranlar arasından valiliklerce seçildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Tekin: Geleceğe atılan tohumlar, maarifle filizleniyor https://gazetebirlik.com/haber/bakan-tekin-gelecege-atilan-tohumlar-maarifle-filizleniyor-978/

Bakan Tekin açıklamasında, "Maarif, medeniyetimizin temel direğidir. Bilgiyle donanmış bireyler daha müreffeh bir toplumun esasını oluştururlar. Geleceğe atılan tohumlar, maarifle filizleniyor. Sağlıkla geçen, başarı dolu bir hafta olsun inşallah. İyi haftalar..." ifadelerine yer verdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Tekin, Burdur'da okulları ziyaret etti https://gazetebirlik.com/haber/bakan-tekin-burdurda-okullari-ziyaret-etti-4057/

Bakan Teki, Burdur Programı kapsamında Gazi İlkokulunu ziyaret ederek öğrencilerin derslerine katıldı. Okul bahçesinde çocuklarla oyunlar oynayan Bakan Tekin, "Meslektaşlarımızın yolumuzu aydınlatan fikir ve önerilerini aldık. Öğrencilerime başarılar, meslektaşlarıma kolaylıklar diliyorum." açıklamasını yaptı.

Daha sonra Abdi Özeren İmam-Hatip Ortaokulu'nu ziyaret ederek öğrencilerle ve öğretmenlerle bayrak törenine katılan Bakan Tekin, "Yoğun bir haftayı geride bırakan öğrencilerimize ve öğretmenlerimize iyi hafta sonları diliyorum. Tatili dinlenerek ve okuyarak geçirin çocuklar." dedi.

Ardından Tekin, Burdur’da il eğitim yöneticileri ile bir araya gelerek bir toplantı gerçekleştirdi.

Türkiye'nin tamamında olduğu gibi Burdur’da da eğitim öğretime ilişkin fiziki altyapı itibarıyla OECD ortalamalarını yakaladıklarını belirten Bakan Tekin, şunları aktardı:

"Elbette yapılan çalışmaları ülkemizin geleceği için yeterli görmüyor, eğitimi daha iyi yerlere taşımanın gayretini sürdürüyoruz. Bu hususta en güçlü destekçimiz eğitim yöneticilerimizdir. Toplantıya iştirak eden il eğitim yöneticilerimize teşekkür ediyorum."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması başvuruları başladı https://gazetebirlik.com/haber/gastronomi-festivali-ve-yemek-yarismasi-basvurulari-basladi-4441/

Bakan Tekin, Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması başvurularının başladığını bildirdi.

Bakanlık olarak Türk mutfağını en iyi şekilde sunarak uluslararası alanda çok daha ileriye taşınması amacıyla gastronomi alanında birçok farklı çalışmaya imza attıklarını belirten Tekin, şu açıklamada bulundu:

''Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarımızda yiyecek içecek hizmetleri alanında eğitim öğretim gören öğrencilerimizin katılabileceği yarışma başvuruları 21 Mart-2 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Haydi, mutfak sanatında ustalığını göster!''

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
MEB'den 'eğitimde bu hafta' açıklaması https://gazetebirlik.com/haber/mebden-egitimde-bu-hafta-aciklamasi-6663/

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, öğrencilere sosyal etkinlik içerikli yeni karneler dağıtılacak. Sınıfların yüzde 99'u etkileşimli tahtalarla buluştu. LGS kapsamındaki merkezi sınav başvuruları başladı. Türkiye'de 100 yılda yaklaşık öğrenci sayısı 53, öğretmen sayısı 93 kat arttı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Tekin, Burdur'da il eğitim yöneticileri ile buluştu https://gazetebirlik.com/haber/bakan-tekin-burdurda-il-egitim-yoneticileri-ile-bulustu-3068/

Milli Eğitim Bakanı Tekin, Burdur'da Necip Fazıl Kısakürek Konferans Salonu'nda düzenlenen İl Eğitim Yöneticileri Toplantısı'na katıldı.

İlerdeki yetkililerinin kendilerine ilettiği eksiklikleri ve ihtiyaçları çalışarak kentlere geldiklerine işaret eden Bakan Tekin, yerinde gerçek durumu da görerek kararlar aldıklarını aktardı.

Bakan Tekin, Milli Eğitim Bakanı olarak göreve başladığı günden itibaren illeri ziyaret ettiğini, gittikleri yerde ilin eğitim öğretim altyapısı ve bütün problemlerini masaya yatırıp çözüm üretmeye çaba gösterdiklerini söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Beşiktaş Şair Nedim Ortaokulu Öğrencileri, Dünya Orman Günü'nü Coşkuyla Kutladı https://gazetebirlik.com/haber/besiktas-sair-nedim-ortaokulu-ogrencileri-dunya-orman-gununu-coskuyla-kutladi-2311/


Öğrenciler, Sanat Performanslarını Ormanların Kadim Ziyaretçileri için Sundu

Yırtıcı göçmen kuşları ve diğer orman canlılarının yaşamına odaklanan öğrenciler, şiirler, gösteriler, dans ve sunumlarla dolu bir gün geçirdiler. Öğrenciler, İstanbul'un dünyanın en önemli yırtıcı kuş göç rotalarından birine ev sahipliği yaptığını ve bu canlıların orman ekosistemi için kritik bir rol oynadığını öğrendiler. Ormanların sağladığı oksijen, doğal koruma ve zengin yaşam alanı gibi önemli fonksiyonları hakkında bilgi edindiler. İklim değişikliğine karşı ormanların en güçlü müttefiklerimiz olduğunu fark ettiler.

İstanbul'un eğitim merkezi olarak kabul edilen Beşiktaş İlçesi'nin en köklü ve başarılı devlet okullarından biri olan Şair Nedim Ortaokulu, öğrencilerinin sosyal faaliyetleriyle de adından söz ettiriyor. Şair Nedim Ortaokulu öğretmenleri Sevil Süülker, Dündar Yıldız, Ayfer İsfendiyar Özaltun, Özlem Kartal ve öğrencileri, 21 Mart Dünya Orman Günü'nde sıradışı bir programa imza attılar. Ormanların korunmasının önemini içindeki canlıları tanıtarak aktardılar. Öğrenciler bu etkinlik sayesinde biyolojik çeşitlilik, iklim değişikliği ve doğa koruma konularında farkındalık kazandı.

Etkinliğe konuk olan, göçmen kuşlarla ilgili ayrıntılı bir sunum yapan Doğal Hayatı Koruma Vakfı -WWF-Türkiye Kıdemli Uzmanı Can Yeniyurt Okul Müdürü Oğuz Aydoğan'ın elinden ödülünü alırken “İstanbul eşsiz coğrafyası ile dünyanın en önemli kuş göçü rotalarından. Şu anda biz buradayken üzerimizde adeta bir belgesel akıyor. Günlük hayatımızda fark etmeden geçip gittiğimiz yırtıcı göçmen kuşlar iklim değişikliğinden hastalıkların önlenmesine pek çok tehdide karşı en değerli müttefiklerimiz. Doğanın gönüllü temizlik işçileri olarak karbon salımını engelliyorlar. Onları varlığı orman ekosistemlerinin ve bizlerin sağlığı anlamına geliyor. Şair Nedim Ortaokulu'na bu muazzam canlılar için gösterdiği hassas yaklaşımdan ötürü teşekkür ediyorum. Öğrenciler yaptıkları hazırlıklarla bana anlatacak fazla bir şey bırakmamış, bu da beni bir doğa korumacı olarak ayrıca mutlu etti.” dedi.]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması Başvuruları Devam Ediyor https://gazetebirlik.com/haber/lise-ogrencileri-iklim-degisikligi-arastirma-projeleri-yarismasi-basvurulari-devam-ediyor--2113/

Ülkemizde lise öğrenimine devam etmekte olan öğrencilerin iklim değişikliği hakkında farkındalıklarını artırmak hedefiyle düzenlenen İklim Değişikliği Araştırma Projeleri yarışması TEKNOFEST kapsamında ilgi gören öncelikli yarışmalar arasında geliyor. 

İklim değişikliği ile ilgili gençlerin farkındalıklarının arttırılmasının yanı sıra ülkemizdeki doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanılması konusunda çalışmalar yapmaya teşvik etmek, bu konu hakkında toplum bilincini oluşturmak ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine yönelik çözümler üretmelerini sağlamak amacıyla da düzenlenen yarışma 6 ana ve 22 alt alandan oluşuyor. Çevre, ekonomik sektörler, hava & iklim, su araştırmaları, sürdürülebilirlik & refah ile toplumsal farkındalık olan 6 ana kategori için gençlerden yaratıcı projeler bekleniyor. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Antalya Belek Üniversitesi'ne ünlü akını https://gazetebirlik.com/haber/antalya-belek-universitesine-unlu-akini-6972/

Antalya Belek Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi / Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü'nce, sektördeki çalışmaları ile alanlarında öncü, birbirinden değerli konukların ağırlandığı Akademi ve Sinema Paneli, Üniversite Akademisyen, İdari Personel ve öğrencilerin yoğun bir katılım ile gerçekleşti.

Panel Konuşmacıları arasında;

Kamil ÇETİN - Yönetmen

Fuat KURTOĞLU - Yardımcı Yönetmen

Atıf ERDOĞAN - Uygulayıcı Yapımcı

Kahraman SİVRİ - Tiyatro Oyuncusu - Eğitmen

Soner TÜRKER - Tiyatro Oyuncusu - Eğitmen

bulunuyordu.

Pek çok konunun yanında Sinema ve Akademi arasındaki ilişkiye değinilen panelde, konuklarımızın sektör tecrübelerinden yaşadıkları ilginç anılar keyifli dakikalar yaşattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
MEB'den 'Dünya Su Günü' mesajı https://gazetebirlik.com/haber/mebden-dunya-su-gunu-mesaji-5847/

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, tarih boyunca etrafında medeniyetlerin kurulduğu ve böylelikle yaşama kaynaklık eden suyun, insanlık için hayati öneme sahip olduğu belirtildi.

Bakanlık yaşamın temel kaynağı olan suyun, tüm canlılar için vazgeçilmez olduğunun altını çizerek şu açıklamalarda bulundu:

"Gelecek nesillere temiz ve bol su sağlama sorumluluğumuzla kaynakların korunması, israf edilmemesi için göstereceğimiz çaba ve hassasiyet, geleceğe bırakacağımız en büyük miraslardandır. Daha yaşanabilir bir dünya için bugün sizleri suyun önemine kavramaya ve bilinçlenmek/bilinçlendirmek konusunda “su” gibi birleştirici olmaya davet ediyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Kalemkar Okullar" projesi, kalem işi sanatını gün yüzüne çıkarıyor https://gazetebirlik.com/haber/kalemkar-okullar-projesi-kalem-isi-sanatini-gun-yuzune-cikariyor-6554/

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, kalem işi sanatının, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından "Kalemkar Okullar" projesiyle hayata geçidiği belirtildi.

Yüzyıllar boyunca Türk sanatlarının bir dalı olarak mimari yapıların iç ve dış mekan süslemelerinde önemli bir unsur olan kalem işi sanatıyla okul mimarilerinde Türk-İslam motiflerinin görünür hale getirilmesi ve bu süreçte öğrenci, öğretmen, alanında uzman akademisyen ve sanatkarların beraber yol alması hedefleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Beşiktaş Şair Nedim Ortaokulu Öğrencileri, Dünya Orman Günü'nü Coşkuyla Kutladı https://gazetebirlik.com/haber/besiktas-sair-nedim-ortaokulu-ogrencileri-dunya-orman-gununu-coskuyla-kutladi-2946/

Öğrenciler, Sanat Performanslarını Ormanların Kadim Ziyaretçileri için Sundu


Yırtıcı göçmen kuşları ve diğer orman canlılarının yaşamına odaklanan öğrenciler, şiirler, gösteriler, dans ve sunumlarla dolu bir gün geçirdiler. Öğrenciler, İstanbul'un dünyanın en önemli yırtıcı kuş göç rotalarından birine ev sahipliği yaptığını ve bu canlıların orman ekosistemi için kritik bir rol oynadığını öğrendiler. Ormanların sağladığı oksijen, doğal koruma ve zengin yaşam alanı gibi önemli fonksiyonları hakkında bilgi edindiler. İklim değişikliğine karşı ormanların en güçlü müttefiklerimiz olduğunu fark ettiler.

İstanbul'un eğitim merkezi olarak kabul edilen Beşiktaş İlçesi'nin en köklü ve başarılı devlet okullarından biri olan Şair Nedim Ortaokulu, öğrencilerinin sosyal faaliyetleriyle de adından söz ettiriyor. Şair Nedim Ortaokulu öğretmenleri Sevil Süülker, Dündar Yıldız, Ayfer İsfendiyar Özaltun, Özlem Kartal ve öğrencileri, 21 Mart Dünya Orman Günü'nde sıradışı bir programa imza attılar. Ormanların korunmasının önemini içindeki canlıları tanıtarak aktardılar. Öğrenciler bu etkinlik sayesinde biyolojik çeşitlilik, iklim değişikliği ve doğa koruma konularında farkındalık kazandı.

Etkinliğe konuk olan, göçmen kuşlarla ilgili ayrıntılı bir sunum yapan Doğal Hayatı Koruma Vakfı -WWF-Türkiye Kıdemli Uzmanı Can Yeniyurt Okul Müdürü Oğuz Aydoğan'ın elinden ödülünü alırken “İstanbul eşsiz coğrafyası ile dünyanın en önemli kuş göçü rotalarından. Şu anda biz buradayken üzerimizde adeta bir belgesel akıyor. Günlük hayatımızda fark etmeden geçip gittiğimiz yırtıcı göçmen kuşlar iklim değişikliğinden hastalıkların önlenmesine pek çok tehdide karşı en değerli müttefiklerimiz. Doğanın gönüllü temizlik işçileri olarak karbon salımını engelliyorlar. Onları varlığı orman ekosistemlerinin ve bizlerin sağlığı anlamına geliyor. Şair Nedim Ortaokulu'na bu muazzam canlılar için gösterdiği hassas yaklaşımdan ötürü teşekkür ediyorum. Öğrenciler yaptıkları hazırlıklarla bana anlatacak fazla bir şey bırakmamış, bu da beni bir doğa korumacı olarak ayrıca mutlu etti.” dedi.
]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
MEB, yeni nesil e-posta sistemini hayata geçiriyor https://gazetebirlik.com/haber/meb-yeni-nesil-e-posta-sistemini-hayata-geciriyor-6915/

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, MEBBİS ile tam uyumu bulunan, iki faktörlü kimlik doğrulama ile güvenli erişimi mümkün kılan yerli ve milli imkanlarla geliştirilen yeni nesil kurumsal MEB e-posta sistemi 5 Nisan’da hizmete sunulacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Öğrencilere sosyal etkinlik içerikli yeni karneler dağıtılacak https://gazetebirlik.com/haber/ogrencilere-sosyal-etkinlik-icerikli-yeni-karneler-dagitilacak-3314/

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, ortaokul öğrencilerine, ders notlarının yanında sosyal etkinliklere katılım durumlarının da işleneceği yeni tasarımlı karneler dağıtılacak.

2023-2024 eğitim öğretim dönemi sonunda ilk kez dağıtılmaya başlanacak yeni tasarımlı bu karnelere sadece akademik başarı değil, sosyal etkinlikler de işlenecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Öğretmenlerin Gözüyle Cumhuriyetin 100. Yılında Eğitim Sempozyumu" kitaplaştı https://gazetebirlik.com/haber/ogretmenlerin-gozuyle-cumhuriyetin-100-yilinda-egitim-sempozyumu-kitaplasti-4189/

Milli eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhuriyetin 100. yılında öğretmenlerin fikirleri yönünde eğitimin bugünü ve yarınının mercek altına alınıp Türkiye Yüzyılı'na yapılacak en iyi katkıları ortaya koymak amacıyla geçtiğimiz yılın sonunda Ankara'da "Öğretmenlerin Gözüyle Cumhuriyetin 100. Yılında Eğitim Sempozyumu" düzenlenmişti.

"Öğretmenlerin Gözüyle Cumhuriyetin 100. Yılında Eğitim Sempozyumu"nda sunulan bildirilerin daha önce özetleri yayımlanırken, bu kez geniş kapsamlı bir çalışmayla eğitim öğretim sürecinde çağı yakalayan, teknolojik gelişmelerden faydalanan ve yeni fikirler üreten öğretmenlerin çalışmalarının duyurulması amacıyla "Öğretmenlerin Gözüyle Cumhuriyetin 100. Yılında Eğitim Sempozyumu Bildiri Kitabı" hazırlandı.

Kitap, öğretmenlerin gözüyle eğitimin güçlü yönlerini ve fırsatlarını, eğitim öğretim sürecinde öğretmenlerin rolünü, tecrübelerini ve geleceğe dair beklentilerini daha iyi anlamak ve eğitim sisteminin güncel durumu ve gelecekteki muhtemel değişimleri hakkında elde edilecek değerlendirmelerle eğitimde iyileştirmeler yapmak için atılacak adımlara katkı sağlaması amacıyla sempozyumda sunum yapan öğretmenlerce kaleme alındı.

Kitapta 100 bildirinin tam metnine yer verildi

Bildiri kitabında, "Öğretmenlik ve Mesleki Gelişim, Eğitimde Kültürel Miras ve Değerler Eğitimi, Eğitim ve Öğretim Süreci, Teknolojik Gelişmelerin Eğitime Etkisi, Eğitimde Kapsayıcılık ve Rehberlik, Yurt Dışı Türk Okulları ve Milletlerarası Okullar, Eğitimde Paydaşların Rolü ve Katılımı" olmak üzere yedi ana tema ve bunlara bağlı on dokuz alt temayı ele alan 100 bildirinin tam metni ve bildirilerin sözlü sunum videoları yer aldı.

Ayrıca sempozyum bitiminde sözlü sunumu yapılan 100 bildirinin videosu da Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının çevrim içi platformlarında yayımlandı. Söz konusu sunulara, bildiri kitabında yer alan karekodlar aracılığıyla da erişilebiliyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
MEB, "365 Gün Öykü" platformunu oluşturdu https://gazetebirlik.com/haber/meb-365-gun-oyku-platformunu-olusturdu-8963/

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, erken çocukluk döneminden itibaren çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmanın yanı sıra çocukların kelime hazinesini artırmak, dinleme ve konuşma yeteneklerini geliştirmek için "365 Gün Öykü" adlı internet platformu oluşturdu.

Çalışma kapsamında, "365gunoyku.meb.gov.tr" internet sitesi üzerinde çeşitli edebî türleri yansıtan 53 adet resimli okul öncesi öykü kitabı geliştirilerek kullanıma sunuldu. Kitapların yazım, çizim ve tasarım çalışmaları öğretmenler tarafından gerçekleştirildi. Kitaplarda öykü, bilmece-bulmaca, sözcüksüz resimli kitaplar, tekerleme, şiir, kavram ve gezi türlerine yer verildi.

Ayrıca Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün katkılarıyla "365 Gün Öykü" setteki kitapların seslendirmesi de yapıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
2024 İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavı Başvuruları başladı https://gazetebirlik.com/haber/2024-is-sagligi-ve-guvenligi-sinavi-basvurulari-basladi-6256/

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek 2024 İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı'na (2024-İSG/1) başvurular başladı.

ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 2024-İSG/1 başvuruları 27 Mart'a kadar alınacak.

Adaylar, başvurularını ÖSYM başvuru merkezleri aracılığıyla, bireysel olarak ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil uygulamasından yapabilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kültür Mirası Okulu'nda Malatya'da eğitim tarihi ele alındı https://gazetebirlik.com/haber/kultur-mirasi-okulunda-malatyada-egitim-tarihi-ele-alindi-1912/

Tarihçi ve yazar Orhan Tuğrulca programda, Cumhuriyet öncesi genel bir değerlendirme yaparak, “1516 yılında Malatya’nın Osmanlı hakimiyetine girdikten kısa bir süre sonra yani 1530 – 1560 döneme ait bazı veriler var. Söz konusu bu verilerde Malatya merkezde dört medresenin faaliyette olduğunu görüyoruz. Ortaöğretim kısmen yükseköğretime tekabül eden bu medreselerde tam olarak kaç öğrencinin eğitim gördüğünü bilmiyoruz. Bir müderrise düşen en fazla 15-20 öğrenci üzerinden bir tahmin yürütülebilmektedir” dedi.

1914 yılına kadar bir istatistik bilgi yok elimizde

1900’lü yıllara kadar modern anlamda bir istatistik oluşturulmadığını ifade eden Tuğrulca, “İlk detaylı istatistik olarak kayda geçen 1914 yılı eğitim istatistikleri ile Cumhuriyetin devraldığı eğitim durumu hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz. Söz konusu bu istatistiklerde Malatya’da çağ nüfusun ancak yüzde 5,4'ü okula gidebiliyorken Osmanlı genelinde bu oran yüzde 8,3 olarak geçekleşiyor” açıklamasında bulundu.

Tuğrulca, eğitim ile savaşın kaybedilmesi arasındaki ilişkiye de örnek veren Cihan Harbi başladığında 2 milyon 850 bin civarında askerin silahaltına alındığını bunlardan yaklaşık 300 bin kadarının esir ya da firar ettiğini belirtti. 1940 yılına kadar olan eğitim istatistiklerinden örnekler veren Tuğrulca’nın programı soru-cevap bölümü ile sona erdi. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Örgün eğitimin mevcut işinde işe yaramadığını söylüyor https://gazetebirlik.com/haber/orgun-egitimin-mevcut-isinde-ise-yaramadigini-soyluyor-1334/

Siber güvenlik profesyonellerine yönelik dünyanın önde gelen kuruluşu ISC2'ye göre, mevcut siber güvenlik iş gücünün tam kapasiteyle çalışması ve küresel ekonomiyi desteklemesi için neredeyse mevcudun iki katı büyümesi gerekiyor. Kaspersky, mevcut siber güvenlik becerileri eksikliğinin ve InfoSec uzmanlığında yaşanan kıtlığın temel nedenlerini araştırmak için sorunun eğitim yönüne ve aldıkları eğitimin uzmanların kariyerleri üzerindeki etkisine daha yakından bakmak üzere küresel bir çalışma yaptırdı[1].

Çok sayıda InfoSec uzmanı, eğitim sisteminin siber güvenliğin gerçeklerinden kopuk olduğunu ve bunun da gerçek hayattaki iş deneyimi söz konusu olduğunda uygulamada eksiklikle sonuçlandığını belirtiyor. Neredeyse tüm profesyoneller, örgün eğitimde öğretilen bilginin işe dair görevlerini yerine getirme konusunda biraz yararlı olduğunu (%14), az yararlı olduğunu (%13) veya hiç işe yaramadığını düşünüyor (%24).

Araştırma kapsamında eğitimi engelleyebilecek faktörleri belirlemek üzere katılımcılara ek sorular da yöneltildi. Katılımcıların yarısından azı, kolej veya üniversite programlarının kendilerine gerçek hayattaki siber güvenlik senaryolarında işe yarayacak canlı projeler olarak uygulamalı deneyim sunduğunu söyledi. %23'ü bu ifadeye kesinlikle katılırken, %26'sı biraz katıldığını söyledi. Ayrıca en son teknoloji ve ekipmanlara erişim ve staj kalitesi siber güvenlik eğitiminin en zayıf yönleri olarak ortaya çıktı.

Sorunlardan biri eğitim programlarının kalitesi ve uygunluğu iken, bir diğeri de siber güvenlik ve InfoSec eğitiminin erişilebilirliğiyle. Örneğin mevcut siber güvenlik uzmanlarının yarısı, örgün yükseköğretimde siber güvenlik veya bilgi güvenliği derslerinin mevcudiyetinin 'zayıf' veya 'çok zayıf' olduğuna inanıyor. 2-5 yıllık deneyime sahip profesyoneller arasında bu oran %80'in üzerine çıkıyor.

Kaspersky Siber Güvenlik Eğitimi Başkanı Evgeniya Russkikh, şunları söyledi: "Siber güvenlik eğitimi, siber güvenlik sektöründeki gelişmelere ayak uydurma konusunda bazı zorluklarla karşılaşıyor. Siber tehditlerin hızla gelişen doğası, eğitim programlarının içeriklerinin güncel olmasını sağlamakta genellikle zorlanıldığı ve siber güvenlik uzmanlarının bilgi boşlukları yaşadığı anlamına geliyor. Kaspersky olarak, üniversitelerin bu zorlukların üstesinden gelmesine yardımcı oluyor ve uzmanlarımızın önde gelen uzmanlıklarını eğitim müfredatlarına entegre ederek genç profesyonellerin sürekli öğrenmesini ve adaptasyonunu sağlıyoruz. Böylece pratik deneyimi teorik bilgiyle birleştirme fırsatı yakalıyorlar."

Raporun tam metnine ve iş dünyasında siber güvenlik üzerindeki insan etkisine ilişkin daha fazla bilgiye bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Kaspersky, siber güvenlik becerileri eksikliğinin üstesinden gelmek için akademik alana, InfoSec iş gücüne ve işletmelere odaklalı aşağıdaki çok yönlü yaklaşımı öneriyor:

1. Yükseköğretim kurumları, siber güvenlik sağlayıcılarıyla iş birliği yaparak ve en son sektör bilgilerini eğitim programlarına entegre ederek müfredatlarını geliştirebilirler. Kaspersky, üniversitelerin siber güvenlik uzmanlığını entegre etmeleri için özel Kaspersky Academy Alliance programını sunuyor. Bu program katılımcılarına siber tehditler, dersler ve eğitim oturumlarının yanı sıra en son teknolojiler hakkında dünya standartlarında bilgiye erişim sağlıyor.

2. Genç profesyoneller, bilgi güvenliği veya Ar-Ge departmanlarında staj yaparak akademik eğitimlerini gerçek hayattaki iş deneyimleriyle tamamlayabilirler. Staj programındaki açık pozisyonları ilk öğrenenlerden olmak için Kaspersky LinkedIn sayfasını takip edin.

3. Çeşitli şirketler ve kuruluşlar tarafından düzenlenen uluslararası yarışmalar, siber güvenlik profesyonellerine çeşitli siber güvenlik zorluklarını çözerek becerilerini geliştirme şansı sunuyor. Kaspersky, dünyanın her yerinden ve çeşitli akademik geçmişlerden gelen öğrenciler için küresel bir yarışma olan Secur'IT Cup'ı düzenliyor. Katılımcılar, sektörde çalışmanın nasıl bir şey olduğuna dair bir anlayış geliştirirken cazip ödüller için yarışma şansına sahip oluyor.

4. Siber güvenlik uzmanları, ek eğitim kursları ve sertifikalarla sürekli kendilerini geliştirebilir. Kaspersky, hem bireyler için profesyonel eğitimler hem kurumsal eğitimler sunarak BT profesyonellerine bilgi güvenliği konusunda geniş bir bilgi yelpazesi sağlar.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Özel mesleki ve teknik anadolu lisesi öğrencilerine verilecek destek tutarları artırıldı https://gazetebirlik.com/haber/ozel-mesleki-ve-teknik-anadolu-lisesi-ogrencilerine-verilecek-destek-tutarlari-artirildi-2977/
Millî Eğitim ile Hazine ve Maliye Bakanlığınca hazırlanan tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı.
 
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, organize sanayi bölgeleri içinde ve dışında açılan özel mesleki ve teknik Anadolu liselerindeki öğrenciler için verilecek eğitim öğretim destek tutarları artırıldı.
 
OSB'lerin içindeki okullarda eğitim gören öğrencilere yönelik destek tutarları şöyle:
 
"Ayakkabı ve saraciye teknolojilerinde 22 bin 661, bilişim teknolojilerinde 21 bin 450, biyomedikal cihaz teknolojilerinde 28 bin 684, elektrik elektronik teknolojisinde 34 bin 378, endüstriyel otomasyon teknolojilerinde 33 bin 376, gemi yapımında 34 bin 378, gıda teknolojisinde 29 bin 929, kimya teknolojisinde 32 bin 839, laboratuvar hizmetlerinde 22 bin 661, makine ve tasarım teknolojisinde 33 bin 638, matbaa teknolojisinde 29 bin 206, metal teknolojisinde 32 bin 839, mobilya ve iç mekân tasarımında 29 bin 690, moda tasarım teknolojilerinde 24 bin 799, motorlu araçlar teknolojisinde 35 bin 948, plastik teknolojisinde 33 bin 34, tekstil teknolojisinde 31 bin 290, tesisat teknolojisi ve iklimlendirmede 29 bin 206, uçak bakımında 28 bin 684, yenilenebilir enerji teknolojilerinde 35 bin 938 lira."
 
OSB'lerin dışındaki okullarda eğitim gören öğrencilere yönelik destek tutarları ise şu şekilde:
"Biyomedikal cihaz teknolojilerinde 18 bin 586, denizcilikte 20 bin 280, elektrik elektronik teknolojisinde 21 bin 307, endüstriyel otomasyon teknolojilerinde 20 bin 280, gemi yapımında 20 bin 280, gıda teknolojisinde 19 bin 20, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığında 16 bin 890, inşaat teknolojisinde 18 bin 586, kimya teknolojisinde 19 bin 934, makine ve tasarım teknolojisinde 20 bin 350, motorlu araçlar teknolojisinde 21 bin 943, radyo televizyonda 18 bin 838, tarımda 21 bin 943, uçak bakım alanında 18 bin 586, yenilenebilir enerji teknolojilerinde 22 bin 636 lira."
 
Tebliğ, şubat ve haziran taksit ödemeleri için geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.
]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başkan Aktaş: 10 bin olan burs sayımızı yeni dönemde 16 bine çıkartıyoruz https://gazetebirlik.com/haber/baskan-aktas-10-bin-olan-burs-sayimizi-yeni-donemde-16-bine-cikartiyoruz-8787/

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu tesisten birçok başarılı sporcunun yetişeceğini belirterek, olimpiyatlarda derece elde eden Hatice Kübra İlgün’ün adını bir tesise vermekten büyük mutluluk yaşadığını söyledi.

Yeni Hatice Kübra İlgün’lerin, Mete Gazoz’ların yetişmesine tesisin aracılık edeceğine inandığını ifade eden Başkan Aktaş, “Emek bölgesinde ana kucağı ve yüzme havuzu beklentisi olduğunu biliyoruz. Mayıs ayında havuz inşaatına başlıyoruz. Emek bölgesine ikinci ve büyük kapasiteli ana kucağımızı da en kısa zamanda açacağız. YKS kurslarıyla, meslek lisesi ve üniversite öğrencilerine verilen burslarla, BİKO marifetiyle istihdam ve stajlarla, yurtiçi ve yurtdışı gezilerle, sportif faaliyetlerle gençlerimizi hayata en iyi şekilde hazırlıyoruz. Yeni dönemde gençlere dair önemli projelerimiz var. Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan destekler alarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yeni başarılar da peşi sıra gelmeye başlıyor. 10 bin olan burs sayımızı yeni dönemde 16 bine çıkartıyoruz. 16 olan gençlik merkezi sayısını 50’ye çıkartacağız. 6 olan YKS kurs merkezini 15’e çıkartacağız. Hepsi gençlerimiz için” dedi.

“Gurur duyuyoruz”

Başkan Aktaş, Gençlere kendilerine güvenmesini isteyerek, “Hatice Kübra İlgün’ün ailesine, böyle hayırlı bir evladı Türkiye’ye armağan ettikleri için teşekkür ediyorum. Hatice Kübra da çalışarak, inanarak ve kendine güvenerek başarılar elde etti. Yeter ki içinizde inancınız olsun. Gayretinizi ortaya koyarsanız mutlaka gerisi gelecektir. Bu isim de bu salona hayırlı olsun” açıklamasında bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Vali Gül'den Arnavutköy'de okul ziyareti https://gazetebirlik.com/haber/vali-gulden-arnavutkoyde-okul-ziyareti-7704/

İstanbul Valisi Gül, Malazgirt İlkokulu Ortaokulu’nu ziyaret etti. 1A ve 1B sınıflarında öğrencilerle bir araya gelen ve iyi dersler dileyen Vali Gül, öğretmenlerle sohbet ederek “Emekleriniz için teşekkür ediyoruz. Görev süremizde yanınızda olacağız.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Tekin, Mamak'ta Ergenekon İlkokulunu ziyaret etti https://gazetebirlik.com/haber/bakan-tekin-mamakta-ergenekon-ilkokulunu-ziyaret-etti-7750/

Bakan Tekin, Mamak’ta Ergenekon İlkokulunu ziyaret etti.

Tekin, öğrencilerin derslerine katılarak onlarla sohbet ettik ve öğrenme yolculuklarına şahit oldu.

Daha sonra Öğretmenler Odası etkinliğine katılan Bakan Tekin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Evlatlarımızı keşfeden, onların eğitim hikayelerinde en önemli görevi üstlenen meslektaşlarımızla Öğretmenler Odası’nın samimi ikliminde bir araya geldik. Meslektaşlarımızla gerçekleştirdiğimiz her buluşma bizler için çok kıymetli. Öğrencilerime başarılar, öğretmen arkadaşlarıma kolaylıklar diliyorum."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çanakkale'de ''Sızdırmazlık Testi ve Durgun Sulardan Geçiş Eğitimi'' yapıldı https://gazetebirlik.com/haber/canakkalede-sizdirmazlik-testi-ve-durgun-sulardan-gecis-egitimi-yapildi-4208/

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ''Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde 18'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığınca, Demirci Göleti’nde 'Sızdırmazlık Testi ve Durgun Sulardan Geçiş Eğitimi' icra edildi.'' bilgisi paylaşıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sınıfların yüzde 99'u etkileşimli tahtalarla buluştu https://gazetebirlik.com/haber/siniflarin-yuzde-99u-etkilesimli-tahtalarla-bulustu-7129/

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 2011 yılında kamu yatırım programına dahil edilerek başlatılan Eğitimde FATİH Projesi kapsamında alınan etkileşimli tahtalar, liselerden başlamak üzere ortaokul ve ilkokullarda öğrencilerin bilgisayar destekli bir eğitim almalarını sağlıyor.

Bugüne dek 620 bin adet etkileşimli tahta, dersliklere kurularak öğrenci ve öğretmenlerin hizmetine sunuldu. Böylelikle örgün eğitim veren tüm resmî okullarda dersliklerin yaklaşık yüzde 99'unda etkileşimli tahta bulunuyor. Etkileşimli tahtalar, internetin bilgiye erişim, eleştirel düşünme ve öğrenme sürecine sunduğu katkıyla okullarda öğretmenlerin aktif rollerine destek oluyor.

Ayrıca, 12 Ocak 2024 tarihinde yapılan sözleşme ile 1. ve 2. fazda alınmış ve garanti süreleri sona ermiş olan 420 bin adet etkileşimli tahtanın 30 ay içerisinde bakımının yapılması hedefleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Tekin, Sri Lanka ve Moldova büyükelçilerini kabul etti https://gazetebirlik.com/haber/bakan-tekin-sri-lanka-ve-moldova-buyukelcilerini-kabul-etti-4904/

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Sri Lanka Ankara Büyükelçisi Saranya Hasanthi Urugodawatte ve Moldova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor’u kabul etti.

Ayrı ayrı gerçekleşen görüşmelerde Türkiye ile söz konusu ülkeler arasındaki eğitim iş birliği konuları ele alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Albaraka Türk'ten Eğitime Büyük Destek https://gazetebirlik.com/haber/albaraka-turkten-egitime-buyuk-destek-9796/

Türkiye’nin ilk ve öncü katılım bankası Albaraka Türk, geleceğin temellerini sağlam bir şekilde atmaya devam ediyor. Temel amacı ‘’okur yetiştirme’’ olan Endülüs Okuma Projesi’nin faaliyetlerine destekte bulunan Albaraka Türk, eğitime ve öğrenciye verdiği değer ile fark yaratmaya devam ediyor.

 

Endülüs Okuma Projesi

 

Endülüs Okuma Projesi ilk olarak 2016-2017 eğitim öğretim yılları arasında Van’da uygulandı. Proje şu anda 22 ilde 186 okulda uygulanmaya devam ediyor.

Gönüllü öğretmenlerden oluşan, okuma alışkanlığıyla birlikte bir okuma kültürü, erdem ve ahlak inşası oluşturmayı hedefleyen projede, öğrenci psikolojisini merkeze alan bir yaklaşımla hareket ediliyor. 

 

Endülüs Okuma Projesi, öğrencilerde okuma sevgisi ve alışkanlığı kazandırmak için dünya devi şirketlerin marka değeri oluşturmak amacıyla kullandıkları psikolojik teknikleri uyguluyor. Bu tekniklerden biri olan “Bilinçdışı Güdüleme” ile duyular ve öğrencilerde güzel hisler uyandıran olumlu duygu ve davranışlarla kitap ve okumak yan yana getirilerek duyusal ve duygusal bütünleme oluşturuluyor.

 

2022-2023 eğitim öğretim yılında Türkiye genelinde 186 okulda Endülüs Okuma Projesine katılan 15.916 öğrenci toplamda 180.715 adet kitap okumuştur.

 

‘’Geleceğe Önderlik Edecek Gençleri Bugünden Destekliyoruz’’

 

Eğitime verilmesi gereken öneme değinen Strateji ve Dönüşümden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ömer Emeç, ‘’İnsan, yaşamı boyunca öğrenmeye devam eder. Tarih boyunca fark yaratan, algıları yüksek olan liderlerin okuma alışkanlıklarının üst düzeyde olduğu aşikardır. Albaraka Türk olarak, eğitime verdiğimiz maddi desteğin ötesinde öğrencilerin gelişimine katkıda bulunmak bizim için paha biçilemez. Endülüs Okuma Projesi’nin ülkemize hayırlı olmasını ve hayat boyu öğrenmeye devam edecek öğrenciler yetiştirmesini diliyoruz.’’ dedi. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
LGS başvuruları başladı https://gazetebirlik.com/haber/lgs-basvurulari-basladi-6027/

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 2023-2024 eğitim öğretim yılı sonunda Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu'na göre, resmi ve özel ortaokullar ile imam hatip ortaokullarının 8'inci sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin fen, sosyal bilimler liseleri ile proje okulları, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına öğrenci seçmek amacıyla yapılacak merkezi sınav, 2 Haziran'da uygulanacak.

Merkezi sınav başvuruları, bugünden itibaren 29 Mart'a kadar "e-Okul" üzerinden gerçekleştirilecek. Sınava katılım isteğe bağlı olup katılmak isteyen öğrenciler, başvurularını elektronik ortam üzerinden ücretsiz yapabilecek.

Okul müdürlükleri, başvuru işlemleriyle ilgili öğrencilere rehberlik edecek ve sınav başvuruları 1 Nisan 2024'e kadar okul müdürlüklerince onaylanacak.

Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrenciler ise başvurularını yayımlanan kılavuzda bulunan formu doldurarak yapacak.

Öğrenciler, başvurularının yapılıp yapılmadığını elektronik ortamdan takip edebilecek.

Sınav, il ve ilçelerde belirlenen okullarda yapılacak. Fotoğraflı sınav giriş belgesi, 24 Mayıs'tan itibaren elektronik ortamdan okul müdürlüklerince alınıp mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrencilere teslim edilecek.

Öğrenciler, sınava gelirken fotoğraflı onaylı giriş belgeleriyle geçerli kimlik belgelerini yanlarında bulunduracak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Beyoğlu'nda ortaokul ve anaokulu yapımına ilişkin protokol imzalandı https://gazetebirlik.com/haber/beyoglunda-ortaokul-ve-anaokulu-yapimina-iliskin-protokol-imzalandi-6556/

İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre, “Aziz İstanbul’a İyiliğin 1000 Hali” projesi kapsamında Beyoğlu'nda 24 derslikli ortaokul ve 12 derslikli  anaokulu yapımına ilişkin protokol imzalandı.

İstanbul Valisi Davut Gül, bağışçı Ege Yapı, Dağbaşı ve Hasköy A.Ş.'ye ve yönetim kurulu başkanlarına teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
4 bin 381 hükümlü ve tutukluya kalfa, usta ve usta öğreticilik belgesi verildi https://gazetebirlik.com/haber/4-bin-381-hukumlu-ve-tutukluya-kalfa-usta-ve-usta-ogreticilik-belgesi-verildi-5722/

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Adalet Bakanlığı ile imzalanan protokol çerçevesinde, cezaevlerinde mesleki eğitim merkezi açılması çalışmaları kapsamında bugüne kadar 36 ilde 43 cezaevinde mesleki eğitim merkezi açıldı. Söz konusu mesleki eğitim merkezlerinde 665 çırak öğrenci eğitim görmeye devam ediyor.

Bu kapsamda, hükümlü ve tutukluların topluma kazandırılması için temel okuryazarlık eğitimlerinden başlayıp ilkokul, ortaokul ve lise öğretimlerini de içine alan eğitimlerin verilmesi, bunun yanı sıra bir meslek öğrenmeleri ve öğrenilmiş mesleki becerilerinin belgelendirilmesi amaçlanıyor.

İnfaz sisteminin amaçlarına yönelik mevzuatta yapılan güncellemeler ve iş birliği protokolleri doğrultusunda eğitim ve öğretim faaliyetleri yaygınlaştırılarak etkinliği artırıldı. Bu eğitimlerde bugüne kadar 4 bin 381 hükümlü ve tutuklu; kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik belgesi aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Eğitimde teknoloji bilişsel düşünme yeteneğini geliştiriyor https://gazetebirlik.com/haber/egitimde-teknoloji-bilissel-dusunme-yetenegini-gelistiriyor-3388/

Teknolojinin yaygın olmadığı dönemlerde çok az kaynağa sahip olan öğretmenler, yalnızca ders kitaplarına ve materyallere erişim sağlayabiliyordu. Artık teknoloji, eğitimcilere ve çocuklara daha fazlasını sunuyor. Teknoloji, çocuklar için aktif bir öğrenme ortamı yaratırken kaynağa, yenilikçi öğretim yöntemlerine ve çeşitliliğe erişimi mümkün kılıyor. Çocukları keşfetmeye teşvik eden teknoloji, uygun olarak kullanıldığında eğitime aktif olarak katılımı destekleyebiliyor. Ancak bu tür bir öğretim türünün, yalnızca teknolojik cihazların ön planda olduğu bir eğitim sistemine dönüşmemesi, çocuk gelişimi açısından kritik bir rol oynuyor. Teknolojinin, oyun sırasında bir araç olarak kullanılması da dahil olmak üzere, yalnızca öğrenme ve gelişimsel hedeflere ulaşmak için destekleyici bir unsur olarak kullanılması gerektiğini belirten TesterYou Kurucusu Barış Sarıalioğlu, çocuklar için teknoloji odaklı bir eğitim sistemi geliştirmenin önemini paylaşıyor.

 

“Teknolojinin Sunduğu Fırsatlar Ders Kitaplarının Ötesine Geçiyor”

 

Çocukların eğitim sürecinde teknolojik cihazlardan faydalanmasının önemini aktaran Sarıalioğlu, “Teknolojinin sunduğu öğrenme fırsatları, ders kitabındaki kelimelerin ötesine geçer ve çocukları, sınıflarının ve topluluklarının ötesindeki bilgi ve kültürlerle tanıştırabilir. Teknoloji, erken öğrenme ortamlarında kullanılmalı ve öğrenme programına entegre edilmeli. Sanat, yazı, oyun materyalleri ve kitaplar gibi diğer öğrenme araçlarıyla dönüşümlü olarak kullanılmalı. Ancak eğitim esnasında teknolojinin kullanımına dair eğitimcilerin dikkate alması gereken noktalar bulunuyor. Belirli bir cihazın, öğretmenlerle veya akranlarla olan etkileşimin yerini almayacağı ve cihazın eğitimden dikkati uzaklaştıracak özelliklere sahip olup olmadığı başlıca tespit edilmesi gereken konular arasında yer alıyor. Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler, insan doğasındaki ihtiyaçlardan ve alışkanlıklarından besleniyor. Bu durum pek çok bilimsel düşünce ve buluşun, insan hayatının herhangi bir evresine uyarlanabilmesini mümkün kılıyor. Bu felsefeden yola çıkarak, bilim ve teknoloji ile iç içe büyüyen çocuklara hitaben yazdığım ‘Sırma’nın Arkadaşlık Manifestosu’ adlı kitabımın, dünyayı yaşanması çok daha güzel ve barış dolu bir yere dönüştürecek yeni nesillere ulaşması ise en büyük ümidim.” açıklamasında bulundu.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Milli Eğitim Bakanı Tekin'den Kars Valiliği'ne ziyaret https://gazetebirlik.com/haber/milli-egitim-bakani-tekinden-kars-valiligine-ziyaret-5470/

Bakan Tekin, Kars ziyaretinde Kars Valisi Ziya Polat ile bir araya gelerek, ilde gerçekleştirilen eğitim çalışmalarıyla ilgili bilgiler aldı, fikir alışverişinde bulundu. Tekin, misafirperverliği için Vali Polat'a teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bartın'da SİBERAY programı kapsamında öğrencilere farkındalık eğitimleri veriliyor https://gazetebirlik.com/haber/bartinda-siberay-programi-kapsaminda-ogrencilere-farkindalik-egitimleri-veriliyor-1251/

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Siber Güvenlik Önlemleri, Siber Suç ve Siber Zorbalık” konularında gençlerin bilinçlendirilmesi için adımların devam ettiği bildirildi.

Bartın İl Emniyet Müdürlüğü personelinin İBERAY programı çerçevesinde öğrencilere farkındalık eğitimleri sunduğu belirtilen açıklamada güvenli internet kullanımı ve sosyal medya davranışları konusunda gençlerin bilinçlendirildiğine değinildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Baumit'ten geleceğin mühendisleriyle 'bir başka' buluşma https://gazetebirlik.com/haber/baumitten-gelecegin-muhendisleriyle-bir-baska-bulusma-1590/

Yarının dünyasına yönelik yüksek kaliteli yapı çözümleri geliştiren Baumit, sektörün gelişimini destekleyen prestijli etkinliklerde yer almaya devam ediyor. Son olarak inşaat sektörünün en büyük öğrenci etkinliklerinden biri olan ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mühendisliğe Hazırlık Kulübü tarafından bu yıl 19.’su gerçekleşen Civil Engineering Convention (CivilCon) etkinliğine katılan şirket, çok sayıda sektör temsilcisi ve öğrencinin yer aldığı organizasyonda geleceğin mühendisleriyle bir araya geldi. İTÜ Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen CivilCon’24 etkinliğinde ‘Bir Başkadır’ başlıklı sıra dışı bir sunum gerçekleştiren Baumit Türkiye Genel Müdürü Atalay Özdayı, şirketin sektörde fark yaratan bakış açısını ve öncülüğünü üstlendiği projeleri anlatırken aynı zamanda geleceğin mühendislerine önemli tavsiyelerde bulundu. 

 

Baumit’i sektörün öncüsü yapan temel güç işini ‘Bir Başka’ yapması

Genç mühendis adaylarına yönelik konuşmasında işini özveriyle yapmanın ve sınırlara bağlı kalmadan ufkun ötesini keşfedebilme tutkusunun ‘Bir Başka’ olduğunu vurgulayan Atalay Özdayı; “Baumit olarak işimizi bir başka yapıyor ve mantolamada yeniliğin öncüsü kimliğimizle sektörümüze yön veriyoruz. İşimize bir başka baktığımız için denenmemişi deniyor ve dünyadaki ilklere imza atıyoruz. Benzersiz ürün inovasyonlarımızla sürdürülebilir bir gelecek adına sağlıklı, enerji verimli ve güzel evler inşa etmeleri için iş ortaklarımıza güç veriyoruz. Kısacası Baumit olarak bir başka dünya için cesur adımlar atmaya devam ediyoruz ve edeceğiz” dedi. 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Özel eğitimle günlük yaşam faaliyetlerinin gelişimi hedefleniyor https://gazetebirlik.com/haber/ozel-egitimle-gunluk-yasam-faaliyetlerinin-gelisimi-hedefleniyor-8784/

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Özel Eğitim Öğretmeni Naciye Nur Berber, özel eğitim konusu hakkında bilgi verdi.

“Akranlarından belirgin düzeyde farklılık gösteren bireyler için program geliştiriliyor.”

Bireylerin gelişim özellikleri ve eğitim yeterlilikleri ile akranlarından belirgin düzeyde farklılık gösterebildiğini ifade eden Özel Eğitim Öğretmeni Naciye Nur Berber, bu bireylerin eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak üzere eğitim programları geliştirildiğini söyledi.

Özel Eğitim Öğretmeni Naciye Nur Berber, alanında eğitimler almış uzman personel ile uygun ortamda sürdürülen özel eğitimlerin; bireylerin günlük yaşam, özbakım, akademi, muhakeme ve oyun oynayabilme faaliyetlerini; yerine getirme, sürdürebilme ve geliştirme hedeflerini benimsediğini anlattı.

Aile merkezli ve iş birliğine dayalı çalışmalar şart…

Bu becerileri kazandırma ve en yüksek potansiyele çıkarmaya yardım etmek için aile merkezli ve iş birliğine dayalı çalışmalar kullanıldığını da dile getiren Naciye Nur Berber, “Hedefimiz; bireyin günlük yaşam, akademi ve sosyal faaliyetlerinde bağımsız olmaları.” dedi.

Özel eğitimin; Özel Öğrenme Güçlüğü, Otizm Spektrum Bozukluğu, Down Sendromu, Uyaran Eksikliği, Üstün Zeka, Bilişsel Yetersizlik ve Gelişim Geriliği alanlarında uygulandığını da dile getiren Özel Eğitim Öğretmeni Naciye Nur Berber, çocuğun Özel Eğitim değerlendirmesi için programlandığını, bu değerlendirme boyunca, aileden bilgi toplanarak, çeşitli standart değerlendirmelerin kullanılıp, çocuğun güçlü ve sınırlı yönlerindeki temel beceri seviyelerinin tespit edildiğini anlattı.

“Hedeflere ulaşılana kadar çalışmalar sürdürülüyor.”

Değerlendirmenin ardından eğer çocuk Özel Eğitim için uygunsa tedavi programına başlandığını söyleyen Naciye Nur Berber, “Bu tedavi programında her çocuk için bireysel bir program oluşturarak aile iş birliği ile uygulamaya devam ediliyor. Farklılıklar, ihtiyaçlar, desteklenmesi gereken alanlar ve akranlarla eşit düzeyde ilerlemeyi hedefleyen program doğrultusunda da hedeflere ulaşılana kadar çalışmalar sürdürülüyor.”

Özel Eğitim Öğretmeni Naciye Nur Berber, özel eğitim programı kapsamında, Bilişsel Gelişim, Dikkat ve Ortak Dikkat, Kaba ve İnce Motor Becerileri, El-Göz Koordinasyon Becerileri, Alıcı Dil Becerileri, İfade Edici Dil Becerileri, Somut ve Soyut Kavram Çalışmaları, Okuma ve Yazma, Matematik, Davranış Problemleri, Oyun Oynama Becerileri, Oyun Kurma Becerileri, Sıra Alma ve Sıra Bekleme Becerileri, Sosyal Alanlara Uyum Becerileri, Spontane Sohbet Yürütme ve Başlatma Becerileri ile Problem Çözme ve Akıl Yürütme Becerileri alanlarında çalışmalar yapıldığını anlattı. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tuzla Barış Manço Ortaokulu açıldı https://gazetebirlik.com/haber/tuzla-baris-manco-ortaokulu-acildi-2365/

16 derslik, kapalı spor salonu ve çeşitli sosyal alanlarla donatılmış okul, eğitime başladı. Başkan Yazıcı, yaptığı yatırımların Türkiye’nin geleceğine yön vereceğini belirterek, “Türkiye Yüzyılını bu okullardan yetişen çocuklarla inşa edeceğiz” dedi.

Tuzla Belediyesi’nin ‘Eğitim Kenti Tuzla’ hedefiyle yürüttüğü eğitim projeleri arasına, 100 milyon TL yatırımla Şifa Mimar Sinan Mahallesi’ne kazandırılan Barış Manço Ortaokulu da eklendi. Tuzla’da tekli eğitim vizyonu doğrultusunda açılan okul; 16 derslik, bir kapalı spor salonu, iki okul öncesi sınıfı, idari alanlar, dört atölye ve çok amaçlı bir salonu bünyesinde barındırıyor. Açılış törenine, Tuzla Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Çangır, okul yöneticileri, öğrenciler ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

“9 okul, 2 ana okulu, 1 bilsem’i tuzlamıza kazandırdık”

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “16 derslikli Barış Manço Ortaokulu’nun açılışını gerçekleştirdik. Burada ikili eğitim yapılıyordu, tekli eğitime geçildi. 7 yeni okul inşaatı devam ediyor. Çocuklarımızın eğitimi bizim için çok kıymetli; bu kapsamda 9 okul, 2 anasını okul yaptık. Bilim sanat merkezimizi de salı günü açıyoruz. Ama okullarımızı sadece açmakla bırakmıyor, boyasını, badanasını, bütün tadilatı, tamiratlarını da yapıp teslim ediyoruz. Eğitim materyalleri, bilişim sınıfları, laboratuvarlar, okulların dezenfeksiyonu hepsi antiseptik alana uygun olarak bütün çalışmalarımızı çocuklarımız için yapıyoruz. 50 bin öğrencimize kırtasiye yardımında da bulunuyoruz. Özellikle ihtiyaç sahibi belli bir sayıdaki çocuklarımızı okullarımızda tespit ederek her okulda 20-30 öğrencimize de öğle arasında yemek veriyoruz” şeklinde konuştu.

“Yaptığımız okul yatırımları 1500 kreş yatırımına denk”

Başkan Yazıcı, şu ana kadar yapmış oldukları okul yatırımlarının 1500 kreş yatırımına denk olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda 9 okul, 2 ana sınıfı ve açtığımız BİLSEM metrekare olarak hesaplanacak olursa, kreşler yapıp övünenler, onları da yapamayanlar; kreşlerin metrekaresini ölçerlerse, 1500 kreş yapmış kadar büyük okullar yaptığımızı görürler. Sadece kreş yapmaya kalksak 1500 tane kreşi şu ana kadar yapmış olurduk” dedi.

“Türkiye yüzyılı’nı bu okullardan yetişen çocuklar kuracak”

Tuzla’ya başka yeni okullar kazandıracaklarının müjdesini de veren Başkan Yazıcı, “Eğitimin kıymetli olduğuna inanıyoruz. Geleceğimizi, ülkemizin birliğini, bütünlüğünü, beraberliğini, bağımsızlığını ve al bayrağı göklerde dalgalandıracak olan çocuklarımız, bu okullardan yetişecek ve Türkiye Yüzyılını bu çocuklarla beraber inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
YÖK'ten öğretim elemanları için ücret kararı https://gazetebirlik.com/haber/yokten-ogretim-elemanlari-icin-ucret-karari-7071/

YÖK'ten yapılan açıklamaya göre, vakıf üniversitelerine gönderilen yazıyla, öğretim elemanlarına devlet üniversitelerinde ödenen emsal net ücret tutarından daha az ücret ödeyemeyeceklerine ilişkin kesinleşmiş mahkeme kararının uygulanması gerektiği bildirildi.

Açıklamada, vakıf üniversitelerinin öğretim elemanlarına ödeyecekleri ücrete ilişkin, "devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen emsal ücretin net veya brüt miktarından birisini esas alabileceklerine" yönelik kararın iptal edildiği hatırlatıldı.

Böylece, vakıf yükseköğretim kurumları, öğretim elemanlarına devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen emsal net ücret tutarından daha az ücret ödeyemeyecek.

Buna göre vakıf yükseköğretim kurumları, öğretim elemanlarına bundan sonra brüt değil net miktar üzerinden ödeme yapacak.

Bu karara rağmen öğretim elamanlarına düşük ücret verilmesi durumunda vakıf yükseköğretim kurumları hem adli bakımdan hem Yükseköğretim Kurulu nezdinde müeyyidelere maruz kalacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Öğrencilerin başarıları Tuzla Belediyesi'nde taçlandı https://gazetebirlik.com/haber/ogrencilerin-basarilari-tuzla-belediyesinde-taclandi-7341/

Tuzla’da düzenlenen 8. Hadis-i Şerif Ezberleme ve Çizgilerle Hadis Yarışmaları'nın ödül töreni, Tuzla Belediyesi Nikah Sarayı ve Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Törene Tuzla Kaymakamı, Belediye Başkanı, İlçe Milli Eğitim Müdürü ve çok sayıda öğrenci katıldı. 62 okuldan öğrencilerin katıldığı Hadis-i Şerif Ezberleme Yarışması'na ek olarak, Türkiye genelinde Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin düzenlediği Çizgilerle Hadis Yarışması'nda 250 öğrenci eserleriyle yer aldı.

Hadis-i Şerif Ezberleme ve Çizgilerle Hadis Yarışmaları'nda başarı gösteren öğrenciler, Tuzla ilçe yönetimi tarafından mükafatlandırıldı. Hadis ezberleme dalında birinciye 12 bin, ikinciye 10 bin, üçüncüye ise 8 bin TL ödül verilirken, çizim yarışmasında ilk üç sırayı alanlara da sırasıyla 15 bin, 12 bin ve 10 bin TL ödül sunuldu. Dr. Şadi Yazıcı, tüm katılımcı öğrencileri kutlayarak başarılar diledi.

Çizgilerle Hadis Yarışması’nda “Müminler bir vücudun azaları gibidir” hadisini temsil eden eseriyle ikinciliği elde eden Kübranur Yıldırım, eserinde Doğu Türkistan ve Filistin’deki durumları yansıttığını belirtti. Ayrıca, 200 hadis ezberleyerek Hadis-i Şerif Ezberleme Yarışması’nda birincilik kazanan Yağmur Altun, yarışmaya kazanma umuduyla katıldığını ve mutluluğunu ifade etti.

İlkokullar Arası Hadis-i Şerif Ezberleme Yarışması'nın sonuçları şu şekilde:

1.Eflin Ayla Boylu- Peyami Safa İlkokulu

2.Zeynep Nur Ayyıldız- Farabi İlkokulu

3.Zeynep Ebrar Samsa- Osmangazi İlkokulu

Ortaokullar Arası Hadis-i Şerif Ezberleme Yarışması sonuçları şu şekilde:

4.Gülçiçek Albayrak- Yunus Emre Ortaokulu

5.Sena Yavuz- Evliya Çelebi Ortaokulu

6.Belinay Ecrin Elan- Tezer Taşkıran Ortaokulu

Liseler Arası Hadis-i Şerif Ezberleme Yarışması'nın sonuçları ise şöyle:

7.Yağmur Altun- Tuzla Orhanlı Çok Programlı Anadolu Lisesi

8.Tülay Yağmur Koca- Tuğrulbey Anadolu Lisesi

9.Emre Ozan- Mehmet Tekinalp Anadolu Lisesi

İmam Hatip Ortaokulları Arası Hadis-i Şerif Ezberleme Yarışması sonuçları da şu şekilde:

1.Zeliha Yanar- Fatih Sultan Mehmet İmam Hatip Ortaokulu

2.Ahmet Tskie- TOKİ Oruç Reis İmam Hatip Ortaokulu

3.Medine Karaman- Halil Türkkan İmam Hatip Ortaokulu

İmam Hatip Liseleri Arası Hadis-i Şerif Ezberleme Yarışması'nın sonuçları bu şekilde:

1.Abdullah Hucumeyir- Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi

2.Yusuf Kadir Bel- Mahir İz Anadolu İmam Hatip Lisesi

3.Sahra Demirci- Halil Türkkan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

Tuzla Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin Türkiye çapında organize ettiği Çizgilerle Hadis-i Şerif temalı karikatür yarışmasında başarı gösteren öğrencilere ödüller verildi. Yarışmada öne çıkan ve sergilemeye değer görülen çalışmalar, fuaye alanında ziyaretçilere sunuldu. Birinci, Amasya Güzel Sanatlar Lisesi'nden Şeyma Gül Budak olurken, ikinci olarak, Isparta Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden Kübranur Yıldırım, üçünsü ise Akçaabat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden Nergis Jafari oldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Tekin, Gaziantep'te STK temsilcileri ile buluştu https://gazetebirlik.com/haber/bakan-tekin-gaziantepte-stk-temsilcileri-ile-bulustu-1642/

Bakan tekin, Gaziantep’te sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.

Tekin, şehir için önemli olduğuna inandığı bu buluşmaya katılan sivil toplum kuruluşu temsilcilerine teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Tekin'den Gönüllü Hizmet Vakfı İnal Aydınoğlu İlkokulu'na ziyaret https://gazetebirlik.com/haber/bakan-tekinden-gonullu-hizmet-vakfi-inal-aydinoglu-ilkokuluna-ziyaret-3657/

Bakan Tekin, Gaziantep şehrinin Şehitkamil ilçesindeki Gönüllü Hizmet Vakfı İnal Aydınoğlu İlkokulu'nu ziyaret etti.

Ziyarette birçok farklı okuldan gelen ve geleneksel çocuk oyunları eğitimini başarıyla tamamlayan öğretmenlere sertifikalarını verdiklerini belirten Tekin, ''Bakanlık olarak geleneksel çocuk oyunlarının eğitim sürecine olan olumlu katkısını önemsiyoruz.'' dedi.

Akabinde öğrencilerle sohbet ederek, oyunlar oynayan Tekin, öğretmenlerle bir araya geldi. Tekin, ''Eğitimle hep birlikte daha iyiye, daha güzele.'' ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekin, Gaziantep Kuzeyşehir Alev Alatlı Eğitim ve Sanat Merkezi açılışına katıldı https://gazetebirlik.com/haber/tekin-gaziantep-kuzeysehir-alev-alatli-egitim-ve-sanat-merkezi-acilisina-katildi-2313/
Bakan Tekin açıklamasında, "Bugün “Siz istihkâmlarınızı güçlendirin..." diyen Alev Alatlı ablamızın vasiyetini yerine getiriyoruz. Kuzeyşehir Alev Alatlı Eğitim ve Sanat Merkezi’nin açılışını Valimiz Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız Fatma Şahin, AK Parti Grup Başkanvekilimiz Abdulhamit Gül, Milletvekilimiz Derya Bak Bak ve İl Başkanvekilimiz Murat Şerbetçi ile birlikte gerçekleştirdik." dedi.
 
Kültür ve sanat merkezini hizmete sunmaktan mutluluk duyduklarını belirten Bakan Tekin, şunları söyledi:
 
"Bu ülkenin yetiştirdiği en önemli âlim ve mütefekkirlerden biri olan; düşünce ve eserleriyle geleceğimize ışık tutan Alev Alatlı ablamızın adını yaşatacak kültür ve sanat merkezimizi milletimizin hizmetine sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu vesileyle yakın zamanda ebediyeti irtihal eden merhum Alev Alatlı’ya Allah'tan rahmet, bu güzel eseri Gaziantep'e kazandıran Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız Fatma Şahin'e teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun."
]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Büyük ilgi gören "Cumhuriyete Doğru" Türkiye turnesinde! https://gazetebirlik.com/haber/buyuk-ilgi-goren-cumhuriyete-dogru-turkiye-turnesinde-362/

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen, Millî Mücadele ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundaki kahramanlık hikâyesini anlatan “Cumhuriyete Doğru”, Vakıfbank sponsorluğunda 110 kişilik dev bir sanatçı kadrosuyla sahneleniyor. Cumhuriyete Doğru; 12 Mart'ta Antalya, 13 Mart'ta Denizli, 14 Mart'ta İzmir’de sahnelendi. 17 Mart'ta Mersin, 18 Mart'ta Afyon ve son olarak 19 Mart'ta Konya’da seyirci ile buluşmaya devam edecek.

 

25 Kasım Cumartesi günü, Millî Eğitim Bakanı Sayın Yusuf TEKİN’in katılımlarıyla Ankara MEB Şura Sahnesi’nde perdelerini açan oyun, Millî Mücadele’nin sembolü olarak belirlenen güzergâhtaki ilk Türkiye turnesini 28 Kasım – 26 Aralık tarihleri arasında sırasıyla Samsun, Ordu, Trabzon, Erzurum, Sivas, Tokat, İzmir, İstanbul ve Ankara’da gerçekleştirdi. İzleyiciler tarafından büyük ilgi toplayan tiyatro oyunu Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Vakıfbank ana sponsorluğunda tekrar Türkiye turnesine başladı. Oyun, ikinci turnesinde sırasıyla; Sakarya, Bursa, Çanakkale, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Kayseri, Erzurum’da sergilendi. 

 

Millî Mücadele kahramanları ve birlik ruhunun sahnelendiği tiyatro oyununun ilk turnesindeki tüm illerde, izleyenler gözyaşlarını tutamadı. Oyunda Hamdullah Suphi Bey’in Büyük Millet Meclisi’nde İstiklâl Marşı’nın kabulünü yeniden canlandırdığı sahnede, tüm salonlarda İstiklâl Marşı’nın on kıtası tüm izleyenler tarafından ayakta okundu. Başka bir sahnede, öğretmenin öğrencisine savaşları anlattığı diyalogda dile getirdiği “savaşta en çok çocuklar zarar görür, tıpkı bugün Gazze’deki masum çocukların içinde olduğu durum gibi” ifadesi de izleyicilerden büyük alkış topladı.

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Türk Milleti’ni arkalarına alıp Millî Mücadele’yi başlatarak, sonucunda Türkiye Cumhuriyeti’ni nasıl kurduklarını gözler önüne seren bu özel tiyatro eseri Bora Severcan tarafından yazılıp yönetildi. Koreografide Özgür Adam İnanç ve Serhat Güdül’ün imzaları bulunan tiyatro oyununun orijinal müzikleri ise Selim Atakan tarafından bestelendi. Oyunun orijinal müziklerinde; Mehmet Akif Ersoy’un Birlik şiiri ve sözleri İbrahim Sarıtaş’a ait olan Cumhuriyet Marşı yer alırken, özgün besteler ise yine Selim Atakan tarafından bu proje için özel olarak hazırlandı. 

 

Oyunun proje yapımcılığını Volkan Severcan üstlenirken, proje danışmanlığını ise Doç. Dr. İbrahim Sarıtaş yaptı. Oyunun yazımı aşamasında tarihsel gerçekliklerin doğru yansıtılması için Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan 15 kişilik bir arşiv araştırması ekibi çalıştı.

 

Cumhuriyete Doğru’nun 110 kişilik dev sanatçı kadrosunda başrolleri Serdar Yeğin, Gülen Karaman, Erhan Yazıcıoğlu, Ahmet Yenilmez, Zuhal Yalçın, Levent Özdilek, Şebnem Özinal, Ziya Kürküt, Sefa Zengin, Yiğit Yapıcı ve Volkan Severcan paylaşıyor. 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
fiyuu'lu Kuryeler Artık Akademili! https://gazetebirlik.com/haber/fiyuulu-kuryeler-artik-akademili--3128/

fiyuu Kurye Akademisi’nde eğitim alan kurye adayları teorik derslerde; esnaf kuryeliği, ekipman güvenliği, trafik kuralları, trafikte diğer araçların güvenliği, paket taşıma, planlama, kişisel güvenlik gibi konularda eğitim görüyorlar. Uygulamalı derslerde ise uzman eğitmenler eşliğinde güvenli sürüş pratiği yapıyorlar.

Akademi’de sektörel bilgileri içeren bu eğitimler, kuryelerin yasal düzenlemelere uygun ve güvenli bir şekilde görev yapmalarına yardımcı olurken, taşımacılık sektöründe ihtiyaç duydukları temel beceri ve bilgileri de içeriyor. Kurye Akademisi, kuryelerin sektördeki güncel bilgileri edinmesine, operasyonel verimliliğin artmasına, iş başvurularında veya mevcut işlerinde rekabet avantajı elde etmelerine imkan tanıyor.

 

MAVİ SERTİFİKA İLE

YURT DIŞINDA İŞ İMKANI

Ocak ve Şubat ayında yapılan eğitimlerle 100 fiyuu’lu kurye, yurt dışında çalışma imkanı sağlayan Mavi Sertifika’larını almaya hak kazandılar.

Ülkemizde olduğu gibi dünyada da hızlı bir ivme kazanan kurye sektörü her geçen gün en çok tercih edilen iş kollarının başında geliyor. İlgili ülkelerde, uluslararası düzenleyici kuruluşların belirlediği standartlara uygun olan  Mavi Sertifika’ya sahip olmak bu noktada ayrı bir önem taşıyor. Yurt dışında çalışmak isteyen kurye adaylarının sahip olması gereken Mavi Sertifika, Akademi eğitimleri sonrasında başarı gösterenlere veriliyor. Mavi Sertifika uluslararası düzeyde geçerli olduğu için bu belgeye sahip olan kuryeler yurt dışında kolaylıkla iş bulabiliyorlar.

Mavi Sertifika Nedir?  Yurt dışında kurye sektöründe çalışmak isteyen adayların ihtiyaç duyacakları Mavi Sertifika, kuryelerin taşımacılık sektöründe mesleki yetkinliğe sahip olduklarını ve gerekli eğitimleri aldıklarını gösteren uluslararası bir belgedir. Kuryelerin güvenli sürüş pratiği, paket taşıma kuralları ve yasal düzenlemelere uyum konularında eğitildiğini gösteren bu belge, hem kuryelerin hem de müşterilerin güvenliği için önemli. Kurye Akademisi’ni biterek Mavi Sertifika sahibi olmaya hak kazanan kuryeler, onaylı sertifikalarını e-devlet üzerinden görüntüleyebiliyorlar. Ülkemizde de hizmet sektöründe taşımacılık ile ilgili konularda Mavi Sertifika’nın zorunlu olma konusu gündemdedir.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Atatürk'ün Kara Harp Okulu'na girişinin 125'inci yıl dönümü kutlandı https://gazetebirlik.com/haber/ataturkun-kara-harp-okuluna-girisinin-125inci-yil-donumu-kutlandi-833/

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler törene berberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, Bakan Yardımcısı Bilal Durdalı ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İrfan Özsert ile katıldı.

 Geleneksel yoklamanın da yaptırıldığı törende sıra Atatürk'ün öğrencilik dönemindeki numarası 1283'e geldiğinde tüm Harbiyeliler geleneklere uygun olarak ayağa kalkarak "İçimizde" dedi. Sonrasında Harbiyeliler, "Atatürk'ün ilke ve inkılapları ışığında mensubu olmaktan gurur duyduğumuz yüce Türk milleti için canımızı feda etmeye daima hazırız." ifadesini kullandı.

Törenin ardından Bakan Yaşar Güler ve beraberindeki TSK Komuta Kademesi, Harbiyelilerle iftar yaptı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
LGS merkezi sınavına öğrenciler kendi okullarında girmeyecek https://gazetebirlik.com/haber/lgs-merkezi-sinavina-ogrenciler-kendi-okullarinda-girmeyecek-3450/

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, 2 Haziran 2024'te yapılacak merkezi sınav uygulamalarına yönelik AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

2023-2024 eğitim öğretim yılında resmi, özel ve imam hatip ortaokullarının 8'inci sınıfında öğrenim gören öğrencilerin LGS kapsamında ortaöğretim kurumlarına yerleştirildiğini hatırlatan Bülbül, "LGS, öğrenci yerleştirme işlemlerini kapsayan sistemin genel adı. Yerleştirme işlemleri ise merkezi sınav, yerel yerleştirme ve yetenek sınavı olarak 3 farklı sistemle gerçekleşiyor." diye konuştu.

Bülbül, sınavsız öğrenci alan okulları tercih edecek öğrencilerin LGS merkezi sınavına girmelerinin zorunlu olmadığını vurguladı.

LGS kapsamındaki merkezi sınava yönelik kılavuzun yayımlandığını hatırlatan Bülbül, kılavuzda önemli detayların bulunduğunu ve Bakanlık tarafından ücretsiz olarak 2 Haziran 2024'te uygulanacak merkezi sınavın başvurularının 18-29 Mart'ta e-Okul üzerinden isteğe bağlı olarak alınacağını hatırlattı.

Bülbül, bu uygulamaya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu yıla kadar LGS kapsamında öğrenci başvuruları res'en yani otomatik olarak yapılıyordu. Ancak liselere geçişte okulların yaklaşık yüzde 85'i adrese dayalı yerel yerleştirmeyle yapılıyor. Bu kapsamda, LGS her öğrencinin mutlaka girmesi gereken bir sınav değil. Merkezi sınavla öğrenci alan okullara girmek isteyen öğrencilerimiz, merkezi sınav başvurularını elektronik ortam (https://eokul.meb.gov.tr/) üzerinden yapacak. Başvuru için öğrencilerden herhangi bir ücret talep edilmeyecek. Merkezi sınav başvurusunda bulunacak öğrenciler, başvuru yapmadan önce elektronik ortamdaki bilgilerinin güncel olup olmadığını kayıtlı oldukları okul müdürlüklerinden kontrol ettirecekler. Öğrenci bilgilerinin güncelliğinden okul müdürlüğü sorumlu olacak."

Sınav, belirlenen merkezlerde yapılacak

Bülbül, LGS'ye başvuru yapacak öğrencilerin Kovid-19 salgınından önce kendi okullarında değil belirli merkezlerde sınava girdiklerinin anımsatılması üzerine şu açıklamayı yaptı:

"Pandemi öncesinde öğrenciler, sınava belirlenen okullarda giriyorlardı. Pandemi sonrası normale dönüş kapsamında bu yıl öğrenciler sınav merkezi olarak belirlediğimiz okullarda sınava girecekler. Her ilçe bir sınav merkezi olacak şekilde planlama yaptık. Dolayısıyla sınav, il ve ilçelerimizdeki belirlenen okullarda yapılacak."

Öğrencinin sınav giriş yeri, salonu, sıra numarası, alacağı sınav tedbir hizmeti gibi bilgileri, 24 Mayıs'ta e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi'nden ilan edeceklerini dile getiren Bülbül, şöyle devam etti:

"Öğrencilerimizin fotoğraflı sınav giriş belgesi bu tarihten itibaren elektronik ortamda okul müdürlüklerince alınacak, mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrenciye teslim edilecek. Sınav giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgileri yer alacak. Öğrenci, sınav giriş belgesinde yer alan sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava girecek. Nakil, zorunlu ikamet değişikliği, mevsimlik işçi, yurt dışından gelmiş olanlar, tayin nedeniyle yer değişikliği gibi mücbir sebepten başka illerde bulunan öğrencilerin velileri, öğrencinin durumunu anlatan dilekçe ve belgelerle sınava girmek istedikleri il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine 28 Mayıs'a kadar başvuru yapacaklar."

Kemal Bülbül, öğrencilerin sınava gelirken yanlarında fotoğraflı onaylı sınav giriş belgesi ve geçerli kimlik belgesini bulunduracaklarını söyledi.

Soruların ana kaynağı ders kitapları olacak

Genel Müdür Bülbül, sınav sorularıyla ilgili olarak LGS merkezi sınavında öğrencinin öğrenme çıktıları belirlenirken eğitim öğretim faaliyetlerinin ana kaynağı olan ders kitaplarının kullanıldığını vurguladı.

Ders kitaplarının, öğrencinin gerçek hayatla bağ kurmasını sağlarken içerikte yer alan etkinlik ve örneklerle öğrencilerin konuları derinlemesine anlamalarını ve üst düzey düşünme becerilerini geliştirmelerini desteklediğine işaret eden Bülbül, öğrencilerin, ders kitaplarındaki kazanımların edinilmesini sağlayacak etkinlikleri ve yayımladıkları örnek soruları anlayarak yapmaları önerisinde bulundu.

Bülbül, "Merkezi sınavda her alan için 8'inci sınıf öğretim programlarında belirlenen kazanımlar esas alınarak farklı bilişsel düzeylerdeki becerileri ölçecek nitelikte sorular yer alacak. Belirli aralıklarla yayımladığımız örnek sorular aslında sınav sorularına yönelik ipuçları barındırıyor." değerlendirmesini yaptı.

"Aynı içerikle sınavı yapacağız"

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, yurt içi ve dışı sınav merkezlerinde düzenleyecekleri sınavın içeriğinde bir değişiklik olup olmadığına yönelik soruya, "Sınavda içerik, sınav süreleri ve soruların dağılımında değişiklik yok, aynı içerikle sınavı yapacağız. Geçen yıl deprem nedeniyle sadece birinci dönem konularından soru soruldu. Bu yıl 8'inci sınıf sınav tarihine göre işlenen tüm konular sınav kapsamında olacak." yanıtını verdi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KASKİ, öğrencilere "Su Tasarrufu" eğitimi verdi https://gazetebirlik.com/haber/kaski-ogrencilere-su-tasarrufu-egitimi-verdi-9410/

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü, gelecek nesillerin su tasarrufu alışkanlığı kazanmalarını sağlamak için öğrencilere yönelik eğitici faaliyetlerini sürdürüyor.

Su tasarrufunda eğitime ve çocukların evdeki etkisini göz önünde bulunduran KASKİ, kent genelindeki okulları ziyaret ederek, öğrencilere su tasarrufunu anlatıyor.

Gelecek nesillere daha yaşanabilir yarınlar bırakmak için su tasarrufu farkındalığı oluşturmak amacıyla Ahmet Kirazgiller İlkokulu’nda öğrencilere, ‘Su Tasarrufu ve Suyun Serüveni’ anlatıldı.

Düzenlenen etkinlikte suyun canlı hayatındaki etkisi, bilinçli su tüketimi, su kaynaklarının korunması, suyun evlere ulaşma serüveni, su tasarrufu, küresel ısınma ile ortaya çıkan iklim değişikliği gibi konularda eğitim verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkçe ve Dil Eğitiminde İyi Uygulamalar Konferansı'nın başvuru süresi uzatıldı https://gazetebirlik.com/haber/turkce-ve-dil-egitiminde-iyi-uygulamalar-konferansinin-basvuru-suresi-uzatildi-4213/

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, "Türkçe ve Dil Eğitiminde İyi Uygulamalar Konferansı" 22-24 Mayıs'ta Ankara'daki ilk muallim mektebi olan Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonu'nda gerçekleştirilecek.

Yurt içinde ve yurt dışında çalışmalar yapan kurum ve kuruluşlar, akademisyenler ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgili birimleri ile öğretmenlerin yer alacağı konferansın 19 Şubat’ta başlayan başvuruları, yoğun talep nedeniyle 18 Mart’a kadar uzatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
LGS kapsamındaki merkezi sınava ilişkin sıkça sorulan sorular yanıtlandı https://gazetebirlik.com/haber/lgs-kapsamindaki-merkezi-sinava-iliskin-sikca-sorulan-sorular-yanitlandi-9292/

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yıl 2 Haziran’da gerçekleştirilecek LGS kapsamındaki merkezi sınavın başvuru ve uygulama kılavuzunun yayımlanmasının ardından, sınava ilişkin sıkça sorulan sorular da yanıtlandı.

LGS kapsamındaki merkezi sınava ilişkin, sınava girecek adaylarca merak edilen soruların yanıt bulduğu "2024 Yılı Merkezi Sınav Sıkça Sorulan Sorular" dokümanında, sınavla ilgili 38 sorunun yanıtı detaylı bir şekilde verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Bireysel Gelişim Programı'na Anlamlı Ödül https://gazetebirlik.com/haber/bireysel-gelisim-programina-anlamli-odul--875/

Akfen Holding’in kurucusu olduğu Türkiye İnsan Kaynakları, Eğitim ve Sağlık Vakfı’nın (TİKAV) 25. kuruluş yılında anlamlı bir ödülün sahibi oldu.

TİKAV’ın, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde öğrenim gören, toplumsal ve ekonomik nedenlerle eğitim, kültür ve kişisel gelişim olanaklarına ulaşmada zorluk çeken üniversite öğrencilerine fırsat eşitliği sağlayabilmek amacıyla uyguladığı Bireysel Gelişim Programı (BGP),  bu yıl teması “Daha İyi Bir Dünya” olarak belirlenen Kadın Dostu Markalar Farkındalık Ödülü 2024 töreninde “Eğitimde Fırsat Eşitliği” kategorisinde ödül aldı. 

Bireysel Gelişim Programı, öğrencileri çeşitli yaşam becerileri ile donatarak, onları üniversite sonrası çalışma hayatına ve sosyal yaşama hazırlamayı amaçlıyor. Eğitim kaynaklarına ulaşmada fırsat eşitliği yaratma hedefini benimseyen TİKAV, 1999 yılından bugüne kadar 354 gence ulaşan Bireysel Gelişim Programı’nda öğrencilere diksiyon, protokol ve nezaket kuralları, öz bakım ve diş sağlığı, yaratıcı drama, duygusal zekâ gibi konularda eğitim sağlıyor. Böylelikle bu program ile öğrenciler, okul sonrasında kendilerini bekleyen iş yaşamına hazır hâle geliyorlar.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Öğretmeniz" dergisinin ikinci sayısı yayımlandı https://gazetebirlik.com/haber/ogretmeniz-dergisinin-ikinci-sayisi-yayimlandi-8316/

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, içinde sanatsal ve kültürel çok sayıda çalışmanın yer aldığı "Öğretmeniz" dergisinin ikinci sayısı yayımlandı.

Öğretmeniz dergisi ile Türkiye genelinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul ve kurumlarda görev yapan öğretmenlerin kültürel birikimlerini ön plana çıkarmak, öğretmenlik mesleğinin toplumdaki değerini yüceltmek, saygınlığını artırmak, öğretmenlere yaptıkları her çalışmanın kıymetli olduğunu, bu çalışmaların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da desteklendiğini hissettirmek, göreve yeni başlayan öğretmenlere mesleğin yüceliğini göstermek amaçlanıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mektebim Koleji, Erken Çocuklukta Psikolojik Sağlamlık Zirvesi'ni Adana'da gerçekleştirdi https://gazetebirlik.com/haber/mektebim-koleji-erken-cocuklukta-psikolojik-saglamlik-zirvesini-adanada-gerceklestirdi-4005/

Mektebim Koleji Bilim Kurulu üyesi 5 akademisyen, zirveye katılım sağlayan bine yakın öğretmene uzmanlık alanlarına göre sunumlar gerçekleştirdi. Mektebim Koleji Kurucusu ve Eğitim Girişimcisi Ümit Kalko, “Çocuklarımızın, küçüklükten itibaren psikolojilerini sağlam tutabilmenin temel yollarından birisi de öğretmenlerimizin bu konuda onların yanlarında ve donanımlı olmalarıdır. Bu ve buna benzer yapacağımız diğer sempozyumlarda da bunu amaçlıyoruz” dedi.

Mektebim Koleji’nin, sürdürülebilir eğitim için gerçekleştirdiği atılım ile kurulan ve alanında uzman 11 akademisyenden oluşan ‘Bilim Kurulu’, erken çocuklukta psikolojik sağlamlık konusuna odaklanarak bir sempozyum programı planladı. Çocukların gelişiminde büyük önem taşıyan psikolojik sağlamlığın sağlanması için, karşılaştıkları zorluklarla başa çıkma becerisi kazandıracak öğretmen ve eğitimcilere ‘Erken Çocuklukta Psikolojik Sağlamlık Zirvesi’ gerçekleştirildi. Adana’da bir alışveriş merkezinde düzenlenen zirveye, Mektebim Koleji Kurucusu ve Eğitim Girişimcisi Ümit Kalko, Mektebim Koleji Bilim Kurulu üyeleri, Mektebim Koleji Adana Kampüsü yöneticileri, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Murat Sert, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Fatih Ataşlı ve çok sayıda öğretmen katıldı.

‘BİNE YAKIN ÖĞRETMEN KATILIYOR’

Zirveyle ilgili bilgiler veren Kalko, “Adana’da düzenlediğimiz zirvemize, 5 bilim kurulu üyemiz, akademisyenler ve bilim insanları katılıyor. Adana ve çevre illerde bu alana ilgi duyan yaklaşık bin öğretmenimizin katıldığı bir organizasyonda, çocukların küçük yaşlarda psikolojik sağlamlıklarını, öz güvenlerini artırmak ve sorumluluk duygularını aşılamayı hedefliyoruz. Çocuklarımızın, küçüklükten itibaren psikolojilerini sağlam tutabilmenin temel yollarından birisi de öğretmenlerimizin bu konuda onların yanlarında ve donanımlı olmalarıdır. Bu ve buna benzer yapacağımız diğer sempozyumlarda da bunu amaçlıyoruz” diye konuştu.

‘ÖNCÜLÜK ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Mektebim olarak bu tip organizasyonlara öncülük etmeye devam edeceklerini belirten Kalko, “Mektebim olarak sadece kendi okullarımızdaki öğretmenlerin değil, vatanımıza ve milletimize olan sorumluluğumuz gereği ülke genelindeki tüm öğretmenlerimizin katılabileceği, alanında uzman birçok akademisyeni onlarla buluşturacağımız sempozyumlara ön ayak olmak, bunları organize etmek en büyük hedefimiz. Şu anda Adana’da başlattığımız bu sempozyumun diğer şehirlerde de çoğalarak büyümesini arzuluyorum” dedi.

5 BİLİM KURULU ÜYESİ SUNUM GERÇEKLEŞTİRDİ

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan zirvenin açılış konuşmasını yapan Kalko, zirveye katılan öğretmenlere teşekkür ederek, “Bugün, konfor alanından çıkarak burada, bu eğitime katıldığınız için çok teşekkür ediyorum. Öğretmenlere fırsat verilirse, kendilerini geliştirme noktasında çok büyük bir isteğinin ve şevkinin olacağını gösterdiniz” dedi. Kalko’nun konuşmasının ardından sahneye çıkan Mektebim Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Uğur Batı ‘Erken Çocuklukta Beyin Gelişimi’ başlıklı sunum gerçekleştirdi. Gün boyu süren zirvede Doç. Dr. Esef Hakan Toytok ‘Farklı Bak, Farklı Düşün, Fark Yarat’, Prof. Dr. Belma Tuğrul ‘B0BİÇÖ-Burada Olman Benim İçin Önemli’, Mehmet Ali Deniz ‘Süper Gen, Süper Beyin, Süper Beden’ ve Doç. Dr. Yavuz Samur ise ‘Dijital Çağda Çocukluk’ adlı sunum gerçekleştirdi.

PLAKETLERİ TAKDİM EDİLDİ

Sunumların ardından sahneye davet edilen bilim kurulu üyeleri, günün anısına düzenlenen plaketleri Eğitim Direktörü Ferhat Argın’dan aldı. Toplu fotoğraf çekiminin ardından Erken Çocuklukta Psikolojik Sağlamlık Zirvesi sona erdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Resmi Gazete başlıkları https://gazetebirlik.com/haber/resmi-gazete-basliklari-4562/
YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ
YÖNETMELİK
KARAR
İLÂN BÖLÜMÜ
]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
LGS başvuruları, elektronik ortamda isteğe bağlı yapılacak https://gazetebirlik.com/haber/lgs-basvurulari-elektronik-ortamda-istege-bagli-yapilacak-4771/

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göe, 2023-2024 eğitim öğretim yılı sonunda Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu www.meb.gov.tr internet adresinden açıklandı.

Kılavuz'da; resmi ve özel ortaokullar ile imam hatip ortaokullarının 8'inci sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına öğrenci seçmek amacıyla yapılacak Merkezi Sınav’la ilgili usul ve esaslara yer verildi.

LGS kapsamında 2 Haziran 2024'te uygulanacak Merkezi Sınav’ın başvuruları, 18-29 Mart 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Sınava katılım isteğe bağlı olup katılmak isteyen öğrenciler başvurularını elektronik ortam üzerinden yapabilecek.

Okul müdürlükleri başvuru işlemleri ile ilgili öğrencilere rehberlik edecek ve sınav başvuruları 1 Nisan 2024 tarihine kadar okul müdürlükleri tarafından onaylanacak.

Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrenciler ise başvurularını yayımlanan Kılavuz'da bulunan formu doldurarak yapacak.

Öğrenciler, başvurularının yapılıp yapılmadığını elektronik ortamdan takip edebilecekler.

Sınavın kapsamı

Her alan için 8’inci sınıf öğretim programlarında belirlenen kazanımlar esas alınarak öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer alacak.

Giriş belgeleri 24 Mayıs'tan itibaren açıklanacak

Kılavuz'a göre fotoğraflı sınav giriş belgesi, 24 Mayıs 2024’ten itibaren elektronik ortamdan okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühürlenecek ve onaylandıktan sonra öğrencilere teslim edilecek.

Öğrenciler sınava gelirken fotoğraflı onaylı giriş belgeleri ile geçerli kimlik belgelerini yanlarında bulunduracaklar.

Birinci oturum 09.30'da, ikinci oturum ise 11.30'da başlayacak

Birinci oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve yanıtlamaları için 75 dakika süre verilecek. İkinci oturumda ise öğrencilere Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve yanıtlamaları için 80 dakika süre verilecek. Sözel ve sayısal bölümlerdeki her bir alt test için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek. Her bir öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak hesaplanacak.

Sınav sonuçları, 28 Haziran 2024'te www.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecek. Öğrencilere sınav sonuç belgeleri posta yoluyla gönderilmeyecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ankara Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin eserleri, ARTANKARA Fuarı'nda sergilendi https://gazetebirlik.com/haber/ankara-guzel-sanatlar-lisesi-ogrencilerinin-eserleri-artankara-fuarinda-sergilendi-4909/

Ankara Güzel Sanatlar Lisesi Görsel Sanatlar ve Müzik Alanı öğrencileri, “ARTANKARA Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı”nda 45 eserle sanatseverlerle buluştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Özel okulların ücretsiz kontenjanları için merkezî yerleştirme yapılacak https://gazetebirlik.com/haber/ozel-okullarin-ucretsiz-kontenjanlari-icin-merkezi-yerlestirme-yapilacak-9511/

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, bu kapsamdaki binlerce ücretsiz kontenjan için takvim ilan edilecek ve başvurular, yaz döneminde dijital sistem üzerinden alınacak.

Resmî Gazete'de 16 Şubat'ta yayımlanan "Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile özel okul ve kurumlarla ilgili pek çok yeni düzenleme yürürlüğe girdi.
 
Bu hükümler arasında özel okulların ücretsiz okutması gereken öğrencilerin yerleştirme işlemlerinin merkezi yapılmasına ilişkin yeni düzenleme bulunuyor. Hangi öğrencilerin ücretsiz okutulacağı ise Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda yer alıyor.
 
Kanun'un 13. maddesinde, özel okullardaki tüm öğrencilerin yüzde 3'ü oranında ücretsiz okutulması gereken öğrenciler, şehit ve gazi çocukları ile haklarında korunma, bakım veya barınma kararı verilen çocuklar olarak sıralanıyor.
 
Söz konusu yönetmelik değişikliğiyle özel okulların ücretsiz kontenjanlardan yararlanabilecek kanun kapsamına giren öğrencilerin, özel okul kayıtlarını kolaylaştırılması amaçlanıyor.
 
Bu kapsamda artık bu öğrenciler, özel okula devam etmek istediklerinde tercihlerine göre merkezî olarak yerleştirilecekler.
 
Yerleştirme işlemi, tercihlere göre yapılacak. Yerleştirmede öncelik sırasının nasıl belirleneceği, yönetmelik ekinde yer alan "Özel Öğretim Kurumlarında Ücretsiz Okuyacak Öğrenci Başvuruları Değerlendirme Formu" ile belirlendi.
 
Buna göre, özel okullarda ücretsiz okutulacak bu öğrenciler için "ailenin geliri", "okuyan kardeş", "engellilik" gibi hususlar ile "spor ve bilim" alanlarında yapılan yarışmalarda elde edilen dereceler" gibi kriterler dikkate alınarak belli bir puanlama yapılacak. Eşitlik hâlinde puanı yüksek olan öğrenciler öncelikle yerleştirilecek.
 
Dijital ortamda başvuruların alınması için hazırlıklar devam ediyor. Başvurular için takvim ilan edilecek. Müracaatlar valiliklerce değerlendirilecek, puan durumu ve tercihler dikkate alınarak okullara yerleştirme yapılacak.
 
Yerleştirme hakkı kazanan öğrenciler, özel okullarla görüşerek sözleşmelerini ücretsiz imzalayacak ve kaydını yaptıracak.
 
Yeni yerleştirme işlemlerinin merkezî sistem üzerinden yapılmasına yönelik çalışmaların gelecek eğitim öğretim yılından itibaren hayata geçirilmesi planlanıyor.
 
Ülke genelindeki özel okulların binlerce ücretsiz kontenjanı için tercihlerin yaz döneminde alınması hedefleniyor.
]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Runtalya Maratonu Sona Erdi https://gazetebirlik.com/haber/runtalya-maratonu-sona-erdi-27/

“Bir Çocuk Değişir, Türkiye Gelişir” mottosuyla çağdaş nesillerin yetişmesi için Türkiye genelindeki etkinlik noktalarında ilköğretim çağındaki çocuklara nitelikli eğitim desteği sağlayan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), bu yıl 3 Mart’ta Antalya’da düzenlenen Runtalya Maratonu’na katıldı. TEGV adına maratona katılan 96 koşucu “Bir Çocuk Değişir Türkiye Gelişir” kampanyasıyla adımlarını nitelikli eğitim desteğine dönüştürdüler. Koşucular adımlarını iyiliğe dönüştürerek şu ana kadar topladıkları bağışlarla 385 çocuğun eğitim giderlerine destek oldu. Çocuklara nitelikli eğitim desteği için yürütülen kampanyaya bağışlar ise devam ediyor. Runtalya kapsamında açılan “Bir Çocuk Değişir Türkiye Gelişir” kampanyasına 18 Mart’a kadar destek olunabilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
7. DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması HKÜ'de Gerçekleştirildi https://gazetebirlik.com/haber/7-dask-depreme-dayanikli-bina-tasarimi-yarismasi-hkude-gerceklestirildi-2848/

Geleceğin mimarlarının ve inşaat mühendislerinin deprem bilinciyle yetişmesini hedefleyen DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nda ödüller 7.’inci kez sahiplerini buldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Haluk Kalyoncu’nun katılımıyla Hasan Kalyoncu Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen ödül töreninde, birincilik ödülünü Altınbaş Üniversitesi kazandı ve ödül plaketini Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten aldı. Yarışmada Gebze Teknik Üniversitesi ikinci, İstanbul Teknik Üniversitesi ise üçüncü olarak ödül kazandılar.   

 

Törende Türk Reasürans Özel Ödülü’nün yanı sıra, altı özel ödül daha sahiplerini buldu. Hacettepe Üniversitesi En İyi Mimari Özel Ödülü’nü, Altınbaş Üniversitesi En İyi Deprem Performansı Özel Ödülü’nü, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Türk Reasürans Özel Ödülü’nü, Erzurum Teknik Üniversitesi En İyi İletişim Becerisi ve Sunum Özel Ödülü’nü, Sakarya Üniversitesi Sosyal Medyayı En iyi Kullanan Takım Ödülü’nü kazanırken, yarışma katılımcılarının verdiği oylarla belirlenen Yarışma Ruhu Ödülü’nü Yıldız Teknik Üniversitesi, En Yaratıcı Proje İsmi Ödülü'nü ise MEF Üniversitesi kazandı.

 

DEPREM GERÇEĞİ İLE YAŞAMAYI ÖĞRENMEK HEPİMİZİN GÖREVİ

 

DASK Depreme Dayanıklı Bina Yarışması Ödül Töreni’ne katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, deprem gerçeği ile yaşamayı öğrenmenin yurttaşlık görevi olduğuna dikkat çekti ve sözlerine şöyle devam etti: "7’den 70’e, toplumun her kesiminin depremle mücadele için gereken sorumluluğu alması ve dayanışma ruhu ile birbirimize sahip çıkmamız artık her zamankinden çok daha önemli. Birlikte hareket ederek, milletçe her zorluğun üstesinden gelebileceğimize ve güvenli yarınlar inşa edebileceğimize inanıyorum. Bu sorumluluğu yüreğinde hisseden, ülkesi için, kendisi ve 85 milyonun geleceği için sorumluluk alan, aylarca ter döken ve bugün burada emeğine sahip çıkan tüm öğrenci arkadaşlarımı da sevgiyle, saygıyla, gururla selamlıyorum."

 

24 TAKIMDAN OLUŞAN 145 ÖĞRENCİMİZ FİNALE KALDI

 

6 Şubat depreminde, akraba, öğrenci ve mezunlarını kaybetmenin derin ve ifade edilmez üzüntüsünü yaşadıklarını belirten Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Haluk Kalyoncu, "Ülkemizin coğrafi konumu göz önüne alındığında deprem riskine karşı vatandaşlarımızın güvenli binalarda yaşama hakkına sahip olmalarını sağlamak, mevcut binaları güçlendirmek, sürdürülebilir binaların tasarımını yapmak toplumumuzun güvenliği ve refahı için büyük bir önem arz etmektedir. Bizler depremlerin yol açacağı kayıpları, bilginin ve bilimin katkılarını sunmak. Yapıların eğitim temelinde temellerini yapmak ve bu standartların testlerinin sağlamlığının analiz edilmesine önem verilmesi ve tüm paydaşları tarafından uygulanması gerektiğine vurgu yapıyoruz. Hasan Kalyoncu Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi’nin aralarında bulunduğu 24 takımdan oluşan 145 öğrencimiz finale kalarak; kıymetli çabalarını özveri ile birleştirerek, cesaretlerinden dolayı bizlere umut verdiklerinin altın çizmek istiyorum" ifadelerini kullandı. 

 

YARIŞMANIN KARİYER YOLCULUĞUNUZDA SİZE REHBERLİK EDECEĞİNE İNANCIM SONSUZ

 

Genç mimar ve inşaat mühendisi adaylarının üniversite boyunca edindiği teorik bilgileri bu yarışma sayesinde pratiğe dönüştürmesinin heyecanını paylaştıklarını belirten Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, “DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nda aldığınız sonuç her ne olursa olsun gerek hazırlık sürecinizin, gerekse de final buluşmalarında öğrendiklerinizin, kariyer yolculuğunuzda size rehberlik edeceğine inancım sonsuz. Değerli katılımlarınız ve özverili çalışmalarınız için her birinize teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum” dedi.

 

DEPREM KONULARINDAKİ BİLİMSEL ÇALIŞMALARA BÜYÜK ÖNEM DESTEK VERİYORUZ 

 

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ise, Hasan Kalyoncu Üniversitesi olarak İnşaat Mühendisliği Bölümü ve Mimarlık Bölümü başta olmak üzere tüm akademik birimleri ile sürdürülebilirlik vizyonu içerisinde tüm öğrencilerini deprem mühendisliği, deprem bilinci, deprem güvenliği, depreme hazırlıklı olma, deprem gerçeği ile birlikte yaşama ve afet yönetimi gibi konularda en güncel bilgiler ile donattıklarını ve bu alanlarda yapılan bilimsel araştırma çalışmalarına da büyük destek verdiklerini belirtti. 

 

Gaziantep’te Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ve dört gün süren, Türkiye’deki üniversitelerin mimarlık ve inşaat mühendisliği öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nda ön elemeleri geçen 24 takım, final aşamasında yaptıkları tasarımları bina maketi haline getirerek jüri üyelerine sergiledi. Bina maketleri, depremi simüle eden sarsma masasında test edilerek değerlendirildi. Deprem testinden yıkılmadan geçen maketler, ekonomik puanlama ve estetik puanlama kriterlerine göre de değerlendirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Tekin, Erzurum'da "Cumhuriyet'e Doğru" tiyatro oyununu izledi https://gazetebirlik.com/haber/bakan-tekin-erzurumda-cumhuriyete-dogru-tiyatro-oyununu-izledi-5503/

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Cumhuriyet'in 100. yılı kapsamında hazırlanan oyun, Erzurum'da ikinci kez sahnelendi.

Bora Severcan'ın yazıp yönettiği tek perdelik oyunda, Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarının Türk milletinin desteğiyle Milli Mücadele'yi başlatmaları anlatılıyor.

Milli Eğitim Bakanı Tekin, Atatürk Üniversitesi 15 Temmuz Milli İrade Salonu'nda sahnelen oyunun ardından yaptığı konuşmada, oyuncuların oyunculuğun ötesinde dostları olduğunu söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kütahya Porselen'in GES projesi https://gazetebirlik.com/haber/kutahya-porselenin-ges-projesi-6036/

Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) şunlar kaydedildi:

''Şirketimizde yerleşmiş sürdürülebilirlik ve daha yaşanır bir dünya inşası anlayışımızın desteklediği, artan elektrik fiyatlarından kısmen korunabilmek amacıyla kendi ihtiyaçlarımızı karşılayabilmek için GES yatırımı yapılmasına karar verilmiş olup, Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği'nin ilgili 5/1/h maddesi kapsamında, mevcut Kütahya Porselen fabrikalarımızın çatıları üzerine (toplamda 50.500 metrekare alan) 5.1 MWp kurulu güce sahip GES kurulmasına karar verilmiştir. Yılda toplamda 6.690.312 kWh enerji üretimi yapılması ve bu suretle, kurulacak santral fabrikaların yıllık bazda elektrik enerjisi tüketimlerinin yaklaşık yüzde 30'unun karşılanması suretiyle elektrik giderinde tasarruf sağlanması hedeflenmektedir. Bu suretle santral yılda 149.915 adet ağaca karşılık gelen 3.025.029 kilogram karbondioksit salınımını engelleyecek olup, santralde kullanılacak inverterler ark ve kısa devre korumalı, toz ve suya dayanıklı inverterler olacaktır. Tesisin kurulum tahmini maliyetinin 2.075.000 dolar olması beklenmekte olup, ilgili yatırım öz kaynaklarla finanse edilecektir.''

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi'nde değişiklik yapıldı https://gazetebirlik.com/haber/destekleme-ve-yetistirme-kurslari-yonergesinde-degisiklik-yapildi-1615/

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi'nde değişikliği gidildi. Resmi ve özel örgün ilköğretim ve ortaöğretim kurumları, öğrencilerin yeteneklerini keşfetmelerini ve temel beceri kazanmalarını sağlamak amacıyla istekleri doğrultusunda beceri geliştirme programları açabilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ViewSonic, eğitim alanındaki interaktif oyuncularını tanıttı https://gazetebirlik.com/haber/viewsonic-egitim-alanindaki-interaktif-oyuncularini-tanitti-2107/

Görüntü ve eğitim teknolojileri alanında dünyanın önde gelen üreticilerinden ViewSonic, İstanbul’da düzenlenen 11. Eğitim ve Teknoloji Zirvesi’nde (ETZ) küresel ölçekte tüm öğrenci ve eğitmenleri içine alan kapsayıcı eğitim ekosistemi ile eğitime erişimi ve öğrenme sürecini kolaylaştıran çözümlerini tanıttı. 

 

Etkinliğin sponsorları arasında yer alan ViewSonic, bu kapsamda düzenlenen fuarda, öğretmenlere içerik üretme ve deneyim paylaşma olanağı sunan Eğitimci Topluluğu, ilkokuldan üniversiteye kadar her seviyeden öğretmenin mesleki gelişimini destekleyen Mesleki Gelişim Sertifika Programı ile eğitim dünyasını dönüşümüne yön veren myViewBoard eğitim çözümlerini ziyaretçilerle buluşturdu. Kapsamlı eğitim ekosisteminin yeni oyuncularından EDLA Sertifikalı ViewBoard IFP7552-2F  ve full HD çözünürlüğü ile ideal bir interaktif deneyim sunan ViewSonic TD2465 dokunmatik ekranının da tanıtımını gerçekleştirdi.

 

Daha zengin, verimli ve kişiselleştirilmiş bir öğrenme deneyimi

5 milyonun üzerinde öğretmen tarafından kullanılan myViewBoard yazılımı, öğrenciler ve öğretmenler için eğitime erişimi ve öğrenme sürecini kolaylaştıran akılı bir öğrenme bir deneyimi sunuyor. Modern öğrenme ihtiyaçlarına cevap veren myViewBoard yazılımı; etkileşimli ders içeriği, sanal tahta, akıllı tahta işbirliği ve uzaktan eğitim gibi özellikleriyle öğretmenlere daha zengin, verimli ve kişiselleştirilmiş bir öğrenme deneyimi yaşatıyor. Öğretmenler myViewBoard akıllı tahta yazılımının Dijital Tahta Sunumları, Çevrimiçi İçerik Paylaşımı, Not Tutma ve Çizimler, Ses ve Video Entegrasyonu, Çevrimiçi İşbirliği, Oyunlar ve Sınavlar, Öğrenci İzleme ve Değerlendirme, Eğitim Kaynaklarına Erişim, Uzaktan Eğitim Desteği, Özelleştirilebilirlik özelliklerinden faydalanarak kariyer gelişimlerini hızlandırabiliyor. 

 

Önder Şengür: “Eğitim sisteminin dijitalleşme yolculuğunu hızlandırıyoruz”

Eğitim dünyasının değişen ihtiyaçlarına odaklanarak geliştirdikleri çözümlerle küresel ölçekte tüm öğrenci ve eğitmenleri içine alan kapsayıcı bir eğitim ekosistemi oluşturduklarını belirten ViewSonic Türkiye Ülke Müdürü M.Önder Şengür, “Akıllı tahtalar ve dijital ders içerikleri, woodpad tablet ve bilgisayar ve görüntüleme çözümlerimizin yanı sıra, ViewSonic Eğitimci Topluluğu ve Mesleki Gelişim Sertifika Programlarımız ile eğitim sisteminin dijitalleşme yolculuğunu hızlandırmayı sürdürüyoruz” dedi. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Tekin, Erzurum'da ziyaretlerini sürdürüyor https://gazetebirlik.com/haber/bakan-tekin-erzurumda-ziyaretlerini-surduruyor-2091/

Bakan Tekin, Erzurum ziyareti kapsamında ilk olarak Erzurum Kayakyolu İlkokulu ziyaret ederek, öğretmen ve öğrencilerle bir araya geldi.

Bakan Tekin, açıklamasında, “Belki de anne ve babalarımız hariç mutlak manada borçlu olduğumuz ve borçlu kaldığımız yegane insandır, öğretmen. Atacağımız her adımda, alacağımız her kararda eğitim ailemizin ne istediğini, bizden ne beklediğini gözeterek hareket ediyoruz” dedi.

Daha sonra Tortum’da muhtarlarla buluşan Bakan Tekin, "Hizmetin daha hızlı bir şekilde hemşerilerimizle buluşması ve yöremizin ihtiyaçları doğrultusunda şekillenmesi için bu buluşmaları önemli buluyoruz. Seçim çalışmaları yapan değerli muhtarlarımıza başarılar diliyor, toplantıya iştirak eden hemşehrilerimize teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilgehanelerde öğrenciler için "Ezber Destek Programı" hayata geçirildi https://gazetebirlik.com/haber/bilgehanelerde-ogrenciler-icin-ezber-destek-programi-hayata-gecirildi-8076/

Hafızlık Hazırlık Programı’nda eğitim alan öğrencilerin velilerinin, çocuklarının hafızlık eğitim sürecinde eksik kaldıkları ezber ve süreç noktasında Bilgehane desteğinin devam etmesini talep etmesi üzerine başlatılan program mevcutta; Sultan Alparslan, Yavuz Sultan Selim, Nizamülmülk ve Cemil Meriç Bilgehanesi olmak üzere 4 noktada uygulanıyor.

Hafızlık eğitimi alan tüm öğrencilerin başvurabildiği programın talep görmesi halinde diğer Bilgehanelere de uygulanması planlanıyor. Bilgehanelerde 2017 yılında başlayan Hafızlık Hazırlık Programı, 2024 yılına kadar 481 öğrenciye hizmet verirken, 426 öğrencinin Hafız İmam Hatip Ortaokullarına yerleşmesine katkı sağlandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Eskişehirli öğrencilere Deprem Farkındalık Eğitimi verildi https://gazetebirlik.com/haber/eskisehirli-ogrencilere-deprem-farkindalik-egitimi-verildi-6460/

Gençlerde deprem bilincinin oluşturulması ve gençlerin depreme yönelik hazırlıklı olmaları amacıyla 1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında Gazi Mustafa Kemal Anadolu Lisesi 9, 10 ve 11’nci sınıf öğrencilerine yönelik “Deprem Farkındalık Eğitimi” gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı (AFKOM) eğitmen personeli tarafından deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gereken bilgiler Gazi Mustafa Kemal Anadolu Lisesi Afet Kulübü öğrencilerine aktarıldı. Ayrıca AFKOM’un çalışma esasları, Eskişehir acil durum toplanma alanları hakkında bilgiler verilerek afet ve acil durumlarda kullanılmak üzere Eskişehir Büyükşehir Belediyesi envanterine 2024 yılında dahil edilen tam donanımlı arama kurtarma araçlarının tanıtımı gerçekleştirildi.

Gazi Mustafa Kemal Anadolu Lisesi öğretmenleri, deprem haftası kapsamında farkındalığın arttırılmasına yönelik gerçekleştirilen etkinlik için Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve AFKOM yetkililerine teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bursa Büyükşehir Belediyesi hijyen eğitimi verdi https://gazetebirlik.com/haber/bursa-buyuksehir-belediyesi-hijyen-egitimi-verdi-6978/

Bursa Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığına bağlı Eğitim Şube Müdürlüğü koordinasyonunda verilen eğitim, kurum içi eğitmen kadrosundan İş Sağlığı ve Güvenliği Şube Müdürü Çağdaş Büyük tarafından verildi.

Büyük, kimyasallarla çalışmada iş güvenliği kültürü, kimyasalların sınıflandırılması ve yapılan çalışmalarda doğru bilinen yanlışlar konularına değindi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Erkan Tüccaroğlu, Büyükşehir Belediyesi’nde kullanılan kimyasallar, kişisel koruyucu donanımlar ile hijyenin çalışma hayatında ve insan sağlığındaki önemi konularında katılımcıları bilgilendirdi.

Dört ayrı oturumda yapılan eğitim programına katılım sağlayan personel, çalışma hayatında karşılaştıkları durumları anlatarak uzmanlardan bilgi aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
2024-MEB-EKYS sınav sonuçları açıklandı https://gazetebirlik.com/haber/2024-meb-ekys-sinav-sonuclari-aciklandi-3570/

Adaylar, 2024 EKYS sınav sonuçlarına ÖSYM'nin resmi internet adresinden ulaşabilecek.

ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruda ise şöyle denildi:

"18 Şubat 2024 tarihinde uygulanan 2024 Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme  Sınavı’nın (2024-MEB-EKYS) değerlendirme işlemleri tamamlanmıştır. Adaylar, sınav sonuçlarına 8 Mart 2024 tarihinde saat 10.00’dan itibaren ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr  adresinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle erişebilecektir."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Proje Okullarına Yönetici Görevlendirme Kılavuzu yayımlandı https://gazetebirlik.com/haber/proje-okullarina-yonetici-gorevlendirme-kilavuzu-yayimlandi-6052/

Kılavuza göre adaylar; müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı görevlerinden yalnızca biri için başvuruda bulunabilecek.,

En fazla 10 okulu tercih edebilecek adaylar, başvurularını MEB'in "mebbis.meb.gov.tr" veya "personel.meb.gov.tr" adreslerindeki elektronik başvuru formunu doldurarak yapabilecek.

Başvuru şartlarının detayına, "www.personel.meb.gov.tr" adresinden ulaşılabilecek.

Başvurular, 12-14 Mart'ta alınacak ve sonuçlar 1 Nisan'da ilan edilecek.

Kılavuza ulaşmak için tıklayınız.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Eğitime destek mesajı https://gazetebirlik.com/haber/egitime-destek-mesaji-6047/

21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı YEKÜV, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü haftası nedeniyle vakıf merkezinde bir etkinlik düzenleyerek cemiyet hayatının güçlü kadınlarını bir araya getirdi. Modacı Atıl Kutoğlu’nun da destek verdiği etkinliğe Ayşegül Toplusoy, Fulya Eylik, Selma Türkeş, Yelda Güral ve Çağla Bostancı katıldı. YEKÜV başkanı Tülay Erkan’nın ev sahipliğinde danışma kurulu üyesi Işın Özdemir ve yönetim kurulu üyelerinin de hazır bulundukları etkinlikte güçlü kadınlar eğitim için adeta elele verdiler. Otuz iki yıldan beri on binlerce gence karşılıksız eğitim bursu veren, maddi manevi öğrencileri destekleyerek eğitime hizmet eden YEKÜV Vakfı kız öğrencilerin eğitimleri konusunda da ciddi çalışmalar yapıyor. İlköğretimden üniversiteyi bitirene kadar desteklenen kız öğrenciler için hayata geçirilen “Umut Kızlar” projesini uzun süredir devam ettiren YEKÜV yöneticileri, cemiyet hayatının önde gelen isimlerine vakıf çalışmalarını ve projelerini anlattılar. Toplantı sonunda ise eğitim için güçlerini birleştirdiklerini ve elele verdiklerini belirterek “Umut Kızlar” projesi, 8 Mart “Dünya Emekçi Kadınlar Günü”nde “Umut Kızlar Aydınlık Yarınlar” mesajı ile desteklendi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Tekin'den Liselerde Bilim Uygulamaları Projesi'nde emeği geçenlere teşekkür https://gazetebirlik.com/haber/bakan-tekinden-liselerde-bilim-uygulamalari-projesinde-emegi-gecenlere-tesekkur-154/

Milli Eğitim Bakanı Tekin, öğrencilerle bilimsel toplantılar yoluyla farklı alanlara duyulan ilginin oluşturulması ve akademik çalışmalara altyapı oluşturabilecek becerilerin geliştirilmesi için Liselerde Bilim Uygulamaları Projesi'ni hayata geçirdiklerini belirterek, projede emeği geçen mesai arkadaşlarına teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şanlıurfa'da mesleki eğitimde yeni bir dönem başlıyor https://gazetebirlik.com/haber/sanliurfada-mesleki-egitimde-yeni-bir-donem-basliyor-2413/

Şanlıurfa’nın da aralarında bulunduğu 30 ilde başlatılan Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi (SEUP) kapsamında sektörlerin fikirlerinin ele alındığı Mesleki Eğitimde Sektörel İş Birliği Toplantısı gerçekleştirildi.

Sivil toplum kuruluş temsilcileri ve iş dünyasının yoğun katılım sağladığı toplantıda mesleki eğitimin önemine dikkat çeken Vali Şıldak, yaptığı konuşmasında gençlere kaliteli ve erişilebilir mesleki eğitim sağlanmasının önemine değindi.

Donanımlı bir eğitim modeli hayata kazandırılıyor

Vali Şıldak özellikle her ilin ihtiyacı doğrultusunda farklı mesleki eğitimlerin uygulanacağının verimli sonuçlar vereceğine inandıklarını belirterek "Böylesine önemli bir buluşmada sivil toplum kuruluşlarımızın, sektör temsilcilerimizin ve eğitim dünyasının aynı çatı altında bir araya gelmesini görmek mutluluk verici. Konumuz mesleki eğitim olunca buradaki bütün katılımcıların dikkat kesilmemesi mümkün değil. Uzun süredir ülkemizde gündemde olan çok önemli bir çalışma alanının sahada uygulamasına geçiyoruz. Toplumun ihtiyacı olan ve bir türlü karar veremediğimiz sorunu tam olarak tanımlayıp çözümleyemediğimiz bir alanla karşı karşıyayız ve somut adımları atıyoruz." dedi.

Daha sonra Şanlıurfa ile birlikte 30 ilde uygulanacak eğitim çalışmasının ayrıntılarına değinen Milli Eğitim Bakan Yardımcı Kemal Şamlıoğlu ise "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında bir de Türkiye Yüzyılı misyonuyla bir hedef belirledi. İşte bugün burada Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi, yüzyıl hedeflerimizden birini oluşturuyor. Eğer bir ülkede nitelikli iş gücü anlamında kalkınmadan bahsediyorsak özellikle eğitim alanında mesleki eğitim olarak ne yaptığınız çok önemlidir."  diye konuştu.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
DUS ile STS Diş Hekimliği 1. dönem sınav başvuruları başladı https://gazetebirlik.com/haber/dus-ile-sts-dis-hekimligi-1-donem-sinav-basvurulari-basladi-1369/

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, 2024 Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2024-DUS 1. Dönem) ile 2024 Diş Hekimliği Alanında Yurt Dışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı (2024-STS Diş Hekimliği 1. Dönem), 20 Nisan 2024 tarihinde uygulanacak.

Sınavlara başvurular 6-13 Mart tarihleri arasında yapılacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Tekin'den Kubadabad Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne ziyaret https://gazetebirlik.com/haber/bakan-tekinden-kubadabad-mesleki-ve-teknik-anadolu-lisesine-ziyaret-1838/

Milli Eğitim Bakanı Tekin, eğitimin her kademesinde olduğu gibi mesleki eğitimde de bütüncül ve sistematik adımlar attıklarını ve bu adımları atmaya devam ettiklerini belirterek, ''Meslek liseli öğrencilerime ve öğretmenlerimize konukseverliklerinden dolayı teşekkür ediyorum.'' dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KAYMEK'ten Mostar'daki öğrencilere ebru atölye çalışması https://gazetebirlik.com/haber/kaymekten-mostardaki-ogrencilere-ebru-atolye-calismasi-4770/

JU Mjesovita Srednja Skola Ortaokulu’nda Türkçe öğrenen öğrenci ve Türkçe öğretmenleri tarafından Mostar'a ziyaret gerçekleştirildi. Yapılan ziyarette Mostar Yunus Emre Enstitüsü ve KAYMEK Mostar çalışmaları hakkında bilgi verildi. Ziyaret kapsamında Mostar'a gelen öğrenciler Ebru atölye çalışmasına katıldı.

Öğrenciler ebru yapımı için ne tür malzemeler kullanıldığını uygulamalı öğrenirken, atölye çalışmalarında geleneksel sanatlardan Ebru hakkında bilgiler de anlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Milli Eğitim Bakanı Tekin, Konya'da https://gazetebirlik.com/haber/milli-egitim-bakani-tekin-konyada-1860/

Tekin ziyarete ilişkin, ''Tüm umudumuz ve yarınlarımız olan gençlerimizle bir arada olmanın mutluluğunu yaşadık, öğrencilerimizin taleplerini aldık, sorularını cevapladık. Meslektaşlarımızla eğitim üzerine istişarelerde bulunduk. Öğrencilerime başarılar, meslektaşlarımıza kolaylıklar diliyorum.'' ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Tekin'den Gazi İlkokulu'na ziyaret https://gazetebirlik.com/haber/bakan-tekinden-gazi-ilkokuluna-ziyaret-2793/

Bakan Tekin, Konya Beyşehir’deki Gazi İlkokulu'nu ziyaret etti. Öğrencilerle okul bahçesinde sohbet ederek derslerine katılan Tekin, ''Mutluluklarına ortak olduk. Bizleri okullarında konuk eden kıymetli meslektaşlarıma ve öğrencilerime teşekkür ediyorum.'' açıklamasında bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ortak sınavlarda "açık uçlu" soru dönemi başlıyor https://gazetebirlik.com/haber/ortak-sinavlarda-acik-uclu-soru-donemi-basliyor-6367/

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), öğrencilerin gelişimini takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla 26-27 Mart'ta yapılacak ülke geneli ortak sınavlarda ilk kez öğrencilerin cevapları kendi cümleleriyle yazacakları açık uçlu ve kısa cevaplı sorular kullanılacak.

Sınavların değerlendirme işlemleri 6. sınıf Türkçe dersi için bağımsız iki puanlayıcı tarafından, diğer dersler için de okul müdürlüklerinin karar doğrultusunda zümreler, ilgili dersin öğretmenleri ya da komşu okul zümre öğretmenlerince yapılacak.

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, 26-27 Mart 2024'te ülke genelinde ortak düzenlenecek ikinci dönem birinci yazılılarına yönelik AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Ölçmede esas amacın öğrenciye geri bildirim vermek ve sınıf genelinde eksik öğrenmeleri ortaya çıkarabilmek olduğunu vurgulayan Bülbül, "Bu amaçla yayımladığımız Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği'ne yansıyan hükümler doğrultusunda daha iyi bir ölçme yapabilmek için açık uçlu soru sistemine geçtik. Ortaokul ve liselerde, öğretmenler tarafından hazırlanan tüm sınavlarda sorular açık uçlu ya da kısa cevaplı sorulardan oluşacak şekilde oluşturulması esasını getirdik." hatırlatmasını yaptı.

"Yeni bir sınav uygulaması getirmedik"

Ortaokul ve liselerdeki ortak sınavların "ülke genelinde", "il ve ilçe genelinde" ve "okul genelinde" olmak üzere 3 şekilde yapılması esasını getirdiklerini anlatan Bülbül, "Burada yeni bir sınav uygulaması getirmedik. Ülke genelindeki ortak sınavlarla öğrencilerin ilan ettiğimiz kademelerdeki derslerinden birini bakanlık olarak yapıyoruz." dedi.

Öğrenciler cevapları kendi cümleleriyle yazacak

Bülbül, ilk dönem ülke geneli ortak yazılı sınavları planlandığı şekilde çoktan seçmeli sorularla yaptıklarını belirterek, 26-27 Mart'ta yapılacak ikinci dönem ülke geneli ortak sınavları da daha önce planlandıkları şekilde öğrencilerin cevapları kendi cümleleriyle yazacakları açık uçlu ve kısa cevaplı sorularla yapacaklarını bildirdi.

Bakanlıkça alınan karar gereği, ülke genelinde 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri ile 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ve matematik derslerinin ikinci dönem birinci yazılılarının bakanlık tarafından ortak yazılı sınavlar kapsamında yapılacağını anımsatan Bülbül, bu kapsamda sınav tarihlerinin de belirlendiğini söyledi.

Bülbül, 26 Mart 2024 Salı günü 6. sınıf Türkçe ile 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı, 27 Mart 2024 Çarşamba günü ise 6. sınıf matematik ile 9. sınıf matematik derslerinden ülke genelinde ortak sınav yapılacağını dile getirdi.

Ülke geneli ikinci dönem ortak sınavlarda ilk dönemden farklı olarak; 6. sınıf Türkçe dersinde çoktan seçmeli soruların yanı sıra açık uçlu ve kısa cevaplı soruların sorulacağını aktaran Bülbül, 6. sınıf matematik, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile 9. sınıf matematik dersleri için ise açık uçlu ve kısa cevaplı soruların kullanılacağını anlattı.

Pilotlamanın analizlerinden sonra nihai sınav sorularına karar veriliyor

Genel Müdür Bülbül, ülke geneli ortak yazılı sınav sorularının nasıl hazırlandığına ilişkin soru üzerine, şu bilgileri paylaştı:

"Bakanlıkça ülke genelinde ortak yapılacak yazılı sınav soruları Genel Müdürlüğümüzde görevli alan uzmanlarınca hazırlanmaktadır. Bu sorular, 20 Şubat 2024'te 'odsgm.meb.gov.tr' adresinde yayımlanan konu soru dağılım tablolarındaki konu ve kazanımlara uygun olarak hazırlanmakta, hazırlanan sorular örneklem olarak seçilen okullarda pilotlanmakta ve gerekli analizler yapılarak nihai sınav sorularına karar verilmektedir."

Değerlendirme yapacak öğretmenlere puanlama eğitimleri verilecek

Genel Müdür Bülbül, "açık uçlu soruların kullanıldığı ve ülke geneli ortak yapılan sınavların değerlendirme işlemlerinin nasıl yapılacağına ilişkin soruyu yanıtlarken, sınavların değerlendirilmesinde önemli detayların bulunduğunu belirtti. Bülbül, şunları söyledi:

"Bakanlığımız, ilk defa bu yıl açık uçlu ve kısa cevaplı soruların yer aldığı ülke geneli ortak yazılı sınavlar yapacak. Bu kapsamda ortak sınavların değerlendirme işlemleri iki şekilde yapılacak. 6. sınıf Türkçe dersi ortak yazılı sınavının puanlama işlemleri, ülke genelinde ortak olacak. Burada açık uçlu soruların değerlendirilmesinde görev alacak öğretmenlere puanlama eğitimleri verilecek ve her bir öğrenci cevabı sistem üzerinden bağımsız iki puanlayıcı tarafından puanlanacak. Öğrenci cevabına yönelik tutarsız bir puanlama olması durumunda ise cevap üst puanlayıcı rolündeki görevli tarafından değerlendirilecek ve nihai karar verilecektir. Böylelikle puanlama işlemlerinde hata payımız olmayacak.

Ülke genelinde ortak yapılacak ve açık uçlu ve kısa cevaplı soruların kullanıldığı diğer sınavların '6. sınıf matematik, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile 9. sınıf matematik' değerlendirme işlemleri ise okul müdürlüklerinin alacağı karar doğrultusunda eğitim kurumu sınıf, alan zümreleri, ilgili dersin öğretmenleri ya da komşu okul eğitim kurumu sınıf, alan zümre öğretmenleri tarafından yapılacak."

Bülbül, sınav uygulamasının görevli öğretmenlerce nasıl yapılacağına ilişkin "Bu durumu birinci dönem tecrübe ettik ve hiçbir sorun yaşamadık. 6. sınıf Türkçe dersi ortak yazılı sınavına ait öğrenci cevap kağıtlarının basımı ise il ölçme değerlendirme merkezi müdürlüklerince yapılacak." bilgisini verdi.

Sonuçlar nasıl öğrenilecek

Genel Müdür Bülbül, Türkçe dersi 6. sınıf ortak yazılı sınav sonuçlarının "ortakyazilisinav.meb.gov.tr" adresinde okul müdürlüklerinin erişimine açılacağını ve alan öğretmenlerince e-Okul sistemine işleneceğini bildirdi.

Bülbül, 6. sınıf matematik, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile 9. sınıf matematik derslerinin ortak yazılı sınav sonuçlarının ise ilgili dersin öğretmenlerince e-Okul sistemine işleneceğini ve öğrencilere bildirileceğini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ortak sınavlarda açık uçlu soru dönemi başlıyor https://gazetebirlik.com/haber/ortak-sinavlarda-acik-uclu-soru-donemi-basliyor-6879/

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Millî Eğitim Bakanlığınca öğrencilerin gelişimini takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla 26-27 Mart'ta yapılacak ülke geneli ortak sınavlarda ilk kez öğrencilerin cevapları kendi cümleleriyle yazacakları açık uçlu ve kısa cevaplı sorular kullanılacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Amfibi Hücum Eğitimleri icra edildi https://gazetebirlik.com/haber/amfibi-hucum-egitimleri-icra-edildi-3203/

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Amfibi Görev Grup Komutanlığımıza bağlı Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığımızın personeli, 'Amfibi Hücum Eğitimleri' icra etti." ifadesi kullanıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kamu Programları: Türkiye'de Mimarlık Eğitimi https://gazetebirlik.com/haber/kamu-programlari-turkiyede-mimarlik-egitimi--7879/

Garanti BBVA tarafından kurulan Salt’ın Türkiye’de Mimarlık Eğitimi: 18. Yüzyıldan Günümüze Kurumsallaşma Eşikleri sergisi, Türkiye’de mimarlık eğitiminin tarihini, mimari üretime yapılan katkıları ve açılım imkânlarını odağına alıyor. 31 Mart’a kadar devam eden sergiye, Salt Galata’da düzenlenecek bir dizi program eşlik ediyor. 

 

9 Mart Cumartesi günü saat 15.00’te gerçekleştirilecek “Enformel Eğitim Pratikleri” başlıklı panel, mimarlık eğitiminde alternatif yaklaşımlara odaklanacak. Salt’tan Eylül Şenses moderatörlüğündeki panelde konuşmacılar Berin F. Gür, Merve Gül Özokcu, Onur Atay ve Ozan Avcı, mesleki deneyimlerinden yola çıkarak mevcut eğitim sistemine alternatif bir öğrenim ortamı sunan ve kolektif üretimi hedefleyen programlar üzerinde duracak.

 

Salt’ın IASPIS—International Programme for Visual and Applied Arts iş birliği ve İsveç Başkonsolosluğu desteğiyle hazırladığı programlar kapsamında, disiplinlerarası mekânsal pratiklere odaklı bir atölye ile konuşma (İngilizce) gerçekleştirilecek. 13 Mart Çarşamba günü saat 16.00’da yapılacak atölyede mimar, sanatçı ve akademisyen Elof Hellström, Stockholm merkezli Mapping the Unjust City ile SIFAV kolektiflerinin çalışmaları üzerinden yapılı çevre koşulları ve mekânsal adaletsizlikleri gündeme getiren alternatif haritalama pratiklerinden bahsedecek. 16 Mart Cumartesi günü saat 15.00’te gerçekleştirilecek “Urgent Pedagogies: Alternatif Öğrenme Mekânları” başlıklı konuşma programında küratör Magnus Ericson, mimar ve araştırmacı Merve Gül Özokcu ile Elof Hellström bir araya gelecek. IASPIS tarafından 2018’de 4. İstanbul Tasarım Bienali paralelinde başlatılan Urgent Pedagogies’in eş kurucusu olan Magnus Ericson, platformun farklı alanlardan araştırmacıları bir araya getiren ortak bir kaynak olarak işlevini değerlendirecek. Merve Gül Özokcu, Arazi kolektifinin farklı mekânsal ölçeklere yayılan araştırma pratiğini anlatırken, Elof Hellström kültürel üretime yönelik altyapılar ve kolektif öğrenme alanları olarak kentsel müşterekleri ele alacak.  

 

30 Mart Cumartesi günü saat 15.00’te ise mimar-akademisyen Ayşen Savaş’ın yürütücülüğünde “Mimarlık Kuramı Tarih mi Oldu?” başlıklı bir açık ders düzenlenecek. Savaş, bu sorudan hareketle mimarlık kuramının günümüzdeki geçerliliğini, özgünlük ve otonomi kavramları etrafında tartışmaya açacak. Herkesin katılımına açık ve ücretsiz programlar hakkında ayrıntılı bilgi için: saltonline.org.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Tekin, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinin açılışını yaptı https://gazetebirlik.com/haber/bakan-tekin-ozel-egitim-ve-rehabilitasyon-merkezinin-acilisini-yapti-3295/

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İzmir’de bulunan bir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinin açılışını yaptı.

Bakan Tekin açılışta yaptığı açıklamada, “Biz toplumsal olarak her bir ferdini aynı hassasiyet, aynı saygınlık düzeyinde kabul eden bir milletiz. Özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklarımız da bu anlamda çok önemli. Bakanlık olarak bu konuda gerçekten dünyaya örnek gösterilecek türden işlerin altına imza atıyoruz” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
MSÜ Sınavı temel soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayımlandı https://gazetebirlik.com/haber/msu-sinavi-temel-soru-kitapcigi-ve-cevap-anahtari-yayimlandi-7542/

ÖSYM'den yapılan çıklamaya göre, 3 Mart 2024 tarihinde uygulanan 2024 Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı’nın (2024-MSÜ) temel soru kitapçığı ile cevap anahtarının yüzde 10’unun erişime açıldığı belirtildi.

Açıklamada, "Sınava başvuran adaylar, Temel Soru Kitapçığı diziliminde verilen sınav sorularının tamamına, 3 Mart 2024 tarihinde saat 14.10'dan itibaren ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle 10 gün süreyle erişebilecektir. Temel Soru Kitapçığı’nın görüntüleme süreci, 13 Mart 2024 tarihi saat 23.59’da sona erecektir." denildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Milli Eğitim Bakanı Tekin'in İzmir ziyareti https://gazetebirlik.com/haber/milli-egitim-bakani-tekinin-izmir-ziyareti-306/

Bakan Tekin, Aliağa Belediye Başkanlığı’nı ziyaret ederek, Belediye Başkanı Serkan Acar’dan yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Aliağa’da belediyenin eğitim alanında yaptığı çalışmalardan ötürü Başkan Acar’a teşekkür eden Bakan Tekin, yerel seçimlerde Acar’a başarılar diledi.

Bakan Tekin, Aliağa Belediyesi Rehabilitasyon Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdiklerini belirterek, “Engelli bireylerin sosyal, psikolojik ve fiziksel kabiliyetlerini artırabilmelerine yardımcı olmak amacıyla açılan merkezimizin Aliağalı vatandaşlarımıza hayırlı olmasın diliyorum.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
T10X sahibi olma heyecanı mart ayına özel finansman desteğiyle Trumore uygulamasında https://gazetebirlik.com/haber/t10x-sahibi-olma-heyecani-mart-ayina-ozel-finansman-destegiyle-trumore-uygulamasinda-9388/

Mart ayı boyunca geçerli olacak kampanya kapsamında, en donanımlı versiyon olan T10X V2 uzun menzil için 350 bin TL krediye %0 faiz ve 12 ay vade ödeme seçeneği kullanıcıların ilgisine sunuldu. Bu kampanyayı tercih edenler aylık 29.167 TL ödeme yapacak. Bu kampanyanın yanı sıra T10X V2 uzun menzilde 12 ay vadeli %0.37 faizli aylık 34.384 TL geri ödemeli 400 bin TL veya 575.000 TL krediye %1.99 faiz ve aylık 32 bin 459 TL ödeme ile 24 ay vadeli seçenekler de mevcut.

 

T10X V1’de cihaz bedelinin %50’sine kadar kredi imkanı

T10X’in V1 uzun menzil ve V1 standart menzil için de farklı finansman seçenekleri bulunuyor. Bu cihazların bedelinin %50’sine kadar kredi ve 36 ay vade imkanı bulunuyor. Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım’ın Togg için özel olarak uyguladığı avantajlı kredi faiz oranı %2,99. Ayrıca Togg, mart ayında T10X sipariş eden kullanıcılar için nisan sonuna kadar fiyat sabitleme garantisi de sunuyor.

 

Trumore uygulaması üzerinden sipariş veriliyor

Teknoloj & Konfor paketi ve 22 kW AC şarj kapasitesiyle satışa sunulan T10X V1 standart menzil seçeneği 1 milyon 477 bin 600 TL’ye, uzun menzil seçeneği ise 1 milyon 718 bin TL’ye sipariş edilebiliyor. En donanımlı T10X V2 uzun menzilin fiyatı ise Kış Paketi ve 22 kW AC şarj kapasitesiyle birlikte 1 milyon 863 bin TL. T10X sahibi olmak isteyen tüm kullanıcılar, Togg’un mobil uygulaması Trumore üzerinden siparişlerini verebiliyor. Sipariş vermek için App Store, Google Play ve App Gallery üzerinden kullanıma sunulan Trumore uygulamasını indirip kimlik (ID) oluşturmak gerekiyor. T10X için bu yıl çekiliş yapılmıyor, teslimatlar sipariş sırası, konfigürasyon özellikleri ve bunlara bağlı üretim planlamasına göre gerçekleşiyor. 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KARAKÖY PROJESİ ANITLAR KURULU'NDA https://gazetebirlik.com/haber/karakoy-projesi-anitlar-kurulunda-571/

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından başlatılan Karaköy Otopark Projesi kapsamında, 49 yıllık 7 katlı otoparkın yıkımı tamamlandı. Çalışmalar kapsamında yürütülen, kontrollü muayene kazıları sırasında tarihi buluntulara rastlandı. Çalışmaları yürüten ekipler, İstanbul II numaralı Kültür Varlıklarını Korum Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne bilgi verdi. Kazılar ilgili kurulun kararı doğrultusunda İBB KUDEB (Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü)  ve ilgili müze denetimindeki uzmanlarca genişletilerek yapılacak. Hazırlanacak rapor ve fotoğraflar Koruma Kurulu’na iletilecek. 

 

KARAKÖY, 7000 METREKARENİN ÜZERİNDE BİR MEYDAN KAZANACAK

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, 2021 yılı Haziran ayı oturumlarında oy birliği ile alınan kararla, İstanbul'un ilk katlı otoparkı olan 49 yıllık Karaköy Katlı Otoparkı’nın yıkılıp, yerine meydan yapılmasına karar vermişti. Karaköy Otopark Projesi tamamlandığında Beyoğlu ve Karaköy’ün çehresi değişecek. Zemin altı otoparkın yansıra, bölge 7 bin metrekarelik meydan kazanmış olacak. Kaldırılan mevcut otoparkın, aynı araç kapasitesi korunarak, özel tasarım mekanizmalarla desteklene bir yeraltı otoparkı inşa edilecek. Kaldırılan yapı izdüşümünde oluşacak boş alan meydan olarak tasarlanacak. Meydan içerisinde; kültür-sanat etkinliklerinde kullanılacak çok amaçlı etkinlik mekanları, oturma grupları ve seyir alanları bulunacak.

“Hedefimiz kadın iş gücünün tüm sektörlerde artırılmasını sağlamak”

 

EPAM Ekonomi ve Politika Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayfer Ustabaş, iş gücünde kadın erkek çalışan oranının eşit olmadığına dikkat çekerek, “Toplumda kadınlar ve erkekler yaklaşık aynı oranda olmasına rağmen iş gücüne bu oranların eşit yansımadığını görüyoruz. Bu oran ülkemizde OECD ve Avrupa Birliği ülkelerine göre oldukça düşük durumda. Gerek toplumsal ve sosyal dengenin sağlanması gerekse ekonomik etkinliğin ve büyümenin artırılması açısından kadın işgücünün olumlu etkileri yadsınamaz. Kadın işgücü oranı yapısal ve kendine has özellikleri nedeniyle sektörel olarak farklılık gösteriyor. Bu etkinliğimizle kadın iş gücünün tüm sektörlerde artırılmasını sağlamak temel hedefimiz” diye konuştu.

 

“Kadınların iş gücü içinde çoğalması gençlerle mümkün olacak”

 

ISUSEM Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Elif Vardar Solak, kadınların iş gücünde çoğalmasında gençlerin etkili olacağını belirterek şöyle konuştu:

“Gelecek, yeni nesillerin eseridir fikrinden ve sürekli eğitimin sadece öğrenim hayatının değil, iş hayatı ve kişisel yolculuğun da parçası olduğunu görerek yola çıktık. Yarının yöntemleri ile bugünün nesillerine cevap vermek, biriken deneyimleri aktarmak, çok yönlü ve stratejik düşünme kabiliyetine gerçek ve şimdiye ait organik bağlar eklemek gerekiyor. Toplumun mimarları kadınların iş gücü içinde çoğalması ve güçlenmesi, gençlerin bunun için emek ve enerji vermesiyle mümkün ve sürekli olacaktır. Akademik çalışmanın öğrenciye aktarıldığı modelden ters yüz sınıf modeline geçildiği modern çağımızda biz toplumdan gelen yaşayan sektörel bilgiyi, stratejik görüş ve birikimi akademiye ve öğrenciye taşımayı seçtik. 2024 yılı mart çalıştayımızda tekstil, otomotiv, enerji, medya ve ilaç kimya sektörlerindeki kadın iş gücü varlığının iş dünyası halini sektörler ile organik bağ kurulması için öğrencilerimizle buluşturuyoruz.”

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Beş farklı sektörden kadınlar mesleki deneyimlerini öğrencilerle paylaşacak https://gazetebirlik.com/haber/bes-farkli-sektorden-kadinlar-mesleki-deneyimlerini-ogrencilerle-paylasacak-8663/

Birleşmiş Milletler tarafından belirlenmiş sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden biri olan “5. Hedef Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” alanına katkı sunmak amacıyla düzenlenen ve kadınların iş gücündeki varlığının konuşulacağı “5 Gün 5 Sektör Kadın İş Gücü Varlığı Çalıştayı” 4-8 Mart tarihleri arasında İstinye Üniversitesi (İSÜ) Vadi yerleşkesinde düzenlenecek. ISUSEM-EPAM iş birliği, ISUGender ISUMED -ISUKök; Girişimci Mühendisler Kulübü, Quantum Dynamic Club, Endüstri Mühendisliği Kulübü, Enerji ve Mühendislik Kulübü, Networking Kulübü ve ISUPA katkılarıyla gerçekleştirilen etkinlikte sektöründe uzman lider kadınlar mesleki deneyimlerini öğrencilerle paylaşacak. İş dünyasının başarılı kadınları “Kadın işgücü özellikle belli sektörlerde neden artmıyor? Bu sektörlerde öne çıkan kadın yöneticilerin ve çalışanların iş hayatında karşılaştıkları cam duvarlarla veya cam tavanlarla mücadelelerinde uyguladıkları stratejik taktikler neler?” gibi öğrencilerden gelen soruları yanıtlayacaklar.

 

Beş günde beş farklı sektör konuşulacak

 

Sektörel çalıştay serisi olarak planlanan etkinlikte her gün bir sektör ele alınacak. 4 Mart’ta tekstil, 5 Mart’ta otomotiv, 6 Mart’ta enerji, 7 Mart’ta medya, 8 Mart’ta ise ilaç kimya sektörlerinden uzman kadın konuşmacılar öğrencilerle buluşacak. Sevtap Okyay (LC Waikiki Akademi Eğitim Danışmanı), Selin Şahiniz (Bayraktar Holding Kurumsal İletişim Müdürü, Subaru Pazarlama Müdürü), Ebru Kantoğlu (Doğuş Otomotiv Kurumsal İletişim, Marka ve Sürdürülebilirlik Müdürü), Nagehan Fatma Göçek (Solwinda Yönetici Satış Proje Müdürü), Özge Bulut Maraşlı (Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi, Akmerkez, İş Girişim Sermayesi, Fark Holding), Esra Doğanay (EMEA Bölgesi İletişim Direktörü, Merck Life Science) ve Ceylan Güzekin (Birgi Mefar Uyum Denetim Yönetişim Koordinatörü) çalıştay sürecinde öğrencileriyle bir araya gelecek. Beş gün boyunca sürecek çalıştayda sektörün Türkiye ve dünya ölçeğinde genel durumu, fırsatlar, tehditler, güçlü ve zayıf yönler (SWOT) çerçevesindeki analizi, sektöre katılmayı planlayan genç iş gücüne yönelik stratejik görüş ve tavsiyeler tartışılacak.

 

“Öğrencilerimizin gelecek hedeflerine destek sunacak”

 

İSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hatice Gülen, çalıştayla öğrencilerin vizyon ve gelecek hedeflerine katkı sunmayı hedeflediklerini belirterek şunları söyledi:

“Üniversitemizin birçok biriminden akademisyen ve öğrencilerimizin çalışmasıyla hayata geçirilen çalıştay ile İstinye Üniversitesi olarak topluma katkı alanına da hizmet edeceğiz. İSÜ Sürekli Eğitim Merkezi ve Ekonomi Politika Araştırmaları Merkezi iş birliği başta olmak üzere üniversitenin sektörlerle ilintili araştırma uygulama merkezlerin birlikte çalıştığı etkinlikte kadın liderler deneyimlerini öğrencilerimizle paylaşacak. Beş gün boyunca farklı sektörlerden kadın liderleri üniversitemizde ağırlayacağız. Düzenlediğimiz bu çalıştayla öğrencilerimize kendilerine çizecekleri vizyon ve gelecek hedeflerine destek sunmayı amaçlıyoruz.”

“Hedefimiz kadın iş gücünün tüm sektörlerde artırılmasını sağlamak”

 

EPAM Ekonomi ve Politika Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayfer Ustabaş, iş gücünde kadın erkek çalışan oranının eşit olmadığına dikkat çekerek, “Toplumda kadınlar ve erkekler yaklaşık aynı oranda olmasına rağmen iş gücüne bu oranların eşit yansımadığını görüyoruz. Bu oran ülkemizde OECD ve Avrupa Birliği ülkelerine göre oldukça düşük durumda. Gerek toplumsal ve sosyal dengenin sağlanması gerekse ekonomik etkinliğin ve büyümenin artırılması açısından kadın işgücünün olumlu etkileri yadsınamaz. Kadın işgücü oranı yapısal ve kendine has özellikleri nedeniyle sektörel olarak farklılık gösteriyor. Bu etkinliğimizle kadın iş gücünün tüm sektörlerde artırılmasını sağlamak temel hedefimiz” diye konuştu.

 

“Kadınların iş gücü içinde çoğalması gençlerle mümkün olacak”

 

ISUSEM Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Elif Vardar Solak, kadınların iş gücünde çoğalmasında gençlerin etkili olacağını belirterek şöyle konuştu:

“Gelecek, yeni nesillerin eseridir fikrinden ve sürekli eğitimin sadece öğrenim hayatının değil, iş hayatı ve kişisel yolculuğun da parçası olduğunu görerek yola çıktık. Yarının yöntemleri ile bugünün nesillerine cevap vermek, biriken deneyimleri aktarmak, çok yönlü ve stratejik düşünme kabiliyetine gerçek ve şimdiye ait organik bağlar eklemek gerekiyor. Toplumun mimarları kadınların iş gücü içinde çoğalması ve güçlenmesi, gençlerin bunun için emek ve enerji vermesiyle mümkün ve sürekli olacaktır. Akademik çalışmanın öğrenciye aktarıldığı modelden ters yüz sınıf modeline geçildiği modern çağımızda biz toplumdan gelen yaşayan sektörel bilgiyi, stratejik görüş ve birikimi akademiye ve öğrenciye taşımayı seçtik. 2024 yılı mart çalıştayımızda tekstil, otomotiv, enerji, medya ve ilaç kimya sektörlerindeki kadın iş gücü varlığının iş dünyası halini sektörler ile organik bağ kurulması için öğrencilerimizle buluşturuyoruz.”

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com